Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

minace-yashiro
Φάτε τυρί μετά το γλυκό και πείτε αντίο στην τερηδόνα!

Είστε λάτρης των γλυκών αλλά φοβάστε ότι η ζάχαρη θα χαλάσει τα δόντια σας; Τώρα πια φάτε άφοβα… αρκεί το γλυκό σας να συνοδεύεται με λίγο τυρί.

Σύμφωνα με ειδικούς, όταν τρώμε γλυκά απαιτούνται περίπου 30 λεπτά για να αποκατασταθεί το PH του στόματος στο φυσιολογικό 7. Το τυρί έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή, μειώνοντας κατ’ επέκταση και τις βλάβες που προκαλούνται στην αδαμάντινη ουσία των δοντιών και άρα την τερηδόνα.

αναδημοσίευση από
korkos.blogspot.com

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Το 99% των γιατρών ανά τον κόσμο κάνουν ότι μπορούν για να μας βοηθήσουν, να απαλύνουν τον πόνο μας έτσι ώστε να μην υποφέρουμε. Βλέποντας την ιστορία που ξετυλίγεται στις παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα θα νιώσετε έντονα συναισθήματα!

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις

Μια ιστορία χωρίς λέξεις


αναδημοσίευση από
www.otherside.gr

Ήρθε ο "Υπολογιστής των Ηλικιωμένων"Παρουσιάστηκε στη Βρετανία την περασμένη Τετάρτη (11/11) για πρώτη φορά ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αποκλειστικά για ηλικιωμένους που δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά από τεχνολογία.

Πρόκειται για έναν τελείως απλοποιημένο υπολογιστή, με τη χαρακτηριστική ονομασία SimplicITy, ο οποίος έχει όλα κι όλα έξι κουμπιά που κατευθύνουν στους χρήστες στις βασικές λειτουργίες, όπως το email και το chat.

Μαζί με τον υπολογιστή οι χρήστες μπορούν να μάθουν τα πάντα γι’ αυτόν από μια συλλογή 17 βίντεο που εξηγεί αναλυτικά όλες τις λειτουργίες.

Το SimlicITy δεν έχει log-in όταν ξεκινά, ενώ η μπάρα του menu έχει εξαφανιστεί. Ανοίγει κατ’ ευθείαν σε μια front page που περιέχει ξεχωριστά κουμπιά για email, browser, φακέλους για αρχεία word και φωτογραφιών, chat και ένα προφίλ χρήστη.

Μάλιστα, το chat ανοίγει κατ’ ευθείαν στο site eldy.org όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους.

Ο υπολογιστής έχει δημιουργηθεί από την Wessex Computers και η ιδέα ανήκει σε μια τηλεπαρουσιάστρια, τη Valerie Singleton, η οποία και παρουσιάζει τα αρχικά 17 βίντεο.

Η ίδια δηλώνει σοκαρισμένη που σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του υπολογιστή και του διαδικτύου κι έτσι αποφάσισε να «επιμορφώσει» τους Βρετανούς συνταξιούχους.
αναδημοσίευση από
clopyandpaste.blogspot.com

Στείλτε μήνυμα από το κινητό σας μέσω ...bluetooth
Γνωρίζετε ότι έχετε τη δυνατότητα να αποστέλετε κάποιο μήνυμα από το κινητό σας ανέξοδα μέσω της τεχνολογίας bluetooth; Όχι; Ε, δεν πειράζει, θα σας πούμε εμείς.

Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι για την επιτυχή αποστολή του μηνύματος θα πρέπει ο παραλήπτης να βρίσκεται σε μια απόσταση που πληροί τις προδιαγραφές του πρωτοκόλλου bluetooth (με άλλα λόγια θα πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση) καθώς και να αποδεχτεί τη σύνδεση bluetooth, αν ο αποστολέας δεν την έχει αποθηκευμένη στο κινητό του τηλέφωνο.

Το μόνο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να βρείτε τις "Σημειώσεις" στο κινητό σας τηλέφωνο, να δημιουργήσετε μια Νέα σημείωση και να πατήσετε Αποστολή Με Βluetooth, επιλέγοντας έπειτα τη συσκευή στην οποία επιθυμείτε να αποστείλετε τη σημείωση - μήνυμα...

Υ.Γ.

Το μήνυμα αποστέλλεται υπό μορφή σημείωσης.
αναδημοσίευση από
clopyandpaste.blogspot.comΣκαρφαλώστε παντού!

st_r2010.jpgΗ μικρή εταιρεία που ειδικεύεται σε trial και enduro μοτοσυκλέτες, έχει καταφέρει μέσα στη σύντομη παρουσία της (έχοντας μόλις συμπληρώσει δέκα χρόνια ζωής), να εξειδικευτεί σε μεγάλο βαθμό, παρουσιάζοντας πολύ ανταγωνιστικά μοντέλα.

Για το 2010 το πλαίσιο των trial μοτοσυκλετών θα είναι εντελώς νέο και ελαφρύτερο, με σχεδίαση που φέρνει το κέντρο βάρους ακόμα χαμηλότερα και στο κέντρο, για να βοηθήσει την τόσο σημαντική για αυτές τις μοτοσυκλέτες ισορροπία. Το φιλτροκούτι με το ρεζερβουάρ έχουν αλλάξει μεταξύ τους θέσεις, ώστε η διάσχιση ποταμών να είναι μικρότερο πρόβλημα, και το κέντρο βάρους να έρθει ακόμα χαμηλότερα.
Νέες είναι επίσης οι αναρτήσεις, το ψυγείο σε σχήμα U καθώς και τα πλαστικά. Μακάρι ο μοτοαλπινισμός να βρει περισσότερους υποστηρικτές στην Ελλάδα, καθώς είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα που απαιτεί τέχνη και επιδεξιότητα και δεν βασίζεται τόσο στα χρήματα που έχει ξοδέψει ο αναβάτης στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας του. Άλλωστε πρόκειται για το μοναδικό ίσως άθλημα όπου η μοτοσυκλέτα που αγοράζετε, είναι σχεδόν ίδια με αυτή που αγωνίζεται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

αναδημοσίευση από
alepoy.blogspot.com

Η Microsoft δηλώνει : αντιγράψαμε το Mac OS X!


Δεν πιστεύουν μόνο οι φαν της Apple ότι η Microsoft "δανείστηκε" στοιχεία από τα λειτουργικά συστήματα των Mac για να τα ενσωματώσει στα Windows Vista και κυρίως στα Windows 7. Το παραδέχτηκε, προς γενική έκπληξη όλων, και ένας μάνατζερ της Microsoft.


"Ένα από τα πράγματα που λέγεται συχνότατα για το Mac ΟS X είναι ότι πρόκειται για ένα φανταστικό λειτουργικό σύστημα που είναι πολύ ελκυστικό και διαισθητικό. Και αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε με τα Windows 7 είναι να τους προσδώσουμε, όσον αφορά τα γραφικά τους, το 'Look & Feel ενός Mac".


Mε αυτή την εντυπωσιακή δήλωση του, ο Simon Aldous, μάνατζερ της Microsoft, άφησε στήλη άλατος το δημοσιογράφο που του πήρε συνέντευξη για λογαριασμό του αμερικανικού B2B περιοδικού PCR. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι τα Windows 7 είναι πιο ασφαλή από το Mac OS X. Το τι συνέπειες θα έχει για τη θέση του στην εταιρεία η παραπάνω παραδοχή του Aldous δεν μένει παρά να το δούμε στη συνέχεια.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Microsoft επιχείρησε να συμμαζέψει την κατάσταση, αναφέροντας ότι ο Aldous δεν είχε αναμιχθεί κατά οποιοδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των Windows 7 και ότι δεν είναι καλά ενημερωμένος.

αναδημοσίευση από
24newslines.blogspot.com

Το ακριβότερο μπουκάλι μπύρας στον κόσμο


Το ακριβότερο μπουκάλι μπύρας στον κόσμο πωλείται σε δημοπρασία το Σάββατο. Για όσους όμως θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη γεύση του περιεχομένου του, τα νέα είναι απογοητευτικά, καθώς έπειτα από τόσα χρόνια το περιεχόμενο έχει αλλοιωθεί, σύμφωνα με τον Andrew Aldridge του βρετανικού οίκου δημοπρασιών Henry Aldridge and Son.


Η υψηλή αξία του μπουκαλιού μπίρας, το οποίο εξακολουθεί να περιέχει 80% του περιεχομένου, οφείλεται στο γεγονός ότι «επέζησε» από την περίφημη πύρινη συντριβή του αερόπλοιου Hindenburg στο New Jersey περισσότερα από 70 χρόνια πριν. Αποτελεί, επίσης, ένα από τα ελάχιστα αντικείμενα που διασώθηκαν της καταστροφής και σώζονται μέχρι και σήμερα, όπως μια κανάτα γάλα που συμπεριλαμβάνεται στη δημοπρασία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του AOL News.Το Hindenburg αποτελεί το μεγαλύτερο αεροσκάφος που κατάφερε να πετάξει, μήκους τουλάχιστον 244 μέτρων. Στις 6 Μαΐου του 1937, το γεμάτο υδρογόνο αερόπλοιο έπιασε φωτιά στον αέρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 36 από τους 97 επιβάτες του, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica.


Σύμφωνα με τον κατάλογο δημοπρασίας, ένας από τους επικεφαλής πυροσβέστες περιέσωσε από το σημείο της συντριβής την κανάτα και λίγα μπουκάλια μπύρας, από τα οποία έδωσε πέντε σε συναδέλφους του και ένα στη γνωστή ζυθοποιία Lowenbrau. Τα υπόλοιπα μπουκάλια μπύρας έχουν χαθεί, εκτός από εκείνο που χαρίστηκε στη ζυθοποιεία.


Το μπουκάλι της μπύρας αναμένεται να πωληθεί για περίπου 8.000 δολάρια.Hindenburg Crash Newsreel

αναδημοσίευση από
www.news247.gr

PS3 , τώρα και με Facebook;


Ύστερα από την ανακοίνωση της Microsoft για υποστήριξη Twitter και Facebook σε επερχόμενο update, ίσως ήρθε η ώρα να κάνει την κίνηση της και η Sony. Αν και δεν είναι Official, εικόνες διέρρευσαν οι οποίες δείχνουν μια νέα επιλογή στο XMB του PS3, η οποία αποδεικνύει τις προσπάθειες της Sony για τι άλλο… μια εγγενή εφαρμογή Facebook.


Οι εικόνες μοιάζουν να είναι αληθινές, και μάλιστα μέχρι πριν λίγες ώρες μπορούσε κάποιος να τις βρει και στην σελίδα του Playstation Network.


O John Koller είχε δηλώσει και παλιότερα ότι θεωρεί την ενσωμάτωση των Social Media μια πολύ σημαντική κίνηση, η οποία ίσως είναι αρκετή για να αλλάξει αρκετά την ισορροπία στον κόσμο των κονσολών. Φανταστείτε να μπορεί ο καθένας να βλέπει τι παιχνίδι παίζετε, τα trophies σας, να δέχεστε μηνύματα από φίλους οποιαδήποτε στιγμή. Όλα αυτά από την άνεση του καναπέ σας.

Θα προλάβει άραγε η Sony να ενσωματώσει τα Social Media πριν την Microsoft; Πάντως μια καλή προσπάθεια ενσωμάτωσης του Twitter είδαμε και στο Uncharted 2 (ps3).

αναδημοσίευση από
24newslines.blogspot.comΣυζητηση μεταξυ ηλικιωμένων3 HΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ................
λέει ο πρώτος:
μου είπε προχτές η εγγονή μου να της διαβάσω ένα παραμύθι και δεν μπορούσα να δω τα γράμματα με τίποτα..
εγώ που έβλεπα μύγα στο 1 χιλιόμετρο ! Έβαλα γυαλιά, μετακίνησα το βιβλίο αλλά τίποτα. δεν βλέπω ρε παιδία,
δεν βλέπω…

λέει ο δεύτερος:
εγώ, πάλι, πήγα σ’ ένα φίλο μου επίσκεψη που δεν έχει ασανσέρ και για... να ανέβω στον πρώτο όροφο τα έφτυσα.
εγώ που έκανα τον μαραθώνιο για ζέσταμα. δεν αντέχω ρε παιδία,
δεν αντέχω…

λέει και ο τρίτος:
εγώ να δείτε τι παθαίνω!
εχτές που είχε έρθει η Σβετλάνα να καθαρίσει, την στρίμωξα σε μια γωνία και πάνω που ετοιμαζόμουν να…(καταλαβαίνετε),
μου λέει:
σιγά κύριος Στέλιος, τέταρτη φορά σήμερα;!;
ξεχνάω ρε παιδία, ξεχνάω!!!

αναδημοσίευση από
poligelio.blogspot.com

Sex of a fly


Μια εταιρεία που ίδρυσε ο πιλότος Κρέιγκ Τζούστο το 2006, προσφέρει ερωτική… αναζωογόνηση στα ζευγάρια που θα επιλέξουν να πετάξουν πάνω από τις Ανατολικές ακτές της Αυστραλίας.


Η πτήση διαρκεί 40 λεπτά, με ένα δικινητήριο Beech H-18S, το οποίο περιλαμβάνει ανέσεις όπως σατέν σεντόνια, σαμπάνια, φράουλες και λουλούδια. Μάλιστα η εταιρεία παρέχει ακόμα και πιστοποιητικό που μπορούν να επιδείξουν στους φίλους τους, έτσι σε περίπτωση αμφισβήτησης από κανέναν άσπονδο κολλητό.
Σύμφωνα με τον Τζούστο περίπου 100 ζευγάρια έχουν πετάξει, τα περισσότερα από τα οποία γιόρταζαν επετείους ή γενέθλια. . "Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλους τους πελάτες μας", επισήμανε ο πιλότος και αποκάλυψε πως "πολλοί ζητούν περισσότερες...αναταράξεις".

αναδημοσίευση από
blogareis.blogspot.com

ΕΦΕΥΡΈΣΕΙΣ ΣΠΆΝΙΕΣ..................


αναδημοσίευση από
i-diadromi.blogspot.com

"Γαλλικό φιλί"

Βρετανοί επιστήμονες αποκαλύπτουν μια νέα, άγνωστη πτυχή για την καταγωγή και τη χρησιμότητα του φιλιού - γαλλικού βεβαίως, βεβαίως!!
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς υποστηρίζουν ότι το φιλί δεν αποτελεί ερωτικό εργαλείο αλλά ιατρικό.
Σύμφωνα με αυτούς, το φιλί αποτελεί την κατάληξη μιας εξελικτικής διαδικασίας στόχος της οποίας είναι να αναπτύξει η γυναίκα αντιστάσεις στα μικρόβια που φέρει ο άντρας.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του φιλιού, καθώς ο άνδρας περνάει στη γυναίκα μικρόβια και βακτήρια στα οποία εκείνη αναπτύσσει αντιστάσεις, αφού το ανοσοποιητικό σύστημά της μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει ώστε να μη συναντήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εμβολιαστείτε (μην ξεχνάμε και τη γρίπη), φιληθείτε και τεκνοποιείστε.
Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.
αναδημοσίευση από
i-diadromi.blogspot.com

Bugatti 16C Galibier Concept Promo - long version

THE BEST BUS DRIVER IN THE WORLD


αναδημοσίευση από
molemou1.blogspot.com

Η Έφη Θώδη ξαναχτυπά με το νέο της τραγούδι facebook


αναδημοσίευση από
enasourgelo.blogspot.com

Δύο αμινοξέα που διαφέρουν από πίθηκο σε άνθρωπο, ευθύνονται για την ομιλία


Σε απλή διαφορά δύο μορίων σε ένα γονίδιο που είναι κατά τα άλλα ίδιο στον άνθρωπο και τον χιμπαντζή δείχνει να οφείλεται η ικανότητα ομιλίας του ανθρώπου, δείχνει έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

Τα μόρια αυτά, αμινοξέα, αποτελούν τη βάση του σχηματισμού πρωτεϊνών. Η πρωτεΐνη του γονιδίου που μελετήθηκε (FOXP2), το οποίο ελέγχει μια ομάδα άλλων γονιδίων που συνδέονται με την ομιλία, αποτελείται από πολλές εκατοντάδες αμινοξέα, εκ των οποίων μόνον δύο διαφέρουν στον άνθρωπο και τον χιμπατζή.

"Εντοπίσαμε γονίδια, οι δράσεις των οποίων διαφέρουν σε συνάρτηση με τη μετάλλαξη των δύο αυτών αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένων μερικών γονιδίων η λειτουργία των οποίων είναι βασική στο κεντρικό νευρικό σύστημα", σημειώνουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες έρευνες για την εξέλιξη μιλούσαν ήδη για παραλλαγή αυτού του γονιδίου ανάμεσα στον άνθρωπο και τον χιμπαντζή λόγω των δύο αυτών αμινοξέων και για τον πιθανό αντίκτυπο της διαφοράς αυτής στην ικανότητα ομιλίας.

"Η έρευνά μας έδειξε πειραματικά αυτήν τη διαφορά", διευκρινίζει ο Ντάνιελ Γκέσουϊντ, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), ο οποίος είναι ένας από τους συντάκτες της έρευνας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για την έρευνα αυτή ιστούς από ανθρώπινους εγκεφάλους και εγκεφάλους χιμπαντζήδων, όπως και καλλιέργειες κυττάρων, για να συγκρίνουν την επίδραση που έχουν στον άνθρωπο και στον πίθηκο οι παραλλαγές του γονιδίου FOXP2 σε ομάδα γονιδίων που ευθύνονται για την ομιλία. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι το FOXP2 του χιμπαντζή έχει διαφορετικές επιδράσεις από αυτές που έχει το FOXP2 του ανθρώπου.

"Αποτυπώνοντας τα γονίδια που επηρεάζονται από το FOXP2, εντοπίσαμε ένα σύνολο νέων εργαλείων για να μελετήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ελεγχθεί η ανθρώπινη ομιλία σε μοριακό επίπεδο", σημειώνει η Ζενεβιέβ Κονόπκα, επίσης συντάκτρια της έρευνας, σε ανακοίνωση του UCLA.

Μοριακές διαδικασίες θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν σε περιπτώσεις αυτισμού ή σχιζοφρένειας "να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι παθολογίες αυτές επηρεάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να χρησιμοποιήσει την ομιλία", προσθέτει η ίδια.

Ο ρόλος που διαδραματίζουν τα δύο αυτά μόρια ανοίγει επίσης νέους δρόμους στην έρευνα όσον αφορά την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

"Δεν γνωρίζουμε πότε παρουσιάστηκε η μετάλλαξη των δύο αυτών αμινοξέων", εξηγεί ο Γκέσουϊντ.

Ο άνθρωπος και ο χιμπαντζής φέρεται ότι χωρίστηκαν πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια, αλλά οι παλαιοντολόγοι-ανθρωπολόγοι τοποθετούν την εμφάνιση της ανθρώπινης ομιλίας στα τουλάχιστον 100.000 χρόνια, ίσως 70.000 χρόνια.

"Γι' αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τί συνέβη με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ", η διαφορά του οποίου με τον πρόγονό του Χόμο Σάπιενς είναι πιο πρόσφατη, προσθέτει ο Γκέσουϊντ.

Όμως εκτός από τον εγκέφαλο, η ανάπτυξη της ανθρώπινης ομιλίας οφείλεται επίσης σε μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία τον ξεχωρίζουν από τους χιμπαντζήδες.

"Δεν γνωρίζουμε τί θα συνέβαινε αν βάζαμε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο σε έναν χιμπαντζή - θα μπορούσε να μιλήσει; Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύουν πως όχι, γιατί στον άνθρωπο η γλώσσα, η άνω αναπνευστική οδός και ο ουρανίσκος προσφέρουν μια δομή που είναι πολύ πιο προσαρμοσμένη στην ομιλία", καταλήγει ο Γκέσουϊντ.

αναδημοσίευση από
allday-news.blogspot.com

Οι άντρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση


Ποιοί είναι αυτοί; Όχι οι δικηγόροι, οι οικονομολόγοι ή γιατροί, αλλά οι υδραυλικοί, οι ξυλουργοί και οι ελαιοχρωματιστές... σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία σχετικά με τους άντρες που θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι για σύντροφοι και σύζυγοι.

Έχει δημιουργηθεί μια εξιδανικευμένη εικόνα στις γυναίκες για τους άντρες που ασχολούνται με τα επαγγέλματα αυτά: η ζωή τους μοιάζει πιο σέξι όλη μέρα στον ήλιο, σωματική εργασία, λιγότερο άγχος και φυσικά καλές αποδοχές, εξηγεί ο Κάμπελ Σάλαμπανκ επικεφαλής υπηρεσίας που κανονίζει ραντεβού.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως από την έρευνα σε 950 ανθρώπους προκύπτει πως τη μεγαλύτερη ζήτηση για ένα ραντεβού και για μια σχέση έχουν όσοι ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες και όχι οι άλλοι επαγγελματίες που περνούν τη μέρα τους κλεισμένοι σε γραφεία.

Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες σιγά σιγά ενδιαφέρονται κυρίως για μια κοινή ζωή στην οποία θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία εργασίας οικογένειας. Και αυτό δεν μπορούν να το βρουν στα στελέχη επιχειρήσεων και στους καριερίστες, επισημαίνουν ειδικοί.
αναδημοσίευση από
tv-greek-sansimera.blogspot.com

Τι ξέρετε για την αφυλετική αναπαραγωγή ;


Η αφυλετική αναπαραγωγή οδηγεί σε ταχύτερη συσσώρευση δυσμενών μεταλλάξεων, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Πανεπιστημιακοί εξελικτικοί βιολόγοι του πανεπιστημίου της Ιντιάνας χρησιμοποίησαν τις Δάφνιες (ψύλλος του νερού - Daphnia pulex) για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, τα οποία υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το φύλο εξασφαλίζει "εξελικτικό νοικοκύρεμα" καθώς επαναφέρει αποτελεσματικά τα χαμένα γονίδια και αφαιρεί τις επιβλαβείς μεταλλάξεις τους. Η μελέτη επίσης προτείνει ότι η σεξουαλική αναπαραγωγή διατηρεί την ύπαρξή της, "τιμωρώντας" τα άτομα ενός είδους που αναπαράγονται αγενώς.

Image

Οι ερευνητές λένε ότι η δυνατότητα αφυλετικής αναπαραγωγής μπορεί να είναι χρήσιμη σε είδη που δεν μπορούν να βρουν εύκολα ερωτικούς συντρόφους. "Είναι γνωστό πως το φύλο είναι κοινό στα φυτά και τα ζώα, και ότι τα άφυλα είδη είναι βραχύβια, αλλά γιατί αυτό πρέπει να συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, είναι ένα μεγάλο μυστήριο", αναφέρει η Σούζαν Παλάντ. Και συμπληρώνει: "τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι οργανισμοί που αναπαράγονται αγενώς, "φορτώνονται" από συνεχώς αυξανόμενο αριθμό γενετικών μεταλλάξεων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των πρωτεϊνών τους. Διαπιστώνεται πως το φύλο, είναι σημαντικό επειδή απομακρύνει τις επιβλαβείς γενετικές παραλλαγές".

Η σεξουαλική αναπαραγωγή είναι μια περίπλοκη, βιολογικά δαπανηρή διαδικασία. Στα θηλαστικά, το φύλο προκύπτει συνήθως από περίπλοκες συμπεριφορές ζευγαρώματος. Απαιτεί τη συμβατότητα των σεξουαλικών οργάνων, ενός οργάνου εισαγωγής, γόνιμων ωαρίων και σπέρματος, και της επιτυχούς γονιμοποίησης προς το σχηματισμού ενός βιώσιμου ζυγωτού.

Όλο αυτό απαιτεί μεγάλη ενεργειακή επένδυση. Όμως, καθώς το κύτταρο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομίας, προφανώς οι μεγάλες επενδύσεις θα επιφέρουν κι αξιόλογα κέρδη. Μια από τις ευρύτατα αποδεκτές εξηγήσεις είναι ότι η αμφιγονική αναπαραγωγή παρέχει ως όφελος συνδυασμό γονιδίων, έτσι ώστε να απομακρύνονται βαθμιαία οι επιβλαβείς γονιδιακές παραλλαγές. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι η φυσική επιλογή λειτουργεί βέλτιστα όταν τα μέρη του γονιδιώματος είναι ελεύθερα να αναμιχθούν.

Κι η νέα έκθεση παρέχει τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν αυτή τη συλλογιστική. Οι ερευνητές λένε ότι στη Δάφνια, το φύλο επιτρέπει το διαχωρισμό των ευεργετικών από τις επιβλαβείς γονιδιακές παραλλαγές, ώστε η φυσική επιλογή να μπορεί να ενεργήσει αποτελεσματικότερα, ευνοώντας τα "καλά" γονίδια κι απομακρύνοντας τα "σκάρτα".

Για να καταλήξουν σε αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μιτοχονδριακό γενετικό υλικό ώστε να κατασκευάσουν ένα φυλογενετικό δέντρο όπου απεικονίζονται οι σχέσεις μεταξύ φυλετικών κι άφυλων στελεχών της Δάφνιας, που επιλέχτηκαν από λίμνες διαφορετικών περιοχών. Το οικογενειακό δέντρο αποκαλύπτει ότι οι σεξουαλικοί πληθυσμοί πρόσφατα και επανειλημμένα έχουν συμπεριφερθεί κι ως άφυλα στελέχη. Με τη σύγκριση των ποσοστών πρωτεϊνικής εξέλιξης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άφυλα στελέχη συσσώρευαν τις βλαβερές μεταλλάξεις τέσσερις φορές γρηγορότερα από τα σεξουαλικώς αναπαραγόμενα συγγενικά τους είδη.

"Αν κι έχει υπάρξει συγκεκριμένη θεωρία για το θέμα εδώ και αρκετό καιρό, αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν την πρώτη οριστική απόδειξη σε μοριακό επίπεδο ότι η σεξουαλική αναπαραγωγή ενισχύει την αποδοτικότητα της φυσικής επιλογής στην εξάλειψη των επιβλαβών μεταλλαγών από τους πληθυσμούς", αναφέρει ο Μάικλ Λινχ. Οι Παλάντ και Λινχ καταλήγουν πως αν η αλλαγή σε ασεξουαλική συμπεριφορά προκαλέσει μεγάλη αύξηση στον αριθμό των πρωτεϊνικών λαθών, πιθανόν οι φυλετική αναπαραγωγή να αποτελεί έναν μηχανισμό περιορισμού τους.

Η παρούσα έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι είναι το φύλο - ή ο γενετικός ανασυνδυασμός που επέρχεται με την σεξουαλικής αναπαραγωγή - που αποτελεί "καθαρτήρια" δύναμη προσφέροντας την απαιτούμενη βοήθεια ώστε να απομακρυνθούν οι γενετικές ατυχίες που βλάπτουν τη γενική εξελικτική υγεία ενός πληθυσμού.


αναδημοσίευση από
tv-greek-sansimera.blogspot.com
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory