Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009
Έξι καυτές διαφημίσεις αυτοκινήτων

Σεξ, αυτοκίνητα και γυναίκες .....έξι τηλεοπτικές διαφημίσεις αυτοκινήτων που φρενάρουν απότομα στις φαντασιώσεις μας.

Το αυτοκίνητο και τη γυναίκα δεν τα δανείζεις ποτέ. Ακολουθώντας την παραπάνω λαϊκή ρήση, οι εταιρίες αυτοκινήτων επένδυσαν στο ρόλο που παίζει το σεξ και μια ωραία γυναίκα όταν πρόκειται να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο. Αν κρίνουμε από τα παρακάτω βιντεάκια, μάλλον ξέρουν να προωθούν καλά τα προϊόντα τους…

Lancia- Musa

Η πρώτη κυρία της Γαλλίας δε μπορεί πλέον να βγάλει όλα της τα ρούχα, οπότε καταλήγει στο next best thing, να βάλει φωτιά στο νέο αυτοκίνητο της Lancia, αλλά και σε όλους εμάς…Nissan- Pathfinder

Οι αναρτήσεις παίρνουν σάρκα και οστά για λογαριασμό της Nissan, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι η ταλάντωση τους είναι ελεγχόμενη. Μόνο που τελικά χάνουμε εμείς τον έλεγχο, παρακολουθώντας το θέαμα…Mercedes- E Class

Κακοκαιρία. Ένας άντρας προσπαθεί να γυρίσει σπίτι του με το νέο του Mercedes, αλλά δε μπορεί να φανταστεί τι κάνει η γυναίκα του όσο εκείνος λείπει. Όχι, πως τον νοιάζει από ότι φαίνεται…Toyota- Tazz

Το στήθος έχει και πάλι την τιμητική του, αυτή τη φορά στο διαφημιστικό της Toyota. Αν ο τύπος είχε το Pathfinder, θα απολάμβανε αυτό που ήθελε χωρίς κόλπα…Bmw- 3 series Convertible

Ένας γαμπρός προσπαθεί να πάει εγκαίρως στο γάμο του αλλά η γοητεία και φυσικά η BMW του, κάνει όλες τις υποψήφιες νύφες να του πετάνε τα εσώρουχα τους στο παμπρίζ.Jeep- Hummer

Οκ, η Αλεξάντρα Αμπρόσιο δε βγάζει τα εσώρουχά της, αλλά μόνο να τη βλέπεις να κάθεται μέσα σε ένα Hummer, είναι υπεραρκετό για την τεστοστερόνη.


Μύθοι και αλήθειες για τα δακτυλικά αποτυπώματα


Έχετε δει ποτέ το CSI Miami; Τα δικά μας «Ίχνη»; Είστε σίγουρος ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι τόσο εύκολη δουλειά;

Η μουσική άφθονη. Οι ηθοποιοί που υποδύονται τους τεχνικούς το λιγότερο φωτογενείς. Και η δουλειά τους γίνεται εύκολη με τελευταίας τεχνολογίας τεχνικό εξοπλισμό και υπολογιστές. Εισάγουν ένα δακτυλικό αποτύπωμα στη βάση δεδομένων του εργαστηρίου και σε λίγα λεπτά έχουν το αποτέλεσμα: Τη φωτογραφία του εγκληματία (και αυτή φωτογενής) μαζί με ένα σωρό άλλα προσωπικά δεδομένα.

Και μετά διαφημιστικό διάλλειμα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα ενός εγκληματολογικού εργαστηρίου όπως παρουσιάζεται στο CSI Miami ή σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση στα «Ίχνη».
Τεράστιες δόσεις τεχνολογίας προκειμένου να προχωράει απρόσκοπτα η πλοκή και να δουλεύει το σενάριο.
Πρόκειται όμως για τεχνολογία ή για επιστημονική φαντασία;
Αυτό θα ήταν ένα επουσιώδες ερώτημα για οποιαδήποτε σειρά-ταινία αλλά όχι για σειρές αυτού του είδους που υποτίθεται προσπαθούν να μεταφέρουν την αθέατη πλευρά ενός εγκληματολογικού εργαστηρίου στους δέκτες μας.
Και ως συνήθως η τηλεοπτική πραγματικότητα με την πραγματικότητα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στην τηλεόραση υπάρχει απόλυτη ηλεκτρονική ταύτιση μεταξύ δείγματος και υπόπτου όταν στην πραγματικότητα αυτό είναι ανθρώπινη δουλειά. Μόνο το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να αποφασίσει αν υπάρχει ταύτιση και για να γίνει αυτό ο τεχνικός πρέπει να ξέρει εκ των προτέρων τι ψάχνει κάτι. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται απλώς για δύο εικόνες που εμφανίζουν το ίδιο μοναδικό πρότυπο.

Η άλλη μεγάλη διαφορά είναι το αποτύπωμα καταχωρείται κατευθείαν στη βάση δεδομένων όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται αρκετή επεξεργασία. Η εικόνα του αποτυπώματος τροποποιείται σε ειδικό πρόγραμμα προκειμένου να αφαιρεθούν σκουπίδια και θόρυβοι. Αν αυτό βήμα αυτό παραλειφθεί τότε η ακρίβεια της μεθόδου μειώνεται κατά 30 τοις εκατό.
Από την άλλη πλευρά, η βάση δεδομένων ενός εγκληματολογικού εργαστηρίου περιέχει πλήρη αποτυπώματα αλλά συνήθως στον τόπο ενός εγκλήματος ανακτώνται μόνο μερικά αποτυπώματα.

Το σύστημα ταύτισης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο αν έχουν μείνει τα 5χαρακτηριστικά σημεία. Εξαιτίας και άλλων αλλοιώσεων των αποτυπωμάτων η επιτυχία της ταύτισης, αν όλα γίνουν σωστά, είναι περίπου 26 τοις εκατό.


Τέλος η ανάκτηση δακτυλικών αποτυπωμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό αν το υλικό είναι πορώδες (π.χ. χαρτί, κεραμικό) ή όχι (γυαλί, μέταλλο). Τα πορώδη υλικά επεξεργάζονται με χημικά που αντιδρούν με τον ιδρώτα και το σμήγμα για να εμφανιστεί το αποτύπωμα.
Αντίθετα τα μη πορώδη υλικά μπαίνουν σε ένα θάλαμο με θερμή κόλλα, της οποίας οι ατμοί αντιδρούν με τα αποτυπώματα για να γίνουν ορατά.


Πηγή: LiveScience

Πράγματα που δεν ξέρουμε για τη Greenpeace.....


Πως ξεκίνησε η Greenpeace; Πως εξελίχθηκε στο πέρασμα των δεκαετιών;
5 πράγματα που δεν ξέρουμε για τη διασημότερη περιβαλλοντική οργάνωση.

Τα τελευταία 40 χρόνια η Greenpeace έχει καταξιωθεί ως ένας από τους βασικούς πυλώνες του παγκοσμίου περιβαλλοντικού κινήματος. Οι αναρίθμητες εκστρατείες άλλες φορές έχουν στεφθεί με επιτυχία και άλλες φορές έχουν προκαλέσει επικρίσεις για τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί. Σήμερα είναι αναμφίβολα το "καταδρομικό" του περιβαλλοντικού ακτιβισμού! Πως όμως έφτασε ως εκεί; Πως έγινε συνώνυμο της πράσινης συνείδησης και της πράσινης διαφήμισης;

1. "Don't Make A Wave" Το 1969, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να διεξάγει υπόγειες πυρηνικές δοκιμές στις Αλεούτιες νήσους κάτι που δημιούργησε φόβους για επικείμενο σεισμό και τσουνάμι. Περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν αποκλείοντας τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ με βασικό σύνθημα: Μη δημιουργήσετε κύμα. Πολλοί από αυτούς τους διαδηλωτές ήταν μέλη της καναδικού σκέλους της οργάνωσης Sierra Club. Η αρχική τους πρόθεση να μεταβούν στο σημείο των πυρηνικών δοκιμών έβρισκε αντίθετη τη διοίκηση της οργάνωσης. Ακολούθως δημιούργησαν την επιτροπή "Don't Make A Wave" και ξεκίνησαν για τις Αλεούτιες Νήσους με ένα πλοίο με το όνομα "Greenpeace," ιδέα του συνιδρυτή της οργάνωσης Bill Darnell.

2. "Greenpeace"
Το Μάιο του 1972, η οργάνωση άλλαξε το επίσημο όνομα της σε "Greenpeace".

3. Η βύθιση του Rainbow Warrior
Η ναυαρχίδα της οργάνωσης "Rainbow Warrior" ήταν αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Auckland (Νέα Ζηλανδία) το καλοκαίρι του 1985 με σκοπό να εμποδίσει πυρηνικές δοκιμένς στον ειρηνικό. Πράκτορες της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών DGSE τοποθέτησαν ένα ζεύγος εκρηκτικών μηχανισμών στην καρίνα του πλοίου και το βύθισαν. Αντιλαμβανόμενος την πρώτη έκρηξη ο φωτογράφος Fernando Pereira έσπευσε στο πλοίο για πάρει τον εξοπλισμό του και τελικά σκοτώθηκε από τη δεύτερη έκρηξη. Οι γάλλοι πράκτορες συνελήφηθησαν από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας και η επιχείρηση έγινε διεθνές σκάνδαλο. Ο Louis-Pierre Dillais κατηγορήθηκε ως ο εγκέφαλος της συνομωσίας ενώ το σκάνδαλο έπληξε το κύρος της γαλλικής κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

4. Αποσχίσεις
Μετά από ένα σημαντικό αριθμό επιτυχιών στις δεκαετίες του 70 και 80 η Greenpeace άλλαξε προτεραιότητες και παρά το γεγονός ότι προσέλκυσε νέα μέλη, αποξένωσε πολλά από τα παλιά της στελέχη. Ο Πάτρι Μουρ, ιδρυτικός μέλος και πρώην πρόεδρος της οργάνωσης, έφυγε μετά από δεκαπέντε χρόνια κατακρίνοντας την πολιτική εκφοβισμού και την «εγκατάλειψη της επιστήμης για χάρη του συναισθήματος και του εντυπωσιασμού». Ο Μουρ σήμερα προεδρεύει της εταιρείας Greenspirit Strategies Ltd. ενός οργανισμού υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Μπράντλι Έιντζελ, συντονιστής της Greenpeace σε θέματα τοξικών στις νοτιοδυτικές πολιτείες παραιτήθηκε όταν η Greenpeace αθέτησε συμφωνία να υποστήριξει τις κυβερνήσεις των ιθαγενών στις ΗΠΑ για να εμποδίσουν τη δημιουργία χώρων απόθεσης πυρηνικών αποβλήτων.

5. Η μάχη καλού-κακού
Ο Ρόμπερτ Χάντερ, ιδρυτικό μέλος της Greenpeace, επηρεασμένος από τις θεωρίες του γκουρού της επικοινωνίας Μάρσαλ Μακ Λούαν, κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι εικόνες όπως η θανάτωση νεογνών φώκιας με ρόπαλα, η σφαγές δελφινιών και οι ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις είχαν τεράστια απήχηση στο διεθνές κοινό αφού μετέτρεπαν σύνθετα ζητήματα σε μια μάχη μεταξύ καλού και κακού. Το 1995, η Greenpeace κατάφερε να αποτρέψει τη βύθιση μια πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της Shell, υποχρεώνοντας την εταιρεία να την αποσυναρμολογήσει. Για το σκοπό αυτό έγινε κατάληψη της πλατφόρμας από ακτηβιστίες και ανάλυση των δεξαμενών της που έδειξε ότι υπήρχαν 110 φορές περισσότερα πετρελαιοειδή (5000 τόννοι) από τις εκτιμήσεις της Shell. Πρόσφατα, το 2006, εξέδωσε τον «Οδηγό Πράσινων Ηλεκτρονικών» κατατάσσοντας τις εταιρείες ηλεκτρονικών με βάση τη χρήση τοξικών χημικών. Οι σκεπτικιστές επέκριναν τα απλοϊκά κριτήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και κυρίως την κατάταξη με βάση δεδομένα που είναι δημοσίως γνωστά.

6. Ξέπλυμα χρήματος (;)
Το 2003 η μη κερδοσκοπική οργάνωση Public Interest Watch (PIW), κατηγόρησε το αμερικάνικο σκέλος της οργάνωσης για ξέπλυμα χρήματος, κατάχρηση συνδρομών και φοροδιαφυγή. Το αποτέλεσμα ήταν ένας τρίμηνος έλεγχος από τις οικονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (IRS). Το επίσημο πόρισμα των αρχών έκανε λόγω για έναν αριθμό διαφορών αλλά δεν αναίρεσε τις απαλλαγές φόρων από τα έσοδα της οργάνωσης.

Τζον Λονγκ: Ο χάκερ χωρίς υπολογιστή


“Παρότι πολλοί πιστεύουν ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι πολύ εξελιγμένες, τα πιο έξυπνα συστήματα ασφαλείας μπορούν να παραβιαστούν από τα πιο απλά τεχνάσματα.”

Οι χάκερ έχουν διάφορα εντυπωσιακά ονόματα για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να αποκτήσούν πρόσβαση στο δίκτυο μια εταιρείας: Cross-site scripting, buffer overflow ή SQL injection είναι μόνο μερικες από αυτές. Και όλες προυποθέτουν βαθιά γνώση των σύγχρονων δικτύων ηλεκτρονικών πολογιστών. Ο Τζον Λονγκ, όμως, κλέβει πληροφοριες από εταιρείες με πολύ πιο απλούς τρόπους. Σύμφωνα με τη νομόθεσία όλοι οι υπάλληλοι μιας εταιρείας πρέπει να μπορούν να βγουν από το κτίριο ανεμπόδιστα σε περίπτωση κινδύνου” λέει ο Λονγκ. “Επομένως η πιο εύκολη είσοδος είναι η έξοδος κινδύνου”. Αντί λοιπόν να ψάξει για αδυναμίες στα συστήματα υπολογιστών ή τις μαγνητικές κάρτες των υπαλλήλων, ο Λονγκ θα χρησιμοποιησεί ένα βρεγμένο πανί και ένα σύρμα για να ενεργοποιήσει έναν αισθητήρα αφής στην έξοδο κινδύνου και να μπει στο κτίριο. Σε άλλες περιπτώσεις, θέλωντας να αποσπάσει πληροφορίες από μια εταιρεία, θα βρει τους υπάλληλους στο διάλλειμα τους, θα τους μιλήσει σαν συνάδελφος και στο τέλος θα τους ακολουθήσει μέσα στο κτίριο. Στη συνέχεια θα πάρει μερικά έγγραφα, θα τα φωτοτυπήσει και θα φύγει σαν κύριος από την έξοδο. Ευτυχώς για τα θύματα του, ο Λονγκ εργάζεται ως ελεγκτής μέσων ασφαλείας σε μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας. Είναι δηλαδή πελάτες του. Η δουλειά του Λονγκ είναι να διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων και να εντοπίζει αδυναμίες στα συστήματα ασφαλείας. Και αν το επάγγελμα του Λονγκ δεν εμπίπτει στο ορισμό του χάκερ, ο ίδιος προτείνει μια αναπροσαρμογή του όρου στα λεξικά. Στρατηγικές όπως η οικειοποίηση των εργαζομένων ή η παραβίαση του εσωτερικού των εξόδων κινδύνου μπορεί να μην αρμόζουν στον ιδεότυπο του χάκερ, αλλά για το Λονγκ η τεχνολογία δεν είναι πάντα απαραίτητη. Στο βιβλίο του “No Tech Hacking” παίρνει αποστάσεις από τους δεκαεξάχρονους που είναι όλη τη μέρα κολλημένοι μπροστά στον υπολογιστή τους και αντιπροτείνει την παρατηριτικότητα και την παραδοσιακή ευρηματικότητα. Αντί για παράδειγμα να προσπαθήσει να υποκλέψει έναν κωδικό στέλνοντας ένα mail με κάποιο προγραμματάκι, ο Λονγκ θα μπει στην εταιρεία ντυμένος σαν υπάλληλος και απλώς θα κρυφοκοιτάξει την ώρα που κάποιος άλλος υπάλληλος θα πληκτρολογήσει τον κωδικό του. 'Η θα παρακολουθεί έναν υπάλληλο της εταιρείας μέχρι που αυτός να πάει σε ένα internet cafe και να κάνει login στο σύστημα της εταιρείας. Αλλες φορές θα τον φωτογραφίσει και πλαστογραφήσει το σήμα ή τη στολή του και θα μπει από την κύρια είσοδο. Η πραγματικότητα στον κλάδο των υπηρεσιών ασφαλείας δικαιώνει το Λονγκ. Η παραβίαση συστημάτων ασφαλείας και η υποκλοπή δεδομένων στοιχίζει στις εταιρείες περί τα 5 εκατομμύρια δολλάρια ετησίως κατά μέσο όρο σύμφωνα με έρευνα του Ponemon Institute. Και ο κλάδος υπηρεσιών ασφαλείας στρέφει την προσοχή του πάντα στις πιο εντυπωσιακές και τεχνολογικά εξελιγμένες περιπτώσεις. “Οι χάκερ όμως θα μεταχειριστούν οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο και τα απλά προβλήματα ασφαλείας κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει” αναφέρει ο Τζεφ Μος διοργανωτής διεθνών συνεδρίων περί ασφάλειας. Με τόσο υψηλά ποσά να διεκυβεύονται, δεν είναι παράλογο που η CSC χρεώνει περίπου 20 χιλιάδες ευρώ κατ' ελάχιστο για τις υπηρεσίες της. Για μια πλήρη αξιολόγηση που συνήθως περιλαμβάνει την υποκλοπή αρχείων μπορεί να χρεώσει μέχρι και 60 χιλιάδες ευρώ. Αυτά όμως δεν ειναι τα μοναδικά κέρδη για το Λονγκ και τους υπαλλήλους της CSC. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι η έκρηξη αδρεναλίνης” λέει ο Λονγκ. “Η αίσθηση ότι είσαι Τζέιμς Μποντ. Η διείσδυση σε μια εταιρεία όταν περιέχει το στοιχείο της ανθρώπινης επαφής είναι πολύ πιο συναρπαστική από το να κάθεσαι μπροστά στη οθόνη του υπολογιστή σου και να προσπαθείς να παραβιάσεις το firewall του δικτύου της”. Και παρότι πολλοί πιστεύουν ότι οι τεχνολογίες είναι πολύ εξελιγμένες. Κάποια από τα παλιά κόλπα δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν ποτέ. Τα πιο έξυπνα συστήματα παραβιάζονται από τα πιο απλά τεχνάσματα” καταλήγει ο Λονγκ "και αυτό είναι που μας δίνει δουλειά”.

Future Weapons .....


Μπροστάρηδες σε μια hi-tech κούρσα εξοπλισμών, οι ΗΠΑ αναλύουν τα συμπεράσματα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν προσπαθώντας να μετατρέψουν τα παθήματα σε μαθήματα και τα τελευταία σε οπλικά συστήματα. Από τη γνωστική ψυχολογία μέχρι τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, δισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες ώρες ερευνητικής εργασίας επενδύονται για την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων του μέλλοντος. Ποια όμως είναι τα αποτέλεσμα τα μέχρι τώρα; Και ποιος θα είναι ο στρατιώτης του μέλλοντος; Θα φέρει ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο και θα σερφάρει στο ίντερνετ για πληροφορίες την ώρα της μάχης; Ή μήπως θα αφεθούν όλα σε μη επανδρωμένα οπλικά συστήματα;

Pίχνουμε μια κλεφτή ματιά στο πεδίο μάχης του μέλλοντος.


Υπερηχητικά αεροσκάφη
Για δύο περίπου δεκαετίες διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την ανάπτυξη ενός μυστικού υπερηχητικού αεροπλάνου ικανού να πετάξει με 6,5 χιλιάδες χ.α.ω. σε ύψη 30 χιλιομέτρων χωρίς να μπορεί να ανιχνευτεί. Το μόνο, όμως, που μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις υποψίες ήταν η διόγκωση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ που το 2007 έφτασαν τα 30 δις δολάρια. Οι ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας μπορεί να απορρίπτουν τέτοιες φήμες ως «τεχνολογικά όνειρα» αλλά ένα υπερηχητικό αεροσκάφος, το XR-51 Waverider, ήδη βρίσκεται σε στάδια δοκιμών. Η ιδέα πίσω από το XR-51 είναι η εξής: Αντί το αεροσκάφος να ενισχύεται σε ιπποδύναμη και μηχανική αντοχή για να αντιπαλέψει τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται στις υπερηχητικές πτήσεις, προσαρμόζεται αεροδυναμικά ώστε τα κύματα να παράγουν ώση. Εξού και το όνομα του Waverider. Μια από τις πιθανές χρήσεις του Waverider είναι η μεταφορά πυράυλων από μεγάλη απόσταση στο στόχο.

Λέιζερ
Τα οπλικά συστήματα λέιζερ βρίσκονται στις προτεραιότητες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 1980. 20 χρόνια μετά και μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, το πλησιέστερο στην υλοποίηση οπλικό σύστημα είναι το YAL-1 Airborne Laser. Το YAL-1 AB μεταφέρεται από ένα Boeing 747 και ο ρόλος του είναι ο εντοπισμός και η καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων στον αέρα πολύ προτού προλάβουν να πλήξουν το στόχο τους. Δείτε το YAL AB1 εδώ.

Ψηφιακοί στρατιώτες
Αν τα οπλικά συστήματα λέιζερ ακόμα αργούν, η ψηφιακή τεχνολογία είναι ήδη στο πεδίο της μάχης προσπαθώντας να δώσει λύσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των στρατών από την αρχαιότητα μέχρι τον πόλεμο στο Ιράκ: Την άμεση αντίληψη της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Οι επενδύσεις του Πενταγώνου σε αυτόν τον τομέα βοήθησαν στην ανάπτυξη «χειροπιαστών» τεχνολογιών όπως το ίντερνετ και το GPS, αν και η υλοποίηση δικτύων μεταφοράς πληροφοριών για καθαρά στρατιωτικούς λόγους, ώστε τα στρατεύματα να παίρνουν πληροφορίες για και από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή. Για τους περισσότερους στρατιωτικούς αναλυτές, όμως, είναι απλώς θέμα χρόνου και χρημάτων αφού πρόκειται για πιο «χειροπιαστές» τεχνολογίες από ό,τι π.χ. τα λέιζερ.

Σύστημα ειδοποίησης απειλής
Και αν η τεχνολογία μπορεί να μεταφέρει την απαραίτητη πληροφορία στο στρατιώτη, οι αμυντικοί ερευνητικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι μπορούν να τον βοηθήσουν να τη διαχειριστεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Μελέτες σε πεδία της γνωστικής ψυχολογίας δείχνουν ότι ένας στρατιώτης πρώτα αντιλαμβάνεται μια απειλή στο υποσυνείδητο, μετά επεξεργάζεται το σύνολο της πληροφορίας και στη συνέχεια παίρνει απόφαση με ότι αυτό συνεπάγεται. Αντί λοιπόν τα οπλικά συστήματα να περιμένουν το στρατιώτη να αντιληφθεί σωστά και να πάρει τη σωστή απόφαση, θα μπορούσαν εκτός των άλλων να καταγράφουν τις δραστηριότητες στο υποσυνείδητο του και όταν υπάρχει απειλή να του δίνουν μια άμεση ειδοποίηση απειλής. Η τεχνολογία αυτή αποκαλείται "Cognitive Technology Threat Warning System" και συνδυάζει οπτικά συστήματα (π.χ. διόπτρες) με συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Η ερευνητική εταιρεία DARPA που αναπτύσσει την τεχνολογία αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα το 2010.

Το ανθρώπινο πεδίο Ο όρος αυτός έχει μπει στο πολεμικό λεξικό μετά τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Αναφέρεται δε στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των ανθρώπων στα πεδία των επιχειρήσεων που καθορίζουν αν ένας στρατός θα αντιμετωπιστεί ως απελευθερωτής ή εισβολέας. Και οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να μελετήσουν μόνο το αντικείμενο αλλά και να αναπτύξουν συστήματα που θα μπορούν να υποδείξουν την κατάλληλη συμπεριφορά των στρατευμάτων όπως αισθητήρες, λογισμικά ανάλυσης του «ανθρώπινου πεδίου». Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις και η διαχείριση της ομαδικής ψυχολογίας δεν είναι κάτι καινούριο. Το καινούριο είναι ο προσεταιρισμός του ντόπιου πληθυσμού με απώτερο στόχο τη συνεργασία και όχι ο εκφοβισμός ή η παραπλάνηση του. Μέχρι να δούμε Αμερικάνους στρατιώτες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ή σταματούν τις επιχειρήσεις τις ώρες προσευχής του μουσουλμανικού κόσμου, πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι η παρούσα κατάσταση στο Ιράκ είναι ένα χαοτικό αδιέξοδο παρά το γεγονός ότι η τεχνολογική υπεροχή είναι αδιαμφισβήτητη. Το αν αυτές οι τεχνολογίες θα υλοποιηθούν είναι ένα στοίχημα που μόνο ο χρόνος θα αποφασίσει. Το αν η αποτυχία της τεχνολογικής υπεροχής μπορεί να λυθεί με περισσότερη τεχνολογική υπεροχή είναι ένα στοίχημα, για τους αναλυτές αυτούς, ήδη χαμένο

8+2 λόγοι να σε πετάξουν έξω από αεροπλάνο.....


1. Τραγούδησε για τα εσώρουχα ποδοσφαιριστών

Μετά από μια περσινή νίκη, οι οπαδοί της ομάδας Sunderland AFC επιβιβάστηκαν σε μία πτήση της Easyjet και αποφάσισαν να τιμήσουν την αγαπημένη του ομάδα τραγουδώντας τον ύμνο της. Ένας από τους στίχους πήγαινε ως εξής: «Το βρακί του Niall Quinn είναι το καλύτερο».

Το προσωπικό της αεροπορικής εταιρίας δεν ήταν φαίνεται συνηθισμένο σε αυτή τη μορφή… ποίησης και κάλεσε την αστυνομία. Λίγα λεπτά αργότερα 100 οπαδοί της ομάδας πετάχτηκαν έξω από το αεροπλάνο –πριν αυτό αποβιβαστεί βέβαια.

2. Ίδρωσε όσο περισσότερο μπορείς

Ένας Γερμανός αναγκάστηκε να κατέβει από μια πτήση στη Χονολουλού το 2006 επειδή δεν ήταν αρκετά… καθαρός. Μετά από δύο ώρες αγκαλιά με τις βαριές βαλίτσες του, κάθισε επιτέλους στη θέση του μόνο και μόνο για να πουν να σηκωθεί –λόγω ιδρώτα και δυσοσμίας.

Ο Γερμανός μήνυσε την αεροπορική εταιρία αλλά έχασε. Προσπάθησε να κάνει έφεση, αλλά «κόλλησε» στην κίνηση –όπως και ο ιδρώτας στο πουκάμισό του.

3. Παρεμπόδισε την έξοδο κινδύνου με έναν τεράστιο κροκόδειλο

Τον προηγούμενο Νοέμβριο μια κυρία σε μία πτήση Ρώμη- Μιλάνο της εταιρίας Ryanair αρνήθηκε να μετακινήσει τον φουσκωτό κροκόδειλό της που είχε αφήσει μπροστά από την έξοδο κινδύνου. Φυσικά την έδιωξαν από το αεροπλάνο μαζί με το απειλητικό, πλαστικό ζώο. Ακούς εκεί…

4. Κάνε απόπειρα σεξ

Οι επιβάτες μιας πτήσης του περασμένου Νοεμβρίου για το Λας Βέγκας ήρθαν αντιμέτωποι με το παρακάτω θέαμα: ένα ζευγάρι ενώ φιλιόνταν- αγκαλιάζονταν για αρκετή ώρα μπροστά στα μάτια τους, ύστερα αποφάσισε να πάει προς τις τουαλέτες. Αντί να αποβιβαστούν στην πόλη του τζόγου, κατέληξαν στο ενδιάμεσο Όρεγκον. Κανείς δεν ξέρει αν είναι ακόμη μαζί.

5. Ντύσου με τα λάθος ρούχα

Η Αμερικανίδα Λόρι Χέσλεϊ επιβιβάστηκε στην πτήση της, φορώντας ένα μπλουζάκι που απεικόνιζε τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους και την οικογένεια του. Το πρόβλημα δεν ήταν εκεί. Κάτω από τη φωτογραφία υπήρχε ο τίτλος της ταινίας «Meet the Fockers» - με αλλαγμένο ένα φωνήεν.

Προφανώς το προσωπικό της εταιρίας δεν το βρήκε καθόλου αστείο και την πέταξε με τα κλωτσίδια στη μέση του ταξιδιού, σε στάση στη Νεβάδα. Και μετά απορούσαμε ποιοι ψήφισαν για δεύτερη φορά τον κύριο Μπους.

6. Μην φοράς αρκετά ρούχα

Μια σερβιτόρα της αλυσίδας εστιατορίων Hooters διέπραξε το έγκλημα να εμφανιστεί με ιδιαίτερα προκλητικά ρούχα στο αεροπορικό της ταξίδι. Μια πολύ κοντή φούστα και ένα στενό και μικροσκοπικό T-shirt ήταν ικανά για να την διώξουν από μια πτήση της Southwest Airlines.

Τουλάχιστον όταν εκείνη δέχτηκε να ρίξει κάτι πάνω της τής επιτράπηκε να ξαναμπεί στο αεροπλάνο. Μετά έβγαλε το άχτι της με μια ολόγυμνη φωτογράφιση στο Playboy. Καλά τους έκανε!

7. Πες τη φράση «Bye- Bye αεροπλάνο»

Ένας επιβάτης, ηλικίας 19 μηνών, τόλμησε να ξεστομίσει τις παραπάνω λέξεις την ώρα που η αεροσυνοδός ενημέρωνε για τα μέσα ασφαλείας του αεροπλάνου. Το μωρό επανέλαβε πολλές φορές την φράση στο σημείο που η αεροσυνοδός δεν άντεξε και είπε στη μητέρα του να το κάνει να σωπάσει. Εκείνο συνέχισε ακάθεκτο, με αποτέλεσμα μάνα και γιος να καταλήξουν με τις αποσκευές στο χέρι.

8. Διάβασε πορνοπεριοδικά

Το 2005 ένας επιχειρηματίας εκδιώχθηκε από μια πτήση της νοτιοαφρικανικής εταιρίας Nationwide Airlines, επειδή η αεροσυνοδός τον έπιασε να διαβάζει πορνό. «Η αεροσυνοδός μου το πήρε μέσα από τα χέρια και εγώ της είπα ότι ήταν αγενέστατη. Ε, μετά, με πέταξαν έξω». Εκπρόσωποι της αεροπορικής δήλωσαν ότι αν ο κύριος ήθελε να διαβάσει αυτό το περιοδικό θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Μάλλον δεν τους έδωσε να καταλάβουν ότι το είχε αγοράσει για την αρθογραφία του.

Bonus!

- Αν είσαι ο πιλότος… βρίσε

Οι επιβάτες μιας πτήσης της Northwest Airlines άκουσαν τον πιλότο τους να βρίζει στο κινητό του λίγα λεπτά πριν μπει στο αεροπλάνο. Συγκλονισμένοι, έκαναν παράπονα στον ίδιο και το μόνο που πέτυχαν ήταν να ακούσουν κι εκείνοι τα «καντήλια» του. Τελικά τον έδιωξαν από την προγραμματισμένη πτήση κι είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου ο πελάτης έχει όντως δίκιο.

- Πέθανε

Από ότι φαίνεται αν πεθάνεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης όχι απλά δεν σε βγάζουν από το αεροπλάνο, αλλά παίρνεις προαγωγή για την πρώτη θέση. Μια γυναίκα που καθόταν στις οικονομικές θέσεις της British Airways, «έφυγε» εν ώρα πτήσης και οι υπάλληλοι την μετέφεραν στην πρώτη θέση.

Ένας επιβάτης της business class ξύπνησε κάποια στιγμή και αντίκρισε έντρομος ένα πτώμα να κάθεται δίπλα του. Ε, Ok, αν πρέπει να κάνεις το τελευταίο σου ταξίδι καλύτερα να το κάνεις μέσα στην πολυτέλεια.

10 πράγματα που πρέπει να έχεις κάνει πριν τα 50


Ρόζ τσόντες , λιώμα στις κερκίδες , παιδιά στο 2+2 open top. Αν τα δηλώσεις, μπορείς να τα σώσεις. Εκτός κι αν έχεις απέναντί σου τον πήχυ των πενήντα, οπότε κι από πάνω να περάσεις , κι από κάτω να περάσεις, πάλι άκυρος θα βγεις.

Παιδιά
Η πολιτική ορθότης πρεσβεύει πως γι αυτά τα θέματα δεν μιλάς ή αν μιλάς λες πως η πατρότητα δεν έχει όρια. Καλά. Αυτό να το πεις και στα παιδιά σου όταν τα άλλα θα τα ρωτάνε “γιατί συνέχεια με τον παππού ; πάλι ο μπαμπάς λείπει ταξίδι για δουλειές ;” (είναι σινεφίλ τα πιτσιρίκια σήμερα).

Ανοιχτό αυτοκίνητο
Αν δεν θέλεις να αντιμετωπίζεις καθημερινά τη χλεύη και τα δολοφονικά σχόλια όσων σε αντικρίζουν, βγάλτο απ’ το πονεμένο σου μυαλό. Αλλιώς κινδυνεύεις να ακούσεις κάτι σαν “ξέχασες να βάλεις μαντήλα ρε Γκρέις Κέλυ” και να περιμένεις να ανάψει το επόμενο κόκκινο για να κλάψεις με την ησυχία σου.

Ροζάκια
Επειδή δεν τόλμησες να τα βάλεις , ως πουκάμισο, πόλο, πουλοβεράκι, στα νιάτα σου, μη τα ξεφτιλίζεις σήμερα. Τα ανοιχτά χρωματάκια δεν σετάρουν με άσπρες τρίχες (εσύ συνέχισε να τις βλέπεις ως γκρι κροτάφους), να μη σου πω το κοντράστ που κάνουν με το κεφάλι παγοδρόμιο. Μείνε πιστός στα γαλάζια και τα λευκά που δεν τραβάνε βλέμματα “καλώς τον Κωνσταντάρα” πάνω σου.

Σεξ άνευ συζύγου
Τόσο elementary που ούτε καν θα έπρεπε να αναφερθεί στη λίστα. Απλά το γράφω για να νιώσουν ανακουφισμένοι όσοι πουν “νταξ’, αυτό τουλάχιστον το πρόλαβα”.

Να έχεις χτυπηθεί σε συναυλία
Εννοείται συναυλία αληθινή, με ζουμιά και αίματα , όχι να σιγοντάρεις από κερκίδος Παπακωνσταντίνου, να ψέλνεις Σαββόπουλο και να σηκώνεις τις τρίχες σου με Χαρούλα (να και κάτι που σηκώνεται χωρίς τη βοήθεια της χημείας).To ξέρω πως το λαχταρούσε η ψυχή σου να τραγουδήσει μαζί με τον Gahan το In your shoes αλλά αν είναι στη μια τσέπη να ‘χεις το κινητό και στην άλλη τα χάπια για την πίεση, άσε τη Μαλακάσα για τους γενναίους.

Να έχεις πετάξει το κατιτίς σου στο γήπεδο
O,τι τραβάει η ψυχή σου : αναφτήρα, μπυρόνι , νερό , κωλόχαρτο, το παλιό κινητό , φραγκοδίφραγκα , κανένα παπούτσι (σε κρίση οργής) , το λουκάνικο που δεν τρωγόταν με τίποτε, εν ανάγκη φτύσε κι ας φτάσει μόνο δυό σειρές παρακάτω.Όλα δικαιολογούνται όταν το αίμα βράζει από μόνο του.Όταν αρχίσει και χρειάζεται βραστήρα, παλουκώσου και άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.Εσύ ούτε αυγό απ’το μπρίκι μπορείς πια να βγάλεις.

Να δεις τσόντα σε βρωμοαίθουσα
Οι καλές οι τσόντες μόνο εκεί παιζόντουσαν, μη κοιτάς τους φιλότεχνους που τρέχαν να δουν στις αίθουσες τέχνης Βαλέριαν Μπόροφτσικ μπας και ξαχαρμανιάσουν ακουμπώντας το χέρι της διπλανής τους (η γάμπα είχε ένα στρέμμα τρίχες). To να σε δουν στα πενήντα να παίρνεις μάτι τις “Παρθένες απ’τον Πόλο” είναι ο ορισμός του μαλάκα. Με μικρό μ , με μεγάλο Μ , το παράσημο είναι παράσημο. Βάλε Nova και αρκέσου να λερώνεις τον καναπέ (“και πού να ξέρω εγώ αγάπη μου ; τα παιδιά θα έριξαν πορτοκαλάδα “).

Nα βλέπεις αγέρωχους κώλους να παρελαύνουν στην παραλία
Ως νέος με γερακίσιο μάτι να το καταλάβω. Ακόμη κι αν ένας εξίσου θεαματικός ξάπλωνε δίπλα σου, ο ξένος είναι πιο αγέρωχος. Μετά ξέχνα το. Διακινδυνεύεις να πάθεις θανατηφόρο καταρράκτη (πολύ άσχημη αρρώστια) ή –ακόμη χειρότερα- να διαπιστώσεις πως παρατηρείς της κόρης σου και να μη σε ξεπλένουν ούτε δέκα πισίνες του Σιλωάμ μετά (τι να σου κάνει μια κολυμβήθρα ; ).

Λιώμα στο πιώμα
Makes sense , θες γυναίκα , θες απολυτήριο στρατού , θες πτυχίο , θες ωραία αυγουστιάτικη νύχτα χωμένος στην άμμο και μόνος (εξαιρετικά θλιβερή κατάντια, 10/10 στην κλίμακα μιζέριας) , θες γυναίκα (ξανά, ποτέ μια δεν είναι αρκετή) , θες μπουζουκλερί , θες απόλυση , θες συνάντηση με φίλο από το νηπιαγωγείο , θες γυναίκα , όρεξη να ‘χεις να βρίσκεις αφορμές (και να μη βρεις καμία, πάλι ένα μπουκάλι κι ένα ποτήρι θα τα βρεις).Μετά αρχίζουν τα ηπατικά ένζυμα, το ύπουλο πάγκρεας, ο ρουφιάνος διαβήτης. Άσε που δεν βρίσκεις και γυναίκα να ισοπεδωθείς για χάρη της.

Να έχεις θάψει το υπερτροφικό “εγώ” σου
Συνειδητά. Ως ένδειξη αυτοπεποίθησης και όχι παραίτησης. Είναι τρομακτικό και απωθητικό το θέαμα ενός πενηντάρη που χρειάζεται δυό καρέκλες στην έξοδό του, μια για κείνον και μια γι αυτό που νομίζει πως είναι. Αν ήμουν γυναίκα, την επόμενη φορά θα του έλεγα “δεν είναι ανάγκη να κλείνεις πάντα τραπέζι για τρεις, μπορώ να κόψω τις φλέβες μου και μόνη μου”.

Diamonds ? Fur Coats ? Champagne ? * (για κείνην)
Είναι ξεκάθαρο πως τα υλικά αγαθά δεν μας απασχολούν. Το χρήμα δεν έχει ηλικία, απλά αν το ‘χεις στα τριάντα δεν μπορείς να το εκτιμήσεις, στα σαράντα δεν μπορείς να το χαρείς και στα πενήντα δεν μπορείς να το εξαργυρώσεις στην πραγματική του ισοτιμία γιατί φτάνοντας στο ταμείο ανακαλύπτεις πως μόλις έχασες είκοσι-και βάλε-χρόνια.

* άσμα ασμάτων των Alan Vega & Martin Rev (Suicide)

Οδηγίες προς επίδοξους bloggers


1.Μην αποπειραθείτε να γράψετε αρθράκι που δεν έχει μέσα του σεξ, σε οποιανδήποτε εκδοχή. Σε οποιανδήποτε : με ανθρώπους, με πτηνά, με καρότα, με βοηθητικές ρόδες. Αρκεί να έχει και φωτογραφία ή video (της εκδοχής, ή της Ελένης).

2.Oύτε να το διανοηθείτε να απλώσετε σεντόνι με παραπάνω από 500, βία 600 λέξεις , άντε 700 αν είσαι μπατζανάκης του αρχισυντάκτη. Εκτός κι αν βάλετε φωτογραφία ή video (βλ.συμβουλή Νο 1) οπότε μπορείτε να αραδιάσετε όσες άχρηστες λέξεις θέλετε ανάμεσα στις εικόνες.

3. Συνήθως το άρθρο είναι σχετικό με τις φωτογραφίες. Αν γράφετε για σεξ και βάλετε γυμνά, θα δουν την αγιογράφηση (ε αφού έτσι θα την δούν, τι να κάνουμε; ). Αν γράφετε για τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ Βέλτσου και Ζουράρι και βάλετε φωτογραφία της Ελένης, θα δουν την Ελένη (καμιά λίμπιντο δεν ανασταίνεται με Βέλτσο, ή μήπως όχι ; ). Αν δεν γράψετε τίποτε και βάλετε φωτογραφίες ενός κώλου, (μη τους κακομαθαίνετε από την αρχή με δύο) κανείς δεν θα προσέξει πως λείπει το κείμενο. Ούτε καν ο μοβόρος αρχισυντάκτης.

4. Αν θέλετε να κάνετε μεγάλα νούμερα, stick to the basics : τα βυζιά της Ελένης, το βρακί της Ελένης , ο κώλος της Ελένης , τα μπούτια της Ελένης. Αν τα βάλετε όλα μαζί , θα πάρει φωτιά η AGB των e-zines και θα απογειωθεί το τιράζ του περιοδικού. Μαζί με τα βυζιά της Ελένης ( μα πού κοιτάνε ρε γαμώτο ; δεν πιάστηκε ο σβέρκος τους ; ).

5. Αν σας αναθέσει ο αρχισυντάκτης να γράψετε θέμα για τις “10 πιο επικίνδυνες βουνοκορφές στον πλανήτη” , σας μισεί θανάσιμα. Για να τον εκδικηθείτε γράψτε ότι σε πέντε από αυτές ανεβήκατε με το ποδήλατο και κάνατε λυσσασμένο σεξ την ώρα που στήνατε τη σημαία “ήμουν κι εγώ εδώ, μαζί με την Ελένη”. Ή – αν ο σωματότυπός σας δεν πείθει για mountain biker- γράψτε πως οι δυό πιο επικίνδυνες είναι τα βυζιά της Ελένης. Θα σπάσει τα κοντέρ ο μετρητής.

6. Αν δεν έχετε καμιά διάθεση να γράψετε για σεξ, δεν θα σας διαβάσει ούτε ο διορθωτής κειμένων. Κι ανορθόγραφος του κερατά να είστε, εφόσον πάει άπατο το άρθρο ποιος ο λόγος να του ρίξουν και σωσίβιο ; Εντάξει, την Ελένη να τη σώσουν μιας και θα τους ξαναχρειαστεί. Εσάς γιατί ;

7. Αν αρνηθείτε περισσότερες από τρεις (3) φορές να συμπεριλάβετε σκηνές σεξ στο άρθρο σας, η θέση σας είναι στον “Σωτήρα”, στη “Ζωή” ή στο “Το Παιδί μου κι εγώ” και όχι σε ανδρικό περιοδικό. Αξιολύπητοι. Pathetic champions.

8. Αν δεν κατέχετε το άθλημα ή το θέμα που σας ανέθεσαν , συμβουλευτείτε μια φίλη που το παίζει στα δάχτυλα. Εάν όντως το παίζει στα δάχτυλα μπορεί να σας γράψει τις εντυπώσεις της επί του γυναικείου αυνανισμού από την εποχή της Κλυταιμνήστρας ως σήμερα (μην ξεχάσετε να βάλετε μια φωτογραφία το βρακί της Ελένης, άσχετο μεν , αποτελεσματικό δε). Μην το σκέφτεστε να το γράψετε μόνοι σας αγόρια μου, σε όλες τις εξωσωματικές εμπειρίες υπάρχουν και όρια.

9. Αν δεν σας αρέσει η Ελένη είστε παπάρας. Σε όλους αρέσει η Ελένη. Αρκεί να εμφανίζεται ως πρωταγωνίστρια στο άρθρο ντυμένη με τα απολύτως απαραίτητα. Μετά ντύστε εσείς το άρθρο με τα απολύτως απαραίτητα, πενήντα guest λέξεις , βία εκατό , το θέμα είναι να την αφήσουμε ξεβράκωτη , όχι να την κουκουλώσουμε.

10. Σε περίπτωση που είστε ερωτευμένος με την Ελένη και σας αναθέσει ο αρχισυντάκτης να γράψετε για τoν Γρηγόρη (ένα τυχαίο όνομα) , ζητήστε του καλύτερα να γράψετε για τον αφρικανικό εχινόκοκκο. Για να τον εκδικηθείτε βάλτε μέσα και μια φωτογραφία της Ελένης ντυμένης με τα α-πο-λύ-τως απαραίτητα (σάμπως και να ψάξετε θα βρείτε άλλην ; ). Θα πάει κατευθείαν νούμερο 1 και θα απορεί με το σουξέ σας ακόμη κι ο εχινόκοκκος.

11. Ασφαλώς κανείς δεν θα σας εμποδίσει να γράψετε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο για την ιστορία των Όσκαρ Ενδυματολογίας ή για τους Χρυσούς Λέοντες που άρπαξαν οι Κορεάτες. Ασφαλώς κανείς δεν θα εμποδίσει και τους αναγνώστες να σας γράψουν κι εσάς και το δουλεμένο άρθρο σας εκεί που ξέρετε.Γοητεύστε τους λοιπόν βάζοντας μια φωτογραφία του Θοδωρή (τυχαίο όνομα) πλάι στα μπαλκόνια της Ελένης και θα γλιτώσετε την συγκατοίκηση με αμφιβόλου υγιεινής σπερματοφόρους αδένες.

12. Mπορείτε- αν είστε αντιστασιακός και ιντελέκτσουαλ γραφιάς- να δώσετε άρθρο με θέμα “100 λόγοι για τους οποίους μισώ να γράφω για σεξ”. Σιγά το πρόβλημα. Εδώ ήδη έγραψα στο πιτς-φυτίλι 12 και ούτε μια φωτογραφία της Ελένης έβαλα.

Τι “ποιάς Ελένης;”;

Οι δέκα μεγαλύτερες «κατά λάθος» ανακαλύψεις


Γνωρίζετε πως ανακαλύφθηκε το Βιάγκρα που άλλαξε τη σεξουαλική ζωή εκατομμυρίων ζευγαριών σε όλο τον κόσμο; Ή μήπως τι οδήγησε στην ανακάλυψη του Μπράντι;

Kάθε χρόνο οι κυβερνήσεις του κόσμου δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνες επί παντός επιστητού. Αλλά η ιστορία μας έχει διδάξει ότι διάφορα από τα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ, των φαρμακείων και στις σακούλες του καταναλωτή έχουν προκύψει κατά τύχη. Ιδού λοιπόν τα 10 ευτυχέστερα «λάθη» της επιστήμης.

10. Βιάγκρα
Εκατομμύρια αντρών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Sildenafil που είναι το ενεργό συστατικό του Βιάγκρα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι η χημική αυτή ουσία δοκιμάστηκε πρώτα για την αντιμετώπιση της στηθάγχης. Μετά από τις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκαν οι αφροδισιακές του ιδιότητες και ξεκίνησε η παραγωγή του ως φάρμακο για την αντιμετώπιση στυτικών δυσλειτουργιών. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα spam-email σε όλο τον κόσμο.

9. Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας
Σύμφωνα με τη Nestle, η Ρουθ Γουέικφιλντ, συνιδιοκτήτρια του διάσημου πλέον εστιατορίου Toll House Inn στη Μασαχουσέτη, είναι η εφευρέτης των μπισκότων με κομμάτια σοκολάτας. Έχοντας ξεμείνει από σοκολάτα για ψήσιμο την αντικατέστησε με κομμάτια μια σοκολάτας Nestle όταν διαπίστωσε ότι τα κομμάτια παρότι λιώνουν και ανακατεύονται με το μείγμα διατηρούν το σχήματος. Η Γουέικφιλντ τηλεφώνησε στη Nestle και έδωσε τη συνταγή με αντάλλαγμα να γράφεται πίσω από κάθε συσκευασία και … σοκολάτα για μια ζωή.

8. Γρανίτες
Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις έντεκα ετών το 1905 όταν άφησε ένα μείγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Οι θερμοκρασία εκείνη τη νύχτα στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Αναμειγνύοντας και χυμό φρούτου δημιούργησε την πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle και 18 χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle.

7. Συνθετικά γλυκαντικά
Όταν γίνονται πειράματα σε ένα εργαστήριο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό. Συνήθως! Το 1965 ο χημικός Τζέιμς Σλάτερ συνέθεσε την ασπαρτάμη κάνοντας έρευνες για ένα φάρμακο κατά του έλκους. Δε γνώριζε τίποτα όμως για τη γλυκιά της γεύση μέχρι που έβαλε το δάκτυλο του στο στόμα και αυτό είχε μολυνθεί με ασπαρτάμη.

6. Μπράντι
Το διαχρονικό σύμβολο του αντρικού ευ ζην ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας των εμπόρων κρασιού να αποφύγουν την βαριά φορολογία του προϊόντος που γινόταν με βάση τον όγκο. Η ιδέα ήταν να συμπυκνώσουν το κρασί με απόσταξη απομακρύνοντας νερό και να το προσθέσουν ακριβώς πριν την κατανάλωση. Όταν όμως το απόσταγμα έμενε για αρκετό καιρό σε ξύλινα δοχεία, οι οργανοληπτικές του ιδιότητες βελτιώνονταν σημαντικά. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο εφευρέτης αλλά σίγουρα ο σύγχρονος άντρας του χρωστάει πολλά.

5. Τεφλόν
Το Τεφλόν χρησιμοποιείται σήμερα ως αντικολλητικό σε διάφορα μαγειρικά σκεύη. Αυτό όμως δεν είχε περάσει καθόλου από το μυαλό του Ρόι Πλάνκετ της Kinetic Chemicals το 1938. Προσπαθώντας να φτιάξει ένα νέο CFC ψυκτικό το μείγμα της αντίδρασης πολυμερίστηκε εξαιτίας του σιδήρου του σκεύους. Την τυχαία αυτή ανακάλυψη κεφαλαιοποίησε ο γάλλος μηχανικός που κατασκεύασε τα πρώτα σκεύη Tefal.

4. Φούρνος μικροκυμάτων
Η Raytheon Company είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων πλοήγησης και επικοινωνίας. Όταν ο Πέρσι Σπένσερ περπάτησε δίπλα σε ένα σωλήνα ραντάρ είδε ότι ένα κομμάτι σοκολάτας που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Δοκιμάζοντας να δει τι θα γίνει με ένα μπολ από ποπ-κορν παρατήρησε ότι πολύ γρήγορα το ποπ-κορν είχε πεταχτεί σε όλο το δωμάτιο. Και σήμερα χιλιάδες βαριεστημένοι καταναλωτές τρώνε και πίνουν στο όνομα του.

3. Πατατάκια
Τα πρώτα πατατάκια ήταν ανακάλυψη του Τζορτζ Κραμ από τη Νέα Υόρκη το 1853. Μετά από συνεχή παράπονα ενός συγκεκριμένου πελάτη του εστιατορίου του ότι οι πατάτες είναι πολύ χοντροκομμένες αποφάσισε να τις κόψει τόσο λεπτές που να είναι αδύνατο να τις φάει με πηρούνι. Ο πελάτης ενθουσιάστηκε από τις φέτες πατάτας και έγιναν μέρος του μενού του εστιατορίου υπό την ονομασία “Saratoga Chips”. Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκαν σε ένα διάσημο προϊόν και ο παράγοντας για τα μισά προβλήματα παχυσαρκίας του δυτικού κόσμου.

2. LSD
Μπορεί η Βασιλεία της Ελβετίας να είναι περισσότερο γνωστή από τη διεξαγωγή των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αλλά μερικές δεκαετίες πριν ήταν η «γενέτειρα» του LSD. Ο χημικός Αλμπέρ Χόφμαν συνέθεσε το παραισθησιογόνο ναρκωτικό ως μέρος της έρευνας του για ιατρικές χρήσεις αλκαλοειδών από το μύκητα Ergot (Claviceps purpurea). ΟΙ ψυχεδελικές του ιδιότητες έγιναν γνωστές πέντε χρόνια μετά όταν ο ίδιος δοκίμασε το LSD και βίωσε τα συμπτώματα της ανησυχίας και της διεγερμένης φαντασίας. Για την ιστορία το ναρκωτικό ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές δημιουργικότητας για το κίνημα της ψυχεδέλειας τη δεκαετία του 70 και τη σκηνή του Rave στα τέλη της δεκαετίας του 80.

1. Πενικιλίνη
Το 1928 ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ μελετούσε τα βακτήρια του γένους Staphylococcus που προκαλούσαν τροφικές δηλητηριάσεις. Επιστρέφοντας στη δουλειά μια μέρα παρατήρησε ότι ένας πράσινος μύκητας εμπόδιζε τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Η πρώτη διαδικασία όμως μαζικής παραγωγής πενικιλίνης αναπτύχθηκε από τον αυστραλό Χάουαρντ Φλόρι, που μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ με τον Φλέμινγκ. Η πενικιλίνη θεωρείται ότι έσωσε περίπου το 12 έως 15% των τραυματιών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δέκα μεγαλύτερες επιστημονικές απάτες

Υπάρχει άνθρωπος 3 μέτρων; Ανθρώπινη φυλή με πολιτισμό της λίθινης εποχής εν έτη 1976; Άνθρωπος ουρακοτάγκος! Και όμως, ναι! Επιστημονικώς αποδεδειγμένα!

Στην επιστήμη κυκλοφορεί πολύ χρήμα και συχνά δόξα. Και ενώ αυτό έχει γίνει κίνητρο για εντυπωσιακές ανακαλύψεις και καινοτομίες, έχει επίσης γίνει κίνητρο για αναρίθμητες επιστημονικές απάτες. Ιδού οι 10 μεγαλύτερες από αυτές!

10. Γιαν Χένρικ Σεν

Ο Γιαν Χένρικ Σεν, ερευνητής στα Εργαστήρια Bell του Νιου Τζέρσι, δημοσίευσε πέντε εργασίες στο περιοδικό "Nature" και εφτά στο "Science" μεταξύ 1998 και 2001 με θέμα τα ηλεκτρονικά. Αν και τα συμπεράσματα του ήταν δυσνόητα, θεωρήθηκε ένας από τους ανερχόμενους αστέρες στο χώρο.

Το 2002, μια επιτροπή ανακάλυψε ότι, σε τουλάχιστον 16 περιστάσεις, είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα του, με αποτέλεσμα τη διαπόμπευση των συνεργατών του και της συντακτικής ομάδας των δύο περιοδικών που είναι τα κορυφαία επιστημονικά έντυπα στον κόσμο.

Ο Σεν, 32 ετών τότε είπε: «Παραδέχομαι ότι έκανα σοβαρά λάθη στη δουλειά μου, τα οποία και έχω μετανιώσει». Και σύμφωνα με το Nature συμπλήρωσε ότι «τα φαινόμενα που έχουν αναφερθεί είναι αληθινά, συναρπαστικά και αξίζουν ερευνητικού ενδιαφέροντος». Δεν δήλωσε τίποτα άλλο.

9. Ο Γίγαντας του Κάρντιφ

Ο "Γίγαντας του Κάρντιφ", είναι μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην αμερικάνικη ιστορία. Ηταν το απολίθωμα ενός άντρα τριών μέτρων που ανακαλύφθηκε το 1869 σε ένα πηγάδι στη Νέα Υόρκη. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, το άγαλμα ήταν κατασκευή ενός Νεοϋορκέζου, ονόματι Τζορτζ Χαλ, που θέλησε με αυτό τον τρόπο να επικρίνει έναν φονταμενταλιστή ιερέα, τον αιδεσιμότατο Τέρκ, που πίστευε ότι η Βίβλος μιλάει για κυριολεκτικούς γίγαντες επί γης.

Το απολίθωμα έγινε τόσο διάσημο που ο κωμικός της εποχής Φινέας Μπάρνουμ πρόσφερε 60 χιλιάδες για να το νοικιάσει για τρεις μήνες καταλήγωντας τελικά να κάνει μια δική του ρέπλικα. Ο "Γίγαντας του Κάρντιφ" είναι και ο ήρωας του Μαρκ Τουέιν στο "A Ghost Story", όπου είναι τόσο μπερδεμένος που κυνηγά τη ρέπλικα του Μπάρνουμ.

8. Η μηχανή αέναης κίνησης

Αυτοκίνητα που κινούνται με νερό, μηχανές σύντηξης που παράγουν ενέργεια είναι μερικά μόνο από τα σύγχρονα όνειρα των επιστημόνων. Και έχουν μακρά ιστορία. Ο Τσάρλς Ρεντχέφερ συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να κατασκευάσει μια μηχανή αέναης κίνησης και το 1813 την πήρε μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου και την παρουσίασε σε έκθεση αντί ενός δολαρίου το άτομο.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία, μια ομάδα σκεπτικιστών προσέφερε χρήματα στον Ρεντχέφερ για να αποδείξει το αντίθετο. Όταν αφαίρεσαν μερικά κομμάτια από την ξύλινη επένδυση της μηχανής βρήκαν ένα ιμάντα που οδηγούσε σε μια σοφίτα. Εκεί βρισκόταν ένας άντρας που γυρνούσε τη μηχανή με το ένα χέρι και με το άλλο έτρωγε μια φρατζόλα ψωμί για ενέργεια.

7. Οι πέτρες του ψέμματος

Το 1726, ο Γιόχαν Μπέρινγκερ από το Βούρτσμπουργκ της Γερμανίας, δημοσίευσε ένα λεύκωμα με απολιθώματα που βρέθηκαν στα περίχωρα της πόλης. Ανάμεσα στα απολιθώματα ήταν σαύρες, πουλιά, αράχνες στον ιστό τους και βάτραχοι σε ώρα αναπαραγωγής. Λίγο αργότερα βρέθηκαν και άλλα απολιθώματα με τα κεφαλαία γράμματα YHVH, που σημαίνουν θεός (Γιαχβέ) στα εβραϊκά. Η ανακάλυψη των τελευταίων τον έπεισε για τη ζωογόνο δύναμη της ανόργανης φύση κάτι που δημοσίευσε και στο βιβλίο του.

Στην πραγματικότητα ήταν μια φάρσα των συναδέλφων του Μπέρινγκερ που οδήγησε στην απόλυση τους. Ο μύθος λέει ότι ο Μπέρινγκερ πτώχευσε προσπαθώντας να αγοράσει πίσω όλα τα αντίγραφα του βιβλίου του.

6. Η φυλή των Τασαντέι

Το 1971, ο υπουργός της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, Μανουέλ Ελιζάντε, ανακάλυψε μια φυλή ανθρώπων με πολιτισμό της λίθινης εποχής στη νήσο Μιντανάο. Η φυλή είχε τη δική της γλώσσα, χρησιμοποιούσε λίθινα εργαλεία και εμφάνιζε μια πληθώρα χαρακτηριστικών της περιόδου. Η ανακάλυψη έκανε το γύρω του κόσμου, ήταν πρωτοσέλιδο στο "National Geographic" και το θέμα ενός βιβλίου που σύντομα έγινε bestseller. Όταν οι ανθρωπολόγοι ζήτησαν να επισκεφτούν την τοποθεσία, ο πρόεδρος Φέρντιναρντ Μάρκος ανακήρυξε την περιοχή εθνικό δρυμό και την απέκλεισε από επισκέπτες.

Με την αλλαγή του καθεστώτος το 1986, δύο δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το σημείο και βρήκαν ότι οι Τασαντέι στην πραγματικότητα ζούσαν σε σπίτια, είχαν ανταλλαγές με τοπικούς αγρότες και φορούσαν τζιν και μπλουζάκια. Ο Ελιζάντε έφυγε από τις Φιλιππίνες το 1983 με εκατομμύρια δολάρια από ένα ίδρυμα που στήθηκε για την προστασία των Τασαντέι.

5. Σινίτσι Φουτζιμούρα

Παρά το ότι ήταν αυτοδίδακτος, ο Σινίτσι Φουτζιμούρα ήταν ο κορυφαίος αρχαιολόγος στην Ιαπωνία. Το 1981 ανακάλυψε μια σειρά απολιθώματα ηλικίας 40 χιλιάδων ετών, μια ανακάλυψη που ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για την καριέρα του. Στα επόμενα χρόνια, συνέχισε τις ανακαλύψεις αντικειμένων που διεύρυναν την προϊστορία της Ιαπωνία.

Στο αποκορύφωμα της καριέρας του, τον Οκτώβριο του 2000, έφερε στο φως μια σειρά τεχνουργημάτων που χρονολογήθηκαν στα 600 χιλιάδες χρόνια π.Χ., τα αρχαιότερα, δηλαδή, ίχνη πολιτισμού στον κόσμο. Δεκαπέντε περίπου μέρες μετά, η εφημερίδα "Mainichi Shimbun" δημοσίευσε τρεις φωτογραφίες του που τον έδειχνα να σκάβει τρύπες και να θάβει τα αντικείμενα που αργότερα θα ανακάλυπτε. Με το κεφάλι σκυμμένο δήλωσε αργότερα: «Με έβαλε ο διάολος στον πειρασμό».

4. Ζωή στο φεγγάρι

Τον Αύγουστο του 1835….. μια σειρά άρθρων στο έντυπο "New York Sun", έκανε λόγω για νοήμονα ζωή στο φεγγάρι. Ο υπογράφων, Σερ Τζον Χέρσελ, περιέγραψε δάση, θάλασσες, πυραμίδες, αγέλες Βισόνων να περιφέρονται στα πεδινά και μπλε μονόκερους στις κορυφές των λόγων.

Το περίεργο στην υπόθεση δεν είναι οι κατασκευασμένες παρατηρήσεις αλλά το ότι ο Χέρσελ ούτε είχε ποτέ παρατηρήσει ζωή στο φεγγάρι ούτε γνώριζε για τις δημοσιεύσεις.

Ήταν απλώς μια φάρσα αγνώστων ενώ το έντυπο συνέχιζε να δημοσιεύει άρθρα με το όνομα του για πολύ καιρό πριν αντιληφθεί τι συμβαίνει.

3. Κάμερερ εναντίον Δαρβίνου

Πριν εδραιωθεί στη επιστημονική κοινότητα η θεωρία της εξέλιξης, διάφοροι επιστήμονες συνέχιζαν να πιστεύουν στις ιδέες του Λαμάρκ που υποστήριζαν την κληρονόμηση επίκτητων χαρακτήρων. Ένας από αυτούς, ο αυστριακός Πολ Κάμερερ σχεδίασε ένα πείραμα με σκοπό να αποδείξει τις ιδέες του Λαμάρκ. Για τα πειράματα του χρησιμοποίησε φρύνους.

Οι περισσότεροι φρύνοι ζευγαρώνουν στο νερό και έχουν μαύρα φυμάτια στα πίσω πόδια που τους βοηθούν να συγκρατούνται κατά την αναπαραγωγή.. Ένα συγκεκριμένο είδος (Alytes sp.) όμως ζευγαρώνει στην ξηρά και ως αποτέλεσμα δεν έχει τα φυμάτια. Ο Κάμερερ πίστευε ότι αν εξαναγκάσει τους φρύνους αυτούς να ζευγαρώσουν στο νερό θα βγάλουν φυμάτια.

Μετά από πολλές διασταυρώσεις σε τεχνητές δεξαμενές ανακοίνωσε την επιτυχία των πειραμάτων του και παρουσίασε μια ομάδα από φρύνους του συγκεκριμένου είδους με μαύρα φυμάτια στα πόδια τους. Έξι χρόνια μετά, το 1926, ο Γλάντγουιν Νόμπλ επανέλαβε τα πειράματα του Κάμερερ και διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα τα μαύρα φυμάτια ήταν μελάνι. Ο Κάμερερ διασύρθηκε και τελικά αυτοκτόνησε μερικές μέρες μετά.

2. Η υπόθεση Σόκαλ

Η υπόθεση Σόκαλ είναι μια σχετικά πρόσφατη φάρσα που έχει αφήσει το στίγμα της στις σύγχρονη επιστήμη. Το 1996 0 φυσικός Αλαν Σόκαλ κατέθεσε προ δημοσίευση μια επιστημονική εργασία με σκοπό να ξεμπροστιάσει τις πολιτικές και ιδεολογικές προκαταλήψεις των επιστημονικών περιοδικό. Η εργασία του με τίτλο “Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity”, ήταν ένα κείμενο γεμάτο ανοησίες καμουφλαρισμενο με πομπώδεις λέξεις που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science Wars” την ίδια χρονιά.

Περιγράφοντας την ίδια του την εργασία ο Σόκαλ είπε ότι «ήταν ένα συνονθύλευμα αριστερίζουσας φρασεολογίας, παιδιάστικων αναφορών, μεγαλόσχημων ρητών και απόλυτης βλακείας». Για να καλύψει και τα νώτα αποκάλυψε τη φάρσα την ίδια μέρα με δημοσίευση σε ένα άλλο περιοδικό για να ακολουθήσει μια έντονη συζήτηση για την ακαδημαϊκή ηθική.

Κάτι αντίστοιχο είναι και το περίφημο Rooter Paper, του 2005, που συντάχθηκε με κολλάζ τυχαίων αποσπασμάτων από υπολογιστή και τελικά κατάφερε να γίνει δεκτό σε ένα επιστημονικό συνέδριο.

1. Ο άνθρωπος του Πίλτνταουν

Ο άνθρωπος του Πίλτνταουν είναι μια διάσημη φάρσα στην ανθρωπολογία. Κομμάτια ενός κρανίου που βρέθηκαν το 1912, θεωρήθηκα τα απολιθωμένα απομεινάρια μιας πρώιμης μορφής ανθρώπου.

Το δείγμα ταξινομήθηκε με το λατινικό όνομα "Eoanthropus dawsoni" και υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ ουρακοτάγκου και ανθρώπου.

Τελικά, αποδείχτηκε ότι τα απολιθωμένα οστά ήταν όντως μια σιαγώνα ουρακοτάγκου και το κρανίο ενός ανθρώπου θαμμένα μαζί. Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι χρειάστηκαν σαράντα χρόνια για να γίνει αυτό!

Οι κορυφαίοι ολυμπιονίκες όλων των εποχών

«Αν κερδίσεις ένα αγώνισμα Ολυμπιάδας γίνεσαι διάσημος. Αν κερδίσεις δύο γίνεσαι σπουδαίος. Αν κερδίσεις τρία γίνεσαι μέρος της ιστορίας» ήταν τα λόγια του μεγάλου κολυμβητή Αλεξάντερ Ποπόφ μετά το θρίαμβο και το τέταρτο χρυσό ολυμπιακό του μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα.

Και κάποιοι αθλητές κατεβαίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου για μια θέση στη ιστορία. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που την έχουν κατακτήσει μέχρι στιγμής.

1. Νάντια ΚομανέντσιΤο 1976, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, η Νάντια Κομανέντσι κατάφερε να εισάγει την έννοια του απολύτου σε ένα σπορ βασισμένο στην υποκειμενική και συχνά αμφιλεγόμενη βαθμολογία των κριτών. Τελειώνοντας το πρόγραμμα της στους κρίκους ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραφε «1.0» γιατί οι διοργανωτές δεν είχαν προβλέψει ότι κάποιος αθλητής θα μπορούσε να πάρει ξερό «10». Η Κομανένστι επανέλαβε την επίδοση της έξι φορές στους ίδιους αγώνες.

2. Μαρκ Σπιτς
Εφτά αγωνίσματα, εφτά χρυσά μετάλλια, εφτά παγκόσμια ρεκόρ. Τάδε έπραξε ο αμερικάνος κολυμβητής Μαρκ Σπιτς, στους αιματοβαμμένους Ολυμπιακούς του 1972. Το ρεκόρ του θα προσπαθήσει να καταρρίψει ο Μάικλ Φελπς.

3. Τζέσε Όουενς
Τέσσερα χρυσά μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα. Τέσσερα χρυσά, όμως στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, το 1936, για ένα μαύρο αθλητή είναι μια υπεράνθρωπη επίδοση. Ο Τζέσε Όουενς ξεπέρασε τους συναθλητές τους, ξεπέρασε τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ και δημιούργησε το πρώτο ρήγμα στις θεωρίες περί της ανωτερότητας της Αρείας φυλής.

4. Μπομπ Μπίμον
Το ρεκόρ των ρεκόρ σημειώθηκε το 1968 στους Ολυμπιακούς του Μέξικο Σίτι. Τα 8,90 μέτρα του Μπομπ Μπίμον στο άλμα εις μήκος παρέμειναν παγκόσμιο ρεκόρ για 23 χρόνια. Στα 40 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει έχουν ξεπεραστεί μόνο μια φορά.

5. Αμπέμπε Μπικίλα
Σε ένα άθλημα που μια ατέλεια στο παπούτσι μπορεί να στοιχίσει στον αθλητή το νύχι του, ο Αμπέμπε Μπικίλα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μαραθώνιο, σημειώνοντας παράλληλα παγκόσμιο ρεκόρ, ξυπόλητος. Το επίτευγμα αυτό έλαβε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960.

6. Πάβο Νούρμι
Σε τρεις ολυμπιάδες (1920, 1924, 1928), ο «Ιπτάμενος Φινλανδός» κέρδισε 9 χρυσά μετάλλια σε αγωνίσματα δρόμων από 1500 έως 10 χιλιάδες μέτρα και 12 μετάλλια στο σύνολο. Ο Νούρμι πιθανότητα θα επέκτεινε το ρεκόρ του και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες (1932) αλλά αποκλείστηκε ως επαγγελματίας.

7. Μάικλ Τζόνσον
Όταν κατεβαίνεις στους Ολυμπιακούς φορώντας χρυσά παπούτσια σίγουρα πρέπει να κάνεις κάτι ανεπανάληπτο για να μη γίνεις περίγελος. Ο Μάικλ Τζόνσον, το 1996 στην Ατλάντα, έκανε το πρώτο αντρικό νταμπλ στα 200 και 400 μέτρα. Τα 19, 32 δευτερόλεπτα παραμένουν και σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ του αθλήματος.

8. Εμιλ Ζάτοπεκ
Δύο χρυσά μετάλλια, στα 5 και 10 χιλιάδες μέτρα , θα ήταν μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία σε Ολυμπιακούς για οποιονδήποτε δρομέα. Αλλά ο Ζάτοπεκ, στο Λονδίνο το 1952, αποφάσισε εν ριπή οφθαλμού να τρέξει και το μαραθώνιο. Κέρδισε και εκεί το χρυσό αν και δεν είχε τρέξει μαραθώνιο ποτέ του. Η επίδοση του πιθανότατα δε θα ξεπεραστεί ποτέ.

9. Βούλα Πατουλίδου
Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, η Βούλα Πατουλίδου κέρδισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 100 μ. εμπόδια με επίδοση 12.64. Μπορεί η επίδοση της να μην ήταν κάτι πρωτοφανές, μπορεί να χρειάστηκε η βοήθεια της τύχης αλλά η περίφημη έκφραση της «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο…» ήταν παγκόσμιο ρεκόρ αυθορμητισμού.

10. Ντικ Φόσμπερι
Ο Ντικ Φόσμπερι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μέξικο Σίτι, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος με 2.24 μέτρα. Το έκανε όμως με τη δική του προσωπική τεχνική την οποία άρχισε να αναπτύσσει από 16 ετών. Τελικά, το περίφημο «Φόσμπερι Φλοπ» είναι πλέον η κυρίαρχη τεχνική στο άθλημα του ύψουςΟ απόκρυφος κόσμος των μυστικών υπηρεσιών

Με τον ψυχρό πόλεμο να είναι σήμερα αντικείμενο ιστορικής έρευνας, πολλοί ίσως πιστεύουν ότι η εποχή της κατασκοπείας έχει τελειώσει. Λάθος. Οι κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών είναι πιο δραστήριες από ποτέ.

KGB - Ρωσία

Η Ρωσία έχει μια πλούσια παράδοση στις υπηρεσίες πληροφοριών από την εποχή των Τσάρων και την Τσέκα. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η πάλαι ποτέ κραταιά KGB χωρίστηκε σε μικρότερες υπηρεσίες με σχετικά μικρές αρμοδιότητες.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρώην πρόεδρο Πούτιν, που υπηρέτησε στα κλιμάκια της KGB, η Sluzhba Vneshney Razvedk όπως είναι γνωστή στα ρωσικά, ανέκτησε την παλιά της αίγλη. Η κατασκοπεία στις ΗΠΑ είναι πλέον σε ψυχροπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με αμερικάνους αξιωματούχους.

Η SVR θεωρείται ότι έχει παίξει ρόλο στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο αν και ο Πούτιν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Με τόσους όμως πρώην πράκτορες της KGB σε θέσεις κλειδιά στο Κρεμλίνο είναι δύσκολο να γίνει πιστευτός.

MSS - Κίνα

Η MSS είναι υπεύθυνη για την εσωτερική ασφάλεια και την εξωτερική κατασκοπεία στη Κίνα έχοντας δομή αντίστοιχη της KGB. Οι δραστηριότητες της εστιάζονται στη βιομηχανική κατασκοπεία, κυρίως στους τομείς των οπλικών συστημάτων και της πληροφορικής. Η κινεζική κατασκοπεία όμως είναι τελείως διαφορετική από τη δυτική.

Αντί να βασίζονται σε ένα μικρό σχετικά αριθμό πολύ εκπαιδευμένων κατασκόπων, οι κινέζοι πράκτορες προτιμούν να συλλέγουν πολύ μικρά κομμάτια πληροφορίας από διάφορες πηγές όπως φοιτητές, επιχειρηματίες και όσους έχουν επαφές με τη δύση. Οι πηγές τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν καν ότι συνεργάζονται με την MSS. Στη συνέχεια γίνεται σύνθεση των πληροφοριών.

Με αυτή τη μέθοδο οι κινέζοι έχουν καταφέρει πολλές φορές να αναπαραγάγουν σχέδια αμερικάνικων όπλων και από ότι φαίνεται οι δραστηριότητες τους μεταφέρονται και στον κυβερνοχώρο.

RAW - Ινδία

Η RAW ιδρύθηκε το 1968 με αποκλειστικό σκοπό την εξάρθρωση δικτύων υποστήριξης ένοπλων πακιστανικών ομάδων που δρούσαν στην Ινδία. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια από τις πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες εκτείνοντας τις δραστηριότητες της σε γειτονικές χώρες όπως η Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και αλλού.

Οι αρχές του Πακιστάν έχουν κατηγορήσει πολλές φορές τη RAW για τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της. Αν και δεν έχουν προσκομιστεί αποδείξεις, η RAW έχει ένα ιστορικό υποστήριξης ένοπλων ομάδων στο Κασμίρ, στο Αφγανιστάν και τη Σρι Λάνκα

Το 1996 βρέθηκε στη μέση ενός σκανδάλου παράνομης χρηματοδότησης αμερικάνων υποψηφίων για τις εκλογές του Κογκρέσου. Περιπτώσεις διείσδυσης σε αμερικανικά και κινεζικά δίκτυα έχουν γίνει πολλές φορές το αντικείμενο δημόσιας κριτικής και τα μέσα ενημέρωσης ζητούν τώρα περισσότερη διαφάνεια στις δραστηριότητες της.

ISI - Πακιστάν

Γνωστή ως κράτος εν κράτη, η ISI είναι πιο γνωστή για την προστασία του στρατιωτικού κατεστημένου από την εσωτερική αντιπολίτευση στο Πακιστάν. Κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για τη διπρόσωπη στάση που κράτησε στο θέμα της ισλαμικής τρομοκρατίας καταπολεμώντας τη στο εσωτερικό και ενισχύοντας τη στο εξωτερικό.

Είτε προπαγανδίζοντας κατά της Ινδίας στο Κασμίρ, είτε χρηματοδοτώντας αυτονομιστές Σιχ στο Πουντζάμπ, η ISI έχει μεθοδικά υπονομεύσει τη σταθερότητα στην Ινδία για δεκαετίες. Η κυβέρνηση της Ινδίας την έχει κατηγορήσει για δεκάδες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο Μουμπάι το 2006 στην οποία σκοτώθηκαν 187 άνθρωποι. Την ίδια στιγμή η ISI συνεργαζόταν με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν μέσα στο Πακιστάν.

SIS - Μεγάλη Βρετανία

Μετά από μια δεκαετία περικοπών, η θρυλική MI6 βρέθηκε απροετοίμαστη για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Την 11η Σεπτεμβρίου μονο 30 από τους 1600 υπαλλήλους είχαν αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες. Από τότε πραγματοποιήθηκε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία στρατολόγησης με ορθόδοξα και μη ορθόδοξα μέσα όπως οι αγγελίες σε εφημερίδες.
Παρά τον εξωραϊσμό της υπηρεσίας από τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, η ΜΙ6 έχει γίνει κατά καιρούς στόχος των βρετανικών μέσων ενημέρωσης κυρίως για τη συνδρομή που παρείχε στη CIA για την απαγωγή και βασανισμό πιθανών υπόπτων. ΤΟ Κρεμλίνο έχει επίσης κατηγορήσει τη ΜΙ6 για δραστηριότητες σε ρωσικό έδαφος και παρέμβαση στην πολιτική σκηνή. Σήμερα μπορεί να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος αλλά σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή προτεραιοτήτων κυρίως προς τη Μέση Ανατολή.

Μοσάντ – Ισραήλ

Από την ίδρυση το 1951, το «Ινστιτούτο» όπως είναι η μετάφραση του στα Ελληνικά, έχει χτίσει την φήμη της πιο αποτελεσματικής και επιθετικής υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο. Μερικές από τις γνωστές της επιχείρησης είναι η απαγωγή του ηγέτη των Ναζί, Αντολφ Αίχμαν, από την Αργεντινή το 1950, οι δολοφονίες μερικών από τους οργανωτές της επίθεση στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 και η δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς με ένα κινητό τηλέφωνο – βόμβα το 1996.

Μια από τις δραστηριότητες της Μοσάντ είναι η διευκόλυνση της μεταφοράς της εβραϊκής διασποράς που επιθυμεί να μετοικήσει στο Ισραήλ. Στα πλαίσια αυτά, διεξήχθη η «Επιχείρηση Μωυσής» το 1984, όπου έγινε μαζική αερομεταφορά χιλιάδων εβραίων από την Αιθιοπία το 1984.

Αν και υπήρξε μια περίοδος διαφάνειας μετά το 1990, υπό την προεδρία του Αριέλ Σαρόν η Μοσάντ επέστρεψε στις μαύρες επιχειρήσεις για τις οποίες είναι πιο γνωστή.

Απόρρητες αλήθειες

1. Ένας ανθρωπιστής ηγέτης
O Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά το Β’ΠΠ, σχεδίαζε να εκτελέσει τον Αδόλφο Χίτλερ αν αυτός έπεφτε ζωντανός σε συμμαχικά χέρια. Απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν τη στάση του Τσόρτσιλ που ήταν αντίθετη στη πεποίθηση των υπολοίπων συμμάχων για δίκες. Ο Τσόρτσιλ θεωρούσε το Χίτλερ ένα κακοποιό επιθυμούσε για αυτό μια εκτέλεση σε ηλεκτρική καρέκλα.

Άλλα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι ήθελε νεκρό και τον ειρηνιστή ηγέτη της Ινδίας, Μαχάτμα Γκάντι, μετά την απεργία πείνας που έκανε ο τελευταίος το 1943 καθώς και τη ολοκληρωτική καταστροφή Γερμανικών χωριών σε αντίποινα για τις θηριωδίες των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ένα προσωπικό στοιχείο ρεβανσισμού αν δεν ήταν ιστορικά καταγεγραμμένο ότι ο Τσόρτσιλ, ως υπουργός της Βρετανικής κυβέρνησης το 1910, είχε προτείνει τη στείρωση 100 χιλιάδων διανοητικά ανάπηρων ανθρώπων και τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων άλλων σε στρατόπεδα εργασίας προκειμένου να προστατευτεί το αίμα της βρετανικής φυλής.

2. Ο προάγγελος της 11ης Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, το Επιτελείο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, είχε ετοιμάσει σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων που περιελάμβαναν το πυροβολισμό αθώων πολιτών σε αμερικάνικους δρόμους, αεροπειρατείες σε αμερικάνικες πτήσεις, ένα κύμα πολλαπλών επιθέσεων κατά της Ουάσινγκτον, καθώς και τη βύθιση πλοιαρίων με κουβανούς μετανάστες.

Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα Νόρθγουντς, έφερε την υπογραφή του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Αρχηγών όλων των κλάδων και σκοπό είχε την ενοχοποίηση του Φιντέλ Κάστρο και την προετοιμασία της κοινής γνώμης για έναν πόλεμο εναντίον της Κούβας.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή των σχεδιασμών ήταν η εκτόξευση ενός διαστημικού οχήματος το 1962 με τον αστροναύτη Τζον Γκλεν για να μπει σε τροχιά. Η πτήση θα συμβόλιζε τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατία και φυσικά… θα κατέληγε σε τραγωδία μετά από τρομοκρατική ενέργεια.

Φυσικά όλα αυτά και ειδικότερα οι αεροπειρατίες, φέρνουν στο μυαλό την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τη σχετική παραφιλολογία για ενδεχόμενη συνομωσία.
3. Στραγγίστε τη θάλασσα
Η Σφαγή στο Μάι Λάι ήταν η μαζική δολοφονία άοπλων βιετναμέζων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Νιετνάμ στις 16 Μαρτίου 1968. Ο αριθμός των δολοφονιών κυμαίνεται μεταξύ 347 και 504 ενώ πολλά από τα θύματα είχαν βιαστεί, χτυπηθεί, βασανιστεί και ακρωτηριαστεί. Η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ ερεύνησε την υπόθεση και τελικά καταδίκασε διάφορους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στη σφαγή.

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση της ιστορίας είναι η επιστολή που έστειλε έξι μήνες μετά ο στρατιώτης Τομ Γκλεν στο Κρέιτον Άμπραμς, διοικητή των Αμερικάνικων δυνάμεων στο Βιετνάμ. Στην επιστολή έκανε λόγο για "συστηματικές βαρβαρότητες κατά του άμαχου πληθυσμού που αγγίζουν τα όρια επίσημης πολιτικής". Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο Μάι Λάι, η επιστολή ήταν λεπτομερής και απηχούσε τις αντιρρήσεις και άλλων στρατιωτών.

Ο αξιωματικός που ανέβαλε την διεξαγωγή έρευνας για την επιστολή έγραψε στην τελική του αναφορά: «Σε ευθεία διάψευση της εικόνας που παρουσιάζεται, είναι το γεγονός ότι οι σχέσεις των αμερικάνων στρατιωτών με το βιετναμέζους πολίτες είναι άριστες». Την αναφορά, που αργότερα θεωρήθηκε συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου που έλαβαν χώρα στο Βιετνάμ, συνέταξε και υπέγραψε ο 31χρόνος τότε ταγματάρχης Κόλιν Πάουελ, υπέρμαχος της πολιτικής «αποστράγγισης της θάλασσας» για τη συντριβή των κομμουνιστικών δυνάμεων στο Βόρειο Βιετνάμ, μετέπειτα αρχηγός των αμερικάνικων ενόπλων δυνάμεων και υπουργός εξωτερικών επί προεδρίας Μπους.

4. Ολομέτωπη επίθεση κατά λάθος
Κατά τη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών, στις 8 Ιουνίου 1967, το Ισραήλ επιτέθηκε κατά του αμερικάνικου πλοίου αντικατασκοπείας U.S.S Liberty με σκοπό να το βυθίσει αύτανδρο. Τελικά στην επίθεση σκοτώθηκαν 34 και τραυματίστηκαν 173 υπηρετούντες στο πλοίο.

Το γεγονός παρέμεινε μυστικό για περίπου 40 χρόνια καταδεικνύοντας την αδυναμία των κυβερνήσεων να αγγίξουν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Σύμφωνα με αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), οι αξιωματούχοι που χειρίστηκαν την υπόθεση προσπάθησαν να προστατέψουν το Ισραήλ από ενδεχόμενα αντίποινα, αφού οι αιτιάσεις των Ισραηλινών περί λάθους δεν έγιναν πιστευτές.

5. Μια πυρηνική βόμβα στα αζήτητα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή πρώην εργατών σε αεροπορική βάση στη Θούλη της Γροιλανδίας, αναφέρουν ότι η μια από τις τέσσερις βόμβες υδρογόνου που μετέφερε ένα αεροσκάφος Β52 που συνετρίβη το 1968 δεν βρέθηκε ποτέ.

Η συντριβή του αεροσκάφους στις 21 Ιανουαρίου του 1968 είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Δανίας που χειρίζεται τα θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της Γροιλανδίας. Η Δανία δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι η βόμβα με το σειριακό αριθμό 78252 δεν ανακτήθηκε ποτέ.

Η ιστορία του πετρελαίου..........

Ποια ήταν η πρώτη πετρελαιοπηγή; Υπήρχε άσφαλτος στην αρχαιότητα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε!


Όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται για την υψηλή τιμή του πετρελαίου. Οι επιχειρηματίες βλέπουν το κόστος των πρώτων υλών να εκτοξεύεται, οι πολιτικοί φοβούνται τις παγκόσμιες γεωπολιτικές επιπτώσεις και όλοι εμείς, οι καταναλωτές, τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων μας μονίμως μισογεμάτα. Η τιμή του πετρελαίου είναι το θέμα που απασχολεί τα δελτία ειδήσεων τα τελευταία δύο χρόνια περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Πίσω από αυτή τη φιλολογία βρίσκεται ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Το πετρέλαιο σιγά σιγά τελειώνει ή πιο επιστημονικά οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν περάσει το ανώτατο σημείο της παραγωγής τους. Παρά, όμως, τα «σαφάρια» των τιμών, τις «κραυγές αγωνίας» και τις ατελείωτες «δεοντολογίες» ή προβλέψεις, δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση καταδεικνύοντας πόσα λίγα γνωρίζουμε σχετικά με το καύσιμο του σύγχρονου τεχνολογικού πολιτισμού.

1. Το «έλαιο της πέτρας»
Μπορεί να κατέχουμε τα παγκόσμια σκήπτρα στην ονοματολογία διάφορων πραγμάτων αλλά οι περισσότεροι «ελληνικοί» όροι είναι ξένες εφευρέσεις. Το ίδιο και η λέξη «πετρέλαιο» που επινοήθηκε από το Γερμανό γεωλόγο Γκεόργκ Μπάουερ, το 1556.

Πριν από το Μπάουερ, ήταν οι Κινέζοι που σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία έκαναν την πρώτη γεώτρηση για πετρέλαιο το 347 μ.Χ. Το όνομα που χρησιμοποίησαν για το υγρό που έβγαινε από το 240 μέτρων πηγάδι ήταν «σι γιου» που σημαίνει… «έλαιο της πέτρας».

2. Η προέλευση του πετρελαίου
Αν και πολλοί υιοθετούν υποστηρίζουν τη θεωρία της «βιολογικής» προέλευσης του πετρελαίου, η θεωρία αυτή δεν είναι η μοναδική. Πολλοί επιστήμονες, κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί, υιοθετούν την αβιοτική προέλευση του πετρελαίου από αποθέσεις άνθρακα κατά το σχηματισμό της γης και όχι από αποθέσεις νεκρών φυτικών οργανισμών. Ένας από αυτούς είναι και ο διάσημος Ντμίτρι Μεντελέγιεφ που συνέταξε τον περιοδικό πίνακα των στοιχείων.

3. Χρήσεις του πετρελαίου στην αρχαιότητα
Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι το πετρέλαιο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εφαρμογές από τα αρχαία χρόνια. Η άσφαλτος χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό για κτίρια και στεγανωτικό σε πλοία στην αρχαία Βαβυλώνα. Η πίσσα χρησιμοποιήθηκε σε έργα οδοποιίας στη Βαγδάτη του 8ου αιώνα. Και φυσικά, κατά τα Βυζαντινά χρόνια, χρησιμοποιήθηκε το υγρό πυρ ως πολεμικό όπλο. Αν και η σύνθεση του δεν είναι γνωστή, εικάζεται ότι περιείχε κάποιας μορφής πετρελαϊκού προϊόντος.

4. Το πετρέλαιο έσωσε τις φάλαινες
Πριν τη διάδοση του πετρελαίου, το λάδι της φάλαινας ήταν το κύριο καύσιμο για λάμπες, κεριά και λιπαντικά ωρολογοποιίας και η βασική πρώτη ύλη για σαπούνια, καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο υπ’ αριθμόν 1 περιβαλλοντικός κίνδυνος ξεκίνησε την «καριέρα» του σώζοντας τη φάλαινα από βέβαιη εξαφάνιση. Σήμερα το λάδι από σπέρμα φάλαινας χρησιμοποιείται μόνο από τη NASA για λιπαντικό σε διαστημικά οχήματα και σταθμούς κυρίως χάρη στις εξαιρετικές αντιπηκτικές του ιδιότητες.

5. Βενζίνη; Πέτα τη στο ποτάμι!
Πριν τα αυτοκίνητα γίνουν δημοφιλή στο καταναλωτικό κοινό, η κηροζίνη, ένα από τα κλάσματα της διύλισης του πετρελαίου ήταν το πιο προσοδοφόρο προϊόν με φτηνή παραγωγή και εφαρμογές από διαλυτικό μέχρι φάρμακο για τις ψείρες. Τη βενζίνη, απλώς, την πετούσαν στα ποτάμια.

6. 1,186 στο ένα, 1,225 στο δίπλα…
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η βενζίνη έχει διαφορετική τιμή ακόμα και σε γειτονική βενζινάδικα της ίδια εταιρείας; Οι ειδικοί εικάζουν ότι πρόκειται για τιμή που αναδιαμορφώνεται από τον πρατηριούχο σε συνεργασία με την εταιρεία. Κοινώς, οι εταιρείες χρεώνουν τους πρατηριούχους τους με διαφορετική τιμή αναλόγως του όγκου που διαθέτουν στην αγορά, τα εκτιμώμενα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής, τις τιμές των ανταγωνιστών, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πρατηρίων κ.α.

Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση έχει προκαλέσει ατελείωτες έρευνες και δικαστικές διαμάχες στις ΗΠΑ και αλλού. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει κριθεί παράνομη.

7. Το πρώτα σημάδια
Όπως είπαμε δεν είναι η πρώτη φορά που οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η πρώτη πετρελαϊκή κρίση ήταν το 1973, όταν οι αραβικές χώρες μέλη του OPEC αποφάσισαν να κόψουν το πετρέλαιο στη δύση γιατί ενίσχυε οικονομικά και στρατιωτικά το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Ως αποτέλεσμα η τιμή του βαρελιού τετραπλασιάστηκε δημιουργώντας ουρές χιλιομέτρων στα πρατήρια κυρίως της Αμερικής.

Μια δεύτερη κρίση πυροδοτήθηκε το 1979 με την Ισλαμική Επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεινί. Με την εκδίωξη του Σαχ του Ιράν από τη χώρα, το Ιράν μείωσε δραματικά τις εξαγωγές προς τη δύση προκαλώντας πανικό στις αγορές και δραματική άνοδο στη τιμή του βαρελιού.

8. Ο λόγος που οι Σαουδάραβες είναι τόσο πλούσιοι
Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές, η πετρελαϊκή είναι η πιο επικερδής από όλες τις βιομηχανίες. Το κόστος παραγωγής ενός βαρελιού πετρελαίου για την Aramco, την κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, είναι μόλις 2 δολάρια ΗΠΑ. Η τιμή πώλησης; Από 50, κατ’ελάχιστον, μέχρι πάνω από 120.

9. Καλά το πετρέλαιο! Τα μαρούλια;
Πολλοί πιστεύουν ότι η τιμή του πετρελαίου του πετρελαίου επηρεάζει μόνο το κόστος των μετακινήσεων! Αυτό είναι πέρα για πέρα αναληθές αφού πάνω από το 50% των εισαγωγών πετρελαίου στις περισσότερες χώρες χρησιμοποιείται για να τροφοδοτηθεί, η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή κ..α. Το πετρέλαιο επίσης είναι η βασική πρώτη ύλη για τα περισσότερα αγαθά του σύγχρονου καταναλωτικού πολιτισμού όπως τα πλαστικά, οι συσκευασίες των τροφίμων, τα ηλεκτρονικά, τα χρώματα, διάφορα χημικά κ.α.

10. Πόσο πετρέλαιο έχουμε ακόμα;
Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων αφού η εκτίμηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων είναι ακόμα μια σχετικά ανακριβής επιστήμη! Το σίγουρο είναι, και αυτό που προκαλεί την κρίση στην αγορά, ότι οι όλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν περάσει το μέγιστο της παραγωγής τους.

Μπορεί να βρεθούν νέα αποθέματα, μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση των μεθόδων εξόρυξης αλλά αν η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση στις τωρινές συνθήκες, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορεί και στο μέλλον. Η ζήτηση πετρελαίου αυξάνει όσο αυξάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός και βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα καλά νέα είναι, μόνο, πως όσες φορές έχει γίνει αντίστοιχη πρόβλεψη για εξάντληση των αποθεμάτων, οι ειδικοί έχουν πέσει έξω. Τα κακά νέα είναι ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τις κρίσεις της δεκαετίας του 1970, οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν εξαιτίας της σχέσης ζήτησης-παραγωγής! Μην εκπλαγείτε λοιπόν αν σε λίγα χρόνια οι ληστείες βενζινάδικων γίνουν πιο συχνές από τις ληστείες τραπεζών. Και δεν μιλάμε για το ταμείο των πρατηρίων!


Τα οκτώ μεγαλύτερα πράγματα στον κόσμο

Ο όγκος και το μέγεθος κάποιες φορές έχει όντως σημασία. Μην πάει το μυαλό σας στο σεξ, αφού μιλάμε για τα μεγαλύτερα πράγματα στον κόσμο.

Η... περίεργη λίστα περιλαμβάνει από το μεγαλύτερο μπέργκερ μέχρι το μεγαλύτερο εστιατόριο για να ξέρετε που αλλά και τι θα φάτε.

Μην ξεχνάτε: κάποια από τα παρακάτω έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness λόγω του ασυνήθιστου μεγέθους τους.

1. Η μεγαλύτερη μπύρα του κόσμου
Αμερική
Μπορεί να μην μπορείτε ουσιαστικά να την πιείτε, αλλά αν ο δρόμος σας φέρει προς το La Crosse του Γουισκόνσιν (λέμε τώρα, αν) θα δείτε με τα ίδια σας τα ματάκια τα πιο μεγάλα κουτάκια μπύρας του πλανήτη.

Η συγκεκριμένη πολιτεία της Αμερικής κατέχει κι άλλες πρωτιές όπως τη μεγαλύτερη αγελάδα και το μεγαλύτερο γράμμα «Μ». Ναι, ναι, κι όμως.

2. Ο μεγαλύτερος αστακός του κόσμου
Καναδάς


Δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να τον απολαύσετε μαζί με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια αλλά ως… άγαλμα.

Η πόλη New Brunswick του Καναδά είναι γνωστή και ως η «Πρωτεύουσα του Αστακού» κι αυτό λόγω του τεράστιου αστακού που δεσπόζει σε πλατεία της, ύψους 11 μέτρων.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο μεγαλύτερος (πραγματικός) αστακός που πιάστηκε ποτέ ζύγιζε 20 κιλά.

3. Το μεγαλύτερο σπίτι του κόσμου
Νότια Καρολίνα


Η «τερατωδών» διαστάσεων έπαυλη στο Άσβιλ χτίστηκε το 1890 και διατηρεί ακόμα και σήμερα το αρχιτεκτονικό του ύφος. Δεν έχει σημασία σε ποιόν ανήκει (ήταν το.. παλάτι του George W. Vanderbilt) αλλά το γεγονός ότι προσφέρει τουρ και special events στους χώρους του! Μπορείς να τρέξεις στους τεράστιους ανθισμένους κήπους του, να κυλιστείς στο απέραντο γκαζόν και να ζήσεις κι εσύ μια μέρα σαν βασιλιάς.

4. Το μεγαλύτερο μπέργκερ του κόσμου
Πενσιλβάνια, Η.Π.Α.


Αν σας έχει πιάσει η πείνα και θέλετε στην κυριολεξία να καταβροχθίσετε ένα ωραιότατο και ζουμερό μπέργκερ, κλείστε μια πτήση για τις Η.Π.Α. και κάντε μια στάση στο μπαράκι του Denny’s στην Πενσιλβάνια.

Εκεί θα βρείτε το διάσημο μπέργκερ των 45 κιλών (!) αλλά σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας μπορείτε να απολαύσετε εκείνο των τριών ή του ενάμιση κιλού.5. Το μεγαλύτερο σχολείο του κόσμου
Φιλιππίνες


Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, δεσπόζει ένα θεόρατο κτίριο όπου εκεί μαθαίνουν γράμματα τα παιδάκια.

Και πόσα από αυτά χωράνε στο Λύκειο Ρίζαλ; Περίπου 25 χιλιάδες.

Σίγουρα δεν θα έχεις πρόβλημα να βρεις κοπέλα εκεί, αλλά ο επιστάτης και οι καθαρίστριες θα βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή που δέχθηκαν τη δουλειά…6. Το ψηλότερο τρενάκι roller coaster του κόσμου
Νιου Τζέρσι


Ονομάζεται Kingda Ka και πρέπει να έχεις γερό στομάχι για να περιμένεις στην ουρά για να ανέβεις. Φτάνει τα 141 μέτρα και δε συνιστάται για εκείνους που έχουν υψοφοβία.

Ο τίτλος του ψηλότερου roller coaster του αποδόθηκε το 2005, οπότε και εγκαινιάστηκε, ενώ πριν τον ανάλογο «αξίωμα» είχε ένα τρενάκι στο Οχάιο.

Πάλι καλά εδώ στην Ευρώπη, κρατάμε χαμηλό το επίπεδο.

7. Το μεγαλύτερο καζίνο του κόσμου
Κονέκτικατ


Μόλις θα διαπιστώσατε ότι το μεγαλύτερο καζίνο δεν βρίσκεται ούτε στο Λας Βέγκας ούτε στο Μακάου, αλλά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, κοντά στη Νέα Υόρκη.

Το Foxwoods Resort Casino «φιλοξενεί» πάνω από 7 χιλιάδες κουλοχέρηδες και είναι σχεδόν σίγουρο, (χωρίς να θέλουμε να το γκαντεμιάσουμε) ότι θα φύγετε με άδειο το πορτοφόλι σας.

8 Το μεγαλύτερο εστιατόριο του κόσμου
Συρία

Στην όμορφη Δαμασκό στεγάζεται ένα restaurant που λύνει το πρόβλημα σας αν θέλετε να πάτε να φάτε και να πιείτε ένα ποτάκι με μεγάλη παρέα.

Με χωρητικότητα περισσότερα από 6 χιλιάδες άτομα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αναμένετε πολύ για να σας οδηγήσουν στο τραπέζι σας.

Α, έχετε και επιλογή: μπορείτε να γευτείτε γαστρονομικές απολαύσεις της ινδικής αλλά και της κινέζικης κουζίνας. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory