Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 4 Απριλίου 2010

Πλέγμα από μόρια DNA

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας δημιούργησαν ένα πλέγμα από μόρια DNA που φέρει ειδικούς μοριακούς διακόπτες για να συστέλλεται και να διαστέλλεται, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο, ως σκελετός για ηλεκτρονικά κυκλώματα, σε βιοαισθητήρες που ανιχνεύουν ουσίες, ή σε άλλες νανομηχανές.

Το πλέγμα αποτελείται από «πλακάκια» σχήματος Χ. Το κάθε πλακάκι αποτελείται από δύο μόρια DNA ενωμένα στο κέντρο τους. Όταν τα πλακάκια παραταχθούν το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζουν ένα δίχτυ από DNA.

Για να μπορεί το πλέγμα να συστέλλεται και να διαστέλλεται, το DNA τροποποιήθηκε δομικά ώστε να λειτουργεί ως πιστόνι.

Όταν το πλέγμα τροφοδοτηθεί με ειδικά, μικρά τμήματα DNA, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα, το τροποποιημένο DNA επανέρχεται στην κανονική του κατάσταση και το δίχτυ διαστέλλεται.

Όταν το πλέγμα διαστέλλεται, τα στοιχεία του κυκλώματος απομακρύνονται μεταξύ τους και περνούν στην κατάσταση «off». Το αντίθετο συμβαίνει όταν το πλέγμα συστέλλεται.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιήσουν το πλέγμα σε νανοκυκλώματα. θα προσπαθήσουν να το επιστρώσουν με άργυρο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό μεταλλικό κύκλωμα εξαιρετικά μικρών διαστάσεων.
focus

Ζώδια και καπέλα

Καπέλο καπελάκι μου και πώς να σε φορέσω.. Διαλέχτεεεε!!!!!!!!!!!!!

Κριός Φοράει καπέλο Βίκιγκ γιατί έχει πρόβλεψη θέσης για τα κέρατα.

Ταύρος Σομπρέρο για να κρύβει το κόκκινο πανί.

Δίδυμοι Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω.

Καρκίνος Φοράει «παναμά», γιατί το προτιμούσε ο Σκοτ Φιτζέραλντ για τον πρωταγωνιστή του στο "τρυφερή είναι η νύχτα"

Λέων Ημίψηλο για να ταιριάζει με το πούρο.

Παρθένος Το χειμώνα βάζει το καπέλο για να προφυλαχτεί από το κρύο και την ιγμορίτιδα και το καλοκαίρι γιατί το αντηλιακό με δείκτη προστασίας 200, ποτέ δεν είναι αρκετό.

Ζυγός Γιατί πάντα έψαχνε ένα μοδάτο στέμμα για να καλύψει το ψώνιο του.

Σκορπιός κάπου πρέπει να κρύψει το περίστροφο. Είδες τι έπαθε ο "Αλ Καπόνε" όταν μπλόκαρε η κοντόκανη….

Τοξότης Κράνος για την απροσεξία. Το άλλο του μπέιζμπωλ το ‘χει στην κωλότσεπη.

Αιγόκερως Ταλαντεύεται ανάμεσα στην τιάρα του πάπα και το πηλίκιο του στρατηγού. Συνήθως καταλήγει στο δεύτερο.

Υδροχόος Το καπέλο του Κύρου Γρανάζη για να το πετάει ψηλά κάθε φορά που του ’ρχεται η έμπνευση.

Ιχθύες Προτιμά το φέσι για να το δίνει δώρο με τις ακάλυπτες επιταγές.


Γλυπτά από σύρμα


Αποκάλυψη: Ερχεται η ανοιχτή Porsche Panamera!


•Θα είναι τετραθέσια και τετράθυρη
•Στοίχημα για τους μηχανικούς η ακαμψία του πλαισίου
•Θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το 2011...

Ενώ τα σχέδια των ανθρώπων της Porsche είχαν αναβληθεί τώρα ξαναπαίρνουν… μπροστά και η convertible έκδοση της Panamera αναμένεται να παρουσιαστεί πριν το τέλος του έτους και να κυκλοφορήσει στους δρόμους του χρόνου.
Η τετραθέσια διάταξη του γερμανικού supercar θα διατηρηθεί ενώ οι μηχανικοί προσπαθούν να διατηρήσουν τον βαθμό ακαμψίας της ανοιχτής Panamera (όπου το αμάξωμα δεν θα έχει μεσαία κολόνα) κοντά σε αυτό της κλειστής.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως θα υπάρχουν τέσσερις πόρτες ενώ η οροφή θα είναι υφασμάτινη για πρακτικούς λόγους. Όπως είναι φυσικό τα μηχανικά μέρη και οι κινητήρες θα προέρχονται από την κλειστή Panamera.
ksipnistere

...ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ,ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ..

..Μην μου πείτε τώρα, ότι όσοι από εσάς είστε ήδη γονείς,δεν έχετε στριμωχτεί,από λογικές,αλλά και δύσκολες ερωτήσεις των βλασταριών σας..!

Το δυσκολότερο κομμάτι αυτού του "πακέτου",είναι όταν έρχεται η στιγμή,να εξηγήσουμε με ..δικά μας λόγια την σεξουαλικότητα του ανθρώπου και γενικά,ό,τι έχει σχέση με τις στενές ανθρώπινες σχέσεις...

Η αλήθεια είναι,ότι όσο "προχώ",θέλουμε να είμαστε,ή να παρουσιαζόμαστε οι γονείς,μπροστά στα παιδιά μας,στο σημείο αυτό,όταν έρχεται η μεγάλη στιγμή,παρουσιάζουμε μία εικόνα ,με επιείκεια ,αστεία και γεμάτη αμηχανία..
Όμως,έχω ένα ευχάριστο νέο να σας παρουσιάσω,αγαπητοί γονείς!:Τέλος οι πρόβες μπροστά στον καθρέφτη,τέλος οι αμηχανίες και τα χαζοχαμόγελα!!

Βρέθηκε ο κατάλληλος τρόπος,με τον οποίο τα βλασταράκια μας,θα μάθουν τα πάντα γύρω απο το sex,ανώδυνα ,χωρίς να τους μείνει καμμία απορία! Παρακολουθείστε παρακάτω,τα μαθήματα προς τους γονείς και αν θέλετε κάντε και κανένα σκονάκι....

...Τώρα αν μετά από αυτή την παρουσίαση,το καμάρι σας ,δεν γίνει ..ξεφτέρι,τότε να μην με λένε.."ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΙ"

Απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις στη Βρετανία

Αλήθεια, όταν γεννιέται το σκαντζοχοιράκι, τραυματίζεται η μαμά σκαντζόχοιρος;

Ερωτήσεις σαν κι αυτή κατακλύζουν καθημερινά την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας Αny Questions Αnswered (Απαντήσεις σε Όλες τις Ερωτήσεις) στη Βρετανία.

Σε μορφή SΜS, οι πελάτες, περίπου 16.000 ημερησίως, στέλνουν τις ερωτήσεις τους και λαμβάνουν την απάντηση σε μερικά λεπτά. Χίλιοι ερευνητές ανταποκρίνονται στα αιτήματα και μέχρι σήμερα έχουν απαντήσει σε 8 εκατομμύρια από αυτά. Ορισμένες από τις ερωταπαντήσεις ήταν και οι ακόλουθες. Και για να μη μένει απορία, όταν γεννάει το παιδί της η μαμά σκαντζόχοιρος δεν τραυματίζεται. Τα μικρά γεννιούνται με πολύ μαλακά και εύκαμπτα αγκάθια, γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μην πονά η μαμά. Τα αγκάθια όμως σκληραίνουν γρήγορα για να προστατεύουν το ζώο.

Υπάρχουν περισσότερα βοοειδή από αυτοκίνητα στον κόσμο;

Ναι, υπάρχουν περισσότερα βοοειδή. Υπολογίζονται σε 1,4 δισ. ενώ τα αυτοκίνητα είναι περίπου 1 δισ. Και τα βοοειδή παράγουν το 20% της συνολικής ποσότητας μεθανίου.

Ονειρεύονται οι γάτες;

Τα περισσότερα θηλαστικά ονειρεύονται, και οι γάτες ανάμεσά τους. Τα όνειρα βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου γιατί διεγείρουν τους νευρώνες. Τα νεογέννητα μάλιστα ονειρεύονται περίπου 8 ώρες ημερησίως.

Τα πρόβατα αντέχουν περισσότερο τον θόρυβο στα διάφορα μουσικά φεστιβάλ απ΄ ό,τι τα άλογα ή οι αγελάδες;

Τα πρόβατα φαίνεται ότι προσαρμόζονται πιο εύκολα στον θόρυβο σε σύγκριση με άλλα ζώα.

Πώς γεννούν οι νυχτερίδες;

Τα μικρά της νυχτερίδας γεννιούνται ανάποδα και πιάνονται από τα φτερά της μαμάς τους. Τον πρώτο καιρό είναι σχεδόν συνεχώς γαντζωμένα επάνω της και για να θηλάζουν.

Πόσα πορτοκάλια θα χρειάζονταν, αν τα τοποθετούσαμε το ένα δίπλα στο άλλο, για να φτάσουν στη Σελήνη;

Η Γη απέχει 384.500 χλμ. από τη Σελήνη. Για ενάμισι χλμ. χρειάζονται περίπου 13.411 πορτοκάλια, άρα για τη Σελήνη... 3.203.935.680 πορτοκάλια.

Πόσο έζησε το μεγαλύτερο (σε ηλικία) χρυσόψαρο;

Το μεγαλύτερο σε ηλικία- γνωστό- χρυσόψαρο, έζησε 45 χρόνια. Ονομαζόταν Γκόλντι και η ιδιοκτήτριά του, η Πολίν Έβανς από το Ντέβον της Αγγλίας, το είχε κερδίσει σε μια έκθεση.

Πόσο ζυγίζουν τα περιττώματα που παράγει ένας ελέφαντας σε όλη του τη ζωή;

Ο ελέφα ντας παράγει περίπου 2.500 τόνους περιττώματα στη ζωή του. Ο μέσος ελέφαντας, όταν είναι υγιής, παράγει κατά μέσο όρο 100 κιλά ημερησίως, ενώ για τον άνθρωπο το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται γύρω στα 250 γραμμάρια.

Ποιες ήταν οι τελευταίες κουβέντες που είπαν οι αστροναύτες στη Σελήνη;

«Φεύγουμε όπως ήρθαμε. Θεού θέλοντος, να επιστρέψουμε με ειρήνη και ελπίδα για ολόκληρο το ανθρώπινο είδος. Ας προστατεύσει ο Θεός το πλήρωμα του Απόλλο 17».

Υπάρχει κάτι στα νοικοκυριά το οποίο να έχει ιδιότητες αντιβιοτικού;

Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό. Σκοτώνει τα μολυσματικά βακτήρια και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Ένα άλλο φυσικό αντιβιοτικό είναι το μέλι.

Πότε και πού συνέβη το πρώτο ατύχημα με αυτοκίνητο;

Το 1771, όταν ο Ζοζέφ Κινιόνο δημιουργός του πρώτου αυτοκινήτου που εκινείτο με ατμό- έπεσε πάνω σε έναν τοίχο στο Παρίσι.

Ποιον μήνα είναι η Γη πιο κοντά στον Ήλιο;

Η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο τον Ιανουάριο, και πιο μακριά τον Ιούλιο. Οι ημερομηνίες όμως διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο. Το 2008 θα βρίσκεται πιο κοντά στις 3 Ιανουαρίου και πιο μακριά στις 4 Ιουλίου.

Πόσες κόλλες χαρτί Α4 θα μπορούσαν να κατασκευαστούν αν κόβονταν όλα τα δέντρα του πλανήτη;

Αν κόβονταν τα 170 δισ. δέντρα της Γης, θα μπορούσαν να παραχθούν 215.000.000.000.000.000 (215 τετράκις εκατομμύρια) κόλλες Α4. Το βιβλίο «Αny Questions Αnswered» κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στη Βρετανία από τις εκδ.Ρrofile,με αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις πελατών και απαντήσεις της υπηρεσίας.


TA NEA

Τι να πεις αν σε τσακώσουν να κοιμάσαι στο γραφείο


Μη στεναχωριέσαι, όπως είπαμε συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Το έχουν πάθει τόσοι και τόσοι. Δε βλέπεις πόσες φορές μισοκοιμισμένοι βουλευτές έχουν πρωταγωνιστήσει σε video του «OΛΑ» ή του «Αλ τσαντίρι νιουζ»; Δε θυμάσαι το απίστευτο σκετσάκι του Mr. Bean που τον παίρνει ο ύπνος μέσα στην εκκλησία; Εμείς βέβαια το περιορίζουμε στο γραφείο, αλλά μη νομίζεις, το μάθημα τυγχάνει εφαρμογής κι αλλού. Μάθε λοιπόν ορισμένες ατάκες που θα τις λες σαν ποιηματάκι, κάθε φορά που ο προϊστάμενός σου υποψιάζεται ότι ούτε χτες το βράδυ δε σου έβαλαν απουσία στα μπουζουκομάγαζα της εθνικής οδού.
Το κόλπο είναι να τις πεις επί τόπου, χωρίς να κομπιάσεις. Μπορεί να μη γίνεις 100% πιστευτός, όμως θα δημιουργήσεις αμφιβολίες για το αν το αφεντικό σου είχε δίκιο που σε επέπληξε. Έτσι θα μπορέσεις να το διαπραγματευτείς καλύτερα αργότερα και ίσως αποφύγεις να μπεις στη black list του.
Πάμε λοιπόν. Πρόβα. Μπαίνει το αφεντικό. Έχεις ακουμπήσει τον αγκώνα στο τραπέζι κι ήδη βλέπεις να πέφτουν οι τίτλοι από το πρώτο σου όνειρο που θα προβληθεί σε λίγο. Σε κοιτάει κατ’αρχήν με έκπληξη (πώς τολμά;), κατά δεύτερον με αηδία (μου το έκανε υπνωτήριο), κατά τρίτον με θυμό (θα του δείξω τώρα). Ακούγεται η φωνή – όχι δεν είναι φωνή είναι ιαχή: ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΔΩ; ΚΟΙΜΑΣΑΙ;
Ατάραχος τον κοιτάς (πρέπει να έχεις ρεφλέξ στο ξύπνημα) και του λες:
- Αχ, και μου το ‘παν στο κέντρο αιμοδοσίας, ότι αυτό μπορεί να συμβεί.
- Πρόκειται για έναν 15λεπτο υπνάκο, όπως χαρακτηρίζεται και στη λίστα περί διαχείρισης χρόνου που μου στείλατε με email.
- Δεν κοιμόμουν. Έκανα διαλογισμό.
- Δοκίμαζα τις αντοχές του πληκτρολογίου μου στην πίεση που μπορεί να του ασκήσει κάποιος.
- Έκανα ασκήσεις yoga για να μπορέσω να απελευθερώσω το στρες που μου προκαλεί η δουλειά.
- Μα γιατί με διακόπτετε; Σχεδόν είχα βρει τη λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που μας ταλανίζει.
- Η καφετιέρα έχει χαλάσει.
- Κάποιος πρέπει να έβαλε τον ντεκαφεϊνέ σε λάθος κανάτα.
- … αμήν. Έλεγα την προσευχή μου.
funwall

Η παράλειψη του πρωινού «προσθέτει» κιλά


Eίναι γνωστό ότι εάν παραλείψουμε το πρωινό γεύμα θα καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νεώτερη μελέτη του Imperial College London εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 20 υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας. Κάνοντας χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), μελέτησαν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών και επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθησαν στην εξέταση αφού προηγουμένως δεν είχαν φάει πρωινό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής (πίτσα, κέικ, σοκολάτα) και χαμηλής θερμιδικής αξίας (λαχανικά, σαλάτα, ψάρια).

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν περισσότερο δραστήριο.

Όταν όμως οι συμμετέχοντες 90 λεπτά πριν υποβληθούν στην εξέταση είχαν καταναλώσει πρωινό, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό. Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει καμία σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.

Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την ‘έλξη’ που ένιωθαν από τα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους κατείχαν οι τροφές με τις περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Οι επιλογές των εθελοντών επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της απεικονιστικής εξέτασης.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης που κάναμε ενισχύουν την άποψη ότι ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί μέρος της πρόληψης μέσω της διατροφής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όταν οι άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, ιδιαίτερα το πρώτο της ημέρας, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην λειτουργία του εγκεφάλου επιβραδύνουν την απώλεια κιλών ή ακόμη και ενισχύουν την αύξηση του σωματικού βάρους», αναφέρει ο Tony Goldstone από το Imperial College London.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στο μέλλον στην ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους, που θα στοχεύουν στο κέντρο ανταπόδοσης του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 91ο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: MedicineNet

Εκανε ρεζίλι κουμπάρο και νύφη

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, όπως λέει και η παροιμία. Αυτό το γνώριζε καλά ένας νιόπαντρος Ιταλός, ο οποίος στο τέλος της γαμήλιας δεξίωσης μοίρασε σε όλους τους καλεσμένους φωτογραφίες της συζύγου του σε τολμηρές περιπτύξεις με τον καλύτερο του φίλο και κουμπάρο.
Ο άτυχος σύζυγος πήρε την απόφαση να εκθέσει τη γυναίκα που νόμιζε ότι μαζί της θα ζούσε την υπόλοιπη ζωή του, όταν, μόλις τρις ημέρες πριν από το γάμο, ήρθαν στα χέρια του οι φωτογραφίες που αποτελούσαν τα στοιχεία της προδοσίας δυο ανθρώπων πέραν κάθε υποψίας. Ο νεαρός επιχειρηματίας εξοργίστηκε ακόμη περισσότερο γιατί με τη γυναίκας του, με την οποία είχαν γνωριστεί πριν από ένα χρόνο, είχαν κάνει μια εβδομάδα πριν από το θρησκευτικό, και πολιτικό γάμο. Μόλις οι καλεσμένοι είδαν τις φωτογραφίες, στην αρχή έμειναν άφωνοι και μετά άρχισαν το κουτσομπολιό. Φυσικά, το νιόπαντρο ζευγάρι μετά το γάμο έφυγε από την εκκλησία με διαφορετικά αυτοκίνητα

Κρόκος

Κρόκος (Crocus sieberi – subsp. Nivalis)

taigetos_krokos2.jpg (52963 bytes)krokos101.jpg (65857 bytes)Ενδημικό φυτό του Ταϋγέτου που φύεται στην Ορεινή και Αλπική ζώνη. Ανήκει στην οικογένεια Ιριδωδών (Iridaceae) και είναι πολυετής πόα, με βολβό, ο οποίος περιβάλλεται από ινώδεις χιτώνες. Έχει 3-6 γραμμοειδή φύλλα με λευκή κεντρική λουρίδα. Τα άνθη εμφανίζονται από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο. Έχουν υπόγεια ωοθήκη, περιάνθιο από έξι βιολετί, με κίτρινη βάση τμήματα, τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν μακρύ σωλήνα που μοιάζει με βλαστό, τρεις στήμονες με κίτρινους ανθήρες και κίτρινο ή πορτοκαλί στύλο, ο οποίος διακλαδίζεται στη κορφή σε τρία μέρη. Ο κρόκος nivalis εμφανίζεται σε λιβάδια μεγάλων υψομέτρων, αμέσως μετά το λιώσιμο των χιονιών. Το είδος sieberi είναι βαλκανικό, με αρκετά μεγάλη εξάπλωση στην ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα και διακρίνεται σε 4 υποείδη. Το Crocus subsp. firefly με μωβ άνθη, το Crocus subsp. tricolor με βυσσινί, ενώ το subsp. nivalis είναι ενδημικό του Ταϋγέτου.

Κρόκος - Crocus hadriaticus

taigetos_krokos1.jpg (57001 bytes)Ανήκει στην οικογένεια Ιριδωδών (Iridaceae) και είναι πολυετής πόα, με βολβό, ο οποίος περιβάλλεται από ινώδεις χιτώνες. Έχει 5-11 στενά (πλάτους έως 2 χιλ.) γραμμοειδή φύλλα και 1-4 άνθη. Έχουν υποφυή (υπόγεια) ωοθήκη, κίτρινο, μακρύ (έως 15 εκ.), τριχωτό σωλήνα που μοιάζει με βλαστό, περιάνθιο από έξι λευκά αντωοειδή ή αντιλογχοειδή τμήματα, μήκους έως 4,5 εκ., έναν κόκκινο τρισχιδή, διακλαδισμένο στύλο και τρεις στήμονες με κίτρινους ανθήρες. Ο κρόκος ανθίζει το φθινόπωρο. Στα τέλη Οκτωβρίου φωτογραφήθηκε στο δυτικό Ταΰγετο, στη περιοχή «Πολεμίστρα», σε υψόμετρο 1400μ. Απαντάται σε βοσκότοπους και ανοιχτούς θαμνώνες, σε χαμηλά υψόμετρα. Είναι ενδημικό της Δ και Ν Ελλάδας και των Κυκλάδων.

Από το βιβλίο «2001, Φυτά του Ταϋγέτου, φωτογραφικός οδηγός, έκδοση Περιφέρεια Πελοποννήσου - Οικοτοπία.

Κρόκος - Crocus olivieri

Ανήκει στην οικογένεια των Ιριδωδών (Iridaceae) και είναι πολυετής πόα. Έχει βολβό, ο οποίος περιβάλλεται από ινώδεις χιτώνες και 4-8 γραμμοειδή φύλλα. Τα άνθη εμφανίζονται από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Έχουν υπόγεια ωοθήκη, περιάνθιο από έξι κίτρινα τμήματα, τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν μακρύ σωλήνα που μοιάζει με βλαστό, μήκους 5 έως 20 εκ., τρεις στήμονες με κίτρινους ανθήρες και κίτρινο ή πορτοκαλί στύλο, ο οποίος διακλαδίζεται στην κορυφή σε έξι λεπτά μέρη.

Απαντάται σε λιβάδια, ανοιχτά δάση και θαμνώνες, σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα. Εξαπλώνεται στα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Από το βιβλίο «2001, Φυτά του Ταϋγέτου, φωτογραφικός οδηγός, έκδοση Περιφέρεια Πελοποννήσου - Οικοτοπία.

Πήρε το όνομά του από το Κρόκο, ο οποίος ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα που οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής κατά λάθος σκότωσε το φίλο του. Στον τόπο του ατυχήματος φύτρωσε ένα λουλούδι. Τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Κρόκος ήταν ένας νεαρός, που εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα για τη Νύμφη Σμίλακα μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ταυτόχρονα η Σμίλαξ έγινε το ομώνυμο αναρριχητικό φυτό (Σμίλαξ Ασπίρα-Ουρβιά).

Υπάρχουν πολλά είδη και για ένα από αυτά, τη ζαφορά, οι πρώτες αναφορές μας έρχονται από τα χρόνια του Μίνωα, αφού στα μινωικά ανάκτορα βρέθηκαν τοιχογραφίες με άνθη κρόκου και κρίνα, τοιχογραφία με τον "κροκοσυλλέκτη πίθηκο" και καλλιεργούμενοι ζαφορόκηποι. Τοιχογραφίες κροκοσυλλεκτριών βρέθηκαν στη Θήρα (στο Ακρωτήρι).

Τους προηγούμενους αιώνες χρησιμοποιούσαν το κρόκο για άρτυμα, στη βαφή υφασμάτων, αλλά και για φάρμακο, αφού οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές από πολύ παλιά (τονωτικά, απαλυντικά του στομάχου, αλλά και με αφροδισιακές ιδιότητες).

Στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, το φυτό κάθε φθινόπωρο βάφει βιολετί το τοπίο, αλλά για τους πολλούς ο κρόκος μας είναι γνωστός περισσότερο ως σαφράν. Ξέρουμε ότι είναι ακριβό άρτυμα, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η χώρα μας είναι ένας από τους τέσσερις μοναδικούς τόπους στον κόσμο, όπου καλλιεργείται ο κρόκος. Πρωτοέφτασε πριν από τρεις αιώνες στην περιοχή της Κοζάνης, όπου και ξεκίνησε η καλλιέργειά του, με το μεγαλύτερο μέρος της στα κροκοχώρια του Δήμου Ελιμείας. Αλλωστε η έδρα του δήμου λέγεται Κρόκος.

Ο ελληνικός κρόκος θεωρείται ίσως η καλύτερη ποιότητα σαφράν, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται ο κρόκος παγκοσμίως. Η λέξη αποτελεί παραφθορά της αραβικής Zafaran που σημαίνει κίτρινο.

Για εμάς τους Ελληνες είναι πάντα ο κρόκος, ο φίλος του θεού Ερμή, η ξεχωριστή μοσχοβολιά των αιγιοπελαγίτικων κουλουριών της Λαμπρής, ένα από τα 58 αρώματα που χρησιμοποιεί το Πατριαρχείο για την παρασκευή του Αγίου Μύρου. Είναι επίσης η δυναμική κοζανίτικη καλλιέργεια που φέρνει στις διεθνείς αγορές την ξεχωριστή απόλαυση των απανταχού gourmet.

Οι φράσεις που λένε οι γονείς και κάνουν κακό στα παιδιά

Συχνά, στην προσπάθεια μας να πειθαρχήσουμε το παιδί μας, καταφεύγουμε σε διάφορες φράσεις που το μπερδεύουν, το πληγώνoυν και του δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα, φράσεις που τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Μάθετε λοιπόν ποιες είναι ώστε την επόμενη φορά να τις αποφύγετε.

«Κράτα το μολύβι με το καλό χεράκι»

Όλοι (ή σχεδόν όλοι) οι γονείς έχουν την τάση να προτρέπουν το μικρό τους να χρησιμοποιεί το «καλό χεράκι» (δηλαδή το δεξί) όταν καταπιάνεται με διάφορες δουλειές. Τα μικρά παιδιά όμως χρησιμοποιούν και τα δυο χέρια με την ίδια ευκολία και συνήθως μετά τα 4 χρόνια φαίνεται ποιο θα επιλέξουν. Τότε κάποιοι γονείς, ακόμα και αν δουν πως το μικρό τους βολεύεται καλύτερα χρησιμοποιώντας το αριστερό, επιμένουν να του... αλλάξουν γνώμη. Και το παιδί καταλαβαίνει πως αφού το δεξί είναι το «καλό», τότε το αριστερό είναι το «κακό» χεράκι. Λάθος, γιατί δεν υπάρχει «καλό» ή «κακό» χέρι, αφού και τα δυο βοηθούν το παιδί να αυτοεξυπηρετείται.


Τι να κάνετε:
Αν διαπιστώσετε πως το πιτσιρίκι σας προτιμά το αριστερό χεράκι, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτήν τη συνήθεια. Και στην περίπτωση αυτή, η φράση «με το καλό χεράκι» προκαλεί στο παιδί σύγχυση, επειδή συνειδητοποιεί ότι δεν τα καταφέρνει με το «καλό» αλλά με το «κακό» χέρι. Ακούγοντας μάλιστα τις συνεχείς προτροπές των γονιών του πιστεύει πως κάνει μεγάλο λάθος, επειδή τρώει και γράφει με το αριστερό, ενώ την ίδια στιγμή αισθάνεται «διαφορετικό» από τα άλλα παιδάκια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε ελεύθερο το μικρό σας να επιλέξει το χεράκι που το βολεύει περισσότερο χωρίς να του επιβάλλετε αυτό που θεωρείτε εσείς σωστό. Το αριστερό χέρι άλλωστε μπορεί να καταφέρει όσα και το δεξί. Προσοχή! Οι προτροπές σας να πάψει να γράφει με το αριστερό μπορεί να επηρεάσουν το μικρό σας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πέσει η επίδοση του στα μαθήματα. Ένα παιδί δεν πρόκειται ποτέ να σας πει πόσο το ενοχλεί ή το θυμώνει να του υπενθυμίζετε συνεχώς ότι το «καλό» χέρι είναι το δεξί. Θα δείξει όμως τη δυσαρέσκεια του με συμπεριφορά που ίσως σας εκπλήξει ή με ασυνήθιστες αντιδράσεις (π.χ. αρνείται να γράψει ή να πάει στο σχολείο).

«Αν δεν φας, δεν θα μεγαλώσεις»
Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε αυτήν τη φράση στην προσπάθεια μας να πείσουμε το παιδί μας να φάει λίγο παραπάνω. Τις περισσότερες φορές βέβαια πετυχαίνουμε το στόχο μας, διότι (χάρη στον προστακτικό τόνο της φωνής μας) το αναγκάζουμε να αδειάσει το πιάτο του, οπότε τρώει όχι επειδή πεινάει, αλλά επειδή εμείς του το επιβάλαμε.

Τι να κάνετε:
Προσπαθήστε να σέβεστε τις ανάγκες του παιδιού (στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι έχει χορτάσει και δεν πεινάει άλλο). Μην παρεμβαίνετε προσπαθώντας να του επιβάλετε αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι το σωστό. Ακόμα και αν το μικρό σας δεν έχει φάει μπουκιά όλη μέρα, αποφύγετε κάθε είδους απειλές ή προσταγές και χρησιμοποιήστε θετικές φράσεις οι οποίες μεταδίδουν μεν με σαφήνεια το μήνυμα που θέλετε να περάσετε, αλλά συγχρόνως «κλείνουν» μέσα τους όλη σας την αγάπη. Επειδή είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεστε με θετικό τρόπο (αντί με αρνητικό), μπορείτε να πείτε στο παιδί σας: «Είναι καλό να τρως το φαγητό σου, γιατί έτσι θα μεγαλώσεις και θα είσαι ένα δυνατό παιδί». Εξηγήστε του πως το φαγητό βοηθά στην ανάπτυξη του και του χαρίζει όλη την ενέργεια που έχει ανάγκη για να τρέχει γρήγορα, να παίζει πολλές ώρες με τους φίλους του και να καταπιάνεται με όλες τις δραστηριότητες που το ευχαριστούν.

Θυμηθείτε:
Με απειλητικές φράσεις («Αν δεν φας, δεν θα μεγαλώσεις/δεν θα παίξεις») ή φράσεις προσταγής («Φάε και τη... δύναμη σου!» ή «Δεν κάνει να πετάξουμε το φαγητό») τρομάζετε το παιδί και δεν το βοηθάτε να μάθει να αναγνωρίζει σιγά-σιγά το αίσθημα του κορεσμού (κάτι το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποφυγή της παχυσαρκίας).


«Όχι έτσι! Καν' το όπως η Μαρία!»
Εσείς πώς νιώθετε όταν σας συγκρίνουν με άλλους; Σίγουρα όχι και πολύ ευχάριστα. Γιατί λοιπόν συγκρίνετε το παιδί σας με το αδερφάκι του, το φίλο του ή τον συμμαθητή του; Το καημένο ενοχλείται πάρα πολύ κάθε φορά που σας «ξεφεύγουν» τέτοιου είδους συγκρίσεις και, επειδή δεν μπορεί να τα βάλει μαζί σας, τα βάζει με το άλλο παιδί. Οι συγκρίσεις εξάλλου είναι ο πιο... σύντομος δρόμος προς τον (αρνητικό) ανταγωνισμό.

Τι να κάνετε:
Κόψτε αυτήν τη συνήθεια που μόνο απογοήτευση προκαλεί στο παιδί, αφού συνειδητοποιεί πώς δεν είστε ευχαριστημένοι με όσα κάνει (κι ας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να σας ευχαριστήσει). Μην του λέτε π.χ. «Αυτό που ζωγράφισες δεν είναι σπίτι! Κοίτα τι ωραίο που το έκανε η Μαρία». Με τον τρόπο αυτό του δηλωνετε ευθέως πώς η προσπάθεια του δεν είναι ικανοποιητική, το παιδί σας απογοητεύεται και σιγά-σιγά παύει να προσπαθεί. Ξεχάστε το! Πολλοί γονείς πιστεύουν πως η σύγκριση ωθεί τα παιδιά να προσπαθούν περισσότερο για να μοιάσουν στο παιδί-πρότυπο με το οποίο τα συγκρίνουν. Λάθος! Κάθε παιδί που δεν επιβραβεύεται για τις δικές του δεξιότητες, αλλά ακούει σχόλια σύγκρισης, νιώθει λιγότερο άξιο και ικανό ενώ αρχίζει να μην πιστεύει στις δικές του δυνάμεις. Μην ξεχνάτε πως με την επιβράβευση και τα καλά σχόλια για κάθε του προσπάθεια το παιδί σας αποκτά δύναμη και κουράγιο να προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς. Αν πάλι εντοπίσετε κάποια αδυναμία, βοηθήστε το να την ξεπεράσει αποφεύγοντας πάντα συγκρίσεις ή υποτιμητικά σχόλια.

«Μην κλαίς! Τα Καλά παιδιά δεν κλαίνε»
Κανένα παιδί δεν κλαίει χωρίς λόγο και τα πρώτα χρόνια το κλάμα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό κώδικα επικοινωνίας. Τα δάκρυα αποκαλύπτουν πως το παιδί σας είναι στενοχωρημένο, φοβισμένο ή κάτι ζητά από εσάς (φαγητό, βόλτα, προσοχή). Με τη φράση αυτή -άθελα σας- το μαλώνετε επειδή εκφράζει τα συναισθήματα του με το κλάμα, ενώ την ίδια στιγμή εκείνο πιστεύει πως, αφού κλαίει, δεν είναι καλό παιδί.

Τι να κάνετε:
Αναρωτηθείτε τι από τα δυο σας ενδιαφέρει: η αιτία που κάνει το μικρό σας να κλαίει ή... η ησυχία σας. Και επειδή σίγουρα το πρώτο υπερισχύει, προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξωτερικεύει όσο το δυνατό περισσότερο τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τη γνώμη του. Με τον τρόπο αυτό του δείχνετε πως είστε διαθέσιμοι να ακούσετε ό,τι το απασχολεί, πως καταλαβαίνετε τα νευράκια του και πως υπολογίζετε την άποψη του. Να θυμάστε πως αν ένα παιδί δεν εκφράζει τα συναισθήματά του (καλά ή κακά) αρχικά με το κλάμα και μεγαλώνοντας με την κουβέντα, βρίσκει άλλους τρόπους να εκφραστεί, τρόπους τους οποίους οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «δυσλειτουργικούς», όπως είναι οι τσακωμοί με τους φίλους του, η φασαρία μέσα στην τάξη ή οι απότομες εκρήξεις στη συμπεριφορά του.


«Ο Παππούς κοιμάται στον ουρανό»
Το να ανακοινώσετε στο μικρό σας ότι πέθανε ένα αγαπημένο του πρόσωπο είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχετε να αντιμετωπίσετε ως γονείς. Αναρωτιέστε ποιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις του, ψάχνετε την κατάλληλη στιγμή και συνεχώς απορρίπτετε ό,τι είχατε προγραμματίσει να πείτε, για να σκεφτείτε έναν άλλον τρόπο, ίσως πιο ανώδυνο...

Πολλοί γονείς προτιμούν έμμεσες οδούς ή επικαλούνται δικαιολογίες για να αποφύγουν να μιλήσουν στο παιδί για το θάνατο. Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις-δικαιολογίες είναι «ο παππούς κοιμάται στον ουρανό». Ακούγοντας την όμως το παιδί, πιθανόν να συνδέσει τον ύπνο με το θάνατο και να πιστέψει πως όταν κάποιος κοιμάται, πεθαίνει. Αλλά τι γίνεται όταν ξυπνά; Δεν είναι πια πεθαμένος; Όπως καταλαβαίνετε, η φράση αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση στο μυαλό του παιδιού σας, ενώ δεν αποκλείεται να αρχίσει να φοβάται να κοιμηθεί.

Τι να κάνετε:
Σε καμιά περίπτωση μην αποκρύψετε την αλήθεια λέγοντας πως ο παππούς «κοιμάται» ή «έχει πάει ταξίδι». Δεν ωφελεί να αποφεύγετε μια συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με το θάνατο, μιας και αργά ή γρήγορα θα γίνει. Αν μάλιστα η κουβέντα αυτή γίνει σε μικρή ηλικία, το μικρό σας θα τον αποδεχτεί ευκολότερα. Έχετε υπόψη πως ο θάνατος του κατοικίδιου σας μπορεί να λειτουργήσει «εκπαιδευτικά». Αφήστε το παιδί να είναι «παρών» στην ταφή, μαζέψτε μαζί λουλουδάκια, φτιάξτε έναν σταυρό. Εξηγήστε του πως το αγαπημένο σκυλάκι έφυγε από τη ζωή, αλλά εσείς θα το θυμάστε για πάντα.


«Σε χτυπά ο Γιαννάκης; Χτύπα τον και εσύ!»
Τα παιδιά, που δεν έχουν ακόμα μάθει να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις, συχνά καταφεύγουν στη βία για να αρπάξουν ένα παιχνίδι από κάποιο φίλο τους ή για να επιβάλουν αυτό που θέλουν. Χτυπήματα στο σώμα, κλοτσιές, δαγκωματιές, τραβήγματα μαλλιών ή και βρισιές είναι οι πιο συχνές εκδηλώσεις βίας μεταξύ των παιδιών. Όσο φυσιολογικό κι αν είναι να στενοχωριέστε κάθε φορά που το παιδί σας έρχεται με κλάματα δείχνοντας σας το σημείο που πονά, μην το ενθαρρύνετε να ανταποδίδει τη σφαλιάρα ή τη δαγκωματιά που έχει δεχτεί. Με τέτοιες προτροπές, ενώ από τη μια κατακρίνετε τη βία όταν την υφίσταται το παιδί σας, από την άλλη την ενθαρρύνετε και την προάγετε - αρκεί το δικό σας παιδί να είναι ο θύτης και όχι το θύμα.

Τι να κάνετε:
Μιλήστε με το παιδί και εξηγήστε του πως, δυστυχώς, κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με άτομα που είναι επιθετικά και μας δημιουργούν προβλήματα. Προτείνετε του, την επόμενη φορά που κάποιο άλλο παιδάκι θα του επιτεθεί για να του πάρει την μπάλα (ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο), να προσπαθήσει να τη διεκδικήσει λέγοντας «επειδή τώρα παίζω, θα σου τη δώσω σε λίγο». Σε όλες τις περιπτώσεις, αντί να ανταποδώσει τη βία με τη βία, είναι προτιμότερο να ανακαλύψει την οδό της διπλωματίας.


«Ο Μπαμπάς μας παράτησε»
Η ανακοίνωση του διαζυγίου των γονιών σε ένα παιδί είναι μια αγχωτική διαδικασία, καθώς πρέπει να το προετοιμάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γι' αυτήν την τεράστια αλλαγή στη ζωή του. Το γεγονός πως από δω και πέρα ο μπαμπάς θα ζει σε ένα άλλο σπίτι ακούγεται πολύ παράξενο σε ένα παιδάκι και δεν αποκλείεται να πιστέψει πως φταίει το ίδιο γι' αυτό, πώς κάπου έκανε ένα μεγάλο λάθος και νιώθει ενοχές και τύψεις.

Τι να κάνετε:
Παρόλο που μπορεί να είστε θυμωμένη με τον σύντροφο σας, μη χρησιμοποιείτε λέξεις ή φράσεις που ενοχοποιούν τον μπαμπά. Φροντίστε για την ψυχική υγεία του μικρού σας αποφεύγοντας τα αρνητικά σχόλια που ίσως επηρεάσουν τη σχέση του μαζί του. Το παιδί που βιώνει το χωρισμό των γονιών του έχει πολύ περισσότερο ανάγκη την καλή σχέση και επικοινωνία τόσο με τη μαμά όσο και με τον μπαμπά.


«Αν δεν κάτσεις καλά, θα σε πάρει ο γύφτος/γέρος!»

Κάποιοι γονείς, που... είδαν και απόειδαν στην προσπάθεια τους να συμμορφώσουν το μικρό τους ώστε να σταματήσει επιτέλους να ουρλιάζει, καταφεύγουν στη... συνδρομή του γύφτου (του μπαμπούλα κ.λπ. καθώς οι επιλογές είναι ατέλειωτες ανάλογα με το αντικείμενο του φόβου του κάθε παιδιού). Το απειλούν λοιπόν πώς θα έρθει ο γύφτος να το πάρει και αυτή ακριβώς η απειλή, πως κάποιος (συνήθως αποκρουστικός) άγνωστος θα του στερήσει τους γονείς του, το γεμίζει με απίστευτο φόβο.

Τι να κάνει λοιπόν;
Υπακούει! Τι να κάνετε: Μπορεί βέβαια ένα τέτοιο απειλητικό μήνυμα να ηρεμεί αμέσως το άτακτο πιτσιρίκι σας (τα αποτελέσματα είναι άμεσα και θεαματικά), αλλά και οι παρενέργειες πολλές. Πρώτα απ' όλα ο φόβος και η ανασφάλεια που φωλιάζουν στην ψυχούλα του, αλλά και το γεγονός πώς το μικρό σας πειθαρχεί αποκλειστικά και μόνο επειδή φοβήθηκε και όχι επειδή κατάλαβε ότι η συμπεριφορά του ήταν λάθος και δεν πρέπει να την επαναλάβει. Και ο φόβος είναι ο χειρότερος τρόπος για να διδάξετε στο παιδί σας την πειθαρχία!

πηγή: myworld

Πουλά νεκρά κουνούπια στο διαδίκτυο!

Ένας άντρας, από την Κίνα, που ξεκίνησε μια επιχείρηση στο διαδίκτυο πουλώντας νεκρά κουνούπια δηλώνει πως μέσα σε δυο ημέρες δέχτηκε 10.000 παραγγελίες!

Ο κύριος Nin Nan, από την πόλη Shanghai, κατέβασε την εν λόγω ιδέα να πουλά «σκοτωμένα» κουνούπια με σκοπό να προσελκύσει πελάτες στο κοσμηματοπωλείο του στο διαδίκτυο.

«Κλείστηκα σε ένα δωμάτιο και σκεφτόμουν ένα προωθητικό σχέδιο για την επιχείρηση μου. Εκείνη την ώρα σκότωσα ένα κουνούπι και μου ήρθε αυτή η παράξενη ιδέα,» είπε ο κύριος Nin Nan.

Η αναγγελία που σκέφτηκε και έβαλε στο διαδίκτυο αναγράφει: «Σκοτωμένα από ανθρώπινα χέρια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιστημονικές έρευνες, διακόσμηση και συλλογή.»

Ο κύριος Nin Nan πουλά τα πτώματα των κουνουπιών για περίπου 45 λεπτά ενώ το κατάστημα στο διαδίκτυο δέχθηκε 250.000 επισκέπτες και 10.000 παραγγελίες για νεκρά κουνούπια!

ΕΘΝΟΣ

SEXY AND HOT .... αυτό είναι θηλυκόΓιατί μας «αιχμαλωτίζουν» κάποιες μελωδίες


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κολλάνε περιστασιακά ορισμένα τραγούδια στο μυαλό μας και τα ακούμε επί αρκετές ημέρες στη σειρά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μελωδίες που μένουν στον εγκέφαλό μας είναι οι ασυνήθιστες, είτε είναι κλασικές είτε ροκ. Το γεγονός αυτό είναι γνωστό και έχουν γίνει προσπάθειες αφενός να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που κάνουν μια μελωδία να κολλάει στο μυαλό μας, αφετέρου να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία αποδοτικών μουσικών για διαφημιστικά σποτ.

Υπάρχουν επίσης μελωδίες ιδιαίτερα «επίμονες», από τις οποίες δεν μπορούμε εύκολα να απαλλαγούμε. Αυτές καθίστανται ενοχλητικές και μετατρέπονται σε βασανιστήριο, δίχως να έχει ακόμη εξακριβωθεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Τα νοητικά μονοπάτια της μουσικής είναι πολύπλοκα και συχνά συμπεριλαμβάνουν όχι μόνον τις περιοχές του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα κέντρα της ακοής, αλλά και τον οπτικό φλοιό του. Πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η αντίληψη της μουσικής σχετίζεται με πρωτόγονες δομές του εγκεφάλου και ότι μέσω ενός συστήματός του, που λέγεται μεταιχμιακό, μπορεί να επηρεαστούν ουσιαστικά τα συναισθήματά μας.

Παρ' ότι οι επιστήμονες έχουν κατορθώσει να «περπατήσουν» στα νοητικά μονοπάτια της μουσικής, ασαφές παραμένει ακόμη πώς γίνεται κάποιες μελωδίες να εντυπώνονται στο μυαλό και άλλες όχι. Μια μελέτη του 2001, την οποία πραγματοποίησε ο ψυχολόγος δρ Τζέιμς Τζ. Κελάρις, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, έδειξε ότι «η μουσική που χαρακτηρίζεται από απλότητα, επανάληψη και δυσαρμονία με τις προσδοκίες του ακροατή είναι πιο πιθανό να εντυπωθεί στο μυαλό».

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ποσοστό έως 98% των ανθρώπων θα νιώσουν κάποια μελωδία να κολλάει στο μυαλό τους, με ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες (όπως τους μουσικούς και τους ιδιαίτερα αγχώδεις) αλλά και τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς απ' όλους. Οι αιτίες του φαινομένου αυτού μπορεί να είναι ψυχολογικές, αν και δεν αποκλείεται και κάποια σωματική αντίδραση που σχετίζεται με τις συχνότητες των ήχων, οι οποίες συντονίζονται με το σώμα.

Νεώτερη μελέτη του δρος Κελάρις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να απαλλαγεί κανείς από μια μελωδία, δεν έχει παρά να την τραγουδήσει δυνατά: για επίσης άγνωστους λόγους, η μέθοδος αυτή φαίνεται ότι αποδίδει...

kerkyraikialepou

Το ρολόϊ του θανάτου!


Βρίσκεται στα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μετράει τους θανάτους από το καπνισμα.

Λέγεται "Death Clock", και τέθηκε σε λειτουργία από τις 25 Οκτωβρίου του 1999.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει οτι οι θάνατοι από το κάπνισμα φτάνουν τα 5.4 εκατομμύρια το χρόνο: ένας κάθε 5.84 δευτερόλεπτα!

Η Παγκόσμια Συμμαχία κατά του Καπνίσματος(FCA) αποτελείται από 350 οργανισμούς και καλεί τις χώρες να διαπραγματευθούν τον περιορισμό του
καπνίσματος
trelamenos

Λειτουργικά τρόφιμα


Λειτουργικά τρόφιμα: μπορεί να ακούγεται σαν ένας ακόμη νεολογισμός του 21ου αιώνα, αλλά σίγουρα έχετε ακούσει και ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει κάποια από τα λεγόμενα «λειτουργικά» τρόφιμα. Πρόκειται για τρόφιμα που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχουν κάποιο συγκεκριμένο όφελος για την υγεία, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που ούτως ή άλλως περιέχουν.

Καθώς η επιστήμη της διατροφής στρέφεται από την έννοια της «επαρκούς διατροφής» στην έννοια της «βέλτιστης διατροφής», αρχίζουν να διατίθενται στην αγορά νέα τρόφιμα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την πνευματική και σωματική ευεξία και τα οποία μπορούν ίσως ακόμα να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων.

Καθώς απαιτείται μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας, κυβερνητικοί και διακυβερνητικοί φορείς και ο κλάδος των τροφίμων και της γεωργίας δημιούργησαν μια πλατφόρμα για τη θεμελίωση των βασικών αρχών που διέπουν τα «λειτουργικά» τρόφιμα.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των λειτουργικών τροφίμων είναι ένα: επιδρούν θετικά σε μία ή περισσότερες λειτουργίες-στόχους του οργανισμού και η ευεργετική επίδρασή τους προκύπτει όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα λειτουργικά τρόφιμα συνήθως έχουν την ίδια όψη, άρωμα και γεύση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Ενώ στην Ευρώπη οι καταναλωτές τώρα αρχίζουν να εξοικειώνονται με τα καινοτόμα αυτά τρόφιμα, οι Ιάπωνες τα καταναλώνουν εδώ και δεκαετίες παίρνοντας οι ίδιοι την πρωτοβουλία της προάσπισης της υγείας τους.

Πολλοί ενστερνίζονται πλέον την ιδέα ότι τα λειτουργικά τρόφιμα μπορούν να διαδραματίσουν συγκεκριμένο ρόλο σε κάθε περίοδο της ζωής τους και είναι πεπεισμένοι ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν, για παράδειγμα, τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης ή να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στους μεσήλικες άνδρες.

Μολονότι είναι πράγματι πιθανό τα λειτουργικά τρόφιμα να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα, είναι σημαντικό να μην επιτραπεί στους παραγωγούς να προβαίνουν σε δηλώσεις σχετικά με τα προϊόντα τους οι οποίες βασίζονται σε εικασίες και όχι σε επιστημονικά στοιχεία. Θέλοντας να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ο διεθνής οργανισμός Codex Alimentarius του FAO / WHO (Food and Agriculture Organization-Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας / World Health Organization-Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και εθνικοί ρυθμιστικοί φορείς προβαίνουν στη θέσπιση κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί η έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, οποιαδήποτε δήλωση επί της συσκευασίας σχετικά με τα οφέλη ενός προϊόντος για την υγεία δεν πρέπει να είναι παραπλανητική και πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις. Ιδανικά πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά ότι η εκάστοτε «ενεργή» ουσία απορροφάται από τον οργανισμό ή φτάνει στο σημείο όπου μπορεί να δράσει. Πρέπει επίσης να αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση του τροφίμου στις συνήθεις ποσότητες έχει ωφέλιμη δράση για τον οργανισμό, π.χ. μειώνει την πίεση του αίματος, ή ότι μπορεί να μετρηθεί η θετική του επίδραση σε κάποιον βιοχημικό δείκτη, π.χ. στην χοληστερόλη.

Μολονότι τα λειτουργικά τρόφιμα φαίνεται να είναι ωφέλιμα για την υγεία, πρέπει να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων τους και να τα καταναλώνουμε γνωρίζοντας ότι δεν είναι μαγική ασπίδα κατά των ασθενειών, αλλά απλώς ένα ευεργετικό για την υγεία βοήθημα που εμπλουτίζει μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή η οποία συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τρόφιμο-Παρεχόμενο όφελος
Γάλατα που έχουν υποστεί ζύμωση και γιαούρτια με προβιοτικές καλλιέργειες που είναι «Ζωντανά» (δηλαδή περιέχουν ζωντανούς τους ευεργετικούς μικροοργανισμούς): Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Μαργαρίνη, γιαούρτι, αλειφόμενο τυρί (με φυτικές στερόλες / στανόλες):Οι φυτικές στερόλες και στανόλες μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια.
Αβγά πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3: 3 - 4 αβγά την εβδομάδα παρέχουν την συνιστώμενη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ: Η προσθήκη φυλλικού οξέως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γέννησης βρεφών με προβλήματα του νευρικού σωλήνα (π.χ. δισχιδή ράχη).
Ψωμί, μπάρες από μούσλι εμπλουτισμένα με ισοφλαβόνες: Η προσθήκη ισοφλαβονών μειώνει πιθανά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του προστάτη, καρδιοπαθειών και οστεοπόρωσης.

Παπουτσή Ιουλία Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Έδειρε τον καθηγητή του 34 χρόνια μετά!

Δύο ποτήρια έσπασε στο πρόσωπο του πρώην καθηγητή του ένας νεαρός άντρας και στη συνέχεια τον γρονθοκόπησε άγρια, επειδή, όπως του είπε, «του έκανε τη ζωή κόλαση στο σχολείο».
Ο 57χρονος Κίεραν Χίκιν, που είναι καθηγητής εδώ και 34 χρόνια, πήγε την Τρίτη σε εστιατόριο της περιοχής του για να φάει μαζί με φίλους του. Μόλις έκατσε στη θέση του, ένας νεαρός που καθόταν στο απέναντι τραπέζι τον πλησίασε και τον ρώτησε αν είναι ο κύριος Χίκιν. Όταν ο 57χρονος του απάντησε καταφατικά, ο άγνωστος νεαρός του επιτέθηκε με μεγάλη βιαιότητα.

Ο καθηγητής μετά την επίθεση έμεινε αιμόφυρτος στο τραπέζι του εστιατορίου και κατέληξε στο νοσοκομείο με σπασμένη μύτη, σαγόνι και ένα ζυγωματικό.

Οι γιατροί που τον περιέθαλψαν είπαν ότι θα χρειαστεί εντατική ιατρική παρακολούθηση και εγχειρητική επέμβαση αναδόμησης των οστών του προσώπου.

Πρόσθεση .... ΜΕ ΣΠΊΡΤΑROUMEL 07
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory