Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Η εποχή των zettabytes είναι εδώ

Με ασταμάτητους ρυθμούς συνεχίζεται η διόγκωση των ψηφιακών πληροφοριών διεθνώς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νέας μελέτης «Ψηφιακό σύμπαν» της εταιρίας ερευνών IDC, για λογαριασμό της εταιρίας πληροφορικής EMC Corp, το 2010 η ανθρωπότητα θα δημιουργήσει στον πλανήτη μας 1,2 zetabytes δεδομένων (data). Ένα zettabyte ισοδυναμεί με 1.000.000.000.000.000.000.000 bytes - ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 21 μηδενικά - ή με 1,2 εκατομμύρια petabytes ή με 1 τρισεκατομμύριο gigabytes.

Ως το 2020, το ψηφιακό σύμπαν θα έχει διευρυνθεί στα 35 τρισεκατομμύρια gigabytes.

Ένα byte αποτελείται από 8 bits ενώ κάθε bit συνιστά τη βασική μονάδα ψηφιακής πληροφορίας και μπορεί να πάρει την τιμή 1 ή 0. Για λόγους σύγκρισης, ένα μέσο τραγούδι MP3 είναι περίπου 4 megabytes, δηλαδή 5 εκατομμύρια bytes ενώ ένα gigabyte - περίπου 20 τραγούδια - είναι ένα δισεκατομμύριο bytes.

Μια λίστα τραγουδιών συνολικού όγκου 1,2 zetabytes, αν υποτεθεί ότι το μέσο τραγούδι διαρκεί τέσσερα λεπτά, άρα 1 megabyte αντιστοιχεί σε ένα λεπτό, υπολογίζεται ότι θα παιζόταν μέχρι το έτος 1902589529!

Η εκρηκτική αύξηση του ψηφιακού σύμπαντος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην "άνθηση" πολλών sites με βίντεο όπως το YouTube και το Facebook αλλά και ιστοσελίδων με φωτογραφίες όπως το Flickr.

Εξάλλου, σημαντικό ρόλο στην αύξηση παίζουν και τα τεράστια ψηφιακά δεδομένα που δημιουργεί πλέον η κινητή τηλεφωνία.

Παρά την οικονομική κρίση του 2009, ο όγκος των παγκόσμιων ψηφιακών πληροφοριών αυξήθηκε κατά 62% σε σχέση με το 2008, προσθέτοντας άλλα 800 δισεκατομμύρια gigabytes.

Η εποχή των zettabytes αφήνει πλέον επισήμως πίσω της άλλες εποχές - ορόσημα, όπως των exabytes ο αριθμός 1 με 18 μηδενικά bytes - των petabytes - ο αριθμός 1 με 15 μηδενικά bytes - αλλά και των terabytes - αριθμός 1 με 12 μηδενικά bytes.

Η μελέτη "Ψηφιακό σύμπαν" προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία ο συνολικός όγκος ψηφιακών πληροφοριών διεθνώς θα αυξηθεί κατά 44 φορές.

Σύμφωνα με τις αναλυτές, μια στοίβα DVD που θα χωρούσε όλες αυτές τις πληροφορίες, θα εκτεινόταν από τη Γη μέχρι τον Άρη.

Η σταδιακή μετατροπή σε ψηφιακών των αναλογικών μέσων ενημέρωσης όπως η τηλεόραση, η ραδιοφωνία, η τηλεφωνία, οι εκδόσεων κ.α. θα δημιουργήσει νέα έκρηξη του ψηφιακού σύμπαντος μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Live Science.

Επίσης, η μελέτη τονίζει ότι οι ψηφιακές πληροφορίες που δημιουργούνται σήμερα, ξεπερνούν σε ποσοστό περίπου 35% τη διαθεσιμότητα πραγματικού αποθηκευτικού χώρου και σε λίγα χρόνια αυτή η "ψαλίδα" θα φθάσει στο 60%.

αναδημοσίευση από gewponoi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory