Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

καυτό και sexy ... τα πάντα όλα....για ολόκληρη την gallery επισκεφτείτε την AGENDA του Rc-Cafe

Σκοτείνιασε το Χονγκ Κονγκ από το νέφος


Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 έφτασε η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Χονγκ Κονγκ, με την κυβέρνηση να εκδίδει προειδοποίηση καλώντας τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους και να αποφεύγουν κάθε αθλητική δραστηριότητα...


Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας είναι τα διπλάσια από το επιτρεπτό όριο, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες, ενώ ορισμένα σχολεία απαγόρευσαν στα παιδιά να παίζουν στους προαύλιους χώρους.

Οι αμμοθύελλες από τη βόρεια Κίνα έχουν επιδεινώσει το ήδη υπάρχον πρόβλημα με την αιθαλομίχλη. Το διοξείδιο του θείου και ο μόλυβδος στην ατμόσφαιρα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Ο δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει φτάσει στις 500 μονάδες όταν τον Ιούλιο του 2008 ήταν στις 202. Σημειώνεται ότι οι 51 μονάδες θεωρούνται ήδη υψηλές, ενώ πάνω από 200 ισχύει προειδοποίηση για όσους έχουν αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας να μένουν σε κλειστούς χώρους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα σύνορα του Χονγκ Κονγκ με τη νότια Κίνα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργοστάσια που μολύνουν την ήδη επιβαρυμένη από τα πολλά αυτοκίνητα ατμόσφαιρα της περιοχής. Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό δείκτη Hedley, η κακή ποιότητα του αέρα είχε σαν αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο 175 ανθρώπων φέτος, καθώς και 1,29 εκατομμύρια επισκέψεις σε ιατρικές υπηρεσίες εξαιτίας της ρύπανσης.

Το κόστος για τη δημόσια υγεία ανήλθε περίπου στα 394 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, ενώ σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην παραγωγικότητα.

ENET

Το Δρακόσπιτο του όρους Όχη.Ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο αρχιτεκτονικό
κατασκεύασμα, ίσως ένα υπερφυσικό δημιούργημα, με έναν εκπληκτικό τρόπο κατασκευής, που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους απλοϊκούς ανθρώπους, ήταν φυσικό να αποδοθεί σε κάποια υπερφυσικά πλάσματα, ακόμα και σε κάποιους δράκους. Τους δράκους, που για το λαό μας ήταν συνήθως φανταστικά παντοδύναμα ανθρωποειδή, με κακές συνήθως διαθέσεις απέναντι στους ανθρώπους.

Το Δρακόσπιτο της Όχης είναι προσαρμοσμένο στο σχήμα της βουνοκορφής, κτισμένο με «Κυκλώπειες» πέτρες στη βραχώδη κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1399 μ., σε ένα άγριο και επιβλητικό περιβάλλον.

Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι άνθρωποι (;), σε ποια εποχή έζησαν, πώς είχαν τέτοια σωματική δύναμη, ευχέρεια και δύναμη μυαλού και γνώσης, ώστε να δημιουργήσουν αυτό το ακατανόητο αλλά ταυτόχρονα επιβλητικό κατασκεύασμα που αφήνει σήμερα άφωνους σύγχρονους αρχιτέκτονες και μηχανικούς;

Μια από τις κορυφές του όρους Όχη μέσα από την κάμερα του green-planet.gr


Τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί ακόμα. Παρά τις ανασκαφές στο εσωτερικό του κτίσματος αλλά και γύρω από αυτό, που πραγματοποίησε ο καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1959, δεν έχουν βεβαιωθεί ούτε η ακριβή προέλευση, ούτε και η ειδικότερη χρονολόγηση των ευρημάτων που ήρθαν στο φως. Λυχνίες και μεγάλος αριθμός αγγείων τελετουργικής χρήσης, τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου. Σε συνδυασμό με την ανεύρεση στο χώρο του κτίσματος οστών και τέφρας, θεωρήθηκε ότι πρόκειται για κάποιο ιερό της αρχαιότητας. Οι παλιοί κάτοικοι της Καρύστου, σύμφωνα με την παλιότερη άποψη, τον ονομάζουν Ναό Της Ήρας, θεωρώντας ότι το κτίσμα είναι ένας αρχαιοελληνικός ναός, αφιερωμένος στην Τελεία Ήρα.

Ο γεωγράφος του 6ου μ.Χ. αιώνα Στέφανος Βυζάντιος, ερμηνεύει τη λέξη «ΟΧΗ»,από το οχεία, που σημαίνει μίξη, γάμος, και αναφέρεται στον ιερό γάμο της Ήρας με τον Δία, που γιορταζόταν σ΄ αυτό το βουνό.

Η Ήρα Τελεία, είναι η θεά που κατά κύριο λόγο, λατρευόταν σε κορυφές βουνών, από φύλλα Προελληνικά, όπως οι Πελασγοί, οι Δρύοπες και οι Κάρες.

Οι Δρύοπες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Καρύστου, τους οποίους είχε εκδιώξει σύμφωνα με την παράδοση από τον Παρνασσό ο Ηρακλής, και οι οποία κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί.

Τα ευρήματα της μέχρι τώρα ανασκαφής, είναι του 6ου π.χ. αιώνα, αλλά θεωρείται ότι το οικοδόμημα είναι του 4000 π.χ., ίσως το αρχαιότερο της Ευρώπης.


Η λιθοδομή του είναι εντελώς ανισομερής, και τεραστίων διαστάσεων. Οι λίθοι του είναι χονδροειδείς και εντελώς ασύμμετροι, με ποικιλία που εκπλήσσει ως προς το σχήμα και τον όγκο. Οι τοίχοι όμως είναι πάρα πολύ γεροί και κτισμένοι με επιμέλεια, ώστε να αντέχουν στους αιώνες.
Το κτίσμα έχει διαστάσεις 12μ Χ 8,5μ. Οι τοίχοι του έχουν πάχος 1,40μ. Η στέγη είναι κτισμένη με πολύ βαριές επιπεδόμορφες πλάκες κατά τον εκφορικό τρόπο. Σύμφωνα με αυτόν οι αλλεπάλληλες σειρές των λίθων ολοένα συγκλίνουν προς το εσωτερικό του κτίσματος, καθώς η λιθοδομή του συνεχίζεται προς τα επάνω.


Μια επιβλητική για τον όγκο
και το βάρος της πέτρα, είναι τοποθετημένη σαν υπέρυθρο στην είσοδο του οικοδομήματος, προεξέχοντας αρκετά προς την εξωτερική πλευρά.
Οι περίεργες παραστάδες της εισόδου εντυπωσιάζουν, ενώ στην οροφή υπάρχει μια σκόπιμα αφημένη οπή για να βγαίνει ο καπνός. Το δάπεδο του ναού ήταν στρωμένο με πλάκες.
Εκτός από το δρακόσπιτο της Όχης, τέτοια δημιουργήματα υπάρχουν γύρω στα 26 ακόμη στην Νότια Εύβοια, ένα στις πλαγιές της Δίρφυς, του υψηλότερου βουνού της Εύβοιας, και ένα στον Υμητό.


Ίσως να μη μάθουμε ποτέ την πραγματική τους ιστορία, αν θα στέκονται εκεί για να μας θυμίζουν ότι αρκετούς αιώνες πριν αρχίσει να καταγράφεται η ιστορία που εμείς γνωρίζουμε, από εδώ πέρασαν άνθρωποι, οι οποίοι ήταν πραγματικά δυνατοί τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.
Μήπως τελικά θα έπρεπε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στους μύθους;Γεωργία Κομπορόζου
για το green-planet.gr

Πρώτοι και στο σεξ στο.... πανεπιστήμιο του Cambridge!!


Καλό το διάβασμα και τα πτυχία, αλλά το sex είναι καλύτερο! Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτονται οι σπουδαστές του κορυφαίου πανεπιστημίου του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία, που σύμφωνα με έρευνα, οι μισοί κάνουν sex με τουλάχιστον δύο διαφορετικούς συντρόφους την εβδομάδα!
Αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο! Εκεί μέσα γίνονται... ''τα Σόδομα και τα Γόμορα!'', που θα έλεγε και η Σαμπφώ Νοταρά. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των φοιτητών ''The Tab'', το 20% των σπουδαστών κάνουν sex καθημερινά (μα καθόλου δε διαβάζουν αυτά τα παιδιά;!) και το 59% τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Και μη φανταστείτε ότι έχουν σταθερό/ή ερωτικό σύντροφο... Τους αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, προφανώς για να μην πλήττουν... Περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές δηλώνουν ότι έχουν κάνει one night sex, 40% των ομοφυλόφιλων φοιτητών κάνουν sex με τρεις διαφορετικούς συντρόφους την εβδομάδα και περισσότεροι απο 25% κάνουν one night stand τουλάχιστον μια φορά τον μήνα...
Φυσικά υπάρχουν και οι... ηθικοί. Το 12% δηλώνουν ''παρθένοι'' και το 7% ότι έχουν κάνει sex μόνο μια φορά τον τελευταίο χρόνο. Αυτά είναι παιδιά! Διαβάζουν, φιλοσοφούν, μορφώνονται... Οι άλλοι πια... τόσο ασυγκράτητοι;!
Σας αφήνω τώρα, φεύγω για Cambridge για... διάβασμα!!!
thenewsbus

Επιβεβαιώνεται η θεωρία της πρόσκρουσης για την εξαφάνιση των δεινόσαυρων!

Η πρόσκρουση ενός αστεροειδή διαμέτρου περίπου 15 χιλιομέτρων στην περιοχή του σημερινού Μεξικού παραμένει η επικρατέστερη θεωρία για την εξαφάνιση των δεινόσαυρων, καταλήγει διεθνής ομάδα κορυφαίων ειδικών, έπειτα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τα τελευταία 20 χρόνια.
Η θεωρία της πρόσκρουσης για το τέλος της κυριαρχίας των ερπετών, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, προτάθηκε για πρώτη φορά το 1980 από τον Αμερικανό φυσικό Λούις Αλβαρεζ και τον γιό του Ουόλτερ. Ίχνη του πιθανού κρατήρα βρέθηκαν αργότερα στο Τσισουλούμπ του Μεξικού, και η ιδέα κέρδισε την αποδοχή των περισσότερων επιστημόνων.
Αλλοι όμως επέμεναν ότι η εξάλειψη των δεινοσαύρων προκλήθηκε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις του Ντεκάν στην Ινδία, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο χρόνια και απελευθέρωσαν αρκετή λάβα για να γεμίσουν δύο φορές τη Μαύρη Θάλασσα.
Τώρα, διεθνής ομάδα 41 κορυφαίων παλαιοντολόγων, γεωχημικών, κλιματολόγων, ιζηματολόγων και γεωφυσικών αναφέρει στο περιοδικό Science ότι η θεωρία του Ντεκάν δεν μπορεί να ευσταθεί.
Το αρχείο των απολιθωμάτων δείχνει καθαρά ότι η εξάλειψη συνέβη σχετικά απότομα πριν από 65,5 εκατ. χρόνια, και όχι σταδιακά όπως θα περίμενε κανείς αν οφειλόταν σε ηφαιστειακές εκρήξεις που ξεκίνησαν περίπου 400.000 χρόνια νωρίτερα.
Επιπλέον, οι εκρήξεις δεν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν αρκετά μεγάλες ποσότητες τέφρας και θείου για να προκαλέσουν τον παγκόσμιο χειμώνα που εξόντωσε τα ερπετά και τους μισούς από τους οργανισμούς του πλανήτη.
Αντίθετα, η θεωρία της πρόσκρουσης φαίνεται να ευσταθεί. «Είμαστε τώρα πιο βέβαιοι ότι ένας αστεροειδής ήταν η αιτία της εξαφάνισης. Προκάλεσε πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας, σεισμούς μεγέθους άνω των 10 Ρίχτερ και ηπειρωτικές κατολισθήσεις που δημιούργησαν τσουνάμι» ανέφερε στο Reuters η Τζοάνα Μόργκαν του Imperial College του Λονδίνου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των δεινόσαυρων» ήρθε αργότερα από το υλικό που εκτίναξε η πρόσκρουση στην ατμόσφαιρα. Τα νέφη έκρυψαν τον ήλιο και προκάλεσαν έναν παγκόσμιο χειμώνα που εξόντωσε τα πιο ευαίσθητα είδη «σε διάστημα ημερών».
Ο αστεροειδής των 15 χιλιομέτρων «πιστεύεται ότι χτύπησε τη Γη με ισχύ ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα» γράφουν οι ερευνητές.
Η πρόσκρουση σηματοδότησε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Γης -έπειτα από 160 εκατομμύρια χρόνια κυριαρχίας, τα ερπετά πέρασαν σε περίοδο παρακμπής παραχωρώντας τη θέση τους στα θηλαστικά και τελικά στον άνθρωπο.

Διατροφή, βότανα & κρυολόγημα

Αυτή την εποχή του χρόνου παρουσιάζεται έξαρση κρυολογήματος στη χώρα μας. Υπάρχει η δυνατότητα μέσω της σωστής διατροφής να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας και να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες του κρυολογήματος. Τα συστατικά κλειδιά σε αυτήν την προσπάθεια μας είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β-καροτένιο και ο ψευδάργυρος. Η πρόσληψη αυτών των ουσιών σε υψηλές ποσότητες μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα να μην κρυολογήσουμε.
Τροφές πλούσιες στις παραπάνω ουσίες είναι:
Βιταμίνη C: Πορτοκάλια, λεμόνι, ακτινίδιο, πιπεριές, γρέιπφρουτ, μπρόκολο, φράουλες.
Βιταμίνη Ε: Ελιές, ελαιόλαδο, δημητριακά, ψωμί, αυγά, συκώτι.
Β-καροτένιο: Καρότα, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτα, αυγά, ψάρια.
Ψευδάργυρος: Στρείδια, γαρίδες, σπανάκι, σουσάμι, μήλα.

Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Μπορούμε να αναφέρουμε αρκετά βότανα όπως αγγελική, αχιλλέα, τζίντζερ, καγιέν, μέντα, σαμπούκο, σκόρδο, σολιντάγκο, υδραστίδα, ύσσωπο κ.α.
Ένα μίγμα από άνθη Σαμπούκου, Μέντας και Αχιλλέας σε ίσα μέρη μπορεί να είναι ωφέλιμο. Είναι ένα ρόφημα που συνδυάζει τις αντικαταρροϊκές και μεμβρανοτονωτικές ιδιότητες του άνθους Σαμπούκου, με τη διεγερτική και αποσυμφορητική δράση της Μέντας και τις εφιδρωτικές και διουρητικές δράσεις της Αχιλλέας. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται όσο πιο ζεστό γίνεται τρεις φορές την ημέρα. Ένα άλλο μίγμα που μπορούμε να πάρουμε τις 2-3 πρώτες ημέρες ενός κρυολογήματος είναι Τίλιο (3 μέρη), Σαμπούκος (3 μέρη), Ιτιά (3 μέρη), Θυμάρι (1 μέρος) και Κανέλλα (1 μέρος). Το μίγμα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Αν το κρυολόγημα επιμένει και μετά το τριήμερο μπορούμε να πάρουμε και Εχινάκια σε ρόφημα από το έγχυμα του βοτάνου ή βάμμα.

Κουβάτσος Φίλιππος Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

«Χρυσές δουλειές» κάνει ζωολογικός κήπος από ...τα περιττώματα των πάντα

Ζωολογικός κήπος στην Ταϊλάνδη ανακάλυψε έναν τρόπο για να απαλλάσσεται από τα ανεπιθύμητα περιττώματα ενός ζεύγους πάντα, χρησιμοποιώντάς τα για την παρασκευή χαρτιού. Με το χαρτί αυτό κατασκευάζονται αναμνηστικά δώρα με τη μορφή των δύο ζώων, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του προγράμματος για τα πάντα στη Μπανγκόκ. Εργαζόμενοι στο ζωολογικό κήπο εφάρμοσαν με μικρές παραλλαγές έναν παραδοσιακό τρόπο παρασκευής χαρτιού από μουριές στη βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι, χρησιμοποιώντας τον πολτό από το μπαμπού που το ζευγάρι των πάντα δεν μπόρεσε να χωνέψει. Τα πάντα που τρέφονται από κομμένο μπαμπού εκκρίνουν σχεδόν 23 κιλά του πολτού την ημέρα. Ένα πάντα καταναλώνει από 12 έως 40 κιλά μίσχους, φύλλα και βλαστάρια του φυτού αυτού και αφιερώνει σε αυτή την εργασία έως και 14 ώρες την ημέρα. "Γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε είδος πολτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χαρτιού. Έτσι έχουμε εφαρμόσει πανάρχαιες μεθόδους για την κατασκευή χαρτιού από μουριά, σε αυτή την αγροτική περιφέρεια σε πολτό από μπαμπού από τα περιττώματα των δύο πάντα", είπε ο επικεφαλής του προγράμματος. Ο ζωολογικός κήπος κερδίζει 300.000 μπαχτ (8.200 δολάρια) ετησίως από την πώληση των χάρτινων αναμνηστικών, η πρώτη ύλη των οποίων προήλθε από τα δύο ζώα: βεντάλιες, ευχετήριες κάρτες, μπρελόκ, σελιδοδείκτες, όλα τους εικονίζουν τα γιγάντια ζώα, ενώ τα ξηρά περιττώματα αρκούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αναφέρει ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του τετραήμερου διεθνούς συνεδρίου για το πάντα στην πόλη Τσιάνγκ Μάι το οποίο θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Σε αυτό συμμετέχουν 200 εμπειρογνώμονες για τα θηλαστικά και τα πάντα από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου προτίθενται να χωρίσουν το ζευγάρι, το εξάχρονο αρσενικό και το πεντάχρονο θηλυκό το Δεκέμβριο, προκειμένου τα ζώα να μεγαλώσουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, ενώ το αρσενικό θα παρακολουθήσει βίντεο που θα δείχνει πώς γίνεται το ζευγάρωμα

Ερπετό μέσα σε σουτιέν

Μια γυναίκα, από την Ρωσία, προσπάθησε να περάσει από την ασφάλεια του αεροδρομίου, στην Μεγάλη Βρετανία, ένα ιγουάνα που είχε κρυμμένο μέσα στο σουτιέν της!

Ένας αστυνομικός παρατήρησε κάτι να κινείται μέσα στο «στήθος» της γυναίκας και την σταμάτησε ζητώντας να τις γίνει σωματική έρευνα!

Η υπάλληλος ασφαλείας δεν πίστευε στα μάτια της όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το ερπετό!

Η αστυνομία δεν υπέβαλε μήνυση εναντίον της γυναίκας επειδή η τελευταία συμφώνησε το ερπετό να δοθεί στο τοπικό ζωολογικό κήπο.

«Τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου μας επιτρέπουν να κατάσχουμε διάφορα αντικείμενα αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα κατάσχουμε ένα ιγουάνα,» είπε ο επικεφαλής της ασφάλειας του αεροδρομίου κύριος Sue Kendrick.

ΕΘΝΟΣ

Σήμερα σε ποιον πλανήτη θα επιβιώναμε;

Παναγιώτα Πρέκα
Επίκ. Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

"Στον Άρη. Ο Αρης είναι αυτή τη στιγμή πιο κοντά στις ανάγκες μας. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι πλανήτες που θα μπορούσε κανείς να το σκεφθεί. Αλλά ο Άρης αυτή τη στιγμή έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Γι’ αυτό λοιπόν και γίνονται πάρα πολλές αποστολές προς τα εκεί, προγράμματα γεωπλασίας έχουν ήδη δρομολογηθεί και άλλα πολλά.
Αυτή τη στιγμή βέβαια, δεν είναι ο κατάλληλος. Με μια ατμόσφαιρα 96% διοξείδιο του άνθρακα, με μη ύπαρξη οζοντόσφαιρας, άρα με την υπεριώδη ακτινοβολία να λούζει τον πλανήτη και να σκοτώνει οποιαδήποτε μορφή ζωής, και άλλα πολλά όπως η πίεση 6mB που έχει κ.ο.κ., σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι αφιλόξενο το τοπίο του Άρη. Όμως επειδή υπάρχουν προδιαγραφές μπορεί στο μέλλον να τον κάνουν αν θέλετε πολύ πιο γήινο - αν ��πορώ να το πω -. Επιπλέον αυτή την στιγμή ας μην ξεχνάμε ότι ψάχνουν για ίχνη ζωής στον ΄Αρη. Βέβαια δεν μιλάμε για όντα, για πράσινα ανθρωπάκια και τέτοια πράγματα αλλά για πρώτες μορφές ζωής μικρόβια και τέτοια πράγματα τα οποία αναζητούμε και στο εσωτερικό του."

Σταμάτης Κριμιζής
Επίτιμος Διευθυντής Τμήματος Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστημίου John Hopkins, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

«Με τις συνθήκες τις σημερινές στο ηλιακό μας σύστημα, ο Άρης είναι ο μόνος που ενδείκνυται γιατί υπάρχει νερό αλλά βέβαια η ατμόσφαιρα είναι μηδαμινή και συνίσταται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και κάπου άζωτο. Και εάν, ας πούμε ότι έχουμε τις τεχνικές δυνατότητες να μετακομίσουμε κατά κάποιο τρόπο, υπό τις σημερινές συνθήκες, πρέπει κατά ανάγκη να ζήσει ο άνθρωπος σε υπόγειες κατοικίες. Πρέπει δηλαδή να προστατεύεται από το κρύο, από τις υπεριώδεις ακτίνες του Ήλιου, αλλά και επίσης από την την πυρηνική ακτινοβολία. Θα είναι μία πού δύσκολη ζωή, η οποία μάλλον υπό τις σημερινές συνθήκες δε θα είναι εφικτή. Η οικονομία σήμερα βασίζεται σε καλλιέργειες. Δίχως αγορανομία δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συστατικά για να επιζήσει ο άνθρωπος.Λοιπόν η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.»


Αθηνά Κουστένη
Αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων, Πρωταρχικός Επιστημονικός Σύμβουλος για την αποστολή της ESA στον Τιτάνα.

«Όταν θα χρειαστεί τελικά να φύγουμε, να μαζέψουμε τα μπογαλάκια μας και να πάμε κάπου αλλού πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε ορισμένες συνθήκες. Δηλαδή παλιά παραδείγματος χάρη οι εξερευνητές που φεύγανε από μία χώρα και πηγαίνανε κάπου αλλού, μιλάω πάντα για τη Γη, έψαχναν για τι; Για χρυσό και για Γη.
Σήμερα χρειαζόμαστε βασικά πετρέλαιο και χώρο κάπως για να επιβιώσουμε. Αλλά επίσης χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και μία ατμόσφαιρα, καθώς και κάποια βολική επιφάνεια δηλαδή με υγρό. Όλα αυτά με κάποιες σχετικές αναδιαμορφώσεις, αυτό που λέμε terra forming, για μένα μπορεί να είναι εφικτά σε πολλά χρόνια αλλά έχουμε το χώρο: στον Τιτάνα. Ο Τιτάνας είναι για μένα το σώμα στο πλανητικό μας σύστημα, στην κοντινή δηλαδή γειτονιά μας που προσφέρει όλες αυτές τις δυνατότητες για να μετακομίσει κάποτε ο άνθρωπος.
Όταν το ρομπότ, το Χόιγκενς, προσγειώθηκε στον Τιτάνα το 2005, κανείς από εμάς τους επιστήμονες που το μελετούσαμε τόσα χρόνια δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το εξωτικό περιβάλλον που θα βρίσκαμε εκεί. Σταθήκαμε σαν νέοι Κολόμβοι. Βρήκαμε δηλαδή μία νέα Γη, έναν καινούριο κόσμο που βρέχει και ρέουν ποταμοί από μεθάνιο, έχουμε αμμόλοφους, έχουμε βουνά από πάγο βέβαια κλπ. Ένας τέτοιος πλανήτης κατ’ εμέ, μισός στο μέγεθος από τη Γη, όπου ένας χρόνος διαρκεί τριάντα γήινα χρόνια και η μέρα αντιστοιχεί σε δεκαέξι γήινες μέρες, είναι ίσως για εμάς αυτό που θα πω τώρα χρυσή ευκαιρία. Πραγματικά χρυσή ευκαιρία για να καταλάβουμε αυτή τη στιγμή πολλά πράγματα για το πώς δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε η ζωή στη γη αλλά και για να μετακομίσουμε κάποτε όταν θα χρειαστεί να φύγουμε από το δικό μας τον πλανήτη.»

asteroid_man.jpg

Ξενοφών Μουσσάς
Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος

«Με τις σημερινές συνθήκες κανένας δεν είναι κατάλληλος κατά τη γνώμη μου. Δηλαδή ο Άρης είναι ένας τόπος εφιαλτικός θα έλεγα. Η Σαχάρα θα είναι μπροστά στον Άρη παραπάνω από όαση. Για παράδειγμα, εδώ είναι ένα απολίθωμα από τη Σαχάρα ηλικίας 40.000 ετών ή κάτι τέτοιο. Σήμερα είναι κάτι παραπάνω από κρανίου τόπος. Πέτρα ή άμμος στην καλύτερη περίπτωση. Βέβαια υπάρχουνε και κάποιες οάσεις. Υπάρχουν κάποια φυτά, υπάρχουν άγρια ζώα, ζώα μικρά και μεγάλα. Στον Άρη δεν υπάρχει τίποτα.
Βεβαίως πραγματοποιούνται πάρα πολλές έρευνες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον Άρη αλλά όλα αυτά γίνονται πάνω από όλα, για αυτό που ονόμασε ο Πλάτων "θεία περιέργεια" του ανθρώπου. Ο άνθρωπος θέλει να μαθαίνει. Και ακριβώς για να μάθει μελετάει το σύμπαν γύρω του, και οι πλανήτες βέβαια είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα του κοντινού μας σύμπαντος. Σίγουρα κάποια στιγμή οι άνθρωποι θα πάνε στον Άρη. Θα βρούμε ενδεχομένως τρόπο να υπερνικήσουμε τα προβλήματα της κοσμικής ακτινοβολίας και θα βρούμε και αρκετή ενέργεια για να στείλουμε μερικούς ανθρώπους εκεί και να τους ξαναφέρουμε πίσω.
Για την Επιστήμη, για να μάθουμε περισσότερα, να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας, και επειδή ο πολιτισμός μας μέσα στα άλλα, περιλαμβάνει ακριβώς και αυτό: το να πηγαίνει κανείς να βλέπει άλλους τόπους. Δεν είναι εύκολο να πάνε οι άνθρωποι να φτιάξουνε μία αποικία στον Άρη. Στη Σελήνη σίγουρα θα φτιάξουνε μια αποικία όπου κάποιοι επιστήμονες θα εργάζονται για μικρά διαστήματα ή και για μεγαλύτερα, ή και για μεγάλα διαστήματα ακόμα. Αλλά θα είναι σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Φανταστείτε να ζει κανείς σε κατασκευές κάτω απ’ την επιφάνεια της Σελήνης για να προστατεύεται κατά κύριο λόγο.από την κοσμική ακτινοβολία. Θεωρώ οτι σε δέκα χρόνια από τώρα,θα μπορουσε να υπάρχει εκεί αποικία επιστημόνων. Μερικοί άνθρωποι θα είναι εκεί σε δέκα χρόνια. Εμείς συμμετέχουμε σε ένα πείραμα που θα τοποθετηθεί ένα ραδιοτηλεσκόπιο πάνω στη Σελήνη. Είναι ένα απ’ τα δύο πειράματα που προγραμματίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος."

Σταμάτης Αλαχιώτης
Καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Ίσως θα πρέπει να εστιάσουμε την απάντησή μας, σε ποιους πλανήτες καταρχήν υπάρχει νερό. Και σε ποιους πλανήτες ή σε ποιους δορυφόρους ή σε ποια φεγγάρια υπάρχουν θερμοκρασιακά πλαίσια τα οποία να επιτρέπουν κατά κάποιο τρόπο μια ανεκτική επιβίωση. Και ίσως για παράδειγμα θα πρέπει να αναφέρουμε τον Άρη όπου έχει νερό (παγωμένο μεν) δεν έχει όμως οξυγόνο (έχει ίχνη οξυγόνου), αλλά στο νότιο ημισφαίριο οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Η Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, έχει νερό σε υγρή κατάσταση και μάλιστα μερικοί εκτιμούν ότι επειδή έχει και ενεργά ηφαίστεια, πιθανόν όλη αυτή η κατάσταση να ευνοεί και την εξέλιξη της ζωής.»

Ανδρέας Θεοφίλου
Πυρηνικός Φυσικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Ναι, όπως είπα προηγούμενα, οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να πάνε σε κάποιον άλλον πλανήτη, γιατί θα είναι σε θέση να πλοηγήσουνε το δικό μας πλανήτη, τη Γη. Δε θα χρειαστεί δηλαδή να ταξιδέψουμε ο καθένας ξεχωριστά (και να αφήσουμε τους φτωχούς να πεθάνουνε αφού θα καίγονταν από τη ζέστη του Ήλιου). Θα ταξιδέψει όλη η Γη. Αυτή είναι η άποψη η δικιά μου. Αυτό όμως θα είναι εφικτό σε κάποια δισεκατομμύρια χρόνια.
Τι θα γίνει αν είναι αναγκαίο πολύ πιο άμεσα; Ποιος πλανήτης θα ήταν δυνατόν να μας δεχτεί; Αλίμονο! Κανένας! Προς το παρόν αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να μπορείς να μεταφέρεις αρκετό κόσμο σε άλλο πλανήτη, ούτε είναι εύκολο ο άνθρωπος να μπορεί να ζήσει σε άλλο πλανήτη. Να βρει ακριβώς τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες. Είναι πολύ δύσκολο στο εγγύς μέρος του σύμπαντός μας, δηλαδή στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Επίσης, σε πιο μακρινούς ήλιους, πάλι δε βλέπω τίποτα. Αλλά είναι απίθανο να βρει τέτοιες συνθήκες.
Ο άνθρωπος είναι ευάλωτος στις κλιματολογικές συνθήκες. Και βλέπουμε και σε εμάς τη διαφορά μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού και πως όταν έχει ζέστη αισθανόμαστε άσχημα.Δε νομίζω ότι πρέπει να ψάξουμε για τέτοιες λύσεις. Πρέπει να ψάξουμε για λύσεις τέτοιες ώστε να σώσουμε όλο το πλανήτη. Όχι μόνο μερικούς πλούσιους που ενδεχόμενα να μπορούνε να ταξιδέψουνε με διαστημόπλοια."

mars_water_2.jpgΓιώργος Ροδάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής και Εξελικτικής Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

«Θυμάμαι ότι πριν από ένα χρόνο είχε γίνει αρκετή συζήτηση για κάποιον πλανήτη ο οποίος πιθανόν να μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή, αλλά για να φτάσει κανείς εκεί χρειαζόταν με τις ταχύτητες που έχουνε σήμερα τα διαστημόπλοια γύρω στα δύο εκατομμύρια χρόνια. Άρα, δεν μπορούμε να συζητάμε για τέτοιους πλανήτες, αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι δεν είμαστε και σίγουροι αν πράγματι μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.
Αν μιλήσουμε τώρα για τους πλανήτες που είναι πιο κοντά σε εμάς και ειδικότερα για τον Άρη, χρειάζεται χρόνος για να φτάσει κανείς εκεί, αλλά δε φαίνεται σήμερα αυτός ο πλανήτης να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Αρκετά παρήγορο, πολύ πρόσφατα β��βαιώθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες για την ύπαρξη νερού. Ας τους πιστέψουμε. Από την άλλη τη μεριά δεν ήταν καθόλου παρήγορο ότι βρήκαν από το «Φοίνιξ» που πήγε και σκάλιζε εκεί το έδαφος του πλανήτη, κάποια ένωση του χλωρίου η οποία θα δηλητηρίαζε θα λέγαμε μια οποιαδήποτε προσπάθεια για δημιουργία ζωής. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Τώρα έχουνε ένα άλλο πρόγραμμα με το οποίο επιδιώκουνε να φέρουνε στη Γη δείγματα για να γίνει πιο σωστή ανάλυση. Μιλούν για τον Εγκέλαδο μήπως έχει ζωή... αλλά κανένας από τους πλανήτες δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.»


Διονύσης Σιμόπουλος
Διευθυντής «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ»

«Τα τελευταία 10 –15 περίπου χρόνια έχουμε ανακαλύψει σε γειτονικά μας άστρα - σε αποστάσεις δηλαδή μέχρι 150 περίπου έτη φωτός, στην ίδια πολυκατοικία αν θέλετε μιας πόλης που ονομάζεται γαλαξίας - περίπου 300 άστρα που έχουν πλανήτες γύρω τους. Οπωσδήποτε με τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της διαστημικής επιστήμης όπως είναι τα τηλεσκοπία στο διάστημα κ.τ.λ. θα μπορέσουμε στα επόμενα 10 -15 χρόνια μάλλον να βρούμε πλανήτες σαν αυτούς που βρίσκουμε τώρα, αέριους γίγαντες (γιατί οι περισσότεροι δεν μοιάζουν καθόλου με τη γη), αλλά και να δούμε και να παρατηρήσουμε πλανήτες σαν τη γη μας, που να έχουν δηλαδή παρόμοιες συνθήκες με τη γη.
Θα μπορέσουμε στα επόμενα 10 – 15 χρόνια το πολύ να βρούμε πλανήτες οι οποίοι θα έχουν το μέγεθος της γης , θα έχουν ατμόσφαιρα παρόμοια με τη γη και αν ανακαλύψουμε τέτοιου είδους πλανήτες τότε θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε αν υπάρχει οξυγόνο. Θα μπορέσουμε δηλαδή να τους δούμε παρόλο που θα είναι αρκετά μακρυά από εμάς, και θα μπορέσουμε να εξετάσουμε την ατμόσφαιρα τους για να δούμε εάν υπάρχει το νερό σε υγρή μορφή (γιατί η δημιουργία και η εξέλιξη της ζωής απαιτεί να έχουμε νερό σε υγρή μορφή ως καταλύτη των ανόργανων χημικών στοιχείων τα οποία κάποια στιγμή οδήγησαν και πάνω στον πλανήτη μας τη δημιουργία ζωής).
Άρα θα πρέπει ο πλανήτης που ψάχνουμε να είναι παρόμοιος με τον δικό μας. Διαφορετικά θα πρέπει να ζήσει κανείς σε κουβούκλια όπως θα χρειαστεί να κάνουν στις επόμενες μερικές δεκαετίες οι πρώτοι άποικοι της σελήνης ή του Άρη ή του δορυφόρου του Δία ή του Κρόνου. Δυστυχώς, εκεί τουλάχιστον στα επόμενα 100 – 200 χρόνια η ζωή να είναι σε κουβούκλια. Η γεωποίηση, η γεωμορφοποίηση του Άρη για παράδειγμα που υπάρχει στα σχέδια και στις ιδέες που έχουν οι σύγχρονοι επιστήμονες θα πάρει αρκετά χρόνια. Αν μη τι άλλο αρκετούς αιώνες, χιλιάδες χρόνια. Δεν μιλάμε για μια τέτοια γεωμορφοποίηση στο άμεσο μέλλον.»

mars_water.jpg

Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
Καθηγητής Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Πατρών

«Από το παρόν σύστημα, το ηλιακό, είναι δύσκολο να βρει κανείς κάποιον πλανήτη που να έχει τις ίδιες συνθήκες με τη Γη. Δεν υπάρχει. Σε άλλα ηλιακά συστήματα μπορεί να υπάρχουν πλανήτες με ατμόσφαιρες και με νερό, όπως ο δικός μας. Αλλά αυτό είναι: "μπορεί". Δεν το γνωρίζουμε ακόμα.
Από την άλλη πλευρά η τεχνολογία για να το κάνουμε αυτό μπορεί να μην υπάρχει τώρα, αλλά η εξέλιξη της είναι επιθετική και κάθε χρόνο που περνάει συνεχώς αναπτύσσεται. Συνεχώς αναπτύσσεται και συνεπώς κάποτε θα φτάσουμε το σημείο αυτό."

Νίκος Κατσαρός
Χημικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

«Ναι, η ανθρωπότητα σε κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να φύγει από τη Γη είτε γιατί θέλει να διερευνήσει το άγνωστο είτε λόγω των συνθηκών που θα επικρατούν στη Γη. Έτσι, ο άνθρωπος θα επιβιβαστεί σε διαστημόπλοια τα οποία θα ταξιδεύουν στο διάστημα αναζητώντας πλανήτες παρόμοιoυς με αυτόν εδώ στη Γη. Πόσο θα διαρκέσει αυτό, πόσες γενεές θα απαιτηθούν και τι συνθήκες θα υπάρχουν, δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει. Σίγουρα όμως ο άνθρωπος θα βρεθεί μέσα σε διαστημόπλοια τα οποία θα προσομοιάζουνε αυτά της Γης και θα ταξιδεύει εκεί για πολλά χρόνια, για εκατοντάδες χρόνια ή για χιλιάδες χρόνια αναζητώντας τον πλανήτη στον οποίο θα εγκατασταθεί και θα έχει εκείνες τις συνθήκες με τις οποίες θα πρέπει να επιβιώνει και ο άνθρωπος εκείνης της εποχής στο μακρινό μέλλον.»

Χρίστος Γούδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Καθηγητής στον Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

«Κοιτάξτε, σε έκτακτες περιπτώσεις, οι πλανήτες ή τα σώματα γύρω στο ηλιακό μας σύστημα που θα μπορούν να μας δεχτούνε τροποποιώντας βέβαια την βιόσφαιρά τους δημιουργώντας τεχνητές βιόσφαιρες είναι η Σελήνη, είναι ο Άρης, είναι οι αστεροειδείς.
Από τους αστεροειδείς μπορούμε να παίρνουμε πάρα πολλά μέταλλα και διάφορες έτσι πηγές ενεργειακές και χρήσιμες, και οι οποίοι παρουσιάζουν και το πλεονέκτημα να μπορείς να αποκολληθείς εύκολα διότι έχουμε μικρό πεδίο βαρύτητος. Πλην όμως, όλες αυτές οι προσπάθειες που έχουνε γίνει ανάπτυξης τεχνητής βιόσφαιρας στην έρημο της Αριζόνα – εδώ και πολλά χρόνια έχουνε γίνει αρκετές προσπάθειες – έχουνε αποτύχει διότι μέσα σε ένα τέτοιο τεχνητό περιβάλλον οι κατσαρίδες είναι αυτές που αυξάνονται, και οι άνθρωποι εγκαταλείπουν εν πανικώ αυτού του είδους τα πειράματα,μέχρι τώρα τουλάχιστον .»

Μιχάλης Τσαμπαρλής
Επικ. Καθηγητής Τμήματος Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών

«Εγώ πιστεύω πως θα είναι λίγο δύσκολο να προσαρμοστούμε σε άλλον πλανήτη. Αν δηλαδή περιμένουμε μια άλλη Γη, όμοια Γη για να πάμε να ζήσουμε εκεί κ.λ.π. το βρίσκω λίγο δύσκολο. Τι δυνατότητες υπάρχουνε; Μετάλλαξης. Θα χρειαστεί να πάμε τους ανθρώπους σε πλανήτες που θα είναι διαφορετικοί. Μπορεί να μην έχουνε οξυγόνο και να έχουνε μεθάνιο. Αντί δηλαδή να αναπνέουνε οξυγόνο, να αναπνέουνε μεθάνιο. Αυτό πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα γίνει. Και θα είναι ο μοναδικός τρόπος να γίνει. Και κάποια πράγματα επιστημονικής φαντασίας που βλέπουμε όπως κάποια ζώα που έχουνε σώμα ανθρώπου και κεφάλι λιονταριού, δεν τα αποκλείω. Προς τα εκεί θα πάμε.»

Συντάκτης: Όλγα Τάντου
pylestv

Πόση ώρα διαρκεί το σεξ των Ελλήνων

Ποιος είπε ότι το καλό σεξ απαιτεί οπωσδήποτε πολύ χρόνο; Όπως αποκαλύπτει διεθνής έρευνα, ο κόσμος το ευχαριστιέται όσο περιορισμένος κι ν είναι ο χρόνος του, αποδεικνύοντας πως το ουκ εν τω πολλώ το ευ ισχύει παντού. Διαβάστε παρακάτω τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα μιας έρευνας.

Σύμφωνα με έρευνα γνωστής εταιρείας προφυλακτικών, χρόνος για σεξ υπάρχει πάντα, ακόμη και αν αυτός είναι λιγότερος από μια ώρα. Στην έρευνα φαίνεται ο χρόνος που αφιερώνουν οι κάτοικοι κάθε χώρας στα προκαταρκτικά, τη διάρκεια του κάθε… πιάτου, αλλά και τη συνολική διάρκεια της όλης ιστορίας, στρογγυλοποιημένη. Όπως προκύπτει, περισσότερο χρόνο στο σεξ αφιερώνουν οι Μεξικανοί, με μέσο όρο 45 λεπτά, τα οποία μοιράζουν σε προκαταρκτικά και συνουσία σχεδόν εξίσου. Ακολουθούν οι Ελβετοί με 42 λεπτά, ενώ πίσω τους με χρόνο κατά ένα λεπτό λιγότερο βρίσκονται οι Έλληνες με τους Ιταλούς και τους Βραζιλιάνους. Συγκεκριμένα οι Έλληνες αφιερώνουν 18,5 λεπτά στα προκαταρτκικά και 22,3 στα υπόλοιπα.

Αφάνα

Αφάνα Genista acanthoclada

afana.jpg (51799 bytes)Ανήκει στην οικογένεια Legominosae (Fabaceae) και είναι αγκαθωτός θάμνος, ύψους από 30 εκ. έως 1 μ. Τα φύλλα είναι αντίθετα ή εναλλασσόμενα και αποτελούνται από τρία στενά λογχοειδή τριχωτά φυλλάρια, μήκους 0,5-1 εκ. Η ψυχόμορφη στεφάνη είναι τριχωτή και έχει ζωηρό κίτρινο χρώμα. Βρίσκεται σε ξηρές, φωτεινές θέσεις, σε μεσογειακούς θαμνώνες ή πευκοδάση, σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα. Είναι ανατολικομεσογειακό είδος, κοινό στη Ν Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Στη Μάνη τοποθετούσαν αφάνες στις εισόδους του νερού προς τις στέρνες, για να εμποδίσουν την είσοδο των ερπετών και στις ξερολιθιές. Αποτελούσαν άριστο συστατικό για προσάναμα στο τζάκι και για το κάψιμο του φούρνου. Παλιότερα τοποθετούσαν φρεσκοκομμένες αφάνες ανάμεσα σε τίκλες (επίπεδες πέτρες) και αφού ξεραίνονταν αποτελούσαν τη σκούπα της εποχής και μάλιστα με άριστα αποτελέσματα, ειδικά σε πέτρινα ή χωμάτινα δάπεδα.

Αστοιβίδα (Sarcopoterium spinosum)

Ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και είναι χαμηλός ημισφαιρικός πολύκλαδος θάμνος, ύψους 30-60 εκ. Σχηματίζει χαρακτηριστικούς γωνιώδεις κλαδίσκους που καταλήγουν σε αγκάθι. Τα φύλλα του είναι σύνθετα, με 9-15 μικροσκοπικά, δερματώδη φυλλάρια που σύντομα πέφτουν. Τα άνθη φύονται σε κεφάλια μεγέθους 3 εκ. με τα θηλυκά στη κορυφή και τα αρσενικά περιφερειακά. Ο καρπός είναι κόκκινος σαρκώδης. Πρόκειται για τυπικό συστατικό των φρύγανων που συχνά σχηματίζει αμιγείς αποικίες. Είναι είδος της Α Μεσογείου που εξαπλώνεται δυτικά ως τη Σαρδηνία.

Εννέα πρακτικές ιδέες για να μάθετε στο μικρό σας παιδί πώς να προστατεύει το περιβάλλον.

Τα νήπια αγαπούν να μαθαίνουν "γιατί". Ακόμη θέλουν να νιώθουν ότι βοηθούν και να κάνουν αυτό που είναι "σωστό", γιατί έτσι κερδίζουν την επιβράβευση των μεγάλων. Έτσι είναι μάλλον εύκολο να τα στρατολογήσετε στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν μπορούν βέβαια να κατανοήσουν τις περίπλοκες έννοιες της προστασίας του περιβάλλοντος. Αν όμως από μικρά συνηθίσουν τις τρεις βασικές αρχές: Μειώστε την κατανάλωση, Ξαναχρησιμοποιείστε και Ανακυκλώστε, η καλή περιβαλλοντική συμπεριφορά θα τους γίνει δεύτερη φύση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε:

1. Εφαρμόστε τις απόψεις σας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για γονείς μικρών παιδιών, που είναι ήδη υπερβολικά φορτωμένοι. Όμως η δική σας περιβαλλοντικά σωστή συμπεριφορά θα είναι το πρότυπο που διδάσκει το παιδί σας και επιπλέον βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος.

2. Ανακυκλώστε με συμμετοχή όλης της οικογένειας.
Το παιδί σας μπορεί αρχικά να συλλέγει πλαστικά (π.χ. σακκούλες από το σουπερμάρκετ) και χαρτί (εφημερίδες -να πλένετε τα χέρια της από τη μελάνη των εφημερίδων- ή χαρτί από τη ζωγραφική της που έχει χρησιμοποιήσει και από τις δύο όψεις). Αργότερα, όταν μπορεί να τα χειρίζεται με ασφάλεια, γυάλινα μπουκάλια και κουτιά από κονσέρβες. Μετά να τα τοποθετεί σε ειδικά κουτιά που θα έχετε στο δωμάτιό της ή στο σπίτι σας ή στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης.

Να της εξηγείτε πώς λειτουργεί η ανακύκλωση: "Αυτές οι παλιές εφημερίδες μπορούν να ξαναγίνουν καινούριες. Έτσι δεν θα γεμίζουν τον αέρα με καπνό που βγάζουν όταν καίγονται".

Όταν πηγαίνετε ταξίδι ή εκδρομή στη φύση να φέρνετε πίσω μαζί σας στο σπίτι τα σκουπίδια σας για να τα ανακυκλώσετε. Ποτέ μην πετάτε σκουπίδια στο δρόμο, ούτε από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε να επιτρέπετε στο παιδί σας να πετάει σκουπίδια. Χρησιμοποιείτε τους κάδους απορριμάτων κι αν δεν υπάρχουν να κρατήσετε τα σκουπίδια σας μέχρι να βρείτε. Να έχετε πάντοτε μαζί σας μιά σακκούλα για το σκοπό αυτό.

3. Ξαναχρησιμοποιείστε, όλη η οικογένεια.
Σακκούλες σουπερμάρκετ (ξαναχρησιμοποιείστε για τις επόμενες αγορές σας, ή αντί για σακκούλες σκουπιδιών). Δοχεία τροφίμων (μπορείτε να γεμίζετε τα κεσεδάκια ή γυάλινα βάζα με ξηρούς καρπούς ή όσπρια, μολύβια, κηρομπογιές, χάντρες και όλους τους μικρούς "θησαυρούς" του παιδιού σας). Με εικόνες από διαφημιστικά έντυπα ή παλιά περιοδικά μπορούν να φτιάχνουν κολάζ. Οικιακά αντικείμενα, όπως χάρτινες αυγοθήκες, κουμπιά (προσέξτε τον κίνδυνο ασφυξίας αν έχει την τάση να τα βάζει στο στόμα της), κομμάτια από ύφασμα, κύλινδροι από χαρτί τουαλέττας, χαρτόνια κ.ο.κ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες κατασκευές αντί για τα πανάκριβα υλικά χειροτεχνίας των ειδικών καταστημάτων. Το παιδί σας μπορεί να φυλάει τα αυτοκινητάκια του, τα μολύβια του ή άλλα μικρά παιχνίδια σε κουτιά από παπούτσια.

Εξηγήστε του όμως γιατί: "Ξέρεις ότι το χαρτί γίνεται από δέντρα ; Οταν ζωγραφίζεις στο πίσω μέρος αυτού του γράμματος -ή του φακέλλου- αντί να χρησιμοποιείς καινούριο, βοηθάς να σωθεί ένα δέντρο".

4. Μειώστε την κατανάλωση.
Για το σάντουιτς που παίρνει μαζί της στον παιδικό σταθμό, μη χρησιμοποιείτε πλαστική μεμβράνη ή πλαστικές σακκούλες (που μάλιστα λέγεται ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες σε επαφή με ορισμένα τρόφιμα). Βάλτε το σε ένα τάπερ, κεσεδάκι ή σε μιά όμορφη υφασμάτινη σακκούλα (τους ξηρούς καρπούς). Για φρουτοχυμό, μην αγοράζετε μικρές ατομικές ή αλουμινένιες συσκευασίες. Στίψτε εσείς το χυμό του παιδιού σας και βάλτε τον σε ένα όμορφο μπουκάλι ή παγουράκι.

Για τις αγορές σας από το σουπερμάρκετ, χρησιμοποιήστε όχι πλαστικές αλλά υφασμάτινες ή χάρτινες σακκούλες. Δώστε και στο μικρό σας τη δική του υφασμάτινη τσάντα για να σας "βοηθήσει".

Να εξηγείτε στο παιδί σας γιατί: "Αν οι άνθρωποι κάθε φορά χρησιμοποιούν άλλη σακκούλα / κουτί κ.ο.κ., κάνουν πολλά σκουπίδια. Έτσι δεν θα μείνει πιά χώρος για τους ανθρώπους πάνω στη γη, γιατί όλη η γη θα γεμίσει με σκουπίδια. Είναι σα να γεμίσεις το δωμάτιό σου με σκουπίδια ! Δεν θα σου έμενε πιά καθόλου χώρος να κοιμηθείς, ούτε να παίξεις".

Μάθετε τα παιδιά σας να κλείνουν πάντοτε το φως όταν βγαίνουν από ένα δωμάτιο. Ποτέ να μην αφήνουν το νερό να τρέχει όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους, ή όταν σαπουνίζουν τα χέρια τους. Ούτε να τραβούν το νερό της τουαλέτας για διασκέδαση, ούτε να μένουν για πολλή ώρα κάτω από το ντούς.

5. Στο παιδικό πάρτυ.
Όχι πλαστικά μιάς χρήσεως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα ή τραπεζομάντηλα. Προτιμήστε υφασμάτινα τραπεζομάντηλα και πετσέτες, χαρούμενα χρωματιστά πλαστικά πιάτα και ποτήρια που μπορείτε μετά να πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων και τα καθημερινά σας μαχαιροπήρουνα. Αλλιώς, χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα χάρτινα πιάτα, ποτήρια και τραπεζομάντηλο που μπορείτε να ζωγραφίστε στο σπίτι μαζί με το παιδί σας. Μπορείτε ακόμη να προσφέρετε φαγητά που τρώγονται με το χέρι.

Τα δώρα μπορείτε να τα τυλίξετε σε χαρτί από δώρα που σας έφεραν παλιότερα και το φυλάξατε, σε ανακυκλωμένο χαρτί, σε σελίδες εφημερίδων με παιδικά κόμικ ή σε χάρτινες σακκούλες που θα έχει διακοσμήσει το παιδί σας - ή εσείς.

Αποφύγετε τα πλαστικά μπαλόνια, που είναι και επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά.

6. Εκπαιδεύστε το παιδί σας.
Το παιδί σας θα καταλάβει πιό εύκολα την ανακύκλωση αν μάθει πόσο πολύ εξαρτώμαστε από τη φύση. Μπορεί να μάθει με προσωπική εμπειρία ότι η τροφή μας έρχεται από τη Γη και όχι από τα ράφια του σουπερμάρκετ: Φυτέψτε μαζί της ένα μικρό κήπο ή γλάστρες με λαχανικά, επισκεφτείτε μια φάρμα, ή, αν έχετε κτήμα, πηγαίνετε να μαζέψετε μαζί χόρτα, φρούτα ή λαχανικά.

Αν αυτές οι δραστηριότητες σας είναι δύσκολες, το παιδί σας μπορεί να μάθει από βιβλία, την τηλεόραση ή βιντεοταινίες. Για παράδειγμα, μπορείτε με το κατάλληλο βιβλίο να του δείξετε πώς το χαρτί φτιάχνεται από τα δέντρα, ώστε μάθει να προστατεύει τα δέντρα και να μην σπαταλά χαρτί.

7. Ξεκινήστε ένα μικρό σωρό κομπόστ.
Άν έχετε κήπο, ακόμη και μερικές γλάστρες, και χώρο για ένα σωρό κομπόστ, ξεκινήστε το και μάθετε το παιδί σας να βάζει εκεί τα περισσεύματα του φαγητού και τα απορρίματα του κήπου.

8. Καταναλώστε "πράσινα".
Οταν αγοράζετε, επιλέξτε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον (ανακυκλωμένο και ανακυκλώσιμο χαρτί για ζωγραφική, οικολογικά απορρυπαντικά, προϊόντα σε οικολογική συσκευασία, προϊόντα με τη λιγότερη δυνατή συσκευασία, ανταλλακτικά για ξαναγέμισμα). Αν είστε μαζί με το μικρό σας, εξηγήστε του γιατί προτιμούμε τα προϊόντα αυτά.

9. Προτείνετε στον βρεφονηπιακό σταθμό ή προνήπια του παιδιού σας να αρχίσουν ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Μπορείτε να τοποθετήσετε στην αίθουσα κουτιά για ανακυκλώσιμα υλικά. Αν δεν είναι δυνατό να παραλαμβάνονται από τον παιδικό σταθμό, μπορείτε να παίρνετε εσείς τα υλικά αυτά και να τα μεταφέρετε στους κάδους ανακύκλωσης. Μπορείτε να μοιραστείτε αυτή τη δουλειά με κάποιον άλλο γονιό.

Οι γονείς μπορούν να φέρνουν υλικά όπως χρησιμοποιημένο από τη μιά πλευρά χαρτί φωτοτυπικού για τη ζωγραφική των νηπίων, καθώς και άλλα αντικείμενα για την χειροτεχνία

Μοντέλα μας κάνουν να... πεθαίνουμε ευτυχισμένοι!

Τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι... Φωτογράφησαν μοντέλες που... κολάζουν για να προωθήσουν τα... φέρετρά τους! Πρόκειται για ένα... διαβολικό ημερολόγιο που κάνει ακόμα και τον θάνατο... sexy. Η φωτογράφηση για τα... προϊόντα του οίκου Cofanifunebri έγινε σε μια παλαιά εκκλησία και για πρώτη φορά με επαγγελματίες μοντέλες σε ρόλο βαμπίρ.

Τα προηγούμενα χρόνια φωτογραφίζονταν οι σύζυγοι και οι φίλες των υπαλλήλων της επιχείρησης, αλλά προκειμένου να γίνει πιο sexy το ημερολόγιο πλήρωσαν... κολασμένα κορίτσια που τα... βγάζουν και δεν φοβούνται ούτε ντρέπονται να πλαισιώσουν με τη γυμνή τους σάρκα τα ξύλινα (φτου, φτου, όξ' από δω) φέρετρα.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτό το ημερολόγιο (ξανά φτου, φτου κλπ) μπορείτε να το αγοράσετε μέσω Ιντερνετ στην τιμή των 9,30 ευρώ, ή να δείτε όλους τους... βαμπιρομήνες στο http://www.cofanifunebri.com/index-eng.htm

SEXY AND HOT .... φυσική ομορφιά & χάρηΟλόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Οδηγίες αντισεισμικής προστασίας από Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ

 • Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό. Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε. Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
 • Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.

 • Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
 • Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.

Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού

Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα :

Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο
 • Μην τρέχετε προς την έξοδο
 • Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.
 • Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
 • Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
 • Αν βρεθείτε έξω από κτίριο
 • Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
 • Απομακρυνθείτε από κτίρια, μανδρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
 • Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.
Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο
 • Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
 • Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.
Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό
 • Κλείστε τους γενικούς διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
 • Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.
 • Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο. Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε. Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
 • Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο Μην πλησιάζετε τις ακτές.
Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό

 • Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο.
 • Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας.
 • Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
 • Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς. Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.
 • Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

προτεινόμενες οδηγίες από τους
Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Τμήμα Θεσσαλονίκης

http://www.prosfora.net/g_quake.htmlΜπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα Σεισμό;

Προετοιμάστε Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμού για το Σπίτι σας

 • Επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο σε κάθε δωμάτιο: κάτω από ένα σταθερό τραπέζι ή γραφείο ή καθιστοί με την πλάτη να ακουμπάει σε ένα εσωτερικό τοίχο από τον οποίο τίποτα να μην μπορεί να πέσει πάνω σας.
 • Κάντε ασκήσεις ετοιμότητας ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Πέστε κάτω από ένα σταθερό τραπέζι ή γραφείο, κρατηθείτε και προστατέψτε τα μάτια σας πιέζοντας το πρόσωπο σας πάνω σε ένα μπράτσο του χεριού σας. Αν δεν υπάρχει κάποιο τραπέζι ή γραφείο εκεί κοντά, καθίστε στο πάτωμα με την πλάτη σε ένα εσωτερικό τοίχο μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες ή ψηλά έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας. Κάντε ασκήσεις ετοιμότητας με τα παιδιά σας "ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ!"
 • Επιλέξτε έναν συγγενή ή φίλο σε άλλη πόλη ως "Σύνδεσμο Επαφής". Σε περίπτωση καταστροφών πολλές φορές είναι πιο εύκολο να τηλεφωνήσετε σε άλλη πόλη. Μέλη της οικογένειας που δεν βρίσκονται στο σπίτι την ώρα του σεισμού δεν θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά μαζί σας αν χρειαστεί να εκκενώσετε το σπίτι. Ολα τα μέλη θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το "Σύνδεσμο Επαφής".

Εξαλείψτε τα επικίνδυνα σημεία
 • Βιδώστε βιβλιοθήκες, σύνθετα με υαλικά ("σκρίνιο", "βιτρίνα"), και άλλα ψηλά έπιπλα στον τοίχο.
 • Τοποθετήστε σύρτες ή άλλες ασφάλειες στα ντουλάπια για να μην ανοίγουν εύκολα.
 • Δέστε τον θερμοσίφωνα στον τοίχο με σύρματα. Αν ο θερμοσίφωνας είναι στο πατάρι, βάλτε σύρτι στο πορτάκι που οδηγεί στο πατάρι.
 • Εκπαιδευτείτε στις Πρώτες Βοήθειες παρακολουθώντας δωρεάν μαθήματα στο τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού. Ανανεώνετε την εκπαίδευση σας.
 • Εκπαιδευτείτε στο πώς να χρησιμοποιείτε πυροσβεστήρα από την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ενημερώστε αυτούς που προσφέρουν υπηρεσίες στο σπίτι σας (προσέχουν τα παιδιά, άρρωστους) για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμού του Σπιτιού σας.

Ετοιμάστε ένα Κουτί Έκτακτης Ανάγκης για το σπίτι και για το αυτοκίνητο σας.

 • Κουτί Πρώτης Βοήθειας και αναγκαία φάρμακα
 • Κονσέρβες και ανοικτήρι για κονσέρβες
 • Τουλάχιστον δύο λίτρα νερό για κάθε άτομο (δύο λίτρα νερού για κάθε άτομο για τουλάχιστον τρεις ημέρες - συνήθως χρειάζεται περισσότερο)
 • Προστατευτικά ρούχα, αδιάβροχα, κουβέρτα ή υπνόσακο (sleeping bag)
 • Ραδιόφωνο που να λειτουργεί με μπαταρίες, φακό και αντίστοιχες εφεδρικές μπαταρίες
 • Απαραίτητα αντικείμενα για μωρά (πχ. πιπίλα, πάνες, μπιμπερό), άτομα τρίτης ηλικίας (πχ. μπαστούνι, πάνες), άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
 • Γραπτές οδηγίες για το πώς και από πού κλείνουν οι βάνες του γκαζιού-φυσικού αερίου και του νερού και η γενική ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορεί να σας ζητήσουν οι Αρχές να τα κλείσετε. (Προσοχή, μόνο τεχνικός μπορεί να ανοίξει πάλι την παροχή του γκαζιού-φυσικού αερίου)
 • Κρατάτε τα απαραίτητα όπως φακό και γερά, κλειστά παπούτσια κοντά στο κρεβάτι σας για την περίπτωση που γίνει ο σεισμός κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Μόλις αρχίσουν οι δονήσεις...

 • ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ! Μετακινηθείτε μόνο μερικά βήματα στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο. Παραμείνετε μέσα στο σπίτι μέχρι να σταματήσουν οι δονήσεις και είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές να βγείτε από το σπίτι. Παραμείνετε μακριά από τα παράθυρα. Σε πολυκατάστημα ή σε σύγχρονο κτίριο με γραφεία θα ακούσετε τον συναγερμό φωτιάς και το σύστημα πυρόσβεσης μπορεί να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των δονήσεων.
 • Αν είστε στο κρεβάτι, κρατηθείτε και παραμείνετε ξαπλωμένοι προστατεύοντας το κεφάλι σας με το μαξιλάρι.
 • Αν είστε εκτός σπιτιού, βρείτε ένα ανοικτό μέρος μακριά από κτίρια, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Πέστε στο έδαφος.
 • Αν είστε στο αυτοκίνητο, μειώστε ταχύτητα και οδηγήστε σε ένα ανοικτό μέρος μακριά από κτίρια, δέντρα και κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος. Παραμείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσουν οι δονήσεις.
Μόλις σταματήσουν οι δονήσεις...

 • Ελέγξτε τον εαυτό σας για τραύματα. Προστατεύστε τον εαυτό σας από περαιτέρω κινδύνους φορώντας μακρύ παντελόνι, πουκάμισο με μακρύ μανίκι, γερά, κλειστά παπούτσια και γάντια εργασίας.
 • Ελέγξτε τους άλλους για τραύματα. Δώστε Πρώτες Βοήθειες σε αυτούς που είναι σοβαρά τραυματισμένοι.
 • Ελέγξτε για μικρές φωτιές και σβήστε τις. Εξαλείψτε κίνδυνους πυρκαγιάς. Κλείστε την παροχή του γκαζιού-φυσικού αερίου αν μυρίζεται γκάζι-φυσικό αέριο ή αν νομίζεται ότι υπάρχει διαρροή. (Προσοχή, μόνο τεχνικός μπορεί να ανοίξει πάλι την παροχή γκαζιού-φυσικού αερίου).
 • Παρακολουθήστε το φορητό ραδιόφωνο για οδηγίες.
 • Αναμένεται μετασεισμικές δονήσεις. Κάθε φορά που νιώθετε μια δόνηση, ΠΕΣΤΕ, ΚΑΛΥΦΘΕΙΤΕ, ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ! Επιθεωρήστε το σπίτι σας για ζημιές.
 • Αν ηλεκτρικές συσκευές όπως τηλεόραση, στερεοφωνικό, λαμπατέρ, υπολογιστές, οθόνες υπολογιστών κλπ έχουν πέσει στο πάτωμα (σπασμένες ή άθικτες), ή αν ηλεκτρικά καλώδια έχουν σπάσει το σοβά και εξέχουν από τους τοίχους, κατεβάστε την ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποσυνδέστε τις συσκευές από τις πρίζες τους. Ανεβάστε την ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος αν είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν βλάβες στα ηλεκτρικά καλώδια στους τοίχους και αργότερα ελέγξτε μία-μία τις ηλεκτρικές συσκευές.
 • Βγείτε από το σπίτι ή το διαμέρισμα χρησιμοποιώντας μόνο τις ΣΚΑΛΕΣ όσο ψηλά και αν είστε. Αν χρησιμοποιήστε το ανελκυστήρα μπορεί να εγκλωβιστείτε σε μετασεισμική δόνηση.
 • Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο ΜΟΝΟ για να ενημερώστε για επείγοντα περιστατικά στα οποία κινδυνεύει η ζωή ανθρώπων.
Σχεδιάστε και παραμείνετε σε ετοιμότητα

Σεισμοί μπορεί να συμβούν οπουδήποτε. . . οποτεδήποτε. . . χωρίς προειδοποίηση. Η μείωση των κινδύνων μέσα στο σπίτι και η ετοιμότητα σας μπορεί να μειώσει σημαντικά την επίδραση του σεισμού στο σπίτι και την οικογένεια σας. Ενήλικες και παιδιά στο σπίτι πρέπει να γνωρίζουν τι θα κάνουν όταν έρθει ο σεισμός. Η παρακάτω κατάσταση θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τον σχεδιασμό. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τις παρακάτω ερωτήσεις. Συγκεντρωθείτε μετά και τελειοποιήστε το Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμού του Σπιτιού σας.

____ Επιλέξτε ένα ή παραπάνω ασφαλές σημείο σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας. Κάνετε ασκήσεις ετοιμότητας ΠΕΦΤΩ, ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ σε κάθε σημείο.
Γράψτε την τοποθεσία του κάθε ασφαλούς σημείου σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας:
Υπνοδωμάτιο γονιών: ____________________ Υπνοδωμάτιο παιδιών: ____________________
Σαλόνι: _____________________ Κουζίνα: _____________________
’λλα δωμάτια: ______________________________________________________

____Επιλέξτε έναν συγγενή ή φίλο σε άλλη πόλη ως Σύνδεσμο Επαφής.
Σύνδεσμος Επαφής: ____________________ Τηλέφωνο: ____________________

____Ετοιμάστε το Κουτί Έκτακτης Ανάγκης.
Τοποθεσία Κουτιού μέσα στο σπίτι: _____________ Ημερομηνία κατασκευής: ____________________
Μικρότερο Κουτί στο αυτοκίνητο: ______________________________________________________

____Διδάξτε σε κάθε μέλος της οικογένειας πως να κλείνει τις παροχές νερού, γκαζιού-φυσικού αέριο και τη γενική ασφάλεια ηλεκτρικού ρεύματος.
Τοποθεσία που βρίσκονται οι βάνες για το γκάζι-φυσικό αέριο και το νερό και η γενική ασφάλεια ηλεκτρικού ρεύματοςκαι τα εργαλεία για να κλείσουν: ______________

____Τοποθετήστε σύρτες ή άλλες ασφάλειες στα ντουλάπια για να μην ανοίγουν εύκολα.

____Δέστε τον θερμοσίφωνα στον τοίχο με σύρματα. Αν ο θερμοσίφωνας είναι στο πατάρι, βάλτε σύρτι στο πορτάκι που οδηγεί στο πορτάκι.

____Βιδώστε βιβλιοθήκες, έπιπλα με υαλικά ("σκρίνια", "βιτρίνες"), και ψηλά έπιπλα στον τοίχο.

____Στερεώστε καλά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν (τηλεόραση, βιβλία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κλπ)

μετάφραση - προσαρμογή από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό - American Red Cross Are you Ready for an Earthquake?Τώρα τελευταία κυκλοφορεί στο Internet και μέσω email μια άλλη άποψη για την προστασία την ώρα ενός σεισμού. Αν και δεν την δέχονται όλοι, μοιάζει να στηρίζεται σε σωστές αρχές.Υποδείξεις για επιβίωση στο σεισμό.

Αποσπάσματα από το άρθρο του Doug Copp στο "Triangle of Life",
επιμέλεια έκδοσης από τον Larry Linn του MAA Safety Committee,
13/4/04

Το όνομά μου είναι Doug Copp. Είμαι ο Αρχηγός Διάσωσης και
Διευθυντής Καταστροφών της Αμερικανικής Ομάδας Διεθνούς Διάσωσης
(American Rescue Team International, ARTI), η πιο έμπειρη ομάδα
διάσωσης του κόσμου. Οι πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτό το άρθρο
θα σώσουν ζωές στο ενδεχόμενο ενός σεισμού.

Το πρώτο κτίριο στο οποίο μπουσούλισα στα τέσσερα ήταν ένα σχολείο
στη πόλη του Μεξικού κατά τη διάρκεια του σεισμού του 1985. Όλα τα
παιδιά ήταν κάτω από τα θρανία. Όλα τα παιδιά κυριολεκτικά
καταπλακωθήκανε σε σημείο ισοπέδωσης. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί
άμα είχαν ξαπλώσει δίπλα τα θρανία κατά μήκος του διαδρόμου. Ήταν φρικτό, καθόλου αναπόφευκτο και αναρωτήθηκα γιατί τα παιδιά δεν ήταν στους
διαδρόμους. Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή ότι είχε δοθεί οδηγία στα παιδιά να κρυφτούν κάτω από οποιοδήποτε έπιπλο.
Απλά, όταν τα κτίρια γκρεμίζονται, το βάρος της οροφής που πέφτει
πάνω στα διάφορα αντικείμενα ή έπιπλα ενός δωματίου συνθλίβει αυτά
τα αντικείμενα, αφήνοντας κάποιο χώρο ή κενό δίπλα τους. Αυτός ο
χώρος είναι αυτό που αποκαλώ "τρίγωνο της ζωής". Όσο μεγαλύτερο και
δυνατότερο είναι το αντικείμενο, τόσο το λιγότερο θα συμπιεστεί.
Όσο λιγότερο συμπιεστεί, τόσο μεγαλύτερο το κενό και τόσο
μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το
κενό αυτό για την ασφάλειά του να μη τραυματιστεί. Την επόμενη φορά
που θα δείτε κτίρια που έχουν καταρρεύσει στην τηλεόραση, μετρείστε
τα "τρίγωνα" που έχουν σχηματιστεί. Είναι παντού. Είναι το πιό
κοινό σχήμα που θα δείτε στα γκρεμισμένα κτίρια. Είναι παντού.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ

1. Σχεδόν όλοι που απλά "βουτούν και κρύβονται κάτω από κάτι" όταν
καταρρέει ένα κτίριο συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που
χώνονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία ή αυτοκίνητα,
συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά πολύ συχνά και φυσικά διπλώνουν
το σώμα τους στην εμβρυακή θέση. Πρέπει να κάνετε και εσείς το ίδιο
σε περίπτωση σεισμού. Είναι ένα φυσικό ένστικτο ασφάλειας και
επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Πηγαίνετε
δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα ογκώδες
αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει ένα κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι η ασφαλέστερη κατασκευή που μπορεί κανείς
να βρεθεί κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο είναι ελαστικό και
κινείται με τη δύναμη του σεισμού. Αν όντως ένα ξύλινο κτίριο
καταρρεύσει, δημιουργούνται μεγάλα κενά επιβίωσης. Επιπλέον, ένα
ξύλινο κτίριο έχει λιγότερη συμπυκνωμένη μάζα όταν καταρρεύσει. Τα
κτίρια από τούβλα θα σπάσουν σε πολλά ατομικά τούβλα. Τα τούβλα
αυτά θα προκαλέσουν πολλούς τραυματισμούς, αλλά λιγότερα
πολτοποιημένα πτώματα σε σύγκριση με πλάκες από μπετόν.

4.Αν είστε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι τη νύχτα και συμβεί σεισμός,
απλά κυλήστε έξω από το κρεβάτι. Ένα ασφαλές κενό θα υπάρχει γύρω
από το κρεβάτι. Τα ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να πετύχουν ένα πολύ
υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης από σεισμό, απλά με το να αναρτήσουν
μία πινακίδα στο πίσω μέρος της πόρτας κάθε δωματίου, που να λεει
στους ενοίκους να ξαπλώσουν στο πάτωμα δίπλα στη βάση του κρεβατιού
κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

5. Αν συμβεί ένας σεισμός και δεν μπορείτε εύκολα να ξεφύγετε με το
να βγείτε έξω από τη πόρτα ή το παράθυρο, τότε ξαπλώστε κάτω και
διπλώστε το σώμα σας στην εμβρυακή θέση δίπλα σε ένα καναπέ ή σε
μία μεγάλη καρέκλα.

6. Σχεδόν όλοι που πηγαίνουν κάτω από το κούφωμα της πόρτας όταν
καταρρέει το κτίριο, σκοτώνονται. Και αυτό γιατί αν κάθεστε κάτω από
το κούφωμα και η πόρτα πέσει προς τα μπρος ή προς τα πίσω θα
συνθλιβείτε από την οροφή από πάνω. Αν ή πόρτα πέσει προς τα πλάγια
θα κοπείτε στη μέση από το κούφωμα. Και στις δύο περιπτώσεις θα
σκοτωθείτε!

7. Ποτέ να μη πάτε στις σκάλες. Οι σκάλες έχουν διαφορετική
ιδιοσυχνότητα (ταλαντώνονται διαφορετικά από το κεντρικό όγκο του
κτιρίου). Οι σκάλες και το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου συνεχώς
προσκρούουν μεταξύ τους μέχρις ότου οι σκάλες διαλυθούν εκ
θεμελίων. Οι άνθρωποι που πάνε στις σκάλες πριν λάβει χώρα η
οριστική διάλυσή τους, ακρωτηριάζονται φρικτά από τα σκαλοπάτια της
σκάλας τη στιγμή που αυτά διαλύονται. Ακόμα και αν το κτίριο δεν
καταρρεύσει, μείνετε μακριά από τις σκάλες, καθόσον αυτές είναι από
τα πιο πιθανά μέρη του κτιρίου να υποστούν βλάβες. Ακόμα και αν οι
σκάλες δεν καταρρεύσουν από το σεισμό, μπορεί να καταρρεύσουν
αργότερα από την υπερφόρτωσή τους από τον πανικόβλητο κόσμο που
έχει στραφεί σ' αυτές για εκκένωση του κτιρίου. Οι σκάλες πρέπει
πάντα να ελέγχονται για καταλληλότητα μετά από σεισμό, ακόμα και αν
το υπόλοιπο κτίριο δεν έχει υποστεί ζημιές.

8.Πηγαίνετε κοντά στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου ή έξω από
αυτούς αν είναι δυνατόν. Είναι πολύ καλύτερα να είστε κοντά στο
εξωτερικό του κτιρίου παρά στο εσωτερικό. Όσο πιο μακριά είστε από
την εξωτερική περίμετρο του κτιρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η
πιθανότητα να μπλοκαριστεί η οδός διαφυγής σας.

9. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα οχήματά τους συνθλίβονται
όταν ο δρόμος από πάνω (ανισόπεδοι δρόμοι) καταρρεύσει σε περίπτωση σεισμού
και καταπλακώσει τα οχήματά τους. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με
τις πλάκες ανάμεσα στα καταστρώματα στη λεωφόρο Nimitz. Τα θύματα του
σεισμού του Σαν Φρανσίσκο έμειναν όλα μέσα στα αυτοκίνητά τους.
Σκοτώθηκαν όλοι. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί απλά με το να είχαν
βγει έξω και να είχαν καθίσει ή ξαπλώσει δίπλα στα οχήματά τους.
Όλα τα καταπλακωμένα αυτοκίνητα είχαν κενά ύψους ενός μέτρου δίπλα
τους, εκτός από εκείνα στα οποία οι κολώνες από μπετόν είχαν πέσει
εγκάρσια πάνω τους.

10. Ανακάλυψα, καθώς μπουσουλούσα μέσα σε γραφεία εφημερίδων που
είχαν καταρρεύσει, καθώς και σε άλλα γραφεία με πολύ χαρτικό υλικό,
ότι το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά δημιουργούνται γύρω από
στοίβες από χαρτί.

να χαρώ εγώ κάτι "ψαροκυνηγους"

Fat Woman Pole Dance

Τύφλωση‏

Ένα απλό τεστ σάλιου, που γίνεται ακόμα και στο σπίτι, μπορεί να δείξει αν κάποιος διατρέχει κίνδυνο να χάσει την όρασή του.
Μια απλή ανάλυση στο σάλιο μπορεί να προβλέψει αν κάποιος έχει πιθανότητες να νοσήσει από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, τη συνηθέστερη αιτία πρόκλησης τύφλωσης.
Αν και η νόσος έχει κάποια πρώιμα σημάδια, όταν διαγνωστεί, τις περισσότερες φορές δυστυχώς έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή στην όραση.

i-diadromi

Προσοχή στην πινακίδα: Απαγορεύεται η γυμνή πεζοπορία

apagorevsi Άρχισε σαν αστείο, αλλά κατέληξε να είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι Αρχές της Ελβετίας κατασκεύασαν σήματα για να προειδοποιούν τους επισκέπτες των μαγευτικών μονοπατιών στα βουνά της χώρας, ότι απαγορεύεται να κάνουν πεζοπορία… γυμνοί!Ο σχεδιαστής Dan Walter ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κυβέρνησης για υποβολή πρωτότυπων σχεδίων για τη συγκεκριμένη πινακίδα, αλλά όπως είπε ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ ότι το θέμα θα ήταν τόσο σοβαρό.

Έτσι, έστειλε ένα πρόχειρο σχέδιό του στην αρμόδια υπηρεσία χωρίς να περιμένει αυτό που θα επακολουθούσε.

Οι παραγγελίες άρχισαν να έρχονται η μία μετά την άλλη, αφού δεκάδες δήμοι πήραν άδεια να χρησιμοποιήσουν το σχέδιό του στους δρόμους και τα ορεινά μονοπάτια τους.

Είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια η «μόδα» που θέλει τους επισκέπτες των ορεινών μονοπατιών της Ελβετίας να πεζοπορούν γυμνοί, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Επίθεση σκουλικιών‏

Αν έχετε αναρωτηθεί πως μοιάζει το αυτοκίνητο σας οταν του επιτεθούν σκουλήκια ιδού η απάντηση

Luck_02 []

Είμαι σίγουρος οτι οι άτυχοι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων οταν θα επέστρεφαν μετα απο λίγες μέρες και έβλεπαν τα αυτοκίνητά τους σε αυτή την κατάσταση θα πάθαιναν σοκ.Οπότε την επόμενη φορά θα πρόσεχαν περισσότερο που τα αφήνουν
Luck_01
Luck_03 []
Luck_05
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory