Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009
Η ευεργετική συντροφιά των ζώωνΝέα έρευνα έρχεται να αναδείξει για μία ακόμη φορά τις πολύτιμες ιδιότητες της θεραπείας που βασίζεται στη βοήθεια των ζώων συντροφιάς. Επιστήμονες από το Loyola University Health System στο Ιλινόις διαπίστωσαν ότι το λεγόμενο «pet therapy» ευνοεί την πλήρη ανάρρωση των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μία χειρουργική επέμβαση ή μία μεταμόσχευση, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Και επιπλέον μειώνει κατά 50% την ανάγκη τους να καταφύγουν σε αναλγητικά φάρμακα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ακόμα ότι τα ζώα συντροφιάς επιτρέπουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων υποφέρουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, τραύματα του νωτιαίου μυελού ή εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, αυτισμό ή σύνδρομο Ντάουν.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων συντροφιάς έχει θετική επίδραση στην ψυχοκοινωνική, συναισθηματική και σωματική κατάσταση των ασθενών. Συνεπώς, συστήνεται η διάδοση της χρήσης του pet therapy στα πλαίσια της ανάρρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τζούλια Χάβεϊ, η επιστήμονας που παρουσίασε τη σχετική μελέτη στο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Ανθρωποζωολογίας.

Η δρ Χάβεϊ έχει ξεκινήσει εκτροφή σκύλων για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Canine Companions for Independence». Τα σκυλιά αυτά εκπαιδεύονται έτσι ώστε να εκτελούν περισσότερες από 40 εντολές, που στόχο έχουν να παροτρύνουν, να θεραπεύουν ή να ανακουφίζουν ασθενείς με ειδικές ανάγκες.

Γερμανία: Το ποσοστό χρήσης του Mozilla Firefox ξεπερνά αυτό του Internet Explorer


Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια διαμάχης, ο Firefox φαίνεται να ξεπερνά σε ποσοστό χρήσης τον Internet Explorer της Microsoft. Αυτό δείχνει έρευνα που παρουσιάζεται στο γνωστό γερμανικό περιοδικό Spiegel και αφορά τα ποσοστά χρήσης των browsers στην Γερμανία. Έτσι, όπως δείχνουν τα νούμερα, οι Γερμανοί χρήστες προτιμούν τον Mozilla Firefox σε ποσοστό 45,6% ενώ αυτό του Internet Explorer φτάνει το 44,4%. Στα ποσοστά αυτά συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκδόσεις του κάθε browser.Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του Firefox και του Internet Explorer, το ποσοστό του Firefox 3 φτάνει το 44,2%, του Internet Explorer 8 το 25,5%, του Internet Explorer 7 το 11,8% και του Internet Explorer 6 το 7,2%. Αυτό του Mozilla Firefox 2 βρέθηκε στο 1,2%. Υπάρχει δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι χρηστών που δεν αναβάθμισε στην τελευταία έκδοση του Internet Explorer (παρότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και αυτόματα μέσω του Windows Update), σε αντίθεση με του χρήστες Firefox, οι οποίοι στην πλειονότητα τους χρησιμοποιούν την τελευταία major build.
thenewsbus

Ανέκδοτο


Ο παπάς που άκουσε κάποιον να λέει ότι θα «πήγαινε» με την όμορφη χήρα του μακαρίτη του Γιάννη, που την εξομολογούσε και ήξερε ότι ήταν πιστή, θύμωσε και έβαλε στοίχημα τον γάιδαρό του, ότι δεν θα την «βγάλει». Κανόνισαν λοιπόν την άλλη μέρα στις 8 στο δέντρο δίπλα στο μικρό δασάκι. Ο παπάς ανέβηκε εγκαίρως και περίμενε.
Ο μάγκας πήγε στο νεκροταφείο και περίμενε τη χήρα που ήξερε πως πήγαινε κάθε μέρα να κλάψει τον μακαρίτη.
Μόλις είδε και ερχότανε, έπεσε σε ένα διπλανό μνήμα και έκλαιγε με μαύρο δάκρυ. Χτύπαγε το κεφάλι του στον σταυρό και μοιρολογούσε δυνατά:
-Γιατί σου το έκανα αυτό γυναικούλα μου…
Η χήρα τον πλησίασε να τον παρηγορήσει:
- Τι έχεις καλέ μου άνθρωπε; Γιατί κλαις τόσο απαρηγόρητα;
Αυτός της είπε πως είναι φαρμακόπουτσας και ενώ έκανε έρωτα με τη γυναίκα του τη φαρμάκωσε.
Η χήρα που ήθελε να πάει κοντά στον άνδρα της αλλά δεν ήξερε πώς, τον παρακάλεσε να την φαρμακώσει αυτός. Με τα χίλια παρακάλια, την πήρε και πήγαν κάτω από το δέντρο που είχαν κανονίσει με τον παπά. Εκεί που η χήρα…φαρμακωνότανε κοιτάζοντας προς τον ουρανό, είδε τον παπά ανάμεσα στο φύλλωμα του δέντρου.
- Παπά μου, αναφώνησε νιώθοντας το «δηλητήριο», συγχώρεσέ με τώρα που πεθαίνω.
- Α! Μωρή παλιοπουτάνα. Εσύ πεθαίνεις και εγώ χάνω το γαϊδουράκι μου.

Θα μπορούσε ποτέ ο άνθρωπος να αναπτύξει φτερά;


Είναι ουσιαστικά αδύνατο.

Αν αρχίζαμε να εξελισσόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, το είδος μας θα υπόκειτο σε κάποιο είδος επιλεκτικής πίεσης η οποία θα ευνοούσε την ανάπτυξη πρωτο-φτερών – και δεν παρατηρείται καμία τέτοιου είδους εξέλιξη. Για να αναπτύξουμε λειτουργικά φτερά, θα έπρεπε επίσης να γίνουμε πιο μικρόσωμοι, να αποκτήσουμε κυψελοειδή οστά και να μειωθεί το βάρος μας χάνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της μυϊκής μάζας των ποδιών μας και σχεδόν όλα τα δόντια μας. Αν τα χέρια μας εξελίσσονταν σε φτερά, θα έχαναν την επιδεξιότητά τους και δε θα μπορούσαμε πλέον να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν πάλι τα φτερά αναπτύσσονταν ως ξεχωριστά άκρα, θα έπρεπε να οργανωθεί εκ νέου η δομή του σκελετού και του μυϊκού συστήματóς μας, εξέλιξη που θα χρειαζόταν εκατομμύρια χρόνια.

Γιατί το αλάτι διατηρεί το φαγητό, αλλά διαβρώνει το μέταλλο;


Τo αλάτι στο φαγητό ωθεί ορισμένες μορφές βακτηρίων να παραγάγουν οξύ, το οποίο έχει συντηρητικές ιδιότητες και εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων μικροβίων.

Η οξύτητα προσθέτει γεύση. Με τη σειρά τους, τα διαβρωτικά προϊόντα μπορεί να είναι χλωριούχα οξείδια, όμως το αλάτι είναι χλωριούχο νάτριο. Ενώ λοιπόν τα οξείδια δημιουργούν μια προστατευτική μεμβράνη, το χλωριούχο νάτριο αφαιρεί τις επιφανειακές στρώσεις και διαβρώνει τα μέταλλα.

6 Ακρωνύμια που έχουν μεταφραστεί λάθος.

Σίγουρα όλοι γνωρίζεται την εταιρεία αθλητικών ειδών ADIDAS. Τα αρχικά της λέξεις, υποτίθεται ότι είναι το ακρωνύμιο μια φράσης. Αλλά κατά πόσο αυτό είναι αληθές? Στην παρακάτω λίστα, σας παρουσιάζω μια συλλογή από ακρωνύμια πολύ γνωστών λέξεων και το πως αυτά είτε εσκεμμένα, είτε λόγο συγκυριών, έχουν ερμηνευτεί λάθος.

1. Posh
Υποτιθέμενη σημασία: Port out starboard home
Αυτό ο μύθος είναι αρκετά παλιός και αφορά τα ταξίδια που γινόντουσαν μεταξύ της Ινδίας και της Βρετανίας με πλοία. Οι καμπίνες της πρώτης θέσης, που απευθύνονταν στους πλούσιους Άγγλους ταξιδιώτες και οι οποίες λόγο της θέσης τους, είχαν μόνιμα σκιά, σφραγίζονταν με την λέξη POSH και ήταν περιζήτητες. Ταυτόχρονα το όνομα έγινε συνώνυμο με τη μόδα και την πολυτέλεια. Ωστόσο, η εταιρεία έχει αρνηθεί επανειλημμένως την άποψη αυτή. Όμως, χάρη στην ποπ κουλτούρα, το 1968 κυκλοφόρησε από τους Chitty Chitty Bang Bang το τραγούδι "Posh" στο οποίο υπάρχει ο στίχος "port out starboard home", αναζωπυρώνοντας τον μύθο για την προέλευση της λέξης.

2. Golf
Υποτιθέμενη σημασία: Gentleman only, ladies forbidden
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει το ακρωνύμιο γκολφ, επειδή το άθλημα ήταν προνόμιο μόνο των αντρών για αρκετό καιρό. Αλλά δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτό. Όσον αφορά την πραγματική καταγωγή της λέξης γκολφ, μία θεωρία λέει ότι προέρχεται από την ολλανδική λέξη KOLF, που σημαίνει ραβδί ή μπαστούνι. Αλλά και στα σκοτσέζικα υπάρχει μια παρόμοια ακουστικά λέξη, goul, που σημαίνει, χτύπημα.
Αν και δεν είναι γνωστή η προέλευση της λέξης, γνωρίζουμε ότι η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά της λέξης ήταν στο Εδιμβούργο το 1457, όταν ο βασιλιάς James ΙΙ απαγόρευσε το "ye golf", σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει το άθλημα της τοξοβολίας.

3. Adidas
Υποτιθέμενη σημασία: All Day I Dream About Sports and/or Sex(!)Υπάρχουν δύο δημοφιλείς ψευδείς ακρωνύμια πίσω από το όνομα Adidas, την γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στα αθλητικά ενδύματα. Το πρώτο, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως είναι το "All Day I Dream About Sports." Αν και φαίνεται να έχει νόημα, η φράση αυτή, επινοήθηκε χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας. Η δεύτερη, έγινε δημοφιλές, χάρης σε ένα τραγούδι των Korn το 1997 με τίτλο "ADIDAS" που μεταφράστηκε ως "All Day I Dream About Sex." Φυσικά, η λέξη Adidas δεν σημαίνει τίποτα από τα δύο αλλά απλά είναι το ονοματεπώνυμο του ιδρυτή της εταιρείας, Adolph Adi Dassler. Πάρτε το μεσαίο του όνομα και τα 3 πρώτα γράμματα από το επίθετο και έχετε την λύση.

4. KISS
Υποτιθέμενη σημασία: Knights in Satan’s Service
Αν και μπορεί να μοιάζουν με "Ιππότες στην υπηρεσία του Σατανά", χάρις το μακιγιάζ τους, πρόκειται για ένα λάθος ακρωνύμιο, χωρίς καμιά υπόσταση. Η φήμη δημιουργήθηκε όταν ο Gene Simmons είπε χαριτολογώντας σε μια συνέντευξη ότι μερικές φορές αναρωτήθηκε τι γεύση έχει η ανθρώπινη σάρκα. Κατά κάποιο τρόπο, το συγκρότημα αγκάλιασε και διαιώνισε την φήμη, αρνούμενο να απαντήσει εάν λάτρευε ή όχι τον διάβολο. Όταν χρόνια αργότερα ο Simmons ρωτήθηκε γιατί επέλεξε αυτό το όνομα για το συγκρότημα, αυτός απλά απάντησε, "Γιατί απλά μας άρεσε".
Αν και είναι γνωστό ότι φτύνει αίμα στη σκηνή, ο Gene Simmons σπούδασε θεολογία(!) στο Sullivan Community College της Νέας Υόρκης.

5. Cop
Υποτιθέμενη σημασία: Constable on PatrolΗ λέξη αυτή υποτίθεται ότι ήταν ένας αργκό όρος για να περιγράψει τα χάλκινα κουμπιά των στολών του 18ου αιώνα των αξιωματικών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη δεκαετία του 1840 και σήμαινε "to arrest". Σιγά-σιγά, η λέξη μετατράπηκε σε "to arrest into police custody" για να περιγράψει το πρόσωπο που κάνει τη σύλληψη. Το επακόλουθο ήταν η σημερινή τους ονομασία "coppers".

6. Bing
Υποτιθέμενη σημασία: But It’s Not Google
Για τη γνωστή νέα μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, κυκλοφόρησε το ακρωνύμιο "But It’s Not Google", αλλά σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, το Bing, αναπαριστά τον ήχο σε κάτι που βρίσκεις. Όπως π.χ. το "Μπίνγκο".
Με την λογική αυτή, εγώ θα πρότεινα για όνομα το "Bing-Shit", γιατί δεν βρίσκεις πάντα αυτό που ψάχνεις...

Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος

«Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» ή «Έγινε του Κουτρούλη το πανηγύρι» λέμε οι νεότεροι Έλληνες όταν πρόκειται για θορυβώδη συνάθροιση ή μεγάλη ακαταστασία. Ποιος είναι όμως αυτός ο Κουτρούλης και γιατί ο γάμος του να γίνει παροιμιώδης;

Ο καβαλλάριος (ιππότης) Ιωάννης ο Κουτρούλης, που πιθανώς ζούσε στη Μεθώνη, συγκατοίκησε με γυναίκα που είχε φύγει από το συζυγικό σπίτι μετά από σκάνδαλο, όπως φαίνεται. Η μη νόμιμη αυτή συγκατοίκηση τράβηξε την προσοχή της εκκλησίας, η οποία αφόρισε τη γυναίκα.
Πέρασαν εν τω μεταξύ δεκαεφτά χρόνια, και ο Κουτρούλης, μη εννοώντας να απομακρυνθεί από τη γυναίκα, πάντοτε προσπαθούσε να του επιτραπεί να την παντρευτεί νόμιμα. Πόσο μεγάλο θα ήταν το σκάνδαλο, και επομένως πόσο γνωστό στη μικρή κοινωνία της Μεθώνης, ο καθένας το φαντάζεται.

Ο νόμιμος και πρώτος σύζυγος που αντιδρούσε, για δεκαεφτά χρόνια βασάνιζε τον Κουτρούλη.
Τα πράγματα όμως μεταβλήθηκαν το Μάιο του 1394. Ο Πατριάρχης Αντώνιος ο Δ’, στον οποίο η αφορισθείσα παρουσίασε διαζύγιο που είχε γίνει επί του εν τω μεταξύ αποθανόντος επισκόπου Μεθώνης Καλογεννήτου, με το οποίο ο γάμος θεωρούνταν νομίμως διαλελυμένος, αναγνώρισε το δίκιο της και με γράμματά του και προς τον μητροπολίτη Μονεμβασίας και τον επίσκοπο Μεθώνης επίτρεψε την με τις ευχές της εκκλησίας τέλεση του γάμου, εάν όμως αποδεικνυόταν ότι ο Κουτρούλης δεν είχε καμιά ιδιαίτερη σχέση με τη γυναίκα, με την οποία συγκατοικούσε, για όσο αυτή ζούσε με τον πρώτο σύζυγό της.

Τι αποδείχτηκε δεν ξέρουμε· φαίνεται όμως ότι η ανάκριση των ιεραρχών πιστοποίησε την αθωότητα του Κουτρούλη και έτσι ο γάμος έγινε. Αν θα γίνει ή όχι ο γάμος, συζητιόταν για δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια, και όταν επιτέλους έγινε, έγινε το ζήτημα της ημέρας. Στα στόματα των γυναικών και των περιέργων θα περιφερόταν αναμφίβολα η φράση «’Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος», όπου όλη η σπουδαιότητα έπεφτε στο ρήμα «έγινε».

Κατά το γάμο ωστόσο, που μάλλον πανηγύρι ήταν, είναι φυσικό να έγινε έκτακτο και εξαιρετικό γλέντι, αφενός μεν σε πείσμα του πρώτου συζύγου, αφετέρου δε για ικανοποίηση του πολύπαθου και καταξοδεμένου δεύτερου συζύγου, ο οποίος δεν ήταν κάποιος άγνωστος, ήταν ο εξαιτίας των γεγονότων διαβόητος καβαλλάριος Ιωάννης Κουτρούλης.

Στη φράση κατόπιν «Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» τονιζόταν όχι πλέον η λέξη «έγινε», αλλά η γενική «του Κουτρούλη», η οποία έγινε συνώνυμη με το «θορυβωδώς» και η οποία είναι σήμερα η ιδιαίτερη λέξη όλης της φράσης.

Η φράση έγινε ευρύτατα γνωστή στα νεότερα χρόνια και μέσα από το ομώνυμο σατιρικό θεατρικό έργο του Αλέξανδρου Ρίζου-Ραγκαβή (1845), με το οποίο σατιρίζει και στηλιτεύει τα πολιτικά ήθη της εποχής του Όθωνα.
Σύντομη περιγραφή του έργου: Σύρος, 1845. Ο ράφτης Μανώλης Κουτρούλης ερωτεύεται την Ανθούσα, κόρη μεσοαστικής οικογένειας, που, με την σειρά της, είναι ερωτευμένη με το Λεωνίδα, το νεαρό αστυνόμο της περιοχής. Για να αποφύγει τον επίδοξο γαμπρό χωρίς να εναντιωθεί στη θέληση της μητέρας της, βάζει ως όρο για το γάμο να γίνει ο Κουτρούλης υπουργός. Ο Κουτρούλης αρχίζει την προεκλογική εκστρατεία, έχει οπαδούς και, τελικά, φημολογείται ότι έγινε υπουργός. Έτσι, η φιλόδοξη Ανθούσα τον παντρεύεται, μέχρι που αποδεικνύεται ότι ήταν ψέμα η υπουργοποίησή του.
Στα επεισόδια διαπλέκονται η σάτιρα, η φάρσα αλλά και το τραγικό στοιχείο

Οι ξανθοί καουμπόηδες & οι Ινδιάνοι

ΚαουμπόηδεςΔύο ξανθοί καουμπόηδες κάθονται σε ένα σαλούν και τα πίνουν. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ένας τύπος που έχει παραμάσχαλα το κεφάλι ενός Ινδιάνου. Ο μπάρμαν του σφίγγει το χέρι και λέει δυνατά:
- Τους μισώ τους κωλο-Ινδιάνους. Την περασμένη βδομάδα τα καθίκια έκαψαν το σπίτι μου, βίασαν τη γυναίκα μου και σκότωσαν τα δύο μου παιδιά. Θα δίνω χίλια δολάρια σε όποιον μου φέρνει το κεφάλι ενός Ινδιάνου.
Οι δύο ξανθοί αλληλοκοιτάζονται με νόημα, πληρώνουν και φεύγουν για να κυνηγήσουν Ινδιάνους. Μετά από αρκετές ώρες βρίσκουν έναν Ινδιάνο. Ο ένας ξανθός αρπάζει μια πέτρα και τον πετυχαίνει στο κεφάλι ρίχνοντάς τον από το άλογό του και αφήνοντάς τον αναίσθητο. Για κακή τους τύχη όμως ο Ινδιάνος κατρακυλάει σε μια ρεματιά. Τα δύο «αστέρια» κατεβαίνουν τη ρεματιά και ο ένας βγάζει ένα μαχαίρι για να πάρει το τρόπαιο. Τότε ο άλλος του λέει:
- Μεγάλε, για κοίτα εκεί λίγο.
- Όχι τώρα, δε μπορώ.
Ο πρώτος τον σκουντάει στους ώμους επίμονα και του ξαναλέει:
- Μα κοίτα σου λέω!
- Παράτα μας ρε φίλε. Έχουμε χίλια δολάρια στα χέρια μας.
Ο πρώτος επιμένει ακόμη:
- Σε παρακαλώ, κοίτα!
Ο άλλος γυρίζει και βλέποντας πέντε χιλιάδες Ινδιάνους στην κορυφή της ρεματιάς, με τα τσεκούρια και τα τόξα στα χέρια, μονολογεί:
- Ω, Θεέ μου! Θα γίνουμε εκατομμυριούχοι!

Στα καγκουρό το μυστικό για τον καρκίνο του δέρματος

Τα καγκουρό φαίνεται πως κρατούν το μυστικό της πρόληψης από τον καρκίνο του δέρματος. Αυστραλοί και Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επανορθώνονται οι βλάβες στο DNA των καγκουρό μπορεί να τους δώσει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία αλλά και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας βρίσκεται ένα ένζυμο επανόρθωσης του DNA, το οποίο συναντάται στα καγκουρό και σε πολλούς άλλους οργανισμούς αλλά όχι σε ανθρώπους και είναι πολύ αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση μιας συγκεκριμένου τύπου βλάβης που σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου του δέρματος.
Η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τη δρα Λίντα Φεκετέοβα και τη δρα Ούτα Βίλε από το Κέντρο Χημείας και Βιοτεχνολογίας Ελεύθερων Ριζών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (ARC), σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ στην Αυστρία. Οι επιστημονικές ομάδες εξομοιώνουν στο εργαστήριο την έκθεση του δέρματος του καγκουρό στη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και στη συνέχεια αναλύουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης της βλάβης στο DNA, η οποία, σύμφωνα με τη Βίλε, καταλήγει στη δημιουργία μιας σειράς πρωτοεμφανιζόμενων χημικών υποπροϊόντων.
«Αλλες ομάδες ερευνητών έχουν προτείνει μια “θαυματουργή κρέμα”, η οποία περιέχει το ένζυμο επανόρθωσης της βλάβης στο DNA, την οποία μπορείς να επαλείψεις στο δέρμα σου έπειτα από μια ημέρα στον ήλιο. Τώρα εξετάζουμε αν αυτό είναι εφικτό» εξηγεί η Φακετέοβα, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να πετάξουμε από τώρα την αντηλιακή μας κρέμα, καθώς χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες προτού αυτή η θαυματουργή κρέμα βρεθεί διαθέσιμη στα φαρμακεία.

Πρώτος στις αναζητήσεις της Yahoo ο Μάικλ Τζάκσον

Εκτόπισε από την κορυφή της λίστας την Μπρίτνεϊ Σπίαρς Μετά από τέσσερα χρόνια στην πρώτη θέση των αναζητήσεων της μηχανής Yahoo, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς παραχωρήσε την κορυφή στον πρόωρα χαμένο Μάικλ Τζάκσον. Ο θάνατος του "βασιλιά της ποπ" τον εκτόξευσε στην κορυφή των αναζητήσεων της Yahoo το 2009. Μέχρι τον Ιούνιο, η ορκωμοσία του προέδρου Ομπάμα είχε τη μεγαλύτερη διαδικτυακή "κυκλοφορία". Μόλις όμως έγινε γνωστή η είδηση για το θάνατο του Τζάκσον, "η κίνηση ήταν καταιγιστική, και ξεπέρασε την ορκωμοσία του προέδρου" δήλωσε η Βέρα Τσαν, αναλύτρια της Yahoo Inc. Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, η οποία απασχόλησε με την προσωπική της ζωή τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων χρόνων, έπεσε στην πέμπτη θέση, πίσω από την ηθοποιό Μέγκαν Φοξ. Δεύτερο στη λίστα των αναζητήσεων της Yahoo ήταν το "Λυκόφως".

Μια τομάτα σκέτη... ζάχαρη!

Καλλιεργητές στην Ισπανία δημιούργησαν για λογαριασμό της μεγάλης εταιρείας λιανικής πώλησης τροφίμων Τesco μια τομάτα η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι τόσο γλυκιά όσο ένα ροδάκινο. Η τομάτα-ζάχαρη είναι το αποτελέσματα προσπαθειών δύο ετών και διασταύρωσης 3.000 διαφορετικών ποικιλιών τομάτας. Και η υπεροχή της δεν είναι μόνο γευστική, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Η... μελένια τομάτα, που είναι μικρή όσο ένα τοματάκι τσέρι, είναι άκρως υγιεινή: μια χούφτα από τα νέα τοματάκια μπορεί να προσφέρει περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης πρόσληψης βιταμίνης C, ενώ παρέχει επίσης μεγάλες δόσεις του αντιοξειδωτικού λυκοπένιο. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Τesco, τα νέα τοματάκια ελπίζεται ότι θα είναι ελκυστικά στα μικρά παιδιά τα οποία συχνά αρνούνται να φάνε τομάτα λέγοντας ότι είναι ξινή
thenewsbusΑπό σήμερα www.διαδίκτυο.eu


Δοκιμάστε το www.ολα.eu ... ;)
Από σήμερα, οι ευρωπαίοι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα για ιστότοπους .eu χρησιμοποιώντας αλφαβητικούς χαρακτήρες και από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταχωρούντες μπορούν, παραδείγματος χάρη, να χρησιμοποιούν λέξεις σε ελληνική ή κυριλλική γραφή, όπως www.διαδίκτυο.eu ή www.???????.eu.

Τα διεθνοποιημένα ονόματα χώρου (IDN) είναι διαδικτυακά ονόματα χώρου που περιέχουν και άλλους χαρακτήρες εκτός από τους 26 του λατινικού αλφαβήτου "a" έως "z", τα ψηφία "0" έως "9" και την παύλα "-". Όσοι καταχώριζαν ονόματα χώρου στο ".eu", μπορούσαν ως τώρα να χρησιμοποιούν μόνον αυτή την περιορισμένη σειρά χαρακτήρων, τώρα όμως τα ονόματα είναι δυνατό να καταχωριστούν σε διάφορες επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος ανωτάτου επιπέδου ".eu" θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης χαρακτήρων από όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Οι πολίτες της ΕΕ θα είναι σε θέση να καταχωρίζουν ονόματα χώρου σε μη λατινική γραφή, πράγμα σημαντικό για γλώσσες όπως η ελληνική ή η βουλγαρική. Επίσης, ισπανοί και βάσκοι μπορούν να καταχωρίζουν ονόματα με "?" ενώ γάλλοι, πορτογάλοι και καταλανοί μπορούν να χρησιμοποιούν το "?".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επίσης για να εισαγάγει, το ταχύτερο δυνατό, παραλλαγές διεθνοποιημένων ονομάτων χώρου στο ανώτατο επίπεδο ".eu" (π.χ. το ίδιο το "eu" σε ελληνικούς ή κυριλλικούς χαρακτήρες).

Το Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του φόρουμ για τη διοίκηση του Ίντερνετ, η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ICANN (το φορέα του Ίντερνετ για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών) Ροντ Μπέκστρομ σχετικά με τα σχέδια της Επιτροπής.

Όταν ο ICANN εγκρίνει τα διεθνή ονόματα χώρου (IDN) στο ανώτατο επίπεδο για το ".eu", θα μπορούν οι καταχωρούντες στην ΕΕ να καταχωρίζουν ολόκληρες διευθύνσεις στον Παγκόσμιο Ιστό χρησιμοποιώντας χαρακτήρες από το αλφάβητό τους (δηλαδή το "europa" και το ".eu").

Ο χώρος ανωτάτου επιπέδου της Ευρώπης, ".eu" έχει καθιερωθεί από την ΕΕ, αλλά τη φροντίδα λειτουργίας του έχει ο ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός EURid.

Ο όμιλος αυτός, αποτελούμενος από βελγικό, τσεχικό, ιταλικό, σουηδικό και σλοβένικο μητρώο, άρχισε τη λειτουργία του ".eu" το 2005.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερα από τρία εκατομμύρια ονόματα χώρου ".eu". Στην Ελλάδα στις 30/9/2009 είχαν καταχωριστεί 26.231 ονόματα χώρου .eu και μεταξύ 2007-2009 η αύξηση έφθασε το 28% (έναντι μέσου όρου 10% στην ΕΕ).

Οι δέκα μεγαλύτεροι μεγαλύτεροι χώροι (domains) στις 30/9/09

domain names Αριθμός καταχωρήσεων

.com 82 467 859

.de 13 077 091

.cn 12 545 589

.net 12 477 730

.org 7 840 201

.uk 7 826 095

.info 5 282 857

.nl 3 523 290

.eu 2 991 205

.biz 2 370 874

tefteri

Ποιος πρόσθεσε το Χ στην λέξη Xmas?

Σίγουρα θα έχετε δει, ότι η λέξη Χριστούγεννα στα Αγγλικά (Christmas), γράφεται συχνά για λόγους συντομίας ως Xmas. Ποιος όμως ήταν ο λόγος που προστέθηκε το Χ στην λέξη?
Ήδη από το έτος 1021 μ.Χ. στην αγγλοσαξονική γλώσσα, συχνά το όνομα του χριστού γράφονταν ως XP ή Xt. (κάτι που το συναντάμε συχνά στις εικόνες του χριστού). Το δε γράμμα X στην ελληνική γλώσσα, είναι το σύμβολο για τον Χριστό.Έτσι, για λόγους εξοικονόμησης χρόνου αλλά και μελανιού, χρησιμοποιήθηκε το γράμμα Χ που αντιπροσώπευε το όνομα του Χριστού μαζί με την κατάληξη της λέξης Christmas για τα Χριστούγεννα. Η λέξη Xmas υιοθετήθηκε για λόγους ευκολίας, καθώς αποφεύγονταν έτσι τα ορθογραφικά λάθη και ειδικά στις μεγάλες Χριστουγεννιάτικες επιστολές, τα χειρόγραφα ή δακτυλογραφημένα κείμενα.
tefteri

Ηλεκτρική σκούπα με … iPod dock

Στις νοικοκυρές αρέσει να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού με τη συνοδεία μουσικής. Όπως όταν καθαρίζουν τα πατώματα με την ηλεκτρική σκούπα (αρκεί αυτή να μην κάνει πολύ θόρυβο). Και για να τις ικανοποιήσει η εταιρεία Εlectrolux είχε την εξής φαεινή ιδέα: να ενσωματώσει στη νέα της ηλεκτρική σκούπα "UltraSilencer" όχι μόνο ένα iPod αλλά και ηχεία!Σύμφωνα με την Electrolux η σκούπα είναι τόσο ήσυχη, ώστε το άκουσμα μουσικής ακόμα σε χαμηλή ένταση δεν είναι πρόβλημα.

Μια μελέτη της εταιρείας είχε, μεταξύ άλλων, καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το άκουσμα μουσικής κατά τη διάρκεια καθαρισμού του σπιτιού με την ηλεκτρική σκούπα μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα. Το παρακάτω βίντεο δείχνει την "UltraSilencer" σε χρήση, διευκρινίζοντας πώς το "πάντρεμα" μουσικής και ηλεκτρικής σκούπας μπορεί να βελτιώσει την …ποιότητα ζωής μας.
[Πηγή]

iPhone 4G: ξεκίνησε η παραγωγή του;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν εμφανιστεί στο Internet, η Apple φαίνεται να έχει, ήδη, παραγγείλει τα συστατικά του νέου iPhone 4G. Παράλληλα εικάζεται ότι έχει ξεκινήσει και η παραγωγή του από την ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn, η οποία είχε αναλάβει την παραγωγή και των προηγούμενων μοντέλων iPhone.
Αυτό προκύπτει από μια δήλωση στο Twitter του Eldar Murtazin, αρχισυντάκτη του ρωσικού site κινητής τηλεφωνίας MobileReview.com, το οποίο θεωρείται από τα πιο πολύ καλά ενημερωμένα του χώρου.

Στα τέλη Οκτωβρίου είχαν εμφανιστεί, ήδη, οι πρώτες φήμες για την επερχόμενη γενιά iPhone. Σύμφωνα με αυτές το iPhone 4G θα είναι εξοπλισμένο με το δικτυακό πρότυπο LTE και θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2010. Κατά άλλα δημοσιεύματα το νέο iPhone βρίσκεται ήδη σε φάση δοκιμών.

[Πηγή]

Σε λειτουργία ο μεγαλύτερος υπερ-υπολογιστής για το κλίμα

Η Γερμανία αποκάλυψε τον πιο ισχυρό στον κόσμο σούπερ-υπολογιστή που θα είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στην μελέτη του παγκόσμιου κλίματος. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα τους τροφοδοτήσει με νέα ζωτικά στοιχεία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα οποία θα αξιοποιηθούν από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο υπολογιστής, με την ονομασία «Χιονοθύελλα», βρίσκεται εγκατεστημένος στο κέντρο κλιματολογικών ερευνών του Αμβούργου. Ζυγίζει 35 τόνους, χρησιμοποιεί καλώδια συνολικού μήκους 50 χιλιομέτρων και έχει δυναμικότητα 158 TeraFlops ή 158 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Ο “Blizzard” είναι 60 φορές ταχύτερος από τον προκάτοχό του και ένας από τους πιο γρήγορους υπερ-υπολογιστές στον κόσμο. Εκτός του να παρακολουθεί συνεχώς τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς της Γης, ο υπολογιστής θα αναλύει την επίπτωση των πάγων και των φυτών στα «αέρια του θερμοκηπίου» και την κλιματική αλλαγή. Ακόμα θα μπορεί να προβλέπει την εξέλιξη των ανεμοστρόβιλων, ακόμα και των πιο μικρών.

tefteri

Από τι ρυπαίνεται το νερό;


Υπάρχουν οι σημειακές και οι μη σημειακές πηγές ρύπανσης.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλες οι πηγές που εκβάλλουν ρύπους σε εντοπισμένα σημεία. Αυτά είναι τα άκρα αγωγών, τάφρων ή αποχετευτικών δικτύων που καταλήγουν σε υδάτινους αποδέκτες. Πρόκειται για βιομηχανικές μονάδες, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων που απομακρύνουν μέρος των ρύπων, ενεργά η εγκαταλελειμμένα ορυχεία, πετρελαιοπηγές και τάνκερ. Επειδή βρίσκονται συνήθως σε αστικές περιοχές, είναι σχετικά εύκολος ο εντοπισμός τους και κατά συνέπεια η παρακολούθησή τους.

Οι μη σημειακές πηγές ρύπανσης δεν μπορούν να εντοπιστούν σε κανένα ειδικό σημείο απορροής. Είναι συνήθως μεγάλες περιοχές που ρυπαίνουν το νερό είτε με επιφανειακή είτε με υπόγεια ροή ή με απόθεση στην ατμόσφαιρα. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, οι απορροές χημικών στα επιφανειακά νερά και η διαρροή τους στο έδαφος μέσα από χωράφια, υλοτομημένα δάση, ζωοτροφές, δρόμους, αποχετεύσεις. Σε χώρες με αγροτική παραγωγή, η γεωργική ρύπανση, υπό τη μορφή στερεών αποθέσεων, ανόργανων λιπασμάτων, κοπριάς, αλάτων διαλυμένων στο νερό άρδευσης και παρασιτοκτόνων, ευθύνεται για το 60% των συνολικών ρύπων που φτάνουν σε ποτάμια και λίμνες. Ο έλεγχος της ρύπανσης αυτού του τύπου είναι πολύ δύσκολος, επειδή δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε τόσο διαφορετικές και διασκορπισμένες πηγές ρύπανσης.

Θα επηρεαζόταν το οικοσύστημα αν εξαφανίζαμε όλα τα τσιμπούρια, τις ψείρες και τους ψύλλους;


Ασφαλώς.

Έρευνα σε πουλιά που δημοσιεύτηκε το 1970 κατέδειξε ότι όταν αφαίρεσαν από τη φωλιά κάποιου είδους χελιδονιών τέτοιους οργανισμούς κατάφερναν να πετάξουν περίπου 4,2 νεοσσοί τον χρόνο. Στην αντίθετη περίπτωση, σε φωλιές που δεν είχαν αφαιρεθεί, πετούσαν μόνο το 3,6. Σε κάποιες περιπτώσεις ο συνδυασμός πολλών παρασίτων έχει ως αποτέλεσμα να πεθάνουν τα νεαρά πουλιά από αναιμία ή μπορεί να κάνει τα μεγάλα να εγκαταλείψουν τη φωλιά τους. Αν εξαλείφαμε όλα τα παράσιτα, ο πληθυσμός των περισσότερων άγριων σπονδυλωτών θα αυξανόταν. Ίσως να επηρεαζόταν και η τροφική αλυσίδα και να προκαλούνταν ξαφνικό πλήγμα στους πληθυσμούς των πουλιών. Τα χελιδόνια, για παράδειγμα, τρώνε μυρμήγκια, σκαθάρια, πεταλούδες, έντομα, ακρίδες και σφήκες. Περισσότερα χελιδόνια σημαίνουν λιγότερα έντομα, με άμεση επίδραση στο οικοσύστημα.

Πώς καθαρίζουν τα σαπούνια;


Προσέξτε τη διαφορά να χυθεί λίγο μελάνη σε ένα τραπεζομάντιλο και στο δέρμα σας. Γνωρίζετε πρακτικώς ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βγει το μελάνι από το τραπεζομάντιλο, ενώ με μια βούρτσα, σαπούνι και νερό το δέρμα γίνεται πάλι καθαρό.

Ο λόγος είναι ότι, όταν πλένουμε το δέρμα μας, αφαιρούμε στην πραγματικότητα ένα στρώμα κυττάρων από κερατοειδή ουσία. Το εξωτερικό του δέρματος δεν έχει αιμοφόρα αγγεία - αντιθέτως αποτελείται από 30 στρώσεις κυττάρων από κερατίνη. Καθώς αφαιρούμε από την επιφάνεια μια στρώση, αντικαθίσταται από ένα κατώτερο στρώμα. Το πλύσιμο συνεπάγεται πάντα την απομάκρυνση μιας στρώσης από το εξωτερικό του δέρματός μας. Όμως ποιος είναι ο ρόλος του σαπουνιού; Το δέρμα καλύπτεται με ένα λιπώδες στρώμα το οποίο είναι αναμεμειγμένο με σκόνη και κλείνει τους πόρους. Το σαπούνι σχηματίζει αφρό που λόγω της επιφανειακής τάσης του έλκει τα μικρά σωματίδια της σκόνης από τους πόρους και τα απομακρύνει. Το σαπούνι διασπά επίσης το λιπώδες στρώμα στην επιφάνεια των κυττάρων του δέρματος και το διαλύει. Έτσι απομακρύνεται το κηλιδωμένο στρώμα του λίπους που βρίσκεται στο δέρμα μας.

Γιατί γερνάμε;


Σύμφωνα με τον κοινό νου, το σώμα φθίνει με τον καιρό. Οι οργανισμοί δεν είναι στατικά αλλά δυναμικά συστήματα που ανανεώνονται.

Δεν υπάρχει κανένας φυσικός νόμος που να επιτάσσει τη σωματική γήρανση. Τα γερασμένα κύτταρα θα μπορούσαν να αποπίπτουν και να ανανεώνονται επ’ άπειρον, όπως συμβαίνει σε σειρές αθάνατων καρκινικών κυττάρων. Αυτό δεν συνεπάγεται την αθανασία όμοια με του τηλεοπτικού Χαϊλάντερ. Κάθε μέρα υπάρχει πιθανότητα να σκοτωθούμε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, να μας δολοφονήσει κάποιος ή να εμφανίσουμε μια θανατηφόρα ασθένεια. Γιατί όμως ένας εβδομηντάχρονος έχει λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσει μετά από τραυματισμούς και ιώσεις από έναν εικοσάχρονο; Κοινώς, γιατί γερνάμε;

Μετά από μια πρώτη εξέταση, το γήρας φαίνεται εξελικτικά παράδοξο. Η φυσική επιλογή λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός οργανισμού. Γιατί λοιπόν δεν οδήγησε στην επιβίωση υγιών και ακμαίων οργανισμών σε κάθε ηλικία; Θα μπορούσαμε να τεκνοποιούμε, επομένως να διαιωνίζουμε τα γονίδιά μας, επ’ αόριστον, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό εξελικτικό πλεονέκτημα έναντι των θνητών όντων.

Καθώς η φυσική επιλογή σχεδίαζε τους οργανισμούς, βρέθηκε αντιμέτωπη με αναρίθμητες επιλογές καθώς και με χαρακτηριστικά που προϋπέθεταν ανταλλάγματα κόστους και κέρδους για διαφορετικές ηλικίες. Ορισμένες βιοχημικές διεργασίες μπορεί να απέδιδαν εξαιρετικά παράγωγα, ωστόσο άθροιζαν βλαβερά παραπροϊόντα στον οργανισμό. Ίσως πάλι να υπήρξε κάποιος επιδιορθωτικός κυτταρικός μηχανισμός με μεγάλες μεταβολικές απαιτήσεις αλλά εξαιρετικά χρήσιμος για τις προχωρημένες ηλικίες ως ασπίδα στα τοξικά παραπροϊόντα. Πώς αντιδρά η φυσική επιλογή σε όλες αυτές τις δυνατότητες; Σε γενικές γραμμές δείχνει προτίμηση στους μηχανισμούς εκείνους που ευνοούν περισσότερο τον νεαρό οργανισμό, ακόμη και αν κοστίζουν στον γηραιό. Η νιότη είναι προικισμένη με ζωντάνια και δύναμη, με αντάλλαγμα τα γηρατειά.

Γιατί τα δέντρα μαστίχας ευδοκιμούν μόνο στη Χίο;


Το δέντρο που παράγει τη μαστίχα λέγεται σχίνος (pistacia lentiscus).

Είναι ένας αειθαλής θάμνος ο οποίος ζει πάνω από εκατό χρόνια και έχει ύψος που δεν ξεπερνά τα δύο με τρία μέτρα. Έχει μακριά κλαδιά, γερμένα προς τα κάτω, και κοντόχοντρο κορμό. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό δέντρο που μπορεί να ευδοκιμήσει και σε άγονες περιοχές. Όμως, σε ασβεστολιθικά εδάφη με καλή αποστράγγιση ζει περισσότερα χρόνια. Σχίνοι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, οι σχίνοι που δακρύζουν και παράγουν τη μαστίχα είναι ενδημικό είδος. Βρίσκονται μόνο στη Χίο και ειδικότερα στο νότιο τμήμα του νησιού, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω των υποθαλάσσιων ηφαιστείων και του κλίματος που επικρατεί στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νησί τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από 0°C. Τον Ιανουάριο του 1850, όταν έπεσε στους -5°C, κατέστρεψε πολλά μαστιχόδεντρα. Όμως, αυτά τα είδη επηρεάζονται και από την πολλή ζέστη. Οι 45°C που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 1987 προκάλεσαν σημαντική μείωση της παραγωγής.

Τραμπούκοι και τραμπουκισμός

Τραμπούκοι και πούρο «Trabucos»Το 1862 εμφανίστηκε μια ομάδα πολιτών που ονομάστηκαν «τραμπούκοι».
Καθαρό δημιούργημα των πολιτικάντηδων αυτοί οι περιθωριακοί τύποι ήταν πολύ χρήσιμοι κατά τον προεκλογικό αγώνα διαφόρων υποψηφίων.
Σε περίπτωση που ο πολιτικός, που τους είχε κάτω από την προστασία του, ερχόταν στην εξουσία, οι τραμπούκοι αναλάμβαναν σπουδαίες δουλειές. Ασκούσαν εκβιασμούς,απειλές και τρομοκρατία σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων. Επειδή τα καφενεία στου Ψυρρή έσφυζαν από αυτούς τους περιθωριακούς τύπους, οι πολιτικοί άρχοντες αναζητούσαν ανάμεσά τους τους συνεργάτες που θα τους στήριζαν στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Έτσι, από αυτούς, όσοι προσλαμβάνονταν εκτός από την χρηματική αμοιβή που εισέπρατταν, απολάμβαναν δωρεάν τον καφέ (κερασμένο από τον πολιτικό άρχοντα) αλλά και τα πούρα της γνωστής τότε Κουβανέζικης εταιρίας απο την Αβάνα «Trabucos», που μοίραζαν οι πολιτικοί άρχοντες προκειμένου να κερδίσουν την υποστήριξη εκείνων των περιθωριακών που είχαν βροντερή φωνή (καλή ώρα όπως βλέπουμε στα τηλεοπτικά παράθυρα).
Απ’ αυτή τη συνήθεια, έμεινε και ο χαρακτηρισμός «τραμπούκος».

Φυσικά, μόλις τελείωναν οι εκλογές, αυτοί οι μόρτηδες ή κουτσαβάκηδες ή τραμπούκοι, εάν ο «προστάτης πολιτικός» δεν κατάφερνε να εκλεγεί, επανέρχονταν στην πρότερη κατάστασή τους, δηλαδή εκείνη της ανεργίας και της καθημερινής απόλαυσης του καφέ στα καφενεδάκια του Ψυρρή.

Αφού είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλοι κλυδωνισμοί λόγω οικονομικών σκανδάλων (βλ.το 1867 το ριφιφί στο Κεντρικό Ταμείο του Κράτους που βρισκόταν στην οδό Σταδίου από μια πενταμελή σπείρα ευϋπόληπτων πολιτών), εν μέσω έντονων πολιτικών αναταραχών που μάστιζαν την Αθήνα και με 2 κόμματα να αντιπαρατίθενται μέχρι τελικής πτώσεως, η εγκληματικότητα τελικά πατάχθηκε από τον Μπαϊρακτάρη , ο οποίος έμεινε ξακουστός για το έργο του.

Πηγή: sxeseis.gr

Γιατί το νερό των θερμοπιδάκων είναι ζεστό;


Ακόμη και αν ένας θερμοπίδακας δεν εκτόξευε μεγάλες ποσότητες νερού στον αέρα, θα εξακολουθούσε να αποτελεί ένα από τα θαύματα της φύσης. Πρόκειται για μια οπή στο έδαφος που είναι γεμάτη θερμό νερό.

Από πού προέρχεται το νερό; Γιατί είναι θερμό; Τι το κάνει να εκτοξεύεται στον αέρα; Σε όλους τους θερμοπίδακες, μια οπή που ονομάζεται σωλήνας οδηγεί από την επιφάνεια σε υπόγειες δεξαμενές, οι οποίες χρησιμεύουν ως λεκάνες αποθήκευσης νερού. Το περισσότερο νερό προέρχεται από βροχές και χιόνια. Πιο βαθιά στη γη, τα πετρώματα είναι θερμά. Πιθανόν πρόκειται για μη ψυχθείσα λάβα, που καλείται μάγμα. Αέρια από αυτά τα θερμά πετρώματα, κυρίως ατμοί, υψώνονται μέσω των ρωγμών του πετρώματος και φτάνουν στις υπόγειες δεξαμενές. Εκεί θερμαίνουν το νερό σε σημείο βρασμού και περισσότερο. Ο σωλήνας ή αγωγός νερού που βρίσκεται πάνω από τα θερμά πετρώματα δεν δημιουργεί πάντα θερμοπίδακα. Πρέπει να είναι ακανόνιστος ώστε να εμποδίζεται η φυσική ανύψωση του ατμού στην επιφάνεια. Αν ο ατμός και το νερό μπορέσουν να ανυψωθούν ελεύθερα, έχουμε απλώς μια θερμή πηγή σταθερού βρασμού. Ο θερμοπίδακας εκρήγνυται, επειδή το νερό στο ακανόνιστο ή παγιδευμένο τμήμα του υπόγειου υδραυλικού συστήματος θερμαίνεται σε σημείο βρασμού και μεταβάλλεται ξαφνικά σε ατμό. Όμως, ο ατμός απαιτεί περισσότερο χώρο από εκείνον που χρειαζόταν το νερό από το οποίο σχηματίστηκε. Έτσι ωθεί προς τα πάνω τη στήλη νερού που βρίσκεται από πάνω με αποτέλεσμα αντί για εκχείλιση να πραγματοποιείται έκρηξη, από την οποία προκύπτει το θέαμα ενός θερμοπίδακα.

Ποιος είναι ο πιο δυνατός τυφώνας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα;


Την τελευταία εικοσαετία τα πρωτεία του πιο ισχυρού τυφώνα τα διεκδικούν δύο.

Ο τυφώνας Άντριου, ο οποίος το 1992 προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του πενήντα νεκρούς, και ο τυφώνας Μιτς, ο οποίος το 1998 σκότωσε 10.000 ανθρώπους στην Ονδούρα. Ο πιο θανατηφόρος στην ιστορία των ΗΠΑ ήταν εκείνος που σημειώθηκε στο Γκάλβεστον του Τέξας το 1900, με απολογισμό 8.000-12.000 νεκρούς. Στους πιο ισχυρούς και θανατηφόρους τυφώνες των τελευταίων χρόνων συγκαταλέγεται και ο Γκίλμπερτ (1988), με 300 νεκρούς στην Καραϊβική και στο Μεξικό, ο Ούγκο (1989), με πενήντα νεκρούς στην Καραϊβική και 29 στις ΗΠΑ, ο Γκόρντον (1994), με περισσότερους από 1.100 νεκρούς στην Καραϊβική και οκτώ στις ΗΠΑ, ο Οπάλ (1995), με πενήντα νεκρούς στη Γουατεμάλα και είκοσι στο Μεξικό, ο Ζορζ (1998), με 600 νεκρούς στην Καραϊβική και τέσσερις στις ΗΠΑ, και ο Ζαν, το Σεπτέμβριο του 2004, ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα και τα νησιά της Καραϊβικής, αφήνοντας πίσω του 3.000 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Αϊτή.

Πόσα είδη πάγου υπάρχουν;


Όταν υποβληθεί σε πίεση ή σε χαμηλές θερμοκρασίες, το νερό σχηματίζει 15 είδη πάγου με διαφορετικές κρυσταλλικές δομές.

Ωστόσο, πρόσφατα μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Γουέντι Μάο στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος δημιούργησε για πρώτη φορά από το νερό ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα με ανεξάρτητα μόρια υδρογόνου και οξυγόνου. Αυτό το στερεό μείγμα μπορεί να υπάρξει μόνο σε ακραίες συνθήκες. Οι ερευνητές αρχικά υπέβαλαν το νερό σε πίεση 170.000 φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας και στη συνέχεια το βομβάρδισαν με ακτίνες Χ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα μόρια H2O2 διασπάστηκαν και σχημάτισαν ένα κρυσταλλικό υλικό από μόρια H2 και O2. Η ομάδα του Λος Άλαμος κατάφερε να δημιουργήσει μερικά νανογραμμάρια του κράματος και εξέτασε τις ιδιότητές του υποβάλλοντάς το σε διάφορες θερμοκρασίες και πιέσεις. Στη συνέχεια το βομβάρδισε εκ νέου με ακτίνες Χ και λέιζερ. Εφόσον παραμένει σε πίεση μεγαλύτερη από 100 ατμόσφαιρες, διατηρείται «εντυπωσιακά σταθερό», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Όσον αφορά στην πρακτική αξία του, το κράμα είναι ένα «υλικό υψηλής ενέργειας» και θα μπορούσε κάποτε να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ενέργειας.

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory