Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

sexy - hot μελαχρινή .. ανάβει φωτιές
για ολόκληρη την gallery επισκεφτείτε την AGENDA του Rc-Cafe

Με είδα να στέκομαι, απέναντι!

Η Κάρυ Κάιζερ, πάντα αισθανόταν μισή. Η ζωή της έμοιαζε με παζλ που του λείπει ένα κομμάτι. Μία «αόρατη» δύναμη και μια σειρά από συμπτώσεις την έσπρωξαν να αναζητήσει την αλήθεια. Μέχρι που μια μέρα την συνάντησε μπροστά της: στην απέναντι πλευρα του δρόμου στεκόταν... ο εαυτός της!!

Το 1960, η Κάρυ υιοθετήθηκε από δύο γονείς που τη λάτρευαν. Μεγάλωσε μαζί με τον επίσης υιοθετημένο αδερφό της σε μία μικρή πόλη στο Μπέρλινγκτον. Από μικρή ηλικία θυμάται κάποιους ανθρώπους να την μπερδεύουν με κάποια Έιμυ. Το φαινόμενο αυτό έγινε πιο συχνό την περίοδο που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Βερμόντ.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, άγνωστοι την πλησίαζαν θεωρώντας ότι ήταν κάποια Έιμυ. Ένα βράδυ Παρασκευής, αυτό ξανασυνέβη. Ένας νέος άντρας διέκρινε την Κάρυ σε ένα εστιατόριο, την πλησίασε θεωρώντας ότι είναι η Έιμυ. Της είπε μάλιστα ότι θα στοιχημάτιζε 1.000 δολάρια ότι εκείνη και η Έιμυ είχαν κάποια σχέση. Οι συμπτώσεις ήταν πολλές για να τις αγνοήσει.

Μάζεψε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε από εκείνον τον άντρα και αποφάσισε να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησης χωρίς προορισμό. Ένα ήταν το σίγουρο: Θα έβρισκε αυτή που της έμοιαζε τόσο πολύ.

Δεν της πήρε πολύ χρόνο να την εντοπίσει. Λες και το σύμπαν συνωμοτούσε υπέρ της. Σήκωσε το τηλέφωνο και διστακτικά κάλεσε τον αριθμό. Στην άλλη γραμμή, βρισκόταν η δίδυμη αδελφή της την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε παντελώς. Η Έιμυ άκουσε με προσοχή αλλά και με δυσπιστία όσα της εξιστόρισε η Κάρυ.

«Αρχικά τη ρώτησα πότε έχει τα γενέθλιά της και εάν είναι υιοθετημένη» λέει η Κάρυ. «Έπεσα από τα σύννεφα όταν συνειδητοποίησα ότι έχουμε γενέθλια την ίδια μέρα. Ένιωθα μέσα μου ότι κάτι περίεργο συνέβαινε εδώ.Της ζήτησα να συναντηθούμε σε ένα παρκινγκ έξω από τη Βερμόντ. Κατά τα διάρκεια της διαδρομής αναρωτιόμουν πώς θα ήταν η Έιμυ; Θα μοιάζαμε εξωτερικά; Θα είχαμε τα ίδια ενδιαφέροντα;»

Οι δύο αδερφές ξαφνιάστηκαν με αυτό που αντίκρισαν. «Έβλεπα τον εαυτό μου στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Είχα "παγώσει". Δεν μπορούσα να βγω από το αυτοκίνητο».

Τα δύο κορίτσια ένιωσαν αμέσως ένα δέσιμο. Για πρώτη φορά στη ζωή τους, μετά από 25 χρόνια ένιωθαν ολοκληρωμένες. Η Έιμυ όπως ακριβώς και η Κάρυ ένιωθε όλα αυτά τα χρόνια ότι κάτι έλειπε από τη ζωή τους. Υπήρχε ένα κενό που καμία καριέρα και καμία οικογενειακή θαλπωρή δεν μπορούσε να καλύψει μέχρι τη στιγμή που αντίκρισε τη αδερφή της.

Είναι πραγματικά περίεργο το συναίσθημα να μην ξέρεις καθόλου κάποιον, να μην τον έχεις συναντήσει ποτέ πριν στη ζωή σου και στα λίγα λεπτά που τον έχεις μπροστά σου να συνειδητοποιείς πόσο πολύ σου μοιάζει και πόσο πολύ τον αγαπάς. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα δίδυμα αναπτύσσουν ένα έντονο δέσιμο από τη στιγμή που βρίσκονται μέσα στη μήτρα. Η περίπτωση αυτων των γυναικών αποδεικνύει οτι ακόμα και όταν τα δύο παιδιά χωριστούν αμέσως μετά τη γέννησή τους,συνεχίζουν να αισθάνονται ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει το άλλο τους μισό.

Η Κάρυ και η Έιμυ ανακάλυψαν ότι έμοιαζαν σε πολλά. Είχαν το ίδιο γούστο στα ρούχα και στα κοσμήματα. Κάπνιζαν ακόμα και την ίδια μάρκα τσιγάρων. Το σημαντικότερο όλων όμως ήταν ότι μπορούσαν να διαβάσουν η μία τη σκέψη της άλλης. Υπήρχε ένα είδος «υπερφυσικής» επικοινωνίας μεταξύ τους.

«Δεν χρειαζόταν να πω στην αδερφή μου ότι κάτι μου συμβαίνει» θα πει αργότερα η Έιμυ. "Βίωνε το πρόβλημά μου. Πριν καλά-καλά προλάβω να της το πω ήξερε ότι κάτι συνέβαινε». Η Κάρυ βρήκε την αδελφή ψυχή της.Και μαζί με αυτήν και το κομμάτι από το παζλ που έψαχνε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της

BAALBEKΤο Baalbek είναι το όνομα μια περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Λίβανο. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ήταν γνωστή ως Ηλιούπολη ή πόλη του ήλιου. Η αρχαιότητά της διαπιστώνεται και από την ανακάλυψη ενός ναού που είναι αφιερωμένος σε μια θεότητα, υβρίδιο του πανάρχαιου θεού Canaaite Baal και του Ρωμαϊκού Δία. Ο χώρος αυτός που βρίσκεται σε ένα ύψωμα, περιτριγυριζόταν από ένα μεγάλο τείχος ικανό να τον προστατεύσει από ισχυρές επιδρομές, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί για ποιο λόγο είχε τόσο μεγάλη και ξεχωριστή ιερή σημασία.

Μεγάλο μέρος των κατασκευών έγιναν στους Ρωμαϊκούς χρόνους, Είναι όμως ολοφάνερο ότι στηρίχτηκαν πάνω σε αρχαιότατες κατασκευές, που προσδιορίζοντα έως και 2.000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαϊκών παρεμβάσεων. Κάτι αντίστοιχο έχει διαπιστωθεί και στην περιοχή της Palmyra, όπου ο ναός του Baal, βρισκόταν επίσης πάνω σε ένα ύψωμα και περιτριγυριζόταν από ισχυρό τείχος.

Τα ερωτήματα που υπάρχουν είναι πολλά. Για ποιο λόγο οι Ρωμαίοι έχτισαν στις συγκεκριμένες περιοχές oπoυ λατρευόταν ο Canaaite Baal, και στην ουσία δημιούργησαν την υβριδική θεότητα με τον δικό τους θεό, τον Δία ; Ποια ήταν η δύναμη που αναγνώρισαν στην πανάρχαια θεότητα και θεώρησαν τα σημεία λατρείας της τόσου υψηλού ιερού ενδιαφέροντος ;

Δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα σε ποιόν πολιτισμό ανήκουν οι αρχαίοι κατασκευές κάτω από τα Ρωμαϊκά κτίσματα αλλά ούτε και το είδος των μυστηριακών τελετών που φαίνεται ότι διαδραματίζονταν στους βωμούς του αρχαίου συγκροτήματος. Το Baalbek αποτελεί σημείο εστίασης των ερευνών και ανάπτυξης των θέσεων για τα κοινά στοιχεία των προϊστορικών με τους πρόωρους πολιτισμούς της ιστορίας μας.

Η ογκώδης και κομψή ταυτόχρονα τοιχοποιία των Ρωμαίων, φαίνεται να ωχριά μπροστά στα μεγαλιθικά μνημεία πάνω στα οποία αναπτύχθηκε. Ο ναός του συγκροτήματος ενσωματώνει στην κατασκευή του πέτρες περίπου 1.500 τόνων η καθεμία, σε ένα κτίσμα διαστάσεων 20,72μ Χ 4,26μ Χ 4,26μ. Είναι οι πιο μεγάλες επεξεργασμένες πέτρες που έχουν βρεθεί ποτέ στη γη. Είναι ένα πραγματικό μυστήριο, ο τρόπος που μετακινήθηκαν και τοποθετήθηκαν οι πέτρες αυτές, ακόμα και με τα δεδομένα της σύγχρονης επιστήμης και της εφαρμοσμένης μηχανικής. Και είναι επίσης δεδομένο ότι οι Ρωμαίοι ποτέ δεν χρησιμοποιούσαν αυτό το είδος τοιχοποιίας, ώστε να τους αποδοθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο αρχικό κτίσμα.

Το μυστήριο αυξάνεται, όταν εξετάζοντας και αναλύοντας το κτίσμα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο τρόπος συγκρότησής του, τοποθετεί τις μικρότερες πέτρες στο κάτω μέρος, με τις μεγαλύτερες πιο ψηλά, και τις ακόμα πιο μεγάλες στην κορυφή της κατασκευής. Και σίγουρα στο κάτω μέρος των τριών σειρών που είναι πάνω από το έδαφος, πρέπει να βρίσκονται σαν βάση άλλες σειρές από πέτρες, μικρότερες από τις προηγούμενες, αλλά εν τούτοις μνημειακές στο μέγεθος.
Η Ρωμαϊκή παρέμβαση είναι ευδιάκριτη στο κτίσιμο του ναού του Δια, αφού έχουν δημιουργήσει την δική τους κατασκευή, χωρίς όμως να έχουν καλύψει την περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου. Τα μεγαλιθικά μνημεία δεσπόζουν εξαιτίας του όγκους τους, απομονώνοντας στο μάτι του παρατηρητή το μικρό για τη περίπτωση Ρωμαϊκό κτίσμα.
Η πίσω πλευρά του αρχαίου συγκροτήματος, που διατηρεί και τις πιο ογκώδεις κατεργασμένες πέτρες έχει δεχθεί μεγάλες παρεμβάσεις, στο πέρασμα των αιώνων, τόσο από τους Ρωμαίους, που τις θρυμμάτισαν για τον δικό τους ναό, όσο και από τους Άραβες, και τους Τούρκους, που αφού τις έσπασαν τις χρησιμοποίησαν για την κατασκευή, οχυρωματικών έργων. Μάλιστα είναι ευδιάκριτες οι σχισμές από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τα σκαψίματα όπου τοποθετήθηκαν δαυλοί για να φωτίζεται η περίμετρος. Οι πέτρες που δημιουργήθηκαν με τον θρυμματισμό, είναι τετραγωνισμένες και προσεκτικά τοποθετημένες στο τοίχο που δημιουργούν. Εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες, και θεωρούνται αντίστοιχες με αυτές των νησιών Μπιμίνι στις Βερμούδες, Θεωρούνται κυκλώπειες κατασκευές , αλλά δεν παύει να θεωρούνται ασήμαντες μπροστά στο μεγαλιθικό κι εντυπωσιακό μέγεθος των αρχικών, και αυτών που βρίσκονται στο κάτω επίπεδο του αρχαιολογικού συγκροτήματος.

Ο ναός Kafre στη Γκίζα κατασκευασμένος περίπου στην 4Η Δυναστεία ( 2.500 π.χ.), έχει μια αντίστοιχη τοιχοποιία με το Baalbek. Όμως τα σημεία που εφάπτονται οι τεράστιοι ογκόλιθοι είναι ασαφή, ανακριβή με κενά ανάμεσά τους, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την εξαιρετική ακρίβεια με την οποία δένουν οι ογκόλιθοι του Baalbek. Ο χρονικός προσδιορισμός της κατασκευής του ναού Kafre ( Chefren), που βρίσκεται στη σκιά της μεγάλης πυραμίδας της Γκίζας, είναι πολύ αργότερα από την εποχή που κατασκευάστηκε τα αρχαιολογικό συγκρότημα του Baalbek.

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Baalbek είναι ταυτόχρονα μυστήριο και ιστορία. Από τις Ρωμαϊκές και Τουρκικές παρεμβάσεις στις πάνω σειρές, συναντάμε χαμηλότερα μνημειακές τοιχοποιίες που θυμίζουν τους πιο πρόωρους πολιτισμούς μας (Αίγυπτος, Ίνκας, κλπ). Μα ακόμα χαμηλότερες οι εντυπωσιακές πέτρες των 1.500 τόνων η κάθε μια, κατεργασμένες και όχι αδέξια τοποθετημένες ( όπως στο Stonehenge) θέτουν τη σύγχρονη επιστήμη και την μηχανική απέναντι σε μεγάλα ερωτήματα. Φαίνεται, ότι κάποιος μυστηριώδης και άγνωστος πολιτισμός, μπόρεσε να κινήσει αυτές τις πέτρες, να τις τοποθετήσει τη μια πάνω στην άλλη, να τις τακτοποιήσει τέλεια και να τις ευθυγραμμίσει, πολύ πριν την αυγή των αρχαιότερων γνωστών πολιτισμών του πλανήτη μας. Ποιος άραγε ήταν αυτός ο πολιτισμός ;

ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!Πληκτρολογώντας την διεύθυνση http://www.atdhe.net
θα βλέπετε όλα τα αθλητικά γεγονότα,
Δ Ω Ρ Ε Α Ν .

exypno

Παγκρεατίτιδα, διατροφή & βότανα

Η παγκρεατίτιδα είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να προκληθεί από κατάχρηση οινοπνεύματος καθώς και από χολολιθίαση. Πιο σπάνια μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις της περιοχής, κάποια φάρμακα (π.χ. αζαθιοπρίνη) καθώς και από υπερλιπιδαιμία ή ακόμα και από κοιλιακά τραύματα. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων (30%) χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής δηλαδή παρουσιάζεται χωρίς προφανές αίτιο. Η χρόνια παγκρεατίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνους στο στομάχι, ναυτία, εμετούς, στεατόροια, απώλεια βάρους ενώ μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη καθώς και καρκίνου του παγκρέατος.
Ο ασθενής που έχει παγκρεατίτιδα πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές στη διατροφή του. Σημαντική είναι η μείωση της κατανάλωσης λιπαρών. Απαγορεύεται η κατανάλωση λιπαρών τυριών, πλήρες γάλα και πλήρες γιαούρτι, σοκολατούχου γάλακτος, ξηρών καρπών, αβοκάντο, αλλαντικών, κρόκου αυγού, τηγανιτά, λιπαρά κρέατα και φυσικά αλκοόλ. Παράλληλα κρίνεται σημαντική η πρόσληψη επαρκών υγρών (1,5lt την ημέρα).
Βότανα που συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το ταραξάκο (ρίζα), η υδραστίδα, η διοσκορέα και το αγριολάπαθο.

Κουβάτσος Φίλιππος, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Προφυλακτκό που παίζει μουσική!

Η Ουκρανία είναι μια χώρα που μαστίζεται από τον ιό του AIDS. Οι επιστήμονες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάδοση της χρήσης των προφυλακτικών και την ασφαλή ερωτική πράξη έτσι ώστε να σταματήσουν την μετάδοση της ασθένειας.

Αυτό έκανε και ένας Ουκρανός επιστήμονας ο οποίος είχε μια απίστευτη ιδέα, έτσι ώστε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του AIDS και να καταστήσει ταυτόχρονα το σεξ ακόμη πιο ευχάριστο, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Όπως δημοσιεύει το περιοδικό Κορεσπόντεντ, ο Ουκρανός επιστήμονας Κρικόρι Σοσόφσκι κατασκεύασε ένα προφυλακτικό που παίζει μουσική και μάλιστα, οι μελωδίες κορυφώνονται, ταυτόχρονα με την κορύφωση της... ερωτικής πράξης!

Το προφυλακτικό ενισχύεται από ένα μικροσκοπικό ηχείο και έναν αισθητήρα, όργανα τα οποία λειτουργούν ανάλογα με την ένταση του σεξ. Όσο πιο ανούσια δηλαδή είναι η ερωτική πράξη, τόσο πιο χαλαρή είναι και η μουσική, ενώ όσο πιο έντονη είναι η επίμαχη διαδικασία, τόσο πιο δυνατά και έντονα παίζει το προφυλακτικό!

Το προφυλακτικό έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι η μέτρια ποιότητα του ήχου. Το δεύτερο και ακόμη πιο σοβαρό είναι ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Γι' αυτό προσοχή. Εάν σκοπεύετε να αγοράσετε το μουσικό προφυλακτικό, σκεφτείτε πολύ καλά πρώτα.

Οι αλιγάτορες χρησιμοποιούν τα εσωτερικά τους όργανα ως «πηδάλιο»

Πώς μπορεί ένα μεγάλο υδρόβιο ερπετό να καταδυθεί κάτω από το θύμα του χωρίς να γίνει αντιληπτό; Ο αλιγάτορας μετατοπίζει τους πνεύμονές του για να αλλάξει κέντρο βάρους και να καταδύεται χωρίς να προκαλεί κυματισμούς, διαπιστώνουν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός αλιγάτορας (Alligator mississippiensis) μετακινεί τα εσωτερικά του όργανα χρησιμοποιώντας τους μύες του διαφράγματος, της κοιλιάς των πλευρών.

Χάρη σε αυτή τη μοναδική ικανότητα, οι γεμάτοι με αέρα πνεύμονες λειτουργούν ως μετακινούμενα όργανα πλευστότητας: Όταν ωθούνται προς τα πίσω, το κέντρο βάρος μετακινείται προς τα εμπρός και το ερπετό καταδύεται με το κεφάλι προς τα κάτω. Όταν αντίθετα οι πνεύμονες ωθούνται προς τα εμπρός, ο αλιγάτορας αναδύεται με το κεφάλι προς τα πάνω.

Η ασυνήθιστη αυτή μέθοδος «τους επιτρέπει να αλλάζουν αθόρυβα τη στάση τους στο νερό ώστε να μπορούν να επιτεθούν» δήλωσε στο Reuters η Τι-Τζέι Ουριόνα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι ερευνητές μελέτησαν νεαρούς αλιγάτορες τοποθετώντας τους ηλεκτρόδια που καταγράφουν τις μυικές συσπάσεις καθώς και ψηφιακές συσκευές που παρακολουθούν την κίνησή τους μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή με νερό.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο Journal of Experimental Biology.

H μελέτη ίσως εξηγεί γιατί οι αλιγάτορες διαθέτουν διάφραγμα, μια δομή γενικά ασυνήθιστη στα ερπετά. Μέχρι σήμερα οι βιολόγοι υπέθεταν ότι το διάφραγμα εμφανίστηκε στους μικρόσωμους προγόνους του αλιγάτορα που ζούσαν στην ξηρά πριν από 250 εκατ. χρόνια για να τους επιτρέπει να αναπνέουν και να τρέχουν ταυτόχρονα.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το διάφραγμα πρωτοεμφανίστηκε ως όργανο πλευστότητας. Οι ερευνητές υποθέτουν μάλιστα ότι η ίδια τεχνική ίσως εφαρμόζεται και από τους κροκόδειλους, ορισμένες υδρόβιες χελώνες, ακόμα και από αμφίβια όπως οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες.


Newsroom ΔΟΛ

Υπεραιωνόβιο θήραμα

Καμάκι του 19ου αιώνα βρέθηκε μέσα σε φάλαινα
Τμήμα ενός καμακιού που χρησιμοποιούσαν οι φαλαινοθήρες μέχρι τη δεκαετία του 1880 βρέθηκε σφηνωμένο βαθιά στο λαιμό μιας φάλαινας

που σκοτώθηκε από Εκιμώους τον περασμένο μήνα έξω από την Αλάσκα -το κήτος φαίνεται ότι είχε ηλικία έως και 130 ετών.


Το μεταλλικό αντικείμενο, τμήμα ενός εκρηκτικού βλήματος σε σχήμα βέλους, έχει μήκος σχεδόν εννέα εκατοστά. Βρέθηκε ανάμεσα στην ωμοπλάτη και τον λαιμό μιας φάλαινας της Γροιλανδίας, η οποία είχε μήκος 15 μέτρα και βάρος 50 τόνους.

Η ταυτοποίηση του αντικειμένου ήταν σχετικά εύκολη για τους ερευνητές, δεδομένου ότι αυτός ο τύπος καμακιού είχε κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πιθανότητα κατασκευάστηκε τον προπερασμένο αιώνα στο Νιου Μπέντφοντ, στη νότια ακτή της Μασαχουσέτης, σημαντικό κέντρο φαλαινοθηρίας εκείνη την εποχή.

Ο υπολογισμός της ηλικίας μιας φάλαινας της Γροιλανδίας (Balaena mysticetus) είναι δύσκολος, και συνήθως γίνεται με παρατήρηση των αμινοξέων που συσσωρεύονται με το χρόνο στους φακούς των ματιών. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ωστόσο ότι πρόκειται για ένα από τα πλέον μακρόβια θηλαστικά, με τα πιο ηλικιωμένα άτομα που έχουν εντοπιστεί να πλησιάζουν τα 200 χρόνια.

Η συγκεκριμένη φάλαινα πρέπει να ήταν τουλάχιστον ενός έτους όταν το καμάκι εκτοξεύτηκε εναντίον της, δεδομένου ότι οι φαλαινοθήρες απέφευγαν να ξηνυγούν μικρά.

Αν ήταν όντως 130 ετών, θα πρέπει να γεννήθηκε το 1877, όταν ο Τόμας Έντισον παρουσίαζε τη νεώτερη εφεύρεσή του, το φωνογράφο.

Οι Εσκιμώοι που σκότωσαν το κήτος τον περασμένο μήνα αντιλήφθηκαν ότι το καμάκι ήταν περίεργο και κάλεσαν στο χωριό τους τον βιολόγο Κρεγκ Τζορτζ από την τοπική υπηρεσία Αγριας Ζωής.

Αν και η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται σήμερα σε διεθνές επίπεδο. οι Εσκιμώοι της Αλάσκας, όπως και οι ιθαγενείς της περιοχής Τσουκότσκα της ανατολικής Ρωσίας και της Γροιλανδίας, έχουν άδεια από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας να κυνηγούν κάθε χρόνο έναν συγκεκριμένο αριθμό φαλαινών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

πουλια του αιγαίου μας ... Μαυροτσιροβάκος

Παρόλο που ο Μαυροτσιροβάκος ναι ένα από τα πιο κοινά μικροπούλια της Ελλάδας και ολόκληρης της Μεσογείου, παραμένει άγνωστος σε πολλούς. Μερικές ίσως εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια φωλιάζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Συχνά είναι το μόνο είδος πουλιού που φωλιάζει σε ξηρές θαμνώδεις περιοχές χαμηλών υψομέτρων με πουρνάρια και σχίνο, απουσιάζοντας μόνο από τις πολύ ανοιχτές φρυγανικές εκτάσεις. Ωστόσο, παρά την αφθονία του, συνήθως κανείς δεν του δίνει σημασία, αφού είναι κατά κανόνα μια απροσδιόριστη γκριζοκαφετιά φιγούρα που εξαφανίζεται μέσα στους θάμνους. Έτσι, σπάνια μπορούμε να δούμε από πού προέρχεται η δυνατή και χαρακτηριστική φωνή του, ένα αυστηρό τερέτισμα από κοφτούς, τραχείς φθόγγους. Μοναδική εξαίρεση στη διακριτική ζωή του Μαυροτσιροβάκου αποτελούν οι γαμήλιες επιδείξεις νωρίς την άνοιξη, όταν το αρσενικό τραγουδά εκτελώντας σύντομες πτήσεις πάνω από τις κορυφές των θάμνων.

T. Ακριώτης
Αυτός ο αρσενικός Μαυροτσιραβάκος πιάστηκε στα δίχτυα των ορνιθολόγων. Σημαντικό μέρος της επιστημονικής γνώσης γύρω από τα πουλιά έχει βασιστεί στην εξέτασή τους, στη σήμανσή τους με αριθμημένα δακτυλίδια και, τελικά, στην απελευθέρωσή τους.
A. Σπανός
Αρκετά είδη τσιροβάκου, όπως αυτός ο Κοκκινοτσιροβάκος (Sylvia cantillans), περνούν ή φωλιάζουν στο Αιγαίο. Όλοι τους, όμως, κρύβονται καλά στη βλάστηση και παρατηρούνται δύσκολα.

πουλια του αιγαίου μας ... Λευκοσουσουράδα

Σε μερικές πολύ μικρές βραχονησίδες δεν φωλιάζουν καθόλου μικροπούλια, επειδή η χερσαία έκταση είναι πολύ περιορισμένη για να παρέχει αρκετή τροφή. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Λευκοσουσουράδα, ένα από τα χαρακτηριστικότερα πουλιά της ακτής σε όλη την Ελλάδα. 'Aριστα προσαρμοσμένη σε μια ζωή στην άκρη του νερού, ελίσσεται ανάμεσα στους βράχους και τα κύματα εκμεταλλευόμενη πηγές τροφής όπως μικρά καρκινοειδή, απρόσιτες σε άλλα μικροπούλια. Τον χειμώνα ο ντόπιος πληθυσμός του είδους ενισχύεται με επισκέπτες από βορειότερες χώρες που διασκορπίζονται ακόμη και στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών.

A. Bonetti

Γ. Tσούνης

Η φωλιά
της Λευκοσουσουράδας
βρίσκεται καλά κρυμμένη
κοντά στην ακτή

Αγριοκρεμμύδα ή Σκυλλοκρεμμύδα

26skilokremida.jpg (20820 bytes)Ανήκει στην οικογένεια των Λειριωδών (Liliaceae) Το γνωστό σκυλοκρόμμυδο με τον πελώριο βολβό που σαν πάρει όλη του την ανάπτυξη φτάνει σε μέγεθος μικρής κεφαλής. Παρουσιάζει μακρύ στέλεχος, ως ένα μέτρο, με πολλά άνθη σε μεγάλο τσαμπί (μικρά κρινάκια) λευκά στο χρώμα. Τα φύλλα του είναι μακριά, πλατιά και λεία. Βγαίνουν αφού παρουσιασθούν τα άνθη, στο τέλος του καλοκαιριού με αρχές του φθινοπώρου. Ο χυμός της προκαλεί φαγούρα και φουσκάλες, όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Εξ αιτίας αυτής της ιδιότητας της η χρήση της είναι μεγάλη. Έκοβαν το κρεμμύδι της ψιλό - ψιλό, το ανακάτευαν με αλεύρι ή πίτουρο και το τοποθετούσαν κάτω από τις ρίζες τις ροδιάς και της αμυγδαλιάς σαν είδος ποντικοφάρμακου. Οι ποντικοί που έτρωγαν αυτό το μίγμα έσκαγαν. Το στέλεχός της το χρησιμοποιούσαν ως μέσο μαντικής για τον προσδιορισμό της καλής χρονιάς. Λένε ότι όταν είναι μεγάλη η ανθοφορία του, η χρονιά θα είναι καλή. Αν όμως τα άνθη του είναι λειψά η χρονιά δεν θα 'ναι καθόλου καλή.

Στη φαρμακευτική η χρήση του είναι μεγάλη. Είναι διουρητικό, τονωτικό της καρδιάς, αποχρεμπτικό στην περίπτωση βρογχίτη και κοκίτη, ενεργητικό στη σπλήνα και στην πνευμονία. Δεν ενδείκνυται η χρήση του στις περιπτώσεις νευρικών παθήσεων και παθήσεων της κοιλιάς. Σε μεγάλες δόσεις δρα σαν δηλητήριο.

Ποσειδωνίες, τα υποθαλάσσια δάση μας


"Φύκια" λένε οι περισσότεροι, εννοώντας τα ταινιόμορφα φυτά που όταν είναι ζωντανά σχηματίζουν πυκνές πράσινες συστάδες σε αμμώδεις βυθούς και που όταν ξεβράζονται (νεκρά) παίρνουν μια γκριζόμαυρη μορφή. Στην πραγματικότητά όμως τα ανώτερα αυτά φυτά λέγονται Ποσειδωνίες, γιατί προέρχοντια από την ξηρά. Οι κοντινότεροι συγγενείς του δημιουργούν παγκοσμίως εκτεταμένα λιβάδια σε όλους σχεδόν τους ρυχούς βυθούς με αμμώδη πυθμένα. Η σημασία της προστασίας τους είναι άκρως σημαντική.

Τα υποθαλάσσια φυτά μας ή Ποσειδωνίες είναι ανθόφυτα με τους κοντινότερους συγγενείς του ευρέως κατανεμημένους σε όλους τους ωκεανούς της γής. Ανθίζουν όπως όλα τα ανθόφυτα της στεριάς καθώς προσαρμόστηκαν στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια συναντώνται σε όλες τις παράκτιες ζώνες παγκοσμίως εκτός από την Ανταρκτική και καταλαμβάνουν περίπου το 1/10 της επιφάνειας των μαλακών υποστρωμάτων μέχρι το μέγιστο βάθος στο οποίο φτάνουν και που δεν ξεπερνούν τα 50 μ. Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι, ως επί το πλείστον, ένας από τους βασικούς τύπους παράκτιων οικοσυστημάτων. Κοινό χαρακτηριστικό για τα είδη υποθαλάσσιων φυτών είναι η ικανότητα δημιουργίας εκτεταμένων, συνήθως κάποια χιλιόμετρα ευρέων λιβαδιών.

Τα υποθαλάσσια αυτά λιβάδια ανήκουν στα πλέον πολυποικίλα και για τον λόγο αυτό ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα υποθαλάσσια λιβάδια σήμερα, μαζί με τους κοραλλιογενείς ύφαλους και τις μαγκρόβιες περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, παγκοσμίως ανήκουν στην λεγόμενη “κόκκινη λίστα” της Διεθνής Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης ( IUCN ). Τα υποθαλάσσια λιβάδια έχουν σε πολλες περιοχές μειωθεί ή εξαφανιστεί τελείως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Περιέργως, η μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου προέρχεται από τα φύκια καθώς η θάλασσα φροντίζει και για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Μέγιστη είναι όμως η σημασία για την διατήρηση της υποθαλάσιας ζωής για τον εξής απλό λόγο: βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

1. Προστατεύει κατά της διάβρωσης

2. Οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα νερού

3. Αυξάνει την παραγωγή εμπορεύσιμων ειδών

4. Αποτελεί το μαιευτήριο των ψαριών

5. Φιλοξενεί εποχικούς επισκέπτες (ψάρια) για αναπαραγωγή και τροφή

6. Συνδράμει σημαντικά στη βιοποικιλότητα της παράκτιας ζώνης

7. Παράγει οξυγόνο

8. Δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα

Τα φύλλα των υποθαλάσσιων λιβαδιών μειώνουν την ενέργεια των κυμάτων και οι ρίζες τους δεσμεύουν και σταθεροποιούν το υπόστρωμα. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας λειτουργούν επίσης ως ιζηματοπαγίδες που απομακρύνουν ρυπογόνα οργανικά από το νερό και παρέχουν καθαρότερο νερό. Επίσης, δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύουν στο ίζημα. Παρέχουν υψηλή ποικιλία ειδών με την παροχή τροφής και καταφυγίου καθώς αποτελούν και το "μαιευτήριο" των ψαριών.

Σε πρόσφατη έρευνα του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου – Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που πραγματοποιήθηκε στις παράκτιες περιοχές της Ρόδου 39 είδη ψαριών ανάμεσα τους ο άσπρος και μαύρος γερμανός, το μελανούρι, ο λούτσος, η γόπα, ο σπάρος, το μπαρμπούνι, η κουτσομούρα, το λιθρίνι κ.α. χρησιμοποιούν την Ποσειδωνία για να περάσουν τα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια χαρακτηρίζονται ως πολυποίκιλες τόσο για ζώα όσο και για φύκη. Για τον λόγο αυτό οι Ποσειδωνίες έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική βιοποικιλότητα, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχουν σκληρά υποστρώματα. Σημειώνεται εδώ πως οι Ποσειδωνίες είναι πολύ ωραίες και συναρπαστικές περιοχές για κατάδυση και υπαίθριας δραστηριότητας καθώς είναι περιοχές με μεγάλη πιθανότητα τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η παγκόσμια οικονομική αξία όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα υποθαλάσσια λιβάδια (παγκόσμια επικάλυψη 180.000 χλμ²) εκτιμάται σε 2,59 τρισεκατομμύρια ευρώ ανα έτος (σε αντίθεση με τα δάση: 3,2 τρισεκατομμύρια ανα έτος).

Τα υποθαλάσσια λιβάδια βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, υπερφορτωμένα από τη ανθρώπινη δραστηριότητα και τις κλιματικές αλλαγές, καθώς περίπου το 20% των υποθαλάσσιων λιβαδιών παγκοσμίως έχει εξαφανιστεί την τελευταία δεκαετία και που είναι άμεσα συνδεόμενη με την ανθρώπινη δραστηριότητα στην παράκτια ζώνη.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια είναι σημαντικό είδος δείκτης για την υγεία παράκτιων οικοσυστημάτων και χρησιμοποιείται τόσο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα όσο και από την Συνθήκη της Βαρκελώνης για την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο. Οι μηχανισμοί απώλειας παγκοσμίως διαφέρουν καθώς διατάξεις και νομοθεσίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στις κράτη μέλη της Ευρωπαϊκης Ένωσης όπως η Ελλάδα, οι χρήζοντες προστασίας οικότοποι περιγράφονται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στη Ρόδο, η Ποσειδωνία προστατεύεται κατά των συρόμενων εργαλείων μόνο από το Ευρωπαϊκό δίκτυο ΝATURA 2000 στις περιοχές της Απολακκιάς.

Σήμερα τα λιβάδια Ποσειδωνίας απειλούνται έντονα κυρίως από τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατες) που ξεριζώνουν μεγάλες εκτάσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως η θάλασσα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα καθώς είναι και η μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου (60% της παραγωγής οξυγόνου προέρχεται από την θάλασσα). Παράλληλα, αυτό που δεν βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Η καταγραφή της χωρικής διακύμανσης της Ποσειδωνίας στο Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο κρίνεται άκρως απαραίτητη έτσι ώστε να προβλεφθεί τυχόν απώλεια ενός τόσο κοινωνικο-οικονομικά απαραίτητου οικοτόπου.


Σύνταξη : Στέφανος Καλογήρου, Dr . Σιούλας Ανδρέας, Μαρία Corsini -Φωκά

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ( E Λ. ΚΕ.Θ.Ε.) – Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

Εστιατόριο ενθαρρύνει την…στενή επαφή!

FREE photo hosting by Fih.grΈναν πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκε εστιατόριο από το Τορόντο του Καναδά για να προσελκύσει ερωτευμένα ζευγαράκια για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Έστειλε e-mail διαφήμισης στο οποίο έγραφε:
«Σκεφτήκατε ποτέ να πάτε πέρα από την κρεβατοκάμαρα;;»

Με αυτό εννοούσε πως δίνει το ελεύθερο σε όσους επισκεφτούν το εστιατόριο από τις 12 ως τις 15 Φεβρουαρίου να πάνε μια…βόλτα από την τουαλέτα.

Μάλιστα το πάνε ακόμα παραπέρα, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρχει καμαριέρα που θα φροντίζει συνεχώς για την καθαριότητα του χώρου!!
Και μετά σου λέει χρειάζομαι τον Μποτρίνι για να πάει καλά το εστιατόριο.

Στο Τορόντο βρήκαν από μόνοι τους τη λύση!!

Καλές δουλειές!

sexy - hot ξανθιά με ... ψηλές γόβες

για ολόκληρη την gallery επισκεφτείτε την AGENDA του Rc-Cafe

Διαστημικες αποικιες .... Σπιτι μου σπιτακι μου

Από την αρχή της ιστορίας του ο άνθρωπος ένοιωθε την ανάγκη να εξερευνήσει,να αποκομίσει γνώση και να δαμάσει το άγνωστο. Το ανθρωπινό γένος πάντα έσπρωχνε τον δείκτη της εξέλιξης είτε με το μέγεθος του ανθρωπίνου νου είτε με την παντελή έλλειψη του μέσα από επαναστάσεις, βίαιους πολέμους ,η ακόμη και με ¨ειρηνικούς¨ αποικισμούς. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε βάθος για τον αποικισμό της Μεσογείου από τους αρχαίους Έλληνες , η ακόμη για τον αποικισμό του Νέου Κόσμου από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους. Αυτό όμως που ίσως να μην είναι γνωστό η τουλάχιστον δεν έχει συνειδητοποιηθεί, είναι ότι όλα τα μεγάλα βήματα της ανθρωπότητας είχαν ένα κοινό παρανομαστή! Την ανάγκη για εξέλιξη είτε για οικονομικούς είτε για κοινωνικοπολιτικούς λόγους.Φτάνοντας στην σημερινή εποχή,σ την δική μας εποχή βλέπουμε ότι οι καταστάσεις πλέον έχουν ωριμάσει για να κάνουμε το επόμενο πλέον βήμα!Την αποίκηση του Διαστήματος.
Ο πλανήτης μας πλέον λόγο του υπερπληθυσμού και της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού του πλούτου κοντεύει να καταντήσει μια πρασινογάλαζη γκαρσονιέρα που όσο πάει και γίνεται πιο μικρή. Στα 1950 λέγαμε ότι ο πληθυσμός του πλανήτη φτάνει αισίως τα 3δις, εν έτη 2001 βρισκόμαστε στα 5δις και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι μάλλον δυσοίωνες μιας και ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Επίσης η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη για να ικανοποιήσουμε την υπερκαταναλωτική μας μανία μόλις τώρα έχει αρχίσει να γίνεται προφανής με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων περί της εξαντλήσεως των ενεργειακών μας πόρων που για πολλούς μπορεί να φαίνονται ψιλά γράμματα άλλα μπορούν να οδηγήσουν το ανθρώπινο γένος μετά από όλα αυτά τα μεγάλα βήματα σε ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω,σε ένα τεχνολογικό Μεσαίωνα στερώντας μας όλα αυτά τα τεχνολογικά αγαθά που έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει. Για αυτό είναι πλέον πολύ σίγουρο ότι ο μόνος δρόμος που μας μένει να ακολουθήσουμε είναι προς τα πάνω για άλλο ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Στο διάστημα βρίσκονται ¨ανεξάντλητες¨ πήγες φυσικού πλούτου και τα εισαγωγικά μπαίνουν γιατί είναι γνωστή η ικανότητα του ανθρώπου να μετατρέπει το ανεξάντλητο σε δυσεύρετο. Επίσης το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μπορεί να λυθεί εν μια νυκτί με το αχανές του σύμπαντος. Βεβαία όλες αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να συμβούν από την μια στιγμή στην άλλη.
Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες Διαστημικές αποικίες θα βρίσκονται κοντά στην Γη και θα αποτελέσουν τον προθάλαμο για την περαιτέρω εξερεύνηση του Σύμπαντος. Μιλάμε για τεράστιους δίσκους σαν την ρόδα ενός ποδηλάτου οι οποίοι θα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους για να δημιουργήσουν συνθήκες τεχνητής βαρύτητας ώστε να διευκολύνεται η διαβίωση των ανθρώπων που θα μένουν και θα εργάζονται εκεί. Αυτός ο πρώτος Διαστημικός σταθμός θα εξυπηρετεί σαν τον ενδιάμεσο μεταξύ Γης και Σελήνης μιας και οι εκτοξεύσεις από το διάστημα κοστίζουν πολύ λιγότερο από ότι από την Γη. Την ενεργεία του θα την παίρνει από τον Ήλιο ο οποίος θα τροφοδοτεί με ενεργεία τα συστήματα διαβίωσης για 10.000 ανθρώπους όπως υπολογίζεται. Το πρώτο μοντέλο μιας τέτοιας Διαστημικής αποικίας πρώτος σχεδίασε ο Αμερικανός Φυσικός O`Neil το 1977 δίνοντας ένα πολύ ακριβές μοντέλο των διαστημικών αποικιών του μέλλοντος.
Μετά από αυτές τις πόλεις του διαστήματος το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία αποικιών στην Σελήνη .Η Σελήνη με τα πλούσια κοιτάσματα πολύτιμων μέταλλων μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη σε αυτούς που θα τα εκμεταλλευτούν πρώτοι. Επίσης με την βαρύτητα στο ένα έκτο από την Γήινη βαρύτητα ,καταργούνται τα περισσότερα φράγματα για την πιο συστηματική εξερεύνηση του διαστήματος.

Οι πρώτες αποικίες στο Φεγγάρι προβλέπεται να αποτελούνται κυρίως από κοινότητες εξειδικευμένων εργατών άλλα και πολύ καταρτισμένων επιστημόνων. Η κύρια αποστολή τους θα είναι η εξόρυξη πρώτων υλών, άλλα και η κατασκευή διαστημοπλοίων με τα οποία θα ξεκινήσουμε για πιο μακρινούς αποικισμούς. Ακόμη προβλέπεται να λειτουργήσουν και σαν εμπορευματικοί σταθμοί για την διακομιδή αγαθών στην Γη από τις πιο μακρινές αποικίες άλλα και από την Σελήνη.

Κείμενο: Γιάννης Δρίνης

Ψάρι δάγκωσε θανάσιμα τα .... πέη τους

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Melbourne Herald Sun", το ψάρι-δολοφόνος εντοπίστηκε στην λίμνη Sepic στην Νέα Γουινέα και το δάγκωμα του στάθηκε μοιραίο για δύο άντρες που έχασαν την ζωή τους από ακατάσχετη αιμορραγία. Τα συγκεκριμένα ψάρια, που ανήκουν στην κατηγορία pacu, θεωρούνται συγγενείς των πιράνχα και είναι γνωστά ως "ψάρια-βαμπίρ"!!

Οι άτυχοι άνδρες βρέθηκαν στην λίμνη τον Ιούνιο του 2001 με διαφορά μιας ημέρας ο ένας από τον άλλον και όπως όλα δείχνουν έκαναν το μοιραίο λάθος να ουρήσουν μέσα στον ποταμό. Αμέσως το ψάρι εντόπισε την μυρωδιά των ούρων και την ακολούθησε κατα μήκος του ποταμου κολυμπώντας με μεγάλη ταχύτητα αναζητώντας την...πηγή της.

Πριν οι άνδρες προλάβουν να...κουμπώσουν τα παντελόνια τους , το ψάρι πήδηξε πάνω τους και με τα κοφτερά του δόντια δάγκωσε θανάσιμα τα πέη τους. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που ανέλαβε την υπόθεση ο θάνατος και των δύο ανδρών προήλθε από ακατάχετη αιμοραγία λόγω πληγών στα γεννητικά τους όργανα. Και στα δύο περιστατικά δεν υπήρχε κάποιος αυτόπτης μάρτυρας οπότε δεν μπορεί κανείς να πει με απόλυτη σιγουριά τι προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό των άτυχων ψαράδων.Ο θαλάσσιος βιολόγος κ.Ian Middleton δήλωσε στην εφημερίδα "Melbourne Herald Sun":
"Το ψάρι αυτό υπάρχει και δεν είναι το μόνο. Ανάλογες φήμες κυκλοφορούν και για τα candiru που πρωτοεμφανίστηκαν στον Αμαζόνιο. Ξέρουμε οτι ζουν σε ποτάμια και ότι στην κάτω γνάθο τους έχουν δόντια κοφτερά και μακρυά που μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα. Το πιθανότερο είναι οτι τρέφονται με έντομα αλλά είμαστε πλέον σχεδόν βέβαιοι οτι έλκονται από την μυρωδιά των ούρων την οποία και ακολουθούν μέχρι να εντοπίσουν την πηγή της. Δεν έχω στοιχεία για να σας απαντήσω εάν επιτίθενται και δαγκώνουν τα γεννητικά όργανα των ανδρών - ενδεχομένως να λαμβάνουν την μυρωδιά των ούρων ως απειλή. Ίσως πάλι όλα αυτά να είναι απλώς φήμες!!"

Δείτε στο ερασιτεχνικό βίντεο το ψάρι με την ανθρώπινη οδοντοστοιχία. Αν πράγματι ήταν ένα τέτοιο που επιτέθηκε στους δύο άντρες, τότε φανταστείτε να σας δαγκώσει το συγκεκριμένο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας!

Τα παιδιά που περνάνε ώρες με τον παππού και τη γιαγιά, παχαίνουν περισσότερο


Όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Η ανάλυση 12.000 τρίχρονων παιδιών έδειξε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι αυξημένος κατά 34% αν η γιαγιά και ο παππούς φροντίζουν το παιδί όλη μέρα, επειδή π.χ. οι γονείς λείπουν στη δουλειά, ενώ ο κίνδυνος αυξημένου βάρους είναι κατά 15% αυξημένος αν ο παππούς και η γιαγιά φροντίζουν το παιδί μόνο για λίγες ώρες την μέρα. Αντίθετα, τα παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά να τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), υπό την καθηγήτρια Κάθριν Λο και δημοσιεύτηκε στο “International Journal of Obesity” (Διεθνές Περιοδικό Παχυσαρκίας), σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί μέχρι τώρα στην επίπτωση που έχει ο τρόπος φροντίδας των παιδιών για βάρος τους, παρόλο που αυτός επηρεάζει τόσο τη διατροφή όσο και την φυσική άσκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, η πιθανότητα παχυσαρκίας αυξάνει στις οικογένειες ανώτερου κοινωνικού-οικονομικού επιπέδου.

Ο κίνδυνος αύξησης του βάρους του παιδιού αυξάνεται (αλλά λιγότερο σε σχέση με την φροντίδα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες) ακόμα και όταν το παιδί το επιβλέπουν φίλοι και άλλοι συγγενείς, αλλά μόνο όταν αυτό συμβαίνει όλη την μέρα.

Επειδή οι γονείς συνήθως θεωρούν τη γιαγιά και τον παππού την καλύτερη εναλλακτική λύση για τη φροντίδα του παιδιού, όταν οι ίδιοι λείπουν στη δουλειά, η μελέτη συνιστά να υπάρξουν συμβουλές στους ηλικιωμένους για θέματα διατροφής και σωματικής άσκησης, ώστε να μην βλάπτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, τα εγγόνια τους.

«Έχασαν» ολόκληρο... νησί εξαιτίας του GPS

gps Τα συστήματα αυτόματης πλοήγησης με τη βοήθεια δορυφορικού στίγματος (τα γνωστά σε όλους μας GPS) είναι πολύ χρήσιμα, αρκεί να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν τα χρησιμοποιεί, γιατί ένα ανεπαίσθητο λαθάκι μπορεί να σας στείλει μίλια μακριά από τον προορισμό σας.


Ένα ζευγάρι Σουηδών τουριστών, που επισκέφτηκαν την Ιταλία και θέλησαν να βρεθούν στο διάσημο τουριστικό νησί Capri, εμπιστεύτηκαν απόλυτα το GPS που είχαν στο αυτοκίνητό τους και βρέθηκαν στην πόλη Carpi στα βόρεια της χώρας.
Το λάθος τους ήταν η λανθασμένη εισαγωγή προορισμού στο GPS, αφού γράφοντας βιαστικά αντέστρεψαν τη σειρά των γραμμάτων «p» και «r».

Έτσι, το GPS τους οδήγησε με απόλυτη ακρίβεια στην πόλη Carpi, η οποία βρίσκεται 650 χλμ μακριά από τον νησί που ήθελαν να επισκεφτούν οι δύο τουρίστες. nisi

απίστευτο......

Μας κρύβουν εξωγήινα ντοκουμέντα;

Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
Καθηγητής Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Δεν πιστεύω ότι οι "υπερδυνάμεις" έχουν στοιχεία της μορφής των εξωγήινων τεκμηρίων, ότι έχουν δηλαδή κομμάτια από ένα σκάφος διαστημικό. Επίσης δε πιστεύω ότι γνωρίζουν τίποτα περισσότερο από τους Γάλλους. Αυτά που γνωρίζει η πρώην Σοβιετική Ένωση είναι ίδια με αυτά που γνωρίζει η Αμερική, απλώς η Ρωσία διακωμωδεί τους πολίτες της με το να τους βγάζει φρενοβλαβείς εντός εισαγωγικών και λέγοντας πως έχουν παραλήρημα μιλώντας με εξωγήινους για να γελοιοποιήσουν το θέμα, απλώς το κρατάει μυστικό για τους δικούς της λόγους. Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο θέμα μπορεί να δημιουργήσει πανικό. Σας υπενθυμίζω ότι όταν το 1958 ο Όρσον Ουέλες μιλούσε για Αρειανούς, έγινε μια κατάσταση πρωτοφανής στην Αμερική! Βέβαια, υπάρχει τρόπος κανείς να μιλήσει στην ανθρωπότητα για όλα αυτά τα πράγματα: με τον τρόπο των Γάλλων. Δεν έγινε κανένας πανικός στη Γαλλία.»

Ξενοφών Μουσσάς
Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο. Απ’ την άλλη μεριά, όμως, θεωρώ πως με την πάροδο των χρόνων θα είχε διαρρεύσει όπως έχουν διαρρεύσει ουσιαστικά όλα τα μυστικά ή πάρα πολλά από τα μυστικά που έχουν. Δεν το θεωρώ πολύ πιθανό. Σίγουρα κρύβουν πολλά απ’ όσα γνωρίζουν όλα τα κράτη. Όχι μόνον οι δύο, αλλά και οι τρεις ή οι πέντε μεγάλες δυνάμεις όπως αποκαλούνται. Αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι αν είχαν πράγματι στη διάθεσή τους τέτοιες παρατηρήσεις, θα είχαν διαρρεύσει.»Σταμάτης Κριμιζής
Επίτιμος Διευθυντής Τμήματος Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστημίου John Hopkins, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA)

«Να σας πω, έχω ζήσει στις ΗΠΑ τα τελευταία πενήντα χρόνια και είμαι πεπεισμένος ως κοινός πολίτης αλλά και ως επιστήμων που έχει λάβει μέρος σε πολλές επιτροπές της κυβερνήσεως ότι είναι αδύνατο να κρατηθεί ο,τιδήποτε μυστικό σε τούτη τη χώρα. Εάν θέλει κάποιος να μάθει κρυφά υποτίθεται αμυντικά μυστικά των Η.Π.Α. δεν έχει παρά να διαβάσει το περιοδικό “Aviation Week & Space Technology”. Ο κάθε δημοσιογράφος σε αυτό το περιοδικό έχει αντικειμενικό σκοπό να επιδιώξει κάποια αποκάλυψη για να κάνει την καριέρα του.
Πρέπει να σκεφτούμε ότι για να κρατηθεί ένα μυστικό πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να το κρατήσουν. Και όλοι μας ξέρουμε ότι η ανθρώπινη φύση δεν ενδείκνυται για να κρατήσει μυστικά και να τα μεταφέρει με τέτοιο τρόπο που κανείς ποτέ δεν θα πει τίποτα. Έτσι λοιπόν εγώ τουλάχιστον είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει τίποτα κρυφό τεχνολογικά όσον αφορά στα υποτιθέμενα Α.Τ.Ι.Α.. Δεν ξέρω για τη Ρωσία αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Αμερική δεν υπάρχουν.»

Αθηνά Κουστένη
Αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων, Πρωταρχικός Επιστημονικός Σύμβουλος για την αποστολή της ESA στον Τιτάνα

«Όχι.Δεν αποδέχομαι κανένα τέτοιο σενάριο »

Σταμάτης Αλαχιώτης
Καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Η έρευνα είναι σχεδόν παγκοσμιοποιημένη. Δεν υπάρχουν ερευνητικά μυστικά και επομένως ένα τέτοιο μυστικό δε θα μπορούσε να κρατηθεί. Δεν πιστεύω ότι έχουν τέτοιου είδους μυστικά άλλα και αν είχαν δεν νομίζω ότι μπορούν να κρατηθούν. Άλλωστε είναι και θέμα prestige. Αν κάποια χώρα είχε κάποιο τέτοιο στοιχείο, αντί να το κρατήσει, θα το αξιοποιήσει κατά το δοκούν για δική της ωφέλεια.Μην ξεχνάμε το “Sputnik shock” στην Αμερική: όταν εκτοξεύτηκε από την τότε Σοβιετική Ένωση ο δορυφόρος Sputnik, οι Αμερικανοί έπαθαν που τους ξεπέρασαν οι Σοβιετικοί στην τεχνολογία, και από τότε άλλαξε η κατεύθυνση της παιδείας και της εκπαίδευσης στην Αμερική. Αυτά τα πράγματα δεν κρατιώνται επομένως μυστικά, και ίσως καλλιεργούνται για λόγους φαντασίας, για λόγους εντυπωσιασμού κ.τ.λ.»Ανδρέας Θεοφίλου
Πυρηνικός Φυσικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

"Αυτό δεν έχει απολύτως καμία βάση!"

Γιώργος Ροδάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής και Εξελικτικής Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

«Πιστεύω πως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία για εξωγήινους, και ότι όλα αυτά είναι παραφιλολογία.»

Διονύσης Σιμόπουλος
Διευθυντής «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ»

«ΌΧΙ. Με κεφαλαία γράμματα ΟΧΙ! Ξέρετε, ακόμη και ο Μήδας που δημιούργησε αυτιά γαϊδάρου,ο κουρέας του ο καψερός ήθελε να το βγάλει από μέσα του και πήγε στην ποταμιά να πει το μυστικό. Μια τέτοια ανακάλυψη, μια τέτοια πραγματικότητα είναι αδύνατον να μείνει κρυφή για περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα. Από εκεί και έπειτα θα το ξέρει όλος ο κόσμος. Είμαι 1000% βέβαιος ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Από εκεί και έπειτα όποιος θέλει να τα πιστεύει αυτά με γεια του με χαρά του.»

Παναγιώτα Πρέκα
Επίκ. Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Όχι δεν το δέχομαι.»Νίκος Κατσαρός
Χημικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Έχω την βεβαιότητα ότι και οι δύο υπερδυνάμεις έχουν στοιχεία σχετικά με τη ζωή στο διάστημα και την επικοινωνία με άλλες μορφές ζωής, όμως τα κρατούν ως επτασφράγιστα μυστικά για τους δικούς τους σκοπούς και για τους δικούς τους λόγους περιμένοντας να τα αξιοποιήσουν σε κάποια στιγμή. Βέβαια, το πόσο αξιόλογα είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι οπωσδήποτε έχουν τέτοιου είδους στοιχεία και κάποια στιγμή θα τα εκμεταλλευθούν. Εκείνο που εύχομαι εγώ εύχομαι εγώ είναι ότι κάποια στιγμή θα τα μοιραστούν όλες οι μεγάλες δυνάμεις για τον κοινό αυτό σκοπό διότι σε κάποια στιγμή το διάστημα θα είναι ο κοινός στόχος όλης της ανθρωπότητος. Καλύτερα λοιπόν να προετοιμαστούμε από τώρα.»

Χρίστος Γούδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής Καθηγητής στον Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Εκείνο το οποίο κάνουνε οι υπερδυνάμεις, ιδιαίτερα οι Η.Π.Α. και η Ρωσία, είναι να κάνουνε την διαχείρηση και χειραγώγηση, αν θέλετε, συστημάτων πίστεως. Επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουνε στο θέμα των Α.Τ.Ι.Α., το χρησιμοποιούνε σαν προπέτασμα και σαν μάσκα. Αφενός μεν για να καλύπτουνε διάφορα προγράμματα τεχνολογικά τα οποία παραμένουνε μυστικά, και αφετέρου πολλές φορές για να προβάλουν και τον εαυτό τους στηρίζοντας την υπόθεση ότι έρχονται σε επαφές με εξωγήινους.
Να σας θυμίσω ότι στην υπόθεση Ρόζγουελ, την οποία δημιούργησε η πτώση ενός αερόστατου από το πρόγραμμα που είχαν οι Αμερικανοί το 1947 – 1948 - και που έστελναν αερόστατα πάνω από τη Σοβιετική Ένωση με ανιχνευτές μετρήσεως ραδιενέργειας για να δουν αν οι Ρώσοι κάνουν πυρηνικές δοκιμές – ότι πρόβαλαν το θέμα των U.F.O. Και παρακολουθούσαν τα αερόστατά τους από τις δημοσιεύσεις του σοβιετικού τύπου που έλεγαν ότι ένα U.F.O. εμφανίστηκε στην τάδε πόλη, στην τάδε πόλη, και στην τάδε πόλη. Ένα πρόφατο δε περιστατικό πολύ γνωστό και συγκεκριμένο, την Αμερική κάποιος έπεσε σε μια εκπομπή σε συγκεκριμένη συχνότητα ενός προηγμένου αμερικανικού συστήματος επικοινωνίας όπου μιλούσαν συνθηματικά, και νόμισε ότι μιλά και προσλαμβάνει την επικοινωνία με εξωγήινο. Πράκτορες των Ηνωμένων Πολιτειών τον προσέγγισαν όταν το δημοσιοποίησε, και του ενίσχυσαν αυτή την εντύπωση, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να υποστεί ένα σοβαρό νευρικό κλονισμό και να νοσηλευθεί σε ψυχιατρείο.Κι όλα αυτα γιατί δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί το μυστικό σύστημα επικοινωνίας. Είναι ευκολότερο να νομίζεις ότι ασχολείσαι με εξωγήινους παρά να βλέπεις τα αεροσκάφη και τα πειράματα με αεροσκάφη των Αμερικανών.
Πέραν αυτών, μέσω των ομάδων των ανθρώπων που ασχολούνται με τα Α.Τ.Ι.Α. αντιλαμβάνονται τι ακριβώς γνωρίζουμε για αυτό το θέμα, και επίσης αντιλαμβάνονται ενδεχομένως και projects τα οποία κάνει ο αντίπαλος.Με απλά λόγια οι κυβερνήσεις αυτές ενισχύουν τις απόψεις ανθρώπων που πιστεύουν ότι υπάρχουν Α.Τ.Ι.Α. με σκοπό να καλύψουν τα διάφορα μυστικά projects τα οποία έχουνε. Δηλαδή μια περίπτωση στο Βέλγιο όπου το 1980 έβλεπε ο κόσμος, πολύς κόσμος, πάνω στους ουρανούς του Βελγίου συγκεκριμένα φωτάκια σε σχήμα – ένα τρίγωνο φωτεινών πηγών το οποίο εκινήτο - προφανώς ήταν ένα από τα υπερσύγχρονης τεχνολογίας αεροσκάφη, το Αουρόρα ή κάποιο άλλο το οποίο δοκιμάζουν οι Αμερικανοί."Μιχάλης Τσαμπαρλής
Επικ. Καθηγητής Τμήματος Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Μέσα στις υπερδυνάμεις συγκαταλέγω και την Κίνα και την Ινδία,και δεν ξέρω αν θα παραμείνουν οι δύο που λέτε στο άμεσο μέλλον. Το αν έχουν μυστικά κ.τ.λ., το ξέρουν μόνο οι ίδιοι. Οποιοσδήποτε πει ότι ξέρει νομίζω ότι θα είναι γραφικός.»

Συντάκτης: Όλγα Τάντου
pylestv

Αρχαία Μυστήρια-Καβείρια μυστήρια

Είναι κοινά αποδεκτό ότι στους αρχαίους πολιτισμούς οι μυστηριακές τελετές, ήταν πολύ σημαντικές τόσο για την τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος, όσο και για την διεύρυνση των πνευματικού ορίζοντα των υποψηφίων προς μύηση σε αυτά, όπως η μαρτυρία του Πίνδαρου μας αποκαλύπτει:

"Ευτυχής εκείνος ο οποίος αφού είδε αυτό το θέαμα, κατέρχεται στα βάθη της Γης. Γνωρίζει το τέλος της ζωής, γνωρίζει την Θεία πηγή".

Τα αρχαιότερα μυστήρια στην αρχαία Ελλάδα, ίσως ήταν τα Κρητομινωικά, τα οποία επηρέασαν τα μετέπειτα Καβείρια, τα Διονυσιακά-Ορφικά, και τα Ελευσίνια. Η "εσωτερική" διδασκαλία των Καβείριων μυστηρίων ήταν "η γέννηση του ανθρώπου", ενώ των Ελευσίνιων (εκ του "ελεύω"-ελευθερώνομαι) η συμβολική παράσταση της ψυχής, της καθόδου της στην ύλη, μετά την ανάληψη της και την επιστροφή της στην αιώνια ζωή. Η δομή των μυστηρίων βασιζόταν σε τρία στοιχεία: τον μύθο, την τελετή, και την μύηση, ενώ επτά ήταν κυρίως τα στάδια ή οι βαθμίδες που οδηγούσαν στην ολοκλήρωση της μύησης στα μυητικά συστήματα: Καθαρμός, Χρίσμα, Περιβολή, Ιερός λόγος, Ενθρονισμός, Ιερογαμία, Εποπτεία. (Στην Χριστιανική εκκλησία αντιστοιχούν στο Βάπτισμα, Χρίσμα, Εξομολόγηση, Θεία ευχαριστία, Ιεροσύνη, Γάμος, Ευχέλαιο). Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στα Καβείρεια μυστήρια, για τα οποία σώζονται πολύ λίγες μόνο πληροφορίες, ήδη από τα παλαιά ακόμη χρόνια. Ο Στράβων, γράφει σχετικά με τις λίγες πληροφορίες που γνώριζαν την εποχή του :

"Διά τους εν Σαμοθράκη τιμωμένους Θεούς πολλοί έχουν είπει ότι είναι οι Κάβειροι οι ίδιοι, αλλ' ούτε αυτοί οι ειπόντες τούτο, ημπορούν να μας είπουν οποίοι τινές είναι οι Κάβειροι".

Η αρχή τέλεσης των Καβειρίων μυστηρίων χάνεται στα βάθη της Ελληνικής προϊστορίας. Οι γνώμες των αρχαίων πηγών διίστανται. 'Αλλοι όπως ο Ηρόδοτος, υποστηρίζουν ότι η λατρεία των Καβείρων ήταν αυτόχθων μυστηριακή λατρεία των Πελασγών, ενώ άλλοι όπως ο Στησίμβροτος που καταγόταν από την Θάσο, υποστηρίζουν η λατρεία τους εισήχθη στον Ελλαδικό χώρο από την Ανατολή. Συγκεκριμένα ο Ηρόδοτος γράφει για την προέλευση των μυστηρίων:

"Αυτά και πολλά άλλα τα οποία εγώ θα υπομνήσω παρέλαβαν οι Έλληνες παρά των Αιγυπτίων, ότι Δε τα αγάλματα του Ερμού έχουν τα αιδοία ορθά, τούτο δεν το έμαθον παρά των Αιγυπτίων, αλλά παρά των Πελασγών μεν το έμαθον πρώτοι εξ όλων των Ελλήνων οι Αθηναίοι, παρά τούτων Δε οι άλλοι Έλληνες. Κατά την εποχήν Δε, καθ' ην ήδη οι Αθηναίοι ελογίζοντο μεταξύ των Ελλήνων, μετώκησαν εις την Αττικήν ως σύνοικοι οι Πελασγοί, και έκτοτε ήρχισαν να θεωρούνται ως Έλληνες. Εκείνος Δε, ο οποίος έχει μυηθή εις τα μυστήρια των Καβείρων, τα οποία επιτελούν οι Σαμοθράκες παραλαβόντες παρά των Πελασγών, αυτός θα καταλάβει τι θέλω να είπω με τα λόγια μου. Διότι την Σαμοθράκην κατώκουν προηγουμένως αυτοί οι Πελασγοί, οι οποίοι έγιναν σύνοικοι με τους Αθηναίους, παρ' αυτών Δε παρέλαβον τα μυστήρια οι Σαμοθράκες. Των οποίων τα αγάλματα του Ερμού, του να έχουν ορθά τα αιδοία έμαθον εκ των Ελλήνων παρά των Πελασγών πρώτοι οι Αθηναίοι. Περί τούτου παραδίδεται κάποιος Ιερός Λόγος, ο οποίος αποκαλύπτεται εις τα εν Σαμοθράκη μυστήρια."

Μια σημαντική πληροφορία μας έχει διασώσει ο Χριστιανός συγγραφέας Ιππόλυτος (2ος μ.χ αιώνα).

"Διότι οι Σαμοθράκες σαφώς ονομάζουν τον τιμώμενο παρ' αυτών εις τα μυστήρια, τα οποία επιτελούν, τον Αδάμα τον αρχικόν άνθρωπον. Υπάρχουν Δε εις το ιερόν της Σαμοθράκης δυο αγάλματα γυμνών ανθρώπων, εχόντων και τας χείρας τεταμένας άνω προς τον ουρανόν και τους φαλλούς εστραμένους προς τα άνω, όπως έχει και το εν Κυλλήνη άγαλμα του Ερμού, τα προειρημένα αγάλματα είναι εικόνες του αρχανθρώπου και του αναγενωμένου πνευματικού ανθρώπου, ο οποίος είναι κατά πάντα ομοούσιος προς εκείνον τον άνθρωπον.."

Το σίγουρο είναι ότι όταν οι πρώτοι Αχαιοί το 2200 π.Χ. κατέγραψαν στον κατάλογο των θεοτήτων τα ονόματα του Δία, της Εκάτης, του Απόλλωνα και των Καβείρων. Στην λατρεία των Καβείριων μυστηρίων πρωτεύοντα ρόλο έπαιζε το Πυρ, από όπου φαίνεται ότι πήραν και το όνομα τους από την ρίζα της λέξης κάειν-καίω ΚάFειροι. Η λατρεία των Καβείρων σχετίζονταν με τον Ήφαιστο τον Θεό της φωτιάς, αλλά και των τεχνών από τον οποίο ο Προμηθέας έκλεψε το πυρ για να το παραδώσει στους ανθρώπους. Τα Καβείρεια τελούνταν κυρίως στην Σαμοθράκη την Λήμνο την Ίμβρο, αλλά και στην Θράκη, στην Μακεδονία, καθώς και στην Βοιωτία. Ο Όμηρος, ονομάζει την Σαμοθρακη "ιερά χώρα".

"Ζαθέη Σαμοθράκη ένθα και όργια φρικτά Θεών άρρητα βροτοΐσιν". (Σεπτή και αγιωτάτη Σαμοθράκη όπου τελετές που προκαλούν ρίγος φόβου γίνονται για χάρη των θεών, οι όποιες είναι απόρρητες στους κοινούς θνητούς).

Η λατρεία τους στη Λήμνο σχετίζεται με την προστασία των τεχνιτών και της τεχνολογίας γενικότερα, ενώ στη Θήβα έχει ένα γεωργικό και μυητικό χαρακτήρα για τους εφήβους. Οι επιφανέστεροι των Ελλήνων λέγεται ότι είχαν μυηθεί στα Καβείρεια μυστήρια . Κάποιοι εξ αυτών ήταν ο Αγαμέμνων, ο Οδυσσέας αλλά και άλλοι Έλληνες που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, επίσης σύμφωνα με την μυθολογία ο Ορφέας, ο Ηρακλής ο Ιάσων, οι Διόσκουροι Κάστορας και Πολυδεύκης και οι αρχηγοί της Αργοναυτικής εκστρατείας είχαν μυηθεί στα μυστήρια των Καβείρων στην Σαμοθράκη. Ο Βασιλιάς Φίλιππος ήταν μυημένος στα μυστήρια της Σαμοθράκης, όπου και γνώρισε την Ολυμπιάδα την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ήταν και ιέρεια των Καβείρων. Φυσικά και ο Μέγας Αλέξανδρος μυήθηκε στα Καβείρια Μυστήρια, όπως και ο Ηρόδοτος αλλά και ο Πυθαγόρας.Στα μυστήρια γίνονταν δεκτοί όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και κοινωνικής τάξεως, ακόμη και οι δούλοι, αρκεί να μην επιβαρύνονταν με ανόσιες πράξεις. Σκοπός των μυστηρίων ήταν να απομακρύνει το φόβο του θανάτου και να αποκαλύψει αιώνιες αλήθειες που σχετίζονται με την τύχη της ψυχής μετά το θάνατο. Η αποκάλυψη των τεκταινομένων κατά τη διάρκεια τέλεσης των μυστηρίων επέφερε την ποινή του θανάτου. Μπροστά στο άβατο του Ιερού υπήρχε επιγραφή, που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη και που απαγόρευε με λιτό αλλά απόλυτο τρόπο, την είσοδο

"Αμύητον μη εισιέναι".

Ο Πλούταρχος γράφει για τις απόρρητες πληροφορίες που γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να αποκαλύψει;

"Οποίοι τινές είναι οι Κάβειροι και όποια τινά μυστήρια τελούν εις την Μητέρα Ρέαν θα ζητήσω συγγνώμη από τους φιλομαθείς διά την σιωπήν μου αυτήν. Οποία δε η παρακαταθήκη και τα εις αυτήν τελούμενα δεν μοι επιτρέπεται να γράψω".

Σε αντίθεση με τα Ελευσίνια μυστήρια, στα Καβείρια μυστήρια, επιτρεπόταν η συμμετοχή ατόμων αδιαφόρως εθνότητας, ηλικίας, κοινωνικού αξιώματος και φύλου. Με τη μύησή τους αναλάμβαναν ηθικές και κοινωνικές υποχρεώσεις κι' ο Διόδωρος ο Σικελιώτης λέει ότι:

"οι μυούμενοι εγίνοντο ευσεβέστεροι, δικαιότεροι και κατά πάντα καλλίτεροι".


Ποιοι και πόσοι ήταν όμως οι Κάβειροι, τι συμβόλιζαν και τι λάμβανε μέρος στις μυστηριακές αυτές τελετές; Όσον αναφορά τον συμβολισμό τους, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης 1ος αι. μ. Χ. αναφέρει ότι οι Κάβειροι θεωρούνταν η προσωποποίηση της αθανασίας της ψυχής. Φαίνεται επίσης ότι συμφωνούν οι αρχαίες πηγές στο ότι γεννήθηκαν στην Λήμνο. Ο Πίνδαρος αναφέρει σχετικά:

"... τον εκ Αγίας Λήμνου γεννηθέντα Κάβειρον ",

ενώ και ο Ησύχιος στο λεξικό του αναφέρει:

" Κάβειροι, καρκίνοι Πάνυ Δε τιμώνται ούτοι εν Λήμνω ως Θεοί. Λέγονται Δε είναι Ηφαίστου παίδες".

Στη Λήμνο πίστευαν ότι ο πρώτος άνθρωπος της γης υπήρξε ο Κάβειρος, τον οποίο γέννησε η Λήμνος με απόρρητες ιερές τελετές. Γενικά αποφεύγονταν η χρήση των ονομάτων των Καβείρων, ονομάζονταν γενικά Μεγάλοι Θεοί. Στις επιγραφές που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές πάντοτε ονομάζονται Μεγάλοι Θεοί ή 'Ανακτες και ποτέ με το όνομα τους Στη Λήμνο τους ονόμαζαν επίσης και Καρκίνους.

Όσον αναφορά τον αριθμό τους και το ποιοι ήταν δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι Κάβειροι ήσαν ένας ή τρεις ή τέσσερις ή επτά ή και περισσότεροι.. Το πιο πιθανό είναι ως Πελασγικής προέλευσης ο πρώτος τους χαρακτήρας κατά την απώτατη αυτή εποχή να ήταν χθόνιος και συνδέονται με τη λατρεία της μεγάλης Μητέρας Φύσης και τη γονιμότητα της γης, όπως και στα Κρητικά μυστήρια. Η Μεγάλη Μητέρα, η μητέρα γη, λεγόταν Αξίερος. Αργότερα ταυτίστηκε με την Δήμητρα . Η μορφή της, εικονίζονταν στα νομίσματα της Σαμοθράκης ανάμεσα σε δυο λιοντάρια. Μαζί με την Μεγάλη Μητέρα λατρεύονταν και ο σύζυγός της, ο θεός Καδμίλος, που πολλές φορές ταυτίζονταν με τον Ερμή. Είχαν και οι δύο τα ίδια "ιερά" σύμβολα , όπως τον κριό ως "ιερό ζώο" που συμβόλιζε την γονιμοποιό δύναμη και τον αρχηγό ποιμένα, καθώς και το φιδοκέφαλο κηρύκειο του, και τα οποία βρέθηκαν χαραγμένα σε νομίσματα και σε επιγραφές.


Ο Φερεκύδης καθώς και ο Ηρόδοτος τους αναφέρουν τους Καβειρους, ως γιους του Ηφαίστου. Σύμφωνα με τον Φερεκύδη μητέρα των Καβείρων ήταν η θυγατέρα του Πρωτέως και της Αγχινόης Καβείρη ή Καβειρώ και απόκτησε από τον Ήφαιστο τρία αγόρια και τρία κορίτσια, τους Καβείρους και τις Καβειρίδες. Ο Αθηνίωνας (συγγραφέας του 1ου αι. μ. Χ.) αναφέρει ότι οι Κάβειροι ήταν δυο, ο Ιασίων και ο Δάρδανος γιοι του Δια και της θυγατέρας του Άτλαντα Ηλέκτρας. Ο Διονυσόδωρος, (συγγραφέας του 3ου αι. π. Χ.) αναφέρει ότι υπήρχαν δυο ζεύγη Καβείρων ο Αξιόκερσος, η Αξίερος, ο Καδμίλος ή Κασμίλος και η Αξιόκερσα, οι οποίοι αργότερα ταυτίστηκαν με τον Πλούτωνα, την Δήμητρα, τον Ερμή και την Περσεφόνη. Σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήσαν παιδιά ή εγγόνια του Ηφαίστου. Ο Ήφαιστος με την Καβειρώ, κόρη του Πρωτέα, έκανε τρεις γιους, τους Καβείρους και τρεις κόρες, τις νύμφες Καβειρίδες ή σύμφωνα με άλλους μύθους ο Ήφαιστος με την Καβειρώ γέννησαν τον Καδμίλο, από τον οποίο προήλθαν οι τρεις αρσενικοί και οι τρεις θηλυκοί Κάβειροι Κατά μια άλλη εκδοχή της μυθολογίας ο Ήφαιστος από την Καβείρη απόκτησε μόνο τον Καδμίλο και ότι οι Κάβειροι και οι Καβειρίδες είναι παιδιά του.


Σύμφωνα με τον Φιλόστρατο κάθε χρόνο και σε ορισμένο χρόνο στην Λήμνο κατά την διάρκεια των εορτών των τελετών, έσβηναν όλα τα Φώτα στο νησί επί εννέα ημέρες, μέχρι να έρθει με πλοίο από την Δήλο το νέο πυρ. Γι αυτό τον λόγο και η λαμπάδα ήταν το σύμβολο των Καβείρων. Συνήθως η γιορτή γινόταν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Η τελετή μύησης γινόταν νύχτα υπό το φως των δαυλών. Το αξίωμα των ιερέων ήταν κληρονομικό, και ονομάζονταν Καδμίλοι . Πριν την μύηση γινόταν εξομολόγηση του υποψήφιου μύστη από τον ειδικό ιερέα που ονομάζονταν "Κόης". Μας σώζεται μία ενδιαφέρουσα ιστορία μάλιστα από την διαδικασία της εξομολόγησης. Ο Λύσανδρος είχε πάει στην Σαμοθράκη για να πάρει μέρος στα Καβείρεια μυστήρια. Ο ιερέας που εξομολογούσε τους πιστούς, του ζήτησε να μαρτυρήσει το μεγαλύτερο αμάρτημα του. Ο Λύσανδρος τότε τον ρώτησε

"εσύ ή οι Θεοί θέλουν να το μάθουν";,

και ο ιερέας του απάντησε οι Θεοί, και τότε ο Λακεδαιμόνιος του απάντησε:

"εσύ φύγε από εδώ, και εάν με ρωτήσουν οι Θεοί θα τους το πω.."

Οι υποψήφιοι μύστες προχωρούσαν κρατώντας δαυλούς που συμβόλιζαν το εσωτερικό φως που διώχνει το σκοτάδι της άγνοιας και της ύλης. Σε ανασκαφές βρέθηκαν πολλές θέσεις για τοποθέτηση των δαδιών στους τοίχους του Ιερού, αλλά και το γράμμα "Θ" δηλωτικό των Μεγάλων Θεών Ο μυούμενος οδηγούνταν να καθίσει σε έναν θρόνο, όπου πραγματοποιούνταν σε αυτόν η δοκιμασία και η διδασκαλία. Η τελετή αυτή ονομαζόταν "θρονισμός". Ο Πλούταρχος αναφέρει σχετικά για αυτή την φάση της τελετής.

"Καθάπερ ειώθασιν εν τω καλουμένω θρονισμώ καθίσαντες τους μυουμένους οι τελούντες κύκλω περιχορεύειν".

Του φορούσαν στο κεφάλι στεφάνι από κλαδί ελιάς και μια κόκκινη ταινία στην μέση του, την οποία θα έφερε μαζί του στην υπόλοιπη ζωή του, ενδεικτική της μυήσεώς του. Μπροστά στον θρόνο έκαιγε πυρά γύρω από την οποία οι ιερείς έψελναν με ακατανόητες λέξεις για τον μυούμενο τους Ιερούς ύμνους, μετά χόρευαν χορούς υπό τους ήχους μουσικής και μυστηριακών τραγουδιών. Ύστερα από τον θρονισμό, ο ιερέας οδηγούσε τον μύστη στο άβατο του Ιερού κι' εκεί, το νέο μέλος, έφθανε στον βαθμό της "εποπτείας".

Συγγραφέας Βασίλης Χλέτσος

Το διαιτολόγιο με φθαρτά είδη

Γράφει ο Ομότιμος Καθηγητής της Φυσιολογίας,
Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών,
Ιωάννης ΧατζημηνάςΑπό φυσιολογική άποψη, η νηστεία της σαρακοστής μάλλον δεν αποτελεί προετοιμασία για το Πάσχα, όσο την αναγκαία και επιβεβλημένη «κάθαρση» και ανάπαυλα από την κραιπάλη και τις διαιτολογικές, γαστριμαργικές, σεξουαλικές και άλλες υπερβολές και εκτροπές που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποκριάς!

Εκεί που ετοιμαζόμουνα ν' αρχίσω να χτυπάω τα πλήκτρα για να τροφοδοτήσω τη RAM και στη συνέχεια να εμπεδώσω στη μόνιμη μαγνητική μνήμη της δισκέτας και του «σκληρού» τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, είχα την περιέργεια , ή αν θέλετε τη φαεινή έμπνευση να ρίξω μια ματιά στο ημερολόγιο.

Το αποτέλεσμα και οι συνέπειες αυτής της κίνησης υπήρξαν καθοριστικά , τόσο για τον τίτλο όσο και για το περιεχόμενο αυτού που διαβάζετε. Γιατί με την πρώτη ματιά διαπίστωσα ότι ο Μάρτιος, όχι μόνο «δεν λείπει από τη σαρακοστή,» γεγονός βέβαια που αποτελεί τον κανόνα χωρίς εξαίρεση, αλλά περιλαμβάνει κιόλας και την έναρξη της σαρακοστής, δηλαδή την καθαρή Δευτέρα! Μια Δευτέρα, που, πως να το κάνουμε, έχει κάποια σημαντική - θα έλεγα - διαφορά, αλλά και μια ...κρυφή ομοιότητα με όλες τις άλλες Δευτέρες του χρόνου όσον αφορά όχι μόνο τα πραγματικά αλλά και τα προσδοκώμενα διατροφικά πεπραγμένα περίπου όλων μας!

Πράγματι, η Δευτέρα - η κάθε Δευτέρα - αποτελεί την απαρχή, πραγματική ή φανταστική, ενός καινούριου, λιτότερου διαιτολογίου σε σύγκριση με αυτό που προηγήθηκε του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε. Αρχίζουμε τη διαιτητική νηστεία, που, στις περισσότερες περιπτώσεις, εκεί κατά την Τρίτη ή το πολύ την Τετάρτη, αποδεικνύεται έμπρακτα πως δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ευσεβής πόθος που ...«καπνός ην και διελύθη !» και το θέμα αναβάλλεται για την επόμενη, ή καμιά φορά και για τη μεθεπόμενη Δευτέρα!
Η Καθαρή Δευτέρα πράγματι διαφέρει. Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρότερα και επισημότερα, γιατί πρόκειται για την έναρξη μιας νηστευτικής περιόδου, που θα κρατήσει σαράντα ολόκληρες μέρες, και που επισημοποιείται και λαμπρύνεται με την αχλή του φωτοστέφανου της θρησκευτικής ευλάβειας, αλλά και με την προσμονή του ξεφαντώματος του Πάσχα που έρχεται. Πρόκειται για την απαρχή μιας ριζικής μεταβολής του καθημερινού διαιτολογίου, με προκαθορισμένη διάρκεια, και με στόχο τη ψυχική, αλλά και τη σωματική «κάθαρση,» καθώς και την ψυχολογική προετοιμασία για τον εορτασμό της Ανάστασης.
Από φυσιολογική άποψη, η νηστεία της σαρακοστής μάλλον δεν αποτελεί προετοιμασία για το Πάσχα, όσο την αναγκαία και επιβεβλημένη «κάθαρση» και ανάπαυλα από την κραιπάλη και τις διαιτολογικές, γαστριμαργικές, σεξουαλικές και άλλες υπερβολές και εκτροπές που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της αποκριάς!

Αρχίζουμε λοιπόν τη νηστεία της σαρακοστής. Σύμφωνα με τα έθιμα, την παράδοση και τους εκκλησιαστικούς κανόνες, κατ' αυτή τη νηστεία εξοστρακίζονται από το καθημερινό διαιτολόγιο το κρέας, τα αυγά, τα τυριά και το γιαούρτι, το βούτυρο, τα ψάρια, τα έλαια και το κρασί, όπως βέβαια και κάθε άλλο οινοπνευματώδες ποτό. Με άλλα λόγια, διακόπτεται η πρόσληψη κάθε ζωικής πρωτεϊνης - εκτός από αυτή που μπορεί να προσλαμβάνεται από τα διάφορα «θαλασσινά,» δηλαδή το χταπόδι, τη σουπιά, τα στρείδια, τα μύδια, τις πεταλίδες και άλλα παρόμοια, τα οποία, κατά περίεργο αλλά και σοφό τρόπο, επιτρέπεται να περιλαμβάνονται στην τροφή. Επιπρόσθετα, καταργείται πλήρως η πρόσληψη κάθε ζωικού λίπους και, σε μεγάλη έκταση, και του φυτικού λίπους, αφού δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κάθε είδους ελαίου. Έτσι, το μοναδικό λίπος που προσλαμβάνεται είναι αυτό που περιέχεται στις ελιές και στους διάφορους σπόρους και ξηρούς καρπούς που επιτρέπεται να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο της νηστείας.

Και τελικά τι τρώμε; Το ρίχνουμε στη φυτική τροφή. Δηλαδή τρώμε:
Α. Ψωμί και όλα όσα μπορούν να παρασκευάζονται από το αλεύρι του σταριού, του καλαμποκιού, του κριθαριού, της σίκαλης, κλπ., με άλλα λόγια τα διάφορα και ποικίλα «ζυμαρικά» και, επιπλέον ρύζι με όλα του τα παράγωγα.
Β. Όλα τα όσπρια και τα ψυχανθή, δηλαδή κουκιά, φασόλια, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια, κλπ., καθώς και όλους τους «ξηρούς καρπούς,» δηλαδή αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, και σπόρους, όπως ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος, κλπ.
Γ. Τα «φθαρτά είδη,» δηλαδή τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια, τα κοκκινογούλια (παντζάρια) και όλα τα νωπά λαχανικά και φρούτα.
Δ. Ζάχαρη , μέλι, χαρουπόμελο, και ορισμένα από τα προϊόντα τους.

Με αυτό τον τρόπο προσλαμβάνουμε:
1. Άφθονους, μεγαλομοριακούς κυρίως υδατάνθρακες (άμυλο), που αποτελούν την ιδανική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
2. Φυτικό λεύκωμα μεγάλης βιολογικής αξίας, αφού σ΄ αυτό περιέχονται όλα τα απαραίτητα και τα μη απαραίτητα αμινοξέα, σε πολύ καλή αναλογία για τις ανάγκες του σώματος.
3. Ικανοποιητική ποσότητα λιπαρών οξέων, που περιέχονται στα έλαια της φυτικής αυτής τροφής, με μεγάλη βιολογική και διαιτητική αξία, αφού τα περισσότερα είναι και ακόρεστου τύπου, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση της χοληστερόλης του πλάσματος σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα.
4. Όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα μεταλλικά στοιχεία που αποτελούν απαραίτητα συστατικά στοιχεία της τροφής: νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, σελήνιο και πολλά άλλα «ιχνοστοιχεία,» από τα οποία εξαρτάται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, η πλήρης αποδοτικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και γενικά , η καλή μας υγεία.
5. Άφθονη κυτταρίνη και άλλες φυτικές οργανικές ουσίες, οι οποίες, χωρίς να πέπτονται μέσα στο γαστρεντερικό μας σωλήνα, είναι εντούτοις απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του συστήματος και την προφύλαξή του από διάφορες διαταραχές και νόσους, μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση κατέχει ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Από το νηστευτικό πρόγραμμα που εκτίθεται παραπάνω, προκύπτει ότι, κατά τη σαρακοστιανή νηστεία, εκείνο που αλλάζει βασικά στο διαιτολόγιό μας, εκτός βέβαια από τον αποκλεισμό της τροφής ζωικής προέλευσης, είναι ο προσανατολισμός προς την κατανάλωση των «φθαρτών ειδών,» δηλαδή των χορταρικών, των λαχανικών και των νωπών φρούτων. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελεί μια στροφή προς ένα σαφώς υγιεινότερο τρόπο διατροφής. Εξάλλου, και η εποχή του χρόνου είναι η κατάλληλη για τη μεταβολή αυτή, γιατί συμπίπτει με τη φυσική αφθονία και τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία αυτών των ειδών.
Θυμάμαι, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, είχαμε στην Κύπρο ένα πολύ καλό σύστημα διακίνησης και εφοδιασμού της αγοράς με αυτά τα φθαρτά είδη, το Σύστημα των Φθαρτών Ειδών. Στην Κερύνεια, ο εφοδιασμός της Δημοτικής Αγοράς με αυτά τα είδη, γινόταν από τη Δημοτική Αρχή. Εμένα με προσέλαβαν ως έκτακτο υπάλληλο στο Δημαρχείο της πόλης, με αποκλειστική απασχόληση την εποπτεία και τη ρύθμιση της διακίνησης των ειδών μεταξύ της κεντρικής κυβερνητικής υπηρεσίας που τα συγκέντρωνε από τους παραγωγούς και των μανάβηδων της Δημοτικής αγοράς. Δουλειά μου ήταν να παίρνω τις παραγγελίες από τους μανάβηδες, να παραγγέλλω αυτά τα είδη στην κεντρική υπηρεσία, να παραλαμβάνω και να διανέμω το εμπόρευμα στους δικαιούχους, να τους χρεώνω και να εισπράττω την αξία τους και να αποδίδω στο Δημοτικό ταμείο και προς την κεντρική Υπηρεσία τα οφειλόμενα.

Οι τιμές καθορίζονταν και αναπροσαρμόζονταν κάθε λίγες μέρες από μια μικτή επιτροπή εκπροσώπων των παραγωγών και των αρμοδίων κυβερνητικών υπαλλήλων. Επρόκειτο για ένα είδος στοιχειώδους μικτής οικονομίας, η οποία λειτουργούσε αποδοτικά, συνέτεινε δε στον απρόσκοπτο και επαρκή εφοδιασμό της αγοράς με τα αγροτικά προϊόντα, χωρίς τη μεσολάβηση μονοπωλίων και κερδοσκοπίας.

Κατά τα τρία χρόνια(1943 - 1946), που εργάστηκα σ� αυτή την υπηρεσία, εκτός από το οικονομικό-εμπορικό μέρος και τις ιδιαιτερότητες της όλης αυτής υπόθεσης της διακίνησης των «φθαρτών ειδών,» έμαθα, με άμεση εμπειρία, ένα σωρό πράγματα που αφορούν όλα αυτά τα είδη διατροφής, που δεν ήταν ποτέ δυνατό να γίνουν κτήμα μου με οποιοδήποτε άλλο τρόπο

Δανάη Στρατηγοπούλου.... H «μούσα» του Αττίκ

Η Δανάη Στρατηγοπούλου, η σημαντικότερη ερμηνεύτρια του παλιού ελαφρού τραγουδιού, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών

Στιχουργός, συνθέτις, συγγραφέας, μεταφράστρια, καθηγήτρια, αλλά καταγραμμένη στη συνείδηση των περισσοτέρων ως η κορυφαία ερμηνεύτρια του Αττίκ, η Δανάη Στρατηγοπούλου απεβίωσε την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 96 ετών. Τραγούδια όπως τα «Ας ερχόσουν για λίγο», «Ζητάτε να σας πω», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Είδα μάτια», «Δυο μαύρα μάτια», «Τα καημένα τα νιάτα», «Την ώρα που περνούσε το οργανάκι» δεν υπήρξαν μόνο σημαντικές επιτυχίες της, αλλά αποτέλεσαν την αναγκαία και ικανή συνθήκη ώστε να χριστεί η σημαντικότερη ερμηνεύτρια του ελαφρού τραγουδιού.Η Δανάη Στρατηγοπούλου γεννήθηκε το 1913 στην Αθήνα αλλά πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στη Γαλλία. Παράλληλα με τις σπουδές της στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, σπούδασε ορθοφωνία και φωνητική.

Αν και το 1935 εξασκούσε το επάγγελμα της δημοσιογράφου, ένα ταξίδι της με τον Αττίκ αποτέλεσε την αφορμή για να στραφεί στο τραγούδι, τέχνη την οποία διδάχθηκε από τη Λάγγη Καρατζά. Αν και τραγούδησε σχεδόν όλους τους συνθέτες της εποχής, από τον Γιαννίδη ως τον Χαιρόπουλο, εν τούτοις ταυτίστηκε με τις μεγάλες επιτυχίες του Αττίκ.Την περίοδο της Κατοχής οργάνωνε συσσίτια, έκρυβε συναγωνιστές της, τραγουδούσε στα νοσοκομεία, ενώ η αντιστασιακή δράση της (είχε ενταχθεί στις γραμμές του ΕΑΜ) την οδήγησε στις φυλακές Αβέρωφ. Την περίοδο της χούντας πήγε στη Χιλή, δίδαξε ελληνική δημοτική ποίηση στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο ως καθηγήτρια της Ελληνικής Λαογραφίας και γνωρίστηκε με τον Πάμπλο Νερούδα για να αναλάβει τη μετάφραση του έργου του στα ελληνικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1972 τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Προεδρίας της Χιλής (επί Αλιέντε ) στο Φεστιβάλ Χιλιανού Ελαφρού Τραγουδιού, καθώς και με το μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών και με Μετάλλιο από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.Η Δανάη Στρατηγοπούλου (την τελευταία εμφάνισή της, ως τραγουδίστρια, έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 1980) εξέδωσε επίσης ποιητικές συλλογές και μεταφράσεις, ενώ διετέλεσε μέλος της Εταιρείας Στιχουργών και Μουσικοσυνθετών Ελλάδος (η ίδια έχει γράψει περί τα 300 τραγούδια), της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κ.λπ. Με τον σύζυγό της Γιώργο Χαλκιαδάκη είχαν αποκτήσει μία κόρη, την τραγουδοποιό Λήδα.

Το 2020 οι Κινέζοι δεν θα βρίσκουν γυναίκα

«Zητούνται νύφες για 30 εκατ. Kινέζους!» Kάπως έτσι φαντάζονται οι επιστήμονες τη «μαζική αγγελία» στην οποία ενδεχομένως να καταφύγουν οι ανύπαντροι Kινέζοι το 2020 σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις της Kρατικής Yπηρεσίας Πληθυσμού και Oικογενειακού Προγραμματισμού.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της υπηρεσίας, μέχρι το 2020, οι άνδρες σε ηλικία γάμου στην Kίνα θα είναι υπερβαίνουν κατά 30 εκατ. τις γυναίκες αντίστοιχων ηλικιών. Oπως επισημαίνουν τα MME, η αριθμητική δυσαναλογία των φύλων στην Kίνα, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και την ταχεία αστικοποίησή του, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της χώρας.

Γεννήσεις
-----------
Σήμερα, η αναλογία γεννήσεων είναι 119 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην κυβερνητική πολιτική η οποία στοχεύει στη μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού και βάσει της οποίας μία οικογένεια δεν μπορεί να αποκτήσει πάνω από ένα παιδί. Aποτέλεσμα του παραπάνω νόμου είναι οι γονείς, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, να προχωρούν σε επιλεκτικές αμβλώσεις των θηλυκών εμβρύων, καθώς παρατηρείται μεγάλη προτίμηση στα αγόρια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα στα φύλα ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνική αστάθεια στη χώρα, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνδρες θα παραμένουν ανύπαντροι, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης αντικοινωνικών και βίαιων συμπεριφορών.

Aκόμα σημαντικότερος παράγοντας κοινωνικής πίεσης είναι το οικονομικό βάρος το οποίο δημιουργείται στα παιδιά αυτών των οικογενειών τα οποία θα κληθούν να φροντίσουν μόνα τους τόσο τους δύο γονείς τους όσο και τέσσερις παππούδες και γιαγιάδες.

Πηγή : ethnos.gr
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory