Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009
Ντους στο φως.

rain-shower-heads-ib-rubinetterie_4fua5_48-300x215

Από την Ιταλική εταιρεία iB Rubinetterie που ειδικεύεται στο design μπάνιων, παρουσιάστηκαν αυτές οι νέες πολυτελείς ντουσιέρες, που διαρκώς αλλάζουν χρώματα, προσφέροντας μία ανεπανάληπτη εμπειρία στο μπάνιο. Βγαίνουν σε 2 τύπους, 28εκ. τετράγωνη και 60εκ. κυκλική, με ειδικούς μηχανισμούς για να πετούν το νερό σαν ελαφρό σπρέυ ή σαν καταιγιστική βροχή και σε συνδυασμό με την εναλλαγή τν χρωμάτων, υπόσχονται μία συναρπαστική εμπειρία, ένα “color-thearapy session” στην άνεση του σπιτιού σας.

rain-spa-shower-heads-ib-4

Τι είναι το σινεμασκόπ;

Υπήρξε το πιο διαδεδομένο σύστημα προβολής ταινιών σε πανοραμική οθόνη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, εποχή κατά την οποία η τηλεόραση άρχισε να σημειώνει τεράστια επιτυχία, μειώθηκε σημαντικά η προσέλευση θεατών στις σκοτεινές αίθουσες των ΗΠΑ. Η κινηματογραφική βιομηχανία αντέδρασε χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες οθόνες, πανοραμικές εικόνες και στερεοφωνικό ήχο. Η τεχνική τού σινεμασκόπ βασίστηκε στη χρήση ενός ειδικού φακού τον οποίο τοποθετούσαν μπροστά στον κλασικό φακό της κάμερας. Μέχρι τότε, ένα κανονικό φιλμ των 35 χιλιοστόμετρων τραβούσε πανοραμικές εικόνες με αναλογία βάσης-ύψους 2,35 προς 1, με αποτέλεσμα τα είδωλα να παραμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό. Η νέα τεχνική προβολών αποκατέστησε τις αρχικές αναλογίες με τη χρήση ενός επιπλέον ειδικού φακού στον προβολέα. Οι πρώτες ταινίες σινεμασκόπ ήταν Ο Χιτώνας και το Πώς να Παντρευτείς Έναν Εκατομμυριούχο, που γυρίστηκαν το 1953.

Τι ποσότητα νερού μεταφέρουν τα Καναντέρ;


Χάρη στους αποθηκευτικούς τους χώρους, τα αεροσκάφη αυτού του τύπου μεταφέρουν ανάλογα με το μοντέλο από 4.000-12.000 λίτρα.

Όμως η επιτυχία στη μάχη με τις φλόγες κρίνεται κυρίως από την τεχνική με την οποία αντλούν και ρίχνουν το νερό. Τα αεροσκάφη πετούν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες νερού και στη συνέχεια το ρίχνουν στις εστίες της φωτιάς. Για μια τεχνικά άρτια επιχείρηση απαιτούνται εξαιρετικά έμπειροι πιλότοι. Ένα Καναντέρ CL 415 προσεγγίζει το νερό με ταχύτητα 170 χμ. την ώρα. Απογειώνεται με ταχύτητα 145 χμ./ώρα και φτάνει τα 177 χμ./ώρα. Όταν συλλέγει το νερό, το αεροπλάνο βαραίνει κατά 500 κιλά ανά δευτερόλεπτο. Τα Καναντέρ αποσύρονται σταδιακά και στη θέση τους χρησιμοποιούνται αεροσκάφη που μεταφέρουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Μπορούν να πουληθούν 50 Jaguar XJ των 105.000$ σε 4 ώρες?

jaguar_xjl_neiman_marcus_3c68_opta

Φυσικά και μπορούν! Αρκεί να τις βρείτε να πουλιούνται, γιατί κανονικά η 2010 Jaguar XJ θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.

Εκτός από 50 μοντέλα, που αντίστοιχοι τυχεροί και προφανώς αρκετά πλούσιοι κατάφεραν να αποκτήσουν νωρίτερα, χάρη στo Neiman Marcus, το διάσημο πολυκατάστημα πολυτελών ειδών στο Ντάλλας των ΗΠΑ.

Για 3η φορά στην ιστορία των 2 εταιριών, μία Jaguar επιλέχθηκε για το Christmas Book της χρονιάς, ένα κατάλογο με εκπληκτικά και φυσικά πανάκριβα δώρα, μετά το XKE coupe το 1968 και το XK8 convertible το 1997. Και όπως και η BMW 7 που το πολυκατάστημα πρόσφερε πέρυσι, έτσι και η XJL Supercharged Neiman Marcus edition βγήκε στην αγορά νωρίτερα από την επίσημη κυκλοφορία της. Τα 50 Jaguar των 105.000 δολαρίων πουλήθηλαν μέσα σε 4 ώρες και 4 λεπτά…

Αξίζει πραγματικά να δείτε το video με τη παρουσίαση του Christmas Book του Neiman Marcus. Μπορεί να δείτε κάτι που σας ενδιαφέρει…

Πώς υπολογίζουμε την ηλικία των ψαριών;


Το βασικότερο κριτήριο υπολογισμού για τους ψαράδες είναι το μέγεθος.

Σε κάθε είδος έχει οριστεί το κατώτατο μέγεθος αλιείας. Για παράδειγμα, πρέπει να ξαναρίχνουν στο νερό την πέρκα αν το μήκος της είναι μικρότερο των 45 εκατοστών. Και αυτό διότι δεν αναπαράγεται πριν από την ηλικία των τριών ετών, οπότε φτάνει τα 40 εκατοστά. Η πέστροφα είναι κατάλληλη για ψάρεμα όταν είναι 18, 23 ή 25 εκατοστά, ανάλογα με την περιοχή όπου αλιεύεται. Σε αυτό το μέγεθος είναι τριών ή τεσσάρων ετών. Ωστόσο οι παραπάνω προσδιορισμοί είναι σχετικοί, καθώς τα ψάρια αναπτύσσονται γρήγορα ή αργά ανάλογα με το περιβάλλον διαβίωσής τους.

Πολλά ερευνητικά κέντρα εφαρμόζουν μια ακριβέστερη μέθοδο. Εξετάζουν τους μικροσκοπικούς ασβεστόλιθους που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό των αφτιών των ψαριών, οι οποίοι σχηματίζουν ραβδώσεις με την πάροδο των χρόνων. Τα στάδια του κύκλου ζωής του ψαριού αποτυπώνονται πάνω σε αυτές τις ραβδώσεις. Στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μπορούμε να παρατηρούμε επί καθημερινής βάσεως την εξέλιξή τους

Τι είναι η χρυσή τομή;


Το πρόβλημα έθεσε ο Ευκλείδης για να διαιρέσει ένα ευθύγραμμο τμήμα σε μέσο και σε άκρο λόγο.

Αργότερα η διαίρεση αυτή ονομάστηκε χρυσή τομή διότι θεωρήθηκε ως η πιο αρμονική διαίρεση ενός τμήματος σε δύο άνισα μέρη. Στα μαθηματικά το πρόβλημα της χρυσής τομής εκφράζεται ως εξής: Έστω ΑΒ ένα ευθύγραμμο τμήμα και |AB|² = |AB| x |ΓΒ|. Αν |ΑΓ| = χ, τότε |ΓΒ| = α-χ. Επομένως θα πρέπει να ισχύει χ² = α (α-χ) ή χ²+ αχ-α² = 0. Από την εξίσωση αυτή προκύπτει ότι χ = α (√5-1) /2.

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να χτυπηθεί η Γη από μετεωρίτη;


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος όσο τον παρουσιάζουν μερικές φορές τα ΜΜΕ.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί μετεωρίτες προσκρούουν στη Γη, όμως στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνοι λόγω του μικρού τους μεγέθους. Αυτοί που είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να μπορούν να γίνουν καταστροφικοί έχουν λίγες πιθανότητες να φτάσουν ως την επιφάνεια της Γης.

Τα ουράνια σώματα με διάμετρο κάτω από τα 20 μέτρα είναι πολυπληθή, αλλά διαλύονται μόλις εισέλθουν στην ατμόσφαιρα. Αυτό συμβαίνει περίπου 50.000 φορές το χρόνο και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πολύ μικρά θραύσματα.

Με βάση τα στοιχεία του παρελθόντος, υπολογίστηκε ότι η πιθανότητα να προσκρούσει στη Γη ένας μετεωρίτης με διάμετρο μερικές δεκάδες μέτρα είναι περίπου κάθε 100-200 χρόνια.

Για σώματα με διάμετρο ενός χιλιομέτρου η συχνότητα είναι ακόμα χαμηλότερη, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τέλος, υπολογίζεται ότι οι πραγματικά καταστροφικές συγκρούσεις, σαν εκείνες που έγιναν στο παρελθόν και μετέβαλαν τη ζωή στον πλανήτη μας, συμβαίνουν μόνο κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια

Η Triumph και η TAG Heuer τιμούν τον Steve McQueen.
Η Triumph και η TAG Heuer ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχεδιάσουν μία μοναδική ”Bonneville Heuer” μηχανή, προς τιμή του Steve McQueen, ενός ανθρώπου που συνδέθηκε στενά και με τις 2 μάρκες . Εμπνευσμένη από τον McQueen και την Porsche 917k που ο διάσημος ηθοποιός, πιλότος αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, οδηγούσε στην κλασσική ταινία Le Mans, η “Bonneville Heuer” είναι βαμμένη στα κλασικά Gulf Oil μπλε και πορτοκαλί χρώματα που ήταν βαμμένη και η Porsche.

Ο McQueen φορούσε το διάσημο μοντέλο Monaco της Heuer στη ταινία, τα 40 χρόνια του οποίου γιορτάζει φέτος η Heuer, ενώ ήταν γνωστός και ενθουσιώδης θαυμαστής της Triumph, ένα από τα πλέον κλασικά μοντέλα της οποίας είναι η Bonneville.

Τη νέα μηχανή παρουσίασε στο Παρίσι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής F1 2008 και brand ambassador της TAG Heuer, Lewis Hamilton.

Από τι υλικό κατασκευάζονται οι μπάλες του μπιλιάρδου;


Αρχικά στο μπιλιάρδο χρησιμοποιούνταν μπάλες από ελεφαντόδοντο. Σχετικά πρόσφατα αυτό αντικαταστάθηκε από συνθετικά υλικά, συγκεκριμένα από φαινολικές ρητίνες -είναι πιο ποιοτικές- ή πολυεστέρες.

Το εμπόριο του ελεφαντόδοντου, σπάνιου υλικού, ρυθμίζεται από νόμους που σκοπό έχουν να αποτρέψουν το κυνήγι των ελεφάντων. Ακριβώς για να βρεθούν υλικά που θα αντικαθιστούσαν το ελεφαντόδοντο στις μπάλες του μπιλιάρδου έγιναν και οι πρώτες απόπειρες που οδήγησαν στην εφεύρεση των πλαστικών.

Το 1863 ο Τζον Χάγιατ κέρδισε με την κυτταρίνη ένα διαγωνισμό με έπαθλο 10.000 δολάρια. Το διαγωνισμό θα κέρδιζε όποιος κατόρθωνε να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό υποκατάστατο του ελεφαντόδοντου.

Πώς λειτουργεί το φωτοκαταλυτικό τσιμέντο;

Το φωτοκαταλυτικό τσιμέντο διακρίνεται για μια χημική αντίδραση που ενεργοποιείται από τις υπέρυθρες ηλιακές ακτίνες και μετατρέπει τα ρυπογόνα στοιχεία του αέρα σε πιο ακίνδυνες ουσίες.

Πρόκειται για συγκεκριμένο τύπο τσιμέντου, που η σύνθεσή του αποτελείται από ένα μείγμα στο οποίο κυριαρχεί το διοξείδιο του τιτανίου. Όταν το φως πέφτει στο τσιμέντο, το διοξείδιο του τιτανίου ενεργοποιείται και προκαλεί μια σειρά από χημικές αντιδράσεις τη στιγμή που ενώνεται με το οξυγόνο και τους ρύπους. Αυτές οι αντιδράσεις αλλάζουν τη σύσταση των ρυπογόνων ουσιών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τα οξείδια του αζώτου μετατρέπονται σε νιτρικό ασβέστιο και τα πολυσυμπυκνωμένα αρωματικά σύνθετα σε ανθρακικό ανυδρίτη. Πειράματα σε δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων κατέδειξαν ότι χάρη σε αυτό το δομικό υλικό μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων κατά 15%. Το φωτοκαταλυτικό τσιμέντο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία.

Τι θα συνέβαινε αν προσέκρουε ένας αστεροειδής στη Γη;

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων οφείλεται στην πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη. Αυτή η θεωρία ενισχύθηκε με την ανακάλυψη ενός τεράστιου κρατήρα στον βυθό του Κόλπου του Μεξικού.

Τέτοιες συγκρούσεις έχουν καταγραφεί στην ιστορία όχι μόνο της Γης αλλά και των άλλων πλανητών. Συμβαίνουν όμως σπάνια όσον αφορά στην ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου: κάθε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια. Οι αστεροειδείς έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος, οπότε, σε αντίθεση με τους μετεωρίτες, κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να μην καεί στην ατμόσφαιρα και να φτάσει ουσιαστικά ακέραιος στην επιφάνεια της Γης. Μια σύγκρουση με ένα τέτοιο αντικείμενο θα προκαλούσε τεράστιες καταστροφές.

Σε περίπτωση πρόσκρουσης στην ξηρά, το ωστικό κύμα θα κατέστρεφε τα πάντα σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα προκαλούσε πυρκαγιές και πρωτοφανείς σεισμούς. Η σκόνη και η στάχτη που θα παράγονταν κατά τη σύγκρουση θα σκορπίζονταν στην ατμόσφαιρα κρύβοντας το φως του ήλιου και δημιουργώντας ένα φαινόμενο τύπου πυρηνικού χειμώνα, που θα διαρκούσε για πολλά χρόνια. Κατά πάσα πιθανότητα, η ζωή στη Γη θα εξαφανιζόταν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της.

Αν η πρόσκρουση γινόταν σε κάποιον ωκεανό, τα τσουνάμι που θα προκαλούνταν θα κατέστρεφαν τις πόλεις σε βάθος πολλών χιλιομέτρων απ' τις ακτές. Παράλληλα, η θερμότητα θα έβραζε το νερό, σκοτώνοντας κάθε μορφή ζωής και απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ατμών στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να συντελεστούν δραματικές αλλαγές στο κλίμα.Πώς αντέχουν οι μεγάλες γέφυρες στους σεισμούς;


Στις σεισμογενείς περιοχές οι κολόνες που υποστηρίζουν το οδόστρωμα μιας γέφυρας ποταμού χτίζονται πάνω σε στρώσεις αμμοχάλικου αντί να βασίζονται σε σταθερά θεμέλια κάτω από την κοίτη του ποταμού.

Το μυστικό είναι να ισοπεδωθεί το αμμοχάλικο, ώστε τα θεμέλια των κολόνων να μπορούν να γλιστρήσουν εύκολα σε περίπτωση που η μετατόπιση των τεκτονικών πλακών μετακινήσει οριζόντια την κοίτη του ποταμού. Τέτοιου είδους γέφυρες ονομάζονται συχνά καλωδιωτές, όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η οποία κατασκευάστηκε σε μια αρκετά σεισμογενή περιοχή. Το οδόστρωμα στηρίζεται με καλώδια τα οποία είναι κολλημένα στις κορυφές των πυλώνων που έχουν χτιστεί πάνω στις κολόνες. Αν συμβεί μετατόπιση των τεκτονικών πλακών, υδραυλικοί αποσβεστήρες ταλαντώσεων ανάμεσα στους πυλώνες και το οδόστρωμα βοηθούν στην απορρόφηση της ενέργειας.

Mustang Cobra Jet.

mustcobrajet_3_opta

Το 2008 η Ford Racing ανακοίνωσε την κατασκευή 50 μόλις αγωνιστικών Mustang Cobra και τα πούλησε πριν καν ξεκινήσει η παραγωγή τους.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που γρήγορα κάνει το follow-up. To νέο 2010 Mustang Cobra Jet παρουσιάστηκε επιτέλους επίσημα από τη Ford στο 2009 SEMA Show στο Λας Βέγκας και θα κυκλοφορήσει και πάλι σε 50 κομμάτια.

Το κόστος του υπολογίζεται σε 75.000$ ενώ θα έχει πολλές μετατροπές από τη Ford Racing όπως τον V8 κινητήρα 5.4-λίτρων που αποδίδει 475 ίππους.

2010fr500cjsema_08

mustcobrajet_2_opta

Τι είναι η αφυδάτωση τροφίμων;


Πρόκειται για τεχνική συντήρησης τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα με την αφαίρεση των υγρών συστατικών τους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών σε αυτά.

Η αφυδάτωση είναι μια από τις παλαιότερες μεθόδους συντήρησης τροφίμων. Πρώτος την εφάρμοσε ο προϊστορικός άνθρωπος, ο οποίος αποξήραινε σπόρους στον ήλιο. Οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής συντηρούσαν το κρέας αφού το αποξήραιναν στον ήλιο κομμένο σε φέτες. Οι Κινέζοι αποξήραιναν αβγά, ενώ οι Ιάπωνες ψάρια. Σε κάποια απομονωμένα νησιά της Ελλάδας, ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται η μέθοδος για τη συντήρηση ψαριών, τα λεγόμενα λιαστά ψάρια.

Σήμερα η αφυδάτωση χρησιμοποιείται διότι παρουσιάζει το πλεονέκτημα του όγκου. Τα αφυδατωμένα τρόφιμα έχουν κατά μέσο όρο περισσότερο από το 1/5 του όγκου του αρχικού προϊόντος, οπότε κρίνονται ιδανικά για ορειβατικές ή εξερευνητικές αποστολές.

Τα μέσα αφυδάτωσης ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν και περιλαμβάνουν ξηραντές τούνελ, ξηραντές καυτού αέρα, ξηραντές δωματίου και ξηραντές κενού. Κύριο χαρακτηριστικό όλων των συστημάτων αποξήρανσης είναι η μεγάλη ταχύτητα αφυδάτωσης, ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα όλα τα βασικά συστατικά του τροφίμου.

Έχουν τα ζώα την αίσθηση της γεύσης;

Κατ' αρχάς πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα κύτταρα που έχουν την ικανότητα να προκαλούν ένα σύνολο αισθήσεων, το οποίο αποκαλούμε γεύση, λέγονται γευστικοί κάλυκες. Ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με τις γευστικές ανάγκες κάθε είδους.

Ο άνθρωπος, για παράδειγμα, έχει μέτριες ανάγκες. Διαθέτουμε περίπου τρεις χιλιάδες γευστικούς κάλυκες. Η φάλαινα, η οποία καταπίνει ολόκληρα κοπάδια ψαριών χωρίς καν να τα μασά, έχει λίγους ή και καθόλου γευστικούς κάλυκες. Ένας χοίρος είναι πιο εκλεκτικός στη γεύση από τον άνθρωπο και διαθέτει 5.000 γευστικούς κάλυκες. Μια αγελάδα έχει 35.000 και μια αντιλόπη 50.000! Τα ζώα λοιπόν διαθέτουν την αίσθηση της γεύσης και μάλιστα σε πολλά είναι πιο ευαίσθητη σε σχέση με τον άνθρωπο. Τα ζώα της θάλασσας συχνά έχουν γευστικούς κάλυκες σε όλο τους το σώμα. Τα ψάρια, για παράδειγμα, γεύονται με όλη την επιφάνεια του σώματός τους, μέχρι και με την ουρά τους. Οι μύγες και οι πεταλούδες γεύονται με τα πόδια. Όταν η ακραία άρθρωση της πεταλούδας αγγίζει κάτι γλυκό, το στόμα της εκτείνεται αμέσως για να το απομυζήσει. Τα φίδια και οι σαύρες χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για τη γεύση, αλλά όχι όπως εμείς. Με την άκρη της γλώσσας συλλαμβάνουν πολύ μικρά σωματίδια και τα μεταφέρουν στην πάνω κοιλότητα του στόματος, η οποία έχει την ικανότητα να τα οσφραίνεται ή να τα γεύεται.

Τσιμπάνε οι μικροσκοπικές μέδουσες;


Το μέγεθός της μέδουσας ποικίλλει. Οι μικρότερες ξεκινούν από 1/10 του χιλιοστόμετρου και οι μεγαλύτερες φτάνουν σε μήκος τα έξι μέτρα.

Ακόμα και οι πιο μικρές διαθέτουν μικροσκοπικές σύριγγες που εκκρίνουν δηλητήριο στην παραμικρή επαφή μας μαζί τους. Σχεδόν αόρατες με γυμνό μάτι, προκαλούν ένα μικροσκοπικό τσίμπημα πολύ περιορισμένο, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν το αντιλαμβανόμαστε. Σε ό,τι αφορά τα σοβαρά εγκαύματα που δεν αντιληφθήκαμε από πού προήλθαν, υπάρχει μια άλλη εξήγηση. Πιθανόν τα προκαλούν πλοκάμια που έχουν αποκολληθεί από μεγάλες μέδουσες και πλέουν στο νερό. Παρότι δεν αποτελούν μέρος του σώματος του ζώου, διατηρούν τη δηλητηριώδη δράση τους.

Πώς λειτουργεί ο ορός της αλήθειας;


Ιστορικά έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι για να εξαναγκάζεται ο εξεταζόμενος να καταθέτει την αλήθεια ή για να διαπιστωθεί τόσο η υποκειμενική πραγματικότητα όσο και η αντικειμενική.

Πολλές από τις μεθόδους αυτές θεωρήθηκε ότι προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γι’ αυτό καταργήθηκαν. Οι πιο γνωστές είναι οι εξής: α) Ορός αλήθειας, β) κλινική ύπνωση και γ) η Μέθοδος του Πολυγράφου. Καθεμία από αυτές έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις για την ανίχνευση ψεύδους ή αλήθειας, ωστόσο έχουν χάσει την αξιοπιστία τους λόγω της κατάχρησής τους από ανειδίκευτους δικαστικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παραψυχολόγους ή από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Στη λεγόμενη μέθοδο των Γνωστικών Προκλητών Δυναμικών τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής του ατόμου και σε άλλες συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην οθόνη του οποίου απεικονίζεται ως κυματομορφή η νευρωνική δραστηριότητα που εκλύεται από τις περιοχές όπου έχουν τοποθετηθεί τα ηλεκτρόδια. Η νευρωνική δραστηριότητα εκλύεται με την πρόκληση κατάλληλων οπτικών ή ακουστικών ερεθισμάτων. Στα ερεθίσματα που συνδέονται με την υπόθεση το άτομο καλείται να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων πιθανών απαντήσεων. Μία από αυτές αντιπροσωπεύει για το άτομο την αλήθεια ή αυτό που θέλει να αποδώσει ως αλήθεια. Το εύρος της κυματομορφής, ο λανθάνων χρόνος έκλυσής της και το ύψος της είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που ο έμπειρος και ειδικά εκπαιδευμένος αξιολογητής μπορεί να διαγνώσει αν το άτομο απαντά αληθώς, ψευδώς ή αν η απάντηση είναι προϊόν πληροφόρησης που έχει λάβει από άλλον.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980 σε μια προσπάθεια να διαγνώσουν την πραγματική αμνησία από την προσποίηση αμνησικού συνδρόμου. Κατόπιν την τελειοποίησαν και την πρότειναν ως την πλέον έγκυρη και αντικειμενική αξιολόγηση για την ανίχνευση αλήθειας ή ψεύδους.

Μουσείο Αυτοκίνησης στη Κίνα.

drive-in-museum

Μέχρι τώρα ξέραμε τα drive-in σινεμά, τα drive-through εστιατόρια, καιρός να μάθουμε και τα drive-in μουσεία. Μόνο που αυτή τη φορά, ένα τέτοιο περίεργο κατασκεύασμα δεν μας έρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπως πιθανότατα να περιμέναμε, αλλά από την Κίνα και είναι το νέο Μουσείο Αυτοκίνησης που θα κατασκευαστεί στην Νανζίγκ.

drive-in-museum-large_12

Ο Francesco Gatti, ο chief architect στην εταιρεία design 3GATTI στην Ιταλία, είναι ο υπεύθυνος του μοναδικού σχεδίου του Μουσείου αυτού, στο οποίο οι οδηγοί θα μπαίνουν με τα αυτοκίνητά τους, θα ανεβαίνουν μέχρι τη κορυφή όπου και θα παρκάρουν και μετά θα κατεβαίνουν περπατώντας από μία εσωτερική σπιράλ ράμπα. Το σχέδιο έχει εμπευστεί από τα origami και σαν βασικό άξονα της σκέψης του έχει το μέσο το οποίο εκτίθεται, δηλαδή το αυτοκίνητο, να είναι και εκείνο που θα σε οδηγήσει στο χώρο.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λευκές και στις διαφανείς λάμπες;


Η βασικότερη διαφορά έγκειται στο ότι οι λευκές λάμπες φωτίζουν λιγότερο και προσφέρουν καλύτερη διάχυση, ενώ οι διαφανείς προσφέρουν καλύτερη απορρόφηση του φωτός. Οι λευκές λάμπες περνούν από μια επεξεργασία κατά την οποία το εσωτερικό του γυαλιού καλύπτεται με πυρίτιδα και με οξείδιο τιτανίου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο;


Ο βασιλικός πίθων έχει μήκος 10,5 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο. Ζει στη Μαλαϊκή χερσόνησο, στην Μπούρμαν, στην Ινδοκίνα και στις Φιλιππίνες.

Το δεύτερο κατά σειρά είναι ο ανακόντας. Ζει στις τροπικές χώρες της Νοτίου Αμερικής και φτάνει τα 7,5 μέτρα. Ακολουθεί ο πίθων της Ινδίας, που φτάνει τα 6,5 έως 7,5 μέτρα. Ο πίθων των αφρικανικών βράχων έχει περίπου το ίδιο μήκος. Ο αδαμαντόστικτος πίθων της Αυστραλίας και της Ν. Γουινέας συχνά φτάνει τα 6 έως 6,30 μέτρα. Ακολουθεί ένα φίδι που για κάποιο λόγο πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Είναι ο βόας ο συσφιγκτήρας και το μέγιστο μήκος που μπορεί να φτάσει είναι τα 4,80 μέτρα. Αυτό το απειλητικό ζώο έχει πατρίδα του το Νέο Μεξικό, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Η βασιλική κόμπρα, ένα άλλο μέλος της οικογένειας των φιδιών, φτάνει τα 5,40 μέτρα. Τέλος, στις ΗΠΑ συναντάμε τον ανατολικό αδαμαντόστικο κροταλία που φτάνει σε μήκος 2 μέτρων.

Πώς λειτουργεί ο πυροσβεστήρας;


Οι φωτιές κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες, για καθεμιά από τις οποίες υπάρχει ο κατάλληλος πυροσβεστήρας.

Σε μια φωτιά κατηγορίας Α, όπου καίγονται στερεά υλικά (χαρτί, ξύλο, ύφασμα...), η καύση παράγει κάρβουνα. Για την κατάσβεσή της, χρησιμοποιούνται πυροσβεστήρες με νερό υπό πίεση ή αφρό, που δρουν μέσω της ψύξης, νοτίζοντας το υλικό ώστε να σταματήσει να καίγεται.

Οι φωτιές από υγρά υλικά ή υλικά που όταν καίγονται γίνονται υγρά εντάσσονται στην κατηγορία Β. Χρησιμοποιούνται πυροσβεστήρες με διοξείδιο του άνθρακα ή αφρό, που αποτρέπουν τις αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις.

Με διοξείδιο του άνθρακα και ξηρή σκόνη γεμίζονται οι πυροσβεστήρες που έχουν σχεδιαστεί για φωτιές όπου καίγονται αέρια καύσιμα, όπως βουτάνιο ή φυσικό αέριο. Εντάσσονται στην κατηγορία Γ και χρησιμοποιούνται και για φωτιές σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Οι φωτιές της κατηγορίας Δ περιλαμβάνουν φωτιές όπου καίγονται μέταλλα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζονται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για την καύση (αλουμίνιο σε σκόνη, νάτριο, κάλιο...). Σε αυτή την περίπτωση ο κατάλληλος πυροσβεστήρας χρησιμοποιεί ειδική ξηρή σκόνη, καθώς το νερό ή άλλες χημικές ουσίες θα μπορούσαν να αντιδράσουν βίαια με το καύσιμο.

Glenfiddich: To Ουίσκι της Κοιλάδας των Ελαφιών

glenfiddich_12yo

Το 1886 ο William Grant οραματίστηκε να φτιάξει “το καλύτερο ουίσκι στην κοιλάδα”. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο έχτισε με μοναδική βοήθεια αυτή της οικογένειάς του το Αποστακτήριο στην Κοιλάδα των Ελαφιών και τα Χριστούγεννα του 1887 οι πρώτες πολύτιμες σταγόνες ουίσκι έτρεξαν από τους αποστακτήρες. Το φημισμένο malt άντλησε το όνομά του από την τοπική διάλεκτο gaelic, όπου Glen σημαίνει Κοιλάδα και Fiddich, Ελάφι.

Το Αποστακτήριο του Glenfiddich συνεχίζει να βρίσκεται σήμερα στην Κοιλάδα των Ελαφιών, στην καρδιά των σκοτσέζικων Highlands.  Εκεί ο διάσημος πλέον γκουρού του ουίσκι, Master Blender David Stewart, πειραματίζεται με την παραδοσιακή τεχνική, απαιτεί το αγνότερο κριθάρι και με στήριγμα τους αποστακτήρες σε σχήμα αχλαδιού δημιουργεί ένα malt εξαιρετικό. Το Glenfiddich είναι το πλέον βραβευμένο σκοτσέζικο single malt ουίσκι παγκοσμίως και οφείλει πολλά στην μεγαλοφυϊα του Stewart.

Δοκιμάζοντας το κλασσικό πλέον 12άρι, η πρώτη αίσθηση είναι μία φρέσκια πνοή καθαρού αέρα των Highlands κοντά σε νότες αχλαδιού και μηνύματα δρυός, αποτέλεσμα της ωρίμανσης σε βαρέλια Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής δρυός. Αυτό το malt παίζει αριστοτεχνικά με την αρωματική ισορροπία ανάμεσα σε μία φρουτώδη γλυκύτητα, την κρεμώδη απόλαυση του butterscotch και τις νότες καπνού από το ξύλο των βαρελιών. Το φινίρισμα του είναι διαρκές, μεταξένιο και γεμάτο στο στόμα.

Στην Κοιλάδα των Ελαφιών κάθε χρόνος μετράει. Και στο Glenfiddich 12 ετών, φαίνεται το αποτέλεσμα κάθε μιας από τις 4380 μέρες που περίμενε να δει το φώς…

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory