Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Οργανωμένο έγκλημα


Ρωσική, Ιταλική, Γιαπωνέζικη, Μεξικάνικη και Αμερικάνικη Μαφία! Η μια ισχυρότερη από την άλλη! Σας παρουσιάζουμε τους αρχηγούς και τα χαρακτηριστικά τους! Για να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας…


Το “The Sopranos”, μια διάσημη τηλεοπτική σειρά σχετικά με έναν πλασματικό Ιταλοαμερικάνο γκάνκγστερ, οδεύει προς το τελικό φινάλε ύστερα από έξι χρόνια μεγάλης επιτυχίας. Τι συμβαίνει όμως με την αληθινή μαφία που ελέγχει το παράνομο εμπόριο και τρομοκρατεί αθώα θύματα από τη Μόσχα μέχρι το Μεξικό;

Όταν πρόκειται για τα πιο ισχυρά παγκόσμια δίκτυα εγκλήματος, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε τόσο εύκολα, όπως συμβαίνει με το τέλος μιας ταινίας ή ενός σίριαλ....

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε α πιο ισχυρά συνδικάτα εγκλήματος στον κόσμο.

1. Γιακούζα

Έχοντας στενούς δεσμούς με πολλούς πολιτικούς και με δεξιές πολιτικές ομάδες κοινωνικής πίεσης, τα συνδικάτα εγκλήματος της Ιαπωνίας ενεργούν χωρίς να φοβούνται και πολύ το νόμο.

Οι πρωταγωνιστές: Η μεγαλύτερη ομάδα των γιακούζα είναι η Γιαμαγκούτσι-γκούμι (Yamaguchi-gumi), της οποίας τα 39,000 μέλη αποτελούν σχεδόν τους μισούς από όλους τους Γιαπωνέζους γκάνγκστερ. Έχοντας το αρχηγείο της στην Κόμπ, η συμμορία αναπτύσσεται γρήγορα μέσω της απόκτησης εταιρικού ύφους. Ο τωρινός νονός Κενίκι Σινόντα διευθύνει την εγκληματική του αυτοκρατορία από την φυλακή. Πρόκειται για την δεύτερη φυλάκισή του. Την δεκαετία του ’70, φυλακίστηκε επειδή τεμάχισε με ξίφος έναν ανταγωνιστή του.

Ιδιαιτερότητες: Δημοσιότητα και στυλ. Οι γιακούζα είναι το πιο ανοιχτό από όλα τα συνδικάτα εγκλήματος, με επίσημα αρχηγεία, επώνυμο εμπόρευμα και επιχειρησιακές κάρτες. Φανταχτερά κοστούμια, διακριτικά τατουάζ με τίγρεις, και κομμένα δάχτυλα (που κόπηκαν σαν τιμωρία για κάποια αποτυχία) δημιουργούν μια ρομαντική δημόσια εικόνα. Ενώ με ανθρωπιστικές χειρονομίες και αποφεύγοντας να σκοτώνουν πολίτες, έχουν κάνει τον κόσμο να αγνοεί πρόθυμα την βία των συμμοριών.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον: Σε συγκρούσεις με τις αρχές. Διάφορες πρόσφατες δολοφονίες υψηλά ιστάμενων προσώπων μπορεί να σημάνουν το τέλος της ανοχής της κυβέρνησης. Η αστυνομία προσέλαβε 10,000 επιπλέον αστυνομικούς για να αντιμετωπίσει τις συμμορίες. Παράλληλα, η επέκταση της Γιαμαγκούτσι-γκούμι στο Τόκυο προκαλεί την αντίδραση των ανταγωνιστών της και μπορεί να οδηγήσει σε αιματηρούς πολέμους στις περιοχές ελέγχου των συμμοριών.

2. Ρωσική Μαφία

Τουλάχιστον το ένα δέκατο του εδάφους της Ρωσίας και το ένα τέταρτο της οικονομίας της βρίσκεται υπό την εξουσία 300.000 μελών, κατά προσέγγιση, που ανήκουν σε περίπου 450 διαφορετικές ρωσικές συμμορίες.

Οι πρωταγωνιστές: Καμία οργάνωση δεν φαίνεται να κυριαρχεί. Εκτός και αν μετρήσουμε και την ίδια την Ρωσική κυβέρνηση, μέρος της οποίας έχει καταληφθεί τελείως. Το βιογραφικό του πρόσφατα συλληφθέντα Βλαντιμίρ Νικολάγεφ είναι συνηθισμένο: μέλος της πολιτικής παράταξης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήμαρχος του Βλαντιβοστόκ, και ιδιοκτήτης μιας αυτοκρατορίας θαλασσινών, κρεάτων και επιχειρήσεων επεξεργασίας ξυλείας. Πήρε τη θέση του δημάρχου όταν ο αντίπαλός του «σκόνταψε» σε μια χειροβομβίδα που είχαν αφήσει έξω από το γραφείο του.

Ιδιαιτερότητες: Ανελέητοι. Οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να κυνηγήσουν δημοσιογράφους, αστυνομία και ανώτερους υπαλλήλους, σε τέτοιο σημείο που θα έκανε άλλα συνδικάτα να αηδιάσουν. Η δολοφονία του Άντρεϊ Κοζλόφ, κορυφαίου αντιπροσώπου της Κεντρικής Ρωσικής Τράπεζας και πολέμιου της διαφθοράς, το Σεπτέμβριο του 2006, ήταν μια ξεκάθαρη δήλωση ότι η Ρωσική Συμμορία δεν θα αναγκαστεί από κανέναν να αποσυρθεί.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον: Ψηλά! Οι λόρδοι του Ρωσικού εγκλήματος απομακρύνονται από τους περιορισμούς της μαύρης αγοράς και αναλαμβάνουν νόμιμες επιχειρήσεις, όπως χημικά εργοστάσια, λιμάνια και τράπεζες. Οι πυροβολισμοί έχουν σταματήσει, καθώς οι συμμορίες έχουν ενωθεί και έχουν πλέον επικεντρωθεί σε αφανείς διαπραγματεύσεις. Η παγκοσμιοποίηση είναι επίσης μέσα στα σχέδιά τους, με την βαριά Ρωσική παρουσία να επεκτείνεται στο Ισραήλ και την παραλία του Μπράιτον στη Νέα Υόρκη.

3. Ιταλική Μαφία

Όταν μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα, οι πρώτοι που μας έρχονται στο μυαλό είναι οι Ιταλοί. Με κατ' εκτίμηση εισοδήματα $50 δισεκατομμύρια το 2005, η Ιταλική μαφία, αν συγχωνευτεί, θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Ιταλίας.

Οι πρωταγωνιστές: Η Κόσα Νόστρα της Σικελίας είναι σίγουρα μια δύναμη που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, καθώς κρατάει το νησί υπό την εξουσία της εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η Ντρανγκέτα της Καλαβρίας έρχεται στο προσκήνιο σαν μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη, πιο βάναυση και πιο παγκόσμια παρουσία. Τα 10,000 μέλη της βρίσκονται στο κέντρο του δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, με διασυνδέσεις από την Κολομβία μέχρι τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Ιδιαιτερότητες: Ισχυρές τοπικές και οικογενειακές διασυνδέσεις. Η Κόσα Νόστρα είναι διάσημη για την επιβολή του omertà, -- κώδικας σιωπής -- στους ντόπιους πληθυσμούς, τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, ακόμα και στην εκκλησία. Μαζί με άλλες οικογένειες της Μαφίας εκμεταλλεύονται φτωχές κοινότητες και σχεδόν φεουδαρχικές κοινωνίες, προκειμένου να διατηρήσουν την δύναμη και την επιρροή τους.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον: Μάχονται για την επιβίωσή τους. Η σύλληψη του Μπερνάντο Προβενζάνο, του αρχηγού τον αρχηγών, έξω από το Κορλεόνε, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν για την Κόσα Νόστρα ένα θανατηφόρο χτύπημα. Αμέσως μετά, 24 νονοί συνελήφθησαν σε μια σειρά δραματικών επιθέσεων. Με τη διάλυση της αρχηγίας της Σισιλιανής Μαφίας, διαπιστώνεται η επιθετική στάση της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ιταλίας που σύντομα θα στρέψει την προσοχή της και προς την Ντραγκέτα και άλλες εγκληματικές οικογένειες.

4. Μεξικάνικα Καρτέλ Ναρκωτικών

Τα αυξανόμενα απαγορευτικά μέτρα των Αμερικάνικων αρχών έβγαλαν τα Κολομβιανά καρτέλ έξω από το εμπόριο ναρκωτικών και οι διεφθαρμένες συμμορίες του Μεξικού έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον προκειμένου να πάρουν τη θέση τους.

Οι πρωταγωνιστές: Τα καρτέλ της Σινόλα και του Κόλπου έχουν επιχειρησιακούς συνδέσμους στην Αριζόνα και το Τέξας, αντίστοιχα. Η τρίτη μεγαλύτερη συμμορία που κινείται έξω από την Τιγουάνα, συναγωνίζεται μαζί τους για τα δικαιώματα να προμηθεύει στους Αμερικανούς χρήστες κοκαΐνη και μεταμφεταμίνες που φέρνει μέχρι και από τη Κίνα. Οι αρχηγοί και των τριών καρτέλ βρίσκονται στη φυλακή, αλλά οι οργανώσεις τους συνεχίζουν τη δράση τους σύμφωνα με τις δολοφονικές τους μεθόδους.

Ιδιαιτερότητες: Ροπή προς τα πολυμέσα. Τα καρτέλ μπλέχτηκαν πρόσφατα σε έναν σφοδρό πόλεμο με το νόμο, και οι εκτελέσεις και οι βασανισμοί, μέσω των οποίων πολεμούν, έχουν γίνει το θέμα πολυάριθμων μουσικών βίντεο, που δημοσιεύθηκαν στο YouTube από μέλη της συμμορίας. Όταν ένα βίντεο δεν έχει να πει αρκετά, τα μέλη της συμμορίας κουνάνε με μένος τα αποκεφαλισμένα κεφάλια των εχθρών σαν προειδοποίηση.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον: Πάντως όχι προς την άνοδο. Ο Μεξικανός Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν έχει μεταφέρει ολόκληρη τη στρατιωτική δύναμη του Μεξικού για να συγκρατήσει τις συμμορίες. Δημιούργησε ακόμα μια ειδική ομάδα καταδρομέων που παίρνουν διαταγές άμεσα από τον ίδιο. Αλλά τα ναρκωτικά εξακολουθούν να ρέουν και τα πτώματα να συσσωρεύονται. Μόνο για φέτος, τα καρτέλ έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 1,000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων υψηλά ιστάμενων προσώπων. Παράλληλα, η έκταση της συμμορίας απλώνεται μέχρι το Περού και την Κεντρική Αφρική.

5. Ιταλο-αμερικάνικη Μαφία

Παρόλη την εκθειασμένη φήμη της, η Αμερικάνικη εκδοχή της Κόσα Νόστρα είναι πλέον ένα νωθρό ομοίωμα του παλαιού εαυτού της. Κάποτε ήταν μια πανεθνική παρουσία, σήμερα όμως η έκταση της είναι περιορισμένη στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Οι πρωταγωνιστές: Τώρα κανείς. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής Ρούντι Τζουλιάνι και ο Γραμματέας Ασφαλείας Μάικλ Τσέρτοφ έγιναν γνωστοί από τις δημοφιλείς δίκες για τους κορυφαίους νονούς, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Σήμερα, οι «Πέντε Οικογένειες» της Νέας Υόρκης – Γκαμπίνο, Γενοβέσε, Λουτσέσε, Κολόμπο και Μπονάνο – εξακολουθούν να δρουν στη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά από δεκαετίες ανελέητων διώξεων, κανείς πλέον δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμος.

Ιδιαιτερότητες: Απιστία. Ύστερα από την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο ομοσπονδιακός νόμος RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act = Νομοθετική Πράξη για Εκβιαστές Επηρεασμένων και Διεφθαρμένων Οργανώσεων) των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στον εισαγγελέα ένα ευρύ έδαφος για να απειλήσει ομοίως αρχηγούς και στρατιώτες. Αντιμετωπίζοντας πολλά χρόνια φυλακής, εκατοντάδες άντρες εγκατέλειψαν τη δέσμευση με τη omertà και κατέθεσαν υπέρ της πολιτείας. Τα νεότερα μέλη απέφυγαν το χαμηλό προφίλ και την οικογενειακή πίστη των προκατόχων τους, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των οικογενειών από μέσα.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον: Ενδεχομένως, στην έλλειψη και την τελική εξαφάνιση. Η συμμορία μπορεί ακόμα να κερδίζει χρήματα από τις διεφθαρμένες ενώσεις, την κατασκευαστική βιομηχανία, το τζόγο, τα ναρκωτικά και τα εκβιαστικά δάνεια. Αλλά η ζωή δεν έχει πλέον την αίγλη που είχε κάποτε, και είναι πιο πιθανό από ποτέ να οδηγηθούν σε ένα βίαιο τέλος. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί ανησυχούν ότι μια αλλαγή κατεύθυνσης στις προτεραιότητες επιβολής του νόμου μακριά από τη μαφία μπορεί να οδηγήσει σε μια αναγέννηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory