Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

hot and sexy ... eyes only

Η εξίσωση του έρωτα: μετά από πόσους... Χ , βρίσκεις τη "λύση";

Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά; Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί αν ο σύντροφος ή η σύντροφός σας σας αγαπά; Δεν έτυχε να μαδήσετε μία μαργαρίτα όταν ήσασταν μικροί;

Και πάνω απ’ όλα, δεν προβληματιστήκατε για το πότε θα γνωρίζατε τον πραγματικό έρωτα που θα κρατούσε για πάντα; Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, βρίσκεται στα Μαθηματικά!
Σας παρουσιάζουμε, την εξίσωση του έρωτα!

Δημιουργός της είναι η κυρία Clio Cresswell. Είναι καθηγήτρια μαθηματικών στο τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ, και συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μαθηματικά και το Σεξ». Οι Pyles και η Όλγα Τάντου επικοινώνησαν μαζί της και μίλησαν - για τι άλλο; Για έρωτα!!!

Πώς δημιούργησα την εξίσωση του έρωτα!

Clio Cresswell: «Αυτό που συμβαίνει με τα μαθηματικά είναι μία ανθρώπινη προσέγγιση. Έτσι για παράδειγμα, στην περίπτωση των μαθηματικών με την αγάπη, κάθεται κανείς και σκέφτεται: Τι είναι σημαντικό στην αγάπη; Το να τον ελκύει το άλλο πρόσωπο; Το να έλκει ο ίδιος το άλλο πρόσωπο; Στην πορεία, συγκεντρώνοντας αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ένα μαθηματικό σύμβολο, για παράδειγμα το «χ». Και κάτι άλλο που είναι επίσης σημαντικό στην αγάπη, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι αγαπούν το να αγαπιούνται.

Έτσι, αν πεις σε κάποιον ένα κομπλιμέντο, θα σε συμπαθήσει περισσότερο, με αποτέλεσμα και αυτό να επηρεάζει την αγάπη. Άρα, δημιουργείς αυτές τις εξισώσεις, και μετά παρακολουθείς πώς οι συγκεκριμένες εξισώσεις μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου.

Μετά από πόσους "πρώην" θα βρεις την αιώνια αγάπη;

Ο.Τ.: Πολλές γυναίκες που είναι μόνες τους αναρωτιούνται «πόσους βατράχους θα πρέπει να φιλήσουν, μέχρι να συναντήσουν τελικά τον πρίγκιπά τους.». Είστε ένας από τους λίγους ανθρώπους που πιστεύουν ότι οι απαντήσεις σε τέτοια ρομαντικά διλήμματα μπορούν να βρεθούν στους αριθμούς.

Clio Cresswell: Ναι, βέβαια. Μπορεί κανείς να δείξει μέσα από αυστηρά μαθηματικά, ότι αν κάποια έχει δώδεκα βατράχους, τότε επιλέγει τον αμέσως καλύτερο μετά από αυτούς. Έτσι οι δώδεκα χρησιμοποιούνται σαν εξεταζόμενες περιπτώσεις. Δηλαδή βρίσκεις αρχικά τον καλύτερο από αυτούς τους δώδεκα, και μετά επιλέγεις τον αμέσως καλύτερο για εσένα μετά από αυτόν. Άρα, ο επόμενος καλύτερος θα μπορούσε να είναι ο 14ος ή ο 105ος. Εξαρτάται από τι βρίσκεις ελκυστικό σε αυτούς τους πρώτους δώδεκα, και αυτό σου δίνει μία πιθανότητα μεγαλύτερη από 75% να επιλέξεις τον σωστό πρίγκιπα.

Ο.Τ.: Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε δύο από τις μαθηματικές εξισώσεις που δείχνουν ότι ο «κανόνας των δώδεκα» βρίσκει εφαρμογή;

Clio Cresswell: Οι εξισώσεις στην πραγματικότητα βασίζονται σε ένα γνωστό πρόβλημα . Είναι το ακόλουθο: Αν πάρεις συνέντευξη από εκατό άτομα για μία θέση εργασίας, πώς μπορείς να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητές σου να βρεις τον καλύτερο;

Και δείχνουμε ότι αν εξετάσεις, αν μελετήσεις το 37% του δείγματός σου, και έπειτα επιλέξεις τον αμέσως επόμενο καλύτερο που θα βρεις, τότε θα έχεις επιλέξει τον καλύτερο δυνατόν συνεργάτη. Αλλά θα πρέπει να το ερευνήσει κανείς, γιατί στον πραγματικό κόσμο δεν ξέρεις πόσους συντρόφους θα συναντήσεις και επίσης δεν θέλεις απαραίτητα τον καλύτερο. Γιατί υπάρχει μόνο ένας Μπραντ Πιτ και τώρα είναι δεσμευμένος, οπότε θα πρέπει να μειώσουμε τις προσδοκίες μας.

Ο κανόνας των δώδεκα συντρόφων!

Ο.Τ.: Όποιος λοιπόν εφαρμόσει τον «κανόνα των δώδεκα» έχει 75% πιθανότητα να βρει κάποιον με τα προσόντα που επιθυμεί. Αλλά αυτό το άτομο δεν μπορεί να στηριχτεί στα μαθηματικά για να προσδιορίσει αυτά τα προσόντα, σωστά; Θα πρέπει να φτιάξει μόνος του τη λίστα με τα κριτήρια.

Clio Cresswell: Πολύ σωστά. Και αυτή ακριβώς είναι και η ομορφιά τους, γιατί τα μαθηματικά δεν δίνουν μία συνταγή, αλλά παρέχουν στον καθένα υποδείγματα, τύπους που μπορεί να εφαρμόσει στον πραγματικό κόσμο και εξαρτάται πλέον από το άτομο, πώς θα εφαρμόσει τα συγκεκριμένα υποδείγματα. Και πάλι δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσει ο καθένας μόνος του τι θέλει, τι προσόντα επιθυμεί, όπως επίσης και ο σύντροφος του θα πρέπει να αποφασίσει ποιά προσόντα είναι σημαντικά για εκείνον.

Ο.Τ.: Με αυτούς τους 12 συντρόφους θα πρέπει να έχει αναπτύξει κανείς ερωτικές σχέσεις ή δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αρκεί και μόνο ο ρομαντισμός;

Clio Cresswell: Αυτό και πάλι εξαρτάται από το άτομο. Εκείνος αποφασίζει τι είναι σημαντικό για τον ίδιο. Αν είναι σημαντικό τ�� σεξ, τότε ναι, ας προχωρήσει. Αλλά αν δεν είναι τόσο σημαντικό το σεξ σε μία σχέση για τον ίδιο, τότε όχι. Εξαρτάται επομένως και πάλι από τον ίδιο τι θα αποφασίσει. Τα μαθηματικά δεν λένε τι είναι σωστό και τι λάθος. Απλώς δείχνουν υποδείγματα, τύπους για το πώς λειτουργούν τα πράγματα.

Τα μαθηματικά είναι παντού: ακόμη και στο σεξ!

Ο.Τ.: Και μία προσωπική ερώτηση τώρα. Σας παρακαλώ μην διστάσετε να μου πείτε αν έχετε οποιαδήποτε αντίρρηση. Εφαρμόζετε η ίδια τον «κανόνα των δώδεκα» τον οποίο διακηρύσσετε;

Clio Cresswell: Τον εξασκώ… είναι ενδιαφέρον… είχα περισσότερους από δώδεκα συντρόφους. Η εξίσωση με έκανε να συνειδητοποιήσω, ή για να το πω καλύτερα, αυτό που μου έδειξε ήταν πως συνάντησα κάποιον στη ζωή μου με τον οποίο θα ήμουν πολύ ευτυχισμένη, πάρα πολύ ευτυχισμένη, αλλά τότε δεν ήμουν έτοιμη να «νοικοκυρευτώ».

Ο.Τ.: Έχετε έρθει να ανατρέψετε στερεότυπα με το να υποστηρίζετε ότι το σεξ είναι μια υψηλά μαθηματική υπόθεση. Εν κατακλείδι, ποιά από τις δύο ακόλουθες φράσεις πιστεύετε ότι είναι πιο ακριβής: το σεξ είναι παντού, ακόμη και στα μαθηματικά; Ή θα έπρεπε να είναι: Τα μαθηματικά είναι παντού, ακόμη και στο σεξ;

Clio Cresswell: Τα μαθηματικά είναι παντού, ακόμη και στο σεξ!

Συντάκτης: Όλγα Τάντου
pyles.tv

ΒΙΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ο ΟΡΟΣ ΒΙΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης με παθογόνους μικροοργανισμούς στην καρδιά μεγαλουπόλεων του κόσμου. Η πρώτη αναφορά σε βιολογικά όπλα γίνεται το 1396, όταν οι Τάταροι πετούσαν με καταπέλτες πτώματα θυμάτων της πανούκλας μέσα στην πολιορκούμενη πόλη της Κάφφα. Ο μάλλον πρώτος αυτός βιολογικός πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την κατάληψη της πόλης αλλά, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ήταν η αφετηρία της επιδημίας «Μαύρου Θανάτου», δηλαδή της βουβωνικής πανώλης ή πανούκλας, που απλώθηκε στην Ευρώπη μεταξύ του 1347 και 1351 και που θέρισε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου.

Τον 15ο αιώνα, ο ισπανός κατακτητής Pizarro, σε μια ύπουλη ύστατη προσπάθειά του να αποδυναμώσει τους ινδιάνους που δε δέχονταν να υποδουλωθούν με τίποτα, τους εξολοθρεύει «δωρίζοντάς» τους ρούχα και κουβέρτες μολυσμένα με τον ιό της ευλογιάς.
Στον 20ό αιώνα, η χρήση βιολογικών όπλων γίνεται κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι Ιάπωνες «εξαπλώνουν» σκόπιμα την πανούκλα στις πόλεις της Κίνας όπου επιτίθονται, ενώ οι Άγγλοι πειραματίζονται με τον βάκιλο του άνθρακα (Bacillus anthracis) στη νήσο Γκρίναρντ στα ανοιχτά της Σκωτίας. Εκεί μολύνθηκε μεγάλο πλήθος προβάτων και διέσπειραν το βακτήριο σε όλο τον πληθυσμό των προβάτων του νησιού. Ακόμα και σήμερα απαγορεύεται η είσοδος σ' αυτό το νησί, που παραμένει πάντα μολυσμένο, γεγονός που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα των σπόρων του άνθρακα σε αντίθεση με άλλα βιολογικά όπλα που χάνουν τη δραστικότητά τους με τις ακτίνες του ήλιου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ρίψεις βιολογικών όπλων γίνονται τη νύχτα αφού τα βακτήρια είναι ζωντανοί οργανισμοί ευάλωτοι στο φως του ήλιου και στις περιβαλλοντικές μεταβολές.
Έκτοτε, και κυρίως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες έρευνες πάνω στα βιολογικά όπλα, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης σηματοδοτούν εν μέρει την εμφάνιση της Βιοτρομοκρατίας με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.
Πριν από τις δολοφονικές ενέργειες με τον άνθρακα στις ΗΠΑ στα τέλη του 2001 που αποτελούν τις πρώτες πραγματικές δολοφονικές βιοτρομοκρατικές ενέργειες, μόνο τα μέλη της αίρεσης Aum στην Ιαπωνία προσπάθησαν δυο φορές να χρησιμοποιήσουν βιολογικά όπλα. Την πρώτη φορά το 1992, προσπαθούν χωρίς αποτέλεσμα να προμηθευτούν από το Ζαϊρ τον ιό Έμπολα. Έπειτα, το 1993, αποτυγχάνουν να διασκορπίσουν άνθρακα από ψηλά πάνω από ένα κτίριο. Τελικά, το 1995, η αίρεση θα στραφεί σε ένα πολύ πιο σίγουρο και ευκολόχρηστο χημικό όπλο, το νευροπαραλυτικό αέριο Σαρίν, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικότητα στο μετρό του Τόκυο, σκορπίζοντας το θάνατο σε άτυχους περαστικούς.

Σε αντίθεση με την ατομική βόμβα, τα βιολογικά όπλα είναι φτηνά και δεν απαιτούν σπουδαίες υποδομές για την παρασκευή και την αποθήκευσή τους. Είναι εύκολο να αποκρύψεις και να παρουσιάσεις ένα εργαστήριο παραγωγής βιολογικών όπλων σαν ένα κοινό εργαστήριο έρευνας.
Μια από τις αιτίες της εμφάνισης της Βιοτρομοκρατίας είναι όπως προαναφέραμε και η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης που έστειλε στην ανεργία πλήθος σοβιετικών ερευνητών, μεταξύ των οποίων κι εκείνων που δούλευαν πάνω σε προγράμματα ανάπτυξης βιολογικών όπλων. Πολλοί απ' αυτούς προσκλήθηκαν στις ΗΠΑ να δουλέψουν εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης και του στρατού ενώ κάποιοι άλλοι αφέθηκαν στη μοίρα τους, με αποτέλεσμα να δεχθούν τις γενναιόδωρες προσφορές τρομοκρατών που τους πρότειναν να δουλέψουν για λογαριασμό τους.

Το πρόγραμμα βιολογικού πολέμου των ΗΠΑ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σταμάτησε όμως το 1969 όταν ο Πρόεδρος Νίξον το έκρινε ανάρμοστο και διέταξε την καταστροφή του βιολογικού οπλοστασίου των ΗΠΑ. Φυσικά ο Νίξον πήρε την απόφαση αυτή βασιζόμενος στην ανάπτυξη ενός άλλου πιο δυνατού όπλου που μπροστά του έκανε τα βιολογικά όπλα να φαντάζουν μικροσκοπικά και άχρηστα, αφού μπορούσαν άνετα ακόμα και οι τριτοκοσμικές χώρες να τα προμηθευτούν. Το όπλο αυτό ήταν φυσικά η πυρηνική βόμβα.

Σήμερα πολλές είναι οι χώρες που έχουν στην κατοχή τους πρόγραμμα βιολογικού πολέμου. Μιας και οι πληροφορίες για τις χώρες αυτές προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, καλό θα ήταν αναφέροντάς τες να κρατήσουμε τουλάχιστον μια επιφύλαξη. Πρόκειται λοιπόν για τις: Ρωσία, Ισραήλ, Συρία, Ιράν, Λιβύη και Βόρεια Κορέα. Το ιρακινό πρόγραμμα βιολογικού πολέμου καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου Πολέμου του Κόλπου τού μπαμπά Μπους.

Ωστόσο δεν έχει τόσο σημασία το ποιοι είναι αυτοί που παράγουν βιολογικά όπλα, αφού ο καθένας μπορεί να έχει τα μέσα για να τα κατασκευάσει χωρίς την υποστήριξη του κράτους. Η αίρεση της οποίας αρχηγός ήταν ο Σόκο Ασαχάρα και που εξαπέλυσε το χημικό Σαρίν στο μετρό του Τόκιο, δυο χρόνια πριν τη δολοφονική επίθεση πειραματίζονταν με διάφορα χημικά όπλα, καθώς και με άνθρακα, χωρίς όμως να επιτύχουν να το μετατρέψουν σε όπλο. Οποιαδήποτε ομάδα με άγριους και δολοφονικούς σκοπούς μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Ποικίλοι τύποι σπόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά όπλα: βακτήρια, ιοί, μανιτάρια κ.α. Με την πρόοδο της γενετικής και της μοριακής βιολογίας, αβλαβή βακτήρια μπορούν να μετατραπούν σε παθογόνα με την προσθήκη σε αυτά τοξικών γονιδίων που προέρχονται από το γονιδίωμα επικίνδυνων βακτηρίων. Είναι επίσης δυνατό να κάνεις ακόμα επικινδυνότερα κάποια βακτήρια που ήταν ήδη επικίνδυνα ή να τα τροποποιήσεις ώστε να μη γίνονται αναγνωρίσιμα από το ανοσιοποιητικό σύστημα ή να είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά.

Μπορούμε να διακρίνουμε δυο δρόμους βιοτρομοκρατίας:
α) Απ' ευθείας επίθεση στον πληθυσμό. Πέρα από τις φυσικές συνέπειες, το ψυχολογικό αντίκτυπο είναι πολύ ισχυρό, ο τρόμος και ο πανικός εγκαθίστανται, κι αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την πλήρη ή μερική παράλυση της χώρας που δέχτηκε την επίθεση.

β) Επίθεση στην κτηνοτροφία ή/και στη γεωργία μιας χώρας. Εδώ έχουμε άμεση αποσάθρωση της οικονομίας του αντίστοιχου τομέα. Επιπλέον, εάν ο πληθυσμός αντιληφθεί ότι οι λόγοι της κατάρρευσης της κτηνοτροφίας ή της γεωργίας είναι μια βιολογική επίθεση, εισέρχεται πλέον και ο παράγοντας πανικός και η γενική παράλυση της χώρας.

Και στις δυο περιπτώσεις, ο σκοπός είναι να παραλύσει η χώρα και να καταστραφεί η οικονομία της.

Για να στήσει κανείς ένα πλήρες βιολογικό οπλοστάσιο δε θα χρειαστεί πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια, γνώσεις βιολογίας και χημείας και έναν εξοπλισμό 10.οοο δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, «για μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά του άμαχου πληθυσμού, απαιτούνται 2.000 δολάρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν χρησιμοποιούνται συμβατικά όπλα, 800 δολάρια όταν χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα, 600 δολάρια όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα και μόλις 1 δολάριο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όταν χρησιμοποιούνται βιολογικά όπλα».

Αυτό που έχει να κάνει ο βιοτρομοκράτης είναι να πραγματοποιήσει χαμηλής πτήσης αεροψεκασμό ή να μολύνει τα δίκτυα ύδρευσης ή να διοχετεύσει το βακτήριο σε συστήματα εξαερισμού. Όσον αφορά στους πυραύλους, πύραυλος χωρίς μηχανισμό διασποράς είναι ουσιαστικά αδύνατο να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Οι πυροκροτητές των πυραύλων εκρήγνυτο με την επαφή τους με το έδαφος κι έτσι το μεγαλύτερο μέρος του βακτηρίου (συνήθως άνθρακα) σκορπίζεται στο τριγύρω έδαφος. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι η προσαρμογή πυροκροτητή που εκρήγνυται πριν την επαφή με το έδαφος, όπως γίνεται με τις πυρηνικές βόμβες. Αλλά ακόμα κι αυτό να συμβεί, οι μεγάλες θερμοκρασίες και τα πολλά G που αναπτύσσονται κατά την εκτόξευση και την πτήση των πυραύλων καταστρέφουν τα βακτήρια, αφού αυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, πολλές φορές ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Παρά την εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα ορισμένων σπόρων, υπάρχει πλήθος παραμέτρων που πρέπει να συνυπολογισθούν για την επιτυχία βιολογικής επίθεσης, όπως το μέγεθος των σπόρων (για ένα βακτήριο) ή η ποιότητα του χρησιμοποιούμενου αεροζόλ, όμως κάποιες παράμετροι είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι, όπως το ποσοστό υγρασίας του αέρα, όπως επίσης και η φορά και η ταχύτητα των ανέμων.

Ποιοί είναι όμως οι κυριότεροι εκπρόσωποι ενός βιολογικού οπλοστασίου;

Καταρχάς, είναι ο άνθρακας. Ο βάκιλος του άνθρακα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, γι αυτό θεωρείται το αγαπημένο βιολογικό όπλο του επίδοξου τρομοκράτη. Επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ανοιχτό χώρο, μεταφέρεται με τον αέρα σε αποστάσεις έως και 100 χιλιόμετρα και αρκούν ελάχιστες ποσότητές του για να προκαλέσουν τεράστιες απώλειες. Οι σπόροι του άνθρακα εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής ή μέσω των πόρων του δέρματος. Από εκεί οδηγούνται στους πνεύμονες όπου και παράγουν θανατηφόρες τοξίνες. Ένα 20% από εκείνους που θα μολυνθούν θα πεθάνουν από σηψαιμία. Τα συμπτώματά του είναι όμοια μ' εκείνα ενός κρυολογήματος, όμως δεν είναι μεταδοτικός και αντιμετωπίζεται με το αντιβιοτικό Σίπρο.

Στη συνέχεια, είναι η ευλογιά. Ο ιός της είναι θανατηφόρος για ένα ποσοστό 30% των κρουσμάτων. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω του αέρα, με μολυσμένα σταγονίδια. Προσβάλλονται τα ζωτικά όργανα μέχρι που καταστρέφονται εντελώς. Τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός, αδυναμία, έντονος πόνος στο κεφάλι και στην πλάτη, ενώ συνοδεύεται από εξανθήματα. Το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς αναφέρθηκε το 1977 στη Σομαλία, ενώ σήμερα θεωρείται εξαφανισμένη νόσος. Ωστόσο λέγεται πως έχουν διαφυλαχθεί κάποια δείγματα της νόσου σε εργαστήρια για μελλοντική τους χρήση ως βιολογικό όπλο. Υπάρχει σήμερα ένα απόθεμα εμβολίου κατά του ιού, το οποίο όμως μπορεί μια φορά στο εκατομμύριο να προκαλέσει το θάνατο, και γι αυτό το λόγο χορηγείται μόνο σε περίπτωση που θα ξεσπάσει επιδημία.

Η πανώλη ή πανούκλα. Μεταδοτική νόσος που προσβάλλει ανθρώπους και ζώα. Η πανούκλα εξολόθρευσε το 14ο αιώνα το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Σήμερα είναι μια πολύ σπάνια αρρώστια που συναντάται σε τριτοκοσμικές χώρες προσβάλλοντας περί τα 1.000 άτομα ετησίως. Υπάρχουν τρία είδη πανούκλας. Πρώτα είναι η πνευμονική πανώλη, η πλέον θανατηφόρα. Μετά η βουβωνική πανώλη και στη συνέχεια η σηψαιμική. Η πνευμονική πανώλη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με μολυσμένα σωματίδια, όπως η ευλογιά και η γρίπη. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, ραγδαία εξελισσόμενη πνευμονία, κοφτή αναπνοή και αίμα στο πτύελο. Tα συμπτώματα εκδηλώνονται σε 2 με 4 ημέρες από την προσβολή, ενώ το αντιβιοτικό που χορηγείται πρέπει να δοθεί μέσα σε 24 ώρες από την εκδήλωση της νόσου. Ωστόσο, σε περιπτώσεις επιδημίας χορηγείται προληπτικά αντιβίωση για 7 ημέρες.

Πυρετός της Λάσσα. Ο ιός οφείλει το όνομά του στην πόλη της Νιγηρίας όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1969. Ενδημεί στη Δυτική Αφρική, όπου προσβάλλει ετησίως 100.000 - 300.000 ανθρώπους, σκοτώνοντας περίπου 5.000 από αυτούς. Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται 1-3 εβδομάδες μετά την προσβολή και είναι πυρετός, βήχας, βραχνάδα, εμετός, επιπεφυκίτιδα, απώλεια της ακοής, οποσθοστερνικός πόνος, εγκεφαλίτιδα και τρέμουλο. Η πιο συχνή επιπλοκή της νόσου είναι η κώφωση. Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του ιού της Λάσσα. Μέχρι στιγμής, για θεραπεία χορηγείται ένα αντιικό φάρμακο, το Ribavirin. Υπολογίζεται ότι 1% των μολυσμένων από τη νόσο χάνουν τη ζωή τους.

Αιμορραγικός πυρετός. Ιός Έμπολα και ιός Marburg. Ο Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό σε ανθρώπους και πρωτεύοντα θηλαστικά, δηλαδή σε χιμπατζήδες, γορίλες και πιθήκους. Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 1976 σε ένα ιεραποστολικό νοσοκομείο του Ζαϊρ. Φυσικός φορέας του ιού είναι κάποιο άγνωστο ζώο και μεταδίδεται από το αίμα και τις απεκκρίσεις ενός ανθρώπου που έχει μολυνθεί απ' αυτόν. Τα συμπτώματα είναι πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος και μυαλγία. Η περίοδος επώασής του κυμαίνεται από 2 έως 21 ημέρες. Την πρώτη εβδομάδα παρατηρούνται επιπλέον συμπτώματα που καταλήγουν στο παραλυτικό σοκ και τον αιμορραγικό πυρετό. Στο τελικό στάδιο τα μάτια του ασθενή κοκκινίζουν και επέρχεται ο θάνατος από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία. Μυστήριο παραμένει το γιατί κάποιοι νοσούντες αναρρώνουν μετά από την προσβολή τους από τον ιό ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Η θνησιμότητα ξεπερνά το 80% των περιπτώσεων ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία. Στον προσβληθέντα χορηγούνται υγρά, οξυγόνο και ηλεκτρολύτες για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του, ενώ σήμερα γίνονται έρευνες για την ανακάλυψη και παρασκευή εμβολίου. Εκείνο που κάνει τον Έμπολα αρκετά πιθανό βιολογικό όπλο είναι η υψηλή μεταδοτικότητά του, η ταχεία δράση του, το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας και η ενδεχόμενη αδυναμία του να εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλη κλίμακα - όπως ο ιός της ευλογιάς - και να σκοτώσει ακόμα κι εκείνους που τον εξαπέλυσαν.
Ο ιός του Marburg μοιάζει πολύ στον Έμπολα ως προς τη φύση του και τα συμπτώματά του. Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1967 σε ένα ξέσπασμα αιμορραγικού πυρετού στο Marburg και στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και στο Βελιγράδι στη πρώην Γιουγκοσλαβία. 37 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον ιό και όλοι τους είχαν εκτεθεί προηγουμένως σε πρασινοπίθηκους της Αφρικής που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα και που χρησιμοποιούνταν ως πειραματόζωα για την Παρασκευή εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας. Η τελευταία εμφάνιση του ιού έγινε το 1998 στο Κονγκό. Κάποιο άγνωστο ζώο φορέας του ιού τον μετέδωσε στους πιθήκους και από εκεί στους ανθρώπους. Η μόλυνση του ανθρώπου γίνεται με επαφή με μολυσμένα υγρά ή καλλιέργειες κυττάρων ενώ από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών ή με μολυσμένα εργαλεία. Σκοτώνει τον άνθρωπο σε ποσοστό 23-25% των περιπτώσεων και δεν υπάρχει κι εδώ ουσιαστική θεραπεία. Για σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενή τού χορηγούνται υγρά, ηλεκτρολύτες ενώ προτείνεται η χορήγηση πλάσματος και η αντικατάσταση του αίματός του. Η διάγνωσή του γίνεται με το ενζυμικό τεστ ELISA και με την εργαστηριακή αντίδραση PCR.
Φημολογείται πως στα ρωσικά εργαστήρια υπάρχει ένα στέλεχος του ιού Marburg, ένας ιός αρκετά συγγενικός με τον Έμπολα, που προορίζεται για μαζική παραγωγή. Λέγεται μάλιστα πως κάποιος γιατρός που εργαζόταν πάνω σ' αυτόν τον ιό, ο Dr Ustinov, μολύνθηκε κατά λάθος με μια σύριγγα. Τον έκλεισαν λοιπόν σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης και μετά από τρεις ημέρες τον παρακολουθούσαν ενώ άρχιζε να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Αιμορραγούσε στην αρχή από τα μικρά αγγεία, ενώ σε λίγο η απλή αιμορραγία μετατράπηκε σε λουτρό αίματος. Ο άτυχος γιατρός λέγεται ότι μέχρι να πεθάνει αιμορραγούσε κυριολεκτικά από παντού, ακόμα και από τους πόρους του δέρματός του.

Αλλαντίαση. Επίσης από τις αγαπημένες τοξίνες ενός επίδοξου τρομοκράτη, μιας και η διάγνωση της νόσου που προκαλεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η τοξίνη αυτή εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω εισπνοής ή μέσω της τροφής του. Ο βιοτρομοκράτης δεν έχει παρά να την ψεκάσει από αέρος. Προκαλεί παράλυση των πνευμονικών μυών και καρδιακή ανακοπή, μέσα σε 1-5 ημέρες. Τα συμπτώματά της είναι θόλωση της όρασης, ξηροστομία, δύσπνοια και δυσκολία στην κατάποση. Για την αντιμετώπισή της υπάρχει εμβόλιο αλλά και σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη προσβληθεί αντιμετωπίζεται με χορήγηση κατάλληλου αντιδότου.

Αναφέραμε τις σημαντικότερες γνωστές βιο-απειλές, αλλά με την πρόοδο σήμερα της γενετικής η λίστα δε θα μπορούσε να έχει τέλος μιας και όλο και κάποιος θα μπορούσε να σχεδιάσει έναν νέο ιό. Οι Ρώσοι για παράδειγμα λέγεται ότι κατασκεύασαν ένα στέλεχος του ιού του άνθρακα που δεν καλύπτεται από το εμβόλιο κι αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο εύκολα μπορεί κανείς να φτιάξει καινούργιους ιούς ή βελτιωμένες εκδόσεις ήδη γνωστών. Σε ρώσικο εργαστήριο λέγεται επίσης ότι οι ερευνητές έχουν πειραματιστεί με την υψηλή μεταδοτικότητα της ευλογιάς εμπλέκοντας στοιχεία από το DNA της βενεζουελιανής εκεφαλίτιδας ή του Έμπολα, φτιάχνοντας έναν ιό με τη μεταδοτικότητα ευλογιάς και την καταστροφικότητα του Έμπολα.

Το πρόβλημα για τον πληθυσμό στις περισσότερες περιπτώσεις βιολογικής τρομοκρατικής ενέργειας είναι πως στην περίπτωση προσβολής, η θεραπεία πρέπει να αρχίσει, αν όχι αμέσως, τότε τουλάχιστον κάποιες ώρες μετά τη μόλυνση, πράγμα αρκετά δύσκολο στις περιπτώσεις τρομοκρατικής επίθεσης όπου η επίθεση δεν έχει γίνει αντιληπτή. Εξάλλου είναι ιατρικά αλλά και στρατηγικά αποδεδειγμένο πως ακόμα και στην περίπτωση που μια επίθεση γίνει γρήγορα αντιληπτή, είναι αδύνατο να βρεθούν οι αναγκαίες ποσότητες αντιβιοτικών. Από την άλλη, ένας μαζικός εμβολιασμός πέρα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν ενδείκνυται μιας και ένας μαζικός εμβολιασμός θα έκανε γνωστή την αντίδραση των Αρχών στο συγκεκριμένο βακτήριο, γεγονός που θα έστρεφε τις τρομοκρατικές ομάδες στη χρήση άλλων βιολογικών παραγόντων πιο δύσκολων αντιμετωπισθούν. Επίσης , η χορήγηση μασκών κατά του χημικού πολέμου, πάλι δεν είναι αποτελεσματική, αφού δεν είναι γνωστή η μέρα και η στιγμή της επίθεσης. Άλλωστε η παρατεταμένη και 24 χρήση τής μάσκας θα δημιουργούσε άσχημη ψυχολογία αλλά και πανικό στον πληθυσμό.

Διατροφή, βότανα και καρδ/κα

Τα καρδιαγγειακά είναι από τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας στις μέρες μας. Το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερόλη, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η υπέρταση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αλλάζοντας τον τρόπο διατροφής μας μπορούμε αυτόματα να βελτιώσουμε όλους τους παραπάνω παράγοντες. Ειδικά στην περίπτωση που έχουμε αυξημένο βάρος χάνοντας κιλά αυτομάτως βελτιώνουμε και τους δείκτες χοληστερόλης και υπέρτασης. Με κατάλληλη διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) και πολυακόρεστα (λιπαρά ψάρια) και μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων (λιπαρά τυριά και ζωικά λίπη) βελτιώνουμε το λιπιδαιμικό προφίλ μας (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια). Με κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζουμε την πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και αντιοξειδωτικών με αποτέλεσμα να αποτρέπουμε την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Η αθηρωματική πλάκα είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση θρομβόσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε έμφραγμα. Επίσης το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες (2-3 ποτηράκια την ημέρα) έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει την καρδιά.
Παράλληλα με τη διατροφή μπορούν και τα βότανα να ενισχύσουν την λειτουργία της καρδιάς με επικρατέστερο εκπρόσωπο αυτών τον κράταιγο. Τα άνθη, τα φύλλα και οι καρποί του συμβάλουν θετικά στη λύση σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. Λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά προστατεύοντας τους ιστούς της καρδιάς από βλάβες. Χαλαρώνουν τις αρτηρίες που είναι επιφορτισμένες με την αιμάτωση του μυοκαρδίου, γεγονός που βελτιώνει την αιμάτωση και ανακουφίζει από την στηθάγχη. Εξισορροπούν τους παλμούς της καρδιάς κάνοντας έτσι τη λειτουργία της πιο αποτελεσματική. Αυτή η δράση είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας. Βοηθά στην μείωση της υψηλής πίεσης. Δεν το χρησιμοποιούμε βέβαια αν παίρνουμε παράλληλα φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή πίεση γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαμηλώσει η πίεση μας περισσότερο από όσο πρέπει.

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Απέδρασαν λόγω του Champions League

Πέντε κρατούμενοι, στην Ρουμανία, απέδρασαν από τις φυλακές την ώρα που φύλακες παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου για το Champions League!

Οι πέντε άντρες, ηλικίας μεταξύ 17-19 ετών, έκοψαν τα κάγκελα του κελιού με μια λεπίδα πριονιού κατά την διάρκεια του αγώνα Real Madrid και Bayern Munich.

Με σκοπό να καλύψουν το θόρυβο ανέβασαν το ήχο της τηλεόρασης πριν τον αγώνα και ξεκίνησαν να κόβουν τα κάγκελα. Περίπου στο ημίχρονο είχαν εκπληρώσει τον στόχο τους και απέδρασαν χωρίς οι φύλακες να πάρουν κάτι χαμπάρι!

Μετά το τέλος του αγώνα και κατά την διάρκεια της καταμέτρησης οι φύλακες εντόπισαν την απουσία των πέντε κρατούμενων.

Συνελήφθησαν μισή ώρα αργότερα και κινδυνεύουν με επιπλέον ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια ενώ οι για τους φύλακες θα υπάρξει ένορκη διοικητική έρευνα.
.
ethnos.gr

Έτοιμο το μαγικό πάρκο του Harry Potter!

Το πάρκο του Harry Potter, με την ονομασία "Wizarding World of Harry Potter" είναι ένα νέο θεματικό παρκο το οποίο ετοιμάζεται εδώ και μήνες στο Orlando των ΗΠΑ, μέσα στις εγκαταστάσεις της Disneyland και συγκεκριμένα στο "Νησί της Περιπέτειας" ("Islands of Adventure").

Πρόκειται για μια πιστή αναπαράσταση του Hogwarts και του Απαγορευμένου Δάσους. Οι επισκέπτες θα ξεκινούν το μαγικό ταξίδι τους από την γνωστή αποβάθρα όπου θα τους αφήνει το Hogwarts Express και πριν οδηγηθούν στο κάστρο θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Hogsmeade όπου θα υπάρχουν καταστήματα με "μαγικά" τρυκ αλλά και κουκουβάγιες που θα παραλαμβάνουν την αλληλογραφία τους!!

Τα εγκαίνια είναι προγραμματισμένα για την Άνοιξη και όλα είναι σχεδόν έτοιμα για να υποδεχθούν τους μικρούς και μεγάλους φίλους του "μικρού μάγου"! Στο ίντερνετ έχουν ήδη διαρρεύσει φωτογραφίες (κάντε "κλικ" στην παραπάνω) αλλά και βίντεο από το Wizarding World of Harry Potter, όπως αυτό που ακολουθεί.Και επειδή το Orlando και η Florida μας πέφτουν λίγο μακρυά και στους "στριμωγμένους" καιρούς που ζούμε ένα ταξίδι εκεί φαντάζει εξωπραγματικό όνειρο, μπορούμε να δούμε ψηφιακά - έστω - το πάρκο στο επίσημο site της Universal "The Wizarding World of Hary Potter". Καλό ταξίδι!!!

Συντάκτης: Λευτέρης Ρήγας
pyles.tv

Και οι ταύροι θα υποβάλλονται σε ελέγχους για ντόπινγκ...

ΜΑΔΡΙΤΗ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ταυρομαχίας η Ισπανία προτίθεται να υποβάλει τους ταύρους σε έλεγχο για ντόπινγκ. Ενόψει του διάσημου φεστιβάλ ταυρομαχίας του Σαν Ισίδρο, το οποίο αναμένεται να αρχίσει στις 11 του ερχόμενου Μαΐου στη Μαδρίτη, και το οποίο διαρκεί ένα μήνα, οι ισπανικές αρχές ελέγχουν τις καταγγελίες ότι στους ταύρους δίνονται στεροειδή και άλλου τύπου φαρμακευτικά σκευάσματα ώστε το έργο των ταυρομάχων να διευκολύνεται.


Μεγάλα τα πρόστιμα


Αν αποδειχτεί ότι οι ταύροι είναι ντοπαρισμένοι, οι εκτροφείς τους θα πληρώσουν βαρύ τίμημα καθώς θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα ύψους έως 60.000 ευρώ. Για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι, θα ληφθούν δείγματα αίματος και ούρων απ’ όσους ταύρους οι κτηνίατροι ισχυρίζονται ότι φέρονται περίεργα.

Οι ταύροι υποβάλλονται και σε άλλους ελέγχους προτού μπουν στην αρένα, όμως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ταυρομαχίας που θα υποβληθούν σε συγκεκριμένους ελέγχους για ντόπινγκ.

Οι εν λόγω έλεγχοι ζητήθηκαν από τον Φρανσίσκο Γρανάδος, επικεφαλής της υπηρεσίας για τις ταυρομαχίες, στην τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Σε πρώτο στάδιο, οι έλεγχοι θα εφαρμοστούν στο φεστιβάλ του Σαν Ισίδρο, όμως αργότερα θα επεκταθούν και σε άλλες ταυρομαχίες σε άλλες ισπανικές πόλεις.

Ανησυχίες χρόνων

Τόσο οι οργανωτές των ταυρομαχιών όσο και οι εκτροφείς ταύρων έχουν εκφράσει από χρόνια τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο ντόπινγκ των ζώων. Ηδη από τη δεκαετία του 1940 υπήρχαν καταγγελίες ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, έκοβαν τις άκρες στα κέρατα του ταύρων ώστε τα χτυπήματα των ζώων εναντίον των ταυρομάχων να είναι λιγότερο θανατηφόρα και τα ζώα λιγότερο επιθετικά. Τα πιο συνηθισμένα φάρμακα τα οποία δίνονται στους ταύρους είναι τα στεροειδή και τα ηρεμιστικά. Οπως επισημαίνει ο κτηνίατρος Ρικάρντο Μιράτ, τα στεροειδή καθιστούν τον ταύρο πολύ πιο ανθεκτικό και μπορούν να συγκαλύψουν ακόμη και μια αναπηρία ή και τραυματισμό, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ζώο να περάσει πιο εύκολα τους αρχικούς ελέγχους. Σημειωτέον ότι 2002 είχε αρχίσει έρευνα αφότου ταύροι κατά τη διάρκεια ταυρομαχίας στο Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων, φέρονταν παράξενα. Η έρευνα ωστόσο δεν κατέληξε πουθενά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το σύνδρομο του “Πρώτου ψηφίου”

images1
Μία νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως τις περισσότερες φορές οι αγοραστές, χωρίς να το συνειδητοποιούν, παίρνουν την απόφασή τους με βάση το πρώτο, το αριστερό ψηφίο της τιμής, που βλέπουν πάνω σε ένα προϊόν. Δικαιώνονται έτσι οι έμποροι, που εμπειρικά ή διαισθητικά, τιμολογούν με το γνωστό τρόπο: 1,99 ευρώ αντί για 2 ευρώ, 59,99 ευρώ αντί για 60 ευρώ κ.ο.κ.. Σύμφωνα με την έρευνα των Κένεθ Μάνινγκ από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο και Ντέηβιντ Σπροτ από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η οποία δημοσιεύτηκε σε γνωστό αμερικάνικο περιοδικό, οι καταναλωτές δίνουν δυσανάλογη προσοχή στα πρώτα ψηφία των τιμών και είναι αυτά που επηρεάζουν καθοριστικά την αντίληψή τους για το κατά πόσο ένα προϊόν τους φαίνεται φθηνό ή ακριβό”.
Σε ένα από τα πειράματα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι όταν οι υποψήφιοι αγοραστές είχαν να διαλέξουν μεταξύ δύο προϊόντων που κόστιζαν 2 και 3,99 δολάρια αντίστοιχα, το 44% επέλεξε το ακριβότερο προϊόν.
Όμως, όταν η επιλογή ήταν μεταξύ ενός προϊόντος των 1,99 δολαρίων και ενός των 4 δολαρίων, τότε μόνο το 18% επέλεξε το ακριβότερο προϊόν.
Οι δύο ερευνητές επισημαίνουν ότι “Οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την υποσυνείδητη τάση τους να εστιάζουν στα πρώτα ψηφία μίας τιμής και πώς αυτή η τάση τους μπορεί να επηρεάσει τη λήψη των αποφάσεών τους”.

Οι μεγαλύτεροι εγκέφαλοι ευθύνονται για το πρόβλημα της παχυσαρκίας


Οι ρίζες της επιδημίας της παχυσαρκίας πρέπει να αναζητηθούν στις εξελικτικές αλλαγές που συνέβησαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο πριν 2 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Όταν οι πρόγονοι του ανθρώπου ανέπτυξαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο και πιο πολύπλοκο εγκέφαλο, αυτό τους ανάγκασε να υιοθετήσουν τον άκρως ενεργό τρόπο ζωής του κυνηγού-συλλέκτη προκειμένου να ικανοποιήσουν την αδηφάγο ανάγκη του εγκεφάλου τους για περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Λέοναρντ, ανθρωπολόγο του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ και τη σχετική ανακοίνωση που έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης.

Στο σύγχρονο κόσμο, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, η πλούσια σε ενέργεια τροφή παρέχει περισσότερη από αρκετή ενέργεια στον εγκέφαλο, όμως η καθιστική ζωή εμποδίζει όλες αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες να καταναλωθούν και έτσι οι άνθρωποι παχαίνουν.

Σύμφωνα με το δρα Λέοναρντ, ο εγκέφαλος του συγχρόνου ανθρώπου καταναλώνει κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών ενεργειακών αναγκών μας, έναντι 8-10% του εγκεφάλου των πιθήκων και 3-5% των άλλων θηλαστικών.

"Ενώ οι μεγάλοι συγγενικοί μας πίθηκοι - χιμπατζήδες, γορίλες, ουρακοτάνγκοι- μπορούν να επιβιώσουν με φύλλα και φρούτα, εμείς εξαρχής χρειαζόμασταν να καταναλώνουμε κρέας και άλλες τροφές πλούσιες σε ενέργεια για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες του μεταβολισμού μας", τόνισε ο Λέοναρντ. "Για να βρουν αυτή τη δίαιτα υψηλότερης ποιότητας, οι περιπλανώμενοι πρόγονοί μας θα έπρεπε να μετακινούνται σε μεγαλύτερες περιοχές σε σχέση με τους πιθήκους".

Στη διάρκεια της εξελικτικής ιστορίας των ανθρώπων, αυτή η ανάγκη για τροφοδοσία του εγκεφάλου με ενέργεια οδήγησε στην εξέλιξη μιας μεγάλης όρεξης και ώθησε τους ανθρώπους να περιπλανώνται σε μεγάλες αποστάσεις για αναζήτηση τροφής. Στο σημερινό όμως κόσμο, η εξελικτική αυτή τάση έχει δείξει την αρνητική της πλευρά, οδηγώντας σε πολυφαγία, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες κλπ.

"Οι κυνηγοί-συλλέκτες συνήθως μετακινούνταν 13 χλμ. τη μέρα για να βρουν τροφή. Σε αντίθεση, σήμερα μπορούμε να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να παραγγείλουμε ένα γεύμα που θα μας παραδοθεί στην πόρτα μας", είπε χαρακτηριστικά ο Λέοναρντ

Ιξός

ixos.JPG (85843 bytes)Δικότυλο απέταλο φυτό της τάξης των σανταλωδών της οικογένειας των λωρανθιδών και του γένους βίσκου. Το επιστημονικό του όνομα είναι «βίσκον το λευκόν». Είναι αειθαλής θάμνος πού φυτρώνει σε τούφες πάνω σε κλαδιά οπωροφόρων και άλλων δέντρων, π.χ. μηλιάς, αχλαδιάς, λεύκης, ελάτης, φιλύρας, όπου ζει μισοπαρασιτικά. Έχει χρώμα πράσινο ή υποκίτρινο και ανθίζει το Μάρτιο - Απρίλιο. Είναι δίοικο φυτό με μικρά κιτρινοπράσινα λουλούδια, μασχαλιαία ή επάκρια, χωρίς μίσχο, σε κεφάλια. Τα φύλλα του είναι πολυετή, αντίθετα, σαρκώδη - δερματώδη, στενόμακρα και τα κλαδιά του στρογγυλά με δικρανοειδείς διακλαδώσεις.

Επειδή κάθε χρόνο κάνει και μια διχοτομική διακλάδωση, μπορούμε από τις διακλαδώσεις να ορίσουμε την ηλικία του φυτού. Ο καρπός είναι σφαιροειδής άσπρη κάψα, μονόσπερμος, με γλοιώδη κολώδη χυμό, διαμέτρου δώδεκα περίπου χιλιοστών. Η ιξώδης σάρκα που περιβάλλει τα σπέρματα λέγεται ιξός.

Ο Ιξός έχει περίεργη βιολογία κατά τη βλάστηση τα σπέρματα δίνουν βλαστίδιο, το οποίο έχει αρνητικό φωτοτροπισμό. Καθώς η κορυφή του κυρτώνεται προς τα κάτω, στην επιφάνεια της φλούδας του κλαδιού, πλατύνεται, προσκολλάται σ' αυτήν και μερικά κύτταρα τρυπούν τη φλούδα και σχηματίζουν μυζητήρες που φτάνουν ως το κάμβιο. Το φαρδύ βλαστίδιο πάνω στη φλούδα μόλις τον τρίτο χρόνο σχηματίζει τα δύο πρώτα φύλλα. Οι καρποί που μοιάζουν με κερασάκια τρώγονται από τα πουλιά και οι σπόροι τους μπορούν να γονιμοποιηθούν μόνο αφού περάσουν από το πεπτικό σύστημα των πουλιών. Ο Ιξός όταν αναπτύσσεται πολύ, εξαντλεί σε μεγάλο βαθμό το φυτό στο οποίο παρασιτεί, σε σημείο που αυτό μπορεί και να ξεραθεί.

Από την αρχαιότητα θεωρούνταν θεραπευτικό φυτό και αυτό το αναφέρουν και ο Θεόφραστος και ο Πλίνιος. Ακόμη και τώρα το αφέψημα του χρησιμοποιείται κατά του κοκίτη, κατά της αρτηριακής πίεσης και εξωτερικά κατά των ρευματικών ενοχλήσεων.

Οι Άγγλοι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κρεμούν στη μέση του δωματίου κλαδιά Ιξού και ακόμη, σύμφωνα με το έθιμό τους, οποιοδήποτε κορίτσι βρεθεί κάτω από κλαδί Ιξού μπορεί να το φιλήσει οποιοσδήποτε άνδρας χωρίς παρεξήγηση. Οι παραδόσεις με το φιλί κάτω από τον ιξό προέρχονται από το Ρωμαϊκό εορτασμό της Saturnalia και πιστευόταν ότι το φιλί κάτω από τον ιξό προήγαγε τη γονιμότητα. Στην Αγγλία κόβονται εκατοντάδες τόνοι κάθε χρόνο για να πουληθούν στις πόλεις και πολλές φορές, επειδή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση ή εγχώρια παραγωγή, γίνεται και εισαγωγή από τη Γαλλία κυρίως.

Ο αυθεντικός χριστουγεννιάτικος ιξός είναι ο Viscum album, ένα είδος που απαντάται στην Ευρώπη και ζει παρασιτικά σε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών ειδών δέντρων. Οι καρποί του είναι τα παραδοσιακά λευκά μπαλάκια που χαρακτηρίζουν τον ιξό και μπορεί να αναπτυχθεί σε ενός μεσαίου μεγέθους θάμνο.

Στην Ελλάδα ο Ιξός αποτελούσε τροφή για τα ζώα ιδίως τους χειμερινούς μήνες που η τροφή ήταν σπάνια. Αυξάνει μάλιστα τη παραγωγή γάλατος στα αιγοπρόβατα χωρίς κόστος, ενώ ακόμα και σήμερα στις πλαγιές του Ταϋγέτου οι τσοπάνηδες συλλέγουν το πολύτιμο φυτό που παρέχει η φύση.

Τα βουνά Cardamom

Τα βουνά Cardamom απλώνονται σε ολόκληρη τη νοτιοδυτική Καμπότζη και έχουν τη φήμη ως συλλέκτες των μουσώνων της ευρύτερης περιοχής της Ινδο-Βιρμανίας. Παγιδεύοντας τους θερινούς ανέμους, η οροσειρά δέχεται μέχρι 600 εκατοστόμετρα βροχής ετησίως, που διαποτίζουν και υποστηρίζουν ένα από τα μεγαλύτερα δάση των ηπειρωτικών χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι πυκνοί δασικοί αειθαλείς θόλοι του γλυκού νερού των βουνών Cardamom προστατεύουν το έδαφος για τη αναπαραγωγή και τη διατήρηση μερικών από τα σπανιότερα παγκοσμίως είδη άγριας φύσης.

Μεταξύ των σπάνιων και υπό διαρκή απειλή εξάλειψης ειδών συμπεριλαμβάνονται οι Σιαμέζοι κροκόδειλοι ( Siamensis Crocodylus ), η χελώνα Indotestudo elongata, τα μεγάλα τροπικά πουλιά Bicornis Buceros, των οποίων το μεγάλο κυρτό ράμφος τους μοιάζει με ένα ζευγάρι από μπανάνες.

Επίσης εδώ βρίσκουν καταφύγιο οι πίθηκοι Pileatus Hylobates με τα μακριά χέρια που τους βοηθούν να κινούνται με μεγάλη ευκολία πάνω στα δένδρα, το Malayanus Helarctos αλλά και η μαύρη αρκούδα ( Thibetanus Ursus ). Στο έδαφος των δασών αλλά και λίγο έξω από αυτά βόσκουν η άγρια κατσίκα ( Sumatraensis Capricornis ), τα κοπάδια Frontalis Bos, αλλά και άγρια βοοειδή. Όλα αυτά προσελκύουν αρπακτικά θηλαστικά όπως τις ασιατικές χρυσές γάτες ( Temmincki Catopuma ) και τις λεοπαρδάλεις ( Nebulosa Neofelis ).


Η νότια περιοχή των βουνών Cardamom περιλαμβάνει ένα από τα λίγα σημεία της Ασιατικής ηπείρου όπου μεταναστεύουν οι Ασιατικοί ελέφαντες ( Maximus Elephas ) Τα ογκώδη χορτοφάγα διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο για να βρουν την απαιτούμενη βλάστηση και να τραφούν.Οι κόκκινοι Χμέρ είχαν υπό τον έλεγχό τους τα βουνά Cardamom κατά τη διάρκεια του πολύχρονου, σκληρού και αιματηρού πολέμου που έπληξε την περιοχή.Η παρουσία τους απέτρεψε τους εμπόρους ξυλείας και τους λαθροκυνηγούς από την εκμετάλλευση αυτής της μεγάλης έκτασης. Αυτό κράτησε μέχρι τη δεκαετία του '90 όταν οι εθνικές εντάσεις άρχισαν να υποχωρούν. Από τότε οι παραχωρήσεις εκτάσεων για ξύλευση έχουν οδηγήσει στην κατασκευή δρόμων βαθιά μέσα στα δάση. Η αποδάσωση θέτει έναν σημαντικό κίνδυνο για τις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της Καμπότζης αλλά και τις εκτάσεις καλλιέργειας ρυζιού και την αλιεία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βουνά αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο υδροκρίτη για τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας.

Διεθνείς οικολογικές οργανώσεις συνεργάζονται με τη δασική διοίκηση της Καμπότζης για να αποτραπεί η περαιτέρω μείωση των δασικών εκτάσεων. Το 2002, η κυβέρνηση έθεσε μια έκταση 400.000 εκταρίων στο κέντρο της οροσειράς κάτω από νομικό καθεστώς προστασίας και ακύρωσε όλες τις παραχωρημένες άδειες ξύλευσης. Η καθιέρωση της νέας αυτής προστατευόμενης περιοχής ήρθε να ενώσει δύο ακόμη υπάρχουσες προστατευόμενες περιοχές διαμορφώνοντας πλέον μια ενιαία έκταση 1.000.000 εκταρίων. Αυτή η έκταση είναι από τα λίγα εναπομείναντα κομμάτια άγριας φύσης που βρίσκονται στο ηπειρωτικό κομμάτι της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι προσπάθειες διαφύλαξης της ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος σ΄ αυτή την έκταση γίνονται μέσα από την κατάρτιση του προσωπικού διοίκησης της δασονομίας και αλλά και των πρώην στρατιωτών ώστε να χρησιμεύσουν σαν δασοφύλακες. Οι περίπολοι που συγκροτούνται ελέγχουν το δάσος για εμπόρους ξυλείας και λαθροκυνηγούς που οδηγούν τα ζώα απέραντη μαύρη αγορά της Ασίας.

Η πρόσφατη ιστορία των συγκρούσεων στην Καμπότζη δημιούργησε ιδιαίτερη δυσκολία για τη μελέτη των οικολογικών δεδομένων στην περιοχή. Οι οικολογικές οργανώσεις με επικεφαλής το Conservation International έχουν ενώσει τα πανεπιστήμια, τα χωριά και τις ομάδες παρακολούθησης της άγριας φύσης ώστε να ερευνηθεί το έδαφος, να προσδιοριστούν οι ανάγκες προστασίας και να προωθηθούν οι καλύτερες μέθοδοι καλλιέργειας. Το Conservation International προωθεί τη δημιουργία ενός διαδρόμου προστασίας της φύσης που θα συνδέει το βουνά Cardamom με το Εθνικό Πάρκο Botum Sakor στη νοτιοδυτική ακτή της χώρας.

Η φούστα και τα μυστικά της


Τα τελευταία χρόνια, οι φούστες έχουν αναγορευτεί στο πιο δυνατό fashion trend. Κι αυτό γιατί η γυναίκα του σήμερα, θέλει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται περισσότερο θηλυκή και φυσικά η φούστα είναι το είδος του ρούχου που τη βοηθάει να προβάλει αυτό το θηλυκό look που επιδιώκει.

Οι φούστες επιπλέον, προσφέρουν ατελείωτη ευελιξία συνδυασμών στην γυναικεία γκαρνταρόμπα.

Μια γυναίκα, μπορεί εύκολα να την συνδυάσει είτε από πάνω μ' ένα σακάκι, ένα μπλουζάκι ή ένα πουκάμισο, είτε από κάτω με διαφορετικής υφής καλσόν το χειμώνα ή διαφορετικού στιλ παπούτσια το καλοκαίρι και να παρουσιάσει μια εντελώς διαφορετική και φρέσκια εικόνα.

Στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα στιλ που υπάρχουν στις φούστες, αλλά χρειάζεται και η αντίστοιχη προσοχή για να επιλέξουμε την γραμμή που ταιριάζει αποκλειστικά στον δικό μας σωματότυπο.

pencil
Οι φούστες pencil

Οι φούστες σε γραμμή pencil τα τελευταία χρόνια έχουν επιστρέψει δυναμικά, μετασχηματισμένες σε μια εξαιρετικά σύγχρονη τάση. Η κλασική pencil φούστα της εποχής του μεσοπολέμου, έχει ανανεωθεί και έχει καθιερώσει ένα υψηλής αισθητικής fashion look.

Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η φούστα αυτής της γραμμής ταιριάζει στις περισσότερες γυναίκες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κυρίως κολακεύει τις γυναίκες που δεν έχουν μεγάλη περιφέρεια. Εάν λοιπόν έχετε λεπτή μέση και θέλετε από τη μια πλευρά να προβάλετε την περιφέρειά σας κι από την άλλη να δώσετε μήκος στα πόδια σας, αυτή η γραμμή φούστας είναι η ιδανική για σας.

bubble
Οι φούστες σε γραμμή bubble

Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αλλά και αυτή η γραμμή φούστας που έχει το σχήμα τουλίπας, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί must για την ενημερωμένη γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας.

Το κλειδί της επιτυχίας, όταν επιλέγετε μια τέτοια φούστα, είναι να επιλέξετε σωστά το σχήμα της φούστας, την υφή του υφάσματός της, το μήκος της και τον όγκο της.

Είναι η φούστα που θα σας βοηθήσει να κρύψετε την μεγάλη περιφέρεια των γοφών που ίσως να έχετε ή τους έντονους μηρούς. Μπορείτε να διαλέξετε μια φούστα που τελειώνει είτε ακριβώς επάνω, είτε λίγο κάτω από το γόνατο, ραμμένη με μαλακό ύφασμα και με μέτριο όγκο για να αποφύγετε τον πρόσθετο όγκο. Εάν θέλετε να κρύψετε τον ανεπιθύμητο όγκο της περιφέρειας, μπορείτε να την φορέσετε με μια μεγάλη ζώνη, που θα διασκεδάσει το μάτι. Αυτές οι φούστες δίνουν συνήθως ωραίο τελικό αποτέλεσμα, αν φορεθούν από πάνω μ' ένα εφαρμοστό σακάκι.

mini
Οι mini φούστες

Αυτή η τάση στις φούστες, δεν φαίνεται ποτέ να πεθαίνει. Οι μίνι φούστες είναι διαθέσιμες στα καταστήματα ρούχων, σε μεγάλη ποικίλα σχεδίων και υφασμάτων. Είναι η ιδανική λύση για τις γυναίκες που θέλουν να αναδείξουν τα πόδια τους και την θηλυκότητά τους.

Εάν θεωρείτε ότι έχετε όμορφα πόδια, αλλά κρυώνετε κυρίως κατά την διάρκεια του χειμώνα, ένα ζευγάρι opaque κάλτσες είναι η καλύτερη λύση για να νιώσετε άνετα όμορφα και ζεστά. Αναμφίβολα είναι το ρούχο του σαββατοκύριακου ή το ρούχο που θα φορέσετε στην βραδινή σας έξοδο, δεδομένου ότι μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα στο αυστηρό επαγγελματικό σας περιβάλλον.

bono
Οι τσιγγάνικες boho φούστες

Οι τσιγγάνικες φούστες είναι ένα fashion trend, που κι αυτό έχει διαρκή και έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια, προτείνοντας κάθε τόσο καινούργια χρώματα και εντυπωσιακά σχέδια στο print των υφασμάτων. Άλλοτε τις συναντάμε σε φωτεινά floral, σε έντονα μονόχρωμα και άλλοτε σε υπέροχα έντονα καρό.

Η γραμμή αυτή στις φούστες είναι ιδανική για λεπτές και ψηλές γυναίκες. Εάν σας αρέσει να συγκεντρώνετε τα βλέμματα των γύρω σας χωρίς να κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε τσιγγάνα, διαλέξτε μια φούστα που θα έχει προσαρμοσμένη μια υφασμάτινη ζώνη από ένα όμορφο print. Μπορείτε να την φορέσετε με ένα μονόχρωμο πουκάμισο και να ολοκληρώσετε την εικόνα σας μ' ένα ζευγάρι ψιλοτάκουνα πέδιλα ή γόβες.

Φούστες σε γραμμή A

Η φούστα σε A γραμμή, εφαρμόζει στη μέση και τους γοφούς σας, και πέφτει καλύπτοντας τον ποδόγυρο. Το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένες αυτές οι φούστες καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα πέφτει η φούστα.

Όσο πιο στητό είναι το ύφασμα, τόσο πιο δύσκαμπτη είναι η φούστα. Αντίθετα, αν το ύφασμα είναι πολύ μαλακό, τότε η φούστα μπορεί να δείχνει άσχημα διαγράφοντας καθαρά την περιφέρεια και τους μηρούς. Θα πρέπει λοιπόν να δοκιμάσετε διάφορες φούστες, από διαφορετικά υφάσματα έως ότου να καταλήξετε σ' αυτήν που σας ταιριάζει καλύτερα.

Το μήκος της φούστας

Το ιδανικό μήκος στη φούστα, μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το ύφος της φούστας. Προφανώς μια μίνι, είναι μια μίνι φούστα. Γενικά το ιδανικό μήκος μιας φούστας είναι πάνω ή κάτω από το γόνατο ή μακριά.
Υπάρχουν βέβαια και οι φούστες που το μήκος τους είναι Ύ, αλλά αυτές χρειάζονται προσοχή γιατί μπορεί να σας δείχνουν λίγο πιο κοντές.

Εάν έχετε φούστες σε μήκος Ύ στην ντουλάπα σας, είτε κοντύνετέ τες ελαφρώς είτε φορέστε τες με ψηλές μπότες μέχρι το γόνατο, που δίνουν ύψος στην τελική σας εικόνα.

Με τι παπούτσια θα φορέσετε τη φούστα σας

Για να δείξει όμορφα μια φούστα επάνω σας, παίζει σημαντικό ρόλο το παπούτσι που θα φορέσετε. Εάν έχετε κοντά πόδια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να φορέσετε ένα παπούτσι που επιμηκύνει το πόδι σας δηλ. ένα παπούτσι με τακούνι.

Οι ψηλές μπότες μέχρι το γόνατο είναι τα τελευταία χρόνια το κυρίαρχο trend για το χειμώνα.

Εάν έχετε κοντόχοντρες γάμπες, είναι σημαντικό να διαλέξετε ένα τακούνι που να είναι σταθερό και ισορροπεί σωστά το πόδι σας. Ν' αποφεύγετε τα λεπτά τακούνια, δεδομένου ότι δεν θα κολακεύουν τα πόδια σας.

Τα ίσια παπούτσια που φοριούνται με τις φούστες, είναι συνήθως καλύτερα για τις ψηλές γυναίκες.

Η επιτυχία στην επιλογή

Το κλειδί της επιτυχίας για να βρείτε την τέλεια φούστα είναι να δοκιμάσετε πολλές παραλλαγές σε διάφορες γραμμές. Δοκιμάστε ακόμα κι αυτές τις γραμμές που ποτέ δεν θα πέρναγε από το μυαλό σας ότι θα μπορούσε να φορέσετε.

Η γραμμή αυτή, που είχατε απορρίψει, φορώντας την μπορεί να σας εκπλήξει!

Sexy and hot ..... Sophia & Lena

Rc-Cafe

Κροκόδειλος έφαγε ανθρώπινο χέρι σε ...γήπεδο γκόλφ


ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ!!!

Ένας άνδρας που έπαιζε γκόλφ πήγε να πιάσει το μπαλάκι, το οποίο είχε πέσει σε μια λίμνη που βρισκόταν εκεί κοντά.

Ο άτυχος άνδρας δυστυχώς δεν ήξερε ότι στη λίμνη υπήρχε ένας κροκόδειλος και όταν προσπάθησε να το πιάσει, αυτός του έφαγε το χέρι.

Το ευτυχές της όλης υπόθεσης είναι ότι τελικά κατάφεραν και τον έπιασαν τον κροκοδειλο και μάλιστα του ανοίξανε και την κοιλιά για να πάρουν το χέρι του ανθρώπου που είχε καταπιεί και να το ξανακόλλησουν στη θέση του.


Πηγή

Τα έντομα, φονείς των δεινοσαύρων

Ηταν τα πιο επιβλητικά και μεγαλοπρεπή όντα που πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη μας, όμως σύμφωνα με μια καινούργια θεωρία, ίσως να μην εξαφανίστηκαν από τη σύγκρουση της Γης με κάποιον ογκώδη μετεωρίτη αλλά από τα ταπεινά μικροσκοπικά... έντομα!

Κατά την τελευταία περίοδο της εποχής των Δεινοσαύρων, η εξέλιξη των εντόμων τα οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη έκρηξη ποικιλίας νέων ειδών. Σε αυτή τη διαδικασία ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και φαίνεται πως ίσως κατάφεραν ένα καίριο «τσίμπημα» στους άτσαλους γίγαντες. Οι ασθένειες που τους μετέδωσαν αλλά και η αλλαγή στη χλωρίδα που επέφερε ο πολλαπλασιασμός των εντόμων δημιούργησαν συνθήκες στις οποίες οι φυτοφάγοι γίγαντες δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν.

Την υπόθεση αυτή τουλάχιστον κάνουν οι εντομολόγοι George και Roberta Poinar καθηγητές ζωολογίας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν θα μπορούσαμε βεβαίως με σιγουριά να ισχυριστούμε ότι τα έντομα έγιναν το καθοριστικό φονικό εργαλείο που ευθύνεται για την εξαφάνισή τους, όμως πιστεύουμε ότι έπαιξαν τουλάχιστον καθοριστικό ρόλο στην πτώση τους» λένε οι δύο εντομολόγοι. «Η έρευνα μας αποδεικνύει ότι την κρητιδική περίοδο ήταν έντονη η διαδικασία της εξέλιξης και παρήγαγε έντομα ξενιστές ασθενειών, κάποια τουλάχιστον από τα οποία ήταν σε θέση να πλήξουν τα τεράστια ερπετά».

Στα σωθικά ενός εντόμου που βρέθηκε στο κεχριμπαρένιο απολίθωμα ενός χυμού δέντρου εκείνης της εποχής, η επιστημονική ομάδα βρήκε τον παθογόνο παράγοντα που προκαλεί την παρασιτική ασθένεια λεϊσμανίαση, ενώ σε άλλα δείγματα βρήκαν μορφές του παράσιτου της ελονοσίας που μολύνει τα πουλιά και τις σαύρες. Στη συνέχεια μελετώντας απολιθωμένα περιττώματα δεινοσαύρων βρήκαν αυτά και άλλα παρασιτικά μικρόβια τα οποία φέρουν τα έντομα.

Πέρα από τη διασπορά ασθενειών τα έντομα ήταν εξαιρετικά απασχολημένα και με τον επικονιασμό των λουλουδιών και των φυτών. Φαίνεται πως οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην εξέλιξη που επέβαλαν τα έντομα στα φυτά κι έτσι πέθαιναν από την πείνα. Οι δύο εντομολόγοι πιστεύουν ότι η κυρίαρχη θεωρία (ότι δηλαδή οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν από τις συνέπειες της σύγκρουσης ενός μετεωρίτη με τη γη) είναι αδύναμη, αφού η εξαφάνισή τους άργησε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πηγή :

Εφημερίδα Καθημερινή

Ανακαλύφθηκε γρανιτένια κεφαλή του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ'

Ομάδα Αιγύπτιων και Ευρωπαίων αρχαιολόγων ανακάλυψε μία μεγάλη κεφαλή από γρανίτη που ανήκει στον Φαραώ Αμενχοτέπ τον Τρίτο. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κεφαλή έχει ύψος δυόμισι μέτρα και εντοπίστηκε στο Λούξορ. Αξιωματούχοι λένε ότι αποτελεί τμήμα ενός αγάλματος το όποιο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια και το όποιο ανακάλυψε πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη.Οι αρχαιολόγοι λένε ότι το νέο εύρημα είναι ακέραιο με περίτεχνα σμιλευμένα χαρακτηριστικά και γυαλισμένο και ότι δείχνει τον Βασιλιά Αμενχοτέπ τον Τρίτο νέο με αιγυπτιακό στέμμα.Ο Φαραώ Αμενχοτέπ ο Τρίτος βασίλευσε περίπου από το 1390 μέχρι το 1350 π.Χ., κατά την ακμή του Αιγυπτιακού πολιτισμού και όταν η αυτοκρατορία εκτείνονταν από το Σουδάν μέχρι τη Συρία.
t53vorini-gr

Μια χημικός αναλύει την "χημεία του έρωτα"

Πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει ή έχετε ακούσει τις φράσεις "Ταιριάζει η χημεία μας" ή "Δεν ταιριάζουν οι χημείες μας"; Υποθέτω συχνά. Ξέρετε όμως από πού προέρχονται;

Σύμφωνα με τον επιστημονικό κλάδο της χημείας, ο έρωτας και η αρμονική ερωτική συνύπαρξη ή ακόμη και η τέλεια ερωτική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, όντως είναι θέμα που άπτεται της χημείας που υπάρχει και αλληλεπιδρά από τον έναν στον άλλον!

Οι Pyles και η Όλγα Τάντου μίλησαν με την κ. Μαρία Γιαλλούση η οποία είναι χημικός και συγγραφέας του βιβλίου "Η Χημεία του Έρωτα" και της ζήτησαν την ... επιστημονική διάσταση του έρωτα!

H γυναίκα ψάχνει το "οφελος" , ο άντρας τον...οργασμό!

"Για τη γυναίκα, οι επιστήμονες αποφαίνονται ότι το βασικό κριτήριό της για να επιλέξει ή να απορρίψει έναν ερωτικό σύντροφο, είναι το όφελος που έχει να αποκομίσει. Και όταν λέμε όφελος, διευκρινίζουμε ότι είναι εκτός του οικονομικού, και το ηδονικό όφελος. Οπότε μου ταιριάζει ή δεν μου ταιριάζει η χημεία σου, πρέπει να αφορά αυτό: αν απεκόμισα ή όχι ηδονικό όφελος.

Στην περίπτωση του άντρα τα πράγματα είναι πιο απλά, πιο συγκεκριμένα. Δεν αποσκοπεί σε όφελος. Εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να γοητευθεί από αυτά που βλέπει και από αυτά που φαντάζεται ότι ισχύουν όσον αφορά στα θέλγητρα της γυναίκας. Θα ήθελα να επιμείνω λίγο ακόμα στο ηδονικό όφελος που αποκομίζει για να φτάσει στο σημείο να πει "Μου ταιριάζει η χημεία του", ότι τελικά αυτό συσχετίζεται με ένα κριτήριο το οποίο δεν είναι συνειδητό. Είναι κατά πόσο θα φτάσει στον οργασμό.

Και οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ειδικά η Έλεν Φίσσερ, η οποία είναι μία ανθρωπολόγος που έχει αφιερώσει τη ζωή της σε τέτοια πράγματα, ότι μόνο εφόσον βιώσει κάτι τέτοιο θα διαισθανθεί ότι ο σύντροφος αυτός της ταιριάζει να γίνει άντρας της και πατέρας των παιδιών της".

Δεν ερωτευόμαστε με την καρδιά, αλλά με τον εγκέφαλο !

"Ξεκίνησα την έρευνά μου περισσότερο από την ιδιότητα του Χημικού που ήθελα να εξιχνιάσω ένα τέτοιο πεδίο. Ήθελα να δώσω απαντήσεις και σε μένα, αλλά και στους φίλους μου, όσον αφορά το από πού ξεκινάει τελικά αυτή η μαγεία, αυτή η «τρέλα», αυτή η έκρηξη και πού εστιάζεται. Ειλικρινά πριν το ξεκινήσω δεν γνώριζα τα περισσότερα από αυτά τα οποία τώρα γνωρίζω. Ότι τελικά η βάση, το κέντρο του να είναι κανείς ερωτευμένος βρίσκεται στον εγκέφαλο"!

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της χημείας του πάθους;

"Είναι πρώτα απ’ όλα οι οσμές, εφόσον μιλάμε για χημεία. Οι οποίες οσμές άλλοτε τις αναγνωρίζουμε και μπορούμε να τις εντάξουμε σύμφωνα με τη μνήμη μας σε κάποιες κατηγορίες, όπως ας πούμε το άρωμα ενός λουλουδιού, η μυρωδιά των ρούχων μας, και άλλες από αυτές δεν τις αναγνωρίζουμε συνειδητά, αλλά επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας υποσυνείδητα. Εδώ εντάσσονται οι φερομόνες, οι χημικοί αγγελιοφόροι του έρωτα.

Προχωρώντας τώρα κάτω από τον νέο φλοιό, τον καινούριο εγκέφαλό μας στον οποίο γίνονται οι συνειδητές σκέψεις, αυτές οι πληροφορίες που κουβαλάνε οι χημικοί αγγελιοφόροι του έρωτα μεταφράζονται σε νευρικούς ηλεκτρικούς παλμούς που φτάνουνε όπως είπα προηγουμένως, μέχρι τον υποθάλαμο.

Στον υποθάλαμο εκρήγνυται μία ορμόνη που θεωρείται η εξαγγελτήρια ορμόνη του έρωτα. Με τη σειρά της επηρεάζει την υπόφυση που θα πρέπει να επηρεάσει γενετικούς αδένες και ταυτόχρονα εκκρίνονται οι νευροδιαβιβαστές, που δυναμώνουν αυτό το βίωμα, γιατί έρχονται και ερεθίζουν τα συγκινησιακά κέντρα του εγκεφάλου μας. Εκεί δηλαδή που εστιάζονται τα συναισθήματα, οι συγκινήσεις και όλα αυτά που δίνουν τις διαφορετικές αποχρώσεις στο πώς βιώνει ο καθένας το ερωτικό του πάθος".

Νομίζετε ότι θα μείνετε για πάντα ερωτευμένοι; Αδύνατον!

"Πρώτα απ’ όλα θα ξεκινήσω από τους πρωταγωνιστές που κυριαρχούν στο πάθος. Μάλιστα τελευταία ανακαλύφθηκε και ένας άλλος που ονομάζεται φαινιοθηλαμίνη ΡΕΑ, που λειτουργεί και στο νέο φλοιό μας, δηλαδή στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με συνειδητές επιλογές, αλλά και στους αρχαιότερους εγκεφάλους μας, εκεί που βρίσκονται τα ένστικτα και οι συγκινήσεις.

Η ΡΕΑ λοιπόν, που είναι η συντόμευση του ονόματός της, θεωρείται μαζί με τους άλλους παράγοντες, όπως είναι η ντοπαμίνη, η νεδρονεναλίνη, υπεύθυνη για αυτήν την τρέλα που αισθανόμαστε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Όμως λόγω του ότι κρατάει σε μία διαρκή διέγερση τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα τη συνηθίζει, και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παύει να δρα στη σκέψη μας, στα συναισθήματά μας τόσο δυναμικά όσο δρούσε στην αρχή".

"Έρωτας: μια φαγούρα 4 ετών!!!!!!"

"Λόγω των χημικών διεργασιών που δημιουργούνται στον εγκέφαλό μας, ο έρωτας διαρκεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και φθίνει με τον χρόνο; Μάλιστα η ανθρωπολόγος Έλεν Φίσσερ, έχει διατυπώσει το εξής χαριτωμένο: ότι τελικά πρόκειται για μία φαγούρα τεσσάρων χρόνων το πολύ. Τόσο διαρκεί. Δηλαδή τα όριά του είναι από οχτώ μήνες έως τέσσερα χρόνια. Τόσο αντέχει ο εγκέφαλος να βρίσκεται κάτω από τη δυναμική επίδραση αυτών των ουσιών. Με κυρίαρχη όπως ανέφερα τη ΡΕΑ. Τη φαινιοθηλαμίνη.

Από εκεί και πέρα, τα πράγματα δεν είναι σίγουρα απογοητευτικά, γιατί πάλι σε επίπεδο βιοχημείας – γιατί ο έρωτας είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο – δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μόνο θέμα βιοχημείας για τον άνθρωπο, εκκρίνονται άλλες ουσίες, ουσίες καθησυχαστικές, ουσίες που μας πλημμυρίζουνε με τρυφερότητα και ζεστασιά, και μία από αυτές ονομάζεται ωκυτοκίνη".

Το μυστικό για να διατηρηθεί η σχέση!

"Η Έλεν Φίσσερ λέει επίσης το εξής χαρακτηριστικό: ότι αν θέλετε να διατηρήσετε την τρυφερότητα ανάμεσα στο ταίρι σας και σε εσάς, και έχουν περάσει κάποια χρόνια, και εφόσον βέβαια η σχέση είναι σχεδόν υγιής, φροντίστε να έχετε συχνά σωματική επαφή. Και όταν λέει σωματική επαφή δεν εννοεί μόνο τη σεξουαλική επαφή, αλλά και το χάδι, το να ακουμπήσεις τον άλλον, να του χαϊδέψεις τα μαλλιά, να του δώσεις ένα φιλί, γιατί με ερέθισμα αυτή την επαφή, το σώμα πλημμυρίζει από την ωκυτοκίνη που είναι η ορμόνη της τρυφερότητας και του αγκαλιάσματος. Άρα λοιπόν σε επίπεδο Βιοχημείας εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε η σχέση αντέχει και έχει και ζωή".

Μονογαμικοί είναι μόνο οι... αρουραίοι!!!

"Υπάρχει ένα είδος αρουραίου το οποίο όπως αποδεικνύουν οι επιστήμονες είναι μονογαμικό. Και είναι μονογαμικό γιατί στο αίμα του τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι πολύ υψηλά. Εμείς (οι επιστήμονες) με τη σειρά μας κάνουμε μία, τηρουμένων των αναλογιών, αναγωγή αν θέλετε, όσον αφορά τη δράση αυτής της ορμόνης στην επιλογή ενός ή περισσοτέρων συντρόφων. Όποιο ζώο δηλαδή έχει τη συγκεκριμένη ορμόνη είναι μονογαμικό. Σχετίζεται με αυτό το πράγμα. Με την αποκλειστικότητα. Σκεφτείτε ότι σαν ορμόνη πλημμυρίζει το σώμα της μητέρας στη φάση της γαλακτοφορίας".

Έρχεται η ένεση που θα μας κάνει πιστούς!!

"Αυτή η ορμόνη υπάρχει και στον άνθρωπο σε διάφορα όμως επίπεδα. Τα επίπεδα των ορμονών διαφοροποιούνται ανάλογα με τον οργανισμό του ανθρώπου. Όμως, τα συντηρούμε εφόσον έχουμε κατά νου ότι πρέπει να ανταλλάσσουμε τη σωματική επαφή, το χάδι, την τρυφερότητα... Με άλλα λόγια, να μην ξεχνιόμαστε.

Πάντως, η δυνατότητα απελευθέρωσης ωκυτοκίνης μέσα στο σώμα μας υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους.Δεν έχουμε φτάσει όμως στο σημείο της απόλυτης βεβαιότητας να πούμε ότι μόνο και μόνο επειδή τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο αίμα μας είναι ψηλά, έχουμε την τέλεια σχέση, έχουμε την σχέση που βασίζεται στη μονογαμική επιλογή.

Υπάρχει βεβαίως περίπτωση κάποιος να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης στο σώμα του. Υποθέτουν ότι εάν μπορούσε να γίνει εναίσιμη χορήγηση αυτής της ορμόνης στον άνθρωπο, πιθανόν να τον βοηθούσε να αυξήσει τις εκφραστικές του κινήσεις με τρυφερότητα προς τον σύντροφό του".
Συντάκτης: Όλγα Τάντου
pyles.tv
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory