Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Η BMW αγριεύει

bmw_Lo_Rider_1.jpg

Υπάρχει ένα μύθος που λέει ότι οι μοτοσυκλέτες της BMW απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε καλοντυμένους επιχειρηματίες μεγαλοαστικού επιπέδου. Όλα αυτά, βέβαια, πάνε περίπατο μετά την παρουσίαση του νέου musclebike με το όνομα Lo Rider. Πρόκειται για ένα concept bike, το οποίο θα βγει στην αγορά "μόνο αν υπάρξει ενδιαφέρον", όπως λέει η BMW. Μα είναι δυνατόν να αδιαφορήσεις μπροστά σ' αυτό το θηρίο;

Το μεταλλικό κτήνος που βλέπετε έχει χτιστεί γύρω από το γνωστό boxer κινητήρα των 1200cc. Το βασικό μοντέλο είναι μονόσελο -και πολύ, μα πολύ τσαμπουκαλεμένο- ωστόσο οι αμέτρητες επιλογές παραμετροποίησης επιτρέπουν την προσθήκη σέλας και για συνεπιβάτη. Δεν είναι βέβαια και ό,τι πιο άνετο για την καλή σας, αλλά ποιος τολμά να αντιμιλήσει στη Lo Rider;

Πηγή: The Biker Gene


Τέλος στα προβλήματα των σχέσεων εξ αποστάσεως


 • Μία επαναστατική συσκευή έρχεται να προσφέρει τη λύση στα ζευγάρια που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή άλλων αναγκών βρίσκονται σε απόσταση, καθώς φέρει σε πραγματικό χρόνο, τις κινήσεις του ενός στην κρεβατοκάμαρα του άλλου.

  Η συσκευή, που αποτελεί το προϊόν της έμπνευσης ενός Ελληνοαμερικάνου επιστήμονα, του διευθύνοντα συμβούλου και επικεφαλής ερευνών, δρ. Στέφανου Αγαμανώλη, του εργαστηρίου Μedia Lab του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ.

  Με τη βοήθεια καμερών, τεχνητών φώτων και του ίντερνετ, η συσκευή μεταφέρει ψηφιακές εικόνες από τις κινήσεις του ενός στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του άλλου.

  Κάθε ένας από τους δύο συντρόφους φορά ένα ειδικό δακτύλιο, που ενεργοποιείται με το άγγιγμα και είναι ορατός από μια κάμερα στο ταβάνι. Οι κινήσεις του κάθε συντρόφου πάνω στο κρεβάτι καταγράφονται και "μεταφράζονται" σε ακτίνες φωτός, που στη συνέχεια προβάλλονται πάνω στο κρεβάτι ή στο σώμα του συντρόφου τους που βρίσκεται ξαπλωμένος κάπου μακριά.

  Αν μάλιστα οι δύο σύντροφοι κάνουν τις ίδιες ακριβώς κινήσεις και οι φωτεινές γραμμές τους συμπέσουν, αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλάζοντας χρώμα και επιβεβαιώνοντας τον συγχρονισμό του ζευγαριού.

  Η καινοτομική συσκευή βρίσκεται σε βάση ανάπτυξης εδώ και δύο χρόνια και οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα μήνα περίπου.

  Η εταιρία Distance Lab, που κατασκεύασε την εν λόγω συσκευή, αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία και σε άλλες εφαρμογές, όπως σε ένα παιγνίδι πυγμαχίας, στο οποίο οι άνθρωποι, αντί για ένα σάκο του μποξ που κρέμεται από το ταβάνι, μπορούν να πυγμαχήσουν με έναν εικονικό αντίπαλο, ο οποίος προβάλλεται μπροστά τους σε φυσικό μέγεθος και ο οποίος μπορεί να βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου.

  Σημειώνεται πως σημαντική στην κατασκευή της, όπως έχει αποκληθεί, "συσκευής οικειότητας" υπήρξε και η συμβολή του Ιάπωνα καλλιτέχνη Τομόκο Χαγιάσι.

  Πηγή : Σοφία Κατσαρέλη cosmo.gr

Φουσκωτή πολυθρόνα με ηχεία

Liquid_armchair.jpg

Η φουσκωτή πολυθρόνα Liquid με δύο ενσωματωμένα ηχεία διαφέρει από κάθε τι που έχετε γνωρίσει μέχρι τώρα. Αναπαυτική, φτιαγμένη από ειδικά επεξεργασμένο PVC, διαθέτει ενσωματωμένη υποδοχή για iPod και άλλες συσκευές αναπαραγωγής ήχου.

Με το φουτουριστικό της design να κυριαρχεί είναι ιδανική για το σπίτι, την πισίνα ή οπουδήποτε αλλού επιθυμείτε, μα πάνω απ' όλα είναι ιδανική για όσους απολαμβάνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στο σπίτι και χρειάζονται μια αναπαυτική πολυθρόνα.

Αποτελείται από 4 αεροθαλάμους, από τους οποίους οι 2 είναι πλαϊνοί για να ακουμπάτε τα χέρια σας. Το κεντρικό τμήμα, που υποστηρίζει το σώμα, είναι επενδυμένο με μαλακή υφασμάτινη επένδυση για πρόσθετη άνεση. Τα ηχεία δεν χρειάζονται εξωτερική πηγή ενέργειας και συνδέονται απ' ευθείας στη συσκευή σας.

Πηγή: ouaou.gr

Το αρχαιότερο αμερικανικό κόσμημα

Ένα περιδέραιο που βρέθηκε κοντά στη λίμνη Τιτικάκα στο νότιο Περού είναι το αρχαιότερο γνωστό χρυσό αντικείμενο που κατασκευάστηκε στην Αμερική, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Η χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα έδειξε ότι είναι ηλικίας 4.000 ετών, όταν στην περιοχή κυριαρχούσαν κυνηγοί-συλλέκτες. Η ανακάλυψη υποδεικνύει ότι η χρήση χρυσών κοσμημάτων ως ένδειξη κοινωνικής θέσης ξεκίνησε πριν από την εμφάνιση σύνθετων κοινωνιών στις Άνδεις. Οι ερευνητές γράφουν στο Proceedings of the National Academy of Science ότι το τεχνούργημα είναι το αρχαιότερο δείγμα επεξεργασμένου χρυσού που έχει βρεθεί όχι μόνο στις Άνδεις αλλά σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Mark Aldenderfer, από το τμήμα ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, αναφέρει ότι το κόσμημα αναδεικνύει την ανάδυση του κοινωνικού ρόλου του χρυσού, πέρα από τον διακοσμητικό. «Ο χρυσός αντανακλά την παγκόσμια τάση των ανθρώπινων όντων να αγωνίζονται για κύρος και κοινωνική θέση. Ο χρυσός αντανακλά αυτή τη διαδικασία σε ανθρώπους που ζουν σε μια απλή κοινωνία και η οποία είναι σε διαδικασία να γίνει πιο σύνθετη».

Το περιδέραιο βρέθηκε δίπλα στο οστό μίας σιαγόνας, σε ένα ταφικό χώρο κοντά στον αρχαίο οικισμό Jiskairumoko (3.300 έως 1.500 π.Χ.). Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο φορέας του ήταν κατά πάσα πιθανότητα κάποια ηλικιωμένη γυναίκα. Τα σημάδια υποδεικνύουν ότι τα κομμάτια χρυσού είχαν πεπλατυνθεί με λίθινο σφυρί και στη συνέχεια καμφθεί με προσοχή γύρω από ένα σκληρό κυλινδρικό αντικείμενο για να δημιουργηθεί το σωληνωτό σχήμα.

Ο χρυσός σηματοδοτούσε το γόητρο του φορέα του, «όχι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι σήμερα», επισημαίνει ο Dr Aldenderfer. «Αυτό αντανακλά πολύ περισσότερα από ένα απλά ωραίο αντικείμενο. Είναι σημαντική ένδειξη για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι και πώς συναγωνίζονταν για κύρος στο παρελθόν»

Κοντά στη δημιουργία ανθρώπινου δέρματος


 • Σέρβοι επιστήμονες του ιατρικού ινστιτούτου στο Κραγκούγιεβατς βρίσκονται κοντά στη δημιουργία ανθρώπινου δέρματος μέσω εργαστηριακών καλλιεργειών. Ο καθηγητής Ζόραν Μιλοσάβλιεβιτς και η ομάδα του εργάζονται στο πρόγραμμα εδώ και τρία περίπου χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα πολύ μικρό δείγμα δέρματος ως αφετηρία. "Μέχρι στιγμής καταφέραμε να δημιουργήσουμε το μέσο στρώμα και την επιδερμίδα. Αυτό που απομένει είναι η εξεύρεση τρόπο σύνδεσής τους" εξήγησε η ερευνήτρια Μπιλιάνα Λιούιτς. Η επαναστατική αυτή μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων, δερματικών παραμορφώσεων και παθήσεων.

  Πηγή : setimes

Μια κάμερα με φιλοζωικά αισθήματα

fujipet.jpg

Υπάρχουν δεκάδες μοντέλα στην αγορά που διαθέτουν χαρακτηριστικά smile recognition και τραβούν φωτογραφίες όταν χαμογελάσει η καλή σας ή ο καλός σας, πόσες όμως αναγνωρίζουν το χαμόγελο (?) του σκύλου σας και πατάνε το κουμπί την κατάλληλη στιγμή; Λίγες και μια από αυτές είναι η νέα Finepix Z700 της FujiFilm.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί στην όλη διαδικασία. Για παράδειγμα, αν το σκυλάκι σας είναι ατίθασο και στριφογυρνάει όλη την ώρα, το software της νέας FujiFilm θα δυσκολευτεί να εντοπίσει τη μουσούδα του. Επίσης, η εταιρεία αναφέρει ρητά ότι δεν έχουν την ίδια φωτογένεια όλοι οι σκύλοι και όλες οι γάτες. Μάλιστα, έχει δώσει στη δημοσιότητα κι έναν κατάλογο με τις καταλληλότερες ράτσες για φωτογράφηση.

Κατά τα λοιπά, η νέα FujiFilm έχει αισθητήρα 12 megapixels, 5x οπτικό zoom και οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 460.000 pixels. Η Finepix Z700 θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, με προτεινόμενη λιανική τιμή γύρω στα 200 ευρώ.

Πηγή: fujifilm

Αναπνοή από τη μύτη

Επιμέλεια: Δρ. Ευθύμιος Χριστόπουλος - Χειρουργός ΩΡΛ / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κάθε μέρα σε έναν ενήλικο άνθρωπο περνούν από τη μύτη 18.000-20.000 λίτρα αέρα και φθάνουν στα πνευμόνια. Η μύτη κάνει τις ακόλουθες λειτουργίες:
- Φιλτράρει τον αέρα και κατακρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και τους αλλεργικούς κόκκους της γύρης.
- Υγραίνει τον αέρα και προστατεύει το λαιμό, το λάρυγγα, τους βρόγχους και τα πνευμόνια από την ξηρότητα.
- Θερμαίνει τον κρύο αέρα στη θερμοκρασία του σώματος πριν φτάσει στο λαιμό, στο λάρυγγα και τα πνευμόνια.
- Χαρίζει ποιότητα στη φωνή και ομιλία μας.
- Είναι το όργανο της όσφρησης με το οποίο καταλαβαίνουμε τις μυρωδιές του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος έχει πλασθεί να αναπνέει από τη μύτη και μόνο συμπληρωματικά να χρησιμοποιεί το στόμα του, όταν κάνει έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Που οφείλεται η κακή αναπνοή από τη μύτη?
Η βουλωμένη ή η μπουκωμένη μύτη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των ανθρώπων. Οι πιο συχνές αιτίες του προβλήματος αυτού είναι:

Φλεγμονές της μύτης. Είναι οι γνωστές ρινίτιδες από το απλό συνάχι μέχρι τις πυώδεις και αλλεργικές ρινίτιδες.
Δυσμορφία της μύτης.

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή διάφραγμα όπως λέει ο καθένας μας.

Υπερτροφία ρινικών κογχών.

Πολύποδες

Κρεατάκια

Χρόνιες ιγμορίτιδες

Τι επίπτωση έχει στον οργανισμό η κακή αναπνοή από τη μύτη?
Εάν ο ασθενής είναι παιδί συνήθως έχει κρεατάκια και παθαίνει συχνά ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, ρινίτιδες και λαρυγγίτιδες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το παιδί έχει συνέχεια το στόμα του ανοιχτό, τα δόντια του βγαίνουν στραβά, η υπερώα παραμορφώνεται και η μύτη δεν αναπτύσσεται σωστά. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο μεγάλα προβλήματα θα έχει όχι μόνο στην παιδική του ηλικία, αλλά και όταν θα μεγαλώσει.

Εάν ο ασθενής είναι ενήλικας και δεν αναπνέει σωστά από τη μύτη, έχει μειωμένη όσφρηση. Όταν χρησιμοποιεί το στόμα του για να αναπνεύσει έχει αυξημένες πιθανότητες να πάθει φλεγμονές του στόματος, φάρυγγα και λάρυγγα. Η αίσθηση της γεύσης μειώνεται και όλη η μόλυνση της ατμόσφαιρας και τα μικρόβια πηγαίνουν κατευθείαν στα πνευμόνια. Επίσης ο ξηρός και κρύος αέρας στα πνευμόνια κάνει τις εκκρίσεις τους παχύρρευστες, μειώνει τον καθαρισμό τους και παρεμποδίζεται η μεταφορά του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι γνωστό επίσης ότι η κακή ρινική αναπνοή αυξάνει το ροχαλητό και τις άπνοιες στον ύπνο.

Πως αντιμετωπίζεται σήμερα η κακή αναπνοή από τη μύτη?
Τα κρεατάκια αφαιρούνται άμεσα με εγχείρηση και δεν περιμένουμε να ατροφήσουν.

Οι φλεγμονές της μύτης θεραπεύονται με φάρμακα.

Οι δυσμορφίες διορθώνονται με ρινοπλαστική

Στο διάφραγμα κάνουμε πλαστική ρινικού διαφράγματος.

Στην υπερτροφία των ρινικών κογχών γίνεται κογχοπλαστική, laser ή ραδιοσυχνότητες.

Οι πολύποδες και οι χρόνιες ιγμορίτιδες σήμερα θεραπεύονται με ενδοσκοπική χειρουργική.

Όλες οι επεμβάσεις αυτές όταν γίνονται σωστά από εξειδικευμένο ιατρό έχουν θεαματικά και μόνιμα αποτελέσματα

Ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες;


Μια έρευνα που έγινε από το National Association of Home Builders της Αμερικής προέβλεψε ότι μέχρι το 2015, ένα ποσοστό 60% των πελατών θα έχουν δυο κύριες κρεβατοκάμαρες στα σπίτια τους.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί πίσω από αυτή την τάση βρίσκεται το αίτημα για καλύτερη ξεκούραση, καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει εντάσεις σε ένα γάμο.

Η προοπτική των ξεχωριστών δωματίων για τα ζευγάρια συχνά βοηθάει στην βελτίωση των σχέσεων του ζευγαριού.

Η Gopal Ahluwalia, από το National Association of Home Builders, είπε ότι αυτή η τάση οφείλεται στις απαιτήσεις της αγοράς και ότι πρόκειται να συνεχιστεί.
Η διαφυγή

Οι ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες συχνά θεωρούνται ένδειξη μιας αποτυχημένης σχέσης αλλά για πολλούς ανθρώπους φαίνεται να αποτελούν ανάγκη.

Το ροχαλητό, οι βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα, οι ανάγκες των παιδιών και η δουλειά μπορούν να στερήσουν από το ζευγάρι το συνιστώμενο 7-8ωρο του βραδινού ύπνου.

Η κατάσταση αυτή στην εποχή μας γίνεται ακόμα πιο έντονη καθώς οι ρόλοι των φύλων έχουν αλλάξει. Τόσο οι άντρες αλλά και οι γυναίκες έχουν επαγγελματικές αλλά και οικογενειακές υποχρεώσεις.

Η ειδικός σε οικογενειακά θέματα, Stephanie Coontz, αναφέρει ότι υπάρχουν ζευγάρια βέβαια για τον γάμο τους, όμως στην πραγματικότητα δεν τους είναι ευχάριστο να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο.

«Δε νομίζω ότι αυτό έχει κάποια σχέση με την σεξουαλική τους ζωή», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά κάποια άτομα αποκαλούν αυτό τον χώρο «δωμάτιο διαφυγής», για την αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης.

Η τάση αυτή λοιπόν δεν οφείλεται στην μόνο στη αγορά.

Η Lana Pepper, από την περιοχή του St Louis αναφέρει ότι έχει μετακινήσει όλα τα πράγματα στο νέο της διαμέρισμα έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την υπερκινητικότητα του άντρα της.

Εναλλακτικές μορφές Αυτοκίνησης

Οι επιλογές ενός υποψήφιου αγοραστή αυτοκινήτου περιορίζονταν μεταξύ βενζινοκινητήρα και πετρελαιοκινητήρα. Τώρα έρχονται να προστεθούν και άλλες εναλλακτικές προτάσεις με στόχο τον ιδανικό συνδυασμό της οικολογίας με την οικονομία!

ΥΓΡΑΕΡΙΟ:Το υγραέριο προκύπτει ως προϊόν κατά την παραγωγή της βενζίνης και έχει ως κύρια συστατικά το προπάνιο και το βουτάνιο. Υγροποιείται με πίεση οκτώ bar, οπότε καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο σε σχέση με την αέρια μορφή του και βολεύεται σε ένα μικρό ρεζερβουάρ (συνήθως στη θέση της ρεζέρβας). Η περιεκτικότητά του σε ενέργεια είναι λίγο χαμηλότερη από εκείνη της βενζίνης των 98 οκτανίων, οπότε για να πετύχει ο κινητήρας την ίδια απόδοση απαιτείται λίγο αυξημένη κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά το υγραέριο εκπέμπει 15% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να γίνει εύκολα η μετατροπή του κινητήρα σε εξειδικευμένα συνεργεία. Επίσης υπάρχουν και εργοστασιακά μοντέλα που διαθέτουν ρεζερβουάρ βενζίνης και υγραερίου, οπότε μπορεί να επιλέξει ο οδηγός, κατά περίπτωση, τον τύπο του καυσίμου, αυξάνοντας έτσι την αυτονομία του αυτοκινήτου. Στα υπέρ του υγραερίου καταγράφεται η εύκολη ανάπτυξη ενός δικτύου πρατηρίων.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ:Αν διανύει το αυτοκίνητο αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τον μέσο όρο και πάντα σε συσχετισμό με τις τρέχουσες τιμές της βενζίνης.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:Πρόκειται για φυσικό αέριο, κυρίως από μεθάνιο, και φέρει την ονομασία CΝG από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Compressed Νatural Gas. Αντλείται όπως το πετρέλαιο και υπάρχουν περίπου τα ίδια αποθέματα, ενώ αποθηκεύεται υπό υψηλή πίεση άνω των 200 bar σε ογκώδεις κυλινδρικές μπουκάλες, που τοποθετούνται συνήθως κάτω από το πάτωμα για να μην αφαιρούν πολύτιμο χώρο. Τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου είναι εργοστασιακά και συνήθως μπορούν να χρησιμοποιήσουν και βενζίνη με τη βοήθεια ενός διακόπτη επιλογής καυσίμου. Το φυσικό αέριο περιέχει περίπου 50% περισσότερη ενέργεια από τη βενζίνη και εκπέμπει γύρω στο 20% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτήν, ενώ η απόδοση ενός κινητήρα φυσικού αερίου είναι κατά 10% υψηλότερη από εκείνη ενός βενζινοκινητήρα. Τελευταία λέξη τεχνολογίας αποτελούν οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες φυσικού αερίου.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ:Έχει προοπτική μόνον σε βάθος χρόνου εξαιτίας του ανύπαρκτου δικτύου ανεφοδιασμού. Επίσης πρέπει να υπάρξουν ειδικά κίνητρα για την αγορά τέτοιων μοντέλων εξαιτίας της αισθητά ακριβότερης τιμής τους.

ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ:Πίσω από τον κωδικό Ε85 κρύβεται ένα καύσιμο που αποτελείται κατά 85% από αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ από βιομάζα π.χ. φυτών ή λουλουδιών, και κατά 15% από βενζίνη. Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν Ε85 είναι εργοστασιακά, καθώς δεν μπορεί να γίνει μετατροπή των κινητήρων σε συνεργεία και κοστίζουν από 300 έως 1.400 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Το ενεργειακό ισοζύγιο της βιοαιθανόλης είναι κατά 35% χαμηλότερο από το αντίστοιχο της βενζίνης, οπότε απαιτείται περίπου 1/3 μεγαλύτερη κατανάλωση για να επιτευχθεί η ίδια ισχύς. Η αιθανόλη θεωρείται οικολογικά αποδεκτή, επειδή κατά την καύση της απελευθερώνονται μόνον οι ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που έχουν απορροφήσει τα φυτά από την ατμόσφαιρα κατά την ανάπτυξή τους.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ:Η αυξημένη κατανάλωση απαιτεί επιδότηση των τιμών της βιοαιθανόλης, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές προς τα ορυκτά καύσιμα. Όπου συμβαίνει αυτό (π.χ. στη Σουηδία) γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση τα συγκεκριμένα μοντέλα.

ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ:Έτσι αποκαλούνται τα μοντέλα, στα οποία συνυπάρχουν ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης- στη συντριπτική πλειονότητα βενζινοκινητήρας- και ένας ή περισσότεροι ηλεκτροκινητήρες. Υπάρχουν τα ήπια υβριδικά μοντέλα, όπου ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργεί συνέχεια και υποστηρίζεται από τον ηλεκτροκινητήρα, π.χ. κατά τις επιταχύνσεις, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να διανύσουν κάποια χιλιόμετρα ως αμειγώς ηλεκτροκίνητα. Στην πρώτη περίπτωση κατατάσσεται το Ηonda Ιnsight, στη δεύτερη το Τoyota Ρrius. Το μεγαλύτερο όφελος σε κατανάλωση και εκπομπές ρύπων το πετυχαίνουν στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, ενώ εκτός πόλης δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με οικονομικά βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα. Τα νέα υβριδικά μοντέλα θα χρησιμοποιούν πλέον τεχνολογία Ρlug-in, που τους επιτρέπει να εφοδιάζονται με ηλεκτρική ενέργεια εξωτερικά από πρίζα, με αποτέλεσμα αυξάνεται η αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα τους.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ:Όταν διανύουμε αρκετά χιλιόμετρα στην πόλη και όταν πρόκειται για υβριδικά SUV, όπου η διαφορά κατανάλωσης είναι σημαντική σε σχέση με τα βενζινοκίνητα μοντέλα. Πάντα με την προϋπόθεση ότι η τιμή του υβριδικού μοντέλου δεν είναι εξωπραγματικά ακριβότερη.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ:Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια από την ένωση υδρογόνου και ατμοσφαιρικού αέρα μέσα από χημικές και φυσικές διαδικασίες. Σε αυτή την περίπτωση δεν εκπέμπονται ρύποι παρά μόνον υδρατμοί και καθαρό νερό, όμως η συσκευή με τις κυψέλες είναι ογκώδης και πανάκριβη με τα σημερινά δεδομένα. Οι ενεργειακές κυψέλες υδρογόνου υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να γίνονται εμπορικά συμφέρουσες σε περίπου μία δεκαετία, οπότε θα έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα. Μέχρι τώρα υπάρχει μόνον ένα τέτοιο μοντέλο που κυκλοφορεί πιλοτικά και διαθέτει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Πρόκειται για το Ηonda FCΧ Clarity, ενώ αρκετοί άλλοι κατασκευαστές εντείνουν τις έρευνές τους, ώστε να μη βρεθούν στο μέλλον απροετοίμαστοι.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ:Θα χρειαστεί περίπου μία δεκαετία μέχρι να αποκτήσουν οι ενεργειακές κυψέλες ενδιαφέρον για τον μέσο αγοραστή. Μέχρι τότε όμως μπορεί να έχουν κερδίσει το πάνω χέρι τα υβριδικά και τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ:Η συγκεκριμένη τεχνολογία πέρασε από σαράντα κύματα, όμως τώρα θεωρείται από πολλούς ειδικούς το μέλλον της αυτοκίνησης, έστω και αν χρειαστεί να περάσουν ακόμη λίγα χρόνια. Η αποδοτικότητα ενός ηλεκτροκινητήρα είναι υψηλότερη από ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως υστερεί σε αυτονομία εξαιτίας των χαμηλών δυνατοτήτων των μπαταριών, οι οποίες απαιτούν ακόμη αρκετές ώρες για να φορτιστούν. Σε αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τοποθετείται πλέον ένας μικρός βενζινοκινητήρας, που λειτουργεί σαν γεννήτρια για τη φόρτιση του ηλεκτροκινητήρα και την αύξηση της αυτονομίας του. Προς το παρόν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν πολύ ακριβότερα από τα μοντέλα συμβατικών τεχνολογιών, ενώ και το ενεργειακό τους ισοζύγιο εξαρτάται από την προέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τότε είναι θετικό, καθ΄ ότι δεν εκπέμπει ρύπους. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. ρεύμα από λιγνίτη) το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ:Μία οικονομικά ασύμφορη πρόταση προς το παρόν. Οι μπαταρίες πάντως βελτιώνονται θεαματικά, τα ηλιακά και τα αιολικά πάρκα πληθαίνουν και το κόστος θα μειωθεί αισθητά περνώντας σε μαζική παραγωγή των ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

ΒΕΝΖΙΝΗ / ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ:Οι παραδοσιακές τεχνολογίες έχουν αναβαθμιστεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Οι βενζινοκινητήρες ακολουθούν τη φιλοσοφία του Downsizing, όπου μειώνεται ο κυβισμός τους και αυξάνεται η ισχύς τους χάρη στο τούρμπο νέας γενιάς, ενώ καταναλώνουν και λιγότερη βενζίνη. Οι πετρελαιοκινητήρες διαθέτουν βελτιωμένους υπερσυμπιεστές, εφοδιάζονται με παγίδες για τη δέσμευση των μικροσωματιδίων κάπνας και είναι οικονομικότεροι από τους βενζινοκινητήρες. Πολλοί κατασκευαστές εφοδιάζουν τα μοντέλα τους με σύστημα Start and Stop, όπου απενεργοποιείται αυτόματα ο κινητήρας σε κάθε στάση, αλλά και με ενδείξεις για την αλλαγή σχέσης την κατάλληλη στιγμή.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ:Θα συμβιώσουμε μαζί τους τα επόμενα χρόνια, οπότε θα συνεχίσουν να βελτιώνονται. Και γιατί όχι, αφού ορισμένα μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες έχουν μειώσει την κατανάλωσή τους σε επίπεδα υβριδικών αυτοκινήτων
rav4club.gr

Λαγόχορτο Τραγοπώγων ο πρασόφυλλος

03tragopogon.JPG (23492 bytes)Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων (Compositae) και άλλες ονομασίες είναι Γένια του Λαγού, Σκούλος, Γένια του Τράγου. Υπάρχουν περίπου 40 είδη του στις Μεσογειακές χώρες. Ο πρασόφυλλος αναφέρεται από το Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη με την ίδια ονομασία Τραγοπώγων, που σημαίνει εκείνο που έχει πώγωνα ή γένια τράγου. Η κοινή του ονομασία είναι λαγόχορτο. Το φυτό μπορεί να το συναντήσει κανείς σε σκληρά ακαλλιέργητα μέρη, στα αγριώματα και στους αγρούς. Είναι ετήσια, διετή ή πολυετή φυτά, ύψους 30-120 εκ. και οι ρίζες τους είναι λευκές, σαρκώδεις και συνήθως διακλαδίζονται, σχηματίζοντας ριζώματα. Έχουν ένα κεντρικό βλαστό, απλό ή διακλαδιζόμενο, που περιέχει ελαφρά πικρό, γαλακτώδη χυμό. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα, λογχοειδή με βαθιά αυλάκωση στο μέσο, ανοιχτοπράσινα. Το άνθος του αποτελείται από πολλά ανθίδια και βγαίνει σε μακριούς ανθοφόρους βλαστούς, σε κεφαλωτές ταξιανθίες, με συνήθως οκτώ πράσινα στενόμακρα βράκτια φύλλα. Τα πέταλα του πρασόφυλλου είναι μοβ και των άλλων ειδών κίτρινα. Το φυτό έχει το χαρακτηριστικό ν' ανθίζει μόνο τις πρωινές ώρες. Το μεσημέρι κλείνουν τ' άνθη του. Οι καρποί του (αχαίνια), μήκους έως 4 εκ., έχουν ανάγλυφη επιφάνεια, καταλήγουν σε μακρύ ράμφος και φέρουν μια σειρά από μακριές τρίχες (πάππος).

Βρίσκεται σε χαμηλά υψόμετρα σε λιβάδια, βοσκοτόπια, καλλιεργημένα ή χέρσα χωράφια, σε παραθαλάσσια ή βραχώδη, ορεινά μέρη. Οι ελαφρά πικροί, τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του τρώγονται ωμά. Ακόμα βράζονται μαζί με άλλα χόρτα ή χρησιμοποιούνται στη γέμιση των χορτόπιτων. Παλιά τα παιδιά σκάλιζαν το χώμα, μάζευαν τη ρίζα του που έχει γεύση καρότου και την έτρωγαν. Ως βότανο, είναι διουρητικό και καθαρτικό. Έγχυμά του χορηγείται σε αρθρίτιδες, ρευματισμούς και παθήσεις του δέρματος.

ΤΑΞΙΔΙ Ναύπλιο

Ιστορικό, γραφικό, ρομαντικό, φέρνει στο νου μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια, αλλά όλοι μας εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε...

Πρόκειται για έναν από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς για σαββατοκύριακο, κάθε εποχή του χρόνου. Όλες τις γιορτές και επετείους το Ναύπλιο σφύζει από κόσμο που νιώθει την ανάγκη να αισθανθεί για λίγο σαν να ζει σε άλλη εποχή.

Γνωριμία με την πόλη
Η παλιά ελληνική πρωτεύουσα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας. Θα το διαπιστώσετε κάνοντας έναν περίπατο στην παλιά πόλη, που στολίζεται από κτίρια βενετσιάνικα, φράγκικα, τούρκικα και νεοκλασικά αρχοντικά, σκαλιστές βρύσες και μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια. Τα νεοκλασικά κτίρια είναι έργα του γνωστού μας Τσίλερ καθώς και κάποιων άλλων Βαυαρών αρχιτεκτόνων. Ξεχωρίζουν τα λαμπρά κτίρια του Δικαστικού Μεγάρου και της Βιβλιοθήκης.
Σταθείτε στη μέση της πλατείας Συντάγματος, όπου βρίσκεται το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο που ίδρυσε ο Καποδίστριας, και χαζέψτε τριγύρω. Θα μπερδέψετε το χρόνο! Έπειτα, ανηφορίστε και δείτε την όμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά στην οποία δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης. Μια άλλη ενδιαφέρουσα εκκλησία είναι η Μητρόπολη. Το εσωτερικό της κοσμείται από αντίγραφα έργων μεγάλων Ιταλών ζωγράφων. Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, όταν ξαφνικά δείτε μπροστά σας το «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι!
Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια, όπου θα συναντήσετε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το πρώτο δημοτικό σχολείο, καθώς και το άγαλμα του Καποδίστρια. Αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και στα πολύ αξιόλογα μουσεία:
Λαογραφικό, με καταπληκτικά παραδοσιακά εκθέματα και φορεσιές.
Κομπολογιού, που έφτιαξε ο Άρης Ευαγγελινός και είναι πολύ ενδιαφέρον.
Αρχαιολογικό, το οποίο στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο βενετσιάνικο κτίριο και φιλοξενεί στις αίθουσές του αντικείμενα από τις ανασκαφές στους σπουδαίους αρχαιολογικούς τόπους των Μυκηνών, της Τίρυνθας και του Ηραίου. Καλό είναι να πάτε μέχρι εκεί. Έτσι, θα τα μάθετε όλα για τη σκοτεινή και πολύπαθη οικογένεια των Ατρειδών.
Πάρτε τώρα βαθιά ανάσα και τις απαραίτητες δυνάμεις για να σκαρφαλώσετε στο ονομαστό κάστρο του Ναυπλίου, το ιστορικό Παλαμήδι. Αν δεν αντέχετε όμως τα 857(!) απότομα σκαλοπάτια, τότε μπείτε στο αυτοκίνητό σας ή σε ένα ταξί, που θα σας πάει από τον πίσω δρόμο. Το Παλαμήδι είναι έργο των Βενετών, το οποίο τελειοποίησε ο Γάλλος Λα Σαλ. Εκεί θα δείτε και τη φυλακή όπου κρατήθηκε ο Κολοκοτρώνης. Επίσης, αξίζει να απολαύσετε και μια ρομαντική βαρκάδα με κατεύθυνση το μικρό νησάκι απέναντι από το Ναύπλιο. Σε αυτό δεσπόζει το ξακουστό φρούριο Μπούρτζι, που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως φυλακή αλλά και ως ξενοδοχείο! Το σούρουπο ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο της Ακροναυπλίας για να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Μπορείτε ακόμη να κάνετε βόλτα ψηλά στη συνοικία των ψαράδων με τα γραφικά σπίτια και τα στενοσόκακα. Απολαύστε το «γύρο της Αρβανιτιάς». Περπατήστε στον περιφερειακό πεζόδρομο που ξεκινάει από το λιμάνι και φτάνει στον Καραθώνα.

Δείτε οπωσδήποτε
Στο λιμάνι θα βρείτε την αφετηρία από όπου ξεκινούν τα γραφικά τρενάκια που θα σας κατευθύνουν προς την πόλη.

Πού και τι θα φάτε
Αν σας αρέσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, καθίστε στου Σαβούρα ή στο Ναυτικό Όμιλο. Για καλή ελληνική κουζίνα προτιμήστε τις ταβέρνες των: Κακαναράκη, Βασίλη και Στελάρα. Κλασικό εστιατόριο είναι το Ελλάς. Για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, αλλά και ακριβότερες τιμές, επιλέξτε τα: Αμυμώνη, Εν Έτει 1929 και Σαν Ρόκο.

Πού θα διασκεδάσετε
Η πλούσια και έντονη νυχτερινή ζωή ξεκινάει από τα δημοφιλή καφέ μπαρ: Καφενείο, Πάνθεον και Λυρικό. Εκεί μαζεύονται όλοι και χαζεύουν τη θέα στο Μπούρτζι. Αργότερα, το κέφι ανάβει στο Λάθος, στο Λύκειο και στο Φερρό, όπου γίνεται πανικός. Για δυνατά vibes -τα σαββατοκύριακα- τρέξτε στην ντίσκο Ράστι.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Στα όμορφα μαγαζάκια της πόλης -όπως Αγνύθες, Ενώτιον, Μορφές, Από τ' Ανάπλι- θα βρείτε υφαντά, διακοσμητικά και σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα (τραχανά και ζυμαρικά) καθώς και πολύ καλά κοσμήματα, αντίγραφα κοσμημάτων της μυκηναϊκής εποχής. Διάσημος για τα γλυκά του είναι ο Κουστένης.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Μπορείτε να συνδυάσετε δύο διαφορετικές διαδρομές: Η πρώτη είναι μέσω Άργους (148 χλμ.) από την Αθήνα και η δεύτερη (και η πιο όμορφη) μέσω Επιδαύρου (180 χλμ.). Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε το ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5134588) ή τον ΟΣΕ (τηλ.: 210-5131601).
Διαμονή: Ένας πολύ ατμοσφαιρικός ξενώνας είναι το Ίλιον (τηλ.: 25114) στο κέντρο της παλιάς πόλης, με υπέροχο διάκοσμο. Καινούργιο και επίσης πολύ καλό είναι το Καποδίστριας (τηλ.: 27520). Στην Ακροναυπλία ξεχωρίζει το Ναυπλία Παλλάς (τηλ.: 28981). Πολύ γραφικό, μικρό και με υπέροχη θέα (από τα δωμάτια του απάνω ορόφου) είναι το Βύρων (τηλ.: 22351), ενώ εξίσου καλά τα Κινγκ Όθων (τηλ.: 27585) και Όμορφη Πόλη (τηλ.: 21565). Δύο ακόμα καλές λύσεις προσφέρουν το Αγαμέμνων (τηλ.: 28021) και το Αμφιτρύων (τηλ.: 27336).

Χρήσιμα:
Αυτόματο: 27520.
Τουριστική Αστυνομία: 28131.
Δήμος: 23830

Eποχή για σωστά γυαλιά ηλίου

Συντάκτης:
Ελενα Κεφάλα
(Χειρουργός Οφθαλμίατρος)

Ποιες ιδιότητες πρέπει να έχουν τα γυαλιά ηλίου μας για να μας παρέχουν αποτελεσματική προστασία; Είναι όλα τα γυαλιά ηλίου προστατευτικά για τα μάτια μας; Από ποια ηλικία πρέπει τα παιδιά να φορούν γυαλιά ηλίου;

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και ο ήλιος στη χώρα μας κάνει αισθητή την παρουσία του. Καιρός λοιπόν για προστασία των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία.

Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί αλλοιώσεις τόσο στο δέρμα της περιοχής των βλεφάρων, όσο και στο εσωτερικό των ματιών.

Πολλοί καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των βλεφάρων σχετίζονται με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή αυτή.

Παθήσεις των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επηρεάζονται και επιταχύνονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ενήλικες και παιδιά πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας με τα σωστά γυαλιά ηλίου, τα οποία πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφαλείας των ευρωπαϊκών προτύπων.

Γυαλιά "του δρόμου"

Στις μέρες μας η αγορά έχει κατακλυσθεί από γυαλιά ηλίου μικρής αξίας που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά τέτοιων προϊόντων είναι επισφαλής και πρέπει να αποφεύγεται. Τα γυαλιά αυτά είναι αμφίβολης προέλευσης, τις περισσότερες φορές, και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα κατασκευής τους και δεν πληρούν κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας. Ο κίνδυνος στα γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας είναι μεγάλος καθώς το άτομο που τα έχει αγοράσει και τα χρησιμοποιεί, πιστεύει ότι προστατεύεται από την επικίνδυνη ακτινοβολία κι έτσι εκτίθεται χωρίς καμία άλλη προστασία σε αυτήν. Συνέπεια αυτού μπορεί να είναι σοβαρές βλάβες τόσο του εσωτερικού του ματιού, όσο και των βλεφάρων.

Τα σωστά γυαλιά ηλίου έχουν:

 1. Την ένδειξη CE
 2. Ποιότητα φακών που εξασφαλίζει μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία (UVA και UVB).
 3. Κατηγορία φακών ανάλογα με την ηλιοφάνεια του περιβάλλοντος στην περιοχή όπου ζούμε. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η κατηγορία 3 είναι η ενδεδειγμένη. Η κατηγορία 4 συστήνεται στην πολύ έντονη ηλιοφάνεια όπως π.χ. στα μεγάλα υψόμετρα.

Στην περίπτωση των γυαλιών ηλίου να μην ξεχνάμε τα παιδιά, τα οποία λόγω των δραστηριοτήτων τους, περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκτεθειμένα στον ήλιο. Τα παιδιά από την ηλικία των 6 μηνών μπορούν να φορούν γυαλιά ηλίου.

Γυαλιά ηλίου: μυστικά και tips για σωστή επιλογή

Ανάλογα με τη χρήση που πρόκειται να κάνουμε υπάρχει και η κατάλληλη απόχρωση του φακού:

 • Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.
 • Οι γκρίζοι και γκριζοπράσινοι φακοί καλύπτουν τις περισσότερες χρήσεις, προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να αλλοιώνουν τα χρώματα.
 • Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, κυνήγι.
 • Οι χρωματιστοί φακοί όπως ροζ ή μωβ είναι ιδανικοί όταν έχει συννεφιά, γιατί δεν παρέχουν μεγάλη σκίαση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και άρα για το ελληνικό καλοκαίρι δεν βοηθούν.

Συντήρηση των γυαλιών

Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε τη σωστή συντήρηση των γυαλιών μας, έτσι ώστε αυτά να συνεχίζουν να διατηρούν τις προστατευτικές τους ιδιότητες

SEXY AND HOT .... woman in redΟλόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Espresso κανείς;

Handspresso1.jpg

Ακόμα κι αν δεν είναι ο αγαπημένος σας καφές, μια συσκευή που μπορεί να ετοιμάσει espresso στο λεπτό μπορεί να χρησιμεύσει ανά πάσα στιγμή. Πολύ περισσότερο αν είναι μικρή σε μέγεθος. Ακόμα περισσότερο αν δε χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει.

Η Handspresso δημιουργήθηκε από έναν βορειοευρωπαίο (προφανώς) ονόματι Henrik Nielsen. Το βάρος της δεν ξεπερνά τα 460 γραμμάρια, ενώ το μέγεθός της είναι εντυπωσιακά μικρό για τις δυνατότητές της.

Αν αναρωτιέστε πώς καταφέρνει να φτιάχνει καφέ χωρίς ρεύμα, η Handpresso περιλαμβάνει μια ειδική τρόμπα μέσω της οποίας δημιουργείτε πίεση 16 bar. Η προτεινόμενη τιμή είναι 99 ευρώ.

Πηγή: Handspresso


Ένα Poltergeist για όλους

tvpoltergeist.jpg

Έχετε δει το Poltergeist; Αν όχι, να σας πληροφορήσουμε ότι πρόκειται για μια εμβληματική ταινία του 1982, με πρωταγωνιστές ένα poltergeist, προφανώς, και μια οικογένεια. Μια σκηνή που έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη των ταινιόφιλων περιλαμβάνει μια τηλεόραση που ανοίγει χωρίς λόγο μέσα στη νύχτα κι ένα κατάξανθο κοριτσάκι που μετά από μια σύντομη τηλεπαθητική κουβέντα με απόκοσμα όντα γυρνά στους γονείς και λέει με μια χαρακτηριστική φωνούλα "they're here".


Και γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Γιατί όλοι κρύβουμε ένα φαρσέρ μέσα μας και το gadget που βλέπετε κάνει κάτι πάρα πολύ απλό: παραμένει κρυμμένο στα μαξιλάρια του καναπέ και ανοίγει την τηλεόραση σε τυχαίες (και πολλές φορές, άκυρες) χρονικές στιγμές.

Έτσι, μπορείτε να δείτε με την/τον καλή/καλό σας το Poltergeist και να ενεργοποιήσετε κρυφά το TV Poltergeist πριν πέσετε για ύπνο. Αν είστε από τους κάφρους που γελάνε με τον τρόμο των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα διασκεδάσετε πολύ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψετε το TV Poltergeist στο σαλόνι της πεθεράς και να δοκιμάσετε τις αντοχές της καρδιάς και του εγκεφάλου της. Κι όλα αυτά μόνο με 10 ευρώ!

Πηγή: thinkgeek


Μεγάλες συγνώμες… μεγάλων ανδρών


altΕνώ μέχρι πρότινος οι δημόσιες απολογίες μεγάλων ανδρών δυσεύρετες, το φαινόμενο αυτό γίνεται ολοένα πιο συνηθισμένο το τελευταίο διάστημα, σημειώνει το αμερικάνικο περιοδικό Time. Και πάλι, όμως, το θέαμα ενός άνδρα σε δημόσια απολογία συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον για να μεταδίδεται σε ζωντανή σύνδεση.

Στην κορυφή αυτής της «δυσάρεστης» δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται ο πρόεδρος της Toyota Άκιο Τογιόντα, ο οποίος έφτασε από την άλλη άκρη του κόσμου για να απολογηθεί ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου για τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας που παρουσιάστηκαν σε μοντέλα της εταιρείας.

Το ερώτημα είναι γιατί οι σπουδαίοι άνδρες βρίσκονται πολύ συχνότερα στο «δημόσιο εδώλιο» από τις γυναίκες. Μια πιθανή απάντηση είναι ότι τις υψηλόβαθμες θέσεις συνήθως κατέχουν άνδρες και όχι γυναίκες. Όμως, εκτός από τον προφανή αυτό λόγο, οι ρίζες του φαινομένου εκτείνονται στην εξελικτική βιολογία, σημειώνει το περιοδικό.

Είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι οι γυναίκες ζητούν συγνώμη με την πρώτη ευκαιρία και η συνήθειά τους αυτή αποτελεί μέρος του «οπλοστασίου» τους προκειμένου να διατηρούν την ισορροπία στις σχέσεις. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες ζητούν πολύ πιο εύκολα συγνώμη –ακόμη και όταν δεν έχουν κάνει λάθος– υποδηλώνοντας συναισθηματική ταύτιση.

Για τους άνδρες, από την άλλη, η παραδοχή ενός λάθους τούς θορυβεί πολύ περισσότερο διότι θεωρούν ότι πρόκειται για ένδειξη αδυναμίας. Οι άνδρες ζητούν συγνώμη με τον τρόπο που έρχονται οι επώνυμοι στα πάρτι: αργοπορημένοι αλλά… μετά βαΐων και κλάδων. Οι ισχυροί άνδρες, εξάλλου, λογοδοτούν στο ίδιο αφεντικό με τους επωνύμους: το κοινό. Και το κοινό δεν ικανοποιείται με τίποτα λιγότερο από μια απολογία εφʼ όλης της ύλης.

Οπότε δύο είναι τα τινά για έναν μετανοημένο άνδρα: ή να απολογείται όπου σταθεί και όπου βρεθεί, όπως οι γυναίκες, ή να παραδεχθεί με θάρρος το λάθος του και να μετατρέψει το βήμα της δημόσιας συγνώμης του σε εξομολογητήριο.

Το αρχαιότερο... σεξ

Το απολίθωμα ενός ψαριού από την Αυστραλία αποτελεί μία από τις αρχαιότερες αποδείξεις αναπαραγωγής σπονδυλωτού με γονιμοποίηση των αυγών μέσα στο σώμα της μητέρας.

Όπως δημοσιεύεται στο Nature, το αρχαίο ψάρι έφερε έμβρυο μήκους 5 εκατοστών.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η εξωτερική γονιμοποίηση των αυγών με σπέρμα προηγήθηκε από τη διαδικασία της συνουσίας. Ωστόσο, το εύρημα υποδεικνύει ότι η εσωτερική γονιμοποίηση των αυγών εξελίχθηκε νωρίτερα απ’ ότι πιστευόταν.

Η Zerina Johanson, επιμελήτρια απολιθωμάτων ψαριών στον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Περιμέναμε ότι αυτά τα πρώτα ψάρια θα είχαν πιο πρωτόγονο τύπο αναπαραγωγής, όπου το σπέρμα και τα αυγά συνδυάζονται στο νερό και τα έμβρυα αναπτύσσονται έξω από το ψάρι».

Σύμφωνα με την Dr Johanson, το ηλικίας 365 εκατομμυρίων ετών είδος δείχνει ότι «αυτός ο τύπος εξελιγμένης γονιμοποίησης που λαμβάνει χώρα μέσα στη μητέρα, ήταν πιο συνηθισμένος στα πρώιμα ψάρια απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Η ανακάλυψη είναι απίστευτα σημαντική γιατί οι ενδείξεις βιολογικής αναπαραγωγής είναι εξαιρετικά σπάνιες στο αρχείο απολιθωμάτων».

Το είδος πήρε το επιστημονικό όνομα Incisoscutum ritchiei. Ανήκει σε μία οικογένεια πρώιμων ψαριών, γνωστών ως πλακόδερμων, τα οποία ήταν καλυμμένα με σκληρή πανοπλία.

Η Dr Johanson πιστεύει ότι η διαδικασία της εσωτερικής αναπαραγωγής και της γέννησης νεογνών ήταν η κύρια αναπαραγωγική μέθοδος για τα πρώτα ψάρια όπως τα πλακόδερμα και μπορεί να είχε εξελιχθεί και σε άλλες οικογένειες ψαριών.

«Το “σεξ” ήταν πολύ πιο συνηθισμένο σε αυτά τα πρωτόγονα προϊστορικά ζώα. Θεωρούσαμε ότι η εξωτερική γονιμοποίηση ήταν πρωιμότερη μορφή αναπαραγωγής αλλά η συνουσία φαίνεται να ήταν ο κύριος τρόπος αναπαραγωγής», επισημαίνει.

Το απολίθωμα βρισκόταν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ήδη από τη δεκαετία του ’80. Οι ειδικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πέθανε λίγο μετά το τελευταίο του γεύμα και ότι τα κόκαλα ανήκαν στο μικρότερο ψάρι που είχε φάει. Ωστόσο παρόμοιες έρευνες σε αντίστοιχες περιπτώσεις ώθησαν την Dr Johanson και τους συναδέλφους της να επανερμηνεύσουν το εύρημα. Κατέληξαν ότι «το τελευταίο γεύμα» ήταν στην πραγματικότητα το έμβρυο που αναπτυσσόταν στη μήτρα της μητέρας του.

Τα πλακόδερμα ανήκουν στα πλέον πρωτόγονα σπονδυλωτά με σιαγόνες. Εξαφανίστηκαν πριν από το τέλος της Δεβόνιου Περιόδου που συχνά αποκαλείται η «Εποχή των Ψαριών».

«Τα πλακόδερμα είναι ακριβώς στη βάση του δέντρου των σπονδυλωτών. Επομένως είναι κατά κάποιον τρόπο μακρινοί πρόγονοί μας», δήλωσε ο Dr John Long, παλαιοντολόγος στο Μουσείο Βικτώρια της Αυστραλίας. Μετά την εξαφάνισή τους, ένα άλλο είδος σπονδυλωτών με σιαγόνες, τα οστέινα ψάρια, εξελίχθηκε σε τετράποδα – η ομάδα των ζώων που περιλαμβάνει τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα ερπετά και τα αμφίβια.

focus

Ηλεκτρική σκούπα και νυχτοφύλακας σε ένα gadget

robotvac.jpg

Οι εποχές που σας έβγαινε η μέση για να σκουπίσετε το σπίτι ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Οι σκούπες-ρομπότ είναι εδώ και υπόσχονται να εξαφανίσουν τη σκόνη με απαράμιλλο στιλ, την ώρα που εσείς χαλαρώνετε. Η G182 που ποζάρει στο φακό έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια αξιοπρεπής ρομποτική σκούπα, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι οι αρετές της δεν εξαντλούνται στην καθαριστική της δεινότητα.

Όπως έχετε ήδη μαντέψει, η G182 περιφέρεται μόνη της σε όλο το σπίτι και όταν αρχίσει να εξαντλείται η μπαταρία της, αναζητά το φορτιστή της για να αναπληρώσει τη χαμένη ενέργεια. Αυτό, όμως, που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η ενσωματωμένη webcam, η οποία καταγράφει οτιδήποτε συμβαίνει στο χώρο. Έτσι, αν λείπετε από το σπίτι μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ελέγχετε για τυχόν διαρρήκτες μέσω του Internet.

Βέβαια, αυτό έχει και την αρνητική πλευρά του. Η κάμερα προσθέτει ύψος, οπότε η G182 δε μπορεί να φτάσει κάτω από τους καναπέδες. Εκτός κι αν οι καναπέδες σας έχουν πολύ ψηλά πόδια, οπότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε άμεσα τα κριτήρια της αισθητικής σας.

Πηγή: Chinavasion

Ανακαλύφθηκε νέος πρόγονος

Το ανθρώπινο "οικογενειακό δέντρο" δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία, δείχνει ότι ανήκε σε ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι σήμερα, αρχαίο ανθρωποειδές, πιθανότατα σε ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που ανακαλύπτεται νέο είδος ανθρώπου όχι από απολιθώματα, αλλά από την ανάλυση γενετικού υλικού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ανακάλυψη του νάνου "χόμπιτ" της Ινδονησίας και δείχνει ότι τελικά στο, όχι πολύ μακρινό, παρελθόν πολλά συγγενικά ανθρώπινα είδη συμβίωναν στον πλανήτη μας.

Η "γυναίκα-Χ", όπως ονομάστηκε το πλάσμα, που ζούσε πριν από 30.000 - 50.000 χρόνια, είχε ένα κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά διαφέρει από αυτά τα δύο είδη.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, έγινε από ερευνητές του επιφανούς Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας στη Γερμανία, υπό τον κορυφαίο παλαιοντολόγο και γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, με τη συνεργασία αμερικανών, ρώσων και αυστριακών ερευνητών.

Για "την κορφή του παγόβουνου", έκανε λόγο ο παλαιοανθρωπολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι πολλοί περισσότεροι ανθρωπίδες (ανθρωποειδείς), που δεν θα είναι ούτε άνθρωποι ούτε Νεάντερταλ, θα ανακαλυφθούν τα επόμενα χρόνια, ιδίως στην κεντρική και ανατολική Ασία.

Μέχρι πρόσφατα, οι ανθρωπολόγοι πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι ήσαν οι μόνο ανθρωπίδες που περιπλανιούνταν στην Ευρώπη και στην Ασία κατά την ύστερη Πλειστόκαινο περίοδο. Όμως η ανακάλυψη το 2003 στην Ινδονησία του, ηλικίας 17.000 ετών, μικρόσωμου "χόμπιτ" (Homo floresiensis), που θεωρείται νέο είδος, ήρθε να ανατρέψει αυτή την αντίληψη.

altΤο νέο πλάσμα που ανακαλύφθηκε το 2008 στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας (στα όρη Αλτάι) από ρώσους αρχαιολόγους και το οποίο πιθανώς ζούσε κοντά με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ, επιβεβαιώνει ότι επικρατούσε μια πολύ πιο πολύπλοκη εικόνα, πέρα από το απλοϊκό δίπoλο "σοφός" άνθρωπος (homo sapiens)-Νεάντερταλ.

Αν και το φύλο του πλάσματος δεν είναι γνωστό, ονομάστηκε "γυναίκα-Χ", επειδή τα μιτοχόνδρια (από όπου αναλύθηκε το DNA) κληρονομούνται μέσω της μητέρας. Σύμφωνα με τον Πάαμπο, τα μιτοχόνδρια της "γυναίκας-Χ" διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου κατά περίπου 400 "γράμματα" DNA, ενώ οι Νεάντερταλ έχουν τις μισές μόνο διαφορές με τον άνθρωπο.

Είναι, προς το παρόν, αδύνατο για τους ερευνητές να έχουν την παραμικρή εικόνα για το πώς έμοιαζε η "γυναίκα-Χ", απλώς και μόνο με ένα μικρό οστό άκρου, για το λόγο αυτό ο Πάαμπο και οι συνεργάτες του επιφυλάσσονται ακόμα να την χαρακτηρίσουν οριστικά νέο είδος, συγγενικό με τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές ήδη επιχειρούν να "διαβάσουν" γενετικές αλληλουχίες DNA από τα 3,1 δισ. "γράμματα" του γονιδιώματος του πυρήνα του κυττάρου (και όχι των μιτοχονδρίων που βρίσκονται εκτός πυρήνα) της "γυναίκας-Χ". Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε μερικούς μήνες. Οι πρώτες αναλύσεις του μιτοχονδριακού DNA δείχνουν ότι η "γυναίκα-Χ" δεν είχε επιμειξίες ούτε με homo sapiens, ούτε με Νεάντερταλ, αλλά για μια πιο σίγουρη εικόνα θα πρέπει οι ερευνητές να περιμένουν τις αναλύσεις του πυρηνικού DNA.

Σύμφωνα με τις πρώτες γενετικές αναλύσεις, η "γυναίκα-Χ" είχε έναν κοινό Αφρικανό πρόγονο με τον άνθρωπο και τον Νεάντερταλ πριν από 780.000 έως 1,3 εκατ. χρόνια, πριν αρχίσει να μεταναστεύει προς το Βορρά και την Ανατολή. Η μετανάστευση αυτή είναι διαφορετική από εκείνη, που συνέβη πριν από περίπου 500.000 χρόνια από τον Homo heidelbergensis, τον θεωρούμενο ως πρόγονο των Νεάντερταλ, και οδήγησε στην επικράτηση των τελευταίων. Η "γυναίκα-Χ" εξάλλου, επειδή εμφανίστηκε πολύ αργότερα, δεν φαίνεται να συγγενεύει με τον πρόγονο του ανθρώπου, τον "όρθιο άνθρωπο" (homo erectus), που άρχισε να εγκαταλείπει την Αφρική πριν από περίπου 2 εκατ. χρόνια

"Πράσινο φως" σε φάρμακο από ινδική κάνναβη

Το δικαστήριο της πόλης Αβετσάνο, στην περιοχή Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας έδωσε "πράσινο φως" στη χρήση φαρμάκου -που περιέχει ως κύριο συστατικό την ινδική κάνναβη- για θεραπευτικό σκοπό.
Η δικαστής Ελιζεμπέτα Πιεράτσι, με απόφασή της, ορίζει ότι πρέπει να επιτραπεί η χορήγηση, με έξοδα του εθνικού συστήματος υγείας, ενός φαρμάκου που παρασκευάζεται κυρίως με κάνναβη, σε ασθενή που πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση.

Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι 43 ετών και ονομάζεται Μάρκο Ντι Πάολα. Είναι η πρώτη φορά που στην Ιταλία λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, καθώς έως τώρα όλες οι σχετικές περιπτώσεις είχαν αντιμετωπισθεί αρνητικά.

Το τοπικό υποκατάστημα του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας, "θα πρέπει να προμηθευτεί το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, διότι είναι το μόνο που μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα και τον πόνο του ασθενή", αναφέρεται στην απόφαση. Η δωρεάν χορήγηση, συνδέεται και με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του 43χρονου, ο οποίος ζει στην περιφέρεια της Λ' Άκουϊλα.

Ο ιταλικός τύπος, δημοσιεύει σήμερα δήλωση του Ντι Πάολα, με την οποία εκφράζει "την ικανοποίησή του για τη νίκη αυτή, μια νίκη όλων όσων αναγκάζονται, εξαιτίας παράλογων απαγορεύσεων, να στερηθούν θεραπείες που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο τους".

H απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με κατεπείγουσα διαδικασία (λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ασθενούς) βάσει του άρθρου 32 του ιταλικού συντάγματος, που διασφαλίζει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μπορεί να περιθάλπεται και να θεραπεύεται με τον καταλληλότερο τρόπο.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση για τα Δικαιώματα των Ιταλών Καταναλωτών και Πολιτών Aduc, τονίζει σχετικά: "αναγκαζόμαστε και πάλι να διαπιστώσουμε ότι για να τύχουν σεβασμού τα δικαιώματα που θεσπίζει το σύνταγμα, ο πολίτης πρέπει τελικά να ακολουθήσει την δικαστική οδό".

Απάτη τα κρυστάλλινα κρανία

Δύο από τα πιο γνωστά κρυστάλλινα κρανία –τεχνουργήματα που πιστευόταν ότι είναι έργο αρχαίων αμερικανικών πολιτισμών- είναι σύγχρονες απάτες, σύμφωνα με έρευνα.

Οι ειδικοί λένε ότι τα δείγματα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και Ίδρυμα Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον δεν είναι αυθεντικά, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δείχνουν ότι στην κατασκευή των κρανίων χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία που δεν διέθεταν οι Αζτέκοι ή οι Μάγια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Archaeological Science, πρέπει να δώσει τέλος σε δεκαετίες εικασιών σχετικά με την προέλευση των αμφιλεγόμενων αντικειμένων.

Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχαν η Margaret Sax από το Βρετανικό Μουσείο, και ο καθηγητής Ian Freestone από το Πανεπιστήμιο Κάρντιφ, χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές για να ανακαλύψει τον τρόπο κατασκευής των δύο κρανίων. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα κρανία κατά πάσα πιθανότητα διαμορφώθηκαν από ένα εργαλείο με περιστρεφόμενο δίσκο, από χαλκό ή κάποιο παρόμοιο μέταλλο. Ο κατασκευαστής προσέθεσε ένα λειαντικό τροχό για να επεξεργαστεί ευκολότερα το κρύσταλλο.

Η τεχνολογία του «περιστρεφόμενου τροχού» ήταν, σχεδόν μετά βεβαιότητας, άγνωστη στους προκολομβιανούς λαούς. Αναλύσεις αυθεντικών τεχνουργημάτων των Αζτέκων και των Μάγια έχουν δείξει ότι έγιναν με τη χρήση ξύλινων και λίθινων εργαλείων.

Το κρανίο του Βρετανικού Μουσείου έχει λειανθεί με κάποιο σκληρό υλικό, όπως κορούνδιο ή διαμάντι. Αντιθέτως, στο κρανίο του Σμθισόνιαν χρησιμοποιήθηκε ένα υλικό που λέγεται ανθρακοπυρίτιο. Το ανθρακοπυρίτιο είναι υλικό που άρχισε να χρησιμοποιείται τον 20ό αιώνα: «Αυτό σημαίνει ότι κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ‘50 ή αργότερα», δήλωσε ο καθηγητής Freestone.

Ο κατασκευαστής των κρανίων παραμένει μυστήριο. Ωστόσο, στην περίπτωση του κρανίου του Βρετανικού Μουσείου, κάποιοι ρίχνουν τις υποψίες σε έναν έμπορο γαλλικών αρχαιοτήτων του 19ου αιώνα, τον Eugene Boban. «Υποθέτουμε ότι το αγόρασε ή έβαλε να το φτιάξουν κάπου στην Ευρώπη», σχολίασε ο καθηγητής Freestone.

Ο Boban, σύμφωνα με τα έγγραφα, είχε εμπλακεί στην πώληση τουλάχιστον δύο κρυστάλλινων κρανίων, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στο Λονδίνο και το άλλο στο Παρίσι. Το κρανίο του Λονδίνου πιθανόν κατασκευάστηκε μία δεκαετία πριν από την πώλησή του. Παρά τα ευρήματα, εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι το αντικείμενο πρέπει να παραμείνει ως μόνιμο έκθεμα.

Το κρανίο που βρίσκεται στο Σμιθσόνιαν δωρίστηκε στο μουσείο ανώνυμα, το 1992, μαζί με ένα σημείωμα που ανέφερε ότι είχε αγοραστεί στο Μεξικό το 1960. Τίποτα παραπάνω δεν είναι γνωστό για την ιστορία του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Freestone, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι όλα τα κρυστάλλινα κρανία είναι ψεύτικα, αλλά θέτει αμφιβολίες για τη γνησιότητα των υπόλοιπων δειγμάτων: «Κανένα από αυτά δεν έχει καλή αρχαιολογική προέλευση και τα περισσότερα εμφανίστηκαν υπόπτως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σκεπτικοί», εξήγησε

Το βιονικό χέρι, από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις


 • Είναι μεταξύ των 50 καλύτερων εφευρέσεων της χρονιάς. Το πρώτο βιονικό χέρι που βγήκε στο εμπόριο θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις μαζί με τον Επιταχυντή και το γρηγορότερο υπολογιστή, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

  Το βιονικό χέρι ξεπέρασε και το Mars Rover, το ειδικό μηχάνημα που δημιουργήθηκε για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

  Το χέρι χρειάστηκε περισσότερα από είκοσι χρόνια για να τελειοποιηθεί και να δοθεί στο εμπόριο. Τα πέντε δάχτυλά του κινούνται ξεχωριστά. Αυτό επιτρέπει σε όποιον το φοράει, να πιάνει ακόμη και μικρές κάρτες και άλλα λεπτά αντικείμενα.

  Ήδη 400 άνθρωποι χρησιμοποιούν το βιονικό χέρι και δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την ευκολία που τους προσφέρει στις κινήσεις τους. Ένα άλλο προσόν της ανακάλυψης είναι ότι μπορεί γρήγορα να διορθωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς να πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρο το χέρι.

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory