Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Sexy Myla 2


Ενοικιάζεται σπίτι με αντάλλαγμα το σεξ !


Πληθώρα σπιτιών υπάρχει στο Παρίσι για να νοικιάσει κανείς. Είναι τόσο πολλά, ώστε μπορεί κανείς να βρει σπίτι ακόμα... και χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει χρηματικό ποσό ως ενοίκιο. Στις ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, αλλά και σε αγγελίες, υπάρχουν προσφορές για σπίτια κάθε είδους, οπουδήποτε στην Πόλη του Φωτός.

Η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» ξεκίνησε μια έρευνα ειδικά για τα σπίτια που νοικιάζονται χωρίς ο ιδιοκτήτης να ζητεί χρήματα και εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι τα ανταλλάγματα δεν είναι πάντοτε νόμιμα ή «ηθικά» με την κοινωνικά αποδεκτή έννοια του όρου.

Πολλοί από εκείνους που νοικιάζουν χωρίς να ζητούν ενοίκιο ζητούν από τους ενοικιαστές να κάνουν δουλειές, όπως για παράδειγμα να καθαρίζουν εκτός από το δικό τους διαμέρισμα ή δωμάτιο και εκείνο του ιδιοκτήτη. Αλλοι ζητούν πλύσιμο ρούχων ή άλλες εργασίες. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που αναζητούν σεξ. «Σεξ δύο φορές το μήνα» έγραφε μια αγγελία, ενώ μια άλλη σημείωνε χαρακτηριστικά ότι ζητείται ενοικιαστής ανοιχτός στο μυαλό και αλλού.

Διαμέρισμα με αντάλλαγμα ακόλαστες υπηρεσίες ήταν γραμμένο σε μια τρίτη. Στις περισσότερες τέτοιες αγγελίες οι ιδιοκτήτες ήταν άντρες που νοίκιαζαν σπίτια έναντι σεξουαλικών υπηρεσιών. Το φαινόμενο έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που οργανώσεις για τα δικαιώματα των ενοικιαστών έχουν ξεκινήσει προσπάθεια εντοπισμού αυτών των ιδιοκτητών, ώστε να προστατευτούν όσοι αναζητούν σπίτι.


Rc-Cafe

Ερωτικό κανάλι μόνο για γυναίκες


Το γνωστό ερωτικό περιοδικό για γυναίκες Playgirl, θέτει σε λειτουργία στις ΗΠΑ το πρώτο ερωτικό συνδρομητικό τηλεοπτικό δίκτυο μόνο για γυναίκες, ανακοίνωσε η εταιρία Trans Digital Media.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Playgirl TV "θα προχωρήσει στην παραγωγή καινοτόμων προγραμάτων με τους πιο καυτούς άνδρες, το πιο ερωτικό σεξ και θα παρέχει ερωτικές συμβουλές, απελευθερωμένες από κάθε προκατάληψη", αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

"Οι άνδρες έχουν μια πολλή μεγάλη επιλογή ειδικών προγραμμάτων, αλλά οι γυναίκες γενικά έχουν αγνοηθεί", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Playgirl, στην οποία προστίθεται "οι γυναίκες λατρεύουν και επιθυμούν το σεξ ακριβώς όπως και οι άνδρες και το Playgirl TV θα τους δώσει τη δυνατότητα της ερωτικής επιθυμίας που αναζητούν"
Rc-Cafe

Τραγούδι με 33 βρισιές γνωρίζει μεγάλη επιτυχία!


Ένα τραγούδι που περιέχει 33 υβριστικές λέξεις ανεβαίνει με γρήγορο ρυθμό στα top ten της Μεγάλης Βρετανίας.

Το τραγούδι με τίτλο «F**k It» (I Don't Want You Back-Δεν σε θέλω πίσω) από τον Ιρλανδό-αμερικανό τραγουδιστή Eamon πούλησε 65.000 αντίγραφα μέσα σε δυο ημέρες!!!

Το εν λόγω τραγούδι που περιέχει την λέξη «f**k» είκοσι φορές περιγράφεται ως η γκέτο εκδοχή του τραγουδιού «Nothing Compares 2 U» της Sinead O'Connor.

Ο άνθρωπος πίσω από το τραγούδι δεν είναι κάποιος κακοποιός που μεγάλωσε σε γκέτο αλλά ένας μορφωμένος άντρας μέσης τάξης από την Νέα Υόρκη.

"Όταν ήμουν μικρός η μητέρα μου έβαζε πιπέρι στο στόμα κάθε φορά που έλεγα κάποια βρισιά. Πόναγε πάρα πολύ..." είπε ο δημιουργός της επιτυχίας.

Το single του Eamon γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στις ΗΠΑ αφού μάλιστα έχει δημιουργήσει και νέα μουσική τάση που την ονομάζει "ho-wop".
Rc-Cafe

Μικρός ψαράς - μεγάλο ψάρι!


Ένα αγόρι από την Αυστρία έπιασε ένα ψάρι μήκους 2.13 μέτρων στο πρώτο του ποτέ ψάρεμα!

Ο νεαρός Holger Vukovich χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα συρματόσχοινο για να μπορέσει να βγάλει το τεράστιο ψάρι έξω από το νερό!

Ο 14-χρονος έπιασε το ψάρι βάρους 50 κιλών όταν ο παππούς του πήρε τον ίδιο και ένα φίλο του για το πρώτο τους ψάρεμα στην πόλη Baumgarten.

«Θα ψαρεύαμε κυπρίνους αλλά αμέσως τσίμπησε το ψάρι. Στην αρχή φοβήθηκα γιατί το ψάρι ήταν πολύ δυνατό και με τραβούσε μέσα στο νερό,» είπε ο νεαρός Vukovich.

Ο νεαρός είναι κατά 10 κιλά ελαφρύτερος και 50 πόντους κοντύτερος από το ψάρι που έπιασε!

«Θα βαλσαμώσω το κεφάλι και θα το κρατήσω ως τρόπαιο. Νομίζω πως από δω και πέρα θα ψαρεύω συστηματικά,» είπε ο μικρός
Rc-Cafe

Υεμένη, μια χώρα με πλούσια και εκπληκτική αρχιτεκτονική κληρονομιά…


«Η Δημοκρατία της Υεμένης είναι ένα κράτος στην Αραβική Χερσόνησο στη Νοτιοδυτική Ασία και αποτελεί κράτος της Μέσης Ανατολής. Συνορεύει με το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία. Δυτικά βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα και νότια από τον κόλπο του Άντεν.

Πρωτεύουσα είναι η Σαναά (1.976.081 κάτοικοι, εκτίμηση 2009) ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Άντεν (671.162 κ), η Ταΐζ (539.454 κ.) και η Αλ Χοντέιντα (459.567 κ.)… (Πηγή: Βικιπαίδεια)»Rc-Cafe

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο και δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες...

[Link]
"Όλα για την αγάπη"

Έκλεισε το αεροδρόμιο ....για να ακυρώσει το ταξίδι!


Τη "βοήθεια της Αλ Κάιντα" επικαλέστηκε νεαρά για να μην πει στο φίλο της ότι δεν μπορεί να πάει διακοπές μαζί του….


Μία ανόητη ερωτική ιστορία, στάθηκε η αιτία για να κλείσει το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ για ώρες και να ταλαιπωρηθούν 65000 ταξιδιώτες. Μία 28χρονη από την Κροατία, δεν μπορούσε να πει κατάμουτρα στο φίλο της ότι οι γονείς της δεν της επέτρεπαν να πάει διακοπές μαζί του και για να το αποφύγει επέλεξε μάλλον έναν άστοχο τρόπο…Πήρε τηλέφωνο στο αεροδρόμιο και μιλώντας εκ μέρους της Αλ Κάιντα, απείλησε για δήθεν βόμβα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. "Σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ καλύτερο αν το ταξίδι μας ματαιωνόταν από κάποιον άλλον" αποκάλυψε λίγο αργότερα στο δικαστήριο, όπου οδηγήθηκε κατηγορούμενη μεταξύ άλλων για την εκούσια ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών και την πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο αεροδρόμιο ύψους 1.5 εκατομμυρίων Ευρώ. Οι δημόσιοι κατήγοροι ζήτησαν αρχικά να της επιβληθεί ποινή τριετής φυλάκισης. Το δικαστήριο ωστόσο, μείωσε την ποινή σε διετή φυλάκιση με αναστολή
Rc-Cafe

10 αρχαίοι πολιτισμοί με προηγμένη τεχνολογία


1. Αρχαία Mu ή Λεμουρία
Σύμφωνα με πολλές εσωτεριστικές πηγές, ο πρώτος πολιτισμός δημιουργήθηκε πριν από 78,000 χρόνια στη γιγαντιαία ήπειρο γνωστή σαν Mu ή Λεμουρία και διήρκησε προς έκπληξη, 52,000 χρόνια. Λέγεται πως καταστράφηκε από σεισμούς που έγιναν από μετατόπιση του πόλου που έγινε 26,000 χρόνια πριν, ή περίπου το 24,000 π.Χ.
Η Mu δεν έφτασε σε τόσο υψηλή τεχνολογία, υποθετικά, όσο άλλοι μεταγενέστεροι πολιτισμοί, λέγεται παρόλα αυτά ότι έφτασε σε μια προοδευτική τεχνολογία, κυρίως στην οικοδόμηση μακροχρόνιων μεγαλιθικών κτιρίων που άντεχαν τους σεισμούς. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο κατόρθωμα των Mu λέγεται πως ήταν η επιστήμη της κυβέρνησης.
Υποθέτουμε, ότι υπήρχε μια γλώσσα και μια κυβέρνηση. Η εκπαίδευση ήταν το κλειδί της επιτυχίας της Αυτοκρατορίας, και επειδή κάθε πολίτης γνώριζε τους νόμους του σύμπαντος και του δινόταν πλήρη εκπαίδευση σε ένα επάγγελμα ή μια τέχνη, υπήρξε εξαιρετική οικονομική ευημερία. Η εκπαίδευση ενός παιδιού ήταν υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 21 έτσι ώστε να έχει το δικαίωμα να παρακολουθήσει το σχολείο των πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτή η περίοδος διαρκούσε επτά χρόνια· έτσι η μικρότερη ηλικία που κάποιος μπορούσε να γίνει πολίτης της αυτοκρατορίας ήταν τα 28.

2. Αρχαία Ατλαντίδα
Λέγεται ότι όταν η ήπειρος της Mu βυθίστηκε, οι ωκεανοί του κόσμου έπεσαν δραστικά αφού το νερό ωθήθηκε προς τη νέα λεκάνη του Ατλαντικού. Τα μικρά νησιά που υπήρξαν στον Ατλαντικό κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Λεμούριων βγήκαν ψηλά και ξεράθηκαν εξαιτίας της υποχώρησης του ωκεανού. Η νέα περιοχή που αναδύθηκε ενώθηκε με το Αρχιπέλαγος Poseid του Ατλαντικού ωκεανού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μικρή ήπειρος. Αυτή η ήπειρος ονομάζεται σήμερα από τους ιστορικούς Ατλαντίδα, παρά το γεγονός ότι το πραγματικό της όνομα ήταν Ποσειδωνία.


Πιστεύεται ότι η Ατλαντίδα ανέβασε την τεχνολογία σε πολύ υψηλά επίπεδα, πολύ περισσότερο από αυτό που υπάρχει σήμερα στον πλανήτη μας. Στο βιβλίο A Dweller On two Planets (Ένας κάτοικος σε δύο πλανήτες), που πρώτη φορά υπαγορεύτηκε από τον Phylos το Θιβετανό σε ένα νέο καλιφορνέζο που λεγόταν Frederick Spencer Oliver το 1884, όπως επίσης και σαν συνέχεια το 1940, An Earth Dweller Returns (Ένας γήινος επιστρέφει), αποτελούν μνεία για τέτοιες εφευρέσεις και συσκευές όπως τα κλιματιστικά για να καταπολεμήσουν θανάσιμα και καταστρεπτικά αέρια· airless cylinder lamps (κυκλικά ουράνια σώματα χωρίς ατμόσφαιρα), κρυστάλλινοι αγωγοί φωτισμένοι από τις σκοτεινές δυνάμεις· ηλεκτρονικοί στρατιώτες, όπλα που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια σαν προωστική δύναμη(τα rail-gun είναι παρόμοια, και πολύ νέα εφεύρεση) μονόδρομη μεταφορά· γεννήτριες νερού, ένα εργαλείο για τη συμπύκνωση του νερού από την ατμόσφαιρα· και το Vailx, ένα εναέριο πλοίο που κυβερνούνταν από τις δυνάμεις της αιώρησης και της απώθησης.


Ο οραματιστής, Edgar Cayce, σε ένα ανάγνωσμα μίλησε για τη χρήση των αεροπλάνων και των κρυστάλλων ή της πυρίτιδας που χρησιμοποιήθηκαν για ενέργεια και παρόμοιες εφαρμογές. Μιλάει επίσης για την κακομεταχείριση της ενέργειας και τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφές που έρχονται.

3. Η αυτοκρατορία των Ράμα στην Ινδία
Ευτυχώς, τα αρχαία βιβλία για την Αυτοκρατορία Ράμα της Ινδίας έχουν διασωθεί, αντίθετα με αυτά της Κίνας, της Αιγύπτου, της Κεντρικής Αμερικής, του Περού. Πολλά από αυτά τα αρχαία έθνη είναι τώρα είτε ερημωμένες περιοχές, που έχουν πνιγεί από πυκνή βλάστηση είτε κυριολεκτικά βυθισμένες στον πυθμένα κάποιου ωκεανού. Αλλά η Ινδία, παρά την καταστροφή από πολέμους και εισβολές, κατάφερε να διατηρήσει ένα μεγάλο τμήμα της αρχαίας της ιστορίας.


Για ένα μεγάλο διάστημα, ο Ινδικός πολιτισμός δεν χρονολογούνταν πιο παλιός από το 500 π.Χ., μόλις 200 χρόνια πριν από την εισβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ήπειρο. Τον περασμένο αιώνα, ωστόσο, οι εξαιρετικά εξεζητημένες πόλεις Mohenjo Daro (Λόφος των Νεκρών) και Harappa ανακαλύφθηκαν στην κοιλάδα Indus που σήμερα είναι το Πακιστάν.
Η ανακάλυψη αυτών των πόλεων ανάγκασε τους αρχαιολόγους να χρονολογήσουν την αρχή του Ινδικού πολιτισμού χιλιάδες χρόνια πριν. Μια απορία για τους σημερινούς ερευνητές είναι ότι, οι πόλεις ήταν πολύ εξελιγμένες και αυτό έκανε τους πρωτοπόρους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι θεωρούνταν σαν όλο πριν οικοδομηθούν: ένα εξαιρετικό πρώιμο παράδειγμα σχεδιασμού πόλης.) Κάτι ακόμα πιο αξιόλογο είναι ότι το σύστημα των υδραυλικών σωληνώσεων των υπονόμων κατά μήκος της μεγάλης πόλης είναι ανώτερο από αυτό που υπάρχει στο Πακιστάν, στην Ινδία και στις περισσότερες Aσιατικές χώρες σήμερα.

4. Ο Οσιριακός πολιτισμός της Μεσογείου
Λέγεται ότι την εποχή της Ατλαντίδας και της Ράμα, η Μεσόγειος ήταν μια μεγάλη και εύφορη κοιλάδα. Αυτός ο αρχαίος πολιτισμός, που χρονολογείται πριν την δυναστική Αίγυπτο, ήταν γνωστός σαν Οσιριακός πολιτισμός. Ο ποταμός Νείλος έβγαινε από την Αφρική, όπως και σήμερα, και ονομαζόταν Ποταμός Stix. Ωστόσο, αντί να χύνεται στη Μεσόγειο στο δέλτα του Νείλου στη Βόρεια Αίγυπτο, συνέχιζε στην κοιλάδα, και μετά γυρνούσε προς τα Δυτικά για να χυθεί στο πιο βαθύ τμήμα της Μεσογειακής Κοιλάδας όπου είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη λίμνη και κατόπιν να συνεχίσει μεταξύ της Μάλτας και της Σικελίας, και νότια της Σαρδηνίας στον Ατλαντικό στο Γιβραλτάρ (Οι στήλες του Ηρακλή).

Όταν καταστράφηκε η Ατλαντίδα σε μια κατακλυσμική σύγχυση, αυτή η κατακλυσμική αλλαγή στον Ατλαντικό σιγά-σιγά γέμισε τη Μεσογειακή Λεκάνη, καταστρέφοντας της μεγάλες Οσιριακές πόλεις και αναγκάζοντας τους να καταφύγουν σε ψηλότερες περιοχές. Αυτή η θεωρία βοηθάει να εξηγήσουμε τα παράξενα μεγαλιθικά μνημεία που βρέθηκαν κατά μήκος της Μεσογείου.


Αποτελεί γεγονός αρχαιολογικά ότι υπάρχουν πάνω από 200 γνωστές πόλεις βυθισμένες στη Μεσόγειο. Ο Αιγυπτιακός πολιτισμός, μαζί με το Μινωικό και το Μυκηναϊκό στην Κρή-τη και την Ελλάδα αποτελούν, στη θεωρία, κατάλοιπα αυτής της μεγάλης, αρχαίας κουλτούρας. Αυτός ο πολιτισμός οικοδόμησε τεράστιες μεγαλιθικές αντισεισμικές κατασκευές και είχε ηλεκτρική ενέργεια και άλλες ευκολίες συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εποχής της Ατλαντίδας.

Όπως στην Ατλαντίδα και τη Ράμα, είχαν αερόπλοια και άλλες μεθόδους μεταφοράς, συχνά ηλεκτρικές στην ουσία. Οι περίεργες πίστες Cart στη Μάλτα, που πηγαίνουν πάνω σε λόφους και κάτω από το νερό, μπορεί να είναι τμήμα κάποιας αρχαίας Οσιριακής γραμμής τραμ, που πιθανόν μετέφερε λατομημένες πέτρες σε πόλεις που τώρα είναι βουλιαγμένες.
Πιθανόν το καλύτερο παράδειγμα της υψηλής τεχνολογίας των Οσιριανών είναι η καταπληκτική platform (αποβάθρα) που βρέθηκε στο Ba'albek, στο Λίβανο. Η κύρια πλατφόρμα συγκροτείται από τους μεγαλύτερους λαξευμένους βράχους στον κόσμο, τους γνωστούς τετραγωνισμένους λίθους (ashlars) του Ba'albek. Κάποιες από τις χαρακτηριστικές πέτρες έχουν 82 πόδια μήκος και 15 πόδια πάχος και έχει υπολογιστεί ότι ζυγίζουν 1,200 με 1,500 τόνους η καθεμία!


5. Ο πολιτισμός Uiger της ερήμου Γκόμπι
Λέγεται ότι πολλές αρχαίες πόλεις του πολιτισμού Uiger της ερήμου Γκόμπι υπήρχαν κατά την περίοδο της Ατλαντίδας και του Ράμα. Αν και η Γκόμπι σήμερα είναι μια καυτή land-licked έρημος, αυτές οι πόλεις ήταν λιμάνια ωκεανού. Ο Edgar Cayce είπε κάποια στιγμή ότι οι ανελκυστήρες θα ανακαλυφθούν σε μια χαμένη πόλη στην έρημο Γκόμπι, και αφού αυτό δεν συνέβη ακόμη, δεν αποκλείεται.


Οι Vimanas και άλλες προοδευτικές συσκευές λέγεται ότι χρησιμοπιήθηκαν στην περιοχή Uiger, και ο διάσημος Ρώσος εξερευνητής Nicholas Roerich ανέφερε ότι είδε ιπτάμενο δίσκο πάνω από το βόρειο Θιβέτ τη δεκαετία του '30. Ίσως το σκάφος να ήταν ένα αρχαίο Vimana που ήρθε από μια πόλη που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία Uiger που υπάρχει στο Βόρειο Θιβέτ η στην έρημο Γκόμπι.


Σημαντικό είναι ότι, υποστηρίζεται ότι οι Πρεσβύτεροι της Λεμουρίας, γνωστοί ως το 13ο Σχολείο, μετέφεραν το αρχηγείο τους πριν τον κατακλυσμό στο ακατοίκητο οροπέδιο της Κεντρικής Ασίας που τώρα ονομάζουμε Θιβέτ. Εδώ υποθετικά ίδρυσαν μια βιβλιοθήκη και ένα σχολείο γνωστό ως The Great White Brotherhood (Η Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα).
Για παράδειγμα, ο μεγάλος κινέζος φιλόσοφος Lao Tzu, που γεννήθηκε το 604 π.Χ., μιλούσε συχνά για Αρχαίους Κυρίους (Ancient Masters) και τη βαθιά τους σοφία.

Έγραψε το φημισμένο βιβλίο, Ταο Τε Τσινγκ, πιθανόν το πιο δημοφιλές βιβλίο που έχει ποτέ γραφτεί στα Κινέζικα. Όταν τελικά έφυγε από την Κίνα, κοντά στο τέλος της πολύ μεγάλης του ζωής, ταξίδεψε προς τη δύση στη θρυλική γη του Hsi Wang Mu. Σύμφωνα με τα αρχαία Κινέζικα, αυτό ήταν το αρχηγείο των Αρχαίων Κυρίων (Ancient Ones). Θα μπορούσε αυτό να ήταν η Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα και το 13ο Σχολείο της Λεμουρίας;


6. TIAHUANACO
Όπως στη Λεμουρία και την Ατλαντίδα, οι κατασκευές στη Νότια Αμερική είχαν μεγαλιθικές αναλογίες σχεδιασμένες με πολυγωνικές τεχνικές έτσι ώστε να κάνουν τους ο-γκώδης τοίχους αντισεισμικούς. Η ανθεκτικότητα των τοίχων στους σεισμούς ήταν σημαντική σε όλο το Ring-of-Fire, αρχαία Λεμουρία.


Τα σπίτια και τα κοινοτικά κτίρια ήταν φτιαγμένα από μεγάλιθους. Εξαιτίας της υψηλής εκτίμησης που έδειχνε η κουλτούρα για την καλή διαβίωση των μελλοντικών γενεών και τη σημασία που έδωσαν πάνω στο gradual, διατήρησαν την ανάπτυξη της κοινωνίας, και δημιουργήθηκαν κατασκευές που κράτησαν για χιλιάδες χρόνια. Ένα σπίτι που θα κατασκευαστεί από τσιμέντο, ξύλο και γύψινους τοίχους θα διαρκέσει εκατό χρόνια ή κάπου εκεί, αν διατηρηθεί. Μάρτυρας είναι οι μεγαλιθικές κατασκευές της Αιγύπτου, της Μάλτας, του Περού.

Τα κτίρια αυτά υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Το Κούζκο, η αρχαία πρωτεύουσα του Περού, που κατασκευάστηκε πιθανόν πριν τους Ίνκας, κατοικείτε ακόμη και σήμερα μετά από χιλιάδες χρόνια. Πράγματι, τα περισσότερα κτίρια στο κέντρο του Κούζκο σήμερα έχουν τοίχους που είναι εκατοντάδων ετών (ενώ πιο σύγχρονα κτίρια που κατασκευάστηκαν από τους Ισπανούς ήδη καταρρέουν).


Μόλις μερικά μίλια ανατολικά του Κούζκο υπάρχουν τα ερείπια του Puma Punku, ψηλά στο Altiplano της Βολιβίας. Τα ερείπια του Puma Punku, περίπου ένα μίλι από τα διάσημα ερείπια του Tiahuanaco, είναι ογκώδης μεγαλιθικές κατασκευές που tossed about(διαλύθηκαν) σαν τουβλάκια από παιχνίδι. Τι κατακλυσμική αναταραχή μπορεί να έκανε τέτοιο πράγμα; Αυτό είναι το είδος της μεγαλιθικής κατα-σκευής που είχε προοπτική να διαρκέσει για χιλιάδες χρόνια, αλλά, οι 100-τονοι λίθοι διαλύθηκαν σε κομμάτια από ισχυρές γεωλογικές δυνάμεις.

Φαίνεται ότι η ήπειρος της Νότιας Αμερικής ξαφνικά και βίαια ωθήθηκε προς τα πάνω κατά τη διάρκεια κάποιου κατακλυσμού, κατά πάσα πιθανότητα μετατόπιση του πόλου. Ένα προηγούμενο επίπεδο της θάλασσας μπορεί κανείς να δει σήμερα στα 13,000 πόδια στα όρη των Άνδεων. Πιθανή απόδειξη γι' αυτό το σενάριο είναι ότι, πολλά απολιθώματα του ωκεανού μπορεί να βρεθούν κοντά στη λίμνη Τιτικάκα. Η λίμνη κατοικείται από τους μόνους γνωστούς ιππόκαμπους του γλυκού νερού.

7. Οι Μάγια
Οι πυραμίδες των Μάγια εκτείνονται από την Κεντρική Αμερική εώς και τα Ινδονησιακά νησιά της Ιάβας. Η πυραμίδα του Sukuh, στην πλαγιά του όρους Lawu κοντά στη Sura-karta στην κεντρική Ιάβα είναι ένας καταπληκτικός ναός με πέτρινη στήλη και μια πυραμίδα με διαβαθμίσεις που είναι εφάμιλλη με οποιαδήποτε από αυτές στη ζούγκλα της Κεντρικής Αμερικής. Η πυραμίδα ουσιαστικά είναι ίδια με τις πυραμίδες που βρέθηκαν στην περιοχή των αρχαίων Μάγια στο Uaxactun, κοντά στο Tikal.


Οι αρχαίοι Μάγια ήταν εξαιρετικοί αστρονόμοι και μα-θηματικοί ενώ οι αγροτικές πόλεις τους ζούσαν σε αρμονία με τη γη. Κατασκεύασαν κανάλια και υδροπονικές κηπουπόλεις σε όλη την αρχαία Yucatan Peninsula.


Ο Edgar Cayce αναφέρει τους Μάγια και την τεχνολογία τους σε ένα ανάγνωσμα: Σαν περιγραφή για τον τρόπο κατασκευής της πέτρας: βρίσκουμε ότι ήταν ένα μεγάλο κυλινδρικό ποτήρι (όπως θα λέγαμε σήμερα)· κομμένο με διαμάντια με τέτοιο τρόπο που ο κορυφαίος λίθος στην κορυφή συγκέντρωνε τη δύναμη ή την ισχύ που συλλεγόταν μεταξύ του τέλους του κυλίνδρου και του κορυφαίου λίθου. Όπως σημειώνεται, τα σημεία στη γη, στα οποία ο τρόπος κατασκευής είναι ίδιος, είναι τρία, όπως είναι σήμερα: στο βυθισμένο τμήμα της Ατλαντίδας, ή Ποσειδωνία, όπου ένα τμήμα των ναών μπορεί ακόμη να ανεβρεθεί κάτω από τη λάσπη τόσων χρόνων από το θαλασσινό νερό, κοντά σ' αυτό που είναι γνωστό σαν Bimini, στην ακτή της Φλόριντα.

Και (δεύτερον) στα μνημεία των ναών στην Αίγυπτο, όπου η ύπαρξη έδρασε αργότερα σε συνεργασία με άλλους για να διατηρηθούν τα μνημεία που ήρθαν από τη γη όπου είχαν διατηρηθεί. Επίσης (τρίτον) στα μνημεία που μεταφέρθηκαν σ' αυτό που είναι γνωστό σαν Yucatan, στην Αμερική, όπου αυτές οι πέτρες (που ξέρουν τόσα λίγα γι' αυτές) είναι τώρα, και ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.


Πιστεύεται ότι κάπου στην περιοχή των Μάγια υπάρχει ένα αρχαίο Hall of Records, πιθανόν κάτω από ένα πυραμιδικό συγκρότημα , σε ένα υπόγειο τούνελ και σύστημα θαλά-μων. Κάποιες πηγές λένε ότι αυτός ο θησαυρός αρχαίων γνώσεων έχει κρατηθεί σε κρυστάλλους χαλαζία που είναι εξαιρετικής ποιότητας και έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν μεγάλες ποσότητες πληροφορίας με παρόμοιο τρόπο όπως ένα σύγχρονο CD.

8. Αρχαία Κίνα
Η αρχαία Κίνα, γνωστή σαν Han China, λέγεται ότι προήλθε, όπως όλοι οι πολιτισμοί, από την τεράστια ήπειρο του Ειρηνικού, Λεμουρία. Οι αρχαίοι Κινέζοι είναι γνωστοί για τα sky-chariots, τη γεωμαντεία, και την κατασκευή νεφρίτη που μοιράζονταν με τους Μάγια. Πραγματικά, οι αρχαίες ιστορίες των Κινέζων και των Μάγια φαίνεται ότι συνδέονται.


Οι ανθρωπολόγοι δίνουν μεγάλη σημασία στην περίπτωση να έφτασε Ταοιστική επίδραση στην Κεντρική Αμερική με την παρουσίαση συμβόλων και επαναλαμβανόμενα σχέδια της δυναστείας Shang (to Γιν-Γιανγκ είναι το πιο γνωστό, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα) και μετά συνδέοντας αυτά με γνωστές τέχνες των Μάγια και τα ανάγλυφα. Ο νεφρίτης είχε μεγάλη σημασία για τους Κινέζους Shang. Μέχρι στιγμής, η πηγή του νεφρίτη στην Κίνα δεν έχει εξακριβωθεί. Πολύ απ' αυτό μπορεί να έχει έρθει από την Κεντρική Αμερική.

Ακόμη και η πηγή στην Κεντρική Αμερική αποτελεί ένα μυστήριο· πολλά αρχαία μεταλλεία νεφρίτη πιστεύεται ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Οι ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ταξίδια των Κινέζων, μεταξύ 500-300 π.Χ., μπορεί να συνδυάστηκαν με την Ταοιστική παράδοση για τα μαγικά μανιτάρια ή τα βότανα για τη μακροζωία.


Πολύ συχνά οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούνται σαν οι δημιουργοί κάθε ανακάλυψης από το χαρτί τουαλέτας, τον ανιχνευτή σεισμών, τα χάρτινα χρήματα, τα κανόνια, την τεχνολογία ρουκετών, τις μεθόδους εκτύπωσης, και χιλιάδες άλλες έξυπνες και υψηλής τεχνολογίας πράγματα. Το 1959 αρχαιολόγοι στην Κίνα ανακάλυψαν belt buckles φτιαγμένα από αλουμίνιο χιλιάδες χρόνια πριν. Το αλουμίνιο γενικά κατασκευάζεται από βωξίτη με ηλεκτρική ενέργεια.

9. Αρχαία Αιθιοπία και Ισραήλ
Από αρχαία κείμενα όπως η Βίβλος και το ββλίο της Αιθιοπίας Kebra Negast, έχουμε ιστορίες για την υψηλή τεχνολογία της αρχαίας Αιθιοπίας και του Ισραήλ. Λέγεται ότι ο ναός της Ιερουσαλήμ ιδρύθηκε πάνω σε τρεις γιγαντιαίες τετράγωνες πέτρες παρόμοιες μ' αυτές στο Ba'al-bek, στο Λίβανο.

Σήμερα, ο τιμώμενος Ναός του Σολόμωντα και ο μουσουλμανικός ναός Μουσουλμανικός Τρούλος του Βράχου υπάρχουν σ' αυτή τη θέση, των οποίων η ίδρυση φαίνεται ότι φτάνει πίσω στον Οσιριακό πολιτισμό. Όπως οι περισσότερες μετέπειτα Φοινικικές κατασκευές, το κτίριο στο Ναό για την Κιβωτό της Διαθήκης και οι ναοί στην Αιθιοπία είναι οι τελευταίες από τις μεγαλιθικές κατασκευές. The massive Temple Mount που κατασκευάστηκε από το Βασιλιά Σολομώντα στα ερείπια ενός προηγούμενου μεγαλιθικού ναού, φτιάχτηκε για να αποθηκευτεί το αρχαίο ενθύμιο γνωστή σαν Κιβωτός της Διαθήκης
Η Κιβωτός της Διαθήκης λέγεται ότι ήταν ένα κουτί που ήταν ηλεκτρική γεννήτρια και είχε πολλά ιερά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός συμπαγούς χρυσού αγάλματος από προηγούμενους πολιτισμούς που ονομάζεται το Άγιο των Αγίων.

Αυτό το κουτί και το χρυσό άγαλμα λέγεται ότι μεταφέρθηκαν από το θάλαμο του Βασιλιά στην Μεγάλη Πυραμίδα στην Αίγυπτο από τον Μωυσή κατά τη περίοδο της ομαδικής Εξόδου.


Πολλοί μαθητές πιστεύουν ότι η Κιβωτός της Διαθήκης, όπως άλλα αρχαία τεχνουργήματα, ήταν ουσιαστικά ηλεκτρικές συσκευές, κάποιες από τις οποίες λατρεύονταν στους ναούς σαν μάντες. Η Βίβλος διηγείται πόσο βέβαιο είναι ότι αναρμόδια άτομα που θα ακουμπήσουν την κιβωτό θα πεθάνουν από ηλεκτροπληξία.


10. Το Βασίλειο του Aroi Sun του Ειρηνικού

Ο τελευταίος αρχαίος πολιτισμός στη λίστα μου είναι η σχεδόν άγνωστη αρχαία κουλτούρα του Βασιλείου του Aroi Sun του Ειρηνικού. Ενώ η ονομαζόμενη χαμένη ήπειρος της Λεμουρίας βυθίστηκε πριν από 24,000 χρόνια σε μια μετατόπιση του πόλου, ο Ειρηνικός αργότερα επανακατοικήθηκε από μια φυλετική μίξη όλων των πολιτισμών, από τη Ράμα, την Κίνα, της Αφρική την Αμερική.


Ένα εξελιγμένο νησιώτικο έθνος, με μεγαλύτερες εκτάσεις γης απ' ότι είναι συνήθως στον Ειρηνικό, μεγάλωσε γύρω από την Πολυνησία, τη Μελανησία και τη Μικρονησία. Αρχαίοι θρύλοι στην Πολυνησία αποδίδουν αυτό τον εξαιρετικό πολιτισμό στο Βασίλειο του Αroi που υπήρξε πολλές χιλιάδες χρόνια πριν από την επαναανακάλυψη του Ειρηνικού από τους Ευρωπαίους.

Οι Aroi δημιούργησαν πολλές από τις μεγαλιθικές πυραμίδες, platforms(τις πλατφόρμες), τόξα, δρόμους και αγάλματα σε κάθε σημείο του Κεντρικού Ειρηνικού. Όταν κάποιοι από τους πάνω από 400 λόφους από χαλίκι εκσκάφθηκαν στη Νέα Καληδονία στη δεκαετία του '60, βρέθηκε με τη βοήθεια του ισότοπου άνθρακα ότι στήλες από ασβέστη και κοχύλια χρονολογούνταν από το Γέιλ και το Μουσείο της Νέας Καληδονίας πριν το 5120 π.Χ. και το 10,950 π.Χ. Αυτές τις παράξενες στήλες μπορεί να τις δει κανείς στο Νότιο τμήμα της Νέας Καληδονίας και στο Νησί των Πεύκων (Isle of Pines).


Σύμφωνα με τους νησιώτες της ανατολικής πλευράς, τα αγάλματα των νησιών περπατούσαν ή αιωρούνταν έτσι ώστε να μετακινούνται σπειροειδώς με την πορεία του ρολογιού γύρω από το νησί. Στο νησί του Pohnpei, οι μικρονήσιοι δηλώνουν ότι οι λίθοι από την πόλη των έντεκα τετραγωνικών μιλίων αιωρήθηκαν ως το σημείο.


Οι πολυνήσιοι της Νέας Ζηλανδίας, του Νησιού του Πάσχα, της Χαβάης και Ταϊτής πιστεύουν ότι οι πρόγονοι τους είχαν την ικανότητα να πετούν και ταξίδευαν μέσω του αέρα από νησί σε νησί. Ήταν αυτή η πτήση Air Atlantis που σταμάτησε στη Μάλτα, στο Ba'albek, και στη Ράμα και προκαθόρισε για το απόμακρο αλλά διάσημο συνεδριακό κέντρο στο Νησί του Πάσχα;

rc-cafe

ένα αμερικάνικο supercar

Το εντυπωσιακό Verde θα αποδίδει από 400 έως 638 ίππους ανάλογα με την έκδοση
Ονομάζεται Verde και έρχεται από την αμερικάνικη εταιρεία που ακούει στο όνομα Revenge. Το αυτοκίνητο θα χρησιμοποιεί κινητήρες V8 με πάνω από 600 ίππους, ενώ θα υπάρχει και μια υβριδική έκδοση. Οι επιδόσεις είναι κορυφαίες ενώ η παραγωγή θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους.
Το μοντέλο της αμερικάνικης Revenge που μόλις παρουσιάστηκε στην έκθεση του Ντιτρόιτ θα χρησιμοποιεί κινητήρα V8 της Ford Racing με 605 ίππους ενώ υπάρχει και υπετροφοδοτούμενος LS9 της GM με 638 ίππους. Για τους πιο «πράσινους» οπαδούς η Revenge ανακοίνωσε και μια υβριδική έκδοση που θα ονομάζεται Hp2g Hybrid και θα χρησιμοποιεί επίσης V8 ο οποίος με τη χρήση βιοαιθανόλης θα αποδίδει 400 ίππους, και θα έχει κατανάλωση στα 2,3 λίτρα/100 χιλιόμετρα! Το σασί του θα είναι κατασκευασμένο από ελαφριά υλικά όπως το αλουμίνιο και τα ανθρακονήματα και το βάρος του δεν θα ξεπερνά τα 1.600 κιλά, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι θα βασίζεται σε αυτό του Ford GT. Τα 0-100 χ.α.ω. θα έρχονται σε 3 ή 5 δλ. ανάλογα με την έκδοση, ενώ η τελική ταχύτητα θα φτάνει τα 321 χ.α.ω. και εναλλακτικά με κιβώτιο πιο μακριών σχέσεων θα μπορεί να φτάσει έως τα 386 χ.α.ω. Η τιμή του έχει οριστεί στις 190.000 δολάρια στην Αμερική, ενώ η εταιρεία λέει ότι το Verde θα είναι στην παραγωγή στο τέλος του χρόνου.

Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε και τα συνοικέσια


"Περίπου το 10% των πελατών μου υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρήματα να σπαταλήσουν (για να παντρευτούν) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης", δηλώνει ο Μαρκ Λιν, διευθυντής της εταιρίας Vietnam Brides International Matchmaker, στη Σιγκαπούρη. "Στο παρελθόν, τα κορίτσια παντρεύονταν μέσα σε μια με δύο εβδομάδες. Τώρα χρειάζονται ένας με δύο μήνες", προσθέτει από το μικρό γραφείο του στο εμπορικό κέντρο της Σιγκαπούρης. "Οι δουλειές επλήγησαν από την κρίση. Στο παρελθόν, λάμβανα περίπου 20 τηλεφωνήματα την ημέρα. Τώρα, σχεδόν δεν χτυπάει το τηλέφωνο", λέει η Χάνα, η οποία εργάζεται στο Truelove International Matchmaker στη Σιγκαπούρη. "Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική πίεση που προκύπτει μέσα σε ένα γάμο είναι πλέον δυσβάσταχτη", συμπληρώνει η ίδια. Τα νιόπαντρα ζευγάρια στη Σιγκαπούρη, ξοδεύουν, κατά παράδοση, χιλιάδες δολάρια καθώς η γαμήλια δεξίωση που παραθέτουν για φίλους και συγγενείς είναι πολυτελής. Πολλά γραφεία συνοικεσίων βρίσκουν ταίρι στους αδέσμευτους, ενώ άλλα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να βρουν νύφη από το εξωτερικό. Έναντι 5.450 δολαρίων, ένας επίδοξος γαμπρός μπορεί να εξασφαλίσει νύφη μέσω του πρακτορείου. Στη συνέχεια να τη στείλει στο γιατρό και να βγάλει άδεια γάμου. Ολα αυτά μέσα σε 12 ώρες, αρκεί, βέβαια, να ενδιαφέρεται και η νύφη
Rc-Cafe

Δώστε στιλ στο σπίτι σας


Μια όμορφη συλλογή από διακοσμητικά αυτοκόλλητα. Δημιουργίες της σχεδιαστικής ομάδας από την Βραζιλία “Diz Decor”, η οποία ειδικεύεται σε αυτοκόλλητα που έχουν σκοπό να ομορφύνουν τους τοίχους του σπιτιού μας. Όχι μόνο δίνουν ζωή σε ένα δωμάτιο, αλλά αλλάζει και όλη την διακοσμητική προοπτική του. Οι τιμές τους ξεκινούν από 40€ και ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του σχεδίου μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 140€. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ.


Βεβαια εμείς θα σας προτείναμε να δημιουργήσετε τα δικά σας αυτοκόλλητα χρησιμοποιώντας ως υλικό αυτοκόλλητο βινύλιο (από αυτό που χρησιμοποιείτε στις διαφημιστικές πινακίδες)
Rc-cafe

Ο λόγος ... για τις μέλισσες....

Οι μέλισσες θυμούνται πρόσωπα

Είναι μικρές αλλά πανέξυπνες. Ο λόγος για τις μέλισσες οι οποίες μπορούν να αναγνωρίζουν και να θυμούνται πρόσωπα όπως διαπίστωσαν έκπληκτοι οι επιστήμονες.

Μάλιστα χρησιμοποιούν μία συγκεκριμένη τεχνική (σχηματική επεξεργασία) που χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι , με την οποία συνδυάζουν τα συστατικά ενός προσώπου (μάτια, αυτιά, μύτη και στόμα) ώστε να σχηματίσουν ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα σχεδιάζοντας εικόνες με πρόσωπα και τοποθετώντας σε μερικές απο αυτές μπολ με νερό στο οποίο είχε διαλυθεί ζάχαρη ενω στις υπόλοιπες μπολ με σκέτο νερό.

Οι μέλισσες σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα πρόσωπα που τις προμήθευαν με ζαχαρούχο νερό πηγαίνοντας συνέχεια εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγκέφαλος της μέλισσας έχει ένα εκατομμύριο νευρώνες ενώ ο ανθρώπινος εγκέφαλος 100 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Sexy Myla 1

Πολεμική Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα

Από τις δύο μεγάλες σχολές μηχανικών της Αρχαίας Ελλάδας, της Σικελικής του Αρχύτα του Ταραντίνου και της Αλεξανδρινής του Διάδη του Πελαίου, έμελλε να προκύψει η γένεση του πρώτου πυροβόλου όπλου. Η πολύχρονη χρήση των βλητικών μηχανών στην μακεδονική εκστρατεία της Ασίας, εξάντλησε κάθε πειραματικό στάδιο μηχανικών εφαρμογών και έδωσε την δυνατότητα να αναζητηθούν νέες μορφές όπλων με ακόμα καλύτερη κατασκευή και αυξημένο βεληνεκές.

Στις ραψωδίες Δ και Φ της Οδύσσειας, ο Όμηρος, αναφερόμενος στον περίφημο τοξότη Πάνδαρο και στο ισχυρότατο τόξο του με το οποίο τραυμάτισε το Μενέλαο, καθώς και στο εξίσου ισχυρότατο τόξο του Οδυσσέα με το οποίο σκοτώθηκαν οι μνηστήρες από το μοναδικό αξιόλογο χειριστή του, παρουσιάζει τις αρχαιότερες αρχές της βλητικής. Στα δύο παραπάνω τόξα διαφαίνεται η ανάγκη της αύξησης του βεληνεκούς και η ανάλογη ανάγκη της αύξησης της ισχύος του. Τόσο οι τοξότες, οι ιπποτοξότες ή εφιπποτοξότες (Ηρόδοτος 9,49) όσο και οι ακοντιστές (Θουκυδίδης 3,97 και Ηρόδοτος 8,90), υπήρξαν αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης από τους αρχαιότερους μηχανικούς. Το βεληνεκές και η ισχύς του βλήματος αφενός και τα όρια φυσικής αντοχής του χειριστή αφετέρου, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν σε μια αλληλοεξάρ-τηση αναλογιών. Με τις εμπειρίες της γνώσης αυτής, η βλητική πέρασε στο δεύτερο στάδιο του διάμεσου (δηλαδή της χρήσης αντικειμένου με την παρεμβολή κάποιου μέσου). Στο στάδιο αυτό, μετά τη χρήση των τόξων καθιερώνονται και οι σφενδόνες.

Μάλιστα τα ομηρικά κείμενα αναφέρονται σε ένα εκλεκτό τύπο πολεμιστή για τον οποίο δεν υπάρχει θέση στη σύγχρονη πολεμική διαδικασία. Πρόκειται για τον αμφιδέξιο πολεμιστή. Στην κατηγορία αυτή ανήκε, για παράδειγμα, ο Αστερόπαιος, ο οποίος «εξεσφενδόνιζε ταυτόχρονα δύο δόρατα, αφού ήταν μοναδικό στο να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια με τον ίδιο τρόπο» (Ιλιάδα Φ162-163). Αυτό δείχνει ότι οι δεξιόχειρες και αριστερόχειρες τοξότες και σφενδονίτες δεν αντιστοιχούσαν σε δύο σύνολα στρατιωτών, αλλά σε ένα με τις ειδικότητες χειριστού τόξου και χειριστού σφενδόνης.

Σύμφωνα με το Στράβωνα, οι σφενδόνες επινοήθηκαν από τους Αιτωλούς στην περίοδο των πολέμων τους εναντίον των Επειών. Στην αρχική κατασκευή τους περιγράφονται σαν κοινοί ιμάντες πλατύτεροι στο μέσον, ή σαν τεμάχια δέρματος με προέκταση ιμάντων, ταινιών, σχοινιών ή αλυσίδων (κώλων) στα άκρα τους. Ο όρος «βελοσφενδόνη» που συναντάται στον Πλούταρχο (Σύλλας, 18), αναφέρεται στην εξέλιξη του όπλου αυτού, όπως και η κεστροσφενδόνη (βλέπε Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 2). Η τελειότερη μορφή της εξέλιξης αυτής ήταν η χειροβαλλίστρα, φορητή χειροσφενδόνη με μεγάλη βλητική δύναμη λόγω της χρήσης μεταλλικών ελατηρίων. Η χρήση του όπλου αυτού στα πεδία των μαχών ήταν αρκετά αποτελεσματική, και ακριβώς για το λόγο αυτό συναντάμε τη συμμετοχή σώματος σφενδονιτών στο στρατό του Δημήτριου του Πολιορκητή, στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα. Η μηχανοποίηση της τοξοβολίας, όπως φαίνεται από τις μετέπειτα κατασκευές, χωρίστηκε σε δύο σχολές έρευνας και εφαρμογής.

Στις έρευνες των σχολών αυτών το αντικείμενο επικεντρώθηκε στο βεληνεκές, στην αποτελεσματικότητα, στην πρακτική εφαρμογή, στην οικονομία στρατιωτικών δυναμικού και, οπωσδήποτε, στην ενέργεια που απαιτούσε σφαιρικές και πολυποίκιλες γνώσεις. Για το λόγο αυτό διαπιστώνουμε πως οι εφαρμογές πρωτότυπων θεωριών, όπως αυτή των συνδυασμών, αναγνωρίστηκαν και διερευνήθηκαν πρώτα με τη διαίσθηση και ύστερα με την πρακτική χρήση. Μάλιστα, αν μεταφερθούμε στο πεδίο δοκιμών του νεογέννητου πυροβολικού του 4ου π.Χ. αιώνα, θα δούμε τη θεωρία των συνδυασμών σε πλήρη εφαρμογή. Χειριστές, σημειωτές, γεωμέτρες, τοπογράφοι και εκτιμητές συμβάλλουν στην ανεύρεση του σωστού βεληνεκούς, όπου το βλήμα θα μεταφέρει και θα αυξήσει στην πορεία του την ορμή και τη δύναμη της αρχικής του ενέργειας. Ο συνδυασμός για τη λύση τέτοιων προβλημάτων, με ανομοιογενή υλικά βλητικής (πέτρες, βέλη, ακόντια, μολύβδινα βλήματα, πυρφόρα υλικά και άλλα) είχε σαν αποτέλεσμα την αυξομείωση του μεγέθους των τηλεβόλων. Η μία σχολή προσανατολίστηκε προς τη σμίκρυνση και η άλλη προς τη μεγέθυνση των μηχανών. Τα αντίστοιχα κατασκευάσματα τους διακρίνονται στις λιθοβόλες σφενδόνες και τις χειροβαλλίστρες αφενός, και στις βαλλιστρίδες και τους τριταλινυαίους καταπέλτες αφετέρου. Ωστόσο, η ιστορία των βλητικών αυτών μηχανών αριθμεί τουλάχιστον δύο χιλιετίες.

«ETODOMO», ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΟΠΛΟΠΟΙΟΙ

Η προπαρασκευή για πόλεμο, η οποία και δημιούργησε τις αρχαιότερες συντεχνίες κατασκευαστών όπλων, ήταν άμεσα εξαρτημένη από τους σιδεράδες, χαλκουργούς ή ορειχαλκουργούς, που στα συλλαβικά κείμενα της μυκηναϊκής εποχής τους συναντάμε με το γενικό όρο «ΚΑΚΕWΈ». Μια ενδιαφέρουσα προφορά του όρου αυτού, που προτείνεται από τον καθηγητή Πολ Φορ, η «ΚΗΑLΚΕWΕS» ανταποκρίνεται στο ετυμολογικό φάσμα που συνδέει τις αρχαιότερες μορφές του ελληνικού αλφάβητου (κυπριακό και κρητομυκηναϊκό) με σημερινά τοπωνύμια (Χαλκίδα, Χαλκιδική και άλλα) και, πάνω απ' όλα, μας δίνει την ουσιαστική ερμηνεία του παρακάτω χωρίου του ιστορικού Διόδωρου του Σικελιώτη: «Οι δε Τύριοι χαλκείς έχοντες τεχνίτας και μηχανοποιούς κατασκεύασαν φιλότεχνα βοηθήματα». (Ιστορική βιβλιοθήκη 12, 43) Τα φιλότεχνα βοηθήματα, διάφορες βλητικές και άλλες αμυντικές μηχανές (βλέπε Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 3), όπως βλέπουμε, ήταν κατασκευασμένα από τους «χαλκείς» (ορειχαλκουργούς) που αναφέρει ο Διόδωρος, δηλαδή τους «ΚΗΑLΚΕWΕS». Σε αυτούς λοιπόν αναφέρονται οι Μυκηναίοι άρχοντες, όταν χρειάστηκε να γίνει αναγκαστική εκποίηση μετάλλων για την κατασκευή όπλων, όπως αναφέρεται σχετικά:

Οι επίτροποι και οι επιστάτες, οι έπαρχοι, οι κλειδούχοι, οι ελεγκτές των καρπών και των συγκομιδών θα παραδώσουν τον ορείχαλκο των ιερών για να κατασκευαστούν αιχμές ακοντίων και λάμες σπαθιών στις παρακάτω αναλογίες: Ο επίτροπος της Πίσας δύο κιλά, ο έπαρχος 750 γραμμάρια. (Πινακίδα ΡΥ, Jn 829).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παράδοση αυτή κατασκευάστηκαν 34.000 αιχμές βελών. Οι ενεπίγραφες πινακίδες της Κνωσού, της Πύλου και των Μυκηνών που αναφέρονται στους ορειχαλκουργούς ξεπερνούν τις εκατό. Αν σε αυτές προσθέσουμε και άλλες συναφείς που αναφέρονται στους οπλοποιούς (ETOMODO), στα μέταλλα των ναών (KAKO NAWIYO) ή στους τοξότες (KEKIDE), θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η οπλοποιία στήριξε το δόγμα της προπαρασκευής για πόλεμο και δημιούργησε τις βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη της μηχανικής. Η αλληλένδετη σχέση της οπλοποιίας με τη μηχανική στηρίχθηκε από το απώτατο παρελθόν στις πλουσιοπάροχες στρατιωτικές χορηγίες. Μετά την Αθήνα και τις Συρακούσες, όπου γεννήθηκε το αρχαιότερο πυροβολικό, η Αλεξάνδρεια και η Ρόδος παρουσίασαν με τη σειρά τους αξιόλογες σχολές. Η οικονομική ευμάρεια, η ίδρυση της γνωστής Βιβλιοθήκης και η συγκέντρωση της γνώσης στην Αλεξάνδρεια, δημιούργησαν το αρχαιότερο πολυτεχνείο της ιστορίας. Σε διάστημα τριών αιώνων στη σχολή αυτή διερευνήθηκε το ευρύτερο φάσμα των θετικών επιστημών.

Οι χορηγίες των Πτολεμαίων, μεταξύ άλλων, έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να στραφούν στη μελέτη της τελειοποίησης των μακεδονικών πολεμικών μηχανημάτων και στη λύση των προβλημάτων που παρουσίαζε η χρήση τους.

Τα έργα των μηχανικών, Αρχιμήδη (Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένην έφοδος), Φίλωνα Βυζαντίου (Μηχανική Σύνταξις) Αθηναίου (Περί Μηχανημάτων), Κτησιβίου (Υπομνήματα Μηχανικά), Βίτωνα (Κατασκευαία Πολεμικών Οργάνων) και Ήρωνα του Αλεξανδρέα (Χειροβαλλίστρας Κατασκευής και Συμμετρία), θεωρούνται ο πυρήνας πάνω στον οποία διαμορφώθηκε η επιστήμη της βλητικής. Στη συνέχεια δίνουμε τις περιγραφές δύο τηλεβόλων της Αλεξανδρινής εποχής, όπως παρουσιάστηκαν αυτές στα πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου στις αρχές του αιώνα μας. Πρόκειται για διασωθέντα αποσπάσματα από τη Μηχανική Σύνταξη του Φίλωνα και τα Βερολοποιϊκάτου Ήρωνα Κτησίβιου. Ο πλήρης τίτλος του δεύτερου έργου Ήρωνος Κτησίβιου Βελοποιϊκά δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον συγγραφέα ανήκει. Σημειώνουμε όμως πως στις κατασκευές του Κτησίβιου, οι περιγραφές των οποίων διασώθηκαν από μεταγενέστερους συγγραφείς, αναφέρονται τριών ειδών τηλεβόλα με τα οποία μπορούσε να εκτελεστεί βολή βαρέων λίθων σε μεγάλη απόσταση. Στις δύο κατασκευές η βολή γινόταν με πεπιεσμένο αέρα (αερότονα τηλεβόλα), ενώ στην τρίτη με τη χρήση ελατηρίων ή τεντωμένων χορδών.

ΤΟ ΤΗΛΕΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Ο πατέρας της Αναγέννησης Φραγκίσκος Πετράρχης (1304-1374) ενθάρρυνε τους φίλους του να τον βοηθούν στην αναζήτηση χαμένων χειρογράφων της ελληνικής και της λατινικής λογοτεχνίας και στην αντιγραφή αρχαίων επιγραφών, γιατί, όπως έγραψε ο ίδιος, τα κλασικά κείμενα αποτελούσαν ιστορικά ντοκουμέντα και «ήταν το πολυτιμότερο εμπόρευμα από όσα πωλούσαν οι Κινέζοι και οι ’ραβες» («EPISTOLAE VARIAE» 29). Πράγματι, σαν κυνηγός χειρογράφων, αντέγραψε ιδιοχείρως όσα δεν μπορούσε να αγοράσει και ταυτόχρονα είχε μισθωμένους αντιγραφείς. Αν και αντίθετος του εκκλησιαστικού κατεστημένου, σε ηλικία 42 χρόνων βρέθηκε προϊστάμενος της εκκλησίας της Πίζας.

Σε μια εκκλησιαστική βιβλιοθήκη της Βερόνας ανακάλυψε ένα χαμένο χειρόγραφο του Κικέρωνα, ενώ στη Λιέγη βρήκε το λόγο «PROARCHIA» του ίδιου συγγραφέα. Ο μεγάλος αυτός σοφός λοιπόν, που το πάθος του για την αρχαιότητα του έκανε να ντύνεται με την τήβεννο των αρχαίων συγκλητικών, είναι ο μόνος συγγραφέας που αναφέρεται σχετικά στο τηλεβόλο του Αρχιμήδη. Στο έργο του «DE REMEDIIS URTIUSQUE FORTUNAE» (Περί θεραπευτικών μέσων εκατέρας των τυχών) διαβάζουμε:

Έχω αναρίθμητες μηχανές και βλητικά (βαλλιστικά) μηχανήματα. Τον μη επιδεκτικόν μίμησης κεραυνό κατόρθωσε να τον μιμηθεί η ανθρώπινη μανία καταστροφικότητας. Οι εξακοντιζόμενοι από τις νεφέλες του ουρανού κεραυνοί, εξεσφενδονίζονται τώρα από ένα φονικό μηχάνημα (όργανο), η κάνη του οποίου είναι κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο. Μερικοί πιστεύουν ότι το μηχάνημα αυτό εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών από τα στρατεύματα του στρατηγού των Ρωμαίων Μάρκελλου. Αλλά, όμως, εκείνος (ο Αρχιμήδης) εφεύρε αυτό, στην προσπάθεια του να διαφυλάξει την ελευθερία των συμπολιτών του και να αποτρέψει την καταστροφή της πατρίδας του.

Ωστόσο δε θέλησε να προχωρήσει στην τεχνική περιγραφή του όπλου αυτού. Το μυστικό διατηρήθηκε έναν ολόκληρο αιώνα μετά το θάνατο του Πετράρχη και παρουσιάστηκε από έναν άλλο συλλέκτη αρχαίων χειρογράφων, ο οποίος μάλιστα την ιδιοποιήθηκε. Πρόκειται για το διάσημο Ιταλό ζωγράφο και μηχανικό Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519) που στην πραγματεία του με τίτλο Architronio παρουσίασε το παραπάνω τηλεβόλο.

Τα σχέδια και οι σημειώσεις του αναφέρονται στο μηχάνημα για το οποίο μας πληροφορεί ο Πετράρχης. Πρόκειται για ένα τηλεβόλο με κάνη δύο μέτρων μήκους και διάμετρο μερικά εκατοστά. Στο άκρο της κάνης που ο χειριστής τοποθετούσε το σφαιρικό βλήμα, ήταν προσαρμοσμένο μέσα σε ένα δοχείο το οποίο ήταν κλεισμένο αεροστεγώς. Το δοχείο αυτό θερμαινόταν μέχρι το σημείο της διαπύρωσης. Από άλλο δοχείο, το οποίο βρισκόταν λίγο ψηλότερα, μεταφερόταν απότομα με τη χρήση ειδικής στρόφιγγας νερό στο διάπυρο δοχείο. Η ενέργεια που δημιουργούσε η αστραπιαία μετατροπή του νερού σε ατμό, εξεσφενδόνιζε το βλήμα. Ο καθηγητής Ευάγγελος Σταμάτης που ασχολήθηκε διεξοδικά με τα έργα του Αρχιμήδη, υποστηρίζει ότι το σφαιρικό βλήμα του τηλεβόλου ήταν λίθινο ή μεταλλικό, βάρους 36 κιλών και κάλυπτε ένα βεληνεκές έξι σταδίων, περίπου 1200 μέτρα. Αν και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν αναφέρει την πηγή των πληροφοριών του για την κατασκευή του τηλεβόλου, σήμερα είναι επίσημα παραδεκτό ότι πρόκειται για το μηχανικό επίτευγμα του Αρχιμήδη. Σε μια συλλογική εργασία αφιερωμένη στους κώδικες και τα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδικό ένθετο του περιοδικού Europeo tο 1982, γίνεται μία πλήρης παρουσίαση του έργου, συμπεριλαμβανομένων και των κωδίκων της Μαδρίτης που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, το 1967, καθώς επίσης και ενός άλλου χειρογράφου που βρέθηκε στη Φλωρεντία και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1975 από τον Cadro Pedretti. Στην εργασία αυτή, από την οποία προέρχεται και το πρωτότυπο σχέδιο του τηλεβόλου του Λεονάρντο, οι παραπάνω ερευνητές αναφέρονται «στο κανόνι θερμικής ενέργειας του Αρχιμήδη, το οποίο παρουσίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε ένα χειρόγραφο της περιόδου 1487-1490». Μάλιστα οι ίδιοι συμπεραίνουν ότι ο Λεονάρντο χρησιμοποίησε τις πληροφορίες του Πετράρχη ή άλλες πηγές που ακόμα παραμένουν απροσδιόριστες (σημειώνοντας το όνομα του ιστορικού Gugliemo Di Pastregno). Στο ίδιο κείμενο επίσης διαπιστώνεται και το συμπέρασμα πως η χρήση θερμικής ενέργειας στο όπλο του Λεονάρντο προέρχεται από τις «περί ατομικίνηοης» θεωρίες του Ήρωνα της Αλεξάνδρειας.

Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αποτέλεσε την τροχοπέδη της καλπάζουοας τεχνολογικής έρευνας, η οποία κυοφορούσε ήδη την επιστήμη της ρομποτικής (αυτοματοποιητικής) με τις γνωστές κατασκευές του Ήρωνα και των άλλων μηχανικών. Το αποτέλεσμα της διασποράς των επιστημόνων και των έργων που διασώθηκαν θεωρείται σαν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες του ελληνισμού. Τα δευτερεύοντα πνευματικά κέντρα της εποχής (Αθήνα, Ρόδος, Πέργαμος, Κόρινθος, Αντιόχεια) δε στάθηκαν ικανά να προσελκύσουν τη διανόηση της Αλεξάνδρειας. Οι επερχόμενες δυνάμεις των Ρωμαίων, του χριστιανισμού, των Βυζαντινών και της αραβικής διανόησης, επωφελούμενες από τη διασπορά αυτή, επιδόθηκαν στην αφομοίωση των όσων απέμειναν. Το τέλος της Αλεξανδρινής σχολής, επίσης, συνδέεται και με τους συλλέκτες των παλιών χειρογράφων. Από τις πληροφορίες του Σενέκα αλλά και τη θωράκιση των Αράβων με πολλά βλητικά μηχανήματα, φαίνεται ότι, η δεύτερη μεγάλη διασπορά της διανόησης των ελληνιστικών κέντρων της Ανατολής, που έγινε μεταξύ 6ου και 7ου μ.Χ. αιώνα, ωφέλησε ιδιαίτερα τους ’ραβες. Έτσι εξηγούνται και τα χιλιάδες ακαταχώρητα αραβικά χειρόγραφα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Ινδικής πόλης Aligarth.

Συνδετικοί κρίκοι της αλεξανδρινής εποχής με την Αναγέννηση είναι, ο νεοπλατωνικός πανεπιστήμονας Πρόκλος, ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Καλλίνικος ο Ηλιουπολίτης, ο Μάρκος ο Γραικός, ο Ηρών ο Βυζάντιος και άλλοι σοφοί τους οποίους θα δούμε στη συνέχεια της έρευνας για τους σχεδιαστές όπλων του Βυζαντίου
του Γιώργου Χαραλαμπόπουλου
Rc-Cafe

Ρόφημα με... μυρμήγκια τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Επί αιώνες το μυρμήγκι Polyrhachis vicina θεωρούνταν πολύτιμο στην κινεζική αυτοκρατορία και στο Θιβέτ χρησιμοποιούνταν ως τονωτικό ρόφημα για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανακούφιση από τους πόνους της αρθρίτιδας. Ο Δρ Τζον Ουίλκινσον, λέκτορας Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ, μελέτησε τις ιδιότητες του κινεζικού μυρμηγκιού, το οποίο κατάφερε να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν στη σχετική έρευνα.
«Αυτά τα μυρμήγκια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος έχει αντιοξειδωτική δράση και -όπως αποδείχθηκε από την μελέτη- διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μυρμήγκια φαίνεται πως επιδρούν στο ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο αντίστοιχο του τζίνσενγκ και της βιταμίνης Ε» εξηγεί ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια πολύ συναρπαστική στιγμή για την ιατρική. Τώρα έγκειται στους ερευνητές να αναλύσουν τα συστατικά των εντόμων και τον τρόπο με τον οποίο αυτά ωφελούν την υγεία. Ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος χώρος επιστημονικής μελέτης» προσθέτει.

Αν και οι παραδοσιακοί εντομοφάγοι συνδέονται συνήθως με ηπείρους όπως η Αφρική, η Ασία και η Αυστραλία, ο Δρ Ουίλκινσον τονίζει ότι ροφήματα μυρμηγκιών έχουν κάνει πρόσφατα την εμφάνισή τους στην Καλιφόρνια ως παραισθησιογόνα, ενώ το Μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν στη Βρετανία ως τονωτικά.

Το μυρμήγκι προτιμάται κυρίως από τους ηλικιωμένους στην Κίνα. Πράγματι, οι Κινέζοι το θεωρούν θαυμάσιο έδεσμα, ενώ παράγουν από αυτό κρασί ή μπίρα. Το BBC μεταδίδει πως βρετανική εταιρεία ξεκίνησε μόλις πρόσφατα την παρασκευή και την πώληση ενός αναψυκτικού που ονομάζεται Ant (μυρμήγκι) και δρα ως διεγερτικό, προσφέροντας την εναλλακτική λύση για ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι ή το Red Bull.
Rc-Cafe

Οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν πάντα θύματα -τουλάχιστον ανθρώπινα θύματα

Οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν πάντα θύματα -τουλάχιστον ανθρώπινα θύματα. Είτε λόγω της εποχής που συνέβησαν -πολύ πριν εμφανιστεί το ανθρώπινο είδος- είτε λόγω του απομακρυσμένου και αραιοκατοικημένου τόπου που δέχθηκε το πλήγμα. Ορισμένες, μάλιστα, είναι τόσο καταστροφικές που βαφτίστηκαν από τους επιστήμονες γεγονότα «επιπέδου εξαφάνισης ειδών», Extinction Level Events. Γνωστότερο τέτοιο γεγονός, εκείνο της Κρητιδικής - Τριτογενούς περιόδου που τερμάτισε την παντοκρατορία των δεινοσαύρων και οδήγησε πολλά ακόμη, λιγότερο διάσημα, είδη στην εξαφάνιση. Το αίτιο της καταστροφής διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Πολλοί εικάζουν ότι η καταστροφή προκλήθηκε από πτώση μετεωρίτη μεγάλου μεγέθους, ενώ άλλοι την αποδίδουν σε αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Και οι δύο απόψεις στηρίζονται σε σοβαρές ενδείξεις - από τη μία τεράστιοι κρατήρες από πτώση μετεωρίτη που χρονολογούνται σε εκείνη την εποχή και από την άλλη παράγοντες που δείχνουν αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πέρα από τους μετεωρίτες και τα ηφαίστεια, σε τέτοιες καταστροφές έχουν οδηγήσει και άλλοι παράγοντες, και μάλιστα για περισσότερες από μία φορές. Η πτώση της στάθμης των θαλασσών (τέλη Ορδοβίκειας Περιόδου, Πέρμιος Περίοδος κ.α.), οι μακροχρόνιοι παγετώνες (Πέρμιος - Τριασσική, τέλη Ορδοβίκειας), η μακροχρόνια υπερθέρμανση (Παλαιόκαινος), η απομάκρυνση των ηπείρων, η ωκεανική αντιστροφή (η άνοδος στην επιφάνεια της θάλασσας νερού μη εμπλουτισμένου με οξυγόνο).

Τα «περιστατικά επιπέδου εξαφάνισης ειδών» των τελευταίων 450 εκατομμυρίων χρόνων υπολογίζονται το πολύ έως είκοσι, με πέντε να είναι τα πιο σοβαρά, δηλαδή αυτά κατά τα οποία εξαφανίστηκε μεγάλο ποσοστό της πανίδας. Επειδή, όμως, ουδέν κακόν αμιγές καλού, τέτοιου είδους καταστροφές υποβοήθησαν την εξελικτική διαδικασία και άνοιξαν το δρόμο για τα σημερινά είδη και τη δική μας κυριαρχία.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και ανάλογα περιστατικά στην εποχή μας. Το 1908 συνέβη ένα γεγονός που θα κόστιζε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους -αν δεν είχε συμβεί στην ερημιά της Σιβηρίας. Η λεγόμενη Έκρηξη της Τουνγκούσκα προκλήθηκε από την εναέρια έκρηξη ενός μετεωρίτη διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων κατά την επαφή του με την ατμόσφαιρα. Η έκρηξη υπολογίστηκε ως 1.000 φορές ισχυρότερη από αυτή στη Χιροσίμα με τη ρήψη της βόμβας, και εξαφάνισε ογδόντα εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 2150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Χιλιάδες ακόμα μικρότεροι μετεωρίτες πέφτουν κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα, οι περισσότεροι χωρίς θύματα, πέρα από πολύ σπάνιες και εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σε άλλες ιστορικές φυσικές καταστροφές το ανθρώπινο είδος δεν έτυχε της ευτυχούς απουσίας του. Κοντινό παράδειγμα η έκρηξη του Ηφαιστείου της Θήρας, η οποία όχι μόνο κατέστεψε το νησί και την αποικία που διατηρούσαν οι Μινωίτες στο Ακρωτήρι αλλά εικάζεται ότι ευθύνεται και για την καταστροφή των Μινωικών πόλεων στην Κρήτη, είτε εξαιτίας ενός Τσουνάμι που ακολούθησε την έκρηξη, είτε ενός ισχυρού σεισμού που προηγήθηκε (η παλαιότερη θεωρία ότι έφταιγε η τέφρα από το ηφαίστειο ανατράπηκε επιστημονικά). Ο Μινωϊκός πολιτισμός, πάντως, δεν εξαφανίστηκε αμέσως μετά την καταστροφή αλλά οι απώλειες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν οδήγησαν στην σταδιακή αποδυνάμωση του. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές πάντα αφήνουν το στίγμα τους στην ανθρώπινη ιστορία.

Αν οι Μινωιτες είχαν χρόνο να ξεπέσουν, οι κάτοικοι της Πομπηίας δεν ήταν τόσο τυχεροί. Πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο, και μάλιστα μετά από γερό μεθύσι, αφού η έκρηξη του Βεζούβιου έγινε την επομένη του εορτασμού προς τιμήν του Ηφαίστου το 79 μ.Χ. (Ηφαίστεια- Βουλκανάλια). Η πόλη καλύφθηκε από λάβα και στάχτη, και οι άτυχοι κάτοικοι μετατράπηκαν σε ανθρώπινα αγάλματα. Δεν εγκατέλειψαν, όμως, τους απογόνους τους χωρίς κληρονομιά: Η πόλη -από τον 17ο αιώνα που ανακαλύφθηκε- αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό και δέχεται περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο
Rc-Cafe

Σεφ μηνύει τον εργοδότη του για κλοπή...συνταγών

Ενας σεφ από τη νότιο Κίνα μήνυσε τον εργοδότη του και ιδιοκτήτη εστιατορίου στον Γκουανγκτονγκ γιατί είχε τοποθετήσει μυστική κάμερα στην κουζίνα του για να υποκλέπτει τις μυστικές συνταγές του.

Ο σεφ, που θεωρείται από τους κορυφαίους στην καντονέζικη κουζίνα, ανακάλυψε μια κάμερα μέσα στην κουζίνα του την οποία όπως ισχυρίζεται είχε τοποθετήσει ο εργοδότης του για να ανακαλύψει τα μυστικά των συνταγών του.
Ο σεφ προχώρησε στην υποβολή αγωγής και ζητά αποζημίωση 12.000 δολαρίων για ψυχική οδύνη, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post.
Ο εργοδότης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η κάμερα είχε τοποθετηθεί για να παρακολουθεί εάν το προσωπικό της κουζίνας τεμπελιάζει και όχι για να καταγράφει τις συνταγές του σεφ
Rc-Cafe

Η λήψη ιχθυελαίου μπορεί να αποτρέψει ψυχικές νόσους

Η λήψη μιας κάψουλας ιχθυελαίου κάθε μέρα μπορεί να αποτρέψει σοβαρές ψυχικές νόσους, όπως η ψύχωση και η σχιζοφρένεια, σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την προστατευτική δράση των ιχθυελαίων στον εγκέφαλο στο ότι περιέχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ήδη γνωστό από άλλες μελέτες ότι προστατεύουν την καρδιά.

Η έρευνα, από αυστριακούς, ελβετούς και αυστραλούς επιστήμονες, υπό τον δρα Πολ Άμινγκερ, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Archives of General Psychiatry" (Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής), σύμφωνα με το BBC. Μεταξύ των ερευνητών βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, επίσης από το ίδιο αυστριακό πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ιχθυελαίων/ωμέγα-3 επί τρίμηνο εμφάνισε την ίδια αποτελεσματικότητα με την φαρμακοθεραπεία, μειώνοντας τα ποσοστά εμφάνισης ψυχώσεων. "Η ανακάλυψη ότι η θεραπεία με μια φυσική ουσία μπορεί να εμποδίσει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την εμφάνιση της ψυχωτικής διαταραχής, δίνει ελπίδες ότι πιθανώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα αντιψυχωτικά φάρμακα", σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Τα ισχυρά αντιψυχωτικά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που κάνει ορισμένους ανθρώπους να τα αποφεύγουν. Από την άλλη, τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια γίνονται γενικά καλά ανεκτά και είναι εύκολα στη λήψη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η διεθνής ομάδα των ερευνητών μελέτησε 81 άτομα που θεωρούνταν ότι είχαν υψηλό ρίσκο εμφάνισης ψύχωσης, είτε λόγω οικογενειακού ιστορικού σχιζοφρένειας ή παρόμοιων διαταραχών, είτε επειδή ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Οι μισοί ασθενείς πήραν συμπληρώματα ιχθυελαίου (1,2 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) επί 12 εβδομάδες και οι άλλοι μισοί πήραν ένα εικονικό φάρμακο. Κανείς ασθενής δεν ήξερε τι χάπι έπαιρνε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς επί ένα έτος μετά το πείραμα για να δουν ποιοι τελικά θα εμφάνιζαν κάποια ψύχωση. Όπως διαπίστωσαν, αυτό συνέβη σε 11 άτομα της δεύτερης ομάδας που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο και σε μόλις δύο άτομα της πρώτης ομάδας που είχαν πάρει τα ιχθυέλαια/ωμέγα-3.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά, καθώς αλλάζουν τον τρόπο μετάδοσης των σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
Rc-Cafe

Zenvo ST1

Είναι απορίας άξιο πώς οι Σκανδιναβοί, που μεγαλώνουν σε τόσο ψυχρά κλίματα, καταφέρνουν να κατασκευάζουν μοντέλα που προκαλούν καύσωνα στην αυτοκίνηση. Για παράδειγμα, η Koenigsegg έχει να κοκορεύεται πως είναι η εταιρεία με το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στο κόσμο, ενώ η Zenvo είναι μία ακόμη δανέζικη εταιρεία που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των supercars.

Για όσους δεν την γνωρίζουν η επωνυμία της Zenvo προέρχεται από τον συνδυασμό των δύο ιδρυτών της (των Jesper Jensen και Troells Vollertsen) και όπως οι ίδιοι δηλώνουν «στόχος μας είναι να κερδίσουμε μία θέση στο πάνθεον των supercars». Ο σχεδιασμός του ST1 χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και στο εγχείρημα των δύο Δανών έβαλε το χεράκι της και η GM.


Βαγγελίστρα μου!
Το πάζλ της κατασκευής του ST1 συμπληρώνουν 69 κομμάτια εξ ολοκλήρου από ανθρακονήματα. Η εξωτερική εμφάνιση είναι τόσο άγρια όσο ο ατίθασος χαρακτήρας του ST1, και το κάνει να μοιάζει έτοιμο να κατασπαράξει οτιδήποτε βρεθεί στο διάβα του. Τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα, οι αεραγωγοί και η διπλή απόληξη της εξάτμισης το κάνουν εκτός από άγριο και επικίνδυνα όμορφο. Από πλευράς μηχανικών μερών, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες από το γεγονός πως το ST1 θα διαθέτει υδραυλικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση ώστε το αμάξωμα να μπορεί να ανυψώνεται αρκετά εκατοστά για να μπορεί να αποφεύγει διάφορα «εμπόδια» (π.χ. σαμαράκια)

1.104 ίπποι είναι καλά;
Ο V8 κινητήρας προέρχεται απο την GM και οι βελτιώσεις έγιναν στη διάρκεια του 2008 με την πρώτη δοκιμή να γίνεται στις 22 Μαΐου, αποφέροντας στους μηχανικούς τα αποτελέσματα που επιδίωκαν. Έτσι, μετά και τις τελευταίες δοκιμές που έγιναν τον Οκτώβρη, ο V8 έχει χωρητικότητα 7 λίτρα και απέκτησε σύστημα υπετροφοδότησης. Έτσι, αποδίδει την τρομακτική ισχύ των 1.104 ίππων και η ροπή αγγίζει τα 145,7 χλγμ


Τη μετάδοση της κίνησης αναλαμβάνει 6άρι μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, που χρησιμοποιείται και το Ford GT. Όσο για τις επιδόσεις; Απαιτούνται μόλις 3" για τη διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 375 χλμ./ώρα! Το ST1 θα μπει στην παραγωγή το 2009. «Παραγωγή», τρόπος του λέγειν, καθότι θα υπάρξουν μόλις 15 κομμάτια και ανάλογα με τη ζήτηση, ποιος ξέρει, μπορεί και άλλα τόσα...

Κείμενο: Ξενοφών Οικονομόπουλος

Από τη Γη στη Σελήνη

Πάτησε στην πραγματικότητα ο άνθρωπος στην επιφάνεια της Σελήνης ή οι αποστολές του προγράμματος Apollo ήταν στην πραγματικότητα μια καλοστημένη μεγαλειώδης απάτη; Η ερώτηση μάλλον ακούγεται αφελής, όμως υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων, ειδικών και μη, που υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Φεβρουάριο του 2001 προβλήθηκε στο Αμερικανικό κανάλι FOX TV, μια εκπομπή-ρεπορτάζ με τίτλο «Θεωρία Συνομωσίας: Πατήσαμε στη Σελήνη;» (Conspiracy Theory: Did we Land on the Moon?). Η κεντρική ιδέα της εκπομπής ήταν ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ προσσελήνωση, ούτε καν προσέγγιση επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη, και ότι όλες οι επισκέψεις του προγράμματος Apollo στη Σελήνη ήταν κατασκευασμένες-κινηματογραφημένες σε επίγειες μυστικές εγκαταστάσεις.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που διατυπωνόταν αυτή η θεωρία. Ήδη από τη δεκαετία του 60 υπήρχαν αρκετοί ερευνητές και συγγραφείς και λίγοι επιστήμονες που υποστήριζαν ότι, για μια σειρά από λόγους, το ταξίδι στη Σελήνη ήταν αδύνατο. Μετά τις προσσεληνώσεις του προγράμματος Apollo η άποψη αυτή μετασχηματίσθηκε στη θεωρία ότι κάτι ύποπτο υπήρχε στις επισκέψεις στη Σελήνη και προβλήθηκε η πιθανότητα οι επισκέψεις αυτές να ήταν σκηνοθετημένες σε επίγειες εγκαταστάσεις. Ο πιο γνωστός από τους υπέρμαχους αυτής της θεωρίας είναι ο Bill Kaysing ο οποίος από το 1956 έως το 1963 εργαζόταν σε έναν από τους προμηθευτές της NASA και συγκεκριμένα την εταιρεία Rocketdyne που είχε αναλάβει τμήμα της εξέλιξης του κινητήρα των αποστολών Apollo.

Τα τελευταία 10 χρόνια, όπως έχει συμβεί και με όλες τις θεωρίες συνομωσίας, το συγκεκριμένο θέμα έχει αναπαραχθεί πολλές φορές, κυρίως μέσω του internet. Η εκπομπή του FOX έδωσε στην παραπάνω θεωρία την ώθηση της ευρείας δημοσιότητας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Οι υποστηρικτές της θεωρίας ξεκινούν κατά κανόνα την ανάλυσή τους παραθέτοντας δύο στοιχεία-δεδομένα:

- περισσότερο από το 30% του αμερικανικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι προσσεληνώσεις του προγράμματος Apollo ήταν σκηνοθετημένες

- δεν υπήρξε ποτέ επανδρωμένη αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης στη Σελήνη, ενώ και οι Αμερικανικές αποστολές τερματίσθηκαν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Apollo.

Το πρώτο στοιχείο δίνει ένα χαρακτήρα νομιμοποίησης και κοινής αποδοχής στη θεωρία, ενώ το δεύτερο θέτει, υπό τη μορφή διαπίστωσης, ένα ερώτημα. Η απάντηση στο γιατί τερματίσθηκαν οι αμερικανικές αποστολές, και γιατί δεν υπήρξαν προσσεληνώσεις Σοβιετικών κοσμοναυτών, πρέπει να αναζητηθεί σε κάποιο καλά φυλαγμένο μυστικό. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η βάση πάνω στην οποία μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οποιαδήποτε θεωρία πλανητικής ή κοσμικής συνομωσίας.

Τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών της θεωρίας περί σκηνοθετημένων-κατασκευασμένων προσσεληνώσεων μπορούν να διακριθούν σε δύο βασικές κατηγορίες:

Τεχνικά-πρακτικά προβλήματα

Φ. 1 Ζώνες Van Allen

πηγή: http://www.windows.ucar.edu

Ζώνες Van Allen

Οι ζώνες Van Allen είναι ομάδες ηλεκτρονίων (ηλεκτρικού φορτίου έως 10 MeV) και πρωτονίων, (10-100 MeV) τα οποία έχουν παγιδευτεί από το μαγνητικό πεδίο της γης. Η εσωτερική ζώνη ανακαλύφθηκε το 1958 μετά τις αποστολές Explorer και εκτείνεται από 400 έως 12.000 Km από την επιφάνεια της Γης, ενώ η εξωτερική ζώνη εκτείνεται από 12.000 έως 60.000 Km. Τα παραπάνω μεγέθη είναι προσεγγιστικά, καθώς διαφέρουν ανάλογα με το δυναμικό των παγιδευμένων σωματιδίων ενώ παρουσιάζονται και μερικές ανωμαλίες εξαιτίας της απόκλισης του γεωμετρικού από το μαγνητικό άξονα της Γης.

Το βασικό επιχείρημα που σχετίζεται με τις ζώνες Van Allen έχει να κάνει με τη ραδιενέργεια που θα αντιμετώπιζαν οι αστροναύτες καθώς τα διαστημικά οχήματα είναι υποχρεωμένα να τις διασχίσουν στο ταξίδι για τη Σελήνη.

Κρατήρας προσσελήνωσης και σεληνιακή σκόνη

Κατά τις τηλεοπτικές εικόνες της προσσελήνωσης φαίνεται ένα σύννεφο σκόνης να σηκώνεται λόγω της λειτουργίας του κινητήρα που επιβραδύνει την κάθοδο στην επιφάνεια της Σελήνης. Παρόλα αυτά, στις εικόνες μετά την προσσελήνωση και όταν οι αστροναύτες έχουν ήδη κατέβει στην επιφάνεια, φαίνονται τα αποτυπώματα των βημάτων τους στο έδαφος σχεδόν δίπλα στη σεληνάκατο. Πώς συνέβη αυτό εφόσον η σκόνη είχε ήδη σηκωθεί; Επιπρόσθετα δεν υπάρχει κρατήρας από τη λειτουργία του κινητήρα, ο οποίος σημειώνεται ότι είχε ισχύ πρόωσης της τάξης των 44.000 N (10.000 lbf).

Φ. 2 Apollo 15

πηγή: NASA

Κυματισμός της σημαίας

Η Αμερικανική σημαία την οποία η αστροναύτες έστησαν στην επιφάνεια της Σελήνης φαίνεται να κυματίζει (φ. 2). Πώς είναι αυτό δυνατό απουσία ατμόσφαιρας και άρα αέρα;

Λειτουργία του κινητήρα κατά την αποσελήνωση

Κατά την αποχώρηση των αστροναυτών από την επιφάνεια της Σελήνης, ο κινητήρας της σεληνακάτου δεν εξάγει ορατή φλόγα, όπως θα περίμενε κανείς.

Ανωμαλίες στο φωτογραφικό υλικό

Απουσία άστρων από τις φωτογραφίες

Η απουσία άστρων από τις φωτογραφίες των αστροναυτών αποτελεί ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα των υποστηρικτών της θεωρίας. Θεωρητικά η απουσία ατμόσφαιρας η οποία έχει ως αποτέλεσμα το σκοτεινό ουρανό ακόμα και κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής ημέρας, θα έκανε ευκολότερη την παρατήρηση των άστρων.

Οι σκιές των αντικειμένων και αστροναυτών

Σε ότι αφορά τις σκιές των αστροναυτών αλλά και άλλων αντικειμένων που εμφανίζονται στις φωτογραφίες, τα επιχειρήματα αφορούν δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή (φ. 3) που ενώ ο αστροναύτης είναι στη σκιά της σεληνακάτου εμφανίζεται «φωτισμένος», ή εκείνη (φ. 4) στην οποία ενώ ο αστροναύτης έχει την πλάτη του στον ήλιο, είναι ορατές πολλές λεπτομέρειες της σκιασμένης στολής του.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά φωτογραφίες (φ. 5) στις οποίες τα εμφανιζόμενα αντικείμενα ή αστροναύτες δεν έχουν παράλληλες, αλλά συγκλίνουσες σκιές. Δηλαδή είτε υπάρχουν περισσότερες της μιας (ήλιος) πηγές φωτός είτε η μοναδική πηγή φωτός είναι πολύ κοντά στο θέμα της φωτογραφίας.

Φ. 3 Apollo 11

πηγή: NASA

Φ. 4 Apollo 11

πηγή: NASA

Φ. 5

πηγή: badastronomy.com

Το φόντο των φωτογραφιών

Στις φ. 6,7 φαίνεται το ίδιο ακριβώς φόντο, αλλά ενώ στη μια διακρίνεται η σεληνάκατος, στην άλλη αυτή δεν υπάρχει.

Φ. 6,7 Apollo 17

πηγή: NASA

Ποιότητα των φωτογραφιών

Η ποιότητα όλων των φωτογραφιών που έχουν παρουσιαστεί είναι πραγματικά εξαιρετική λαμβανομένου υπ΄ όψιν ότι πολλές από αυτές έχουν τραβηχτεί με μηχανές που ήταν στερεωμένες στο στήθος των αστροναυτών και άρα δεν υπήρχε η δυνατότητα πλήρους ελέγχου εστίασης και κεντραρίσματος.

Φ. 8 Apollo 16

πηγή: NASA

Πιθανό φωτομοντάζ

Σε αρκετές φωτογραφίες (ενδεικτικά παρουσιάζεται μόνο η φ. 8) οι «σταυροί» της μηχανής φαίνεται να είναι πίσω από το αντικείμενο της φωτογραφίας. Δηλαδή οι υποστηρικτές της θεωρίας συνομωσίας ισχυρίζονται πώς είτε οι σταυροί ήταν ζωγραφισμένοι στο φόντο, είτε τα αντικείμενα στο προσκήνιο προστέθηκαν με φωτομοντάζ μετά τη λήψη της φωτογραφίας.ΑΝΑΛΥΣΗ

Πολλά από τα παραπάνω «επιχειρήματα» είναι προφανές ότι είναι διάτρητα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και αστεία. Όμως από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που τα αποδέχονται και τα αναπαράγουν θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει μια σύντομη αναφορά ακόμη και σε αυτά.

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στη δυσπιστία του Αμερικανικού κοινού για τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη, όντως υπάρχει μια έρευνα στην οποία το 30% περίπου των ερωτηθέντων εμφανίζονται σκεπτικοί σχετικά με τα ταξίδια στη Σελήνη. Όμως αυτό που δεν λέγεται από τους υποστηρικτές της θεωρίας συνομωσίας είναι ότι η έρευνα αυτή διεξήχθη από τη Knight Newspapers μόλις ένα χρόνο μετά την αποστολή του Apollo 11 και αφορούσε ένα τυχαίο δείγμα 1.721 ανθρώπων. Ουσιαστικά η σημερινή αξία της ως επιχείρημα-δεδομένο είναι μηδενική καθώς και το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό, κυρίως όμως λόγω της χρονικής περιόδου. Είναι λογικό, ένα χρόνο μετά την 1η προσσελήνωση ο μέσος άνθρωπος να μην έχει «χωνέψει» ακόμα το πραγματικά μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας. Στα 30 χρόνια που ακολούθησαν, οι διαστημικές αποστολές και τα επιστημονικά δεδομένα που αυτές συσσώρευσαν, έχουν οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη εξοικείωση και αύξηση της επιστημονικής γνώσης, σε ότι αφορά το διάστημα και τις διαστημικές αποστολές. Στατιστικές του 1995 (Time/CNN) και του 1999 (Gallup) δίνουν ένα ποσοστό 6% με αμφιβολίες σχετικά με τις επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη. Το ποσοστό αυτό αν και σαφώς μακριά από το προβαλλόμενο 30%, εξακολουθεί να είναι μεγάλο, μπορεί όμως μάλλον εύκολα να δικαιολογηθεί στα πλαίσια της έξαρσης των κάθε είδους θεωριών συνομωσίας σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 90.

Πράγματι, υπήρξαν «μόλις» 6 επανδρωμένες προσσεληνώσεις στα πλαίσια του προγράμματος Apollo (η 7η, το Apollo 13, δεν τα κατάφερε λόγω βλάβης-ατυχήματος), ενώ δεν υπήρξε καμία επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη στα πλαίσια του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η κούρσα του διαστήματος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80, υπήρξε σε μέγιστο βαθμό πολιτικό στοίχημα με τρεις βασικούς στόχους: τον 1ο άνθρωπο στο διάστημα, τον 1ο άνθρωπο στη Σελήνη, τη μεγαλύτερης διάρκειας διαβίωση ανθρώπου στο διάστημα. Αντίπαλοι, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση, μέσω των διαστημικών τους προγραμμάτων, το σκόρ 1-2, με τη διαφορά ότι ο ένας πόντος των ΗΠΑ ήταν αυτός με τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή απήχηση. Στην πραγματικότητα όμως τα επιστημονικά αποτελέσματα των επανδρωμένων προσσεληνώσεων δεν ήταν σημαντικότερα από εκείνα των μη επανδρωμένων Σοβιετικών προσσεληνώσεων των αποστολών Luna ή των από Γης ή τροχιακών παρατηρήσεων μέσω φασματοσκοπικών και άλλων εκ του μακρόθεν μεθόδων παρατήρησης-εξερεύνησης. Σε ότι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος καμία επανδρωμένη πτήση δεν προσέφερε ούτε ένα κλάσμα όσων έχουν προσφέρει το ταξίδι του Voyager ή το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Τέλος σε ότι αφορά τη διεξαγωγή ιατρικών και άλλων επιστημονικών πειραμάτων ο Σοβιετικός-Ρωσικός διαστημικός σταθμός, ή οι αποστολές των διαστημικών λεωφορείων υπήρξαν ασύγκριτα πιο παραγωγικές από το πρόγραμμα Apollo. Βέβαια δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς την τεχνογνωσία και εμπειρία που προσέφεραν στη NASA οι αποστολές Apollo, στοιχεία τα οποία αξιοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό στα επόμενα στάδια του διαστημικού προγράμματος.

Ουσιαστικά η συνέχιση των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη είχε τρομερά μεγάλο κόστος σε σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ειδικά δε όταν ο πρωταρχικός στόχος που ήταν πολιτικός είχε επιτευχθεί, για τις ΗΠΑ, ή αποτύχει για τη Σοβιετική Ένωση. Και πολύ περισσότερο όταν η επιστημονική έρευνα και η εξερεύνηση του διαστήματος μπορούσε να εξυπηρετηθεί με άλλους πιο αποτελεσματικούς και λιγότερο δαπανηρούς τρόπους. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η εξερεύνηση του διαστήματος είναι πρώτιστα ζήτημα οικονομικών πόρων.

Το πιθανότερο είναι ότι επανδρωμένες διαπλανητικές αποστολές θα πραγματοποιηθούν ξανά μόνο στα πλαίσια κατασκευής κάποιου μόνιμου διαστημικού σταθμού σε έδαφος άλλου πλανήτη, ή για την εκμετάλλευση σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, πάντα στη λογική θετικού αποτελέσματος στις σχέσεις κόστους-οφέλους.

Ας δούμε τώρα τα επιμέρους επιχειρήματα των υποστηρικτών των σκηνοθετημένων προσσεληνώσεων. Μια βασική παράμετρος που πρέπει ο αναγνώστης στο μυαλό του είναι ότι στη Σελήνη η εφαρμογή των νόμων της φυσικής έχει διαφορετικά αποτελέσματα εξαιτίας της έλλειψης ατμόσφαιρας και της μειωμένης βαρύτητας.

Τεχνικά-πρακτικά προβλήματα

Ζώνες Van Allen

Στην πραγματικότητα οι κίνδυνοι από ραδιενέργεια στα διαπλανητικά ταξίδια δεν είναι μόνο οι ζώνες Van Allen. Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι οι ζώνες αυτές αποτελούν το μικρότερο από τους ραδιενεργούς κινδύνους καθώς είναι γνωστές και χωρικά περιορισμένες. Οι κυριότεροι κίνδυνοι προέρχονται από κοσμική ακτινοβολία, κυρίως λόγω σημαντικών ηλιακών εκρήξεων (ηλιακός άνεμος), αλλά και δευτερογενείς, από την πρόσκρουση ύλης επί του διαστημικού οχήματος και της διάσπασης αυτής σε υποατομικά ραδιενεργά σωματίδια. Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν γνωστοί πριν από τις αποστολές του προγράμματος Apollo και απετέλεσαν έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες στο σχεδιασμό και προγραμματισμό των αποστολών. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη δεκαετία του 60 είχαν καταβληθεί έντονες προσπάθειες στην κατεύθυνση της πρόγνωσης των ηλιακών φαινομένων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας, αν και χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Παράλληλα μεγάλη έμφαση δόθηκε στην παθητική ασφάλεια-θωράκιση των διαστημικών οχημάτων, αλλά και στην καταγραφή των δόσεων ραδιενέργειας που παρέλαβαν οι διάφορες αποστολές Apollo. Τα στοιχεία των καταγραφικών απορρόφησης ακτινοβολίας που έφεραν οι αποστολές Apollo δίνουν ισοδύναμες βιολογικές δόσεις πολύ μικρότερες των 5rem/yr που είναι το διεθνές όριο βιολογικής δόσης για εργαζόμενους που χειρίζονται ραδιενεργό υλικό.

Κανείς ποτέ δεν ισχυρίσθηκε ότι τα διαστημικά ταξίδια είναι απόλυτα ασφαλή. Απλά κατεβλήθησαν και καταβάλλονται προσπάθειες να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλή. Συνοψίζοντας, όντως οι κίνδυνοι από τη ραδιενέργεια αποτελούν ίσως το σημαντικότερο κίνδυνο για επανδρωμένα διαπλανητικά ταξίδια. Στην προετοιμασία του προγράμματος Apollo δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση και ποσοτικοποίηση αυτών των κινδύνων ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις ζώνες Van Allen το πέρασμα των διαστημικών οχημάτων διαμέσου αυτών ήταν αρκετά γρήγορο ώστε, σε συνδυασμό με την εξωτερική θωράκιση, η απορροφούμενη δόση να είναι σε χαμηλά, απόλυτα αποδεκτά επίπεδα.

Κρατήρας προσσελήνωσης και σεληνιακή σκόνη

Κατ΄ αρχήν η ισχύς του κινητήρα προσσελήνωσης (44.000 Ν) είναι αρκετά μικρή σε σχέση με τους πυραύλους φορείς που χρησιμοποιούνται για την απογείωση, κάτι που άλλωστε είναι λογικό βάσει της βαρύτητας που πρόκειται να υπερνικηθεί σε κάθε περίπτωση αλλά και του προωθούμενου βάρους (κατά την προσσελήνωση «απουσιάζει» σημαντική ποσότητα καυσίμου αλλά και το όχημα διοίκησης το οποίο παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο κινητήρας των πυραύλων φορέων του προγράμματος Apollo είχε ισχύ περίπου 900.000 Ν, ενώ οι κύριοι κινητήρες των διαστημικών λεωφορείων έχουν ισχύ περίπου 2.000.000 Ν.

Ο κινητήρας προσσελήνωσης λειτούργησε σε πλήρη ισχύ στη φάση της εξόδου της σεληνακάτου από την τροχιά γύρω από τη Σελήνη και στα πρώτα στάδια επιβράδυνσης της καθόδου. Στα τελικά στάδια προσσελήνωσης ο κινητήρας λειτουργούσε περίπου στο 30%, δηλαδή «δίνοντας» περίπου 13.000 Ν. Το ακροφύσιο του κινητήρα είχε διάμετρο 1,4m και άρα επιφάνεια 1,5m2. Συνεπώς στο τελικό στάδιο της καθόδου η ώθηση του κινητήρα μεταφράζεται σε πίεση περίπου 9.000 N/m2, ή 0,01atm (με στρογγυλοποίηση δεκαδικού προς τα πάνω), τιμή αρκετά χαμηλή.

Σε ότι αφορά τη μετακίνηση σκόνης, σε συνθήκες κενού η ώθηση του κινητήρα επηρεάζει ουσιαστικά μόνο τη νοητή προέκταση του κώνου του ακροφυσίου, καθώς δεν υπάρχουν αέριες μάζες οι οποίες θα μεταφέρουν την κινητική ενέργεια της ώθησης σε κάποια απόσταση. Δηλαδή αναμένει κανείς τη μετακίνηση σκόνης μόνο στην προβολή του νοητού κώνου στην επιφάνεια του εδάφους. Μικρή μετατόπιση σκόνης πέραν αυτής περιοχής αναμένεται μόνο λόγω των ίδιων των μορίων της πρωτογενώς μετακινηθείσας σκόνης.

Κυματισμός της σημαίας

Στις περισσότερες αποστολές Apollo οι ίδιοι οι αστροναύτες φρόντισαν να στήσουν τις σημαίες ώστε να φαίνεται ότι κυματίζουν για αισθητικούς λόγους, εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια του αντικειμένου σε συνθήκες έλλειψης ατμόσφαιρας και χαμηλής βαρύτητας. Ουσιαστικά δηλαδή είτε περιστρέφοντας το κοντάρι στερέωσης της σημαίας είτε διαμορφώνοντας πτυχές στη σημαία οι ίδιοι, έδωσαν προς φωτογράφηση την εικόνα μια κυματίζουσας σημαίας και εξύψωσαν έτσι την εθνική υπερηφάνεια των συμπολιτών τους.

Λειτουργία του κινητήρα κατά την αποσελήνωση

Ο κινητήρας αποσελήνωσης (όπως και αυτός της προσσελήνωσης) χρησιμοποιούσε ως καύσιμο μίγμα (50-50) υδραζίνης και ασύμμετρης διμεθυλυδραζίνης (UDMH) και οξειδωτικό τετροξείδιο του αζώτου. Η ανάμιξη των δύο προκαλεί αυτόματη ανάφλεξη χωρίς φλόγα στο φάσμα του ορατού φωτός. Πρόκειται δηλαδή για εντελώς διαφορετική διαμόρφωση καύσίμου-οξειδωτικού από εκείνο των πυραύλων-φορέων Saturn που έδιναν τις εντυπωσιακές εκτοξεύσεις από τη Γη. Οι λόγοι προφανώς σχετίζονται με το συνδυασμό των φυσικοχημικών παραμέτρων και των αναγκών πρόωσης που είναι εντελώς διαφορετικές στις δύο περιπτώσεις.

Ανωμαλίες στο φωτογραφικό υλικό

Απουσία άστρων από τις φωτογραφίες

Είναι αλήθεια πως η απουσία ατμόσφαιρας στη Σελήνη δεν δημιουργεί το φαινόμενο του φωτισμένου, γαλάζιου ουρανού. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της Σεληνιακής ημέρας ο ουρανός παραμένει σκοτεινός και τα άστρα ευδιάκριτα. Όταν όμως αντικείμενο της φωτογραφίας είναι ένας αστροναύτης ή κάποια λεπτομέρεια του Σεληνιακού εδάφους τα οποία φωτίζονται από τον ήλιο (οι προσσεληνώσεις έγιναν στην αρχή της Σεληνιακής ημέρας), ο χρόνος ανοίγματος του διαφράγματος της φωτογραφικής μηχανής είναι πολύ μικρός για να αποτυπώσει τις πολύ ασθενέστερες πηγές φωτός που είναι τα άστρα. Πολύ περισσότερο όταν αντικείμενο της φωτογραφίας είναι η Γη. Η φωτογράφηση των άστρων είναι δυνατή μόνο εάν αυτά είναι το αντικείμενο της φωτογραφίας και άρα χρησιμοποιηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στη μηχανή, αλλά και απομονωθούν από άλλα αντικείμενα πολύ φωτεινότερα από αυτά (αυτόφωτα ή ετερόφωτα).

Οι σκιές των αντικειμένων και αστροναυτών

Ο φωτισμός του λευκοντυμένου αστροναύτη κατά την κάθοδό του από τη σεληνάκατο, όπως και οι λεπτομέρειες της έντονα λευκής στολής στην άλλη φωτογραφία είναι φαινόμενα απόλυτα αναμενόμενα εξαιτίας της αντανάκλασης του φωτός στην ανοιχτόχρωμη επιφάνεια της Σελήνης.

Σε ότι αφορά τις συγκλίνουσες σκιές πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι οι φωτογραφίες είναι δισδιάστατες απεικονίσεις μιας τρισδιάστατης πραγματικότητας. Ανωμαλίες όπως η κλίση του εδάφους, η θέση της φωτογραφικής μηχανής σε σχέση με δύο διαφορετικά αντικείμενο στο ίδιο πλάνο είναι δυνατό να μεταφέρουν στο φωτογραφικό χαρτί μη ρεαλιστικές απεικονίσεις εάν δε ληφθεί υπ΄ όψιν ο παράγοντας προοπτική.

Οι παρατηρήσεις των υποστηρικτών της θεωρίας συνομωσίας σε σχέση με τις σκιές, ουσιαστικά προσπαθούν να τεκμηριώσουν την ύπαρξη περισσοτέρων της μιας πηγών φωτός. Όμως στην περίπτωση αυτή θα περίμενε κανείς να υπάρχουν και ισάριθμες σκιές. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια ακόμα πηγή φωτός, η Γη. Το ολόγιομο φεγγάρι σε μια καθαρή νύχτα ρίχνει καθαρές σκιές, οι οποίες όμως εξαφανίζονται εάν χρησιμοποιηθεί και μια πιο ισχυρή πηγή φωτός, όπως μια λάμπα. Έτσι και η Γη ρίχνει σκιές σε αντικείμενα πάνω στη Σελήνη (μάλιστα το φως της Γης στη Σελήνη είναι περίπου 70 φορές πιο ισχυρό από ότι αυτό της Σελήνης στη Γη), όμως όταν ανατείλει ο ήλιος οι σκιές εξαιτίας της Γης παύουν να είναι ορατές.

Το φόντο των φωτογραφιών

Εάν σταθεί κανείς στην παραλία της Θεσσαλονίκης μια μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία του Λευκού Πύργου με φόντο το Θερμαϊκό και στο βάθος τις κορυφές του Ολύμπου. Εάν μετακινηθεί 100 μέτρα προς τα αριστερά/δεξιά ή προς τη θάλασσα μπορεί να τραβήξει μια άλλη φωτογραφία με την ίδια απεικόνιση των κορυφών του Ολύμπου, χωρίς όμως το Λευκό Πύργο. Προφανώς αυτό δε σημαίνει ότι χρειάστηκε να παραποιήσει τις φωτογραφίες για να αποφύγει το Λευκό Πύργο, ούτε ότι ο τελευταίος ή ο Όλυμπος είναι κομμάτι ενός τεχνητού σκηνικού.

Ποιότητα των φωτογραφιών

Πρόκειται για το πιο αστείο επιχείρημα. Προφανώς κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στη σελήνη τραβήχτηκαν χιλιάδες φωτογραφίες και ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν πάρα πολλές είτε με προβλήματα εστίασης, είτε με «κομμένα κεφάλια» ή άλλες ατέλειες. Φυσικά στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο οι «επιτυχημένες» αισθητικά, ή εκείνες που είχαν κάποιο επιστημονικό-τεχνικό ενδιαφέρον. Οι 6 αποστολές στη Σελήνη έχουν δώσει στη δημοσιότητα περίπου 250 φωτογραφίες στην επιφάνεια της Σελήνης, αριθμός απόλυτα λογικός, ίσως και λίγο μικρότερος από το αναμενόμενο.

Πιθανό φωτομοντάζ

Είναι τουλάχιστο αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι οι «σταυροί» ήταν ζωγραφισμένοι στο φόντο της κινηματογράφησης. Όπως επίσης και το επιχείρημα ότι έγινε φωτομοντάζ και οι σταυροί ή τα αντικείμενα προστέθηκαν στη συνέχεια. Για ποιο λόγο να γίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας συνομωσίας, πρόκειται για στημένο σκηνικό.

Η απορρόφηση σκοτεινών αντικειμένων από άλλα έντονα φωτεινά ή λευκά αντικείμενα είναι κάτι πολύ συχνό και συνηθισμένο σε όλων των ειδών τις φωτογραφίες. Ουσιαστικά δηλαδή το λευκό αντικείμενο απορροφά λόγω της χρωματικής αντίθεσης το μαύρο «σταυρό».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα περισσότερα από τα παραπάνω επιχειρήματα αφορούν καταστάσεις τις οποίες οποιαδήποτε, στοιχειωδώς αξιοπρεπής, κινηματογραφική παραγωγή θα είχε φροντίσει να αντιμετωπίσει, εάν πραγματικά αποτελούσαν τεχνικές ατέλειες ή σφάλματα. Δηλαδή αν έπρεπε να φαίνονται άστρα στις φωτογραφίες, πόσο δύσκολο θα ήταν να είχαν τοποθετηθεί, στο κατά τα άλλα εντυπωσιακής λεπτομέρειας σκηνικό, ή πόσο δύσκολο θα ήταν να έχει δημιουργηθεί ένας κρατήρας προσσελήνωσης ή μια λάμψη στη φάση της αποσελήνωσης.

Όμως το βασικότερο αντεπιχείρημα είναι η ίδια η ουσία των προσσεληνώσεων. Έχει ήδη αναφερθεί ότι το πρόγραμμα Apollo ήταν ουσιαστικά μια πολιτική κίνηση γοήτρου στον αγώνα των δύο υπερδυνάμεων. Οι τεχνολογικές δυνατότητες του 1969 επέτρεπαν στη Σοβιετική Ένωση να παρακολουθεί, με μεγάλη ευκολία, τόσο την πορεία του πυραύλου-φορέα κατά τη διάρκεια της απογείωσης όσο και της κάψουλας επανόδου κατά τη διάρκεια της επιστροφής, κυρίως όμως τις ραδιοεπικοινωνίες σε όλες τις φάσεις των αποστολών. Ο προσδιορισμός της πηγής μιας εκπομπής (ήχου ή εικόνας) ήταν, από πολύ νωρίτερα (2ος ΠΠ), το κυριότερο όπλο συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (ELectronic IntelligenceELINT). Εάν υπήρχε η παραμικρή υποψία ή αμφιβολία για την προέλευση των εκπομπών των αστροναυτών ή γενικότερα για οποιοδήποτε άλλη παράμετρο που έθετε υπό αμφισβήτηση τη γνησιότητα των προσσεληνώσεων του προγράμματος Apollo, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι πρώτοι που θα έσπευδαν να την εκμεταλλευτούν, να την αναπαράγουν και να την τεκμηριώσουν θα ήταν οι Σοβιετικοί. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για μια σειρά άλλων χωρών και ανεξάρτητων ερευνητικών-αστρονομικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Τέλος δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τα περίπου 360 Kg σεληνιακών πετρωμάτων που οι αποστολές Apollo έφεραν στη γη. Τα πετρώματα αυτά έχουν μελετηθεί από μια σειρά επιστημονικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο και ποτέ κανένας επιστήμονας ή ίδρυμα δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την προέλευσή τους.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα, όπως και αρκετά άλλα που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των θεωριών συνομωσίας, εξάπτει την περιέργεια και το ενδιαφέρον των ακροατών/θεατών/αναγνωστών και κατορθώνει να «επιβιώνει», παρά το απίστευτο περιεχόμενο και την απόλυτη ανυπαρξία αποδείξεων, ή έστω ενδείξεων.


Rc-Cafe
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory