Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Hot and sexy Michelle in lust


Δωρεάν στο ίντερνετ..

Με την βοήθεια του συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη, που ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν να διαθέτουν τα έργα τους δωρεάν μέσω διαδυκτίου, βλ. JOHNNIE SOCIETY, σας παρουσιάζουμε μια σειρά από συγγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα ..

  • Επιχείρησις Ιουδιθ, θεατρικό του Περικλή Κοροβέση. O εκδοτικός οίκος έχει κλείσει πλέον, πράγμα που σημαίνει ότι τα δικαιώματα ξαναγυρίζουν στον συγγραφέα.. κι εκείνος με τη σειρά του αποφάσισε να “τα επιστρέψει″ στους αναγνώστες..
kala-nea.gr

καλα νεα..υπάρχουν και αυτα


25 λόγοι που οι άντρες και οι γυναίκες θα διαφέρουν πάντα!

Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι υπάρχουν 78 γονίδια που κάνουν τη διάφορα μεταξύ αντρών και γυναικών. Δεν έχει όμως ακόμη διευκρινιστεί η ταυτότητα τους. Όσο λοιπόν οι επιστήμονες συνεχίζουν την ερευνά τους, δεν βλάπτει να τους δώσουμε κι εμείς ένα χεράκι βοηθείας.

Ιδού λοιπόν...
1. Οι γυναίκες έχουν το γονίδιο του συνδυασμού των χρωμάτων. Ξέρουν ποιο χρώμα ταιριάζει με ποιο.
Οι άντρες σκέφτονται ότι αφού το κόκκινο είναι ωραίο και το πράσινο επίσης, γιατί να μη βάλουμε δυο ωραία χρώματα μαζί.
2. Οι άντρες μιλάνε με προτάσεις και οι γυναίκες με παραγράφους.
Οι άντρες αρχίζουν μια πρόταση...και οι γυναίκες την τελειώνουν.
3. Οι γυναίκες μπορούν να θυμούνται κάθε λέξη του διάλογου που έγινε πριν από ένα μήνα ανάμεσα σε αυτές και τον σύντροφο τους.
Οι άντρες μπορούν να θυμούνται την τελική ταχύτητα αυτοκίνητων που δεν πρόκειται να αποκτήσουν.
4. Οι γυναίκες μπορούν να καταλάβουν τις άλλες γυναίκες.
Οι άντρες ποτέ.
5. Οι γυναίκες έχουν το γονίδιο που τις εμποδίζει να παρκάρουν ένα αυτοκίνητο ανάμεσα σε δυο λευκές ίσιες γραμμές σε ένα άδειο πάρκινγκ.
6. Οι γυναίκες έχουν ενσωματωμένο ημερολόγιο στον εγκέφαλο που τους επιτρέπει να θυμούνται όλες τις επετείους.
Αυτό απουσιάζει από τον εγκέφαλο των αντρών.
7. Στους γάμους οι γυναίκες πρώτα κλαίνε και μετά μεθάνε.
Οι άντρες πρώτα μεθάνε και μετά... κλαίνε.
8. Οι άντρες έχουν το γονίδιο που τους επιτρέπει να ακούνε το άνοιγμα μιας μπύρας από τρία δωμάτια μακριά.

9. Οι γυναίκες μπορούν να μυρίσουν βρόμικα αθλητικά παπούτσια από 300 μέτρα
Οι άντρες μόνο αν τους τα βάλεις κάτω από την μύτη τους και αν δεν είναι τα δικά τους.
10. Όταν κάποιος αγοράζει καινούριο αυτοκίνητο οι άντρες τον ρωτάνε τι μάρκα είναι και οι γυναίκες τι χρώμα.
11. Οι άντρες πληρώνουν για κάτι που τους χρειάζεται 300 euro ενώ αξίζει 100.
Οι γυναίκες πληρώνουν 100 euro για κάτι που αξίζει 300 και δεν το χρειάζονται.
12. Οι γυναίκες τρώνε τσόλι όταν τους αρέσει, οι άντρες πάντα, για να αποδείξουν ότι μπορούν.
13. Οι γυναίκες δεν θα σκότωναν, θα μπορούσαν όμως να σε κάνουν να αυτοκτονήσεις.
14. Οι γυναίκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σεξ για να καταφέρουν αυτό που θέλουν.
Οι άντρες δεν θα μπορούσαν, επειδή αυτό που θέλουν είναι το σεξ.
15. Οι γυναίκες δεν βρίσκουν διεγερτικό το να παρακολουθούν δυο άντρες να κάνουν σεξ.....
Οι άντρες πάλι για το αντίστοιχο φύλο....
16. Οι άντρες θεωρούν ότι 2 η ώρα το πρωί είναι καλή ώρα για να κοιμάται κανείς.
Οι γυναίκες θεωρούν την ίδια ώρα κατάλληλη για να μιλήσουν για τη σχέση τους.
17. Οι γυναίκες έχουν το "να πάρει, τελειώνει το χαρτί υγείας στο μπάνιο και πρέπει να το αντικαταστήσω" γονίδιο.
Οι άντρες έχουν το "να πάρει, μου φέρνεις χαρτί υγείας;" γονίδιο.
18. Οι άντρες έχουν το γονίδιο που τους επιτρέπει να κοιμούνται όταν ένα μωρό κλαίει.
19. Οι γυναίκες παραγγέλνουν μπρόκολο για γαρνίρισμα στην μπριζόλα τους και τρώνε τις πατάτες των αντρών.
20. Οι γυναίκες θυμούνται όλα τα ρούχα που έχουν φορέσει την τελευταία δεκαετία.
Οι άντρες δεν θυμούνται τι φορούσαν την προηγούμενη μέρα αν δεν κοιτάξουν στο πάτωμα.
21. Οι άντρες έχουν το γονίδιο που τους εμποδίζει να παρακολουθούν ποδόσφαιρο και να μιλάνε συγχρόνως.
Οι γυναίκες έχουν το γονίδιο του να παρακολουθούν τηλεόραση, να βάφουν τα νύχια τους, να μιλάνε στο τηλέφωνο και να πίνουν και καφέ.
22. Οι άντρες βλέπουν το γυμναστήριο σαν φυσική δραστηριότητα.
Οι γυναίκες το βλέπουν σαν κοινωνική.
23. Αν ρωτήσεις μια γυναίκα για το πως να πας κάπου, θα σε οδηγήσει μέσω καταστημάτων.
24. Οι γυναίκες έχουν το "τα παίρνω όλα προσωπικά" γονίδιο.
25. Οι άντρες έχουν το γονίδιο να απαντάνε σε δύσκολες ερωτήσεις με ένα μμμμμ...

Βρε τι μαθαίνει κανεις από ένα taxitzi

Η εξελεκτική πορεία του ανθρώπου


Νέες θεωρίες έχουν φέρει επανάσταση στο τρόπο που κατανοούμε όχι μόνο το παρελθόν της ανθρωπότητας , αλλά και το παρόν σύμφωνα με τον Δρ. Stanley Ambrose.

Πριν από 700 αιώνες περίπου, οι ουρανοί σκοτείνιασαν και η Γη πάγωσε. Η Toba, ένα ηφαίστειο στη Σουμάτρα, είχε εκραγεί με τέτοια δύναμη που τραντάζει τον πλανήτη μόνο μια φορά κάθε λίγα εκατομμύρια χρόνια. Οι ουρανοί παρέμειναν σκοτεινοί για 6 χρόνια. Τόσο πολύ σκόνη εξαπέλυσε η έκρηξη στην ατμόσφαιρα. Ήταν δύσκολη εποχή για να ζήσει κανείς, και αν ο Stanley Ambrose του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις έχει δίκιο, το πιθανότερο ήταν να πεθάνει κανείς σε μικρή ηλικία. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός ενός μόνο είδους, γνωστό στην σύγχρονη επιστήμη ως Homo Sapiens, ελαττώθηκε ίσως και σε 2000 μόνο άτομα.

Ο υποτιθέμενος Αρειανός, κοιτάζοντας τη σκοτεινή Γη, πιθανόν να μην έδινε και μεγάλες ελπίδες επιβίωσης σ΄ αυτούς τους παράξενους πιθήκους που τελικά θα είχαν τόση μεγάλη εξέλιξη στο μέλλον. Πράγματι, οι εν λόγω πίθηκοι κατείχαν άριστα την τέχνη του να κατασκευάζουν εργαλεία, αλλά το ίδιο κι αρκετοί από τους σύγχρονούς τους. Επίσης είναι πραγματικότητα το γεγονός ότι οι περίεργοι λαρυγγισμοί που έβγαζαν τους επέτρεπαν να συνεργάζονται με εκπληκτικά σύνθετους τρόπους. Όμως τα πλεονεκτήματα αυτά είχαν μεγάλο τίμημα καθώς οι εγκέφαλοί τους ήταν αδηφάγοι καταναλωτές ενέργειας. Μόνο ένα 2% του ιστού του σώματός τους απορροφούσε το 20% της τροφής τους. (με τη μορφή των θερμίδων που καταναλώνονταν). Ένα ενδιαφέρον εξελικτικό στάδιο που όμως έφτανε σε αδιέξοδο.

Η έρευνα όμως θα καταφέρει να εξηγήσει γιατί εκείνος ο υποτιθέμενος Αρειανός θα μπορούσε να είχε κάνει λάθος, και πώς εκείνοι οι πίθηκοι που έβλεπε όχι μόνο επιβίωσαν και ευημέρησαν, αλλά ήρθε και η εποχή, όπου ένας από αυτούς κατάφερε να ξετυλίξει τον μίτο των αποδείξεων μέσα από τομείς αταίριαστους μεταξύ τους, όπως η γεωλογία και η γενετική, και να φτάσει στο συμπέρασμα, ότι οι προγονοί του είχαν περάσει μέσα από μια γενετική επιβράδυνση που προκλήθηκε από γεωλογική καταστροφή.

Παρ' όλα αυτά , δεν συμφωνούν όλοι οι σύγχρονοι του Δρ. Ambrose με τη θεωρία του σχετικά με την επίδραση του ηφαιστείου Toba στην ανθρωπότητα. Η ηφαιστειακή έκρηξη σίγουρα συνέβη, αλλά αμφισβητείται η παραπάνω θεωρία που βοήθησε να διαμορφωθεί η βάση γι αυτό που είναι γνωστό ως φυλετικοί διαχωρισμοί της ανθρωπότητας. Σύμφωνα μ΄ αυτή, διασπάται ο Homo Sapiens σε μικρές ομάδες, των οποίων οι τυχαίες σωματικές ιδιομορφίες διατηρήθηκαν στις διαφορετικές περιοχές όπου έζησαν. Η ιδέα αυτή δεν είναι παράλογη. Βασίζεται σε μια εξελικτική θεωρία που υποστηρίζει ότι η απομόνωση μικρών πληθυσμών από μεγαλύτερους μπορεί να επιταχύνει εξελικτικές αλλαγές, επειδή τα μέσα χαρακτηριστικά ενός μικρού πληθυσμού ενδεχομένως να διαφέρουν από αυτά της μεγαλύτερης ομάδας από την οποία διαχωρίστηκε ο μικρός πληθυσμός. Θα μπορούσε πολύ απλά να πει κανείς ότι όλα αυτά δεν διαφέρουν από τη γνωστή εξελικτική θεωρία, με την προσθήκη της απλής λογικής. Όμως, μόνο πρόσφατα αυτή η κοινή λογική έχει εφαρμοστεί συστηματικά στα πεδία της ανθρωπολογίας που παραδοσιακά την αγνοούσαν και συχνά της αντιστέκονταν. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με νέες τεχνικές γενετικής ανάλυσης, είναι μια επανάσταση στην κατανόηση του παρελθόντος της ανθρωπότητας.

Και η ανθρωπολογία δεν είναι η μόνη ανθρωπιστική επιστήμη που είναι γεμάτη με την εξελικτική θεωρία. Η Ψυχολογία , θα μπορούσαμε να πούμε ότι « φρεσκάρεται » με αυτή τη θεωρία και το αποτέλεσμα είναι μια δεύτερη επανάσταση, αυτή τη φορά για την κατανόηση της ανθρωπότητας στο παρόν. Η κατανόηση αυτή είναι αρκετά σύνθετη. Ξεκινά από την αντίληψη ότι πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, όχι κοινωνικά ή ηθικά αποδεκτές, συμβαίνουν για τους ίδιους ακριβώς λόγους που συμβαίνουν και στα άλλα είδη. Για παράδειγμα, η αλτρουιστική συμπεριφορά προς συγγενικά άτομα, η απιστία, ο βιασμός και ο φόνος είναι όλα εξαπλωμένα στο ζωικό βασίλειο. Όλες οι δραστηριότητες αυτές έχουν τη δική τους εξελικτική λογική. Κανείς δεν διαφωνεί ότι εξελικτικά αφορούν τα είδη εκτός από τον άνθρωπο. Όμως θα ήταν υπερβολικό αν δεν αφορούσαν και τον άνθρωπο, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η φυσική επιλογή είχε καταφέρει να εξαλείψει τα γενετικά τους υποστυλώματα, μόνο και μόνο για να ξαναεμφανιστούν ως φαινόμενα που καθορίζονται από κοινωνικούς παράγοντες.

Το να κατανοήσουμε αυτή τη μοιρασμένη εξελικτική ιστορία με άλλα είδη είναι σημαντικό. Κι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον επιπόλαιο τρόπο και την άρνηση που αντιμετωπίζεται αυτή η παραδοχή. Αλλά αυτό που αποτελεί πρόκληση είναι ο ρυθμός της προόδου στην κατανόηση για το πιο είναι αυτό που κάνει την ανθρωπότητα διαφορετική από τα άλλα είδη : η φιλία με ανθρώπους που δεν είναι συγγενείς, η ικανότητα να καταλαβαίνουμε ή να μαντεύουμε τις σκέψεις των άλλων και να δρούμε αντίστοιχα, η δημιουργία καλλιτεχνημάτων και το πιο σημαντικό η χρήση της γλώσσας που επιτρέπει τη συνεργασία σ΄ ένα επίπεδο αδιανόητο για άλλα πλάσματα.

Όπως είναι φυσικό υπάρχουν προστριβές στις παραπάνω απόψεις. Και αυτός ο τομέας έρευνας εμπεριέχει πολλές διαμάχες όχι απαραίτητα όλες με επιστημονικό κίνητρο. Αλλά οι αρχές μια επιστήμης για την ανθρώπινη εξέλιξη, που μπορεί να ερμηνεύσει τόσο την επιτυχία της ανθρωπότητας, όσο και τις συνεχιζόμενες αποτυχίες της, βρίσκονται έτοιμες στην κατάλληλη θέση. Είναι απλά θέμα της τελευταίας πινελιάς στον καμβά ή στους τοίχους του « σπηλαίου »

green-planet

Η πανσέληνος και οι... λυκάνθρωποι!

Στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θεωρείτο οτι ένας άνδρας θα μπορούσε να επιφέρει την μετάλλαξη, εάν κατά τη διάρκεια του θέρους επιλέξει μια Τετάρτη ή Παρασκευή να κοιμηθεί εκτός κατοικίας και η πανσέληνος τον λούζει.

Με αυτή λοιπόν τη θεωρία ασχολήθηκαν αυστραλοί ψυχίατροι και επιστήμονες, οι οποίοι κατέληξαν πως συμπτώματα ψυχολογικών κρίσεων με έντονες βίαιες τάσεις σημειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας όπου το φεγγάρι ολόγιομο αγκαλιάζει τη γη .

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τους 91 ψυχικά ασθενείς του νοσοκομείο Νιουκαστλ της Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας, παρακολουθώντας συστηματικά τη συμπεριφορά τους. Από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιου του 2009 κατέγραφαν με λεπτομέρειες το πως κινούνταν στο χώρο. Μετά την ανάλυση των πρώτων στοιχείων, τα οποία συνέκριναν με τις αναφορές στα αστυνομικά και ιατρικά τμήματα, έφθασαν στο συμπέρασμα ότι όντως κατά τη διάρκεια πανσελήνου εμφανίζονται τα πιο ακραία κρούσματα στη συμπεριφορά.

Μεταξύ άλλων παρατήρησαν πως εκείνες τις βραδιές πραγματοποιείται ένας αρκετά μεγάλος αρι��μός τροχαίων και βίαιων επεισοδίων, ενώ παρουσιάζεται αύξηση περιστατικών με πλούσιες ψυχιατρικές περιπτώσεις, αϋπνίες, εκνευρισμό κλπ. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξήγηση έχει να κάνει με το γεγονός οτι το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, η πανσέληνος το επηρεάζει και έτσι εκδηλώνεται πίεση στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Οι ονομασίες των λυκανθρώπων ανά τον κόσμο

Όπου και αν βρίσκεται η πραγματικότητα, ο όρος λυκάνθρωπος ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες και μάλιστα έχει στο ενεργητικό του πλούσια δράση και στις αίθουσες των κινηματογράφων.


Ελλάδα: Λυκάνθρωπος
Γαλλία: Loup-garou
Βουλγαρία: varkolak
Τουρκία: kurtadam
Σερβία: vlkodlak
Κροατία: vukodlak
Ρουμανία: rcolac / priculici
Σκοτία: werewolf/wulver
Γερμανία: werwolf
Ιταλία: lupo mannaro
Αγγλία: werewolf
Πορτογαλία: lobisomem


Συντάκτης: Ελένη Αλειφέρη
pylestv

Πόσα πτηνά χωράνε σε ένα διαμέρισμα?

images22
464 καναρίνια και παπαγάλους που ήταν κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα μικρότερο των 50 τετραγωνικών μέτρων στο Βερολίνο ελευθέρωσε η Γερμανική Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τα πουλιά ζούσαν σε συνθήκες απίστευτα άσχημες ανάμεσα σε σκουπίδια και ακαθαρσίες, κόπρανα και χαλασμένα τρόφιμα. Δυστυχώς ήμασταν και πάλι αναγκασμένοι να επέμβουμε για να σώσουμε τα ζώα που ζούσαν σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες», εξέφρασε τη λύπη του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Απελ και πρόσθεσε ότι «όλο και πιο συχνά συναντάται στις ημέρες μας το φαινόμενο της «υπερβολικής συγκέντρωσης ζώων». Η Ομοσπονδία αποκάλυψε απλώς ότι σε αυτό το μικρό διαμέρισμα στο Βερολίνο ζούσε μαζί με όλα αυτά τα δυστυχισμένα πουλιά «ένα μόνο άτομο», αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.Συχνά το άτομο αυτό αγόραζε πουλιά, τα οποία αναπαράγονταν με ταχύτατους ρυθμούς μέχρι που έφτασε σε ένα σημείο όπου έχασε τον έλεγχο της κατάστασης.

Πρόγραμμα για την "Προστασία των Ποταμίσιων Δελφινιών"
Ένα πρόγραμμα για την προστασία των ποταμίσιων δελφινιών βρίσκεται σε εξέλιξη από την WWF.Το πρόγραμμα ζητά από τους κατοίκους σε συγκεκριμένες περιοχές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ασίας να μην πετούν στα ποτάμια που ζουν δελφίνια, απορρυπαντικά και να χρησιμοποιούν φυσικά λιπάσματα όπως η κοπριά. Έτσι ελπίζουν να μειωθούν οι τοξικές εισροές στους ποταμούς που είναι μια από τις βασικές αιτίες της μείωσης των πληθυσμών.
Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ποταμό Γιανγκτσέ που διασχίζει Κίνα και Ινδία. Η χρήση φυτοφαρμάκων και η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση διχτύων έχει οδηγήσει σε τραγική μείωση του αριθμού των δελφινιών σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της WWF το 1997. Ο αριθμός τους είναι μόλις 13 άτομα, δηλαδή λίγο πριν την εξαφάνιση. Το είδος είναι ένα από τα τέσσερα που υπάρχουν στα ποτάμια όλου του κόσμου.

Η κυβέρνηση της Κίνας το τελευταίο διάστημα έχει επικεντρωθεί σε μια πολύπλευρη προσπάθεια για την προστασία των δελφινιών του Γιανγκτσέ. Αυτή περιλαμβάνει ζώνες προστασίας κατά μήκος των όχθων του ποταμού, κίνητρα για αλλαγή δραστηριοτήτων των κατοίκων που ζουν από αυτόν (κυρίως αλιέων), αλλαγή και περιορισμό των φυτοφαρμάκων. Αν και η προσπάθεια ακόμη δεν φαίνεται να έχει αποδώσει, ευελπιστεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στον ποταμό Γιανγκτσέ, αλλά και σε άλλους ποταμούς. Ο κίνδυνος προέρχεται από την μόλυνση, τα δίχτυα και τις προπέλες των σκαφών που τους διασχίζουν. Στο σύστημα Γάγγη και Μπραχμαπούτρα (σε μήκος 6000 χιλιομέτρων) έχουν απομείνει περίπου δύο χιλιάδες δελφίνια, ενώ κάπου εκεί κυμαίνεται και ο αριθμός αυτών που ζουν στον Ιραουάντι. Στο Πακιστάν 1100 δελφίνια ζουν σε 5 μεγάλες ομάδες.

Η WWF θεωρεί τα ποταμίσια δελφίνια δείκτη της περιβαλλοντικής ισορροπίας και καταλληλότητας για τα νερά της Ασίας. Αυτό κρίνεται απόλυτα σημαντικό αφού από τα νερά των ποταμών και την ποιότητά τους εξαρτάται στην τεράστια αυτή περιοχή η ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων.


Στη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας

Tο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου εκτείνεται από βορρά προς νότο, ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, τη Μικρά Ασία και την Αφρική. Η πληθώρα των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που απαρτίζουν το Αρχιπέλαγος δεν είναι, στην πραγματικότητα, παρά οι κορυφές της χερσαίας μάζας της Αιγαιίδας που κατείχε τον χώρο ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Αφρικανικής ηπείρου.

Η θάλασσα σχηματίστηκε πριν από 3-4 εκ. χρόνια ως επακόλουθο της καταβύθισης της Κρητικής λεκάνης και του βόρειου τμήματος των Κυκλάδων. Όπως και ολόκληρη η Μεσόγειος, το Αιγαίο είναι μια κλειστή θάλασσα με υψηλή αλατότητα λόγω της έντονης εξάτμισης, με σχετικά ζεστά νερά που ρυθμίζονται από επιφανειακά ρεύματα μεταβλητής κατεύθυνσης και ασθενείς παλίρροιες. Είναι μια θάλασσα αρκετά βαθιά, με σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα.

Tα χιλιάδες διάσπαρτα κομμάτια γης, ποικίλων μεγεθών, σχημάτων και φυσιογραφίας, αλλού σε συμπλέγματα και αλλού μοναχικά, είναι αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων γεωλογικών αναταραχών της Αιγαιίδας και της γένεσης του ηφαιστειακού τόξου κατά τη διάρκεια του 'Ανω Πλειόκαινου - Πλειστόκαινου. Βίαιες αναταράξεις του φλοιού της γης διαμόρφωσαν ένα δαιδαλώδες τοπίο με τμήματα χέρσου που άλλοτε βυθίζονται απότομα στη θάλασσα και άλλοτε σμίγουν ήπια μαζί της. Ηφαιστειογενή νησιά με παράδοξα σχήματα, μεταλλικές πηγές, γεωθερμικά φαινόμενα και απολιθωμένες μορφές ζωής, νησιά από ασβεστόλιθο που διαβρώνεται δημιουργώντας σπηλιές, φαράγγια, χαράδρες και υψίπεδα συνθέτουν το εξαιρετικά ποικίλο τοπίο των νησιών του Αιγαίου.

Αυτή η πολυσχιδής τοπογραφία συντελεί στη δημιουργία μιας ποικιλίας τοπικών κλιματικών συνθηκών. Γενικά, όμως, το μεσογειακό κλίμα αποτελεί έναν μεταβατικό τύπο από τα εύκρατα στα ξηρά τροπικά κλίματα. Χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η παρατεταμένη θερινή ξηρασία, η υγρή περίοδος συμπίπτει με τις μικρές ημέρες του χειμώνα και η συχνότητα των βροχοπτώσεων ποικίλλει από έτος σε έτος. Το στοιχείο που καθιστά μοναδικό το νησιωτικό κλίμα του Αιγαίου είναι η περιβάλλουσα θάλασσα που διαμορφώνει τα επίπεδα υγρασίας, καθορίζει τους ανέμους και δρα ως ρυθμιστικός παράγοντας μετριάζοντας τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Οι αλληλεπιδράσεις κλίματος και γεωμορφολογίας είχαν αποτέλεσμα την παρουσία πολλών εδαφικών τύπων. Σε γενικές γραμμές, όμως, το έδαφος είναι φτωχό, ευαίσθητο στην αποσάθρωση και στη διάβρωση. Ιδιαίτερα στους τόπους με έντονο ανάγλυφο η αιολική διάβρωση απογυμνώνει τη γη από το επιφανειακό έδαφος.

Π. Λατσούδης
Γ. Ρουσσόπουλος
Κομμάτια γης που απέχουν ένα βήμα. Το πολύνησο των Αρκιών στα Βόρεια Δωδεκάνησα.

Λόγω αυτών των δυσμενών συνθηκών, τα μεσογειακά οικοσυστήματα που εξελίχθηκαν στην περιοχή προσαρμόστηκαν σε μία περίοδο ταυτόχρονα θερμή και ξηρή, αναπτύσσοντας άμυνες για να αντεπεξέρχονται στις πυρκαγιές και την ξηρασία. Οι μεσογειακού τύπου θαμνότοποι, ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και σπάνιο οικοσύστημα που καλύπτει μόλις το 0,5% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη, είναι σχηματισμοί θαμνωδών ξυλωδών αειθαλών φυτών με μικρά, δερματώδη και σκληρά φύλλα. Αντιπροσωπευτικά είδη είναι το πουρνάρι, η αγριελιά, η κουμαριά, ο σχίνος. Συχνά το σύστημα συνοδεύεται από μικρά δέντρα, στα διάκενα των οποίων αναπτύσσεται μια εξαιρετική ποικιλία ετήσιων και πολυετών ποών. Η φυτική αυτή κοινωνία ονομάζεται μακία βλάστηση. Ακολουθώντας έναν οικολογικό άξονα που ορίζεται από παραμέτρους όπως η υγρασία και το υψόμετρο, αυτό το σκληρόφυλλο δάσος σμίγει με ελαιώνες και χαρουπιές, πευκοδάση και δάση φυλλοβόλων δρυών. Σε τόπους έντονα υποβαθμισμένους ή με αυξημένη ξηρασία, η βλάστηση γίνεται χαμηλότερη, ανοιχτή και διάσπαρτη με αγκαθωτούς ημισφαιρικούς θάμνους του ονομάζονται φρύγανα και συνθέτουν το χαρακτηριστικό φρυγανικό οικοσύστημα. Ένα μεγάλο μέρος του είναι αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, το θυμάρι και η λεβάντα, τα αιθέρια έλαια των οποίων απελευθερώνονται με την ηλιακή θερμότητα στον αέρα.

Η ανθρώπινη παρουσία σ' αυτή την περιοχή του κόσμου αριθμεί χιλιετίες. Δύσκολο να διακριθούν οι επιδράσεις της από εκείνες της γεωμορφολογίας και των φυσικών διεργασιών. Εδώ η φύση έχει προσφέρει πολλά στον άνθρωπο και ο άνθρωπος, με τη σειρά του, έχει σημαδέψει βαθιά ένα ευπαθές περιβάλλον με περιορισμένους φυσικούς πόρους.

Η Νεολιθική περίοδος, κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου, από το 12.000 ως το 3.000 π.Χ., με κορυφαία γεγονότα την ανακάλυψη της γεωργίας και τη δημογραφική έκρηξη, σηματοδοτεί την άφιξη του ανθρώπου στα νησιά και την απαρχή της μεταμόρφωσης του φυσικού περιβάλλοντος.

NΗ σχέση του ανθρώπου με τη φιλική θάλασσα του Αιγαίου διαμορφώθηκε από πολύ νωρίς και είναι σταθερή και βαθύτατη. Σε κάθε νησί που διαθέτει φυσικό λιμάνι, στριμωγμένο ανάμεσα στον βράχο και το κύμα, οι έποικοι γίνονται έμπειροι ναυτικοί, ψαράδες και δύτες. Από τα πανάρχαια χρόνια ως σήμερα, η ναυσιπλοΐα και οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν πάψει να ρυθμίζουν την ιστορική εξέλιξη και την τύχη των νησιών. Νησιά όπως η 'Ανδρος και η Σύρος έγιναν σε διάφορες εποχές σημαντικά εμποροναυτικά κέντρα, διακινώντας τα προϊόντα ενός μεγαλειώδους πνευματικού και υλικού πολιτισμού ως τα ακρότατα σημεία του τότε γνωστού κόσμου. Από τους Φοίνικες δύτες της πορφύρας ως τους Καλύμνιους σφουγγαράδες και το καταστροφικό ψάρεμα με δυναμίτιδα των ημερών μας, ο άνθρωπος δεν έπαψε να ταράζει τα νερά του Αιγαίου με διαρκώς αυξανόμενη ένταση.

Η κατάκτηση της στεριάς υπήρξε θεαματικότερη και δραματικότερη. Κυρίαρχος ήδη της φωτιάς, ο κυνηγός-καρποσυλλέκτης παρατηρεί ότι τα μεγάλα δέντρα δεν του παρέχουν αρκετή τροφή και ότι στα ανοίγματα της βλάστησης και στις καμένες περιοχές οι εδώδιμοι καρποί των θάμνων, τα χόρτα και οι βολβοί είναι αφθονότεροι. Σταδιακά αρχίζει να ασχολείται με τη γεωργία, καλλιεργεί το σιτάρι και το κριθάρι και συνεχίζει με τον αρακά, τη φακή και το κουκί, ποώδη φυτικά είδη που γεννήθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου. Η εκχέρσωση των δασών δίνει πλούσια καλλιεργήσιμη γη και οι στάχτες των καμένων κορμών είναι καλό λίπασμα για τους αγρούς. Η εκτροφή των αιγοπροβάτων ξεκινά στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο12.000 και το 8.000 π.Χ. και ο βοσκός, μετά τον κυνηγό, γνωρίζει ήδη ότι τα ζώα που του δίνουν τροφή προτιμούν τις καμένες περιοχές.

Σ. Ζόγκαρης
Τα ασφαλή φυσικά λιμάνια, όπως εδώ στο Βαθύ της Καλύμνου, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρώτη εποίκηση του Αιγαίου.
M. Gaethlich
O περιορισμένος χώρος στα νησιά του Αιγαίου οδήγησε σε μεθόδους προσεκτικής διαχείρισης της γης. Μικτές καλλιέργειες, όπως αυτή στην Κέα, με σιτηρά και ήμερη βελανιδιά (Quercus macrolepis) σε αναβαθμίδες, ήταν συνηθισμένες.

Στη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού αρχίζουν να καλλιεργούνται η ελιά, το αμπέλι και τα πρώτα οπωροφόρα. Το νερό ήταν πάντα λιγοστό και άνισα κατανεμημένο, με αποτέλεσμα η προσαρμογή στους κλιματικούς και μορφολογικούς περιορισμούς να ευνοήσει σε όλες τις εποχές τις ξηρικές καλλιέργειες όπως τα αμπέλια, τις συκιές, τις δαμασκηνιές, τις αμυγδαλιές και τις χαρουπιές.

Η Εποχή του Χαλκού, κατά την οποία ακμάζει στο Αιγαίο ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου τύπου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της εκμετάλλευσης των μετάλλων και των ορυκτών. Ορυχεία λευκόλιθου έχουν βρεθεί μέχρι και στην Πλάτη, βραχονησίδα της Ψερίμου στα βόρεια Δωδεκάνησα, ενώ ναυτικοί από το 'Αργος ταξιδεύουν στη Μήλο για να προμηθευτούν οψιδιανό 9.500 χρόνια πριν. Η φωτιά, το τσεκούρι και η αξίνα γίνονται πλέον οι κύριοι ρυθμιστικοί παράγοντες και διαμορφωτές της σχέσης ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.

δη από τη Νεολιθική Εποχή η εξέλιξη του νησιωτικού τοπίου παρουσιάζει μια εικόνα παλινδρόμησης. Υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και έντονος μετασχηματισμός του τοπίου συνοδεύουν τις εποχές ειρήνης, οικονομικής ευμάρειας και δημογραφικής αύξησης. Απότομες πληθυσμιακές μειώσεις και πτώση της δραστηριότητας είναι επακόλουθο των περιόδων κρίσης που διαδέχονται τις φυσικές καταστροφές, κυρίως σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις, τους πολέμους, τους λιμούς και τις επιδημίες. Συνακόλουθα η ανθρώπινη επίδραση στα νησιά υποχωρεί.

Γ. Χανδρινός
Ο Σκάρος (Sparisoma cretense), μοναδικός εκπρόσωπος μιας μεγάλης οικογένειας τροπικών ψαριών στην Ευρώπη, πιάνεται στα δίχτυα των ψαράδων μόνο στο Νότιο Αιγαίο.
Γ. Τσουγκράκης
Πενία τέχνας κατεργάζεται, το περίτεχνο πλέξιμο των αμπελιών στη Σαντορίνη είναι ένας τρόπος προστασίας των σταφυλιών από την ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους.

Στην πορεία των πρωτοϊστορικών και ιστορικών χρόνων, τα πρότυπα που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν εδραιώνονται και ενισχύονται. Εκπρόσωποι αξιομνημόνευτων πολιτισμών, Φοίνικες, Κρήτες, Ίωνες, Δωριείς, Πέρσες, περιδιαβαίνουν το Αιγαίο με ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις για ανοιχτή γη, καλλιέργειες, κτηνοτροφία, στεγαστικές και ναυπηγικές κατασκευές, καύσιμες ύλες, μεταλλουργία, ορυκτά, κεραμικά.

Συνέπεια των αυξανόμενων αναγκών κατά την κλασική εποχή είναι η αντικατάσταση σε μεγάλο βαθμό του μεσογειακού δάσους από ανοιχτή καλλιεργήσιμη γη. Καθώς ο πληθυσμός διογκώνεται και ο άνθρωπος γίνεται άριστος σε όλες τις τέχνες, με πρώτες τη ναυσιπλοία και τη γεωργία, όλο και περισσότερα νησιά εξερευνούνται και εποικίζονται για την κάλυψη των αναγκών του.

Το υπέδαφος των νησιών προμηθεύει άργυρο, νικέλιο και χαλκό, σίδηρο, μόλυβδο και θειάφι, μάρμαρα από την Πάρο, κιμωλία γη από την Κίμωλο, σμύριδα από τη Νάξο. Η έντονη ηφαιστειακή δράση, αν και υπεύθυνη yια την καταστροφή πολιτισμών και την ερήμωση νησιών, γεννά νέους πόρους, όπως τη θηραϊκή γη, και άριστα εδάφη για την καλλιέργεια του αμπελιού, που οι νέοι έποικοι της Θήρας γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αξιοποιήσουν. Η χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων φτάνει ως τη συστηματική εκμετάλλευση του φυτού Αμόργη που χρησιμοποιόταν για την ύφανση των περίφημων λινών "αμοργίνων χιτώνων", περιζήτητων στα κλασικά χρόνια. Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους οφειλόταν στη βαφή με τον λειχήνα Rocella tinctoria.

Στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Βυζαντινών χρόνων, πολλά φυτικά και ζωικά ξενικά είδη εισάγονται από τον άνθρωπο και προσαρμόζονται απόλυτα στην περιοχή. Νέες εκτάσεις εκχερσώνονται και μετατρέπονται σε αμπελώνες και η καλλιέργεια της μουριάς εξαπλώνεται, καθώς οι Βυζαντινοί εισάγουν την τέχνη της επεξεργασίας του μεταξιού. Αργότερα, οι Φράγκοι ευγενείς επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο στο κυνήγι της άγριας πανίδας των νησιών.

M. Gaethlich
· Μαστιχόδεντρα στη Χίο.
Γ. Τσουγκράκης
Παράδοξα γλυπτά από κλαδιά και φύλλα. Οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της βόσκησης.

Από τον 15ο αιώνα οι πειρατές σαρώνουν το Αιγαίο. Οι νέοι εισβολείς τρομοκρατούν τους νησιώτες, πολλά νησιά ερημώνονται και η Ίος, η επονομαζόμενη "μικρή Μάλτα", γίνεται κέντρο πειρατείας και δουλεμπορίου. Ακολουθώντας την ίδια πορεία ερήμωσης, στους αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας επικρατεί μια μακρά περίοδος πληθυσμιακής μείωσης, εγκατάλειψης της γεωργίας και πολιτιστικής παρακμής. Η μεσογειακή μακία βλάστηση ανακαταλαμβάνει την καλλιεργημένη γη και ταυτόχρονα οι πυρκαγιές και οι αποψιλώσεις για νέα βοσκοτόπια γίνονται κυρίαρχες δραστηριότητες. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, η Χίος ακμάζει χάρη στην καλλιέργεια της μαστίχας και η Τήνος χάρη στη μεταξουργία.

Αυτή η νέα κατάσταση μετασχηματίζει το τοπίο σε ένα μωσαϊκό βιοτόπων σε ποικίλα στάδια υποβάθμισης και αναγέννησης.

Η σταδιακή απελευθέρωση των νησιών, που συμπίπτει με την εισαγωγή νέων ξενικών φυτών όπως η πατάτα, και οι νέες δυνατότητες βιομηχανικής κατεργασίας της πρώτης ύλης δίνουν σημαντική ώθηση τόσο στην πρωτογενή παραγωγή όσο και στη μεταποίηση. Η Λέσβος των απέραντων ελαιώνων γνωρίζει μια απροσδόκητη ακμή με τα σαπωνοποιεία, ενώ τα δάση της ήμερης βελανιδιάς, όπου υπάρχουν, απολαμβάνουν λόγω της εύνοιας του ανθρώπου μια πρόσκαιρη αναγέννηση, αφού το βελανίδι εξάγεται συστηματικά για τις ανάγκες της βυρσοδεψίας. Παράλληλα, η ανάπτυξη των μεταφορών στο Αιγαίο κάνει γνωστά και περιζήτητα εκλεκτά προϊόντα των νησιών όπως τα σύκα της Σύμης και τα δαμάσκηνα της Σκοπέλου.

Γ. Ρουσσόπουλος
Εγκαταλειμμένο αλώνι στα Λέβιθα, ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
M. Gaethlich
Αναβαθμίδες (πεζούλες) στην Τήνο.

Στα πρόσφατα χρόνια, ο νησιωτικός χώρος του Αιγαίου υφίσταται νέες δημογραφικές, κοινωνικές και οικολογικές μεταβολές. Η διαβίωση στα νησιά ήταν πάντα συνώνυμη της λιτότητας και τα ανταλλάγματα μιας εξαιρετικά κοπιαστικής ζωής φαντάζουν μηδαμινά στις σημερινές νησιωτικές κοινωνίες. Οι νησιώτες, που πάντα χαρακτηρίζονταν από έντονη κινητικότητα ως ναυτικοί, εξερευνητές και μερικές φορές πρόσφυγες, οδηγήθηκαν στη δεκαετία του '50 σε εξωτερική μετανάστευση και στη συνέχεια σε αστικοποίηση.

Στα μικρά νησιά η ανθρώπινη παρουσία συνετέλεσε στην αύξηση της ετερογένειας του τοπίου με τη δημιουργία νέων βιοτόπων, κυρίως με την καλλιέργεια της γης. Οι παραδοσιακές τεχνικές όπως η αμειψισπορά, η αγρανάπαυση και η καλλιέργεια σε αναβαθμίδες (πεζούλες), προστάτευαν επαρκώς τα φτωχά εδάφη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα αγροτικό τοπίο απίστευτα πολύπλοκο, μικροσκοπικές κοιλάδες με κομμάτια καλλιεργημένης γης σε ένα μωσαϊκό χρήσεων, αροτριαίες καλλιέργειες εναλλασσόμενες με μικρούς ελαιώνες, οπωρώνες, μποστάνια, αμπέλια και κηπευτικά, στις λαγκαδιές πυκνή βλάστηση και στις πλαγιές των χαμηλών βουνών βοσκοτόπια και εκτεταμένες καλλιέργειες σε πεζούλες, διάσπαρτα κτίσματα, μονοπάτια, στέρνες, περιστερώνες, θαμνοφράκτες, καλαμιές, πέτρινοι φράκτες.

Η μαζική μετακίνηση του πληθυσμού σημάδεψε βαθιά την αγροτική γη. Οι παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές και κυρίως οι αναβαθμίδες εγκαταλείφθηκαν, απρόσιτες καθώς ήταν στα σύγχρονα γεωργικά μηχανήματα, ενώ η κτηνοτροφία επιδίδεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς στον φαύλο κύκλο πυρκαγιάς-υπερβόσκησης. Τα αποτελέσματα είναι πρόδηλα τόσο στη διάβρωση των εδαφών και την ερημοποίηση όσο και στην επαναφορά σε μια απλούστερη και πιο ομοιόμορφη δομή, δηλαδή στην ομογενοποίηση του τοπίου.

Στα μεγάλα νησιά με την αυξημένη φυσική ετερογένεια, η ανθρώπινη δράση λειτούργησε κυρίως αρνητικά με την καταστροφή των βιοτόπων. Παρόλα αυτά, τμήματα της αρχικής μεσογειακής βλάστησης όπως πευκοδάση και δάση καστανιάς και βελανιδιάς συναντιούνται σε αρκετά σημεία, είτε λόγω του απρόσιτου των περιοχών είτε γιατί o άνθρωπος ευνόησε, σε διάφορες εποχές, τη διατήρησή τους. Διατηρούνται επίσης κατάλοιπα υδροχαρών δασών με πλατάνια, ιτιές, λεύκες και συστάδες δάφνης, οικοσυστήματα με μοναδική οικολογική και αισθητική αξία.

M. Gaethlich
Παραδοσιακός περιστερώνας στην Τήνο.
Σ. Υφαντής
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι νησιώτες μαζεύουν το Κρίταμο (Crithmum maritimum) από τα παραθαλάσσια βράχια για τη σαλάτα ή για τουρσί.

Επίσης στα νησιά υπάρχει ποικιλία παράκτιων οικοσυστημάτων, λιμνοθάλασσες και αλμυρόβαλτοι, θίνες με συστάδες κέδρων, αμμώδεις παραλίες, βραχώδεις ακτές και ορθοπλαγιές, εύθραυστοι φυσικοί χώροι με εξέχουσα μορφολογική και βιολογική αξία.

Παράλληλα απαντούν εδώ πολύτιμα υδάτινα οικοσυστήματα, θαλάσσια και χερσαία, που υποστηρίζουν ξεχωριστές μορφές χλωρίδας και πανίδας, θαλάσσιοι βιότοποι με όρμους και κολπίσκους, υφάλους και θαλάσσιες σπηλιές, περιοχές με γλυκό νερό, περιστασιακές λιμνούλες και χείμαρροι.

Σήμερα, μια νέα πολύπλευρη και αξιοσημείωτη μεταμόρφωση του νησιωτικού τοπίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα μεγάλο, διεθνές, τουριστικό ρεύμα κατευθύνεται προς τα νησιά εξαιτίας του ήπιου κλίματος και της ηλιοφάνειας, της γοητείας της θάλασσας και του φυσικού τοπίου, της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αν και συχνά ονομάζεται "βιομηχανία", ο τουρισμός συγγενεύει σε μεγαλύτερο βαθμό με τη γεωργία, αν συγκρίνει κανείς την τεράστια επίδρασή του στο περιβάλλον και στους φυσικούς πόρους. Οι αυξημένες ανάγκες διάθεσης υδατικών πόρων, η αναγκαία ανάπτυξη υποδομής που μεταφράζεται σε έντονη οικιστική και οδοποιητική δραστηριότητα και, κυρίως, η πολύπλευρη και εκτεταμένη χρήση των περιορισμένων φυσικών συστημάτων και ιδιαίτερα των παράκτιων οικοσυστημάτων, είναι δυναμικοί παράγοντες σε θέση να προκαλέσουν, στις ερχόμενες δεκαετίες, εντονότατες και πιθανά μη αντιστρεπτές μεταβολές στον νησιωτικό μικρόκοσμο του Αιγαίου αρχιπελάγους.

Τα γονίδια εξηγούν τη σκυλίσια συμπεριφορά

Λίγα μόνο γονίδια μπορούν να εξηγήσουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υπερκινητικό τσιουάουα και σε ένα μπασέ χάουντ (basset hound) γεμάτο περιέργεια και αυτοπεποίθηση. Η σύγκριση ανάμεσα σε 148 διαφορετικές ράτσες σκύλων έφερε στο φως γονίδια που είναι υπεύθυνα για το μέγεθος, το προσδόκιμο επιβίωσης, ακόμα και για πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως το πώς ζουν ορισμένα σκυλιά σε αγέλες ή το πώς διαθέτουν το ένστικτο του λαγωνικού.

Γενετιστές είχαν αποκαλύψει και στο παρελθόν γονίδια που «δείχνουν» χαρακτηριστικά σκυλιών, όπως το χρώμα του τριχώματός τους, ωστόσο όλες αυτές οι έρευνες επικεντρώνονταν σε μία μόνο ράτσα- για παράδειγμα, οι επιστήμονες μελετούσαν μπόξερ με ή χωρίς λευκά στίγματα.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να αποκαλύψει τη γενετική βάση συμπεριφορών που έχουν σκυλιά διαφορετικής ράτσας, αναφέρει ο Γκόρντον Λαρκ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτας, στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ.

Ετσι ο Λαρκ και η ομάδα του μελέτησαν σκυλιά από 148 ράτσες σχετικά με χαρακτηριστικά όπως το αγελαίο ένστικτο, το ένστικτο του λαγωνικού, το θάρρος, η ευερεθιστότητα και η ικανότητα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια «σάρωσαν» το γονιδίωμα των ζώων προκειμένου να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές. Κατεγράφη παράλληλα το μέγεθος των σκύλων, οι αναλογίες του σώματός τους καθώς και το μάκρος της ζωής τους.

Η ενδελεχής αυτή ανάλυση αποκάλυψε γονίδια που συνδέονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές που επιδεικνύουν διαφορετικές ράτσες σκύλων. Για παράδειγμα, η τυπική συμπεριφορά των κόλεϊ και των ποιμενικών να ζουν σε αγέλες φάνηκε ότι συνδέεται με ένα γονίδιο παρόμοιο με εκείνο που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια στον άνθρωπο.

Επιπροσθέτως, ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην επεξεργασία του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης μπορεί να εξηγήσει τόσο την τόλμη των ροτβάιλερ όσο και τη δειλία ορισμένων μπουλντόγκ, ενώ ένα άλλο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για το ένστικτο του λαγωνικού που διαθέτουν σκυλιά όπως τα ιρλανδικά σέτερ, σημειώνουν οι ερευνητές.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι παρ΄ ότι τόσο τα μικρόσωμα όσο και τα μεγαλόσωμα σκυλιά φάνηκε να διαθέτουν γενετική βάση για την τόλμη, μόνο τα μικρόσωμα φέρουν τους γενετικούς δείκτες που συνδέονται με την ευερεθιστότητα.

Το κόκκινο χρώμα προστατεύει τα τριαντάφυλλα!

images9
Στο περιοδικό φυτολογίας «New Phytologist», μια νέα βιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε έρχεται να αμφισβητήσει τους ειδικούς φυσιοδίφες, που πάντα πίστευαν ότι τα τριαντάφυλλα ανέπτυξαν το φωτεινό και εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα τους για να προσελκύουν έντομα, θηλαστικά και πουλιά ώστε να διευκολύνουν την επικονίαση και τον πολλαπλασιασμό τους. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το κόκκινο χρώμα (που περιέχει υψηλή ποσότητα υδροκυανίου) εξελίχτηκε σκόπιμα, ως μέσον αυτοπροστασίας, για να αποθαρρύνει και να διώχνει τα φυτοφάγα ζώα που θα ήθελαν να φάνε τα λουλούδια.
Οι ειδικοί από τρία πανεπιστήμια μελέτησαν τα τριαντάφυλλα και κατέληξαν ότι η ανάγκη τους για άμυνα ήταν ο βασικός παράγοντας για την εξέλιξη των λουλουδιών κόκκινου χρώματος. Σε αυτά υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα υδροκυανίου, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από τα φυτά για να αποτρέψει τις ορέξεις των φυτοφάγων ζώων και πουλιών.
Όπως είπε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μικ Χάνλεϊ, τα ζώα που τρώνε τα φυτά, μαθαίνουν να συσχετίζουν το χρώμα με τη γεύση, η οποία στην περίπτωση των κόκκινων τριαντάφυλλων είναι πιο πικρή λόγω της παρουσίας του υδροκυανίου. Το κόκκινο χρώμα λειτουργεί τελικά ως προειδοποιητικό σήμα για τα ζώα ότι τα λουλούδια αυτά θα έχουν άσχημη γεύση ή θα είναι δηλητηριώδη.

Ίσως ένας εξωγήινος, να είναι αυτή τη στιγμή δίπλα σας!

" Οι εξωγήινοι μπορεί να κυκλοφορούν δίπλα μας, αλλά να μην μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε", υποστηρίζει κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος!

"Όπως οι πίθηκοι δεν αντιλαμβάνονται την κβαντική φυσική, έτσι και ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πιθανό να μην έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί τις εξωγήινες μορφές", λέει ο Lord Martin Rees, πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και αστρονόμος στο Queen.

" Μπορεί να είναι δίπλα μας και να μας κοιτάζουν κι εμείς απλώς να μην τους αναγνωρίζουμε! Το πρόβλημα με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής είναι ότι ψάχνουμε κάτι που να μας μοιάζει, είτε εξωτερικά είτε σε επίπεδο γνώσεων. Υποθέτουμε ας πούμε ότι πρέπει οι εξωγήινοι να έχουν παρόμοια ή πολύ πιο εξελιγμένα μαθηματικά και τεχνολογία", προσθέτει.

Ο έγκριτος επιστήμονας, αφήνει τους δογματισμούς και τολμά δημοσίως να πει: "Υποψιάζομαι ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή και ευφυία σε μορφές που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Μπορεί να είναι ανάμεσα μας με οποιαδήποτε μορφή"!
Συντάκτης: Λευτέρης Ρήγας
Pyles.Tv

Βίντεο Σοκ! Με τροχαία ατυχήματα[Τv-Greek]

Του ανέφεραν ότι πέθανε!

Ένας άνεργος μηχανικός, στην Γερμανία, δέχθηκε ένα γράμμα από το ταμείο ανεργίας όπου του ανέφεραν ότι το επίδομα που ελάμβανε θα διακοπεί αφού είναι πεθαμένος!

Ο κύριος Wolfgang Berlt, από την περιοχή της Σαξονίας, δεν πίστευε στα μάτια του όταν διάβασε στο γράμμα που του έστειλαν ότι ο λόγος διακοπής του επιδόματος ήταν ότι είχε πεθάνει!

«Όταν η σύζυγος μου άνοιξε το γράμμα και διάβασε τον λόγο δεν μπορούσε να το πιστέψει,» είπε ο κύριος Wolfgang Berlt.

Ο 59-χρονος κάλεσε τον υπεύθυνο του γραφείου του ταμείου ανεργίας και του είπε: «Γεια σας είμαι νεκρός αλλά θα ήθελα να πάρω πίσω το επίδομα μου.»

Ο εκπρόσωπος του ταμείου ανεργίας αναγνώρισε ότι υπήρξε ένα λάθος στο ηλεκτρονικό υπολογιστή και ζήτησε συγνώμη από τον κύριο Berlt.

ethnos.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

anemo-milos
Οι φίλοι μας οι Γερμανοί πολύ μας πιέζουν τώρα τελευταία για την αποπληρωμή του εξωτερικού μας χρέους και τη λήψη σκληρών μέτρων γιαυτό.Ταυτόχρονα δεν θέλουν ούτε να ακούν για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας.
Ο anemomilos κατανοώντας πλήρως τις αιτιάσεις των φίλων μας και θέλοντας να συμβάλει δημιουργικά στη μείωση του εξωτερικού χρέους της πατρίδας μας, προτείνει την αποπληρωμή του με χαρτονομίσματα των 100.000.000.000 δραχμών, που κατασκεύασε η δημιουργική οικονομική πολιτική τους την περίοδο της ''ανάπτυξης'' 1941-1944.
Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγεί και η κ.Μέρκελ από το βάρος των αποζημιώσεων και το άγχος που της προκαλούν.

ΥΓ.Να κρατήσουν και τα.... ρέστα.Μερικά από τα δημιουργήματα της εξαίρετης οικονομικής πολιτικής τους, στη χώρα μας
εικονίζονται δίπλα.


Η καλύτερη άμυνα της φύσης για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης

Πολύτιμα για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων συστημάτων αποδεικνύονται τα ταπεινά φρύγανα. Το θυμάρι, η φασκομηλιά, η ασφάκα, οι λαδανιές κι άλλοι μικροί θάμνοι που φυτρώνουν σε άγονους και βραχώδεις τόπους σκορπίζοντας την ευωδιά τους και ομορφαίνοντας τη γη μας, διαπιστώνεται ότι είναι η καλύτερη άμυνα της φύσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης που απειλεί πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Οι ερευνητές του Ιδρύματος Δασικών Ερευνών (Π. Κωνσταντινίδης και Γ. Τσιουρλής) σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας έρευνα για την υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων και τη σημασία των φρυγάνων στην αλυσίδα αναβάθμισής τους, τόνισαν ότι «αν δεν υπήρχε το στάδιο των φρυγάνων και η αντοχή που παρουσιάζουν στις κάθε είδους πιέσεις τότε η ερημοποίηση θα είχε συμβεί στη νησιωτική μας χώρα εδώ κι εκατοντάδες χρόνια!

Η σπουδαιότητα
«Ακριβώς αυτή η αμυντική τους σπουδαιότητα είναι που υπαγορεύει την αύξηση της προσοχής μας όταν σχεδιάζουμε προτάσεις αναβάθμισής τους, τονίζει ο κ Τσιουρλής. «Τα φρυγανικά οικοσυστήματα επειδή ακριβώς επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες, πολλές φορές δεν αντέχουν μεγάλες διαταραχές ούτε ακόμα κι όταν αυτές αποσκοπούν στην βελτίωσή τους».

Σε νησιωτικές περιοχές όπου το πρόβλημα της ερημοποίησης παρουσιάζεται όλο και εντονότερο, οι ερευνητές τονίζουν ότι ακόμη και τα αραιά φρύγανα που συγκρατούν το λίγο χώμα γύρω τους μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο στάδιο για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος και συνεπώς μόνο καταστροφική είναι πολλές φορές η «ελαφρά τη καρδία» ανθρώπινη επέμβαση με εκχέρσωση, κάψιμο, διάνοιξη δρόμων κτλ.

Οι δύο ερευνητές υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις για τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα τονίζουν ότι σήμερα σε περιοχές με αραιά φρύγανα επιβάλλεται ο περιορισμός της βοσκής, μέχρι την ανάκαμψή τους δηλαδή να μετατραπούν σε μεσαίας ή πυκνής φυτοκάλυψης φρύγανα. Στα μεσαία και πυκνά πρέπει να εφαρμοστούν οι αρχές της σύγχρονης λιβαδοπονίας και κυρίως η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας κάθε περιοχής.

Στόχος διαχείρισης μερικών περιοχών με πυκνά φρύγανα θα μπορούσε να είναι η επιλεκτική τοπική απαγόρευση της βόσκησης, ώστε να δημιουργηθούν νησίδες δενδρώδους βλάστησης και να αυξηθεί η ποικιλότητα των οικοτόπων άρα και η βιοποικιλότητα.

Για τη δημιουργία τέτοιων νησίδων το Ιδρυμα Δασικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) έχει ετοιμάσει ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής αεροσποράς πεύκων συνολικού κόστους 150 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο αναζητεί χρηματοδότηση. Ως περιοχή της πειραματικής του εφαρμογής οι δύο ερευνητές έχουν επιλέξει τη δυτική Λέσβο ή μια ακατοίκητη βραχονησίδα.

Όπως τονίζουν, σε περίπτωση που η αεροσπορά μετά από μία πενταετία αποδειχθεί εφαρμόσιμη κι αποδοτική, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί και ως η πιο δυναμική προσπάθεια να πρασινίσουν πολλές νησιωτικές περιοχές αλλά και περιοχές που έχουν διπλοκαεί και στερούνται τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Στο εξωτερικό υπάρχουν άλλωστε ανάλογες προσπάθειες.

Με προσοχή
«Πάντως η φύτευση νέων δένδρων θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, με είδη που προϋπήρχαν και σε μικρές εκτάσεις, έχοντας υπόψη ότι ένα οικοσύστημα φιλοξενεί εκτός από την ντόπια χλωρίδα και πολλά είδη πανίδας, τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να αντέξουν τις μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να εξασφαλίσουμε μεγάλους χώρους μη παρέμβασης ώστε να δώσουμε καταφύγιο σε όσα είδη δεν μπορούν να αντέξουν την νέα οικολογική πραγματικότητα, τόνισε μιλώντας στην «Κ» για το πρόγραμμα ο κ. Κωσνταντινίδης.

«Ουσιαστικά», πρόσθεσε, «θα πρέπει να έχουμε πάντα ως πρότυπό μας τη φύση και τον τρόπο που αυτή επιλέγει τα είδη που απαρτίζουν τη βλάστηση σε μια περιοχή»

Του Θανάση Τσίγγανα

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory