Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

Τα ..γονίδια μας δίνουν το σχήμα σώματος...


Περισσότερες από 30 νέες γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με την παχυσαρκία και την κατανομή λίπους στο σώμα εντόπισε διεθνής ομάδα ειδικών. Τα νέα ευρήματα που δείχνουν μεταξύ άλλων τη γενετική βάση η οποία κρύβεται πίσω από το σχήμα του σώματος του κάθε ανθρώπου- μαρτυρούν, δηλαδή, αν ανήκει στην κατηγορία «μήλο» (εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) ή «αχλάδι» (εναπόθεση λίπους στην περιοχή των γοφών)-, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία ή και στην υιοθέτηση καινούργιων διατροφικών συμβουλών ανάλογα με το εκάστοτε γονιδιακό προφίλ.
Πάντως, όπως σημειώνεται στην επιθεώρηση «Νature Genetics» όπου δημοσιεύθηκαν δύο ξεχωριστές μελέτες σχετικά με το θέμα τις οποίες διεξήγαγαν περισσότεροι από 400 επιστήμονες 280 ερευνητικών ινστιτούτων, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας αλλά όχι και τον μοναδικό: οι δικές μας επιλογές- κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης- συνεχίζουν να αποτελούν τους κύριους «ενόχους» για τα περιττά κιλά.
Στην πρώτη από τις δύο μελέτες οι ερευνητές εντόπισαν 13 νέες περιοχές όπου οι παραλλαγές στην αλληλουχία του DΝΑ συνδέονται με το αν ένα άτομο έχει σώμα-«μήλο» ή σώμα-«αχλάδι». Προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με σώμα «μήλο» αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθειες σε σύγκριση με όσους έχουν περισσότερο λίπος συσσωρευμένο στην περιοχή των γοφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προέκυψε από τα νέα στοιχεία, οι περιοχές αυτές εκφράζονταν πιο έντονα στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε σε γονίδια που επηρεάζουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ ένας δείκτης βάσει του οποίου το κάθε άτομο κατηγοριοποιείται ως φυσιολογικού βάρους, ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο και εκφράζεται ως το πηλίκο του βάρους διά το τετράγωνο του ύψους). Οι ερευνητές έπειτα από «σάρωση» του γονιδιώματος περίπου 250.000 ανθρώπων, ανακάλυψαν 18 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με τον ΔΜΣ. Μετά τη νέα ανακάλυψη οι περιοχές που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο δείκτη ανέρχονται πλέον σε 32. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έδειξε η μελέτη, τα άτομα που κληρονομούν από τους γονείς τους πολλές από τις παραλλαγές του DΝΑ που συνδέονται με αύξηση του ΔΜΣ, είναι πιθανό να ζυγίζουν ως και 9 κιλά παραπάνω σε σύγκριση με όσα κληρονομούν λίγες τέτοιες γονιδιακές παραλλαγές. Έτσι, όπως φαίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις οι διαφορές στο βάρος μπορούν να οφείλονται αποκλειστικώς σε… κακά γονίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory