Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Cinthia Fernández .... la morocha Sensual

exypno

Οι επαναστάσεις του 20ου αιώνα


Ο 20ος αιώνας άρχισε δυναμικά για τη Φυσική. Η μορφή που καθορίζει την πορεία της εξέλιξης της Σύγχρονης Φυσικής είναι αυτή του Άλμπερτ Αϊνστάιν (Albert Einstein, 1879-1955). Με δύο άρθρα που δημοσίευσε το 1905, εισήγαγε δύο επαναστατικές έννοιες: τη Θεωρία της Σχετικότητας και ένα νέο τρόπο προσέγγισης της ηλεκτρομα- γνητικής θεωρίας που αποτέλεσε τη βάση της Κβαντικής Θεωρίας.

Αρχικά (1905) ο Αϊνστάιν εισήγαγε την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας στην οποία προσπάθησε να ενοποιήσει τη Μηχανική και την ηλεκτρομαγνητική θεωρία. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας καταργείται η έννοια του χώρου και του χρόνου της κλασικής Φυσικής· χώρος και χρόνος ενοποιούνται στην έννοια του “Χωρόχρονου” που έχει 4 διαστάσεις. Δεν έχει πλέον νόημα να μιλάμε για τον χώρο ξεχωριστά απ’ τον χρόνο. Ο χρόνος παύει να ακολουθεί την γραμμική πορεία της κλασικής Φυσικής και γίνεται ελαστικός. Οι έννοιες και τα μεγέθη του χώρου και του χρόνου είναι σχετικά και εξαρτούνται απ’ τον εκάστοτε παρατηρητή.

Η θεωρία του Αϊνστάιν προκάλεσε μια αλλαγή στην εικόνα του κόσμου που παρουσίαζε η κλασική θεώρηση της Φύσης. Σαν άμεση συνέπεια της θεωρίας αυτής, ήταν η συνειδητοποίηση ότι η μάζα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μορφή ενέργειας. Η διάσημη εξίσωση E = mc2, δήλωνε ότι κάθε υλικό αντικείμενο έχει μέσα αποθηκευμένη μια ποσότητα ενέργειας, αλλά και ότι ένα ποσό ενέργειας ισοδυναμούσε με μια μάζα, με ύλη. Έτσι στην ορολογία των επιστημόνων του 20ου αι. εντάχθηκε η έννοια της Υλοενέργειας”.

Θεμελιώδη σημασία στην εικόνα του κόσμου που διαμόρφωσε η Θεωρία της Σχετικότητας, κλήθηκε να παίξει η παγκόσμια σταθερά c, η ταχύτητα του φωτός. Έτσι κάθε φορά που θέλουμε να μελετήσουμε φαινόμενα που περιλαμβάνουν ταχύτητες κοντά στην ταχύτητα του φωτός (όπως οι κινήσεις των σωματιδίων στα πειράματα της Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής), θα πρέπει να παραμερίσουμε την κλασική Φυσική και να υπολογίσουμε τις αρχές της Θεωρίας της Σχετικότητας. Η εμβέλεια της κλασικής Φυσικής περιορίζεται στα φαινόμενα “μεσαίου μεγέθους”, δηλ. στα απλά καθημερινά φαινόμενα.

Το 1915 ο Αϊνστάιν δημοσιεύει τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, στην οποία συμπεριέλαβε τη βαρύτητα. Η δύναμη της βαρύτητας κύρτωνε τον χώρο και τον χρόνο. Χώρος, χρόνος και ενέργεια δεν είναι πια έννοιες ανεξάρτητες, αλλά τρεις οντότητες που συνυπάρχουν πάντα ενωμένες. Πλέον οι μετρήσεις που αφορούν το χώρο και το χρόνο είναι σχετικές και εξαρτούνται απ’ την κατανομή της μάζας στο Σύμπαν. Η κλασική Ευκλείδεια Γεωμετρία δεν μπορεί να περιγράψει τον κυρτό διάστημα που προκύπτει απ’ την καμπύλωση που προκαλούν στο διάστημα οι πλανήτες και οι ήλιοι, και περιορίζεται στην περιγραφή δισδιάστατων “γήινων” χώρων. Τον ουράνιο χώρο θα μπορούν πλέον να περιγράψουν άλλες Γεωμετρίες (όπως η γεωμετρία Riemann) και μαθηματικά μοντέλα που είχαν ήδη αναπτυχθεί ή αναπτύχθηκαν μετά τη δημοσίευση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας.

Μέχρι σήμερα η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας έχει επικυρωθεί πειραματικά, ενώ οι έρευνες για την επιβεβαίωση ή όχι της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας δεν έχουν φέρει αναντίρρητα αποτελέσματα. Η δεύτερη πάντως χρησιμοποιείται στην Αστροφυσική για να περιγράψει τα φαινόμενα του διαστήματος.

Η άλλη επανάσταση που συντελέστηκε στον 20ο αι. ήταν η ανάπτυξη ενός νέου κλάδου της Φυσικής: της Κβαντομηχανικής. Το 1900 ο Πλανκ (Max Planck, 1858-1947) δείχνει τον δρόμο προς την “κβαντική επανάσταση”. Σύμφωνα με τον Πλανκ τα άτομα εκπέμπουν και απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κατά “κβάντα” δηλ. κατά διακριτά μέρη ενέργειας. Ο Αϊνστάιν δεχόμενος την θεωρία του Πλανκ υπέθεσε ότι και η ίδια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (και συνεπώς το φως) αποτελείται από “δέματα ενέργειας” (κβάντα) τα οποία ονομάσθηκαν “φωτόνια”. Στην ύπαρξη των φωτονίων βάσισε ο Αϊνστάιν στην ερμηνεία που έδωσε για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο (1905).

Με τα παραπάνω συμπεράσματα όφειλε να συμφωνούν και πρότυπα περιγραφής του ατόμου. Το πιο αξιοσημείωτο πρότυπο που είχε παρουσιαστεί μέχρι τότε ήταν το “σταφιδόψωμο” του J. J. Thomson που παρουσίαζε ένα συμπαγές σφαιρικό άτομο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν διάσπαρτα θετικά φορτία και ηλεκτρόνια. Η πρώτη αναθεωρητική περιγραφή ήρθε το 1911, όταν ο Νεοζηλανδός Ράδερφορντ κατέληξε στο ”πλανητικό” πρότυπο του ατόμου, σύμφωνα με το οποίο τα ηλεκτρόνια περιφέρονται γύρω απ’ τον πυρήνα με ανάλογο τρόπο που οι πλανήτες περιφέρονται γύρω απ’ τον Ήλιο. Κάποιες αντιφάσεις που παρουσιάζονταν απ’ το πρότυπο αυτό, διόρθωσε το 1913 ο Δανός Νιλς Μπορ (Niels Bohr, 1885-1962). Ο Μπορ όρισε ότι τα ηλεκτρόνια κινούνται σε καθορισμένες τροχιές γύρω απ’ τον πυρήνα, τις οποίες μάλιστα όρισε αυστηρά σαν “επιτρεπτές τροχιές”. Το πρότυπο του Μπορ προέβλεπε ακόμα ότι ένα ηλεκτρόνιο μπορούσε να μεταπηδήσει από μια τροχιά σε άλλη εκπέμποντας ή απορροφώντας ενέργεια κατά κβάντα.

Με όλες τις παραπάνω θεωρίες άρχισε να στερεώνεται το οικοδόμημα της Κβαντομηχανικής, που ολοκληρώθηκε με την συμβολή μεγάλων φυσικών των αρχών του αιώνα μας όπως οι Ντε Μπρογκλί, Χάισενμπεργκ, Στρόντιγκερ, Μίλικαν, Κόμπτον, Μπορν, Ντάιρακ, Πάουλι κ.ά. Όσο όμως η Φυσική ερευνά τον μικρόκοσμο τόσο παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα: το φως είναι κύμα ή αποτελείται από σωματίδια; Οι θεωρίες αλλά και τα πειράματα είναι αντιφατικά, δίνοντας πότε το ένα και πότε το άλλο αποτέλεσμα. Τα πειράματα οδηγούν και σε ένα άλλο “παράδοξο” που τείνει να ανατρέψει το ακριβές πρότυπο του Μπορ: το ηλεκτρόνιο είναι μεν σωμάτιο, αλλά η κίνησή του δεν ακολουθεί κάποια τροχιά ! Έτσι δεν μπορεί να περιγραφεί η κίνησή του παρά μόνο από μια κυματική ποσότητα ! Το ηλεκτρόνιο, όπως και το φως είναι ταυτόχρονα ύλη και ενέργεια, μια άποψη που θα συμβιβαστεί μόνο με τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν και την Ισοδυναμία Μάζας και Ενέργειας.

Τα παράδοξα αυτά του μικρόκοσμου έρχεται να δικαιολογήσει εν μέρει, η Αρχή της Απροσδιοριστίας που διατυπώνει ο Χάισενμπεργκ, με βάση την οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ορμή ενός σωματιδίου της ύλης. Για παράδειγμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίσουμε την ακριβή θέση ενός ηλεκτρονίου στην τροχιά του, αλλά να την υπολογίσουμε βάσει πιθανοτήτων. Οι επιστήμονες λοιπόν φτάνουν να μιλήσουν για ένα “νέφος” των ηλεκτρονίων, παρά για απόλυτα καθορισμένες τροχιές τους. Η αποκάλυψη αυτή δίνει τέλος σε κάθε προσπάθεια να εξηγηθούν τα μυστήρια του μικρόκοσμου με ένα αυστηρά μηχανιστικό μοντέλο. Ο κανόνας αυτός του τυχαίου επεκτείνεται σ’ όλο τον υποατομικό κόσμο. Γνωρίζουμε π.χ. πότε θα διασπασθούν τα μισά από τα άτομα ενός ραδιενεργού υλικού, αλλά δε μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα διασπασθεί ένα συγκεκριμένο άτομο.

Η διείσδυση στο μικρόκοσμο συνεχίστηκε. Μέχρι κάποια στιγμή οι φυσικοί πίστευαν ότι γνώριζαν την δομή του ατόμου και τα βασικά δομικά στοιχεία της ύλης: ηλεκτρόνιο, πρωτόνιο, νετρόνιο. Αυτά ήταν και τα έσχατα “ά-τομα” της ύλης. Όμως στη δεκαετία του 1930, ανακαλύφθηκαν και άλλα σωματίδια και η ανακάλυψη νέων συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έτσι το 1935 ήταν γνωστά 6 σωματίδια, το 1955 έφτασαν τα 18, και το 1974 πέρασαν τα 200, χωρίς να πάψει η ανακάλυψη νέων. Θα μπορούσαν εξάλλου να ήταν αναρίθμητα αφού και η Θεωρία της Σχετικότητας προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας στοιχειωδών σωματιδίων από γνήσια ενέργεια. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να αναρωτιούνται κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για στοιχειώδη σωματίδια της ύλης ή για κβάντα ενέργειας ή για αλληλεπίδραση ύλης-ενέργειας και για ένα “Υλο-ενεργειακό” Σύμπαν.

σχήμα 1

Το σύγχρονο μοντέλο του υποατομικού μικρόκοσμου

Στις μέρες μας η διείσδυση αυτή έχει προχωρήσει πιο πολύ. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν είναι πια στοιχειώδη. Αποτελούνται κι αυτά από μικρότερα σωματίδια που ονομάζονται κουάρκς. Έχουν ανακαλυφθεί 18 [1] είδη κουάρκ και πιστεύεται ότι αυτά μαζί με τα 6 λεπτόνια [2] αποτελούν βασικά δομικά συστατικά της ύλης (σχήμα 1).

Η επανάσταση όμως δεν σταμάτησε εκεί. Νέους ορίζοντες άνοιξε η υπόθεση απ’ τον Αγγλου Ντάιρακ της ύπαρξης ενός σωματιδίου με μάζα ίση με του ηλεκτρονίου αλλά με αντίθετο φορτίο. Το “ποζιτρόνιο”, όπως ονομάστηκε ανακαλύφθηκε δύο χρόνια μετά στην κοσμική ακτινοβολία, αποκαλύπτοντας μια συμμετρία μεταξύ Ύλης και Αντιύλης. Αυτή η συμμετρία προέβλεπε την ύπαρξη ενός αντι-σωματιδίου για κάθε γνωστό σωματίδιο (με ίδια μάζα και αντίθετο φορτίο). Τα ζεύγη σωματιδίων και αντι-σωματιδίων μπορούσαν να δημιουργηθούν αν διοχετευθεί η κατάλληλη ενέργεια για τη δημιουργία τους, αλλά αντίθετα μπορούν να εκμηδενιστούν και να μετατραπούν σε ενέργεια. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν πειραματικά με τη δημιουργία αντιύλης στο εργαστήριο.

Έχοντας λύσει - μέχρι ένα σημείο - το πρόβλημα της δομής της ύλης στο πρώτο τέταρτο του 20ου αι., η Φυσική - και μέσω αυτής και άλλες επιστήμες - είχε να ακολουθήσει πια δύο δρόμους: έναν προς τον Μακρόκοσμο, προς πιο μεγάλες δομές (μόρια, στερεά σώματα, βιολογικούς οργανισμούς, Γη, Ήλιο, Γαλαξίες και Σύμπαν) κι έναν - πιο αναλυτικό - στην αναζήτηση πιο μικρών και στοιχειωδών μορφών ύλης απ’ τους ατομικούς πυρήνες και τα ηλεκτρόνια.

Έτσι αναπτύχθηκε η Πυρηνική Φυσική που ασχολείται με τις ιδιότητες των διαφόρων πυρήνων που υπάρχουν, ξεκινώντας απ’ τις ιδιότητες των συστατικών τους: των πρωτονίων και των νετρονίων. Η Πυρηνική Φυσική μελετάει επίσης τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στα πλαίσια του Μικρόκοσμου. Πέρα απ’ τις βαρυτικές δυνάμεις - που είναι αμελητέες στη δομή του πυρήνα - οι δυνάμεις που καθορίζουν τη συμπεριφορά των πυρήνων είναι η “ισχυρή πυρηνική δύναμη” και η “ασθενής πυρηνική δύναμη” [3] .

Η Πυρηνική Φυσική αναπτύχθηκε ταχύτατα στον αιώνα μας. Το 1942 ο Fermi πέτυχε την πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση ανοίγοντας το δρόμο προς την κατασκευή της πρώτης πυρηνικής βόμβας το 1945. Αλλά η πειραματική έρευνα προχωράει παραπέρα: για να μελετηθούν οι πυρήνες και η συμπεριφορά τους, απαιτείται να βομβαρδιστούν με άλλους πυρήνες ή άλλα σωματίδια, που κινούνται με ταχύτητες κοντά σ’ αυτήν του φωτός. Για να επιτευχθούν οι ταχύτητες αυτές κατασκευάστηκαν επιταχυντές δηλ. συσκευές κυκλικές ή ευθύγραμμές μήκους χιλιομέτρων, ικανές να δώσουν τέτοιες ταχύτητες στα σωματίδια. Η μελέτη τέτοιων συγκρούσεων αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης ενός άλλου κλάδου της σύγχρονης Φυσικής: της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων. Έτσι σήμερα με τη χρήση των επιταχυντών, αλλά και τη μελέτη των επιδράσεων της κοσμικής ακτινοβολίας στην ύλη, έχει αποκαλυφθεί ένα θαυμάσιο “νέο Σύμπαν” κάτω ακριβώς απ’ τα μάτια μας.

Την έρευνα στον Μακρόκοσμο αναλαμβάνουν άλλοι κλάδοι της Φυσικής ή και άλλες επιστήμες, ανάλογα με την κλίμακα της ύλης που μελετάται.

Η Ατομική και Μοριακή Φυσική (ή Χημειοφυσική) μελετάει τον άπειρο αριθμό των μορίων που σχηματίζουν τα άτομα της ύλης καθώς και τη βιολογική τους σημασία (Βιοχημεία).

Η Φυσική των Στερεών (γενικά της συμπυκνωμένης ύλης) έχει σαν αντικείμενο τη μελέτη μακροσκοπικών σωμάτων (στερεών και υγρών). Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο τομέας αυτός θα ασχολούνταν με προβλήματα της κλασικής Νευτώνειας Μηχανικής ή της Μηχανικής των Ρευστών· αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Στηριγμένη στις γνώσεις της Ατομικής Φυσικής και της Κβαντικής Θεωρίας η Φυσική των Στερεών έδωσε πλούσιους καρπούς. Μελετώντας μικροσκοπικά τις ιδιότητες της ύλης, φανέρωσε πολλές μακροσκοπικές ιδιότητές της. Έτσι γεννήθηκαν το τρανζίστορ, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα, οι μαγνητικές μνήμες και άλλα σημαντικά τεχνολογικά βοηθήματα με τεράστια εφαρμογή στη μικροηλεκτρονική, στους υπολογιστές, στη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας και αλλού.

Όμως η σύγχρονη Φυσική έχει συμβάλλει και με άλλους τρόπους στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του αιώνα μας. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μια Εφαρμοσμένη Φυσική, αφού οι γνώσεις της Φυσικής χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετήσουν ανάγκες άλλων επιστημών (Ιατρική, Αρχαιολογία κ. λ π.).

Παράλληλα η Φυσική έχοντας να μελετήσει τη Φύση, δηλ. ένα τεράστιο φάσμα γνώσεων, ανέπτυξε νέους κλάδους ή σημαντικές “νησίδες” μέσα σε άλλες επιστήμες.

Έτσι μπορούμε να μιλάμε για:

Βιοφυσική: μελετάει των βιολογικών οργανισμών και του ανθρώπου,

Ιατρική Φυσική: συμβολή σε μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας (ακτίνες X, ακτίνες Laser, υπέρηχοι, αξονική τομογραφία, μαγνητογραφήματα κ.ά),

Γεωφυσική: μελέτη της δομής του πλανήτη μας (κίνηση τεκτονικών πλακών, ηφαιστειακή δράση, πρόγνωση σεισμών, μελέτη του μαγνητικού πεδίου της Γης κ.λπ.),

Ατμοσφαιρική Φυσική: μελέτη της γήινης ατμόσφαιρας και των μετεωρολογικών φαινομένων

Μαθηματική και Υπολογιστική Φυσική: ανάπτυξη μαθηματικών τεχνικών για την περιγραφή φυσικών νόμων (μη γραμμικές διαφορικές εξισώσεις, γεωμετρία Fractal). Στον κλάδο αυτό όλο και πιο συχνά απαιτείται η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών εξαιτίας της πολυπλοκότητας των μαθηματικών τεχνικών

Αστροφυσική: είναι ο κλάδος της Φυσικής που μας συνδέει με το άπειρο. Με τη βοήθεια τεχνητών δορυφόρων, τηλεσκοπίων, φασματογράφων και άλλων τεχνολογικών βοηθημάτων μελετάει τους αναρίθμητους γαλαξίες, τους ήλιους, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους και γενικά κάθε ουράνιο σχηματισμό. Δεν περιορίζεται μόνο στην κίνηση των σωμάτων αυτών, αλλά και στη μελέτη της σύστασής τους, της δημιουργίας τους και της εξέλιξής τους, αποβλέποντας έτσι στην απάντηση του μεγάλου ερωτήματος που αφορά στην ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ !

ΑΙΧΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

(τα μεγάλα “ΓΙΑΤΙ;” και το μέλλον της Επιστήμης)

Αφήνοντας στην άκρη τις τόσες τεχνολογικές εφαρμογές που έχουν προκύψει στον αιώνα μας απ’ την ανάπτυξη των θετικών επιστημών, θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στις επιστήμες αυτές και στις θεωρίες που θεωρείται ότι μπορούν να καθορίσουν το μέλλον της επιστήμης και να μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το Σύμπαν και τους Νόμους που το διέπουν.

Η εξέλιξη της Γενετικής

Μέσω της μελέτης του γεννητικού υλικού των κυττάρων φυτών, ζώων και ανθρώπων η Γενετική διατείνεται ότι μπορεί να κάνει “θαύματα”. Η μελέτη του DNA, του γενετικού υλικού των χρωμοσωμάτων και των ελάχιστων μονάδων καθορισμού κληρονομικών χαρακτηριστικών - των γονιδίων - επιτρέπει στη Γενετική να παρεμβαίνει καθορίζοντας τα κληρονομικά χαρακτηριστικά των απογόνων ενός είδους.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες φυτών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθορίζονται με την επέμβαση στα γονίδιά τους και γίνονται πειράματα και σε ζώα. Στον άνθρωπο θεωρείται επίσης βέβαιη η δυνατότητα να καθορίζεται το φύλο του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά του, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχονοητικά. Όλα εξαρτώνται - σ’ ένα μοντέλο που τείνει να γίνει καθαρά μηχανιστικό - απ’ τον εντοπισμό του γονιδίου που ευθύνεται για το ανάλογο χαρακτηριστικό. Εντοπίζονται επίσης γονίδια που θεωρούνται - κατά ένα ποσοστό ή αποκλειστικά - υπεύθυνα για κάποιες ασθένειες ή για την τάση να αναπτυχθεί μια ασθένεια.

Με βάση τα παραπάνω, η Γενετική μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για την θεραπεία αρκετών ασθενειών που βασανίζουν την ανθρωπότητα, αλλά παράλληλα μπορεί να αποβεί και καταστροφική ασχολούμενη με ιδιότητες της Φύσης που ίσως να μην είναι ο άνθρωπος έτοιμος ακόμα - κυρίως ηθικά - να ορίζει. Ήδη δέχεται σκληρή κριτική η προσπάθεια να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού που θα γεννηθεί, όπως και η προσπάθεια αναπαραγωγής μέσω κλωνοποίησης (διαδικασίας κατά την οποία μπορεί να δημιουργηθεί ένα ακριβές αντίγραφο ενός οργανισμού με επέμβαση στον πυρήνα του ωαρίου και αντικατάσταση του γενετικού του υλικού με το υλικό ενός συγκεκριμένου δότη που θα ήθελε να δημιουργήσει ένα αντίγραφό του).

Όπως και οι άλλοι τομείς της γνώσης, έτσι και η Γενετική αναμένεται να αποτελέσει στα αμέσως επόμενα χρόνια “ελπίδα” ή “κατάρα”, ανάλογα με τη χρήση της.

Υπεραγωγιμότητα

Πρόκειται για την ιδιότητα κάποιων μετάλλων, σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν (-2730 C ή 00 Κ), να επιτρέπουν την διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από μέσα τους δίχως να προβάλλουν αντίσταση και συνεπώς να μην προκαλείται απώλεια ενέργειας. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στα 26 απ’ τα 90 στοιχεία που υπάρχουν στη φύση.

Πρώτη φορά παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο το 1908 απ’ τον Κ. Οννες, ο οποίος παρατήρησε ότι στους 4,20 Κ (-268,950 C) μηδενιζόταν η αντίσταση του υδράργυρου. Το φαινόμενο παρουσίαζε τεράστια τεχνολογική σημασία αφού για την κυκλοφορία του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα απαιτούνταν εξωτερική τάση, ούτε θα είχαμε απώλειες ενέργειας. Είχε δημιουργηθεί ένα “αεικίνητο” στον χώρο του ηλεκτρισμού.

Από τότε καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για να βρεθούν ενώσεις στοιχείων που να εμφανίζουν το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας σε υψηλότερες θερμοκρασίες (που να μπορούν να επιτευχθούν πιο εύκολα). Το ρεκόρ μέχρι σήμερα κατέχει μια ένωση Υττρίου-Βαρίου-Χαλκού-Οξυγόνου που έγινε υπεραγωγός στους 930 Κ (-1800 C). Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 1987 στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, απ’ τον καθηγητή Maw-Kuen-Wu.

Οι προσπάθειες πάντως δεν έχουν σταματήσει για ενώσεις που θα παρουσιάζουν το φαινόμενο σε ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες.

Η θεωρία του ενοποιημένου πεδίου

Η θεωρία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να ενοποιηθούν οι τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της Φύσης: βαρυτική, ηλεκτρομαγνητική, ισχυρή πυρηνική δύναμη και ασθενή πυρηνική δύναμη (σχήμα 2). Αν και εμείς ερχόμαστε σε άμεση επαφή μόνο με τη βαρυτική δύναμη, αυτή είναι η πιο “αδύναμη” συγκριτικά με τις υπόλοιπες τρεις. Αν αποδώσουμε στην βαρυτική δύναμη μέγεθος 1, τότε, η ασθενής πυρηνική δύναμη έχει μέγεθος 1028, η ηλεκτρομαγνητική δύναμη 1038 και η ισχυρή πυρηνική δύναμη 1040.

σχήμα 2

Οι τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της Φύσης

που θέλει να ενοποιήσει η σύγχρονη Φυσική.

Το 1983 οι Carlo Rubia και Simon van der Meer αποκάλυψαν τα υποατομικά σωματίδια που είναι φορείς της ασθενούς πυρηνικής δύναμης, προωθώντας τη ενοποίηση της δύναμης αυτής με την ηλεκτρομαγνητική σε μία νέα δύναμη: την ηλεκτρασθενή. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να ενοποιήσουν και τις υπόλοιπες δυνάμεις, απ’ τις οποίες η βαρυτική είναι αυτή που αντιστέκεται περισσότερο στην ενοποίησή της με τις υπόλοιπες, ίσως επειδή γνωρίζουμε τη φύση της λιγότερο απ’ τις άλλες.

Η θεωρία του Χάους και η Γεωμετρία Fractal

Στην προσπάθεια του ανθρώπου να περιγράψει τον κόσμο μ’ ένα αιτιοκρατικό μοντέλο, είδαμε ήδη ότι αντιτάχθηκε η Φυσική του πρώτου μισού του αιώνα μας. Την αιτιοκρατία ανέτρεπε άλλοτε η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν κι άλλοτε η Αρχή της Απροσδιοριστίας του Χάισενμπεργκ. Πιο πολύ όμως οι επιστήμονες ένοιωθαν ανίσχυροι να περιγράψουν την πραγματικότητα όταν βρίσκονταν αντιμέτωποι με τους χαοτικούς παράγοντες που περιλάμβαναν καθημερινές, φυσικές διαδικασίες όπως οι μετεωρολογικές συνθήκες, οι δίνες που σχηματίζονται στη ροή ενός ποταμού ή οι χρηματιστηριακοί δείκτες.

σχήμα 3

Ένα αντικείμενο fractal:

το σύνολο Mandelbrot

Σε αντίθεση με τον Λαπλάς που υποστήριζε ότι μπορούμε να προβλέψουμε τα πάντα στο σύμπαν αρκεί να γνωρίζουμε τα δεδομένα και τους κανόνες της φύσης, οι επιστήμονες παραδέχτηκαν κάποια στιγμή, ότι δεν μπορούσαν να κάνουν προβλέψεις σε φαινόμενα όπως τα παραπάνω, αφού ούτε γνώριζαν όλους τους νόμους της φύσης, αλλά και επειδή σε τέτοιες διαδικασίες υπεισέρχεται ένας αμέτρητος αριθμός δεδομένων, που μάλιστα μεταβάλλονται από στιγμή σε στιγμή. Με απλά λόγια: Χάος. Έτσι αναπτύχθηκε η Θεωρία του Χάους - που κάποιοι την θεωρούν την τρίτη επανάσταση της Φυσικής στον 20ο αι., μετά τη Θεωρία της Σχετικότητας και τη Κβαντομηχανική - για να περιγράψει τέτοια χαοτικά φαινόμενα.

Η Θεωρία του Χάους βασίζεται στη διαπίστωση ότι το Χάος και η Απροσδιοριστία δεν οφείλονται στην ανικανότητα των οργάνων μέτρησης που διαθέτουμε, αλλά είναι ιδιότητες του Σύμπαντος. Ενα άλλο χαρακτηριστικό των χαοτικών συστημάτων - δηλ. της Φύσης - είναι ότι είναι εξαιρετικά ευαίσθητα· μια πολύ μικρή αιτία, ένα γεγονός που είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε ή να ελέγξουμε, μπορεί να προκαλέσει ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “φαινόμενο της πεταλούδας”: το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στην Κίνα, προκαλεί μια αλληλουχία συμβάντων που καταλήγουν σε μια καταιγίδα στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ ! Η Φύση λοιπόν είναι ένα δυναμικό σύστημα και δεν περιγράφεται με γραμμικές εξισώσεις [4].

Για να στηριχθεί όμως η Θεωρία του Χάους απαιτούνταν και το κατάλληλο μαθηματικό μοντέλο. Αυτό ήρθε να δώσει η Γεωμετρία Fractal πατέρας της οποίας θεωρείται ο Γάλλος μηχανικός και μαθηματικός Benoit Mandelbrot. Ένα αντικείμενο της γεωμετρίας αυτής έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό του την αυτοομοιότητα δηλ. την ιδιότητα να εμπεριέχει μια μικρογραφία του εαυτού του σε οποιοδήποτε επίπεδο βάθους το εξετάσουμε· σε διάφορες κλίμακες παρατήρησης βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας το ίδιο το αρχικό αντικείμενο (σχήμα 3). Ακόμα, ξεκινώντας από ένα απλό γεωμετρικό σχήμα - όπως ένα τρίγωνο - και εφαρμόζοντας κατ’ επανάληψη ένα απλό γεωμετρικό μετασχηματισμό, μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα fractal αντικείμενο μεγάλης πολυπλοκότητας, φαινομενικά χαοτικό. Το Χάος αποκτά ξαφνικά Τάξη.

Η Γεωμετρία Fractal, αποδείχθηκε για τη Θεωρία του Χάους ένα σπουδαίο εργαλείο, για να μπει Τάξη στο Χάος. Δομές fractal αποκαλύφθηκαν σε συστήματα και φαινόμενα που απλά θα χαρακτηρίζαμε χαοτικά: στον στροβιλισμό, στις νιφάδες του χιονιού, στη δομή και την κατανομή των γαλαξιών, στον ανθρώπινο εγκέφαλο, στην κατανομή των δασών στη γήινη επιφάνεια, στη διαμόρφωση των ακτών, στους σχηματισμούς των πνευμονικών βρόγχων, στη μουσική μεγάλων συνθετών (όπως του Μότσαρτ και του Μπαχ) και αλλού. Έτσι οι φυσικοί μιλούν πλέον όχι για Χάος και Τάξη, αλλά για μια Υπέρ-Τάξη, στην οποία τυχαίο και χαοτικό δεν είναι παρά αυτό που δεν μπορούμε να περιγράψουμε ή δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα τους νόμους που το διέπουν.

Η δημιουργία, η εξέλιξη και το μέλλον του Σύμπαντος

Ίσως αυτό να είναι το μέγιστο των ερωτημάτων για τον άνθρωπο· το μεγάλο “Γιατί;” και το μεγάλο “Πώς;”. Η απάντησή του ίσως να μας φέρει πιο κοντά στο Θεό και τη Φύση.

Οι υπάρχουσες θεωρίες για τη γέννηση και την ανάπτυξη του Σύμπαντος προτείνουν διάφορους τρόπους για τη δημιουργία του και του δίνουν ηλικία από 8 ως 25 δισεκατομμύρια χρόνια. Όλες πάντως έχουν αδύνατα σημεία και προς το παρόν αποτελούν απλές υποθετικές ερμηνείες. Παρακάτω θα απαριθμήσουμε μερικές.

α) Η πιο γνωστή θεωρία είναι αυτή της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang): το Σύμπαν είναι ένα πολύ μικρό πρώτο σημείο, με πυκνότητα 3,8 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του νερού, διαστέλλεται και ψύχεται με γοργό ρυθμό. Μετά από 0,11 δευτερόλεπτα, το Σύμπαν που έχει θερμοκρασία 30.000.000.0000 Κ, αρχίζει να διαστέλλεται και να ψύχεται. Σε μια επόμενη φάση (μετά από 3 λεπτά μετά τον συμβατικό χρόνο “μηδέν”), η θερμοκρασία έχει πέσει κι άλλο (1.000.000.0000 Κ). Η διαστολή και η ψύξη συνεχίζονται για 70.000 χρόνια ακόμη δίχως να συμβεί τίποτα ιδιαίτερο, μέχρι η θερμοκρασία να πέσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να μπορούν να σχηματιστούν σταθερά άτομα. Αργότερα η ψύξη συνεχίζεται και δημιουργούνται σταθερότερες μορφές ύλης και σταδιακά γεννιούνται οι γαλαξίες, τα άστρα, οι πλανήτες κ.ο.κ. Το Σύμπαν συνεχίζει να διαστέλλεται, αλλά για το μέλλον υπάρχουν διάφορες απόψεις, όπως π.χ. αυτή που προβλέπει μια επερχόμενη συστολή και “θερμική κατάρρευση” του Σύμπαντος.

β) Άλλη θεωρία είναι αυτή της Ανομοιογενούς Μεγάλης Έκρηξης. Βασίζεται στην ίδια ιδέα με την προηγούμενη αλλά δέχεται μια ανομοιογενή κατανομή της ύλης με δημιουργία περιοχών υψηλής πυκνότητας και άλλες χαμηλής πυκνότητας. Οι παραδοχές αυτές γίνονται για να λυθούν κάποιες αντιφάσεις της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης.

γ) Υπάρχει επίσης η θεωρία του Guth, που παρουσιάζει το Σύμπαν σαν ένα ελάχιστο τμήμα μιας τεράστιας φυσαλίδας που δημιουργήθηκε σε ένα χρονικό διάστημα της τάξης του χιλιοστού του δευτερολέπτου.

δ) Θεωρία του Zeldovich: άλλη παραλλαγή της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης.

ε) Η θεωρία του Πλάσματος, που προτάθηκε το 1970 απ’ τον H. Alfen. Tο πλάσμα, που αποτελείται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, θεωρείται η τέταρτη κατάσταση της ύλης (πέρα απ’ την στερεή, την υγρή και την αέρια). Το 99,999% της παρατηρήσιμης ύλης στο Σύμπαν είναι σε μορφή Πλάσματος. Κυριολεκτικά πλέουμε σ’ ένα ωκεανό Πλάσματος. Σε κάποια σημεία διασταύρωσης νημάτων Πλάσματος παρατηρείται εκπομπή ακτινοβολίας σύχροτρου (ακτινοβολία που προκαλείται από τη γρήγορη περιστροφή φορτισμένων σωματιδίων σε μαγνητικό πεδίο). Τα νήματα Πλάσματος αυξάνονται σε μήκος δισεκατομμυρίων ετών φωτός και συσσωρεύουν γύρω τους αρκετή ουδέτερη ύλη, ώστε σταδιακά να αρχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο η δύναμη της βαρύτητας και να σχηματίζονται οι πρώτοι γαλαξίες.

στ) Θεωρία της αλληλεπίδρασης Ύλης και Αντιύλης. Την πρότεινε κι αυτή ο H. Alfen. Αρχικά υπήρχε μια αρχική κατάσταση όπου ύλη και αντιύλη είναι ομοιογενώς κατανεμημένες σε μια σφαίρα που ονομάζεται “αμφίπλασμα”. Αρχικά έγινε συστολή της σφαίρας. Μετά από ένα τρισεκατομμύριο χρόνια η μεγάλη πυκνότητα στη σφαίρα προκάλεσε την εκπομπή ακτινοβολίας. Λόγω της πίεσης της ακτινοβολίας, άρχισε η διαστολή της σφαίρας, που οδήγησε σε ανομοιογενή κατανομή της ύλης και σε δημιουργία κέντρων συμπύκνωσης της ύλης στα οποία άρχισε να δρα η βαρύτητα.

ζ) Η θεωρία των υπερχορδών. Μια επαναστατική θεωρία ήρθε να προστεθεί το 1974 απ’ τους J. Scherk και J. Schwarz. Αυτοί πρότειναν να μη θεωρούνται τα στοιχειώδη σωματίδια σαν σημεία, αλλά σαν μονοδιάστατες καμπύλες μηδενικού πάχους, ή πιο απλά χορδές. Οι χορδές αυτές δονούνται και ανάλογα με τον τρόπο δόνησης αναπαριστούν και ένα διαφορετικό σωματίδιο. Ακόμα οι χορδές αυτές μπορούν να συνενωθούν για να σχηματίσουν μία άλλη, αλλά και μία χορδή μπορεί να διαιρεθεί σε δύο. Μπορούν ακόμα να σχηματίζουν κλειστούς βρόγχους, που καθώς ταλαντεύονται δημιουργούν ρυθμικούς παλμούς βαρυτικής ενέργειας (κύματα βαρύτητας) που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός. Κάποιοι απ’ τους βρόγχους αυτούς μπόρεσαν να προσελκύσουν τη γύρω μάζα. Οι μεγαλύτεροι βρόγχοι προσέλκυσαν τους μικρότερους συγκεντρώνοντας τους γαλαξίες σε ομάδες.

Κάτι άλλο που προτείνει η θεωρία αυτή, είναι ότι ο χώρος αποτελείται από 9 διαστάσεις κι όχι από 3, όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε. Οι υπόλοιπες 6 μένουν “συρρικνωμένες” σ’ ένα είδος εξαδιάστατης σφαίρας. Η θεωρία των Υπερχορδών, πέρα απ’ το γεγονός ότι προτείνει ένα μόνο “σωματίδιο” που μεταβαλλόμενο αναπαριστά τα αναρίθμητα υποατομικά σωματίδια, υποδεικνύει και τη μοναδική αφετηρία όλων των δυνάμεων. Αποτελεί μια εναλλακτική προσπάθεια προς την ενοποίηση όλων των δυνάμεων τη φύσης σε μία, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Επίλογος

Οι θετικές επιστήμες όπως φαίνεται απ’ την εξέλιξή τους αλλά κυρίως απ’ τις προοπτικές που διαφαίνονται στο κατώφλι του 21ου αι., έχουν καταφέρει να μας αποκαλύψουν απόκρυφα μυστικά της Φύσης, τόσο όσον αφορά τον Μικρόκοσμο, όσο και για τον Μακρόκοσμο. Όμως σημασία από δω και πέρα δεν έχει μόνο η απόκτηση γνώσεων και η αποκάλυψη και νέων κρυμμένων φυσικών Νόμων. Πιο ουσιαστικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Επιστήμη πρέπει να λειτουργεί για να υπηρετεί τον άνθρωπο κι όχι για να τον διαφθείρει και να τον καταστρέψει.

Αυτά είναι πολύ σημαντικά, επειδή μαζί με την αλματώδη ανάπτυξη των επιστημών τα τελευταία 100 χρόνια, η ανθρωπότητα δοκίμασε με καταστροφικά αποτελέσματα τις δυνατότητες που προσφέρει η γνώση. Όχι μόνο ξεσκεπάσαμε κάποιες δυνάμεις της Φύσης, αλλά τις χρησιμοποιήσαμε σαν ανώριμα παιδιά, που μην ξέροντας με πόσο επικίνδυνα παιχνίδια παίζουν, τα δοκιμάζουν κατά των συνανθρώπων τους και του εαυτού τους. Μέσα σε 100 χρόνια δημιουργήθηκαν τόσες πληγές στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη, που θα απαιτούνταν πολλές γενιές σε παλιότερες εποχές για να προκληθούν.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητα όχι μόνο η γνώση και η έρευνα, αλλά και η διαμόρφωση των επιστημόνων ώστε αυτοί να δρουν υπηρετώντας την ανθρωπότητα και το κοινό καλό κι όχι οικονομικά ή άλλου είδους συμφέροντα. Ίσως πάνω από όλα θα έπρεπε να ληφθούν στα σοβαρά τα λόγια του ποιητή T.S. Eliot:

“Αν υπάρχει κάποια μικρή ελπίδα να αποκτήσουμε κάποτε μια πραγματική σοφία,

αυτή θα είναι η σοφία της ταπεινοφροσύνης”
Rc-Cafe

Ferrari 458 Italia

Με την ονομασία 458 Italia και την μορφή της να μαρτυρά πως πρόκειται για την διάδοχη κατάσταση της F 430, η σχεδιασμένη από τον Πινινφαρίνα νέα δημιουργία της Ferrari θα εφοδιάζεται με έναν εντελώς καινούργιο κινητήρα V8, 4.2 λίτρων άμεσου ψεκασμού. Κινητήρα ο οποίος αποδίδει 570 ίππους στις 9.000 σαλ και έχει μέγιστη ροπή 54 κιλά στις 6.000 σαλ. Το 80% της ροπής θα είναι διαθέσιμο από τις 3.250 σαλ.


Με 127 ίππους στο λίτρο, ο νέος V8 κινητήρας παρουσιάζει τον μεγαλύτερο λόγο ισχύος προς λίτρο, από όλα τα μοντέλα της φίρμας. Όπως και η Ferrari California, έτσι και η 458 Italia θα είναι εξοπλισμένη με το γνωστό κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (ημιαυτόματο) των 7 σχέσεων, που μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς. Για την επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χλμ. / ώρα χρειάζονται μόλις 3,4 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα ανέρχεται σε 325 χλμ. / ώρα.

Φυσικά ένας τυπικός αγοραστής της Ferrari δεν δίνει σημασία στην οικονομία καυσίμου. Παρ΄ όλα αυτά, η ιταλική φίρμα υποστηρίζει πως η 458 Italia καταναλώνει 13,7 λίτρα βενζίνης στα 100 χλμ. σε μικτό κύκλο οδήγησης.

Βασισμένη σε πλαίσιο από αλουμίνιο, η 458 θα ζυγίζει 1380 κιλά με λόγο ιπποδύναμης προς βάρος, 2,45 κιλά στον ίππο. Και σχέση βάρους ανά άξονα, 42% μπροστά και 58% πίσω. Το νέο super car από το Μαρανέλο διαθέτει τα τελευταίας γενιάς συστήματα ελέγχου E-Diff, F1 Trac και ABS όλα ελεγχόμενα από την ίδια ηλεκτρονική μονάδα με στόχο να προσφέρει στον οδηγό τον απόλυτο έλεγχο σε όλες τις συνθήκες.

Επικίνδυνη ουσία στα καπνιστά τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προειδοποιεί ότι μία από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ως τεχνητά αρώματα σε καπνιστά κρέατα, τυριά και ψάρια ενδέχεται να είναι τοξική.

Η Υπηρεσία εξέτασε αρώματα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε καπνιστά τρόφιμα στην ΕΕ και κατέληξε ότι αρκετά περιέχουν ουσίες σε επίπεδα που πλησιάζουν αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία.

Η ΕΕ προτίθεται να δημοσιοποιήσει λίστα με τα αρώματα που θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση στα καπνιστά τρόφιμα.

Τα αρώματα αυτά προστίθενται σε τρόφιμα για να τους δώσουν γεύση καπνιστού, όταν δεν χρησιμοποιούνται οι παραδοσιακές μέθοδοι

Fly-by ανωμαλίες

Ο απόμαχος μηχανικός της NASA John Anderson θα παρατηρούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την πτήση του διαστημοπλοίου Rosetta του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Τμήματος που θα περνούσε για τρίτη και τελευταία φορά κατευθυνόμενο στην πορεία του για τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Τέτοια πτητικά περάσματα δίνουν στα διαστημόπλοια ένα τίναγμα επιπλέον ταχύτητας στο ταξίδι τους μέσα από το Ηλιακό Σύστημα. Χρησιμοποιώντας τα βαρυτικά πεδία πλανητών ή δορυφόρων, μπορεί να γίνει οικονομία στα καύσιμα και να επιτευχθεί ένα ταξίδι πολύ μακρύτερα μέσα από το ηλιακό σύστημα, κάτι που αλλιώς θα ήταν αδύνατο. Αλλά αυτό το κόλπο είχε μια αναπάντεχη επίδραση.

Τον Δεκέμβριο του 1990, για παράδειγμα, το διαστημόπλοιο Galileo της NASA εκσφενδονίστηκε γύρω από τη Γη καθώς πορευόταν για τον Δία. Καθώς η βολίδα επιταχυνόταν απομακρυνόμενη από τη Γη, ταξίδευε με ταχύτητα 3.9 χιλιοστά το δευτερόλεπτο πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA. Η μεγαλύτερη τέτοια ασυμφωνία που έχει καταγραφεί, το 1998, επηρέασε το διαστημόπλοιο της NASA, NEAR Shoemaker, που η ταχύτητά του ενισχύθηκε με ακόμα 13.5 χιλιοστά το δευτερόλεπτο. Η Rosetta είχε ήδη μια ενίσχυση: το 2005 είχε επιταχυνθεί με 1.8 χιλιοστά ανά δευτερόλεπτο περισσότερο από όσο αναμενόταν καθώς πέρασε γύρω από τη Γη.

Τίποτε στη γνωστή φυσική δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την επιτάχυνση. Ο Anderson συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία και κατέληξε σε μια εμπειρική φόρμουλα που συσχετίζει τις γωνίες των διανυσμάτων της βολίδας καθώς πλησιάζει και απομακρύνεται και την περιστροφική ταχύτητα της Γης με την επιπλέον επιτάχυνση που δίνεται στα διαστημόπλοια καθώς περνούν από εμάς. Βρήκε πως οι μικρότερες ανωμαλίες εμφανίζονται όταν τα διανύσματα άφιξης και αναχώρησης είναι συμμετρικά σε σχέση με τον γήινο ισημερινό. Σε μια περίεργη στροφή, η φόρμουλα περιλαμβάνει επίσης και την ταχύτητα του φωτός. Ποια είναι όμως η φυσική που κρύβεται από πίσω;

Δεν υπάρχει εξήγηση από την επίσημη και αποδεκτή φυσική. Αλλά έχει προταθεί μια ποικιλία από εξωτικές εξηγήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τη σκοτεινή ενέργεια, τροποποιήσεις της σχετικότητας, ανισορροπίες στο βαρυτικό πεδίο της Γης ή κάτι άγνωστο που έχει να κάνει με την αδράνεια ή τη φύση του φωτός. Από αυτές τις ιδέες, η λιγότερο αμφισβητήσιμη είναι ότι η ανωμαλία έχει να κάνει με την σκοτεινή ύλη που είναι δεσμευμένη από τη Γη, λέει ο Michael Nieto του Εθνικού Εργαστηρίου του Los Alamos, ο οποίος εργάζεται μαζί με τον Anderson στην έρευνα για τη συγκεκριμένη ανωμαλία

Όσο η θερμοκρασία πέφτει... τόσο "ανάβουν" οι Βρετανοί !


Καθώς το κρύο στην Μ. Βρετανία αρνείται να υποχωρήσει, οι Βρετανοί το έριξαν στο online dating, ψάχνοντας τρόπο για να ζεσταθούν. Με τον παγετό να μην επιτρέπει την έξοδο από το σπίτι, πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους κι έχοντας βαρεθεί την τηλεόραση, προσπαθούν να εφαρμόσουν το «κρύο καιρός για δύο». Φυσικά ο ευκολότερος τρόπος, για κάτι τέτοιο, είναι η επίσκεψη σε ιστοσελίδες που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη Βρετανική ιστοσελίδα ονλάϊν ραντεβού, Mysinglefriend.com, ανέφερε αύξηση επισκέψεων κατά 55% την Τρίτη, ενώ το αντίπαλο δέος, Singles365.com, είδε τις επισκέψεις να ανεβαίνουν 27% την Τρίτη και την Τετάρτη.Γενικότερα, η συγκεκριμένη αγορά γνωρίζει άνθηση και υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Βρετανών, που θα πληρώνουν για να βρουν το ταίρι τους στο διαδίκτυο, θα αυξηθεί από 2,6 εκατομμύρια το 2006, σε 6 εκατομμύρια το 2012. Πάντως, δεν ήταν μόνο οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες που βγήκαν κερδισμένες από την κακοκαιρία, καθώς και η ιστοσελίδα “IllicitEncounters.com”, η οποία προσφέρει σε παντρεμένους τη δυνατότητα να συνάψουν ερωτικές σχέσεις, έκανε ρεκόρ επισκέψεων. Οι περισσότεροι επισκέπτες προερχόταν από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία. Εδώ ταιριάζει και το… «κρύο καιρός για τρίο»
poulitaria

H GOOGLE ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ SHOW-BITCHVIP

Τι παιχνίδι παίζεται; Μας είχαν κλείσει το show-bitch όταν είχε πάρει την ανηφόρα σε επισκεψιμότητα και παρακολούθηση. Το κάναμε show-bitchvip και συνεχίσαμε. Πηγαίναμε πολύ καλά. Φτάσαμε μέχρι και10.000 επισκέψεις τη μέρα, 850.000 επισκέπτες και 1.650.000.000 κλικ. Μέχρι που πήραμε και διαφημίσεις της. Τώρα, απροειδοποίητα μας ξαναβάζει λουκέτο. Απλώς μας δουλεύει ή παίζονται άλλα συμφέροντα; Θα επανέλθουμε από αλλού. Θα ενημερωθείτε σύντομα. Προς το παρόν κάναμε αίτηση επανεξέτασης αλλά μάλλον θα μας... γράψουν. Ευχαριστώ πολύ τους φίλους bloggers που θα αναρτήσουν αυτό το κομμάτι.

Φιλικά,
Showbitch

Εφαρμογή για iPhone «ανιχνεύει» παρασιτοκτόνα

τα παρασιτοκτόνα παραμένουν πηγή ανησυχίας για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία επειδή η έκταση και οι μέθοδοι χρήσης τους δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)

τα παρασιτοκτόνα παραμένουν πηγή ανησυχίας για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία επειδή η έκταση και οι μέθοδοι χρήσης τους δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία


Με στόχο τον περιορισμό στη χρήση παρασιτοκτόνων στα τρόφιμα οι ειδικοί του αμερικανικού Δικτύου Δράσης κατά των Παρασιτοκτόνων (US Ρesticide Αction Νetwork) δημιούργησαν την πρωτοποριακή εφαρμογή «What΄s on my food?» («Τι υπάρχει στο φαγητό μου;») για το iΡhone, η οποία «αποκωδικοποιεί» τα επιβλαβή για την υγεία χημικά.

Η εγκατάσταση της «φιλικής προς τους καταναλωτές», όπως χαρακτηρίζεται, εφαρμογής γίνεται δωρεάν. Στόχος των επινοητών της είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για τις διάφορες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή των τροφίμων (σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά είδη κ.α.) αλλά και για τους κινδύνους που τις συνοδεύουν.

Το μυστικό κρύβεται σε μια αναλυτική βάση δεδομένων του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ γύρω από την τοξικότητα των παρασιτοκτόνων και τις ρυθμιστικές διατάξεις που αφορούν χιλιάδες χημικές ουσίες.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης προκειμένου να λάβει την πλήρη εικόνα τού τι τρώει είναι να πληκτρολογήσει τα τρόφιμα που τον ενδιαφέρουν και η εφαρμογή παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη λίστα των παρασιτοκτόνων που μπορεί να περιέχουν, όπως επίσης και τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτά στην υγεία του καταναλωτή. Για περισσότερες πληροφορίες: www.whatsonmyfood.org

chemist.gr

ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓH ΣΥΜΠΤΩΣΗ


ΕΝΑ ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 995 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ
ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 995 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΓΗ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ Η ΣΕΛΗΝΗ ΝΑ ΣΚΕΠΑΖΕΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΑΝ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΤΥΧΑΙΟ.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΡΑΒΑΣ ΕΝΑ ΜΠΑΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΜΠΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.
ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΔΙ ΟΤΙ Η ΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ
roumel07

"Τί σημαίνει αγάπη;"


Μία ομάδα επαγγελματιών ερεύνησε ένα δείγμα παιδιών 4-8 ετών ως προς την ερώτηση :

"Τί σημαίνει αγάπη;"

Οι απαντήσεις ήταν οι εξής:

Τόνια 6 ετών
Όταν η γιαγιά μου έπαθε αρθρίτιδα δεν μπορούσε να βάψει τα νύχια των ποδιών της γιατί δεν μπορούσε να σκύψει. Έτσι της τα έβαφε ο παπούς μου παρότι και αυτός είχε αρθρίτιδα στα χέρια του».

Ρεββέκα 8 ετών
Όταν κάποιος σε αγαπά ο τρόπος πού προφέρει το όνομά σου είναι διαφορετικός. Ξέρεις ότι το όνομά σου είναι ασφαλές στο στόμα του.

Βασίλης 4 ετών
Αγάπη είναι όταν ένα κορίτσι βάζει άρωμα κι ένα αγόρι άφτερ σέιβ και μετά βγαίνουν έξω μαζί και μυρίζουν ο ένας τον άλλο.

Κάρολος 5 ετών
Αγάπη είναι όταν βγαίνεις γιά φαγητό και δίνεις στον άλλο τις μισές τηγανιτές σου πατάτες χωρίς να του ζητήσεις να σου δώσει κι αυτός από τις δικές του.

Χριστίνα 6 ετών
Αγάπη είναι αυτό πού σε κάνει να χαμογελάς όταν είσαι κουρασμένη.

Λευτέρης 4 ετών
Αγάπη είναι όταν η μαμά φιάχνει καφέ γιά τον μπαμπά και πίνει πρώτα μιά γουλιά εκείνη γιά να δεί αν τον πέτυχε....Δανιήλ 7 ετών
Αγάπη είναι όταν φιλιέσαι όλη την ώρα. Μετά βαριέσαι να φιλιέσαι αλλά θέλεις συνέχεια να είσαι μαζί με τον άλλο και να μιλάτε. Η μαμά μου κι ο μπαμπάς μου έτσι κάνουν. Κι όταν φιλιούνται εμένα μου φαίνεται αηδία.

Αιμιλία 8 ετών
Η αγάπη είναι όταν είσαι στο δωμάτιό σου τα Χριστούγεννα κι ανοίγεις τα δώρα, αν σταματήσεις το άνοιγμα θα ακούσεις την αγάπη.

Πάνος 7 ετών
Αν θέλεις να μάθεις ν’ αγαπάς καλύτερα πρέπει να ξεκινήσεις από ένα φίλο πού μισείς.

Νίκη 6 ετών
Υπάρχουν δύο είδη αγάπης. Η αγάπη των ανθρώπων και η αγάπη του Θεού. Αλλά ο Θεός τα έχει φιάξει και τα δύο.

Τζένη 8 ετών
Η αγάπη είναι όταν λες σε ένα αγόρι ότι σου αρέσει το πουκάμισό του κι αυτός το φοράει μετά κάθε μέρα.

Ελλη 7 ετών
Η αγάπη είναι σαν το γέρο και τη γριά πού μετά από τόσα χρόνια πού γνωρίζονται είναι ακόμα φίλοι.

Θωμάς 6 ετών
Κατά τη διάρκεια του ρεσιτάλ πιάνου μου μ΄έπιασε φόβος πάνω στη σκηνή. Τότε κοίταξα κάτω και είδα τον μπαμπά μου να με χαιρετάει χαμογελώντας. Ηταν ο μόνος πού το έκανε αυτό. Τότε μου πέρασε ο φόβος.

Μαρία 8 ετών
Η μαμά μου με αγαπάει πιό πολύ απ’ όλους. Κανένας άλλος δεν έρχεται να με φιλήσει όταν πέφτω γιά ύπνο.

Κλαίρη 6 ετών
Η αγάπη είναι όταν η μαμά δίνει στο μπαμπά την καλύτερη μερίδα φαί.

Ελένη 5 ετών
Η αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει τον μπαμπά αξύριστο και βρώμικο και πάλι πιστεύει ότι είναι ωραιότερος κι απ’ τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Χρήστος 7 ετών
Αγάπη είναι όταν το σκυλάκι σου, σου γλύφει το πρόσωπο ακόμα κι αφού το άφησες μόνο του όλη μέρα.

Μαριάννα 4 ετών
Ξέρω ότι η αδελφή μου μ’ αγαπά γιατί μου δίνει όλα τα ρούχα της ακόμα κι άν πρέπει να βγεί έξω και να αγοράσει άλλα.

Λάμπρος 4 ετών
Αφήνω την μεγαλύτερη αδελφή μου να με πειράζει γιατί η μαμά λέει ότι με πειράζει επειδή μ’αγαπάει. Κι μετά εγώ πειράζω την μπέιμπι σίτερ γιατί την αγαπάω.

Αλεξάνδρα 4 ετών
Όταν αγαπάς κάποιον οι βλεφαρίδες σου ανοιγοκλείνουν και βγάζουν αστεράκια.

Κατερίνα 7 ετών
Αγάπη είναι όταν η μαμά βλέπει το μπαμπά στην τουαλέτα και δεν σιχαίνεται.

Μάρκος 6 ετών
Δεν πρέπει να λές σ’ αγαπώ αν δεν το εννοείς.
Αλλά αν το εννοείς πρέπει να το λες συνέχεια γιατί οι άνθρωποι ξεχνάνε.

Ο συγγραφέας Λέο Μπουσκάλια έκανε κάποτε ένα διαγωνισμό. Ο σκοπός του διαγωνισμού ήταν να βρεθεί το πιό συμπονετικό παιδί. Το βραβείο κέρδισε ένα τετράχρονο αγοράκι πού έκανε το εξής:

Το παιδάκι είχε ένα παππού γείτονα του οποίου η γυναίκα είχε πεθάνει πρόσφατα. Μόλις το παιδάκι τον είδε να κάθεται στην αυλή του και να κλαίει πήγε και απλά έκατσε στην αγκαλιά του. Όταν η μαμά του το ρώτησε τι είχε πεί στον παππού το παιδάκι είπε «τίποτα, απλώς τον βοήθησα να κλάψει»

busy bee

Στις πιο κερδοφόρες αυτοκινητοβιομηχανίες η AUDI παρά την κρίση


Ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου βρίσκεται η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων Audi AG , μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το 2009, όπως δήλωσε στέλεχος της εταιρείας.
Ο Peter Schwarzenbauer, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Audi και υπεύθυνος του τμήματος μάρκετινγκ και πωλήσεων, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι η εταιρεία αναμένει να παραμείνει κερδοφόρα παρά την κατά 5% πτώση που σημείωσαν οι πωλήσεις της τον τελευταίο χρόνο. Η εταιρεία πούλησε πάνω από 925.000 αυτοκίνητα και σπορ οχήματα το 2009, παρά την οικονομική κρίση και την δραματική πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως.

foreignpress-gr

Μπαχαρικά: Απλά νόστιμα ή και θεραπευτικά;


Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση θα είχε ο,τιδήποτε τρώμε αν δεν υπήρχαν τα μπαχαρικά στην μαγειρική; Πως θα ήταν το παγωτό βανίλια χωρίς τη βανίλια, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χωρίς τη κανέλα ή η τυροκαυτερή χωρίς την καυτερή πιπεριά?

Η χρήση των μπαχαρικών είναι μία πολύ παλιά συνήθεια στην διατροφή των ανθρώπων. Στα παλιότερα χρόνια υπήρχε η προκατάληψη ότι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για ιατρικό σκοπό. Στην
Αίγυπτο βρέθηκε πάπυρος του 1550 π.Χ. που καταγράφει περίπου 800 γνωστά βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά της εποχής.Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας μπαχαρικά και τι μυρωδικά. Μυρωδικά λοιπόν μπορούμε να θεωρήσουμε τα φύλλα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούμε στη μαγειρική φρέσκα ή αποξηραμένα και μπαχαρικά τα υπόλοιπα τμήματα του φυτού όπως τα μπουμπούκια (π.χ. γαρύφαλλα), φλούδες (κανέλα), ρίζες (τζίντζερ, κουρκουμάς), σπόροι (κόλιανδρος). Το κύριο χαρακτηριστικό των μπαχαρικών είναι ότι τα χρησιμοποιούμε απαραίτητα ξερά γιατί μόνον τότε αναπτύσσονται η μέγιστη γεύση και το άρωμά τους.

Τα μπαχαρικά δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό και καμία κουζίνα. Οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την γεύση του φαγητού ή να δώσουμε έναν πικάντικο τόνο σε άπλά φαγητά ή για να δημιουργήσουμε εξωτικά πιάτα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στον Ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών υπάρχει η κατηγορία αρτυματικές ύλες : "Ως αρτυματικές ύλες νοούνται εκείνες που έχουν κατά κανόνα έντονη οσμή και γεύση και που η προσθήκη τους στα τρόφιμα αποσκοπεί στο να προσδώσει σ' αυτά ιδιάζοντα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τη γεύση τους και το εύληπτό τους". Εδώ ανήκουν λοιπόν -σύμφωνα με τον ορισμό- και τα μπαχαρικά.

Τα μπαχαρικά προέρχονται από τους σπόρους, τους καρπούς, το φλοιό, την ρίζα ή τα άνθη ενός φυτού. Κάθε μπαχαρικό ξεχωρίζει για το μοναδικό του άρωμα και την χαρακτηριστική του γεύση. Βασική τους ιδιότητα είναι να προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση σε κάθε τροφή, αλλά παράλληλα έχουν και θρεπτική αξία.

Πολλά χρόνια πριν, οι βοτανολόγοι και οι γιατροί της κινέζικης ιατρικής και οι πρακτικοί της Αγιουβέρδα, βάσιζαν τις περισσότερες θεραπείες τους σε συνδυασμούς βοτάνων και μπαχαρικών. Πολλοί βέβαια, δεν ξεχνάμε και παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων μας που βασίζονται σε βότανα, όπως για παράδειγμα το ρόφημα από κανέλα και γαρύφαλο για την καταπολέμηση του στομαχόπονου. Σε καμία περίπτωση, όμως δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά στα μπαχαρικά για την θεραπεία των ασθενειών. Η σύγχρονη ιατρική δεν μπορεί να αντικατασταθεί από πρακτικές μεθόδους, ωστόσο συμπληρωματικά τα μπαχαρικά βοηθούν στην υγεία και την ευεξία.

Κύρια αποστολή των μπαχαρικών είναι να δώσουν στο γεύμα μία ιδιαίτερη, ευχάριστη και ωραία γεύση και οσμή. Η χρήση τους είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε άτομα που ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους, καθώς με τον τρόπο αυτό μειώνουν την προσθήκη λίπους σε ποικίλες συνταγές. Πολλά από τα μπαχαρικά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.

Τα πιο γνωστά μπαχαρικά είναι τα εξής: πιπέρι, μουστάρδα, κάρι, μπαχάρι, καυτερή πιπεριά. Υπάρχουν πολλά και άλλα είναι ιδιαίτερα αγαπητά ενώ άλλα αρέσουν σε λίγους. Παρακάτω σας παραθέτω μία λίστα με τα πιο γνωστά μπαχαρικά και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Βανίλια: Βοηθάει την χώνεψη, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί προκαλέσει φλεγμονές. Τονώνει το νευρικό σύστημα. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε γλυκά, μπισκότα, κέικ, παγωτά ή ακόμη και στον καφέ ή το τσάι.

Γλυκάνισος: Θεωρείται υποβοηθητικό στην χώνεψη και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της ναυτίας. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες για ζυμαρικά ή ρύζι.

Κανέλα: Βοηθάει στην αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθάει στον κορεσμό. Ταιριάζει σε πολλά γλυκά, αλλά και στο κόκκινο κρασί.

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο με θεραπευτικές ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και σήμεραε χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε κρέατα, λαχανικά, σάλτσες, τυριά και σε cocktails.

Μαύρο πιπέρι: Θεωρείται ο Βασιλιάς των μπαχαρικών. Έχει αντιβακτηριδιακή δράση, βελτιώνει την όρεξη, βοηθάει στην χώνεψη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες συνταγές.

Τσίλι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ενδείνυται για κρυολογήματα και γρίπη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες.

Ρίγανη: Βρίσκεται στην κορυφή της Μεσογειακης Μαγειρικής. Οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν αφέψημα ρίγανης για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς, αλλά και τις διάρροιες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ο συνδυασμός της με το ελαιόλαδο προσδίδει εκείνη την χαρακτηριστική Ελληνική γεύση των παραδοσιακών συνταγών μας.

Κάπαρη: Ανοίγει την όρεξη και διεγείρει τα γαστρικά υγρά. Είναι ιδανική για σαλάτες λαχανικών με θαλασσινά, για μακαρονάδες αλλά και σε ψωμιά τα οποία ‘έχουν αρωματιστεί με ρίγανη και μαντζουράνα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την χρήση των μπαχαρικών θα πρέπει να είναι όσοι πάσχουν από παθήσεις του στομάχου, όπως έλκος, γαστρίτιδα κλπ. Τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση των ανωτέρω παθήσεων. Επίσης, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, καθώς και έγκυες γυναίκες θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον διαιτολόγο ή τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν.

Βέβαια, πρέπει να αγοράζουμε πάντα μικρές ποσότητες μπαχαρικών και να τα ανανεώνουμε τακτικά αν μείνουν αρκετούς μήνες στο βαζάκι τους. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματά τους είναι 12 μήνες. Όταν αγοράζουμε μπαχαρικά ή μυρωδικά καλό είναι να τα αγοράζουμε ολόκληρα και όχι τριμμένα αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματά τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχουμε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσουμε τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα. Και ας μην ξεχνάμε ότι ο εχθρός των μπαχαρικών είναι ή ζέστη και η υγρασία γι’ αυτό βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και ποτέ δεν τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν από τη συσκευασία τους μέσα στο φαγητό, αλλά βγάζουμε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μακριά από τους υδρατμούς της κατσαρόλας που βράζει.
http://24newslines.blogspot.com

Γάτα από τη Βρετανία, που εντοπίστηκε στην… Ισπανία!

Μια βόλτα να ξεσκάσει πήγε το άμοιρο το γατί και του το έβγαλαν ξινό! Ο λόγος για την Σάντι, μια γάτα από το Χαμσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας, που εντοπίστηκε στην… Ισπανία!

Ο Τιμ και η Πατρίτσια Όστιν έψαχναν την γάτα τους σε κάθε γωνιά του Χαμσάιρ, όμως, δεν την έβρισκαν πουθενά…

Τρεις ημέρες μετά, δέχθηκαν ένα τηλεφώνημα: υπάλληλος της ακτοπλοϊκής εταιρίας P&O είδε την αγγελία που είχαν βάλει και τους ενημέρωσε πως η αγαπημένη τους Σάντι είχε πάρει το φέρι για το Μπιλμπάο της Ισπανίας!

Βέβαια, η Σάντι θα πρέπει να περιμένει 6 μήνες για να γυρίσει σπίτι, καθώς βρίσκεται σε καραντίνα.

«Θα έχει την δική της καμπίνα και γεύμα με κοτόπουλο και σολομό», δήλωσε εκπρόσωπος της P&O, καθησυχάζοντας το ζεύγος Όστιν πως η γάτα τους θα έχει αξέχαστες διακοπές!

Και μη χειρότερα!!
apolitistosteki

Κάλεσαν την πυροσβεστική για διαρροή φυσικού αερίου αλλά...Έγινε και αυτό, που; Στην Αυστραλία και κάλεσαν αμέσως την πυροσβεστική!

Πίστευαν ότι ήταν διαρροή αερίου, αλλά τελικά...

Ήταν ένα γουρούνι που αεριζόταν (είχε γίνει πορδοβόλο το ζωντανό), όταν τα συμπαθή τετράποδα αερίζονται το "άρωμα" των αερίων τους θυμίζει την μυρωδιά που υπάρχει στην ατμόσφαιρα όταν έχουμε διαρροή αερίου.

Δύο πυροσβεστικά οχήματα και 15 πυροσβέστες κλήθηκαν να ψάχνουν στο σκοτάδι την πηγή της "διαρροής" στο Axedale, κοντά στο Bendigo της Victoria.

Τελικά ο ένοχος ήταν ένα θηλυκό γουρούνι 120Kg όπως αναφέρει η Melbourne Herald Sun.

Ο πυροσβέστης Peter Harkins ανέφερε σχετικά:

"Φτάσαμε στην συγκεκριμένη ιδιοκτησία, που μας κάλεσαν για πιθανή διαρροή αερίου και αμέσως μυρίσαμε μία πολύ έντονη μυρωδιά που υπήρχε στην περιοχή.

Δεν μας πήρε πολύ ώρα να εντοπίσουμε από που ερχόταν, γιατί και την μυρίζαμε, αλλά και την ακούγαμε.

Η γουρουνίτσα κοιτούσε έκπληκτη όταν πυροσβεστικά και πυροσβέστες την περικύκλωσαν και το μόνο που έκανε ήταν να σκούζει και να τις αμολάει συνέχεια.

Δεν έχω ακούσει για πολλά γουρούνια να αερίζονται, αλλά θα έλεγα ότι όταν το κάνουν είναι πολύ έντονο."

Ο κ. Harkins συμπλήρωσε, ότι η οικογένεια έπραξε σωστά που τους κάλεσε για επείγον περιστατικό, ήταν υποχρεωμένοι να αναφέρουν πιθανή διαρροή αερίου.

Η Βενετία Και Τα Καλολαδωμένα Κορίτσα!

Η τελευταία φουρνιά φωτογραφιών από επίδειξη εσωρούχων περιλαμβάνει ένα αναπάντεχο cameo.
Στην πρώτη παπαρατσο-εσωρουχο-παιχνιδιαρικοφωτογράφιση του 2010, με ξανθό μαλλί και το γνώριμο τατουάζ-σφραγίδα στο πίσω μέρος, η Βενετία!

ierosagon

Poltergeist

"δεν υπάρχει τίποτα το υπερφυσικό σε κανένα επίπεδο. Ότι σήμερα θεωρούμε υπερφυσικό, μετά την κατανόηση του θα εμφανιστεί εντελώς φυσιολογικό."
Τζ. Ραίν

Στον κόσμο της παραψυχολογίας, υπάρχει μια βασική διάκριση ανάμεσα στο φαινόμενο των φαντασμάτων και αυτό των πνευμάτων. Η διαφορά βρίσκεται στην δυνατότητα οπτικής αντιλήψεις του φαινομένου. Έτσι τα μεν φαντάσματα μπορούν να γίνουν ορατά από τον παρατηρητή, ενώ αντίθετα τα πνεύματα γίνονται αντιληπτά μόνο μέσου ενός διαμέσου (medium) ή μέσα από ήχους ή μετακινήσεις αντικειμένων. Ένα λοιπόν από τα ποιο συχνά παρατηρούμενο φαινόμενο επαφής με πνεύμα αποτελούν οι περιπτώσεις γνωστές και ως poltergeist, φαινόμενο που ο ιδρυτής της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών του Λονδίνου Myers, παρατήρησε πως αποτελεί ξεχωριστό από τις περιπτώσεις στοιχειώσεων.

Ο όρος poltergeist σχηματίζεται από τις λέξεις 'poltern' που σημαίνει 'χτυπώ' και 'geist' που σημαίνει 'πνεύμα'. Με αυτό τον όρο περιγράφονται όλα εκείνα τα περιστατικά όπου μια αόρατη μορφή προκαλεί αναταραχή σε ένα χώρο μέσα από ήχους (όπως ξύσιμο τοίχων, μετακινήσεις αόρατων επίπλων κα.), μετακινήσεις αντικειμένων αλλά και με επιθέσεις σε ανθρώπους ή ζώα. Κρίνοντας από τον ίδιο τον όρο που δόθηκε στον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό χώρο, η στάση των ανθρώπων ήταν μάλλον εχθρική αφού νοούνται τα πνεύματα αυτά ως κακόβουλα και επικίνδυνα για την ανθρώπινη σωματική υγεία. Αντίθετα με την αντίληψη αυτή μοιάζει να είναι ο συνηθέστερος όρος που έχει επικρατήσει στον Ελλαδικό χώρο ('θορυβοποιό πνεύμα') που σαφώς περιορίζετε σε αόρατη πυγή ήχων και γιατί όχι και μετακινήσεις αντικειμένων που σπάνια όμως έρχονται σε άμεση επαφή με τον ίδιο τον παρατηρητή. Υπάρχει εδώ λοιπόν μια σημαντική διαφορά μέσα από την χρήση διαφορετικών όρων; Μια λαογραφική μελέτη στην Ελληνική παράδοση ίσως θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως.

Το φαινόμενο poltergeist σίγουρα δεν αποτελεί ένα σύγχρονο παραδοξολογικό φαινόμενο, αντίθετα φαίνεται να έχει περιγραφές του από την αρχαιότητα ακόμη, αν και η πλειονότητα των αναφορών ξεκινά των 16ο αιώνα. Ιδιαίτερη όμως προσοχή μοιάζει να ξεκινά από τον 18ο αιώνα όπου η ερμηνεία των φαινομένων συνοδευόταν πάντα από την εύκολη λύση σκανδαλιάρικων παραμελημένων πνευμάτων, μαγείας ή και δαιμονοπληξίας. Έρευνα των παραψυχολόγων Gauld και Cornell (στα τέλη του 1970) έδειξε πως 9% των περιπτώσεων αποδίδονταν σε παρουσία δαιμόνων, 7% σε μάγισσες και μόνο 2% σε πνεύματα νεκρών. Η ίδια έρευνα (μια καταγραφή και συστηματική ανάλυση 1800 περιπτώσεων ανά τον κόσμο) έδειξε και την παρουσία κάποιον βασικών χαρακτηριστικών: 64% των περιπτώσεων poltergeist αφορά μετακινήσεις μικρών αντικειμένων, 58% των περιπτώσεων είχαν έντονη δραστηριότητα στις νυχτερινές ώρες, 48% ακούγονταν χτύποι στο χώρο, 36% αφορούσε την μετακίνηση μεγάλων αντικειμένων, 24% των περιπτώσεων διαρκούσε πάνω από ένα έτος και 12% ανοιγόκλειναν πόρτες και παράθυρα. Πέρα από τις παρατηρήσεις αυτές, αξίζει να συμπληρώσουμε πως υπάρχουν και συχνά περιστατικά με βροχές από πέτρες, ουρλιαχτά, αηδιαστικές μυρωδιές, παρενοχλήσεις σε τηλεφωνικές ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές και φώτα, και πιο σπάνια εμφανίσεις οπτασιών ή ακόμη και επίθεση (βίαιη ή σεξουαλική) απέναντι σε ανθρώπους και ζώα.

Αν και το φαινόμενο των poltergeist είναι το πιο συχνά παρατηρήσημο, δεν μοιάζει να έχει πάντα μια παραφυσική πυγή. Ήδη στις αρχές του 20ου αιώνα, διατυπώθηκε η θεωρία του 'μικρού άτακτου κοριτσιού' από τον παραψυχολόγο Πόντμορ, ο οποίος θεωρούσε πως το φαινόμενο συχνά έβρισκε την εξήγηση του στις φάρσες και στα έξυπνα τεχνάσματα παιδιών με ευέξαπτη φαντασία (παραπέμπουμε εδώ τον αναγνώστη να μελετήσει την γνωστή απάτη των μικρών αδελφών Wright το 1917 με τις φωτογραφίες νεραϊδών). Το να θεωρήσουμε όμως το φαινόμενο ως προϊόν απάτης σίγουρα δεν μπορεί να εξηγήσει όλα τα περιστατικά! Σύμφωνα λοιπόν με τον ψυχολόγο Γκόλντ, από τις 500 περιπτώσεις poltergeist που ερεύνησε ο ίδιος, το 8% θεωρήθηκαν ως απάτη ενώ μονάχα το 1% αποδόθηκε σε φυσικά αίτια. Εξαίροντας λοιπόν τις ερμηνείες ορισμένων παραψυχολόγων και πνευματιστών σχετικά με την εκδηλωτική δύναμη των πνευμάτων, οι περισσότεροι ερευνητές έχουν επικεντρωθεί πλέον στην ψυχολογική ερμηνεία του φαινομένου.

Ήταν το 1930 όταν ο ψυχολόγος Fodor πρότεινε την θεωρία της συσχέτισης των poltergeist με την ανθρώπινη προσωπικότητα. Με βάση την θεωρία αυτή, ένα άτομο γίνεται προσωρινά ικανό να εκδηλώσει φαινόμενα ψυχοκίνησης δίχως το ίδιο να έχει συνειδητή επίγνωση ή έλεγχο πάνω τους. Το άταχτο πνεύμα που εκδηλώνεται, ερμηνεύετε ως ένα 'δέμα προβαλλόμενων καταστολών'. Ο Fodor παρατήρησε πως κάποιος απόκρυφος φόβος, σεξουαλικές απογοητεύσεις ή ενοχή που βρίσκεται στο προσωπικό ασυνείδητο του ατόμου μπορεί να παράγει έντονες εξωτερικεύσεις ακόμη και με την μορφή ψυχοκίνησης. Η παρουσίαση της θεωρίας έγινε επιτυχημένα όταν ο ίδιος είχε ασχοληθεί το 1938 με το περιστατικό γνωστό ως 'Thorton Heath poltergeist' κατά το οποίο μια γυναίκα, εκδήλωνε τις απωθήσεις τις μέσα από βιαία ξεσπάσματα τύπου poltergeist με την μορφή επιθέσεων βρικόλακα!

Σε παρόμοιο περιστατικό στο οποίο ο συγγραφέας του παρόντος άρθρου μελέτησε προσωπικά, το 'πνεύμα' βρήκε την γαλήνη του μονάχα όταν ο έφηβος εκδήλωσε ελεύθερα το φυσικό του ταλέντο για την ζωγραφική που πιο πριν είχε περιοριστεί από το περιβάλλον του σημαντικά. Η εκδήλωση των ενορμίσεων του διαμέσου της τέχνης μοιάζει να σταμάτησε κάθε ψυχοκινητική εκδήλωση. Μονάχα μετά από χρόνια τα φαινόμενα φαίνετε να επανήλθαν ηπιότερα, όταν το άτομο βρισκόταν υπό κατάσταση άγχους το οποίο όμως δεν δέχονταν να το αποδεχτεί συνειδητά!

Τριάντα χρόνια μετά τον Fodor, μελέτη του Roll (μέλος του Ιδρύματος Ψυχικών Ερευνών της βόρειας Καρολίνας) ενίσχυσε τον ανθρώπινο ψυχολογικό παράγοντα. Μελετώντας λοιπόν 116 περιπτώσεις παρατήρησε την παρουσία συγκεκριμένων μοτίβων από το φαινόμενο που ο ίδιος αποκαλεί 'αυτογενή περιοδική επανάληψη ψυχοκινητικών φαινομένων'. Αθέλητη λοιπόν έκφραση θυμού και εχθρικότητας δια μέσου ψυχοκινητικών εκδηλώσεων που συνήθως διαρκούσαν από μερικές ώρες έως και μήνες, ήταν ένα σύνηθες παρατηρούμενο φαινόμενο που συνόδευε παιδιά ή εφήβους που δεν μπορούσαν διαφορετικά να εκδηλωθούν ελεύθερα.

Ως μια πράξη 'μεγάφωνο' θεωρείται το φαινόμενο poltergeist και από τον ψυχίατρο Έρενβαλτ ο οποίος θεωρεί την εκδήλωση ψυχοκίνησης υπό αυτή την μορφή, ως έχει κάποια αξία υποκατάστασης για το άτομο που συχνά είναι καταπιεσμένο από το περιβάλλον του, έχει καταλογιστεί σαν παρανοϊκό ή παραγνωρίζεται η προσωπική του αξία. Συμπληρώνει μάλιστα πως οι εκδηλώσεις poltergeist πρέπει να εκτιμηθούν σαν ασυνείδητες τακτικές που αποβλέπουν να καλυτερέψουν μια ανθρώπινη κατάσταση ή ακόμη σαν προσπάθειες αυτοθεραπείας. Πιθανή ίσως επιβεβαίωση να δίνεται και από την έρευνα του Γκόλντ όπου μόνο το 24% των 500 περιπτώσεων που είχε μελετήσει, κράτησαν πάνω από ένα χρόνο. Το ξαφνικό ξεκίνημα και σταμάτημα των δραστηριοτήτων αυτών δίνει την υπόνοια πως τα φαινόμενα, όπως και τα συμπτώματα του πυρετού, δεν αντιπροσωπεύουν την ασθένεια την ίδια, αλλά την θεραπεία της.

Μπροστά όμως σε αυτή την προσπάθεια ψυχολογοποίησης του παραδόξου, πολλά είναι τα ερωτήματα των ερευνητών: Ποια λοιπόν μπορεί να είναι αυτά τα χαρακτηριστικά των ατόμων που εκδηλώνουν poltergeist; Με βάση ποιους μηχανισμούς μπορεί να εκδηλωθούν; Είναι δυνατόν να υπάρχει ψυχοκινητική ικανότητα στον άνθρωπο; Και εν τέλει, μπορούν όλα τα φαινόμενα poltergeist να ερμηνευθούν με αυτό τον τρόπο;

Φαίνεται πως τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς είναι κοινά σε όλα τα άτομα γύρω στα οποία επικεντρώνεται το φαινόμενο poltergeist. Έτσι πιστεύεται πως άτομα με άλυτες συναισθηματικές εντάσεις είναι περισσότερο ικανά για την πρόκληση του φαινομένου. Συχνά στην προσωπικότητα των ατόμων αυτών υπάρχουν αγχοτικές αντιδράσεις, μετατραυματικές υστερίες, φοβίες, μανιακή συμπεριφορά, ιδεοληψίες, επιδράσεις αποσύνδεσης και σχιζοφρενική συμπτωματολογία. Συχνά πάλι οι έφηβοι που προκαλούν poltergeist έχουν μια γενικότερη αδυναμία στο να εκδηλώνουν τα συναισθήματα τους (και ιδιαίτερα αυτά της οργής) και τις απογοητεύσεις τους. Η σχέση της επιθετικότητας με την ψυχοκίνηση (και φυσικά με το φαινόμενο που μελετάμε) φαίνεται να αποδεικνύεται και πειραματικά αφού κατά την διάρκεια ψυχοκινητικών πειραμάτων, οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν εγκεφαλικά κύματα ρυθμού Θ (4-7 c/sec), ρυθμούς που επίσης παρουσιάζουμε όταν είμαστε θυμωμένοι. Φαίνεται τέλος πως για την δημιουργία των φαινομένων είναι απαραίτητη και η χρήση των ανώτερων κέντρων του εγκεφάλου γιατί τα περιστατικά poltergeist δεν πραγματοποιούνται όταν το άτομο/πυγή κοιμάται (αντίθετη με την θεώρηση αυτή βρίσκεται ο συγγραφέας αφού στο περιστατικό με το οποίο ο ίδιος είχε την ευκαιρία να μελετήσει, υπήρξε τουλάχιστον μια εκδήλωση ψυχοκινητικότητας εν ώρα ύπνου).

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο όμως γίνεται η εκδήλωση ψυχοκινητικότητας (ως εκδήλωση άλυτων ψυχικών συγκρούσεων) μοιάζει ακόμη άγνωστος. Είναι πιθανό όμως η όλη διαδικασία να ακολουθεί την γνωστή έκφραση συμπτωμάτων όπως αυτή περιγράφεται στην ψυχαναλυτική σχολή. Η διαμόρφωση ψυχονευρωτικών συμπτωμάτων λοιπόν αποτελεί την έκφραση ψυχικών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις που τείνουν να γίνουν συνειδητές και στους μηχανισμούς που τείνουν να προστατεύσουν το Εγώ. Έτσι, ποικίλες αναμνήσεις και συναισθήματα που εξαιτίας της απώθησης καταλήγουν στο χώρο του ασυνειδήτου, τείνουν να γυρίζουν στο φως της συνείδησης.

Εμπόδιο στην πορεία βρίσκεται η παρουσία των μηχανισμών άμυνας του Εγώ που τείνουν να τροποποιήσουν την μορφή των απωθημένων στοιχείων. Φυσικά στην πορεία εξέλιξης του ατόμου, η οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση δεν γεννά ψυχοπαθολογική συμπεριφορά παρά μπορεί να ενεργοποιεί και μηχανισμούς άμυνας που να σχηματίζουν και αυτοί λίγο περισσότερο το οικοδόμημα που λέγετε προσωπικότητα. Η προσπάθεια όμως των μηχανισμών αυτών έχουν βασικό σκοπό την προστασία του Εγώ διαμέσου την μετατροπή του αρχικού ασυνείδητου μηνύματος. Αν η μετατροπή αυτή δεν πραγματοποιηθεί σε βαθμό μεγάλο τότε το άτομο βιώνει άγχος, κυριαρχείτε από εφιάλτες ή εκδηλώνει ψυχοπαθολογικά συμπτώματα.

Παρόμοια λοιπόν με την ψυχανάλυση, έτσι και στις περιπτώσεις poltergeist μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα πιθανό μηχανισμό εξωτερίκευσης μιας τέτοιας σύγκρουσης ανάμεσα σε αυτό που θέλει το άτομο και σε αυτό που επιθυμεί το σύνολο. Η ψυχοκινητικότητα αυτή λοιπόν μοιάζει σαν ένας τρόπος εξωτερίκευσης, εκδραμάτισης και προβολής κάποιων ασυνείδητων περιεχομένων, συγκρούσεων αλλά και προτύπων συμπεριφοράς που για ποικίλους λόγους δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν. Παράλληλα η εκδήλωση αυτή (όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ψυχοπαθολογίας) μπορεί να κρύβει και ένα δευτερεύον κέρδος, αυτό της πρόκλησης προσοχής των άλλων.

Ενδιαφέρον έχει επίσης να τονίσουμε την σχέση του συμπτώματος με την ψυχική ταλαιπωρία. Σε ψυχοπαθολογικές λοιπόν περιπτώσεις, το άτομο συχνά βιώνει το σύμπτωμα δυστονικά προς τον εαυτό του, του προκαλεί λοιπόν στεναχώρια, θλίψη και προβλήματα στην καθημερινή του ζωή. Αυτό οφείλεται στην τιμωριτική στάση του Υπέρ-Εγώ που έρχεται να καταδικάσει την εκδήλωση των ασυνείδητων στοιχείων. Συμβαίνει κάτι ανάλογο στις περιπτώσεις poltergeist; Μπορούμε να δούμε τις ψυχοκινητικές εκδηλώσεις ως δυστονικές ή απλά ως ένα μηχανισμό άμυνας του Εγώ με εκφραστικά προς το περιβάλλον χαρακτήρα; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που αξίζει να προβληματίσει τους ερευνητές.

Επίσης ερώτημα όμως τίθεται και στο κατά πόσο ο άνθρωπος είναι δυνατόν να εκδηλώσει ψυχοκινητικά φαινόμενα καθώς επίσης να εκφράσει τον ψυχισμό του μέσα από ένα τέτοιο παράδοξο φαινόμενο. Φυσικά ως απάντηση στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος βρίσκονται όλα εκείνα τα περιστατικά ερευνητών που έχουν προαναφερθεί και που φαίνεται πως μέσα από ψυχοθεραπεία μπόρεσαν να προσφέρουν μια διαφορετική δίοδο εκδήλωσης ψυχικής ενέργειας. Συμπλήρωμα ίσως εδώ αξίζει να γίνει από την μελέτη των περιστατικών στιγματισμού. Ένα φαινόμενο ιδιαίτερα γνωστό στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία όπου στο σώμα πιστών εμφανίζονται (και συχνά για μεγάλο διάστημα) μώλωπες ή και αιμορραγίες σε σημεία παρόμοια με αυτά που η παράδοση θέλει να έχει πληγωθεί ο Χριστός. Ο θρησκευτικός ζήλος των ατόμων αυτών εύκολα μπορεί να ερμηνεύσει το ψυχοσωματο-μετατροπικό αυτό φαινόμενο. Έρευνα μάλιστα του γιατρού Ράτνοφ (1969) σε 60 περιστατικά που προκαλούσαν μώλωπες στο σώμα τους δίχως να υπάρχει κάποια εξωτερική πυγή, έδειξε καθαρά τον σημαντικό ρόλο της ψυχολογίας. Υστερικές προσωπικότητες που ζούσαν συχνά σε μια ιδιαίτερα αγχοτική ζωή, με τάσεις αυτοτραυματισμού και μαζοχιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, είχαν την ικανότητα να προκαλούν μώλωπες ακόμη και αιμορραγίες στο σώμα τους!

Αναφορικά τώρα για την δυνατότητα εκδήλωσης ψυχοκινητικότητας, αξίζει ίσως να αναφερθούμε στην προσπάθεια 8 ερευνητών στο Τορόντο το 1972 όπου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα δικό τους πνεύμα, τον Φιλίπ. Ο Φιλίπ ένα πνεύμα καθαρά φανταστικό, εκδηλώθηκε μέσα από ανυψώσεις επίπλων και άλλες δραστηριότητες που αποδείκνυαν την επίδραση του νου πάνω στην ύλη. Μια παρόμοια πετυχημένη προσπάθεια είχε γίνει δυο χρόνια πριν, από τον ψυχολόγο Μπάτσελορ ο οποίος στην δική του ομάδα παρήγαγε αρχικά τεχνικά παραφυσικά φαινόμενα ενώ έπειτα τα μέλη της ομάδας κατάφεραν να εκδηλώσουν ανυψώσεις αντικειμένων από μόνοι τους. Έτσι έρευνες σαν και τις παραπάνω έκαναν επιστήμονες, σαν τον ψυχολόγο Μπέλοφ να θεωρήσουν πως υπό ορισμένες συνθήκες που παραμένουν ακόμη ασαφείς, μια ιδέα ή μια πρόθεση που μορφοποιείται στο μυαλό μπορεί αυτόματα να υποχρεώσει ένα υλικό σύστημα να δράσει κατά τέτοιο τρόπο που να εκφράσει αυτή την ιδέα ή την πρόθεση. Η ικανότητα λοιπόν του ατόμου να επιβάλλεται στο περιβάλλον του δημιουργώντας δραστηριότητες παρόμοιες μ'αυτές ενός άτακτου πνεύματος, φαίνεται πως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα. Μπορούν όμως όλα τα περιστατικά να κατανοηθούν με βάση την ψυχολογία;

Η ψυχολογική στάση απέναντι στο φαινόμενα έχει δεχθεί σημαντικές αμφισβητήσεις. Οι παραψυχολόγοι Gauld και Cornell, εναντιώνονται στην θεωρία της ψυχολογικού παράγοντα βασισμένοι στην κριτική που γίνεται συνεχώς στα ψυχολογικά τεστ (τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν και στις μελέτες των ερευνητών/οπαδών της θεωρίας του ψυχολογικού παράγοντα). Από την άλλη πλευρά, ο ψυχίατρος Stevenson προτείνει μια ενδιάμεση λύση υπενθυμίζοντας την αρχική πίστη σε επαφή με πνεύματα. Παρατηρεί μάλιστα πως σε περιπτώσεις ψυχολογικού παράγοντα, τα φαινόμενα είναι συνήθως βίαια και φαινομενικά δίχως σκοπό. Αντίθετα αυτά που πιθανόν να πηγάζουν από την λειτουργία ενός πνεύματος, έχουν συνήθως μια επικοινωνιακή ευφυή δομή καθώς και σκοπιμότητα στις μετακινήσεις αντικειμένων.

Η στάση του συγγραφέα πάντως είναι περισσότερο κοντά στην θεωρία του ψυχολογικού παράγοντα και αυτό διότι η ύπαρξη πνευμάτων αποτελεί ένα μεγάλο ξεχωριστό, ασαφές ακόμη, κεφάλαιο της παραψυχολογίας που όμως έχει σοβαρές φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ανεξάρτητα πάντως με την ερμηνεία που δίνεται από τον εκάστοτε ερευνητή, οι αποδείξεις της θεωρίας τους ψυχολογικού παράγοντα είναι πολύ ισχυροί για να διαγραφούν. Σημαντική λοιπόν είναι η διάκριση ενός φαινομένου poltergeist με ψυχολογικό παράγοντα, να γίνεται από οποιαδήποτε άλλη πιθανή πυγή, όταν και εφόσον διακρίνονται δυο βασικά στοιχεία:

Ι) τα φαινόμενα θα πρέπει να επικεντρώνονται πάντα γύρω από ένα άτομο και πάντα υπό την παρουσία του.

ΙΙ) το άτομο αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί ψυχοδιαγνωστικά έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί εντός των ψυχολογικών κριτηρίων και χαρακτηριστικών που προαναφέρθηκαν.

Ιωαννίδης Γιώργος
Ψυχολόγος


Rc-Cafe
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory