Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Το φασκόμηλο βελτιώνει τη μνήμη


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmacology, Biochemistry and Behavior, Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παμπάλαια ιδέα ότι το φασκόμηλο βελτιώνει τη μνήμη. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το φυτό βελτίωσε την απόδοση εθελοντών σε τεστ ανάκλησης λέξεων.

Οι σαράντα τέσσερις εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα των πανεπιστημίων του Νιουκάσλ και του Νορθούμπρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκαν ταμπλέτες με έλαια φασκόμηλου, ενώ στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε αδρανές ψευδοφάρμακο. Οι ταμπλέτες βελτίωσαν την επίδοση στα τεστ μνήμης που ακολούθησαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φυτό αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, μιας ουσίας που μεσολαβεί στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και σχετίζεται με τη μνήμη. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης παρουσιάζουν μείωση και στους ασθενείς της νόσου του Αλτσχάιμερ, και πιθανόν το φασκόμηλο να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Η Νίκολα Τίλντσλεϊ, επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε πως η «νέα έρευνα αποδεικνύει πόσο πολύτιμο είναι το έργο των παλαιών βοτανολόγων, και ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται απλώς επειδή έγραψαν τις παρατηρήσεις τους αιώνες πριν. Τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ανθρώπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποδειχθεί ότι το φασκόμηλο βελτιώνει την απόδοση σε εξετάσεις. Αλλά δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αυτό επί του παρόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory