Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Στο ρυθμό της μουσικής

daito_manabe.jpg

Γεγονός Νο1:
Τα visualization effects στους media players είναι βαρετά.
Γεγονός Νο2:
Οι Ιάπωνες έχουν χάσει τη μπάλα.

Ο καλλιτέχνης, προγραμματιστής, μουσικός κλπ Daito Manabe από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου αποφάσισε να φτιάξει ένα νέο visualization εφέ χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το πρόσωπό του.

Ο (ημι)παράφρων Ιάπωνας γέμισε τη μούρη του ηλεκτρόδια, τα οποία προκαλούν μίνι-ηλεκτροσόκ, βασιζόμενα στο ρυθμό της μουσικής. Πιστέψτε μας, είναι ακόμα πιο γελοίο στο video.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: προσέξτε την έκφραση του τύπου λίγο πριν ξεκινήσει η μουσική. Είναι ιδέα μας ή αυτό το πράγμα είναι επώδυνο;

Πηγή: daito.ws

Η μεσογειακή διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης


altΑυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στην προσπάθειά τους να μείνουν έγκυες έχουν οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, ιδίως όταν βρίσκονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Ρεγκίνα Στίγκερς-Τόινισεν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος στο Ρότερνταμ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility». Από 161 ζευγάρια που έκαναν θεραπεία κατά της υπογονιμότητας, οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιστά την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν τελικά έγκυες σε σχέση με όσες ακολουθούσαν διαφορετική διατροφή.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η ίδια η μεσογειακή δίαιτα αυξάνει τις πιθανότητες γονιμότητας, αλλά σαφώς παρέχει ενδείξεις ότι λειτουργεί ευνοϊκά στις προσπάθειες εγκυμοσύνης.


Εκτός από τη μεσογειακή διατροφή, οι ερευνητές αξιολόγησαν και τον πιθανό ρόλο που μπορεί να έχει στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή η «δίαιτα συνειδητής υγείας», η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, δημητριακά, λαχανικά, όσπρια και ψάρια και «φτωχή» σε κρέας. Η μεσογειακή δίαιτα υπερίσχυσε και σε αυτή την περίπτωση, όσον αφορά την επιτυχία γονιμότητας.


Οι δύο αυτές δίαιτες έχουν αρκετές ομοιότητες, με τη διαφορά ότι η μεσογειακή δίαιτα φαίνεται να υπερτερεί, πιθανότατα λόγω της έμφασής της στο λάδι και γενικότερα στα φυτικά έλαια. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, που περιέχονται σε αυτά τα έλαια, σύμφωνα με τους ολλανδούς ερευνητές, είναι

«πρόδρομες» ουσίες για τις προσταγλανδίνες –ουσίες σαν τις ορμόνες που εκκρίνει το σώμα και οι οποίες εμπλέκονται στον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, στην ωορρηξία και στη διατήρηση της εγκυμοσύνης.


Επιπλέον, στη διαδικασία της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή δίαιτα πιστά, έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6. Μια προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η χορήγηση βιταμίνης Β6 στις γυναίκες που δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες, αυξάνει τις πιθανότητες να συλλάβουν.

παραγωγή του ηλεκτρικού μοντέλου Fiat 500 για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών


altΗ αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler "προβλέπεται να προχωρήσει στην παραγωγή" του ηλεκτρικού μοντέλου Fiat 500 για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία. "Το νέο Fiat 500EV αποδεικνύει τα οφέλη από τη συμμαχία ανάμεσα στην Chrysler και τη Fiat. Το αμάξωμα του Fiat 500 είναι μικρό, ελαφρύ, ιδανικό για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο εταιρίες είχαν ανακοινώσει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι συνεργάζονται για την παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Εντός του έτους έχει ανακοινωθεί ότι θα βγει στην αμερικανική αγορά και ένα συμβατικό Fiat 500.

Η τιμή του ηλεκτρικου οχήματος θα καθοριστεί "όταν θα πλησιάζει η επίσημη παρουσίασή του, αλλά θα είναι ανταγωνιστική σε σχέση με άλλα παρόμοια ηλεκτρικά οχήματα", σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.

Η Fiat ελέχγει το 20% της Chrysler, ποσοστό που μπορεί να ανεβεί στο 35%

Αντικαρκινικές ιδιότητες έχει η παπάγια


Ερευνητές δήλωσαν ότι το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας και το ρόφημά του έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι ευρέως φάσματος ειδών καρκίνου, στηρίζοντας τις παραδόσεις ορισμένων λαών.

Ο ερευνητής Nam Dang, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σημειώνει στο περιοδικό ‘Journal of Ethnopharmacology’, τις αντικαρκινικές ιδιότητες της παπάγια έναντι του καρκίνου του τραχήλου, του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα και του παγκρέατος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχύλισμα που παρασκευάστηκε από αποξηραμένα φύλλα παπάγιας και τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα όταν τα κύτταρα έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις ροφήματος από φύλλα παπάγιας.

Ο Dang έδειξε ότι το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας ενισχύει την παραγωγή σημαντικών μορίων που λέγονται κυτοκίνες τύπου Th1που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμούν τον καρκίνο.

Η παπάγια χρησιμοποιείται σαν παραδοσιακό φάρμακο για ποικιλία παθήσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ασία.

Ο Deng δήλωσε ότι τα αποτελέσματα συμφωνούν με αναφορές από ιθαγενείς της Αυστραλίας και του Βιετνάμ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εκχύλισμα παπάγιας δεν είχε τοξική επίδραση σε φυσιολογικά κύτταρα, αποφεύγοντας μια συχνή παρενέργεια πολλών θεραπειών κατά του καρκίνου. Ερευνητές εξέθεσαν 10 διαφορετικά είδη καλλιεργημένων καρκινικών κυττάρων σε τεσσάρων ειδών εκχυλίσματα φύλλων παπάγιας και μέτρησαν το αποτέλεσμα μετά από2 4 ώρες. Η παπάγια περιόρισε την ανάπτυξη των όγκων σε όλες τις καλλιέργειες.
georgelaios

Όρνιθες οι απόγονοι των δεινοσαύρων

Η Mary Schweitzer πίσω από το εκμαγείο ενός Τ.rex. Φωτό: North Carolina State University

Πρωτεΐνη που λήφθηκε από τα οστά ενός T.rex ηλικίας 68 εκατομμυρίων ετών επιβεβαιώνει τον εξελικτικό δεσμό ανάμεσα στους δεινοσαύρους και τα πουλιά.

Ερευνητές συνέκριναν οργανικά μόρια που έχουν διατηρηθεί στο απολίθωμα του T.rex με αυτά ζώντων οργανισμών και διαπίστωσαν ότι ήταν παρόμοια με πρωτεΐνη που υπάρχει στα κοτόπουλα. Ο ίδιος ο εντοπισμός της πρωτεΐνης στα οστά του δεινοσαύρου αποτελεί έκπληξη, καθώς οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι μπορεί να συντηρηθεί οργανικό υλικό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πρωτεΐνη είναι οργανικό υλικό από τον μαλακό ιστό του δεινοσαύρου. Σύμφωνα με τη θεωρία της απολίθωσης, το οργανικό υλικό δεν «ζει» τόσο πολύ, γι’ αυτό και η ανακάλυψή του σε ένα απολίθωμα τόσο παλιό εντυπωσιάζει τους ειδικούς. Είναι μακράν τα παλαιότερα οργανικά μόρια που έχουν ληφθεί από απολίθωμα. «Ανέκαθεν εικαζόταν ότι η διατήρηση [των οστών δεινοσαύρων] δεν εκτείνεται στο κυτταρικό και μοριακό επίπεδο», λέει η επικεφαλής της μελέτης, Mary Schweitzer από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Τα μονοπάτια της κυτταρικής φθοράς είναι γνωστά για τους σύγχρονους οργανισμούς. Και οι υπολογισμοί προβλέπουν ότι όλα τα οργανικά στοιχεία εξαφανίζονται πλήρως το πολύ σε 100.000 χρόνια».

Οι Αμερικανοί ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη, γράφουν στο Science ότι η τεχνική τους θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκάλυψη των εξελικτικών δεσμών μεταξύ ζώων που έχουν εξαφανιστεί και ζώων που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι πρωτεΐνες που βρέθηκαν στα οστά του T.rex είναι ελαστικές συνεκτικές ίνες, γνωστές ως κολλαγόνο, που χρησιμεύουν για να συγκρατούν μαζί τα κύτταρα σε ευδιάκριτες λειτουργικές κυτταρικές ομάδες. Το κολλαγόνο αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα οργανικού υλικού στα οστά, το οποίο απαρτίζεται από ανόργανες ουσίες και πρωτεΐνες. Όταν οι ανόργανες ουσίες αφαιρούνται από τα ανθρώπινα οστά, αφήνουν πίσω τους ένα καλούπι κολλαγόνου. Οι αμερικανοί επιστήμονες εφάρμοσαν την ίδια τεχνική στο απολίθωμα του T.rex και εντόπισαν κατάλοιπα κολλαγόνου.

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν την ακολουθία της πρωτεΐνης με αυτές σε ζωντανούς οργανισμούς, διαπίστωσαν ότι ήταν δομικά ίδια με το κολλαγόνο στα κοτόπουλα, ενώ αρκετές ομοιότητες υπήρχαν με την αντίστοιχη πρωτεΐνη στους βατράχους και στους τρίτωνες.

Το εύρημα είναι συνεπές με την ιδέα ότι τα πουλιά συνεχίζουν την εξελικτική γραμμή των δεινοσαύρων. Σύμφωνα με τη Dr Schweitzer, η ομοιότητα με τα κοτόπουλα ήταν ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς δεδομένης της σχέσης μεταξύ των σύγχρονων πτηνών και των δεινοσαύρων.

Τα υπολείμματα του δεινοσαύρου –τα οποία περιλαμβάνουν ένα κρανίο, τα οστά και των δύο μηρών καθώς και τα δύο κνημιαία οστά- αποσπάστηκαν από πετρώματα στο Hell Creek της ανατολικής Μοντάνα. Τα απολιθώματα ήταν θαμμένα κάτω από τουλάχιστον 1.000 κυβικά μέτρα ψαμμίτη χαλαρής υφής, αναμεμειγμένου με λάσπες, οι οποίες θεωρούνται ότι αποτελούν ιζήματα από αρχαίο χείμαρρο.

Ο Dr Jack Horner, ένας εκ των συντακτών της έρευνας, εξήγησε ότι τα εντυπωσιακά καλοδιατηρημένα απολιθώματα δεν είναι πιθανόν και τα μοναδικά. «Για να πιάσουμε στα χέρια μας δείγματα σαν και αυτά, απαιτείται η εκσκαφή τεράστιων ποσοτήτων υλικού που είναι καλυμμένο από δεκάδες πόδια βράχου». Και πρόσθεσε ότι «ο T.rex ήταν κάτω από χίλιες κυβικές γιάρδες βράχου και άρα σε μια θέση που δεν είχε δεχτεί την επίθεση βακτηρίων ή υπόγειου νερού. Πιστεύω ότι παίρνουμε ένα σημαντικό μάθημα εδώ – ότι αν θέλουμε δείγματα σαν και αυτά, αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο βαθιά σε πετρώματα σε σημεία όπου υπάρχει πολύ λίγη ατμοσφαιρική ή υδάτινη μόλυνση»

Η πρώτη microSD κάρτα των 32GB ζυγίζει λιγότερο από έναν συνδετήρα

microsdhc_32gb.jpg

Η μεγαλύτερη σε χωρητικότητα κάρτα microSD αυτή τη στιγμή, καλύπτει με το ζόρι ένα σας νύχι - καλά, αν είναι από εκείνα τα βαμμένα γυναικεία μακριά νύχια, τότε χάνεται η καρτούλα.

Πολλά smartphones τελευταίας γενιάς όπως το Motorola Milestone - λέγε με Droid - και το HTC MyTouch στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους αναφέρουν πως αναγνωρίζουν κάρτες microSDHC στα 32GB και η Sandisk με την τελευταία της παρουσίαση θα ανοίξει το δρόμο.

Η προτεινόμενη λιανική τιμή είναι λίγο αλλού για αλλού στα 200 δολάρια, αλλά πάντα όταν κάτι τέτοιο πρωτοκυκλοφορεί είναι ακριβό και σύντομα γίνεται προσιτό.

Το βάρος της είναι 0,5 γραμμάρια, οπότε με μια πρόχειρη αναλογία διαπιστώνουμε ότι ζυγίζει 11 φορές το βάρος της σε χρυσό. Ποια χρυσά δαχτυλίδια, αλυσίδες και σκουλαρίκια. Εδώ μιλάμε για 32GB microSD καρτούλα.

Ακόμα δεν έχουμε λεπτομέρειες για διάθεση στην Ευρωπαϊκή αγορά και την τιμή της.

Αντρες και σεξ

-Είναι μύθος ότι ο άντρας θέλει μόνο ένα πράγμα : το σεξ. Η αλήθεια είναι ότι θέλει αγάπη κι ο μόνος τρόπος που ο άντρας μπορεί να ανοιχτεί στην αγάπη, είναι το σεξ.
-Όταν η γυναίκα λαχταράει το σεξ, στέλνει το μήνυμα πως προσφέρει την εμπιστοσύνη της. Αυτό είναι σημαντικό για τον άντρα, επειδή, όταν τον εκτιμούν και τον εμπιστεύονται, νιώθει κολακευμένος και δυνατός.
-Είναι συναρπαστικό για τον άντρα να ανταποκρίνεται η γυναίκα στις προτάσεις του, γιατί ο άντρας πάντα επιζητεί ευκαιρίες για να ευχαριστήσει μια γυναίκα.
-Συχνά οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι ο άντρας μπορεί να θέλει το σεξ, χωρίς ακόμα να ξέρει αν θέλει ή όχι μια σχέση.
-Συχνά ο άντρας ερμηνεύει διαφορετικά το γεγονός πως η γυναίκα κάποιες φορές μπορεί να μην έχει διάθεση για σεξ και νομίζει πως τον απορρίπτει.
-Την παρανόηση αυτή μπορεί η γυναίκα να την αντιμετωπίσει, περνώντας διακριτικά στο σύντροφό της το μήνυμα ότι απολαμβάνει το σεξ. Αυτό θα κάνει τον άντρα να νιώσει πιο ασφαλής.
-Μπορεί ο άντρας να νιώσει έντονη φυσική έλξη για μια γυναίκα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλει να την γνωρίσει καλύτερα ή ότι θέλει σχέση μαζί της.
-Τα τρία πρώτα στάδια της σχέσης είναι η έλξη, η ανασφάλεια και η αποκλειστικότητα. Αν ο άντρας κινηθεί αργά σε αυτά τα στάδια, τότε η φυσική έλξη που ο άντρας νιώθει, θα δώσει τη θέση της στην επιθυμία να κάνει ευτυχισμένη τη σύντροφό του.
-Όταν μια γυναίκα κυνηγάει έναν άντρα, κατά πάσα πιθανότητα ο άντρας θα είναι δεκτικός. Του αρέσει να τον προσέχουν, ωστόσο η προσοχή δεν θα τον κάνει να ενδιαφερθεί περισσότερο.
-Συχνά ο άντρας ανακουφίζεται, όταν στην αρχή της σχέσης την πρωτοβουλία του σεξ την παίρνει η γυναίκα, επειδή αυτό σημαίνει ότι δεν διατρέχει τον κίνδυνο να τον απορρίψουν.
-Αν στο σεξ την πρώτη κίνηση την κάνει πάντα η γυναίκα, μετά από ένα διάστημα ο άντρας αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του να κάνει σεξ μαζί της.
-Στην αρχή μιας σχέσης, ο άντρας προχωρεί στο σεξ αργά, επειδή δεν είναι σίγουρος τι αρέσει και τι δεν αρέσει στη γυναίκα.
-Όσο η σχέση προχωρά, ο άντρας τείνει να προχωρά πιο γρήγορα και στο σεξ. Δεν καταλαβαίνει πως οι αργές και προσεκτικές κινήσεις που έκανε στην αρχή ήταν που προκαλούσαν στη γυναίκα τη διέγερση.
-Αν ο άντρας δεν έχει διάθεση για σεξ, δεν του αρέσει να τον ρωτάει η σύντροφός του γιατί. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή, οι διαρκείς ερωτήσεις όμως ίσως να τον αποτρέψουν από το σεξ και μελλοντικά.
-Όταν η γυναίκα θέλει να καταλάβει ο άντρας πως έχει διάθεση για σεξ, αν βέβαια το θέλει κι εκείνος, πρέπει να το δείξει έμμεσα και με ουδέτερο τρόπο.

Άνοιξη και αλλεργίες

Επιμέλεια: Χαϊνης Νίκος

Μαζί με την άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες. Πολλοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν έστω και μία φορά στη ζωή τους κάποια αλλεργική αντίδραση.

Τι είναι η αλλεργική αντίδραση ;
Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς έναντι πολλών και διαφορετικών ουσιών οι οποίες βρίσκονται στον αέρα που εισπνέουμε, στις τροφές που καταναλώνουμε καθώς επίσης και σε αντικείμενα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Όλες αυτές οι ουσίες οι οποίες δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση τις ονομάζουμε αλλεργιογόνες, κυριότερες εκ των οποίων είναι : γύρη των λουλουδιών, τριχώματα ζώων, οικιακή σκόνη, τροφές, φάρμακα.
Επίσης σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν τσιμπήματα εντόμων (σφήκα κλπ.)

Στο αίμα κυκλοφορούν διάφορα αντισώματα που σκοπός τους είναι να απομονώσουν και να καταστρέψουν κάθε ξένη ουσία που μπορεί να μας βλάψει. Εκείνα τα αντισώματα που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της αλλεργίας ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες Ε (immunoglobulineE ή εν συντομία IgE).

Στους ανθρώπους με αλλεργική προδιάθεση το ποσοστό αυτού του είδους αντισωμάτων είναι αυξημένο.
Κάθε τύπος IgE είναι ειδικός για ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο (πχ. για την σκόνη). Έτσι εξηγείται γιατί ορισμένοι είναι ευαίσθητοι σε μία αλλεργιογόνο ουσία κι άλλοι σε περισσότερες (περισσότεροι τύποι IgE)
Όταν λοιπόν ο οργανισμός έλθει σε επαφή για πρώτη φορά με κάποια από αυτές τις ουσίες δρομολογούνται μία σειρά από αντιδράσεις.

Αρχικά έχουμε παραγωγή των ειδικών αντισωμάτων Ε. Εν συνεχεία αυτά επικάθονται στην επιφάνεια ειδικών κυττάρων που ονομάζονται μαστοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά αφθονούν στην μύτη, τους οφθαλμούς, το δέρμα, τους πνεύμονες και στην γαστρεντερική οδό, περιέχουν δε χημικές ουσίες (πχ. ισταμίνη) ονομαζόμενες «μεσολαβητές». Την επόμενη φορά που η αλλεργιογόνος ουσία θα έλθει σε επαφή με τον οργανισμό, «συλλαμβάνεται» από τα ευαισθητοποιημένα αντισώματα Ε που με την σειρά τους προκαλούν την έκκριση των μεσολαβητών. Οι μεσολαβητές είναι υπεύθυνοι για τη συμπτωματολογία της αλλεργικής αντίδρασης :
• κνησμός
• οίδημα
• υπερέκκριση βλέννας
• εξάνθημα
• υπεραιμία
• βήχας.

ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ


αντιγόνο + αντίσωμα --> σύμπλεγμα + μασατοκύτταρο
αντιγόνου/αντισώματος
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ : ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ


ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Στο σχ.4 φαίνονται τα κυριότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος που επηρεάζονται από τους μεσολαβητές της φλεγμονής και τα συμπτώματα που προκαλούνται.


σχ.4

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Χρησιμοποιείται και ο αδόκιμος όρος : «πυρετός εκ χόρτου». Εκδηλώνεται κυρίως με ρινική συμφόρηση και κατά συνέπεια δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, καταρροή, φταρνίσματα. Υψηλό ποσοστό ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα πάσχουν και από βρογχικό άσθμα.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΔΑ
Χαρακτηριστική είναι η υπεραιμία των οφθαλμών, δακρύρροια και κνησμός
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ή ΕΚΖΕΜΑ
Η οποία εκδηλώνεται όταν κάποιος αλλεργιογόνος παράγοντας έλθει σε επαφή με το δέρμα. Η δερματίτιδα αυτή χαρακτηρίζεται από κνησμό, ερυθρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος.
Εκδηλώνεται στους περισσότερους από την παιδική ηλικία και ένα υψηλό ποσοστό εξ` αυτών (πάνω από 50%) θα αναπτύξουν και άσθμα.

ΚΝΙΔΩΣΗ
Χαρακτηρίζεται από κνησμό και κόκκινες φουσκάλες οι οποίες μπορεί να συρρέουν. Είναι μία αλλεργική αντίδραση η οποία προκαλείται κυρίως από φάρμακα, λοιμώξεις και τροφές. Κυριότερες τροφές που ευθύνονται για παρόμοιες αντιδράσεις είναι : τα οστρακοειδή, αυγά, αγελαδινό γάλα, ξηροί καρποί, στάρι, κλπ.
Οι τροφές, φάρμακα όπως η πενικιλλίνη και τα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να προκαλέσουν συστηματική αλλεργική αντίδραση η οποία ονομάζεται «αναφυλαξία» και η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του πάσχοντος.

ΒΡΟΓΧΙΚΟ ΑΣΘΜΑ
Με κυριότερα συμπτώματα : αίσθημα βάρους στο στήθος, βήχα, συριγμό της αναπνοής, δύσπνοια

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Τις περισσότερες φορές η συμπτωματολογία είναι τόσο χαρακτηριστική που δεν χρειάζεται καμία επιβεβαίωση ότι πρόκειται για αλλεργική αντίδραση.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις με άτυπη συμπτωματολογία που η απόδειξη ύπαρξης αλλεργικής προδιάθεσης είναι σημαντική για τη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Αναφέρουμε πιο κάτω τις κυριότερες διαγνωστικές μεθόδους :
1. ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΤΕΣΤ (PRICKTESTS)
Η πλέον χρησιμοποιούμενη μέθοδος.
Γίνεται σκαριφισμός του δέρματος (συνήθως στην έσω επιφάνεια του αντιβραχίου) κι εν συνεχεία έγχυση μία σταγόνας από κάθε αλλεργιογόνο ουσία.
Η ύπαρξη αντίδρασης (ερεθισμός-οίδημα-κνησμός) αποδεικνύει την ύπαρξη αλλεργικής προδιάθεσης στη συγκεκριμένη ουσία.

2. BLOOD (RAST) TEST
Αιματολογική εξέταση περισσότερη δαπανηρή, με όχι άμεσα αποτελέσματα όπως η προηγούμενη που αναφέραμε. Χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η πραγματοποίηση των δερματικών δοκιμασιών (πχ. περιπτώσεις ασθενών που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, κλπ)

3. ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ IgE
Η οποία είναι αυξημένη σε άτομα με αλλεργική προδιάθεση

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η πρόληψη συνίσταται κυρίως στην αποφυγή (στο μέτρο που είναι δυνατόν) του αλλεργιογόνου παράγοντα κι εφ` όσον είναι γνωστός (πχ αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας). Επίσης, η απομάκρυνση από το χώρο εργασίας ή και κατοικίας όταν αποδεδειγμένα αποτελεί αιτία συχνών και σοβαρών αλλεργικών κρίσεων. Ορισμένοι παρουσιάζουν σταθερά κάθε χρόνο την άνοιξη συμπτωματολογία αλλεργικής ρινίτιδας ή βρογχικού άσθματος (εποχική αλλεργική ρινίτιδα & εποχικό αλλεργικό άσθμα). Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αρχίσουμε την κατάλληλη αγωγή ένα μήνα περίπου πριν την έναρξη της άνοιξης. Έτσι θα αποφύγουμε την εκδήλωση της νόσου ή θα περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατόν τη συμπτωματολογία.

Σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργικής συμπτωματολογίας θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό (ωτορινολαρυγγολόγο, πνευμονολόγο, αλλεργιολόγο) ανάλογα του συστήματος του οργανισμού που έχει προσβληθεί. Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Πρώτης γραμμής φάρμακα κατά της αλλεργίας είναι τα αντιϊσταμινικά και η κορτιζόνη τα οποία μπορούν να χορηγηθούν συστηματικά (χάπι, ενέσιμος μορφή) είτε τοπικά (πχ. αλοιφές, σταγόνες για ρινική ή οφθαλμική εφαρμογή, sprays για εισπνοές κλπ).
Επίσης τα αποσυμφορητικά (πχ στην ρινική συμφόρηση). Μία άλλη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιλευκοτριένια τα οποία χρησιμοποιούνται στο βρογχικό άσθμα.
Σε σοβαρού τύπου αλλεργικές αντιδράσεις, το φάρμακο που θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα είναι η αδρεναλίνη.

Τέλος η Ανοσοθεραπεία, η οποία συνίσταται στην περιοδική χορήγηση ενέσεων οι οποίες μπορεί να καταστήσουν το αμυντικό σύστημα περισσότερο ανθεκτικό στα διάφορα αλλεργιογόνα. Το είδος αυτής της θεραπείας διαρκεί 3-5 χρόνια

Χυμοί με καρκινογόνο ουσία - Επιστήμονες: Αλλάξτε τις συσκευασίες!


Επικίνδυνες για την δημόσια υγεία είναι οι συσκευασίες χυμών και εμφιαλωμένων νερών, αφού εντοπίζονται υψηλά ποσοστά καρκονογόνων ουσιών.

Σήμα κινδύνου προς τις εταιρείες αναψυκτικών και χυμών στέλνουν για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες συνιστώντας να “κοιτάξουν” εκ νέου τον τρόπο συσκευασίας των προϊόντων τους μετά από τα νέα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε κοινή έρευνα του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του πανεπιστημίου Κρήτης.

Η έρευνα όπως εξήγησε στο Νewsit.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης, Σπύρος Περγαντής είναι σε πειραματικό στάδιο και ουσιαστικά αποτελεί “συνέχεια' της έρευνας που έχει ξεκινήσει ήδη σχετικά με την επικινδυνότητα του πλαστικού υλικού PET στα εμφιαλωμένα νερά. Εδω να σημειώσουμε ότι το τριοξείδιο του αντιμονίου, που θεωρείται ύποπτο για καρκινογενέσεις χρησιμοποιείται στην κατασκευής συσκευή ανάλογων συσκευασιών PET.

“Έχει αποδειχθεί από τις μελέτες ότι οι υλικά για συσκευασίες τροφίμων και υγρών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατάλληλες δεν φαίνεται να είναι το ίδιο κατάλληλες όταν πρόκειται για όξινα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

"Η έρευνα που έγινε από τα δυο πανεπιστήμια δίνει σαφείς ενδείξεις οτι η συσκευασία των προϊόντων κρύβει κινδύνους για τον καταναλωτή αφού οι τοξικές χημικές ενώσεις τους εύκολα μεταναστεύουν στα τρόφιμα και στα ποτά", είπε χαρακτηριστικά στο στο Νewsit.gr ο Σπύρος Περγαντής και τόνισε: "Αν αναλογιστούμε ότι το όριο του αντιμονίου στο νερό, είναι κατά μέσο όρο ειναι 5 μικρογραμμάρια ανα λίτρο, προφανώς και είναι επικίνδυνο να βρίσκουμε αντιμόνιο πάνω από 13 μικρογραμμάρια αν λίτρο σε χυμούς φρούτων που θεωρούνται ως πηγή πλούσια σε βιταμίνες.

Είναι χαρακτηριστικό βέβαια οτι ο νόμος παρουσιάζει θολά σημεία αφού δεν υπάρχει όριο για το αντιμόνιο σε χυμούς (πάρα μόνο στο πόσιμο νερό) αν και ο χυμός είναι περισσότερο αν όχι 100% νερό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας (Ελλάδα, Σκωτια, Δανία) εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν 42 δείγματα εκ των οποίων τα 8 βρέθηκαν να υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί για το νερό.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν χυμούς από φραγκοστάφυλο, φράουλα, cranberry, βύσσινο συνθετική καραμέλα και μέντα που αγοράστηκαν από καταστήματα των τριών χωρών.

Για την Ελλάδα οι αναλύσει έγιναν σε γυάλινες συσκευασίες χυμού βύσσινου.
Στην έρευνα επισημαίνεται οτι τα γυάλινα δοχεία μπορούν να απελευθερώσουν αντιμόνιο και η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προέρχεται είτε από τη συσκευασία είτε να προκλήθηκε απο απο τοπική μόλυνση.

Όπως υποστήριξε ο κ Περγαντής οι συγκεντρώσεις αντιμονίου στους χυμούς φραγκοστάφυλλου που προμηθεύτηκαν οι ερευνητές απο ελληνικά καταστήματα ηταν λίγο πιο πάνω από το όρια των 5,8 - 6 μικρογραμμαριων ανα λίτρο.

Η ερευνά μας τόνισε ο ίδιος μπορεί να ειναι σε πειραματικό επίπεδο αλλά καλό θα ήταν οι εταιρείες να τη λάβουν υπόψιν τους και να προχωρήσουν στην αλλαγή των επικίνδυνων συσκευασιών.

Οι επιστήμονες δεν ανακοίνωσαν τα ονόματα των εταιριών, ενημέρωσαν ωστόσο τις αρχές Ελλάδας, Σκωτίας και Δανίας όπου πωλούνται ή παρασκευάζονται οι χυμοί.

trelamenos

Φασκόμηλο

Σάλβια η φαρμακευτική ή αλλιώς φασκομηλιά ή αλιφασκιά. Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά στις κορυφές. Τα φύλλα του είναι στενόμακρα μυτερά χνουδωτά και γκριζοπράσινα. Κάθε χειμώνα βγάζει καινούριους τρυφερούς βλαστούς. Στο τέλος της άνοιξης βγαίνουν τα λουλούδια με χρώμα πολύ ανοιχτό βιολετί. Το φασκόμηλο κυρίως βρίσκεται στην Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο- Νησιά), αλλά γενικά στη χώρα μας υπάρχουν 20 είδη φασκόμηλου. Προτιμά ηλιόλουστες περιοχές και πετρώδη, άγονα εδάφη. Μάλιστα πολλοί το θεωρούν το ίδιο με το τσάι του βουνού, αλλά το λάθος είναι μεγάλο και σημαντικό, διότι οι ιδιότητές τους διαφέρουν, όπως άλλωστε και η γεύση τους. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι εξαιρετικές.

Στην αρχαιότητα οι πρόγονοί μας το χρησιμοποιούσαν σαν πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον Γαληνό και τον Αέτιο. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν ιερό φυτό και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Ήταν το φυτό της αθανασίας.

Είναι ιδιαίτερα τονωτικό λόγω της τανίνης που περιέχει. Είναι καλό φάρμακο κατά της ατονίας του στομάχου και των εντέρων αλλά και απολυμαντικό και αποχρεμπτικό σε περίπτωση κρυολογημάτων. Θεωρείται τονωτικό της μνήμης και καταπολεμά τη νωθρότητα. Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό στα μαλλιά και στυπτικό με μάσκα στο πρόσωπο.

faskomilo.JPG (52268 bytes)Σε αρκετούς θάμνους σχηματίζονται σκληρά, χνουδωτά σφαιρίδια, οφειλόμενα σε προσβολή εντόμων. Επειδή μοιάζουν με καρπούς, ο λαός τα αποκαλεί «μήλα της φασκομηλιάς», απ’ όπου το φυτό πήρε το όνομά του. Παλιότερα τα μασούσαν για να καθαρίσουν τα δόντια τους. Το αφέψημά του χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ουλίτιδας και των δερματικών παθήσεων. Το αιθέριο έλαιό του κατά του πονόδοντου.

Στη Μάνη, αλισπακίδα λέγεται ο καρπός της φασκομηλιάς, η φασκομηλιά λέγεται σπάκα από το αρχαίο σφάκος, καθώς και η αλισπακίδα από το αρχαίο ελελίσφακος. Άργαση λένε το βρασμένο νερό με φύλλα βελανιδιάς και φασκομηλιάς, με το οποίο πλένουν τα πιθάρια

Προϊστορικός Μπιπ Μπιπ

Πτηνό που έμοιαζε στον γεωκόκκυγα της Καλιφόρνιας, το πουλί πάνω στο οποίο βασίστηκε το διάσημο καρτούν Road Runner Μπιπ Μπιπ και το οποίο καταδιωκόταν συνέχεια από τον Γουίλ Κογιότ, ζούσε στην Κίνα πριν από 110 εκατομμύρια χρόνια.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές μετά από ανάλυση απολιθωμένων αποτυπωμάτων που βρέθηκαν σε λατομείο. Τα αποτυπώματα είναι κατά 50 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερα από οποιαδήποτε άλλη ένδειξη παρουσίας τέτοιου είδους πουλιού.

Στο ίδιο μέγεθος με τον σύγχρονο γεωκόκκυγα, ο οποίος έχει βάρος περίπου μισού κιλού και μήκος μισό μέτρο -από το ράμφος ώς την ουρά-, το αρχαίο πτηνό είχε και το ίδιο ασυνήθιστο σχήμα ποδιού. Τα περισσότερα πουλιά έχουν τρία δάχτυλα μπροστά και ένα πίσω. Οι γεωκόκκυγες, αντιθέτως, έχουν δύο μπροστινά δάχτυλα και δύο πίσω, γι’ αυτό και ονομάζονται ζυγοδάκτυλοι.

«Κανένα πουλί σαν κι αυτό δεν είχε εντοπιστεί από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», σημειώνει ο Jerald Harris, παλαιοντολόγος στο Dixie State College και συντάκτης της μελέτης.

Βασιζόμενοι στην απόσταση μεταξύ των αποτυπωμάτων και το εκτιμώμενο μέγεθος του πτηνού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έτρεχε με ταχύτητα περίπου 8 χιλιομέτρων όταν άφησε τα χνάρια.

Τα αποτυπώματα βρέθηκαν σε ένα λατομείο στην επαρχία Σαντόνγκ, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Shandongornipes muxiai. Το προϊστορικό πουλί δεν είναι άμεσος πρόγονος του γεωκόκκυγα, καθώς ο ζυγoδακτυλισμός αναπτύχθηκε ανεξάρτητα στα δύο είδη.

Τα περισσότερα πουλιά που τρέχουν γρήγορα, έχουν τρία δάχτυλα, όχι τέσσερα. Δεν υπάρχει κάποιο προφανές πλεονέκτημα στον ζυγοδακτυλισμό και κανένας προφανής λόφος ώστε δύο πουλιά που αναπτύσσουν ταχύτητα, να εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει ο Γερμανός ορνιθολόγος Gerald Mayr. «Είναι μεγάλο αίνιγμα».

Ο σύγχρονος γεωκόκκυγας είναι το μοναδικό είδος από την οικογένεια κούκων - της οποίας όλα τα μέλη είναι ζυγοδάκτυλα- που ζει στο έδαφος. Ο Harris θεωρεί ότι ο ζυγοδακτυλισμός δεν αναπτύχθηκε για να συμβάλει στην ταχύτητα του πουλιού, αλλά ότι τόσο ο γεωκόκκυγας όσο και ο προκάτοχός του ξεκίνησαν ως πουλιά των δέντρων που μεταφέρθηκαν αργότερα στο έδαφος. «Κανένας δεν έχει καταλάβει πώς οι σύγχρονοι γεωκόκκυγες απέκτησαν αυτά τα πόδια», συνεχίζει ο Harris. «Αλλά πιθανόν δεν εξελίχθηκαν για το τρέξιμο».

Τι είναι η βιολογική καλλιέργεια


    • Πηγή:
    • www.e-natural.gr
  • Η πιο απλή απάντηση στο ερώτημα είναι ότι βιοκαλλιέργεια είναι η μέθοδος που ακολουθείται απ΄ όταν εφηύρε ο άνθρωπος την καλλιέργεια της γης, δηλαδή χιλιάδες χρόνια πριν. Τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα (δηλητήρια), που σκοπό έχουν να σκοτώσουν τους μικροοργανισμούς αποθηκεύονται στο σώμα μας με άγνωστα ακόμα τα αποτελέσματα που αυτό θα επιφέρει στην εξελικτική διαδικασία του ανθρώπου και στη συνέχεια της ζωής μας, μιας και έχουν ηλικία μόλις 40 χρόνων. Έτσι δεν είναι εμφανή τα αποτελέσματα που αυτά θα φέρουν στις επόμενες γενιές εφόσον όλα αυτά τα συστατικά με τα οποία εμποτίζουμε τα δέντρα και κατ΄ επέκταση τον καρπό καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό και τα ζώα που τα καταναλώνουν. Η βιοκαλλιέργεια δεν είναι η επιστροφή στη λίθινη εποχή όπως ισχυρίζονται μερικοί, αντιθέτως είναι η σύγχρονη εξέλιξη της καλλιέργειας της γης με φυσικό τρόπο και σεβασμό στη φύση, που όμως έχει περισσότερη δουλειά και είναι πιο επίπονη για το γεωργό, ενώ φέρει ελάχιστα εώς καθόλου έσοδα για τη βιομηχανία και τα οργανομένα συνφέροντα , και αυτός που ωφελείται στα μέγιστα είναι μόνο ο καταναλωτής. Βιολογικά ονομάζονται τα προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί με φυσικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, φάρμακα, ζιζανιοκτόνα και άλλα χημικά σκευάσματα. Η αντιμετώπιση τώρα των ζιζανίων και των εντόμων γίνεται με την συγκαλλιέργεια κάποιου άλλου φυτού, το οποίο τα απωθεί. Στην καλλιέργεια, για παράδειγμα της ντομάτας, ο βιοκαλλιεργητής μπορεί να συγκαλλιεργήσει κρεμμύδια. Τα έντομα λοιπόν που «καταστρέφουν» τις ντομάτες, απωθούνται από την καλλιέργεια κρεμμυδιών, κι έτσι απαλλάσσεται απ΄ αυτά με έναν απόλυτα φυσικό τρόπο. Ένα άλλο παράδειγμα, που αφορά την ελαιοπαραγωγή και την αντιμετώπιση του δάκου, είναι το κρέμασμα, από τα δέντρα της ελιάς, ειδικών μπουκαλιών που εγκλωβίζουν το δάκο (δακοπαγίδες), αντί να ψεκάσουμε τον καρπό και τα φύλλα της ελιάς με ισχυρά δηλητήρια. Αντίστοιχα, για τα οπωροφόρα δέντρα, σκεπάζουμε με λεπτό δίχτυ ολόκληρο το δέντρο για να εμποδίσουμε την προσβολή του από έντομα και ζιζάνια. Όσον αφορά τη λίπανση, οι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν φυσικά και όχι χημικά λιπάσματα, δηλαδή κοπριά και χλωρή λίπανση. Η χλωρή λίπανση είναι η καλλιέργεια φυτών, τα οποία θάβονται μέσα στο χώμα ώστε να γίνουν λίπασμα για τα δέντρα ή τα άλλα φυτά της βιοκαλλιέργειας. Καλό είναι ωστόσο να χρησιμοποιούνται και οι δύο μέθοδοι λίπανσης για να επιτύχουμε το μέγιστο εμπλουτισμό του καρπού με θρεπτικά συστατικά.

SEXY AND HOT .... τα αταξινόμητα


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Δεινόσαυροι-εκσκαφείς ήρθαν στο φως

Εικόνα: Lee Hall / MSU

Τα απολιθώματα μικρών δεινοσαύρων που έσκαβαν φωλιές ανακάλυψαν επιστήμονες στη Μοντάνα των ΗΠΑ.

Τα ηλικίας 95 εκατομμυρίων ετών οστά προέρχονται από ένα ενήλικο και δύο νεαρούς δεινοσαύρους και ξεθάφτηκαν σε μια κοιλότητα στο τέλος ενός τούνελ μήκους 2,1 μέτρων. Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη είναι η πρώτη σαφής ένδειξη ότι μερικοί δεινόσαυροι έσκαβαν για να φτιάξουν τις φωλιές τους και να προστατεύσουν με αυτόν τον τρόπο τα μικρά τους.

«Το σκάψιμο λαγουμιών αντιπροσωπεύει ακόμη ένα μηχανισμό με τον οποίο οι μικρόσωμοι δεινόσαυροι εκμεταλλεύτηκαν τα περιβάλλοντα όπου επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως στις πολικές περιοχές, στις ερήμους και σε υψηλά υψόμετρα», σημειώνουν ο Δρ David Varricchio και οι συνάδελφοί του στο σχετικό δημοσίευμα του Proceedings of the Royal Society B.

Οι παλαιοντολόγοι δεν έχουν ξαναδεί δεινοσαύρους σαν και αυτούς της Μοντάνα και τους έδωσαν το επιστημονικό όνομα Oryctodromeus cubicularis που σημαίνει «δρομέας που σκάβει φωλιά». Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το ρύγχος, οι ώμοι και η λεκάνη των δεινοσαύρων έχουν χαρακτηριστικά που περιμένει να δει κανείς σε ένα ζώο που σκάβει στο έδαφος.

Κρίνοντας από τους διατηρημένους σπόνδυλους, ο ενήλικος πρέπει να είχε μήκος 2,1 μέτρα από τη μύτη ώς την ουρά. Ο εκτιμώμενος όγκος του ταιριάζει ακριβώς με το μέγεθος του τούνελ που έσκαβε (διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών). Οι επιστήμονες λένε ότι η δομή της κατασκευής είναι παρόμοια με αυτές σύγχρονων «σκαφτιάδων», όπως η ριγωτή ύαινα, η φρατερκούλη η αρκτική και ορισμένα τρωκτικά.

Τα υπολείμματα των δεινοσαύρων ήταν καλυμμένα από αδρόκοκκο ίζημα που συγκεντρώθηκε εκεί από κάποια αρχαία πλημμύρα. Ωστόσο, ο Δρ Varricchio θεωρεί ότι η πλημμύρα δεν εξηγεί τον θάνατο των ζώων. «Τα οστά είναι εξαρθρωμένα», δήλωσε στο BBC. «Δεν είναι σαν κάθονταν στη φωλιά και μια πλημμμύρα γέμισε τον θάλαμο με ίζημα που τους έθαψε. Πρέπει να πέθαναν και όταν η φωλιά γέμισε με ίζημα, ήταν ήδη σε αποσύνθεση».

Σε σχόλιό του, ο καθηγητής Kevin Padian από το Μουσείο Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο California-Berkeley, τόνισε τη σπουδαιότητα της ανακάλυψης και εξήρε την παρατηρητικότητα της επιστημονικής ομάδας.
focus

Το απόλυτο τηλεκοντρόλ για έναν άνδρα

fottball-remote.jpg

Βλέπετε την αγαπημένη σας ομάδα και ως κλασσικός Έλληνας φίλαθλος κάθεστε μπροστά από την μεγάλη επίπεδη τηλεόραση σας. Η χρυσή 11άδα σας πετάει, αλλά υπάρχει μια υποψία ότι πετάει και η 11άδα του αιώνιου αντίπαλου.

Και ξάφνου από το πουθενά εμφανίζεται ο σέντερ φορ της αντίπαλης ομάδας, ντριπλάρει τον τερματοφύλακα σας και βάζει γκολ. Ναι, σας έβαλε γκολ. Είναι δυνατόν;
Εκτός τα γαλλικά που αυθόρμητα ξεστομίζετε, το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης φεύγει με δύναμη και όποιον πάρει ο χάρος.

Συνήθως λοιπόν ο χάρος παίρνει την τσέπη σας, γιατί θα το έχετε ήδη σπάσει. Γι' αυτό το συγκεκριμένο τηλεκοντρόλ για ποδοσφαιρόφιλους έχετε την δυνατότητα να το πετάτε και να μην φοβάστε ότι θα σπάσει. Άλλωστε, σχήμα μπάλας έχει και πιθανόν το φιλαράκι σας, του οποίου το κεφάλι είχατε ... κλειδώσει ως στόχο γιατί πανηγύριζε, να το πιάσει και να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η παρακολούθηση τους ματς στον χώρο σας.

Το συγκεκριμένο τηλεκοντρόλ είναι προγραμματισμένο για όλες τις μάρκες τηλεοράσεων, VCR, DVD και δορυφορικών συστημάτων. Είναι προφανώς κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά για να αντέχει τις κακουχίες ενός ντέρμπι, ενώ η εμβέλεια του είναι λίγο περισσότερο από 7 μέτρα, κάνοντας το ιδανικό και για τα μεγαλύτερα δωμάτια.

Πηγή: Thumbsupuk

Φωτισμός από κρυστάλλους

Crystal-Royale.jpg

Τα χρώματα, τα υλικά και οι επιφάνειες αναδεικνύονται και παίρνουν νέα μορφή με τις εναλλαγές και τα παιχνιδίσματα του φωτός και της σκιάς. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το κρύσταλλο ήταν το υλικό επιλογής για την κατασκευή πολυτελών φωτιστικών που κοσμούσαν τις επαύλεις των προνομιούχων αλλοτινών εποχών. Ίσως οι πολυέλαιοι να μην ανταποκρίνονται στις μινιμαλιστικές τάσεις της σύγχρονης διακόσμησης, η κομψότητα και η λάμψη των κρυστάλλων όμως παραμένουν διαχρονικές.

Τα παραπάνω ενέπνευσαν τη δημιουργία της γιρλάντας φωτεινών κρυστάλλων Crystal Royale. Η κλασική ομορφιά του κρυστάλλου, οι φωτεινές αποχρώσεις και η τεχνολογία φωτισμού LED επέτρεψε τη δημιουργία ενός διακοσμητικού που θα δώσει μια νέα διάσταση στο χώρο της επιλογής σας, και όχι μόνο την περίοδο των εορτών.

Σε αντίθεση με το επιτηδευμένο ύφος ενός πολυελαίου, η διακριτική του κομψότητα ταιριάζει παντού. 20 λυχνίες LED φωτίζουν 20 χρωματιστούς κρυστάλλους που κρέμονται από ένα εύκαμπτο, διαφανές καλώδιο, καλύπτοντας μια απόσταση 2,85μ, και εγγυώνται να διατηρήσουν το χρώμα και τη λάμψη στο χώρο σας όλο το χρόνο.

Πηγή: gadgetlife.gr

Το PlayStation 3 γίνεται η πρώτη κονσόλα που παίζει ταινίες HD από τα μεγαλύτερα studios

PS-store.jpg

Μια μεγάλη επιτυχία για την Sony, η οποία μπορεί να συνεχίσει να προωθεί το PlayStation 3 όχι μόνο ως μια από τις κορυφαίες προτάσεις στις κονσόλες, αλλά και ως κέντρο της οικιακής σας ψυχαγωγίας.

Πλέον οι χρήστες του PlayStation 3 και μέσα από την online υπηρεσία PlayStation Store μπορούν να αγοράζουν, αλλά και να ενοικιάζουν ταινίες σε HD αναλύσεις από τα έξι μεγαλύτερα studios παραγωγής ταινιών. Η συμφωνία της Sony αφορά τα studios των Fox, Disney, Paramount, Universal, Warner και βέβαια των δικών της. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει τις κυκλοφορίες από δύο περισσότερα studios από ότι η αντίστοιχη υπηρεσία της Microsoft για το Χbox.

Συγκεκριμένα για το Xbox δεν θα βρείτε παραγωγές από τα studios της Fox και βέβαια της ίδιας της Sony.

Αυτό που φαίνεται να επικροτεί η αγορά είναι πως για χάρη του Blu-Ray δεν θυσίασε τις δυνατότητες που δίνει στο PlayStation το online κατάστημα, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον της για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της κονσόλας από τους κατόχους της.

Απομονώθηκε DNA απολιθωμένων αυγών 19.000 ετών

Ένα ακόμα βήμα για να γίνει πραγματικότητα κάποια στιγμή το σενάριο του «Τζουράσικ Παρκ», έκαναν αυστραλοί επιστήμονες, οι οποίοι, για πρώτη φορά στον κόσμο, κατάφεραν να αποσπάσουν και να απομονώσουν DNA από τα απολιθωμένα τσόφλια αυγού εξαφανισμένων σήμερα πουλιών, όπως το γιγάντιο μόα και το πουλί-ελέφαντας, που έζησαν πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια.

Το επίτευγμα αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια να ανακατασκευαστεί το γονιδίωμα εξαφανισμένων ειδών, αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι είναι δυνατό -ή επιθυμητό- να «ξαναζωντανέψει» στην εποχή μας ένα προ πολλού χαμένο ζώο, όπως είχε συμβεί στο βιβλίο του Μάικλ Κράιτον και στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Η απομόνωση του μιτοχονδριακού DNA έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Μέρντοχ του Περθ, υπό τον Μάικλ Μπουνς, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι ερευνητές απέσπασαν το γενετικό υλικό από αποξηραμένες μεμβράνες στο εσωτερικό των αυγών, που είχαν βρεθεί σε 13 τοποθεσίες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Πήραν, με τον τρόπο αυτό, αρχαίο DNA του γιγάντιου μόα (Dinornis), ενός «ξαδέλφου» της στρουθοκαμήλου, που δεν πετούσε κι έφτανε τα τέσσαρα μέτρα σε ύψος. Το πουλί αυτό είχε οδηγηθεί σε εξαφάνιση από τους κυνηγούς Μαορί της Ν.Ζηλανδίας μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Επίσης απομονώθηκε γενετικό υλικό από το πουλί-ελέφαντα (Aepyornis), που έφτανε τα τρία μέτρα σε ύψος και εξαφανίστηκε κατά τον ευρωπαϊκό αποικισμό της Μαδαγασκάρης ως το 1700. Το αυγό αυτού του πουλιού είναι 160 φορές μεγαλύτερο από το αυγό μιας κότας και αποτελεί το μεγαλύτερο αυγό πουλιού που έχει ποτέ βρεθεί.
Ακόμα, ελήφθη DNA από μια αρχαία αυστραλιανή κουκουβάγια, μια νεοζηλανδική πάπια αγνώστου χρονολογίας, καθώς και από ένα έμου (Dromaius novaehollandiae), που έζησε πριν 19.000 χρόνια περίπου και ήταν το παλαιότερο απολίθωμα από όλα. Οι ερευνητές, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπόρεσαν να απομονώσουν DNA από παλαιότερα δείγματα, ηλικίας έως και 50.000 ετών, όπως από το πουλί Genyornis.
Η νέα τεχνική απομόνωσης του DNA περιλαμβάνει τον θρυμματισμό του απολιθωμένου κελύφους του αυγού σε σκόνη, την εξαγωγή του γενετικού υλικού με χημικές μεθόδους στο εργαστήριο και μετά την ενίσχυσή του με πολυμεράση.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπόρεσαν να «διαβάσουν» ένα πολύ μικρό τμήμα του συνολικού DNA, λιγότερο από το 1% του συνολικού γονιδιώματος του πουλιού, κατάφεραν όμως να αποδείξουν ότι είναι εφικτή η απομόνωση αρχαίου DNA από απολιθώματα. Σε επόμενο στάδιο, θα επιχειρήσουν να αποκωδικοποιήσουν μεγάλα πλέον τμήματα του DNA, ώστε να ανοίξουν στους παλαιοντολόγους ένα νέο «παράθυρο» στα πλάσματα του απώτερου παρελθόντος.
Μέχρι σήμερα, αρχαίο DNA είχε απομονωθεί από οστά (π.χ. του Νεάντερταλ) και από τρίχες. Τα τσόφλια των αυγών είχαν αγνοηθεί, αλλά τώρα πια επανεκτιμώνται ως μια εν δυνάμει πολύτιμη πηγή γενετικού υλικού, καθώς, μεταξύ άλλων, ανθίστανται περισσότερο από τα οστά στη διείσδυση βακτηρίων και συνεπώς στην μετέπειτα «μόλυνση» του πρωτογενούς DNA. Επιπλέον, τα υπολείμματα αυγών υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορα μέρη της Γης.
tosimpanpouagapisa

Οι 3D ταινίες μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο


Οι 3D ταινίες αποτελούν μία νέα κινηματογραφική τάση που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Η νέα τρισδιάστατη τεχνολογία έχει βελτιωθεί και η παρακολούθηση είναι ευκολότερη σε σχέση με το παρελθόν, όμως για ορισμένους θεατές που έχουν προβλήματα με τα μάτια τους, μια παρατεταμένη έκθεση σε τρισδιάστατο περιβάλλον μπορεί να φέρει πονοκεφάλους.

Μια 3D ταινία, είτε στον κινηματογράφο είτε στην τηλεόραση, αποτελεί μια τελείως νέα αισθητηριακή εμπειρία, κάτι που «μεταφράζεται» σε μεγαλύτερη εγκεφαλική και νοητική προσπάθεια, με πιθανή συνέπεια την εμφάνιση πονοκεφάλου, δήλωσε ο καθηγητής οφθαλμολογίας Μάικλ Ρόζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια οφθαλμολογίας και νευρολογίας Ντέμπορα Φρίντμαν του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, οι οφθαλμαπάτες που δημιουργούν οι τρισδιάστατες ταινίες, διαταράσσουν τον τρόπο που τα μάτια και ο εγκέφαλος έχουν συνηθίσει να συνεργάζονται, με αποτέλεσμα σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά αν έχουν προϋπάρχοντα οφθαλμολογικά προβλήματα, να προκαλείται πονοκέφαλος.

Ο οφθαλμίατρος δρ Τζον Χέιγκαν, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, δήλωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι που δεν έχουν φυσιολογική αντίληψη του βάθους στην όρασή τους, δεν μπορούν να δουν καθόλου τρισδιάστατες ταινίες. Επίσης άνθρωποι με προβλήματα στους μυς των ματιών, με συνέπεια τα δύο μάτια τους να μην εστιάζουν στο ίδιο αντικείμενο, έχουν κι αυτοί πρόβλημα να επεξεργαστούν 3D εικόνες.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν πόσο συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι λόγω τρισδιάστατης παρακολούθησης, αλλά προφανώς είναι θέμα χρόνου να υπάρξουν. Σύμφωνα με τον Ρικ Χάινεμαν, εκπρόσωπο της εταιρίας RealD παροχής τεχνολογικού εξοπλισμού 3D σε αίθουσες κινηματογράφων, στην πραγματικότητα οι πονοκέφαλοι και η ναυτία που ένιωθαν αρκετοί θεατές ήταν η κύρια αιτία που παλαιότερα δεν είχαν εξαπλωθεί οι τρισδιάστατες ταινίες. Όμως πρόσθεσε ότι η νέα τεχνολογία έχει πια ξεπεράσει πολλά από αυτά τα προβλήματα.

Στο παρελθόν, η τεχνολογία 3D συνήθως χρησιμοποιούσε δύο προβολείς ταινιών, έναν για το αριστερό και ένα για το δεξί μάτι, ενώ τα τρισδιάστατα γυαλιά (όταν δεν ήταν γεμάτα δαχτυλιές!) επέτρεπαν στον θεατή να βλέπει μια διαφορετική εικόνα σε κάθε μάτι του, αλλά αυτό συχνά προκαλούσε δυσφορία στον θεατή. Σήμερα, ένας μοναδικός ψηφιακός προβολέας εναλλάσσει μια εικόνα από το αριστερό στο δεξί μάτι 144 φορές το δευτερόλεπτο, κάτι που έχει καλύτερο αποτέλεσμα για τον θεατή.

Βρέθηκε απολίθωμα δικέφαλου ερπετού

Επιστήμονες βρήκαν απολίθωμα ενός δικέφαλου ερπετού. Το αφύσικο ζώο, που ανήκει σε μία ομάδα θαλάσσιων ερπετών, ήρθε στο φως στη βορειοανατολική Κίνα και χρονολογείται από την εποχή των δεινοσαύρων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Eric Buffetaut, το ζώο πρέπει να ήταν πολύ νέο όταν πέθανε. Ανήκει σε ένα εξαφανισμένο είδος ερπετών που έφταναν το ένα μέτρο σε μήκος και χαρακτηρίζονταν από πολύ μακρύ λαιμό – δύο, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η σπονδυλική στήλη του ζώου χωρίζεται στα δύο στο σημείο όπου ο λαιμός αρχίζει να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο σώμα. Οι δύο λαιμοί καταλήγουν σε δύο κρανία.

«Απ’ όσο γνωρίζω, είναι η μόνη καταγραφή σπονδυλωτού απολιθώματος που έχει αυτού του είδους τη δυσπλασία», λέει ο Dr Buffetaut.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ανωμαλία εμφανίζεται με μικρή συχνότητα στα σύγχρονα ερπετά: περίπου 400 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί συνολικά. «Αλλά αν συγκρίνει κανείς τον αριθμό των ερπετών που γεννιούνται με δύο κεφάλια σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των ερπετών, αυτός είναι πολύ μικρός. Γι’ αυτό οι πιθανότητες να βρεθεί ένα απολίθωμα σαν κι αυτό είναι πολύ λίγες».

Το απολίθωμα φιλοξενείται στο Μουσείο Shenzhen στη νότια Κίνα. Λεπτομέρειες για το εύρημα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Biology Letters

ΤΑΞΙΔΙ Αμβούργο

Μη νομίζετε ότι πρόκειται απλώς για ένα πολυσύχναστο λιμάνι της Γερμανίας και τίποτε άλλο. Αξίζει τον κόπο να το γνωρίσετε!

Με ιστορία που ξεκινά από τον 9ο αιώνα -τότε κτίστηκε το φρούριο του Hammaburg εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κέντρο της πόλης-, το Αμβούργο έχει πολλά θαυμαστά να επιδείξει στον επισκέπτη του. Το σημαντικό αυτό λιμάνι της Βόρειας Ευρώπης, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο, είναι κάτι περισσότερο από ένα ζωντανό μουσείο.

Γνωριμία με την πόλη
Περιβάλλεται από νερό, όχι μόνο θαλασσινό αλλά και γλυκό, αφού τη διασχίζουν τρία ποτάμια, τα οποία τη στολίζουν με γραφικά κανάλια και λιμνούλες. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στο κέντρο της. Περπατήστε στη Σπιτάλερστρασε, έναν από τους σημαντικότερους πεζόδρομους, και θαυμάστε έναν εντυπωσιακό ναό του 12ου αιώνα (Σαντ Πέτρι) καθώς και το αναγεννησιακό Ρατχάους με την περίφημη Αυτοκρατορική Αίθουσα. Προχωρώντας βορειότερα, θα βρεθείτε σε μια σειρά από κομψές στοές με όμορφα καταστήματα και καφέ, καθώς και στη λίμνη Μπινενάστλερ.

Οδοιπορικό
Εντυπωσιακά επταώροφα κτίρια από κόκκινο τούβλο θα συναντήσετε στο Σπέιχερσταντ, ένα τεράστιο συγκρότημα αποθηκών που άρχισε να χτίζεται το 1885. Περισσότερες πληροφορίες γι' αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή θα πάρετε από το Μουσείο Σπέιχερσταντ. Αμέσως μετά, αλλάξτε γειτονιά και κατευθυνθείτε προς το ναό Μικαέλισκιρσε, με το μεγαλόπρεπο πύργο του. Στην κορυφή του θα φτάσετε με ασανσέρ και από εκεί επάνω θα απολαύσετε μια πανοραμική άποψη της όμορφης πόλης. Κοντά στο ναό δείτε τα ξύλινα σπιτάκια του 17ου αιώνα.
Η Γκαλερίε ντερ Γκέγκενβαρτ είναι ένας λευκός κύβος στον οποίο στεγάζεται η σύγχρονη συλλογή της Κούνστχαλε. Οι φίλοι των εικαστικών αξίζει να αναζητήσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, ενώ στο Ντέιρτοχαλεν θα ανακαλύψουν μια παλιά αγορά την οποία ο αρχιτέκτονας Josef Paul Kleihues μετέτρεψε σε θαυμάσιο εκθεσιακό χώρο. Μια επίσκεψη που θα σας μείνει αξέχαστη είναι και αυτή στο Εθνολογικό Μουσείο Φυρ Βόλκερκουντε.
Στο λιμάνι του Αμβούργου θα επισκεφθείτε το Rickmer Rickmers, ένα ιστιοφόρο του 19ου αιώνα που σήμερα λειτουργεί ως ναυτικό μουσείο και εστιατόριο. Στις συνοικίες Σάντσενβιερτελ και Καρολίνενβιερτελ θα γνωρίσετε μια άλλη, πιο λαϊκή και ζωντανή πόλη, ενώ στην κομψή συνοικία Αλτόνα θα επισκεφθείτε το Κρατικό Μουσείο της Βόρειας Γερμανίας και θα περπατήσετε στην όμορφη λεωφόρο Παλμάιλε με τις νεοκλασικές κατοικίες του 18ου και του 19ου αιώνα.
Πρέπει όμως να γνωρίσετε και «το άλλο» Αμβούργο. Έτσι, απολαύστε μια βόλτα στο Σαντ Πάουλι, ή αλλιώς στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια. Περπατήστε στην Γκρόσε Φράιχαϊτ με τα διάσημα νυχτερινά κέντρα, ενώ μπείτε και στο Μουσείο Ερωτικής Τέχνης. (Εννοείται ότι τα μικρά χαριτωμένα παιδάκια σας δεν έχουν θέση στην... ιδιαίτερη ετούτη βόλτα!)

Δείτε οπωσδήποτε
Θα κάνετε μια κρουαζιέρα στον ποταμό Aλστερ, περνώντας από τις δύο λίμνες του, αλλά και από μερικά υπέροχα κανάλια. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Alster - Touristik (τηλ.: 3574240).

Πού και τι θα φάτε
To Αμβούργο ως λιμάνι είναι μια πόλη διεθνής. Αυτό σημαίνει ότι και η κουζίνα της περιέχει τα πάντα. Στα εστιατόριά του θα βρείτε ό,τι ποθεί η καρδιά σας. Από τοπική γερμανική κουζίνα μέχρι σούσι! Και όλα εξαιρετικής ποιότητας. Από τα εκατοντάδες εστιατόρια της πόλης σάς προτείνουμε τα: Old Commercial Room (όπου θα απολαύσετε ένα τυπικό χανσεατικό γεύμα ή δείπνο), Sagres (για τους λάτρεις του φρέσκου ψαριού) και La Fattoria (πολύ καλό ιταλικό φαγητό). Βεβαίως, συχνά στο δρόμο σας θα συναντήσετε μικρά εστιατοριάκια με νοστιμότατα σνακ.

Πού θα διασκεδάσετε
Η πόλη είναι γεμάτη παμπ και μπαρ. Αν θέλετε κάτι πιο επίσημο, να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Angie's Nightclub, το οποίο θεωρείται το καλύτερο κλαμπ της πόλης. Στο Fabrik θα ακούσετε ζωντανά έθνικ και τζαζ μουσικές. Οι φίλοι της όπερας σίγουρα θα ανακαλύψουν κάποια παράσταση της αρεσκείας τους στο πλούσιο πρόγραμμα της Staatsoper. Τέλος, στα Neue Flore, Operettenhaus και Musicaltheater θα παρακολουθήσετε κάποια διεθνή παράσταση μιούζικαλ.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Οτιδήποτε επιθυμείτε, από ρούχα μέχρι ηλεκτρικές συσκευές, σε ένα από τα πιο μεγάλα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Οι τιμές όμως συχνά δεν θα φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη σας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα ταξιδέψετε με τη Lufthansa (τηλ.: 210-6175200) μέσω Φρανκφούρτης ή Μονάχου. Στα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία μπορούν να σας προτείνουν πακέτα μόνο για το Αμβούργο ή άλλα που το περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους.
Διαμονή: Από τα ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας ξεχωρίζουν τα: Monopol (τηλ.: 311770), Eden (τηλ.: 248480), Βelmont (τηλ.: 2205128), Imperial (τηλ.: 3196021).
Aν το βαλάντιό σας έχει ενισχυμένες αντοχές προτιμήστε τα: St Raphael (τηλ.: 248200) και Hanseatic (τηλ.: 486772).
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 0049-40.
Νόμισμα: Ευρώ.
Ώρα: 1 ώρα πίσω
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory