Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Hot and sexy Giseles Pink Gloves


Καρτ Ποστάλ .... «ελαφράς θεματολογίας» από τον Chéri Hérouard

Ο Chéri Hérouard (1881 – 1961) ήταν Γάλλος εικονογράφος που συνεργάστηκε για πάνω από σαράντα χρόνια -από το 1907 έως το 1952- με το γαλλικό περιοδικό «La Vie Parisienne». Δείτε μια φωτοσειρά «ελαφράς θεματολογίας» στο flickr…

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ
Rc-Cafe

Ο νέος κίνδυνος για το κλίμα στη Γη προέρχεται από τη Σιβηρία


Ο νέος κίνδυνος για το κλίμα στη Γη προέρχεται από τη Σιβηρία. Η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη έχει προκαλέσει λιώσιμο των πάγων που καλύπτουν τις λίμνες στη Σιβηρία και αλυσιδωτά την απελευθέρωση φυσαλίδων μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Από αναλύσεις που έγιναν σε άγνωστες, ανεξερεύνητες λίμνες διαπιστώθηκε ότι το μεθάνιο - ένα αέριο του θερμοκηπίου είκοσι τρεις φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα - απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα με ρυθμό πέντε φορές μεγαλύτερο απ΄ ότι είχε διαπιστωθεί μέχρι σήμερα.

Η Κέιτι Ουόλτερ, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκας στο Φέιρμπανκς, σε μια αγωνιώδη συνέντευξή της στο περιοδικό Nature εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων γι΄ αυτή την εξέλιξη.

Ο συγκεντρωμένος άνθρακας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα σαν μεθάνιο όταν βρίσκεται σε υγρό έδαφος και σαν διοξείδιο του άνθρακα όταν αυτό είναι ξηρό.
Από τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι τώρα φαίνεται ότι δεν έχει ξεκινήσει η μεγάλη διαφυγή αερίων που φοβούνται αλλά τα πράγματα είναι οριακά αφού οι πάγοι της Σιβηρίας βρίσκονται κοντά στις καταστάσεις που είναι οι πάγοι της Αλάσκας. Δηλαδή λίγο πριν το κόκκινο, την ραγδαία τήξη. Και η ανησυχία κορυφώνεται αφού από τους πρώτους υπολογισμούς φαίνεται ότι το διοξείδιο του άνθρακα στο παγωμένο έδαφος και τις παγωμένες λίμνες είναι ακόμα και εκατό φορές περισσότερο από αυτό που απελευθερώνεται κάθε χρόνο από την καύση των ορυκτών υλών.

Ο ήλιος γκριζάρει τα μαλλιά?

images43
Σύμφωνα με τον Αυστραλό καθηγητή Μπράϊαν Νόρις, ο ήλιος κάνει τα μαλλιά πιο γκρίζα, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έγινε στην Ιαπωνία.«Οι ακτίνες του ήλιου δεν κάνουν ζημιά μόνο στο δέρμα αλλά και στα μαλλιά. Τα κάνουν πιο γκρίζα», είπε ο κ. Νόρις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται ως ένα βαθμό και από τη διατροφή.« Λέμε πως όποιος θέλει να διατηρήσει το χρώμα των μαλλιών του πρέπει να μην καπνίζει, να προσέχει τη διατροφή του και να φορά καπέλο όταν είναι σε υπαίθριους χώρους», είπε ο Αυστραλός καθηγητής.

Εχουν και οι σκύλοι χάπια για άγχος και κατάθλιψη


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ψυχοφάρμακα που απευθύνονται αποκλειστικά σε σκύλους οι οποίοι «πάσχουν» από κατάθλιψη, άγχος, σύνδρομο αποχωρισμού ή εμφανίζουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αμερικανική και όχι μόνο αγορά.

Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κτηνιάτρων, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 10.000

σύνεδροι, πολλοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη χρήση αντικαταθλιπτικών σε σκύλους όπως το «Clomicalm» και το «Reconcile», αλλά και το «Slentrol», χάπι κατά της παχυσαρκίας. Οι περισσότερες από τις ανωτέρω φαρμακευτικές ουσίες είναι σχεδόν οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για ανθρώπους. Το «Reconcile» της Ρfizer, για παράδειγμα, είναι ακριβώς το ίδιο με το πασίγνωστο αντικαταθλιπτικό για ανθρώπους «Ρrozac» (της ίδιας εταιρείας), με τη μόνη διαφορά ότι έχει γεύση... μοσχαρίσιου κρέατος.

Οταν το συγκεκριμένο σκεύασμα έλαβε άδεια να κυκλοφορήσει επισήμως στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2007 η μη κερδοσκοπική, φιλοζωική οργάνωση «RSΡCΑ» της χώρας εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο προειδοποιούσε για τον κίνδυνο δημιουργίας ολόκληρης γενιάς «κατοικιδίων εξαρτημένων από τα χάπια» .

Τα φάρμακα τα οποία προκαλούν αλλοιώσεις της συμπεριφοράς ενθαρρύνουν τους κατόχους κατοικιδίων να καταφεύγουν στην «εύκολη λύση» (που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα χάπι), παραβλέποντας πιο «συμβατικούς» τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως οι τεχνικές εκπαίδευσης από ειδικούς.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα συνταγογραφούνται κατά κόρον από μερίδα κτηνιάτρων. Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που είναι επιφυλακτικοί. Οπως ο εκπαιδευτής σκύλων Ντέιβιντ Ρέινεκερ (στους πελάτες του οποίου συγκαταλέγονται τα λαμπραντόρ του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ), ο οποίος υποστηρίζει ότι το 95% των περιπτώσεων σκύλων που παρουσιάζει προβλήματα είναι ιάσιμο χωρίς χάπια. Οπως και αν έχει, πρόκειται για αγορά η οποία, έπειτα από αυτή των ηλεκτρονικών, είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη στις ΗΠΑ, με κέρδη που εκτινάχθηκαν από τα 11,65 δισ. δολάρια (7,3 δισ. ευρώ) το 2003 σε 49 δισ. δολάρια (31 δισ. ευρώ) εφέτος. Τα κέρδη της Ρfizer, εξάλλου, λόγω των φαρμάκων που προορίζονται για ζώα παρουσιάζουν αύξηση 25% ετησίως.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Ευμάρεια και διατροφή

Γράφει ο Ομότιμος Καθηγητής της Φυσιολογίας,
Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών,
Ιωάννης ΧατζημηνάςΌχι πριν πολύ καιρό βρέθηκα, για λίγες μόνο μέρες, στην πατρίδα μου την Κύπρο. Και εκεί είχα την ευκαιρία να συναντήσω, για μια ακόμα φορά, αγαπημένους συγγενείς, γνωστούς και φίλους, και να θυμηθώ, ανάμεσα σε τόσα άλλα, παλιές καλές ή και κακές, αλλά πάντα ... προσφιλείς διαιτητικές συνήθειες!

Η άνευ προηγουμένου μεγάλη οικονομική άνθηση που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο επεκτείνεται, όσο πάει και σε μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, σε σημείο που σήμερα να καλύπτει, με τις "επιπτώσεις" της το σύνολο σχεδόν των Ελληνοκυπρίων. Διαιτητικές συνήθειες της "αφθονίας," που παλαιότερα περιορίζονταν ανάμεσα σε ένα σχετικά στενό κύκλο ατόμων με υψηλά εισοδήματα, σήμερα διεισδύουν σε ολοένα και πλατύτερα στρώματα, παράλληλα με τη σταθερή βελτίωση του εισοδήματος. Έχουμε, δηλαδή, εκεί κάτω μια ταχεία εξάπλωση του χαρακτηριστικού τρόπου ζωής της "αφθονίας," που συνήθως επικρατεί σε τέτοιου είδους περιστάσεις, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει η έγκαιρη και ιδιαίτερα η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού όσον αφορά την "υγιεινή διατροφή," καθώς και τους κινδύνους και τις συνέπειες της "κακής διατροφής."

Η κατάσταση νομίζω ότι σκιαγραφείται κατά τρόπο παραστατικό και ... εποικοδομητικό από το ακόλουθο ανέκδοτο. Μου το διηγήθηκε, με μια δόση ύποπτης αυταρέσκειας, αλλά και με ύφος επικριτικής διάθεσης, πολύτιμος φίλος και εξαιρετικός γιατρός, παλιός μαθητής μου, όταν την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή μου για την Αθήνα, περιποιόταν τη θράκα, μέσα στη ψησταριά, που είχαμε ανάψει σε κτήμα του κοντά στη θάλασσα, λίγο έξω από τη Λάρνακα, για την ετοιμασία της σούβλας και των σχετικών μεζέδων!
Εντελώς πρόσφατα, ο Θεός είχε αποστείλει στη Γη μια περιπολία από αγγέλους-παρατηρητές, με την εντολή να αναφέρουν για την κατάσταση που επικρατεί σ' αυτό τον μικρό, αλλά ζόρικο και προβληματικό πλανήτη, με τα ακόμα πιο προβληματικά και μπελαλίδικα "έλλογα" δίποδα όντα που τον κατοικούν! Κατά την επιστροφή τους στο Στρατηγείο του Σύμπαντος, οι άγγελοι-παρατηρητές έδωσαν την ακόλουθη αναφορά:
"Παντοδύναμε, δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτε το ιδιαίτερα ανησυχητικό στον πλανήτη. Μόνο, είχαμε την εντύπωση πως ένα μικρό νησί είχε πιάσει φωτιά!"
Και ο Παντοδύναμος Θεός, αφού έφερε τον δείκτη της δεξιάς χειρός του στο συνοφρυωμένο του μέτωπο, ρώτησε: "Δε μου λέτε, ποια μέρα ήταν που είδατε τους καπνούς;"
"Κυριακή ήταν, Στρατηγέ μας!"
Γέλασε ο Πανάγαθος και είπε: "Μην ανησυχείτε παιδιά! Δεν πρόκειται για καταστροφή. Οι Κύπριοι είναι, και ψήνουν τα σουβλάκια και τις σιεφταλιές τους!".

Βέβαια, πολύ καλά είναι όλα αυτά, αλλά εκείνο που με προβληματίζει εμένα, και μαζί μου οφείλει να προβληματίζει και όλους του λιχουριάρηδες Κυπρίους, αλλά και όλους τους άλλους τους απανταχού της Γης "καλοφαγάδες," είναι αυτό το θεϊκό: "Μην ανησυχείτε!" Γιατί, παρά το γεγονός ότι αυτή η καθησυχαστική διαβεβαίωση φαίνεται να εκπορεύεται από τα χείλη του "Παντογνώστη," η πραγματική της αξία δεν μπορεί να ξεπερνάει τη γνώση και την ευθύνη εκείνου που σοφίστηκε το ανέκδοτο! Πράγματι, είναι γνωστό ότι η παντογνωσία του Παντοδύναμου ουδέποτε ξεπέρασε τη γνώση των πλασμάτων του επί της Γης!

Είναι γεγονός ότι, σε όλες τις εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, η ευμάρεια συνοδεύτηκε πάντα με την εκτροπή και την υπερβολή όσον αφορά την απόλαυση των υλικών αγαθών, και ιδιαίτερα της τροφής και του σεξ. Και η πρακτική αυτή είχε, σε όλες τις περιπτώσεις, τις δυσμενείς της συνέπειες, όχι μόνο στην υγεία και τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, αλλά και στις τύχες ολόκληρων λαών και κρατών και αυτοκρατοριών! Τελικά, όλες αυτές οι κοινωνίες που έφτασαν σε ένα σημείο διαβίωσης υψηλής στάθμης, με κύρια χαρακτηριστικά τη λαιμαργία, την πολυφαγία και, γενικά την ασύδοτη ικανοποίηση των αισθήσεων, εκφυλίστηκαν και εξαφανίστηκαν, μέσα σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα, κάτω από την αμείλικτη, ισχυρή και ακατανίκητη πίεση άλλων λιτοδίαιτων λαών.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, ο οργανισμός του ανθρώπου πρέπει να προσλαμβάνει με την τροφή από το περιβάλλον διάφορες ουσίες, οι οποίες χρειάζονται :
Α. Να προσφέρουν στο σύστημα, με την οξείδωσή τους μέσα στα κύτταρα, την απαιτούμενη ενέργεια για την επιτέλεση των διαφόρων μεταβολικών διεργασιών και την παραγωγή έργου.
Β. Να χρησιμοποιούνται ως δομικά συστατικά του αναπτυσσόμενου οργανισμού, και
Γ. Να χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση δομικών στοιχείων του σώματος, τα οποία συνεχώς φθείρονται και αποβάλλονται από το σώμα, με τις συνήθεις βιολογικές διεργασίες.

Η πρόσληψη όλων αυτών των υλικών στοιχείων γίνεται με την παρεμβολή και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Πράγματι, σε όλα τα ζώα και στον άνθρωπο, μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματος, δηλαδή του αίματος, του μεσοκυττάριου υγρού και των κυττάρων, παρεμβάλλεται το πεπτικό σύστημα. Αυτό αποτελείται από το στόμα, το φάρυγγα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό κα το παχύ έντερο, μαζί με τους σιελογόνους αδένες, το πάγκρεας και το συκώτι, που αποτελούν τα απαραίτητα εξαρτήματά του.

Μέσα σ' αυτό το σύστημα, με την επίδραση πολλών ενζύμων, που παράγονται και εκκρίνονται από τους διάφορους πεπτικούς αδένες του συστήματος, επιτελείται η διάσπαση των περισσότερων ουσιών που περιέχονται στην τροφή μας, σε απλούστερα μόρια, κατάλληλα να περάσουν προς το εσωτερικό περιβάλλον του σώματος, και να χρησιμοποιηθούν από τα κύτταρα. Παράλληλα, με την παρουσία αυτού του συστήματος, επιτυγχάνεται η παρεμβολή ενός φραγμού για τον περιορισμό της εισόδου προς το αίμα όλων εκείνων των συστατικών της τροφής που είναι άχρηστα, είτε και επιβλαβή για τον οργανισμό.

Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή μας μπορούν να κατατάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Υδατάνθρακες, απλοί και σύνθετοι (Μονοσακχαρίτες, Δισακχαρίτες, Πολυσακχαρίτες).
2. Λιπίδια, δηλαδή Ουδέτερα λίπη, Λιποειδή και Έλαια.
3. Πρωτεΐνες, δηλαδή τα διάφορα Λευκώματα.
4. Ανόργανα άλατα και νερό, και
5. Βιταμίνες.

Στις τροφές μας, που αποτελούνται από αυτούσια υλικά που προέρχονται από το ζωικό και το φυτικό βασίλειο, περιέχονται συνήθως όλα αυτά τα είδη των θρεπτικών ουσιών, υπό αναλογίες που είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, συμβατές με την καλή, φυσιολογική και απρόσκοπτη λειτουργία, τόσο του πεπτικού συστήματος όσο και των μεταβολικών συστημάτων του οργανισμού. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, όταν το τρόφιμο αποτελεί προϊόν ιδιαίτερης βιομηχανικής επεξεργασίας, είναι ενδεχόμενο, μερικά από αυτά τα στοιχεία να ελλείπουν, είτε ακόμα και ορισμένα να περιέχονται σε υπερβολικά μεγάλη αναλογία, με αποτέλεσμα τη δυσμενή επιβάρυνση αυτών των λειτουργιών, με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία.

Δυο είναι οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό ενός ορθολογικού, υγιεινού διαιτολογίου:
Α. Ο αριθμός των Θερμίδων που περιέχονται στην τροφή μας ανά 24ωρο, δηλαδή το ποσό της ενέργειας που εισάγεται στο σώμα.
Β. Οι αναλογίες υπό τις οποίες περιέχονται στην τροφή μας ΟΛΑ τα είδη των θρεπτικών ουσιών.

Όσον αφορά το ποσό της ενέργειας που προσλαμβάνουμε, δηλαδή οι Θερμίδες της τροφής, στα διαιτολόγια και, γενικότερα, στις διαιτητικές συνήθειες της "αφθονίας," παρατηρείται η τάση για συστηματική υπερβολή, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη ανάπτυξη του λιπώδους ιστού του σώματος. Αυτό γίνεται γιατί στο σώμα όλες οι θρεπτικές ουσίες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως για την ενεργειοδότηση του οργανισμού μετατρέπονται σε λίπος, που εναποτίθεται μέσα σε λιποκύτταρα του λιπώδη ιστού. Με αυτό τον τρόπο εγκαθίσταται η παχυσαρκία, κατάσταση που συνεπάγεται, εκτός από την αντιαισθητική σωματική εμφάνιση, και ένα σωρό επιβαρύνσεις και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου.
Το πρώτο λοιπόν μέλημα της διαιτητικής μας συμπεριφοράς πρέπει να είναι η διατήρηση του καθημερινού ισολογισμού ενέργειας του σώματος σε ισοζύγιο, δηλαδή η πρόσληψη Θερμίδων να είναι ακριβώς όση και η χρησιμοποίησή τους για το μεταβολισμό και την παραγωγή έργου. Αυτό, βέβαια, κανονικά εξασφαλίζεται από μόνο του αυτόματα, με τη φυσιολογική λειτουργία του μηχανισμού της πείνας και του κορεσμού, και ελέγχεται πάρα πολύ εύκολα με μια απλή ζυγαριά! Η αύξηση του σωματικού βάρους απλούστατα σημαίνει ότι ο ισολογισμός ενέργειας του σώματος υπήρξε θετικός, δηλαδή πήραμε περισσότερη ενέργεια από αυτή που έχουμε καταναλώσει. Αντίθετα, η ελάττωση του σωματικού βάρους σημαίνει ότι καταναλώσαμε, από τα αποθέματά μας, περισσότερη ενέργεια από αυτή που περιέχονταν στην τροφή μας.

Στόχος, όμως, δεν είναι μόνο η διατήρηση σταθερού του σωματικού βάρους, αλλά και η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα! Πράγματι, το ισοζύγιο ενέργειας του παχύσαρκου και του φυσιολογικού ατόμου είναι σχεδόν ταυτόσημο! Ο παχύσαρκος έφτασε στην τωρινή του κατάσταση γιατί, για σημαντικό χρονικό διάστημα, είχε θετικό ισολογισμό ενέργειας, δηλαδή η ενέργεια που περιέχονταν στην τροφή του ήταν περισσότερη από αυτή που χρησιμοποιούσε. Για να διατηρήσει το σημερινό του βάρος ΔΕΝ χρειάζεται να τρώει περισσότερο από αυτό που τρώει ο λεπτόσωμος αδελφός του!

Το βασικό αίτιο αυτής της κατάστασης, που παρατηρείται υπό συνθήκες "αφθονίας," είναι η διαστροφή του αισθήματος της "πείνας," και του "κορεσμού," που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υπέρμετρη γευστικότητα της τροφής, καθώς και σε πολλούς άλλους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που συνήθως συσχετίζονται με την ευμάρεια!

Και τώρα ερχόμαστε
στο καυτό θέμα των συστατικών της τροφής μας. Εδώ τα πράγματα είναι πραγματικά πολύπλοκα, γιατί οι συνδυασμοί των διαφόρων συστατικών μπορεί να είναι στην ουσία απειράριθμοι, και καθορίζονται όχι μονάχα από το είδος της "κουζίνας" που ακολουθούμε, αλλά και από το ατομικό ταμπεραμέντο, χαρακτήρα και φιλοσοφία του μάγειρα ή της μαγείρισσας!

Από πολλές επιστημονικές μελέτες, παρατηρήσεις και πειραματικές έρευνες, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πειραματόζωα, προκύπτει ότι τα απόλυτα αρνητικά, επιβαρυντικά , επιζήμια και καταστροφικά για την υγεία στοιχεία των διαιτολογίων της "αφθονίας," εκτός από την υπερβολική περιεκτικότητα σε θερμίδες, είναι τα ακόλουθα:
Α. Το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από λιπίδια είναι μεγαλύτερο από 20 - 25%, σε μερικές δε περιπτώσεις υπερβαίνει και το 45%!
Β. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπιδίων της τροφής αποτελείται από ουδέτερα λίπη ζωικής προέλευσης, με τα περισσότερα είτε και όλα τους τα λιπαρά οξέα κορεσμένου τύπου (ζωικό λίπος και βούτυρο γάλακτος).
Γ. Η υπέρμετρη περιεκτικότητα της τροφής σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, δηλαδή ποσό μεγαλύτερο από 75 γραμμάρια ανά 24ωρο (κρέας, κοτόπουλα, ψαρικά).
Δ. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και όλων των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη.
Ε. Οι υδατάνθρακες της τροφής προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από δημητριακά, τα οποία έχουν υποβληθεί σε υψηλού βαθμού βιομηχανική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να έχουν απολέσει όλες σχεδόν τις φυτικές ίνες που τους συνοδεύουν μέσα στον καρπό, καθώς και βιταμίνες και άλλα πολύτιμα συστατικά τους.
ΣΤ. Η σχετικά μικρή μόνο πρόσληψη νωπών, είτε και μαγειρευμένων λαχανικών, καθώς και νωπών φρούτων, με αποτέλεσμα τη στέρηση φυτικών ινών, ανόργανων αλάτων και ορισμένων βιταμινών.
Ζ. Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, καθώς και η υπέρμετρη πρόσληψη καφεΐνης με τα διάφορα ποτά και αναψυκτικά.

Η απαράδεκτα υψηλή πρόσληψη διαφόρων πρόσθετων συνθετικών ουσιών, καθώς και καρυκευμάτων, που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά και βελτιωτικά της γεύσης και της εμφάνισης της τροφής.

Παρακάτω επιχειρείται μια απλή, γενική απαρίθμηση των συνεπειών της διατροφής αυτού του τύπου, με την επιφύλαξη για την περαιτέρω ανάλυσή τους σε προσεχή άρθρα. Πάμε λοιπόν. Υπέρμετρο σωματικό βάρος. Αρτηριακή υπέρταση. Καρδιακή ανεπάρκεια σε απαράδεκτα μικρή ηλικία. Πρόωρη αρτηριοσκλήρωση. Έμφραγμα μυοκαρδίου. Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα. Ουρική και άλλες αρθρίτιδες. Σακχαρώδης διαβήτης με όλα τα δυσμενή επακόλουθα από το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα. Ηπατική ανεπάρκεια. Νεφρική ανεπάρκεια. Καρκίνος του μαστού, του στομάχου, του παχέος εντέρου και άλλοι. Πρόωρη γήρανση.
Με δεδομένα λοιπόν όλα αυτά, μπορεί μεν οι άγγελοι του ανεκδότου των Κυπρίων, ακολουθώντας τη θεϊκή επιταγή, να μην ανησυχούν, εμείς όμως, οι κοινοί θνητοί, επιβάλλεται να ανησυχούμε, αλλά και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, όσο είναι ακόμα καιρός, για την ορθολογιστική βελτίωση της διατροφής μας

Τράβηξε αεροπλάνο με τα αυτιά του

Ένας 57χρονος Βρετανός τράβηξε ένα επιβατικό αεροσκάφος βάρους επτάμισι τόνων για 4.5 μέτρα χρησιμοποιώντας μόνο τα αυτιά του, με την ελπίδα να ξαναμπεί με αυτόν τον τρόπο στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Το εγχείρημα του Μανιτ Σινχ έλαβε χώρα στο αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς του Λέστερσαϊρ, και βιντεοσκοπήθηκε ώστε το αρχείο να σταλεί στους υπεύθυνους του Βιβλίου Γκίνες για να επιβεβαιωθεί το κατόρθωμα του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι «νιώθω μια χαρά, αν και πονάω λίγο στην περιοχή γύρω από τα αυτιά. Είμαι πολύ χαρούμενος που τα κατάφερα και πολύ ευγνώμων στους ανθρώπους που με βοήθησαν να πραγματοποιήσω τα σχέδια μου».

Ο Μανιτ, του οποίου το όνομα έχει φιγουράρει 30 φόρες μέχρι σήμερα στο βιβλίο Γκίνες, σκοπεύει να δωρίσει τα χρήματα που θα πάρει για το νέο του ρεκόρ σε ίδρυμα για τα παιδιά της γενέτειρας του, του Μαιλπούρ στην Ινδία.contra.gr

Δικηγόροι και δικαστές οι πιο επικίνδυνοι οδηγοίΟι δικηγόροι και οι δικαστές μπορεί να θεωρούνται αυστηρά προσηλωμένοι στο γράμμα του νόμου, αλλά έρευνα αποκάλυψε ότι είναι από τους συχνότερους παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας--καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κατάλογο των 10 πιο επικίνδυνων κατηγοριών οδηγών στις ΗΠΑ, βάσει επαγγέλματος.

Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της διαδικτυακής εταιρίας ασφάλισης αυτοκινήτων insurance.com, αποκάλυψε ότι το 44% των δικηγόρων παραδέχθηκαν ότι έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον ένα τροχαίο όταν αναζητούσαν προσφορές για ασφάλιστρα.

Τα ευρήματα της έρευνας βασίστηκαν στις δηλώσεις των πελατών που αναζητούσαν πακέτα ασφάλισης δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το οδηγικό ιστορικό τους.

Στην δεύτερη θέση έρχονται, κατά την έρευνα, οι ειδικοί στα χρηματοοικονομικά, τους ακολουθούν οι δημόσιοι λειτουργοί, ενώ η κατηγορία επαγγελματιών που είναι οι λιγότερο επικίνδυνοι είναι οι αθλητές, με μόλις 17% να αναφέρουν ότι έχουν εμπλακεί σε τροχαίο, και οι οικοδόμοι, με 24%.

"Τα επαγγέλματα που απαιτούν ταυτόχρονη επεξεργασία πολλών υποχρεώσεων --να μιλά κάποιος στο τηλέφωνο ενώ να κινείται με ταχύτητα διότι έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα-- ρέπουν να προκαλούν περισσότερους περισπασμούς και, άρα, περισσότερα ατυχήματα", σχολίασε ο Σαμ Μπέλντεν, αντιπρόεδρος της insurance.com.

Ο κατάλογος των 10 πιο επικίνδυνων κατηγοριών οδηγών κατά επάγγελμα, σύμφωνα με την εταιρία, είναι:

1. Δικηγόροι/Δικαστές
2. Ειδικοί στα χρηματοοικονομικά
3. Εργαζόμενοι στον Δημόσιο τομέα
4. Εργαζόμενοι σε μπαρ και σερβιτόροι
5. Επιχειρηματίες και υπάλληλοι επιχειρήσεων
6. Φροντιστές σκύλων
7. Ειδικοί στο μάρκετινγκ και στην διαφήμιση
8. Κομμωτές/στυλίστες
9. Προπονητές
10. Νοσοκόμοι και νοσοκόμες.

Πηγή ΑΠΕ

Ψάρια της Μεσογείου ... Χταπόδι

Το χταπόδι είναι μαλάκιο, κεφαλόποδο με 8 πλοκάμια, δίχως καθόλου όστρακο.

Στο κέντρο των πλοκαμιών υπάρχει το στόμα το οποίο φέρει σιαγόνες από κερατίνη για τον τεμαχισμό της τροφής, όπως επίσης και μασητική κατασκευή (Radula). Φέρει επίσης εγκέφαλο, πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια πολύπλοκης δομής και η όραση τους είναι οξεία.

Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από 3 καρδιές από τις οποίες οι δύο ωθούν το αίμα στα βράγχια και η τρίτη στο υπόλοιπο σώμα. Η μεταφορά οξυγόνου εξυπηρετείται από την πρωτεΐνη αιμοκυανίνη η οποία περιέχει χαλκό και έχει γαλάζιο χρώμα.

Κατά μήκος των πλοκαμιών,το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες,αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως το χταπόδι χρησιμοποιούσε τα τέσσερα πλοκάμια του για να κινείται και τα άλλα για να τρώει και να χειρίζεται αντικείμενα. Νέες έρευνες όμως έδειξαν ότι χρησιμοποιούν τα έξι από τα πλοκάμια τους για να πιάνουν τα θηράματά τους και τα δύο για να μετακινούνται.

Η επαγγελματική αλιεία του χταποδιού στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστική άποψη, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα το 2001 αλιεύθηκαν 2.190 τόνοι, το 2002 2.443 τόνοι και το 2003 περίπου 3.000 τόνοι.

Πηγή: wikipedia.org

ποσοστό 15 έως 37% θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050.


Αν και τα υπολογιστικά μοντέλα
που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για την πρόβλεψη των κλιματολογικών αλλαγών σε βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών δεν είναι απόλυτα ακριβή, εν τούτοις τα συμπεράσματα από αυτά που επεξεργάζονται δεν είναι ενθαρρυντικά για τον πλανήτη. Αιτία είναι η προδιαγεγραμμένη άνοδος της μέσης θερμοκρασίας που αναμένεται να φέρει καταλυτικά αποτελέσματα.

Ακόμα και το 1/3 των χερσαίων ζώων και φυτών θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 1950 αν οι προσπάθειες ανατροπής του φαινομένου του θερμοκηπίου και της μείωσης εκπομπής των ρύπων δεν αποδώσουν.

Όπως υποστηρίζει ο Chris Tomas του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, έχει διαπιστωθεί ότι οι βιολογικές κοινότητες ήδη επηρεάζονται από αυτές τις συνθήκες.
Οι ερευνητές δημιούργησαν και εξέτασαν 3 διαφορετικά σενάρια που σχετίζονταν με τις τιμές της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Στη συνέχεια τα προσάρμοσαν μέσω υπολογιστικών μοντέλων. Δημιούργησαν υποθετικές αλλά βάσιμα προβλεπόμενες μετακινήσεις 1103 ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου σε πέντε μεγάλες περιοχές. Αυτές είναι: το Μεξικό, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική και η Ευρώπη.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι ένα ποσοστό 15 έως 37% των ειδών που εισήχθησαν στα προγράμματα, θα έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Ανάμεσα στο είδη που βρίσκονται στο «κόκκινο» με ορατό τον κίνδυνο της άμεσης εξαφάνισής τους είναι η Ευρωπαική Κίσσα και ο Δράκος των Δασών του Μπόιντ στην Αυστραλία.Η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας του Περιβάλλοντος (IUCN) στην πρόσφατη Κόκκινη Λίστα που δημοσίευσε έχει συμπεριλάβει περίπου 12000 είδη ζώων και φυτών σε σύνολο περίπου 14 εκατομμυρίων που είναι μέχρι τώρα γνωστά.

Τα γιατροσόφια της ελληνικής χλωρίδας, φάρμακα με... ονοματεπώνυμο

της ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗ

Φαρμακευτικά φυτά, τα οποία χρησιμοποιούνταν εμπειρικά από πρακτικούς γιατρούς κι από τις... γιαγιάδες μας εδώ και χιλιετίες, αποτελούν την πρώτη ύλη για την φαρμακοβιομηχανία Δρούσαν για χρόνια ανενόχλητοι στην ελληνική επαρχία και τα νησιά. Χωρίς ανταγωνισμό, επιστήμονες και ερευνητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχαν το μονοπώλιο στην επιστημονική έρευνα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών, που εξαπλώνονται απ’ άκρου εις άκρον στην ελληνική γη. Μέχρι που οι Έλληνες συνάδελφοί τους αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά.

Ξαναβρήκαν την αγγουρίτσα και τον δακτυλίτη (που βοηθούν στις παθήσεις της καρδιάς), την αρμπαρόριζα, την ασφάκα, τη βαλεριάνα (ηρεμιστικό), τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το δίκταμο της Κρήτης, τον δυόσμο, το θυμάρι, τη λεβάντα, τη λυγαριά, το μελισσόχορτο, τη μυρτιά, τη ρίγανη, τη μέντα ή την τσουκνίδα. Περιέγραψαν το χημικό προφίλ των φυτών, ανέλυσαν τις ουσίες που εκκρίνουν και είδαν - με μεγάλη έκπληξη - πως πολλά από αυτά μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν ισχυρή αντίσταση στη γήρανση των κυττάρων.

Οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν πια να πουν με σιγουριά πως η ασφάκα - για παράδειγμα - βρίσκεται ανάμεσα στα φυτά εκείνα που εκκρίνουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ικανές να προκαλέσουν ανάσχεση της κυτταρικής γήρανσης.

Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αναστασία Νικολακάκη, από τον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, έχει μελετήσει και αναλύσει περισσότερα από 80 είδη φυτών. Σήμερα είναι μέλος ενός... επιστημονικού κονσόρτσιουμ που φιλοδοξεί να κατακτήσει τη συγκεκριμένη γνώση και να καθοδηγήσει την έρευνα.

Με αυτόν τον στόχο, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ο επίκουρος καθηγητής κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και η κ. Νικολακάκη, από τον Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας και η κ. Αικατερίνη Χαρβάλα, καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακογνωσίας του ιδίου Τμήματος), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (και ο κ. Ευστράτιος Γκόνος) και η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία «Φαμάρ».

«Έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα σημαντικό αρχείο με τα χαρακτηριστικά του κάθε φυτού και από εδώ και στο εξής εστιάζουμε την προσοχή μας σε εκείνα που θα πρέπει να αναλυθούν περισσότερο, γιατί φαίνεται πως κρύβουν... θησαυρούς», εξηγεί ο κ. Χριστοδουλάκης. Αναφέρεται στη δράση των φυτών ενάντια στην κυτταρική γήρανση και τα φυτά που έχουν ήδη ξεχωρίσει οι ειδικοί και θα είναι και τα πρώτα που θα αποτελέσουν αντικείμενο εκτενέστερης μελέτης είναι η ασφάκα, ο βασιλικός, το δίκταμο της Κρήτης, το θυμάρι, η μέντα και η ρίγανη.Η μισή Ευρώπη «φυτρώνει» στην Ελλάδα
Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι γεμάτη από φαρμακευτικά φυτά. Η Ελλάδα έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: είναι χωρισμένη σε πολλά κομμάτια, γεωγραφικά, κι έτσι τα φυτά αυτά βρήκαν χώρο, όπου απομονώθηκαν και είχαν την ευκαιρία να εξελιχθούν. Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Βοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, η περίπτωση της χώρα μας είναι μοναδική.

«Τα μισά από τα φυτά της ευρωπαϊκής χλωρίδας εντοπίζονται στη χώρα μας. Πρόκειται για περίπου 5.000 ταξινομικές μονάδες, κι από αυτές 500-600 έχει αποδειχθεί πως κρύβουν πολύ μεγάλη φαρμακευτική αξία. Είναι τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης, εκείνα που αναφέρουν ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης και που μέσα στη δίνη των χημικών εργαστηρίων ξεχάστηκαν, για να αποκτήσουν και πάλι αξία, τις τελευταίες δεκαετίες».

Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιοτροπίες του μεσογειακού οικοσυστήματος «αναγκάζουν» τα φυτά να αποκτούν φαρμακευτικές ιδιότητες. Για εκείνα, αυτό που σε μας φτάνει ως ίαμα, είναι το όπλο τους σε έναν προσωπικό αγώνα επιβίωσης, κάτω από συνθήκες έντονου στρες. «Και μάλιστα, διαφορετικού στρες, ανάλογα με την εποχή», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Το καλοκαίρι δοκιμάζονται από την ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υψηλή αφυδάτωση στην ατμόσφαιρα και το έδαφος καθώς και την υψηλή ακτινοβολία. Τον χειμώνα πάλι, καλούνται να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες χαμηλές (συχνά υπό του μηδενός) και ότι αυτό συνεπάγεται για το σύστημά τους.

Ως άμυνα, λοιπόν, παράγουν ουσίες που τα βοηθούν να αποφύγουν την αφυδάτωση, τους κινδύνους από τα έντομα, την ηλιακή ακτινοβολία και την ξηρασία. Κι αυτές οι ουσίες είναι οι φαρμακευτικές για εμάς»


ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως ώκιμον, ενώ κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους πέραν της φαρμακευτικής και αρτυματικής χρήσης του διαδόθηκε πολύ και ως καλλωπιστικό φυτό. Από τα φύλλα του βασιλικού αποστάζεται αιθέριο έλαιο, το βασιλικέλαιο, το οποίο έχει όμορφο άρωμα, περιέχει διάφορα δραστικά συστατικά μεταξύ των οποίων και η λιναλοόλη, ένα αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό. Το φυτό πρέπει να κόβεται πριν αρχίσει η άνθηση και να ξηραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Από τα άνθη και τα φύλλα του παράγεται ένα αφέψημα διουρητικό και καταπραϋντικό των στομαχικών και εντερικών παθήσεων.

ΔΙΚΤΑΜΟ
Το πιο γνωστό είδος είναι το Ορίγανον ο δίκταμος (Οriganum dictamnus) ή δίκταμο της Κρήτης, με τα γκριζοπράσινα, χνουδωτά φύλλα, το οποίο πολλοί βράζουν και πίνουν αντί για τσάι. Εκτός από εξαιρετικό αφέψημα, το δίκταμο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό, επουλωτικό τραυμάτων, καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, χρησιμοποιείται κατά της γρίπης και του κρυολογήματος. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι στην Κρήτη όταν οι Κρητικοί τόξευαν τα άγρια κατσίκια και δεν κατάφερναν να τα σκοτώσουν αλλά τα πλήγωναν, αυτά μασούσαν δίκταμο για να γλείψουν στη συνέχεια τις πληγές τους και έτσι να θεραπευθούν.

ΘΥΜΑΡΙ
Το θυμάρι είναι ένα από τα 120 περίπου είδη του γένους θύμος - ένα από τα φυτά που ο Θεόφραστος είχε ονομάσει φρύγανα. Ο Αριστοφάνης στους «Αχαρνής» αναφέρει ότι στη φτωχή Αττική γη φυτρώνει το θυμάρι και το φασκόμηλο και ο Διοσκουρίδης αναφέρει τις χρήσεις του τόσο ως αρτύματος όσο και ως φαρμακευτικού φυτού. Από τα άνθη του παίρνουμε με απόσταξη αιθέριο έλαιο, το θυμέλαιο, το οποίο περιέχει μια ισχυρά αντισηπτική χημική ένωση, τη θυμόλη. Μερικές φορές τα θυμάρια καλλιεργούνται ακριβώς για την παραγωγή αιθερίου ελαίου.

Από τους αρχαίους χρόνους, το θυμάρι χρησιμοποιείται ως φάρμακο. Συνιστάται για την καταπολέμηση πολλών μολυσματικών ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα, των ουροφόρων αγωγών και των πνευμόνων. Με το βρασμένο θυμάρι καταπολεμούσαν αποτελεσματικά την ψώρα. Το αιθέριο έλαιό του (θυμόλη) χρησιμοποιείται σε οδοντόπαστες, σε σαπούνια και σε αντισηπτικά παρασκευάσματα. Χρησιμοποιείται επίσης στην κτηνιατρική και ως μυρωδικό στη μαγειρική.


ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ
Οι τρίχες της τσουκνίδας είναι στην πραγματικότητα λεπτοί, μυτεροί γυάλινοι σωλήνες που μοιάζουν με τη βελόνα μιας σύριγγας. Το πάνω, μυτερό άκρο τους είναι καλυμμένο με ένα εύθραυστο κυστίδιο, ενώ το κάτω άκρο τους είναι ελαφρώς διογκωμένο και καλύπτεται από μια ομάδα μικρότερων κυττάρων, τα οποία δίνουν στη βάση της τρίχας κάποια ελαστικότητα. Το διογκωμένο κάτω άκρο της τρίχας περιέχει δραστικές ουσίες (ισταμίνη, μυρμηκικό οξύ και ακετυλχολίνη). Όταν κάποιος αγγίξει την τρίχα τότε η πίεση που ασκείται οδηγεί την τρίχα μέσα στο δέρμα, το μαλακό άκρο της σπάζει και η βάση της πιέζεται ώστε να αδειάσει το περιεχόμενο μέσα στο δέρμα - όπως ακριβώς μια σύριγγα. Οι δραστικές ουσίες που η τρίχα απελευθερώνει στο δέρμα προκαλούν την εξαιρετική ενόχληση και τον ερεθισμό που ακολουθεί το τσίμπημα της τσουκνίδας.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις τσουκνίδες σπουδαία φυτά από φαρμακευτική άποψη. Ο Ησίοδος προέτρεπε τους συγχρόνους του να τρώνε τις τσουκνίδες βρασμένες προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις ασθένειες. Και σήμερα ακόμα θα βρούμε πολλές συνταγές που περιλαμβάνουν τις τσουκνίδες. Χρησιμοποιούνται ως φαρμακευικά φυτά, επειδή ο χυμός τους είναι στυπτικός και αποτελεί εξαιρετικό φάρμακο για την άμεση ανάσχεση της ρινορραγίας. Συλλέγεται και ξηραίνεται ολόκληρο το φυτό. Στα καταστήματα που πωλούν βότανα διατίθεται σε μείγμα με λεμονόχορτο για την παρασκευή ενός εξαιρετικά εύγευστου ροφήματος.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
Ως μελισσόχορτα είναι γνωστά θαμνώδη, πολύκλαδα φυτά με μικρά, κιτρινωπά και αρωματικά άνθη. Το φυτό που ευδοκιμεί στη χώρα μας είναι η μέλισσα η φαρμακευτική (Μelissa officinalis) ή μελισσόχορτο, του οποίου το ύψος φθάνει τους 80 πόντους και ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Σε μερικές περιοχές, μάλιστα, ονομάζεται και κιτρονέλα, επειδή οι τρυφεροί βλαστοί και το φύλλο του έχουν μυρωδιά λεμονιού. Στην πρακτική ιατρική το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αντισπασμωδικό, αντιρρευματικό, ορεκτικό και αντιασθματικό. Συνιστάται κυρίως για να αντιμετωπισθούν πόνοι και σπασμοί του στομάχου, κωλικοί, δυσπεψίες, εμετοί λόγω εγκυμοσύνης, νευρικές κρίσεις, πόνοι των δοντιών, κ.ά. Επίσης, όταν οι μελισσοκόμοι θέλουν να πιάσουν ένα καινούργιο σμάρι από μέλισσες τρίβουν με φύλλα μελισσόχορτου τα εσωτερικά τοιχώματα της κυψέλης, για να αποκτήσει ωραίο άρωμα και να προσελκύσει τις μέλισσες. Χρησιμοποιείται ακόμη στην αρωματοποιία και σε εντομο- απωθητικές λοσιόν.

ΔΥΟΣΜΟΣ
Το αρωματικό φυτό ανήκει στο γένος μέντα (Μentha) και καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για το αιθέριο έλαιό του (ηδυοσμέλαιο), αλλά και γιατί χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μαγειρική. Το ηδυοσμέλαιο περιέχει ως δραστικό συστατικό την καρβόνη σε ποσοστό 50%.

Στη φαρμακευτική χρησιμοποιούνται τα ξερά φύλλα του δυόσμου από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα με τονωτικές, διεγερτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της δυσπεψίας, των νευρικών διαταραχών, των ταχυκαρδιών και των πόνων στο στομάχι και τη χοληδόχο κύστη.

Βοσκός πρόσφερε πρόβατα ως ...μπόνους σε παίκτη!


Ενα... κοπάδι πρόβατα πρόσφερε Κροάτης βοσκός σε ποδοσφαιριστή της αγαπημένης του ομάδας. Οχι, δεν θέλησε να τον μειώσει, δείχνοντάς του το δρόμο για το βουνό και την μελλοντική του ασχολία, επειδή πιθανόν δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις του, αλλά αντίθετα, για να τον επιβραβεύσει για ένα ακόμη τέρμα που σημείωσε με τα χρώματα της αγαπημένης του ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας της χώρας.

Ο 29χρονος Ιβιτσα Ζούπε έπαθε το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σοκ της ζωής του, όταν μετά από τον αγώνα της ομάδας του (NK Ζαγκόρ) αντίκρυσε ένα κοπάδι πρόβατα να περιμένουν καρτερικά έξω από το γήπεδο την άφιξή του. Ο λόγος ήταν, ότι ένας ντόπιος βοσκός, ο Γιόσκο Μπράλιτς, θέλησε να δώσει ένα «μπόνους» στον Ζούπε για το 16ο φετινό του τέρμα και τον επιβράβευσε με τη δωρεά ισάριθμων άκακων τετράποδων ζώων.

«Μάθε τέχνη... κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε», λέει η σοφή ελληνική παροιμία, αλλά μόνο έτσι δεν το σκέφτηκε ο Κροάτης ποδοσφαιριστής, που κάνει άλλα όνειρα για το μέλλον του: «Έπαθα πραγματικό σοκ. Δεν έχω ιδέα τι να κάνω τόσα πολλά πρόβατα, αφού εγώ σχεδιάζω να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο και να πετύχω ακόμη περισσότερα γκολ», δήλωσε ο Ζούπε στα ΜΜΕ της χώρας του.

«Είμαστε ένας πολύ μικρός σύλλογος και δεν έχουμε δυνατότητες να προσελκύσουμε κάποιον άλλο σπόνσορα. Ετσι χαρήκαμε πολύ όταν πληροφορηθήκαμε για την προσφορά των προβάτων από τον Μπράλιτς ως οικονομική βοήθεια στον Ζούπε», είπε από την πλευρά του εκπρόσωπος του κροατικού συλλόγου.

Και βέβαια υπάρχουν χώρες, όπως η Κροατία που μια τέτοια ενέργεια, η δωρεά προβάτων δηλαδή, εξακολουθεί να μην.. παρερμηνεύεται και να γίνεται δεκτή, αν όχι με ενθουσιασμό, τουλάχιστον χωρίς δυσάρεστη παρεξήγηση. Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι τι θα συνέβαινε στη δική μας χώρα αν είχαμε ένα παρόμοιο περιστατικό δωρεάς.

Hot and sexy Girl on Girl


Το φιλί της ζωής είναι απαραίτητο μόνο σε παιδιά ή σε θύματα παρολίγον πνιγμού

Σε περίπτωση που κάποιος καταρρεύσει ξαφνικά μπροστά σας πρέπει να αρχίσετε αμέσως τις μαλάξεις στο στήθος του και να παραλείψετε το φιλί της ζωής εάν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε, συνιστά η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας, αλλάζοντας τις μέχρι σήμερα συστάσεις της.

Η Εταιρεία δημοσίευσε νέες συστάσεις τη Δευτέρα έπειτα από τη δημοσίευση μελετών που δείχνουν ότι, τουλάχιστον στους ενήλικες, οι μαλάξεις του στήθους είναι περίπου εξίσου αποτελεσματικές με την κλασική καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR), που περιλαμβάνει και το φιλί της ζωής.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι η απλούστευση των οδηγιών θα κινητοποιήσει τον κόσμο να μην αφήνει αβοήθητους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή.

«Χρειάζεται να κάνετε μόνο δύο πράγματα: καλέστε ασθενοφόρο και αρχίστε να πιέζετε δυνατά και γρήγορα στη μέση του στήθους» δήλωσε ο Δρ Μάικλ Σάιρ, καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Οι μαλάξεις, περίπου 100 ανά λεπτό, πρέπει να συνεχίζονται μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου ή κάποιου φορητού απινιδωτή, ο οποίος επαναφέρει την καρδιά με ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Εξαιρέσεις: Παιδιά και θύματα πνιγμού

Η ανάνηψη μόνο με μαλάξεις αφορά μόνο ενήλικους ασθενείς που καταρρέουν ξαφνικά και σταματούν να αναπνέουν -το πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η καρδιά τους έχει σταματήσει λόγω εμφράγματος ή άλλου προβλήματος. Στην περίπτωση αυτή, οι πνεύμονες και το αίμα στα αγγεία τους περιέχουν ακόμα αρκετό οξυγόνο και οι μαλάξεις αρκούν για να διατηρηθεί η ροή προς τον εγκέφαλο.

Το φιλί της ζωής εξακολουθεί να είναι απαραίτητο όταν το άτομο που καταρρέει είναι παιδί. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανότερη κύρια αιτία είναι όχι η ανακοπή αλλά τα αναπνευστικά προβλήματα. Το φιλί της ζωής είναι επίσης απαραίτητο για ενήλικες που παραλίγο να πνιγούν, που έχουν δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα ή κατέρρευσαν από υπερβολική δόση.

Όπως και οι μαλάξεις, το φιλί της ζωής γίνεται με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Ο λαιμός πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένος προς τα πίσω και το στόμα ανοιχτό. Ο παριστάμενος πρέπει να φυσά αέρα μέσα στο στόμα του ασθενή δύο φορές ανά 30 γρήγορες μαλάξεις.

Οι νέες συστάσεις ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για τη μείωση των θυμάτων από ανακοπή. Κάθε χρόνο 310.000 Αμερικανοί πεθαίνουν λόγω ανακοπής εκτός του νοσοκομείου -στην περίπτωση αυτή, λιγότερο από το ένα τρίτο των θυμάτων δέχονται βοήθεια από κάποιον και μόνο το 6% επιβιώνει.

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας κανονικά θα επανεξέταζε τις συστάσεις της το 2010, ωστόσο αναγκάστηκε να σπεύσει σε αλλαγές λόγω τριών πρόσφατων μελετών που έδειχναν ότι το φιλί είναι συχνά χάσιμο χρόνου.

Οι νέες οδηγίες δημοσιεύονται στην επιθεώρηση της Ένωσης Circulation.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ο δεινόσαυρος του Maxakali

Ένα εντυπωσιακό έκθεμα έχει να επιδείξει τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρίο Ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία. Πρόκειται για τον πιο μεγάλο δεινόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ στη Βραζιλία, τον φυτοφάγο Maxakalisaurus topai που το μήκος του από το ρύγχος μέχρι την ουρά έφτανε τα εννέα μέτρα. Τα οστά που συναρμολογήθηκαν είναι ηλικίας 80 περίπου εκατομμυρίων ετών. Ο παλαιοντολόγος Αλεξάντερ Κέλνερ, είναι ο επικεφαλής της ομάδας που προχώρησε στην επιστημονική μελέτη για τον Maxakalisaurus topai. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2006 στο περιοδικό που εκδίδει το Μουσείο όπου και βρίσκεται ο σκελετός ( το πιστό αντίγραφο καθώς τα αληθινά οστά φυλάσσονται σε χώρους με ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτός).

Ο Maxakalisaurus topai έζησε πριν από 80 εκατομμύρια περίπου χρόνια, προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Ανήκει στην κατηγορία των Τιτανοσαύρων, που είναι η κυριότερη ομάδα φυτοφάγων ζώων που έζησαν στην Γκοντβάνα, την αρχαία υπερ-ήπειρο. Από αυτή πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια διασπάστηκαν η Αυστραλία, η Ινδία, η νότια Αμερική και η Ανταρκτική. Στη Βραζιλία μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί τα οστά τεσσάρων ειδών τιτανοσαύρων. Ο Maxakalisaurus topai πήρε το όνομά του από την φυλή των ινδιάνων Maxakali και από την θεότητα που λάτρευαν, Topa. Ο Αλεξάντερ Κέλνερ λέει ότι από τα 1000 περίπου είδη δεινοσαύρων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα μόλις τα 15 έχουν εντοπιστεί στη Βραζιλία, ενώ στην διπλανή Αργεντινή 50. Ακόμα υποστηρίζει ότι έχουν βρει οστά ακόμα μεγαλύτερων δεινοσαύρων αλλά δεν είναι σε θέση να τα αξιοποιήσουν ακόμα και να διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη εικόνα για το είδος που αφορούν. Στην Αργεντινή ανακάλυψαν τα οστά του εντυπωσιακού Αργεντινόσαυρου, ενός τιτανόσαυρου που θεωρείται το πιο μεγάλο ερπετό που πέρασε από τον πλανήτη. Το μήκος του έφτανε τα 30 μέτρα και το βάρος του τους 100 τόνους. Οι παλαιοντολόγοι και άλλοι ερευνητές θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό δεινοσαύρων στην Βραζιλία, εξαιτίας της αχανούς ζούγκλας που καλύπτει τη χώρα αλλά και των λιγοστών κονδυλίων που διατίθενται για αυτές τις έρευνες.

green-planet

Γεννήθηκε σκύλος … πράσινος!

136106-greendog10051
‘Eνα κουταβάκι που γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη έχει τραβήξει τα βλέμματα των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Κι αυτό, γιατί είναι…πράσινο!
Οι επιστήμονες που εξέτασαν το κουτάβι δήλωσαν ότι συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενός ζώου, το αμνιακό υγρό να μπερδεύεται με τον πλακούντα και σε συνδυασμό με το χρώμα της μαμάς του και τις τροφές που εκείνη καταναλώνει, να προκύπτει αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο είναι καθαρά οπτικό.

“Βέβαια το θέαμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό”, δήλωσε η κτηνίατρος από τη Louiziana, Anna Zorrilla που εξέτασε το ζώο, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι χαίρει άκρας υγείας.

Το εκπληκτικό είναι ότι τα υπόλοιπα σκυλάκια που γέννησε η…μαμά είναι κατάλευκα. Οπως κατάλευκο θα γίνει και αυτό σε λίγους μήνες, όταν το χρώμα του θα έχει εξαφανιστεί πλήρως, αφού σταδιακά ο γιατρός διαβεβαίωσε ότι το πράσινο θα ξεθωριάσει.
cosmo.gr

Άλογο με αλλεργία... στο γρασίδι

Τυλιγμένη από την κορυφή έως τα νύχια, η φοράδα Πανδώρα κάνει όποιον τη βλέπει να αναρωτιέται… Ο λόγος για την αστεία αμφίεσή της είναι η αλλεργία που έχει στο γρασίδι!

Ακόμα και ένα μικρό χορταράκι να την αγγίξει, είναι ικανό να της προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και εξανθήματα. Έτσι, η ιδιοκτήτριά της, η Βρετανίδα Έμιλι Πίρς, δεν έχει άλλη επιλογή από το να καλύπτει το σώμα του καθαρόαιμου 5χρονου αλόγου με ένα ειδικό κάλυμμα από πολυεστέρα.

Το περίεργο κοστούμι, που κατασκευάζεται στη Σουηδία, κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 185 λίρες και η μάσκα άλλες 50.

ενδιαφέρουσα συλλογή από Περιοδικούς Πίνακες Στοιχείων…

[Link]

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Ο άνεμος, όπως από παλιά έχει διαπιστώσει ο άνθρωπος, είναι δυνατό να περιστρέψει ανεμόμυλους, να προωθήσει ιστιοφόρα πλοία και οχήματα ή να κινήσει αντικείμενα, να μας δώσει δηλαδή ενέργεια.

Αυτή η ενέργεια, η αιολική (ο Αίολος ήταν ο “διαχειριστής” των ανέμων, κατά τους αρχαίους Έλληνες), αξιοποιείται στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο, σε περιοχές όπου συχνά φυσούν ισχυροί άνεμοι.

Για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε σήμερα τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες μετατρέπεται η κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική. Το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε μια ανεμογεννήτρια είναι τα πτερύγιά της, που περιστρέφονται όταν φυσάει. Η κίνηση αυτή των πτερυγίων μεταδίδεται σε έναν άξονα περιστροφής, ο οποίος χάρη σε ένα σύστημα προσανατολισμού, βρίσκεται πάντα παράλληλα προς την κατεύθυνση του ανέμου. Η κινητική ενέργεια του άξονα περιστροφής μετατρέπεται από μια γεννήτρια σε ηλεκτρική ενέργεια. ‘Όλο αυτό το σύστημα είναι τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ψηλό πύργο. Η σπουδαιότερη εφαρμογή των ανεμογεννητριών είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,η οποία μπορεί στη συνέχεια, να διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.Πολλές ανεμογεννήτριες μαζί, συστοιχίες ανεμογεννητριών όπως τις λέμε, σχηματίζουν τα λεγόμενα αιολικά πάρκα, που επιτρέπουν τη μαζική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας και τη διοχέτευσή του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα.

Sex στο... γραφείο

Αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις στο γραφείο.

Η τελευταία έρευνα των εκδόσεων Arlekin ''Εξομολογήσεις'' αποκαλύπτει ουκ ολίγα στοιχεία σχετικά με την ερωτική ζωή των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο και δη των Καναδών. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς το 32% των γυναικών και το 33% των ανδρών από τους 3.000 που ρωτήθηκαν, παραδέχθηκε ότι διατηρεί σεξουαλική σχέση με κάποιον ή κάποια αντίστοιχα συνάδελφό του.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 2 με 3% δήλωσε ότι το έκανε για να πάρει προαγωγή. Τα ποσοστά είναι ενδεικτικά και αφορούν το μέσο όρο. Σε άλλες χώρες είναι χαμηλότερα και σε άλλες πολύ υψηλότερα.

Οι περισσότεροι πάντως ομολόγησαν ότι και να μην έχουν σχέση, είναι ερωτευμένοι με συνάδελφό τους, χωρίς να του ή της το έχουν αποκαλύψει. Οι μισοί τέλος δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν πολύ τα e-mail, ούτως ώστε να εκφράσουν τον έρωτά τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιγραφές που έδωσαν οι Καναδοί σχετικά με το sex στο γραφείο ήταν άκρως σκανδαλιστικές, αλλά και εξαιρετικά ευρηματικές.


cosmo.gr

Ο πρίγκιπας του ροκ.... Παύλος Σιδηρόπουλος


Για όσους ταξίδεψαν έστω και λίγο με κείνο το παράξενο καράβι που λέγεται «ελληνικό ροκ», ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν και θα μείνει μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές αυτής της παράταιρης, παρεξηγημένης και πάντα περιθωριακής σελίδας της μουσικής μας. Ο Σιδηρόπουλος μαζί με τον «θείο Νώντα» - Δημήτρη Πουλικάκο έδωσαν την ψυχή τους, ο Παύλος τελικά και τη ζωή του, σε μια άλλοτε υπέροχη και άλλοτε τραγική περιπέτεια. Το να παίζεις ροκ στην Ελλάδα των δεκαετιών του ’70 (κυρίως) αλλά και του ’80 δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Ακόμη πιο δύσκολο ήταν να ζήσεις και να προσπαθήσεις να επιβιώσεις μέσα από αυτό που εύκολα ονομάζουμε τώρα πια «ροκ καταστάσεις». Με μια φράση: ο Παύλος έπαιξε με τη φωτιά και τελικά κάηκε. Θα μπορούσε απλώς να πουλήσει «ροκ» και όχι να ζήσει «ροκ». Διάλεξε, αντίθετα με πολλούς που ξέρουμε, το δεύτερο. Και πλήρωσε το τίμημα.

Zorba the freak

«Είμαι δισέγγονος του Ζορμπά, και ως γνωστό ο Ζορμπάς ήταν rock and roll, όπως και να το κάνουμε. Και πολύ μάλιστα. Αυτό μας το λέει κι ο Καζαντζάκης. Απ’ την άλλη μεριά όμως, έχω και σπέρμα από τη γενιά των Αλεξίου. Της Ελλης της Αλεξίου, η οποία είναι θεία μου. Κι έτσι έχω μέσα μου και τον διανοούμενο και τον αλήτη. Από τη σύγκρουση αυτών των δύο βγαίνει άλλοτε καταστροφή κι άλλοτε δημιουργία».
Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας του ροκ

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα αλλά έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πήγε το 1970 για να σπουδάσει στο Μαθηματικό. Ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός μιλάει για εκείνη την εποχή: «Με τον Παύλο Σιδηρόπουλο ήμασταν φίλοι και συγκάτοικοι το 1970 στην Θεσσαλονίκη, φοιτητές στο Μαθηματικό Τμήμα. Ηταν ένας γλυκός "κακομαθημένος" έφηβος. Το όνειρό του ήταν να γίνει συγγραφέας. Είχε διαλέξει και ψευδώνυμο: Παύλος Αστέρης. Εκείνη την εποχή του άρεσαν τα ντραμς και κάναμε ντουέτο στο σπίτι. Εγώ κιθάρα και αυτός τύμπανα σε μία πάνινη πολυθρόνα με κουτάλια και μπαγκέτες. Παίζαμε χαρούμενα και κάναμε ατέλειωτη πλάκα και αταξίες... Τον θυμάμαι στη συναυλία του Τζέιμς Μπράουν στο "Παλλάς" να πάλλεται στην ένταση και τον ρυθμό της μπάντας. Αλλη μία φορά στα καμαρίνια του "Μετρό" να μου λέει πως όπου να ‘ναι "καθαρίζει"... Ο Παύλος ήταν ένας βιωματικός τύπος, όπως πρέπει να είναι ο καλλιτέχνης, μόνο που η χημεία που διάλεξε να παλέψει μαζί της, δεν σηκώνει αστεία και έτσι έφυγε νωρίς... αφήνοντας τα τραγούδια του πίσω για παρηγοριά. Τον θυμάμαι πάντα με αγάπη».

Σχεδόν αμέσως έφτιαξε με τον κιθαρίστα των «Olympians», Παντελή Δεληγιαννίδη το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Δύο τραγούδια τους μπήκαν στον ιστορικό δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο». Κι επειδή το Κύτταρο ήταν τότε το κέντρο του μικρόκοσμου της ελληνικής ροκ γνωρίστηκαν με άλλους μουσικούς και ένωσαν τις δυνάμεις τους με το γκρουπ «Μπουρμπούλια» που έπαιζε με τον Σαββόπουλο. Ακολουθεί η συνεργασία του με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στους δίσκους «Θεσσαλικός κύκλος» και «Οροπέδιο». Η μεγάλη του όμως στιγμή είναι η συνάντησή του με το γκρουπ «Σπυριδούλα», το 1976, με τον δίσκο «Φλου», σημείο αναφοράς για την εγχώρια εκδοχή του ροκ. Με επιρροές από την ελληνική μουσική σκηνή του ’60 και του ’70, από ξένα ροκ γκρουπ και ενσωματώνοντας στοιχεία από παραδοσιακά ακούσματα, ο Παύλος και οι «Σπυριδούλα» δημιούργησαν ένα άλμπουμ που έκανε, τηρουμένων των αναλογιών, πάταγο στην εποχή του.

Ροκ με ελληνικό στίχο. Για τους περισσότερους ήταν αδιανόητο ως τότε. «Εχει μεγάλη δυσκολία να μπει ελληνικός στίχος στη ροκ μουσική, αλλά πώς να το κάνουμε, πρέπει να παλέψεις. Πρώτα θα βγει λίγο κουτσό, λίγο τραυματισμένο, μετά όμως θα βρει τον δρόμο του. Θέλει ειδική μελέτη... Εγώ κουράστηκα αλλά βρήκα τα μυστικά της ελληνικής γλώσσας και τώρα ο στίχος κολλάει. Κοφτά, λέξη προς λέξη. Και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση γιατί αυτό το "ταξίδι" το 'βγαλα πέρα μόνος μου».

Αλλά η συμβολή του «Φλου» στην όμορφη και «καταραμένη» ιστορία του ελληνικού ροκ ήταν ότι άνοιξε το δρόμο σε ένα σωρό άλλους μουσικούς που έπαιζαν ή ήθελαν να παίξουν ροκ ή έστω επηρεάστηκαν από αυτό για να διαμορφώσουν το μουσικό τους στίγμα. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Γιάννη Αγγελάκα που λίγο αργότερα θα δημιουργήσει το συγκρότημα «Τρύπες»: «Ο Παύλος είναι ένας άγιος της ελληνικής ροκ σκηνής. Eφυγε πριν ακόμα δει τους σπόρους που είχε φυτέψει και οι οποίοι έπιασαν τελικά. Eφυγε κυνηγημένος, περιθωριοποιημένος, αλλά πιστεύω ότι αν υπάρχει πουθενά, θα χαίρεται γι’ αυτό που συμβαίνει. Γιατί ό,τι και να συμβαίνει ξεκίνησε από τον Παύλο και από τον Πουλικάκο. Το "Φλου" ήταν ένας οριακός δίσκος για όλους μας».

Μου 'πες θα φύγω

Το 1979 μαζί με άλλους μουσικούς, ανάμεσά τους, οι κιθαρίστες Θόδωρος Παπαντίνας και Στίλπων Νέστωρ φτιάχνει το σχήμα "Εταιρεία Καλλιτεχνών", που όμως διαλύθηκε προτού ηχογραφήσει μεγάλο δίσκο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν μία ακόμη ιστορική συνεργασία. Ο Θόδωρος Παπαντίνας, ένας κιθαρίστας με απίστευτο ταλέντο, που χάθηκε στη σκόνη της ελληνικής πραγματικότας, αφηγείται: «Ο Παύλος είχε όλα τα χαρίσματα ενός αυθεντικού και δημιουργικού ρόκερ. Τον θυμάμαι πάντα σαν έναν πολύ καλό φίλο γεμάτο ζωή και κέφι για διασκέδαση και πλάκες. Και είναι πολύ κρίμα που έφυγε μ’ αυτό τον τρόπο. Η περίοδος στην οποία δημιουργήσαμε μαζί την "Εταιρεία Καλλιτεχνών", θα μου μείνει αξέχαστη αφού θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σμίξαμε μαζί σ’ αυτό το σχήμα. Υπήρχαν συνεχή "χάπενιγκ" τόσο πάνω στη σκηνή όσο και έξω απ’ αυτήν και θεωρώ τότε μεγάλη απώλεια για τον χώρο τη διάλυση της μπάντας».

Στη συνέχεια κάνει λίγες εμφανίσεις ως ηθοποιός σε ταινίες του νέου ελληνικού σινεμά και στο σίριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή». Τη δεκαετία του 1980 αρχίζει η συνεργασία με τους «Απροσάρμοστους», το γκρουπ που θα συνδέσει την τύχη του μαζί του ως το τέλος. Για περίπου δέκα χρόνια ο Παύλος Σιδηρόπουλος, άλλοτε με το σχήμα αυτό άλλοτε με τον Δημήτρη Πουλικάκο θα συνεχίσει τις ζωντανές εμφανίσεις, τις συναυλίες και θα ηχογραφήσει δίσκους όπως το «Zorba the Freak» και το «Εν λευκώ». Δεν είναι μυστικό ότι κάνει χρήση ηρωίνης, έχει το θάρρος να το δηλώσει ακόμη και με αναφορά στον τίτλο του δίσκου: «Θέλω να πω στους πιτσιρικάδες ότι δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας απολύτως λόγος να δοκιμάσουν ηρωίνη. Δεν μπορεί να σου δώσει κανένα όραμα, καμιά ψευδαίσθηση, κανένα βίζιον ας πούμε, άμα είσαι ποιητής, ζωγράφος ή καλλιτέχνης... Η ηρωίνη είναι κάτι που σε εκμηδενίζει, είναι ένας μύθος, μια μπούρδα...». Αυτή όμως ήταν που τον Δεκέμβρη του 1990 τον πήρε από τη ζωή.

Να μ’ αγαπάς

Γνώρισα τον Παύλο Σιδηρόπουλο στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν μαζί με άλλους δυο φίλους πήγα στο σπίτι του στην Κυψέλη για μια συνέντευξη που πρόθυμα δέχτηκε να δώσει σε ένα φανζίν της εποχής. Είδαμε έναν πολύ ευγενικό αλλά και πολύ καταβεβλημένο άνθρωπο, που μας μίλησε για τη ζωή του, για το ροκ και για την ταινία που είχε πρωταγωνιστήσει τότε, τον «Ασυμβίβαστο», από την οποία όμως ήταν απογοητευμένος. Δεν μείναμε πολύ για να μην τον κουράσουμε, έκανε ολοφάνερα μεγάλη προσπάθεια για να μας μιλήσει. Φεύγοντας, του αφήσαμε ένα λευκό τριαντάφυλλο. Hμασταν πολύ νέοι για να ξέρουμε τι (μας) γινόταν. Πριν και μετά τον είδαμε πολλές φορές στις συναυλίες και σχεδόν πάντα είχε τρομερή ενέργεια στη σκηνή, και ταυτόχρονα έδινε την αίσθηση ότι «ήταν ένας από εμάς». Hταν ο Παύλος. Hταν πολύ απλά ένας πραγματικός ρόκερ. Eτσι έζησε ως το τέλος. Το καλοκαίρι του 1990 παρέλυσε ξαφνικά το δεξί του χέρι. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία. Συνέχισε τις εμφανίσεις με δεμένο το χέρι. Είχε προγραμματίσει μια σειρά εμφανίσεων για το Δεκέμβριο. Δεν πρόλαβε. Το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου πέθανε από χρήση ηρωίνης.

Ο επίλογος στον Δημήτρη Πουλικάκο: «Γι’ αυτόν ήμουν ο θείος. Eτσι όπως διάλεξε τους φίλους του, διάλεξε και τους "συγγενείς" του, διάλεξε την "οικογένειά" του, τα κατάφερε. Και σίγουρα, ο ίδιος διάλεξε και το τελευταίο του ταξίδι. Ο ανιψιός ήταν ένας ελεύθερος πρίγκιπας, ο τελευταίος, και είμαι περήφανος γι’ αυτόν. Παυλάκι μου, οι καιροί εξακολουθούν να είναι δύσκολοι για τους πρίγκιπες. Σε φιλώ, ο θείος σου ο Μήτσος».

Το σχολείο του ροκ

«Για μένα αλλά και για τα άλλα παιδιά του γκρουπ, ο Παύλος ήταν ο φίλος μου και ο δάσκαλός μου. Στην ουσία αυτός μας έκανε μουσικούς. Είχε το εξαιρετικό χάρισμα να μαγνητίζει πάνω στη σκηνή το κοινό και να γίνεται ένα μ’ αυτό. Hταν αγνός, αυθεντικός και το κενό του είναι τεράστιο αλλά και δυσαναπλήρωτο». Οδυσσέας Γαλανάκης - κιθαρίστας στους «Απροσάρμοστους»

Ο μύθος του πρίγκιπα

«Ο Σιδηρόπουλος, όπως και όλοι οι νεκροί ήρωες του ροκ, άθελά του δημιούργησε έναν μύθο. Eναν μύθο προς εκμετάλλευση. Στον μύθο όμως πάντα ξεχνιέται το ανθρώπινο στοιχείο. Και ο Παύλος, για όσους τον γνώριζαν από κοντά, ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Παράλληλα, όμως, ήταν και ο καλλιτέχνης εκείνος που μίλησε στη γενιά του (και όχι μόνο) με τη σκληρή γλώσσα της πραγματικότητας, χωρίς να πιπιλίσει τα αυτιά με ωραιοποιημένα μηνύματα, που θα τον έκαναν εμπορικότερο».
Aκης ΛαδικόςΠηγές:
Μανώλης Νταλούκας, «Ελληνικό ροκ, 1945-1990», εκδόσεις Αγκυρα, 2006
Ακης Λαδικός «Πού να γυρίζεις», εκδόσεις Λιβάνη, 1998
Ντίνος Δηματάτης, «25 χρόνια ελληνικού ροκ«, εκδόσεις Λιβάνη, 1992
Ντίνος Δηματάτης «Το μοναχικό μπλούζ του πρίγκηπα», Εκδόσεις Κατσάνος, 1997
www.rockarolla.gr
www.musicheaven.gr
Συνεντεύξεις του Παύλου Σιδηρόπουλου στα περιοδικά «Ηχος», «Μουσικό εξπρές» και στην ΕΤ2

ΕΘΝΟΣ:16-12-2009

Τραυματισμός από βεντούζα λεκάνης

Ένας Γερμανός, στην Ελβετία, κινδύνεψε να χάσει την ζωή του όταν τοποθέτησε στην μπανιέρα μια βεντούζα λεκάνης αντί της γνωστής τάπας!
Ο κύριος Dieter Bayer, που μετακόμισε στην Ελβετία όταν συνταξιοδοτήθηκε, δεν μπορούσε να βρει την τάπα της μπανιέρας και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την βεντούζα λεκάνης με το μακρύ ξύλο!
Ο 79-χρονος πάτησε το σαπούνι και έχασε την ισορροπία του χτυπώντας με δύναμη πάνω στο ξύλο της βεντούζας!
Η 68-χρονη σύζυγος του έτρεξε αμέσως στο μπάνιο όταν άκουσε τις κραυγές πόνου του άτυχου συζύγου της.

«Το ξύλο τον είχε τρυπήσει στα πλευρά. Παντού υπήρχε αίμα το χτύπημα ήταν πολύ σοβαρό,» είπε ο οδηγός του ασθενοφόρου.

Οι γιατροί χρειάστηκε να τον υποβάλουν σε επέμβαση διάρκειας οκτώ ωρών ενώ θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο εβδομάδες νοσοκομειακή περίθαλψη πριν την ανάρρωση!

Ethnos.gr
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory