Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2009
Ένα εκατομμύριο πολύχρωμα λαμπιόνια πάνω σε 800 έλατα

Ένα εκατομμύριο πολύχρωμα λαμπιόνια, «κεντημένα» με καλώδια μήκους 150 χιλιομέτρων, πάνω σε 800 έλατα, δέντρα και θάμνους, στην τεράστια αυλή (έκτασης 40 στρεμμάτων) της οικογένειας Σαλάι, στην Γκραμπόβνιτσα της Κροατίας, αναδύουν «άρωμα» Χριστουγέννων και προσκαλούν επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο να ζήσουν μαγευτικές στιγμές.
Ο Ζλάτκο, «πρωτομάστορας» και εμπνευστής της ιδέας, μαζί με τη γυναίκα του Νάντα και το γιο του Άλεν, προσφέρουν, απλόχερα, εδώ και είκοσι χρόνια την ευκαιρία σε επισκέπτες να ζήσουν από κοντά μια χριστουγεννιάτικη ιστορία, γεμάτη φως!
Τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Τουρισμού της Κροατίας, σε συνεργασία με τον τοπικό τουριστικό φορέα, προωθούν -μέσω σχετικών ενημερωτικών φυλλαδίων- την πρωτοβουλία του Ζλάτκο και φαίνεται πως κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο επισκεπτών.
Έτσι, για όσους είναι λάτρεις της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Κάρολου Ντίκενς και άλλων χριστουγεννιάτικων παραμυθιών ή για όσους αναζητούν μια διαφορετική τουριστική πρόταση για την περίοδο των διακοπών τους, τα… λαμπάκια της οικογένειας Σαλάι τους περιμένουν.
Η οικογένεια του Ζλάτκο λατρεύει τα Χριστούγεννα και το αποδεικνύει. «Η ιδέα για να στολίσω τα δέντρα της αυλής ήρθε ξαφνικά και προέρχεται από την αγάπη μας για την εορτή των Χριστουγέννων», δήλωσε στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζλάτκο Σαλάι.
Την πρώτη χρονιά, ο Ζλάτκο με τη βοήθεια των μελών της οικογένειάς του δημιούργησε ένα πολύχρωμο, φωτεινό «μωσαϊκό» από 70.000 λαμπάκια.
«Πρόκειται για μια μαγική εικόνα, που δίνει χαρά σ' εμάς, αλλά και στους επισκέπτες μας», είπε. Πέρα από τη θέληση για το στολισμό τόσων δέντρων «επιστρατεύεται» το κουράγιο, η δημιουργικότητα και η φαντασία, καθώς κάθε χρόνο, οι συνθέσεις είναι διαφορετικές.
Σύμφωνα με τον Ζλάτκο, του οποίου η οικονομική επιφάνεια είναι της μεσαίας τάξης, ο στολισμός διαρκεί αρκετούς μήνες και ξεκινά, συνήθως, από τις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ο Ζλάτκο, ο οποίος είναι συνταξιούχος, μας είπε πως θα συνεχίσει -για όσο καιρό έχει τη δύναμη- αυτή την υπέροχη ιδέα που «μεταδίδει» το μήνυμα των Χριστουγέννων. Στο πλευρό του Ζλάτκο βρίσκονται ο δήμος της Γκάζμα (η Γκραμπόβνιτσα είναι ένα μικρό χωριό του δήμου), αλλά και τα υπουργεία Γεωργίας και Τουρισμού της Κροατίας. Μάλιστα, ο Οργανισμός Τουρισμού βράβευσε τον κ. Σαλάι δύο φορές, το 2004 και το 2005 για την πρωτοβουλία του.
Πέρυσι, τουλάχιστον 30.000 επισκέπτες από διάφορες περιοχές της Κροατίας και χώρες του εξωτερικού επισκέφθηκαν το σπίτι της οικογένειας Σαλάι και φέτος, όπως δήλωσε ο Ζλάτκο, αναμένονται τουλάχιστον 100.000 άτομα να περάσουν το «κατώφλι» του σπιτιού του.
Όσο για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι αρκετά «τσιμπημένος», ο Ζλάτκο τόνισε πως συνήθως, έπειτα από τις γιορτές, ο λογαριασμός είναι περισσότερο από δέκα χιλιάδες κούνα (1.370 ευρώ), αλλά τον πληρώνει, καθώς μόνο από τα εισιτήρια εισόδου στην αυλή (οι ενήλικες πληρώνουν 2 ευρώ, ενώ τα παιδιά εισέρχονται δωρεάν) τα χρήματα που συγκεντρώνονται είναι αρκετά.
Πέραν της δικής τους συνδρομής, ο δήμος και ο Οργανισμός Τουρισμού καταβάλλουν και αυτοί μέρος του συνολικού ποσού, βοηθώντας την οικογένεια Σαλάι να συνεχίσει αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία

ΠΡΩΤΗ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ ΥΛΗΣ

epistimi_2.jpgΑνιχνευτής που λειτουργεί σε ένα εγκαταλειμμένο αμερικανικό ορυχείο κατέγραψε δύο σήματα που ενδέχεται να αποδειχθούν οι πρώτες άμεσες ενδείξεις για την ύπαρξη της φευγαλέας σκοτεινής ύλης.

Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature, οι ερευνητές του μεγάλου αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 75% τα σήματα να αντιστοιχούν σε σκοτεινή ύλη, και 25% πιθανότητα να οφείλονται σε άλλα φαινόμενα.

Εδώ και δεκαετίες, οι κοσμολόγοι γνωρίζουν ότι η ύλη που βλέπουμε στο Σύμπαν -άστρα, πλανήτες, νεφελώματα- είναι πολύ λιγότερη από τη συνολική μάζα του Σύμπαντος.

Σήμερα η κανονική ύλη σε όλο το Σύμπαν πιστεύεται ότι είναι περίπου πέντε φορές λιγότερη από τη σκοτεινή ύλη.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τη σύσταση αυτού του μυστηριώδους υλικού.

Τα τελευταία αποτελέσματα του Fermilab -τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτά για δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση- βρίσκονται σε συμφωνία με μια από τις επικρατέστερες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η σκοτεινή ύλη αποτελείται από «WIMP», δηλαδή μαζικά σωματίδια ασθενούς αλληλεπίδρασης.

Πρόκειται για θεωρητικά σωματίδια με μάζα αντίστοιχη των κανονικών ατόμων, τα οποία όμως δεν γίνονται αντιληπτά επειδή αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την κανονική ύλη.

Ο ανιχνευτής του Fermilab προσπαθεί να καταγράψει σπάνια περιστατικά κατά τα οποία η διέλευση σωματιδίων σκοτεινής ύλης αφήνει ίχνη στην κανονική ύλη.

Για το λόγο αυτό, το πείραμα CDMS (Κρυογενική Αναζήτησης Σκοτεινής Ύλης) λειτουργεί απομονωμένο από την εξωτερική ακτινοβολία μέσα σε ένα παλιό ορυχείο στη Μινεσότα.

Τα σωματίδια σκοτεινής ύλης θα γίνονταν αντιληπτά από την απειροελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας που θα προκαλούσαν περιστασιακά στους κρυστάλλους πυριτίου και γερμανίου του πειράματος, οι οποίοι ψύχονται σχεδόν μέχρι το απόλυτο μηδέν.

Τα δύο συμβάντα που κατέγραψε ο ανιχνευτής θα υποδήλωναν ότι τα WIMP έχουν μάζα 30 έως 60 φορές μεγαλύτερη του πρωτονίου.

Ωστόσο υπάρχει η εναλλακτική εξήγηση ότι τα σήματα ήταν ψευδή θετικά που οφείλονται σε «αδέσποτα» νετρίνα, ακτίνες γάμμα ή ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας.

Τα συμπεράσματα ίσως αποσαφηνιστούν κατά τον έλεγχο των πειραματικών αποτελεσμάτων ενόψει της επιστημονικής δημοσίευσης.

Νέες τεχνολογίες στις πλαστικές οπτικές ίνες

Μπορεί να μοιάζει λίγο με…πετονιά, αλλά η πλαστική οπτική ίνα φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στις ευρυζωνικές τηλεπικοινωνίες και ιδιαίτερα στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι» της γραμμής, που καταλήγει στο σπίτι ή το γραφείο του χρήστη. Η νέα καινοτομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σημαντικές έρευνες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πλαστική οπτική ίνα, η οποία μεταφέρει το φως και τις πληροφορίες σε αυτό, χρησιμοποιείται για την μετάδοση δεδομένων και συχνά περιγράφεται ως η «καταναλωτική» έκδοση της γυάλινης οπτικής ίνας, που αποτελεί τον κορμό για τα μακράς απόστασης δίκτυα τηλεπικοινωνιών διεθνώς.

Οι εύκαμπτες πλαστικές ίνες με διάμετρο ενός χιλιοστού, με πρώτη ύλη το πολυμερές μεθακρυλικού μεθυλεστέρα (ΡΜΜΑ), το οποίο έχει ως πιο γνωστή εμπορική ονομασία το «πλεξιγκλάς», είναι φθηνές στην παραγωγή, εύκολες στην εγκατάσταση και στην συντήρηση. Όμως αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν ως «τίμημα» το μικρότερο εύρος ζώνης (χωρητικότητα) και την υψηλή εξασθένηση του σήματος, με συνέπεια να περιορίζεται η χρήση τους στην αποστολή δεδομένων σε μικρές αποστάσεις και με σχετικά μικρές ταχύτητες.

Εξαιτίας αυτου του μειονεκτήματος, τα δίκτυα πλαστικών οπτικών ινών έχουν κυρίως χρησιμοποιηθεί ως δημοφιλής εναλλακτική λύση στα καλώδια χαλκού για την μετάδοση δεδομένων στο μικρής απόστασης λεγόμενο «τελευταίο μίλι», καθώς και για τη δημιουργία τοπικών δικτύων (LAN) σε σπίτια και γραφεία. Επίσης, στα αυτοκίνητα έχουν σταδιακά αντικαταστήσει τα χάλκινα σύρματα για την αποστολή βιντεο-σημάτων στα συστήματα ψυχαγωγίας ή για την αποστολή σημάτων από αισθητήρες που διαθέτουν τα σύγχρονα οχήματα.

Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά ένα μικρό κομμάτι των δυνατών χρήσεων των πλαστικών οπτικών ινών. Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το Polycom, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και συντονίζεται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, φιλοδοξεί να διευρύνει την χρήση τους στους λεγόμενους «οπτικούς υπολογιστές», σε υπερ-υψηλής ταχύτητας δίκτυα LAN, σε νέους αισθητήρες κ.α.

Μεταξύ άλλων, το Polycom έχει αναπτύξει τον πρώτο στον κόσμο πλήρως οπτικό διακόπτη υψηλής ταχύτητας για δίκτυα (και όχι οπτο-ηλεκτρονικό). Η νέα τεχνολογία, που έχει δοκιμαστεί σε μήκος κύματος 520 νανομέτρων ( όπου το φως εμφανίζεται πράσινο), αναμένεται να αυξήσει την ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων στα δίκτυα πλαστικών οπτικών ινών, αλλά και να αυξήσει την χωρητικότητά τους. Η νέα τεχνική διαχωρίζει χρονικά τους παλμούς φωτός που κινούνται μέσα στην ίνα, επιτρέποντας σε δύο ή περισσότερα σήματα να μεταδοθούν ως ασύγχρονα υπο-κανάλια μέσα σε μια και μόνο πλαστική ίνα.

Μια άλλη εφαρμογή θα ήταν η δημιουργία μιας φωτονικής συσκευής, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιο-τσιπ σε ιατρικές εφαρμογές, όπου οι οπτικοί αισθητήρες θα μπορούν να ανιχνεύουν βακτήρια, ιούς κ.α.

Τί πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε το άρωμά σας

Η μυρωδιά που αναδύετε μπορεί να γοητεύσει, να εντυπωσιάσει, ή να απογοητεύσει!Το σωστό άρωμα στη σωστή ποσότητα κάνει τη διαφορά και στον επαγγελματικό αλλά και στο κοινωνικό σας χώρο αφού ολοκληρώνει το ντύσιμο και την εμφάνιση σας. Μετά το ντους και το ξύρισμα, το άρωμα προστίθεται για ένα τέλειο αποτέλεσμα!


Τι θα πρέπει να γνωρίζετε όμως για τους τύπους...

των αρωμάτων και πώς να τα επιλέξετε;

Οι διαφορετικοί τύποι αρωμάτων
Τα αρώματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την αναλογία ελαίων και αλκοόλ που περιέχουν. Το αρωματικό έλαιο διαλύεται στο αλκοόλ κι έτσι το άρωμα απορροφάται από το δέρμα. Η θερμότητα του σώματος απελευθερώνει τη μυρωδιά αμέσως μόλις ψεκάσετε το άρωμα.

* Το Aρωμα (perfume)- αναδύει την πιο έντονη μυρωδιά αφού περιέχει 15 με 30 % αρωματικά έλαια.
* Το Εau de Parfum περιέχει 8 με 15% αρωματικά έλαια και είναι πιο διαδεδομένο στα γυναικεία αρώματα.
* Η Κολόνια (Cologne) εμπεριέχει 4 με 8% αρωματικά έλαια και είναι η καλύτερη επιλογή για το σώμα! Διαρκεί πολύ περισσότερο από τους άλλους τύπους αρώματος, περίπου 3 ώρες. Η κολόνια δεν ενδείκνυται για το πρόσωπο αφού προκαλεί αίσθηση καψίματος και φαγούρα
* Το Εau de Toilette έχει χαμηλότερη αναλογία αρωματικών ελαίων από την κολόνια, περίπου 2-5 % και είναι πολύ διαδεδομένο στη Ευρώπη.
* Το After-Shave που όλοι οι άνδρες χρησιμοποιούν, έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αρωματικά έλαια, μόλις 1-3% και είναι ιδανικό για να λειαίνει και να τονώνει το πρόσωπο. Το αλκοόλ που εμπεριέχει βοηθά να καθαρίζει το πρόσωπο, αφού απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποφράζει τους κλειστούς πόρους. Επιπλέον, το after shave στεγνώνει το δέρμα και ολοκληρώνει την αίσθηση του φρεσκοξυρισμένου προσώπου. Η μυρωδιά του διαρκεί λίγο, το πολύ δύο ώρες.
* Το After-Shave Balm είναι συνήθως σε μορφή κρέμας ή λοσιόν κι περιέχει ελάχιστο ή καθόλου αλκοόλ. Είναι κατάλληλο για την ενυδάτωση και ανακούφιση του δέρματος. Το ζεστό ντους και το ξύρισμα αφυδατώνει το δέρμα και προκαλεί αίσθηση «τραβίγματος». Γι’ αυτό το After-Shave Balm ή μια αντηλιακή κρέμα καθίσταται απαραίτητη για την καθημερινή σας φροντίδα, σε αντικατάσταση του after-shave.

Πως λειτουργούν τα αρώματα;
Κάθε άρωμα ξεδιπλώνεται σαν μία σκηνή από ταινία. Υπάρχουν 3 «νότες», όπως ονομάζονται οι οποίες απελευθερώνονται σταδιακά μέσα στην ημέρα.

* Οι νότες κορυφής (η πιο ελαφριά μυρωδιά) απελευθερώνονται αμέσως αφού ψεκαστείτε και εξαφανίζονται σε 5 με 10 λεπτά.
* Οι νότες καρδιάς ξεδιπλώνονται μετά από 5-10 λεπτά και διαρκούν περίπου μία ώρα.
* Οι νότες βάσης απελευθερώνονται μετά από 45 λεπτά και είναι υπεύθυνες για τη διάρκεια του αρώματος. Η διάρκεια του αρώματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος σας. Οι ξηρές επιδερμίδες χάνουν ευκολότερα τη μυρωδιά του αρώματος απ’ ότι οι λιπαρές.

Πώς να επιλέξετε ένα άρωμα;

Έχετε παρατηρήσει ότι τα αρώματα μυρίζουν διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο;. Αυτό συμβαίνει γιατί το PHτου δέρματος αντιδρά διαφορετικά με το άρωμα. Πώς όμως θα επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει;

* Απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα καλλυντικών με μεγάλη ποικιλία αρωμάτων. Ψεκάστε μερικά από αυτά στο αέρα ή στα ειδικά χαρτάκια για δοκιμή αρωμάτων.
* Διαλέξτε ένα ή δύο που σας έκαναν εντύπωση, όχι περισσότερα.
* Ψεκάστε τα στον καρπό σας (το ένα στον ένα καρπό, το άλλο στον άλλον)
* Μυρίστε τα (αυτή είναι η νότα κορυφής)
* Περιμένετε 10 λεπτά και ξαναμυρίστε τα (αυτή είναι η νότα καρδιάς)
* Κάντε μία βόλτα τριγύρω και μυρίστε το πάλι ύστερα από 30-45 λεπτά. Η νότα βάσης είναι εμφανής τώρα και υποδεικνύει το πώς θα μυρίζετε κατά τη διάρκεια της μέρας!

Πώς να φορέσετε ένα άρωμα;

* Η μύτη σας εξακολουθεί να κοιμάται ακόμα και όταν ξυπνάτε. Γι’ αυτό έχει την τάση να αγνοεί τη μυρωδιά και να σας ωθεί στο να το παρακάνετε!
* Η μυρωδιά έχει την τάση να «ανεβαίνει» από τα χαμηλά στα ψηλά! Γι’ αυτό ψεκάστε το στήθος αλλά και πιο κάτω από αυτό.
* Καθώς η ζέστη απελευθερώνει το άρωμα είναι απαραίτητο να ψεκάζετε στα σημεία του σώματος στα οποία οι φλέβες βρίσκονται πολύ κοντά στην επιφάνεια του δέρματος: καρποί, λαιμός, πίσω από τα αυτά είναι μέρη που παράγουν θερμότητα και τονίζουν τη μυρωδιά του αρώματος.
* Σε καμία περίπτωση μην ανακατεύετε 2 αρώματα! Χρησιμοποιείστε την ίδια μάρκα για αποσμητικό ή κολόνια για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
* Μην το παρακάνετε! Θα προκαλέσετε φτέρνισμα και θα αναγκάσετε τους συναδέλφους σας να απομακρυνθούν από δίπλα σας!
* Ένας πολύ καλός τρόπος για να ψεκαστείτε να το άρωμα να επεκταθεί σε όλο σας το σώμα είναι να ψεκάσετε στον αέρα και να περπατήσετε προς την κατεύθυνση αυτή!

Πώς θα διατηρήσετε το άρωμά σας;

Τα περισσότερα αρώματα διαρκούν από 6 μέχρι 12 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής τους, όχι από την ημερομηνία που το ανοίξατε! Άρα βεβαιωθείτε ότι το άρωμα είναι καινούριο στο κατάστημα! Βεβαιωθείτε ότι και το μπουκάλι αλλά και η συσκευασία είναι καινούργια και δεν έχουν ανοιχτεί!

Η ζέστη και το φως εξασθενούν τη μυρωδιά άρα φυλάξτε τα σε δροσερούς και ξηρούς χώρους, μακριά από το φως του ήλιου. Σας συμβουλεύουμε ν' αγοράζετε τη μικρότερη συσκευασία που μπορείτε. Μπορεί να μη σας συμφέρει οικονομικά, αλλά πραγματικά θα χρησιμοποιήσετε 200 ml μέσα σε ένα χρόνο;
ΥΓΕΙΑ-ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΙΑ

Η βιταμίνη D ωφελεί τις νοητικές ικανότητες στη τρίτη ηλικία

Τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D, τα οποία δημιουργούνται στο δέρμα μετά την έκθεση του ανθρώπου στον ήλιο, σχετίζονται με την αυξημένη νοητική ικανότητα στους μεσήλικες και ακόμη περισσότερο τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η ωφέλεια της βιταμίνης D για την ταχύτερη νοητική επεξεργασία των πληροφοριών βρέθηκε ότι είναι μεγαλύτερη στα άτομα ιδίως άνω των 60 ετών, αν και δεν είναι σαφείς οι βιολογικοί λόγοι για αυτό.Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry» (Περιοδικό Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, υπό τον Ντέηβιντ Λι, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ερευνητές, και σύγκρινε τις νοητικές επιδόσεις πάνω από 3.000 ανδρών μεταξύ 40 - 79 ετών.

Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης, εμφάνισαν συστηματικά καλύτερες επιδόσεις σε απλά νευροψυχολογικά τεστ, που αξιολογούν την ικανότητα προσοχής και την ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων. Όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, εμφάνιζαν χειρότερες επιδόσεις. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι κατάφεραν να απομονώσουν την επίδραση άλλων παραγόντων, όπως το μορφωτικό επίπεδο, η ψυχολογική διάθεση, η σωματική άσκηση κ.α.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμα τον ακριβή μηχανισμό θετικής επίδρασης της βιταμίνης D, αλλά εκτιμούν ότι αυτή συμβαίνει είτε μέσω της αύξησης ορισμένων ορμονών, είτε μέσω προστασίας των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων).

Η κύρια πηγή της βιταμίνης D (που επίσης βοηθά τα κύτταρα να απορροφήσουν ασβέστιο και τα οστά να είναι υγιή) είναι η έκθεση στον ήλιο επί δέκα ως δεκαπέντε λεπτά τουλάχιστον τη μέρα, ενώ τα λιπαρά ψάρια επίσης αποτελούν θαυμάσια πηγή αυτής της βιταμίνης. Επίσης η βιταμίνη μπορεί να ληφθεί μέσω ειδικών σκευασμάτων από το φαρμακείο. Οι ερευνητές προειδοποίησαν πάντως ότι η ανακάλυψή τους δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να?ψήνεται στον ήλιο, γιατί τότε καιροφυλακτεί ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος.

Μια προηγούμενη ολλανδική έρευνα από το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ είχε δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης ή άλλα ψυχικά προβλήματα στους ηλικιωμένους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η βιταμίνη μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά κατά του καρκίνου, των προβλημάτων στις αρτηρίες και της φυματίωσης.

Μια πρόσφατη μελέτη, από την Ιατρική Σχολή του βρετανικού πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Diabetes Care», διαπίστωσε ότι η παραμονή στον ήλιο επί περισσότερη ώρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των ηλικιωμένων να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, κυρίως επειδή ο ήλιος αυξάνει την ποσότητα της βιταμίνης D. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο, με τη σειρά του, δρα αρνητικά για την καρδιά και το διαβήτη.

Βρέθηκε ο αρχαιότερος ιστός αράχνης, ηλικίας 140 εκατ. ετών

Ένας ιστός αράχνης, εγκλωβισμένος σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού, που βρέθηκε από δύο αδέλφια ερασιτέχνες παλαιοντολόγους σε μια παραλία του ανατολικού Σάσεξ στη Βρετανία, πέρυσι το Δεκέμβριο, είναι, όπως επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες, ο αρχαιότερος που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο, καθώς χρονολογείται πριν από 140 εκατ. χρόνια περίπου, σε μια εποχή δηλαδή που ακόμα στη Γη κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι

Ο ιστός είχε δημιουργηθεί από έναν πρόγονο των σύγχρονων αραχνών, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον καθηγητή παλαιοβιολογίας Μάρτιν Μπρέζιερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Γεωλογικής Εταιρίας (Journal of Geological Society), όπως ανέφεραν οι «Τάιμς του Λονδίνου».

Μέσα στο κεχριμπάρι διατηρήθηκαν ακόμα και οι μικροσκοπικές κολλώδεις σταγόνες που οι αράχνες άφηναν πάνω στον ιστό τους, για να παγιδεύουν καλύτερα τα θύματά τους. Οι διατηρημένες κλωστές του απολιθωμένου ιστού έχουν μήκος ένα χιλιοστό η κάθε μία και είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Το κεχριμπάρι που ανακαλύφθηκε (ένα από αρχαιότερα κεχριμπάρια που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί με κάποιο απολίθωμα στο εσωτερικό τους), περιέχει επίσης φυτική ύλη, περιττώματα εντόμων και αρχαία μικρόβια, μεταξύ αυτών μερικά από τα αρχαιότερα ακτινοβακτήρια που έχουν ποτέ βρεθεί.

Ο ιστός μελετήθηκε με μια νέα τεχνική μικροσκοπίου, κατά την οποία το κεχριμπάρι αναλύθηκε από 40 διαφορετικές γωνίες και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε ψηφιακά σε υπολογιστή. Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι οι αράχνες πριν από 140 εκατ. χρόνια τρέφονταν με τους προγόνους των μυγών, των σκόρων και των μελισσών.

Τα έντομα με τους μικροσκοπικούς εγκεφάλους τους ίσως τελικά είναι εξίσου έξυπνα με πολύ μεγαλύτερα ζώα

Η κατοχή ενός εγκεφάλου με μέγεθος κεφαλής πινέζας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι το έντομο είναι λιγότερο έξυπνο και συνειδητό. Προσομοιώσεις σε υπολογιστές έδειξαν ότι η εξυπνάδα και η συνείδηση μπορούν να γεννηθούν σε νευρωνικά κυκλώματα τόσο μικρά όσο αυτά που περιέχονται στον εγκέφαλο ενός εντόμου.

Η έρευνα, που έγινε από τον καθηγητή Λαρς Τσίτκα του πανεπιστημίου Κουίν Μέρι του Λονδίνου και από τον Τζέρεμι Νίβεν του Τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».

Η μελέτη έδειξε ότι για την ικανότητα μέτρησης (κάτι που ορισμένα έντομα, όπως η μέλισσα, φαίνεται να έχουν, όπως έχουν δείξει ήδη ορισμένα πειράματα) αρκούν μόνο λίγες εκατοντάδες νευρικά κύτταρα, ενώ μερικές χιλιάδες επαρκούν, ώστε ένα ζώο να αποκτήσει συνείδηση και να μην είναι απλώς ένα αυτοματοποιημένο «ζωντανό ρομπότ».

«Τα ζώα με μεγαλύτερους εγκεφάλους (από τα έντομα) δεν είναι κατ’ ανάγκην πιο έξυπνα», δήλωσε ο δρ Τσίτκα από το Κέντρο Ερευνών στην Ψυχολογία του πανεπιστημίου Queen Mary. Όπως είπε, μπορεί το μέγεθος του σώματος ενός ζώου να σχετίζεται με το μέγεθος του εγκεφάλου που έχει, όμως, αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, το μέγεθος του εγκεφάλου δεν προκαθορίζει την ικανότητα για έξυπνη συμπεριφορά.

«Στους μεγαλύτερους εγκεφάλους συχνά δεν βρίσκουμε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, απλώς μια ατελείωτη επανάληψη των ίδιων νευρωνικών κυκλωμάτων ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να βοηθά τα ζώα να προσθέτουν λεπτομέρειες στις εικόνες ή τους ήχους που θυμούνται, όμως δεν αυξάνει καθόλου το βαθμό πολυπλοκότητας.

Για να χρησιμοποιήσουμε μια αναλογία από τον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι μεγαλύτεροι σκληροί δίσκοι, αλλά όχι κατ’ ανάγκην και καλύτεροι επεξεργαστές», πρόσθεσε ο Τσίτκα.

Οι διαφορές μεγέθους στους εγκεφάλους των ζώων είναι τεράστιες. Ο εγκέφαλος μιας φάλαινας μπορεί να ζυγίζει μέχρι εννιά κιλά και να περιέχει πάνω από 200 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ζυγίζει από 1,25 έως 1,45 κιλά και περιέχει 85 δισ. νευρώνες. Αντίθετα, ο εγκέφαλος μιας μέλισσας ζυγίζει μόλις ένα χιλιοστό του κιλού και περιέχει λιγότερα από ένα εκατομμύριο νευρικά κύτταρα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι διαφορές μεγέθους αφορούν μόνο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη επιμέρους αισθήσεων στα ζώα, όπως της όρασης ή της ακοής, κάτι που τα βοηθά στην επιβίωσή τους.

Από την άλλη, ορισμένες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, εξελικτικά, τα μεγαλύτερα ζώα πιθανότατα χρειάστηκαν μεγαλύτερους εγκεφάλους, απλώς επειδή είχαν μεγαλύτερα σώματα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, να τα κινήσουν με ακρίβεια κλπ.

Περισσότερα νεύρα χρειάζονταν, για παράδειγμα, για να κινηθούν περισσότεροι και μεγαλύτεροι μύες και αυτό, κατ’ επέκταση οδήγησε στην ανάπτυξη περισσότερων εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων για την καθοδήγηση αυτού του διογκωμένου νευρικού συστήματος.

Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, η πιο εξελιγμένη σκέψη στα ζώα (εξυπνάδα, συνείδηση) μπορεί να υπάρξει ακόμα και με πολύ περιορισμένο αριθμό νευρώνων.

Γι’ αυτό, όπως πιστεύουν, πολλά έντομα διαθέτουν μια ευρεία γκάμα πολύπλοκων κινήσεων, αναπτύσσουν πολύπλοκες κοινωνικές δομές και επιδεικνύουν ικανότητα μάθησης και εξυπνάδας, όπως να μετράνε, να δείχνουν προσοχή και να κατηγοριοποιούν αυτά που παρατηρούν.

ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

O European Space Agency έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες φωτογραφίες για να καταλάβουμε όλοι την εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση διαστημικών σκουπιδιών που έχουμε δημιουργήσει.

Οπως χαρακτηρειστυικά λέει το ESA , απο την εποχή του Sputnik (1957) μέχρι και σήμερα περίπου 6,000 δορυφόροι έχουν μπει σε τροχιά απο τους οποίους μόνο οι 800 λειτουργούν, ενώ περίπου 400 έχουν ξεφύγει απο την τροχιά τους.
Κομμάτια απο διαστημόπλοια και άλλα ανθρώπιμνα δημιουργήματα που έχουν αποκοληθεί απο τα διάφορα ατυχήματα συμπληρώνουν αυτήν την ηλίθια κατάσταση που έχουμε καταφέρει.

Σήμερα κάθε ένα απο αυτά τα κομμάτια κρύβει τον δικό του κίνδυνο, τόσο για τις μελλοντικές αποστολές όσο και για πιο πολύπλοκα θέματα (π.χ. εκρήξεις που παραμένουν στην τροχιά της γης)

Φάρμακο εξουδετερώνει τις συνέπειες μιας άγρυπνης νύχτας


Η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου το πρωί μπορεί να εξουδετερώσει τις διαταραχές της μνήμης που είναι γνωστό ότι προκαλεί μια νύχτα χωρίς ύπνο, δείχνει αμερικανική μελέτη σε πειραματόζωα.

Αρκετές προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η στέρηση ύπνου εμποδίζει το σχηματισμό αναμνήσεων, μέχρι τώρα όμως ο μοριακός μηχανισμός του φαινομένου παρέμενε εντελώς άγνωστος.

Τα τελευταία πειράματα στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια αφενός δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου διαταράσσει τα επίπεδα ενός σημαντικού ενζύμου, αφετέρου προσφέρει μια νέα μέθοδο για την εξουδετέρωση αυτής της επίδρασης.

Ο Δρ Τεντ Αμπελ και οι συνεργάτες του εργάστηκαν με ποντίκια και εστιάστηκαν στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι έχει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα διαφόρων ουσιών του ιππόκαμπου σε πειραματόζωα που είχαν κρατηθεί άγρυπνα για πέντε ώρες. Μέτρησαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του ενζύμου PDE4 (φωσφοδιεστεράση 4), το οποίο είναι γνωστό ότι αναστέλλει το μοριακό μηχανισμό της εδραίωσης μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν το ρόλο του PDE4 στην καταστολή της μνήμης, οι ερευνητές χορήγησαν στα άγρυπνα ποντίκια το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ρολιπράμη, το οποίο αναστέλλει τη δράση του ενζύμου.

«Όταν χορηγήσαμε το φάρμακο στα ποντίκια διαπιστώσαμε ότι το έλλειμμα μνήμης που θα παρουσίαζαν κανονικά με τη στέρηση ύπνου είχε αποτραπεί» εξηγεί ο Κρίστοφερ Βέκσεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, σχολιάζοντας τη μελέτη στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature όπου δημοσιεύεται η μελέτη.

Ανεξάρτητοι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μελέτη είναι σημαντική, δεδομένου ότι αποκαλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον του μηχανισμού με τον οποίο η στέρηση ύπνου επιδρά στον εγκέφαλο. «Η δημοσίευση αυτή είναι ορόσημο επειδή μας προσφέρει έναν μηχανισμό» σχολίασε ο Πίτερ Γκίσε, ειδικός στη βιολογία της μνήμης στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Κολεγίου Κινγκς στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι η στέρηση ύπνου επιδρά στον εγκέφαλο και με άλλους, άγνωστους ως σήμερα τρόπους.

Η ρολιπράμη και άλλα συγγενή φάρμακα χρησιμοποιούνται πειραματικά για την καταπολέμηση αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση, ωστόσο ο Δρ Βέκσεϊ θεωρεί ότι το φάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο ως βοήθημα μνήμης.

«Το πρόβλημα [με αυτά τα φάρμακα] είναι ότι έχουν παρενέργειες» είπε

tv-greek-sansimera

Μας ξεμεθάει ο καφές;


Πριν ψάξετε αγωνιωδώς για μια κούπα καφέ μετά από ένα δυνατό μεθύσι, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να είναι το χειρότερο πράγμα για να ξεμεθύσετε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Παρόλο που ο καφές πιστεύουμε ότι μας συνεφέρει μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν αυτό είναι μία ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα η καφεΐνη κάνει δυσκολότερο στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται υπό την επίρροια αλκοόλ.

Η έρευνα του Temple University στην Φιλαδέλφεια, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Behavioural Neuroscience.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Τόμας Γκάουλντ δήλωσε: "Ο μύθος ότι ο καφές έχει τη δυνατότητα μας κάνει πιο νηφάλιους είναι σημαντικό να σταματήσει γιατί η παράλληλη χρήση καφεΐνης και αλκοόλ, μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μειωμένες αποφάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα" και συνεχίζει: "Οι άνθρωποι που αισθάνονται εξαντλημένοι και μεθυσμένοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν ότι είναι μεθυσμένοι. Αντιθέτως οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει αλκοόλ και στη συνέχεια καφεΐνη νιώθουν ότι είναι σε εγρήγορση και ικανοί να χειριστούν καταστάσεις που ενδεχομένως να τους βλάψουν, όπως η οδήγηση υπό την επίρροια αλκοόλ".

Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο καλά μπορούν τα ποντίκια να βρουν το δρόμο μέσα από έναν λαβύρινθο αποφεύγοντας ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως δυνατά φώτα και φωνές. Κατέληξαν στο γεγονός ότι η εφαρμογή στους ανθρώπους, δηλαδή ο συνδυασμός αλκοόλ και καφέ πιθανώς να έχει σοβαρές επιπτώσεις καθώς δημιουργεί υπερένταση χωρίς να ξεκαθαρίζει το νου.

tv-greek-sansimera

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ....kakopouli.

Καλά Χριστούγεννα με... μαριχουάνα

Έμπορος ναρκωτικών, όχι μόνο καλλιέργησε δέντρο κάνναβης μέσα στο κελί του, αλλά το στόλισε και ενόψει Χριστουγέννων.Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Sun, tο απίστευτο περιστατικό συνέβη στη βρετανική φυλακή "Verne", όπου ο 28χρονος Mohamed Jalloh έπεισε τους φύλακες του σωφρονιστικού ιδρύματος, ότι καλλιεργούσε ντομάτες(!).
Μάλιστα το προσωπικό της φυλακής τον θαύμαζε για την εργατικότητά του και την ενασχόλησή του με την κηπουρική και για το γεγονός ότι είχε "πράσινα δάχτυλα".
Ο Jalloh, ενόψει Χριστουγέννων και επειδή πιθανότατα είναι άνθρωπος με χιούμορ, έβαλε στα φυτά του στολίδια, εξευτελίζοντας ακόμη περισσότερο τους φρουρούς, που δεν είχαν καταλάβει τίποτα. Τελικά, τον πρόδωσε ένας ζηλιάρης συγκρατούμενος και μόνο τότε οι φύλακες αντιλήφθηκαν ότι ο 28χρονος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τις... ντομάτες. Σύμφωνα με πηγή εντός της φυλακής, τα φυτά είχαν αποκτήσει μεγάλο ύψος και όλοι μπορούσαν να τα δουν να προεξέχουν από το παράθυρο του κελιού. Ο Jalloh εκτίει ποινή οκτώ ετών για εμπόριο ναρκωτικών και μαζί με τους αφελείς δεσμοφύλακες αναμένει την εξέλιξη της έρευνας για το νέο του κατόρθωμα.

πηγή : [link]

Γιατί η μηχανή είναι καλύτερη από γκόμενα


1: Κάνεις δεν πρόκειται να σε "κράξει" για το μέγεθος της μηχανής σου.

2: Την κυκλοφορείς "γυμνή" χωρίς κανένα ταμπού.

3: Δεν σου κάνει μούτρα όταν κοιτάς άλλες μηχανές στον δρόμο.

4: Είναι πολύ πιο οικονομική στη συντήρηση.

5: Δεν χρειάζεται να της παίρνεις δώρα σε γιορτές, επετείους, κτλ.

6: Δεν έχει πρόβλημα αν την αφήσεις σπίτι και βγεις χωρίς αυτήν.

7: Δεν πρόκειται να σε χωρίσει αν καβαλήσεις και άλλες μηχανές.

8: Δεν θα σου αρνηθεί να την καβαλήσεις μαζί με έναν φίλο σου.

9: Πατέ μαζί όπου και όταν ΕΣΥ θέλεις.

10: Σε καμία περίπτωση δεν θα σου κάνει καυγά για ψύλλου πήδημα.

11: Το να την καβαλήσει κάποιος άλλος δεν σε ενοχλεί και τόσο πολύ.

12: Ο χαρακτήρας της δεν αλλάζει αμέσως μόλις γίνει δική σου.

13: Είναι νομικά εφικτό το να την χρησιμοποιείς για οικονομικό όφελος.

14: Αν τη βαρεθείς μπορείς άνετα και χωρίς ενοχές να την ξεφορτωθείς η να την αλλάξεις.

15: Και να βγάλεις και λεφτά από αυτό!

16: Μπορείς να επέμβεις στην εμφάνιση της σύμφωνα με τα δικά σου προσωπικά γούστα.

17: Κάνεις δεν θα σε πει ζιγκολό αν καβάλας μια παλιά ακριβή μηχανή.

18: Ούτε παιδόφιλο αν η μηχανή σου είναι νέο μοντέλο.

19: Αν την αφήσεις δεν θα θελήσει να σε εκδικηθεί.

20: Και ούτε θα σε κάνει βούκινο για τις επιδόσεις σου στην οδήγηση.

21: Είναι πάντα διαθέσιμη και δεν ισχυρίζεται ότι έχει πονοκέφαλο κάθε φορά που θες να την καβαλήσεις.

Το αγγούρι δεν έχει πια «μυστικά»

Αποκωδικοποιήθηκε το γονιδίωμά του

Μια διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων, με επικεφαλής Κινέζους ερευνητές, κατάφερε να «διαβάσει» το πλήρες γονιδίωμα του αγγουριού, κάνοντας τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Genetics”.

Η ανάγνωση της πλήρους γενετικής αλληλουχίας του αγγουριού θα επιτρέψει νέες έρευνες στη βιολογία των φυτών, ιδίως σε συγγενικά είδη, όπως η κολοκύθα, το πεπόνι και το καρπούζι.

Μεταξύ άλλων, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι πέντε από τα επτά χρωμοσώματα του αγγουριού προήλθαν από δέκα προγονικά χρωμοσώματα, κοινά με το πεπόνι, με το οποίο σήμερα το αγγούρι έχει κοινό περίπου το 95% του DNA. Oι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι μια ανάλογη γενετική ομοιότητα υπάρχει ανάμεσα στο αγγούρι και την κολοκύθα.

Η ανάγνωση του γονδιώματος θα βοηθήσει επίσης στην καλύτερη καταπολέμηση των ασθενειών και των παρασίτων, καθώς και στην μελέτη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αγγουριού, όπως της «φρέσκιας» οσμής του και της ελαφρώς πικρής γεύσης του.

Το αγγούρι είναι το έβδομο κατά σειρά φυτό που αποκωδικοποιείται γενετικά, μετά την Arabidopsis thaliana, τη λεύκα, την άμπελο, την παπάγια, το ρύζι και το σόργο.

Η προσπάθεια ανάγνωσης του γονιδιώματος του αγγουριού ξεκίνησε στην αρχή του 2009 και συντονίστηκε από τον καθηγητή Σαμβέν Χουάνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικής Επιστήμης, ενώ συνέβαλαν αρκετά επιστημονικά εργαστήρια στην Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τη Ν. Κορέα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ 26 GIGAPIXEL ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

epistimi_3.jpg Ένα πανόραμα της Δρέσδης, που δημιουργήθηκε από τη συρραφή 1.665 εικόνων υψηλής ανάλυσης, είναι η μεγαλύτερη φωτογραφία του κόσμου, ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία που τη δημιούργησε και την παρουσιάζει στο Διαδίκτυο.

Η εικόνα, με ανάλυση 297.500 επί 87,500 εικονοστοιχεία, ή 26 Gigapixel, είναι περίπου 1.000 φορές πιο λεπτομερής σε σχέση με τις φωτογραφίες που δίνουν οι καλύτερες ψηφιακές κάμερες.

Ο χρήστης μπορεί να ζουμάρει στο πανόραμα και να δει αντικείμενα και ανθρώπους που δεν διακρίνονται καν με γυμνό μάτι.

Η γιγάντια εικόνα δημιουργήθηκε από την εταιρεία A.F.B. media με τη βοήθεια ενός φωτογραφικού ρομπότ, το οποίο χρειάστηκε 172 λεπτά για να σαρώσει τον ορίζοντα της πόλης με μια μηχανή Canon των 21,4 Megapixel.

H συρραφή των επιμέρους εικόνων για τη δημιουργία του τελικού πανοράματος απαίτησε 94 ώρες συνεχούς εργασίας σε έναν υπολογιστή με 16 επεξεργαστές και 48 GB μνήμης.

ΕΙΔΟΣ ΧΟΥΡΜΑΔΙΑΣ ΞΑΝΑΦΥΤΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΣΠΟΡΟ 2.000 ΕΤΩΝ


Μια χουρμαδιά που φύτρωσε πριν από τρία χρόνια σε ισραηλινό ερευνητικό κέντρο είναι ο μόνος ζωντανός εκπρόσωπος μιας αρχαίας, εξαφανισμένης ποικιλίας.

To μοναδικό φυτό, που βαφτίστηκε Μαθουσάλας, προήλθε από σπόρο 2.000 ετών.

Ο Μαθουσάλας βλάστησε το 2005 από έναν σπόρο που είχε βρεθεί στην αρχαιολογική τοποθεσία της Μασάντα, το χειμερινό παλάτι που έχτισε ο Ηρώδης στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας τον 1ο αιώνα π.Χ.

Η ραδιοχρονολόγηση είχε δείξει ότι οι σπόροι χουρμαδιάς που βρέθηκαν στα ερείπια ήταν δύο χιιάδων ετών. Μέχρι σήμερα, όμως, οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να μετρήσουν την ηλικία του συγκεκριμένου, ζωντανού σπόρου.

Τώρα αναφέρουν στο περιοδικό Science ότι κατάφεραν να χρονολογήσουν, με τη μέθοδο του άνθρακα-14, τμήματα από το κέλυφος του σπόρου τα οποία βρέθηκαν κολλημένα στις ρίζες μέσα στη γλάστρα του Μαθουσάλα.

Το νεαρό δέντρο, ύψους 1,5 μέτρων, επιβεβαιώνεται ότι είναι αρχαίο. Μάλιστα οι προκαταρκτικές γενετικές αναλύσεις δείχνουν ότι ο Μαθουσάλας μοιράζεται μόνο το 50% της γενετικής αλληλουχίας του με τις σύγχρονες χουρμαδιές.

H χουρμαδιά της Ιουδαίας, εξαφανισμένη εδώ και αιώνες, κάποτε σχημάτιζε ολόκληρα δάση στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σχολίασε η Σάρα Σαλόν, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Ιατρικό Κέντρο Χαντάσα της Ιερουσαλήμ.

Οι ταινίες που άλλαξαν τη ζωή μας!

Από τα συγκινητικά ρομάντζα μέχρι τις ταινίες περιπέτειας, το σινεμά έχει πάντα τη δύναμη να σοκάρει, να εντυπωσιάζει και να «ξυπνά μνήμες». Ποια είναι, ωστόσο, τα έργα που άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο; Μετά από πολύ συζήτηση συλλέξαμε τις ταινίες που μας έχουν επηρεάσει περισσότερο, αλλάζοντάς μας την κοσμοθεωρία και την άποψη για τις ταινίες γενικότερα. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τεχνολογικοί άθλοι, φιλοσοφικές σκέψεις και ερωτικά σενάρια με σασπένς!

Σιλβέστερ Σταλόνε (Σιλβέστερ Σταλόνε (c) George Wildman/AP Photo)
.Rocky (1976).

Ο όρος «η ιστορία του αουτσάιντερ» έχει γραφτεί κατά κόρον σε κριτικές ταινιών. Αυτό, ωστόσο, είναι το απόλυτο παράδειγμα. Δυναμικά γυρισμένη και δικαιωματικά ανακηρυγμένη ως «καλύτερη ταινία» στα Όσκαρ, το «Ρόκι» μας θυμίζει ότι η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση (όπως και ένα καλό τραγούδι) μπορεί να βγάλει τον οποιονδήποτε από το σκοτάδι και να τον μεταφέρει στο προσκήνιο.

Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ  (Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ (c) Chris Pizzelle/AP Photo)
.Terminator 2 (1991).

Έγινε όντως αυτό που νομίζω;! Ο τύπος βασικά πάγωσε, έσπασε σε πολλά κομμάτια, έλιωσε και ξαναπήρε μορφή! Ενώ είμαστε γενικά συνηθισμένοι σε αυτού του είδους την έλλειψη ρεαλισμού στο σύγχρονο κινηματογράφο, το «Terminator 2» ήταν πρωτοποριακό στην εποχή του, πραγματοποιώντας επί της οθόνης ακόμη και τα πιο άγρια όνειρά μας!

Star Wars (Star Wars (c) Markus Schreiber/AP Photo)
.Star Wars (1977).

Θυμάται κανείς από εσάς την αρχική σκηνή του πρώτου StarWarsμε τον αστρικό καταστροφέα να καταδιώκει το διαστημόπλοιο; Εκείνη ακριβώς ήταν η σκηνή που άλλαξε την ιστορία του κινηματογράφου για πάντα. Το «StarWars» άνοιξε το… διάστημα για όλες τις ταινίες και είναι εντυπωσιακό ότι παραμένει ακόμα η καλύτερη «διαστημική» ταινία.

Ο Ντάνι Μπόιλ (στη μέση) και οι συνεργάτες του  (Ντάνι Μπόιλ (c) Louisa Buller/AP Photo)
.Trainspotting (1997).

Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’90 θεωρείτο αδιανόητο να γίνει παραγωγή ταινίας με ήρωες άτομα εθισμένα στην ηρωίνη. Ο Ντάνι Μπόιλ απεικόνισε αυτή την κοινωνική αποσάθρωση στην μεγάλη οθόνη, βοηθώντας έτσι τον κόσμο να καταλάβει την πραγματική διάσταση του εθισμού στα ναρκωτικά.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ με την επιζούσα της λίστας του Σίντλερ, Χέλεν Φιόνας-Ρόσενζουεϊγκ. (Στίβεν Σπίλμπεργκ, Χέλεν Φιόνας-Ρόσενζουεϊγκ (c) SGranitz/Wireimage.com)
.Η λίστα του Σίντλερ (1993).

Το να μας κάνει ένας σκηνοθέτης να καταλάβουμε το Ολοκαύτωμα σε όλες του τις διαστάσεις είναι ένας δύσκολος στόχος. Για τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, πάντως, συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερά του επιτεύγματα. Εστίασε σε μια λίστα Εβραίων που σώθηκε από έναν κατασκευαστή και σε αυτό το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό.

Τομ Χάνκς  (Τομ Χανκς (c) Franck Prevel/AP Photo)
.Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν (1998).
Μέχρι τότε τα πολεμικά έργα μεγάλου προϋπολογισμού είχαν μια δόση γκλάμουρ. Ο Σπίλμπεργκ τόλμησε με τη δυνατότητα που του έδινε η σύγχρονη τεχνολογία να απεικονίσει με γλαφυρότητα και ακρίβεια πόσο τρομακτικό είναι ένα γεγονός όπως η απόβαση στη Νορμανδία. Όταν οι ίδιοι οι στρατιώτες της μάχης αποτίνουν φόρο τιμής στο έργο, τότε ξέρουμε ότι ο παραγωγός πέτυχε το στόχο του.

Matrix  (The Matrix (c) Albert L. Ortega/Wireimage.com)
.The Matrix (2000.

To «Matrix» μας πρόσφερε πολλές στιγμές αντίστοιχες με αυτές του «Terminator 2». Βλέποντας τις επαναστατικές σκηνές δράσης της ταινίας έτσι όπως γυρίστηκαν απ’ τους αδελφούς Wachowski συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε απλά να ονειρευόμαστε οτιδήποτε θέλουμε να δούμε επί της οθόνης: μπορούμε, επίσης, να πάμε πέρα από αυτό που τα μάτια μας δύνανται συνήθως να δουν.

Ο τραγουδιστής Σιλ στο "Ντάμπο" της Ντίσνεϊλαντ  (Σιλ στο "Dumbo" (c) Paul Hiffmeyer/Disneyland/AP Photo)
.Dumbo (1941).

Σχεδόν 70 ετών και όμως παραμένει μια απ’ τις καλύτερες παιδικές ταινίες όλων των εποχών, ξεπερνώντας με άνεση τους «Πειρατές της Καραϊβικής» και τον «Χάρι Πότερ». Για πολύ κόσμου πήρξε η πρώτη ταινία που μας έκανε να κλάψουμε – θυμάστε τη σκηνή με το «Baby Mine» και τη μαμά ελεφαντίνα; Σπαρακτικό…

RC-CAFE

η τέχνη των Bonsai 3

Walter Pall
Japanese Maple (Acer palmatum)
19 cm, shohin
30 years old, from general tree nursery

Morten Albek
Japanese Maple (Acer palmatum)
Height: 5 in, 13 cm
Pot: Bikoh (Japan)

Bucida spinosa

Enrique Castano
Bucida spinosa
25 cm
Pot: Klika and Kuratkova

Enrique Castano
Bucida spinosa
25 cm
Pot: Klika and Kuratkova

Carpinus turczaninovi

Mario Komsta
Carpinus turczaninovi
Shohin 18 cm
Pot: Tokoname

Mario Komsta
Carpinus turczaninovi
Shohin 18 cm
Pot: Antique Chinese

Celastrus orbiculatus

Mario Komsta
Celastrus orbiculatus
Mini 11 cm
Pot: Tokoname

Celtis sinensis

Robert Kempinski Chinese hackberry (Celtis sinensis) Shohin, Japanese pot

Chaenomeles japonica

Morten Albek
Japanese Quince (Chaenomeles japonica)
Height: 5 in, 13 cm
Pot: Elsebeth Ludvigsen (DK)

Chamaecyparis obtusa

Karl Thier
Chamaecyparis obtusa
from garden nursery
25 cm
about 23 Years
Pot Ingrid Kralovec

Conocarpus erectus

Robert Kempinski
Buttonwood (Conocarpus erectus)
9 inches wide, pot by J. Baccus

Cotoneaster horisontalis

Morten Albek
Rockspray Cotoneaster (Cotoneaster horisontalis)
9.5 cm, 3.7 inches
Nursery stock in training since 1998
Age app. 18 years (1990)
Pot: John Pitt

Crataegus laevigata

Karl Thier
Hawthorn (Crataegus laevigata)
Height: 8.27 in, 21 cm
Pot: Josef Mairhofer
Categories: Shohin

Ficus

Robert Kempinski
Willow leaf Ficus (Ficus nerifolia 'Wasabi')
8 inches wide, signed Japanese pot

Robert Kempinski
Golden Gate Ficus (Ficus microcarpa retusa 'Kinmen')
Shohin, Japanese volcano rock, Chinese pot

Gymnopodium floribundum

Enrique Castano
Gymnopodium floribundum
25 cm
Pot: Klika and Kuratkova

Hisbicus

Min Hsuan Lo
Hisbicus (Hisbicus)
Height: 4.72 in, 12 cm
Pot: Japanese

Ilex serrata

Daan Giphart
Ilex serrata
Height: 10 in, 25 cm
Pot: Okuruyama

Juniperus chinesis

Robert Kempinski
Simpaku Juniper (Juniperus chinesis shimpaku/sargentii)
Itogawa foliage grafted on to J. San Jose trunk
7 inches high, pot by Robert Kempinski

Juniperus procumbens

Thomas Mozden
Juniperus procumbens
10" h (25 cm)
Pot: Tokoname

Thomas Mozden
Juniperus procumbens
9" h (23 cm)
Pot: houtoku

Thomas Mozden
Juniperus procumbens
7" (18 cm)
Pot: Tokoname

Malpighia coccigera

Min Hsuan Lo
Malpighia coccigera
12cm

Lagerstroemia indica

Robert Kempinski
Crape Myrtle (Lagerstroemia indica 'Pokomoke')
Shohin, pot by Horst Heinzreitler

Lonicera nitida

Morten Albek - Denmark
Shohin-bonsai summer display.
Main tree: Honeysuckle (Lonicera nitida)

Olea europea

Carlos Brandão (Portugal)
Olive (Olea europea)
Height: 7.08 in, 18 cm
Pot: Yixing

Mike Page
Olive (Olea europaea)
Height: 5 in, 12.7 cm
Pot: Dick Ryerson

Pinus Mugo

Marinko Beg
Mugo Pine (Pinus mugo)
Height: 5 in, 13 cm
Stone: Ibigawa

Pinus parviflora

Morten Albek - Denmark
Japanese White Pine (Pinus parviflora)
Height: 15 cm / 6 inches
Pot: Isabelia, Czech Republic

Pinus rigida

Christine Hayward
Pitch Pine (Pinus rigida) 9" (22cm) H
Pot by Nick Lenz
Collected 18 or so years ago as a seedling growing in a dirt parking lot on Cape Cod, with her lunch spoon.

Pinus thunbergii

Hans van Meer
Japanese Black Pine (Pinus thunbergii)
Height: 9 in, 23 cm
Pot: Brian Allbright

Premna mycrophyla

Robert Stevens
Zhou Niang Zhi (Premna mycrophyla)
Height: 1.18 in, 3 cm
Pot: Chinese

Prunus

Morten Albek - Denmark
Danish Cherry (Prunus sp.)
Height: 19 cm / 7.5 inches
Pot: Elsebeth Ludvigsen (Denmark)

Psidium Guava

Rudi Julianto
Psidium Guava 14 cm

Pyracantha

Robert Kempinski
Firethorn (Pyracantha sp)
8 inches high, Chinese pot

Robert Kempinski
Firethorn (Pyracantha sp)
8 inches high, pot by Sara Rayner

Rhododendron

Morten Albek - Denmark
Rhododendron lysolepsis
Height: 18cm / 7 inches
Pot: John Pitt (England)

Morten Albek - Denmark
Satsuki Azalea 'Hakurin' (Rhododendron indicum 'Hakurin')
Height: 12cm / 5 inches
Pot: Kimiko (Japan)

Robert Kempinski
Azalea
Shohin in a hand signed Tokonoma pot
"This bonsai started out as $2.99 cutting from Home Depot landscape department in 2000."

Wolfgang Putz Azalea "Nisho no Hikari" 19cm (7.5 inches) Imported from Japan (styled since 2002) Pot: Horst Heinzlreiter (Austria)

Salix acutifolia

Morten Albek - Denmark
Willow (Salix acutifolia)
Height: 7.5cm / 3 inches
Pot: Elsebeth Ludvigsen (Denmark)

Serrisa foetisa

Rudi Julianto
Serrisa foetisa 18 cm

Rudi Julianto
Serrisa foetisa 10 cm

Taxus baccata

John Pitt
Shohin English Yew (Taxus baccata)
8" tall
Pot: John Pitt (UK)
in training since 2000

Triphasia trifolia

Budi Sulistyo
Jeruk Kingkit (Triphasia trifolia)
25cm (10 inches)

Ulmus

Valentin Scordaliu (Romania)
Chinese Elm (Ulmus parvifolia)
Height: 9.84 in, 25 cm
Pot: Mizutani (Japan)

Thomas Mozden
Chinese Elm (Ulmus parvifolia)
10" h (25cm)

John Pitt
Shohin Ulmus sp.
7" tall
Pot: John Pitt (UK)
In training since 2003

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory