Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009
Ένα όχημα του μέλλοντος δημιουργημένο στο... παρελθόν!

Πάρα πολλές 'σύγχρονες εφευρέσεις' του σήμερα, στην πραγματικότητα είναι βασισμένες πάνω σε καινοτόμες ιδέες του παρελθόντος, οι οποίες δυστυχώς, δεν είχαν την αναμενόμενη απήχηση, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν και να ξεχαστούν. Το wheeled car αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα και μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω βίντεο.
psaxtiria

Coober Pedy - Μια υπόγεια πόλη 3.000 κατοίκων!

Σε προηγούμενο άρθρο, είχα αναφερθεί σε μία πόλη της Αυστραλίας, στην οποία οι κάτοικοι λόγο της υπερβολικής ζέστης, είχαν εγκατασταθεί κάτω από το έδαφος.
Σήμερα, θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την τόσο ιδιαίτερη πόλη.
Η Coober Pedy, όπως ονομάζεται η πόλη, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Νοτίου Αυστραλίας και είναι γνωστή ως "η πρωτεύουσα του κόσμου του οπαλίου", καθώς σχεδόν το 95 τοις εκατό από το ορυκτό οπάλιο της παγκόσμιας παραγωγής, προέρχεται από τα τοπικά ορυχεία. Αυτή η μικρή πόλη με πληθυσμό περίπου 3.000 άτομα έχει ένα μοναδικό τρόπο ζωής. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, ζουν υπογείως!
Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο 1916, όταν οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο Coober Pedy, λόγο των υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι, αναγκάστηκαν να ζουν σε σπηλιές που έσκαψαν στις γύρο πλαγιές. Όταν η θερμοκρασία έξω ήταν πάνω από 40 βαθμός Κελσίου, κάτω από το έδαφος η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλότερη και παρέμενε σχεδόν σταθερή όλο το χρόνο.
Ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι, προτιμούν να χτίζουν τα σπίτια τους σε υπόγειες σπηλιές. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα σπίτια δημιουργήθηκαν σε εγκαταλελειμμένα φρέατα των ορυχείων που είχαν σκαφτεί στην αναζήτηση για οπάλιο.
Το Coober Pedy έχει περίπου 250.000 φρέατα ορυχείων και σημάδια όπως αυτό είναι πολύ συνηθισμένα στην περιοχή.
Η οικοδόμηση ενός νέου σπιτιού στο Coober Pedy, είναι πολύ φθηνότερη και ταχύτερη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους. Τα σύγχρονα σπίτια δεν είναι σε βαθιές σπηλιές όπως ίσως να φανταστείκατε, αλλά είναι σκαμμένα στις πλευρές του λόφου. Η είσοδος είναι συνήθως στο επίπεδο του δρόμου, και τα δωμάτια εκτείνεται προς τα πίσω, μέσα στον λόφο.

psaxtiria

Πως το τρίβουν το πιπέρι

ΠιπέριΤο πιπέρι ήταν το πιο αγαπημένο μπαχαρικό των Βυζαντινών, που αγαπούσαν τις πικάντικες σάλτσες και τα πολλά μυρωδικά στα φαγητά τους. Ακόμα και οι αυτοκράτορες συνήθιζαν να τρώνε κρεμμύδια και σκόρδα και μασούσαν κατόπιν γαρίφαλα, για να φύγει από το στόμα τους η βαριά οσμή. Οι έμποροι τής εποχής εκείνης, κουβαλούσαν με τα τσουβάλια το πιπέρι από τα βάθη της Ασίας και το πουλούσαν πανάκριβα. Τα μοναστήρια όμως, που έκαναν εμπόριο, για να επαρκούν στις ανάγκες τους, άρχισαν να παραγγέλνουν κι αυτά πιπέρι και να το πουλούν όχι πια σε κόκκους -όπως γινόταν ως τότε- αλλά κοπανισμένο, σκόνη. Φυσικά, έτσι πουλιόταν πιο ακριβά.

Ωστόσο, οι καλόγεροι δεν μπορούσαν να δουλέψουν εύκολα, επειδή το πιπέρι χωνόταν στη μύτη και στα μάτια τους, Γι’ αυτό αναγκάζονταν να προσλαμβάνουν καλογεροπαίδια και να τα στρώνουν στο γουδί. Κι αυτά, όμως, δεν κατάφερναν να μένουν στη θέση τους για πολύ. Έτσι το κοπάνισμα τού πιπεριού κατάντησε να γίνεται μόνο από τιμωρημένους καλόγερους. Όταν κανείς απ’ αυτούς έπεφτε σε κάποιο παράπτωμα, τότε τού έλεγαν οι «συνάδελφοί» του: «Τώρα θα μάθεις πως το τρίβουν το πιπέρι».

Υπάρχει και ένα δημοτικό τραγούδι που λέει:

«Πώς το τρίβουν το πιπέρι
του διαβόλου οι καλογέροι.
Με το γόνα τους το τρίβουν
και το ψιλοκρυσαρίζουν.

Πώς το τρίβουν το πιπέρι
του διαβόλου οι καλογέροι.
Με το χέρι τους το τρίβουν
και το ψιλοκρυσαρίζουν.

Πώς το τρίβουν το πιπέρι
του διαβόλου οι καλογέροι.
Με τον κώλο τους το τρίβουν
και το ψιλοκρυσαρίζουν».

Γιατί η τσουκνίδα προκαλεί φαγούρα;

ΤσουκνίδαH τσουκνίδα ανήκει στην οικογένεια των κνιδοειδών, από την οποία έχουν λάβει το όνομά τους οι κνιδώσεις. «Ένοχοι» γι’ αυτό είναι κυρίως δύο βασικά συστατικά που περιέχονται στις τρίχες του φυτού (η τσουκνίδα είναι χνουδωτό φυτό, το οποίο στο σύνολό του καλύπτεται από τρίχες): Πρόκειται για την ισταμίνη και το φορμικό οξύ, που απελευθερώνονται με την αφή και προκαλούν αίσθημα καψίματος στο δέρμα. Οι τρίχες της τσουκνίδας, που είναι λεπτές μυτερές και μοιάζουν με τη βελόνα μιας σύριγγας, στο πάνω μυτερό άκρο είναι καλυμμένες με ένα εύθραυστο κυστίδιο, ενώ το κάτω άκρο είναι ελαφρώς διογκωμένο καθώς εκεί υπάρχουν δραστικές ουσίες. Όταν κάποιος αγγίζει την τρίχα, τότε η πίεση που ασκείται οδηγεί την τρίχα μέσα στο δέρμα, όπως ακριβώς μια σύριγγα. Οι δραστικές ουσίες που απελευθερώνει η τρίχα στο δέρμα προκαλούν την ενόχληση που ακολουθεί το τσίμπημα της τσουκνίδας. Το άτομο που ξύνεται, προκαλεί μηχανικό ερεθισμό του δέρματος, με επακόλουθο την αναπαραγωγή του εξανθήματος και, αν και σπάνια, την επιμόλυνσή του.

Παραδοσιακά αντίδοτα στην φαγούρα που προκαλεί το άγγιγμα της τσουκνίδας, είναι:
Το πλύσιμο με νερό και σαπούνι.
Η εναπόθεση στο ερεθισμένο σημείο 2-3 φύλλων μολόχας.
Αλλαγή ρούχων. Είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί με τα «καυστικά» συστατικά της τσουκνίδας και να σας προκαλέσουν επαναμόλυνση.
Χρήση υγρού αλλά και στεγνού υφάσματος σε συνδυασμό, για να ανακουφίσετε τη φαγούρα.

Ιατρικά, ακολουθείται συμπτωματική θεραπεία με κάποιο αντιϊσταμινικό ή, σε σοβαρότερες περιπτώσεις, κορτικοστεροειδές.

Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική, η φαγούρα θεραπεύεται με τσουκνίδα, γιατί η τσουκνίδα προκαλεί φαγούρα.

Τρελοί Surfers!!!

πολύ βροχή, ένα φουσκωμένο κανάλι με λασπόνερα(!) και μια σανίδα του surf. Πόση τρέλα μπορεί να κουβαλάνε κάποιοι για να επιχειρήσουν να κάνουν Surfing σε ένα τέτοιο μέρος?


psaxtiria

Ένα ρομπότ που μπορεί να ελίσσεται στο σκοτάδι.


Η Bristol Robotics Laboratory του Πανεπιστημίου Bristol της Αγγλίας έχει κατασκευάσει ένα ρομπότ που είναι ικανό να ανιχνεύει εμπόδια χωρίς την βοήθεια κάποιας κάμερας, αλλά με τους πολύ ευαίσθητους αισθητήρες που διαθέτει στο μπροστινό μέρος που μοιάζουν με μουστάκια "γάτας".
Ο κύριος σκοπός των ερευνητών του Πανεπιστημίου Bristol είναι η ανάπτυξη ενός ρομπότ με σκοπό την διάσωση ανθρώπων από σημεία με μειωμένη ορατότητα όπως για παράδειγμα ένα ορυχείο. Τα 18 "μουστάκια" μετακινούνται μπρος-πίσω πέντε φορές το δευτερόλεπτο. Όπως θα παρατηρήσετε τα μουστάκια δεν έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και αυτό γίνετε γιατί το καθένα δίνει διαφορετικές εντολές στο σύστημα του ρομπότ ώστε να γνωρίζει πως θα κινηθεί στον χώρο.

Δεν κάνει ούτε για ζήτω

Προεκλογική συγκέντρωσηΣτις πρώτες βουλευτικές εκλογές (στην εποχή του Όθωνα) τα κόμματα μάζευαν άνδρες, που θα φώναζαν «ζήτω» (μπούγιο – κλάκα – αβάντα) επί πληρωμή, όταν έβλεπαν να περνάει ο αρχηγός του κόμματος ή όταν αυτός και οι βουλευτές του έβγαζαν λόγους.

Αυτούς τούς…μισθοφόρους, για να διαπιστώσουν ότι έχουν γερή και δυνατή φωνή, τούς μάζευαν σε μια μάντρα (κοντά στη σημερινή πλατεία Ρηγίλλης) και τους έβαζαν να φωνάζουν «ζήτω» και «μπράβο». Αν η φωνή τους ήταν δυνατή, τούς έδιναν μια δραχμή την ημέρα, αν όχι, τούς έδιωχναν. Δεν έκαναν δηλαδή ούτε για…ζήτω!

Η φράση έγινε περισσότερο γνωστή, όταν την είπε η αδελφή του Χαρίλαου Τρικούπη για τον πολιτικό αντίπαλο τού αδελφού της, τον Θεόδωρο Δεληγιάννη. Λέγεται, λοιπόν, πως η Σοφία Τρικούπη είπε: «Ο κύριος Δεληγιάννης δεν κάμνει ούτε να κραυγάζει -ζήτω- διά τόν αδελφόν μου».
Και για το ιστορικό του πράγματος, προσθέτουμε την απάντηση του Θεόδωρου Δεληγιάννη, όταν το έμαθε: «Συμφωνώ απολύτως προς την ερίτιμον. Λευκοί πολιτικοί, οίος, εγώ, δεν είναι οι κατάλληλοι όχι να ζητωκραυγάζουν, αλλ’ ούτε να έχωσιν οιανδήποτε επαφήν με πολιτευόμενον, ηνιοχούμενον υπό υστερικής γεροντοκόρης».

Βγήκε ασπροπρόσωπος

Άσπρο πρόσωποΈνας Οθωμανός στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, ήθελε να πάει στη Μέκκα, για να προσκυνήσει. Βρήκε, λοιπόν έναν συγχωριανό του Οθωμανό και του άφησε τα πενήντα του πρόβατα να τα προσέχει μέχρις ότου γυρίσει.

Την άλλη μέρα, όταν είχε κιόλας αναχωρήσει ο φίλος του για το μεγάλο ταξίδι της Μέκκας βρήκε την ευκαιρία και πούλησε τα πρόβατα, που του είχε αφήσει να τα φυλάει.
Όταν με τον καιρό επέστρεψε ο γείτονάς του από τη Μέκκα, πήρε μια «τσανάκα» γιαούρτι και το πήγε στο φίλο του, για να τον καλωσορίσει και να του πει πως αυτό το γιαούρτι είναι, ό,τι έμεινε από τα πενήντα του πρόβατα.

Τούτο δε έγινε, όπως του είπε, γιατί έμαθε από άλλους συνταξιδιώτες του ότι είχε αρρωστήσει από πανώλη και αφού έδωσε τα μισά πρόβατα στους φτωχούς παρακάλεσε τον Αλλάχ να τον κάνει καλά. Τα δε άλλα μισά τα έδωσε προ ημερών στους φτωχούς, γιατί έμαθε ότι ο Αλλάχ τον έκανε καλά και γυρίζει πίσω στην πατρίδα.

Αλλά, όταν τον άκουσε να του λέει τα ψέματα αυτά, τόσο αγανάκτησε, που πήρε την «τσανάκα» με το γιαούρτι και του την πέταξε στα μούτρα, λέγοντάς του να ξεκουμπιστεί από το σπίτι του. Αυτός τότε, έφυγε απαθέστατα.

Όταν κάποιος άλλος συγχωριανός του τον ρώτησε που τον είδε βγαίνοντας από το σπίτι, γιατί είναι έτσι άσπρο το πρόσωπό του απάντησε: «Α, φίλε μου, όποιος δίνει καλό λογαριασμό, βγαίνει ασπροπρόσωπος».

Αυτή είναι μια από τις επικρατέστερες εκδοχές, απ’ την οποία έμεινε η φράση «βγήκε ασπροπρόσωπος», που την λέμε σήμερα, όταν κάποιος βγαίνει αλώβητος από μια δοκιμασία, μια δύσκολη περιπέτεια, ένα μπλέξιμο. Λέμε επίσης και «τον έβγαλε ασπροπρόσωπο», εννοώντας πως κάποιος δικαιώνει κάποιον άλλον που πίστεψε σ’ αυτόν.

Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο

ΨάριαΤην λίμνη των Ιωαννίνων ανέκαθεν τη δούλευαν οι ψαράδες της περιοχής για τα νόστιμα ψάρια της (σήμερα τα πιο πολλά χρήματα τούς τα δίνουν οι βάτραχοι της λίμνης, γιατί τους εξάγουν στο εξωτερικό). Στην εποχή, όμως, που κυβερνούσε τα Γιάννενα ο Αλί Πασάς, είχε μπει φόρος ένα γρόσι στην κάθε οκά στα ψάρια και στα χέλια, που θα ψαρευόντουσαν μέσα στη λίμνη. Εκείνος που δε θα πλήρωνε, θα έχανε τα ψάρια του, που του τα έπαιρναν οι φοροεισπράκτορες του Αλί Πασά.

Αλλά φτωχοί καθώς ήταν όλοι τους, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μην πληρώσουν το φόρο, αλλά οι άνθρωποι του Αλί τους παρακολουθούσαν και τους έπαιρναν ό,τι είχαν όλη τη νύχτα τραβήξει. Ένας γερο-θυμόσοφος όμως ψαράς, βλέποντας το βίος του να καταστρέφεται και αντικρίζοντας τα ψάρια τους, που τα φόρτωναν οι στρατιώτες του Αλί Πασά, είπε: «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο», για να μείνει από τότε και να λέγεται σήμερα όταν θέλουμε να καταδείξουμε είτε την ακόρεστη πείνα, είτε τον ανεκπλήρωτο πόθο, το απλησίαστο.

Μου έσπασε τ’ @ρχίδια (βλέπεις παπά; πιάσε τ’ @ρχίδια σου)


Παρ’ ότι αυτή η έκφραση -που στις μέρες μας έχει την έννοια της φορτικότητας- σήμερα κατατάσσεται στο λεξιλόγιο της ελληνικής αργκό γλώσσας, εντούτοις η προέλευσή της ανάγεται σε αρκετούς αιώνες πριν.

Όπως είναι γνωστό, κατά την διάρκεια της επιβολής του Χριστιανισμού, το ελληνικό πνεύμα κυνηγήθηκε ανελέητα, ενώ τα περίτεχνα ελληνικά μνημεία, ναοί (όσοι δεν μετατράπηκαν σε χριστιανικούς ναούς), αγάλματα και λοιπά έργα τέχνης, έγιναν στόχος βανδαλισμών απ’ τους χριστιανούς (τα υλικά όλων αυτών, χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση εκκλησιών).

Όπως πιστεύεται, η έκφραση «του έσπασε τ’ @ρχίδια», προέρχεται από μια παράξενη συνήθεια -φυσική απόρροια των σκοταδιστικών αντιλήψεων- που οι είχαν οι χριστιανοί βάνδαλοι όταν πραγματοποιούσαν τις καταστροφές. Καθώς θεωρούσαν τα αρχαιοελληνικά γυμνά αγάλματα, ως μορφή χυδαίας τέχνης, έσπαγαν και κατέστρεφαν με καλέμι τα…γεννητικά όργανα των -ανδρικών- ειδώλων!

Απ’ αυτή την συνήθεια, προέρχεται και η έκφραση «βλέπεις παπά; πιάσε τ’ @ρχίδια σου».

Ανέκδοτο – Κόλαση «made in Greece»


Ένας Έλληνας πεθαίνει και φτάνει στον χώρο υποδοχής της Κολάσεως. Εκεί, ο υπάλληλος του ανακοινώνει ότι, επειδή είναι υπήκοος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαλέξει μία από τις Κολάσεις των χωρών μελών.

Το σκέφτεται λίγο ο Έλληνας και αποφασίζει να πάει στη γερμανική Κόλαση. Οργανωμένη χώρα σου λέει, τόσα χρόνια στην Ελλάδα τί κατάλαβα; Μου βγάλανε το λάδι. Τουλάχιστον, ας πάρω μυρωδιά του τί σημαίνει Ευρώπη, έστω και στην Κόλαση.

Φτάνει λοιπόν μπροστά στην πύλη της γερμανικής Κολάσεως. Μαύρο μάρμαρο, καλογυαλισμένο, σιδερένια πύλη και ψηλά γράφει με μεγάλα γράμματα ΚΟΛΑΣΗ στα γερμανικά. Χτυπάει… Του ανοίγει ένας άψογα ντυμένος υπάλληλος και τον ρωτά τι θέλει.
- Να δω, του απαντά εκείνος, πώς είναι.
- Ούτε να το σκέφτεστε, του απαντά ο υπάλληλος. Όλη την ημέρα μας δέρνουνε με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουνε σε κάτι τεράστια βαρέλια γεμάτα σκατά! Φρίκη! Φρίκη!

Όπου φύγει φύγει ο Έλληνας… Δοκιμάζει τις υπόλοιπες κολάσεις, τα ίδια. Παντού έπαιρνε την ίδια απάντηση: «Όλη την ημέρα μας δέρνουνε με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουνε σε κάτι τεράστια βαρέλια γεμάτα σκατά!». Έτσι, απογοητευμένος, καταφεύγει στην έσχατη λύση, την ελληνική Κόλαση!

Φτάνει λοιπόν έξω από την πύλη. Μία πύλη εγκαταλειμμένη, βρώμικη όπου στο ψηλότερο σημείο της υπάρχει με μεγάλα φωσφορίζοντα γράμματα η λέξη ΚΟΛΑΣΗ. Το Κ και το Λ φυσικά δεν ανάβουν. Έτσι η επιγραφή γράφει: -Ο-ΑΣΗ.

- Ελληνική ανοργανωσιά… μουρμουρίζει…

Όσο πλησιάζει, ακούει κάτι περίεργους θορύβους… Μοιάζουν με μουσική. Πλησιάζει περισσότερο. Η μουσική πλέον ακούγεται ολοκάθαρα. Μπουζούκια, μπαγλαμάδες κ.λπ. Χτυπάει… Του ανοίγει ένας τύπος κρατώντας μία μπουκάλα στο χέρι, εντελώς «φέσι» και τον ρωτά τι θέλει.
- Ήρθα να δω πώς είναι, του λέει και βάζει το κεφάλι του μέσα…
Τραπέζια, κάπνα, κάτι γκόμενες χορεύουν πάνω στα τραπέζια, τσιφτετέλια, νταούλια… Γενικώς, μπάχαλο. Τρελαίνεται ο τύπος…
- Τί γίνεται εδώ; ρωτά.
- Άσε φίλε, χάλια… του λέει ο μεθυσμένος. Η κατάσταση είναι δραματική εδώ πέρα. Μας δέρνουν όλη μέρα με κάτι τεράστια μαστίγια και το βράδυ μας βάζουν σε κάτι τεράστια βαρέλια με σκατά.
- Πλάκα μου κάνεις; ρωτά ο πεθαμένος. Εδώ πίνετε και γλεντάτε…
- Εεε, εντάξει τώρα… Ξέρεις πώς είναι εδώ στην Ελλάδα… Πότε δεν έχουμε βαρέλια… Πότε ξεμένουμε από σκατά… Πότε χαλάνε τα μαστίγια…

Διαμαρτυρία Κυπρίων φοιτητών έξω από το London School of Economics στο Λονδίνο

Ανακοίνωση από το ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ LSE ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΛΑΤ

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στην τουρκική προπαγάνδα που οργιάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη φορά όμως, δεν είναι κάποιο «ενημερωτικό» φυλλάδιο, ούτε κάποια πινακίδα που να διαφημίζει «ονειρεμένες διακοπές στη βόρεια Κύπρο». Αυτή τη φορά δίνει διάλεξη ο πολιτικός προϊστάμενος της τουρκικής κατοχής και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του Η.Β!

Θα έρθει να μιλήσει στους φοιτητές, με δήθεν θέμα την πρόοδο των συνομιλιών που διεξάγονται για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Άραγε όμως, θα τους ενημερώσει για την βάρβαρη εισβολή του 1974 και για την παράνομη κατοχή του μισού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας; Για τους νεκρούς, τους πρόσφυγες και τους αγνοούμενους; Για τα εγκλήματα πολέμου; Για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας εδώ και 35 χρόνια; Για τον ασταμάτητο, παράνομο εποικισμό; Για τις τουρκικές εγγυήσεις; Για την άρνηση του στο δικαίωμα των προσφύγων να έχουν τον πρώτο λόγο για τις κατεχόμενες περιουσίες τους, όντας ως νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτών; Η μήπως για την «υποχώρηση» που ίσως σκέφτεται να πραγματοποιήσει και να αποδεχτεί την, άλλοτε ντενκτασική, πρόταση Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο των Ε/κ;

Και επειδή κύριε Ταλάτ, γνωρίζουμε ότι... δεν πρόκειται να δώσεις διάλεξη για να παρουσιάσεις το Κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής που είναι, αλλά για να προπαγανδίσεις αυτά που σε διέταξαν, το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Η.Β. θα αναλάβει να σε ξεσκεπάσει μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων φοιτητών που θα πάνε να σε ακούσουν. Το πρόσφορο έδαφος που σου δίνουν στο Λονδίνο για να «ποτίσεις» την διεθνή γνώμη με τη δική σου αφηγηματική επεξήγηση επί του Κυπριακού, θα στο «χαλάσουμε» εμείς, οι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου! Διότι εμείς δεν είμαστε πολιτικοί για να μασούμε τα λόγια μας. Τα λέμε καθαρά και ξάστερα. Είμαστε αγνοί φοιτητές, που επιζητούμε την ελευθερία της πατρίδας μας και θα σας βγάζουμε το προσωπείο κάθε φορά που θα βγαίνετε «σεργιάνι» στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου καλεί τα μέλη του αλλά και όλο τον φοιτητόκοσμο της Βρετανίας να συμμετάσχει στην διαμαρτυρία έξω από το London School of Economics, τη Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009, η ώρα 18.00-20.00, όπου θα δώσει «διάλεξη» η προσωποποίηση της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο. Στόχος μας είναι να πολεμήσουμε την τουρκική προπαγάνδα ενημερώνοντας τους ξένους συμφοιτητές μας, για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας και για τον πόθο μας για ελευθερία και δικαιοσύνη.

ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου
1 Δεκεμβρίου 2009 Λονδίνο

apneagrΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΊΑ ΤΗΣ Vodafone, ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

9

Vodafone Headquarters1 Vodafone Headquarters in Porto

Έχουμε συνηθίσει τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δημιουργούν "φανταστικές" διαφημίσεις και να οικοδομούν το προϊόν τους, πάνω σε προχωρημένες διαφημιστικές καμπάνιες.
Ωστόσο, εδώ και κάποιο διάστημα την ίδια φαντασία ανακαλύπτουμε και σε ένα μεγάλο κτίριο γραφείων παροχού κινητής τηλεφωνίας.
Οι αρχιτέκτονες της εταιρείας Barbosa & Guimaraes, εμπνευσμένοι από το σύνθημα της Vodafone "Vodafone Life, Life in Motion", προχώρησαν στη δημιουργία αυτής της δυναμικής, στην αρχιτεκτονική του κτιρίου που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Πορτογαλία. Το κτίριο έχει οκτώ ορόφους, οι τρεις εκ των οποίων είναι υπόγειοι και φιλοξενούν την τεχνική υποστήριξη του Τηλεπικοινωνιακού της Δικτύου , καθώς και τις αίθουσες κατάρτισης και τους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Μας αρέσει το γεγονός ότι προτιμήθηκε το ΄λευκό χρώμα και όχι το κόκκινο, που κυρίως συμβολίζει το εμπορικό της σήμα. Τέλος, όλοι οι χώροι του κτιρίου είναι φτιαγμένοι με πλούσια αισθητική και υλική υποδομή.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, δύσκολα θα δούμε παρόμοια αρχιτεκτονικά εγχειρήματα.


Vodafone Headquarters2 Vodafone Headquarters in PortoΔείτε και άλλες φωτογραφίες.....

Vodafone Headquarters3 152 Vodafone Headquarters in Porto
Vodafone Headquarters3 12 Vodafone Headquarters in Porto

Μερικά πράγματα για τον καφέ που ίσως δεν τα γνωρίζατε

header
1
2
3
4
5
6
7
8
9
end

πηγή : [link]

Ίσως η μοναδική χειρόγραφη εφημερίδα στον κόσμο.

Ονομάζεται "The Musalman Daily" και είναι μία από τις παλαιότερες στην γλώσσα Ουρντού, ημερήσιες εφημερίδες στο Chennai της Ινδίας, αλλά ίσως και η μόνη στον κόσμο που βρίσκεται ακόμη στο χειρόγραφο στάδιο. Αυτή η τεσσάρων σελίδων εφημερίδα, εξακολουθεί να δημιουργείται με τον παλιό τρόπο, παρά τη διαθεσιμότητα σε σύγχρονη τεχνολογία. Η Musalman Daily" μετράει 82 χρόνια λειτουργίας, δεδομένου ότι ο ιδρυτής της Syed Azmathullah, την πρωτοξεκίνησε το 1927.
Και οι τέσσερις σελίδες της εφημερίδας είναι χειρόγραφες από καλλιγράφους, πριν πάνε στο τυπογραφείο για την μαζική παραγωγή. Οι καλλιγράφοι, γνωστοί και ως "katibs", εργάζονται σε ένα γραφείο σε μια μικρή γωνιά ενός δωματίου 75 τετραγωνικών και τους παίρνει τρεις ώρες για να μετατρέψουν με ένα στυλό, μελάνι και χάρακα ένα φύλλο χαρτιού σε ειδήσεις και τέχνη.
Η μόνη σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει, είναι ένας υπολογιστής και ένας εκτυπωτής, τα οποία αγοράστηκαν από ανάγκη(!), ώστε οι διαφημιστές να μπορούν να στέλνουν με email τις διαφημίσεις.
Κάθε katib είναι υπεύθυνος για μία σελίδα. Αν κάποιος είναι άρρωστος, κάποιος αναγκαστικά θα κάνει διπλοβάρδια, μιας και οι αντικαταστάτες είναι σπάνιοι. Όταν γίνει κάποιο λάθος στην σελίδα, πρέπει να ξαναγραφτεί ολόκληρη από την αρχή. Ο κάθε katib, παίρνει 60 ρουπίες (περίπου 1,50 δολάρια) ανά σελίδα.
Οι σελίδες, όταν ολοκληρωθούν, μεταφέρεται σε ένα μαύρο και άσπρο αρνητικό και τότε πιέζονται πάνω στις πλάκες εκτύπωσης.
Η εφημερίδα έχει περίπου 23.000 συνδρομητές που πληρώνουν λιγότερο από 10 δολάρια τον χρόνο. Κάθε αντίγραφο της εφημερίδας πωλείται έναντι 75 Paisa ή περίπου 1,6 σεντ.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory