Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Γιατί δημιουργείται αφρός στις θάλασσες;


Για τη δημιουργία των φυσαλίδων, όπως συμβαίνει και σε ένα απλό μπάνιο με φυσαλίδες, χρειάζονται δύο συστατικά: κάτι το οποίο να αυξάνει την επιφανειακή τάση των νερών, όπως οι φυσαλίδες στο λουτρό και κάτι το οποίο να δημιουργεί αφρούς. Στους ωκεανούς οι φυσαλίδες είναι συνήθως διαλυμένο οργανικό υλικό, ενώ οι δυνατοί ανέμοι ή το σκάσιμο των κυμάτων πάνω στις ακτές, ανακατεύουν το νερό με τον αέρα, παράγοντας έτσι τις φυσαλίδες.

Το οργανικό υλικό προέρχεται από διάφορες πηγές, συνήθως από αυξημένη συγκέντρωση βιομάζας, όπως παρατηρείται με την άνθιση (bloom) του φυτοπλαγκτού, που προκαλεί την ερυθρά παλίρροια ή το θάνατο των ψαριών. Το υλικό επίσης μπορεί να προέρχεται από απόβλητα υπονόμων ή άλλη μορφή απορροής από τη χέρσο.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που συγκεντρώνουν τον αφρό, ο οποίος συνήθως φθάνει στην παραλία. Ο αφρός της θάλασσας σπάνια φαίνεται στον ανοικτό ωκεανό, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση οργανική ύλης.

Πηγή www.sciencenews.gr
Γιατί το χαρτί και ειδικότερα αυτό που χρησιμοποιείται για τις εφημερίδες κιτρινίζει μετά από καιρό;


Το δημοσιογραφικό χαρτί περιέχει σε μεγάλες ποσότητες λιγνίνη, η οποία είναι ένα από τα βασικά συστατικά του ξύλου. Όταν η λιγνίνη έλθει σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα, πραγματοποιείται χημική αντίδραση, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο οι ίνες αντανακλούν το φώς, αποχρωματίζοντας το χαρτί. Η οξείδωση επίσης παράγει περισσότερο οξύ, που προκαλεί την καταστροφή αρκετών σύγχρονων κειμένων.

Τα παλαιότερα έγγραφα φτιαχνόνταν κυρίως από ίνες λινού ή βαμβακιού, οι οποίες απαιτούσαν λιγότερη επεξεργσία για να προσφέρουν καλή επιφάνεια γραψίματος. Το ξύλο είναι φθηνότερο, αλλά οι κατασκευαστές βρήκαν ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ένα λεπτό χημικό στρώμα, στην επιφάνεια εγγράφου για να το καταστήσουν λιγότερο απορροφητικό και να αποτρέψουν το θόλωμα όταν εμποτίζεται με μελάνι.

Ένα τέτοιο χημικό στρώμα, συνήθως αποτελείται από ενώσεις του αργιλίου ή άλατος του θειϊκού αργιλίου, τα οποία όταν εκτίθενται στη ζέστη και την υψηλή υγρασία, μόρια αργίλου αποχωρίζονται από το στρώμα και παράγουν ένα όξινο διάλυμα. Οι ίνες κυτταρίνης που αποτελούνται από αλυσίδες ατόμων άνθρακα, σπάνε εύκολα ακόμα και από ασθενή οξέα. Η δύναμη των ινών εξασθενεί και το χαρτί γίνεται εύθραυστο.

Πηγή www.sciencenews.gr

Γιατί κλαίμε μετά από ένα χτύπημα; Τα μωρά από πότε ξεκινάνε να έχουν υγρό κλάμα;


Τα μωρά κλαίνε όταν είναι αναστατωμένα ή πεινάνε ή νοιώθουν άσχημα λόγω μίας υγρής πάνας. Όμως δεν ελευθερώνουν υγρά δάκρυα, απλά καλούν με το κλάμα τους. Τα υγρά δάκρυα αρχίζουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κλάματος, 2 μήνες μετά τη γέννηση. Για τα μωρά είναι πολύ σημαντικό να μπορούν να κλαίνε αφού δεν έχουν την δυνατότητα να μιλάνε., και αυτό αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς τους τρόπους επικοινωνίας.

Στα παιδιά και τους ενήλικες το κλάμα με δάκρυα, είναι ένας κοινός τρόπος για να πούνε στους άλλους ότι είναι λυπημένοι ή αναστατωμένοι. Επίσης πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται λυπημένοι όταν βλέπουν ένα παιδί να κλαίει και προσπαθούν να το βοηθήσουν. Οφείλουμε να διατηρούμε την επιφάνεια του φακού του ματιού υγρή ώστε να παραμένει καθαρή, και για αυτό κλαίμε. Τα δάκρυα που ελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του κλάματος περιέχουν μία πρωτεΐνη, τη λυσοζύμη, η οποία είναι ένα ένζυμο που κατορθώνει να σκοτώσει μικρόβια, όπως τα βακτήρια.

Επομένως καθώς κλαίμε, σκοτώνουμε και τα μικρόβια, ιδιαίτερα εάν το κλάμα προέρχεται μετά από κάποιο τραυματισμό.

Πηγή www.sciencenews.grAτύχημα στην GP2


Ο Vasco Rossi μηχανικός της ομάδας Trident Racing τραυματίστηκε σοβαρά λόγω παράλειψης συναδέρφου του που δεν είχε μαζέψει ως όφειλε το αεροπίστολό του. ο οδηγός Ricardo Texeira βγήκε από τα πιτ παρέσιρε το αεροπίστολο με τον πίσω αριστερό τροχό του παίρνοντάς μαζί τουέτσι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού των pit που έπεσε στο κεφάλι του άτυχου Rossi. Ο τραυματισμός του μηχανικού είναι σοβαρός αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του σύμφωνα έχει υποβληθεί σε φαρμακευτικό κόμμα. Είναι το τρίτο ατύχημα (Surtees, Massa) που συμβαίνει μέσα στο μήνα σε αγώνες πίστας!

Επιστήμονες σχεδίασαν το διαστημόπλοιο που θα μας σώσει


ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ Το έχουμε δε σε τοσες ταινίες και οι επιστήμονες προειδοποιούν οτι αργά γρήγορα θα γίνει. Στατιστικά γίνεται μια φορά κάθε 100 χρόνια και τελευταία ήταν το 1909 στη Σιβηρία όπου ένας κομήτης κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους. Τελευταία γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί ενα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της απειλής. Τον Απρίλιο μάλιστα έγινε και παγκόσμιο συνέδριο στην Ισπανία για την άμυνα του πλανήτη.
Βρετανοί επιστήμονες λοιπόν σχεδίασαν το όχημα εκείνο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή. Το "gravity tractor", όπως το αποκαλούν, θα πλησιάζει το μετεωρίτη και θα του ασκεί απωθητική δύναμη που θα του αλλάζει την κατεύθυνση, ώστε να μην χτυπήσει τη γη. Τώρα μπορούμε να κοιμηθούμε λίγο πιο ήσυχοι καθώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται να βρίσκεται σε αυτούς που δεν έχουμε δει ακόμα. Γύρω απο τον πλανήτη μς περιφέρονται περίπου 100,000 αστεροειδείς και μόνο περίπου 6,000 έχουμε εντοπίσει

Πλανήτης με «τάσεις αυτοκτονίας»


Ο εξωηλιακός πλανήτης Wasp-18b βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό του άστρο και πλησιάζει όλο και περισσότερο. Έχει μάλιστα τόσο μεγάλη μάζα ώστε προκαλεί παλιρροϊκά κύματα υπέρθερμου αερίου στο άστρο, περίπου όπως η Σελήνη προκαλεί παλιρροϊκά κύματα στη Γη.
Ο πλανήτης θα καταστραφεί πέφτοντας στο άστρο σε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, αναφέρουν οι ερευνητές Ήδη τα καυτά άερια του άστρου έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία του στους 2.000 βαθμούς Κελσίου.
Ο αυτόχειρας πλανήτης είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από τον Δία, απέχει μόλις 1,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το μητρικό του άστρο (50 φορές λιγότερο από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο) και περιφέρεται τόσο γρήγορα ώστε το έτος του διαρκεί λιγότερο από μια γήινη ημέρα.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory