Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Μεταλλική αράχνη σε τρία χρώματα

hexapod_robot.JPG

Αυτό το προϊόν απευθύνεται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων: σε αυτούς που είναι τρελαμένοι με τη ρομποτική και σε αυτούς που θέλουν να κάνουν πλάκα σε κάποια γυναίκα που σιχαίνεται τις αράχνες. Η εταιρεία Micromagic ανακοίνωσε το νέο εξάποδο ρομπότ με την κωδική ονομασία MSR-H01.

Μπορεί να μην είναι το ομορφότερο ρομπότ που έχετε δει, ωστόσο ένα μεταλλικό εξάποδο είναι εξ ορισμού αντιαισθητικό θέαμα. Η κίνησή του είναι πολύ καλή, έως groovy, όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί. Σημειωτέον ότι διατίθεται σε τρία χρωματάκια, για να διαλέξετε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα με τα έπιπλά σας.

Μπορεί να γίνει δικό σας μόνο με 133 ευρώ. Αν το σηκώνει η τσέπη σας, εξετάστε σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσετε 10 τέτοια και να τα αμολήσετε στο σαλόνι ουρλιάζοντας για μεταλλικούς εξωγήινους.

Πηγή: MSRL

Καταλύτης θα μετατρέπει το CO2 σε καύσιμο

Η δυνατότητα ενός νέου καταλύτη να διαχωρίζει το διοξείδιο του άνθρακα εις τα εξ ων συνετέθη, μπορεί να μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε το CO2 από την ατμόσφαιρα ως πηγή καυσίμων, όπως ακριβώς κάνουν τα φυτά.

«Η διάσπαση των πολύ σταθερών δεσμών στο CO2 είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην συνθετική χημεία», λέει ο Frederic Goettmann, χημικός στο Ινστιτούτο Max Planck της Γερμανίας. «Ωστόσο, τα φυτά το κατορθώνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια».

Τα φυτά χρησιμοποιούν την ενέργεια του ηλιακού φωτός για να σπάσουν τους σχετικά σταθερούς χημικούς δεσμούς ανάμεσα στα άτομα του άνθρακα και του οξυγόνου. Στη φωτοσύνθεση, το μόριο του CO2 αρχικά συνδέεται με άτομα αζώτου, δημιουργώντας αντιδραστικές χημικές ουσίες που λέγονται καρβαμιδικά άλατα. Αυτές οι λιγότερo σταθερές ουσίες μπορούν στη συνέχεια να διασπαστούν, επιτρέποντας τη χρήση των ατόμων του άνθρακα στη σύνθεση άλλων προϊόντων του φυτού, όπως λακτόζη και πρωτεΐνες.

Σε μια προσπάθεια να μιμηθούν αυτή τη φυσική διαδικασία, ο Goettmann και οι συνάδελφοί του, Arne Thomas και Markus Antonietti, δημιούργησαν ένα νέο καταλύτη με βάση το άζωτο, ο οποίος μπορεί να παράγει καρβαμιδικά άλατα. Η ουσία είναι φτιαγμένη από επίπεδα στρώματα άνθρακα και άτομα αζώτου διαταγμένα σε εξάγωνα.

Η ομάδα θέρμανε ένα μείγμα CO2 και βενζόλης με τον καταλύτη σε θερμοκρασία 150ο Κελσίου. Στο πρώτο στάδιο, ο καταλύτης ενεργοποίησε το CO2 να σχηματίσει ένα αντιδραστικό καρβαμιδικό άλας, σαν κι αυτό που δημιουργείται στα φυτά. Στο επόμενο στάδιο, ο καταλύτης επέτρεψε στα μόρια βενζόλης να αποσπάσουν το άτομο οξυγόνου από το CO2 στο καρβαμιδικό άλας, παράγοντας φαινόλη και ένα αντιδραστικό είδος μονοξειδίου του άνθρακα.

«Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτιστούν καινούργιοι δεσμοί άνθρακα με άνθρακα», εξηγεί ο Goettmann. «Κάναμε το πρώτο βήμα χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ως πηγή για χημική σύνθεση».

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να φέρουν τη μέθοδό τους ακόμη πιο κοντά στη φωτοσύνθεση. «Η αντίδραση της βενζόλης παρέχει την ενέργεια για τον διαχωρισμό του CO2, αλλά στα φυτά αυτό το κάνει το ηλιακό φως». Ο νέος καταλύτης απορροφά υπέρυθρες ακτινοβολίες, γι’ αυτό και η ομάδα πειραματίζεται με το αν μπορεί το φως να αντικαταστήσει τη βενζόλη
focus

Πολυθρόνα-κήπος στο σαλόνι

pratone.jpg

Έχετε σαλόνι, αλλά δεν έχετε κήπο. Είναι μάλλον δύσκολο να απαλλοτριώσετε το διπλανό οικόπεδο για να φτιάξετε την έπαυλη των ονείρων σας, ωστόσο η ιταλική εταιρεία Gruppo Strum κομίζει μια ενδιαφέρουσα αντιπρόταση. Η νέα πολυθρόνα -τρόπος του λέγειν- με το όνομα Pratone, έρχεται να φυτέψει λίγο πλαστικό χορτάρι στο σπίτι σας.

Η "πολυθρόνα" είναι κατασκευασμένη από πολυουρεθάνιο και αναπαριστά λεπτομέρεια από γρασίδι. Φαίνεται αρκετά παιχνιδιάρικη, αλλά υποθέτουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να την καθαρίσετε από ψίχουλα, κέρματα και άλλα μικροαντικείμενα.

Είναι σίγουρο ότι θα δώσει μια lounge διάθεση στο σαλόνι σας, αν βέβαια είστε πρόθυμοι να αποχωριστείτε 10.655 ευρώ. Μήπως τελικά συμφέρει η απαλλοτρίωση που λέγαμε;

Πηγή και φωτογραφία: BallerHOUSE

Προϊστορικά πανίχυρα «σαγόνια»

To κρανίο του Dunkleosteus terrelli

Προϊστορικό ψάρι που περιπλανιόταν στη θάλασσα πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια είχε το πιο δυνατό δάγκωμα από κάθε γνωστό θαλάσσιο πλάσμα.

Το εξαφανισμένο ψάρι Dunkleosteus terrelli μπορούσε να κλείσει τα σαγόνια με δύναμη 5 τόνων. Οι κυνόδοντες του αρχαίου θαλάσσιου τέρατος έκλειναν με την απίστευτη δύναμη των 5,625 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το Dunkleosteus terrelli μπορούσε να ανοίξει το στόμα εκπληκτικά γρήγορα – μόλις σε ένα πέμπτο του δευτερολέπτου. Με αυτόν τον τρόπο το στόμα του μετατρεπόταν σε αντλία αναρρόφησης, «ρουφώντας» έτσι εύκολη λεία.

«Αυτό το βαριά εξοπλισμένο ψάρι ήταν τόσο γρήγορο όταν άνοιγε τα σαγόνια του όσο και δυνατό όταν τα έκλεινε», λέει ένας εκ των συντακτών του σχετικού άρθρου στο Biology Letters, Mark Westneat. «Αυτό ήταν κατορθωτό χάρη στην μοναδική κατασκευή του κρανίου του και στους διαφορετικούς μυς που χρησίμευαν στο άνοιγμα και το κλείσιμο». Συνήθως, ένα ψάρι έχει είτε δυνατό είτε γρήγορο δάγκωμα, αλλά όχι και τα δύο.

Για να προσδιορίσουν τη δύναμη του δαγκώματός του, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το απολιθωμένο κρανίο ενός Dunkleosteus terrelli για να αναπλάσουν το μυικό σύστημα του αρχαίου ψαριού. Με αυτό το βιομηχανικό μοντέλο πέτυχαν να βρουν τη δύναμη και την κίνηση των σαγονιών.

Το τρομερό ψάρι ανήκε στα πλακόδερμα, ένα είδος ψαριών με προστατευτικό περίβλημα που κυριαρχούσε στα υδρόβια οικοσυστήματα κατά τη Δεβόνιο Περίοδο πριν από 415 εκατομμύρια χρόνια.

Το μήνυμα θα διαγραφεί μόλις το διαβάσετε, με το Tiger Text App

tiger text.jpg

Πόσες φορές δεν έχετε στείλει κάποιο SMS στο οποίο υπήρχε μια ή περισσότερες πληροφορίες τις οποίες θέλατε μεν να διαβάσει ο παραλήπτης, από την άλλη δεν θα θέλατε σίγουρα να πέσουν σε λάθος χέρια.

Για να σας γλυτώσει από αυτό το άγχος η εταιρεία X Sigma Partners έφτιαξε την εφαρμογή Tiger Text για το iPhone η οποία σας επιτρέπει να διαγράψετε απομακρυσμένα, τα SMS που έχετε στείλει, μέσα από τις συσκευές των παραληπτών.

Συγκεκριμένα μπορείτε να προγραμματίσετε τα SMS σας έτσι ώστε να διαγράφονται αμέσως αφού τα αναγνώσουν, ή σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή που εσείς θα ορίσετε. Σε αυτό το σημείο σημειώστε ότι και οι δύο χρήστες θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένη στην συσκευή τους την εφαρμογή για να δουλέψει.

Στην περιγραφή της εφαρμογής θα βρείτε την φράση "Έχετε τον έλεγχο των εγγραφών που αφήνετε." καθώς και "Στείλτε μηνύματα τα οποία δεν ζουν για πάντα." Πλέον με την εφαρμογή αυτή είναι σαν να βάζετε ένα αυτοματοποιημένο "Παρακαλώ διαγράψτε το μόλις το διαβάσετε" και αυτό να γίνεται.

Θα την βρείτε στο App Store, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις για BlackBerry και Android. Είναι δωρεάν για να το κατεβάσετε και σας δίνει 100 δωρεάν μηνύματα, τα οποία θα πρέπει να στείλετε μέσα σε 15 ημέρες. Στην συνέχεια οι χρεώσεις είναι 99 cents για 250 μηνύματα τον μήνα ή 1,99 δολάρια για απεριόριστα μηνύματα

Το «αριστερό» γονίδιο

Επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει ο φορέας του αριστερόχειρας.

Το γονίδιο LRRTM1 φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό των τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η ομιλία και τα συναισθήματα.

Στους δεξιόχειρες, το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου συνήθως ελέγχει την ομιλία και τη γλώσσα και το δεξιό τμήμα ελέγχει τα συναισθήματα. Στους αριστερόχειρες συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Psychiatry, οι ερευνητές θεωρούν ότι υπεύθυνο είναι το LRRTM1. Επίσης πιστεύουν ότι οι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου έχουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχωτικών ασθενειών, όπως είναι η σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Clyde Francks, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί περαιτέρω η επίδραση του γονιδίου στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την ανάπτυξη της ασυμμετρίας του εγκεφάλου. Η ασυμμετρία είναι βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου εγκεφάλου που διαταράσσεται σε πολλές ψυχιατρικές ασθένειες». Ωστόσο, ο Dr Francks τόνισε ότι οι αριστερόχειρες δεν πρέπει να ανησυχούν για τη σύνδεση της αριστεροχειρίας με τη σχιζοφρένεια: «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος σχιζοφρένεια και η μεγάλη πλειονότητα των αριστερόχειρων δεν θα εμφανίσει ποτέ πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή ρόλο αυτού του γονιδίου».

Περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αριστερόχειρες. Προηγούμενες έρευνες είχαν καταδείξει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους αριστερόχειρες και τους δεξιόχειρες. Αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο χρόνο, είχε διαπιστώσει ότι οι αριστερόχειρες μπορούν να σκέφτονται γρηγορότερα σε δραστηριότητες όπως είναι τα παιχνίδια στον υπολογιστή ή τα αθλήματα. Και Γάλλοι ερευνητές είχαν συμπεράνει ότι η αριστεροχειρία μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα στη μάχη σώμα με σώμα. Από την άλλη, η αριστεροχειρία συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών και αυξημένες πιθανότητες ατυχήματος.
focus

Η αλλαγή ώρας και τα καρδιακά επεισόδια


Φαίνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα και οι νομικές της προεκτάσεις, ακόμα και για απλά θέματα, σε συνδυασμό με την συμπεριφορά μας, συνδέονται με την δημόσια υγεία.
Όπως μας ενημερώνει το περιοδικό Scientific American, ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης μελέτησαν τους ρυθμούς εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων από το 1987 (πάνω από 20 χρόνια) και βρήκαν ότι ο αριθμός τους αυξάνονταν κατά 5% περίπου την 1η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου της καλοκαιρινής ώρας. Τον Οκτώβριο του 2008 ένα άλλο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, το New England Journal of Medicine, έγραψε ότι αιτία για αυτό το γεγονός μπορεί να είναι η διακοπή των συνηθειών του ύπνου και η αλλαγή των βιολογικών ρυθμών.

Όμως «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Έτσι φαίνεται ότι η αλλαγή της ώρας βοηθά στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, γιατί υποχρεώνει τους περισσότερους οδηγούς, που εργάζονται, να γυρίζουν σπίτι όταν ακόμα υπάρχει το φως της ημέρας. Αυτό έδειξε τουλάχιστο η έρευνα των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων στις ΗΠΑ. Μια έρευνα που διήρκεσε 28 έτη. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την έρευνα, που αναφέρει το Scientific American του Μαρτίου 2009, παρατηρήθηκε μείωση των ατυχημάτων κατά 8-11% στους πεζούς και 6-10% στους οδηγούς.

Πέστε μου τώρα εσείς, αν ο «έρμος» ο πολιτικός έχει μπροστά του αυτά τα στοιχεία τι απόφαση να πάρει

Οταν ο άντρας κι η γυναίκα μιλούν

-Το πιο συνηθισμένο παράπονο της γυναίκας για το σύντροφό της, είναι ότι δεν ακούει.
-Ο άντρας νομίζει πως η γυναίκα θέλει λύσεις στα προβλήματά της, αλλά το μόνο που εκείνη θέλει είναι κατανόηση.
-Για να μιλήσει πολλές φορές ένας άντρας, πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος. Δεν μιλάει εύκολα μόνο και μόνο για να κάνει κουβέντα. Όταν νιώθει ότι απαιτούν από αυτόν να συζητήσει, αδειάζει το μυαλό του. Ακόμα κι αν έχει κάτι να πει, θα αντισταθεί.
-Ο άντρας δεν συζητάει εύκολα για να αναλύσει τις σκέψεις και τα αισθήματά του. Όταν μιλάει, κατά κανόνα έχει εξετάσει τις απόψεις του σε βαθμό τέτοιο, ώστε να ξέρει ακριβώς ποια στοιχεία θέλει να γνωστοποιήσει.
-Όταν η γυναίκα εκνευρίζεται και μιλάει για τα προβλήματά της, πρέπει να κάνει το σύντροφό της να νιώσει υπολογίσιμος και όχι ένοχος και υπόλογος.
-Η γυναίκα μπορεί να ενθαρρύνει τον άντρα να επιδιώξει καλύτερη επικοινωνία, αν του δώσει να καταλάβει πως εκτιμά το να την ακούσει απλά και μόνο. Αυτό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να του κάνει ένα σωρό ερωτήσεις ή να απαιτήσει να συζητήσουν.
-Όταν μιλάει μια γυναίκα, ο άντρας πρέπει να διατηρεί οπτική επαφή. Η φυσική τάση του άντρα είναι να κοιτάζει αλλού όταν σκέφτεται κάτι που του λένε.
-Όταν η γυναίκα είναι εκνευρισμένη, συχνά ο άντρας υποβαθμίζει τα αισθήματά της λέγοντας κάτι του τύπου : «Δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου!». Κάνει το λάθος να νομίζει ότι έτσι τη βοηθάει να νιώσει καλύτερα.
-Ο άντρας απογοητεύεται βαθιά, όταν η σύντροφος του μιλάει για προβλήματα που του είναι αδύνατον να λύσει. Γίνεται επίσης ανυπόμονος, όταν εκείνη αραδιάζει τα προβλήματα με κάθε λεπτομέρεια. Ο άντρας σχηματίζει τη λανθασμένη αντίληψη πως του χρειάζονται όλες οι λεπτομέρειες για να βρει λύση στο πρόβλημα ή πως η συζήτηση απαιτεί συγκεκριμένη λογική πορεία.
-Όταν ο άντρας μιλάει για κάποιο πρόβλημα, κατά κανόνα ζητάει συμβουλή. Όταν η γυναίκα εκδηλώνει εκνευρισμό, ο άντρας θα πάρει ύφος ειδήμονα και θα αρχίσει να προτείνει λύσεις. Αυτό τον τρόπο έχει να εκδηλώνει την αγάπη του και να προσπαθεί να βοηθήσει.
-Όταν η γυναίκα διηγείται τη μέρα της με το νι και με το σίγμα, συχνά ο άντρας βαριέται και αφαιρείται. Ο άντρας ενδιαφέρεται για την ουσία και όχι για τις λεπτομέρειες. Πρέπει να κατάλάβει όμως ότι το να ακούει είναι μια σημαντική εκδήλωση τρυφερότητας.

για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει πως λειτουργεί το διαφορικό

Τσουκνίδα

tsouknida.jpg (137698 bytes)Ούρτικα η δίοικος. Όνομα διαφόρων ειδών του γένους Urtica, της οικογένειας των Κνιδοειδών, και ειδικότερα η Urtica dioica, των ακαλλιέργητων τόπων των ήπιων περιοχών. Η τσουκνίδα είχε πολλές πρακτικές χρήσεις στο παρελθόν, ως διατροφικό και φαρμακευτικό βότανο. Το όνομα Urtica δόθηκε από τον Πλίνιο, χάρη στο κάψιμο που ένιωθε κανείς με το άγγιγμά της. Ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες, ο Χρύσιππος, ο Αριστοφάνης και ο Ησίοδος είχαν αναφερθεί σ’ αυτήν. Λέγεται ότι οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι τριβόντουσαν με τσουκνίδες για να ζεσταθούν και όταν πήγαν να πολεμήσουν καταχείμωνο στη Βρετανία, είχαν μαζί τους σπόρους της, στην περίπτωση που δεν θα την έβρισκαν εκεί. Αργότερα, με τον τρόπο αυτό αντιμετώπιζαν τους πόνους των ρευματισμών.

Είναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 1 μ. Ο βλαστός είναι όρθιος, ισχυρός, τετραγωνικός, πολύκλαδος, χνουδωτός. Τα φύλλα είναι έλλοβα, τριχωτά, σκουροπρόσινα, τα ανώτερα λογχοειδή και το κατώτερα αυγοειδή, με μεγάλο τετραγωνικό μίσχο. Από τον μίσχο μπορούν να παρθούν ίνες για ύφανση. Όλο το φυτό είναι τριχωτό. Οι τρίχες περιέχουν ισταμίνη και φορμικό οξύ, που απελευθερώνονται με την αφή και προκαλούν ένα αίσθημα καψίματος στο δέρμα. Τα άνθη εμφανίζονται την άνοιξη, βρίσκονται σε μασχαλιαίους σπονδύλους και είναι χρώματος ασπροκόκκινου ή πρασινοκίτρινου. Τα αρσενικά άνθη βρίσκονται σε ξεχωριστά φυτά από τα θηλυκά. Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες τσουκνίδας.

Η τσουκνίδα υπάρχει παντού και αυτοφύεται σε χέρσα εδάφη και σε απορρίμματα. Η άνθηση αρχίζει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Μαζεύεται όλο το φυτό, την άνοιξη, πριν από την άνθηση. Θα πρέπει να προστατευτούμε με κάποιο τρόπο από την αλλεργία που προκαλεί στο δέρμα μας η επαφή με τις τρίχες της. Πάντως, τα φύλλα της μολόχας καταπραΰνουν το τσούξιμο. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται μόνο τα νεαρά φύλλα της, που βράζονται και προσφέρονται ως σαλάτα ή γίνεται με αυτά πιλάφι ή σούπα, αρωματισμένη με δυόσμο. Τα ώριμα φύλλα καλύτερα να αποφεύγονται, γιατί είναι ερεθιστικά. Με τα φύλλα της γίνονται τσουκνιδόπιτες.

Αυτό το παρεξηγημένο φυτό, ίσως λόγω του τσουξίματος που προκαλεί με την αφή, είναι γεμάτο με πολύτιμες ιδιότητες. Το φυτό περιέχει βιταμίνες Α, Β, και C, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Είναι αντισπασμωδικό σε περιπτώσεις ρευματισμών και ισχιαλγίας. Είναι ευεργετικό για το αίμα λόγω των πλούσιων συστατικών του, του σιδήρου, του ασβεστίου, του καλίου, του νάτριου κ.λπ. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εξασφαλίζει αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου, έτσι ο χυμός του φυτού βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Έχει επίσης τονωτικές, διουρητικές, αντιρρευματικές ιδιότητες και τονώνει την κυκλοφορία. Με το αφέψημα των ριζών και τον φύλλων της γίνεται μασάζ στο κεφάλι, όταν το δέρμα του είναι ξηρό, ενώ δρα και στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, ενώ εκχύλισμα από τσουκνίδα διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών στις ασθένειες.

12ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ

Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιά και Νήσων, διοργανώνει το 12ο Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ, μια γιορτή Ειρήνης και Αλληλοκατανόησης, με τη συμμετοχή πολλών Πρεσβειών, συλλόγων και πολιτιστικών φορέων.


Σημειώνεται πως το 12ο ΠΠΦ θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Ρέντη, στο Πεζόδρομο μεταξύ Α
LLOU FUN PARK και VILLAGE Park (οδός Καναπίτσερη), από τις 19.00 εως και τις 23.00 μ.μ. και όπως κάθε χρονιά ,αναμένεται να το παρακολουθήσουν πάνω από 100.000 επισκέπτες.


Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, οι δεκάδες επισκέπτες θα απολαύσουν ένα πρόγραμμα πλούσιο σε χορό, μουσική, θεατρικά δρώμενα, ομιλίες, διαλέξεις, βιντεοπροβολές, εκθέσεις λαϊκής τέχνης και ζωγραφικής, γαστρονομικές βραδιές, καθώς και πάρα πολλές άλλες εκπλήξεις.


Παράλληλα, οι επισκέπτες, θα περιηγηθούν στα πολύχρωμα περίπτερα των χωρών, που θα συμμετέχουν και θα γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα και τις συνήθειες άλλων λαών, θα γευτούν τα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα τους και θα ταξιδέψουν νοητά σε άλλες χώρες και πολιτισμούς μέσω της μουσικής και του χορού τους. Μια πανδαισία χωμάτων, μουσικής, γεύσεων και διαφορετικών τεχνοτροπιών και κουλτούρας, θα κυριαρχήσει όλο το διάστημα, που θα διαρκέσει το 12
o Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ στον Δήμο Ρέντη.


Τέλος, πρέπει να τονιστεί πως το Φεστιβάλ αυτό δεν είναι απλά μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι μια πρόσκληση σε ένα ταξίδι, που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών αυτών, ένα κάλεσμα για μια πολυεθνική γιορτή χαράς, ένας δυνατός και καταξιωμένος θεσμός, που κάθε χρόνο, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου.

Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική Οργάνωση που βασικό της στόχο έχει την καλλιέργεια της Διεθνούς Κατανόησης και λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO

Εδώ είναι η σελίδα του event στο facebook http://www.facebook.com/event.php?eid=110983162269657&ref=mfΕπικίνδυνη αποστολή γερμανών επιστημόνων

Γερμανοί επιστήμονες πετούν στο σύννεφο τέφρας
Μια ομάδα επιστημόνων, του Γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών, θα πετάξει σήμερα το απόγευμα από το Μόναχο, για να ερευνήσει το ηφαιστειακό σύννοφο τέφρας. Μια πολύ επικίνδυνη αποστολή που ενέχει πολλούς κινδύνους. Κι όμως οι 7 θαρραλέοι επιστήμονες θέλουν να ερευνήσουν από κοντά το σύννεφο της τέφρας που αιωρείται αυτή τη στιγμή στον εναέριο χώρο της Ευρώπης και τόσα προβλήματα έχει επιφέρει μέχρι στιγμής.

Ο καθηγητής Ούλριχ Σούμαν, που είναι και ο υπεύθυνος της αποστολής, εξηγεί τους στόχους της επικίνδυνης αποστολής: Στο αεροδρόμιο του Μονάχου έχουν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή περί τους πενήντα επιστήμονες και προσπαθούν να εγκαταστήσουν σε ένα μικρό αεροπλάνο, τύπου Φάλκον 20Ε, πολλά όργανα μετρήσεων. Πολύ σπουδαίο και χρήσιμο όργανο είναι ένα "κανόνι" ακτίνων Λέιζερ με το όνομα Λίνταρ. "Θα πετάξουμε πρώτα σε μια κατεύθυνση, όπου δεν είναι πυκνό το σύννεφο τέφρας. Αυτό σημα'΄ινει ότι θα πετάξουμε πάνω από το σύννεφο κι ελπίζουμε να είναι εκεί ψηλά καθαρός αέρας. Από εκεί επάνω θα πλησιάσουμε σιγά σιγά το σύννεφο και θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε και να πάρουμε σπουδαίες και σημασντικές πληροφορίες"είπε ο καθηγητής Σούμαν. Η αποστολή είναι άκρως επικίνδυνη, αν τελικά για οποιονδήποτε λόγο, "πέσουν" πάνω στο σύννεφο.

Skydiver crashes into paraglider

Οι Καλλιτέχνες σε δράση ξεκινάνε..‏


Η εθελοντική δράση “Καλλιτέχνες σε δράση” ξεκινάει τη δράση με δύο συνεργασίες. Πρώτα με την “ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” κι αργότερα σε συνεργασία με τον σύλλογο «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ» των φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής , που δραστηριοποιείται σε νοσοκομεία παίδων, παιδικούς σταθμούς κ.ά.


Με την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ η δράση θα ξεκινήσει στην Ραφήνα, στην παιδική τους κατασκήνωση. Σκοπός μας είναι να ζωγραφίσουν τους τοίχους εσωτερικούς και εξωτερικούς, στον χώρο αυτό. Ο πάτερ Αντώνιος θα προσφέρει βοήθεια σε ό,τι χρειαστεί. Υπάρχει χώρος, όποιος θέλει να μείνει και να δουλέψει ή να πηγαινοέρχεται.
Αν είσαι καλλιτέχνης, δήλωσε την συμμετοχή σου, για να γίνει κάποια συνάντηση μαζί μας, να οργανωθούν οι ομάδες, τα υλικά κι ό,τι άλλο θα χρειαστεί…
Επίσης μπορούν να φιλοτεχνηθούν πίνακες μέχρι 50Χ70, το θέμα θα είναι «ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ» ή « ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» κι αυτό θα είναι το θέμα και για τις τοιχογραφίες.


Αν δεν είσαι καλλιτέχνης, αλλά αγαπάς την τέχνη και τα παιδιά, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μας. Οι καλλιτέχνες θα χρειαστούν χρώματα, πινέλα, LAPTOP, PROJECTOR, κ.ά , οπότε μπορείς να έρθεις σε επαφή με την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και να καταθέσεις χρήματα δηλώνοντας ότι είναι για την κάλυψη των αναγκών του project «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» κι αν δεν χρησιμοποιηθούν όλα, θα κατατεθούν για την ενίσχυση του έργου της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.


Επίσης οι καλλιτέχνες θα χρειαστούν και βοηθούς κατά την διάρκεια της ζωγραφικής τους, μέσα μεταφοράς, οπότε σου δίνεται η ευκαιρία να λάβεις μέρος στο καλλιτεχνικό αυτό γεγονός και να συνεισφέρεις….
Στο τέλος της πρωτοποριακής μας δραστηριότητας μας έχουμε σκοπό να γίνει μια έκθεση και το γεγονός να καλύψουν τα ΜΜΕ.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν να στείλουν στο irenekourtz@gmail.com ή να τηλεφωνήσουν στο 6973748298, ώστε να οργανωθούν εγκαίρως οι ομάδες , μέχρι τέλος του μήνα


kala-nea.gr

Πως ξεκίνησαν τα σκυλιά

* Συντάκτης:
* Γιάννης Αραχωβίτης (StarDogs Positive Training Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων)

Είμαστε αρκετά υποκριτές ως είδος και παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι ο Θεός έπλασε τα πιο σημαντικά πράγματα, συνεχίζουμε να προσποιούμαστε ότι εμείς ξεκινήσαμε /προκαλέσαμε πολλά από τα μικρότερα αλλά σημαντικά πράγματα της εξέλιξης μας.

Για αυτό και το σκυλί αναφέρεται πάντα σαν το πρώτο είδος ζώου που εξημερώσαμε και , σαν αποτέλεσμα, ο παλιότερος και πιο πιστός φίλος μας.

Αυτή τη στιγμή ο Νέστωρ, το μικρό αδέσποτο κουτάβι που υιοθετήσαμε πριν δυο βδομάδες, κοιμάται στα πόδια μου χωρίς να νοιάζεται ή να ανησυχεί για τίποτα.

Αλλά οι μακρινοί του πρόγονοι δεν είχαν ενεργά εξημερωθεί από τους προγόνους μας. Οι πρόγονοι του σκύλου, οι λύκοι, επέλεξαν οι ίδιοι να ζήσουν κοντά στους ανθρώπινους καταυλισμούς και με αυτή τους την απόφαση σιγά σιγά εξημερώθηκαν (από δική τους πρωτοβουλία).

Με το να μετακινηθεί μέσα στη σφαίρα επιρροής μας και με το να προσαρμόσει τον τρόπο σκέψης, δράσης κ.λ.π. , ο λύκος, με τη "μεταμφίεσή" του ως σκύλος, έγινε το πιο επιτυχημένο σαρκοφάγο στο κόσμο.

Ο σκύλος δεν ακριβώς όπως ο λύκος

Οι πιο αρχαίοι σκελετοί σκύλων που έχουν να ανακαλυφτεί από αρχαιολόγους είναι περίπου 12 000 ετών. Διαφέρουν από τον σκελετών των λύκων κατά δυο μόνο σημαντικούς τρόπους. Τα δόντια του σκύλου είναι μικρότερα και πιο πυκνά και η κοιλότητα του (το κρανίο) που περιέχει το μυαλό του είναι κατά ένα τρίτο μικρότερη. Αυτές οι δυο διαφορές - μικρότερα δόντια και μικρότερο μυαλό- παραμένουν οι μεγάλες ανατομικές διαφορές ανάμεσα σε σκυλιά και λύκους. Συνεπώς ο σημερινός σκύλος είναι περίπου ένας "μεταμφιεσμένος" λύκος. Με άλλα λόγια ένα μικρό Τσιουάουα ξαπλωμένο στον καναπέ σας και ένας άγριος λύκος στα βουνά έχουν παρόμοια σετ γονιδίων. Το ζευγάρωμα ενός λύκου και ενός σκύλου παράγουν "γόνιμους" απογόνους.

Αλλά πριν αρχίσετε να ψάχνετε να κάνετε έναν λύκο για κατοικίδιο (λόγω μεγάλου εγκεφάλου) , επιτρέψτε μου να σας πω γιατί νομίζω ότι το σκυλί (με το μικρότερο εγκέφαλο) είναι χίλιες φορές καλύτερη παρέα.

Αυτο-εξημέρωση

Όταν ο λύκος μετακινήθηκε στο καινούριο οικολογικό περιβάλλον και αναπτύχθηκε γύρω από ανθρώπινους καταυλισμούς, αυτοεξημερώθηκε. Αυτό έγινε 12 000 με 15 000 χρόνια πριν σε κείνα τα μέρη της Ασίας όπου οι νομάδες πρόγονοί μας ανέπτυξαν αγροτικούς και μόνιμους καταυλισμούς. Ο σχετικά μικρόσωμος ασιατικός λύκος προσέγγισε αυτούς τους καταυλισμούς για διάφορους λόγους. Τα σκουπίδια / απορρίμματα ήταν πάντα μια καλή πηγή για φαγητό και η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό είχε λιγότερους κίνδυνους από άλλα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα. Μικρότερος κίνδυνος σήμαινε ασφαλέστερη περιοχή για αναπαραγωγή και μεγάλωμα κουταβιών (λύκων) , το οποίο βέβαια έδινε και την ευκαιρία στους ανθρώπους να συλλάβουν ευκολότερα τα νεογέννητα λυκάκια στις φωλιές τους.

Τι συνέβηκε στο λύκο?

Οι λύκοι που εγκαταστάθηκαν σε αυτό το καινούριο περιβάλλον, ζώντας στις περιοχές κοντά στους ανθρώπινους οικισμούς, φυσικό ήταν να αλλάξουν την εμφάνισή τους και τη συμπεριφορά τους. Στην αρχή αυτό έγινε χωρίς την ενεργή ανθρώπινη παρέμβαση.Η εξημέρωση ήταν μια πολλή απλή υπόθεση. Οι λύκοι που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον ήταν εκείνοι που φοβόντουσαν λιγότερο και που ήταν οι περισσότερο κοινωνικοί. Εκείνοι που η φυσική παρουσία του ανθρώπου δεν τους τρομοκρατούσε. Χωρίς την άφθονη τροφή (οι άνθρωποι σκότωναν για δική τους τροφή τα μεγάλα ζώα της περιοχής), τα μικρότερα ζώα ήταν τα πιο κατάλληλα για επιβίωση. Τα δόντια άρχισαν να γίνονται πιο πυκνά. Το φυσικό καμουφλάζ του χρώματος του τριχώματος έγινε λιγότερο σημαντικό γιατί υπήρχαν λιγότερα ζώα από τα οποία έπρεπε να προφυλαχθούν. Ο εγκέφαλος μίκρυνε και άλλαξε επίσης, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα νέα ζώα (τα σκυλιά) είχαν μικρότερη εφυία από τους λύκους

SEXY AND HOT .... μια γατούλα άλλο πράγμα


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Απολιθωμένα φτερά αποκαλύπτουν τα χρώματά τους

Το σύνθετο πολύχρωμο φτέρωμα των εξαφανισμένων πουλιών που κάποτε πετούσαν πάνω από τα κεφάλια των δεινοσαύρων, θα αποκαλύψουν σύντομα οι επιστήμονες.

Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters, οι Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τα χρωματικά μοτίβα που έχουν βρεθεί σε απολιθωμένα πούπουλα ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών. Μέχρι τώρα, οι ειδικοί στα απολιθώματα μπορούσαν μόνο να κάνουν εικασίες σχετικά με το χρώμα των αρχαίων πουλιών και κάποιων δεινοσαύρων.

«Λύνεται ένας γρίφος», εξηγεί ο καθηγητής Mike Benton από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σχολιάζοντας τη μελέτη. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γιέηλ ανέλυσε απολιθωμένα φτερά από τη Βραζιλία και τη Δανία και τα συνέκρινε με το φτέρωμα σύγχρονων πουλιών. Τα εμφανώς ριγέ μοτίβο τους είχε προκαλέσει μακρά διαμάχη για την προέλευσή του, σύμφωνα με τον καθηγητή Benton.

«Οι λωρίδες μοιάζουν τόσο “ζωντανές” που δεν μπορεί να έχουν γεωλογική προέλευση – πρέπει να είναι βιολογική», επισημαίνει. «Αλλά πώς συμβαδίζει αυτό με το ευρέως γνωστό γεγονός ότι η πλειονότητα των οργανικών μορίων αποσυντίθενται μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια;»

Μικροσκοπική ανάλυση των σκουρόχρωμων λωρίδων έδειξε ότι έχουν μία χαρακτηριστική κοκκώδη υφή που αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικές και συμπιεσμένες πεπλατυμένες σφαίρες. Οι ερευνητές τις είχαν θεωρήσει ως απολιθωμένα βακτήρια που είχαν διατηρηθεί καθώς τα φτερά αποσυντίθεντο. Ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι το φτέρωμα των σύγχρονων πουλιών έχει παρόμοια δομή.

«Υπάρχουν ειδικά κύτταρα που συγκεντρώνονται στις σκουρόχρωμες περιοχές των σύγχρονων πουλιών που αποκαλούνται μελανοσώματα», εξηγεί ο καθηγητής Benton. «Με κάποιον τρόπο [τα μελανοσώματα] διατηρούνται και αντικαθίστανται κατά τη διαδικασία της απολίθωσης και έτσι διατηρείται η πολύ ζωντανή αναπαράσταση των χρωματικών λωρίδων [στα απολιθώματα]». Οι ανοιχτόχρωμες περιοχές στα φτερά δεν έχουν παρόμοια υφή, οδηγώντας την ομάδα στο συμπέρασμα ότι τα φτερά είχαν κάποτε διακριτές μαύρες και άσπρες ρίγες. Ωστόσο, η μελέτη σύγχρονων πουλιών υποδεικνύει ότι και άλλα χρώματα «φτιάχνονται» από διαφορετικές διατάξεις των μελανοσωμάτων, αυξάνοντας την πιθανότητα να κατορθώσουν οι επιστήμονες να ανακατασκευάσουν ένα πιο πλούσιο χρωματικά φτέρωμα. Η ομάδα του Γιέηλ πιστεύει ότι είναι σε θέση να εντοπίσει το καφέ, το κόκκινο, το κίτρινο, ακόμη και ιριδίζοντα χρώματα. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα ζώα για να αποκαλύψει το χρώμα του τριχώματος ή και των ματιών.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ρίξουν φως για τον τρόπο ζωής εξαφανισμένων από καιρό ζώων. «Σου επιτρέπει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να συνδυάσεις αυτή τη γνώση με άλλες πληροφορίες, προκειμένου να σκιαγραφήσεις μια αρκετά καλή εικόνα της συμπεριφοράς τους», σχολιάζει ο καθηγητής Benton. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δώσει στους επιστήμονες πληροφορίες για την αναπαραγωγική συμπεριφορά.
focus

Ιπτάμενο Audi

audi-calamaro.jpg

Είστε από τους τύπους που χαζεύουν τα concept cars σε εκθέσεις αυτοκινήτων, έτσι δεν είναι; Ρίξτε μια ματιά στο νέο Audi που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε έκθεση που διοργάνωσε η Porsche Ουγγαρίας. Λείπει κάτι, σωστά; Ακριβώς, το νέο concept car της γερμανικής εταιρείας δεν έχει ρόδες.

Αυτό που δε μας διευκρινίζουν οι δημιουργοί του, είναι πώς ακριβώς κινείται αυτό το πράγμα. Δε βλέπουμε ούτε προωθητήρες, ούτε εξατμίσεις, ούτε τίποτα. Οπότε, το μυαλό μας πάει σε αιώρηση μέσω μαγνητικών πεδίων. Τέλος πάντων, είναι concept car, δε χρειάζεται να είναι και ρεαλιστικό.

Κρατάμε δύο πράγματα από αυτό. Πρώτον, φέρει το τρομερά διασκεδαστικό όνομα Calamaro. Δεύτερον, είναι η φρίκη του κλειστοφοβικού. Δείτε πόσος χώρος υπάρχει για τα πόδια του οδηγού.

Πηγή και φωτογραφίες: AutoMotto


Κρίση ''περνούν'' τα κουβανέζικα πούρα


Αλώβητα από τη δυσχερή οικονομική συγκυρία δεν έμειναν ούτε τα κουβανέζικα πούρα, τα οποία στις σύγχρονες κοινωνίες θεωρούνται σύμβολο ευζωίας, εορταστικής διάθεσης και υπερβολικής πολυτέλειας, αναφέρει το The Associated Press.

Οι πωλήσεις κουβανέζικων πούρων υποχώρησε κατά 8% το 2009, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην κάμψη της ζήτησης στην Ισπανία –τη μεγαλύτερη αγορά διακίνησης των πούρων από την Κούβα. Σημαντικός παράγοντας πτώσης θεωρείται, επίσης, η μείωση της αεροπορικής κίνησης, η οποία συνεπάγεται μείωση και των πωλήσεων στα καταστήματα duty-free των αεροδρομίων.

Σημαντικό ρόλο στη συρρίκνωση της συγκεκριμένης αγοράς έχει διαδραματίσει και η τάση των καπνιστών να απαλλαγούν από την επιβλαβή τους συνήθεια, η οποία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα παράλληλα με τη διεύρυνση των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους σε πολλές χώρες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η κρατική καπνοβιομηχανία της Κούβας αναζητά εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης που θα επιτρέψουν την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τη διεθνή οικονομική κρίση. Την εναλλακτική πρόταση φαίνεται ότι βρήκε, σύμφωνα με το The Associated Press, σε ένα αναξιοποίητο μερίδιο του καταναλωτικού κοινού: τις γυναίκες.

Πυραμίδες: Δουλειά εργατών και όχι σκλάβων

Τάφοι που ανακαλύφθηκαν κοντά στις μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου ενισχύουν τη θεωρία ότι οι τελευταίες κατασκευάστηκαν από ελεύθερους εργάτες και όχι από σκλάβους.

Η τοποθεσία των τάφων στους οποίους βρίσκονται θαμμένοι εργάτες που έχτισαν τις πυραμίδες του Χέοπος και του Χεφρήνου, υποδεικνύει ότι δεν ανήκαν στην τάξη των δούλων. Οι τάφοι, φτιαγμένοι από λάσπη, χρονολογούνται πριν από 4.500 χρόνια και είναι οι πρώτοι που εντοπίζονται ύστερα από δύο δεκαετίες. Παρόμοιοι τάφοι ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1990.

«Αυτοί οι τάφοι χτίστηκαν δίπλα στην πυραμίδα του Βασιλιά, γεγονός που φανερώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν με κανένα τρόπο σκλάβοι», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Zahi Hawass, επικεφαλής της αιγυπτιακής αρχαιολογικής αποστολής. «Αν ήταν σκλάβοι, δεν θα μπορούσαν να χτίσουν τους τάφους τους δίπλα σε αυτόν του βασιλιά τους».

Οι αρχαιολογικές ενδείξεις δείχνουν ότι οι περίπου 10.000 εργάτες που κατασκεύασαν τις πυραμίδες κατανάλωναν 21 βοοειδή και 23 πρόβατα που τους αποστέλλονταν καθημερινά από φάρμες που βρίσκονταν στο Δέλτα και την Άνω Αίγυπτο, πρόσθεσε ο Δρ Hawass. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι που έστελναν τα ζώα δεν πλήρωναν φόρους στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά συμμετείχαν σε ένα από τα εθνικά προγράμματα της Αιγύπτου.

Οι εργάτες απασχολούνταν για τρίμηνα διαστήματα και οι τάφοι, που χρονολογούνται από την τέταρτη και την πέμπτη δυναστεία (2649-2374 π.Χ.), ήταν για αυτούς που απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Οι αιγυπτιακές αρχές πολεμούν εδώ και πολύ καιρό αυτό που αποκαλούν «μύθο» των σκλάβων που έχτισαν τις πυραμίδες, υποστηρίζοντας ότι υποτιμά τις τεχνικές ικανότητες που απαιτούνταν για την κατασκευή τους, και το επίπεδο του πολιτισμού της αρχαίας Αιγύπτου.

διαμαντένιο ... iPad

Diamond-ipad.jpg

Αν έχετε ξετρελαθεί βλέποντας το iPad και είσαστε σε διαδικασία παραγγελίας ενός - αν το παραγγείλατε ήδη ακυρώστε την παραγγελία - ενώ ταυτόχρονα έχετε αρκετά χρήματα για ξόδεμα, σας αρέσει το ... "όμορφο", τα διαμάντια ή ακόμα και αν απλά ψάχνετε για μια απόδειξη που θα σας εξασφαλίσει πλήρη κάλυψη για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, τότε συνεχίστε να διαβάζετε γιατί σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρον το θέμα.

Το διαμαντένιο iPad είναι γεγονός και είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε. Είναι, όπως εύκολα μπορείτε να διακρίνετε με το έμπειρο μάτι σας από την φωτογραφία, επενδυμένο με διαμάντια 11.43 καρατιών και βαθμονομημένα σε G/H χρώμα, VS2/S11 διαύγεια και επειδή δεν καταλάβατε και πολλά πολλά από αυτά - όπως και εμείς άλλωστε - μιλήστε με τον κοσμηματοπώλη της γειτονιάς σας για λεπτομέρειες.

Αν δει ο Steve Jobs αυτό το iPad νομίζουμε ότι θα σταματήσει την παραγωγή του. Παρόλα αυτά αν ενδιαφέρεστε για την αγορά του, θα πρέπει να κάνετε υπομονή μέχρι την 1η Ιουνίου που θα διατεθεί στην αγορά και η τιμούλα του φτάνει τα 19.999 δολάρια.

Άντε με γεια σας!

«Φως» στο μυστήριο των κληρονομικών νοσημάτων


Νέες προοπτικές άνοιξαν για την παρακολούθηση και διερεύνηση των κληρονομικών ασθενειών με τη βοήθεια της χαρτογράφησης του γονιδιώματος, σύμφωνα με δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

Ο γενετιστής, δρ Τζέιμς Λούπσκι, από το Baylor College of Medicine στο Χιούστον που διεξήγαγε την έρευνα είναι και ο ίδιος θύμα κληρονομικής νόσου. Ο δρ Λούπσκι πάσχει από το σύνδρομο «Charcot-Marie-Tooth», το οποίο προσβάλει τα νεύρα και επί πολλά έτη μελετούσε την ασθένεια στον ίδιο και την οικογένειά του.

«Επί 25 έτη δοκιμάζαμε όλες τις πιθανές μεθόδους για να εντοπίσουμε την μετάλλαξη που ευθύνεται», δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters. «Με αυτή τη μεθοδολογία, όμως, κατορθώσαμε να την εντοπίσουμε. Είναι η πρώτη φορά που η χαρτογράφηση του γονιδιώματος χρησιμοποιείται για την ανακάλυψη της αιτίας μίας ασθένειας», τόνισε.

Βρέθηκε γονίδιο που σχετίζεται με την υπερμετρωπία

Αυστραλιανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο (HGF) που σχετίζεται με την υπερμετρωπία, μια εξέλιξη που, όπως είπαν, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέας θεραπείας αποκατάστασης του προβλήματος με φάρμακα πια και όχι με γυαλιά.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου Ερευνών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης υπό τον καθηγητή Πολ Μπερντ.

Σήμερα, οι μόνες διαθέσιμες θεραπείες για την υπερμετρωπία είναι τα κατάλληλα γυαλιά, οι φακοί επαφής και η επέμβαση με λέιζερ.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA 551 Αυστραλών για να εντοπίσουν γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την υπερμετρωπία, μια πάθηση που δεν είναι ακόμα γνωστή η αιτιολογία της και η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να βλέπουν καλά μακριά αλλά όχι κοντά (π.χ. διάβασμα). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υπερμετρωπία οφείλεται μάλλον σε ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Το γονίδιο HGF είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε ότι σχετίζεται με τη συγκεκριμένη διαταραχή της όρασης, η οποία εμφανίζει αύξηση διεθνώς.

Ανακαλύφθηκε «βάτραχος από την κόλαση»

Εικαστική απεικόνιση του Beelzebufo. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είχε μήκος 40 εκ. και βάρος 4 κιλά. Εικόνα: Stony Brook University

Το απολίθωμα ενός γιγάντιου βατράχου, ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών, έφεραν στο φως Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες στη Μαδαγασκάρη.

Η ερευνητική ομάδα από το University College London και το Stony Brook University της Νέας Υπόρκης, αναφέρει ότι ο προϊστορικός βάτραχος είχε μήκος περίπου 40 εκατοστά, ζύγιζε περίπου 4 κιλά και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους του που έχουν βρεθεί. Προσθέτουν ότι το απολίθωμα, με το παρατσούκλι Beelzebufo (ή αλλιώς, βάτραχος από την κόλαση) είναι «εντυπωσιακά διαφορετικός» από τους σημερινούς βατράχους που απαντώνται στο νησί.

«Αυτός ο βάτραχος, συγγενής των σημερινών κερασφόρων σαυρών, πρέπει να είχε το μέγεθος μίας ελαφρώς συμπιεσμένης μπάλας θαλάσσης, με κοντά πόδια και μεγάλο στόμα», εξηγεί η Susan Evans, μία εκ των συντακτών της αναφοράς. «Αν είχε τον ίδιο επιθετικό χαρακτήρα και τις ίδιες τακτικές ενέδρας, τύπου “κάθομαι και περιμένω”, με τις [σύγχρονες] κερασφόρους σαύρες, πρέπει να ήταν ένας εκπληκτικός θηρευτής μικρών ζώων. Η διατροφή του αποτελούνταν, κατά πάσα πιθανότητα, από έντομα και μικρά σπονδυλωτά, όπως σαύρες, αλλά δεν είναι απίθανο ο Beelzebufo να μπορούσε να μασουλά νεοσσούς ή ανήλικους δεινοσαύρους».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη του απολιθώματος υποστηρίζει τη θεωρία ότι η Μαδαγασκάρη, η ινδική χερσόνησος και η Νότιος Αμερική ήταν ενωμένες μέχρι την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο (πριν από 75-65 εκ. χρόνια). «Η ανακάλυψή μας ενός βατράχου τελείως διαφορετικού από τους σημερινούς βατράχους της Μαδαγασκάρης και πλησιέστερου στις κερασφόρους σαύρες, που μέχρι τώρα θεωρούνται ενδημικές της Νοτίου Αμερικής, δίνει βαρύτητα στην αμφιλεγόμενη θεωρία», εξηγεί η καθηγήτρια Evans.

Λεπτομέρειες από την ανακάλυψη δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences

ΤΑΞΙΔΙ Αλεξανδρούπολη

Ανακαλύψτε μια περιοχή της ακριτικής Ελλάδας με πλούσια φυσικά χαρίσματα, οικολογικό ενδιαφέρον και πολλά ιστορικά μνημεία.

Aκολουθήστε τα βήματα του Ορφέα που γεννήθηκε στην ωραία Θράκη, περιπλανήθηκε και έφτασε ως το βασίλειο του Aδη για να βρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Περπατήστε στα χνάρια αρχαίων Ελλήνων, Περσών, Ρωμαίων, Γότθων, Βυζαντινών, Ούννων, Βουλγάρων και Σταυροφόρων, που άφησαν τα σημάδια τους στον ιερό -για τους αρχαίους ημών προγόνους- τόπο.

Γνωριμία με την πόλη
Η Αλεξανδρούπολη είναι μια όμορφη, σύγχρονη πόλη που προσελκύει πολύ τουρισμό, ιδίως το καλοκαίρι. Περπατήστε στην τεράστια παραλιακή προμενάντ και θαυμάστε το μεγάλο φάρο, που είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό για να δείτε πρώτα απ' όλα το Λαογραφικό Μουσείο, ένα καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον απόκτημα της πόλης. Παρουσιάζει στολές και αντικείμενα από όλη τη Θράκη που συγκέντρωσε η Αγγέλα Γιαννακίδου. Επίσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το παρκάκι του, το ενδιαφέρον Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας του Έβρου, καθώς και το πάρκο Εγνατία όπου δίνονται πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Καθ' οδόν θα συναντήσετε ερείπια από δύο τζαμιά, παλιά σπίτια που συνδυάζουν ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία, και το νεοκλασικό κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Εκδρομές
Επιλέξτε το δρόμο ανατολικά και σε απόσταση 15 χλμ. θα βρείτε την ωραία Τραϊανούπολη, που ιδρύθηκε το 2ο αι. μ.Χ. στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης που είχε χτίσει ο αυτοκράτορας Τραϊανός. Εκεί θα δείτε τα ερείπια από τις αρχαίες θέρμες, αλλά και τα σύγχρονα ιαματικά λουτρά. Ανεβείτε στο λόφο για να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη και τα απομεινάρια της Ακρόπολης και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του δέλτα του Έβρου και της Σαμοθράκης.
Φεύγοντας από την Τραϊανούπολη να περάσετε από το χωριό Λουτρός, όπου θα δείτε κομμάτια από αρχαίους τάφους και συνεχίστε βόρεια. Κατά μήκος της Εγνατίας και σε απόσταση 13 χλμ. θα συναντήσετε την κωμόπολη Φέρες. Θα προσκυνήσετε στο στολίδι της, την Παναγία Κοσμοσώτειρα -θυμίζει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης- και θα δείτε υπολείμματα του βυζαντινού υδραγωγείου. Μπορείτε να ξαποστάσετε παίρνοντας μια ανάσα και να πιείτε δροσερό νερό στη θρυλική Μεγάλη Βρύση του Κοτζιατσεσμέ. Έπειτα, ανηφορίστε στο λόφο της Αγίας Παρασκευής για θέα απολαυστική.
Απαραίτητη είναι μία περιήγηση στον μοναδικό υγροβιότοπο του δέλτα του Έβρου. Το δέλτα απλώνεται σε μία έκταση 50.000 εκταρίων (τα 10.000 ανήκουν στην Τουρκία). Φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου. Για τους επισκέπτες οργανώνονται μάλιστα και ξεναγήσεις (Κέντρο Πληροφόρησης στις Φέρες), που θα σας δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για την περιοχή.
Συνεχίστε βόρεια και θα φτάσετε στο Τυχερό. Εκεί να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο και τη ζωντανή έκθεση χειροτεχνίας του Γυναικείου Συνεταιρισμού. Στο Τυχερό υπάρχει και ένα απολιθωμένο δάσος το οποίο αξίζει να δείτε. Μπορείτε ακόμη να ψαρέψετε στη μικρή λίμνη του και να οργανώσετε περιπάτους στο δάσος προς το χωριό Λευκίμμη. Η διαδρομή είναι φανταστική καθώς περνά μέσα από χαράδρες και απότομα μονοπάτια. Λέγεται μάλιστα πως όταν έφτασε σ' αυτά τα μέρη ο Ορφέας αναζητώντας την Ευρυδίκη, οι γυναίκες της Θράκης από ζήλια τον κομμάτιασαν και τον πέταξαν στο μεγάλο ποταμό, τον Έβρο. Τέλος, ανεβείτε στο Σουφλί, 65 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, για να δείτε το πασίγνωστο Μουσείο Μεταξιού και την πολύ όμορφη πόλη.

Πού και τι θα φάτε
Στην Αλεξανδρούπολη θα βρείτε πολλά μεζεδοπωλεία και ταβέρνες, κυρίως με ψαρικά και θαλασσινά. Όλα γύρω από την παραλία. Καθίστε στο Χάραμα, μια όμορφη οικογενειακή ταβέρνα.

Πού θα διασκεδάσετε
Στον παραλιακό δρόμο κυρίως, αλλά και στις καθέτους προς αυτόν, θα βρείτε πολλά μπαράκια και καφετέριες για να διαλέξετε πού σας αρέσει να περάσετε το βράδυ σας. Η διακόσμηση είναι σε όλα άνω του μετρίου και μουσική υπάρχει για όλα τα γούστα.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Πολύ όμορφα ασημικά και κοσμήματα. Επίσης, νόστιμα γλυκά (σουτζούκ-λουκούμ, καριόκες) και γευστικά αλλαντικά (καβουρμά και παστουρμά). Από το Σουφλί θα αγοράσετε μεταξωτά.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Αλεξανδρούπολη απέχει 850 χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να φτάσετε με αεροπλάνο (ΟΑ, τηλ.: 210-9666666), με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5133280) ή με το τρένο (τηλ.: 210-5297777).
Διαμονή: Πολύ καλό και με πολλές ανέσεις είναι το Grand Egnatia Hotel του ομίλου της Grecotel (τηλ.: 38000). Βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, με πισίνα, fitness center και θαυμάσια δωμάτια. Επίσης, πλούσιος είναι ο πρωινός μπουφές και πολύ καλό το φαγητό στο εστιατόριό του. Aλλες καλές λύσεις είναι τα: Alexander Beach Hotel (τηλ.: 39290), Thraki Palace Hotel (τηλ.: 89100) και Astir Alexandroupolis Motel (τηλ.: 26448). Πολύ συμπαθητικό επίσης είναι το Hera Hotel (τηλ.: 25995), ανακαινισμένο και στο κέντρο της πόλης.

Χρήσιμα:
Κωδικός : 25510.
Δήμος: 64100.
Αστυνομία (τουριστική): 37411.
Λιμεναρχείο: 26468.
Ταξί: 27770

Δείτε οπωσδήποτε το παρακάτω video .... τα δείχνει όλαΤο παραπάνω video είναι αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες πολίτες

Ευχαριστούμε τον
Μιχάλη Παράσχο

που μας το έστειλε
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory