Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι µερακλήδες των γιορτών ,


Αγιοβασιλίνα, µε ταγέρ από βελούδο, φτιαγµένη στη βιοτεχνία του Αντώνη Κοντούζογλου, στη Μεσοποταµιά Καστοριάς

Μελοµακάρονα και κουραµπιέδες που... φοριούνται, χριστουγεννιάτικα δένδρα-στολές που περπατούν! Αγιοβασιλίνες, καλικάντζαροι, ξωτικά, µάγοι, άγγελοι και τάρανδοι, µε φόντο λαµπερές µπάλες, κορυφές, καµπάνες και αστέρια. Οι τελευταίοι των ελλήνων βιοτεχνών που εξακολουθούν να οµορφαίνουν τον εορταστικό διάκοσµο των ηµερών αυτών, επιστρατεύουν µεράκι και µπόλικη φαντασία ώστε να επιβιώσουν...

«Η γιαγιά µου, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 άνοιξε στη Θάσο κατάστηµα εµπορίας ρούχων. Αργότερα, έστησε τη βιοτεχνία της στην Κυψέλη για να φτιάχνει αποκριάτικα. Οι γονείς και οι θείοι µου τη συνέχισαν, ώσπου το 2000 ο πατέρας µου ο Λάζαρος δηµιούργησε τη σηµερινή οικογενειακή επιχείρησή µας. Ο κατάλογός µας έχει τώρα 150 κωδικούς, ισάριθµες χριστουγεννιάτικες στολές για παιδιά και ενηλίκους. Τις εξάγουµε και σε Κύπρο, Μάλτα, Γερµανία, Γαλλία, Αυστρία και Πορτογαλία», λέει στα «ΝΕΑ» ο 30χρονος Μιχάλης ∆ανεσσής, που µαζί µε τους γονείς και τον αδελφό του διατηρούν βιοτεχνία στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Πωλούν κάθε στολή τους προς 30-34 ευρώ (κατά µέσο όρο, µε τον ΦΠΑ), πιο ακριβές είναι οι µασκότ τους «χριστουγεννιάτικο δένδρο» και «χιονάνθρωπος».

«Μέχρι πρότινος, για µια πενταετ ίαφτιάχναµε τα κοστούµια αυτά και στα Σκόπια,συνεργαζόµασταν και µε δύο εργοστάσια στην Κίνα. Από φέτος, όµως, που µειώθηκε η παραγωγή µας, τα σχεδιάζουµε και τα παράγουµε αποκλειστικά εδώ.

∆ουλεύουν δώδεκα υπάλληλοί µας για την κατασκευή τους, συν οι τέσσερείς µας, η οικογένεια. Στα αποκριάτικα οι Κινέζοι µας διέλυσαν µε τις πολύ χαµηλές τιµές τους, που έκαναν τις ποιοτικές δουλειές µας να µοιάζουν µε είδη υπερπολυτελείας. Στα χριστουγεννιάτικα ωστόσο βαστάµε ακόµα, γιατί σε αυτά δε µπορούν να µας συναγωνιστούν σε θεµατολογία».

Από βελούδο και σατέν
«Μπαµπάδες και παππούδες που θέλουν να εκπλήξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους και να περάσουν µια όµορφη οικογενειακή βραδιά, επαγγελµατίες, θέατρα και σχολεία που κάνουν παραστάσεις, διαφηµιστικές και άλλες εταιρείες που διοργανώνουν promotion, µας προτιµούν. Σε εµάς θα βρουν έτοιµα όλα τα κοστούµια για τηφάτνη: Παναγία, Μωυσής, Ιωσήφ, αλλά και Μάγοι και άγγελοι. Εχουµε και Αγιοβασίληδες για άνδρες και γυναίκες, πλήρη γκάµα», λέει ο 58χρονος Αντώνης Κοντούζογλου, που από κοινού µε τη σύζυγό του Κωνσταντίνα Κιοσσέ λειτουργούν τη βιοτεχνία τους στη Μεσοποταµία Καστοριάς. «Την ίδρυσε ο πατέρας µου το 1957, ως τροφοδότη του καταστήµατός µας τότε στην οδό Ερµού στην Αθήνα, ώσπου αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην κατασκευή.

Από το 1974 άρχισα κι εγώ να ασχολούµαι µε τις αποκριάτικες, θεατρικές και παραδοσιακές φορεσιές.

Για πολλά χρόνια, µάλιστα, ήµασταν η µοναδική βιοτεχνία στον χώρο. Από το 1985 κατασκευάζω και στολές για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Tα κοστούµια και οι µασκότ µας είναι 100% ελληνικής κατασκευής. Τα διακινούµε τόσο στη χονδρική, στα εποχικά καταστήµατα πανελλαδικά, όσο και στη λιανική, αλλά φεύγουν και στο εξωτερικό σε Γερµανία, Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ιαπωνία. Οι τιµές µας ποικίλλουν. Μια βελουτέ αγιοβασιλίνα, για παράδειγµα, κοστίζει 38 ευρώ στη λιανική, ένα βελούδινο ξωτικό άριστης ποιότητας πωλείται προς 107 ευρώ, ενώ µια µασκότ τάρανδος 251 ευρώ».

Παρά τον βοµβαρδισµό από ασιατικά προϊόντα, δεν το βάζει κάτω. «Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια η αθρόα εισαγωγή κινέζικων περιόρισε σηµαντικά την κατανάλωση των εγχώριων. Ειδικά για τα παιδικά χριστουγεννιάτικα, σταµατήσαµε τη διάθεσή τους στην Ελλάδα και τα κατασκευάζουµε µόνο για το εξωτερικό, µόνο στολές ενηλίκων εξακολουθούµε να διαθέτουµε στην ελληνική αγορά. Υπάρχει, έτσι, µικρή πτώση στον τζίρο µας, την οποία προσπαθούµε να καλύψουµε µε ακόµα πιο µεγάλη προσπάθεια σε εκτός συνόρων πωλήσεις», λέει.


Αναδημοσιευση Απο Νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory