Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Touchscreen για όλους

touchscreen1.jpg

Ποιος είπε ότι οι οθόνες αφής είναι για λίγους; Μπορεί κάποτε να ήταν κάτι το εξωτικό, σήμερα όμως είναι αμέτρητες οι συσκευές με touchscreen. Κι όχι μόνο αυτό. Τώρα πλέον μπορείτε να μεταμορφώσετε μια οποιαδήποτε οθόνη σε touchscreen. Απίστευτο; Όχι και τόσο.

Το Duo Wireless Digital Pen Mouse έρχεται από την Κορέα και αποτελείτε από δύο κομμάτια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τον αισθητήρα στο πάνω μέρος της οθόνης και να γράψετε σε αυτή με το ειδικό στυλό.

Μην περιμένετε βέβαια τρομερές αναλύσεις, αλλά δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στοιχίζει μόλις 44 δολάρια.

Πηγή: The Red Ferret


Τηλεμεταφορά για χαρούμενους άντρες

Παρακολουθήστε το εξυπνότερο «προϊόν που εφευρέθηκε» ποτέ για άντρες.

Ο τηλεμεταφορέας!

Το πρόβλημα: Θες να πας με τους φίλους σου στο μπαρ, αλλά η γκόμενα σου αντιδρά και αρχίζει την γκρίνια.

Η λύση: ο ΤΗΛΕΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ. Ένας ειδικά σχεδιασμένος κλειστός θάλαμος απόλυτα ηχομονωμένος και με ένα εύκολο και αξιόπιστο σύστημα επιλογής και αναπαραγωγής περιβαλλόντων ήχων σε απόλυτη πιστότητα και ανταπόκριση με την πραγματικότητα.

Πώς λειτουργεί: Είσαι στο μπαρ και η κοπέλα σου σε καλεί. Μπαίνεις στο θάλαμο και επιλέγεις έναν κατάλληλο ήχο-κατάσταση. Απαντάς στο τηλέφωνο, και την πείθεις πανεύκολα ότι δεν είσαι στο μπαρ αλλά στην άλλη σου κατάσταση (π.χ μπλεγμένος στην κίνηση). Κλείνεις το τηλέφωνο και επιστρέφεις στους φίλους σου απολαμβάνοντας το ποτό σου. Και όλα αυτά χωρίς στην πραγματικότητα να έχεις φύγει ούτε στιγμή από το μπαρ.


Το πείραμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έτσι ξεκινάει η μαζική παραγωγή «θαλάμων τηλεμεταφοράς» στα κατά τόπους μπαρ ανά την επικράτεια τα οποίο εφοδιάζονται και με το κατάλληλο σήμα διάθεσης του «προϊόντος». Ο κόσμος γεμίζει χαρούμενους άντρες. Άλλωστε γιατί να πρέπει να πεις ένα σωρό ψέματα και να μπεις σε μπελάδες, όταν μπορείς απλά να «τηλεμεταφερθείς» !!

Τι κρίμα που όλα τα παραπάνω ανήκουν μόνο στη σφαίρα του σεναρίου… ενός πανέξυπνου σεναρίου διαφήμισης… μπύρας (έτη μπροστά!)

Και για όλους εσάς που θα ψάξετε να βρείτε το τραγουδάκι της διαφήμισης να σας πω ότι μετά από επικοινωνία με την εταιρεία παραγωγής το τραγούδι λέγεται Cerveza Andes (έχει ομώνυμο τίτλο με την μπύρα) και γράφτηκε για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Giorgos.biz

Ηλιακοί συλλέκτες από τρίχες μαλλιών


'Εναν επαναστατικού τύπου ηλιακό συλλέκτη (πάνελ) με συστατικά τρίχες μαλλιών, κατασκεύασε 18χρονος εφευρέτης από το Νεπάλ.

Ο Μίλαν Κάρκι, που κατάγεται από ένα απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ και ο οποίος φοιτεί σε σχολείο του Κατμαντού, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ", φιλοδοξεί να προσφέρει στον κόσμο, ειδικά στις φτωχές χώρες, φθηνό πράσινο ηλεκτρισμό. 'Οπως πιστεύει, οι τρίχες είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν ως αγωγός ηλεκτρισμού στους ηλιακούς συλλέκτες και να φέρουν πραγματική επανάσταση στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Στην αρχή ήθελα να παράγω ηλεκτρισμό για το σπίτι μου, μετά για το χωριό μου και τώρα πια σκέφτομαι όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μίλαν, ο οποίος προτείνει την αντικατάσταση του ακριβού πυριτίου ως συστατικού των πάνελ, με τις τρίχες.

Μαζί με τέσσερις συμμαθητές του, κατασκεύασε ένα πιλοτικό πάνελ από τρίχες, αρχικά σαν πείραμα, αλλά τώρα πια είναι πεπεισμένος ότι η εφεύρεσή του μπορεί να έχει εμπορική βιωσιμότητα και ευρείες εφαρμογές.

Ήδη ο Μίλαν και οι συνομήλικοί του έχουν φτιάξει άλλα δύο πάνελ που τα έδωσαν για δοκιμές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το πάνελ από τρίχες παράγει 18 βατ ενέργειας και το κόστος παραγωγής του είναι 28 ευρώ. 'Ομως, αν κατασκευασθεί μαζικά, ο Μίλαν ελπίζει ότι η τιμή του μπορεί να πέσει στο μισό τουλάχιστον, δηλαδή θα έχει περίπου το ένα τέταρτο της τιμής των ηλιακών συλλεκτών που πουλιούνται σήμερα στην χώρα του και έχουν ανάλογη ισχύ.

Η μελανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους, είναι φωτο-ευαίσθητη και παράλληλα δρα σαν ένα είδος αγωγού. Το ηλιακό πάνελ από τρίχες μπορεί να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα ζευγάρι μπαταρίες.

Ο Μίλαν, ο οποίος δήλωσε ότι έχει ως πρότυπο τον εφευρέτη Τόμας 'Εντισον, εμπνεύστηκε αρχικά όταν διάβασε ένα βιβλίο του διάσημου φυσικού Στέφεν Χόκινγκ, όπου περιγράφονταν τρόποι δημιουργίας στατικού ηλεκτρισμού από τρίχες.

Περισσότερες γυναίκες γεννιούνται στα θερμά κλίματα


Οι κάτοικοι των τροπικών γεννούν περισσότερα κορίτσια συγκριτικά με αυτούς που μένουν σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Όπως αναφέρει η Αμερικανίδα ερευνήτρια Dr Kristen Navara στο Biology Letters, αυτό μπορεί να οφείλεται στο υψηλότερες θερμοκρασίες ή στις μεγαλύτερες μέρες. Υποστηρίζει ότι το κλίμα μπορεί να διαφοροποιεί τη συχνότητα των αποβολών και την ποιότητα του σπέρματος. Είναι πιθανόν, όμως, να εξηγείται από κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα στην ύπαρξη περισσότερων γυναικών κοντά στον ισημερινό.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η αναλογία γέννησης αγοριών και κοριτσιών ποικίλλει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Η διαφοροποίηση ερμηνεύεται εν μέρει από τις κοινωνικές δομές – π.χ., στην Κίνα προτιμώνται τα αγόρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ποσοστό αμβλώσεων όταν το αγέννητο μωρό είναι κορίτσι.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φυσικές διεργασίες. Η έρευνα υποδεικνύει ότι το θηλυκό έμβρυο είναι λιγότερο ευπαθές απ’ ό,τι το αρσενικό, ενώ είναι πιο ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές επιδράσεις κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε περιπτώσεις εξαιρετικής πίεσης από το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών πολέμου, η συχνότητα γέννησης κοριτσιών υπερβαίνει αυτή των αγοριών.

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι το γεωγραφικό πλάτος μπορεί να παίζει ρόλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πιθανότητες αυξάνονται υπέρ των αγοριών όσο κατευθύνεται κανείς προς τον Νότο – τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο είναι δύσκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων όταν διερευνώνται απομονωμένες περιοχές, εξαιτίας της μεγάλης ευρύτητας των διακυμάνσεων στον πολιτισμό, την κοινωνία και την οικονομία.

Η Dr Navara από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας μελέτησε την αναλογία των δύο φύλων σε 202 χώρες κατά τη διάρκεια μίας δεκαετίας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν κοινωνικοοικονομικές διαφορές μεταξύ των εθνών και των ηπείρων.

Κατά μέσο όρο παγκοσμίως, γεννιούνται λίγο περισσότερα αγόρια απ’ ό,τι κορίτσια, με 106 άντρες να αντιστοιχούν σε 100 γυναίκες (ποσοστό γέννησης 51,5%). «Η μόνη χώρα στον κόσμο που γεννά περισσότερα θηλυκά απ’ ό,τι αρσενικά είναι η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία», διαπιστώνει η καθηγήτρια.

Στην έρευνά της, η Dr Navara βρήκε ότι τα κράτη γύρω από τον ισημερινό γεννούν σημαντικά μικρότερο ποσοστό αγοριών ετησίως σε σύγκριση με τις χώρες που βρίσκονται σε εύκρατα και υποαρκτικά γεωγραφικά πλάτη: 51,1% και 51,3% αντιστοίχως. Αυτό το μοτίβο μένει σταθερό παρά «την τεράστια ηπειρωτική ποικιλία στον τρόπο ζωής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Dr Bill James από το University College του Λονδίνου, ειδικό στη μελέτη των δύο φύλων, αν και οι διαφορές που εντοπίστηκαν είναι στατιστικά σημαντικές, δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο όσο άλλοι παράγοντες που έχουν σχετιστεί με τα ποσοστά γέννησης ανά φύλο.

«Γενικά, όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, έχουν την τάση να γεννούν περισσότερα κορίτσια απ’ ό,τι αγόρια, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που φέρουν τον ιό της ηπατίτιδας Β, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κυοφορήσουν αγόρι. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που παθαίνουν προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη».

Υποστηρίζει ότι υπάρχουν εξελικτικές εξηγήσεις για τη διαφοροποίηση στην αναλογία των δύο φύλων. «Η θεωρία είναι ότι στα θηλαστικά, τα αρσενικά έχουν μεγαλύτερη διακύμανση στην αναπαραγωγική τους επιτυχία. Κάποια έχουν πολλούς απογόνους και κάποια άλλα κανέναν, ενώ τα περισσότερα θηλυκά έχουν τουλάχιστον έναν απόγονο. Επομένως, συμφέρει τις αναπαραγωγικά υγιείς γυναίκες στις καλές εποχές να έχουν αγόρια γιατί μπορούν να τους αποφέρουν περισσότερα εγγόνια. Αλλά όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι λιγότερο αναπαραγωγικά υγιείς, είναι καλύτερο να γεννούν κορίτσια επειδή με αυτόν τον τρόπο θα έχουν τουλάχιστον ένα εγγόνι»
focus

Η επιστροφή της .... Commodore

commodore_cr.png

Θυμάστε τον παλιό καλό σας Commodore 64 ή αν δεν είχατε εσείς εκείνον του φίλου σας; Αν ναι, τότε θα πρέπει να διαβάσετε αυτή την είδηση, αφού η Commodore μπορεί να έχει αρκετά χρόνια που έκλεισε, το όνομα της όμως στο home computing παραμένει ακόμα και στις ημέρες μας, για τους παλαιότερους τουλάχιστον, ένας θρύλος.

Το όνομα αυτό λοιπόν φαίνεται πως αγόρασε μια αμερικάνικη εταιρεία η οποία σκοπεύει πολύ σύντομα να ξεκινήσει τις πωλήσεις του ... σύγχρονου Commodore.

Η μορφή του είναι λίγο χοντροκομμένη για τα γούστα μας, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι σε ένα πληκτρολόγιο κατάφεραν να κλείσουν ένα πλήρες PC.

Αν το σκέφτεστε ήδη, μπορείτε να το παραγγείλετε με Intel Core 2 Duo ή με Intel Core 2 Quad επεξεργαστές, 2 ή 4 GB μνήμης RAM, σκληρό δίσκο από 80GB μέχρι και 2TB σε χωρητικότητα και λειτουργικό σύστημα Windows 7 - όποια έκδοση σας κάνει κέφι.

H Commodore λοιπόν υποστηρίζει πως το νέο της σύστημα εκτός από Windows 7, είναι σε θέση να υποστηρίξει Ubuntu Linux αλλά και Mac OS, το οποίο όμως δεν το υποστηρίζει η εταιρεία, σε μια μάλλον σοφή κίνηση για να μην γνωρίσουν τους δικηγόρους της Apple.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η τιμή του, ενώ την 1η Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο το online κατάστημα της Commodore για να συνθέσετε και να παραγγείλετε το δικό σας σύστημα.

Τεχνητοί μύες σκληρότεροι κι από ατσάλι


Ένα νέο υλικό, πολύ πιο δυνατό από το ατσάλι και πιο σκληρό από το διαμάντι, αλλά μόλις λίγο πιο βαρύ από τον αέρα, μπορεί να δώσει μελλοντικά τους τέλειους μυς στα ρομπότ.Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας, υπό τον Ρέι Μπάουμαν, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το New Scientist, επιτρέπει τη δημιουργία ενός τελείως νέου τύπου τεχνητών μυών, με χαρακτηριστικά που ποτέ πριν δεν έχουν καταστεί δυνατά.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στη δημιουργία μιας ταινίας από πλεγμένους μεταξύ τους νανοσωλήνες άνθρακα, που διαστέλλονται σε πλάτος κατά 220%, όταν τους διαπερνά ρεύμα, και μετά, όταν το ρεύμα σταματήσει, επανέρχονται στην κανονική τους κατάσταση. Η όλη διαδικασία διαστολής-συστολής (όπως σε ένα φυσικό μυ) παίρνει μόλις μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Πολλές μαζί από αυτές τις ταινίες μπορούν να δράσουν ως τεχνητές μυικές ίνες και να κινήσουν τα άκρα ενός ρομπότ που περπατά. Το νέο υλικό έχει παράξενες ιδιότητες, καθώς στο μήκος του (στην κατεύθυνση ευθυγράμμισης των νανοσωλήνων) είναι υπερβολικά σκληρό και άκαμπτο, ενώ στο πλάτος του είναι εύκαμπτο σαν ελαστικό. Μάλιστα διατηρεί αυτές τις ιδιότητες σε μια τεράστια γκάμα θερμοκρασιών, από μείον 196 έως συν 1.538 βαθμούς Κελσίου.

Οι μέχρι τώρα τεχνητοί μύες έχουν μειονεκτήματα σε σχέση με το νέο υλικό, επειδή μερικοί λειτουργούν μόνο όταν πλέουν μέσα σε μεθανόλη, άλλοι μπορούν να μεταβληθούν μόνο λίγο σε μέγεθος όταν διαστέλλονται, ενώ κανείς δεν δουλεύει σε ακραίες θερμοκρασίες.

Οι περιπλεγμένοι νανοσωλήνες μπορούν να διαμορφωθούν σε ένα πολύ λεπτό φιλμ (αεροτζέλ), που περιέχει περισσότερο αέρα από οτιδήποτε άλλο, γι΄ αυτό ζυγίζει μόλις 1,5 χιλιοστόγραμμο ανά κυβικό χιλιοστό. Ένα μόνο γραμμάριο του φιλμ μπορεί να καλύψει μέχρι 30 τετραγωνικά μέτρα τεχνητών μυών. Το νέο υλικό είναι 1.000 φορές λιγότερο πυκνό από ένα φυσικό μυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εναλλακτική ιατρική

Επιμέλεια: Αναστασία Μοσχοβάκη

Η κυριαρχία των χημικών φαρμάκων στον χώρο της Κλασσικής Ιατρικής, πολλά από τα οποία παρά την αποτελεσματικότητά τους παρουσιάζουν διαφόρου βαθμού παρενέργειες, έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της Εναλλακτικής Ιατρικής, η οποία αποσκοπεί στην θεραπεία του ασθενούς μόνο με ουσίες φυτικής προέλευσης και φυσικές πρακτικές.
Το 1850, το 80% των φαρμάκων της κλασσικής φαρμακοποιίας προέρχονταν από φυτά. Σήμερα, με την κυριαρχία της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, μόλις το 20-30% των φαρμάκων, που χρησιμοποιεί η ιατρική παρασκευάζεται από φυτά.

Τα παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν την κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική, την ayurveda, την ομοιοπαθητική κ.λ.π., όμως η Εναλλακτική Ιατρική μοιράζεται τον ίδιο σκεπτικισμό με την Κλασσική Ιατρική για θεραπευτικά συστήματα, που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί με αυστηρές επιστημονικές μεθόδους. Η έλλειψη καλά σχεδιασμένων κλινικών μελετών που να αξιολογούν τα βότανα και τις φυσικές θεραπευτικές μεθόδους, οφείλεται κυρίως σε έλλειψη χρηματοδοτών. Το χημικό φάρμακο, για να κυκλοφορήσει στην αγορά, υπόκειται σε αυστηρότατους ελέγχους που διαρκούν πολλά χρόνια, περιλαμβάνουν παραδοσιακές πρακτικές, όπως δοκιμασίες σε πειραματόζωα και κοστίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ανά προϊόν, κόστος το οποίο καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις χημικές φαρμακοβιομηχανίες. Παρά τους αυστηρούς ελέγχους, το 3% των νοσηλειών στις ΗΠΑ οφείλονται σε γνωστές παρενέργειες φαρμάκων, ενώ σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, που έγιναν στην Αμερική, περίπου 7000 αμερικανοί πεθαίνουν ετησίως από φάρμακα, θάνατοι που οφείλονται εν μέρει σε κακή χρήση ή κακή ιατρική παρακολούθηση.

Οι φυσικές ουσίες και τα βότανα έχουν χαμηλότερα συχνά περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης. Η διάθεσή τους ως τρόφιμα ή συμπληρώματα, παρακάμπτει τα υψηλά κόστη καλά σχεδιασμένων μελετών που απαιτούν οι οργανισμοί έγκρισης φαρμάκων, ενώ η δυνατότητα άμεσης διαφήμισης απευθείας στον καταναλωτή, που δίδεται από την νομοθεσία στα φυτικά σκευάσματα, αυξάνει την οικονομική απόδοση κατά την πώληση. Λόγω της μη υπαγωγής των σκευασμάτων αυτών στην νομοθεσία περί φαρμάκων, που γίνεται συχνά για λόγους καλύτερης εμπορικής διάθεσης, υπάρχουν επιπροσθέτως, ελαττωμένοι έλεγχοι τυποποίησης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς. Η τυποποίηση αφορά, το εάν το συμπλήρωμα διατροφής περιέχει, συγκεκριμένη ποσότητα δραστικού βοτάνου ή φυτικής ουσίας και εάν είναι καθαρό προσμίξεων. Η άγνοια, που χαρακτηρίζει πολλούς σύγχρονους ιατρούς και αφορά την ιατρική χρήση φυσικών ουσιών και βοτάνων, καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχου εκπαιδευτικού κενού σε πολλές ιατρικές σχολές, οφείλονται πολλές φορές τόσο σε διαπλεκόμενα με την χημική φαρμακοβιομηχανία συμφέροντα του ιατρικού κατεστημένου, όσο και στους διαφορετικούς όρους που διέπουν την εμπορική διάθεση των ουσιών αυτών σε σχέση με το φάρμακο, όροι, οι οποίοι συνοπτικώς προαναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ποσοστό κάτω από 1% των γνωστών φυτών που υπάρχουν στον πλανήτη έχουν αξιολογηθεί επιστημονικώς.

Το τοπίο στον τομέα αυτό σταδιακά μεταβάλλεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στις ΗΠΑ, το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια, και ασχολείται εντατικώς από το 2000 με την πραγματοποίηση καλά σχεδιασμένων κλινικών ερευνών που αφορούν τις θεραπευτικές και τοξικές ιδιότητες των βοτάνων, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια διεθνούς φήμης. Ανάλογα κέντρα επιστημονικών μελετών και συνεργασίας έχουν συγκροτηθεί και στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά έχει διαπιστωθεί μετά από έρευνες η ηπατοτοξική δράση διαφόρων φυσικών ουσιών, όπως του ma huang, ενός βοτάνου που χρησιμοποιεί η παραδοσιακή κινέζικη θεραπευτική και η θεραπευτική δράση και η ασφάλεια άλλων όπως του glucosamine sulphate.

Οι εναλλακτικές μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά σε νοσήματα, στα οποία η συμβατική φαρμακολογική αντιμετώπιση απαιτεί υψηλές δόσεις χημικών φαρμάκων και συντελούν στην μείωση της δοσολογίας τους. Εφαρμόζονται επίσης εναλλακτικά σε νοσήματα, στα οποία οι παρενέργειες από την μακροχρόνια χρήση του χημικού φαρμάκου υπερβαίνουν το όφελος. Βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, οι οποίες δεν αποτελούν νοσηρές καταστάσεις, όπως είναι η εμμηνόπαυση. Συντελούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι η πολυφαρμακία, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, οι τοξικές παρενέργειες φαρμάκων. Ο διαχωρισμός της ιατρικής επιστήμης σε εναλλακτική και κλασσική ιατρική, είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητός για τον μάχιμο κλινικό ιατρό, που δεν συμβιβάζεται με τη μετριότητα και του οποίου το τελικό στοίχημα, είναι η επίτευξη της μέγιστης, συνολικά, ποσότητας και ποιότητας ζωής για τα άτομα, την ευθύνη της ζωής των οποίων αναλαμβάνει, χωρίς προκαταλήψεις.

Παράλληλα όμως, οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, δεν δύνανται να εφαρμοστούν καθολικά σε όλους τους ασθενείς και σε όλες τις ασθένειες.

Οι εναλλακτικές θεραπείες δρουν ελάχιστα ή καθόλου όταν υπάρχει έντονη λειτουργική διαταραχή του αμυντικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε σημαντική φθορά του χρόνου, σε ανθυγιεινή ζωή και καταχρήσεις, σε κακή κληρονομικότητα, σε σοβαρούς ψυχολογικούς παράγοντες ή σε σοβαρό χρόνιο νόσημα, σε περιπτώσεις μάλιστα σοβαρής αλλοίωσης του οργανισμού όπως σε ορισμένα καρκινώματα, η υποκατάσταση της χημικής θεραπείας από εναλλακτικές πρακτικές, μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Οι εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές, επιπροσθέτως, δρουν φυσικά, πιο βαθμιαία από το χημικό φάρμακο και σε βάθος, γεγονός που απαιτεί συχνά περισσότερο χρόνο από το χημικό φάρμακο για την εμφάνιση ορατών αποτελεσμάτων, ενώ χρειάζονται αρκετές φορές υψηλού βαθμού διατροφική πειθαρχία ή αλλαγές σε ορισμένες συνήθειες της καθημερινότητας.

Έτσι δεν απευθύνονται σε ανυπόμονους ασθενείς, οι οποίοι απαιτούν άμεση απελευθέρωση από τα συμπτώματά τους, σε ασθενείς που δεν έχουν καμία αυτοπειθαρχία, σε ασθενείς που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την βλαπτική μακροπρόθεσμη δράση της πολυφαρμακίας δίδοντας έμφαση σε βραχυπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα και γι αυτό προϋποθέτουν πολλές φορές ισχυρό κίνητρο. Τι πρέπει επίσης να γνωρίζετε:

• Η εναλλακτική θεραπεία απαιτεί συνήθως πιο στενή κλινική παρακολούθηση, γιατί τροποποιείται με δυναμικό τρόπο, ανάλογα με την κλινική ανταπόκριση του αμυντικού συστήματος και των συμπτωμάτων.

• Η εναλλακτική θεραπεία δεν δρα στο σύμπτωμα, αλλά συνολικά στον οργανισμό, λόγω δράσεων στην ικανότητα άμυνας του οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχει ολιστικούς στόχους, επιδρά συνολικά στον οργανισμό, έτσι ώστε να είναι καλύτερα। Η βελτίωση κρίνεται με όρους βελτίωσης του συνόλου των συμπτωμάτων, που εμφανίζετε ως οργανισμοί και όχι των μεμονωμένων συμπτωμάτων για τα οποία προσέρχεστε

Χρηματική αποζημίωση σε αρραβωνιαστικιά


Μια γυναίκα, από την Βουλγαρία, που δέχθηκε τηλεφώνημα ανακοίνωση από τον αρραβωνιαστικό της ότι την χωρίζει, λίγο πριν τον γάμο, κέρδισε χρηματική αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ για «συναισθηματική καταπόνηση»!

Η κυρία Petya Batkova, από την περιοχή Yambol, υπέβαλε μήνυση εναντίον του αρραβωνιαστικού της, Georghe Kirilov, όταν την πήρε τηλέφωνο τρεις ημέρες πριν τον γάμο τους για να της ανακοινώσει ότι χωρίζουν!

Η κυρία Batkova είπε στο δικαστήριο ότι εκτός της ντροπής και του συναισθηματικού πόνου που ένιωσε υπάρχει και η οικονομική επιβάρυνση των εξόδων που είχαν ήδη πληρωθεί για τον γάμο.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως ο κύριος Georghe Kirilov θα πρέπει να πληρώσει χρηματική αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ για δυο λόγους: πρώτον για τα έξοδα του γάμου και δεύτερον για την συναισθηματική καταπόνηση που επέβαλε στην πρώην αρραβωνιαστικιά του!

ethnos.gr

Κύβος του Rubik για τυφλούς!

Κύβος του Rubik για τυφλούς!
Τα τυφλά άτομα μπορούν πλέον να διασκεδάζουν με ένα παιχνίδι που εδώ και πολλά χρόνια έχει κατενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους χωρίς προβλήματα όρασης. Αναφερόμαστε στον κύβο Rubik, ο οποίος διατίθεται πλέον και στη γραφή Μπράιγ. Τα πλακίδια του κύβου, αντί να έχουν διαφορετικά χρώματα, έχουν πάνω τους τις ανάγλυφες κουκκίδες της γραφής Μπράιγ. Ο νέος κύβος διατίθεται από την εταιρεία Yanko Design και δημιουργήθηκε από το σχεδιαστή Konstantin Datz. Ενας παλαιότερος κύβος Rubik που είχε κατασκευαστεί για τους τυφλούς αποτελούνταν από πλακίδια που είχαν υλικά διαφορετικής υφής, όπως πέτρα, λάστιχο, ξύλο, μέταλλο, πλαστικό και ύφασμα.
i-diadromi

“BRING THEM BACK!”

Το ActClick.com πραγματοποιεί μια μεγάλη εκστρατεία -διαδικτυακή και μη- με μήνυμα την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η εκστρατεία ονομάζεται “BRING THEM BACK!” και η ιστορία της ξεκινά 209 χρόνια μετά το 1801, όταν ο Λόρδος Έλγιν αποφάσισε να λεηλατήσει την Ακρόπολη των Αθηνών. Το ταξίδι του “BRING THEM BACK!” αρχίζει από την Αθήνα, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και τον Παρθενώνα για να διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο… με ένα μόλις click!
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου ανεξαρτήτως χώρας, ηπείρου και εθνικότητας για την ιστορία ενός από τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η παράλληλη προβολή όλων των Επιτροπών, των φορέων και των προσπαθειών που έχουν συντελεστεί ως σήμερα για την επιστροφή ή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η συλλογική προσπάθεια ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 για τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου αριθμού υπογραφών από πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, που στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα “BRING THEM BACK!” και διακηρύττουν τις δικές τους αξίες πολιτισμού στον 21ο αιώνα.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι η επίσημη παράδοση των στοιχείων της καμπάνιας μας στο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και στους εκπροσώπους του Νέου Μουσείου Ακρόπολης καθώς και στην διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου. Απώτερος στόχος μας κατόπιν, προβάλλει ίσως η ιδέα της συγκέντρωσης 1.000.000 επώνυμων υπογραφών και το αίτημα για συζήτηση του θέματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κίνητρο την άσκηση διεθνών και ουσιαστικών πιέσεων στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών.
Στόχος του “BRING THEM BACK!” είναι να καταφέρω να ενώσω τη δική μου με τη δική σου φωνή πολιτισμού.
Το “BRING THEM BACK!” αρχίζει κιόλας να ταξιδεύει από την ανοιξιάτικη Αθήνα με προορισμό κάθε γωνία της γης, με ενθουσιασμό!


..

Σταυραγκάθι (Ατρακτυλίς η Δικτυωτή)

25stavragkathi.JPG (54033 bytes)Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae) και άλλες ονομασίες του είναι Αίμα του Χριστού, Ατιμόξυλο, Φόνος. Η Άκανθα του Ομήρου. Είναι ένα αρκετά ποικίλο είδος της ΝΑ Ευρώπης, ευρέως διαδεδομένο σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Είναι πολυετής πόα, ύψους έως 60 εκ. που φυτρώνει σε βραχώδεις πλαγιές και σε βοσκοτόπια, σε μέσα και μεγάλα υψόμετρα.

Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από αγκάθια. Τα φύλλα είναι σκληρά, έλλοβα και φέρουν αγκάθια. Τα άνθη του βγαίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Η ταξιανθία έχει μεταλλικό μπλε χρώμα και περιβάλλεται από αγκαθωτά βράκτια. 25stavragkathi2.jpg (37703 bytes) Αποτελείται από πολυάριθμα ανθίδια, τα οποία διατάσσονται σε σφαιρικές ομάδες στις άκρες των βλαστών. Η στεφάνη είναι πολύ μικρή, με γαλάζια πέταλα. Τα σέπαλα είναι αγκαθωτά.

Χαρακτηριστικός είναι ο κόκκινος χυμός του με τη μεθυστική μυρωδιά του. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λέγεται Αίμα του Χριστού, γιατί πιστεύουν ότι από αυτό το αγκάθι έγινε το στεφάνι, με το οποίο οι Εβραίοι στεφάνωσαν το Χριστό. Γι' αυτό τη Μεγάλη Παρασκευή τα παιδιά ζωγράφιζαν σταυρούς με τον κόκκινο χυμό τους στη ράχη του χεριού τους. Αποτελεί τροφή για τα γαϊδούρια

δωρεάν εργαστήρι θετικής ψυχολογίας‏


Θετική ψυχολογία μέσω της δημιουργικότητας: Πρόσκληση σε δωρεάν online εργαστήρι εξάσκησης της δημιούργικότητάς μας στο καθημερινό μας περιβάλλον.

Για γυναίκες άνω των 18
Διάρκεια: δύο εβδομάδες
Κατάλληλο για όλες, πρότερη ενασχόληση καθόλου απαραίτητη!

για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση
http://www.thetikipsyhologia.gr/prosklisi_ergastiri.pdf

Βασιλική Αρβανίτη

Λακωνικό Παγοδρομικό κέντρο στη Σπάρτη


Παρουσία 400 παρευρισκομένων, το Σάββατο 27 Μαρτίου στο Athens Imperial Classical Hotel, στο κέντρο της Αθήνα, σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε η πρώτη δημόσια παρουσίαση από την επιστημονική ομάδα που στοχεύει στην εγκατάσταση παγοδρομικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, στους πρόποδες του Ταϋγέτου.

Πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία μιας ομάδας εθελοντών επιστημόνων με σκοπό αφενός την ίδρυση αθλητικού σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προκειμένου να προωθήσει την ιδέα του Λακωνικού Παγοδρόμιου σε κάθε ελληνική κοινότητα και ιδιαιτέρως σε κάθε Λακωνική κοινότητα ανά την υφήλιο αφενός και την κατασκευή του παγοδρομικού κέντρου αφετέρου. Επαγγελματίες οικονομολόγοι, μαρκετίερς, διαφημιστές και κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει τη μελέτη εφικτότητας και το επιχειρηματικό σχέδιο αυτού του μεγαλόπνοου έργου όπου οραματίζεται να συνδυάσει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό.

Στην παρουσίαση του Σαββάτου η ομάδα εξέθεσε τα πλεονεκτήματα του νέου οδικού δικτύου, την ιστορική δύναμη της Λακωνίας, την σπουδαιότητα συνεργασίας του Τμήματος αθλητικής οργάνωσης και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ που λειτουργούν στην Σπάρτη όπου οι φοιτητές από αυτή τη στιγμή μπορούν να εμπλακούν στις ομάδες εργασίας και προετοιμασίας του παγοδρόμιου και αργότερα εκπονώντας την πρακτική τους άσκηση καταθέτοντας την αγάπη τους και τις γνώσεις τους.

Η διάσταση του παγοδρόμιου θα είναι τέτοια ώστε να λειτουργήσουν ομάδες χόκευ, καλλιτεχνικού πατινάζ, παγοδρομιών, curling και σε παράλληλη πίστα πατίνια και ρυθμική γυμναστική στo πλαίσιο των οποίων θα προσκαλούνται πρωταθλητές από όλο τον κόσμο για να προπονούν τους αθλητές μας και να διοργανώνονται αγώνες πανελλήνιας, βαλκανικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας καθώς και festival χορού στον πάγο. Παράλληλα θα φιλοξενούνται κλασσικές, μοντέρνες και ακροβατικές παραστάσεις για το ευρύ κοινό και για τους μαθητές της Πελοποννήσου ιδιαίτερα. Εντωμεταξύ συγκεντρώνεται η ύλη για την έκδοση «Λεξικού Πάγου» και «Η Ιστορία των Παγοδρομιών» τα οποία θα διανεμηθούν στους επόμενους παγκόσμιους αγώνες στο Τόκιο και θα πωλούνται μέσω της ιστοσελίδας του παγοδρομίου προκειμένου να διαφημιστεί παγκοσμίως το Λακωνικό Παγοδρόμιο – Luck on Ice.

Υποστηρικτικές λειτουργίες μέσα στο παγοδρόμιο θα είναι μία πολιτιστική αίθουσα όπου θα ανοίξει ως χώρος αναψυχής και θα εκθέτει έργα καλλιτεχνών κάθε ειδικότητας και παράλληλα θα λειτουργεί πολυχώρος για παιδιά πλαισιωμένος σε κερκίδες για την φιλοξενία πειραματικών και παιδικών παραστάσεων ενώ θα τρέχουν προγράμματα: ανάγνωσης παραμυθιών, ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών κα.

Η παρουσίαση έκλεισε με πρόσκληση της ομάδας έργου σε όσους επιθυμούν να δηλώσουν την ενεργή υποστήριξη τους εθελοντικά στις ομάδες εργασίας, καταθέτοντας τις γνώσεις, τις ικανότητες και ακόμη να προωθήσουμε το έργο σε ανθρώπους που θα λατρέψουν την ιδέα του παγοδρομικού κέντρου και που θα την στηρίξουν σε υλικό και άυλο επίπεδο. Με το τέλος της παρουσίασης οπαδοί, λάτρεις του πατινάζ – Αθηναίοι και Σπαρτιάτες – εγγράφηκαν στις ομάδες εθελοντών και μοιράστηκαν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους για τα αναπάντεχα νέα.

Σήμερα , Πέμπτη 15 Απριλίου, στο Ξενοδοχείο Sparta Inn, στις 20:00 (το βράδυ), θα γνωριστούμε, Θα δούμε το Τεχνικό Δελτίο του Έργου, Θα εκφράσουμε τη γνώμη μας, Θα αναλάβουμε Δράση, και θα αρχίσει η διασκέδαση που αρχή θα έχει την τελετή έναρξης λειτουργίας του Λακωνικού Παγοδρομικού Κέντρου!
Θα είμαστε όλοι εκεί.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2731025522 (8-4) ή 6937132105 και στο facebook


kala-nea.gr

Eκδήλωση "Ένα καράβι για την Γάζα"


Τον Αύγουστο του 2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες, επιβαίνοντας σε δυο ελληνικά ψαροκάικα, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας. Το νικηφόρο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ευαισθητοποίησε τις συνειδήσεις ανα τον κόσμο, έδειξε οτι τα δεδομένα μπορούν να αλλάζουν κι έγινε κίνητρο για περισσότερες προσπάθειες. Αλλες τέσσερις φορές, σκάφη του Free Gaza Movement έσπασαν το θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.
Συγκροτήθηκε έτσι η πρωτοβουλία «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ» ώστε να υπάρξει συμμετοχή σε μια διεθνή αποστολή, η οποία με σκάφη και επιβάτες από πολλές χώρες θα πλεύσει και πάλι προς τη Λωρίδα της Γάζας την άνοιξη του 2010, μεταφέροντας ανθρώπους και βοήθεια προς τον ηρωικό και μαρτυρικό λαό της.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “Σπάμε τη πολιορκία – Ένα καράβι για τη Γάζα” ο πολυχώρος Ξαστεριά σε συνεργασία με τη πρωτοβουλία αυτή, διοργανώνει μια θεματική βραδιά, όπου :

Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση απο τον Πέτρο Γιώτη (δημοσιογράφο) και τον Πέτρο Περράκη (μέλος του συντονιστικού επιτροπής της πρωτοβουλίας “Ship to Gaza”) για την αποστολή που ετοιμάζεται στη Γάζα .

· Θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ “Γάζα ερχόμαστε” (Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ) .

· Θα πραγματοποιηθεί λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Γιάννη Παξιμαδάκη με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της πρωτοβουλίας .
IRAKLIO WEB RADIO

Νέα Blu-ray με χωρητικότητα έως 128GB

bluray.jpg

Η Blu-ray Disc Association ανακοίνωσε αυτό το Σαββατοκύριακο δύο νέα formats για τα γνωστά σε όλους μας δισκάκια Blu-ray. Τα δύο νέα formats εμπλουτίζουν τις επιλογές εταιρειών και καταναλωτών και ανεβάζουν τη χωρητικότητα των δίσκων έως και τα 128 gigabytes. Το format BDXL προσθέτει την επιλογή για τρίτο και τέταρτο layer δεδομένων, ανεβάζοντας τη χωρητικότητα των απλών burnable δίσκων στα 128GB και των rewritable στα 100GB.

Το δεύτερο νέο format είναι το Intra-Hybrid Blu-ray Disc (IH-BD), το οποίο έχει τη συνήθη χωρητικότητα των 50GB, εκ των οποίων τα μισά είναι μόνιμα και τα μισά επανεγγράψιμα.

Τα κακά νέα είναι ότι τα νέα αυτά format δε θα διαβάζονται από τα drives που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Η Blu-ray Disc Association θα στείλει προσεχώς τις προδιαγραφές στους κατασκευαστές κι αυτοί με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν τα νέα drives.

Δάγκωμα (δήγμα) από φίδι

* Συντάκτης:
* Γιώργος Χρ. Κουπατσιάρης (Κτηνίατρος)

 • Καταρχήν το φίδι ποτέ δεν επιτίθεται αν δεν απειληθεί. Συνήθως επιτίθεται όταν τα κατοικίδια ζώα ή o άνθρωπος τα χτυπήσει ή τα πατήσει. Κατά την διάρκεια του χειμώνα τα φίδια παραμένουν στις φωλιές τους. Στην χώρα μας δηλητηριώδες φίδι είναι η οχιά. Παρ΄ όλο που είναι σχετικά λίγα τα περιστατικά αυτά, μπορούν να αποβούν ακόμη και μοιραία για την ζωή του αγαπημένου μας τετράποδου. Συνήθως τα δαγκώματα γίνονται στα άκρα των ζώων ή στο κεφάλι τους.

  Τοξικολογικά στοιχεία

  Η μορφή και η βαρύτητα της τοξίκωσης στο δηλητήριο του φιδιού εξαρτάται από το είδος του φιδιού. Το δάγκωμα από οχιά περιέχει 5 έως 50 mg δηλητηρίου. (το αντίστοιχο της κόμπρας 40 έως 50mg) .Μετά από τα γεύματα και μετά την αλλαγή του δέρματος του, το φίδι παράγει πιο δυνατό δηλητήριο.

  το δηλητήριο του φιδιού έχει πρωτεολυτική, αιμολυτική και νευροτοξική δράση. Με την επίδραση του δηλητηρίου παράγεται στον οργανισμό τεράστια ποσότητα ισταμίνης το δηλητήριο δεν απορροφάται από υγιές δέρμα και βλεννογόνο

  Συμπτώματα

  Συνήθως δαγκώματα από μη δηλητηριώδη φίδια προκαλούν μικρότερου βαθμού συμπτώματα. Τη στιγμή του δαγκώματος το ζώο αισθάνεται πολύ μεγάλο πόνο, γρυλίζει, τραβιέται πίσω και έχει τρομαγμένο βλέμμα Στο σημείο του δαγκώματος παρατηρείται μεγάλο οίδημα(πρήξιμο), υπεραιμία και ισχυρός πόνος μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο. Το οίδημα παράμενει συχνά για δύο εβδομάδες και μετά σταδιακά μειώνεται σε μέγεθος. Στο σημείο του δαγκώματος διακρίνονται δύο μικρές τρύπες (τα σημάδια από τα δόντια του φιδιού). Συνήθως εκεί δημιουργείται απόστημα ή νέκρωση. Το ζώο μπορεί να κάνει εμετό, διάρροια και να έχει ταχυκαρδία και ταχύπνοια. Αναλόγως το είδος του φιδιού και την ευαισθησία κάθε οργανισμού στο συγκεκριμένο δηλητήριο, η γενική εικόνα του ζώου μπορεί να επιδεινωθεί και να εμφανιστούν σπασμοί, παράλυση, κώμα, άπνοια,ακόμη και θάνατος.

  Θεραπεία

  Επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον κτηνίατρο. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Αν αυτό είναι ανέφικτο, προσπαθήστε να:

  ακινητοποιήστε όσο γίνεται το ζώο σας. Κάθε σωματική κίνηση βοηθά την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό. Μην αφήσετε το ζώο να περπατήσει μόνο του. αν έχετε δει το φίδι αυτό βοηθάει τον κτηνίατρο να εκτιμήσει αν πρόκειται για οχιά ή όχι. μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε ή να σκοτώσετε το φίδι!! Υπάρχει κίνδυνος για την ζωή σας. αν το δάγκωμα βρίσκεται σε κάποιο άκρο, τοποθετήστε το κάτω από το επίπεδο της καρδιάς. ανάμεσα στο σημείο του δαγκώματος και στην καρδιά του ζώου, πρέπει να κάνετε σφικτή επίδεση με επίδεσμο ή ταινία, (ή ακόμη και ζώνη παντελονιού).Η επίδεση μπορεί να παραμείνει μέχρι 2 ώρες. Αν το χρώμα του άκρου στο μέρος κάτω από την ταινία επίδεσης αλλάξει (γίνει σκούρο), χαλαρώστε την επίδεση. ακινητοποιήστε το άκρο με νάρθηκα (ακόμη και πρόχειρο) μην βρέχετε την πληγή διότι αυτό αυξάνει την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό. μην προσπαθήσετε να ρουφήξετεμε το στόμα το δηλητήριο από την πληγή. Κινδυνεύετε εσείς ο ίδιος. διήθηση διαλύματος ξυλοκαϊνης 2% με αδρεναλίνη (1:1000) στην πληγή επιβραδύνει την απορρόφηση του δηλητηρίου. ο καυτηριασμός της πληγής βοηθά πολύ στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καυτό σίδερο ή ακόμη και αναμμένο τσιγάρο πάνω στην πληγή. μπορείτε να χαράξετε προσεκτικά με ξυραφάκι ή μαχαίρι πάνω στο οίδημα και μετά να πλύνετε την πληγή με βάμμα ιωδίου ή αμμωνία

  Αν υπάρχει αντιοφικός ορός αυτός δίδεται ως εξής:

  μέχρι 2 ώρες από το δάγκωμα, ενίεται διηθητικά στην πληγή σε ποσότητα 50ml έως 200ml .Μετά από 2 ώρες από το δάγκωμα ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως. πάντα κάνουμε υποστηρικτική και συμπτωματική αγωγή στο ζώο.(κορτιζονούχα και αντισταμινικά σκευάσματα, αντιβιοτικά, καρδιοτονωτικά, οροί ενδοφλεβίως, κ.α.)

  Πρόληψη

  Δεν αφήνουμε ελεύθερο το ζώο μας σε μέρη που γνωρίζουμε ότι ζουν φίδια. Όταν βρισκόμαστε στην εξοχή και ο σκύλος μας κυκλοφορεί ελεύθερος πρέπει έχουμε συνεχή επαφή μαζί του και να έχουμε πάντα μαζί μας ένα κουτί Πρώτων Βοηθειών πλήρες και ενημερωμένο από τον Κτηνίατρό μας.

SEXY AND HOT .... Viva BrassilΟλόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Έσπασε το PlayStation 3;

ps3hack.jpg

Αν ασχολείστε με κονσόλες, θα ξέρετε ότι το PlayStation 3 είναι η μοναδική συσκευή η οποία δεν έχει υποκύψει στις ορέξεις των hackers. Τουλάχιστον, μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί ένας διαβόητος hacker από τις ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι κατάφερε να ξεκλειδώσει την πανίσχυρη κονσόλα της Sony. "Απειλεί", μάλιστα, ότι θα δημοσιεύσει σύντομα τις λεπτομέρειες του επιτεύγματός του.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο George Hortz λέει αλήθεια. Κι αυτό γιατί πρόκειται για τον άνθρωπο που ενώ ήταν έφηβος κατάφερε να "σπάσει" το πρώτο iPhone. Ο Hortz λέει ότι χρειάστηκε πέντε βδομάδες ενασχόλησης για να καταφέρει να σπάσει το PS3.

Όπως μπορούμε να φανταστούμε, οι άνθρωποι της Sony θα έχουν χάσει τον ύπνο τους. Μέχρι τώρα το απαραβίαστο του PS3 ήταν το καμάρι της εταιρείας. Αλλά βέβαια, ισχύει πάντα το "ό,τι κλειδώνει, ξεκλειδώνει".

Πηγή: BBC

Το πιο παλαβό αξεσουάρ για τη μηχανή σας

pentaxkameraman.jpg

Τι λείπει από τη φωτογραφική σας μηχανή; Μα φυσικά, ένα κουκλάκι να κρέμεται από το καπάκι του φακού! Όπως και να το κάνουμε, πολλά από τα αξεσουάρ των σύγχρονων τεχνολογικών προϊόντων δεν εξυπηρετούν κάποιο πρακτικό σκοπό και έχουν μόνο μια αισθητική αξία. Μη βιαστείτε, πάντως, να κρίνετε να νέα κουκλάκια της Pentax. Πέρα από τους πόντους εκκεντρικότητας που δίνουν στη μηχανή και τον κάτοχό της, το ιδιότυπο αυτό αξεσουάρ έχει και πρακτική αξία. Μπορείτε να φανταστείτε;

Είναι πολύ απλό. Σκεφτείτε τις φάτσες όσων τα βλέπουν ελάχιστες στιγμές πριν πατήσετε το κουμπί για να τραβήξετε μια φωτογραφία. Οι εκφράσεις κυμαίνονται από έκπληξη και απορία, μέχρι ξέσπασμα σε ακατάσχετα γέλια και άλλες ακραίες μορφές. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολόκληρο άλμπουμ μόνο από αυτές τις φωτογραφίες.

Αν, πάλι, δε βρίσκετε ενδιαφέρουσα αυτή τη λειτουργία, μπορείτε απλά να το φορέσετε στη μηχανή σας για να δείχνετε αλλόκοτος. Η πρωτοτυπία ανταμείβεται στις μέρες μας, έτσι δεν είναι;

Η τιμή του κάθε Kameraman είναι 24 ευρώ και η ποικιλία σε σχέδια και χρώματα είναι τεράστια. Μπορείτε να παραγγείλετε το δικό σας από εδώ.

Το Google μετά τη Γη στη Σελήνη


Επόμενη στάση του Google μετά τη Γη, η Σελήνη, καθώς η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης του Ίντερνετ παρέχει από σήμερα στους χρήστες της μια νέα υπηρεσία. Μέσω αυτής μπορούν να δουν εικόνες από τη Σελήνη και τα ίχνη της εξερεύνησης του ανθρώπου εκεί.

Η διάθεση της νέας υπηρεσίας συμπίπτει με την 40ή επέτειο από τον πρώτο περίπατο στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου του 1969.

Moon in Google Earth ονομάζεται το νέο λογισμικό και ο χρήστης μπορεί να δει φωτογραφίες από τις διαστημικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στη Σελήνη και να αντλήσει πληροφορίες για τα διαστημικά οχήματα και τα πληρώματα που συμμετείχαν.

Δίποδη βάδιση γιατί κοστίζει λιγότερο

Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν να περπατούν στα δύο πόδια επειδή απαιτεί λιγότερη ενέργεια απ’ ότι η βάδιση με τέσσερα πόδια.

Αμερικανική ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ενέργεια που καταναλώνουν άνθρωποι και χιμπαντζήδες όταν περπατούν. Διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος διποδισμός είναι τέσσερις φορές λιγότερο ενεργοβόρος από το τετράποδο βάδισμα των χιμπαντζήδων. Γράφοντας στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζει ότι ίσως έτσι εξηγείται η υιοθέτηση της δίποδης βάδισης και άλλων ανατομικών χαρακτηριστικών.

Άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν προτείνει εναλλακτικές εξηγήσεις για τη δίποδη βάδιση. Ορισμένοι υποθέτουν ότι εξελιχθήκαμε έτσι γιατί οι πρώιμοι άνθρωποι έπρεπε να φθάνουν ψηλά για να συλλέγουν τροφή και να την περνούν στους συντρόφους τους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι προηγήθηκε του τετράποδου περπατήματος, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συχνά όρθια στάση των ουραγκοτάγκων καθώς κινούνται από κλαδί σε κλαδί.

Επιστημονική μελέτη του 1973 είχε εντοπίσει πολύ μικρές διαφορές ενεργειακής κατανάλωσης ανάμεσα στον διποδισμό και την τετράποδη βάδιση, αλλά τα συμπεράσματά της ήταν αμφοσβητούμενα καθώς στην έρευνα είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο νεαροί χιμπαντζήδες.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο David Raichlen και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τουσκόν, επανέλαβαν το πείραμα χρησιμοποιώντας πέντε ενήλικους χιμπαντζήδες. Όπως προέκυψε, οι άνθρωποι κατανάλωναν τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια.

Ο Dr Raichlen θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις σε απολιθώματα του είδους του Αυστραλοπίθηκου, για την προσαρμογή των πρώτων ανθρώπων στη δίοπδη βάδιση, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερο μήκος ποδιού.
focus

Η Logitech παρουσίασε τo ηχείο Z205

Σήμερα οι φορητοί μας υπολογιστές, είτε είναι laptop ή netbook, έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να μας προσφέρουν όλες τις αγαπημένες μας λειτουργίες, όπου κι αν βρισκόμαστε: ακρόαση μουσικής, ταινίες, ακόμη και βιντεοκλήσεις μέσω internet. Καθώς όμως οι φορητοί γίνονται ολοένα και μικρότεροι, πολλές φορές η απόδοση και η ποιότητα του ήχου τους υποφέρει. Τη λύση έρχεται να δώσει το νέο περιφερειακό της Logitech για φορητούς: το Logitech Laptop Speaker Z205, ένα ελαφρύ ηχείο που στερεώνεται με κλιπ στο πάνω μέρος της οθόνης, που όχι μόνο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της μουσικής αλλά ανεβάζει και την ένταση όπου κι αν είμαστε.

Το ηχείο Logitech Laptop Z205 ταιριάζει σχεδόν σε κάθε υπολογιστή, είτε Windows ή Mac, καθώς στερεώνεται σταθερά στο πάνω μέρος της οθόνης με ένα κλιπ. Οι διαστάσεις του είναι ιδιαίτερα μικρές, 3,4 εκατοστά πάχος και 6,35 εκατοστά σε ύψος, οπότε είναι πολύ εύκολο να το έχετε πάντα μαζί σας, ενώ διαθέτει δική του προστατευτική θήκη μεταφοράς, όταν το βάζετε στη τσάντα του φορητού

ο «απηυδισμένος» οδηγός


Δεν άντεξε ένας οδηγός από το Έσσεξ της Μ. Βρετανίας τα πολλά προβλήματα που του παρουσίασε το αξίας 58.000 ευρώ αυτοκίνητό του και αποφάσισε να το «διατυμπανίσει» σε όλους τους συμπολίτες του και ταυτόχρονα να πάρει εκδίκηση από τον τοπικό αντιπρόσωπο της εταιρίας του οχήματος.

Έτσι, ο «απηυδισμένος» οδηγός τύπωσε πάνω στο Range Rover Sport HSE του 2007 ένα μήνυμα που προέτρεπε τους ενδιαφερόμενους να το αγοράσουν, μόνο αν επιθυμούσαν να έχουν ένα σωρό προβλήματα.

Συγκεκριμένα έγραψε ολόκληρη λίστα των προβλημάτων που ο ίδιος αντιμετώπισε και το πάρκαρε μπροστά στη βιτρίνα του τοπικού αντιπροσώπου της Land Rover από όπου το είχε προμηθευτεί.

Το αστείο είναι ότι οι υπεύθυνοι της αντιπροσωπείας δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να μετακινήσουν το «όχημα - δυσφήμιση» για την εταιρία τους από εκεί που είναι σταθμευμένο, γιατί είναι δημόσιος δρόμος.

Σε κινητά για ηλικιωμένους στοχεύει η IBM


Διετές ερευνητικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει η IBM με στόχο την κατασκευή εύχρηστων κινητών τηλεφώνων που θα απευθύνονται σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με το Reuters.

Την ώρα που η αγορά στα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει βαλτώσει, ο κλάδος ασύρματων υπηρεσιών στρέφεται στους ηλικιωμένους, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει αντίσταση στην αγορά κινητού ή απροθυμία να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή που έχουν.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση της IBM, το λογισμικό που θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Σχεδιασμού της Ινδίας και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, θα διατίθεται δωρεάν, ενώ στη διάθεση των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων θα διατεθούν και τα υπόλοιπα υλικά που να αναπτυχθούν στη διάρκεια της έρευνας.

«Καθώς το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εντείνεται, η ανάγκη για εξειδικευμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας γίνεται επιτακτική», σχολιάζει ο Μπεν Γουντ, διευθυντής ερευνών στη βρετανική συμβουλευτική εταιρεία CCS Insight.

«Οι κατασκευαστές τηλεφωνικών συσκευών θα πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται στο προφίλ της γενιάς που έχει μεγαλώσει με τα κινητά, αλλά χρησιμοποιούν με διαφορετικό τρόπο τις συσκευές», τόνισε.

Ήδη, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Nokia και η Samsung Electronics έχουν κατασκευάσει τηλέφωνα με μεγάλα πλήκτρα και απλό σχεδιασμό, αποφεύγοντας ωστόσο να τα προωθήσουν ειδικά στη μερίδα των ηλικιωμένων καταναλωτών.

ΤΑΞΙΔΙ Φλώρινα - Πρέσπες

Είναι μία από τις πλουσιότερες σε φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα περιοχές της Ελλάδας!

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πρωτεύουσα του νομού, τη Φλώρινα, που είναι πανέμορφη και γραφική.


Γνωριμία με την πόλη
Περπατήστε στα δρομάκια της ξεκινώντας από τις όχθες του ποταμού Σακουλέβα. Εδώ θα θαυμάσετε μερικά από τα ομορφότερα διατηρητέα νεοκλασικά της πόλης. Πρόκειται για μια γειτονιά την οποία ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει αποτυπώσει στις ταινίες του. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στη Δημοτική Αγορά. Θα αγοράσετε παραδοσιακές λιχουδιές, με κορυφαία τα γλυκά του κουταλιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα ενημερωθείτε για την πλούσια ιστορία της Φλώρινας και των Πρεσπών. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα δείτε μια εξαιρετική συλλογή από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά και κατασκευές. Έργα καλλιτεχνών της περιοχής θα θαυμάσετε στην Πινακοθήκη Καλλιτεχνών. Τέλος, στο Ζωολογικό Κήπο της πόλης θα απολαύσετε μια ωραία βόλτα, γνωρίζοντας έτσι την πανίδα της περιοχής και όχι μόνο.

Οδοιπορικό
Αφήνοντας πίσω σας την πόλη, αρχίστε την ανακάλυψη της μαγευτικής τριγύρω φύσης της. Τα βουνά Βαρνούντας, Βέρνος, Τρικλάριο και Βόρρας είναι ιδανικά όχι μόνο για πεζοπορία, αλλά και για αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ορειβασία... Στο γραφείο Συνοδοί Βουνού Φλώρινας θα βρείτε ανθρώπους που θα σας μυήσουν με ασφάλεια στα μυστικά της φύσης της. Βεβαίως, οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στην περιοχή της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας, στις οποίες καλά θα κάνετε να αφιερώσετε μεγάλο μέρος του χρόνου σας. Δεν θα το μετανιώσετε!
Οι Πρέσπες είναι ένας από τους μεγαλύτερους, πιο σημαντικούς και πιο όμορφους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο, ο οποίος -ευτυχώς- μέχρι σήμερα έχει παραμείνει σε μεγάλη έκτασή του ανέγγιχτος από τους καταστροφείς της φύσης. Οι λίμνες απέχουν σαράντα μόλις χιλιόμετρα από τη Φλώρινα. Σύμφωνα με την ιστορία, στην αρχαιότητα, στη θέση τους βρισκόταν η λίμνη Δασσαρίτιδα. Σήμερα οι Πρέσπες εκτείνονται σε 300.000 στρέμματα.
Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το γραφικό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Ανεβείτε στο λόφο Κούλα, από όπου θα έχετε θαυμάσια θέα. Μπροστά σας η Μικρή Πρέσπα και αριστερά, προς το βορρά, η Μεγάλη Πρέσπα. Τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας έχουν μπλε χρώμα! Λίγο πιο πάνω από τη λίμνη θα συναντήσετε το γραφικό χωριό Άγιος Γερμανός -το μεγαλύτερο της περιοχής- με τη θαυμάσια εκκλησία του, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Στη Μεγάλη Πρέσπα, αν είστε τυχεροί, θα παρατηρήσετε μερικά από τα πιο όμορφα και σπάνια πτηνά της ελληνικής πανίδας. Επισκεφθείτε απαραιτήτως τα ασκηταριά για να θαυμάσετε τις μοναδικές βραχογραφίες. Το πιο ενδιαφέρον από τα ασκηταριά είναι εκείνο της Παναγίας Ελεούσας. Στο ασκηταριό της Μικρής Ανάληψης θα δείτε βραχογραφίες της Παναγίας της Δεξιοκρατούσας, που χρονολογούνται από το 15ο αιώνα.

Εκδρομές
Ο Νομός Φλωρίνης είναι μεγάλος και γεμάτος ομορφιές. Θα τον αδικούσαμε λοιπόν αν δεν κάναμε μία σύντομη έστω αναφορά και σε άλλους δήμους του, όπως αυτός του Περάσματος με το γραφικό Φλάμπουρό του, του Μελίτη με την όμορφη λίμνη της Παπαδιάς, του Αετού... Επίσης, αξίζει να πάτε στο Αμύνταιο (36 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλώρινας), που είναι φημισμένο για το εξαιρετικό κρασί του, το φυσικό ανθρακούχο, μεταλλικό νερό του και φυσικά τις υπέροχες λίμνες του.
Επισκεφθείτε τις Πέτρες και τη Βεγορίτιδα, καθώς και το εντυπωσιακό κάστρο. Τέλος, να πάτε οπωσδήποτε στον παραδοσιακό οικισμό Νυμφαίο. Θα εντυπωσιαστείτε από την τοπική αρχιτεκτονική των πέτρινων αρχοντικών (ξεχωρίζουν εκείνα του Μέρτζου, του Μπουτάρη, του Παπαδόπουλου και του Τσίρλη), αλλά και από το ορεινό τοπίο με τις πανύψηλες ιτιές. Εδώ μπορείτε να γνωρίσετε ένα περιβαλλοντικό κέντρο το οποίο έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια για τη δουλειά του. Πρόκειται για τον «Αρκτούρο», που προστατεύει την καφέ αρκούδα η οποία ζει στην περιοχή.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Φλώρινα απέχει από την Αθήνα 573 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 160. Αν δεν έχετε ΙΧ, χρησιμοποιήστε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (Αθήνα, τηλ.: 210-5130427, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-522161). Ακόμη, μπορείτε να φτάσετε εκεί με το τρένο (ΟΣΕ Αθηνών, τηλ.: 210-5297777 και ΟΣΕ Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-595418). Μέσα στο νομό θα κινηθείτε με τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ (τηλ.: 23850-28350) ή με ταξί (τηλ.: 22700, 22800, 23100).
Διαμονή: Πολύ καλά θα περάσετε στο Φιλίππειον (τηλ.: 23346), στο Κινγκ Αλεξάντερ (τηλ.: 23501) και Λύγκος (τηλ.: 28322). Άλλες καλές λύσεις είναι τα: Πουλιά (τηλ.: 30625), Αντιγόνη (τηλ.: 23180) και Ελληνίς (τηλ.: 22672). Στις Πρέσπες μπορείτε να μείνετε στις Πρέσπες (τηλ.: 51320) και στους Ψαράδες (τηλ.: 46015), στο ομώνυμο χωριό. Χρήσιμα:
Κωδικός κλήσης: 23850.
Γραφείο Τουρισμού: 45560.
Τουριστική Αστυνομία: 44201.
Δήμος: 28400.
Νοσοκομείο: 22555.

Από τον Δημήτρη Τζάνη

ΤΑΞΙΔΙ Βαρκελώνη

Θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά ολόκληρης της Μεσογείου.

Η πρωτεύουσα -πολλοί την αποκαλούν «βασίλισσα»- της Καταλονίας είναι μία πόλη που θα σας γοητεύσει με τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η εκπληκτική θέση της -είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια σειρά λόφων μπροστά στη θάλασσα-, τα θαυμάσια κτίριά της (παλαιά, αλλά και μοντέρνα) και η ζωντάνια των κατοίκων της είναι τα τρία στοιχεία που την κάνουν πραγματικά ξεχωριστή!

Οδοιπορικό
Φτάνοντας στη Βαρκελώνη κατευθυνθείτε στον πιο διάσημο δρόμο της πόλης. Πρόκειται για την περίφημη Λα Ράμπλα, μια φαρδιά, πεζοδρομημένη λεωφόρο γεμάτη εστιατόρια και καφετέριες.
Επισκεφθείτε ύστερα τη μεγαλειώδη έπαυλη Παλάου ντε λα Βιρέινα, τη σκεπαστή αγορά των τροφίμων και το «πιπεράτο» Μουσείο του Έρωτα. Ξεναγηθείτε στη θαυμάσια όπερα, το Γκραν Τεάτρε ντε Λισέου, η οποία το 1994 είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, αναδομήθηκε όμως με τέτοια τέχνη που τίποτα δεν θυμίζει σήμερα το θλιβερό εκείνο συμβάν. Αρκετά ενδιαφέρον είναι και το Μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων. Επίσης, ανεβείτε (με ανελκυστήρα) στο μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου. Η θέα θα σας εντυπωσιάσει.
Ανατολικά της Λα Ράμπλα, η μεσαιωνική περιοχή της πόλης επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της, ανακαλύψτε τις μικρές, γραφικές πλατείες και επισκεφθείτε το πιο εντυπωσιακό ιστορικό οικοδόμημα της πόλης, τον καθεδρικό της ναό. Παντού, θα συναντήσετε λαμπρά κτίρια, τα οποία φανερώνουν την αίγλη που γνώρισε κάποτε η πόλη. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μεγαλόπρεπο παλάτι.
Η πλατεία Ρεγιάλ θα σας προσφέρει μια ευκαιρία για ξεκούραση σε κάποιο από τα καφέ της. Εκεί, δίπλα στο κεντρικό σιντριβάνι, θα δείτε και δύο φανοστάτες: είναι τα πρώτα έργα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Γκαουντί. Τα ιδιαίτερα κτίρια του ευφάνταστου αυτού δημιουργού (όπως η περίφημη Πεντρέρα και ο καθεδρικός ναός) μπορείτε να τα αναζητήσετε και να τα θαυμάσετε σε πολλές γωνίες της πόλης.
Το Μουσείο Πικάσο είναι άλλη μια απαραίτητη στάση στους περιπάτους σας.
Το ίδιο και η πανέμορφη γοτθική εκκλησία Σάντα Μαρία ντελ Μαρ, η οποία χτίστηκε το 14ο αιώνα. Αν βαρεθήκατε την πολυκοσμία, το Πάρκο ντε λα Κιουταντέλα θα σας βοηθήσει να αποδράσετε για λίγο από τους θορύβους της πόλης. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο του είναι η Κασκάντα, ένα πολύ ιδιόμορφο γλυπτό του Josep Fontsere. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε και έναν ιδιαίτερα φροντισμένο ζωολογικό κήπο. Τα αξιοθέατα της Βαρκελώνης είναι αναρίθμητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ακόμη τη συλλογή έργων του σπουδαίου Καταλανού ζωγράφου Antoni Tapies, το Παλάου ντελ Μπάρο ντε Κουάντρας, το λόφο Μοντζουίκ (με τα εκπληκτικά πάρκα, τους χώρους ψυχαγωγίας, τη θαυμάσια θέα του και τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας του 1992) και, πάνω απ�όλα, τον περίφημο Καθεδρικό Ναό της Εξιλέωσης της Αγίας Οικογένειας. Πρόκειται για ένα μαγικό δείγμα αρχιτεκτονικής του Γκαουντί, ο οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει. Πάντως, η αρχιτεκτονική δομή του ναού ξεπερνά κάθε φαντασία!

Δείτε οπωσδήποτε
Να παρακολουθήσετε μια από τις εξαιρετικές παραγωγές της Όπερας Λισέου.

Τι και πού θα φάτε
Η Βαρκελώνη διαθέτει πάρα πολλά καλά εστιατόρια. Στα Los Caracalas, 7 Puortas, Santamonica, Bodega La Palma, Les Quinze Nits, El Cafeti, Centre Cultural Euskal Etxea, Cal Pep και Itati θα δοκιμάσετε νοστιμότατα τοπικά πιάτα καθώς και τάπας (τους περίφημους ισπανικούς μεζέδες). Νοστιμότατα θαλασσινά θα απολαύσετε στο Tinglado Moncho's.

Πού θα διασκεδάσετε
Οι Ισπανοί λατρεύουν τη νυχτερινή ζωή και πολύ συχνά διασκεδάζουν μέχρι... τελικής πτώσεως. Όπως καταλαβαίνετε, στη Βαρκελώνη δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, αν αποφασίσετε να ξενυχτήσετε.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ρούχα, ρούχα, ρούχα! Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης αγαπάνε το καλό ντύσιμο. Η πόλη είναι γεμάτη από μπουτίκ, όπου θα βρείτε είδη εξαιρετικής ποιότητας, σε τιμές για όλα τα βαλάντια.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πετάξετε με την ισπανική Iberia (τηλ.: 210-3536004) κατευθείαν από Αθήνα για Βαρκελώνη (2 ώρες). Ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο, ειδικευμένο στην Ισπανία, είναι ο Κύκλος (τηλ.: 210-3225175).
Διαμονή: Μερικά από τα καλά ξενοδοχεία είναι τα: Nouvel (τηλ.: 9330-18274), Jardi (τηλ.: 9330-15900), Raco del Pi (τηλ.: 9334-26190), San Augustin (τηλ.: 9331-81658), Grand Marina Hotel (τηλ.: 9360-39000), Majestic (τηλ.: 9348-81717).
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 003493

extreme skydive

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory