Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Mariana Diarco... ¡Imperdible!

exypno

ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΜΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν έχει να επιδείξει κάτι το αξιόλογο στον τομέα των θετικών επιστημών. Οι Ρωμαίοι δεν ενδιαφέρονται για τις επιστήμες και τις εφαρμογές τους τόσο, όσο για την Ηθική Φιλοσοφία. Παρόλα αυτά δύο μορφές επιστημόνων κυριαρχούν.

Η μία είναι του Γαληνού (Πέργαμος Μ. Ασίας 129-199 μ.Χ.), του αρχίατρου του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου. Θεωρήθηκε “πατέρας της φυσιολογίας και της υγιεινής παθολογίας”. Ασχολήθηκε με όλους σχεδόν τους γνωστούς τομείς της εποχής του και έγραψε περίπου 700 ιατρικές μελέτες απ’ τις οποίες σώζονται περίπου 100.σχήμα 1

Το κυκλοφοριακό σύστημα του Γαληνού. Κεντρικό ρόλο παίζει το συκώτι κι όχι η καρδιά.
Ο Γαληνός υιοθέτησε τη διδασκαλία του Ιπποκράτη για τους χυμούς του σώματος και επικέντρωσε την έρευνά του στο νωτιαίο μυελό, την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος. Βέβαια στον τομέα αυτό έκανε σημαντικά λάθη που οφείλονται κυρίως στο ότι οι μελέτες του βασίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε ανατομές ζώων (η ανατομή ανθρώπου απαγορεύονταν εκείνη την εποχή). Έτσι περιγράφει ένα πεντάλοβο ήπαρ (βασισμένος σε ανατομές σκύλων) απ’ το οποίο ξεκινάει η ροή του αίματος (σχήμα 1). Το αίμα προωθείται μέσω των φλεβών στον οργανισμό και καταλήγει στην δεξιά κοιλία της καρδιάς, καθαρίζεται στους πνεύμονες και ξαναγυρίζει στο συκώτι. Για να δικαιολογήσει την ύπαρξη αίματος στην αριστερή κοιλία, θεώρησε ότι αυτή επικοινωνεί με την δεξιά, μέσω μιας διαδικασίας παρόμοια με την εφίδρωση. Η περιγραφή αυτή του καρδιαγγειακού συστήματος καταρρίπτεται μόλις στην Αναγέννηση. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι ο χριστιανισμός προώθησε τις θεωρίες του, εφόσον αυτές δεν εναντιώνονταν στα δόγματά του.

Η δεύτερη μορφή είναι αυτή του αστρονόμου Κλαύδιου Πτολεμαίου (138-180 μ.Χ.). Υποστηρικτής του γεωκεντρικού σύμπαντος του Αριστοτέλη και του Ίππαρχου, ο Πτολεμαίος επαναθεώρησε τις θέσεις τους καταλήγοντας σ’ ένα “ακλόνητο”, λεπτομερειακό και πλήρως μαθηματικό σύστημα. Το “γεωκεντρικό” ή “πτολεμαϊκό” σύστημα που παρουσιάζεται στο έργο του “Μαθηματική σύνταξις” τοποθετούσε τη Γη στο κέντρο του Σύμπαντος και τον Ήλιο και τα αστέρια και τους άλλους πλανήτες να περιστρέφονται γύρω της.

σχήμα 2

Η θεωρία των επικύκλων του πτολεμαϊκού συστήματος.

Ο Πτολεμαίος ασχολήθηκε επίσης με την Γεωγραφία στο έργο του “Μαθηματική υφήγησις”. Εκεί εξηγεί τη μέθοδο υπολογισμού του γεωγραφικού μήκους και πλάτους και τον τρόπο για να παραστήσουμε σ’ ένα επίπεδο τη σφαιρική επιφάνεια της Γης.

Το έργο πάντως του Πτολεμαίου είναι κατά ένα μέρος η επανάληψη του χαμένου έργου του Ίππαρχου. Το πτολεμαϊκό σύστημα είχε κάποια προβλήματα. Ένα ήταν ότι δεν εξηγούσε την ακανόνιστη πορεία κάποιων πλανητών στον ουρανό, η οποία υποτίθεται ότι ήταν κυκλική. Κάποιοι πλανήτες φαίνονταν να παρεκκλίνουν απ’ την τροχιά τους και να κινούνται για λίγο αντίθετα, έως ότου την συνεχίσουν έχοντας πρώτα σχηματίσει ένα βρόγχο. Για να λύσει το πρόβλημα αυτό, ο Πτολεμαίος υιοθέτησε την θεωρία των επικύκλων του Ίππαρχου. Σύμφωνα μ’ αυτή τη θεωρία κάθε πλανήτης διαγράφει κυκλική τροχιά γύρω από ένα κέντρο το οποίο διαγράφει κυκλική τροχιά γύρω απ’ τη Γη. Έτσι η συνολική κίνηση του πλανήτη όπως φαίνεται απ’ τη Γη είναι ένας “βρόγχος” (όπως φαίνεται με τη διακεκομμένη τροχιά στο σχήμα 2).

Το έργο του Πτολεμαίου μεταφράστηκε στα αραβικά με τον τίτλο “Αλμαγίστη” (= η Μεγίστη) και μέσω των Αράβων, πέρασε στην Ευρώπη του Μεσαίωνα όπου δεν αμφισβητήθηκε μέχρι τον 16ο αι.

.

Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Με την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το σκοτάδι απλώνεται στη Δυτική Ευρώπη. Όχι μόνο δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη των θετικών επιστημών, αλλά έχουν πια χαθεί και στοιχειώδεις γνώσεις. Οι λιγοστοί ερευνητές πέφτουν συνήθως θύματα του άγριου κυνηγητού ηγετών της Εκκλησίας, που γεμάτοι αντιεπιστημονική προκατάληψη εναντιώνονται σε ο,τιδήποτε δεν αναφέρεται στα Ιερά Κείμενα.

Αλλά και στο Βυζάντιο δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη των θετικών επιστημών. Οι μελετητές του Βυζαντίου ακολουθούν σχεδόν αποκλειστικά θεολογικές-θεωρητικές κατευθύνσεις. Αμυδρές αντανακλάσεις των θετικών επιστημών παρουσιάζονται με κάποια μικρής σχετικά σημασίας τεχνολογικά επιτεύγματα (π.χ. το “υγρό πυρ” των βυζαντινών).

Η άγνοια βασιλεύει. Τα άστρα θεωρούνται φαναράκια που ο Θεός τοποθέτησε στον ουρανό για να φωτίζουν τις νύχτες των ανθρώπων, η Γη θεωρείται επίπεδη. Ο Κοσμάς ο Ινδοπλεύστης στο έργο του “Χριστιανική Τοπογραφία του Σύμπαντος”, διαβεβαιώνει ότι η Γη είναι επίπεδη και ότι νυχτώνει όταν ο Ήλιος κρύβεται πίσω από ένα μεγάλο βουνό που βρίσκεται στα όρια του Σύμπαντος. Αντίθετα όλα τα κείμενα που αναφέρουν ότι η Γη είναι σφαιρική και αποτελεί μόλις ένα μικρό κομμάτι του Σύμπαντος, χαρακτηρίζονται παράνομα, επειδή μειώνουν το λυτρωτικό έργο του Χριστού σ’ ένα τόσο μικρό κόσμο.

Κάθε έρευνα αποθαρρύνεται. Για παράδειγμα, οι λανθασμένες απόψεις του Γαληνού για την κυκλοφορία του αίματος και την ανθρώπινη ανατομία επικρατούν αφού η νεκροτομή είναι κάτι που απαγόρευε η Δυτική Εκκλησία (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων).

Οι φυσικοί επιστήμονες των μεσαιωνικών χρόνων ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με προβλήματα Μηχανικής, βασισμένοι σ’ ένα αριστοτελικό πρότυπο και επιδιώκοντας να ικανοποιήσουν καθημερινές, πρακτικές ανάγκες. Σχολιάζουν και προσπαθούν ν’ αποδείξουν προτάσεις της Φυσικής του Αριστοτέλη. Για παράδειγμα ένα πρόβλημα Μηχανικής που απασχόλησε τους φυσικούς του Μεσαίωνα ήταν αυτό της κίνησης βαλλόμενων βλημάτων, καθώς και άλλα προβλήματα κίνησης των σωμάτων.

Στον τομέα της Ιατρικής δεν σημειώνεται κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος. Παρόλα αυτά τίθονται τα θεμέλια των πρώτων ιατρικών σχολών. Η πρώτη οργανωμένη Ιατρική Σχολή στην Ευρώπη είναι αυτή του Σαλέρνο που φιλοξένησε τους πιο σημαντικούς γιατρούς της εποχής (όπως τον Κωνσταντίνο τον Αφρικανό). Η σχολή το Σαλέρνο δημιούργησε δική της βιβλιογραφία με γνωστότερο έργο της το “Οδηγός Υγείας του Σαλέρνο”. Ο τίτλος της κορυφαίας Ιατρικής Σχολής παραχωρείται στη συνέχεια στη σχολή του Μονπελιέ της Γαλλίας (1200).

Μορφές της Ιατρικής κατά τον Μεσαίωνα (ουσιαστικά δύο αιώνες πριν την “επίσημη” έναρξη της Αναγέννησης, θεωρούνται ο Ρογήρος Βάκων (Roger Bacon) και ο Αλβέρτος ο Μέγας (μέσα του 13ου αι.) που ασχολείται και με τη Βοτανική. Επίσης στην Μπολόνια διδάσκει ο Μοντίνο ντι Λιούτσι με σημαντικό έργο στον χώρο της Ανατομίας. Η Ανατομική του που δημοσιεύθηκε το 1316 αποτέλεσε το πρώτο εγχειρίδιο Ανατομικής. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του Γκυ ντε Σωλιάκ του πιο γνωστού χειρούργου της εποχής, του οποίου η “Μεγάλη Χειρουργική” άφησε εποχή στον τομέα.

Όμως κάποια άλλα θέματα δεν μπορούσε να τα αγγίξει η Επιστήμη του Μεσαίωνα. Το 1277 ο πάπας Ιωάννης ΚΑ’ καταδίκασε 219 επιστημονικές προτάσεις (περισσότερες απ’ τις οποίες ανήκαν στον Αριστοτέλη [1]) επειδή θεωρούνταν καθαρά θεολογικές (π.χ. για το αν η πρώτη Αιτία μπορούσε να δημιουργήσει παραπάνω από έναν κόσμους).

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ (Ινδία, Κίνα)

Ο Μεσαίωνας ήταν τοπικό φαινόμενο της Ευρώπης. Στην Ανατολή κάποιοι λαοί, είτε σκεπτόμενοι επιστημονικά είτε διατηρώντας απλά τη γνώση του ένδοξου παρελθόντος τους, παρέχουν στοιχεία πολιτισμού στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Η Ινδία για παράδειγμα έδωσε στους Άραβες το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης με τα ψηφία (0 έως 9) τα οποία έμελλε να κυριαρχήσουν διεθνώς στις μέρες μας.

Παράλληλα στη διάρκεια του Μεσαίωνα, η επαφή με την Κίνα δεν χάνεται εντελώς (παράδειγμα τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο). Έτσι η Ευρώπη επωφελείται από κάποια τεχνολογικά επιτεύγματα των Κινέζων. Οι τρεις μεγάλες εφευρέσεις που συνδυάζονται με το τέλος του Μεσαίωνα και την αυγή της Αναγέννησης, προέρχονται απ’ την Κίνα (πυξίδα, πυρίτιδα, τυπογραφία).

Η Κίνα έχει όμως δώσει στη Δύση και κάποιες φαρμακευτικές ουσίες όπως ο σίδηρος (για την αναιμία), το καστορέλαιο, ο καολίνης, το ακόνιτο, η καμφορά και η ινδική κάνναβη. Μεταβιβάζονται επίσης και θεραπευτικές μέθοδοι όπως η υδροθεραπεία (π.χ. για την αντιμετώπιση του πυρετού) και ο εμβολιασμός (πέρασε στην Ευρώπη μόλις το 1720).

Η “ΚΙΒΩΤΟΣ” ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

Το κενό που δημιουργεί ο ξεπεσμός της Ευρώπης, ήρθε να καλύψει το Ισλάμ. Η εξάπλωσή του άρχισε τον 7ο αι. και ως τον 10ο αι. η Αραβική ήταν η γλώσσα που ομιλούταν απ’ την Περσία ως την Ισπανία. Όταν στην Ευρώπη καίγονταν τα βιβλία, και σ’ όλη τη Β. Ισπανία υπήρχαν μόλις 5.000 βιβλία, η αραβική βιβλιοθήκη της Κόρδοβας έχει πάνω από 500.000.

Το Ισλάμ έχοντας φωτιστεί απ’ το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας αποτέλεσε την πνευματική κιβωτό της Αναγέννησης. Σ’ αυτό συντέλεσαν και οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δημιούργησαν μια αυτοκρατορία η οποία ευνοούσε την διάδοση γνώσεων και πληροφοριών. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη και των διωγμών που υπέστησαν, οι εναπομείναντες λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος κατέφυγαν σε πολλές περιπτώσεις στη Μ. Ανατολή μεταφέροντας μαζί τους την κουλτούρα και τις γνώσεις τους.

Για παράδειγμα, όταν οι διδασκαλίες του Νεστόριου καταδικάστηκαν από την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο (Έφεσος, 431) σαν αιρετικές, οι οπαδοί του κατέφυγαν στην Περσία. Ίδρυσαν στη Μεσοποταμία Φιλοσοφική και Ιατρική Σχολή που άκμασε μέχρι το 482. Το 489 επέστρεψαν πάλι στην Περσία ιδρύοντας τη Σχολή της Νισίβεως στην οποία κορυφαίος γιατρός ήταν ο Γιούργις ιμπν Μπουχτισού, που εγκαινίασε μια δυναστεία μεταφραστών ιατρικών κειμένων που κράτησε έξι γενιές. Άλλος μεγάλος γιατρός και μεταφραστής ήταν ο Χουναΐν ιμπν Ισάκ ή Ιωάννιτος (9ος αι. μ.Χ.)

Με τέτοιους τρόπους μεταφέρεται η αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Επιστήμη στον αραβικό κόσμο. Παράλληλα γίνονται μεταφράσεις στα Συριακά και σε άλλες γλώσσες της Μ. Ανατολής, από τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Μόνο στη διάρκεια της δυναστείας των Αβασσιδών (750-1258) μεταφράζονται όλα σχεδόν τα έργα του Αριστοτέλη, του Αρχιμήδη και των Νεοπλατωνικών. Σταδιακά ακμάζουν κι άλλες εστίες γνώσης και επιστημονικής έρευνας, όπου εκτός την Φιλοσοφία και την Ιατρική, μελετώνται κι άλλες επιστήμες (Μαθηματικά, Αστρολογία, Αλχημεία). Την ίδια εποχή στην Ευρώπη βασιλεύει η άγνοια. Ακόμα και μεγάλοι άντρες της εποχής, όπως ο Καρλομάγνος, με το ζόρι μπορούν να υπογράψουν.

Με το πέρασμα το αιώνων το Ισλάμ αρχίζει να αποδίδει τα κληροδοτήματα της Αρχαίας Ελλάδας στη Μεσαιωνική Ευρώπη, κάνοντας να ανθίσει η Αναγέννηση.

Την επαφή Ευρώπης - Ισλάμ ολοκληρώνουν κάποιες σημαίνουσες προσωπικότητες του αραβικού κόσμου:

α) ο Ραζής (9ος αι.) Θεωρήθηκε ο μεγαλύτερος γιατρός του Ισλάμ. Έγραψε μια ογκώδη πραγματεία Ιατρικής γνωστή ως “Συνοπτικό βιβλίο”.

β) ο Αβικέννας (980-1037). Μεγάλος γιατρός και γενικά πανεπιστήμονας. Μέχρι τον 17ο αι., αυτός κι Γαληνός θεωρούνταν οι πιο σημαντικοί του χώρου. Το κύριο έργο του “Κανόνας της Ιατρικής” χρησιμοποιήθηκε σε πολλές ιατρικές σχολές της Αναγέννησης, όπως στην σχολή του Μονπελιέ.

γ) ο Μαϊμονίδης, εβραίος φιλόσοφος και γιατρός του 12ου αι. Εξορίστηκε απ’ την Κόρδοβα επειδή δεν ήθελε να γίνει μουσουλμάνος. Πολύ σημαντικό στους ιατρικούς κύκλους θεωρείται το έργο του “Κώδικας του Μαϊμονίδη” που έχει ηθικό χαρακτήρα.

γ) ο Αβερρόης, φιλόσοφος, που η κοσμοθεωρία του ταιριάζει με αυτήν του Αριστοτέλη, και

δ) ο Αλ Μπιρουνί (αστρονόμος και μαθηματικός. Έγραψε ένα έργο για τους ινδικούς αριθμούς και περιέγραψε την κατασκευή ενός “κουτιού της Σελήνης” που θα έδινε Αστρονομικές πληροφορίες για τη Σελήνη).[1]επιστημονικές θέσεις άλλων (εκτός του Αριστοτέλη) αρχαίων φιλοσόφων και επιστημόνων είχαν απορριφθεί προ πολλού.


Rc-Cafe

Lamborghini Reventon Roadster

Κινητήρας V12, χωρητικότητας 6.5 λίτρων ο οποίος αποδίδει 670 ίππους στις 8.000 σαλ. με 66 κιλά ροπής. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι φυσικό κι επόμενο οι επιδόσεις να βάζουν … φωτιά στην άσφαλτο.


Έτσι, τα πρώτα 100 χλμ. / ώρα έρχονται από θέση στάσης σε μόλις 3,4 δευτερόλεπτα, ενώ το αυτοκίνητο υπόσχεται … χαμηλές πτήσεις με (ανώτατη) ταχύτητα τα 330 χλμ/ώρα.

Η ανοικτή έκδοση της Lamborghini Reventon είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα και υψηλής αντοχής ατσάλι. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού το αμάξωμα πρέπει να αντέχει στις υψηλές απαιτήσεις που δημιουργούνται από την μεγάλη ιπποδύναμη και τις εξαιρετικές επιδόσεις.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι 3 οθόνες LCD που μπορούν να προβάλουν τις πληροφορίες, ψηφιακά ή αναλογικά.

Όπως θα περίμενε ο … καθείς, η Reventon Roadster θα κατασκευασθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, μόλις 20, με τιμή εκκίνησης 1,1 εκάτ. ευρώ (χωρίς τους φόρους).

ο ΚΥΚΛΟΣ της ζωής

Προϊστορικό θερμοκήπιο

Η Ηώκαινος Περίοδος ξεκίνησε πριν από 56 εκατομμύρια χρόνια και τελείωσε πριν από 34 εκατομμύρια χρόνια. Γεωλογικά στοιχεία που προέρχονται από το αρχικό και το μέσο τμήμα αυτής της περιόδου προσφέρουν νέα που μας προβληματίζουν: η μέση θερμοκρασία στις τροπικούς εκείνη την εποχή θα πρέπει να ήταν στο ύψος των 40ο C ενώ οι πόλοι είχαν θερμοκρασία 15 ή 20ο C. Κανένα από τα κλιματικά μοντέλα που διαθέτουμε δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για το πώς προήλθε το θερμοκήπιο αυτό της Ηώκαινου.

Με όποιον τρόπο κι αν ερευνήσει κανείς το αίνιγμα της Ηώκαινου, θα συναντήσει κακά νέα για τη ζωή στη Γη. Για αρχή, όποιες αλλαγές και αν κάνουμε στα κλιματολογικά μας μοντέλα για να περιλάβουν και την περίπτωση αυτή, θα παραχθούν τρομακτικές προβλέψεις υπερθέρμανσης. Ακόμα, υποδηλώνει πως δεν υπάρχει αναδραστικός μηχανισμός που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει έναν θερμαινόμενο κόσμο ενάντια σε μια ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή. Και τρίτον, υπάρχουν γεωλογικά στοιχεία για εξάλειψη φυτών στην Ηώκαινο.

Εάν η σύγχρονη Γη εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο και εάν φυτά στις τροπικούς αρχίζουν να πεθαίνουν, αυτό θα αποτελέσει ακόμα έναν λόγο για την γρήγορη αύξηση στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα. Η ανωμαλία του θερμοκηπίου στην Ηώκαινο υποδηλώνει πως το χειρότερό μας σενάριο είναι τουλάχιστον αισιόδοξο.
RC-CAFE

Ψυχρή σύντηξη

Μετά από περίπου 20 χρόνια, επιστρέφει. Στην πραγματικότητα, η ψυχρή σύντηξη ποτέ δε μας είχε αφήσει. Σε μια περίοδο μεγαλύτερη των 10 χρόνων, από το 1989, στα εργαστήρια του Ναυτικού στις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν περισσότερα από 200 πειράματα για να διερευνηθεί εάν οι πυρηνικές αντιδράσεις που παράγουν περισσότερη ενέργεια από εκείνη που καταναλώνουν, κάτι που υποτίθεται πως είναι πιθανό μόνο μέσα στα αστέρια, μπορούν να συμβούν σε θερμοκρασίες δωματίου. Ένας μεγάλος αριθμός από ερευνητές έχουν από τότε θεωρήσει τους εαυτούς τους ως οπαδούς αυτής της άποψης.

Με ελεγχόμενη ψυχρή σύντηξη πολλά από τα ενεργειακά προβλήματα του κόσμου θα μπορούσαν να εξαλειφθούν. Δεν είναι λοιπόν καθόλου άξιο απορίας το ότι το Τμήμα Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών εκδήλωσε ενδιαφέρον, ώστε μετά από μια μακρόχρονη ανασκόπηση των στοιχείων κατέληξε στη δήλωση ότι είναι ανοιχτό στην αποστολή προτάσεων για νέα πειράματα ψυχρής σύντηξης.

Και αυτό ήταν μια σημαντική αλλαγή πορείας. Η πρώτη αναφορά του Τμήματος Ενέργειας για το αντικείμενο αυτό δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 20 χρόνια και είχε καταλήξει στο ότι τα αρχικά αποτελέσματα της ψυχρής σύντηξης που είχαν παραχθεί από τον Martin Fleischmann και τον Stanley Pons του Πανεπιστημίου της Utah και που αποκαλύφθηκαν σε μια συνέντευξη τύπου το 1989, ήταν αδύνατο να αναπαραχθούν, κάτι που υποδήλωνε πως ήταν εσφαλμένα.

Ο βασικός ισχυρισμός της ψυχρής σύντηξης είναι ότι η εμβύθιση ηλεκτροδίων παλλαδίου σε βαρύ ύδωρ (στο οποίο το οξυγόνο συνδυάζεται με το ισότοπο του υδρογόνου, το δευτέριο) μπορεί να απελευθερώσει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Εφαρμόζοντας μια διαφορά δυναμικού διαμέσου των ηλεκτροδίων υποτίθεται ότι μπορούν οι πυρήνες του δευτέριου να μετακινηθούν στο μοριακό πλέγμα του παλλαδίου, επιτρέποντάς τους να υπερνικήσουν τη φυσική τους άπωση και να συγχωνευθούν, απελευθερώνοντας απότομα μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Το πρόβλημα είναι πως η σύντηξη σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται από κάθε αποδεκτή επιστημονική θεωρία πως είναι αδύνατη.

Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, σύμφωνα με τον David Nagel, έναν μηχανικό του Πανεπιστημίου George Washington στην Washington DC. Χρειάστηκαν 40 χρόνια για να εξηγήσουμε τι γίνεται με τους υπεραγωγούς, όπως τονίζει, έτσι δεν υπάρχει λόγος να απορρίψουμε την ψυχρή σύντηξη. Η πειραματική απόδειξη είναι αλεξίσφαιρη, προσθέτει. Δεν μπορείς να την εξαλείψεις
RC-CAFE

ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ SEX!!!minimarkettrikalon

Ο τζίτζικας & ο μέρμηγκας ........


Ήταν καλοκαίρι στο δάσος έκανε τρομερή ζέστη και ο μέρμηγκας ήταν έξω
Καταϊδρωμένος και μάζευε ξύλα...

Εκεί που μάζευε ξύλα ακούει ένα
φρενάρισμα....ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙιιιιιιιι .. γυρνάει και τι να δει!


Ο τζίτζικας μέσα σε ένα MERCEDES CABRIO SL 500 με δύο θεογκόμενες!

"Έλα ρε άτομο τι κάθεσαι και κάνεις εδώ και μαζεύεις ξύλα ;;;;" του
λέει ο τζίτζικας...


"Αδερφέ, χειμώνας έρχεται και μαζεύω προμήθειες για το τζάκι."

"Καλά τρελός είσαι ρε... πάμε εδώ στην παραλία να κάνουμε το μπανάκι μας
Έχω και τα δύο μωρά μαζί ... κοίτα πως σε κοιτάνε ρεεεε... χαζός είσαι που
Θα κάτσεις να μαζέψεις ξύλα... Παραλία, Μπανάκι, BEACHBAR και σφηνάκια.. "

"Όχι ρε φίλε δεν μπορώ έχω δουλειά ακόμα ."

"Καλά ρε φιλαράκι δεν πειράζει τα λέμε ... να ξέρεις εσύ χάνεις!!!"

Φεύγει ο τζίτζικας, αναστενάζει ο μέρμηγκας και συνεχίζει το κουβάλημα

Περνάνε κάνα δυο βδομάδες εκεί που ήταν ο μέρμηγκας πάλι στο δάσος και
Μάζευε τροφή (ντάλα ο ήλιος) σκάει μύτη το γνωστό φρενάρισμα
....ΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ....

Γυρνάει ο μέρμηγκας με βαριά καρδιά και τι βλέπει...

Ο γνωστός τζίτζικας με ένα JEEP 4 x 4 GRAND CHEROKEE και από πίσω
κοτσαδούρα με ένα κότερο 20 μέτρα !!!! Πάνω στο κότερο 10 θεογκόμενες
2μετρες να τον χαιρετάνε!!!

"ΦΙΛΑΡΑΚΙ!!!" φωνάζει ο τζίτζικας

"Καλημέρα . " του απαντάει ο μέρμηγκας με ξεψυχισμένη φωνή!

"A ντε, παράτα το κουβάλημα και ανέβα στο εργαλείο μαζί με τα κορίτσια !
πάμε ΜΥΚΟΝΟ τριήμερο!"

"...εεεεε... ξέρεις έρχεται χειμώνας και αν δεν μαζέψω τροφή θα
πεινάσουμε..."

"ΡΕΕ...... ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ!!!! καβάλα να φύγουμε.

Τα κορίτσια σε περιμένουν πώς και πως!
κοίτα κορμιά κοίτα ρεεε πως σε
κοιτάνε!!!!!"

"...όχι ρε φίλε δεν μπορώ"

"ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ!!!! ΧΑΖΟΣ τι να σου πω ...." του λέει ο τζίτζικας και
βάζει μπρος και την κάνει...

Περνάει το καλοκαίρι, περνάει το φθινόπωρο και έρχεται ο χειμώνας.

Έξω έχει 2 μέτρα χιόνι και ο μέρμηγκας είναι αραχτός στην πολυθρόνα
Δίπλα στο τζάκι...χαζεύει τηλεόραση "Πρωινό Καφέ" και πίνει το τσαγάκι του
χαλαρός....

Ξαφνικά χτυπάει η πόρτα "ΤΑΚ ΤΑΚ ΤΑΚ" και ακούει μια
Φωνή "ΦΙΛΑΡΑΚΙΙΙΙΙΙΙ"

Σηκώνεται αργά αργά και πάει στην πόρτα... ανοίγει την πόρτα και
........
Κοντεύει να πάθει έμφραγμα


Ο Τζίτζικας με στολή Χιονοδρόμου κασκολάκι και γυαλιά να του χαμογελάει
και
πίσω του το γνωστό JEEP με αλυσίδες και από πάνω φορτωμένο με πέδιλα
του
σκι! Μέσα στο JEEP δύο ξανθές μοντέλες να του χαμογελάνε!

"Έχεις 10 λεπτά καιρό να ετοιμαστείς και να κατέβεις να φύγουμε!
Έχω κλείσει ΣΑΛΕ στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ και θα πάμε για σκι με τα κορίτσια...
άντε κατέβα!"

... Άφωνος ο μέρμηγκας έχει καταπιεί τη γλώσσα και έχει μείνει με
Ανοικτό το στόμα

"Aντε ρε μη χαζεύεις... ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ Γρήγορα!!! Τα κορίτσια ανυπομονούν
Να σε γνωρίσουν!!!!"

"Εεεε,Φίλε μου τζίτζικα δυστυχώς δεν μπορώ να έρθω σήμερα μαζί σου αλλά
Σε παρακαλώ πολύ κάνε μου μια χάρη :

Αν εκεί πάνω στο βουνό δεις τον ΑΙΣΩΠΟ...πες του ΟΤΙ Γ@MIETΑΙ!!!!!


Αφιερωμένο σε όλους τους φορολογουμενους πολίτες της Χώρας μας

Rc-Cafe

Τα κινητά μπορούν να θεραπεύσουν την Αλτσχάιμερ


Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι ενισχύουν τη μνήμη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια ανατρεπτική μελέτη η οποία διεξήχθη σε ποντίκια δείχνει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, ακόμη και να αναστρέψει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ! Τα αναπάντεχα αυτά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Αlzheimer΄s Disease» ανήκουν σε ερευνητές του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. Οι ίδιοι οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη αναφέρουν ότι έμειναν έκπληκτοι μπροστά στα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να εμποδίσουν τη συσσώρευση στον εγκέφαλο της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, η οποία αποτελεί το «σημάδι» της Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να παρουσιάζουν συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου. Στη συνέχεια εξέθεσαν τα πειραματόζωα σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αντίστοιχη με εκείνη στην οποία εκτίθεται ένας άνθρωπος ο οποίος μιλά επί δύο ώρες ημερησίως στο κινητό τηλέφωνο για διάστημα επτά ως εννέα μηνών. Οπως προέκυψε, μετά το πέρας αυτού του διαστήματος εξαφανίστηκαν οι συγκεντρώσεις β-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο των ζώων και εκείνα παρουσίαζαν επιδόσεις στη μνήμη και στα τεστ γνωστικών ικανοτήτων ισάξιες με εκείνες υγιών ποντικών. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν τώρα τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου πεδίου θεραπευτικής παρέμβασης για τη συχνότερη μορφή άνοιας το οποίο δεν θα περιλαμβάνει φάρμακα. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Γκάρι Αρεντας, «από τη μελέτη μας προέκυψε ότι εμφανιζόταν προστασία της μνήμης των ποντικών όταν η έκθεση στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου ξεκινούσε νωρίς κατά την ενήλικη ζωή. Ακόμη όμως και όταν είχαν ήδη εκδηλωθεί συμπτώματα της Αλτσχάιμερ, η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου οδηγούσε σε αναστροφή τους».


Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε διαδικασία τροποποίησης του πειράματος προκειμένου να ανακαλύψει αν μπορεί να παραγάγει ταχύτερα αποτελέσματα με απώτερο στόχο τη μελλοντική διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει αποτελέσει επανειλημμένως αντικείμενο έρευνας, καθώς έχει συνδεθεί με πρόκληση προβλημάτων στην υγεία, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου. Μέχρι στιγμής ωστόσο, σύμφωνα με τους αρμόδιους οργανισμούς, δεν έχουν προκύψει αποδείξεις σχετικά με επιβλαβή δράση των κινητών τηλεφώνων στην υγεία.

Πάντως, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η Ρεμπέκα Γουντ από το Ερευνητικό Ιδρυμα για την Αλτσχάιμερ της Βρετανίας τόνισε ότι « αυτά αφορούσαν ποντίκια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα ίδια οφέλη θα προέκυπταν και στον άνθρωπο»
sourta-ferta

Turritopsis nutricula - Το μοναδικό 'αθάνατο' ον στον κόσμοΟι μέδουσες του είδους 'Turritopsis nutricula' μπορεί να είναι τα μόνα 'αθάνατα' πλάσματα του κόσμου.

Οι μέδουσες συνήθως πεθαίνουν μετά την αναπαραγωγή τους, αλλά η Turritopsis μπορεί να κάνει κάτι μοναδικό. Μετά την ενηλικίωση της και την σεξουαλική αναπαραγωγή μπορεί να επαναφέρει τον οργανισμό της στην εφηβική κατάσταση και να ξαναπεράσει το στάδιο της ενηλικίωσης και αναπαραγωγής. Η 4-5 χιλιοστών μέδουσα, τεχνικά γνωστή ως hydrozoan, είναι ο μόνος γνωστός οργανισμός στην γη που είναι σε θέση να επανέλθει στην εφηβική του κατάσταση.
Θεωρητικά πάντα, ο κύκλος αυτός μπορεί να επαναληφθεί επ' αόριστον, καθιστώντας την δυνητικά αθάνατη.
Την συναντάμε στα ζεστά τροπικά νερά και χάρις την ικανότητα τους, της αναστροφής της διαδικασίας γήρανσης, είναι πλέον στο επίκεντρο της έρευνας από θαλάσσιους βιολόγους και γενετιστές.

crazygreekblogger

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ...ΑΤΑΞΙΕΣ


Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήτανε Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε στη Λιßύη της Αλεξάνδρειας (γυµνάσιο Αθήνας)

Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, ßρήκε τους είκοσι ανεµιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ (γυµνάσιο Θήßας)

Ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι του ηττήθηκαν, γιατί οι Θερµοπύλες ήτανε πολυπληθέστεροι σε αριθµό (γυµνάσιο Αθήνας)

Την Οδύσσεια της έγραψε ο Οδυσσέας. Την Ιλιάδα ο Ιλιάδης. (γυµνάσιο Λαµίας)

Tα Χερουßίµ και τα Σεραßίµ ήταν µικρά αγγελάκια που πετούσαν δεξιά-αριστερά στο πλάι των µεγάλων αγγέλων. Τα Χερουßίµ χερούßιζαν (δεξί πέταγµα) και τα Σεραßίµ σερούßιζαν (αριστερό πέταγµα). Στην ανάγκη υπήρχαν και τα Πτερουßίµ για πέταγµα κατευθείαν στη µέση. (απ'το ίδιο διαγώνισµα Θρησκευτικών, γυµνάσιο Κορίνθου)

Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λιπτον Τι. (γυµνάσιο Αθήνας)

Η σοßιέτα είναι που φοράνε οι Ρωσίδες. Στη Σερßία φοράνε σερßιέτες. (γυµνάσιο Κορίνθου)

Ο πρατήρας είναι λέξη δυσανόητη, δηλ. µε δυο έννοιες.. Μια όταν είναι σε ηφαίστειο και µια όταν δουλεύει σε πρατήριο. (γυµνάσιο Αθήνας)

Ενεργητική φωνή: Κυνηγάω τον λαγό. Παθητική φωνή: Ο λαγός µε κυνηγάει. (γυµνάσιο Κορίνθου)

Οι ßηταµίνες ßρίσκονται ακριßώς ανάµεσα από τις αλφαµίνες και τις γαµαµίνες.. (γυµνάσιο Θεσσαλονίκης)

Το ακριßώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαßολική Τριάδα, πυρ, συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγµατα του Σατανά. (λύκειο Ξάνθης)

Η µπανάνα στα ελληνικά γράφεται όπως και στα αγγλικά, δηλαδή µε ένα µπα και δύο να. (γυµνάσιο Θεσσαλονίκης)

Τα 6 χαρακτηριστικότερα ζώα του Βόρειου Πόλου είναι 3 αρκούδες και 3 φώκιες. (γυµνάσιο Αθήνας)

Ερώτηση: "Τι γνωρίζετε για τις εικονοµαχίες;" Απάντηση: "Εικονοµαχίες ήταν οι µάχες που έκαναν οι λαοί για τις εικόνες. Όποιος κέρδιζε τη µάχη κέρδιζε και τις εικόνες". (γυµνάσιο Αθήνας)

"Ο Ε. Λύτης και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόµπελ". (γυµνάσιο Αργοστολίου)

"Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ήταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες". (γραπτό υποψηφίου για την Σχολή Αστυνοµίας)

"Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη, και για το λόγο αυτό οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες". (γραπτό υποψηφίου για την Σχολή Αστυνοµίας)
anemomilos

Ληστείες που έγραψαν ιστορία!!!
Μπορεί η ληστεία να αποτελεί εγκληματική πράξη κατά της περιουσίας, ωστόσο πολλοί την θεωρούν τέχνη! Πολλοί ληστές κλέβουν όχι γιατί έχουν ανάγκη τα χρήματα, αλλά επειδή τους σαγηνεύει η εκπόνηση και η εκτέλεση του πιο ασύλληπτου σχεδίου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το θύμα είδε τα χρήματά του να επιστρέφονται, επειδή δεν είχαν κάποια αξία στον κλέφτη!

Πολλές ληστείες γίνονται καθημερινά, ωστόσο υπάρχουν μερικές που έχουν αφήσει εποχή…

Kent Securitas Depot: Η μεγαλύτερη μπάζα όλων των εποχών
Η ληστεία του Securitas Depot στο Kent της Αγγλίας έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2006 και είναι η μεγαλύτερη κλοπή μετρητών στην ιστορία! Το προηγούμενο βράδυ, ο ιδιοκτήτης της αποθήκης, η γυναίκα του και ο γιος του, απήχθησαν από 8 ένοπλους δράστες που παρίσταναν τους αστυνομικούς. Το επόμενο πρωί τους οδήγησαν στην αποθήκη και υπό την απειλή των όπλων, εξουδετέρωσαν την ασφάλεια και έκλεψαν 53 εκατομμύρια στερλίνες, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια βρέθηκαν μετά τη σύλληψη των πέντε ληστών.

Οι τρεις από τους οκτώ ληστές που πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη κλοπή μετρητών στην ιστορία, κρύβονταν στα κατεχόμενα της Κύπρου σύμφωνα με τους "The Times" του Λονδίνου, (επικαλούμενοι πληροφορίες από τη Σκότλαντ Γιαρντ), ξεπλένοντας τα εκατομμύρια που είχαν στην κατοχή τους, με επενδύσεις στον τομέα της ανάπτυξης γης.


Η δίκη συνεχίζεται ακόμα!

Banco Centraldi Brazil:

Το «Μεγάλο Ριφιφί» αλά Βραζιλία


Το Σαββατοκύριακο της 6ης και 7ης Αυγούστου 2005, μια συμμορία ληστών, πιθανώς μέλη της οργάνωσης "Gang of the Tattooed" ή της "Primeiro Comando da Capital" αφαίρεσαν από την Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας στη Φορταλέζα 165 εκ. reais (70 εκ. Ευρώ).

Τρεις μήνες πριν τη ληστεία, η συμμορία είχε νοικιάσει ένα άδειο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, το ανακαίνισε και ανάρτησε πινακίδες που έδειχναν ότι πρόκειται για μια εταιρεία που εμπορευόταν φυσικό και τεχνητό γρασίδι όπως και φυτά.

Οι γείτονες που αναφέρουν ότι την ομάδα αποτελούσαν 6 με δέκα άντρες, έβλεπαν καθημερινά φορτηγάκια να μεταφέρουν χώμα αλλά θεώρησαν ότι αυτό ήταν η φυσιολογική δραστηριότητα της εταιρείας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ληστές έσκαψαν ένα τούνελ 70 μέτρων και τελικά τρύπησαν 1 μέτρο ενισχυμένου ατσαλιού για να εισέλθουν στο θησαυροφυλάκιο. Το τούνελ είχε 70 εκατοστά άνοιγμα, φωτισμό και δικό του κλιματισμό.

Στις 22 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ο υποτιθέμενος εγκέφαλος της ληστείας, Λουίς Ριμπέιρο βρέθηκε νεκρός. Είχε απηχθή στις 7 Οκτωβρίου και παρότι η οικογένεια του πλήρωσε περίπου 1 εκ δολάρια οι απαγωγείς δεν τον απελευθέρωσαν.

Πρόσφατα τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν για συμμετοχή στη δολοφονία ενώ η αστυνομία εξετάζει τη σύνδεση των ληστών με εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των χρημάτων που πρέπει να ζύγιζαν τρεισήμισι τόνους.

Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί πέντε άτομα που έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους στην εκσκαφή και έχουν βρεθεί τα 7 από τα 63 εκατ. δολάρια.


Northern Bank Belfast:

Ληστεία με φόντο τη διαμάχη στη Βόρειο Ιρλανδία!Στις 19 Σεπτεμβρίου 2004, ένοπλοι άνδρες, μπήκαν στα σπίτια αξιωματούχων της τράπεζας και κράτησαν ομήρους τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Το επόμενο πρωί, τα στελέχη πήγαν κανονικά στην τράπεζα και το βράδυ άνοιξαν στους ληστές την είσοδο ώστε να μπουν στην τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό απέσπασαν 50 εκατομμύρια δολάρια. Η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή.

Dunbar Armored:

Και ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα...Πρόκειται για την μεγαλύτερη ληστεία μετρητών στις ΗΠΑ, αλλά και την πιο πρόχειρη, καθώς ήδη έχουν συλληφθεί οι δράστες και έχει ανακτηθεί το 50% της λείας. Ο αρχηγός της ασφάλειας του χρηματοκιβωτίου, είχε όλες τις πληροφορίες (αφού αυτός ήταν υπεύθυνος) για το πότε είναι αφύλαχτο το χρηματοκιβώτιο, ποιοι σάκοι έχουν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και τα λοιπά. Έτσι, φώναξε 5 φίλους του, οι οποίοι και πήραν από την τράπεζα 25 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μισή μόλις ώρα. Σύντομα όμως έκαναν διάφορα «παιδικά» λάθη (πλήρωσαν με ματσάκι χρημάτων το οποίο είχε πάνω το λογότυπο της τράπεζας) και κατέληξαν όλοι στην φυλακή.

Boston museum:

Ιμπρεσιονιστές ληστές


Τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου 1990 και λίγες ώρες μετά το τέλος των εορτασμών του Αγίου Πατρικίου, δύο άντρες με στολή αστυνομικών χτύπησαν την πόρτα του Μουσείου της Βοστόνης. Παρά τους κανόνες ασφαλείας, οι φρουροί του μουσείου άνοιξαν ανυποψίαστοι την πόρτα επιτρέποντας την είσοδο στους ληστές.

Όταν τελικά συνειδητοποίησαν ότι δεν επρόκειτο για αστυνομικούς ακολούθησε συμπλοκή. Χωρίς όπλα οι ληστές ακινητοποίησαν τους φρουρούς, τους έδεσαν με χειροπέδες και τελικά έκλεψαν τρεις πίνακες του Ρέμπραντ, ένα πορτρέτο του Μονέ, τρία σχέδια του Ντεγκά και ένα χάλκινο αετό από σημαία των Ναπολεόντειων πολέμων. Συνολική λεία αξίας στο χρηματιστήριο της τέχνης 300 εκατομμυρίων σημερινών δολαρίων.Knightsbridge Security Deposit:

Οι πιο καλοί πελάτες


Η ληστεία στο Knightsbridge Security Deposit έγινε στις 12 Ιουλίου 1987 στο Λονδίνο. Δύο άντρες προσποιούμενοι τους πελάτες ζήτησαν από το διευθυντή να νοικιάσουν μια θυρίδα. Αφού ο οδηγήθηκαν στο χρηματοκιβώτιο, με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους φρουρούς και το διευθυντή, κρέμασαν μια ταμπέλα που έγραφε «κλειστά», έβαλαν μέσα τους συνεργάτες τους και τελικά αφαίρεσαν αντικείμενα και μετρητά αξίας 40 εκ. στερλινών (100 εκ. σημερινά ευρώ).

Μετά από εξέταση των αποτυπωμάτων στο χώρο της ληστείας η αστυνομία οδηγήθηκε στο Ιταλό εγκέφαλο Βαλέριο Βίτσεϊ και τους συνεργούς του.


Brinks Mat:

Μήπως φοράτε “Brinks Mat”;


Στις 26 Νοεμβρίου 1983, 5 άνδρες μπήκαν στην αποθήκη Brinks Mat του αεροδρομίου Χίθροου, ελπίζοντας να βρουν 5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Αντί των μετρητών, βρήκαν 40 εκατομμύρια ευρώ σε ράβδους χρυσού! Η αστυνομία γρήγορα κατάλαβε την συμμετοχή υπαλλήλων του αεροδρομίου και κατέφυγε στην σύλληψη των δραστών.

Οι ληστές είχαν την εσωτερική βοήθεια του φύλακα Άντονι Μπλακ που ήταν κουνιάδος του εγκέφαλου της ληστείας Μπράιαν Ρόμπινσον. Από τους δέκα συνολικά, τρεις τόνοι χρυσού δεν ανακτήθηκαν ποτέ, ενώ θεωρείται ότι όποιος φοράει χρυσό κόσμημα που αγοράστηκε στη Βρετανία μετά το 1983 πιθανώς φοράει Brinks Mat.

Η "δουλειά" της Lufthansa:
Η ληστεία στο χρηματοκιβώτιο της Lufthansa στο αεροδρόμιο Κένεντι το 1978, οργανώθηκε από το Τζίμι Μπερκ, μέλος της οικογένειας Λουκέζε και δραματοποιήθηκε εν μέρει στη γνωστή ταινία του Σκορσέζε "Goodfellas". Διήρκεσε μόνο 64 λεπτά και ήταν μέχρι τότε η μεγαλύτερη σε αμερικάνικο έδαφος: Συνολική λεία 5,8 εκ. δολαρίων.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι μια σειρά 12 δολοφονιών προσώπων που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με το οργανωμένο έγκλημα και έγιναν μέσα σε μερικούς μήνες μετά τη ληστεία. Τρία πτώματα δε βρέθηκαν ποτέ, για πέντε από τους φόνους δεν αποδόθηκαν ποτέ κατηγορίες και ένα πτώμα βρέθηκε μετά από 26 χρόνια σε ένα παλιό νεκροταφείο.

Στις δολοφονίες φαίνεται ότι συμμετείχε ο συνεργάτης της Οικογένειας Λουκέζε, φίλος του Τζίμι Μπερκ και διαβόητος εκτελεστής Donald "The Greek" Frankos κάτι που ο ίδιος αρνείται στη βιογραφία του «Contract Killer: The Explosive Story of the Mafia's Most Notorious Hit Man Donald "The Greek" Frankos».Nihon Trust Bank:

Για μόλις 300 εκατομμύρια γιεν

Σαράντα χρόνια μετά και η ληστεία των 300 εκ. γιεν στην Ιαπωνία παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου 1968, ένα νεαρός άντρας μοτοσικλετιστής με στολή αστυνομικού ακινητοποίησε 4 υπαλλήλους της Νihon Trust Bank και στη συνέχεια έκλεψε 294,307,500 γιεν που μετέφεραν σε ένα βαν. Και από το 1988 το έγκλημα έχει παραγραφεί.


Η "Μεγάλη Ληστεία του Τρένου"

Εγινε το 1963 και είναι από τις μεγαλύτερες ληστείες με λεία 50 εκατομμύρια σημερινές στερλίνες, (3 εκατ. περίπου τότε), ενώ ο δράστης είναι πλέον… celebrity! Ομάδα 15 δραστών (μεταξύ των οποίων και ο Ρόνι Μπιγκς), ακινητοποίησαν την αμαξοστοιχία του βασιλικού ταχυδρομείου κατά την διάρκεια της διαδρομής Λονδίνο – Γλασκόβη. Χωρίς την χρήση όπλων, οι δράστες ακινητοποίησαν τον οδηγό και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του τρένου και απέσπασαν τα χρήματα. Η αστυνομία οδηγήθηκε γρήγορα στους δράστες εξαιτίας των δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ωστόσο τρεις από τους ληστές δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ!

Ο Ρόνι Μπιγκς απέδρασε από φυλακή υψίστης ασφαλείας το 1965 και πήγε στην Αυστραλία. Όταν ο αστυνομικός κλοιός έσφιξε γύρω του έφυγε για την Βραζιλία, όπου εξαιτίας κάποιων πολιτικών και νομικών προβλημάτων, δεν μπορούσε να παραδοθεί στην αγγλική αστυνομία. Εκεί έζησε την ζωή του, απέκτησε ένα γιο και παράλληλα ταξίδεψε αρκετές φορές στην Βρετανία για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Great Train Robbery». Επίσης, έκανε φωνητικά σε δύο τραγούδια από την ταινία «The Great Rock ‘n’ Roll Swindle» για τους Sex Pistols και το 1991 συνεργάστηκε με τους Die Toten Hosen για το τραγούδι «Carnival In Rio (Punk Was)».

Μία ημέρα του 2001 "νοσταλγώντας την πατρίδα", μετά από 36 έτη στην παρανομία, επέστρεψε οικειοθελώς αεροπορικώς στο Λονδίνο και παραδόθηκε σε ηλικία 72 ετών. Η πτήση προς την Βρετανία έγινε με ιδιωτικό jet πληρωμένο από την "Sun", η οποία πλήρωσε 30.000 ευρώ για τα δικαιώματα της ιστορίας του.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο που πέρασε, 80 ετών πια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το μεγάλο ριφιφί στην Καλλιρρόης:

Είναι μια από τις μεγαλύτερες και εξυπνότερες σε σύλληψη, κατάστρωση και εκτέλεση σχεδίου ληστείες στο κόσμο με λεία 10 εκ. σημερινά ευρώ. Παραμένει ακόμη και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο. Και πάνω από όλα έχει άρωμα Ελλάδας!

Μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου 1992, άγνωστοι δράστες μπήκαν στο θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της τότε Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης 19 στο Νέο Κόσμο, προσποιούμενοι τους εργάτες της ΕΥΔΑΠ. Τα μέλη μιας σπείρας θα κατεβάσουν μέσα από το φρεάτιο στην κοίτη του Ιλισού μια γεννήτρια, ένα συναρμολογούμενο βαγονέτο, ένα κομπρεσέρ και σιδερένια υποστυλώματα. Από εκεί αρχίζουν την διάνοιξη ενός τούνελ 25 μέτρων που μετά από μερικές μέρες θα φθάσει στον τοίχο του υπογείου της τράπεζας. Με κομπρεσέρ θα τρυπήσουν τον εσωτερικό τοίχο που είναι ενισχυμένος με ατσάλι αντοχής 22 σταλ. Καθώς τρυπάνε τον τοίχο θα κτυπήσει ο συναγερμός αλλά κανείς δεν θα αντιδράσει.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και με άπλετο χρόνο στη διάθεση τους άνοιξαν επιλεκτικά τις 301 από τις 1151 θυρίδες της τράπεζας. Η απογραφή ανέφερε τιμαλφή, επιταγές, συναλλαγματικές, ξένα νομίσματα, χαρτονομίσματα σε δολάρια ΗΠΑ, γερμανικά μάρκα, χρυσές λίρες Αγγλίας, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης όπως είπαν κάποιοι αλλά αποσιωποιήθηκε, πλάκες χρυσού άγνωστης αξίας...που υπολογίστηκαν τότε στο αστρονομικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δραχμών...Πως υπολογίστηκαν; (Λέμε τώρα...αφού κανείς άλλος παρά μόνο ο ιδιοκτήτης της κάθε θυρίδας γνωρίζει την αξία της!).

Φεύγοντας θα αφήσουν πίσω τους όλα τα σύνεργα της δουλειάς ενώ δυο μήνες αργότερα θα βρεθούν στη Βραυρώνα έγγραφα και κουτιά από τις θυρίδες. Η είδηση για το ριφιφί του αιώνα ταράζει την πόλη και ο τότε πρόεδρος της τράπεζας κ. Καψάσκης επικηρύσσει τους δράστες με 200 εκατομμύρια δρχ.

...Για τους οποίους, η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με πιθανότερο εγκέφαλο τον Φράνκο Ρεστέλι, έναν από τους καλύτερους διαρρήκτες του κόσμου, ο οποίος είχε Έλληνες συνεργούς, πιθανότητα γνωστά μεγάλα κοσμικά ονόματα και επιχειρηματίες υπεράνω κάθε υποψίας.

Ο «Φρανκίνο» που τη δεδομένη εποχή εξέτιε ποινή φυλάκισης για παρόμοιες ληστείες είχε τις απαιτούμενες γνώσεις για τη διάνοιξη τούνελ. Επιπλέον ο δικηγόρος του, Ρομπέρτο Τσεράμι, έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή του «Φρανκίνο» σε ληστείες εκτός Ιταλίας είναι αποδεδειγμένη. Όχι όμως και στο «Μεγάλο Ριφιφί».

Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, η πόλη αρχίζει να χωνεύει την υπόθεση, όταν ξαφνικά ο Σύρος Τζουμά Χαλίντ, κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού για απάτες, ανοίγει το στόμα του κατονομάζοντας τον υποδιευθυντή του υποκαταστήματος Αναγνώστη Καλαφάτη, τον υπάλληλο των ΕΛΤΑ Λάμπρο Κότσαλο και τους επιχειρηματίες Στέλιο Κολοβό, Διονύσιο Παπασταμάτο και Εμμανουήλ Σπανουδάκη.

Η επέμβαση των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών όχι μόνον δεν θα ρίξει φως στην υπόθεση, αλλά θα αναδείξει την ρήση ότι "η κωμωδία είναι η τραγωδία με κατεβασμένα παντελόνια". Μια ατέλειωτη παρέλαση ονομάτων από τα μικρόφωνα και τις στήλες των εφημερίδων, ντελάλης με ντελάλη, "σάλπιγκα με τύμπανο", όπως θα έλεγε ο Ρίτσος και ένα πηγαινέλα καταγγελιών και μηνύσεων φαίνεται να δικαιώνει τον γάλλο δικαστικό Ζαν ντε Μαγιάρ: «Μια σφαιρική άποψη του σημερινού κόσμου λοιπόν δεν μπορεί να αγνοεί την οικονομία του εγκλήματος».


Ένα δάχτυλο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού δείχνει, επιχειρηματίες, εκδότες, τραγουδιστές, νονούς της νύχτας και αστυνομικούς. Τα «Νέα» καταγγέλλουν ότι ο τέως υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Νηστικάκης ζήτησε από την τράπεζα το ποσό της επικήρυξης για να δώσει πληροφορίες, ο καταζητούμενος ως εγκέφαλος της ληστείας επιχειρηματίας Στέλιος Κολοβός εμπλέκει και τον σε κρίση τότε «Ελεύθερο Τύπο» και δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι το μυστικό δέλεαρ των θυρίδων δεν είναι τα βραχιόλια αλλά οι μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης! Μερικούς μήνες αργότερα, στις 14-2-1995, θα αποφυλακιστεί και ο τελευταίος από τους κατηγορούμενους, ο υποδιευθυντής του υποκαταστήματος ο κ. Καλαφάτης. Οι δράστες δεν θα συλληφθούν ποτέ...
apolitistosteki
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory