Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009
«Ο φακός του χρόνου» της κ. Μαρίνας Βερνίκου

Με περιεχόμενο που περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από εικαστικές συνθέσεις της φύσης, κυκλοφορεί το βιβλίο της κας Μαρίνας Βερνίκου με τον τίτλο «Με το φακό του χρόνου» από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλίο διαθέτει θεματολογικές επιλογές που αφορούν κυρίως τοπία που «παγιδεύτηκαν» άμεσα από τον φακό της συγγραφέως, προβάλλοντας την ζωντάνια και τον αυθορμητισμό της στιγμής, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη. Αθροίζοντας τις φωτογραφίες αποτυπώνεται η ποικιλόμορφη πολυχρωμία και ομορφιά της φύσης σε πολλές εκφάνσεις της, εντυπωσιακές ή παράξενες, φιλικές ή απειλητικές, παιχνιδιάρικες ή εχθρικές.

Στο βιβλίο-λεύκωμα, μπορεί κανείς να δει χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την Σίφνο, τις Οινούσσες την Κύπρο και την μακρινή Ναμίμπια.

ριζοσπαστική μπαταρία, που βασίζεται σε...φύκια!

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν πολύ λεπτές, εύκαμπτες, πανάλαφρες, φθηνές και φιλικές στο περιβάλλον μπαταρίες, που να αποτελούνται αποκλειστικά ή κυρίως από βιοδιασπώμενα μη μεταλλικά μέρη. Σουηδοί ερευνητές του τομέα της νανοτεχνολογίας από το πανεπιστήμιο του Ουψάλα εφηύραν μια πραγματικά ριζοσπαστική μπαταρία, που βασίζεται σε...φύκια!

Ένα από τα πολλά υποσχόμενα υλικά για μια νέα γενιά μπαταριών είναι τα αγώγιμα πολυμερή, τα οποία όμως μέχρι τώρα δεν ήταν εύκολο να αξιοποιηθούν σε μπαταρίες, επειδή η ικανότητά τους να διακρατούν ηλεκτρικό φορτίο, χάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Το υλικό-κλειδί για τη νέα σουηδική μπαταρία είναι ένα συχνά ενοχλητικό πράσινο φύκι (Cladophora), το οποίο, καθώς σαπίζει σε μεγάλες ποσότητες στα ρηχά νερά, μπορεί να μετατρέψει σε…κόλαση μια παραδεισένια παραλία. Το φύκι αυτό παράγει ένα ασυνήθιστο είδος κυτταρίνης, με πολύ μεγάλη επιφάνεια, 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την κυτταρίνη που υπάρχει στο χαρτί.

Η κυτταρίνη αυτού του φυκιού επέτρεψε στους σουηδούς ερευνητές να αυξήσουν δραστικά την ποσότητα του αγώγιμου πολυμερούς, επιτρέποντας έτσι στη μπαταρία να διακρατεί περισσότερο ηλεκτρικό φορτίο και να κάνει περισσότερες επαναφορτίσεις.

Η ερευνήτρια νανοτεχνολογίας Μαρία Στρόμε, σύμφωνα με το Live Science, δήλωσε ότι η νέα τεχνολογία μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την μαζική παραγωγή φιλικών στο περιβάλλον και οικονομικά αποδοτικών μπαταριών. Οι νέες μπαταρίες συνίστανται σε υπερβολικά λεπτά στρώματα αγώγιμου πολυμερούς 40-50 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), που περιβάλλουν ίνες κυτταρίνης από φύκια 20-30 νανομέτρων.

Η μπαταρία, που δεν είναι πιο παχιά από ένα φύλλο χαρτί, είναι εύκολο να παραχθεί και, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, αν τελειοποιηθεί, μπορεί τελικά να αποδειχτεί ανταγωνιστική για τις σημερινές κυρίαρχες μπαταρίες λιθίου. Επίσης οι «μπαταρίες φυκιού» επαναφορτίζονται ταχύτερα από τις σημερινές συμβατικές επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (από 11 δευτερόλεπτα έως οκτώ λεπτά έναντι περίπου μιας ώρας).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιες μπαταρίες μπορεί να έχουν εφαρμογές σε εύκαμπτα ηλεκτρονικά, σε ρούχα, σε διάφορες συσκευασίες κ.α. «Δεν δίνουμε έμφαση τόσο στο να αντικαταστήσουμε τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων, όσο να βρούμε νέες εφαρμογές σε πεδία όπου σήμερα δεν χρησιμοποιούνται μπαταρίες», δήλωσε η Στρόμε.

Για παράδειγμα, οι νέες μπαταρίες θα μπορούσαν να ενσωματώνονται στον τοίχο και να φορτίζουν διάφορους οικιακούς αισθητήρες ή να ενσωματώνονται στα ρούχα και να φορτίζουν π.χ. φορητές συσκευές ανίχνευσης προβλημάτων υγείας. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να διαπιστώσουν πόσο μεγάλες μπορούν να γίνουν τέτοιες μπαταρίες.

Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νανοτεχνολογίας “Nano Letters” της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.

Έως 1,6 χιλιοστά τον χρόνο «βυθίζεται» η αρχαία Ολυμπία

Έως 1,6 χιλιοστά τον χρόνο «βυθίζεται» η αρχαία Ολυμπία. Αυτό που «είδαν» οι δορυφόροι μόλις έστειλαν μία δέσμη ακτινοβολίας στους κίονες της αρχαίας Ολυμπίας δεν χωρούσε αμφιβολία: ο Ναός του Διός, το Πρυτανείο και σχεδόν ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος «βυθίζονται» μέχρι και 1,6 χιλιοστά...
...τον χρόνο. Οι Έλληνες επιστήμονες έπρεπε τώρα να καταλάβουν το γιατί.

Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που η εξελιγμένη δορυφορική τεχνολογία της Συμβολομετρίας Σταθερών Ανακλαστήρων εφαρμόζεται σε έναν αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα τέτοιας σπουδαιότητας για να διαπιστώσει τη συμπεριφορά των μνημείων στο πέρασμα των αιώνων. «Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τουλάχιστον από το 1992 μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Ολυμπίας υφίσταται αυτή την καθίζηση», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ισαάκ Παρχαρίδης που είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και ειδικός σε θέματα παρατήρησης φυσικών καταστροφών της Γης από το Διάστημα με χρήση δορυφορικών συστημάτων.

«Η μεγαλύτερη καθίζηση του εδάφους παρατηρείται κάτω από τα... πόδια του Ναού του Διός. Στο σημείο αυτό την υπολογίσαμε μέχρι και 1,6 χιλιοστά τον χρόνο. Στο Πρυτανείο η καθίζηση είναι 0,36 χιλιοστά, στο Λεωνίδειο 0,69 χιλιοστά τον χρόνο και στην Ακαδημία της Ολυμπίας που βρίσκεται στον Κρόνιο Λόφο 0,36 χιλιοστά τον χρόνο. Αν το δει κανείς υπό το πρίσμα του γεωλογικού χρόνου, η καθίζηση είναι σημαντική. Σε 1.000 χρόνια η αρχαία Ολυμπία θα έχει βυθιστεί κατά ένα μέτρο ή και περισσότερο ίσως».

Για τον κ. Ισαάκ Παρχαρίδη και τον υποψήφιο διδάκτορα κ. Μιχάλη Φουμέλη, η καταβύθιση της αρχαίας Ολυμπίας άρχισε πολύ παλιότερα. «Ίσως να συνέβαινε πάντα γιατί η περιοχή αυτή ανέκαθεν γειτνίαζε με ζώνες που είναι ιδιαίτερα γεωδυναμικά ενεργές», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μ. Φουμέλης. Όμως τα αίτια είναι βαθύτερα. Και βρίσκονται στην ποιότητα των εδαφών πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ολυμπία.

Κακή ποιότητα εδάφους
«Έχουμε να κάνουμε με εδάφη μη συνεκτικά», ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες στους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSΑ) ο κ. Ι. Παρχαρίδης. Ο ΕSΑ και το Ίδρυμα Λάτση στήριξαν την πραγματοποίηση της πρωτοποριακής αυτής έρευνας και οι Έλληνες ειδικοί που κατάφεραν με ένα σύμπλεγμα δορυφόρων να υπολογίσουν από απόσταση 800 χιλιομέτρων στο Διάστημα αυτή την αόρατη με γυμνό μάτι εδαφική αποσταθεροποίηση είναι σίγουροι πως η συμπεριφορά των εδαφών κάτω από τον στίβο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων προκαλεί αργά, αλλά σταθερά αυτή την καταβύθιση.

«Τα ιζήματα του εδάφους συμπυκνώνονται, συνενώνονται κατά κάποιον τρόπο και το έδαφος συρρικνώνεται. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις αυτό. Έτσι είναι η ιστορία της Γης. Η στεριά και η θάλασσα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση σχηματίζοντας βουνά, πεδιάδες, ωκεανούς και παραλίες. Απλώς αυτό που μπορούμε να πούμε εδώ είναι ότι επειδή στην περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας δεν γίνεται χρήση γεωτρήσεων, ο ρυθμός της καθίζησης δεν έχει επιταχυνθεί. Γιατί διαφορετικά, από την άντληση του νερού θα δημιουργούνταν ένα κενό το οποίο θα πήγαινε να καλύψει το έδαφος. Και τότε δεν θα μιλούσαμε απλώς για καθίζηση 1 και 2 χιλιοστών τον χρόνο, αλλά για 3 ή και 4 εκατοστά τον χρόνο», αναφέρει ο κ. Ισαάκ Παρχαρίδης.

Πώς γίνεται η μέτρηση
Η τεχνολογία της Συμβολομετρίας Σταθερών Ανακλαστήρων που έχει αναπτύξει ο κ. Ισαάκ Παρχαρίδης στηρίζεται στην αξιοποίηση δορυφόρων, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 400 έως 800 χιλιομέτρων μακριά από τη Γη. Ο δορυφόρος στέλνει μία δέσμη μικροκυματικής ακτινοβολίας στα μνημεία και αυτή επιστρέφει πίσω μεταφέροντας πληροφορίες για το μέγεθος της απόστασης που χωρίζει τα δύο αντικείμενα. «Το ταξίδι της ακτινοβολίας από τον δορυφόρο στη Γη διαρκεί συγκεκριμένη ώρα και θα αλλάξει μόνο όταν η απόσταση έχει αυξηθεί εξαιτίας της καθίζησης του εδάφους πάνω στο οποίο είναι κτισμένο ένα οικοδόμημα». Ο δορυφόρος περνάει πάνω από το ίδιο σημείο της Γης, κάθε 35 μέρες, την ίδια πάντα ώρα.

H μουσική «αναβαθμίζει» τον εγκέφαλο

Η μουσική είναι ενδεχομένως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο για την καλλιέργεια της νοητικής μας ικανότητας.

Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μουσική εκπαίδευση συνδέεται με ορισμένες νοητικές ικανότητες. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που μαθαίνουν κάποιο μουσικό όργανο στο σχολείο, ή παίζουν σε μουσική μπάντα είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσουν καλύτερα ορισμένες νοητικές ικανότητες.

Oι ειδικοί συνέκριναν παιδιά προσχολικής ηλικίας που είχαν λάβει μαθήματα μουσικής με άλλα που δεν είχαν και είδαν ότι ο εγκέφαλος όσων είχαν κάποια μουσική παιδεία αντιδρούσε περισσότερο σε μία σειρά τεστ αναγνώρισης ήχων. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση στη μουσική βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφαλικού ακουστικού φλοιού.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έμεινε μόνο εκεί. Οι ειδικοί εξέτασαν και άλλες νοητικές ικανότητες και είδαν ότι τα παιδιά με μουσική παιδεία είχαν καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση.

«Υποθέτουμε ότι η μουσική εκπαίδευση (αλλά όχι απαραίτητα η απλή ακρόαση μουσικής) επηρεάζει την προσοχή και τη μνήμη, οπότε διευκολύνει στη μάθηση διαφόρων τομέων», τόνισε η διευθύντρια του Ινστιτούτου για τη Μουσική και τη Νόηση του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Αλλά και μία παλιότερη μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχε δείξει ότι η εκπαίδευση των παιδιών σε ένα μουσικό όργανο βελτίωνε όχι μόνο τις κινητικές και ακουστικές τους δεξιότητες αλλά και τη λεκτική τους ικανότητα.

Εν τω μεταξύ άλλοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι κάθε όργανο επηρεάζει διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα στον εγκέφαλο τραγουδιστών, οι αλλαγές συμβαίνουν σε διαφορετικά σημεία από αυτά που παρατηρούνται στον εγκέφαλο κάποιου που παίζει keyboard
ΥΓΕΙΑ-ΓΟΝΕΙΣ-ΠΑΙΔΙΑ

..... πρωτοκυκλοφόρησε επί Βυζαντίου,

και οι Τάρανδοι …ρυπαίνουν το περιβάλλον

Γιορτές σε τροχιά

Οι πύργοι της εξέδρας εκτόξευσης απομακρύνονται από τον πύραυλο πριν από την πυροδότηση

Ρωσικό σκάφος Soyuz εκτοξεύτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταφέροντας τρία ακόμα μέλη πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έπειτα από τον παραδοσιακό αγιασμό του πυραύλου μία ημέρα νωρίτερα (ένθετη αριστερά), το Soyuz αναχώρησε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στη στέπα του Καζακστάν, μεταφέροντας τον Αμερικανό Τίμοθι Κρίμερ, τον Ιάπωνα Σοΐτσι Νογκούτσι και τον Ρώσο Όλεγκ Κότοβ.

Θα φτάσει στον προορισμό του έπειτα από δύο ημέρες.

Οι τρεις άνδρες θα περάσουν τις γιορτές και τους επόμενους μήνες σε τροχιά, μαζί με δύο ακόμα άτομα, έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο, που βρίσκονται ήδη στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός υποδέχτηκε τους πρώτους δύο ενοίκους του το 2000, δύο χρόνια μετά την εκτόξευση του πρώτου τμήματος.

Σήμερα, το τροχιακό εργαστήριο μπορεί να φιλοξενεί έως έξι άτομα.

Οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τη συναρμολόγηση του σταθμού στα τέλη του 2010, οπότε η NASA θα αποσύρει οριστικά τα διαστημικά λεωφορεία.

Μέχρι να ετοιμαστεί το νέο αμερικανικό σκάφος γύρω στο 2016, η μεταφορά αστροναυτών και εξοπλισμού θα ανατεθεί αποκλειστικά στη Ρωσία ή και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η Denise Milani...στολίζει το δέντρο της!!
Πολύ ωραίες μπάλες!!! Τις Χριστουγεννιάτικες εννοούμε.
bus news

Η αντίστροφη μέτρηση μόλις ξεκίνησε!........Audi A1

H τραπεζοειδής μάσκα, τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και η κυρτή οροφή που παραπέμπει σε coupe αμάξωμα θα χαρακτηρίζουν το νέο Audi Α1, το μήκος του οποίου δεν θα ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα

Οι πληροφορίες, μέχρι σήμερα, ελάχιστες, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της αποκάλυψης του νέου super mini της Audi δείχνει να είναι απόλυτα συγκεκριμένο.

Μετρώντας αντίστροφα από σήμερα και μέχρι τη δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών του A1 στις αρχές του Φεβρουαρίου, η γερμανική φίρμα θα προσπαθήσει να μας μυήσει στα καλά κρυμμένα μυστικά της νέας της πρότασης.

Ενός αυτοκινήτου πόλης που δεν θα ξεπερνά σε μήκος τα τέσσερα μέτρα, αλλά θα αντιπροσωπεύει επάξια τις κατασκευαστικές αρχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε, λοιπόν; Premium χαρακτηριστικά και τεχνολογία αιχμής, που θα υποστηρίζεται από τους υπερ-αποδοτικούς TFSI κινητήρες βενζίνης και TDI πετρελαίου.

Αλλωστε σκοπός της Audi είναι να επαναλάβει την επιτυχία του μικρομεσαίου A3 και σε κάθε περίπτωση να αποφύγει την απογοητευτική εμπορική πορεία ανάλογων προτάσεων του ομίλου, όπως του A2 και του VW Lupo.

Όπως και να έχει η αντίστροφη μέτρηση που ουσιαστικά ξεκίνησε το 2007 με την παρουσίαση του A1 Project Quattro στο Τόκιο, θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2010 με την παγκόσμια πρεμιέρα του αυτοκινήτου στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης.


τα πουλιά μπορούν να «δουν» το γήινο μαγνητικό πεδίο

Όταν τα πουλιά μεταναστεύουν σε μακρινές αποστάσεις, μερικές φορές χιλιάδων χιλιομέτρων, συνήθως καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς σημείο κάθε χρόνο. Αυτή η ικανότητα ακριβούς πλοήγησης και προσανατολισμού στον χώρο, που την έχουν εκατομμύρια πουλιά, έχει εδώ και πολλά χρόνια εντυπωσιάσει τους επιστήμονες, που αναρωτιούνται «πώς, στο καλό, τα πουλιά καταφέρνουν κάτι τέτοιο».

Τα πουλιά ταξιδεύουν εν μέρει προσανατολιζόμενα σε σχέση με τον ήλιο και εν μέρει ακολουθώντας φυσικά σημάδια-ορόσημα στο έδαφος. Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο θα ήσαν αρκετά για να πετύχουν τόση ακρίβεια στον προορισμό τους. Τα πουλιά μπορούν να ταξιδεύουν συννεφιασμένες μέρες και, επιπλέον, να βρίσκουν το δρόμο τους παρόλο που πετούν πάνω από τεράστιους ωκεανούς, χωρίς να βλέπουν από κάτω τους κάποιο διακριτό σημάδι, παρά μόνο νερό.

Εδώ και καιρό, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι τα πουλιά έχουν μια εγγενή ικανότητα να αντιλαμβάνονται το γήινο μαγνητικό πεδίο και να προσαρμόζουν ανάλογα την πορεία τους. Μερικοί επιστήμονες έχουν κάνει την υπόθεση ότι ο μηχανισμός προσανατολισμού βρίσκεται στο ράμφος του πουλιού, όπου υλικά με βάση το σίδηρο δρουν ως μαγνητικοί αισθητήρες που ανιχνεύουν τον προσανατολισμό του πουλιού σε σχέση με το μαγνητικό πεδίο, στέλνοντας τις σχετικές πληροφορίες στον εγκέφαλό του μέσω ειδικού νεύρου.

Άλλοι επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει αυτή τη θεωρία, αντιπροτείνοντας ότι οι μαγνητικοί αισθητήρες βρίσκονται στα μάτια του πουλιού, όπου υποδοχείς φωτός ευαίσθητοι στα μαγνητικά πεδία τροφοδοτούν συνεχώς με δεδομένα τον εγκέφαλο μέσω οπτικών νεύρων.

Τώρα, ο Χένρικ Μούριτσεν και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο Όλντενμπουργκ της Γερμανίας, με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, έρχονται να ενισχύσουν τη δεύτερη θεωρία ότι τα πουλιά «βλέπουν» το μαγνητικό πεδίο. Oι μελέτες τους, που εστιάστηκαν στον κοκκινολαίμη της Ευρώπης, διαπίστωσαν ότι όταν τα πουλιά φέρουν κακώσεις στον εγκέφαλό τους, οι οποίες διαταράσσουν την εγκεφαλική λειτουργία επεξεργασίας του φωτός, που έρχεται από τα μάτια, τότε αδυνατούν να προσανατολισθούν με την χρήση του μαγνητικού πεδίου. Από την άλλη, τα πουλιά που έχουν κακώσεις, οι οποίες οδηγούν σε δυσλειτουργία του νεύρου, που συνδέει το ράμφος με τον εγκέφαλό τους, δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα. Το συμπέρασμα των ερευνητών, από την παραπάνω σύγκριση, είναι ότι τα μάτια είναι πιο σημαντικά από το ράμφος για τον προσανατολισμό των πουλιών.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.nature.com
Παύλος Δρακόπουλος

Τα 10 πιο ακριβά διαζύγια του Hollywood

Michael & Juanita Jordan: 168.000.000 δολάρια // Michael & Juanita Jordan: 168.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Michael & Juanita Jordan: 168.000.000 δολάρια

Ο θρυλικός μπασκετμπολίστας παντρεύτηκε την Juanita Vanoy, μία τραπεζική υπάλληλο του Chicago, το 1989. Εκείνος είχε ήδη υπογράψει ένα 8ετές συμβόλαιο ύψους 25.000.000 δολαρίων με την ομάδα «Chicago Bulls», ενώ κέρδιζε επιπλέον 30.000.000 δολάρια το χρόνο από τη Nike και άλλους χορηγούς του. Στη διάρκεια του γάμου τους, που έληξε τον Δεκεμβρίο του 2006, ο Jordan κέρδισε περισσότερα από 350.000.000 δολάρια, ενώ η Juanita αποζημιώθηκε με το ποσό των 168.000.000 δλαρίων, γεγονός που καθιστά το διαζύγιό τους, το πιο ακριβό στη ιστορία του Hollywood.

Neil Diamond & Marcia Murphey: 150.000.000 δολάρια // Neil Diamond & Marcia Murphey: 150.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Neil Diamond & Marcia Murphey: 150.000.000 δολάρια

Ο τραγουδιστής παντρεύτηκε την Murphey, μία βοηθό τηλεοπτικής παραγωγής, το 1969, λίγο πριν κυκλοφορήσει τον πρώτο του χρυσό δίσκο, με τίτλο «Touching You, Touching Me». Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Neil Diamond ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους μουσικούς στη show biz, με ετήσια κέρδη ύψους 14.000.000 δολαρίων. Μετά από 25 χρόνια γάμου, εκείνη έκανε αίτηση διαζυγίου το 1994, επικαλούμενη ασυμφωνία χαρακτήρων. «Αποχώρησε» από το γάμο τους με τη μισή περιουσία του Diamond, ο οποίος αργότερα σχολίασε: «Της άξιζε κάθε δεκάρα. Εύχομαι να βρει ευτυχία ανάλογη των χρημάτων αυτών».

Steven Spielberg & Amy Irving: 100.000.000 δολάρια // Steven Spielberg & Amy Irving: 100.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Steven Spielberg & Amy Irving: 100.000.000 δολάρια

Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν η Amy Irving πήγε στην οντισιόν για την ταινία «Close Encounters of the Third Kind» (1977). Παντρεύτηκαν το 1985, αφότου ο Spielberg είχε ήδη γευτεί την επιτυχία της πρώτης «Indiana Jones» ταινίας και του «ET του Εξωγήινου». Πήραν διαζύγιο σχεδόν μετά από 4 χρόνια γάμου. Η Irving με επιτυχία αμφισβήτησε το προγραμιαίο συμβόλαιό τους, το οποίο ήταν γραμμένο επάνω σε μία χαρτοπετσέτα και ανταμοίφθηκε με 100.000.000 δολάρια, που αναλογούσαν στη μισή περιουσία του σκηνοθέτη. Σήμερα, η περιουσία του αγγίζει τα 3.000.000.000 δολάρια!
Madonna & Guy Ritchie: 76.000.000-92.000.000 δολάρια // Madonna & Guy Ritchie: 76.000.000-92.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Madonna & Guy Ritchie: 76.000.000-92.000.000 δολάρια

Παρόλο που το διαζύγιο της «βασίλισσας της ποπ» και του Guy Ritchie, εκρεμμεί, υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ των 76-92.000.000 δολαρίων, τα οποία θα δώσει η Madonna στον πρώην σύζυγό της -γεγονός που την καθιστά τη μοναδική γυναίκα στη λίστα. Το ζευγάρι γνωρίστηκε μέσω του Sting και της συζύγου του, Trudie Styler, το 1999. Παντρεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2000, 4 μήνες μετά τη γέννηση του γιου τους, Rocco, ενώ το διαζύγιό τους ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2008. Ο «ακριβός» διακανονισμός τους περιλαμβάνει το εξοχικό σπίτι τους και μία pub στην Αγγλία.
Harrison Ford & Melissa Mathison: 85.000.000 δολάρια // Harrison Ford & Melissa Mathison: 85.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Harrison Ford & Melissa Mathison: 85.000.000 δολάρια

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1977 σε ένα δείπνο και παντρεύτηκε το 1983. Έξι χρόνια αργότερα, ο Harrison Ford έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Hollywood, λαμβάνοντας 7.000.000 δολάρια για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Presumed Innocent». Μέχρι το 1995 είχε ανεβάσει το «κασέ» του στα 20.000.000 δολάρια για κάθε ταινία. Ο γάμος του με την Melissa έληξε το 2004 κι εκείνη εκτός από τον διακανονισμό που έκαναν, ζήτησε μερίδιο από μελλοντικά του κέρδη από ταινίες που έκανε όσο ήταν μαζί, όπως τα κέρδη από τις πωλήσεις των DVD της τριλογίας του «Indiana Jones».
Kevin Costner & Cindy Silva: 80.000.000 δολάρια // Kevin Costner & Cindy Silva: 80.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Kevin Costner & Cindy Silva: 80.000.000 δολάρια

Ο Kevin Costner και η Cindy Silva συναντήθηκαν στο πανεπιστήμο California State University και παντρεύτηκαν το 1978. Κατά τη διάρκεια των 16 χρόνωνν του γάμου τους, ο Costner έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς του Hollywood, ενώ η ταινία του «Χορεύοντας με τους Λύκους» (1990) απέσπασε 7 Όσκαρ (μεταξύ των οποίων το Όσκαρ σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας για τον ίδιο). Ο Costner κέρδισε μόνο το 1991, 50.000.000 δολάρια! Επειδή η Silva ήταν παντρεμένη μαζί του στη διάρκεια αυτών των επιτυχημένων χρόνων, «ανταμοίφθηκε» με 80.000.000 δολάρια.
James Cameron & Linda Hamilton: 50.000.000 δολάρια // James Cameron & Linda Hamilton: 50.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

James Cameron & Linda Hamilton: 50.000.000 δολάρια

Ο σκηνοθέτης της πιο επιτυχημένης ταινίας όλων των εποχών, του «Τιτανικού» παντρεύτηκε την πρωταγωνίστρια του «Εξολοθρευτή» τον Ιούλιο του 1997. Μαζί απέκτησαν μία κόρη, όμως ο γάμος τους «ναυάγησε» μόλις μετά από 18 μήνες. Ο Cameron κέρδισε περίπου 100.000.000 δολάρια για τον «Τιτανικό» (η ταινία έφερε στα ταμεία 1.800.000.000 δολάρια!) και η Hamilton πολύ απλά, πήρε τα μισά από αυτά.
Paul McCartney & Heather Mills: 49.000.000 δολάρια // Paul McCartney & Heather Mills: 49.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Paul McCartney & Heather Mills: 49.000.000 δολάρια

Το 2002, το πρώην «Σκαθάρι» παντρεύτηκε την άγνωστη τότε Heather Mills, μοντέλο και ακτιβίστρια, η οποία ήταν 30 χρόνια μικρότερη του. Κι ενώ μαζί απέκτησαν μία κόρη, την Beatrice, το 2003, τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισαν να χωρίσουν. Εκείνη τον κατηγόρησε για βιαιοπραγία. Εκείνος την κλείδωσε έξω από το σπίτι τους στο Λονδίνο. Το διαζύγιό τους συζητήθηκε πολύ και άφησε την Mills single και κατά 49.000.000 δολάρια πλουσιότερη!
Phil Collins & Orianne Cevey: 47.000.000 δολάρια // Phil Collins & Orianne Cevey: 47.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Phil Collins & Orianne Cevey: 47.000.000 δολάρια

Τον Αύγουστο του 2008, οι βρετανικές εφημερίδες ανακοίνωσαν ότι ο Phil Collins θα πληρώσει την τρίτη του σύζυγο 47.000.000 δολάρια, σύμφωνα με τον διακανονισμό του διαζυγίου τους. Το ζευγάρι, που ήταν παντρεμένο επί 6 χρόνια, γνωρίστηκε σε περιοδεία του καλλιτέχνη. Για εκείνον η εμπειρία δεν ήταν πρωτόγνωρη, αφού και τη δεύτερη σύζυγό του, Jill Tavelman, «αποζημίωσε» με το ποσό των 34.000.000 δολαρίων.
Michael & Diandra Douglas: 45.000.000 δολάρια // Michael & Diandra Douglas: 45.000.000 δολάρια (Copyright c Myself.gr 2009)

Michael & Diandra Douglas: 45.000.000 δολάρια

Ο 33χρονος Michael Douglas γνώρισε την 19χρονη τότε Diandra Luker το 1977 προεκλογικό πάρτι. Παντρεύτηκαν 6 εβδομάδες αργότερα και απέκτησαν έναν γιο, τον Cameron. Χώρισαν μετά από 22 χρόνια, το 1999, λίγο πριν εκείνος γνωρίσει την Catherine Zeta Jones. Στη διάρκεια του γάμου τους, η καριέρα του εκτοξεύτηκε με ταινίες όπως «Wall Street» και «Βασικό Ένστικτο». Η Diandra ανταμοίφθηκε με 45.000.000 δολάρια, ενώ πήρε και δύο από τα σπίτια του ζευγαριού, στο Beverly Hills και στη Majorca.
RC-CAFE

Τα «εξωγήινα» πλάσματα των βυθών

Στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών του πλανήτη κρύβουν πλάσματα άγνωστα μέχρι τώρα στην επιστημονική κοινότητα. Στα παγωμένα νερά, σύμφωνα με νέες επιστημονικές ανακοινώσεις, ανακαλύφθηκαν συνολικά 17.650 θαλάσσια είδη.

Τα πλάσματα ζουν σε βάθος από 200 μέτρα - σημείο όπου παύει να υπάρχει ηλιακό φως - μέχρι και 5 χιλιόμετρα. Εξ αυτών, τα 5.722 ζουν σε βάθος μεγαλύτερο από τα 1.000 μέτρα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η άβυσσος των ωκεανών ήταν μια έρημος "γυμνή" από ζωή. Η συγκεκριμένη αντίληψη τώρα πια έχει ανατραπεί. Και τούτο διότι τα βάθη των ωκεανών αντιμετωπίζονται πλέον ως το μεγαλύτερο και πιο παράξενο οικοσύστημα της Γης.

Τα θαλάσσια αγγούρια και τα "Ντάμπο"


Τα νέα στοιχεία προέκυψαν από την ευρύτερη δεκαετή διεθνή πρωτοβουλία για την "Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής". Η πρωτοβουλία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2010. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπεύθυνο ωκεανογράφο Ρόμπερτ Κάρνεϊ του πολιτειακού πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους Times του Λονδίνου, η "Απογραφή", με τη συμμετοχή 2.000 επιστημόνων από 80 χώρες μέσα από 210 αποστολές έχει καταγράψει συνολικά περίπου 235.600 θαλάσσια είδη και αναμένεται να ανακαλύψει και ακόμη περισσότερα μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ένα χρόνο.

Φωσφορίζουσες μέδουσες, μεγάλα σκουλήκια που τρώνε πετρέλαιο, τεράστιες γαρίδες και καλαμάρια, καβούρια, κοράλλια, σπάνιοι καρχαρίες και άλλα πιο εξωτικά πλάσματα, όπως τα σιφωνοφόρα - ζώα μεγαλύτερα και από γαλάζια φάλαινα - τα διαφανή θαλάσσια αγγούρια με πλοκάμια ή τα ζελατινοειδή οκτάποδα μήκους δύο μέτρων, με πτερύγια σαν αυτιά - τα οποία οι επιστήμονες αποκαλούν "Ντάμπο" λόγω της ομοιότητάς τους με το γνωστό καρτούν - αποτελούν μέρος των οικοσυστημάτων των σκοτεινών βυθών.

Η άβυσσος δεν είναι μαύρη τρύπα...


"Η ποικιλία της ζωής στα μεγάλα βάθη είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε. Η άβυσσος δεν είναι πια μια μαύρη τρύπα" δήλωσε ο Κάρνεϊ. Όπως πρόσθεσε, ο πραγματικός αριθμός των ειδών κάτω από το βάθος των 200 μέτρων είναι κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές μεγαλύτερος από τα 17.650 είδη που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα. "Η πανίδα της αβύσσου είναι τόσο πλούσια σε βιοποικιλότητα και τόσο άγνωστη μέχρι σήμερα, που η ανακάλυψη ενός γνωστού είδους αποτελεί μια ανωμαλία" ανέφερε από την πλευρά του, ο Δρ. Ντέηβιντ Μπίλετ, του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας.

Το φως δεν μπορεί να διαπεράσει τα νερά κάτω από το βάθος των 200 μέτρων. Πέρα από αυτό το βάθος, όπου δεν μπορούν πια να φυτρώσουν υποθαλάσσια φυτά, τα θαλάσσια πλάσματα πρέπει, για να επιβιώσουν, να εκμεταλλευτούν τα βακτήρια - όπως για παράδειγμα εκείνα που διασπούν το μεθάνιο ή το πετρέλαιο - ή εναλλακτικά να βρουν τροφή που βυθίζεται σαν βροχή από τα επιφανειακά νερά. Τέτοιου είδους τροφή μπορεί να προέρχεται από μικροσκοπικά νεκρά πλάσματα μέχρι και ολόκληρα πτώματα φαλαινών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πολλά πλάσματα των βυθών δημιουργούν το δικό τους φως για να μπορούν να βλέπουν μέσα στο μόνιμο σκοτάδι, να βρίσκουν πιο εύκολα τη λεία τους αλλά και να βοηθιούνται στο ζευγάρωμα. Ορισμένα τολμηρά πλάσματα των επιφανειακών φωτισμένων νερών τολμούν να κάνουν εξερευνήσεις στη σκοτεινή άβυσσο, όπως ένας θαλάσσιος ελέφαντας, τον οποίο οι επιστήμονες βρήκαν σε βάθος 2.388 μέτρων.

Ανέξοδη έρευνα για πετρέλαιο

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μερικά πλάσματα, όπως τα σκουλήκια - γεωτρύπανα που ζουν κάτω από τα 500 μέτρα βάθος και τρέφονται με τη διάσπαση του πετρελαίου και του μεθανίου, μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ αξιόπιστο βιολογικό δείκτη για το πού οι εταιρίες πετρελαίου μπορούν να βρουν στο βυθό ορυκτά καύσιμα, αντί να κάνουν πολυδάπανες γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις στο βυθό.

Η πολύπλοκη έρευνα στους βυθούς

Η μελέτη της ωκεάνιας αβύσσου είναι ένα δύσκολο και πανάκριβο έργο. Γίνεται με τη βύθιση καμερών, τη χρήση σόναρ και ειδικών ρομποτικών σκαφών. Προς το παρόν, τα πιο αβυσσαλέα από όλα τα βάθη, τα λεγόμενα και "Βάθη του Άδη", που φθάνουν σε βάθος μεγαλύτερο και από το ύψος του Έβερεστ, παραμένουν ουσιαστικά εκτός της επιστημονικής έρευνας.

Οι επιστήμονες τονίζουν τα πρακτικά οφέλη από μια τέτοια εξερεύνηση είναι ανεκτίμητα καθώς προστίθεται στις γνώσεις μας ένα τεράστιο γενετικό δυναμικό. Σύμφωνα με τη διάσημη ωκεανογράφο Σίλβια Έρλ, η βιομάζα στο βυθό μπορεί να υπερβαίνει τη βιομάζα στην επιφάνεια της Γης

Πως να βρείτε τον σωσία σας!


Πρόκειται για ένα site της Coca Cola Zero που με την βοήθεια του γνωστού σε όλους μας Facebook, μπορείτε να ανακαλύψετε τον σωσία σας μέσα στο facebook. Δεν το δοκίμασα για να δω τα αποτελέσματα του και την εγκυρότητα του, αν όμως κάποιος επιθυμεί να το δοκιμάσει μπορεί να πατήσει εδώ.
psaxtiria

Γάμος για καλή υγεία


Όσο περισσότερο μένουν παντρεμένοι τόσο καλύτερα
Τα άτομα που είναι παντρεμένα και παραμένουν μέσα στο γάμο απολαμβάνουν καλύτερη υγεία από τους αενάως εργένηδες, αλλά η απώλεια του συντρόφου μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην υγεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Health and Social Behavior».
Ιστορικά, οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγγαμοι ως ομάδα τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία από τους άγαμους, αν και πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα πλεονεκτήματα υγείας που προκύπτουν από το γάμο εξασθενούν.
Στην παρούσα μελέτη της δρ. Λιντα Γουέιτ από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, διαπιστώνεται ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι Αμερικανοί που είναι παντρεμένοι τείνουν να βαθμολογούν υψηλότερα την υγεία τους, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ. Επίσης αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και περιορισμούς της κινητικότητά τους.
Απ' την άλλη, τα άτομα που είναι διαζευγμένα ή τελούν εν χηρεία έχουν χειρότερο αποτέλεσμα από τα άτομα που δεν έχουν παντρευτεί ποτέ, σε συγκεκριμένους δείκτες υγείας, περιλαμβανομένου του αριθμού των χρόνιων παθήσεων υγείας που αναφέρουν. Τα άτομα που ήταν κάποτε έγγαμοι αναφέρουν κατά μέσο όρο 20% περισσότερες παθήσεις και 23% περισσότερους περιορισμούς.
Ένας δεύτερος γάμος φαίνεται να μειώνει μερικές από τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει το διαζύγιο ή η χηρεία. Ωστόσο, άνδρες και γυναίκες που έχουν ξαναπαντρευτεί γενικά έχουν χειρότερη υγεία από εκείνους που έχουν έναν διαρκή έγγαμο βίο.

Η απώλεια του έγγαμου βίου λόγω διαζυγίου ή χηρείας είναι μια εξαιρετικά αγχώδης κατάσταση και η κατάσταση αυτή τελικά επηρεάζει και την υγεία.
«Σκεφτείτε την υγεία ως τα χρήματα που αποταμιεύουμε στην τράπεζα. Σκεφτείτε το γάμο ως μηχανισμό συντήρησης ή ενίσχυσης της υγείας. Σκεφτείτε το διαζύγιο ως μια περίοδο με πολύ υψηλές δαπάνες», εξηγεί η ερευνήτρια.
Τα στοιχεία βασίστηκαν σε έρευνα που έγινε σε δείγμα 9.100 Αμερικανών 50 ετών και άνω που είχαν πάρει μέρος σε εθνική δημοσκόπηση υγείας το 1992.
Συνολικά, το 55% ήταν διαρκώς παντρεμένοι, το 4% δεν είχε παντρευτεί ποτέ και οι υπόλοιποι ήταν διαζευγμένοι ή χήροι τουλάχιστον μια φορά.
Η οικογενειακή κατάσταση σχετίστηκε με τη συνολική κατάσταση της υγείας ακόμη και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων.
Πάντως σε καμιά περίπτωση τα ευρήματα της μελέτης δεν σημαίνουν ότι απλώς το να μένει κανείς μέσα σ' έναν γάμο θα του προσφέρει οφέλη για την υγεία του.
Ένα μειονέκτημα της μελέτης είναι ότι δεν περιλάμβανε στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάμου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που παραμένουν σε έναν μη ευτυχισμένο γάμο τείνουν να έχουν αυξημένους κινδύνους υγείας όπως υπέρταση, κατάθλιψη και καρδιακή νόσο

Τσάντα laptop που φορτίζει το laptop

Υπάρχουν πολλές τσάντες που παρέχουν ενέργεια με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στοιχεία και χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό, σε χώρες με λιγότερη από τη μισή ηλιοφάνεια από τη δική μας.

Οι περισσότερες τσάντες παρέχουν ενέργεια για τη φόρτιση ενός MP3 p_layer_, ενός κινητού και υποστήριξη λίγων λεπτών για το laptop.

Ωστόσο η νέα Generator από την Voltaic έχει τη δυνατότητα να φορτίσει εξολοκλήρου ένα laptop σε μία μέρα ηλιοφάνειας.

Παρέχει 14.7 watt από ένα μικρό φωτοβολταϊκό στοιχείο και μια ενσωματωμένη μπαταρία που παρέχει σταθερή ενέργεια και επιπλέον διαθέτει έξοδο USB, φορτιστή αυτοκινήτου και μια πληθώρα από αξεσουάρ για να μπορεί να φορτίζει σχεδόν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Βέβαια προς το παρόν η τιμή της είναι ιδιαίτερα υψηλή (599 δολάρια) όμως με την Generator μπορείτε να έχετε ενέργεια σε οποιοδήποτε σημείο βρεθείτε. Αρκεί να έχει ήλιο...

Πώς να πλύνετε το αυτοκίνητο σας χωρίς νερό ή χημικές ουσίες


Πώς να πλύνετε το αυτοκίνητο σας χωρίς νερό ή χημικές ουσίες. Δεν έχει σημασία τι αυτοκίνητο οδηγείτε, κάποια στιγμή, θα πρέπει να το καθαρίσετε. Αλλά το να παραδώσετε το αυτοκίνητό σας στα παραδοσιακά πλυντήρια αυτοκινήτων συμβάλλει σε μια τεράστια σπατάλη νερού, για να μην αναφέρουμε...
...τις σαπουνάδα διάλυσης, η οποία μπορεί να πάει κάτω από την πόλη στις αποχετεύσεις και ενδεχομένως να φθείρει το σύστημα ύδρευσης.

Υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Οικολογικά καθαριστικά, όπως το Eco Touch: είναι ένα άνυδρο προϊόν καθαριότητας αυτοκινήτων που είναι μη τοξικό, βιοδιασπώμενο και χωρίς πετροχημικά. Απλά το χρησιμοποιείται για ψεκασμό και σκουπίζετε, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να έχει ένα καθαρό, γυαλιστερό αυτοκίνητο. Στο τέλος ρίξτε τις ειδικές πετσέτες μικροϊνών στο πλύντήριο και μπορείτε να τις επαναχρησιμοποιήσετε.

Φτιαγμένο από φυτικής προέλευσης επιφανειοδραστικές ουσίες (ινδική καρύδα και σόγια) και ένα υδατοδιαλυτό πολυμερές, το Eco Touch δεν περιέχει αρωματικές ουσίες, χρωστικές ουσίες, ή φωσφορικά άλατα. Δεν πρόκειται μόνο για την εξοικονόμηση νερού, θα εξοικονομήσετε πολλά λεφτά από τα έξοδα του πλυντηρίου αυτοκινήτων (τα οποία μέσο όρο χρεώνουν 12 ευρώ την επίσκεψη). Ένα μπουκάλι οικολογικού καθαριστικού διαρκεί για 8-12 πλύσεις και κοστίζει λιγότερο από 8 ευρώ. Κάντε τα μαθηματικά, και μετρήστε την οικολογική αλλά και οικονομική σας εξοικονόμηση.

Αυτό είναι επίσης ένα μέσο εξοικονόμησης κατά το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας με τη χρήση του λάστιχου, ήτοι μεγάλη μείωση στο λογαριασμό του νερού σας. Και με τις πρόσφατες ελλείψεις νερού σε όλο τον κόσμο, τα οικολογικά καθαριστικά θα σας κρατήσουν από τις σπατάλη πολύτιμων σταγόνων.

Το καλύτερο μέρος είναι ότι το πλύσιμο με οικολογικά καθαριστικά σας γλυτώνουν από επίπονες διαδικασίες, όπως οιβρώμικες εκπλύσεις με νερό.

Μία Συμβουλή: Αν έχετε πραγματικά αφήσει το αυτοκίνητό σας να καλύπτεται με ένα παχύ στρώμα βρώμας, μπορεί να χρειαστεί να πάτε ένα ταξίδι στο πλυντήριο αυτοκινήτων. Τα οικολογικά καθαριστικά λειτουργούν καλύτερα εάν είναι σχετικά καθαρές και τακτικές οι επιφάνειες του αυτοκινήτου. Μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε ανάμεσα στα πλυσίματα, για να διατηρείτε το αυτοκίνητό σας καθαρό.

Οι εταιρείες των οικολογικών καθαριστικών προσφέρουν επίσης προϊόντα για την περιποίηση της αγαπημένης σας ζάντας, των κιγκλιδωμάτων σας ή άλλων σημείων του αυτοκινήτου!

Γιγάντια λακούβα στον Ατλαντικό ίσως είναι κρατήρας μετεωρίτη


Το ανάγλυφο της λεκάνης αποτυπώθηκε με ηχοβολιστικές συσκευές (Πηγή: EMEPC)

Πορτογαλική αποστολή χαρτογράφησης ανακάλυψε στο βυθό του Ατλαντικού έξω από τις Αζόρες μια γιγάντια λεκάνη που βαφτίστηκε «Τηγανητό Αβγό», λόγω του σχήματός του, και αποδίδεται σε πρόσκρουση μετεωρίτη πριν από λίγα εκατομμύρια χρόνια.

Ο τεράστιος λάκος βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το αρχιπέλαγος των Αζορών και σε βάθος δύο χιλιομέτρων. Έχει βάθος 110 μέτρα και στο κέντρο του φέρει έναν κυκλικό λόφο ύψους 300 περίπου μέτρων, ο οποίος θυμίζει τον κρόκο σε αβγό μάτι.

Αυτού του είδους η κεντρική ανύψωση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κρατήρων που δημιουργούνται από πτώσεις διαστημικών βράχων ή κομητών, όταν το έδαφος αναπηδήσει αμέσως μετά το χτύπημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κοντά στο τηγανητό αβγό, σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων, βρίσκεται ένας μικρότερος αλλά παρόμοιος σχηματισμός. «Βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αν το Τηγανητό Αβγό είναι κρατήρας, θα μπορούσε να είναι κι αυτό κρατήρας» δήλωσε στο BBC ο Δρ Φρεντερίκο Ντίας της Ομάδας για την Επέκταση της Πορτογαλικής Υφαλοκρηπίδας.

Η Ομάδα, που έχει ως στόχο να προσδιορίσει μέχρι πού εκτείνεται πραγματικά η υφαλοκρηπίδα της Πορτογαλίας, ανακάλυψε τη λεκάνη το 2008 στη διάρκεια υδρογραφικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε με ηχοβολιστικά μηχανήματα.

Νέα αποστολή φέτος το φθινόπωρο επιβεβαίωσε την ύπαρξή του και απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής προέλευσης.

Του χρόνου, η περιοχή θα ερευνηθεί εκ νέου με ρομποτικό βαθυσκάφος. «Για να είμαστε σίγουροι [ότι πρόκειται για κρατήρα], πρέπει να πάρουμε δείγματα και να δημιουργήσουμε το προφίλ των ιζηματογενών στρωμάτων προκειμένου να εξακριβώσουμε ότι υπάρχει πραγματικά μια κεντρική ανύψωση λόγω της πρόσκρουσης» ανέφερε ο Δρ Ντίας, παρουσιάζοντας την ανακάλυψη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.

Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κρατήρα, η πρόσκρουση που τον δημιούργησε πρέπει να ήταν σχετικά πρόσφατη -τα βασαλτικά πετρώματα του πυθμένα σε αυτό το σημείο έχουν πιθανή μέγιστη ηλικία τα 17 εκατομμύρια χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

Υποβρύχιος τρόμος στη μεγάλη οθόνη


Δέκα χαρακτηριστικές ταινίες στις οποίες ο κινηματογράφος αποτύπωσε υποθαλάσσιους εφιάλτες

Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Οσο γοητευτικά μυστηριώδης μπορεί να φανεί η «υποβρύχια ζωή» μετά την ανάγνωση του «20.000 λεύγες υπό την θάλασσα» του Ιουλίου Βερν, άλλο τόσο σκληρή και ύπουλη στην πραγματικότητα είναι. Το υποβρύχιο, ας μην ξεχνάμε, είναι η πιο ύπουλη πολεμική μηχανή, ένα γιγαντιαίο και αθόρυβο σιδερένιο χέλι, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να χτυπήσει εκεί που δεν το περιμένεις.

Μοιραία όμως, όπως απεδείχθη με το πρόσφατο ναυάγιο του ρωσικού υποβρυχίου «Κουρσκ», το υποβρύχιο, περισσότερο ακόμη και από το αεροπλάνο ­ όπου ο κίνδυνος είναι ορατός, ο τρόμος ολιγόλεπτος και ο θάνατος, συχνά, ακαριαίος ­, είναι το πιο ευάλωτο στον κίνδυνο πολεμικό όπλο.

Ο κινηματογράφος ­ και σε αυτή την περίπτωση ­ υπήρξε το καταλληλότερο μέσο για να αποκρυσταλλωθεί με ανατριχιαστική ακρίβεια ο τρόμος των ανήμπορων ανδρών ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι, εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι στην απεραντοσύνη του θαλάσσιου βυθού. Από την εποχή του βωβού κινηματογράφου και του «Civilization» (1916) των Ρέτζιναλντ Μπάρκερ, Τόμας Ινκ ως την πιο πρόσφατη, εφετινή ταινία αυτού του περιεχομένου, το «U-96» του Τζόναθαν Μόστοου που θα δούμε τον χειμώνα, έχουν γυριστεί περισσότερες από 100 ταινίες οι οποίες, άλλες άμεσα, άλλες έμμεσα, όλες πάντως με την απαιτούμενη σοβαρότητα (εκτός αν ήταν κωμωδίες), ασχολήθηκαν με τον υπόγειο υγρό εφιάλτη. Εδώ θυμίζουμε, αν όχι τις δέκα σημαντικότερες, τις πλέον χαρακτηριστικές.

1. «Το υποβρύχιο»

(«Das Boot», 1981, Δ. Γερμανία)

Σκην.: Βόλφγκανγκ Πέτερσεν

Ηθ.: Γιούργκεν Πρόκνοου, Χέρμπερτ Γκρόνεμαϊερ, Κλάους Βένεμαν

Πίσω από μια μάλλον τυπική πλοκή ­ ένα γερμανικό υποβρύχιο αναλαμβάνει μια αποστολή στον Βόρειο Ατλαντικό ­ διακρίνουμε τη λιτή, μεστή αλληγορία για τη ματαιότητα του πολέμου εν γένει, κάτι που εντείνεται από τη σχολαστική εμμονή του σκηνοθέτη Βόλφγκανγκ Πέτερσεν στις μικρές και μεγάλες καταστάσεις που προσδιορίζουν την κλειστοφοβική προσμονή του θανάτου και τον τρόμο που πηγάζει από την αβεβαιότητα. Το «Υποβρύχιο» παραμένει η σημαντικότερη αλλά και η πιο χαρακτηριστική όλων των «υποβρύχιων» ταινιών.

2. «Μονομαχία στον Ατλαντικό»

(«The enemy below», 1957, ΗΠΑ)

Σκην.: Ντικ Πάουελ

Ηθ.: Ρόμπερτ Μίτσαμ, Κουρτ Γιούργκενς, Θίοντορ Μπάικελ

Μια σκληρή μονομαχία γάτας - ποντικού, η οποία ωστόσο σιγά σιγά αποκτά την εικόνα μιας αθόρυβα επιβλητικής αντιπολεμικής ταινίας. Σε μειονεκτική θέση ο Κουρτ Γιούργκενς, ο γερμανός εχθρός «από κάτω», σε πλεονεκτική ο Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο αμερικανός εχθρός «από πάνω». Οι σκηνές όπου το υποβρύχιο αντιμετωπίζει κινδύνους είναι ασυγκρίτως τρομακτικότερες από εκείνες όπου σε δύσκολη θέση βρίσκεται το αμερικανικό αντιτορπιλικό. «Μικρή» ταινία, από εκείνες όμως που για κάποιους λόγους σφραγίζονται στη μνήμη.

3. «Επιχείρηση Τόκιο»

(«Destination Tokyo», 1943, ΗΠΑ)

Σκην.: Ντέλμερ Ντέιβς

Ηθ.: Κάρι Γκραντ, Τζον Γκάρφιλντ, Τομ Τάλι, Τζον Φορσάιθ

Κλασική ταινία προπαγάνδας, από εκείνες που κατά τη διάρκεια του Β" Παγκοσμίου Πολέμου γυρίζονταν με μεγάλη συχνότητα στις ΗΠΑ για να αναπτερώνουν το ηθικό των αμερικανών πολιτών. Ο Κάρι Γκραντ στον ρόλο του αριστοκρατικού κυβερνήτη του υποβρυχίου «Superfin» θα αντιμετωπίσει πολλά ώσπου να καταλήξει το σκάφος του στο Τόκιο, σε μια αποστολή ανίχνευσης των εκεί καιρικών συνθηκών από την οποία θα κριθεί η απόφαση για την πρώτη επιχείρηση βομβαρδισμού ιαπωνικού εδάφους από αέρος. Οχι μια σπουδαία ταινία, αλλά, ιστορικά, μοντέλο στο είδος της.

4. «Το κυνήγι του κόκκινου Οκτώβρη»

(«The hunt for the Red October», 1990, ΗΠΑ)

Σκην.: Τζον Μακ Τίρναν

Ηθ.: Σον Κόνερι, Αλεκ Μπάλντουιν, Σαμ Νιλ

Το αγέρωχο παρουσιαστικό του Σον Κόνερι κυριαρχεί στην υποβρύχια αυτή περιπέτεια με το απίστευτο αλλά καλοδουλεμένο σενάριο: Ενας ρώσος κυβερνήτης υποβρυχίου αποφασίζει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Δύση... μέσα στο ίδιο του το σκάφος. Ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Αμερικανοί όμως αντιλαμβάνονται αμέσως το σχέδιό του και έτσι το πλοίο θα μπει στο στόχαστρο και των δύο δυνάμεων, σαν «καθιστή πάπια». Από το μπεστ σέλερ του Τομ Κλάνσι. Ευπρόσωπη ψυχαγωγία.

5. «SOS Από ατομικό υποβρύχιο»

(«Gray lady down», 1978, ΗΠΑ)

Σκην.: Ντέιβιντ Γκριν

Ηθ.: Τσάρλτον Ιστον, Ντέιβιντ Κάρανταϊν, Κρίστοφερ Ριβ, Ρόνι Κοξ

Η ταινία που ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη με την περίπτωση του «Κουρσκ» (την οποία πιθανότατα θα δούμε επίσης κάποτε στον κινηματογράφο). Ενα αμερικανικό υποβρύχιο οπλισμένο με πυρηνικά όπλα βυθίζεται στα ανοιχτά του Κονέκτικατ και η προσπάθεια διάσωσής του τροφοδοτεί αυτή τη χαρακτηριστική ταινία καταστροφής της δεκαετίας του "70, μειονέκτημα της οποίας είναι ότι τον κυβερνήτη του εν κινδύνω σκάφους ενσαρκώνει ο Τσάρλτον Ιστον...

6. «Τα γεράκια των θαλασσών»

(«Run silent, run deep», 1958, ΗΠΑ)

Σκην.: Ρόμπερτ Γουάιζ

Ηθ.: Κλαρκ Γκέιμπλ, Μπαρτ Λάνκαστερ, Τζακ Γουόρντεν

Ο πρωτότυπος αγγλικός τίτλος δηλώνει με ακρίβεια το πώς κινείται ένα υποβρύχιο σε κατάσταση πολέμου. Τρέχει αθόρυβα και τρέχει βαθιά. Αν και το σενάριο της ταινίας στηρίζεται κυρίως στην πεισματάρικη κόντρα του κυβερνήτη (Γκέιμπλ) με τον ύπαρχό του (Λάνκαστερ), ο Ρόμπερτ Γουάιζ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ατμόσφαιρα έντασης που δημιουργείται από το στρες θαρραλέων ανδρών υπό πίεση.

7. «Crimpson tide»

(1995, ΗΠΑ)

Σκην.: Τόνι Σκοτ

Ηθ.: Τζιν Χάκμαν, Ντένζελ Ουάσιγκτον, Βίγκο Μόρτενσεν

Και εδώ το υποβρύχιο ως αρένα της προσωπικής «μονομαχίας» δύο στρατιωτικών: του σίγουρου, «ξύλινου» κυβερνήτη (Χάκμαν) με τον ανοιχτόμυαλο, επιφυλακτικό ύπαρχό του (Ουάσιγκτον). Πρέπει να πυροδοτηθούν οι πυρηνικές βόμβες εναντίον των Ρώσων ή μήπως είναι αναγκαίο να επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά το σήμα που δίνει την εντολή; Το πλήρωμα θα βρεθεί στο χάος μιας άτσαλης ανταρσίας και τελικά αν κάτι θα σώσει την κατάσταση, αυτό θα είναι η καθαρή τύχη. Παρά την κινδυνολογία του, το «Crimpson tide» μάς αφήνει τελικά με αμφιβολίες κατά πόσον πρέπει να είμαστε σίγουροι για εκείνους που δουλειά τους είναι να μας προστατεύουν.

8. «Η άβυσσος»

(«The abyss», 1989, ΗΠΑ)

Σκην.: Τζέιμς Κάμερον

Ηθ.: Εντ Χάρις, Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο, Μάικλ Μπιν

Στην προσπάθειά του να σώσει τους άνδρες ενός βυθισμένου υποβρύχιου, το πλήρωμα ενός υποβρύχιου σταθμού γεωτρήσεων συναντά μια... εξωγήινη οντότητα με την οποία θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει. Χωρίς τη συμβολή των ντεκόρ, των επαναστατικών οπτικοακουστικών εφέ και του χώρου στον οποίο αποκλειστικά διαδραματίζεται ­ το νερό ­ «Η άβυσσος» δεν θα πραγματοποιείτο ποτέ. Καλύπτει πλήρως τις ορέξεις των φίλων της φαντασίας, εφόσον ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το εξωγήινο στοιχείο ως φορέα της ειρήνης στη Γη! Και ίσως είναι καλύτερα να μη μείνουμε στην ιδεολογία της ταινίας παρά στο αγχωτικό δίωρο της αφόρητης πίεσης που ζουν υποβρυχίως τα μέλη του πληρώματος, το οποίο κυριολεκτικά δεν ξεχνιέται με τίποτε.

9. «Καταδυόμεθα»

(«We dive at dawn», 1943, Βρετανία)

Σκην.: Αντονι Ασκουιθ

Ηθ.: Τζον Μιλς, Ερικ Πόρτμαν, Νάιαλ Μακ Γκίνις

Μια από τις πιο αξιόλογες ναυτικές περιπέτειες του αγγλικού κινηματογράφου, γυρισμένη και αυτή για πατριωτικούς κυρίως λόγους, όταν ο Β" Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν στο ζενίθ του. Προσεκτική μελέτη της ψυχολογίας των ανδρών ενός βρετανικού υποβρυχίου λίγο πριν από την εκτέλεση μιας σημαντικής αποστολής, τον βομβαρδισμό ενός γερμανικού πολεμικού πλοίου.

10. «Υποβρύχιο Παπανικολής»

(1971, Ελλάδα)

Σκην.: Γιώργος Ζερβουλάκος

Ηθ.: Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Σταύρος Ξενίδης

Η δράση του γνωστότερου ελληνικού υποβρυχίου κατά τη διάρκεια του Β" Παγκοσμίου Πολέμου. Ή, αλλιώς, ο ελληνικός κινηματογράφος προβάλλει το θάρρος και το κουράγιο των πολεμικών μας δυνάμεων τηρώντας με... στρατιωτική πειθαρχία τις οδηγίες της δικτατορίας του Παπαδόπουλου

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κράνων


Τα κράνα μπορούν να αποτελέσουν μια νέα εναλλακτική λύση αξιοποίησης των ορεινών και ημιορεινών αγρών χαμηλής απόδοσης, ενώ σημαντικές είναι και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, σύμφωνα με επισημάνσεις των επιστημόνων.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα, κατά την περίοδο ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe), σε βιταμίνη C (103 mg/100 g), υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (48-73 mg/100g (περισσότερο από τις φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια), καροτίνη και ταννίνες.

Ο Όμηρος αναφέρει τα κράνα ως τροφή χοίρων, ενώ ο Θεόφραστος αναφέρει τον καρπό ως "κράνιον". Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα κράνα είχαν και μαγικές ιδιότητες. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα βεβαιώνει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του, για τροφή, "καρπόν κρανείας και άκυλλον βάλανον", κράνα δηλαδή και πουρναρίσια βαλανίδια.

Ο μικρός σε έκταση κλήρος του μέσου Έλληνα αγρότη, σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Διαμαντή, τακτικό ερευνητή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στο ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη, θα έπρεπε να είχε στρέψει εδώ και χρόνια την αγροτική μας στρατηγική για ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε καλλιέργειες παραδοσιακών προϊόντων υψηλής απόδοσης (αρωματικά φυτά, μικρά φρούτα δάσους σμέουρα-βατόμουρα-μύρτιλα, τρούφα, κάστανο-καρύδι).

Η καλλιέργεια της κρανιάς, αναφέρει ο ερευνητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συγκαταλέγεται σ' εκείνες που θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ομορφιά της υπαίθρου μας και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της κρανιάς, πρόκειται για ένα αυτόχθονο, μακρόβιο φυλλοβόλο δένδρο, καλά προσαρμοσμένο στις κλιματεδαφικές συνθήκες της χώρα μας, που ευδοκιμεί σχεδόν σ' όλα τα είδη των εδαφών από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα, υγρά ή ξηρά αμμοπηλώδη έως βαριά αργιλώδη με pH 3,7-7,0. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες (-30° C). Ανθίζει το χειμώνα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο), ενώ τα άνθη της παραμένουν για περίπου δύο μήνες, γεγονός που εξυπηρετεί τον εύκολο εντοπισμό των δένδρων. Οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου (με αρχές Σεπτεμβρίου), οπότε και παίρνουν έντονα κόκκινο, γυαλιστερό χρώμα.

Τα κράνα, όπως εξηγεί ο κ. Διαμαντής, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πλέον των 4 φλαβονοειδών). Κατά παράδοση, τα κράνα χρησιμοποιούνται για φάρμακο από τους ντόπιους στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Το ότι τα κράνα έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες αποδεικνύεται και από τις μελέτες που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη σήμερα.

Η συνεχώς ανερχόμενη στροφή του μέσου Έλληνα καταναλωτή προς τα βιολογικά προϊόντα είναι βέβαιο πως θα αυξήσει και τη ζήτηση σε κράνα. Η παγκόσμια αγορά για βιολογικά προϊόντα το 2001 ανήλθε σε 16 δισ. δολάρια, το 2008 υπολογίζεται στα 80 δισ. δολάρια ενώ κατά τα επόμενα 10 χρόνια η ζήτηση θα υπερβαίνει την προσφορά.

Όμως και τα οικονομικά αποτελέσματα από τη μεταποίηση των κράνων είναι πολλαπλά, όπως σημαντική θα είναι και η προστιθέμενη αξία. Εάν λοιπόν η καλλιέργεια της κρανιάς οργανωθεί σωστά είναι βέβαιο πως λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων της θα ξεπεράσει σε απόδοση τη μαστίχα Χίου, τον κρόκο Κοζάνης, επισημαίνει ο κ. Διαμαντής.

Για την τεχνική της καλλιέργειας, ο ερευνητής αναφέρει πως πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους, μοσχεύματα και παραφυάδες. Νέα φυτά μπορεί να προέλθουν και από μοσχεύματα μαλακού ξύλου βλαστών στο τέλος της άνοιξης ή αρχές του καλοκαιριού, από μοσχεύματα ημίσκληρου ξύλου στο μέσο ή στο τέλος του καλοκαιριού ή από μοσχεύματα σκληρού ξύλου στο τέλος φθινοπώρου ή το χειμώνα.

Η κρανιά σπάνια κλαδεύεται. Το κλάδεμα δεν πρέπει να γίνεται μέχρι το κλάδεμα των ανθέων καθόσον αυτά σχηματίζονται στους βλαστούς του προηγουμένου έτους και όχι στη νέα βλάστηση.

"Η κρανιά προσφέρει, λοιπόν, στην Ελλάδα την ευκαιρία- τονίζει ο κ. Διαμαντής- να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ενός αγροτικού προϊόντος με πολλαπλή χρήση (υψηλής διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας). Η έκταση των εγκαταλελειμμένων ορεινών και ημιορεινών αγρών αυξάνεται λόγω μετακίνησης των νέων στα αστικά κέντρα και αποδημίας της παλιάς γενιάς. Η αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών με καλλιέργειες όπως της κρανιάς, της τρούφας, της καστανιάς και της καρυδιάς και των μικρών φρούτων μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό εισόδημα. Επιπλέον, οι καλλιέργειες αυτές δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα, συμβάλλουν στη συγκράτηση των νέων στις εστίες τους και την περιφέρεια, όπου αναμφισβήτητα το επίπεδο διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα βεβαρημένα αστικά κέντρα".

Ποιες είναι όμως οι κύριες χρήσεις των κράνων;

Τα κράνα παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ποτών, μαρμελάδας και γλυκών. Τα γνωρίζουν όλες οι νοικοκυρές, σε αστικές και μη περιοχές.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητές τους ήταν γνωστές από τα παλιά χρόνια. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις ημέρες μας κατά της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων, λόγω της στυπτικότητάς τους, που οφείλεται στις ταννίνες. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικά.

Στις ορεινές περιοχές της χώρα μας τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά καρδιακών παθήσεων, κοιλόπονου, κατά πόνων περιόδου, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας. Εκχυλίσματα του φλοιού θεωρείται ότι θεραπεύουν την ψώρα των σκύλων.

To ξύλο της κρανιάς είναι σκληρότατο και αντοχής σε θραύση. Tα πιο γερά γκλιτσόξυλα των τσοπάνων γίνονται από νεαρούς βλαστούς κρανιάς. Κρανίσιες βέργες χρησιμοποιούσαν και οι … δάσκαλοι. "Ακάρδιον και στερεόν όλον, όμοιον κέρατι την πυκνότητα και την ισχύν", χαρακτηρίζει το κρανόξυλο ο Διοσκουρίδης. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάστηκε ο Δούρειος Ίππος της Τροίας. Κρανίσια ήσαν τα δόρατα των αρχαίων θηρευτών και των πολεμιστών του Μεγ. Αλεξάνδρου, ενώ από το σκληρό ξύλο της κρανιάς κατασκευάζονται διάφορα μικροαντικείμενα.

Μια από τις σημαντικότερες χρήσεις της κρανιάς είναι ότι αποτελεί όμορφο καλλωπιστικό φυτό, αφού ανθίζει μέσα στο χειμώνα, ενώ και την περίοδο ωρίμανσης των καρπών είναι εξαιρετικά ελκυστική.

Πιστεύω, καταλήγει ο κ. Διαμαντής, ότι η μεταποίηση του κράνου και η εισαγωγή στην αγορά διάφορων υποπροϊόντων θα προάγει την καλλιέργεια της κρανιάς σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές

tv-greek-sansimera

Γονίδιο κατά λίπους

Ένα μόνο γονίδιο μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την τάση συσσώρευσης λίπους, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο "Cell Metabolism".
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής το δρα Τζόναθαν Γκραφ, χειραγώγησαν το λιπώδες γονίδιο για να τροποποιήσει την ποσότητα του λιπώδους ιστού που συσσωρεύουν οι δροσόφυλλες, τα σκουλήκια και τα ποντίκια.
Αν η ίδια επίδραση επιτευχθεί και στους ανθρώπους, που είναι φορείς του ίδιου γονιδίου, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους καταπολέμησης της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Ο δρ Γκραφ εξηγεί ότι «από τα θηλαστικά μέχρι τα σκουλήκια, το γονίδιο αυτό ελέγχει το σχηματισμό του λίπους. Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί τόσα πολλά άτομα παλεύουν να χάσουν βάρος, ενώ μας υποδεικνύει μια εξ ολοκλήρου νέα κατεύθυνση ανάπτυξης ιατρικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της επιδημίας παχυσαρκίας και διαβήτη. Ενδεχομένως, αν μπορέσουμε να επηρεάσουμε το γονίδιο ακόμη και στο ελάχιστο, αυτό να έχει θετική επίδραση επί του λίπους».
Το λιπώδες γονίδιο ανακαλύφθηκε στις δροσόφυλλες πριν από 50 χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν εντοπίσει τον ακριβή ρόλο του. Οι Αμερικανοί ειδικοί χρησιμοποίησαν αρκετές μεθόδους για να το ενεργοποιήσουν και να το απενεργοποιήσουν σε διάφορα στάδια της ζωής των πειραματόζωων και σε διάφορα τμήματα του σώματος.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το γονίδιο δρα ως υψηλού επιπέδου κύριος διακόπτης, που ενημερώνει τον οργανισμό για το πότε πρέπει να συσσωρεύσει και πότε να κάψει το λίπος.
Τα ποντίκια με πειραματικά αυξημένη δραστηριότητα του γονιδίου έτρωγαν εξίσου ή και περισσότερο με τα φυσιολογικά ποντίκια. Ωστόσο ήταν πιο αδύνατα, είχαν ανθεκτικά στο διαβήτη λιποκύτταρα και μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα την ινσουλίνη και το μεταβολισμό του σακχάρου του αίματος.
Αντίθετα, τα πειραματόζωα που είχαν μειωμένη γονιδιακή δραστηριότητα ήταν παχύτερα και λιγότερο υγιή και είχαν διαβήτη. Επίσης παρατηρήθηκε ότι η δραστηριότητα του γονιδίου μπορούσε να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα χειραγώγησης της επίδρασής του για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διερευνήσουν περαιτέρω το μηχανισμό δράσης του γονιδίου

Μηχανικά έργα τέχνης.

Η διακόσμηση του τοίχου με έναν πίνακα, σίγουρα τον ομορφαίνει. Αλλά από την άλλη, ένας πίνακας, δεν παύει να είναι κάτι 'άψυχο'. Τι θα λέγατε να διακοσμήσετε τον τοίχο σας με ένα έργο τέχνης το οποίο μεταβάλετε και αλλάζει συνέχεια?
Τα παρακάτω 'μηχανικά έργα τέχνης' που σας παρουσιάζω, είναι δημιουργία του Brett Dickins από την Αυστραλία και είναι κατασκευασμένα από ξύλο και μέταλλο. Διαθέτουν επίσης έναν ηλεκτροκινητήρα για να τους παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την κίνηση.Μπορείτε να δείτε όλη την συλλογή του από τα μηχανικά 'γλυπτά' του, όπως τα αποκαλεί στην σελίδα του στο YouTube.
psaxtiria

οι χρήστες του Ίντερνετ μπορούν να εξερευνούν τον Άρη

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου ή, πιο απλά, ερασιτεχνική επιστημονική έρευνα μαζί με διασκέδαση. Η NASA και η Microsoft δημιούργησαν ένα νέο διαδραστικό online διαδικτυακό τόπο, όπου οι χρήστες του Ίντερνετ μπορούν να παίζουν παιγνίδια (games) και παράλληλα να εξερευνούν τον Άρη και να βοηθούν τους επιστήμονες να κάνουν νέες ανακαλύψεις.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη εφαρμογή της νέας αντίληψης περί «σοφίας του πλήθους», που ίσως μπορεί να αποδειχτεί ανώτερη ακόμα και από αυτή την ειδημόνων.

Το site με τίτλο “Γίνε Αρειανός» προσκαλεί οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να βοηθήσει τους επιστήμονες να βγάλουν άκρη και να αξιοποιήσουν τον τεράστιο όγκο εικόνων και άλλων πληροφοριακών στοιχείων που έχουν συλλεχθεί για τον «κόκκινο πλανήτη», π.χ. βελτιώνοντας τους υπάρχοντες χάρτες. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στην ιστορία όπου ο καθένας μπορεί να γίνει εξερευνητής.

Οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να διευρύνουν τις εξειδικευμένες προσπάθειες λίγων εκατοντάδων ερευνητών του Άρη και να κάνουν τις δικές τους αυθεντικές συνεισφορές», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Οι χρήστες θα μπορούν, για παράδειγμα, να μετρήσουν τους κρατήρες του Άρη, κάτι που είχε αποθαρρύνει ακόμα και τη NASA μέχρι τώρα, λόγω του τεράστιου αριθμού τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και την μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού του κόσμου, που έχει συνεργαστεί για την τεχνολογία του site (με βάση την πλατφόρμα Microsoft Windows Azure Platform), «η συνεργασία χιλιάδων εθελοντών μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν πολύ καλύτερους χάρτες».

«Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα που έρχονται συνεχώς από τον Άρη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα ευρύτερο κοινό που θα εξετάζει αυτά τα δεδομένα, θα τα ταξινομεί και θα βοηθά στην κατανόηση της σημασίας τους», ανέφερε εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA.

Το όλο εγχείρημα, παράλληλα, έχει επιμορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, φέρνοντας πολύ κόσμο πιο κοντά στον «κόκκινο πλανήτη», ο οποίος θα αποτελέσει το στόχο μελλοντικών επανδρωμένων διαστημικών αποστολών.

Το site φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες του Άρη, που έχουν τραβηχτεί από τη δεκαετία του ΄60 μέχρι σήμερα, πολλές από τις οποίες δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα δημοσιοποιηθεί.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να θέτουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις σχετικά με τον πλανήτη. Ακόμα μπορούν να παίζουν games και να κερδίζουν πόντους ανάλογα με το πόσους κρατήρες μετράνε ή πόσο καλούς χάρτες μπορούν να δημιουργήσουν.

Φραγμός για φώκιες


«Βάρβαρο» χαρακτηρίστηκε το κυνήγι τους
Την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που προέρχονται από φώκιες ενέκριναν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας το «βάρβαρο» κυνήγι τους.
Τα προϊόντα αφορούν σε γούνες, κρέας και λάδι φώκιας, αλλά από την απαγόρευση εξαιρούνται όσα προέρχονται από παραδοσιακές μεθόδους κυνηγιού, όπως εφαρμόζονται από τους αυτόχθονες Ινουίτ του Καναδά και της Γροιλανδίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν την απαγόρευση, που έχει ήδη εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σκληραίνοντας τις προτάσεις που είχε κάνει η Κομισιόν, όπως και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων.
Οι φώκιες σκοτώνονται συχνά με χτυπήματα στο κεφάλι από ρόπαλα με αιχμηρή μεταλλική άκρη (τα επονομαζόμενα «χάκαπικ»). Ο Καναδάς υποστηρίζει ότι το κυνήγι γίνεται σε «συνθήκες ανθρωπιάς», ενώ υπολογίζεται ότι η ευρωπαϊκή απαγόρευση θα επηρεάσει εμπορικές δραστηριότητες συνολικού ύψους γύρω στα 4,2 εκατ. ευρώ.
Ο Καναδάς υποστηρίζει ότι η απαγόρευση αποτελεί άδικο περιορισμό στη διακίνηση αγαθών, εναντίον της οποίας μπορεί να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ


Παρενέργειες στην όσφρηση προκαλούν τα αντισυλληπτικά χάπια, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ικανότητα των γυναικών να επιλέγουν τον ιδανικό σύντροφο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ειδικοί, που ξεκίνησαν έρευνες, οι οποίες αν επιβεβαιώσουν τα παραπάνω, τα αντισυλληπτικά θα κατηγορηθούν για νέα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ζήτησαν από 100 γυναίκες να μυρίσουν τις μπλούζες 100 ανδρών για να ερευνήσουν τα μυστικά της σεξουαλικής έλξης.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως το αντισυλληπτικό χάπι αλλοιώνει την όσφρηση, βασική παράμετρο για την εύρεση ιδανικού συντρόφου.

Αν επιβεβαιωθεί το συμπέρασμα αυτό με περαιτέρω έρευνες, το χάπι θα μπορούσε να κατηγορηθεί για προβλήματα γονιμότητας, προβλήματα στις σχέσεις, ενώ θα μπορούσε να διαλύσει ακόμα και γάμους.

Πιθανό επίσης θα ήταν να προκαλέσει προβλήματα στην επόμενη γενιά, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να γεννηθούν παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται πως δεν επιλέγουν ένα ετερώνυμο αρσενικό, αλλά άνδρες με τους οποίους έχουν γενετικές ομοιότητες, πράγμα που προκαλεί σημαντικά προβλήματα, αν σκεφτεί κανείς πως η επιβίωση των ειδών εξαρτάται από την γενετική ποικιλότητα.

Χωρίς αυτή, οι γυναίκες θα μπορούσαν να έχουν δυσκολίες στη σύλληψη ή να αποβάλλουν.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory