Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009
η νέα Mercedes-Benz E-Class Cabriolet

Η απουσία σταθερής οροφής δεν έχει αλλοιώσει τα βασικά σχεδιαστικά γνωρίσματα του αμαξώματος. Οι κινητήρες που εξοπλίζουν της E-Class Cabriolet προέρχονται από την γκάμα των κλειστών εκδόσεών του, ξεκινώντας από τα 1.796 κ.εκ.

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ολοκληρώνεται η νεοσύστατη γκάμα της Ε-Class μετά και την προσθήκη της "ανοιχτής" εκδοχή της.

H επιβλητική Mercedes-Benz μεταφέρει από το παρελθόν την υφασμάτινη οροφή της, δίνοντας συνέχεια σε μια παράδοση που θέλει τη γερμανική φίρμα να περνά στην παραγωγή εντυπωσιακά soft top cabrio.

Με πάχος 23 εκατοστών, εξαιρετικά αποτελεσματική μόνωση και ηλεκτροκίνητο μηχανισμό που εξασφαλίζει την αναδίπλωσή της μέχρι την ταχύτητα των 40 χλμ./ώρα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα, η state of the art οροφή διεκδικεί -δικαίως- τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα E-Class Convertible.

Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς, ωστόσο και για το σύστημα περιορισμού των στροβιλισμών του αέρα στον τετραθέσιο θάλαμο επιβατών.

Ο λόγος, βέβαια, για το "AIR CAP" που ανήκει στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου αποτελούμενο από δύο τμήματα. Αυτό που εδρεύει στην κορυφή του παρμπρίζ και εκτείνεται με το πάτημα ενός διακόπτη κατά 7,5 εκατοστά ομαλοποιώντας τη ροή του αέρα και το σταθερό αλεξινέμιο που βρίσκεται τοποθετημένο πίσω από τη δεύτερη σειρά καθισμάτων.

Στα καινοτόμα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου θα πρέπει να προσθέσουμε και το σύστημα "AIR CRAF", που προσφέρεται προαιρετικά και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμιζόμενους αεραγωγούς ώστε να μπορεί κανείς να μεταβάλλει -κατά 36 μοίρες- τη ροή θερμού αέρα στον αυχένα του οδηγού και του συνοδηγού.

Σε επίπεδο ασφάλειας, την απουσία σταθερής οροφής καλούνται να υπερκαλύψουν οι ενισχυμένες κολόνες του μπροστινού τμήματος, οι αναδιπλούμενες μπάρες που ενεργοποιούνται σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος, οι προεταντήρες και οι περιοριστές πίεσης που διαθέτουν και οι τέσσερις ζώνες ασφαλείας και οι επτά συνολικά αερόσακοι.

Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι αερόσακοι οροφής, καθώς για πρώτη φορά εξοπλίζουν μια "open top" πρόταση της φίρμας, όντας τοποθετημένοι στο σημείο στήριξης των ζωνών ασφαλείας.

Κατά τ΄άλλα όλα τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που συναντούσαμε μέχρι σήμερα στις "κλειστές" εκδόσεις του αυτοκινήτου θα περιλαμβάνονται στον βασικό ή τον προαιρετικό εξοπλισμό του -ανάλογα με την περίπτωση-, ενώ από την γκάμα της τετράθυρης, coupe και estate Ε-Class θα προέρχονται και οι κινητήρες.

Συγκεκριμένα, τα βενζινοκίνητα σύνολα θα ξεκινούν από τα 1.796 κ.εκ. και τους 184 ίππους, φτάνοντας στην κορυφαία εκδοχή του αυτοκινήτου τα 5.461 κ.εκ. και τους 388 ίππους.

Η επίσημη πρεμιέρα του αυτοκινήτου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2010 στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ των Η.Π.Α και η διάθεσή του στην ευρωπαϊκή αγορά το Μάιο του ίδιου χρόνου.


Τα καυσαέρια ενισχύουν την επιθετικότητα;

Η εισπνοή αναθυμιάσεων καυσαερίων έκανε τους αρουραίους πιο επιθετικούς, σε ένα εργαστηριακό πείραμα που πιθανώς έχει σημασία για την επίπτωση της μόλυνσης των πόλεων από καυσαέρια για την υγεία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Η έρευνα έγινε από την ερευνήτρια Αμάλ Κιναβί του πανεπιστημίου του Καϊρου και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "MBC Physiology" (Φυσιολογία), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιστήμων εξέθεσε τρεις ομάδες αρουραίων σε διαφορετικές συνθήκες: σε καθαρό αέρα, σε καυσαέρια αμόλυβδης βενζίνης και σε καυσαέρια βενζίνης με μόλυβδο. Η εξέταση στη συνέχεια των πειραματόζωων έδειξε ότι όσα είχαν εκτεθεί στα καυσαέρια, εμφάνιζαν μεγάλες διακυμάνσεις στους νευροδιαβιβαστές τους (τις χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο) σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου.

Επιπλέον, τα ζώα που είχαν εκτεθεί στις αναθυμιάσεις της αμόλυβδης βενζίνης, εμφάνιζαν ενδείξεις νευρολογικής αλλαγής. Τα εγκεφαλικά τους κύτταρα έδειχναν σαν να είχαν υποστεί ζημιά από τα μόρια που αποκαλούνται "ελεύθερες ρίζες".

Αξιοσημείωτο ήταν επίσης ότι τα πειραματόζωα που είχαν εκτεθεί στα καυσαέρια (αμόλυβδη ή μη βενζίνη), ήσαν πιο επιθετικά, δαπανώντας περισσότερο χρόνο σε επιθετικές στάσεις και πραγματοποιώντας περισσότερες επιθέσεις, σε σχέση με όσα ζώα είχαν εκτεθεί μόνο στον καθαρό αέρα.

Η αιγύπτια ερευνήτρια συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε μια πόλη και εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καυσαέρια, εμφανίζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν αυξημένη επιθετικότητα, αν και, όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν την έρευνά της.

"Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα εκτίθενται στις αναθυμιάσεις της βενζίνης, καθώς γεμίζουν καύσιμα το αυτοκίνητό τους", δήλωσε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα επίσης μπορεί να προέλθει από τις αναθυμιάσεις των εξατμίσεων, αλλά και -ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο- από τη συνήθεια ορισμένων να μυρίζουν σκοπίμως καύσιμα "για να …κάνουν κεφάλι"!

Αναζωογονείται το ενδιαφέρον για εξαγορά της Saab μετά την απόφαση για "λουκέτο"

"Για τους επίμονους, κανένας δρόμος δεν είναι αδιάβατος" είναι το μότο της Spyker Cars ΝV η οποία ανανέωσε την προσφορά της για την Saab
"Kάποιες νέες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος" για τη Saab ανακοίνωσε την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009 ότι εξετάζει η μητρική της, General Motors, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας προσφοράς από την ολλανδική Spyker Cars NV.

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab αποτελούσε μία από τις προς πώληση θυγατρικές της GM μετά το ξέσπασμα της κρίσης, και μέχρι την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου η μητρική της βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Spyker Cars NV γι αυτόν τον σκοπό.

Οι συνομιλίες όμως με την Spyker Cars NV, έφτασαν σε αδιέξοδο και η μητρική ανακοίνωσε ότι την απόφασή της να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο τη διαδικασία διακοπής λειτουργίας της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δύο ημέρες αργότερα το ενδιαφέρον αναζωογονήθηκε, σύμφωνα με το Reuters. "Θα αξιολογήσουμε κάθε προσφορά, αλλά δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης" ανέφερε η ανακοίνωση της GM, ενώ λιγότερο συγκρατημένη εμφανίστηκε η Spyker Cars NV.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ολλανδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Victor Muller. "Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για την πρότασή μας, πιστεύουμε ότι η General Motors θα πειστεί".

Στην νέα προσφορά της Spyker Cars ΝV συμπεριλαμβάνονται 11 σημεία τα οποία στοχεύουν στην επίλυση των θεμάτων που ανέκυψαν κατά τις διαπραγματεύσεις όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του V.Muller: "...κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επιλύσουμε τα ζητήματα που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και ζητήσαμε από την GM και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αξιολογήσουν σοβαρά αυτήν την προσφορά".

Η νέα προσφορά της Spyker δεν απαιτεί την έγκριση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πριν το τέλος του χρόνου, καθιστώντας έτσι εφικτή την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η μητρική.

Η Spyker Cars NV η οποία πούλησε τον περασμένο χρόνο συνολικά 43 αυτοκίνητα σε τιμές που κυμαίνονται περί τα 200.000 ευρώ τουλάχιστον, προσβλέπει μεταξύ άλλων στο ρωσικό όμιλο Convers για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Saab. Ο όμιλος κατέχει περίπου το 30% της Spyker, και η εταιρεία ίσως του διαθέσει περισσότερες μετοχές για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την Saab.


Οι γυναίκες κόβουν ευκολότερα το κάπνισμα

Το 49,5% των γυναικών που απευθύνονται στα ιατρικά κέντρα διακοπής καπνίσματος καταφέρνουν τελικά να… σπάσουν τα δεσμά τους από τη νικοτίνη, σε αντίθεση με τους άνδρες που το ποσοστό τους περιορίζεται μόλις στο 39,6%.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι γυναίκες είναι πιο αποφασισμένες να απαλλαγούν από την κακή αυτή συνήθεια, ενώ αντίθετα οι άνδρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντίσταση.

Απογοητευτικά είναι πάντως τα στοιχεία για τα ποσοστά των εφήβων που καπνίζουν, καθώς έρευνα που πραγματοποίησε η Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ σε δείγμα 10.153 μαθητών, ηλικίας 12 – 18 ετών, έδειξε ότι το 14,1% των παιδιών είναι καπνιστές και από αυτά το 79,6% καπνίζουν καθημερινά
ΥΓΕΙΑ-ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΙΑ

Πράσινη ενέργεια από τις αγελάδες

Τη μετατροπή της κοπριάς των αγελάδων σε βιοκαύσιμα, με σκοπό την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών στα νοικοκυριά της ολλανδικής πόλης Λεουβάρντεν προωθεί πρότυπη βιομηχανική μονάδα.

Η κοπριά από τις αγελάδες σε κοντινό γαλακτοκομείο θα βράζεται μαζί με γρασίδι και υπολείμματα από τη βιομηχανία τροφίμων και το βιοαέριο που θα απελευθερώνεται κατά τη διαδικασία αυτή θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για τους κινητήρες του εργοστασίου.

Η ενέργεια που θα παράγεται θα διανέμεται σε περίπου 1.100 σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το Λέουβαρντεν στη βόρεια Ολλανδία, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Essent, η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο. Πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο αυτού του είδους που λειτουργεί στην Ολλανδία.

Πως μπορείτε να κάνετε αόρατο ένα μπουκάλι?

Αν γεμίσετε ένα ποτήρι με γλυκερίνη και ένα μπουκαλάκι επίσης και βυθίσετε το μπουκαλάκι μέσα στο ποτήρι, λόγο ότι το γυαλί με την γλυκερίνη έχουν παρόμοιο δείκτη διάθλασης το μπουκάλι γίνετε αόρατο. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο αυτό το τρικ, αλλά το αποτέλεσμα θα έκανε μεγάλη εντύπωση σε μικρά παιδιά.


The Infinity Mirror.

Ένα εκπληκτικό τρικ, δημιουργημένο από τον Christopher Belleau στο οποίο χάρης την χρήση 2 καθρεφτών, δημιουργείται αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
psaxtiria

Γαλαξιακό παιγνίδι» βοηθά τους αστρονόμους στη δουλειά τους

Το παιγνίδι παρουσιάζει στους παίκτες πραγματικές εικόνες από γαλαξίες που συγκρούονται και τους ζητά να τις ταιριάξουν με προσομοιώσεις υπολογιστών. Επιλέγοντας αυτές που ταιριάζουν καλύτερα, το κοινό βοηθά τους αστρονόμους να καταλάβουν πώς στην πραγματικότητα συγχωνεύτηκαν οι γαλαξίες.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους που είχαν την ιδέα, οι άνθρωποι είναι «πολύ καλύτεροι από τους κομπιούτερ» στον εντοπισμό ομοιοτήτων και δομών. Οι δημιουργοί του παιγνιδιού το χαρακτήρισαν «κοσμικό φρουτάκι», καθώς δείχνει στους παίκτες μια πραγματική εικόνα γαλαξία και ολόγυρα από την εικόνα «πέφτουν» οκτώ τυχαία επιλεγμένες από τον υπολογιστή προσομοιώσεις, ώστε οι παίκτες να διαλέξουν αυτήν που θεωρούν ότι ταιριάζει καλύτερα στην πραγματική.

Τα πιο ταιριαστά «ζευγάρια» που έχουν επιλεγεί από τους περισσότερους παίκτες, προχωρούν στον «επόμενο γύρο» για περαιτέρω εξέταση. «Η δύναμη του παιγνιδιού είναι ότι αντλεί αποτελέσματα από πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Κρις Λίντοτ από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας από τους δημιουργούς του Galaxy Zoo.

Η διαχρονική εξέλιξη των γαλαξιακών συγκρούσεων και συγχωνεύσεων σε χρονικές περιόδους πολλών εκατομμυρίων ετών πιθανώς αποτελεί το κλειδί για την ερμηνεία του γεγονότος ότι το σύμπαν περιέχει ένα μεγάλο μίγμα διαφορετικών γαλαξιών, με διάφορα σχήματα (άλλοι με σπειροειδείς βραχίονες, άλλοι σαν μπάλες κλπ)

Έχουν τα χέρια μας θεραπευτική δύναμη?


Μαγικά αγγίγματα για φρικτούς πόνους.

Σε αυτή την αρχή βασίζεται η φασιαθεραπεία που αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση έντονων ή χρόνιων πόνων. Πρόκειται για την ακρίβεια για μια μέθοδο που αποτελεί μια απολύτως ασφαλή εναλλακτική στη συχνή λήψη αναλγητικών που προκαλούν κάποιες φορές άλλα προβλήματα, εξίσου βασανιστικά.

Ο κατάλληλος συνδυασμός αγγιγμάτων είναι εφικτό λοιπόν να αντιμετωπίσει από τον πόνο στην πλάτη, μέχρι τις ημικρανίες και τους πόνους της περιόδου! Μάλιστα, η φασιαθεραπεία συνδυάζει τη διαγνωστική μέθοδο με τη θεραπεία.

Ο φυσιοθεραπευτής για να αποφασίσει τη μέθοδο που θα ακολουθήσει, η οποία επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ασθενούς, «διαβάζει» το σώμα του με τα χέρια του για να νιώσει τις ανάγκες του. Είναι εκπαιδευμένος να αντιλαμβάνεται τους βαθιούς ιστούς τους σώματος, την κίνησή τους, αλλά και τα σημεία στα οποία έχουν συγκεντρώσει ένταση.

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον ασθενή βρίσκουν το πρόγραμμα αγγιγμάτων που πρέπει να του κάνουν. Με αργές, πολύ συγκεκριμένες και πολύ απαλές κινήσεις κατορθώνουν να ξαναδώσουν στους ιστούς τη φυσική κίνησή τους και να τους χαλαρώσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και την αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των συστημάτων που εμπλέκονται στη σύσπαση, όπως η άρθρωση, η κυκλοφορία του αίματος κ.λπ

tv-greek-sansimera

Σημαντική η ντοπαμίνη στη λήψη αποφάσεων

Οι πιο διαφορετικές αποφάσεις στη ζωή μας, μικρές και μεγάλες, από το που θα πάμε διακοπές μέχρι ποια τηλεόραση θα αγοράσουμε, ποια καριέρα θα ακολουθήσουμε και το αν θα δημιουργήσουμε οικογένεια, καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό από την προσδοκία ευχαρίστησης και ηδονής και αυτή η προσδοκία, με τη σειρά της, έχει τη βιολογική βάση της σε μια χημική ουσία στον εγκέφαλο, τη ντοπαμίνη.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι αποφασίζουν κάτι, κάνοντας συνεχείς υποσυνείδητους υπολογισμούς για το κατά πόσο το αποτέλεσμα μιας επιλογής τους θα τους φέρει στο μέλλον περισσότερη ευχαρίστηση/ηδονή ή όχι.

Τα πειράματα έδειξαν ότι η αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, στην φάση ακριβώς που ο άνθρωπος κατασκευάζει με την φαντασία του και «υπολογίζει» τα οφέλη από τα πιθανά μελλοντικά γεγονότα (ανάλογα με τις αποφάσεις του), αυξάνει τις υποκειμενικές εκτιμήσεις του για την ευχαρίστηση που προσδοκά να πάρει.

Με άλλα λόγια, η ντοπαμίνη «ντοπάρει» τον εγκέφαλο να αναζητήσει την ηδονή στις αποφάσεις του. Η έρευνα, υπό την δρα Τάλι Σάροτ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), σε συνεργασία με την Τζούντι Νόλαν του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαντ των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».

Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που σχετίζεται με το «κύκλωμα ανταμοιβής» του εγκεφάλου.

Η παρουσία της –και πολύ περισσότερο η αύξησή της- τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος παίρνει μια απόφαση, σημαίνει ότι η προσδοκώμενη αύξηση της ευχαρίστησης/ηδονής γίνεται καθοριστικός παράγων για το τι θα επιλέξει τελικά.

Αντίστροφα, σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλλειψη της συγκεκριμένης ουσίας, λόγω κατάθλιψης, ασθένειας ή εξάρτησης από ναρκωτικά, μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις.

Η ντοπαμίνη μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τους νευρώνες. Σε όσο μεγαλύτερη ποσότητα υπάρχει, τόσο πιο ευχάριστα και ηδονικά νοιώθει κανείς, όταν π.χ. κάνει σεξ ή τρώει το αγαπημένο του φαγητό. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ντοπαμίνη πλημμυρίζει τον εγκέφαλο ακόμα και στη διάρκεια της λήψης των αποφάσεων, όταν ο άνθρωπος κάνει φαντασιώσεις για το μελλοντικό αποτέλεσμα των επιλογών του.

Ένα βασικό πείραμα των ερευνητών ήταν να ζητήσουν από 61 εθελοντές να φανταστούν τον ιδανικό τόπο διακοπών τους (από την Ταϊλάνδη μέχρι την Ελλάδα) και να αξιολογήσουν την προσδοκία απόλαυσης που περίμεναν να νιώσουν σε καθένα από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αφού προηγουμένως είχαν πάρει είτε ένα φάρμακο που ενίσχυε το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, είτε αφού είχαν πάρει ένα εικονικό φάρμακο («πλασέμπο»).

Η έρευνα έδειξε ότι το επίπεδο της ντοπαμίνης καθόριζε την επιλογή του προορισμού των διακοπών και, σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι επέλεγαν ευκολότερα έναν προορισμό αφού πριν είχαν πάρει το φάρμακο ενίσχυσης της ντοπαμίνης, παρά το «πλασέμπο».

Οι ερευνητές δήλωσαν ξαφνιασμένοι από την επίδραση της ντοπαμίνης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία κράτησε τουλάχιστον 24 ώρες και ήταν αισθητή σε περίπου 80% των εθελοντών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επίδραση της ντοπαμίνης (αν η ποσότητά της ήταν μεγαλύτερη) θα μπορούσε να κρατήσει ακόμα και εβδομάδες ή μήνες, ενώ η έλλειψή της οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα των ανθρώπων να φανταστούν τα ευχάριστα πράγματα που τους περιμένουν μετά τις επιλογές τους.

Συνεπώς η χαμηλή ντοπαμίνη μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να πάρουν αποφάσεις που θα τους ωφελήσουν.

Πήρων φωτιά οι ωκεανοί

Αυξημένες θερμοκρασίες του νερού στις θάλασσες της γης
Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών του κόσμου τον φετινό Ιούλιο πλησίασε τους 17 βαθμούς Κελσίου και ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ αυτό το μήνα, εκτιμά το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων στις ΗΠΑ. Στη Μεσόγειο, η θερμοκρασία του νερού ξεπερνά τα κανονικά επίπεδα κατά περίπου 1,6 βαθμούς Κελσίου.
Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε έναν συνδυασμό παραγόντων: το φυσικό σύστημα Ελ Νίνιο έκανε την εμφάνισή του στον Ειρηνικό και μαζί με διάφορες τυχαίες μετεωρολογικές διακυμάνσεις ήρθε να επιδεινώσει την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Το προηγούμενο ρεκόρ για το μήνα Ιούλιο είχε καταγραφεί το 1998, ενώ η χαμηλότερη μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών όλου του κόσμου καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 1909 στους 15,2 βαθμούς Κελσίου.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην ξηρά τον φετινό Ιούλιο ήταν 0,51 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο για τον 20ό αιώνα, που ήταν 14,3 βαθμούς Κελσίου. Ήταν ο ένατος ζεστότερος Ιούλιος από τότε που άρχισαν οι καταγραφές πριν από περίπου 130 χρόνια.
Στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου τα νερά είναι ασυνήθιστα ζεστά, ωστόσο η θέρμανση είναι εντονότερη στην Αρκτική, όπου η θερμή θάλασσα θα μπορούσε να υποσκάψει το κάλυμμα από θαλάσσιο πάγο ή ακόμα και να λιώσει πάγους στην Γροιλανδία, εκτιμά ο Ουαλίντ Αμπνταλάτι του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Η θέρμανση των ωκεανών είναι πιο ανησυχητική από την άνοδο της θερμοκρασίας στην ξηρά, καθώς το νερό αργεί περισσότερο να θερμανθεί και να κρυώσει.
«Το θερμό νερό που βλέπουμε τώρα δεν θα εξαφανιστεί απλά του χρόνου. Θα παραμείνει για πολύ καιρό» και θα επηρεάσει τον καιρό και στην ξηρά, επισημαίνει ο Άντριου Ουίβερ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στη Βρετανική Κολομβία

Tο ποντίκι που... γράφει

Η Ψηφιακή Πένα & Mouse Quest είναι μία πρωτότυπη και έξυπνη συσκευή που λειτουργεί ως συμβατικό ποντίκι, στυλό διαρκείας (με standard ανταλλακτικά ballpoint) και ψηφιακή πένα, επιτρέποντας στον χρήστη να δει στην οθόνη του υπολογιστή και βέβαια να αποθηκεύσει ή να μοιραστεί με τρίτους ό,τι σημειώνει στο χαρτί.Ετσι, σημειώσεις, σχέδια, σκίτσα, σχόλια ή διορθώσεις, μπορούν να γίνουν ψηφιακά, ενώ επιπλέον τα χειρόγραφα αγγλικά κείμενα μετατρέπονται σε επεξεργάσιμα. Η ψηφιακή πένα κοστίζει 25 ευρώ.

διαστημική αποστολή με το «ηλιακο ιστιοφόρο»

Η Πλανητική Εταιρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει έως το τέλος του 2010 μια νέα αποστολή του πρώτου στον κόσμο διαστημικού «ηλιακού ιστιοφόρου», που θα κινείται μόνο με την πίεση, την οποία θα ασκεί το φως του ήλιου πάνω σε ειδικά ιστία.

Είχε προηγηθεί μια ανάλογη αποτυχημένη απόπειρα το 2005, όταν το πρώτο σκάφος με ηλιακά «πανιά», το Cosmos 1, που είχε εκτοξευθεί από ένα ρωσικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, είχε καταλήξει τελικά στον ωκεανό αντί να τεθεί σε τροχιά.

Το LightSail-1 θα είναι το πρώτο από τρία παρόμοια διαστημικά «ιστιοφόρα» που θα κατασκευαστούν με τη βοήθεια μιας γενναιόδωρης ανώνυμης δωρεάς ύψους 1 εκατ. δολ. Τα ηλιακά ιστία θα δέχονται την πίεση του φωτός (των φωτονίων) και όχι του ιονισμένου ηλιακού ανέμου. Αρχικά το σκάφος θα επιταχύνει πολύ αργά, αλλά τελικά υποτίθεται ότι θα «πιάνει» τρομακτικές ταχύτητες χάρη στη συνεχή πίεση από το ηλιακό φως.

«Η διαφορά με έναν κανονικό πύραυλο, είναι ότι αυτός επιταχύνει πολύ στην αρχή, αλλά μετά σταματά, ενώ το ηλιακό ιστιοφόρο θα δέχεται μια συνεχή επιτάχυνση», δήλωσε ο Λούις Φρίντμαν, επικεφαλής της Πλανητικής Εταιρίας, συνιδρυτής της οποίας υπήρξε το 1980 ο διάσημος αστρονόμος Καρλ Σάγκαν, σε συνεργασία με ερευνητές της NASA, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Ο Σάγκαν είχε την αρχική ιδέα να δημιουργηθεί ένα ηλιακό ιστιοφόρο για να συναντήσει τον κομήτη του Χάλεϊ στη δεκαετία του ΄70.

Το πρωτοποριακό σκάφος ελπίζεται ότι μπορεί να φθάσει την τεράστια ταχύτητα των 160.000 χλμ. ανά ώρα και να βγει από το ηλιακό μας σύστημα σε μόλις πέντε χρόνια αντί για 25. Οι φανατικοί υποστηρικτές του σκάφους επιμένουν ότι η δική του τεχνολογία θα αποτελέσει την λύση για τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια και όχι οι πύραυλοι που κινούνται με καύσιμα ή χημικά.

Το LightSail θα είναι πολύ μικρό (όσο μια φραντζόλα ψωμί), αλλά θα διαθέτει τέσσερα τριγωνικά ιστία Mylar από αλουμίνιο, με συνολική επιφάνεια περίπου 36 τετραγωνικών μέτρων, σε σχήμα διαμαντιού, με ελάχιστο πάχος (το ένα τέταρτο μιας πλαστικής σακούλας). Αν όλα πάνε καλά αυτή τη φορά, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 800 χλμ., δηλαδή περίπου διπλάσιο από το συνηθισμένο υψόμετρο που φθάνουν τα διαστημικά λεωφορεία της NASA.

Η αποστολή θα κοστίσει γύρω στα 1,8 εκατ. δολ. (όλα από ιδιωτικές πηγές). Η κατασκευή του σκάφους θα γίνει από την εταιρία Stellar Exploration με έδρα την Καλιφόρνια. Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί από πού και πώς θα εκτοξευτεί στο διάστημα.

Τα επόμενα σκάφη LightSail 2 και 3 προορίζονται για αποστολή αρχικά σε μεγαλύτερο υψόμετρο και στη συνέχεια πιο μακριά στο διάστημα. Για ταξίδια σε μεγάλη απόσταση από τον ήλιο, όταν τα φωτόνια θα είναι εξασθενημένα, το σκάφος θα δέχεται πρόσθετη ώθηση από μια ακτίνα λέιζερ που θα ξεκινά από τη Γη και θα στοχεύει το ιστίο του.

EΛΛΑΔΑ...ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑ....


Στις γιορτές συνηθίζουμε να ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος του 13ου μισθού σε οικεία μας πρόσωπα.Τα λεφτά όμως ποτέ δεν είναι αρκετά..

Πολλοί πιστεύουν ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί..Εμείς πιστεύουν ότι πράγματι οι μισθοί είναι χαμηλοί σε σχέση με το κόστος διαβίωσης, αλλά κύριος παράγοντας για το χαμηλό πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων είναι η ακρίβεια...

Σας παρουσιάζουμε ένα συγκρητικό παράδειγμα με τις τιμές του πολυσυζητημένου gadget, iphone 3GS στην Μ.Βρετανία και στην Ελλάδα όπως αυτό τιμολογείται από την ίδια πολυεθνική εταιρεία στις δύο χώρες....

Στην ΑΓΓΛΙΑ, με 18μηνο συμβόλαιο:
με
38,50 € έχεις: 600λεπτά δωρεάν ομιλίας, 500 δωρεάν μηνύματα και απεριόριστο internet
49,5 € έχεις: 1200λεπτά δωρεάν ομιλίας, 500 δωρεάν μηνύματα και απεριόριστο internet
82,5 € έχεις: 3000λεπτά δωρεάν ομιλίας, 500 δωρεάν μηνύματα και απεριόριστο internet

ενώ για τη συσκευή πληρώνεις....

Στα 38,50 € πληρώνεις 208 € για την απόκτηση του κινητού με τα 16 GB
Στα 49,5 € πληρώνεις 98 € για την απόκτηση του κινητού με τα 16 GB
Στα 82,5 € αποκτάς δωρεάν την συσκευή

Δείτε τώρα τι πληρώνεται στην ΕΛΛΑΔΑ στν ίδια εταιρεία...Οι διαφορές είναι τεράστιες...


Πρόγραμμα

Πάγιο

Λεπτά
Ομιλίας

SMS

MB

iPhone 3GS 16GB


Τιμή στο κατάστημα

Τιμή στο διαδικτυακό κατάστημα


iPhone με 18μηνο συμβόλαιο

35€

100

150

500 MB

354,03€

304,03€


iPhone με 18μηνο συμβόλαιο

59,5€

300

150

500 MB

202,30€

152,30€


iPhone με 18μηνο συμβόλαιο

77€

400

250

1 GB

128,25€

78,25€Η σύγκριση των τιμών έγινε για την ίδια χρονική περίοδο*

Αντικαταθλιπτικά μπισκότα

Ενα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ μπορούν να δράσουν ως αντικαταθλιπτικά φάρμακα ακόμη και χρόνια μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Αυτό αναφέρουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι αποκαλούμενες τροφές της... παρηγοριάς, εκείνες δηλαδή που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένου λίπους, μπορούν να βοηθήσουν στο να σβηστούν από τη μνήμη επώδυνες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.


Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια: χώρισαν τις μητέρες από τα μικρά τους για μικρά χρονικά διαστήματα, γεγονός το οποίο προκάλεσε στα νεαρά πειραματόζωα άγχος. Στη συνέχεια μισά από τα ζώα ακολούθησαν φυσιολογική διατροφή, ενώ τα υπόλοιπα κατανάλωναν τροφές όπως κέικ, κρεατόπιτες, μπισκότα ή ακόμη και κινέζικο φαγητό. Οπως προέκυψε, τα ποντικάκια που κατανάλωναν τροφές με περισσότερο από διπλάσιο λίπος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παρουσίασαν πολύ γρήγορα αναστροφή των συμπτωμάτων. Αν και τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, οι αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες και για τις διαταραχές της διάθεσης στους ανθρώπους
ΥΓΕΙΑ-ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΙΑ

Με χάπια που καταπολεμούν την κόπωση θα αντιμετωπίζονται οι δραματικές συνέπειες της αϋπνίας στο μέλλον


Χάπια για να μας κρατούν ξύπνιους υπάρχουν. Χάπια για να μας βοηθούν να κοιμόμαστε όταν έχουμε προβλήματα αϋπνίας επίσης υπάρχουν. Αραγε στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν και χάπια που θα μας κάνουν να νιώθουμε ξεκούραστοι ύστερα από ένα τρελό ξενύχτι;

Ομάδα βιολόγων και νευροεπιστημόνων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Σκωτίας και του Καναδά, με επικεφαλής τον Ted Abel, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ανακάλυψαν έναν τρόπο να περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η στέρηση ύπνου στις νοητικές ικανότητες των ποντικών του εργαστηρίου.

Μελετώντας τον εγκέφαλο των ποντικών, παρατήρησαν ότι όταν οι ποντικοί κοιμούνταν λιγότερο, στον ιππόκαμπό τους, περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει διάφορες ανώτερες νοητικές λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση, αυξάνονταν τα επίπεδα συγκέντρωσης ενός ενζύμου του PDE4, ενώ αντίθετα μειώνονταν τα επίπεδα συγκέντρωσης ενός μορίου, του cAMP, που επιτελεί σημαντικό έργο στην απομνημόνευση νέων πληροφοριών. Δοκίμασαν λοιπόν να μειώσουν τα επίπεδα αυτού του ενζύμου, και διαπίστωσαν ότι αυτό οδήγησε σε αύξηση της συγκέντρωσης του μορίου cAMP στον εγκέφαλο των ποντικών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να διατηρούν ακμαίες τις μνημονικές και μαθησιακές τους ικανότητες.

Τα νέα αυτά επιστημονικά ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», ρίχνουν νέο φως σε ένα ζήτημα για το οποίο μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν είχε καταφέρει να δώσει σαφείς απαντήσεις: ποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί εμπλέκονται στην εκδήλωση των μαθησιακών δυσλειτουργιών που οφείλονται στη στέρηση του ύπνου; Δημιουργείται συνεπώς μια νέα ερευνητική προσέγγιση του θέματος, η οποία μάλιστα στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη δημιουργία φαρμακευτικής ουσίας, η οποία θα μας κάνει να νιώθουμε ξεκούραστοι και διανοητικά ακμαίοι ενώ είμαστε άυπνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις σημερινές κοινωνίες μάλιστα, όπου οι φρενήρεις ρυθμοί ζωής απαιτούν από εμάς να είμαστε υπερδραστήριοι ενώ κοιμόμαστε ελάχιστα, ένα χάπι που θα αναπληρώνει και θα υποκαθιστά τις ευεργετικές για τον εγκέφαλό μας λειτουργίες του ύπνου θα αποτελούσε ίσως μια λύση, έστω και προσωρινή, για μια μεγάλη γκάμα ανθρώπων που παρουσιάζει εμφανή μείωση των νοητικών της ικανοτήτων εξαιτίας της στέρησης του ύπνου. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τόσο άνθρωποι που λόγω των εργασιακών τους υποχρεώσεων κοιμούνται λίγο ή ακατάστατα, όσο και εκείνοι που υποφέρουν από διάφορες διαταραχές του ύπνου ή από σοβαρές νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή η σχιζοφρένεια.

Στη γοητεία της... Πόλης

Αντώνης Παντινάκης
Οι αποσκευές μας μετά από κάθε ταξίδι, «γεμίζουν» του νου μας με εμπειρίες, νέες εικόνες και καινούργια πολιτισμικά στοιχεία. Τα ταξίδια, είναι αναμφίβολα, μια μεγαλειώδης εμπειρία για καθένα από εμάς και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, όσα χρόνια και εάν έχουμε «πατήσει». Όταν μάλιστα το μέρος που αφήσαμε πίσω μας άγγιξε έντονα, τα πράγματα αλλάζουν. Για ένα Έλληνα και μόνο η ιδέα της περιήγησης στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα σπουδαίο κίνητρο. Ξεχνά άλλωστε κανείς, τις ιστορίες που ακούγαμε μικροί, απ' τον παππού και τη γιαγιά που ήρθαν απ' τη Μ. Ασία; Γεμάτοι συγκίνηση και νοσταλγία μιλούσαν για τις αλησμόνητες πατρίδες που άφησαν τους πίσω πριν πολλά χρόνια. Και τα αθώα μάτια μας κοιτούσαν με περιέργεια τα δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό τους. Άξαφνα, κάποια στιγμή η κουβέντα τους σταματούσε στην Πόλη.
Η «μήτρα» του ξεριζωμένου ελληνισμού ήταν είναι και θα είναι ένα ξεχωριστό σταυροδρόμι πολιτισμών, ιδιαίτερα μαγευτικό και γοητευτικό για τους επισκέπτες της. Στις μέρες μας, όλο και κάτι θα δεις για να θυμηθείς ότι έζησε και ρίζωσε κάποτε το ελληνικό στοιχείο. Πόσο μάλλον υπό το φόντο της Αγίας Σοφίας. Αυτό όμως που κυριαρχεί, μιλώντας για τη σύγχρονη τουρκική πλευρά, είναι το κοινωνικοοικονομικό χάσμα.

Δύο κόσμοι στο στολίδι των Βοσπόρων
Η Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που ιδρύθηκε (330 μΧ), είχε την «κατάρα», να αποτελεί το στολίδι του Βοσπόρου. Χτίστηκε πάνω στο αρχαίο Βυζάντιο και αποτέλεσε την πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών. Της Ρωμαϊκής(324-395), της Βυζαντινής(395-1453) και της Οθωμανικής(1453-1922). Σήμερα, ως η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, χωρίζει την Ευρωπαϊκή και Ασιατική πλευρά της γειτονικής χώρας, συνδυάζοντας δυτικά και ανατολικά στοιχεία. Ακόμη, λόγω της έκτασής της, επιβεβαιώνει και αυτό που ακούγεται για το τουρκικό κράτος επί των ημερών μας. Ότι αποτελείται από δύο κόσμους. Τους υπερβολικά εύπορους και τους υπερβολικά άπορους. Γι' αυτό το λόγο μπορεί να παραξενευτεί κάποιος έντονα κοιτώντας στην μια πλευρά του δρόμου ένα ουρανοξύστη που ακριβώς από δίπλα του πολιορκεί με τη μάζα και την πολυτέλειά του κάποιο χαμόσπιτο.
Η επιβλητική γέφυρα του Βοσπόρου, ενώνει το ευρωπαϊκό με το ασιατικό κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο αγγίζει ανεπίσημα τα είκοσι εκατομμύρια! Οι νοοτροπίες του κόσμου διαφέρουν από γειτονιά σε γειτονιά, λόγω της ξεχωριστής αντίληψης και του μορφωτικού επιπέδου του καθενός. Οι δύο κοινωνικές όψεις σμίγουν συνέχεια. Στην κεντρική πλατεία Τακσίμ, μπροστά από τα παραδοσιακά ψητοπωλεία κεμπάπ που υπάρχουν, μια νεαρή Τουρκάλα ντυμένη σαν κλασική δυτικοευρωπαία συναντά την αντίστοιχη συνομήλικη της με την παραδοσιακή μαντίλα, ως δείγμα αφοσίωσης και σεβασμού στον ισλαμισμό.

Η Αγία Σοφία σήμα κατατεθέν αλλά και τόπος που οι Έλληνες συνεχίζουν να προσκυνούν
Στην παλιά πόλη στην περιοχή Εμινονού βρίσκεται το περίφημο ανάκτορο Τοπ Καπί, που υπήρξε η επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια άλλη τοποθεσία, γνώριμη για τα αξιοθέατά της συναντάται στο μοντέρνο κομμάτι της πόλης, που οριοθετείται στην περιοχή Μπέιογλου, την παλιά συνοικία Πέρα. Τα δύο αυτά μέρη, το σύγχρονο και το παλιό, ενώνονται από τη γέφυρα του Γαλατά, στην οποία εκτείνεται στα μάτια ενός επισκέπτη, ο ύψους 70 μέτρων ομώνυμος πύργος. Το επίκεντρο της μοντέρνας πόλης είναι η κεντρικότερη πλατεία της Κωνσταντινούπολης, η Τακσίμ, ή αλλιώς πλατεία Ανεξαρτησίας, με αρκετούς παράδρομους προς κέντρα διασκέδασης, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα. Στο κέντρο της, μια γιγαντιαία τουρκική σημαία, καθηλώνει του επισκέπτες, δείχνοντάς τους, την αγάπη και το σεβασμό των ντόπιων προς το έθνος τους. Σε κοντινή απόσταση από την πλατεία Τακσίμ, στη συνοικία Χαρμιγέ, υπάρχει το Στρατιωτικό Μουσείο, με εκθέματα από όλες τις περιόδους της στρατιωτικής ιστορίας της Τουρκίας. Στην περιοχή Μπέιογλου βρίσκεται το σύμπλεγμα του Κιλίτς Αλί Πασά, που περιλαμβάνει τζαμί, μικρό μαυσωλείο και σιντριβάνι, χτισμένο κατ' εντολή του Κιλίτζ Αλή Πασά. Το σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο της περιοχής είναι το παλάτι Ντολμάμπαχτσέ, με το υπέρογκο χρυσάφι στα ενδότερά του, όπως και του Μουσείου ζωγραφικής και γλυπτικής, που συνέβαλε στην ενίσχυση του μοντερνισμού, από το 1937 και μετά. Άξια αναφοράς είναι επίσης τα κάστρα κατά μήκος του Βοσπόρου, όπου κυριαρχούν το Ρούμελη Χισάρ στην ευρωπαϊκή Τουρκία, και το Κάστρο της Ανατολίας ή Ανάντολου Χισάρ στην ασιατική ακτή.
Η ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, φαντάζει μακρινή, για τα δεδομένα του σημερινού ημερολογίου. Όμως η καρδιά του ελληνικού στοιχείου εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να χτυπά στην Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός των συμπατριωτών μας δεν είναι και τόσο ισχυρός, όμως η παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγίας Σοφίας, σε κάνουν να θυμάσαι ότι σε αυτό το μέρος κάποτε ζούσαν και μεγαλουργούσαν Έλληνες. Άλλωστε, και ο Κεμάλ, έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη του την τόσο βαθειά σχέση που υπάρχει μεταξύ της Πόλης και του ελληνισμού ανά τους αιώνες, και δεν την έκανε πρωτεύουσα στο νεοσύστατο τουρκικό κράτος το 1922, προτιμώντας την μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό Άγκυρα. Η συγκίνηση για το λαό μας είναι τεράστια, όταν επισκέπτεται αυτά την Αγία Σοφία. Ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, αποτελεί την κοιτίδα της χριστιανικής ιστορίας. Κατά την είσοδό σου στο σπουδαιότερο δημιούργημα της βυζαντινής ναοδομίας, σε πιάνει δέος και ρίγος. Διαπιστώνεις τη μεγαλοπρέπεια του έργου των αρχιτεκτόνων της Ανθέμιου και Ισίδωρου, στα χρόνια του Ιουστινιανού. Τα σύνορα μεταξύ των δύο λαών σπάνε. Είναι εμφανές άλλωστε και από τους τέσσερις μιναρέδες που είναι υψωμένοι εξωτερικά. Χαρακτηριστικά, μέχρι το κέντρο είναι εμφανή τα σημάδια της λειτουργίας της από τους Τούρκους ως τζαμί από το 1453 μέχρι το 1934 από εκεί και πάνω η αίγλη και η μεγαλοπρέπεια της ως χριστιανικό οικοδόμημα που κερδίζει τους επισκέπτες.
Ο εξωτερικός χώρος παραμένει ο ίδιος, παρόλο που συντελούνται κάποια έργα συντήρησης. Και οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν να λένε για την Αγία Σοφία. Και θα τους δεις έξω από τον ιερό χώρο να σου εκδηλώνουν το θαυμασμό τους μόλις καταλάβουν την προέλευσή σου, προσπαθώντας συνάμα να σου πουλήσουν και κανένα βιβλιαράκι με την ιστορία της άλλοτε σπουδαίας Βασιλεύουσας. Ένα πανέμορφο πάρκο με σιντριβάνι, ξεχωρίζει την τέχνη του Χριστιανισμού, απ' του Ισλάμ. Σε κοντινή κλίμακα, οι Τούρκοι θέλησαν να μιμηθούν την αίγλη και τη σπουδαιότητα του βυζαντινού έργου, κατασκευάζοντας, το Μπλε Τζαμί, για χάρη του Σουλτάνου Αχμέτ, το οποίο συγκαταλέγεται στα κορυφαία αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Πολλοί, με την πρώτη ματιά μπερδεύουν τις δύο ξεχωριστές δημιουργίες, αλλά όταν τα κοιτάξεις καλύτερα διαφέρουν αισθητά.

Το πρώιμο σεξ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το σεξ σε πολύ νεαρή ηλικία διπλασιάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι το πρόβλημα είναι συχνότερο στις φτωχότερες γυναίκες, επειδή αυτές ακριβώς τείνουν να έχουν τις πρώτες σεξουαλικές επαφές πολύ νωρίτερα (μέχρι και τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο) σε σχέση με τις κοπέλες από ευκατάστατες οικογένειες.

Η έρευνα, που μελέτησε σχεδόν 20.000 γυναίκες, έγινε από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, υπό τη δρα Σίλβια Φραντσέσκι και δημοσιεύτηκε στο "British Journal of Cancer" (Βρετανικό Περιοδικό Καρκίνου), σύμφωνα με το BBC.

Αν και η διαφορά στη συχνότητα των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους -σε όλο τον κόσμο- έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες δεν ήσαν βέβαιοι για την αιτία.

Η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι, σε μεγάλο βαθμό, ο διπλάσιος κίνδυνος, ειδικά για τις φτωχότερες νέες, εξηγείται από το γεγονός ότι ....ξεκινάνε το σεξ σε μικρότερη ηλικία. Η μελέτη βρήκε επίσης ότι σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από μια γυναίκα, ενώ ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχει μια γυναίκα ή το αν είναι καπνίστρια, δεν φαίνονται να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της έρευνάς τους δεν ισχύουν μόνο για τις έφηβες, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς, όπως είπαν, μια γυναίκα που έχει την πρώτη της σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 20 ετών, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο από μια γυναίκα που πρωτοκάνει σεξ στα 25 της.

Η κύρια αιτία που το σεξ σε μικρότερη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, είναι ότι αυξάνει την πιθανότητα για μόλυνση με τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων (κονδυλωμάτων), δίνοντας έτσι στον ιό περισσότερο χρόνο για να προκαλέσει την αλληλουχία των γεγονότων που μπορεί να καταλήξει σε ανάπτυξη καρκίνου. Αν και οι γυναίκες μπορούν να μολυνθούν με τον ιό HPV σε οποιαδήποτε ηλικία, οι μολύνσεις σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς αυξάνουν το χρονικό διάστημα που η αρχική βλάβη (μόλυνση) μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο.

Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Cancer Research, η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι χρειάζεται να γίνεται προληπτικός εμβολιασμός των κοριτσιών κατά του ιού HPV ήδη από το σχολείο, πριν κάνουν σεξ για πρώτη φορά.
cobra-argos

Σχέση δοντιών - καρδιάς

Οι νεαροί ενήλικες που χάνουν δόντια λόγω κοιλοτήτων ή ουλίτιδας μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο μετέπειτα, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "Heart".
Η μελέτη τεκμηριώνει την άποψη ότι η στοματική υγεία σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ουλίτιδα μπορεί να συντελέσει σε καρδιακή νόσο, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Μ. Βρετανία επικεντρώθηκε σε 12.631 Βρετανούς που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση από τη φοίτησή τους στο κολέγιο και για έως 57 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις ως φοιτητές τις δεκαετίες από το 1940 μέχρι και το 1960. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας μέχρι και το 2005, όπου κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού 1.432 είχαν αποβιώσει.
Συνολικά οι άνδρες και οι γυναίκες με τη χειρότερη οδοντική απώλεια ως φοιτητές είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με άλλους με μικρότερη απώλεια.
Γενικά αυτοί με μεγάλο αριθμό απολεσθέντων δοντιών στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης (εννέα ή περισσότερα) ήταν κατά το ένα τρίτο πιο πιθανό να αποβιώσουν από καρδιακή νόσο συγκριτικά με συνομηλίκους τους που είχαν χάσει λιγότερα από πέντε δόντια.
Η σχέση παρέμενε εμφανής ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική προέλευση και το κάπνισμα, που κάνει κακό τόσο στα δόντια όσο και στα ούλα και την καρδιά.
Η απώλεια δοντιού είναι δείκτης κακής στοματικής υγείας. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα που προκαλούν τις κοιλότητες και την ουλίτιδα μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και είτε να κάνουν κακό στα αιμοφόρα αγγεία είτε να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό, που στη συνέχεια συντελεί σε καρδιακή νόσο.
Ωστόσο η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο, απλά υποστηρίζει το συσχετισμό μεταξύ απώλειας δοντιού και καρδιαγγειακής νόσου

Φακοί επαφής - οθόνες

Οι φακοί επαφής απαλλάσσουν τους ανθρώπους από τα γυαλιά ή τους επιτρέπουν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους, όμως μια νέα γενιά καινοτομικών φακών, φιλοδοξεί να πάει πολύ παραπέρα: να μετατρέψει τους φακούς σε οθόνες που θα δείχνουν μπροστά στα μάτια μας γραφικά και ψηφιακές εικόνες, οι οποίες θα μεταδίδονται ασύρματα στους φακούς-οθόνες από το κινητό τηλέφωνο ή από άλλη φορητή ηλεκτρονική συσκευή.

Αντιλαμβανόμενος ότι το μέγεθος της οθόνης του κινητού και των άλλων ψηφιακών φορητών συσκευών είναι περιοριστικό, ο ερευνητής Μπάμπακ Πάρβιτς του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον των ΗΠΑ προωθεί την ριζοσπαστική ιδέα της προβολής εικόνων στο μάτια μας μέσω φακών επαφής.

Ο πρωτοποριακός φακός, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, συλλαμβάνει τα ραδιοκύματα που εκπέμπει μια κινητή συσκευή και τροφοδοτεί μια οθόνη LED ενσωματωμένη στο φακό. Η όλη τεχνολογία βασίζεται στην χρησιμοποίηση της μικρο-ηλεκτρονικής και της νανο-ηλεκτρονικής. Στόχος του Πάρβιτς, όπως δήλωσε, είναι «να δημιουργηθούν εικόνες που ουσιαστικά θα ‘αιωρούνται’ στον αέρα σε απόσταση μισού έως ενός μέτρου μπροστά από τα μάτια του χρήστη».

Η ενσωμάτωση ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος μέσα σε ένα φακό επαφής αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση. Τα πολυμερή, από όπου αποτελείται ο φακός, δεν αντέχουν τις θερμοκρασίες ή τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην μαζικής κλίμακας μικρο-παραγωγή. Έτσι, ορισμένα εξαρτήματα, όπως το κύκλωμα ενέργειας και το LED, έπρεπε να κατασκευαστούν ξεχωριστά, να εγκλειστούν σε ένα βιοσυμβατό υλικό και στη συνέχεια να τοποθετηθούν σε σχισμές μέσα στο φακό επαφής.

Η τροφοδοσία μιας τέτοιας συσκευής με ενέργεια αποτέλεσε ένα προφανές πρόβλημα. Το ενσωματωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα απαιτεί 330 μικροβάτ, αλλά δεν χρειάζεται μπαταρία. Αντί γι’ αυτήν, μια μικροσκοπική αντένα συλλέγει την ενέργεια που ακτινοβολείται από κάποια κοντινή πηγή ραδιο-κυμάτων.

Οι ερευνητές έχουν κάνει τις πρώτες δοκιμές τοποθετώντας τους φακούς-οθόνες σε λαγούς. Στο μέλλον, οι φακοί θα μπορούν να παίρνουν ενέργεια ασύρματα από το κινητό τηλέφωνο του χρήστη, καθώς αυτό μεταδίδει τις πληροφορίες (εικόνες ή γραφικά) στους φακούς. Όταν τελειοποιηθούν, οι φακοί-οθόνες θα επιτρέπουν την προβολή σε μεγαλύτερη ανάλυση (περισσότερα pixel) και, παράλληλα, μέσω μιας διάταξης μικροφακών, θα εστιάζουν την προβαλλόμενη εικόνα με τέτοιο τρόπο, που θα φαίνεται να αιωρείται μπροστά στα μάτια του ανθρώπου που φορά τους φακούς επαφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόλο που ο διαθέσιμος χώρος είναι λίγος και μέσα σε αυτόν πρέπει να χωρέσουν τόσα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά, ο κάτοχος των φακών δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του με τους φακούς. Όσον αφορά τα είδη εικόνων που θα μπορούν να προβάλλονται, οι πιθανότητες φαίνονται τεράστιες.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τους υπότιτλους ξένων ταινιών (ή την αυτόματη μετάφραση κατά τη διάρκεια συζήτησης με κάποιον σε μια ξένη γλώσσα), τις κατευθύνσεις προσανατολισμού σε μια άγνωστη περιοχή, την χρησιμοποίηση της οθόνης για παιγνίδια (games) ή για πιλότους κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα προσθήκης εικόνων και γραφικών «πάνω» στον πραγματικό κόσμο αναμένεται να οδηγήσει στον εμπλουτισμό της πραγματικότητας με μια εικονική πραγματικότητα.

Οι αμερικανοί ερευνητές θα παρουσιάσουν το πρωτότυπο της συσκευής στη συνδιάσκεψη «Βιοϊατρικά Κυκλώματα και Συστήματα» (BioCas 2009), στο Πεκίνο, εντός του Νοεμβρίου

Υγιές σπέρμα


Καλό θα ήταν όσοι δεν έχουν, να κάνουν προληπτικό τσεκ-απ
«Ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται, αν κάποιος έχει σπέρμα καλής ποιότητας, σε σχέση με ένα σπέρμα χαμηλής ποιότητας. Όσο φτωχότερης ποιότητας είναι το σπέρμα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου», δήλωσε η υπεύθυνη ερευνήτρια δρ. Τίνα Κολντ Γιένσεν.
Αν και η έρευνα δεν πρέπει να τρομάξει όσους γνωρίζουν ότι δεν έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα σπέρματος, σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές, καλό θα είναι να κάνουν προληπτικό «τσεκ-απ» για άλλες ασθένειες, ειδικά καρκίνο των όρχεων. Η ανδρική στειρότητα έχει γίνει όλο και πιο συχνή στους άνδρες των 50 ετών, σύμφωνα με τους Δανούς επιστήμονες.

Η δανική μελέτη αναφέρει ότι άνδρες με συγκέντρωση σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους 40 εκατ. ανά χιλιοστό του λίτρου ήταν 40% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης, σε σχέση με άνδρες που είχαν συγκέντρωση κάτω των 10 εκατ. ανά χιλιοστό του λίτρου.
Η διάρκεια ζωής επίσης διαπιστώθηκε ότι αυξανόταν σταθερά ανάλογα με το ποσοστό των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα, τα οποία εμφάνιζαν φυσιολογική κινητικότητα. Άνδρες με άνω του 75% φυσιολογική κινητικότητα σπέρματος είχαν 54% μικρότερη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με άνδρες, των οποίων το σπέρμα είχε φυσιολογική κινητικότητα κάτω του 25%.
Ακόμα βρέθηκε ότι οι άνδρες που είχαν κάνει παιδιά, ζούσαν περισσότερο σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει, ένα εύρημα που συμφωνεί με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι οι γόνιμοι άνδρες και γυναίκες ζουν περισσότερο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες χωρίς παιδιά, κατά μέσο όρο, είναι φτωχότεροι, λιγότερο υγιείς και πιο επιρρεπείς σε χρόνιες ασθένειες. Όμως η αύξηση στα χρόνια ζωής που σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα σπέρματος, ισχύει τόσο για τους άνδρες με παιδιά, όσο και γι' αυτούς χωρίς παιδιά.
Οι άνδρες με καλύτερο σπέρμα έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως καρκίνου, αναπνευστικών προβλημάτων, στομαχικών προβλημάτων κ.ά. «Το σπέρμα καλής ποιότητας πιθανώς αποτελεί ένα βιολογικό δείκτη γενικής υγείας, ο οποίος σχετίζεται με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης», σύμφωνα με τη δρ. Γιένσεν.

Παράξενη στολή για Surfers

wetsuit_bydiddo_sharkbite

Η εταιρεία
Bydiddo δημιούργησε μια στολή για Surfers η οποία κατά την γνώμη μου θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους ναυαγοσώστες! Χρησιμοποιώντας τεχνικές εκτύπωσης, δημιούργησε μια στολή που με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν να έχει δεχτεί επίθεση από καρχαρία αυτός που την φοράει.

creative-alternative-wetsuits

Η συγκεκριμένη στολή δεν είναι η μόνο 'παράξενη' στολή της εταιρείας, μιας και έχει δημιουργήσει μια σειρά από τέτοιου είδους στολές, τις οποίες μπορείτε να βρείτε προς το παρόν μόνο στο ίντερνετ.

5_wetsuit_bydiddo_sea_xljpg1
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory