Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Sexy and hot ... Christi Shake & Candy Girl


Η Pasionaria της Ελλάδας... Τέτοιοι είμαστε, τέτοια μας αξίζουν...


Διαπίστωση πρώτη: Ό,τι και να τον βρει τον Έλληνα, σκέφτεται με το "κάτω κεφάλι"!!! Την μέρα που, όπως είπε η Ελευθεροτυπία, θα μας μείνει "Αξέχαστη", ο αντρικός πληθυσμός της Ελλάδας ασχολείται με το ροζ video της Τζούλιας. "Φράκαρε" το Internet από πεινασμένους για θέαμα...
Διαπίστωση δεύτερη: Κατά πάσα πιθανότητα, το video δόθηκε στην δημοσιότητα από την Κυβέρνηση, σαν αντιπερισπασμός στα μέτρα λιτότητας. Για να μην πω ότι αυτοί το πούλαγαν στα περίπτερα και τα 20ευρα έμπαιναν στο περίφημο Ταμείο Στήριξης του Πετσάλνικου!!!

Διαπίστωση τρίτη: Όλοι έπεσαν να το φάνε το καημένο το κορίτσι, χωρίς να καταλαβαίνουν τα κρυφά μηνύματα που περνούσαν μέσα από το video. Δηλαδή:

α) Δείχνει να λέει ότι δεν πτοείται από τον φόρο πολυτελείας και απτόητη συνεχίζει με σαμπάνια και τζακούζι!!!

β) Το πέρασμα του μπουκαλιού της σαμπάνιας από "φλογισμένα" σημεία του κορμιού της, είναι το κωδικό σύνθημα για μαζική έξοδο του κόσμου στους δρόμους, για βίαιες κινητοποιήσεις, για φλογισμένα μπουκάλια μολότωφ!!!


Διαπίστωση τέταρτη (και τελευταία): Όσο κρίμα κι αν είναι τα κοριτσάκια της ψευτο-showbiz, που τυφλώνονται από τα λεφτά και τα φλας, άλλο τόσο κι άλλο τόσο και κομμάτι απ' άλλο τόσο, είναι κρίμα όλοι αυτοί που ενώ τους "πηδάνε", ασχολούνται με αυτούς που "πηδιούνται"!!!
ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΡΕ ΑΠ' ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ, ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΡΓΑ!!!

ΥΓ: Χωρίς καμιά διάθεση υποτίμησης και με απεριόριστο σεβασμό στην
μνήμη της Ντολόρες Ιμπαρούρι, ένα όνομα που φαντάζομαι η Τζούλια δεν έχει ακούσει ποτέ...

aletri

Η μουσική είναι ένα ταξίδι,λένε..Και ποτέ δε ξέρεις που θα σε οδηγήσει..
Γεννιέται έτσι ξαφνικά μία μέρα...
Διαδίδεται...
Γίνεται κομμάτι του εαυτού μας...
Με την πάροδο του χρόνου,σφραγίζει μέσα μας,γίνεται ανάμνηση ...
Και ποτέ δε ξέρεις που θα σε οδηγήσει..
Αυτό ακριβώς είναι και το newsong.gr .
Ένα ταξίδι που δε ξέρουμε που θα μας οδηγήσει..
Γεννήθηκε ξαφνικά μια μέρα ...

Σκοπός του είναι να αναδείξει όλους τους νέους καλλιτέχνες (επαγγελματίες ή μή) που τους ενώνει μια κοινή αγάπη .
Η αγάπη για την μουσική ...
Μια αγάπη ...
Που ποτέ δε ξέρεις που θα σε οδηγήσει..
Τράβηξε μια συναυλία με video ,
Πάρε συνέντευξη απο έναν καλλιτέχνη ..
Στείλε τις φωτογραφίες σου απο ένα event .
Γίνε editor του newsong.gr

Μα πάνω απ'όλα θυμήσου ..

Η μουσική είναι ένα ταξίδι,λένε..
Και ποτέ δε ξέρεις που θα σε οδηγήσει..
Το Rc-Cafe σας προτείνει να επισκεφτείτε το newsong.gr όπου θα διαπιστώσετε ότι έχει πραγματικά μουσικά διαμάντια....και σε αντίθεση με το στίχο του παραπάνω video clip..Πείτε το ΠΑΝΤΟY

Και για να μην μείνουνε παραπονεμένοι οι λάτρεις του ξένου στίχου ακούστε και το παρακάτω που είτε το πιστεύετε είτε όχι είναι Ελληνικό συγκρότημαnewsong.gr

Η "κιβωτός σωτηρίας " στους πάγους!

Χιλιάδες χρόνια πριν, την εποχή του μεγάλου κατακλυσμού, η Κιβωτός του Νώε έσωσε κάθε μορφή ζωής , ανθρώπους , ζώα και φυτά. Η Σύγχρονη Κιβωτός που έχει δημιουργηθεί κάτω από τους πάγους της Νορβηγίας ίσως και να είναι και η μοναδική μας ελπίδα μπροστά σε αυτό που έρχεται το 2012. Πρόκειται για μία Τράπεζα Ζωής που έχει κατασκευαστεί να διαρκέσει 10.000 χρόνια. Ουσιαστικά είναι ένα θησαυροφυλάκιο που παραμένει καλά σφραγισμένο μέχρι την «Ημέρα της Κρίσης», οπότε και θα τεθεί σε λειτουργία.

Πού βρίσκεται η "κιβωτός" σωτηρίας.

Η υπόγεια αυτή βάση κατασκευάστηκε στο απομονωμένο νησί Σβάλμπαρντ στην Αρκτική , μέσα σε ένα βουνό, σε βάθος 100 μέτρων κάτω από τη Γη, με πρωτοβουλία της Νορβηγικής Κυβέρνησης. Μοιάζει με τούνελ 120 μέτρων. Στο τέλος του τούνελ υπάρχουν τρεις τεράστιοι τσιμεντένιοι θόλοι μέσα στους οποίους θα αποθηκευτούν συνολικά 4,5 εκατομμύρια σπόροι φυτών έτοιμοι να αναπτυχθούν την ώρα και την ημέρα της κρίσης για να αποτελέσουν βασική τροφή για τον άνθρωπο. Οι κατασκευαστές αυτής της σύγχρονης Κιβωτού του Νώε, διαβεβαιώνουν ότι: «Η Κιβωτός είναι φτιαγμένη για να αντέξει από χτύπημα με πυρηνικά όπλα μέχρι την πτώση στη Γη ενός μεγάλου αστεροειδούς».

Πώς είναι εξωτερικά το καταφύγιο.

norway_seed_vaultΕξωτερικά δε θυμίζει σε τίποτα μία Κιβωτό. Θα την παρομοίαζε κανείς με ένα σφηνοειδές τριγωνικό κτίσμα, που έχει τοποθετηθεί σε ένα βουνό. Ανοίγοντας την πόρτα και μπαίνοντας στο εσωτερικό έχεις την αίσθηση ότι εισέρχεσαι από ένα εχθρικό περιβάλλον σε ένα ασφαλές σπίτι που την κατάλληλη στιγμή θα προστατεύσει εσένα αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Ό,τι κι αν συμβεί έξω από αυτό το ασφαλές σπίτι, αυτό θα τα καταφέρει και θα επιζήσει. Και μαζί με αυτό κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Οι σωλήνες που το περιστοιχίζουν χρησιμεύουν για την ψύξη του χώρου. Πρέπει το μέρος να ψύχεται όσο γίνεται περισσότερο έτσι ώστε ακόμα κι αν η Γη ζεσταθεί υπερβολικά ο «φύλακας ζωής» να παραμείνει παγωμένος για επιπλέον 25 χρόνια. Οι κλειδωμένες, σχεδόν σφραγισμένες πόρτες διατηρούν την περιοχή παγωμένη.

Τι υπάρχει μέσα στην "κιβωτό ".Το γιγαντιαίο αυτό οικοδόμημα λειτουργεί ως μία τράπεζα σπόρων. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται εκατομμύρια ασημένιοι φάκελοι καθένας από τους οποίους περιέχει ένα δείγμα σπόρου. Άλλωστε η επίσημη ονομασία του είναι «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων» και εδώ βρίσκει κανείς αντίγραφα όλων των σπόρων του κόσμου. Από λουλούδια της Καλιφόρνια μέχρι το πιο αρχαίο ρύζι της Κίνας, Εάν ένας αστεροειδής προσκρούσει στη Γη, οι σπόροι αυτοί αμέσως θα αρχίσουν να καλλιεργούνται από εδώ και έτσι η Ζωή θα ξεκινήσει και πάλι.

Σχετίζεται με την απειλή του 2012;

Όσοι ασχολούνται με το τι θα συμβεί το 2012, διατυπώνουν τη θεωρία ότι σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του κόσμου είναι στα σκαριά υπόγειες βάσεις για να σωθούν οι εκλεκτοί του κόσμου αν και εφόσον επέλθει η μεγάλη καταστροφή το 2012.
Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως συνωμοσιολογικό όμως δεν είναι εντελώς αυθαίρετο.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Νορβηγίας στα εγκαίνια του παγκόσμιου θησαυροφυλακίου σπόρων, δημιούργησε καχυποψία για τον πραγματικό σκοπό της "κιβωτού": «Αυτή η υπόγεια βάση είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα», είπε ο Νορβηγός. Ασφαλιστική δικλείδα από τι άραγε; Μήπως από αυτό που μπορεί να συμβεί το 2012;

Ποιοί χρηματοδότησαν την δημιουργία της κιβωτού;

Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί ερωτηματικά, είναι το κόστος του "καταφυγίου". Συνολική η κατασκευή του έφτασε τα 6 εκατομμύρια δολάρια και καλύφθηκε αποκλειστικά από τη Νορβηγική κυβέρνηση. Τα δε λειτουργικά έξοδα της «Γενετικής Τράπεζας», τα οποία παραμένουν άγνωστα για ευνόητους λόγους, καλύπτονται από χρηματοδοτήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Γερμανίας αλλά και από ιδιωτικές δωρεές προσώπω�� και ιδρυμάτων. Το κόστος για τη μεταφορά των 4,5 εκατομμυρίων σπόρων, από κάθε γωνιά του πλανήτη, που φυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού θα καλυφθεί από το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς.

Γιατί κατασκευάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ;

Κάτι άλλο εντυπωσιακό και συνάμα περίεργο είναι ο χρόνος κατασκευής της υπόγειας Κιβωτού Ζωής,που δίνει την εντύπωση οτι κάποιοι βιάζονταν να ολοκληρωθεί αφού σε διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου η υπόγεια σανίδα σωτηρίας μας ήταν έτοιμη.
Οι ημερομηνίες μιλούν από μόνες τους:
Μάρτιος 2006
Ανακοινώνεται το σχέδιο της Νορβηγίας για την κατασκευή ενός τεράστιου έργου.
Φεβρουάριος 2007
Παρουσιάζονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια της υπόγειας Κιβωτού.
Μάρτιος 2007
Ξεκινάει η κατασκευή της βάσης.
Φεβρουάριος 2008
Γίνονται τα εγκαίνια της Κιβωτού.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ένα έργο ολοκληρώνεται τόσο άμεσα. Μέσα σε 11 μήνες η υπόγεια βάση ήταν έτοιμη όσο δηλαδή χρειάζεται για να ανεγερθεί μία απλή μονοκατοικία στην Αθήνα. Ποιο μεγάλο γεγονός προέβλεψαν στη Νορβηγία και βιάστηκαν να είναι έτοιμοι πριν από αυτό; Τα σενάρια είναι πολλά. Το γεγονός όμως παραμένει : στα έγκατα ενός βουνού, κάτω από τους πάγους της Νορβηγίας υπάρχει ένα καταφύγιο έτοιμο ακόμη και για σύγκρουση της γης με μετεωρίτη! Άραγε πόσοι, ποιοι και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν οι εκλεκτοί που θα καταφέρουν να το χρησιμοποιήσουν;


Συντάκτης: Μαργαρίτα Τζαγκαράκη
Pyles.tv

Οι τεράστιες σαλαμάνδρες της Κίνας απειλούνται


Είναι το μεγαλύτερο (από τα μέχρι τώρα γνωστά) αμφίβιο του κόσμου. Οι τεράστιες σαλαμάνδρες της Κίνας φτάνουν το μήκος το 1,50 μέτρο ενώ το βάρος τους τα 50 κιλά. Τα εντυπωσιακά αυτά ζώα ακολουθώντας την μοίρα εκατοντάδων άλλων του πλανήτη βρίσκονται λίγο πριν τον αφανισμό κυρίως εξαιτίας της λαθροθηρίας.

Είναι όμως και οι κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη που εκτός από το παράνομο κυνήγι έχουν φέρει στον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας για τη διαιώνιση του είδους και εκατοντάδες άλλα είδη αμφιβίων. Όπως επισημάνθηκε από Κινέζους ερευνητές του Βοτανικού κήπου του Χονγκ Κόγκ σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον και αφορούσε τα αμφίβια, η συρρίκνωση του πληθυσμού της τα τελευταία χρόνια φτάνει το 80% τα εκατό, Αυτό περίπου είναι και το ποσοστό της μείωσης των πληθυσμών και πολλών άλλων αμφιβίων.

Στην Κίνα τα αμφίβια έχουν την ατυχία να κυνηγούνται τόσο για το κρέας τους (της γιγαντιαίας σαλαμάνδρας φτάνει τα 100 δολάρια το κιλό), όσο και για την παρασκευή φαρμάκων κατά το πρότυπο της παλιάς Κινεζικής φαρμακευτικής. Ένα ανηλεές κυνήγι που ξεπερνά τα σύνορα της Κίνας και αφορά χώρες όπως η Ιαπωνία αλλά και πολλές άλλες της νοτιοανατολικής Ασίας. Σε πολλές μάλιστα από αυτές είναι και οι βάτραχοι (πολλά σπάνια είδη), που χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλους αριθμούς για φαγητό (αναλογία ακόμα και 30 βάτραχοι για μια μερίδα), όπως επίσης και για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η διηπειρωτική καταδίωξη των αμφιβίων,
από τη Νοτιανατολική Ασία, στο Αφρικανικό Καμερούν, αλλά και στην Λατινική Ασία, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες για το μέλλον αυτών των ειδών. Αυτό σε συνδυασμό με την ρύπανση της ατμόσφαιρας που πλήττει άμεσα το ευαίσθητο ημιδιαπερατό δέρμα που χρησιμοποιούν τα αμφίβια για να αναπνέουν.

Μοναδική αχτίδα ελπίδας, η διαφορετική, πιο ευαισθητοποιημένη αντιμετώπιση του περιβάλλοντος και των πλασμάτων του από την νέα γενιά, που αρνείται να περιλάβει στο διατροφολόγιό της αμφίβια ερπετά ή προϊόντα αυτών, αλλά και γενικά εκτιμώντας την σημασία της ύπαρξης και της αξίας τους για την πανίδα του πλανήτη.

Ψάρια της Μεσογείου ... Καλαμάρι

Καλαμάρι Κοινή ονομασία διαφόρων κεφαλόποδων μαλακίων της τάξης των τευθοειδών

Στα καλαμάρια περιλαμβάνονται πολυάριθμα εδώδιμα είδη , περιζήτητα σε όλο των κόσμο για την εύγεστη σάρκα τους. Στη μεσόγειο συναντούμε το είδος Loligo vulgaris και έχει μήκος 30-45 εκατοστά.

Τα κοινά καλαμάρια του γένους Loligo είναι διαδεδομένα στις παράκτιες ζώνες όλων των θαλασσών. Χαρακτηρίζονται από την παρουσία γύρω από το στόμα οκτώ βραχιόνων με μυζητήρες (βεντούζες) και δύο μακρύτερων συλλήπτρων πλοκαμιών. Τα τελευταία φέρουν 4 σειρές μυζητήρων στο διογκωμένο άκρο τους. Αναγνωρίζονται επίσης από το μακρόστενο υδροδυναμικό σώμα τους, το οποίο είναι μαλακό και φέρει στο κάτω μέρος του 2 μεγάλα τριγωνικά πτερύγια. Το συνηθέστερο χρώμα των καλαμαριών είναι άσπρο προς ρόδινο.

Τα καλαμάρια είναι σαρκοφάγα και τρέφονται με μικρά ψάρια και διάφορα ασπόνδυλα, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους. Διαθέτουν καλά αναπτυγμένο νευρικό σύστημα, το οποίο την πολυπλοκότητα των ψαριών και ορισμένων θηλαστικών. Τα μάτια τους είναι μεγάλα και εξασφαλίζουν οξεία όραση. Χιλιάδες χρωματοφόρα (κύτταρα που περιέχουν χρωστική), τα οποία βρίσκονται στην Επιφάνια του δέρματος και νευρώνονται ανεξάρτητα, εξασφαλίζουν γρήγορες αλλαγές στο πρότυπο χρωματισμού, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για την αποφυγή των θηρευτών.

Τα καλαμάρια αναπνέουν με 2 βράγχια και διαθέτουν κλειστό κυκλοφορικό σύστημα. Όπως τα περισσότερα κεφαλόποδα, τα καλαμάρια μετακινούνται γρήγορα, εκτοξεύοντας με πίεση νερό από την μανδυακή κοιλότητα, μέσω ενός σίφωνα.

Τα καλαμάρια αλιεύονται συνήθως από τις πεζότατες και τα γρι-γρι καθως και με ένα ειδικό ψαράδικο σύνεργο που ονομάζεται καλαμαριέρα.

Τα καλαμάρια του γένους Architeuthis είναι κεφαλόποδα τεραστίων διαστάσεων, γνωστά ως γιγαντιαία καλαμάρια.

Πηγή: Εγκυκλοπαίδια δομή.

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο

pavlopetri_front21
Στο Παυλοπέτρι της νότιας Λακωνίας και σε βάθος μόλις τριών-τεσσάρων μέτρων βρίσκεται η αρχαιότερη ίσως στον κόσμο βυθισμένη πόλη. Μια ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της, με τη βοήθεια εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της ενάλιας αρχαιολογίας. Ο εξοπλισμός αυτός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

Η πόλη αυτή χρονολογείται γύρω στο 2800 π.Χ. και τα απομεινάρια της περιλαμβάνουν ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή. Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Γιον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.
Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι «αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας» και γι΄ αυτό, όπως είπε « η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα»(ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις περίοδοι έρευνας και ανασκαφών. Οι εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησης θα πραγματοποιηθούν φέτος το Μάιο και Ιούνιο, οι εργασίες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα.

Tα πουλιά στο Αιγαίο

Η μετανάστευση των πουλιών είναι μια προσαρμογή που τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές αλλά πρόσκαιρες συνθήκες της εύκρατης ζώνης, με βασικό στόχο να εξασφαλίσουν την επιτυχία της αναπαραγωγής τους. Όσο βορειότερα πηγαίνουμε στην Ευρώπη τόσο δυσμενέστερες είναι οι συνθήκες του χειμώνα, με συνέπεια ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των πουλιών που φωλιάζουν εκεί να μεταναστεύει το φθινόπωρο. Αρκετά απ' αυτά απλά μετακινούνται νοτιότερα στην Ευρώπη, τα περισσότερα όμως, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, φεύγουν προς την Αφρική επιστρέφοντας την άνοιξη.

Η γοητεία του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών μας κάνει συχνά να ξεχνάμε πόσο επίπονο και επικίνδυνο εγχείρημα είναι. Το ταξίδι είναι μακρύ και η Μεσόγειος θάλασσα μαζί με την έρημο της Σαχάρας αποτελούν δύο αναπόφευκτα τμήματα της διαδρομής που δεν προσφέρουν ούτε τροφή ούτε χώρο για ανάπαυση. Σε κάθε μεταναστευτική περίοδο ένας τεράστιος αριθμός πουλιών χάνεται είτε λόγω φυσικών αιτίων όπως η εξάντληση, είτε λόγω απρόβλεπτων γεγονότων όπως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και ο αποπροσανατολισμός. Ωστόσο αυτές οι απώλειες είναι λιγότερες από εκείνες που θα είχαν αν διαχείμαζαν στην Ευρώπη και αντισταθμίζονται με μία επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδο.

A. Bonetti

Ένα από τα εντυπωσιακά πουλιά που περνούν από το Αιγαίο είναι και ο Ψαραετός (Ραndiοn haliaetus), το μοναδικό αρπακτικό που τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια.
A. Bonetti
Το Μαυροκιρκίνεζο (Falco vespertinus) είναι ένα μικρό μεταναστευτικό γεράκι που, αντίθετα με τα άλλα αρπακτικά, είναι αγελαίο.
Φ. Κατσιγιάννης
Έχοντας διασχίσει τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, η Κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava) σταθμεύει για να τραφεί στα νησιά και τις βραχονησίδες.

Η μετανάστευση των πουλιών είναι μια προσαρμογή που τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές αλλά πρόσκαιρες συνθήκες της εύκρατης ζώνης, με βασικό στόχο να εξασφαλίσουν την επιτυχία της αναπαραγωγής τους. Όσο βορειότερα πηγαίνουμε στην Ευρώπη τόσο δυσμενέστερες είναι οι συνθήκες του χειμώνα, με συνέπεια ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό των πουλιών που φωλιάζουν εκεί να μεταναστεύει το φθινόπωρο. Αρκετά απ' αυτά απλά μετακινούνται νοτιότερα στην Ευρώπη, τα περισσότερα όμως, αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια, φεύγουν προς την Αφρική επιστρέφοντας την άνοιξη.

Η γοητεία του φαινομένου της μετανάστευσης των πουλιών μας κάνει συχνά να ξεχνάμε πόσο επίπονο και επικίνδυνο εγχείρημα είναι. Το ταξίδι είναι μακρύ και η Μεσόγειος θάλασσα μαζί με την έρημο της Σαχάρας αποτελούν δύο αναπόφευκτα τμήματα της διαδρομής που δεν προσφέρουν ούτε τροφή ούτε χώρο για ανάπαυση. Σε κάθε μεταναστευτική περίοδο ένας τεράστιος αριθμός πουλιών χάνεται είτε λόγω φυσικών αιτίων όπως η εξάντληση, είτε λόγω απρόβλεπτων γεγονότων όπως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και ο αποπροσανατολισμός. Ωστόσο αυτές οι απώλειες είναι λιγότερες από εκείνες που θα είχαν αν διαχείμαζαν στην Ευρώπη και αντισταθμίζονται με μία επιτυχημένη αναπαραγωγική περίοδο.

Γ. Ρουσσόπουλος
Τον Απρίλιο τα λιβάδια, όπως αυτό στη Λέρο, γεμίζουν από αγριολούλουδα. Τα έντομα είναι εξίσου άφθονα και προσφέρουν σημαντική τροφή στα μεταναστευτικά στρουθιόμορφα.
N. Μαράκης
Ο Ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius) είναι ένα μικρό παρυδάτιο πουλί που σταθμεύει στις παραλίες και τους υγροτόπους του Αιγαίου.
A. Bonetti
Τεντώνοντας τις φτερούγες και τα πόδια αυτός ο Ποταμότρυγγας (Actitis hypoleucos) διατηρεί τους μυς του σε καλή κατάσταση για το μεταναστευτικό ταξίδι.

Αντίθετα, οι μεγάλης κλίμακας μεταβολές του φυσικού χώρου που συντελούνται τα τελευταία χρόνια έχουν καταστρεπτικές συνέπειες, αφού τα πουλιά δεν έχουν αναπτύξει μηχανισμούς προσαρμογής για να τις αντιμετωπίσουν. Για να αναφέρουμε ένα μόνο παράδειγμα, η αποψίλωση της σαβάνας νότια της Σαχάρας έχει προκαλέσει επέκταση της ερήμου προς τα νότια με αποτέλεσμα τα πουλιά να συναντούν μεγάλες δυσκολίες και να υφίστανται τρομακτικές έκτακτες απώλειες, καθώς το μεταναστευτικό ταξίδι χρόνο με τον χρόνο επιμηκύνεται.

Για εκατομμύρια πουλιά τα νησιά του Αιγαίου είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός στο μακρύ μεταναστευτικό ταξίδι. Φτάνοντας εδώ έχουν απόλυτη ανάγκη από ασφαλείς χώρους για να αναπαυθούν και, αν είναι δυνατό, να τραφούν. Το μαζικό αυτό πέρασμα ήταν ανέκαθεν γνωστό στους νησιώτες και επηρέαζε εποχιακά τη διατροφή τους, αφού παγίδευαν εύκολα τεράστιους αριθμούς κουρασμένων μεταναστών. Τέτοιες πρακτικές διατηρούνται ακόμη στη Χίο και σε άλλα νησιά. Σήμερα, ωστόσο, με δεδομένη την αύξηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά, η σκόπιμη θανάτωσή τους δεν είναι παρά μια επιπρόσθετη, αδικαιολόγητη απειλή.

Τον 11ο αιώνα, στα αρχεία της Μονής Μεγίστης Λαύρας στο 'Aγιο Όρος αναφέρεται ότι κολοσσιαία στίφη ακρίδων κατέτρωγαν τις καλλιέργειες στο νησί του 'Αη-Στράτη στο Βόρειο Αιγαίο. Η ολοκληρωτική καταστροφή αποσοβήθηκε χάρη στην επέμβαση μεγάλων κοπαδιών ενός είδους πουλιού, της Σελευκίδος, που εξαφάνισε τις ακρίδες, ένα θαύμα που αποδόθηκε στον 'Aγιο Αθανάσιο.

900 χρόνια μετά την πρώτη καταγραμμένη "οικολογική" εισβολή στο Αιγαίο, η Σελευκίς εξακολουθεί να το επισκέπτεται. Το σημερινό της όνομα είναι, εύστοχα, Αγιοπούλι. Το Αγιοπούλι (Sturnus roseus) είναι ένας νομάς του κόσμου των πουλιών και γι' αυτό οι ακανόνιστες εμφανίσεις του προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Αφού περάσει τον χειμώνα στην Ινδία, το καλοκαίρι φτάνει μέχρι τις στέπες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Κατά καιρούς εμφανίζεται δυτικότερα σε μεγάλα κοπάδια, φωλιάζοντας όπου βρει κατάλληλες συνθήκες. Τα σμήνη των ακρίδων εξακολουθούν συχνά να είναι η αιτία της απροσδόκητης παρουσίας του.

M. Gaethlich

Εξαιρώντας ελάχιστα είδη που διστάζουν να διασχίσουν τη θάλασσα, όπως, η Καρακάξα, τα περισσότερα πουλιά μπορούν να πετάξουν εύκολα πάνω από τα στενά θαλάσσια περάσματα που χωρίζουν τα νησιά του Αιγαίου τόσο μεταξύ τους όσο και από την ηπειρωτική χώρα. Αρκετά, όμως, από τα είδη της ηπειρωτικής χώρας τελικά δεν απαντούν στο Αιγαίο, καθώς τα νησιά δεν προσφέρουν αρκετό χώρο και κατάλληλους βιότοπους για όλα τα είδη. Επομένως μια ματιά στο φάσμα των διαθέσιμων φυσικών συστημάτων του Αιγαίου ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό και τη σύνθεση της ορνιθοπανίδας του.

Γ. Ρουσσόπουλος
Βραχώδης ακτή στα Φαραδονήσια της Λέρου.
Σ. Καζαντζίδης
Το Ποταμογλάρονο (Sterna hirundo) περνά συχνά από το Αιγαίο και τρέφεται στα παράκτια νερά και λιμάνια.

Η ανοιχτή θάλασσα είναι βιότοπος για τα θαλασσοπούλια όπως ο Μύχος, που μπορούν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις ακολουθώντας τα κοπάδια των ψαριών. Τα παράκτια νερά είναι πιο ρηχά και το ψάρεμα ευκολότερο. Εδώ τρέφεται ένας μεγαλύτερος αριθμός ψαροφάγων ειδών που επισκέπτονται το Αιγαίο ή φωλιάζουν σ' αυτό όπως τα βουτηχτάρια, τα γλαρόνια και o Θαλασσοκόρακας.

Τα χιλιάδες χιλιόμετρα βραχωδών ακτών του Αιγαίου προσφέρουν πολύτιμους χώρους τροφής και ασφαλείς θέσεις για φώλιασμα και ανάπαυση. Εδώ σταθμεύουν πολλά μεταναστευτικά είδη όπως οι ερωδιοί και φωλιάζουν σημαντικά είδη αρπακτικών.

Δ. Μπούσμπουρας
Ανοιξιάτικη εικόνα ενός φρυγανικού οικοσυστήματος.
Δ. Μπούσμπουρας
Θαμνότοποι με αραιά κέδρα στο Φαρμακονήσι, Βόρεια Δωδεκάνησα.

Τα φρυγανικά τοπία με τα διάσπαρτα βράχια είναι μια γνωστή εικόνα των αιγαιοπελαγίτικων τοπίων το καλοκαίρι. Την άνοιξη τα ανθισμένα αρωματικά φυτά προσελκύουν έναν μεγάλο αριθμό εντόμων. Η αφθονία τους προσελκύει με τη σειρά της εντομοφάγα πουλιά, επιδημητικά και μεταναστευτικά. Εδώ ζουν μερικά χαρακτηριστικά είδη όπως ο Σκουρόβλαχος και το Φανέτο, ενώ τα φρύγανα στη δυτική Λέσβο φιλοξενούν το σπάνιο Σμυρνοτσίχλονο.

Οι βραχονησίδες εξαιτίας του μικρού μεγέθους και της απομόνωσής τους δημιουργούν ένα περιβάλλον αφιλόξενο για τον άνθρωπο. Μαζί μ' αυτόν απουσιάζουν και τα κατοικίδια σαρκοφάγα, σκύλοι και γάτες, που τον συντροφεύουν. Παράλληλα, εκτός από το ακίνδυνο αγριοκούνελο και μερικά αιγοπρόβατα, στις βραχονησίδες δεν ζουν μεγάλα άγρια ζώα. Επομένως τα ερημονήσια του Αιγαίου, απαλλαγμένα από την ανθρώπινη όχληση και τους χερσαίους θηρευτές, αποτελούν ιδανικό και αναντικατάσταστο χώρο για φώλιασμα. Θαλασσοπούλια όπως ο σπάνιος Αιγαιόγλαρος και αρπακτικά όπως ο Μαυροπετρίτης φωλιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στις βραχονησίδες.

Οι βραχονησίδες είναι, λοιπόν, πολύτιμα φυσικά καταφύγια στο Αιγαίο και η ανθρώπινη επέμβαση εδώ πρέπει να παραμείνει εξαιρετικά περιορισμένη.

Π. Λατσούδης

Πυκνοί θαμνότοποι κυριαρχούν σε πολλά νησιά. Αν και συχνά υπερβοσκημένοι, οι βιότοποι αυτοί προσφέρουν θέσεις φωλιάσματος και ανάπαυσης σε αρκετά πουλιά και ασφαλή καταφύγια σε διερχόμενους μετανάστες. Είναι, επίσης, τόποι πλούσιοι σε έντομα και οι καρποί θάμνων όπως της κουμαριάς ή του σχίνου αποτελούν μια άφθονη, αν και περιστασιακή, πηγή τροφής για πολλά πουλιά.

Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου το νερό είναι ένας βασικός περιοριστικός παράγοντας για την επιβίωση της άγριας ζωής. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον της λειψυδρίας. Τα πουλιά μπορούν να προμηθευτούν νερό μέσα από την τροφή τους, για παράδειγμα από τα έντομα και τους σπόρους των φυτών. Επίσης φροντίζουν να περιορίσουν την απώλεια νερού από το σώμα τους κυκλοφορώντας κυρίως τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας. Παρόλα αυτά το νερό παραμένει ένας περιζήτητος πόρος και όλα τα πουλιά των νησιών, όπως αυτό το Φανέτο (Carduelis cannabina), δεν χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε δυνατότητα ανεύρεσής του. Δεν διστάζουν, λοιπόν, να επισκέπτονται τους διάφορους χώρους αποθήκευσης νερού που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, στέρνες, δεξαμενές ή και ποτίστρες για τα ζώα.

Γ. Τριχάς

Τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία επιδεικνύουν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό από μικρά χωράφια, περιβόλια, φυτοφράκτες και συστάδες δέντρων και εδώ τα πουλιά βρίσκουν μια μεγάλη ποικιλία θέσεων για να τραφούν και να φωλιάσουν. Στα μικρότερα νησιά, όπου η φυσική ετερογένεια του τοπίου είναι περιορισμένη, η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών πουλιών βρίσκεται γύρω από αγροτικές και κατοικημένες περιοχές.

M. Παναγιωτοπούλου
Ένα από τα τυπικά πουλιά των αγροτικών εκτάσεων, o Τσιφτάς (Miliaria calandra) αφθονεί σε νησιά με παραδοσιακές καλλιέργειες.
Φ. Κατσιγιάννης
Τοπίο στη Σαμοθράκη. Σε νησιά με έντονο ανάγλυφο η πεδινή γη είναι ελάχιστη και πολύτιμη για να αποδοθεί στην κτηνοτροφία. Οι εκτάσεις αυτές καλλιεργούνται και κάποια τμήματά τους έχουν αναδασωθεί.
Φ. Κατσιγιάννης
Βραχώδες φαράγγι στη Σαρία, βόρεια της Καρπάθου, σημαντικός βιότοπος για αρπακτικά πουλιά.
Γ. Τριχάς
Το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) είναι μόνιμος κάτοικος πολλών νησιών του Αιγαίου. Προτιμά τις ανοιχτές βραχώδεις περιοχές, όπου κυνηγά σαύρες και μεγάλα έντομα.

Η μακρόχρονη παρουσία των ελαιώνων τους έχει αναδείξει σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα αιγαιοπελαγίτικα οικοσυστήματα και τα πουλιά, όπως και οι υπόλοιποι οργανισμοί, αναγνωρίζουν τους ώριμους ελαιώνες σαν "δασικά" συστήματα υψηλής αξίας. Οι ελιές, τροφή ιδιαίτερα θρεπτική, αλλά και τα έντομα που αφθονούν στα ελαιόδεντρα προσελκύουν πλήθος πουλιών. Την εποχή της καρποφορίας οι ελαιώνες είναι το πιο πλούσιο σε πουλιά νησιωτικό οικοσύστημα.

Σε μερικά νησιά υπάρχουν ψηλά βουνά με απότομα βράχια και ορθοπλαγιές που προσφέρουν κατάλληλο βιότοπό για ασυνήθιστα στο Αιγαίο είδη πουλιών.

Οι ορεινές περιοχές της Νάξου είναι από τα τελευταία καταφύγια του Όρνιου (Gyps fulvus) στο Αιγαίο. Ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά της Ευρώπης, το Όρνιο τρέφεται αποκλειστικά με πτώματα που πλέον τα βρίσκει μόνο εκεί όπου υπάρχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Μετά τα πυροβόλα όπλα, η μεγαλύτερη απειλή για το Όρνιο είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα που τοποθετούν οι κτηνοτρόφοι για ζώα που θεωρούν βλαβερά, όπως οι Κουρούνες. Αρκεί ένα δηλητηριασμένο πτώμα για να εξαφανιστούν και τα τελευταία λιγοστά ζευγάρια που φιλοξενεί το νησί.

Λ. Λογοθέτης

Από τους πλέον πολύτιμους βιότοπους στη Μεσόγειο είναι και τα δάση βελανιδιάς. Οι φυλλοβόλες βελανιδιές υποστηρίζουν πλήθος ζωντανών οργανισμών κάθε είδους. Τα δρυοδάση του Αιγαίου, όπου έχουν απομείνει, φιλοξενούν τα περισσότερα είδη πουλιών σε κάθε εποχή του χρόνου προσφέροντας άφθονη τροφή και ποικίλες θέσεις φωλιάσματος στα κλαδιά και σε κουφάλες.

Στο Αιγαίο υπάρχουν επίσης αρκετά πευκοδάση, ορισμένα από τα οποία είναι φυτεμένα από τον άνθρωπο γύρω από τους οικισμούς. Γενικά τα πευκοδάση είναι συστήματα χαμηλής παραγωγικότητας και λίγα είδη πουλιών είναι προσαρμοσμένα σ' αυτά. Τα μεγάλα πεύκα, όμως, προσελκύουν πολλούς μετανάστες προσφέροντας καλές θέσεις για ανάπαυση. Πάντως στα πιο εκτεταμένα αυτοφυή πευκοδάση, όπως της Λέσβου και της Σάμου, φιλοξενούνται ορισμένα τυπικά δασικά είδη όπως η Ελατοπαπαδίτσα και ο Καμποδεντροβάτης. Τα πευκοδάση της Λέσβου είναι επίσης το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου φωλιάζει ο Τουρκοτσοπανάκος

M. Gaethlich
Αραιά πεύκα στην Ικαρία. Το Θασίτικο Πεύκο (Pinus brutia) είναι διαδεδομένο στα νησιά του ανατολικού και του βόρειου Αιγαίου.
M. Gaethlich
Οι ελαιώνες, ιδιαίτερα αυτοί με μεγάλα δέντρα, είναι από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα στα νησιά.
Σ. Υφαντής
Παραποτάμιο δάσος με πλατάνια στη Σαμοθράκη. Τέτοια οικοσυστήματα είναι ασυνήθιστα στο Αιγαίο και εξαιρετικά πολύτιμα.

Στο εσωτερικό των μεγαλύτερων νησιών υπάρχουν περιοχές αρκετά απομακρυσμένες από την ακτή. Εκεί συχνά βρίσκονται βραχώδεις πλαγιές και φαράγγια, η βόσκηση είναι συνήθως έντονη και το τοπίο γυμνό. Εκτός από τα τυπικά πουλιά των φρυγάνων και των βραχωδών περιοχών, όπως η πέρδικα, η απουσία ανθρώπινων δραστηριοτήτων κάνει αυτά τα μέρη κατάλληλα και για κάποια από τα σπανιότερα πουλιά του Αιγαίου, τα μεγάλα αρπακτικά.

Οι κεφαλάδες είναι μικροπούλια που απαντούν κυρίως σε ανοιχτές εκτάσεις με θάμνους και διάσπαρτα δέντρα. Ο Κοκκινοκεφαλάς (Lαnius senator) είναι διαδεδομένος καλοκαιρινός επισκέπτης σε όλη την Κεντρική και Νότια Ευρώπη και σε όσα νησιά του Αιγαίου έχουν κατάλληλο βιότοπο. Αντίθετα ο Παρδαλοκεφαλάς (Lanius nubicus) έχει πολύ πιο περιορισμένη κατανομή στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δυτικότερο σημείο της εξάπλωσής του είναι τα νοτιοανατολικά Βαλκάνια και κάποια νησιά του Αιγαίου.

Τα δύο είδη συγγενεύουν στενά και ξεχωρίζουν κυρίως από τον διαφορετικό χρωματισμό του κεφαλιού. Οι παρατηρητές πουλιών στην Ευρώπη βλέπουν συχνά τον Κοκκινοκεφαλά, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψουν ως τη Βόρεια Ελλάδα ή τη Λέσβο για να δουν τον Παρδαλοκεφαλά. H Ελλάδα προσφέρει και άλλες μοναδικές ευκαιρίες για παρατήρηση αρκετών ειδών πουλιών που δεν απαντούν δυτικότερα. Έτσι, νησιά όπως η Λέσβος και η Κως γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για χιλιάδες επισκέπτες που ενδιαφέρονται για την πλούσια ορνιθοπανίδα.

Λ. ΛογοθέτηςN. Πέτρου

Τα Φοινικόπτερα (Phoenicopterus ruber) είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα είδη πουλιών των μεγαλύτερων υγροτόπων του Αιγαίου. Κοπάδια εκατοντάδων ατόμων απαντούν περαστικά ή ξεχειμωνιάζουν στην Κω, στη Σάμο, στη Λέσβο, στη Λήμνο και, σπανιότερα, στη Νάξο.

Η λιμνοθάλασσα Αλυκή (δεξιά και κάτω) στη Λήμνο αποτελεί μαζί με τη γειτονική Χορταρολίμνη το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων στο Αιγαίο και ένα οικοσύστημα μοναδικής φυσικότητας. Εδώ έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση Φοινικόπτερων στην Ελλάδα (πάνω από 4.000 άτομα), κάνοντας την περιοχή μία από τις σημαντικότερες της Μεσογείου για το είδος.

Χ. Καζόλης
M. Gaethlich
Χ. Καζόλης

Σε αντίθεση με τη Λήμνο, οι περισσότεροι υγρότοποι του Αιγαίου, όπως αυτός στη βραχονησίδα Κάβουρας βόρεια από την Αντίπαρο, είναι πολύ μικροί σε έκταση για να αναγνωριστούν ο καθένας ξεχωριστά ως "σημαντικοί". Όλοι μαζί, όμως, αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο πολύτιμων σταθμών για τα μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά. Η προστασία, στο σύνολό τους, επιβάλλεται και είναι εξίσου αναγκαία με την προστασία των μεγάλων υγροτόπων.

Ο Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus) είναι το μικρότερο είδος ερωδιού και έχει απόλυτη ανάγκη τους καλαμώνες για να φωλιάσει και να ξεχειμωνιάσει. Κατά τη μετανάστευση, ωστόσο, είναι συχνά αναγκασμένος να συμβιβαστεί με ό,τι του προσφέρουν οι μικροί και συχνά υποβαθμισμένοι νησιωτικοί υγρότοποι.

Για όλα τα πουλιά η επιλογή των βιοτόπων αναπαραγωγής αλλά και διαχείμασης είναι μια διαδικασία τελειοποιημένη μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Πρέπει, για παράδειγμα, η θέση φωλιάσματος να είναι ασφαλής από θηρευτές, να υπάρχουν κατάλληλα μέρη για κούρνιασμα, θέσεις για τραγούδι και φυσικά αρκετή τροφή. Κατά τη μετανάστευση όμως, και ιδιαίτερα την εαρινή, συχνά δεν υπάρχουν περιθώρια για σχολαστική επιλογή του χώρου στάθμευσης. Οι κουρασμένοι ταξιδιώτες συνήθως προσγειώνονται στο πρώτο κομμάτι γης που θα δουν μετά το πέρασμα της Μεσογείου και τα υδρόβια πουλιά στον πρώτο μικρό υγρότοπο που θα συναντήσουν. Αν είναι τυχερά μπορεί να βρουν κάτι να φάνε, αλλιώς θα περιοριστούν σε μια σύντομη ανάπαυση. Είναι αυτονόητο ότι η προστασία των μικρών βιοτόπων των νησιών (υγροτόπων, δασυλλίων, θαμνοτόπων) είναι εξαιρετικής σημασίας για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Δ. Παπανδρόπουλος


M. Δρεττάκης

Υπό εξαφάνιση οι καρχαρίες στη Μεσόγειο

ΡΩΜΗ. Κατά 97% μειώθηκε ο αριθμός των καρχαριών της Μεσογείου τoυς δύο τελευταίους αιώνες. Ο αφανισμός του είδους διατάραξε σημαντικά την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αναφέρει έκθεση ειδικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η έκθεση του Προγράμματος Λένφεστ για τους Ωκεανούς βασίστηκε σε κάθε είδους αρχεία, μεταξύ των οποίων και ημερολόγια ψαράδων, δείγματα που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία αλλά και απλές μαρτυρίες και έτσι οι ειδικοί κατάφεραν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση τον αριθμό και το μέγεθος των καρχαριών της Μεσογείου την περίοδο που εξέταζαν. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση βρέθηκαν ελάχιστα στοιχεία για πέντε από τους είκοσι μεγάλους καρχαρίες, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ανάμεσα στα είδη αυτά ο σφυροκέφαλος, ο γαλάζιος καρχαρίας και δύο είδη σκυλόψαρου, που έχουν σχεδόν πάψει να υπάρχουν.

Ο συντάκτης της έκθεσης, Φραντσέσκο Φερέτι, υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η μείωση των πληθυσμών κυρίως επειδή οι καρχαρίες βρίσκονται στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας. Η απώλειά τους σημαίνει ουσιαστικά ότι αυξάνονται οι πληθυσμοί των μικρότερων ψαριών διαταράσσοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος. «Αν αφανιστούν αυτά τα ζώα θα απολέσουμε μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οικοσυστήματος», κατέληξε ο Φερέτι.


Λόγω ακριβών πτερυγίων

Οπως ανέφερε μια άλλη έκθεση της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης που δόθηκε στη δημοσιότητα το μήνα που πέρασε, ήδη έντεκα είδη καρχαρία βρίσκονται στα πρόθυρα του αφανισμού εξαιτίας της υπεραλιείας, η οποία οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της ζήτησης της σούπας από πτερύγιο καρχαρία, εκλεκτό έδεσμα στα ασιατικά κράτη. Αλιείς από ολόκληρο τον κόσμο ψαρεύουν και εμπορεύονται αποκλειστικά τα πτερύγια των μεγάλων ψαριών, συχνά πετώντας τα κουφάρια πίσω στη θάλασσα. Η Ινδονησία και η Ισπανία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών που ασχολούνται με το εμπόριο αυτό.

Τέλος, ο κ. Φερέτι υπογράμμισε ότι το εμπόριο των πτερυγίων δεν είναι συνηθισμένη πρακτική στη Μεσόγειο όπου οι πληθυσμοί του είδους είναι περιορισμένοι. Μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι ότι οι καρχαρίες πιάνονται τυχαία στα μεγάλα δίχτυα που στήνονται για την αλιεία τόνου και ξιφία.

Παρότι στη Μεσόγειο ο άνθρωπος ψαρεύει από τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι τελευταίοι αιώνες είναι αυτοί που οδηγούν τα είδη σε αφανισμό και καταστρέφουν σταθερά και ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν δέχτηκαν δραπέτη να επιστρέψει στη φυλακή

Ένας δραπέτης, στο Βέλγιο, επέστρεψε στην φυλακή για να παραδοθεί αλλά δεν τον δέχτηκαν επειδή δεν είχε μαζί του... την ταυτότητα του. Ο Hakim Ghazouani απέδρασε από τις φυλακές της πόλης Ghent κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης στον ιατρό τον περασμένο μήνα.
Η αστυνομία προέβη στην έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον 24-χρονο δραπέτη που είχε καταδικαστεί για ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών.

Η δικηγόρος του κυρία Nathalie Buisseret τον έπεισε να επιστρέψει στην φυλακή και μάλιστα το συνόδευσε έως εκεί.

«Δεν του επέτρεψαν την είσοδο επειδή δεν είχε μαζί του την ταυτότητα του. Του είπαν να επιστρέψει με όλα του τα έγγραφα όπως και έγινε,» είπε η κυρία Nathalie Buisseret.

«Δεν γίνονταν διαφορετικά αφού θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε άλλος. Φαντάζεστε να βάζαμε στην φυλακή λάθος άνθρωπο,» δήλωσε ο διευθυντής των φυλακών κύριος Pierre Detilloux.

eportal.gr

Η Καταδρομική επιχείρηση του 1919 στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ήταν πρωί της 19ης Ιανουαρίου 1919.
Τότε για πρώτη φορά από τις 29 Μαΐου 1453, ακούστηκαν και πάλι (για τελευταία φορά) στην Αγία Σοφία που ήταν τζαμί, το "Πάτερ Ημών", το "Πιστεύω", το "Αξιών Εστί"...
Τη λειτουργία τέλεσε ο 47χρονος τότε, πάπα- Λευτέρης Νουφράκης από τις Αλώνες Ρεθύμνου. Υπηρετούσε ως στρατιωτικός ιερέας στη Β΄ελληνική Μεραρχία, μια από τις δύο που συμμετείχαν στο συμμαχικό εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία.
Στις 19 Ιανουαρίου 1919 το πλοίο που μετέφερε τη Μεραρχία, ρίχνει
άγκυρα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης και αποβιβάζει τον ταξίαρχο Φραντζή, τον ταγματάρχη Λιαρομάτη, το λοχαγό Σταματίου και τον υπολοχαγό Νικολάου, με επικεφαλής τον πατέρα Λευτέρη Νουφράκη.
Η ομάδα των Ελλήνων αξιωματικών είναι αποφασισμένη: Θα βγουν στην Πόλη και θα λειτουργήσουν στην Αγία Σοφία.
Με τη βοήθεια ενός ντόπιου βαρκάρη αποβιβάζονται στην προκυμαία. Οι πέντε άντρες φθάνουν με τα πόδια στο ναό, προσπερνούν το φύλακα και μπαίνουν κάνοντας το σταυρό τους.
Όλα γίνονται αστραπιαία.
Ο παπα - Λευτέρης τοποθετεί ένα τραπεζάκι στο χώρο που βρισκόταν το Ιερό και η Αγία Τράπεζα, βάζει το πετραχήλι του και τελεί τη Θεία Λειτουργία μπροστά σε μουσουλμάνους που προσέρχονταν στο ναό για να προσευχηθούν.
Κάποιοι κινήθηκαν εναντίον των Ελλήνων και κάποιοι άλλοι παρακολουθούσαν αμήχανοι.
Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε κανονικά και οι Έλληνες κατάφεραν να επιβιβαστούν ξανά στο πλοίο τους σώοι και αβλαβείς.
IDIADROMI

Αγριελιά

104agrielia.JPG (52712 bytes)Ανήκει στην οικογένεια Oleaceae και είναι αειθαλής αγκαθωτός θάμνος. Έχει φύλλα αντίθετα, δερματώδη, με σκούρα άνω και γκρίζα κάτω επιφάνεια. Τα άνθη είναι μικρά, λευκά, με συμπέταλη τετράλοβη στεφάνη και διατάσσονται σε πλευρικές ομάδες. Ο καρπός (δρύπη) είναι ωοειδής ή σφαιρικός, αρχικά πράσινος, αργότερα μαύρος. Η ελιά είναι η καλλιεργούμενη ποικιλία (var. Europaea) του ιδίου είδους.

Η αγριελιά είναι ένα από τα κυρίαρχα φυτά των μεσογειακών θαμνώνων. Είναι μεσογειακό φυτό, διαδεδομένο στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας.

Στη Μάνη ονομάζεται αγιριολαία. Συνηθησμένες είναι οι φράσεις «εγίνη ή τον έκαμε αγιριολαία», δηλαδή έξω φρενών.

Γαστριμαργικά μεθεόρτια


Γράφει ο Ομότιμος Καθηγητής της Φυσιολογίας,
Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών,
Ιωάννης ΧατζημηνάςΤι ήταν πάλι αυτές οι γιορταστικές και ... χορταστικές μέρες που ζήσαμε όλοι μας! Βέβαια είπαμε υγιεινή διατροφή, ... αλλά υπάρχουν και οι εύγευστοι πειρασμοί και οι πικάντικες λιχουδιές, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, και τα τσουρέκια και όλα τα είδη της ζαχαροπλαστικής τεχνολογίας και τέχνης, τα πεντακόσια είδη της σοκολάτας και των σοκολατοειδών σπεσιαλιτέ, και οι γεμιστές γαλοπούλες, οι μαγιονέζες και τα δέκα ειδών τυριά και οι σπεσιαλιτέ των μεγάλων Μαιτρ της μαγειρικής και τα εδεσματολόγια των γνωστών εστιατορίων, όπου θεραπεύεται η θρησκεία, η επιστήμη και η τέχνη της γαστρονομίας (και της ... γαστριμαργίας!)

Όλοι αυτοί οι "πειρασμοί" έχουν βέβαια θύρα εισόδου προς τη συνείδησή μας, αλλά όπως φαίνεται και προς το υποσυνείδητο, κατά κύριο λόγο το αισθητήριο της γεύσης, που επικουρείται και από το αισθητήριο της όσφρησης. Εννοείται ότι ανέκαθεν, οι περί ου ο λόγος γαστρονομικοί πειρασμοί εκμεταλλεύονται και την αίσθηση της όρασης και της ... ακοής, αλλά ακόμα και της αφής, προκειμένου να καταστούν περισσότερο ελκυστικοί και ακαταμάχητοι! Και βέβαια όλα αυτά γίνονται για την εξασφάλιση της εισόδου τους στο στομάχι και τα περαιτέρω, και στη συνέχεια, ... όποιον πάρει ο χάρος! (μεταφορικώς αλλά και ... κατά κυριολεξία).

Οι γιορτινές μέρες και νύχτες, που σημαδεύουν το τέλος του χρόνιου που φεύγει και τις πρώτες μέρες του χρόνου που έρχεται συσχετίζονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στενά με την υπερβολή όσον αφορά τη διατροφή, και γενικότερα με τις εκτροπές και τις υπερβάσεις όσον αφορά τις συνθήκες και τις συνήθειες της διαβίωσης. Είναι η εποχή της αφθονίας, του ξενυχτιού και της πράσινης τσόχας. Έτσι, με τη γύρω θερμοκρασία να κυμαίνεται γύρω στους 10 βαθμούς (και ενίοτε και πολύ χαμηλότερα), και τον θυρεοειδή αδένα να έχει ήδη ενεργοποιηθεί προς τον χειμερινό του προγραμματισμό, με τον εντονότερο και καλπάζοντα ρυθμό, οι καύσεις για το μεταβολισμό διατηρούνται στο ανώτερό τους επίπεδο, και το αίσθημα της πείνας και της όρεξης διαποτίζει και κυριαρχεί στη συνείδηση, αλλά και στο επιγάστριο! Ο οργανισμός αποζητά εναγωνίως θερμίδες για να καλύψει την κατανάλωση και να εμπλουτίσει τα αποθέματα ενέργειας για να αντιμετωπίσει επιτυχώς την προβλεπόμενη υπερκατανάλωση. Και οι συνθήκες, και οι συνήθειες και τα έθιμα αιώνων του τις προσφέρουν με μαεστρία, συμπυκνωμένες και εύγεστες και λαχταριστές, αληθινούς πειρασμούς για τη γλώσσα, το στόμα, και τον ουρανίσκο. Και βέβαια σε περίσσεια, σε υπέρμετρα μεγάλη περίσσεια! Και ακριβώς σ' αυτό το σημείο είναι που εγείρεται ο πρόβλημα της υπερπρόσληψης έναντι της κατανάλωσης, και της συντήρησης ενός θετικού ισολογισμού ενέργειας για σημαντικό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση στις λιπαποθήκες του σώματος λίπους και την εμφάνιση της παχυσαρκίας!

Αυτή η παχυσαρκία δεν αποτελεί βέβαια παρά μόνο την εμφανή, την ορατή από τα έξω συνέπεια του θετικού ισολογισμού της ενέργειας. Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την κορυφή του παγόβουνου. Εκείνο που έχει μάλλον πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι οι αφανείς, οι αόρατες συνέπειες, οι κρύφιες μεταβολές και εκτροπές του μεταβολισμού, οι ιστολογικές και οι ανατομικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από αυτή την κατάσταση.

Από πάμπολλες επιστημονικές στατιστικές διερευνήσεις που έχουν γίνει, κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη και την Αμερική, και που αφορούσαν πολλές χιλιάδες άτομα όλων των κοινωνικών τάξεων, συνθηκών εργασίας, πολιτισμικού επιπέδου και μόρφωσης, κλπ., και που κράτησαν για αρκετά χρόνια, προκύπτει το σαφές, ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το πέρα από το φυσιολογικό σωματικό βάρος αυξάνει τη θνησιμότητα (δηλαδή συντομεύει τη ζωή), αυτή δε η αύξηση είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο μεγάλο είναι το υπερβάρος του ατόμου. Είναι όμως φανερό ότι αυτό συνεπάγεται αυτόματα και την υποβάθμιση της ποιότητας της σύντομης ζωής που αναμένεται για τον παχύσαρκο, εφόσον αυτός θα κατατρύχεται από όλες αυτές τις καταστάσεις που αναφέρονται παρακάτω.

Οι νόσοι με την παρουσία των οποίων αυξάνεται η θνησιμότητα εξαιτίας του υπέρμετρου σωματικού βάρους είναι πολλές, από αυτές δε οι σημαντικότερες είναι: οι καρδιοπάθειες και γενικότερα οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες νόσοι του πεπτικού συστήματος, ως και ως ένα σημείο, του αναπνευστικού συστήματος.

Τώρα, όσον αφορά τους μηχανισμούς με τους οποίους η παχυσαρκία προκαλεί αυτές τις νόσους, μερικοί από αυτούς είναι γνωστοί, άλλοι όμως όχι. Για παράδειγμα, οι στατιστικές μας λένε ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση (αρτηριακή υπέρταση) είναι τρεις φορές συχνότερη στους παχύσαρκους σε σύγκριση με τα μη παχύσαρκα άτομα ανάλογης ηλικίας και φύλου από τον γενικό πληθυσμό. Εξάλλου, η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα είναι κατά 50% συχνότερη στους παχύσαρκους. Επίσης, στην παχυσαρκία, οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες στο αίμα (HDL) (δηλαδή οι ουσίες εκείνες που προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση, άλλως πως ή "καλή χοληστερόλη") είναι λίγες, ενώ τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) (δηλαδή οι ουσίες εκείνες που προάγουν την αθηροσκλήρωση των αρτηριών, ή "κακή χοληστερόλη") είναι υψηλά.

Η παχυσαρκία έχει επίσης άμεση συσχέτιση με τον σακχαρώδη διαβήτη του τύπου ΙΙ, δηλαδή με τον διαβήτη που προσβάλλει τη μέση ηλικία και άνω, ο οποίος δεν εξαρτάται από την ινσουλίνη, αλλά αντιμετωπίζεται με κατάλληλο διαιτολόγιο, απώλεια σωματικού βάρους και φυσική άσκηση.
Όλες αυτές οι διαταραχές έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση του κυκλοφορικού συστήματος, την καταπόνηση της καρδίας και την κατάληξη σε εμφράγματα του μυοκαρδίου, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα αγγειακά-εγκεφαλικά επεισόδια, με όλα τους τα συνακόλουθα, κλπ. Αλλά, η παχυσαρκία συσχετίζεται επίσης και με τη χολολιθίαση, την υπνική άπνοια, την οστεοαρθρίτιδα και άλλες νόσους του σκελετικού συστήματος, που δυσχεραίνουν και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής.

Εννοείται ότι όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά συνακόλουθα της παχυσαρκίας αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου. Ως γνωστόν, κανένα άλλο ζωικό είδος που διαβιεί ελεύθερο στη Φύση δεν εθεάθη ποτέ σε κατάσταση παχυσαρκίας! Και ο λόγος βέβαια είναι ότι τα νευρικά κέντρα της πείνας και του κορεσμού, εφόσον δέχονται μόνο τα φυσιολογικά τους ερεθίσματα, λειτουργούν σωστά, σύμφωνα με τον προαιώνιο προγραμματισμό τους, και διατηρούν με "θρησκευτική ευλάβεια" και σχολαστικότητα τον ισολογισμό ενέργειας του σώματος σε κατάσταση ισοζυγίου. Στον άνθρωπο όμως, ... ευτυχώς η λειτουργία αυτών των κέντρων συνδέεται πολύ στενά με τα αισθήματα της γεύσης, τα οποία με τη σειρά τους συσχετίζονται με το συναίσθημα της ευχαρίστησης και της απόλαυσης και της ... ηδονής, που παρέχει η νοστιμάδα της τροφής, καθώς και η συνολική διαδικασία του τραπεζώματος και της μάσας!
Αυτή την παράμετρο της σίτισης ανακάλυψε ο άνθρωπος και την εκμεταλλεύθηκε κατάλληλα, και την ανήγαγε σε τέχνη και επιστήμη, γιατί του παρέχει ένα σημαντικό ηδονιστικό στοιχείο στη ζωή του, που του προσφέρεται τρεις - τέσσερις φορές ανά 24ωρο, σε ολόκληρη τη ζωή του. Βέβαια, όπως όλα τα καλά πράγματα πληρώνονται σ' αυτό τον κόσμο, έτσι και η εντρύφηση στο γευστικό φαί των γιορταστικών ημερών πληρώνεται με την εναπόθεση λίγων κιλών λίπους, έτσι για να μετριάζεται κάπως η ... ευχαρίστηση! Για να μην υπάρξουν όμως και τα μακροπρόθεσμα συνακόλουθα, καλό θα ήταν να πληρώσουμε και το τίμημα της στέρησης των γαστριμαργικών αγαθών και του ολιγοθερμικού διαιτολογίου, έτσι για λίγο, για την αποκατάσταση της ισορροπίας, τόσο του ισοζυγίου ύλης και ενέργειας του σώματος, όσο και της ζυγαριάς που κατοικοεδρεύει στο δωμάτιο του λουτρού!

crop circles

Μια νέα θεωρία - ερμηνεία για το σχηματισμό των crop circles έρχεται στο προσκήνιο, μετά από ένα περιστατικό στις 4 Ιουλίου κοντά στην πόλη Mayville στην πολιτεία του Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η θεωρία αυτή διαμορφώθηκε ύστερα από την δημοσιοποίηση ενός περιστατικού που έζησε κατά την διάρκεια μια πρωινής σφοδρής θύελλας που έπληξε την περιοχή και τα κτήματά του ο αγροκτήμονας Athrour Rantala. Ο Rantala υποστήριξε ότι είδε έκπληκτος να σχηματίζονται μπροστά στα μάτια του οι εντυπωσιακοί κύκλοι και τα απίστευτης γεωμετρίας σχήματα, τα γνωστά crop circles. Όπως περιέγραψε είδε την διαμόρφωση αυτών των σχημάτων μέσα στην θύελλα με την ταυτόχρονη παρουσία ενός μικρού ανεμοστρόβιλου πάνω από τα κτήματα με τα σιτηρά. Όπως είπε ο ανεμοστρόβιλος αλλά και κάποιες άλλες δυνάμεις, πιθανότατα φυσικές δυνάμεις που δεν ήταν αντιληπτές, " ζωγράφισαν " στα κτήματά του.

Με τη δημοσιοποίηση του περιστατικού και με την πιστοποίηση της ύπαρξης των σχημάτων, πολλοί επιστήμονες και ερευνητές αυτών των φαινομένων άρχισαν να ασχολούνται με αυτό, και να εξετάζουν την διαμόρφωσης των crop circles μέσα από τα νέα δεδομένα που έδινε η παρουσία του ανεμοστρόβιλου την στιγμή του σχηματισμού τους. ( Την ίδια στιγμή και εκατοντάδες πολίτες από όλη την χώρα αναζητούσαν τηλεφωνικά τον Rantala προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το περιστατικό ).

Ιδιαίτερα με το περιστατικό ασχολήθηκαν αναλυτές των καιρικών φαινομένων και βιολόγοι του πανεπιστημίου του Wisconsin. ενώ εμπειρογνώμονες και ερευνητές που μετέβησαν στα κτήματα αυτά προέβησαν σε λεπτομερή έλεγχο και συγκέντρωση στοιχείων, μελέτησαν τις κλίσεις και το με μεγάλη ακρίβεια μυστηριώδες πάτημα των σιτηρών, ενώ ταυτόχρονα προχώρησαν στην συλλογή φυτών σιταριού τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό των σχηματισμένων κύκλων. Ένα κλιμάκιο επιστημόνων με επικεφαλής τους καθηγητές Clair και Madison έστειλαν τα δείγματα που συνέλεξαν στο Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα για εκτενέστερη ανάλυση.

Ο Rantala θεωρείται ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που είχαν την τύχη να βρεθούν τη στιγμή που σε κάποιο σημείο σχηματίζoνταν crop circles, και η αναφορά του που θεωρείται απόλυτα αξιόπιστη, ενδέχεται να ανοίξει νέα πεδία έρευνας στην προσπάθεια της ερμηνείας του μυστηριώδους αυτού φαινομένου.

Γυναικείο αρωμα που σαγηνεύει τους αντρες

Η είδηση δεν θα αρέσει στην παγκόσμια βιομηχανία αρωμάτων, που κάνει «τρελούς» τζίρους με τα προϊόντα της, όμως μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το φυσικό άρωμα του σώματος μιας γυναίκας ίσως είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να σαγηνεύσει έναν άνδρα.

Οι ερευνητές, για πρώτη φορά, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της κατ’ εξοχήν ανδρικής ορμόνης, αυξάνουν ανταποκρινόμενα στη φυσική μυρωδιά μιας γυναίκας, ιδίως όταν αυτή βρίσκεται στην πιο γόνιμη περίοδό της. Η έρευνα έγινε από τους ψυχολόγους Σαούλ Μίλερ και Γιον Μέινερ του πανεπιστημίου της Φλόριντα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Psychological Science” (Ψυχολογική Επιστήμη), σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ».
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες έλκονται από τη σωματική οσμή των ανδρών, η οποία περιέχει φυσικές φερομόνες, που αποτελούν χημικά «σήματα», τα οποία «τραβούν» το άλλο φύλο, κάτι που παρατηρείται γενικότερα στο ζωικό βασίλειο.
Η έλξη είναι αμοιβαία, καθώς το γυναικείο σώμα εκκρίνει τα δικά του σήματα-μυρωδιές, κυρίως κατά τη γόνιμη φάση του «κύκλου» της γυναίκας. Τα σήματα αυτά αυξάνουν την τεστοστερόνη των αρσενικών, κάτι που είχε αποδειχτεί στα ζώα, αλλά όχι στους ανθρώπους μέχρι τώρα. Η νέα έρευνα έκανε ορισμένα πειράματα για ν' αποδείξει ότι το φαινόμενο ισχύει και στους ανθρώπους.
Το πείραμα
Γυναίκες εθελόντριες φόρεσαν μπλουζάκια επί τρεις νύχτες, σε διάφορες φάσεις του «κύκλου» τους. Μερικές δεκάδες άνδρες εθελοντές ηλικίας 18 - 23 ετών, από την πλευρά τους, μύρισαν τα ρούχα αυτά, καθώς και άλλα καθαρά ρούχα, που δεν είχαν φορεθεί καθόλου από γυναίκες. Δείγματα σάλιου ελήφθησαν από τους άνδρες πριν και μετά το πείραμα, ώστε να μετρηθεί το επίπεδο της τεστοστερόνης τους. Όπως αποδείχτηκε, οι άνδρες που είχαν μυρίσει τα μπλουζάκια, τα οποία φορούσαν οι γυναίκες στην πιο γόνιμη φάση τους, είχαν ανώτερα επίπεδα της ορμόνης. Όταν εξάλλου ζητήθηκε από τους άνδρες να κατατάξουν τα μπλουζάκια ανάλογα με το αίσθημα ευχαρίστησης που τους μετέδιδαν, την υψηλότερη «βαθμολογία» πήραν τα ρούχα που είχαν φορεθεί από τις γυναίκες στο πιο γόνιμο στάδιο του κύκλου τους.
Οι ψυχολόγοι επεσήμαναν ότι οι άνδρες, όταν έχουν αυξημένη τεστοστερόνη, γίνονται συνήθως πιο ανταγωνιστικοί και ριψοκίνδυνοι, υιοθετώντας συμπεριφορές που είναι ελκυστικές στις γυναίκες και διευκολύνουν το ζευγάρωμα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να «θολώσουν» το φυσικό άρωμά τους, και έτσι να αμβλύνουν την ικανότητά τους για προσέλκυση ερωτικού συντρόφου.

Sexy and hot ... Φωτιά στα κόκκινα
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory