Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. SOS

Μπορεί το ποσοστό του υδραργύρου στα αλιεύματα που ψαρεύονται στο Αιγαίο (0,2mg/κιλό) να είναι το μικρότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσσόγειο, εν τούτοις δεν παύει να είναι απειλητικό. Ένα σύνολο και από άλλες χημικές ουσίες που παραμένουν αδιάσπαστες, και έχουν την τάση να συγκεντρώνονται στους λιπωδης ιστούς των θαλασσίων οργανισμών, περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατανάλωσης με σοβαρά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Σαν τέτοιες ουσίες θεωρούνται εκτός από τον υδράργυρο, το κάδμιο, ο ψευδάργυρος και ο μόλυβδος. Όλες αυτές οι χημικές ενώσεις είναι βαρέα μέταλλα, και ιδιαίτερα τοξικά τόσο για τους ζωντανούς οργανισμούς όσο και για τα φυτά., όταν βρίσκονται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο ασφαλείας.

Η αιτία της μόλυνσης είναι καθαρά ανθρωπογενής. Η λειτουργία περίπου 9.400 βιομηχανιών περιμετρικά της λεκάνης της Μεσογείου, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση σ΄ αυτή περισσότερο από 1.100.000 τόνων επικίνδυνων ουσιών ετησίως , τείνει να δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις ικανές να επαληθεύσουν ακόμα και τα πιο εφιαλτικά σενάρια οικολογικής καταστροφής. Βιομηχανίες πάσης μορφής, διακίνησης πετρελαιοειδών, χημικών υλών, κλπ, παρά την νομοθεσία τόσο την Ευρωπαϊκή, όσο και την Εθνική, συμβάλουν στο μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα εις βάρος της άλλοτε περιβαλλοντικά ακέραιης Μεσογείου. Οι ουσίες αυτές αφορούν 85.000 τόνους βαρέων μετάλλων, 900.000 τόνους φωσφόρου, 200.000 τόνους αζώτου και 47 τόνους πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων. Το αποτέλεσμα της σταδιακής συσσώρευσής τους στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί καρκίνο, παθήσεις του νευρικού συστήματος, εξασθένηση της αμυντικής ικανότητας του οργανισμού καθώς και σοβαρή μείωση της αναπαραγωγικής δυνατότητας.
Η συμμετοχή και της γεωργίας στην παραπάνω μόλυνση είναι σημαντική, αφού τεράστιες ποσότητες των παραπάνω ουσιών όπως και φυτοφαρμάκων φτάνουν στις ακτές και στην ανοιχτή θάλασσα μέσα τις ποτάμιας οδού. Η περίπτωση της χρήσης του DDT είναι χαρακτηριστική.

ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΠΑΝΤΟΥ.

Οι παραπάνω μορφές μόλυνσης δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Μεσογείου. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και σε περιοχές που θεωρητικά είναι απρόσιτες από βιομηχανίες και η μετάβαση σ΄ αυτές προϋποθέτει διάσχιση εκατοντάδων ή και χιλιάδων μιλίων, η ανίχνευση βαρέων μετάλλων, όπως υδραργύρου, είναι ανεξήγητα υπαρκτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 650 κάτοικοι της περιοχής Quaanaag της Γροιλανδίας. Στους κατοίκους αυτής της θεωρητικά παρθένας περιοχής, που χρειάζεται ελικόπτερο για την προσέγγισή της, ανιχνεύθηκε υδράργυρος στον οργανισμό τους δώδεκα φορές περισσότερο από το όριο που έχει βάλει η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ. Είναι ολοφάνερο ότι ο υδράργυρος αυτός δεν παρήχθη από τους ίδιους μιας και οι δραστηριότητές τους σχετίζονται μόνο με το ψάρεμα. Υπάρχει όμως στα θαλασσινά που καταναλώνουν καθημερινά, κάτι που αποδεικνύει ότι τα βαρέα μέταλλα « ταξιδεύουν » στη θάλασσα από τις μολυσμένες περιοχές στις καθαρότερες μολύνοντάς τες. Η παγκοσμιοποίηση του προβλήματος είναι δεδομένη.
Πάρα πολλές κυβερνήσεις αντιλαμβανόμενο τον σοβαρό για την υγεία κίνδυνο, υποστηρίζουν την μείωση της κατανάλωσης ψαριών. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι δύσκολο αφού περίπου το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές τρέφεται με ψάρια.
Μια πρόσθετη ανησυχία προκαλεί και η γέννηση παιδιών που έχουν ποσοστά υδραργύρου στο αίμα τους. Οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν το ποσοστό αυτό σε 11% στη Γαλλία. Στην Αμερική 630.000 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο με υδράργυρο στο αίμα.

Η καθημερινότητα εκθέτει τον άνθρωπο απέναντι στον υδράργυρο. Από το χώρο εργασίας του, μέχρι και τις διαδικασίες εξασφάλισης της υγείας του ( π.χ. οδοντιατρική προετοιμασία στην υγιεινή του στόματος, εμβόλια ). Εκτιμάται ότι η έκθεση του ανθρώπου στον υδράργυρο, σε συνδυασμό με την λήψη του μέσω των θαλασσινών δρα πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη επικίνδυνων ασθενειών στον οργανισμό.

Τι προκαλούν τα βαρέα μέταλλα στον οργανισμό :

Ψευδάργυρος: Βλάβες στο νευρικό σύμπτωμα, που μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο.

Κάδμιο:Καρκίνος στα οστά και στα νεφρά
Ψευδάργυρος : Χτυπά ζωτικά όργανα και την όραση ( αίμα, πεπτικό σύστημα, μάτια, νεφρά, πνεύμονες, πάγκρεας και σύστημα αναπαραγωγής).

Μόλυβδος: Επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των ποδιών, δημιουργεί καρδιακές επιπλοκές στους ενήλικες, ενώ πιστεύει ότι δημιουργεί καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο, το στομάχι και στους πνεύμονες. Βρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στα μύδια που μαζεύονται σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory