Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009

Πώς λειτουργεί ο πυροσβεστήρας;


Οι φωτιές κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες, για καθεμιά από τις οποίες υπάρχει ο κατάλληλος πυροσβεστήρας.

Σε μια φωτιά κατηγορίας Α, όπου καίγονται στερεά υλικά (χαρτί, ξύλο, ύφασμα...), η καύση παράγει κάρβουνα. Για την κατάσβεσή της, χρησιμοποιούνται πυροσβεστήρες με νερό υπό πίεση ή αφρό, που δρουν μέσω της ψύξης, νοτίζοντας το υλικό ώστε να σταματήσει να καίγεται.

Οι φωτιές από υγρά υλικά ή υλικά που όταν καίγονται γίνονται υγρά εντάσσονται στην κατηγορία Β. Χρησιμοποιούνται πυροσβεστήρες με διοξείδιο του άνθρακα ή αφρό, που αποτρέπουν τις αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις.

Με διοξείδιο του άνθρακα και ξηρή σκόνη γεμίζονται οι πυροσβεστήρες που έχουν σχεδιαστεί για φωτιές όπου καίγονται αέρια καύσιμα, όπως βουτάνιο ή φυσικό αέριο. Εντάσσονται στην κατηγορία Γ και χρησιμοποιούνται και για φωτιές σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Οι φωτιές της κατηγορίας Δ περιλαμβάνουν φωτιές όπου καίγονται μέταλλα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για την καύση (αλουμίνιο σε σκόνη, νάτριο, κάλιο...). Σε αυτή την περίπτωση ο κατάλληλος πυροσβεστήρας χρησιμοποιεί ειδική ξηρή σκόνη, καθώς το νερό ή άλλες χημικές ουσίες θα μπορούσαν να αντιδράσουν βίαια με το καύσιμο.

1 σχόλιο:

Πυροσβεστήρες είπε...

Για λάδια και λίπη, πυροσβεστήρας στην Ευρώπη δεν υπάρχει. Σε τέτοιες περιπτώσεις νομίζω ότι κατάλληλος είναι ο πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως.

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory