Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009

Εκανες μπάνιο σήμερα;

Η Ashleigh Morris απο τη Μελβούρνη έχει να απολαύσει μπάνιο κάπου 5 χρόνια. Στην ηλικία περίπου των 14ων, η 19 χρονη σήμερα Asheigh, παρουσίασε μια πολύ περίεργη αλλεργία. Απο τότε οποιαδήποτε στιγμή έρθει σε επαφή με το νερό απίστευτοι πόνοι εκδηλώνονται σε όλο της το κορμί.


Η ασθένεια αυτή είναι απίστευτα σπάνια και ονομάζεται Aquagenic Urticaria. Ευτυχώς δεν εχει επιπτώσεις με το νερό που πίνει κάποιος (πέραν απο το οτι αν τυχόν της πέσει λίγο νεράκι στο χέρι η στο μάγουλο οι πόνοι έρχονται και πάλι)


Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ashleigh - και αυτό με αφόρητους πόνους - είναι ντους για κάπου ένα λεπτό, και πάλι όμως το σώμα της γεμίζει εξανθήματα τα οποία προκαλούν τα βλέμματα των περίεργων.

Η μικρότερη φάτνη του κόσμου.Ένας Ιταλός βιοτέχνης φιλοτέχνησε την μικρότερη σκηνή της γέννησης πάνω στο κεφάλι μίας καρφίτσας.
Το χέρι του Aldo Caliro σκάλισε ένα μικροσκοπικό γλυπτό που περιέχει την Παρθένο, τον Ιωσήφ, έναν άγγελο και τον μικρό Ιησού μέσα στο παχνί.

Ολόκληρη η σκηνή βρίσκεται στο κεφάλι μίας καρφίτσας, που τοποθετήθηκε μετά σε ένα κομμάτι βελούδο και περιβάλλεται από ένα φωτοστέφανο από διαμάντια, που επισκιάζουν τις φιγούρες.

O Caliro χρωμάτισε τις φιγούρες με ένα πινέλο που αποτελείτο από μία τρίχα.Τώρα ο κύριος Caliro που ετοιμάζεται να μπει στο Guinness Book of Records είπε:

"Ήταν σκληρή δουλειά, στην αρχή δημιούργησα την πρώτη φάτνη πάνω σε μία φακή, μετά πάνω σε κόκκο καφέ που ζέστανα και μετά όταν τελειοποίησα την τεχνική μου, δοκίμασα πάνω στο κεφάλι της καρφίτσας.Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό μου το δημιούργημα."


Περισσότερες φωτογραφίες εδώ
αναδημοσίευση από kakoslykos7

60 Χρόνια Porsche σε λιγότερο από 1 λεπτό

Πονοκέφαλοι: ίσως φταίει το στομάχι


Η εμφάνιση πονοκεφάλων είναι συχνότερη σε άτομα με γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, παλινδρόμηση όξινου υγρού του στομάχου και δυσκοιλιότητα, παρά σε άτομα, τα οποία δεν εμφανίζουν αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, δείχνει νέα έρευνα. Οι πονοκέφαλοι και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι συνήθη στον γενικό πληθυσμό με συνακόλουθο μεγάλο οικονομικό κόστος για τη φροντίδα της υγείας τους, επισημαίνουν οι ερευνητές. «Η επιστημονική βιβλιογραφία, όμως, για τη συννοσηρότητα του πονοκεφάλου και των παραπόνων για γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι μικρή», υπογραμμίζεται στο ιατρικό περιοδικό Cephalalgia.

Για τη διερεύνηση, η δρ Anne Hedge Aamodt και οι συνεργάτες της από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο της Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Τροντχάιμ, ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 43.732 συμμετέχοντες στη σχετική μελέτη υγείας. Αφού στάθμισαν το φύλο, την ηλικία, κατάθλιψη, άγχος και άλλους παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιδράσουν, η ερευνητική ομάδα επισήμανε σημαντικά υψηλότερη εμφάνιση του πονοκεφάλου μεταξύ ατόμων με παλινδρόμηση, διάρροια, δυσκοιλιότητα και ναυτία σε σύγκριση με άτομα χωρίς τέτοια συμπτώματα. Η συσχέτιση μεταξύ του πονοκεφάλου και των γαστρεντερικών συμπτωμάτων ήταν ενδεικτική όσον αφορά τη συχνότητα του πονοκεφάλου», δήλωσε η δρ Aamodt στο Reuters Health. «Είναι σημαντικό να επισημαίνεται το συνολικό πρόβλημα στους ασθενείς και να αποφεύγουμε χορήγηση φαρμάκων για τον πονοκέφαλο με αρνητικές επιδράσεις σε αυτούς με έντονη γαστρεντερική ενόχληση», συμπλήρωσε η ίδια.

Οι ισχυροί «δεσμοί» μεταξύ συχνών πονοκεφάλων και των συχνών γαστρεντερικών παραπόνων προκαλούν ερωτήματα για κοινούς μηχανισμούς, οι οποίοι κάνουν αυτούς που υποφέρουν από πονοκεφάλους να έχουν «προδιάθεση» σε γαστρεντερικά προβλήματα, κατέληξε η δρ Aamodt.

Τα δώρα του μέλλοντος...

Τι δώρα θα χαρίζουμε στους αγαπημένους μας σε 5, 10 ή 20 χρόνια από σήμερα; Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο γοητευτικές εφευρέσεις που θα πρωταγωνιστούν κάτω από τα μελλοντικά χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Άθραυστα gadgets

Σε λίγα χρόνια, θα χαρίζουμε δώρα υψηλής τεχνολογίας στον εαυτό μας και τους φίλους μας χωρίς το φόβο του ατυχήματος. Ήδη μια κοινοπραξία αμερικανικών πανεπιστημίων έχει κατασκευάσει κοκκιώδη υλικά, κεραμικά και πολυμερή που προστατεύουν τα ευπαθή αντικείμενα από τους κραδασμούς, τα οποία δεν θα κινδυνεύουν να σπάσουν εάν μας πέσουν κάτω. Δείγματα των «άθραυστων» υλικών αναμένουν να κυκλοφορήσουν το 2014.

Ποτάμια βότκας

Η βότκα θα ρέει άφθονη στο μέλλον, καθώς ήδη αναπτύσσεται μια τεχνολογία παρασκευής ποτών μέσω βιοαντιδραστήρα που καθιστά δυνατή την αδιάλειπτη ζύμωση και απόσταξής της.

Αθάνατες μπαταρίες

Φανταστείτε μια μπαταρία που δεν θα χρειάζεται αντικατάσταση. Ήδη, διάφορες ερευνητικές ομάδες από το βιομηχανικό και ακαδημαϊκό χώρο σπεύδουν να αναπτύξουν μια νέα γενιά μικρών μπαταριών μεγάλης διάρκειας που θα τροφοδοτούνται μέσω της ραδιενεργούς διάσπασης.

Κινητά πολυμηχανήματα

Σε μερικά χρόνια, οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας που θα αγοράζετε τα Χριστούγεννα στα αγαπημένα σας πρόσωπα θα μετρούν τη θερμοκρασία και την πίεση, θα ανιχνεύουν θαμμένους θησαυρούς, θα διαθέτουν ψηφιακό ραδιόφωνο και τηλεόραση και πολλά ακόμη. Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Αμερικανικού Πενταγώνου βρίσκεται πολύ κοντά στην κατασκευή ανάλογων κινητών συσκευών που αναμένεται να γνωρίσουν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Προβολή στον αέρα

Κυβικό εκατοστό αέρα δεν θα μένει ανεκμετάλλευτο στο μέλλον, καθώς ένας ισχυρός προβολέας λέιζερ θα εκπέμπει φωτεινές εικόνες που θα «αιωρούνται» στον αέρα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να «μπαίνουμε» μέσα στο παιχνίδι που παίζουμε στον υπολογιστή. Αυτό θα επιτυγχάνεται με την εκπομπή υπερβραχέων, εξαιρετικά εστιασμένων παλμών που θα ιονίζουν τον αέρα δημιουργώντας τρισδιάστατες εικόνες .

Ακολουθήστε τα παπούτσια σας

Εάν σκοπεύετε να χαρίσετε παπούτσια, περιμένετε λίγα χρόνια ακόμη: τα παπούτσια του μέλλοντος θα οδηγούν τα βήματά μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας GPS που θα παρέχει εξειδικευμένες πληροφορίες στον τυχερό που τα φορά.

Η φύση στο σαλόνι σας

Τα επόμενα χρόνια θα είναι στο χέρι σας να κάνετε τις εορταστικές σας επισκέψεις με την καλύτερη παρέα: ένα σμήνος πανέμορφες πεταλούδες που θα ακολουθούν πιστά όπου και αν πάτε. Οι επιστήμονες έχουν ήδη πετύχει να αναπαράγουν μέσω της νανοτεχνολογίας τους «βιολογικούς μας φίλους» στο εργαστήριο μιμούμενοι το αεροδυναμικό μοτίβο του «πρωτοτύπου».
(naftemporiki.gr)

πηγή

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πονοκεφάλους


Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί ενδεχομένως να ευθύνονται για την εμφάνιση πονοκεφάλων.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής ανακάλυψε αυξημένο αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τις ημέρες αυξημένων τιμών ρύπων. Ο Dr. Sabit Cakmak, του Υπουργείου Υγείας του Καναδά, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η ισχύς αυτών των ευρημάτων σε διάφορες περιοχές.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’, η ομάδα του Cakmak εξέτασε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ελήφθησαν από 7 σταθμούς μεταξύ του 2001 και 2005. Οι σταθμοί συνέλεγαν στοιχεία για το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα και μικρά σωματίδια που προέρχονταν από τη χρήση βενζίνης και φυσικού αερίου.

Κατά το ίδιο διάστημα οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω ημικρανίας και άλλων τύπων πονοκεφάλου. Όταν οι ερευνητές συνδύασαν τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση από διάφορες περιοχές φάνηκε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για όλους τους τύπους πονοκεφάλων. Αυτό ίσχυε για όλους τους συνδυασμούς ρύπανσης-πονοκεφάλου που αναλύθηκαν.

Οι σχέσεις αυτές δεν άλλαζαν σημαντικά στις αναλύσεις που λάμβαναν υπόψη την επίδραση του φύλου, της ηλικίας ή της εποχής, δήλωσε ο Cakmak

tv-greek

H Volvo ανακαλεί στην Ελλάδα 104 ΧC60

Πιθανό πρόβλημα στην μόνωση του κυκλώματος τροφοδοσίας καυσίμου οδηγεί στην ανάκληση 104 Volvo XC60 για προληπτικό έλεγχο

Στην ανάκληση 104 οχημάτων Volvo XC60, προχωρά η αντιπροσωπεία της σουηδικής φίρμας στην Ελλάδα, Volvo Cars Hellas, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί προληπτικός έλεγχος στο κάλυμμα σωληνώσεων καυσίμου.

Η ανάκληση αφορά οχήματα, παραγωγής 2008 και 2009, με αριθμούς πλαισίου από 0027474 έως 0070444. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως, μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στα κατά τόπους εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Volvo για να γίνει ο προβλεπόμενος έλεγχος και η διόρθωση του προβλήματος αν αυτό απαιτείται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων αυτοκινήτων μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας Volvo Car Hellas (τηλ. 210-5709700).

Τα άτομα με κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία μπορεί στο μέλλον να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τα υγιή

Δύο πολύ πρόσφατες επιτυχίες της προσθετικής ιατρικής γεννούν στα άτομα με κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) νέες ελπίδες για ανάκτηση των χαμένων ικανοτήτων τους εξαιτίας κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να φανταστούν ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, όταν τα τεχνητά μέλη θα υπερβαίνουν τις ικανότητες των βιολογικών.

Ενας νεαρός Σουηδός ο οποίος είχε υποστεί ακρωτηριασμό του καρπού του εξαιτίας ενός καρκινικού όγκου απέκτησε ξανά το αίσθημα της αφής χάρη σε ένα «έξυπνο» προσθετικό χέρι, ενώ ένας Βρετανός, 51 ετών, ο οποίος είχε χάσει την όρασή του στα είκοσί του χρόνια εξαιτίας μιας κληρονομικής νευροεκφυλιστικής ασθένειας, ξανάρχισε να βλέπει.

Τα τελευταία χρόνια η προσθετική ιατρική, αξιοποιώντας τις γνώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και της εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, κυρίως στον τομέα της αποκατάστασης της κίνησης, σε σημείο μάλιστα ώστε να επιτρέπει ακόμη και σε άτομα με σημαντικές κινητικές αναπηρίες να λαμβάνουν μέρος σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως οι Παραολυμπιακοί αγώνες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και στην Αθήνα το 2004.

Η πραγματική πρόκληση όμως για τις επιστήμες αυτές είναι η αποκατάσταση των αισθητηριακών ικανοτήτων, όπως η αίσθηση της αφής ή της κίνησης των άκρων, ή της ακόμη πιο πολύπλοκης διεργασίας της όρασης. Τα διαθέσιμα σήμερα προσθετικά μέλη που πωλούνται από τις μεγάλες εταιρείες ορθοπεδικών ειδών, όπως η i-Limb Prostheses, η DEKA και η Ossur, παρέχουν στον ασθενή τη μηχανική δυνατότητα της κίνησης, χωρίς όμως την αισθητηριακή εμπειρία που ενέχεται στην πραγματική κίνηση.

Καρπός δεκαετούς συνεργασίας πλειάδας επιστημόνων από τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία και την Ιταλία, το Smart Hand είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ που κόστισε 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα ρομποτικά χέρια που απλώς εκτελούν μηχανικά κάποιες στοιχειώδεις κινήσεις των δακτύλων, είναι το πρώτο τεχνητό χέρι που καταφέρνει να παρέχει στον «κάτοχό» του μια αίσθηση της κίνησης και της αφής αρκετά κοντά στην πραγματική.

Τα περισσότερα άτομα που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό κάποιου άκρου τους υποφέρουν από το λεγόμενο σύνδρομο του «μέλους-φαντάσματος» (Phantom Limb Syndrome): εξακολουθούν να «αισθάνονται» το ακρωτηριασμένο μέλος μολονότι αυτό δεν υπάρχει πια, αίσθηση που είναι συχνά ιδιαίτερα επώδυνη, σωματικά και ψυχολογικά. Η «ψευδής» αυτή αίσθηση οφείλεται, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, στο γεγονός ότι για τον εγκέφαλο του ασθενούς οι αισθητηριακοί δίαυλοι του ακρωτηριασμένου μέλους εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί και «ανοιχτοί» σε ερεθίσματα, παρόλο που οι νευρικές απολήξεις ή τα περιφερειακά νεύρα του μέλους έχουν αποκοπεί.

Το Smart Hand «αξιοποιεί» αυτό το σύνδρομο, διεγείροντας επιφανειακά το ακρωτηριασμένο μέλος χάρη στους σαράντα ευαίσθητους ηλεκτρονικούς αισθητήρες που διαθέτει. Τοποθετώντας τους αισθητήρες του τεχνητού μέλους πάνω στην επιφάνεια του εναπομείναντος μέλους, τα σήματα που συλλέγουν οι αισθητήρες από αυτό αποστέλλονται στον εγκέφαλο του ατόμου. Ταυτόχρονα, η ηλεκτρική αυτή διέγερση απαλύνει τον πόνο που προκαλείται από το σύνδρομο του μέλους-φαντάσματος. Μολονότι μέχρι στιγμής η εφαρμογή του προσθετικού αυτού μέλους γίνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση, απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να εγκαταστήσουν στο μέλλον μια απευθείας επικοινωνία του τεχνητού μέλους με τον εγκέφαλο, τοποθετώντας ηλεκτρόδια στα εναπομείναντα περιφερειακά νεύρα του ακρωτηριασμένου μέλους.

Το ατελές βιονικό μάτι είναι καλύτερο από το απόλυτο σκοτάδι

Μια άλλη προσθετική συσκευή, που θυμίζει έντονα τα βιονικά μάτια που έχουμε δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, κατάφερε να επαναφέρει, εν μέρει, την όραση σε ένα άνδρα ο οποίος έχασε σταδιακά την όρασή του όταν προσβλήθηκε από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, μια γενετική ασθένεια η οποία προκαλεί τον προοδευτικό εκφυλισμό των φωτοϋποδοχέων, των ειδικών κυττάρων που επεξεργάζονται τα φωτεινά σήματα που δέχεται το μάτι.

Το Argus ΙΙ Retinal Stimulation System δημιουργήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Second Sight και αποτελείται από ένα οφθαλμικό εμφύτευμα, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, μία μικροκάμερα, έναν πομπό και έναν επεξεργαστή εικόνας. Η κάμερα που είναι προσαρτημένη πάνω στα γυαλιά καταγράφει εικόνες και τις στέλνει στον επεξεργαστή που είναι τοποθετημένος στη ζώνη του ασθενούς. Ο επεξεργαστής τις μετατρέπει σε ηλεκτρονικά σήματα και τα στέλνει στον πομπό πάνω στα γυαλιά. Ο πομπός με τη σειρά του στέλνει το σήμα σε έναν ηλεκτρονικό δέκτη που είναι εμφυτευμένος στο μάτι, όπου μέσω ενός μικροσκοπικού καλωδίου μεταφέρεται σε μία συστοιχία μικροηλεκτροδίων που απολήγουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, ο οποίος συνδέεται με το οπτικό νεύρο. Οι ηλεκτρικές ώσεις που παράγονται από τα ηλεκτρόδια αποστέλλονται στον εγκέφαλο, όπου «μεταφράζονται» σε σκοτεινές κηλίδες και φωτεινά σχήματα. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εξάσκηση του ασθενούς ώστε να μάθει να ερμηνεύει τα σχήματα αυτά σε εικόνες με νόημα!

Οπως σημειώνουν οι κατασκευαστές της, στην τρέχουσα μορφή της, η συσκευή αυτή δεν αποκαθιστά την πλήρη οπτική λειτουργία, ούτε επαναφέρει την όραση σε άτομα εκ γενετής τυφλά, αλλά μειώνει σημαντικά τη λειτουργική ανικανότητα ασθενών με εκφυλιστικές νόσους της όρασης, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα, ασθένεια από την οποία υποφέρουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη πάνω από 200.000 άνθρωποι. Και θα χρειαστούν ασφαλώς αρκετά χρόνια ερευνών και πειραματισμών μέχρι να τελειοποιηθεί.

Ισως πράγματι χρειαστούν πολλά χρόνια για την τελειοποίηση αυτής της τεχνολογίας, αλλά μέχρι οι ερευνητές της γενετικής επιστήμης να απομονώσουν και να αντικαταστήσουν τα γονίδια που ευθύνονται για ανάλογες οφθαλμικές νόσους, οι συσκευές αυτές θα προσφέρουν σε όσους υποφέρουν από κάποια σοβαρή ασθένεια της όρασης μια εναλλακτική προοπτική από το απόλυτο σκοτάδι

Ιστορική στιγμή; Το Amazon πουλά περισσότερα ηλεκτρονικά παρά χαρτόδετα βιβλία

Για πρώτη φορά στα χρονικά, οι διαδικτυακές πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του Amazon έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τις παραδοσιακές πωλήσεις χαρτόδετων βιβλίων.
Οι πωλήσεις ρεκόρ καταγράφηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων. Οι διάφοροι συνδρομητές και αποδέκτες έλαβαν ένα Kindle - δηλαδή την ηλεκτρονική μορφή βιβλίου - ως δώρο μέσω του Amazon. Η Amazon ανακοίνωσε ότι το Kindle είναι το πλέον ευπώλητο αντικείμενο - δώρο που διατίθεται προς ανάγνωση στην ιστορία της εταιρίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το μέγεθος των πωλήσεων.Ανακοινώθηκε επίσης ότι η πλέον πολυσύχναστη ημέρα ήταν η 14η Δεκεμβρίου, όταν οι καταναλωτές αγόρασαν 9,5 εκατομμύρια αντικείμενα σε διεθνή κλίμακα, που σημαίνει ότι πωλούντο 110 αντικείμενα το δευτερόλεπτο. Η εταιρεία απέστειλε αντικείμενα σε 178 χώρες και τα πιο δημοφιλή που διατέθηκαν ήταν το iPod Touch της Apple των 8GB και o πλοηγός GPS Garmin Nuvi 260W.
foreignpress-gr

Φτιάχνουν... εργαλεία


Οι χιμπατζήδες βλέποντας εκπαιδευτικό βίντεο
Αρκετά είδη του ζωικού βασιλείου έχουν βρεθεί να χρησιμοποιούν απλά εργαλεία, όπως τα κοράκια που με κλαράκια προσπαθούν να ξετρυπώσουν κάποιο έντομο από την κρυψώνα του. Όμως μέχρι τώρα κανένα ζώο δεν είχε φτιάξει το δικό του εργαλείο, συναρμολογώντας ξεχωριστά κομμάτια, μετά από την παρακολούθηση του σχετικού εκπαιδευτικού βίντεο. Κανένα, εκτός από τον χιμπατζή, τον θεωρούμενο γενετικά στενότερο συγγενή του ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που απέδειξε ότι τα «ξαδέλφια» μας μπορούν να κάνουν ακόμη κι αυτό, εγείροντας έτσι νέα ερωτήματα για το μέχρι που μπορεί να φτάσει η νοημοσύνη τους.
Η ανακάλυψη, σύμφωνα με το BBC, έγινε από διεθνή ομάδα ερευνητών υπό την Ελίζαμπεθ Πράις και τον καθηγητή Άντριου Γουίτεν του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας. Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings B» της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να μάθουν από ένα βίντεο, στο οποίο ένας ήδη εκπαιδευμένος χιμπατζής δείχνει πώς να κάνουν κάτι, και μετά να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους.
Στο πείραμα, οι χιμπατζήδες αρχικά κλήθηκαν να πάρουν σταφύλια από ένα κλήμα που δεν έφταναν. Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα βίντεο με δάσκαλο έναν άλλο χιμπατζή που είχε μάθει (από τους επιστήμονες) να ενώνει μικρά ξύλα μεταξύ τους, ώστε να δημιουργεί μια «τσουγκράνα» και μετά να χρησιμοποιεί αυτό το αυτοσχέδιο εργαλείο για να φτάσει την τροφή. Οι χιμπατζήδες τηλεθεατές, όταν οι επιστήμονες τους έδωσαν ανάλογα ξυλαράκια, μπόρεσαν μια χαρά να αντιγράψουν την όλη διαδικασία και να κάνουν κι εκείνοι κάτι ανάλογο με επιτυχία.

Οι ερευνητές χαρακτήρισαν σημαντική την έρευνα, γιατί για πρώτη φορά αποδεικνύει ότι οι χιμπατζήδες διαθέτουν «κοινωνική μάθηση» και μπορούν να την εφαρμόσουν σε νέες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον τους (όπως π.χ. ένα ζουμερό τσαμπί σταφυλιού που δεν φτάνουν με την πρώτη!). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην ουσία, αυτή η συμπεριφορά, πολύ σπάνια στα άγρια ζώα, είναι ίδια με αυτήν που επέδειξαν οι άνθρωποι στην εξελικτική πορεία τους και οδήγησε στην εφεύρεση των εργαλείων και στον κατοπινό πολιτισμό

Η Κάμερον θα σε βάλει τιμωρία

Η Κάμερον Ντίαζ φορά γυαλιά και ανεβαίνει στην καθηγητική έδρα, στη νέα κομεντί όπου υπέγραψε να πρωταγωνιστήσει, με τίτλο ... Bad Teacher!

Η Κάμερον θα σε βάλει τιμωρία

Η Κάμερον Ντίαζ φορά γυαλιά και ανεβαίνει στην καθηγητική έδρα, στη νέα κομεντί όπου υπέγραψε να πρωταγωνιστήσει, με τίτλο ... Bad Teacher! Κι ενώ αναρωτιόμασταν πώς η σέξι Κάμερον θα μεταμορφωθεί σε φόβο και τρόμο της τάξης με κρεατοελιές και κότσο, διαβάζουμε ότι καμία σχέση δεν έχει η υπόθεση με τις εικόνες που ανασύραμε από τραυματικές εμπειρίες σχολικών ετών. Η Κάμερον θα υποδυθεί μια υπεροπτική και ψυχρή -πλην όμως σέξι- δασκάλα, πληγωμένη από τον πρόσφατο χωρισμό της, που βάζει στο μάτι έναν επίσης ωραίο -επιπλέον όμως καλό και γλυκό- δάσκαλο, για την καρδιά του οποίου θα διασταυρώσει το ξίφος της με μια ακόμα ενδιαφερόμενη συνάδελφο. Το σενάριο σκαρφίστηκαν οι Λι Άιζενμπεργκ και Τζιν Στουπίνσκι (The Office) και ελπίζουμε να είναι κάτι καλύτερο από το μετριότατο Year One, το τελευταίο τους σενάριο που βρήκε το δρόμο για την οθόνη. Την ιστορία θα κληθεί να αφηγηθεί σε εικόνες ο Τζέικ Κάσνταν (Walk Hard). Εν τω μεταξύ, η Ντίαζ, εκτός από το πολυσυζητημένο "The Box" (αλήθεια δε θα έπρεπε να δούμε κανένα νέο τρειλεράκι;) είναι απασχολημένη στα γυρίσματα της νέας της ταινίας «Knight and Day» στο πλευρό του Τομ Κρουζ, όπου συμπρωταγωνιστεί και ο Πίτερ Σάρσγκααρντ, o γοητευτικός bon viveur του An Education. Α.Ν

Rc-Cafe

40 χρόνια από το Γούντστοκ

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το Γούντστοκ κάνουμε αναδρομή στο μυθικό ροκ φεστιβάλ που έμελλε να σημαδέψει μία ολόκληρη γενιά η οποία είχε ως απόλυτες προτεραιότητές της την αγάπη και την ειρήνη. Από τις 15 ως τις 18 Αυγούστου του 1969, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά στο Μπέθελ της Νέας Υόρκης, μερικά από τα γνωστότερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής όπως η Τζόαν Μπαέζ, ο Τζίμι Χέντριξ, οι Who, o Κάρλος Σαντάνα κ.ά., αλλά και καλλιτέχνες λιγότερο γνωστούς εκείνη την εποχή, όπως ο Τζο Κόκερ και η Μέλανι που έκαναν σπουδαία καριέρα μετά την εμφάνισή τους στο Γούντστοκ. Το φεστιβάλ θεωρήθηκε μία από τις κλασικότερες στιγμές της δεκαετίας του '60, η οποία αν μη τι άλλο σφραγίστηκε με καλή ποπ ροκ μουσική...

Αεροφωτογραφία του χώρου (Αεροφωτογραφία του χώρου (c) AP Photo)

Αεροφωτογραφία του χώρου

Fans παρακολουθούν το φεστιβάλ  (Fans παρακολουθούν το φεστιβάλ (c) AP Photo)

Fans παρακολουθούν το φεστιβάλ

Θεατές κάθονται πάνω σε ζωγραφισμένο βανάκι  (Θεατές κάθονται πάνω σε ζωγραφισμένο βανάκι (c) AP Photo)

Θεατές κάθονται πάνω σε ζωγραφισμένο βανάκι

Η σκηνή του Γούντστοκ  (Η σκηνή του Γούντστοκ (c) AP Photo)

Η σκηνή του Γούντστοκ

Τζόαν Μπαέζ (Τζόαν Μπαέζ (c) AP Photo)

Τζόαν Μπαέζ

Τζο Κόκερ (Τζο Κόκερ (c) AP Photo)

Τζο Κόκερ

Νεαρή κοπέλα τρώει  (Νεαρή κοπέλα τρώει (c) AP Photo)

Νεαρή κοπέλα τρώει

Το κοινό του φεστιβάλ εξαντλημένο από κούραση (Το κοινό του φεστιβάλ εξαντλημένο από κούραση (c) AP Photo)

Το κοινό του φεστιβάλ εξαντλημένο από κούραση

Ζευγάρι στο χώρο του φεστιβάλ (Ζευγάρι στο χώρο του φεστιβάλ (c) AP Photo)

Ζευγάρι στο χώρο του φεστιβάλ

rc-cafe

νέα βάση για την τεχνητή νοημοσύνη

Το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ μόλις ξεκίνησε ένα φιλόδοξο έργο, να ξανασκεφτεί από την αρχή και πιθανώς να θέσει σε νέες βάσεις την έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο έλπιζαν κάποτε οι επιστήμονες, σύμφωνα με το BBC.

Το λεγόμενο “Mind Machine Project” σκοπεύει να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι και να ξαναβρεθεί τότε που όλα ξεκίνησαν, πριν 50 χρόνια περίπου, όταν τέθηκαν οι βάσεις για τις σημερινές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στόχος του είναι να επανεξεταστεί συνολικά τι πραγματικά αποτελεί την ανθρώπινη νοημοσύνη. Το έργο θα διαρκέσει πέντε χρόνια, χρηματοδοτείται από μια δωρεά 5 εκατ. δολ. και θα βασιστεί στη συνεργασία πολλών διάσημων ερευνητών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Την αρχική ιδέα για την όλη πρωτοβουλία είχε ο δρ Νιλ Γκέρσενφελντ, διευθυντής του Center of Bits and Atoms του ΜΙΤ, ο οποίος τόνισε ότι είναι ανάγκη «να επανεξετάσουμε ορισμένες ιδέες που έχουν παγώσει (σ.σ. στον χρόνο)».

Αν και η έρευνα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη αρκετές δεκαετίες πίσω της, πολλοί επιστήμονες είναι απογοητευμένοι από την αργή και τμηματική πρόοδο που σημειώνεται σε αυτό το πεδίο.

Τα τρία κύρια εμπόδια, όπου η έρευνα έχει «κολλήσει», κατά τον Γκέρσενφελντ, είναι: νους, σώμα και μνήμη.

Στο πεδίο του νου, η νέα πρωτοβουλία “Mind Machine Project” θα προσπαθήσει να «μοντελοποιήσει» τη σκέψη, να παράγει συστήματα που λύνουν προβλήματα και να κατανοήσει το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η ανθρώπινη νοημοσύνη ξετυλίγεται.

Στο πεδίο επαναξιολόγησης της μνήμης, οι ερευνητές θέλουν να δημιουργήσουν μηχανήματα που να μπορούν να χειριστούν τις ασυνέπειες και τη σύγχιση που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της ανθρώπινης γνώσης.

Τέλος, οι επιστήμονες φιλοδοξούν επιτέλους να θέσουν τέρμα στο διχασμό νου-σώματος και να κατασκευάσουν συστήματα, των οποίων η νοημοσύνη πηγάζει από αυτό που κάνουν.

Ο απώτατος στόχος του πενταετούς σχεδίου είναι όχι να παράγει έναν τεχνητό άνθρωπο, αλλά να δημιουργήσει ένα τεχνητό σύστημα αρκετά έξυπνο για να διαβάσει ένα βιβλίο με παιδικές ιστορίες, να καταλάβει το γενικότερο πλαίσιο που αφορά την ιστορία και να είναι σε θέση στη συνέχεια να εξηγήσει τι συνέβη στην ιστορία που διάβασε.

Από πρακτική άποψη, αν το σχέδιο πετύχει, θα μπορούσε αρχικά να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «εγκεφαλικού συν-επεξεργαστή» για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ώστε να τους δώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μια τέτοια τεχνολογία «νοητικής προσθετικής» (δηλαδή βοήθεια του ανθρώπινου εγκεφάλου από έναν δεύτερο ενσωματωμένο τεχνητό εγκέφαλο) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε άνθρωπο χρειάζεται βοήθεια στη ζωή του.

Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» επινοήθηκε στη δεκαετία του ΄50 από τον πρωτοπόρο επιστήμονα της πληροφορικής Τζον ΜακΚάρθυ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου Στάνφορντ (SAIL).

Η ουσιαστική αρχή έγινε το 1963, μετά από πρόταση του ΜαΚάρθυ (ενός αριστερού που έγινε στην πορεία συντηρητικός) προς τη διαβόητη υπηρεσία ερευνών του Πενταγώνου των ΗΠΑ, την DARPA.

Αργότερα, άλλοι πρωτοπόροι ερευνητές, όπως ο Χανς Μόραβεκ, έθεσαν τα θεμέλια της αναγνώρισης λόγου και της ρομποτικής στο πανεπιστήμιο Κάρνετζι Μέλον, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ν.Υόρκης».

Σε μια πρόσφατη επανένωση…σχολικού τύπου των πρωτοπόρων της τεχνητής νοημοσύνης, σεβάσμιων γέρων πια, υπό τον «πατέρα» τους Τζον ΜακΚάρθυ, υπήρξε αισιοδοξία για το μέλλον της, αλλά και αναγνώριση ότι ισχύει πάντα η ιστορική φράση του ΜακΚάρθυ που ειπώθηκε το 1978: «Για να υπάρξει τεχνητή νοημοσύνη πραγματικά ανθρωπίνου επιπέδου, θα χρειαστούν 1,7 Αϊνστάιν, 2 Μάξγουελ, 3 Φαραντέι και 3 Σχέδια Μανχάταν».

Εν ολίγοις, έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να φτιαχτεί μια μηχανή που να σκέφτεται πραγματικά σαν κι εμάς..

Άτυχος ο τροχονόμος

Ενας τούρκος τροχονόμος στην πόλη Ερεγκλί, της Δυτικής Τουρκίας, δωροδοκήθηκε με ένα χαρτονόμισμα απο οδηγό λεωφορείου , γεγονός που πιστοποιήθηκε μετά απο ...κολονοσκόπηση. Ο οδηγός του λεωφορείου, το οποίο σταμάτησε ο τροχονόμος με τη δικαιολογία της υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, για να αποφύγει την κλήση ''δωροδόκησε'' τον τροχονόμο με ένα χαρτονόμισμα των 5 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών(περίπου 3 ευρώ) αλλά προηγουμένως είχε σημειώσει τον αριθμό του τραπεζογραμματίου, γράφει η
εφημερίδα Μιλιέτ.

Ο οδηγός στη συνέχεια κατήγγειλε τον τροχονόμο ο οποίος κατά την προσαγωγή του κατάπιε το χαρτονόμισμα για να εξαφανίσει τις αποδείξεις. Ομως ο ανακριτής διέταξε να υποβληθεί ο τροχονόμος σε κολονοσκόπηση, απο την οποία διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός του χαρτονομίσματος ήταν ο ίδιος με αυτόν που είχε σημειώσει ο οδηγός του λεωφορείου. Ο τροχονόμος εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικασθεί σε 12ετη κάθειρξη

NΕΡΟ!

Μία μελέτη Πανεπιστημίου έδειξε οτι ένα ποτήρι νερό σταματάει τους νυχτερινούς πόνους της πείνας, για σχεδόν 100% των ανθρώπων που ήταν σε δίαιτα.

Η έλλειψη νερού είναι ο Νο 1 παράγων της κούρασης της ημέρας.

Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι 8-10 ποτήρια νερού ημερησίως θα μπορούσαν να ανακουφίσουν σημαντικά τους πόνους της πλάτης και της αρθρίτιδας μέχρι και 80% στους πάσχοντες.

Μια απλή ελάτωση κατά 2% του νερού του σώματος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, πρόβλημα με την απλή αριθμητική, και δυσκολία στην εστίαση στην οθόνη του υπολογιστή ή

Η κατανάλωση 5 ποτηριών νερού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέως εντέρου κατά 45%, συν το οτι μπορεί να πετσοκόψει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 79%, και κάποιος είναι 50% λιγότερο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο ουροδόχου κύστης.
Εσείς πίνετε την ποσότητα νερού που πρέπει κάθε μέρα;

Στο διαδίκτυο το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια

Έβγαλαν στο διαδίκτυο για...σχόλια κάτι που ήδη έχουν προαποφασίσει !
Μας καλούν να το σχολιάσουμε για να "ρίξουν στάχτη" στα μάτια του κόσμου, αλλά... αφού το θέτουν έστω κι έτσι...

Πείτε τη γνώμη σας κάνοντας κλίκ εδώ !

ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΧΟΛΙΑ !!!


ευχαριστούμε τον tiresia-press για την ενημέρωση

Marshall… o βαρύτερος Βρετανός ταύρος


Τον τίτλο του βαρύτερου ταύρου στη Βρετανία κατέχει ο 8χρονος Marshall, ο οποίος ζυγίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.670 κιλά.

Ο διάσημος πλέον ταύρος συμμετείχε σε ένα φιλανθρωπικό φεστιβάλ, όπου οι διαγωνιζόμενοι καλούνταν να μαντέψουν το βάρος των μεγαλόσωμων ζώων διαφόρων αγροκτημάτων…

Όσο για τον 80χρονο ιδιοκτήτη του, ονόματι, Arthur Duckett από το Somerset της Βρετανίας, δηλώνει πανευτυχής για τον ταύρο του, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως αναμένει να πάρει και άλλους πόντους… σε ύψος και βάρος.

Ο προκάτοχος του πιο ψηλού και βαρύ ταύρου, κατείχε ο ταύρος Colonel, ο οποίος απεβίωσε το 2005.
πηγή

Καρκίνος σε... γονίδια


Νέος καταιγισμός επιστημονικών ανακοινώσεων υπήρξε από τρεις διαφορετικές επιστημονικές ομάδες, που ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα ότι ανακάλυψαν μια σειρά από γονίδια, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ηπατίτιδας β, καθώς και ευπάθειας στην ακτινοβολία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Βρετανίας, υπό τον Ρίτσαρντ Μαρέ, ανακάλυψαν ότι μέχρι το 70% των θανατηφόρων καρκίνων του δέρματος (μελάνωμα) μπορεί να πυροδοτούνται από μια γενετική μετάλλαξη που ωθεί τα κύτταρα κάποιου να γίνουν καρκινικά, μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η ανακάλυψη, που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες μέσω στοχευμένων φαρμάκων, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer Cell» (Καρκινικό κύτταρο).
Οι Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν το γονίδιο BRAF, από το οποίο συχνά ξεκινά η αλυσίδα των γενετικών αλλαγών που καταλήγουν στο μελάνωμα. Οι επιστήμονες ήξεραν για το συγκεκριμένο γονίδιο ήδη, αλλά δεν ήσαν μέχρι σήμερα βέβαιοι αν αποτελεί αιτία ή αποτέλεσμα του καρκίνου και τώρα πλέον βεβαιώθηκαν ότι ισχύει η πρώτη περίπτωση. Αν και το μελάνωμα αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των καρκίνων του δέρματος, είναι υπεύθυνο για τους περισσότερους θανάτους.
Μια άλλη επιστημονική ομάδα, από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, υπό τη Βίβιαν Τσέουνγκ, εντόπισε μια ομάδα γονιδίων, γύρω στα 1.200, που επηρεάζουν τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στην ακτινοβολία από το περιβάλλον, συχνά οδηγώντας σε καρκίνους. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι πιθανό πλέον να εντοπιστούν οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρές παρενέργειες από την έκθεση σε ακτινοβολία και να προστατευθούν, π.χ. με μείωση της δόσης της ακτινοβολίας που δέχονται

Δημοφιλείς μαθητές ....... υγιείς ενήλικες

Τα παιδιά που είναι πιο δημοφιλή στο σχολείο τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία όταν μεγαλώσουν, συγκριτικά με τους συμμαθητές τους που δεν ήταν στο επίκεντρο της σχολικής ζωής. Σουηδοί επιστήμονες, έπειτα από έρευνα, διαπίστωσαν πως όσο πιο χαμηλά βρίσκονταν τα παιδιά στις προτιμήσεις των συμμαθητών τους τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητές να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Δημοφιλείς μαθητές, υγιείς ενήλικες

Δημοφιλείς μαθητές, υγιείς ενήλικες

Τα παιδιά που είναι πιο δημοφιλή στο σχολείο τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία όταν μεγαλώσουν, συγκριτικά με τους συμμαθητές τους που δεν ήταν στο επίκεντρο της σχολικής ζωής. Σουηδοί επιστήμονες, έπειτα από έρευνα, διαπίστωσαν πως όσο πιο χαμηλά βρίσκονταν τα παιδιά στις προτιμήσεις των συμμαθητών τους τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητές να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Η εξήγηση είναι πως τα όχι και τόσο αγαπητά παιδιά πάσχουν συνήθως από έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και χρήσιμης πληροφόρησης, πράγμα που πιθανότατα οδηγεί σε ανάπτυξη αρνητικής εικόνας για τον εαυτό τους, σε μειωμένες προσδοκίες για το μέλλον τους, κακές επιλογές στη ζωή τους και τελικά σε προβλήματα υγείας, μέσα από την υιοθέτηση ενός στιλ ανθυγιεινής ζωής (πολύ κάπνισμα και αλκοόλ, κακή διατροφή κ.λπ.).

Tα παιδιά πρέπει να παίρνουν σωστές βάσεις τόσο από την ίδια τους την οικογένεια, όσο και από τον ευρύτερο κοινωνικό τους περίγυρο, το σχολείο, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες κ.λ.π. Έχοντας πάντα ως βασικό τους γνώμονα τις σωστές βάσεις μαθαίνουν να μεγαλώνουν σωστά και να εξελίσσονται, έτσι ώστε να γίνουν υγιείς ενήλικες.

Rc-Cafe

Πράσινη Ενέργεια, όχι.... πράσινα άλογα

Πράσινη Ενέργεια από τα έγκατα της γής που θα μπορούσε να καλύψει μέχρι και 2.000 Μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή το 1/5 των αναγκών της Ελλάδας σε ρεύμα, θα μπορούσε να παραχθεί από το πλήθος των θερμών πηγών που υπάρχουν διάσπαρτες στις χερσαίες αλλά και στις νησιώτικες περιοχές της χώρας μας, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που έγινε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) η οποία δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Geothermics».

«Υπάρχουν περισσότερες από 15 μεγάλες θερμές πηγές στη χώρα μας που μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε γεωθερμικά, ώστε όχι μόνο να παράγουμε θερμότητα και να ζεσταινόμαστε τον χειμώνα, αλλά...

...και για να παράγουμε ηλεκτρισμό καλύπτοντας το 1/5 των αναγκών της Ελλάδας που φθάνουν τα 10.000 μεγαβάτ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Μενδρινός, μεταλλειολόγος - μηχανικός, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΑΠΕ σε θέματα Γεωθερμίας.

«Για παράδειγμα, μία θερμή πηγή όπου η θερμοκρασία του νερού σε μεγάλο βάθος μπορεί να ξεπερνά τους 150 και 200 βαθμούς Κελσίου είναι δυνατόν να μας δώσει ηλεκτρική ενέργεια 10 ή και 20 μεγαβάτ. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι η συγκεκριμένη πηγή μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μέχρι και 2.000 σπίτια μιας πόλης, καθώς ένα τυπικό διαμέρισμα καταναλώνει κατά μέσο όρο ηλεκτρική ενέργεια περίπου 5 κιλοβάτ», προσθέτει ο κ. Δ. Μενδρινός.

Μάλιστα, στο νησί της Μήλου, οι θερμές πηγές που υπάρχουν σε βάθος μέχρι και 1,5 χλμ. μπορούν να προσφέρουν ηλεκτρική ισχύ 150 μεγαβάτ.


Λίγο πιο ανατολικά, στη Νίσυρο, έχουν εντοπιστεί δύο πηγές σε βάθος 1.370 μέτρων και 1.710 μέτρων αντίστοιχα, όπου το νερό έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 300 βαθμούς Κελσίου.

Η ηλεκτρική ισχύς που μπορεί να παραχθεί από τις πηγές αυτές αγγίζει τα 50 μεγαβάτ και ήδη έχουν γίνει ισάριθμες γεωτρήσεις για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης και ηλεκτροδότησης.

Οι Έλληνες ειδικοί χρησιμοποίησαν γεωθερμόμετρα και υπολόγισαν το μέγεθος της ισχύος που κρύβουν οι θερμές πηγές βαθιά μέσα στη Γη, χωρίς να παραστεί ανάγκη να κάνουν γεωτρήσεις στον φλοιό της Γης.

«Σε σχέση με το μέγεθός της, η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε θερμές πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν γεωθερμικά. Αυτό οφείλεται τόσο στο είδος και την ηλικία των πετρωμάτων στο υπέδαφος όσο και στην υποβύθιση της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή στην περιοχή του Αιγαίου, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του λεγόμενου ηφαιστειακού τόξου πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια».

Οι θερμές πηγές σχηματίζονται σε μεγάλο βάθος, που μπορεί να ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα στον φλοιό της Γης. Εκεί διεισδύει το βρόχινο ή το θαλασσινό νερό διαπερνώντας πόρους ή ρωγμές στα πετρώματα και ζεσταίνεται από την πολύ υψηλή θερμοκρασία. Στο βάθος αυτό η θερμοκρασία του νερού μπορεί να φθάνει από 100 βαθμούς Κελσίου μέχρι και 350.

Ο λόγος που δεν εξατμίζεται το νερό (το σημείο βρασμού και εξάτμισης είναι οι 100 βαθμοί Κελσίου) οφείλεται στη μεγάλη ατμοσφαιρική πίεση που υπάρχει βαθιά στο υπέδαφος. Από τα 2 χιλιόμετρα, το νερό στη συνέχεια ανεβαίνει προς τα πάνω λόγω του ειδικού βάρους του και ξεπροβάλλει στο έδαφος. Ανάλογα με την πηγή από την οποία προέρχεται, μόλις αναβλύσει στην επιφάνεια, η θερμοκρασία του μπορεί να κυμαίνεται από 30 μέχρι και 90 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ελλάδα οι θερμές πηγές δημιουργήθηκαν σε πετρώματα ηλικίας από 55 εκατομμύρια χρόνια, όπως στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μέχρι και 1,8 εκατομμύρια χρόνια, όπως είναι αυτά σε νησιώτικες περιοχές, απο το Σουσάκι και τη Μήλο μέχρι τη Σαντορίνη και τα Δωδεκάνησα.


Ρεπορτάζ : Στέφανος Κρίκκης (από ΤΑ ΝΕΑ)
tiresias-press

Viagra στους πιλότους

Το ενδεχόμενο να χορηγήσει στους πιλότους της Viagra μελετά η ισραηλινή αεροπορία για να βελτιώσει τις επαγγελματικές επιδόσεις τους εν πτήση, αποκαλύπτει σήμερα το περιοδικό του στρατού "Ba Mahahne". Το σχέδιο αυτό εξετάζεται ύστερα από έρευνες που έδειξαν ότι αλπινιστές που χρησιμοποίησαν σκεύασμα παρόμοιο με το Viagra είχαν μεγαλύτερη αντοχή στα μεγάλα ύψη, μειωμένη αίσθηση της κούρασης και λιγότερες επιπτώσεις από την έλλειψη οξυγόνου. Η έρευνα διεξήχθη από τον γιατρό και έφεδρο συνταγματάρχη Γιεζκιέλ Κεν, διευθυντή του νοσοκομείου Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ. Όπως δήλωσε ο κ. Κεν, "οι έρευνες έδειξαν ότι η κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες αυξήθηκε σε όσους χρησιμοποίησαν το παρόμοιο με το Viagra σκεύασμα σε σχέση με αυτούς που δεν το χρησιμοποίησαν". Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα παρουσιαστούν στο προσεχές συνέδριο των στρατιωτικών γιατρών που οργανώνει η πολεμική αεροπορία στο Ισραήλ.

Λεύκανση δοντιών

Δρ. Φαίνη Ιορδάνογλου
Οδοντίατρος-Περιοδοντολόγος

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή στις απαιτήσεις του κοινού προς την αισθητική οδοντιατρική. Το ερώτημα που απαντάται πιο συχνά είναι "Πώς θα αποκτήσω ένα κατάλευκο χαμόγελο;". Όταν καθημερινά κατακλυζόμαστε από τα λαμπερά χαμόγελα των ηθοποιών και των παρουσιαστών, είναι λογικό να δημιουργείται η απορία αλλά και η ανάγκη για την απόκτηση ενός παρόμοιου χαμόγελου. Οι επισκέπτες του οδοντιατρείου γίνονται λοιπόν πιο απαιτητικοί και ζητούν να ενημερωθούν για όλους τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στο οπλοστάσιο του σύγχρονου οδοντιάτρου είναι και οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη λεύκανση των δοντιών.

Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται η λεύκανση των δοντιών;

Εάν είστε υποψήφιος για λεύκανση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο για να αποφασίσετε από κοινού αν θα γίνει η λεύκανση με δραστικές θεραπευτικές τεχνικές στο χώρο του ιατρείου ή με την εφαρμογή λευκαντικού παράγοντα στο σπίτι, κάτω από τις οδηγίες και την παρακολούθηση του οδοντιάτρου.

Πώς γίνεται η λεύκανση στο χώρο του ιατρείου;

Η λεύκανση στο ιατρείο είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον οδοντίατρο και απαιτεί συνήθως δύο έως τρεις επισκέψεις, διάρκειας 30 λεπτών περίπου η καθεμία. Μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί διάστημα μιας εβδομάδας. Μετά την επιλογή του ασθενούς και την ενημέρωσή του, ακολουθεί η προετοιμασία του. Γίνεται καλός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών, ενώ οι υπάρχουσες τερηδόνες και τα χαλασμένα σφραγίσματα αντικαθίστανται. Καταγράφεται η απόχρωση των δοντιών του ασθενή, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Τοποθετείται προστατευτικό τζελ στα ούλα ή χρησιμοποιείται ελαστικός απομονωτήρας για την προστασία των ούλων. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται πάνω στα δόντια ο λευκαντικός παράγοντας, ο οποίος περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου σε αναλογία 30-35%, και περιμένουμε περίπου 20 λεπτά για να επιδράσει. Για να επιταχυνθεί ο χρόνος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με το σύστημα, και μία συσκευή ειδικού φωτός. Ανάλογα με το αποτέλεσμα κάθε συνεδρίας, θα κριθεί αν είναι απαραίτητη η συνέχιση της διαδικασίας σε άλλη επίσκεψη.

Πώς γίνεται η λεύκανση στο σπίτι;

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για λεύκανση στο σπίτι, με την προϋπόθεση ότι θα σας τα χορηγήσει ο οδοντίατρός σας. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και να μην έχουν αποτελέσματα. Το συστατικό που χρησιμοποιείται είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις. Αρχικά, προετοιμάζεται ο ασθενής στο οδοντιατρείο, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της λεύκανσης με τεχνικές στο ιατρείο. Στη συνέχεια, θα παρθούν τα αποτυπώματα των δοντιών, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ειδικοί εξατομικευμένοι μαλακοί νάρθηκες. Στη δεύτερη συνεδρία ελέγχεται ο νάρθηκας, αν εφαρμόζει σωστά στο στόμα, και δίνονται οι οδηγίες για τη χρήση του λευκαντικού παράγοντα σε συνδυασμό με το νάρθηκα. Ανάλογα με το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να φοράτε το νάρθηκα ή κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας ή μία δύο ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας. Η όλη διαδικασία κρατά συνήθως δύο εβδομάδες και κάθε εβδομάδα θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο, για να ελέγχει το αποτέλεσμα.

Τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της λεύκανσης;

Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να παρουσιαστούν ορισμένα μικροπροβλήματα κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθεί ευαισθησία στα δόντια σας, η οποία όμως δεν είναι μόνιμη και εξαφανίζεται μετά το πέρας της θεραπείας. Εάν η ευαισθησία είναι αρκετά ενοχλητική, συζητήστε το με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος ίσως σας προτείνει ελάττωση της δόσης και του χρονικού διαστήματος που πρέπει να φοράτε το νάρθηκα. Επίσης, σε ορισμένους ασθενείς παρουσιάζεται ερεθισμός των ούλων, είτε γιατί δεν εφαρμόζει καλά ο νάρθηκας είτε γιατί έρχεται σε άμεση επαφή ο λευκαντικός παράγοντας με τα ούλα. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μικρής σημασίας και εξαφανίζονται αφού διακοπεί η λεύκανση. Παρ΄ όλα αυτά, συζητήστε με τον οδοντίατρό σας την πιθανότητα να εμφανιστούν προβλήματα και πώς να τα αποφύγετε.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο;

Από τη στιγμή που ο ασθενής μπαίνει στη διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών του, πρέπει να γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο. Με την πάροδο του χρόνου, ένα σημαντικό ποσοστό των δοντιών έχει την τάση να επανακτήσει το αρχικό χρώμα. Το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητο στην όλη διαδικασία να ενσωματωθεί η παράμετρος "διατήρηση του αποτελέσματος". Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο μπορεί να επανέλθει η αρχική απόχρωση των δοντιών είναι περίπου δύο έως τρία χρόνια. Αρα η διατήρηση του αποτελέσματος μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με μία αναμνηστική δόση στο ιατρείο μία φορά το χρόνο είτε με την επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα κάθε έξι μήνες για πέντε έξι μέρες.

Ανταποκρίνονται όλα τα δόντια στη λεύκανση;

Τα λευκαντικά προϊόντα δεν διορθώνουν όλους τους τύπους των δυσχρωμιών με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο. Για παράδειγμα, τα δόντια με αποχρώσεις κίτρινες, πορτοκαλί και ανοικτό καφέ, καθώς και αυτές που προκαλούνται από την πάροδο του χρόνου ανταποκρίνονται άριστα στις διαδικασίες της λεύκανσης. Οι γκρι, μπλε και σκούρο καφέ αποχρώσεις, όπως και αυτές που οφείλονται σε φάρμακα και, γενικά, νοσήματα είναι πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με λεύκανση. Γι' αυτό, ο οδοντίατρος πρέπει να εκτιμήσει το μέγεθος και την ποιότητα της δυσχρωμίας και, ανάλογα, να σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Εάν έχω σφραγίσματα ή θήκες, μπορώ να κάνω λεύκανση;

Οι λευκαντικοί παράγοντες δεν έχουν καμία επίπτωση στο χρώμα των σφραγισμάτων ή των προσθετικών εργασιών. Το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί είναι ότι τα δόντια σας θα γίνουν πιο λευκά, ενώ τα σφραγίσματα και οι θήκες θα παραμείνουν στο αρχικό τους χρώμα. Αυτό λύνεται με την αλλαγή των σφραγισμάτων, τουλάχιστον μία βδομάδα μετά το πέρας της λεύκανσης.

Στις αρχές του 2010 στην Ελλάδα το KIA Venga

Με μήκος 4,068, πλάτος 1,765 και ύψος 1,60 μέτρα, το Venga τοποθετείται μεταξύ των πιο ευρύχωρων supermini της αγοράς

Μερικές εβδομάδες μετά την έλευση της νέας χρονιάς θα κυκλοφορήσει και στους ελληνικούς δρόμους το νεότερο μοντέλο της κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Venga θα διατίθεται αρχικά με δύο κινητήρες βενζίνης 1,4 και 1,6 λίτρων, απόδοσης 90 και 125 ίππων, οι οποίοι συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων και προαιρετικά με σύστημα Start/Stop.

Είναι επίσης πιθανόν να εισαχθούν δύο εκδόσεις με κινητήρες diesel ενώ δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την κυκλοφορία του με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Η τιμή εκκίνησης του μοντέλου προσδιορίζεται στα 13.000-13.500 ευρώ, με την βασική έκδοση να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έξι αερόσακους, ESP με Hill Start, εργοστασιακό ηχοσύστημα και Air Condition.

Βασικό χαρακτηριστικό του Venga αποτελεί η ευρυχωρία του θαλάμου επιβατών -με μεταξόνιο 2,615 μέτρων, μεγαλύτερο εκείνου των 2,55 μέτρων του Soul από το οποίο προέρχεται- ενώ ο όγκος του χώρου αποσκευών ξεκινά από 314 λίτρα και αυξάνεται ως τα 1.253 λίτρα, καθώς τα πίσω καθίσματα σύρονται εμπρός-πίσω κατά 13 εκατοστά και αναδιπλώνονται

Άσκοπη η θεραπεία ;;;;;


Ακίνδυνος ο όγκος για πολλές γυναίκες με καρκίνο μαστού, σύμφωνα με έρευνα
Το ένα τρίτο από τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού που αναγνωρίζονται σε δημόσια προγράμματα μαστογραφίας υποβάλλεται σε θεραπεία χωρίς λόγο, αφού συχνά οι όγκοι δεν είναι πραγματικά επικίνδυνοι, αναφέρουν Σκανδιναβοί ερευνητές σε έγκριτη βρετανική επιθεώρηση.
H έρευνα αναδεικνύει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές αρχές όσον αφορά στα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως οι όγκοι του μαστού και του προστάτη: ο έλεγχος αποκαλύπτει περισσότερα περιστατικά, για τα οποία όμως δεν είναι σαφές αν θα αποδειχθούν επικίνδυνα ή όχι.
Οι γιατροί συνήθως δεν μπορούν να προβλέψουν εάν ένας καρκίνος του μαστού θα κάνει μεταστάσεις, ή αν θα αναπτύσσεται τόσο αργά ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους. Αναγκαστικά, όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία.
«Ένας στους τρεις καρκίνους του μαστού που εντοπίζονται σε πληθυσμούς στους οποίους προσφέρεται οργανωμένος έλεγχος υπερδιαγιγνώσκεται» γράφουν οι ερευνητές του Nordic Cochrane Center της Koπεγχάγης στην επιθεώρηση «BMJ» (παλαιότερα γνωστή ως «British Medical Journal»).

«Η μαστογραφία αναμφίβολα βοηθά ορισμένες γυναίκες, βλάπτει όμως άλλες» εκτιμά σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού ο δρ. Γκίλμπερτ Ουέλς, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Υγείας και Κλινικής Έρευνας Ντάρτμαουθ στο Βερμόντ των ΗΠΑ.


Πίνακας
Ο Ουέλς ζητά από τους γιατρούς να σχεδιάσουν έναν απλό στατιστικό πίνακα που θα βοηθά τις γυναίκες να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές του Cochrane Center εξέτασαν στατιστικά στοιχεία για προγράμματα ελέγχου του γυναικείου πληθυσμού στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Εξέτασαν τις στατιστικές τάσεις για τουλάχιστον επτά χρόνια πριν και τουλάχιστον επτά χρόνια μετά την έναρξη των προγραμμάτων.
Διαπίστωσαν σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις καρκίνου του μαστού αλλά και σημαντική αύξηση στις ασθενείς που υποβάλλονται σε άσκοπες θεραπείες.
«Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι διαθέσιμες στις γυναίκες ώστε να μπορούν να καταλήξουν σε μια ενήμερη απόφαση» ανέφερε ο Κάρστεν Γιόργκενσεν, επικεφαλής της μελέτης. «Το να μετατρέπουμε χωρίς λόγο τις γυναίκες σε καρκινοπαθείς προκαλεί σημαντικές βλάβες» υποστηρίζει.

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory