Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Sexy Chelse MedleyΣτα "στρεσαρισμένα" φυτά αρέσει η ασπιρίνη

Ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα των ανθρώπων, η ασπιρίνη, φαίνεται πως αρέσει και στα φυτά, καθώς όταν "στρεσαριστούν" από παράγοντες όπως η ξηρασία ή οι ακραίες θερμοκρασίες, εκκρίνουν στον αέρα από πάνω τους μια χημική ουσία σαν την ασπιρίνη. Αυτή η ανακάλυψη κάποια μέρα μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να διαπιστώνουν έγκαιρα τα προβλήματα στις καλλιέργειές τους. Η χημική αυτή ουσία, το σαλικυλικό μεθύλιο, πιθανώς βοηθά τα φυτά να αντισταθούν στη βλάβη που τους προκαλούν οι εξωτερικές συνθήκες και ίσως λειτουργεί ως σήμα στα διπλανά φυτά για το πρόβλημα, όπως ανακοίνωσε, σε δημοσίευση στο περιοδικό "Biogeosciences" (Βιογεωεπιστήμες), η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών του Κολοράντο των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τόμας Καρλ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.


Όπως δήλωσε ο Τόμας Καρλ, "αντίθετα με τους ανθρώπους που παίρνουν ασπιρίνη σαν αντιπυρετικό, τα φυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν το δικό τους μίγμα από χημικά τύπου ασπιρίνης, τα οποία ενεργοποιούν τη δημιουργία πρωτεϊνών που τονώνουν τις βιοχημικές τους άμυνες και μειώνουν τις βλάβες". Πρόσθεσε επίσης ότι οι μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας διαπίστωσαν σημαντικές ποσότητες αυτής της χημικής ουσίας στην ατμόσφαιρα, καθώς τα φυτά αντιδρούσαν στις στρεσογόνες συνθήκες του περιβάλλοντος. Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (η ασπιρίνη) αρχικά απομονώθηκε από φλούδα δένδρου, έτσι οι επιστήμονες γνώριζαν ότι είναι μια ουσία που παράγεται από φυτά, αλλά ποτέ δεν είχε ανακαλυφθεί ότι επίσης εκλύεται από αυτά με μορφή αερίου. Η νέα ανακάλυψη έγινε τυχαία, όπως είπαν οι ερευνητές. Ήταν εξάλλου ήδη γνωστό ότι τα φυτά εκκρίνουν χημικές ουσίες για να στείλουν μήνυμα σε άλλα γειτονικά φυτά, όταν π.χ. δέχονται επίθεση εντόμων ή ζώων. Η νέα ανακάλυψη, δήλωσαν οι επιστήμονες, ενισχύει την πεποίθηση ότι "η επικοινωνία μεταξύ των φυτών λαμβάνει χώρα σε επίπεδο οικοσυστήματος. Τα φυτά μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ατμόσφαιρας".


Στο μέλλον οι αγρότες και οι δασολόγοι θα μπορούν να παρακολουθούν το επίπεδο του σαλικυλικού μεθυλίου για να παίρνουν έγκαιρα τα μηνύματα κάποιας ασθένειας στα φυτά, μόλυνσης από έντομα ή άλλων μορφών στρες, πριν καν τα φύλλα αρχίσουν να μαραίνονται και να πέφτουν, αναλαμβάνοντας έτσι πιο γρήγορα την αναγκαία προληπτική δράση
Rc-Cafe

Ιστοσελίδα πορνό με περιβαλλοντολογικό σκοπό


Δυο νεαροί από την Νορβηγία δημιούργησαν μια πορνό ιστοσελίδα με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα και τα να διαθέσουν για να προστατέψουν το περιβάλλον!!!

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν κατόπιν πληρωμής να δουν βίντεο με τον Tommy Hol Ellingse να κάνει έρωτα με την 21-χρονη φιλενάδα του Leona Johansson.

«Έτσι όπως παίρνουν τροπή τα πράγματα στον κόσμο σήμερα, νομίζω ότι είναι ένας πολύ έντιμος τρόπος να συγκεντρώσεις χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος,» δήλωσε ο 27-χρονος, δημιουργός της ιστοσελίδας που έχει τίτλο «F...forforest.com».

Οι δυο τους σκοπεύουν να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρώσουν από την ιστοσελίδα σε διάφορους περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς
Rc-Cafe

Navaho Skinwalkers


Navaho Skinwalkers: κάτι ανάμεσα στο θρύλο, την παράδοση, την υπαρκτή μαγεία και το υπερφυσικό. Οι Ναβάχο υπήρξαν ένας από τους γνήσιους αυτόχθονες πολιτισμούς της Αμερικανικής Ηπείρου, που αριθμεί σήμερα 170.000 μέλη. Μια φυλή, ένας πολιτισμός με άπειρους θρύλους που σε ένα βαθμό διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και κατ' επέκταση την πορεία της φυλής μέσα από τους αιώνες. Ένας λαός ήσυχος που σχεδόν πάντα βρισκόταν σε ειρήνη με τις άλλες φυλές των Ινδιάνων.

Ποτέ δε σκότωνε ανθρώπους, αλλά και ζώα, απλά και μόνο για να σκοτώσει. Για τους Ναβάχο, η αξία της ζωής του ζώου, του εντόμου, του ψαριού είναι εξίσου σημαντική με εκείνη του ανθρώπου. Η αρμονία στις σχέσεις του ανθρώπου με την υπόλοιπη φύση και τα πλάσματά της γέμιζε και ολοκλήρωνε τις ψυχές τους.

Δεν είναι εύκολο να εισέλθει κανείς στα εσώτερα μυστικά της θρησκείας και της λατρείας τους. Σ' αυτό είναι εξαιρετικά μετρημένοι και δεν ανοίγονται εύκολα, ειδικά σε ξένους. Και επιπλέον, θα έλεγε κανείς ότι δείχνουν απόμακροι και το θεωρούν κακό έως και επικίνδυνο να απαντήσουν όταν κάποιος τους ρωτήσει για τους Skinwalkers. Πιστεύουν ότι μπαίνουν σε μια διαδικασία συμφορών και θανάτου τόσο αυτοί όσο και ο άνθρωπος που μαζί του συνδιαλέγονται γι΄ αυτούς.

Στις λαϊκές ιστορίες των Ναβάχο, υπάρχει η αναφορά στο πιο "κακό", στο πιο "αιμοβόρο" ζώο που υπήρξε ποτέ γι΄ αυτούς. Το "κογιότ Hosteen ". Ένα ζώο που οι επιδρομές του και οι επιθέσεις του σκορπούσαν τον τρόμο, τον πανικό και την συμφορά στις κοινωνίες των ζώων αλλά ακόμα και των ανθρώπων. Υπήρξαν μέλη της φυλής που ξεχώρισαν από τα υπόλοιπα μέλη εξαιτίας της κακίας τους αλλά και της πρόθεσής τους να φέρουν τον μεγαλύτερο πόνο και δυστυχία στου υπόλοιπους. Η συμπεριφορά τους ξεπέρνούσε ακόμη και του ίδιου του "κογιότ Hosteen", έλεγαν. Τουλάχιστον εκείνο σκότωνε απλά και μόνο για να μπορέσει να επιβιώσει, ποτέ όμως σκόπιμα και με βούληση να βλάψει. Στους ανθρώπους αυτούς που λες και ήταν η προσωποποίηση της κακίας, της συμφοράς και του θανάτου, δόθηκε ένα όνομα. Είναι οι μάγοι και οι μάγισσες Skinwalkers. (Στην φυλή των Ναβάχο, όπως και σε άλλες φυλές, η δράση των μάγων απέβλεπε στην πρόοδο και την ευημερία, στην εύρεση τροφής και στην θεραπεία των ασθενειών. Οι Skinwalkers όμως έπρατταν το αντίθετο).

Η παράδοση και ο θρύλος θέλει τους Skinwalkers να περιπλανώνται τις νύχτες φορώντας δέρματα ζώων, να αναζητούν και να καταδιώκουν τα αθώα θύματά τους. Μέσω των αρχαίων μυστηριακών τελετών της φυλής τους έχουν αποκτήσει, λέει ο θρύλος, πνευματικές δυνατότητες και καταφέρνουν να μιμούνται το ζώο του οποίου φορούν το δέρμα.

Όταν ο μάγος φορά το δέρμα του λύκου γίνεται ο φοβερός "λυκάνθρωπος". Σ' αυτή και μόνο σ' αυτή την περίπτωση, που η επιλογή της γίνεται κυρίως με το γεμάτο φεγγάρι, ο μάγος χάνει την ανθρώπινη νοημοσύνη και σκέψη και αποκτά την κτηνωδία αυτού του ζώου.

Μπορούν όμως να πάρουν και την μορφή άλλων ζώων. Της γάτας, του σκύλου, του κογιότ, της αρκούδας κλπ. Η επιλογή γίνεται ανάλογα με το τι θέλουν να πράξουν και τι κακό να προκαλέσουν. Επιλέγουν το δέρμα του κογιότ όταν θέλουν να αποκτήσουν μεγάλη ταχύτητα, ακριβή όσφρηση και ευλυγισία. Το δέρμα της αρκούδας όταν χρειάζονται δύναμη κι όχι ταχύτητα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από αυτή του λύκου, ο Skinwalker διατηρεί στον ύψιστο βαθμό τις ανθρώπινες πνευματικές ιδιότητες και αισθήσεις και αν πρόκειται για ένα ευφυές άτομο τότε καθίσταται ένα πολύ επικίνδυνο πλάσμα.

Στις πιο "αθώες" εκφράσεις των κακών ενεργειών τους οι Skinwalkers χρησιμοποιούν έναν από τους κλασικούς τρόπους μαγείας για να φθείρουν τα ανθρώπινα σώματα και ψυχές που μπήκαν στο στόχαστρό τους και να τα οδηγήσουν μέχρι τον θάνατο.
Τα διάφορα μαγικά υλικά που χρησιμοποιούν ποικίλουν από βότανα έως ζωικά μέλη και ανθρώπινα οστά. Προηγουμένως έχουν φροντίσει να προσδώσουν σ' αυτά τις "ιδιότητες" και τους "σκοπούς" του κακού που θέλουν να προκαλέσουν. Τα τοποθετούν δόλια στους οργανισμούς των θυμάτων τους ή κοντά στους χώρους που αυτά ζουν και κινούνται, ώστε να προκαλέσουν πόνο, ασθένεια, θάνατο.
Το αντίδοτο σ' αυτές τις ενέργειες έρχεται πάλι μέσα από την μαγεία , όταν μάγοι Ναβάχο στον "καλό" ρόλο του θεραπευτή, καταφέρνουν να ανιχνεύσουν τα υλικά που προκαλούν το κακό και να δημιουργήσουν την άμυνα για τους οργανισμούς και το πνεύμα των θυμάτων. Είναι διαδικασίες μυστηριακές που έρχονται από το παρελθόν από γενιά σε γενιά, διαδικασίες που λίγοι γνωρίζουν και ακόμη πιο λίγοι είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν.

Οι μάγοι Skinwalkers θεωρούνται πανίσχυροι και έχουν φυσικές δυνατότητες πέρα των συνηθισμένων, πέρα των ανθρωπίνων. Μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα από αυτοκίνητο και να πηδήξουν απότομα από βράχια χωρίς δυσκολία.

Πολλοί είναι οι λαοί που κάνουν λόγο στις παραδόσεις τους για διαδικασίες μετατροπής ανθρώπων σε ζωικές μορφές. Στην Ινδία άνθρωποι γίνονται τίγρεις, στην Αφρική λεοπαρδάλεις, στην Αίγυπτο ύαινες. Και σε όλη την Αμερικανική ήπειρο οι λαοί μιλούν για μεταμορφώσεις σε πουλιά, ελάφια και άλλα ζώα που επέλεγαν. Σε ελάχιστες περιπτώσεις όμως οι μεταμορφώσεις γίνονταν για το κακό.

Στην περίπτωση των μάγων Skinwalkers οι αναφορές της παράδοσης θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν υπερβολές που από γενιά σε γενιά διογκώνονται και τροποποιούνται. Ίσως όλα θα μπορούσαν να κατέληγαν σε αυτό το συμπέρασμα, αν τα τελευταία 30 χρόνια - έως και πιο πρόσφατα - σε διάφορες περιοχής της Αμερικής δεν γίνονταν αναφορές για περίεργες επιθέσεις κατά ανθρώπων από ζώα που δεν ήταν ακριβώς "ζώα" .
Οι αναφορές μιλούν για σκληρές επιθέσεις εναντίον των επιβατών αυτοκινήτων στους αυτοκινητοδρόμους και επαρχιακούς δρόμους κυρίως της Αριζόνα, με τζάμια σπασμένα, λαμαρίνες σχισμένες και τους επιβάτες να καταφεύγουν στα αστυνομικά τμήματα και να περιγράφουν γεγονότα που θα μπορούσαν να τους κατατάξουν στην κατηγορία των σαλεμένων ή μυθομανών.
Ψυχολόγοι όμως που εξέτασαν πολλούς από τους μάρτυρες δεν αμφέβαλαν για το ότι αυτοί έζησαν μια τρομακτική εμπειρία, ενώ τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα μαρτυρούσαν την δύναμη του πλάσματος. Οι περιγραφές των πλασμάτων είναι κάπως μπερδεμένες αλλά όλοι μιλούσαν για κάτι ανάμεσα σε ζώο και σε άνθρωπο. Σε κάποιες μαρτυρίες μάλιστα περιγράφεται να ξεπροβάλει η ζωική μορφή μέσα από ανθρώπινα ρούχα.
Πιστεύεται ότι κάποια από τα ατυχήματα που συνέβησαν στους αυτοκινητοδρόμους της Αριζόνα είχαν μια τέτοια αιτία.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της επίθεσης που έζησε τετραμελής οικογένεια το 1983 σε αυτοκινητόδρομο της Αριζόνα κοντά στην πόλη Kayenta νότια των συνόρων της Γιούτα. Εκεί κοντά βρίσκεται μια τεράστια κοιλάδα με πλήθος από μνημεία της φυλής των Ναβάχο. Νιώθοντας μια απροσδιόριστη παρουσία να τους συνοδεύει για χιλιόμετρα, δέχτηκαν την επίθεση ενός πλάσματος σε μια στάση της διαδρομής τους και μόλις που γλίτωσαν από αυτό. Η Frances η 20χρονη κόρη της οικογένειας το περιγράφει ως εξής : " ήταν μαύρο, τριχωτό και ψηλό.....ότι και να ήταν αυτό το πλάσμα εξακολουθούσε να φορά ανθρώπινα ρούχα...νομίζω σαν τζην πουκάμισο. Τα δόντια προεξείχαν πολύ έξω από το κεφάλι που έφθανε τον ουρανό του αυτοκινήτου (σημ. φορτηγό). ΄Εμοιαζε με τριχωτό άνθρωπο, ή ένα τριχωτό ζώο με ανθρώπινο ντύσιμο. ΄Αρχισε να χτυπά το αυτοκίνητο μέχρι που ο πατέρας μου με ξέφρενη ταχύτητα και με κίνδυνο απομακρύνθηκε. Δεν έμοιαζε όμως με πίθηκο ή κάτι παρόμοιο. Τα μάτια του ήταν κίτρινα και το στόμα του ανοιχτό.....
Η οικογένεια αφού κατήγγειλε έντρομη το περιστατικό στην αστυνομία του Wyuming κλειδαμπαρώθηκε σπίτι της. Θα μπορούσαν όλα να είχαν τελειώσει εκεί, αν τρία βράδια μετά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κάποιοι θόρυβοι έκαναν όλη την οικογένεια να τρέξει στο πίσω παράθυρο του σπιτιού της. Πάγωσαν όταν είδαν τρεις με τέσσερις αλλόκοτες σιλουέτες να επιχειρούν να πηδήξουν το φράχτη του κήπου και να μπουν στο εσωτερικό του. Σφράγισαν τα πάντα και κάλεσαν την αστυνομία. Δεν υπήρξε κάποια συνέχεια εκείνο το βράδυ. Ότι και να ήταν αυτά τα πλάσματα δεν μπόρεσαν να μπουν στο σπίτι.

Τις επόμενες μέρες κάλεσαν κάποιον φίλο της Frances που είχε καταγωγή Ναβάχο. Αφού περπάτησαν κοντά στον φράχτη και μιλώντας και για το γεγονός στον αυτοκινητόδρομο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο εκεί όσο και στο περιστατικό στον κήπο του σπιτιού είχαν δεχθεί την επίθεση από Skinwalkeρs σε ζωική μορφή. Η οικογένεια είχε μπει στο στόχαστρο κάποιου ή κάποιων άγνωστο γιατί. Υπήρχε όμως κάποια δύναμη που την προστάτευε.......

Στα τέλη του 1992 δύο κτηνοτρόφοι της Αριζόνα καταδικάστηκαν για την δολοφονία μιας κοπέλας. Το πτώμα της βρέθηκε χτυπημένο από καραμπίνες, γυμνό, σκεπασμένο με ένα δέρμα κογιότ. Η ταυτότητα της κοπέλας δεν πιστοποιήθηκε. Ήταν άγνωστη και για την περιοχή αλλά και για την αστυνομία. Οι δύο κτηνοτρόφοι ορκίζονταν ότι αυτό που πυροβόλησαν ήταν ένα κογιότ που τους επιτέθηκε.... Οι δύο κτηνοτρόφοι που πριν δεν είχαν δώσει την παραμικρή αφορμή στην περιοχή, την μόνη διαφορά που θα μπορούσαν να είχαν, ήταν μια οικογένεια Ναβάχο, για τα όρια των κτημάτων τους.
Τα περιστατικά αυτά είναι δύο από τα δεκάδες που φέρεται να καταγράφονται κάθε χρόνο, αλλά και αυτών που αποσιωπούνται. Μελετητές του φαινομένου δίνουν διάφορες ερμηνείες για τους μάγους Skinwalkers, που όταν δεν ενεργοποιούν τις μυστικές και περίεργες δυνάμεις τους φαίνονται σαν άτομα της απλής καθημερινότητας. Μια από τις ερμηνείες που δίνεται είναι ότι τα άτομα αυτά επιχειρούν να εκδικηθούν την λευκή φυλή για την εισβολή και κυριαρχία της στα πάτρια ιερά εδάφη της φυλής των Ναβάχο. Δεν διστάζουν όμως να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις που έχουν και για τις εσωφυλετικές τους διαφορές.
Πάντως όποια και να είναι η εξήγηση, το πέρασμα των Skinwalkers από τον μύθο στην υπαρκτή πραγματικότητα μοιάζει να είναι ένα γεγονός που απασχολεί τα τελευταία χρόνια πολλούς ερευνητές παρόμοιων φαινομένων στην Αμερική...

Η μαγεία διέπει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. Οι σκοτεινές δυνάμεις που πηγάζουν μέσα από τη χρήση της και που η ύπαρξή τους είναι αποδεκτή και από την Χριστιανική Εκκλησία, προκαλούν εκτός από τον φόβο και δέος. Δεν είναι λίγοι που καταφεύγουν σ' αυτή για ποικίλους λόγους. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η τιθάσευση αυτών των δυνάμεων δεν είναι πάντα εφικτή και πολλές φορές οι ίδιοι οι χειριστές τους αποτελούν τα επόμενα θύματά τους..
Rc-Cafe

Η ανάπτυξη του πολιτισμού εξηγεί την γενετική μας ...

dna-1Αν και φαινομενικά οι άνθρωποι εμφανίζουν μία μεγάλη ποικιλία σχημάτων, μεγεθών, χρωμάτων κλπ. -αρκεί να σκεφτεί κανείς πόσο λίγο μοιάζει εξωτερικά ένας Ινουίτ της αρκτικής Λαπωνίας με έναν Μασάι της Αφρικής- στην πραγματικότητα δύο τυχαίοι άνθρωποι είναι γενετικά πολύ πιο όμοιοι μεταξύ τους, από ό,τι συμβαίνει μεταξύ δύο άλλων ζώων, π.χ. μεταξύ δύο γοριλών ή δύο χιμπατζήδων, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες διαφορές στα γονίδιά τους.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, των παλαιοανθρωπολόγων Ζαν-Ζαν Χουμπλέν και Λιουκ Πρέμο του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, η οποία δημοσιεύθηκε στα "Πρακτικά" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η γενετική ομοιότητα των ανθρώπων οφείλεται στην ανάπτυξη πολιτισμού, διαφορετικών κατά τόπους.
Έτσι, η δημιουργία διαφορετικών εργαλείων από τους προγόνους μας, διαφορετικών συνηθειών τροφής, ακόμα και διαφορετικών τρόπων διακόσμησης του σώματός τους, περιόρισαν τις επιλογές εύρεσης σεξουαλικού συντρόφου στα άτομα της ίδιας κουλτούρας, με συνέπεια να περιοριστεί η εξάπλωση των γενετικών μεταλλάξεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων του ανθρωπίνου πληθυσμού.

Αν όλες αυτές οι ομάδες των προγόνων μας είχαν επιβιώσει, σήμερα θα υπήρχε μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία, αλλά, αυτό δεν συνέβη. Ελάχιστες αρχαίες ομάδες επιβίωσαν, με συνέπεια συνολικά σήμερα οι άνθρωποι να εμφανίζουν μικρότερη γενετική διαφοροποίηση από τους πιθήκους, παρ' όλο που πληθυσμιακά οι άνθρωποι υπερτερούν κατά πολύ.

Από τότε που οι επιστήμονες, στη δεκαετία του ΄70, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν την αναμενόμενη γενετική ποικιλία σε σχέση με τον πληθυσμό τους στη Γη, δόθηκε κατά βάση η εξήγηση στο ότι οι πρόγονοί μας βρέθηκαν υπό μεγάλη πίεση, από ηφαιστειακές εκρήξεις, ασθένειες, κλιματικές αλλαγές κ.ά., αποψίλωσαν την ανθρωπότητα και κάποια στιγμή στα τελευταία 100.000 χρόνια οι ενήλικες που μπορούσαν να αναπαράγουν, δεν ήταν περισσότεροι από 10.000, εξ ου η σημερινή γενετική ομοιομορφία.

Όμως τελευταία η θεωρία αυτή δέχεται κριτική. Νεότερες γενετικές μελέτες αρχαίου DNA από Νεάντερταλ έδειξαν ότι τόσο αυτοί όσο και ο τελευταίος πρόγονος που είχαν κοινό με τους ανθρώπους, πριν περίπου 600.000 χρόνια, επίσης εμφάνιζε μικρή γενετική ποικιλομορφία, πράγμα που θα σήμαινε ότι -αν ίσχυε η εν λόγω θεωρία- θα έπρεπε στο παρελθόν να έχουν συμβεί ξανά και ξανά δραματικές αποψιλώσεις του πληθυσμού, ένα μάλλον απίθανο σενάριο.

Παράλληλα, εμφανίστηκαν μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι γλωσσικές διαφορές στην Ευρώπη, στην πιο πρόσφατη εποχή, περιόρισαν τη ροή των γονιδίων μεταξύ των ανθρώπων, δείχνοντας έτσι ότι είναι μάλλον οι πολιτισμικοί φραγμοί που είναι υπεύθυνοι για την περιορισμένη γενετική ποικιλομορφία.

Αυτήν ακριβώς τη θεωρία έλεγξαν και επιβεβαίωσαν οι δύο παλαιοανθρωπολόγοι, που μελέτησαν με ποιο τρόπο οι επιλογές (λιγότερες ή περισσότερες) για εύρεση συντρόφου, οι οποίες καθορίζονται από την ένταξη των ατόμων σε διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες, επηρεάζουν την ροή και την ποικιλία των γονιδίων που μεταβιβάζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Έδειξαν ότι όντως η γενετική ποικιλομορφία μειώνεται κατακόρυφα, όταν οι άνθρωποι αυτοπεριορίζονται στα πλαίσια της δικής τους αποκλειστικά ομάδας. "Αν οι άνθρωποι στην άλλη όχθη του ποταμού μιλούσαν μία διαφορετική γλώσσα και είχαν διαφορετικά όπλα, οι πρόγονοί μας δύσκολα θα προσπαθούσαν να συνευρεθούν σεξουαλικά μαζί τους, αλλά, μάλλον θα φοβόντουσαν μήπως σκοτωθούν", δήλωσαν οι Χουμπλέν και Πρέμο.

Αντιθέτως, η γενετική ποικιλομορφία αυξάνει αισθητά, όταν οι άνθρωποι είναι λιγότερο επιλεκτικοί για τους συντρόφους τους, όπως π.χ. συμβαίνει στους πιθήκους, οι οποίοι δεν αυτοπεριορίζονται από τους φραγμούς που υψώνει ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Rc-Cafe

Κατέληξε στη φυλακή επειδή τον έκλεψαν

Όχι δεν... τρελάθηκαν οι αρχές της Αργετινής, απλά το εν λόγω θύμα κλοπής έβαλε αγγελία, ότι θα προσφέρει ναρκωτικά σε όποιον βρει το αυτοκίνητό τουΔε γνωρίζουμε αν υπάρχει κατηγορία στα ρεκόρ Γκίνες για την πιο… πρωτότυπη αμοιβή, αν υπήρχε πάντως, τα πρωτεία ανήκουν δικαιωματικά στον Αργεντίνο Χουάν Κάρλος Σεντουριόν. Η πρακτική να δημοσιεύει κανείς αγγελίες ή να τοιχοκολλά αφίσες με αμοιβές, όταν χάνει κάτι είναι παγκοσμίως γνωστή. Μέχρι τώρα, όμως, τα εύρετρα περιοριζόταν σε χρήματα. Ο εν λόγω κύριος, όμως, εκτός από χρήματα "διαλαλούσε" ότι θα προσέφερε και ναρκωτικά σε όποιον τον βοηθούσε να βρει το κλεμμένο του αυτοκίνητο! Και γιατί όχι άλλωστε, εφόσον όπως είπε στους γείτονές του, ήξερε πως αυτός, που του είχε κλέψει το αυτοκίνητο, ήθελε να το πουλήσει για να αγοράσει ναρκωτικά. Έτσι, και το αυτοκίνητό του θα είχε και ο κλέφτης θα έπαιρνε αυτό που ήθελε, χωρίς να φείδεται σε αγοραπωλησίες.

Παρέβη το νόμο

Να, όμως, που ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια προσφορά ναρκωτικών και έτσι ο ευρηματικός Αργεντινός ενδεχομένως να αντιμετωπίσει εξαετή φυλάκιση. "Αυτό που έκανε ήταν απόλυτα κατανοητό, αλλά παραβαίνει το νόμο", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή. Έτσι, όχι μόνο το αυτοκίνητό του δεν ξαναβρήκε, αλλά μπορεί και να βρεθεί πίσω από τα σίδερα της φυλακής για έξι χρόνια. Όχι τίποτε άλλο, αλλά αν αγόραζε καινούριο αυτοκίνητο μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια θα είχε… ξεμπερδέψει και με τις δόσεις
Rc-Cafe

Το Τέρας της λίμνης της Κωπαΐδας


Λίμνη της Κωπαίδας, ένας υδάτινος κόσμος που σήμερα πια είναι μια μεγάλη και εύφορη πεδιάδα που η εκμετάλλευσή της αποτελεί πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της Βοιωτίας.
Με έκταση είκοσι τέσσερα χιλιόμετρα σε μήκος και δέκα τρία σε πλάτος, η λίμνη απλωνόταν στα βαθύτερα σημεία του λεκανοπεδίου που σχηματίζουν τα βουνά των μυστηρίων: Ελικώνας, Πτώο, Σφίγγιο, Χλωμό και οι απολήξεις του Παρνασσού.
Με τον Βοιωτικό Κηφισό και τους υδάτινους όγκους που κατέβαιναν από τα γύρω βουνά να την εμπλουτίζουν και να αυξομειώνουν το βάθος της, ήταν για τους κατοίκους της γύρω περιοχής πηγή ζωής, αλλά ταυτόχρονα και πηγή ιδιαίτερων παραδόσεων, ανεξήγητων φαινομένων μα και καταστάσεων που κάλυπταν με δέος, φόβο, και άκρατη φαντασία για το μυστήριο, αυτή την συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση.

Μπορεί να χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας (1834–1931) για την πλήρη καθυπόταξη και αποξήρανση της λίμνης, τίποτα όμως δεν στάθηκε ικανό να κλονίσει τις μνήμες για τα όσα περίεργα συνέβαιναν.

Δίπλα στις όχθες του Κηφισού δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν νοιώσει το αίμα τους να παγώνει στη θέα όμορφων γυναικών που χόρευαν και τραγουδούσαν, αλλά εξαφανίζονταν μόλις κάποιος πλησίαζε για να αντικρίσει από κοντά την αιθερική τους φύση
Και μπορεί ορισμένοι να έσπευδαν να χλευάσουν αυτούς που τα έζησαν, ήταν όμως οι ίδιοι που αναθεωρούσαν την χλεύη τους έχοντας απέναντί τους συνανθρώπους, συγχωριανούς και φίλους με χαμένα τα λογικά τους. Και μπορεί να ήταν πολλοί ακόμα αυτοί που εξακολουθούσαν να αμφιβάλουν, ήταν όμως όλοι τους παρόντες, τρομαγμένοι μάρτυρες στον υπόκωφο θόρυβο, στο ανεξήγητο μουγκρητό, στους βρυχηθμούς που έρχονταν από τη μεριά της λίμνης απροειδοποίητα, λες και κάτι ήθελε να δονήσει μαζί με τους τοίχους των σπιτιών τους και τις τρομαγμένες τους καρδιές.

Τα όσα φτάνουν σήμερα στη γνώση μας για το μυστηριώδες πλάσμα της λίμνης της Κωπαίδας στηρίζονται τόσο σε παλιά συγγράμματα όσο και σε συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής, μεγάλης ηλικίας, που σαν ζωντανές βιβλιοθήκες γνώσης έρχονται να μεταφέρουν στη μνήμη της σύγχρονης γενιάς, όλα όσα αυτοί αλλά και οι πρόγονοί τους είχαν ζήσει. Όλα εκείνα τα περίεργα που συνέβαιναν αλλά και εξακολουθούν να συμβαίνουν…

Το Πλάσμα Ήταυρος
Έτσι ονόμασαν το πλάσμα της λίμνης της Κωπαίδας, αλλά και αντίστοιχα «τέρατα»–φαινόμενα και άλλων λιμνών της Ελλάδας, όπως της λίμνης Οζερού, της λίμνης Κάρλας, το πλάσμα σ’ ένα μεγάλο βάλτο στην περιοχή Κάραβας της Θεσσαλίας αλλά και αλλού. Τι είναι όμως ο Ήταυρος;
Σύμφωνα με την ορνιθολογία, είναι ένα είδος μικρού μοναχικού ερωδιού που ζει, πετάει, τρέφεται, ζευγαρώνει και αναπαράγεται σε περιοχές με καλαμιώνες και υδρόβια βλάστηση, ένα χαρακτηριστικό των όχθεων των λιμνών και φυσικά και της Κωπαίδας.
Η φωνή του αλλά και ο βιότοπός του αποτέλεσαν την βάση για τις ονομασίες που του έχουν αποδοθεί.
Ο λαός το αποκαλεί νυχτοκόρακα, αφού αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα τις βραδινές ώρες. Οι Λατινικές του ονομασίες είναι Ardea Stellaris (ερωδιός ο αστερίας για τους Έλληνες, από το φτέρωμά του) και Butaurus Stellaris από το butor, δηλαδή βούταυρος των Γάλλων (bos + Taurus).
Του έχουν δοθεί και άλλες ονομασίες από τους Γερμανούς όπως Rohrbruller (μυκητής των καλαμιώνων), Moorochse (βόδι των ελών), Riedochse (βόδι των καλαμιώνων) κ.α.
Το χαρακτηριστικό της φωνής του είναι οι κραυγές που μοιάζουν με το μουγκρητό του βοδιού. Αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες και περισσότερο την περίοδο της Άνοιξης, τότε που κλωσά τα αυγά του.
Θα μπορούσε να είναι αυτό το μικρό πτηνό η αιτία του υπόκωφου θορύβου που άκουγαν τόσο συχνά οι κάτοικοι γύρω από την Κωπαίδα; Πολύ εύκολα η πίστη σε μια τέτοια ερμηνεία μπορεί να λύσει αμέσως όλα μας τα ερωτήματα. Θα πρέπει όμως και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις για το πώς ένα τέτοιο αδύναμο πουλί είναι σε θέση να βρυχάται και να ακούγεται σε απόσταση τόση όση διασχίζει με τα πόδια του ο άνθρωπος μέσα σε τρεις ώρες όπως έλεγαν.
Πώς μπορεί να κινείται μέσα στους καλαμιώνες και τα φυτά να ανοίγουν διάπλατα στο πέρασμά του, τα νερά να ανακατεύονται μανιασμένα και όλα τα υπόλοιπα πουλιά και ζώα της λίμνης να απομακρύνονται έντρομα!

Φαντάσματα από το Βυθισμένο Χωριό

Η λίμνη της Κωπαίδας είχε μπει στη διαδικασία αποξήρανσης από το 1834, που κάλυψε το μεγαλύτερο τμήμα της το 1858 ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 1931.
Στο διάστημα αυτό ο ανεξήγητος βόμβος–βρυχηθμός τάραζε διαρκώς τη ζωή των κατοίκων σε όλα τα χωριά και τους μικρούς οικισμούς που βρίσκονταν περιμετρικά από τη λίμνη. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα ήσυχα βράδια ο βόμβος ήταν πολύ πιο καθαρός.
Σε κάποιες περιπτώσεις κάτοικοι άναβαν φωτιές στα σημεία που έβλεπαν προς την λίμνη, πιστεύοντας ότι αυτό το «κάτι» που τους απειλούσε θα συναντούσε εμπόδια αν επιχειρούσε να κατευθυνθεί προς αυτούς.
Στις εκκλησίες γίνονταν δεήσεις για να λυτρωθούν από το μυστηριώδης πλάσμα που η ύπαρξή του και η εκδήλωση της παρουσία του απειλούσε το μέλλον τους, την περιουσία τους, ίσως και την ίδια τους τη ζωή.
Μετά το 1858 και ενώ κάποια τμήματα της λίμνης εξακολουθούσαν να καλύπτονται από νερά και καλαμιώνες, στα σημεία που αποστραγγίζονταν οι κάτοικοι των παρόχθιων οικισμών έβγαζαν μέσα από τη λάσπη μεγάλες ποσότητες ψαριών που τα κάπνιζαν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο χρόνο διατήρησής τους.
Λέγεται ότι προς τα βαθύτερα σημεία των αποξηραμένων τμημάτων, συναντούσαν ερείπια σπιτιών που βρίσκονταν εκεί πριν τα νερά δημιουργήσουν τη λίμνη. Οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν αφορμή για την ανάπτυξη μιας υπερφυσικής ερμηνείας γύρω από την προέλευση του βόμβου. Υποστηρίχθηκε δηλαδή ότι αυτός προερχόταν από τις ψυχές των νεκρών κατοίκων των βουλιαγμένων χωριών, όταν εντελώς ξαφνικά, σε ένα βράδυ, ορμητικά νερά που προκάλεσαν πρωτοφανείς βροχές, έφτασαν από τους γύρω ορεινούς όγκους και κατέκλυσαν όλο τον κάμπο αφανίζοντας κάθε σημάδι ανθρώπινης ύπαρξής κάτω από τη λάσπη.
Πίστευαν έτσι ότι ο βόμβος ήταν όλες οι φωνές μαζί που προειδοποιούσαν για επικείμενες συμφορές, πολέμους, αρρώστιες, σεισμούς. πλημμύρες κλπ. Και μπορεί αυτή η εκδοχή να απέβλεπε στο να κρατήσει τους κατοίκους στην περιοχή δίνοντας μια διάσταση προειδοποίησης και σωτηρίας στη ύπαρξη του βόμβου, οι γέροντες όμως βεβαίωναν ότι αυτός ακούστηκε κατά την επανάσταση του 1821, την επιδημία της χολέρας το 1854 και την επανάσταση στην Κρήτη το διάστημα 1866–1869, συνδέοντας έτσι τη φήμη με την πραγματικότητα.
Μετά το 1858, τη χρονιά που ο βόμβος ήταν πιο έντονος και για πολλές μέρες –ειδικά αμέσως μετά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές– μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα περίπου 12 ετών για να ξανακουστεί. Στο εξής ο ήχος θα ακούγεται πολύ λιγότερες μέρες, πιο αδύναμος ενώ μέχρι και σήμερα κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα ήσυχα καλοκαιρινά βράδια μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα μυστηριώδης μουγκρητό. Ειδικά στην περιοχή του Αλιάρτου.

Παράξενοι Ήχοι σε όλη την Ελλάδα
Υπόκωφοι βόμβοι, αντίστοιχοι με αυτόν που ακουγόταν στην Κωπαίδα είχαμε και σε άλλες λίμνες και υδάτινες συγκεντρώσεις διάσπαρτα στην Ελλάδα. Τα φαινόμενα αυτά μάλιστα ήταν τόσο έντονα όσο και η ανησυχία και ο φόβος που προκαλούσαν. Οι εφημερίδες της εποχής στέκονταν ιδιαίτερα σ΄ αυτά αποτυπώνοντας την ανησυχία όλων.
Η εφημερίδα Ευνομία σε φύλλο της τον Σεπτέμβριο του 1862 αναφέρεται σε ένα παράδοξο ζωολογικό φαινόμενο, όπως το χαρακτηρίζει, που συνέβη στο έλος των Καφυών ή αλλιώς λίμνη Κανδήλα, στην Πελοπόννησο.
Στο εν λόγω έλος, μερικοί κάτοικοι υποστήριζαν ότι είδαν ένα τεραστίων διαστάσεων φίδι ενώ κάποιοι άλλοι ένα πλάσμα που έμοιαζε με ιπποπόταμο. Ο βρυχηθμός του προκαλούσε τρόμο, και από τα σημεία όπου περνούσε σχημάτιζε τάφρο, ενώ τα κυνηγετικά σκυλιά απομακρύνονταν στην παρουσία του πανικόβλητα. Το πλάσμα όπως πίστευαν ερχόταν από τα βαθιά χάσματα στις καταβόθρες που υπήρχαν στην λίμνη.
Το 1890 στο μεταξύ, δύο εφημερίδες της Αθήνας, η Εφημερίς και η Αθηναϊκή, αναδημοσιεύουν άρθρο της Λαρισινής εφημερίδας Σάλπιγξ, που αναφέρεται στο μυστηριώδες βουητό που άκουγαν πολλοί στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Οι ερμηνείες εδώ περνούσαν από το άδειασμα των υπόγειων υδάτων της Θεσσαλίας στην θάλασσα, στο πλάσμα που κατοικούσε στα βαθύτερα σημεία των λιμνών και των ποταμών. Τον Ήταυρο ή Νήταυρο. Η δεύτερη άποψη ήταν η πιο επικρατέστερη.
Τον Απρίλιο του 1898 πάλι, η αθηναϊκή εφημερίδα Άστυ αναμεταδίδει μια είδηση που προερχόταν από το Αγρίνιο. Σύμφωνα με αυτή οι χωρικοί που εργάζονταν γύρω από την λίμνη Τριχωνίδα, άκουγαν καθημερινά φοβερούς βρυχηθμούς, σαν λιονταριού, που προέρχονταν από το μέσο της λίμνης.
Στο σημείο εκείνο, πυκνοί σχηματισμοί μικρών και μεγάλων δέντρων, καλαμιές και βρύα διαμόρφωναν ένα μικρό βαλτώδες δάσος. Οι κάτοικοι πολλές φορές περικύκλωσαν με όπλα τη λίμνη αλλά δεν κατάφεραν να δουν κάτι. Κάποιες φορές επιδίωξαν να πλησιάσουν το σημείο εκείνο με πλωτές σχεδίες. ‘Όταν πλησίαζαν οι φωνές γίνονταν εντονότερες αλλά τα άφθονα χόρτα, οι πυκνοί καλαμιώνες και η λάσπη εμπόδιζαν τις σχεδίες να πλησιάσουν περισσότερο.
Στην Τριχωνίδα έσπευδαν κάτοικοι και άλλων περιοχών για να δουν το υδρόβιο πλάσμα, όπως εκτιμούσαν. Δεν το κατάφεραν όμως!
Οι βρυχηθμοί κράτησαν αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι που τελικά σταμάτησαν. Οι μαρτυρίες ήταν πολλές, είχαν όμως ιδιαίτερη σημασία καθώς προέρχονταν από ανθρώπους που η επαγγελματική τους ιδιότητα –συνυφασμένη με το πνευματικό τους επίπεδο– δρούσε πολλαπλασιαστικά στην αποδοχή των όσων υποστήριζαν.
Ο καθηγητής μαθηματικών Θ. Θεοδωρίδης που καταγόταν από την βόρεια Ελλάδα βεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι στον ποταμό Άγιο Γεώργιο, μισή ώρα απόσταση από την πόλη των Σερρών, είχε εμφανιστεί και ακουγόταν για πολλά χρόνια ο Ήταυρος.
Οι κάτοικοι πάντως, περιέγραφαν ότι το πλάσμα που προκαλούσε το τρομακτικό μουγκρητό είχε την μορφή ενός γιγαντιαίου βατράχου!
Ο καθηγητής της βοτανολογίας Σπ. Μηλιαράκης σε μια επιστολή του το 1903 περιγράφει μια εμπειρία που είχε καθώς πήγαινε για μελέτη σε ένα έλος κοντά το μοναστήρι της Λεσσινιώτισας, τρεις ώρες απόσταση από το Αιτωλικό.
Όπως λέει, ενώ βρισκόταν πάνω σε ένα κάρο μαζί άλλους δύο συνεπιβάτες, γιατρούς που συμμετείχαν στην έρευνά του, άκουσαν από τον αγωγιάτη, τον οδηγό του κάρου, να μιλά για τον Ήταυρο, ένα μυθικό πλάσμα. Όπως τους είπε το άκουγαν πάρα πολλοί κάτοικοι των γύρω χωριών, κανείς όμως, μέχρι στιγμής δεν είχε μπορέσει να το δει.
Όταν έφτασαν στο έλος παρέμειναν για δύο περίπου ώρες. Βρίσκονταν σε ένα απροσπέλαστο σημείο όταν σε μια απόσταση περίπου εκατό βήματα από αυτούς άκουσαν τους επανειλημμένους, περίεργους βρυχηθμούς ενός ζώου. Ο Μηλιαράκης υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είχε ξανακούσει κάτι ανάλογο, αλλά ο ήχος έμοιαζε με αυτό του βοδιού, ήταν όμως πιο σύντομος και την συγκεκριμένη στιγμή πιο ασθενής. Δυστυχώς, και εξαιτίας του άβατου της περιοχής δεν μπόρεσε να πλησιάσει μέσα στους καλαμιώνες για να δει τι ήταν αυτό το πλάσμα που τους προκαλούσε.
Ο Ήταυρος, το θηρίο σκορπούσε τον φόβο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε λιμνοθάλασσες και ποταμούς. Στους καλαμιώνες του Αμβρακικού κόλπου κάθε άνοιξη και φθινόπωρο οι βρυχηθμοί του πλάσματος δονούσαν την περιοχή. Αυτοί που το είδαν περιέγραφαν ένα γιγαντιαίο ταύρο ή βούβαλο.
Στη Ναύπακτο, εκεί που εκβάλλει ο ποταμός Μόρνος άκουγαν «το σκουλήκι της γης», έτσι το αποκαλούσαν, να μουγκρίζει προμηνύοντας συμφορές. Το μυθικό τέρας έμοιαζε με μαύρο γιγαντόσωμο ταύρο, βουβάλι, τεράστιο σκουλήκι ή ακόμα και δράκοντα!
Μια Γαλλική επιστημονική αποστολή το 1793 στις εκβολές του Αχελώου ήρθε να αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία συγκεντρωμένα από μάρτυρες πού βρέθηκαν παρόντες σε περιστατικά.
Από τα ποτάμι ένα γιγαντιαίο υδρόβιο φίδι αιφνιδίαζε βοσκούς που πλησίαζαν τα κοπάδια τους στις όχθες του, σκοτώνοντας κάποιους από αυτούς και σκορπίζοντας τα κοπάδια. Αυτά τα γεγονότα τα συνέδεαν –ακόμα μια φορά– με επικείμενες συμφορές. Τέτοια λοιπόν θεωρήθηκε η τοποθέτηση σαν διοικητή της Ελλάδας του σκληρού και βάναυσου ασιάτη Ισμαήλ.
Αντίστοιχες παραδόσεις στο χώρο της Ευρώπης συναντάμε μόνο στην περιοχή της Κορσικής που μιλά για ένα πλάσμα που έβγαινε από μια λίμνη που την αποκαλούσαν Χρυσή, και βγάζοντας κραυγές έτρεχε στα βουνά, κάθε φορά που προμηνυόταν μια συμφορά.

Αχανής Καταβόθρες και η Εξαφανισμένη Βύδρα
Για να επιδιώξει κάποιος να δώσει πειστικές ερμηνείες για όλα αυτά που συνέβησαν στις Ελληνικές λίμνες, θα πρέπει να δεχθεί ότι τόσο η εκδοχή της παρουσίας ενός γιγαντιαίου πλάσματος που ζούσε σ΄ αυτές, όσο και η επιστημονική εκδοχή του φυσικού φαινομένου για κίνηση υδάτων και ρευμάτων αέρα στο υπέδαφος των λιμνών είναι εξίσου πιθανές!
Ίσως σ΄ αυτές τις τοποθεσίες να συνέβαινε μια από τις δύο εκδοχές ή και οι δύο μαζί. Το να ζει και να κρύβεται ένα μεγάλο ζώο σε βαλτώδη και απρόσιτα σημεία επιλέγοντάς τα σαν καταφύγιο ενάντια στην διαρκώς αυξανόμενη ανθρώπινη επέκταση, μοιάζει απόλυτα λογικό.
Άλλωστε αν εξετάσει κανείς την εξέλιξη της πανίδας στον Ελλαδικό χώρο από τα πανάρχαια χρόνια, θα διαπιστώσει τεράστιες αλλαγές. Και αν τα περισσότερα από τα πλάσματα του παρελθόντος δεν άντεξαν την αντιπαράθεση με τον άνθρωπο, κάποια ίσως κατάφεραν να παρατείνουν την ύπαρξή τους μέσα στους αιώνες και να αποτελούν έτσι σήμερα, αντικείμενο έρευνας της κρυπτοζωολογίας, αυτού του συναρπαστικού κλάδου της ζωολογίας του οποίου οι εκπλήξεις ποτέ δεν σταματούν.
Εξετάζοντας λοιπόν την εκδοχή του φυσικού φαινομένου, δεν μπορούμε να μη σταθούμε αρχικά στην άποψη του Αριστοτέλη ότι ο βόμβος ή το μούγκρισμα που προέρχεται από διάφορες υδάτινες συγκεντρώσεις (λίμνες, βαλτωμένα σημεία των ποταμών, έλη), παράγεται στα στάσιμα σημεία των υδάτων (τα λεγόμενα Δέλτα των ποταμών), εκεί δηλαδή που το νερό εκβάλλει στη θάλασσα. Και αυτό γιατί υπάρχει εκτόνωση συσσωρευμένου αέρα σε υπόγειες σήραγγες, από στενότερα σημεία σε άλλα πλατύτερα.
Αν και επιστήμονες της εποχής αμφέβαλλαν γι αυτό (όπως ο Μηλιαράκης), με το επιχείρημα ότι δεν είχαν παρατηρήσει οι ίδιοι «κοχλασμό» του νερού όταν ο βόμβος ακουγόταν, ωστόσο τα σημερινά δεδομένα αφήνουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.
Έρευνες με μηχανήματα ανίχνευσης της μορφολογίας του υπεδάφους των λιμνών, δείχνουν ότι πολλές από τις σήραγγες και τις καταβόθρες, είναι ικανές να εγκλωβίσουν μεγάλες ποσότητες αέρα ανάλογα με το άδειασμα ή το γέμισμά τους με νερό, απόρροια των κλιματολογικών συνθηκών (οι βόμβοι ακούγονταν κυρίως στη μετάβαση από ξηρασία σε πλημμύρες αλλά και αντίστροφα).
Μήπως όμως η ύπαρξη αυτών των υπόγειων μορφολογικών σχηματισμών αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε ένα φυσικό φαινόμενο και ένα είδος πλάσματος ερχόμενο από το παρελθόν που η αδυναμία εύρεσής του θα αποτελούσε στόχο και αντικείμενο έρευνας της κρυπτοζωολογίας;
Γιατί στο πλήθος των μαρτυριών, ακόμα και αν απομονώσουμε τις λιγότερο ακριβείς και ρεαλιστικές ή και αυτές ακόμη που θα μπορούσαν να είναι προϊόν φαντασίας υπό συνθήκες φόβου και διάχυτης προκατάληψης, υπάρχουν αρκετές που μόνο σαν προϊόν ομαδικής παρερμηνείας δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Εκτός φυσικά και αν απορρίψουμε αναιτιολόγητα τις θεάσεις ή δεχθούμε ότι ένα φυσικό φαινόμενο «αντιδρά» και «ανταποκρίνεται» με κραυγές στην όχληση και τον κίνδυνο, όπως στην περίπτωση της Τριχωνίδας…
Στις αρχές του καλοκαιριού του 2005, ένα τυχαίο περιστατικό ήρθε να ανατρέψει επιστημονικά δεδομένα της ζωολογίας στη χώρα μας. Δίπλα στον υδροβιότοπο Κοτυχίου – Στροφυλιάς του νομού Ηλείας, όπου επιστήμονες μεθοδικά τον ερευνούσαν, παράνομοι κυνηγοί αναζητούσαν επίμονα τα θηράματά τους, και ψαράδες παγίδευαν τα λίγα ψάρια και χέλια που ζούσαν σ΄ αυτόν, βρέθηκε –νεκρό δυστυχώς– ένα ποταμόσκυλο ή Βύδρα (Lutra lutra), χτυπημένο από αυτοκίνητο στον επαρχιακό δρόμο που αγγίζει την υδάτινη αυτή περιοχή.
Η Βύδρα που θεωρείται εξαφανισμένη, τουλάχιστον από την Πελοπόννησο εδώ και αιώνες, φαίνεται πως ζούσε κανονικά εκεί. Σε μια περιοχή με τόσο έντονη ανθρώπινη παρουσία που την έχει μετατρέψει σε σημείο της απλής καθημερινότητα των κατοίκων της, ζούσε εκεί ένα ζώο θρύλος χωρίς κανείς να το έχει αντιληφθεί στο ελάχιστο.
Ας σκεφτούμε λοιπόν τι μπορεί να έκρυβαν αλλά και να κρύβουν τόσο τα απρόσιτα επιφανειακά σημεία των λιμνών, αλλά και τα ατέλειωτα, δαιδαλώδη τούνελ και οι αχανείς καταβόθρες στο υπέδαφος. Όπως στην περίπτωση της Κωπαίδας…


Rc-Cafe

Κλοπή και επανεμφάνιση της συσκευής Enigma

Η συσκευή Enigma ήταν η περίφημη Γερμανική κρυπτογραφική συσκευή, η απόκτηση και χρησιμοποίηση της οποίας επέτρεψε στις συμμαχικές δυνάμεις να γνωρίζουν αρκετές από τις στρατηγικές και τακτικές επιλογές των Γερμανικών δυνάμεων κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συσκευή αποτέλεσε, ως αρχή λειτουργίας και φιλοσοφία, τη βάση για όλα τα σύγχρονα συστήματα κρυπτογράφησης.

Η συσκευή που φυλασσόταν στο Μουσείο του Bletchley Park από την εποχή του πολέμου εκλάπη την πρωταπριλιά του 2000. Τον Οκτώβριο του 2000 η συσκευή ταχυδρομήθηκε σε ένα δημοσιογράφο του BBC, χωρίς όμως τους τρείς κυλίνδρους της. Έχει αναφερθεί ότι υπήρχε και ένα σημείωμα το οποίο ζητούσε λύτρα £25.000 για την επιστροφή των κυλίνδρων.

Πιστεύεται ότι οι όποιοι κλέφτες αφού δεν μπόρεσαν να διαθέσουν τη συσκευή σε κάποιο συλλέκτη ή μουσείο, επέλεξαν αυτή τη μέθοδο για την "αποζημίωσή" τους. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συσκευή είναι η μία από τις τρεις που, επίσημα, διασώζονται.


Rc-Cafe

Η κυρία Τύχη: η θεωρία των πιθανοτήτων

Σας έχει συμβεί κάποια φορά να συναντάται συνέχεια μπροστά σας για ένα διάστημα το ίδιο αριθμό; Ή να σιγοτραγουδάτε ένα τραγούδι και ανοίγοντας το ραδιόφωνο να το ακούτε;
Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι κάποια υπερφυσική αιτία, κρύβεται πίσω απ' αυτές τις συμπτώσεις. Αλλά η πλειοψηφία των σύγχρονων επιστημόνων μιλάει απλά για άγνοια των φυσικών νόμων που τις προκαλούν, μια δημιουργία γεγονότων απ' αυτά που είναι δυνατόν να συμβούν. Τίποτα το περίεργο ή μυστικιστικό ! Αντίθετα οι συμπτώσεις θεωρούνται αναπόφευκτες απ' τους στατιστικολόγους.


Για παράδειγμα, η πιθανότητα από μια τράπουλα 52 χαρτιών, να μοιραστεί μια συγκεκριμένη 13άδα χαρτιών, είναι ίση για κάθε πιθανή 13άδα. Και όλες είναι το ίδιο πιθανές ... όσο απίθανες και να μας φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Η πιθανότητα να μοιραστεί η 13άδα των 13 "καρό" είναι ακριβώς ίδια με την πιθανότητα να μοιραστεί μια οποιαδήποτε άλλη 13άδα.


Μια εκπληκτική ιστορία μας φέρνει όμως ξανά το ερώτημα για το αν υπάρχει τύχη ή όχι. Την αναφέρει ο μαθηματικός Warren Weaver, στο βιβλίο του, "Lady Luck: The Theory of Probability" ("Η κυρία Τύχη: η θεωρία των πιθανοτήτων") απ' όπου δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό "Life":

Στις 1-3-1950, και τα 15 μέλη της χορωδίας της εκκλησίας της Beatrice στη Nebraska, καθυστέρησαν στο ραντεβού που είχαν στις 7:20 για πρόβα. Όλοι είχαν κάποιο σοβαρό αλλά και συνηθισμένο λόγο να αργήσουν. Στις 7:25 η εκκλησία καταστράφηκε από έκρηξη ! Τα μέλη της χορωδίας θεώρησαν το γεγονός σαν "θεϊκή παρέμβαση". Ο Weaver υπολόγισε τις πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός μαζικής καθυστέρησης, σε μία στο εκατομμύριο. (σ.τ.μ. στην Ελλάδα θα ήταν κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να συμβεί !!!)


Πώς λοιπόν να εξηγήσουμε τέτοιες "σκόπιμες" συμπτώσεις;


Όμως αξίζει εδώ να αναφερθεί η θεωρία του ψυχολόγου Carl Jung, ο οποίος διατύπωσε την Αρχή της "Συγχρονικότητας" που συνδέει γεγονότα, τα οποία δεν συνδέονται με κάποια φανερή σχέση αιτίας. Στο έργο του "Δομή και Δυναμική της Ψυχής", αναφέρει πώς άρχισε να παρατηρεί συμπτώσεις που προκαλούσαν ανοικτά τους υπολογισμούς των πιθανοτήτων, στη διάρκεια των ερευνών του για το Συλλογικό Ασυνείδητο.


Για παράδειγμα, καθώς μια νεαρή ασθενής του περιέγραφε ένα όνειρό της, στο οποίο της δίνονταν ένας χρυσός σκαραβαίος, ένα έντομο μπήκε στο σκοτεινό δωμάτιο. Όταν το έπιασε ο Jung διαπίστωσε ότι ήταν ένα σκαραβοειδές σκαθάρι, ό,τι πιο κοντινό σε χρυσό σκαραβαίο, θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή, το οποίο μάλιστα δεν συνηθίζει να μπαίνει σε σκοτεινούς χώρους. Αντίθετα κινείται στο φως της ημέρας... Και μπήκε την κατάλληλη στιγμή. Ποιος άραγε προκάλεσε τη σύμπτωση: ο Jung ή η ασθενής του; Ο ψυχαναλυτής Nandor Fodor παρατήρησε πάντως ότι, η ασθενής είχε μια ήταν υπερβολικά ορθολογική συμπεριφορά που την έκανε ψυχολογικά απρόσιτη. Μετά την εμφάνιση του σκαραβαίου η συμπεριφορά της βελτιώθηκε και οι συνεδρίες έγιναν πιο αποδοτικές.


Ο Jung πίστευε ότι, το φαινόμενο της Συγχρονικότητας συνδέονταν με ψυχικές καταστάσεις που αναπτύσσονται μέσω της επιρροής των Αρχετύπων, τα οποία όριζε σαν πρότυπα (μοντέλα) έμφυτα στην ανθρώπινη ψυχή και κοινά για όλη την ανθρωπότητα. Ο Jung αναφέρει συχνά τα Αρχέτυπα, σαν "αρχέγονες εικόνες", που παρέχουν την αναπαράσταση όλων των ανθρώπινων στάσεων απέναντι στον θάνατο, τη σύγκρουση, το σεξ, τη μετενσάρκωση και τη μυστικιστική εμπειρία. Κάποιες φορές ένα αρχέτυπο ενεργοποιείται από ένα συναισθηματικά φορτισμένο γεγονός και τότε τείνει να έλκει γεγονότα παρόμοιας φύσης, ανοίγοντας δρόμο στα γεγονότα που ονομάζουμε "συμπτώσεις".


Ο Jung δέχονταν επίσης την ύπαρξη μιας "περίεργης αλληλεξάρτησης των αντικειμενικών στοιχείων μεταξύ τους, καθώς και με τις υποκειμενικές (ψυχικές) καταστάσεις του παρατηρητή". Μάλιστα εντόπισε δείγματα αυτής της αλληλεξάρτησης - που θεωρούσε άρρηκτα δεμένη με την έννοια της Συγχρονικότητας - τόσο στις ψυχιατρικές του σπουδές, όσο και στην έρευνά του πάνω στις εσωτεριστικές πρακτικές. Έτσι, θεωρούσε την κινέζικη μαντική μέθοδο του Ι Τσινγκ σαν έκφραση της Αρχής της Συγχρονικότητας. Θεωρούσε ότι αυτό που θεωρούμε εμείς - στη Δύση - σαν είναι το κύριο ενδιαφέρον της κινέζικης σκέψης ενώ αυτό που εμείς λατρεύουμε σαν αιτιότητα περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Ενώ η Δυτική σκέψη προσεκτικά ζυγιάζει, επιλέγει, ταξινομεί και απομονώνει, η Κινέζικη μια πιο ολιστική εικόνα του κόσμου, δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια που συνθέτει μια στιγμή. Κάθε στιγμή απαρτίζεται από όλα αυτά τα "ασήμαντα" συστατικά.


Αργότερα, ο Jung προέκτεινε την έννοια της Συγχρονικότητας και στην Αστρολογία. Όταν μάλιστα ανέφερε το ενδιαφέρον του για την Αστρολογία και την πεποίθησή του για τη μελλοντική της χρησιμότητα, με ένα γράμμα του στον Freud, ο τελευταίος αντέδρασε, κατηγορώντας τον Jung ότι είχε πέσει θύμα της "μαύρης παλίρροιας του βούρκου του αποκρυφισμού".


Μη εγκαταλείποντας τις θέσεις του ο Jung κατέγραψε στα απομνημονεύματά του, άλλο ένα συνταρακτικό συμβάν εμφάνισης Συγχρονικότητας, που μάλιστα συνέβη ενώ ήταν μαζί με το Freud: Στέκονταν μαζί δίπλα σε μια βιβλιοθήκη όταν ο Jung ένιωσε το διάφραγμά του να γίνεται σαν από σίδερο και να καίει, να πυρακτώνεται. Ταυτόχρονα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος σαν να επρόκειτο να πέσει πάνω τους η βιβλιοθήκη.

Ο Jung βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το συμβάν σαν ένα παράδειγμα φαινομένου καταλυτικής εξωτερίκευσης. Ο Freud αντέδρασε αποκαλώντας τα αυτά, "ανοησίες". Τότε, ο Jung τον προκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να προβλέψει ότι το πολύ σε ένα λεπτό ο κρότος θα ξανακούγονταν. Πριν καν τελειώσει τα λόγια του ο κρότος ξανακούστηκε, αφήνοντας τον Freud εμβρόντητο.


Σύμμαχό του στην προσπάθεια να διατυπώσει τη θεωρία του για τη Συγχρονικότητα, ο Jung βρήκε τη κβαντική Φυσική, στα πλαίσια της οποίας είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι έναπεδίο του χώρου μπορεί να γίνει αντικειμενικά γνωστό, μόνο με την ύπαρξη ενός παρατηρητή, ο οποίος όμως επεμβαίνει (αναγκαστικά, με την παρουσία του) στην κατάσταση του χώρου. Οι ανακαλύψεις αυτές βοήθησαν τον Jung να καταλάβει διαισθητικά ότι ύλη και συνείδηση συνδέονται με ουσιώδη τρόπο, σαν δυο συμπληρωματικές όψεις μιας ενοποιημένης πραγματικότητας.


Αλλά και πολύ πριν τον Jung, άλλοι διανοούμενοι και επιστήμονες είχαν διατυπώσει θέσεις που συνέδεαν αλληλεπιδραστικά την ύλη και τη συνείδηση. Ο ιστορικός Arthur Koestler μιλούσε για τη χωρητικότητα της ανθρώπινης ψυχής σαν "ένα κοσμικό αντηχείο". Παρόμοιες απόψεις είχαν ο Kepler και ο Pico della Mirandola. Ο Koestler γράφει επίσης στο έργο του "The Roots of Coincidence" ("Ρίζες της Σύμπτωσης") για μία "θεμελιώδη ενότητα των πραγμάτων", που υπερβαίνει τη μηχανική αιτιότητα.


Η έννοια ενός πνευματικού μικρόκοσμου που αντανακλούσε συμπαντικά πρότυπα και που ο Leibnitz αποκαλούσε "μονάδα", βασίζονταν στην ιδέα ότι το άτομο και το σύμπαν αλληλεπιδρούν εξαιτίας μιας προ-εγκαθιδρυμένης αρμονίας. Αλλά και για τον Schopenhauer, τα πάντα ήταν "αλληλοεξαρτώμενα και συγχρονισμένα με όμοιο τρόπο."


Ο Koestler έδωσε παραδείγματα ενοποίησης και αλληλεπίδρασης μέσα απ' την ίδια την εξέλιξη της επιστήμης, καθώς οι διάφοροι τομείς της φυσικής συνδυάστηκαν ή συγχωνεύτηκαν, στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα: π.χ. ο ηλεκτρισμός και μαγνητισμός συγχωνεύτηκαν στην ηλεκτρομαγνητική θεωρία, ενώ τα Η/Μ κύματα συνδέθηκαν με μια σειρά φαινομένων, όπως το φως, το χρώμα, τη θερμική ακτινοβολία και τα ερτζιανά κύματα. Η Χημεία αγκαλιάστηκε απ' την Ατομική Φυσική. Ο έλεγχος του σώματος απ' τα νεύρα και τους αδένες, συνδέθηκε με ηλεκτροχημικές διεργασίες, ενώ τα άτομα διαιρέθηκαν στα "δομικά στοιχεία" των πρωτονίων, των ηλεκτρονίων και των νετρονίων. Αργότερα, όλα αυτά τα θεμελιώδη σωματίδια, συγκεντρώθηκαν στην έννοια απλών "πακέτων συμπυκνωμένης ενέργειας".


Σήμερα, όλο και πολλοί οικολόγοι και επιστήμονες κλίνουν προς την άποψη ότι, υπάρχει μια αλληλεξάρτηση, που συνδέει τα πάντα στον κόσμο, με όμοιο τρόπο που οι αρχαίοι μιλούσαν για τη "συμπάθεια" της ζωής.


Παράλληλα στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν στο Τέξας, ο νομπελίστας φυσικός Ilya Prigogine μελετάει τον τρόπο που χημικές και άλλου τύπου δομές αναπτύσσουν πρότυπα βγαλμένα απ' το χάος. Ο Karl Pribram, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Stanford, πρότεινε τη θεωρία ότι, ο εγκέφαλος είναι ένα είδος "ολογράμματος", ένας αναλυτής μοντέλων και συχνοτήτων, που δημιουργεί την "σκληρή" πραγματικότητα, ερμηνεύοντας συχνότητες από μια διάσταση πέρα απ' το χώρο και το χρόνο. Με άλλα λόγια, ο φυσικός κόσμος που ξέρουμε είναι "ισομορφικός" - δηλαδή όμοιος - με τις διαδικασίες του εγκεφάλου.


Ίσως λοιπόν, μια συμμαχία κβαντικών φυσικών, νευρολόγων, παραψυχολόγων και μυστικιστών να μας δώσει μια νέα και διαφορετική εικόνα του σύμπαντος, μη-αιτιοκρατικού αλλά "συμπαθητικού", που λειτουργεί πιο πολύ σαν μια μεγάλη σκέψη παρά σαν μια μεγάλη μηχανή, ενοποιώντας ύλη, ενέργεια και συνείδηση.


Μόνο τότε ίσως να ελευθερωθούν τα παραφυσικά φαινόμενα απ' το στίγμα του "αποκρυφισμού" και να μην αντιμετωπίζονται σαν ενοχλητικά. Στα πλαίσια αυτά, οι αντιλήψεις μας και ο κόσμος μας θα αλλάξουν για πάντα.

rc-cafe

ο αριθμος φ...

Πόσοι από εσάς πιστεύετε στις συμπτώσεις? Αρκεί πάντα η αιτιολογία της σύμπτωσης για να εξηγήσουμε κάποια πράγματα? Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αρκούνται σε αυτό και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα...

Στην προσπάθεια των ανθρώπων να εξηγήσουν όσα παρατηρούν, έρχεται να ρίξει φως η Ακολουθία Φιμπονάτσι και πιο συγκεκριμένα ο χρυσός αριθμός φ! Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες για την ακολουθία αυτή μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες σε μηχανές αναζήτησης πληροφοριών. Εμείς θα επικεντρωθούμε στον αριθμό φ ή αλλιώς χρυσό κανόνα που φαίνεται να εξηγεί τα διάφορα περίεργα που συμβαίνουν γύρω μας.

Ο αριθμός 1,618 ως τώρα περνούσε απαρατήρητος χωρίς να γνωρίζουμε την πολυσχιδή εφαρμογή του. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή του ξεκινά απο την αναλογία της φύσης, του προσώπου μας, του σώματός μας...περνά στην τέχνη, στους ζωντανούς οργανισμούς και πολλά άλλα που πιθανόν να μην έχουν παρατηρηθεί.

Αν μετρήσεις τις μέλισσες σε μια κυψέλη οπουδήποτε στον κόσμο θα παρατηρήσεις οτι η αναλογία των θηλυκών προς των αρσενικών μελισσών καταλήγει πάντα σε έναν αριθμό...
Αν μετρήσεις την απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το πάτωμα και τη διαιρέσεις με την απόσταση από τον αφαλό μέχρι το πάτωμα προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός...
Αν μετρήσεις την απόσταση από τον ώμο μέχρι τις άκρες των δακτύλων και τη διαιρέσεις με την απόσταση απο τον αγκώνα μέχρι τις άκρες των δακτύλων προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός...
...ο αριθμός αυτός είναι ο 1,618 ή ο γνωστός αριθμός φ!!!

Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι που πίστευε στη Θεία Αναλογία?
Πόσοι από εσάς ακόμα πιστεύουν στις συμπτώσεις?


Rc-Cafe

Δεήσεις κατά των ιών.


Στην Ιαπωνία, τη χώρα της υψηλής τεχνολογίας, δεν παρέχουν μόνο οι προγραμματιστές προστασία από τους ιούς των υπολογιστών, αλλά και οι θεοί.

Στο ναό του Τόκιο "Κάντα -Μιογίν Σίντο" οι πιστοί μπορούν να πάνε τον υπολογιστή τους και να τον παραδώσουν στους ιερείς του.

Εκείνοι με τη σειρά τους, μέσα από πανάρχαιες τελετές, θα ζητήσουν από τους θεούς να βοηθούν και να προστατεύουν τον υπολογιστή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ναού.

Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται κοντά στην περιοχή Ακιχαμπάρα, τον αποκαλούμενο και "παράδεισο της τεχνολογίας".

Η Σίντο είναι μια εγχώρια θρησκεία στην Ιαπωνία. Οι ναοί προσφέρουν προστασία στους πιστούς σε όλη τη ζωή τους μέσα από τελετουργίες και για οποιοδήποτε θέμα. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ιερείς, με μια μικρή αμοιβή, να πραγματοποιούν δεήσεις για την προστασία των πιστών από διάφορα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα ή σπίτια.


Rc-Cafe

Μείωση εκπομπών λόγω της οικονομικής κρίσης

Η κάμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδήγησε πέρυσι σε υποχώρηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο σύμβουλος για θέματα κλιματικής αλλαγής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και της κυβέρνησης του Βερολίνου Χανς Γιόαχιμ Τσίζινγκ.

Ο Τσίζινγκ, ο οποίος εξέλιξε μεθοδολογία μέτρησης κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής για θέματα ενέργειας στο γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο DIW, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «θα είναι λάθος να επαναπαυθούμε. Θα υπάρξει ανάκαμψη αργά ή γρήγορα και ό,τι κάνουν ή δεν κάνουν οι χώρες τις ΕΕ σχετικά με το διοξείδιο του άνθρακα έχει ως επί το πλείστον συμβολικό χαρακτήρα».

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν πέρυσι στα 760 εκατομμύρια τόνους, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 9% (74 εκατομμύρια τόνους) σε σχέση με το 2008, τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση από το 1991, είπε ο Τσίζινγκ, ο οποίος συλλέγει τα σχετικά στοιχεία κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά συγκεντρώνουν υψηλό ενδιαφέρον, καθώς τα επίσημα στοιχεία από την κρατική περιβαλλοντική υπηρεσία της Γερμανίας UBA και από την υπηρεσία καταγραφών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα DEHSt δεν θα είναι διαθέσιμα πριν την πάροδο τριών μηνών.

Στο σύνολο του 2009, ο Τσίζινγκ διαπίστωσε υποχώρηση 7,7% σε ετήσια βάση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κλάδο ενέργειας και σχεδόν 20% στον τομέα της μεταποίησης. Οι βιομηχανίες έντασης άνθρακα, όπως η χαλυβουργία, η βιομηχανία χημικών και η τσιμεντοβιομηχανία ανέφεραν μείωση παραγωγής κατά σχεδόν 32%, σχεδόν 10% και 8% αντιστοίχως, είπε ο Γερμανός ειδικός.

Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι δραματικό να βλέπει κανείς πτώση 5% του ΑΕΠ και ενδέχεται να περάσουν χρόνια πριν οι εξαγωγές ανακάμψουν στα συνήθη επίπεδα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τσίζινγκ, η εξοικονόμηση εκπομπών άνθρακα οφείλεται στο ότι οι μονάδες στη χαλυβουργία και στην παραγωγή ενέργειας περιόρισαν την καύση λιθανθράκων. Η περυσινή υποχώρηση των εκπομπών υπολείπεται, ωστόσο, των επίσημων εθνικών στόχων, καθώς το Πρωτόκολλο του Κιότο υποχρεώνει τη Γερμανία να μειώσει το διάστημα 2008-2012 τις εκπομπές κατά 21% σε σχέση με το 1990 κατά μέσον όρο ετησίως
Rc-CAFE

Τριθέσια F1 για το δρόμο!Το τριθέσιο WR3 V-Storm της SDR Sportscars
Όσοι γνωρίζουν το Ariel Atom και τη McLaren F1 σίγουρα θα καταλάβουν τη λογική αυτού του οχήματος. Το μοντέλο που μόλις παρουσιάστηκε στην Αγγλία ονομάζεται WR3 V-Storm και κατασκευάζεται από την SDR Sportscars, ενώ αποτελεί μια επιλογή για τους πολύ σκληροπυρηνικούς.
Το WR3 V-Storm παντρεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δύο οχήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, αφού τοποθετεί στη μέση τον οδηγό, και τους άλλους δύο επιβάτες στα πλευρά του αμαξώματος και λίγο πιο πίσω. Το αμάξωμα δεν μπορεί να κρύψει την ομοιότητα του με το Atom της Ariel, ενώ όπως είναι αναμενόμενο το WR3 V-Storm θα έχει καταιγιστικές επιδόσεις αφού το βάρος του δεν ξεπερνά τα 700 κιλά. Για την κίνηση του φροντίζει το μοτέρ του Subaru Impreza STΙ ενώ η ιπποδύναμη μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες να ξεπεράσει τους 300 ίππους, και να φτάσει το WR3 V-Storm από στάση στα 100 χ.α.ω. σε λιγότερο από 4 δευτερόλεπτα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Simon Dickens διευθυντικό στέλεχος της SDR: «Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα έχει καταπληκτική εμφάνιση, και που θα μπορεί να χαρίσει την οδηγική εμπειρία μιας Lotus 7 σε τρεις επιβάτες».

Sexy Riley Evans

Echelon

Θα μπορούσε να είναι οργουελιανό σενάριο φαντασίας, αν δεν ήταν η ίδια η καθημερινότητά μας. Η Αυτοκρατορία μάς παρακολουθεί. Είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα για μας. Μπορεί να κρυφακούσει όλους τους ηλεκτρονικούς μας ψιθύρους. Τα τηλέφωνά μας μπορούν να υποκλαπούν. Η ηλεκτρονική μας αλληλογραφία (e-mail) να διαβαστεί. Το ίδιο και τα fax ή τα telex μας. Οποιαδήποτε επίσκεψή μας ακόμη και στο πιο ανύποπτο «internet-ικό καταγώγιο» μπορεί να καταγραφεί. Κάθε είδους ηλεκτρονική επικοινωνία μας μπορεί να παρακολουθηθεί.

Ο έλεγχος του πλανήτη από την Αμερικανική Αυτοκρατορία εξαρτάται άμεσα από τον έλεγχο της τεράστιας ροής των πληροφοριών, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στις καθημερινές τους επικοινωνίες. Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας είναι η δυνατότητά της να παρακολουθεί κάθε στιγμή όλα τα δεδομένα που διακινούνται στον πλανήτη μας. Και μάλιστα όχι μόνον να τα παρακολουθεί, αλλά να διαχωρίζει αυτόματα τις άχρηστες πληροφορίες (infojunk) από τις χρήσιμες, και να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει τις δεύτερες. Πρόκειται για μια υποκλοπή πλανητικού επιπέδου, που δεν γίνεται αντιληπτή από τα ανυποψίαστα θύματά της, γι’ αυτό και συνεχίζεται ανενόχλητη. Το σύστημα Echelon, ο παγκόσμιος υποκλοπέας της Αυτοκρατορίας, έχει φέρει το τέλος του ιδιωτικού ηλεκτρονικού μας βίου.

Εντοπίζοντας «ψύλλους στ’ άχυρα» ΑΧΥΡΑ»

Το αρχηγείο της NSA στο Fort Meade

Σχεδιασμένο από την NSA (National Security Agency) το σύστημα Echelon (από το αγγλικό echelon, που σημαίνει «κλιμάκιο») είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο υποκλοπής τηλεπικοινωνιών, που μπορεί να συλλαμβάνει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα, δορυφορικές επικοινωνίες, ασύρματες μεταδόσεις, fax, telex και κάθε είδους internet-ικές επικοινωνίες (e-mail, IRC, News-Groups, Websites κ.ά.) και μάλιστα, με τη βοήθεια υπολογιστών, να αναγνωρίζει, επεξεργάζεται και αποθηκεύει τις «ενδιαφέρουσες» πληροφορίες που περιέχουν όλα αυτά τα μηνύματα. Στην ειδική ορολογία του χώρου το Echelon ονομάζεται και «ComInt», από τα αρχικά της φράσης «Communications Intelligence» (υποκλοπή τηλεπικοινωνιών). Οι χώρες που εμπλέκονται σ’ αυτή την παγκόσμια υποκλοπή είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δηλαδή το λεγόμενο «αγγλοσαξονικό μπλοκ».

Αντίθετα με αρκετά ηλεκτρονικά κατασκοπευτικά συστήματα, τα οποία αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το Echelon σχεδιάστηκε εξ αρχής για μη στρατιωτικούς στόχους. Για να παρακολουθεί κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακόμη και μεμονωμένα πρόσωπα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί οποιοδήποτε άτομο επικοινωνεί ηλεκτρονικά ή φωνητικά από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Μπορεί να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα «φιλτράροντας» έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και, χρησιμοποιώντας υπολογιστές, να αναγνωρίζει και να εξάγει αυτές που οι χειριστές του θεωρούν χρήσιμες πληροφορίες.

Το σύστημα του Echelon περιλαμβάνει ένα δίκτυο σταθμών υποκλοπής, δορυφόρους παρακολούθησης, επίγεια δίκτυα τηλεπικοινωνιών και άλλες ασύρματες επικοινωνίες – όλα οργανικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σε κάθε σταθμό του δικτύου υπάρχουν ταχύτατοι υπολογιστές που αναζητούν ανάμεσα σε εκατομμύρια υποκλεμμένα μηνύματα εκείνα τα οποία περιέχουν ορισμένες προεπιλεγμένες λέξεις-κλειδιά. Αυτές είναι συνήθως ονόματα, αρχικά, γεωγραφικές ονομασίες, συντομογραφίες, «ζωτικά» θέματα και «ύποπτες» φράσεις. Όταν μια προεπιλεγμένη λέξη εντοπιστεί, με τεχνικές αναγνώρισης φωνής (VOR) ή χαρακτήρων (OCR), τότε καταγράφεται αυτομάτως ολόκληρη η συνομιλία. Κατόπιν τα δεδομένα επεξεργάζονται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια από ειδικούς αναλυτές, οι οποίοι αποφασίζουν και την προώθηση των πληροφοριών που αλίευσαν στους κατάλληλους αποδέκτες.

Το Echelon λειτουργεί σαν ένα «φίλτρο πληροφοριών» τριών επιπέδων. Το πρώτο παρακολουθεί, μέσω πέντε επίγειων σταθμών, το δίκτυο των δορυφόρων Intelsat των διεθνών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Το δεύτερο στοχεύει τους άλλους δορυφόρους και το τρίτο τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες που διεξάγονται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και μικροκυμάτων.

Κάθε χώρα που συμμετέχει στη διαχείριση του συστήματος καταχωρεί μια λίστα από λέξεις-κλειδιά ή φράσεις σε έναν υπολογιστή που ονομάζεται «Λεξικό» (Dictionary), ο οποίος ελέγχει όλες τις εκπομπές (υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια συνδιαλέξεις το μήνα) και αποστέλλει τα αποτελέσματα στα τερματικά των ειδικών αναλυτών. Όταν ένα Λεξικό εντοπίσει κάποιο μήνυμα που περιέχει μια από τις αναζητούμενες λέξεις-κλειδιά, το καταγράφει αυτομάτως και το στέλνει στους κεντρικούς υπολογιστές των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα ο σταθμός δορυφορικών υποκλοπών στο Waihopai της Νέας Ζηλανδίας εντοπίζει, καταγράφει και αποστέλλει μηνύματα για λογαριασμό των υπηρεσιών NSA, GCHQ, DSD και CSE. Το ενδιαφέρον είναι πως μόνον η NSA μπορεί να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες όλων των σταθμών υποκλοπής, που ουσιαστικά λειτουργούν ως υποσταθμοί αυτής της αμερικανικής υπερ-υπηρεσίας.

Μια αγγλοσαξονική συνομωσία

Οι βάσεις για τη δημιουργία του Echelon ετέθησαν αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1947 οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησαν από κοινού στην εκμετάλλευση των δεδομένων που προέρχονταν από την υποκλοπή των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (SIGINT -Signal Intelligence). Για το σκοπό αυτό υπέγραψαν τον Ιούνιο του 1948 τη μυστική συμφωνία UKUSA (UK-USA), στην οποία προσχώρησαν στη συνέχεια και οι υπόλοιπες αγγλόφωνες χώρες (Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία), ενώ αργότερα κι άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Τουρκία, η Δανία και η Νορβηγία, υπέγραψαν συμφωνίες «ανταλλαγής πληροφοριών». Οι υπηρεσίες που ήταν υπεύθυνες για την υλοποίηση του σχεδίου ήταν από πλευρά ΗΠΑ η NSA (National Security Agency) και από τη Μεγάλη Βρετανία η GCHQ (Government Communications Headquarters). Αργότερα προσχώρησαν στη διαχείριση του δικτύου η καναδική CSE (Communications Security Establishment), η αυστραλέζικη DSD (Defense Signals Directorate) και η νεοζηλανδική GCSB (Government Communications Security Bureau).

Σταθμός επικοινωνίας με δορυφόρους στο Sugar Grove της Virginia

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι τεχνολογίες των ηλεκτρονικών υποκλοπών βελτιώθηκαν χάρη στην εξέλιξη στο χώρο των υπολογιστών και των δορυφορικών συστημάτων επικοινωνίας. Το Echelon, ως ένα σύστημα υποκλοπής παγκόσμιων επικοινωνιών, αυτόματης ανάλυσης και επεξεργασίας πληροφοριών, ουσιαστικά γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αιτία ήταν η δημιουργία το 1964 του οργανισμού Intelsat (International Telecommunications Satellite Organization), που αποσκοπούσε στη διαχείριση ενός δορυφορικού δικτύου με δυνατότητα διηπειρωτικών τηλεπικοινωνιών. Τότε οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών-μελών της UKUSA συμφώνησαν να εγκαταστήσουν τις δικές τους μυστικές επίγειες βάσεις, έτσι ώστε να υποκλέπτουν τα δεδομένα (φωνητικές συνομιλίες και telex) από τους δορυφόρους Intelsat και Inmarsat.

Η τοποθεσία του κάθε επίγειου σταθμού υποκλοπής δεδομένων επιλέχθηκε έτσι ώστε να μπορεί άνετα να υποκλέπτει σήματα από συγκεκριμένους δορυφόρους και γι’ αυτό προτιμήθηκαν θέσεις σε μικρή απόσταση από τις βάσεις των ραντάρ που επικοινωνούν «νόμιμα» με τους δορυφόρους. Αυτοί οι επίγειοι σταθμοί παρακολούθησης άρχισαν να χρησιμοποιούν και το δίκτυο κατασκοπευτικών δορυφόρων Vortex, που δημιούργησε η NSA τη δεκαετία του 1970. Την ίδια δεκαετία, επειδή οι πρώτοι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι διαχειρίζονταν ταυτόχρονα μόλις 4.000 συνδιαλέξεις, απαιτούνταν μόνον δύο σταθμοί για την υποκλοπή όλων των τηλεπικοινωνιών: ο ένας βρισκόταν στο Yakima (Σίατλ των ΗΠΑ) και ο άλλος στο Morwenstow (δυτική Αγγλία).

Εγκαταστάσεις που πιστεύεται πώς αποτελούν τμήμα του Echelon στο Menwith Hill της Αγγλίας

Στη σύγχρονή του μορφή το Echelon μετεξελίχθηκε με βάση το Project P-415, που ξεκίνησε το 1985, και σταδιακά διαμόρφωσε τη σημερινή αρχιτεκτονική της αυτοματοποιημένης παρακολούθησης. Με τη συνδρομή 120 δορυφόρων και 4.000 σταθμών εδάφους το Echelon έχει δυνατότητα παρακολούθησης σε όλο τον πλανήτη έξι εκατομμυρίων συνδιαλέξεων το λεπτό, ανεξαρτήτως θέματος, και είναι εφοδιασμένο με συστήματα φωνητικής αναγνώρισης και αυτόματους μεταφραστές που μεταφράζουν σε Αγγλικά όλες τις γλώσσες του κόσμου. Εύκολοι στόχοι θεωρούνται όλοι όσοι δεν χρησιμοποιούν συστήματα κρυπτογράφησης στις επικοινωνίες τους. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο καθηγητής κρυπτογραφίας του MIT Phil Zimmerman: «Aν η ιδιωτική ελευθερία γίνει παράνομη, τότε μόνο αυτοί που κινούνται εκτός νόμου θα μπορούν να απολαμβάνουν αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε σαν ατομικό δικαίωμα. Oι υπηρεσίες ασφαλείας διαθέτουν τα καλύτερα προγράμματα κρυπτογραφίας. Tο ίδιο και το οργανωμένο έγκλημα, και οι στρατιωτικοί, και οι μεγάλες εταιρείες. Mονάχα οι απλοί πολίτες και οι πολιτικές- κοινωνικές οργανώσεις δεν έχουν ασφαλείς επικοινωνίες».

Αποκαλύψεις και αντίσταση

Μέχρι σχετικά πρόσφατα κανείς δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσει αρκετές αποδείξεις για την ύπαρξη του Echelon. Για καιρό υπήρχαν μόνο ενδείξεις από τα αποτελέσματα της δράσης του δικτύου, κυρίως στο ζήτημα της βιομηχανικής κατασκοπείας και στη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Η ύπαρξη του Echelon είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στις 12 Αυγούστου του 1988 από τον Βρετανό ερευνητή Duncan Campbell. Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα το 1996, όταν ο Νεοζηλανδός δημοσιογράφος Nicky Hagger παρουσίασε στο βιβλίο του Secret Power την εμπλοκή της πατρίδας του σ’ αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο. Το Μάρτιο του 2000 ο James Woolsey, πρώην διευθυντής της CIA, παραδέχθηκε πως η χώρα του υποκλέπτει απόρρητες πληροφορίες οικονομικής φύσης από την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την «κατασκοπία, με επικοινωνίες και αναγνωριστικούς δορυφόρους», δηλαδή τις υπηρεσίες του Echelon. Την επομένη ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Κριστιάν Περέ εξαπέλυσε δριμύτατες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ για κλοπή οικονομικών και αμυντικών πληροφοριών της χώρας του, που οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο μεγαλύτερος θόρυβος πάντως δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2000 στην Ευρώπη όταν μια έκθεση της επιτροπής δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου κατήγγειλε πως «όλα τα τηλέφωνα, fax και e-mail μέσα στην Eυρώπη παρακολουθούνται συνεχώς από την NSA των HΠA, μεταφέροντας όλες τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τον ευρωπαϊκό χώρο στο αρχηγείο της». Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Γκλιν Φορντ, αφού απέρριψε τις κατηγορίες περί «αγγλοσαξονικής συμπαιγνίας», δήλωσε: «Όταν παρακολουθούνται τρομοκρατικές οργανώσεις ή λαθρέμποροι ναρκωτικών, πρόβλημα δεν υπάρχει. Όταν όμως παρακολουθείται η Διεθνής Αμνηστία ή η Greenpeace δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά». Από την πλευρά τους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων χαρακτήρισαν το Echelon ως ένα «σκάνδαλο μαζικής παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των κανόνων της δημοκρατίας».

Οι πολίτες όμως έχουν κάθε λόγο ν’ ανησυχούν και γι’ αυτό περνούν συχνά στην αντίσταση. Στις 21 Οκτωβρίου 1999 έλαβε χώρα κατά του Echelon η πρώτη μαζική πράξη αντίστασης μέσω του Internet. Ονομάστηκε ημέρα JED (Jam Echelon Day) και στόχευε στην υπερφόρτωση του Echelon με παραπλανητικά μηνύματα, που περιείχαν τις παρακάτω λέξεις-κλειδιά: «FBI CIA NSA IRS ATF BATF DOD OKLAHOMA CITY MILITIA GUN HANDGUN MILGOV ASSAULT. RIFLE TERRORISM BOMB DRUG KORESH DAVIDIAN COMITATUS RANDY WEAVER VICKIE WEAVER SPECIAL FORCES SPECIAL OPERATIONS GROUP SOG SOF DELTA FORCE CONSTITUTION BILL OF RIGHTS WHITEWATER POM PARK IRAN CONTRAS OLIVER NORTH MOSSAD NASA MI5 ONI CID AK47 M16 C4 MALCOLM X REVOLUTION CHEROKEE HILLARY BILL CLINTON GORE GEORGE BUSH WACKENHUT TERRORIST. TASK FORCE 160 SPECIAL. OPS 12TH GROUP. 5TH GROUP SF», που θεωρούνται λέξεις-στόχοι για τα Λεξικά του Echelon.

Μια άλλη μορφή «αντίστασης» κατά του Echelon αποτέλεσε η κυκλοφορία το 2001 μιας νέας παραλλαγής του υπολογιστικού ιού Loveletter, ο ιός VBS/LoveLet-CL, ο οποίος εμπεριέχει ένα αρκετά εκτενές σύνολο σχολίων τα οποία έχουν ως σκοπό να κατακλύσουν το Echelon με άχρηστες περιττές πληροφορίες έτσι ώστε να «γονατίσει το σύστημα»! Το κείμενο που συμπεριλαμβανόταν στον υπολογιστικό ιό ήταν το εξής:

Written By Extirpater and beyin. (I am NOT from iraq, and not protecting iraq/islamic anyway) Stop Violence Pentagon. Why are you testing your new weapons on iraq? You are trying to protect children from porn but you are also killing them and other innocent people in iraq... ...and another thing... why are you using echelon type stupid things to listen around...?<>

Αν θα θέλαμε πλέον να προσωποποιήσουμε το «Μεγάλο Αδελφό», αυτός θα έπαιρνε σίγουρα το πρόσωπο του Echelon, του παγκόσμιου υποκλοπέα της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας. Χάρη σ’ αυτό το σύστημα παρέχεται στην Αυτοκρατορία η δυνατότητα υποκλοπής, καταγραφής και επεξεργασίας όλων των πληροφοριών που διακινούνται μέσα από το παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Αυτό αποτελεί το λιγότερο μια εφιαλτική προοπτική καθώς μπορεί να σημάνει και το τέλος της ιδιωτικής μας ζωής, αν ξαφνικά η «φιλελεύθερη» ελίτ της Αυτοκρατορίας αποφασίσει να γίνει πιο αυταρχική. Το Echelon ανοίγει το δρόμο για μια πλανητική κοινωνία που θα φοβάται να μιλήσει ελεύθερα, μια κοινωνία υποψήφιων σκλάβων
του Γιώργου Στάμκου
Rc-Cafe

Το κρασί και ο ρόλος του στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων


Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη συμπεριφορά του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή απέναντι στο κρασί, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος της Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (91%) καταναλώνει κρασί, στοιχείο που το αναδεικνύει ως ένα από τα δημοφιλέστερα οινοπνευματώδη. Το 50% των συμμετεχόντων το καταναλώνει σε υψηλή συχνότητα.

Παράλληλα, οι καταναλωτές δείχνουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά κρασιά αφού τα προτιμούν σε ποσοστό 64,8%, ενώ αυτοί που προτιμούν αποκλειστικά τα εισαγόμενα είναι ελάχιστοι (0,6%). Ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά δεν έχει αλωθεί από τα εισαγόμενα στο βαθμό που ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτό δε σημαίνει ότι οι ερωτώμενοι δεν έχουν κατά το πλείστον σχηματίσει γνώμη για τα εισαγόμενα κρασιά, αφού τα έχουν δοκιμάσει σε ποσοστό 74,2%. Όσον αφορά στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα σε σχέση με τα εισαγόμενα κρασιά, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, με τη Γαλλία να κυριαρχεί, ενώ ο «νέος» κόσμος δε φαίνεται, προς το παρόν, να αποτελεί κίνδυνο για τις κατεστημένες, παραδοσιακές δυνάμεις.

Το ποσοστό του δείγματος που καταναλώνει κρασί, πίνει έως και τρία ποτήρια ανά περίσταση (84,1%), με τους περισσότερους να σταματάνε στα δύο ποτήρια (67,6%). Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 15,9% καταναλώνει τέσσερα ποτήρια και άνω.

Όσον αφορά στην προτίμηση των ερωτηθέντων σε σχέση με το είδος του κρασιού φαίνεται να κατέχει ένα προβάδισμα το ερυθρό (48%) σε σχέση με το λευκό (36%). Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ρετσίνα κατέχει προβάδισμα με βραχεία κεφαλή (8%) σε σχέση με το ροζέ (7%). Τα αφρώδη κρασιά έρχονται τελευταία στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Στην ερώτηση “Για ποιους λόγους προτιμάτε να καταναλώνετε κάποιο είδος κρασιού;”, η αίσθηση της γεύσης επικράτησε με ποσοστό 44%. Επίσης, το άρωμα και η γλυκύτητα εμφανίζονται ως σημαντικοί παράγοντες επιλογής συγκεκριμένου είδους κρασιού.

Η προσπάθεια δημιουργίας αγοράς για τους οίνους που προέρχονται από βιολογικούς αμπελώνες έχει καλύψει κατά το ήμισυ το στοχευμένο τμήμα των καταναλωτών. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη αφού το 44.5% των ερωτηθέντων δεν έχει δοκιμάσει κρασί που προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες.

Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης από τα οργανωμένα οινοπαραγωγεία, το κοινό προτιμά μονό σε ποσοστό 44% τον εμφιαλωμένο οίνο. Ένα ποσοστό της τάξης του 48,4% δεν έχει πρόβλημα να καταναλώσει και εμφιαλωμένο και «χύμα» κρασί, ενώ ένα ποσοστό 7,7% προτιμά αποκλειστικά το «χύμα».

Όσον αφορά στους παράγοντες επηρεασμού των καταναλωτών κατά τη διαδικασία επιλογής κρασιού, η περίσταση για την οποία αγοράζεται και η περιοχή καταγωγής έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Αντίθετα, η τιμή δε φαίνεται να είναι το πρωταρχικό κριτήριο επιλογής κρασιού. Επίσης, το 73,1% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι οι τιμές του κρασιού είναι κανονικές.

Όσον αφορά στο τι ακριβώς προσέχουν οι καταναλωτές από το πλήθος των πληροφοριών που αναγράφονται πάνω σε μια ετικέτα, η χώρα προέλευσης (16,6%), η ποικιλία των σταφυλιών (14,6%) και η περιοχή παραγωγής (14%) κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος.

Σχεδόν ο ένας στου δύο συμμετέχοντες θεωρούν ότι το σπιτικό κρασί είναι πιο αγνό από το εμφιαλωμένο, το παλιό κρασί είναι πάντα πιο καλό, όπως, επίσης, ότι η χρέωση του στις επιχειρήσεις υγειονομικού χαρακτήρα είναι υπερβολική.

Η ενημέρωση των ερωτηθέντων γύρω από οινικά θέματα γίνεται κυρίως από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και κατά δεύτερον από τα περιοδικά και τα ενημερωτικά φυλλάδια των οινοπαραγωγών.

Οι καταναλωτές κρασιού προτιμούν τη μπύρα ως δεύτερη επιλογή οινοπνευματώδους ποτού σε ποσοστό 26,8%, το ούζο σε ποσοστό 24,1%, ενώ το ουίσκι έρχεται τρίτο στη σειρά των προτιμήσεων με ποσοστό 16,5%.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε σχέση με τα σημεία πώλησης, ξεχωρίζουν δυο πόλοι έλξης οι οποίοι διαθέτουν τα δικά τους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Από τη μια οι πολυεθνικές αλυσίδες των σουπερμάρκετ κερδίζουν τους καταναλωτές παρέχοντας μια πλειάδα καταναλωτικών προϊόντων και αγοραστικών επιλογών, άνετους χώρους στάθμευσης, συνεχές ωράριο και συγκριτικά φιλικές τιμές. Στον αντίποδα των σουπερμάρκετ εμφανίζονται οι κάβες οι οποίες παρέχουν ποικιλία στις ετικέτες των κρασιών, φιλική εξυπηρέτηση, ενώ έχουν χτίσει πολύ καλή φήμη σε σχέση με την παρεχόμενη τεχνογνωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρασί για τους Έλληνες καταναλωτές συνεχίζει να κατέχει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του εορτασμού. Με εξαίρεση τις εθνικές εορτές, σε όλες τις υπόλοιπες εορταστικές περιστάσεις αυξάνεται η κατανάλωση του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις και συμπληρώθηκαν 400 έγκυρα ερωτηματολόγια από άνδρες, γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Νίκο Σαπουντζή και την Αν. Καθηγήτρια του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Ειρήνη Τζίμητρα – Καλογιάννη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώνονται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 15 χρόνων από τη λειτουργία του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ειδίκευσης Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. Ειδική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου 2009 και ώρα 18.30, στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. όπου αξιολογήθηκε η 15χρονη πορεία του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ειδίκευσης Αγροτικής Οικονομίας, μέσα από παρεμβάσεις των αποφοίτων της Ειδίκευσης
Rc-Cafe
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory