Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

SEXY AND HOT .... BEAUTY


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Νυστέρι... για καλύτερο σεξ


Τα τελευταία χρόνια η πλαστική χειρουργική έχει τεθεί στην υπηρεσία και της σεξουαλικής μας ικανοποίησης. Σπάστε τα ταμπού και κερδίστε μια καλύτερη ερωτική ζωή!

Ανάπλαση του αιδοίου, κολποπλαστική, επιμήκυνση και πάχυνση του πέους... Λέξεις άγνωστες μέχρι πρότινος που αρχίζουν να μπαίνουν στο λεξιλόγιό μας και όχι μόνο! Αρκεί να σκεφτούμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, 1.500.000 γυναίκες στην Ελλάδα υποφέρουν από συμπτώματα χαλάρωσης του κόλπου και της πυελικής περιοχής, για να καταλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές της πλαστικής χειρουργική.

Για γυναίκες
Αιδοιοπλαστική

Τι είναι: Είναι μια συχνή επέμβαση με σκοπό να μικρύνει τα υπερτροφικά, εξωτερικά χείλη του αιδοίου, που πιθανόν να ενοχλούν τη γυναίκα τόσο στην καθημερινή όσο στην ερωτική της ζωή. «Τοπικοί ερεθισμοί, προβλήματα προσωπικής υγιεινής, προβλήματα στο ντύσιμο (ιδιαίτερα όταν πρόκειται να φορέσει αισθησιακά εσώρουχα ή στενά τζιν), στο περπάτημα, στην οδήγηση, στην ποδηλασία ή στην ιππασία, δυσκολίες τις ημέρες της περιόδου αλλά και στη διάρκεια του σεξ καθοδηγούν την απόφασή τους, ενώ πολλές γυναίκες θεωρούν ότι τα υπερτροφικά χείλη δρουν απωθητικά για τον εκάστοτε σύντροφό τους», διευκρινίζει ο χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος Νεκτάριος Κλήμης, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πώς γίνεται: Με την κατάλληλη τεχνική και με τοπική αναισθησία αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, χωρίς όμως να πειραχθεί το περίγραμμα των χειλέων, οι τομές γίνονται σε φυσιολογικές πτυχώσεις του αιδοίου ώστε να μην είναι ορατές και χρησιμοποιούνται ράμματα που απορροφώνται.
Πόσο διαρκεί: Δύο ώρες μετά την επέμβαση η ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική και να επιστρέψει στις ασχολίες της, το ήπιο οίδημα που αναπτύσσεται στην περιοχή εξαφανίζεται σε 2-3 μέρες, αλλά για ακόμα μία εβδομάδα απαγορεύεται να έρθει σε σεξουαλική επαφή.
Κόστος: Ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Ανάπλαση του κόλπου με laser
Τι είναι: Η τεχνική αυτή πρωτοεμφανίστηκε και εφαρμόζεται στην Αμερική εδώ και μία δεκαετία, ενώ στην Ελλάδα μόλις πριν από ένα χρόνο.
Πώς γίνεται: Στην ουσία χωρίζεται σε δύο επεμβάσεις: τη Laser Vaginal Rejuvenation (LVR), δηλαδή την ανάπλαση του κόλπου με laser, σε συνδυασμό με την Designer Laser Vaginoplasty (DLV), που εξασφαλίζει και την αισθητική του ανάπλαση.
Πού αλλού βοηθά: Επιτυγχάνεται ακόμα η βελτίωση του ελέγχου της ούρησης (σε περιπτώσεις μικρού βαθμού ακράτειας), η λειτουργική σύσπαση του κόλπου (που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «σημείο G») και η αποκατάσταση δυσμορφιών που επιφέρουν η γήρανση και οι τοκετοί. Επίσης, με την ίδια μέθοδο μπορούν να αναμορφωθούν ανατομικά προβλήματα δομής του αιδοίου (μεγάλα χείλη, τραυματισμοί κατά τη γέννα κ.ά.).
Πόσο διαρκεί: Μόλις μία ώρα και σε κάθε περίπτωση η γυναίκα επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι της.
Κόστος: Κυμαίνεται μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ, ανάλογα με το πρόβλημα.

Κολποπλαστική
Τι είναι: Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος Νεκτάριος Κλήμης, ο χαλαρός κόλπος μπορεί πλέον να γίνει πιο σφιχτός και στενός, αφαιρώντας ιστό από τα τοιχώματα πίσω και μπροστά του.
Πώς γίνεται: Με επέμβαση που δεν αφήνει σημάδια, απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία (συν μέθη, εάν χρειαστεί). Στην αντίθετη περίπτωση, που ο κόλπος είναι πολύ στενός και καθιστά επίπονο το σεξ, το πρόβλημα μπορεί να αποκατασταθεί με μια μικρή τομή, που επίσης γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτεί νοσηλεία.
Πόσο διαρκεί: Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται μόνο ολιγόωρη παραμονή στην κλινική.
Κόστος: Ανέρχεται σε 2.500 ευρώ.

Για άντρες
Επιμήκυνση πέους

Τι είναι: Η επέμβαση αυτή στοχεύει στην αύξηση του μήκους του εκτεθειμένου τμήματος του ανδρικού μορίου, που μπορεί να μεγαλώσει έτσι από 2,5 έως 7,5 εκατοστά (σε εξαιρετικές περιπτώσεις!) σε κατάσταση ηρεμίας. Αντίθετα, το ποσοστό επιμήκυνσης είναι μικρότερο σε κατάσταση στύσης.
Πώς γίνεται: Η τομή (που δεν ξεπερνά τα 5 χιλιοστά) γίνεται οριζόντια, στο τριχωτό του εφηβαίου, όπου λύνεται ο κρεμαστήριος σύνδεσμος από την ηβική σύμφυση (πρόκειται για το σύνδεσμο που δίνει κλίση προς τα πάνω, όταν ερεθίζεται το πέος) και απελευθερώνεται το μόριο προς τα κάτω - επί της ουσίας, προωθείται το τμήμα που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος και αποτελεί το 1/3 του συνολικού μήκους του πέους.
Πόσο διαρκεί: Η διαδικασία γίνεται με τοπική νάρκωση και υπνοκαταστολή, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά στις δραστηριότητές του, απέχοντας όμως για τις επόμενες 30 μέρες από το σεξ και τη γυμναστική.
Κόστος: Κυμαίνεται μεταξύ 1.500-3.000 ευρώ, ανάλογα πάντα με το πρόβλημα.

Ευθειασμός
Τι είναι: Η αδυναμία ευθυγράμμισης του πέους κατά τη στύση (νόσος La Peyronie), που καθιστά επώδυνη την ερωτική πράξη, μπορεί να οφείλεται σε ατυχήματα (με δίκυκλα ή εργατικά), τραυματισμούς στη διάρκεια του σεξ, σε αγγειίτιδες, παθολογικές καταστάσεις, όπως είναι η έλλειψη βιταμίνης Ε και ο σακχαρώδης διαβήτης, ή σε αλκοολισμό. Οποιαδήποτε κάκωση δημιουργεί στο εσωτερικό του ένα αιμάτωμα, το οποίο συρρικνώνεται και αποκτά ινώδη, συμπαγή μορφή, δημιουργώντας κάμψη του μορίου.
Πώς γίνεται: Η επέμβαση αυτή στοχεύει στο κόψιμο αυτής της ινώδους ταινίας (σκληρής πλάκας) και στην τοποθέτηση μοσχεύματος που επιτρέπει τον ευθειασμό (από βιολογικό ή συνθετικό υλικό). Έχει κερδίσει έδαφος έναντι άλλων χειρουργικών τεχνικών αντιμετώπισης της νόσου, γιατί διατηρεί το μήκος του πέους.
Κόστος: Ανέρχεται περίπου σε 3.500 ευρώ, ανάλογα πάντα με το πρόβλημα.

Πάχυνση
Τι είναι: Με την εγχείρηση αυτή αυξάνεται η περίμετρος του ανδρικού μορίου κατά 30- 40%.
Πώς γίνεται: Δύο ή περισσότερες λωρίδες δέρματος (από το οποίο αφαιρείται η επιδερμίδα) λαμβάνονται από την περιοχή των γλουτών και, στη συνέχεια, τα μοσχεύματα τοποθετούνται στις δύο πλάγιες πλευρές του πέους, κάτω από το δέρμα, με τομές που δεν είναι διακριτές. Η άλλη τεχνική που εφαρμόζεται είναι η πάχυνση με εμφύτευση λίπους (το οποίο επίσης λαμβάνεται συνήθως από την περιοχή των γλουτών), που όμως μπορεί να μην έχει μόνιμο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα, καθώς μεγάλο ποσοστό του λίπους που εμφυτεύεται απορροφάται από τον οργανισμό.
Πόσο διαρκεί: Περίπου μία ώρα.
Κόστος: Ξεκινά από τα 1.800 ευρώ και μετά το πέρας της επιβάλλεται διάστημα αποχής του ασθενή από την εργασία του και από έντονες δραστηριότητες για 7-10 ημέρες.

.................................................................................................................
Από την Ελευθερία Κανακάκη. Στο θέμα συνεργάστηκε ο Νικηφόρος Κλήμης, χειρουργός, μαιευτήρας-γυναικολόγος -Γυναικολογική Αισθητική Χειρουργική- Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με τη δύναμη του μυαλού

starwars-brain-training.jpg

Όταν πριν από 32 χρόνια βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το πρώτο Star Wars, όλοι έμειναν άφωνοι από την ικανότητα των Jedi και των Sith να κινούν πράγματα με τη δύναμη της σκέψης. Μπορεί το ανθρώπινο είδος να απέχει ακόμα αρκετά από το στιγμή που θα μπορεί να ελέγχει τον κόσμο με το μυαλό, ωστόσο δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να αρχίσουμε την προπόνηση από τώρα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα gadget που να αντιδρά στη σκέψη μας. Σύμφωνοι, μπορεί να μη γίνουμε Obi-Wan Kenobi ή Darth Vader, αλλά θα καταφέρουμε να κλέψουμε λίγη από τη δόξα τους.

Το gadget που βλέπετε αποτελείται από δύο κομμάτια: ένα σωλήνα με μια μικρή σφαίρα που είναι σα να βγήκε από το Star Wars και μια συσκευή για το κεφάλι του χρήστη. Τα ειδικά "ακουστικά" διαβάζουν τα εγκεφαλικά κύματα και προφανώς μπορούν να ξεχωρίσουν την ακτινοβολία άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα. Έτσι, η μικρή σφαίρα ανυψώνεται με τη σκέψη του χρήστη.

Η τιμή του είναι 112 ευρώ, αλλά αν κάνει πράγματι αυτό που λέει ότι κάνει, αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω.

Πηγή: Gizmos for Geeks

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των κυκλώνων

Οι δυνατές τροπικές καταιγίδες γίνονται ακόμη ισχυρότερες καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες.

Ανάλυση δορυφορικών δεδομένων δείχνει ότι τα τελευταία 25 χρόνια, οι ισχυροί κυκλώνες και τυφώνες έχουν γίνει πιο συχνοί στο μεγαλύτερο τμήμα των τροπικών περιοχών. Οι ερευνητές γράφουν ακόμη στο Nature ότι ο αριθμός των ασθενέστερων θυελλών παραμένει σταθερός.

Η ιδέα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδέεται με τις τροπικές καταιγίδες, υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Πριν από μερικά χρόνια, οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι σε ένα ολοένα και περισσότερο θερμό κόσμο, οι καταιγίδες θα γίνονταν πιο συχνές. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υπεδείκνυε ότι θα συνέβαινε το αντίθετο.

Ο James Elsner από το Florida State University και οι συνάδελφοί του αξιοποίησαν δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τη σφοδρότητα των καταιγίδων, προκειμένου να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει.

«Η ισχυρότερη επίδραση (της αύξησης της θερμοκρασίας στους ωκεανούς) παρουσιάζεται στις ισχυρότερες καταιγίδες», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Elsner. «Στις μέσες ταχύτητες ανέμου, περίπου 40 μ/δ, δεν βλέπουμε κάποια επίδραση, αλλά όταν φτάνουμε στα 50 ή τα 60 μ/δ, όντως παρατηρούμε μία τάση». Ένας τυφώνας με ταχύτητα ανέμου 40 μ/δ ανήκει στις καταιγίδες κατηγορίας Ένα, σύμφωνα με την κλίμακα Saffir-Simpson. Στα 60 μ/δ εντάσσεται στην κατηγορία Τέσσερα.

H νέα ανάλυση, που χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα από αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά προγράμματα, δείχνει διαφορετικές τάσεις στη ζώνη των τροπικών. Η αύξηση στις ισχυρές καταιγίδες είναι έντονη στον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, αλλά δεν παρατηρείται στον Νότιο Ειρηνικό.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι άνοδος της θερμοκρασίας στη θαλάσσια επιφάνεια κατά 1ο Κελσίου θα αυξήσει τη συχνότητα των κυκλώνων κατά ένα τρίτο.

focus

ΒιόλαΗ Βιόλα είναι έγχορδο μουσικό όργανο που μοιάζει με το βιολί και παίζεται επίσης με δοξάρι. Ο ήχος του είναι βαρύτερος. Έχει τέσσερις χορδές διαφορετικού πάχους (ντο, σολ, ρε, λα), που κουρδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης και η μουσική του έκταση περιλαμβάνει 37 χρωματικούς φθόγγους. Εξελίχτηκε ταυτόχρονα με το βιολί και έχει το ίδιο σχήμα, με τη διαφορά πως είναι λίγο μεγαλύτερο στις διαστάσεις ενώ παίζεται και αυτό τοποθετημένο στον ώμο. Έχει τις ίδιες περίπου δυνατότητες με το βιολί, το μεγαλύτερο όμως μέγεθός της, δεν επιτρέπει στον μουσικό της βιόλας να παίζει με την ίδια ευχέρεια. Στον ήχο της ταιριάζουν αργές και κάπως μελαγχολικές μελωδίες και αξιοποιήθηκε ανάλογα, από τους μεγάλους συνθέτες.Αν και η καταγωγή της ανάγεται στον 13o αι., μεταξύ 16ου και 17ου αι. ονόμαζαν βιόλα όλα τα όργανα της οικογένειας των εγχόρδων. Οι βιόλα διακρίνονταν τότε σε δύο είδη: στις βιόλα ντα μπράτσο (viole da bracchio),που έμοιαζαν πιο πολύ με το βιολί, και στις βιόλα ντα γκάμπα (viole da gambα)που, ανάλογα με την έκταση και τον τρόπο που κουρδίζονταν, περιλάμβαναν από τη μια μεριά τις οξύφωνες, υψίφωνες, μεσόφωνες, βαρύτονες και βαθύφωνες βιόλες και από την άλλη έναν νόθο τύπο οργάνου, που βρισκόταν μεταξύ βαθύφωνου και οξύφωνου. Η μεσόφωνος του νόθου αυτού τύπου είναι η βιόλα ντ’ αμόρε (viola d’ amore)με 5 έως 7 χορδές, που στηρίζονται πάνω σε καβαλάρη,και 7-14 συμπαθητικές χορδές, κουρδισμένες σε ταυτοφωνία με τις αντίστοιχες κύριες, με τις οποίες και συνηχούν, όπως συνηθίζεται να λέγεται, εκ συμπαθείας.

Μερικοί θεωρούν τη βιόλα ντ’ αμόρε όργανο αγγλικής επινόησης των μέσων του 17ου αι., χωρίς όμως να υπάρχουν και ανάλογα όργανα εκείνης της εποχής. Άλλοι πάλι τη θεωρούν ιταλικής επινόησης και ως απόδειξη φέρουν το γεγονός ότι το 1720 ένας Ολλανδός δεξιοτέχνης έπαιξε πάνω σε μια βιόλα ντ’ αμόρε με επτά χορδές, βενετικής κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση, Ιταλοί ήταν οι πρώτοι αξιόλογοι κατασκευαστές και δεξιοτέχνες, μεταξύ των οποίων αναφέρεται και ο διάσημος, τον 18ο αι., βιολιστής Ατίλιο Αριόστι (1666-1740) που, μεταξύ άλλων, έγραψε και μια συλλογή από τέσσερα μαθήματα και κομμάτια για βιόλα ντ’ αμόρε (1728). Αργότερα μεταχειρίστηκε βιόλα ντ’ αμόρε και ο Μάγερμπερ, στην πρώτη πράξη του μελοδράματός του Οι Ουγενότοι (1836). Η σύγχρονη βιόλα, αντίθετα με το βιολί, δεν βρήκε μεγάλη απήχηση ως όργανο δεξιοτεχνίας και η φιλολογία της είναι μάλλον περιορισμένη. Ενδεικτικά αναφέρουμε το συμφωνικό ποίημα του Μπερλιόζ Ο Χάρολντ στην Ιταλία,αφιερωμένο στον Παγκανίνι, που ωστόσο δεν το έπαιξε ποτέ, και τις συνθέσεις του Χίντεμιτ με συνοδεία πιάνου ή ορχήστρας.

ΚιθάραΟ όρος κιθάρα χρησιμοποιείτο στην Ελληνική Αρχαιότητα για να περιγράψει ένα έγχορδο μουσικό όργανο που ανήκε στην οικογένεια της λύρας.

Σήμερα η λέξη κιθάρα αναφέρεται στο σύγχρονο μουσικό όργανο "guitar" (ένας όρος που προέρχεται από το Αρχαιοελληνικό όρο κιθάρα). Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε αυτή την σύγχρονη χρήση του όρου δηλαδή στο όργανο guitar. Η σύγχρονη κιθάρα είναι ένα έγχορδο νυκτό μουσικό όργανο που ανήκει στην οικογένεια του λαούτου. Στη σύγχρονη εκδοχή της, αποτελείται συνήθως από έξι χορδές, ωστόσο συναντώνται και παραλλαγές με επτά, οκτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοκτώ. Ο όρος κιθάρα περιγράφει εν γένει αρκετά όργανα που εμφανίζουν παραλλαγές ως προς τη μορφολογία τους ή τον τρόπο εκτέλεσής τους. Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης Hornbostel-Sachs, ανήκει στα σύνθετα χορδόφωνα. Από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα, καθώς χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα μουσικών ειδών, όπως η τζαζ, μπλουζ, ροκ,heavy metal ποπ, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, ενώ στη νεότερη ιστορία της χρησιμοποιείται σε ένα αυξανόμενο ρεπερτόριο κλασσικής μουσικής.

Ιστορία

Τα ίχνη της Ιστορίας της Κιθάρας μπορούν να ανιχνευθούν από τον 15ο αιώνα, με την πρώτη «σύγχρονου τύπου» Κιθάρα να συναντιέται στην Ισπανία. Οι πρώτες κιθάρες ήταν πολύ μικρές και αρχικά είχαν τέσσερα ζεύγη χορδών. Η ισπανική κιθάρα (ή Κλασσική κιθάρα) είναι καμπυλωτή στο σώμα και χρησιμοποιεί την κοιλότητα του σώματος για την ενίσχυση του ήχου. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν χορδές από έντερα αγελάδας, αργότερα νεύρα διάφορων ζώων, οι οποίες αργότερα αντικαταστάθηκαν από νάιλον και ατσάλινες χορδές που χρησιμοποιούνται και σήμερα. Το 16ο αιώνα οι κιθάρες έγιναν όργανα με πέντε ζεύγη χορδών.

Η εξάχορδη κιθάρα έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του 18ου αιώνα και είχε έξι μονές χορδές αντί για ζεύγη χορδών, σε αντίθεση με τους προκάτοχούς της (τετράχορδα και πεντάχορδα μουσικά όργανα). Στην Ιστορία της κιθάρας δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνιακή καταγραφή του γεγονότος εμφάνισης της κιθάρας, ωστόσο ήταν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις. Το 1850-1892 ο κατασκευαστής κιθάρων Manual Torres ανέπτυξε το μουσικό όργανο στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, με μεγαλύτερο και πιο ηχηρό σώμα (ηχείο). Κατά το 19ο αιώνα η κιθάρα, όπως την συναντάμε σήμερα, αναπτύχθηκε και βελτιώθηκε στο σχήμα και στα μηχανικά κλειδιά.

Επίσης, εμφανίστηκαν και άλλες ποικιλίες όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα, η χαβανέζικη κιθάρα, ακουστική κιθάρα.

Η Ιστορία της κιθάρας συνεχίζει, και εμπλέκεται με την εμφάνιση της ηλεκτρικής κιθάραςένα είδος ηλεκτρόνικης κιθάρας που χρησιμοποίει το ηλεκτρικό ρεύμα για να παράγει ενισχύμενο ήχο κατα τη δεκαετία του 1930. Η ιστορία αυτή αρχίζει με τον Λήο Φέντερ και τον ανταγωνιστή του, την εταιρία Gibson.

Μέρη

Η κιθάρα αποτελείται από δύο κύρια μέρη: το σώμα και το μπράτσο.
Σώμα

Το σώμα είναι το πλατύ μέρος της κιθάρας. Ο βασικός ρόλος του είναι να αποτελέσει το σημείο στο οποίο κομπλάρουν οι χορδές για να στηριχτούν σωστά, και περιλαμβάνει τη γέφυρα (ή αλλιώς καβαλάρη) που τεντώνει τις χορδές πάνω από την υπόλοιπη κιθάρα. Χρησιμεύει επίσης και σαν σημείο στήριξης του χεριού που χτυπάει τις χορδές. Στην κλασική και ακουστική κιθάρα είναι κοίλο και χρησιμεύει σαν αντηχείο που ενισχύει τον ήχο της κιθάρας με φυσικό τρόπο, ενώ το ξύλο, το σχέδιο και η ποιότητα κατασκευής του παίζουν αποφασιστικό ρόλο στον τελικό ήχο που θα βγάλει το όργανο. Στην ηλεκτρική κιθάρα είναι συνήθως συμπαγές, και χρησιμοποιείται για να στεγάσει τους μαγνήτες, τα ποτενσιόμετρα που ρυθμίζουν ένταση και τόνο, καθώς και τυχόν ηλεκτρονικά που μπορεί να υπάρχουν. Κι εδώ όμως το υλικό και η ποιότητα κατασκευής παίζουν ρόλο, γιατί επηρεάζουν τον τρόπο που δονείται ολόκληρο το όργανο παράγοντας ήχους.
Μπράτσο

Σχηματική αναπαράσταση του μπράτσου μιας κιθάρας.

Το μπράτσο της κιθάρας είναι το μακρόστενο μέρος της, και περιλαμβάνει την ταστιέρα, τον ζυγό και τα κλειδιά. Στις κλασικές κιθάρες είναι ενσωματωμένο με την υπόλοιπη κατασκευή, ενώ στους άλλους τύπους (κυρίως στις ηλεκτρικές) μπορεί να είναι και αποσπώμενο. Το μπράτσο χρησιμεύει για να μπορεί ο κιθαρίστας να μεταβάλλει τον ήχο που βγάζει το όργανο, πατώντας τις χορδές σε διαφορετικά τάστα. Ο ζυγός αποτελεί το απέναντι από τον καβαλάρη σημείο τεντώματος των χορδών, ενώ τα κλειδιά είναι τα σημεία όπου καταλήγουν οι χορδές και διαθέτουν κοχλία που επιτρέπει το μεγαλύτερο ή μικρότερο τέντωμά τους, για σωστό κούρδισμα.

Το πίσω μέρος του μπράτσου είναι καμπυλωτό, για να διευκολύνεται το πιάσιμο και η στήριξη του χεριού που πατάει τις χορδές. Στις ηλεκτρικές κθάρες, αυτή η καμπυλότητα είναι μικρότερη απ' ότι στις υπόλοιπες.

Το ξύλο από το οποίο είναι φτιαγμένο το μπράτσο είναι, όπως και το σώμα, καίριας σημασίας. Για την ταστιέρα επιλέγεται συνήθως έβενος ή τρανταφυλλιά, που δίνουν καλύτερη αίσθηση στο παίξιμο και αντέχουν στις φθορές. Για το πίσω μέρος χρησιμοποιούνται ξύλα που διακρίνονται για την αντοχή τους, καθώς λόγω της τάσης των χορδών δεν είναι δύσκολο να παρουσιαστεί σκέβρωμα (καμπύλωση) στο μπράτσο, πράγμα που καταστρέφει τον ήχο μιας κιθάρας και δυσκολεύει το παίξιμο. Πολλές ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες έχουν μέσα στο μπράτσο ενσωματωμένη μια σιδερένια ράβδο, η καμπυλότητα της οποίας (και επομένως και του μπράτσου) μπορεί να ρυθμιστεί με κλειδί, επαναφέροντας τυχόν σκέβρωμα του μπράτσου.

Τρόπος λειτουργίας

Οι Χορδές περνάνε πάνω από την ταστιέρα, όπου ο κιθαρίστας τις πιέζει σε διάφορα σημεία (τάστα) με τα δάκτυλα του ενός χεριού εκτός απ' τον αντίχειρα, αυξομειώνοντας το μήκος τους ώστε να αλλάζει ανάλογα την συχνότητα που θα πάλλονται. Το άλλο χέρι του κιθαρίστα κάνει τις χορδές να πάλλονται, είτε «τραβώντας» τες με τα νύχια των δακτύλων, πάλι εκτός του αντίχειρα, είτε χτυπώντας τες με μια πένα. Τα ηχητικά κύματα που παράγονται σπάνια έχουν μεγάλη ένταση, οπότε είναι αναγκαία η ενίσχυσή τους, είτε με φυσικό τρόπο στην περίπτωση των ακουστικών, όπου χρησιμοποιείται ένα αντηχείο για σώμα στην κιθάρα, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο στις ηλεκτρικές κιθάρες όπου χρησιμοποιείται ένας ενισχυτής. Ο ενισχυτής λαμβάνει το ηλεκτρικό σήμα που παράγεται καθώς οι χορδές πάλλονται πάνω από τους μαγνήτες της κιθάρας και το ενισχύει αναλογικά ή ψηφιακά

Μαργαρίτες παντού και πάντα

margarator.jpg

Δε μιλάμε, βέβαια, για τα χαριτωμένα λουλουδάκια που απαντούν στην ερώτηση "μ' αγαπά, δε μ' αγαπά", αλλά για το εξαιρετικό κοκτέιλ με βάση την τεκίλα. Δε φτάνει να είστε margarita fan, πρέπει να το αποδεικνύετε κιόλας. Όχι απαραίτητα καταναλώνοντας εξωπραγματικές ποσότητες.

Ιδού ο Margarator MSB-585. Εσείς απλά βάζετε τα συστατικά και ο Margarator αναλαμβάνει να τα αναμείξει, σερβίροντας δροσιστικές μαργαρίτες μέχρις εξάντλησης των αποθεμάτων.

Έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε και άλλα κοκτέιλ, ενώ μπορεί να συνδεθεί και με το αυτοκίνητο για παγωμένα ποτά on the go. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε και μια καλή δικαιολογία για τον αστυνομικό που θα σας σταματήσει για αλκοτέστ.

Πηγή και φωτογραφία: ubergizmo

Όταν το… καλό πράγμα δεν είναι αρκετό!


Αλκοόλ, στρες, κορεσμένα λίπη, αλάτι... συνεχώς ακούμε ότι τα χρειαζόμαστε σε μικρότερες «δόσεις». Έχετε, όμως, αναρωτηθεί τι μπορεί να χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερες;
Βρετανοί ειδικοί άφησαν για λίγο στην άκρη τις... αμαρτίες της ζωής μας και ασχολήθηκαν με τους «καλούς» πειρασμούς, τις «δόσεις» τους που μας χρειάζονται και τις συνέπειες από την έλλειψή τους.
ΣΕΞ
Πόσο είναι αρκετό; Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, οι κάτοικοι της Δύσης κάνουν σεξ από τρεις έως δέκα φορές τον μήνα κατά μέσον όρο. Το αν, όμως, αυτό είναι αρκετό, ποικίλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. «Οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 40 ετών κάνουν σεξ μόνον μία φορά την εβδομάδα», λέει η ψυχοσεξολόγος Τζούλια Κόουλ. «Αυτός, όμως, είναι απλώς ο μέσος όρος. Η ερωτική επιθυμία παρουσιάζει διακυμάνσεις και έτσι συχνά τα ζευγάρια δεν κάνουν καθόλου σεξ έναν μήνα, αλλά αρκετές φορές τον επόμενο».
Κι αν γίνεται σε μικρότερες «δόσεις»; Η απουσία του σεξ από τη ζωή δεν σημαίνει απλώς πως το ζευγάρι χάνει στιγμές απόλαυσης, αλλά ότι δεν αποκομίζει και ορισμένα σημαντικά οφέλη για την υγεία του.
Όπως εξηγεί η δρ Σάρα Μπριούερ, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η σεξουαλική υγεία και η γενική ευεξία σχετίζονται στενά. Μία από αυτές, στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνδρες, έδειξε πως ο κίνδυνος θανάτου σε κάθε ηλικία είναι 50% μικρότερος για όσους κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα ή συχνότερα σε σύγκριση με τον κίνδυνο για όσους κάνουν σεξ σπανιότερα από μία φορά τον μήνα.
Στις γυναίκες, το συχνό σεξ αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα, με αποτέλεσμα βελτιωμένη προστασία από τη στεφανιαία νόσο και την οστεοπόρωση, εξομάλυνση του ακανόνιστου έμμηνου κύκλου και άμβλυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μια αμερικανική μελέτη, εξ άλλου, έδειξε πως οι γυναίκες κάθε ηλικίας που κάνουν σεξ κάθε εβδομάδα τείνουν να είναι πιο γόνιμες από αυτές που κάνουν σπανιότερα σεξ.
Το σεξ αποτελεί επίσης θαυμάσια άσκηση για την τόνωση των μυών της πυέλου, της μέσης, της κοιλιάς και των γλουτών, ενώ γενικά βελτιώνει την φυσική κατάσταση _ χώρια που μπορεί να κάψει έως 500 θερμίδες την ώρα, όταν είναι παθιασμένο κι ανεξέλεγκτο!
Πώς μπορεί να αυξηθεί; Αν το φλέγον ερώτημα δεν είναι… που θα βρείτε σύντροφο, αναζητήστε τους λόγους για τους οποίους έχετε χάσει την ερωτική επιθυμία σας. Το πιθανότερο είναι πως ευθύνεται το στρες ή η κόπωση, κατά την κυρία Κόουλ, οπότε πρέπει να βρείτε τρόπους για να επιλύσετε τις αιτίες του στρες σας και να χαλαρώσετε.
Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης μπορεί επίσης να υποδηλώνει προβλήματα στην σχέση σας, όπως η ανασφάλεια, η μάχη για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» και η απώλεια του ελέγχου. Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος και να αντιμετωπισθεί.
Το πάθος μπορούν να καταστρέψουν επίσης προβλήματα υγείας, οι ορμονικές αλλαγές που οφείλονται στην ηλικία και η λήψη ορισμένων φαρμάκων. Αν νομίζετε ότι στην περίπτωσή σας η αιτία μπορεί να είναι ιατρική, πρέπει να συζητήσετε το θέμα με τον γιατρό σας.
ΣΤΡΕΣ
Πόσο είναι αρκετό; Εκτός από το κακό στρες, υπάρχει και το καλό. «Λίγη συναισθηματική πίεση μάς βοηθεί να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά και μας παρακινεί να επιτύχουμε τους στόχους μας, γεγονός που μπορεί να ασκήσει πολύ θετική επίδραση στην υγεία», λέει ο δρ Νάϋτζον Έκκλς, από την Κλινική Στρες της Χάρλεϋ Στρητ, στο Λονδίνο. «Ωστόσο, το πόσο καλό στρες χρειάζεται κανείς, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Κι αν υπάρχει σε μικρότερες «δόσεις»; Η απουσία του στρες από τη ζωή μπορεί να έχει ψυχικές και σωματικές συνέπειες, κατά τον δρα Έκκλς. «Από τη μια, μένουν ανενεργά τα συστήματα ψυχικής ισορροπίας, με τελικό επακόλουθο να μην μπορεί πλέον ο πάσχων να αντιδρά στο στρες με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο», εξηγεί.
«Και από την άλλη, αδρανοποιούνται τα σωματικά συστήματα που φυσιολογικά αντιδρούν στις νέες προκλήσεις. Πρακτικά, αυτά σημαίνουν πως αντιμετωπίζονται παθητικά τα στρεσογόνα γεγονότα, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει ακόμα και στην κατάθλιψη».
Πώς μπορεί να αυξηθεί; Για να αυξήσετε το καλό στρες στην ζωή σας, αναζητήστε περισσότερες προκλήσεις στον χώρο εργασίας και στην καθημερινότητά σας.
Προσέξτε μόνο να μην το παρακάνετε, διότι το υπερβολικό στρες μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την ψυχοσωματική υγεία. Θα καταλάβετε ότι το στρες σας έχει αρχίσει να σταματά να είναι εποικοδομητικό, εάν παρουσιάσετε συμπτώματα, όπως οξυθυμία, μειωμένη συγκέντρωση, δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων, αφηρημάδα, διαταραχές του ύπνου, μειωμένη ενεργητικότητα και αυξημένες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Το στρες θα έχει γίνει πολύ ζημιογόνο για εσάς, εάν παρουσιάζετε «φτερουγίσματα» της καρδιάς, εφίδρωση και ζάλη. Να θυμάστε ότι εάν το κακό στρες επιμείνει, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως προβλημάτων υγείας, όπως το πεπτικό έλκος και η υπέρταση, καθώς και ότι το επίμονο στρες μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Πόσος είναι αρκετός; Οι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα ελεύθερη, ώστε να την αφιερώνει στον εαυτό του. Δυστυχώς, ο σύγχρονος, πολυάσχολος τρόπος ζωής εμποδίζει τους περισσότερους να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Πολλοί θυσιάζουν ακόμα και τις καλοκαιρινές τους διακοπές στον βωμό της εργασίας, παρ' όλο που οι διακοπές θεωρούνται απαραίτητες για καλή υγεία.
Κι αν υπάρχει σε μικρότερες «δόσεις»; Εάν δεν έχετε ποτέ χρόνο για τον εαυτό σας, υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσετε την ψυχοσωματική σας υγεία. «Αμελήστε τον ελεύθερο χρόνο και θα εξαντληθείτε», λέει ο ψυχολόγος Μπεν Ρένσω. «Η εξάντληση, με τη σειρά της, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην πνευματική διαύγεια, στην αποφασιστικότητα και στην επαγγελματική απόδοση, ενώ μπορεί να υπονομεύσει και την προσωπική ζωή αφού ο πάσχων γίνεται συναισθηματικά πιο ευαίσθητος και ευέξαπτος».
Όσον αφορά την σωματική υγεία, «είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο πως όταν υποφέρει η ψυχή, υποφέρει και το σώμα», προσθέτει, «διότι η ψυχική, η σωματική και η νοητική υγεία είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες».
Πώς μπορεί να αυξηθεί; Για να βρείτε τον ελεύθερο χρόνο που χρειάζεστε, πρέπει να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας και να οργανώσετε καλύτερα το πρόγραμμά σας. Εάν σας είναι αδύνατον να βρείτε λίγη ελεύθερη ώρα, φροντίστε τουλάχιστον να «κλείνεστε» στον εαυτό σας όταν βρίσκεστε στο λεωφορείο ή στο τραίνο, και να σκέπτεστε πράγματα που σας ευχαριστούν.
«Ο ελεύθερος χρόνος μάς επιτρέπει να χαλαρώνουμε και να ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας», τονίζει ο κ. Ρένσω. «Γι' αυτό και έχει τόσο μεγάλη σημασία».
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ
Πόση είναι αρκετή; Αναλόγως με το φύλο, τον τρόπο ζωής και το επίπεδο της δραστηριότητας, ένας υγιής άνθρωπος με φυσιολογικό σωματικό βάρος χρειάζεται καθημερινώς 1.700 έως 2.000 θερμίδες, οι οποίες όμως πρέπει να είναι καλής ποιότητας και όχι να προέρχονται μόνο από... πίτσες και σουβλάκια.
«Γενικά, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ποιοτικές πρωτεΐνες από φυτικές και ζωικές τροφές (λ.χ., όσπρια, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα), σύνθετους υδατάνθρακες (λ.χ., ψωμί ολικής αλέσεως, καφέ ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως) και ποιοτικά λίπη (λ.χ., ελαιόλαδο, "παχιά" ψάρια)», λέει η κυρία Έλεν Χιπ, από την Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία.
«Απαραίτητα είναι ακόμα όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών. Στα δύο λίτρα που συνιστώνται καθημερινώς μπορεί κανείς να συνυπολογίσει τα αφεψήματα βοτάνων, τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά».
Κι αν υπάρχει σε μικρότερες «δόσεις»; Εάν συστηματικά δεν καταναλώνετε επαρκείς θερμίδες ή αποκλείετε ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό σας (π.χ. δεν τρώτε ποτέ σαλάτες ή φρούτα), κινδυνεύετε να αναπτύξετε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, που με τη σειρά τους μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα υγείας.
Η αναίτια απώλεια βάρους μπορεί να υπονομεύσει την υγεία, ενώ η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων μπορεί μεταξύ άλλων να διαταράξει την νοητική λειτουργία και να προκαλέσει έντονη κόπωση. «Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών κυμαίνονται από γενική κόπωση έως ξηρό δέρμα και μαλλιά», λέει η κυρία Χιπ.
«Όταν οι ανεπάρκειες επιμένουν καιρό, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση». Η δε έλλειψη νερού, επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα που κυμαίνονται από δυσκοιλιότητα και ξηροδερμία έως αφυδάτωση.
Πώς μπορεί να αυξηθεί; Για να διαφυλάξετε την υγεία σας φροντίστε να τρώτε καθημερινά επαρκείς ποσότητες τροφής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητά της. Να θυμάστε πως χρειάζεστε τρία κύρια γεύματα την ημέρα, καθώς και ότι αντί για κριτσίνια και γλυκά προτιμότερο είναι να τρώτε ως σνακ φρέσκα ή ξηρά φρούτα, ωμά λαχανικά, κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν λίγων λιπαρών ή λίγους ξηρούς καρπούς.
ΑΣΚΗΣΗ
Πόση είναι αρκετή; Για βέλτιστη υγεία, χρειαζόμαστε 30 έως 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας, πέντε φορές την εβδομάδα. «Προσπαθήστε να είναι κάθε προπόνησή σας ένα μίγμα από ασκήσεις για βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της δύναμης και της ευλυγισίας», συνιστά ο κ. Μπόμπ Σμιθ, λέκτορας Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λόφμπρω.
Κι αν γίνεται σε μικρότερες «δόσεις»; Εάν δεν γυμνάζεστε συστηματικά, «έχετε αυξημένες πιθανότητες να παχύνετε και να αναπτύξετε πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ορισμένες μορφές καρκίνου κ.ά.», λέει ο κ. Σμιθ.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την συστηματική άσκηση με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, με μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία, ακόμα και με βελτιωμένη νοητική λειτουργία και ψυχική διάθεση.
Πώς μπορεί να αυξηθεί; «Να γυμνάζεστε μία ή πολλές φορές μέσα στη μέρα, αναλόγως με το πρόγραμμά σας», συνιστά ο κ. Σμιθ. «Το μυστικό είναι να επιλέξετε δραστηριότητες που σας αρέσουν και να επιμείνετε σε αυτές _ ας μην ξεχνάμε ότι αν χρειαζόμαστε μέρες για να πάρουμε μια απόφαση, αρκούν λίγες ώρες για να την διαγράψουμε».
ΥΠΝΟΣ
Πόσος είναι αρκετός; Γενικώς, οκτώ ώρες ύπνος θεωρούνται επαρκείς για καλή υγεία, ενώ οι περισσότερες δεν είναι κατ' ανάγκην καλύτερες - εξαρτάται από τον άνθρωπο. Ωστόσο, δεν έχει σημασία μόνο πόσο κοιμάται κανείς, αλλά και πως κοιμάται, αφού έξι ώρες ήρεμου, μη διακοπτόμενου ύπνου είναι πολύ πιο ωφέλιμες απ’ ό,τι 10 ώρες διακοπτόμενου ύπνου.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Τζιμ Χόρν, από το Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Λόφμπρω, σε έναν ιδεώδη κόσμο θα κοιμόμασταν όπως πρέπει: δηλαδή δύο φορές το 24ωρο, μία φορά το βράδυ (κύριος ύπνος) και μία φορά το μεσημέρι (σύντομος ύπνος).
Κι αν γίνεται σε μικρότερες «δόσεις»; Η έλλειψη ύπνου προκαλεί στρεσογόνες αντιδράσεις στον οργανισμό, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διαβήτη, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους, αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος και διαταράσσει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.
Πώς μπορεί να αυξηθεί; Εάν καθημερινά χάνετε μία ή δύο ώρες ύπνου, μην απελπίζεστε: μόνον το ένα τρίτο από αυτές είναι απαραίτητο να αναπληρωθεί όταν βρεθεί τελικά περισσότερος χρόνος για ύπνο, κατά τον καθηγητή Χορν.
Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, ώστε να έχει το σώμα σας την ευκαιρία να χαλαρώνει πρώτα - να κάνετε, λ.χ., ένα μπάνιο, να ακούτε ήρεμη μουσική ή να κάνετε ασκήσεις χαλαρώσεως για 15 λεπτά.
Να τρώτε επίσης κάτι ελαφρύ για βραδινό (οι υδατάνθρακες, δηλαδή το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, ευνοούν τον ύπνο) και να αποφεύγετε την καφεΐνη, την νικοτίνη και το αλκοόλ για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν από την κατάκλιση. Προσπαθήστε επίσης να μπαίνετε για ύπνο την ίδια πάντα ώρα το βράδυ - και να ξυπνάτε την ίδια το πρωί.

ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr
Το ψαρέψαμε από το cerebralism

Πολιτισμός και διατροφή


Μπορεί η έλλειψη τροφής να συντρίψει το πολιτισμό μας; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει ο Lester R. Brown στο στο Scientific American (Μάιος 2009).

Κατά την άποψη του, η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα είναι η πιθανή κρίση διατροφής που μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των κυβερνήσεων των φτωχών χωρών. Αυτές μάλιστα οι διατροφικές κρίσεις γίνονται ακόμα πιο πιθανές, λόγω της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Ο Lester R. Brown1 σημειώνει ότι, η έλλειψη τροφίμων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές στα υπάρχοντα τρόφιμα, οδηγεί τις κυβερνήσεις των φτωχών χωρών στο χάος. Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτά τα «αποτυχημένα» κράτη (failed states τα αποκαλεί), μπορούν να εξάγουν ασθένειες, τρομοκρατία, παράνομες ουσίες (ναρκωτικά), όπλα και πρόσφυγες. Επισημαίνει ότι η έλλειψη υδάτινων πόρων, η απώλεια καλλιεργήσιμων εδαφών και η υπερθέρμανση του πλανήτη θέτουν σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή τροφίμων.

Αν, κατά την άποψη του, δεν υπάρξει γρήγορα μια μαζική, ογκώδης αντίδραση που να εστιάζει τις προσπάθειες της στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών παραμέτρων, μια σειρά από κυβερνήσεις θα καταρρεύσουν και θα απειληθεί η παγκόσμια τάξη.

Εμείς πάντως του απαντάμε ότι αν θέλουν βοήθεια μπορούμε να τους στείλουμε τον… Μαρκογιαννάκη.

1 Ο Lester R. Brown είναι ιδρυτής των World Watch Institute και Earth Policy Institute και σύμφωνα με την Washington Post είναι ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους, όσο αφορά την επίδραση που ασκεί η σκέψη του στους συνανθρώπους μας

Το ηλεκτρονικό φλερτ κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα

FREE photo hosting by Fih.grΌσοι αναζητούν τον έρωτα, στρέφονται πλέον και στο Διαδίκτυο, καθώς το 27% των Ελλήνων θεωρεί ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις νέες γνωριμίες. Έτσι, η διαδικτυακή αναζήτηση συντρόφου συνιστά την τρίτη δημοφιλέστερη μέθοδο γνωριμίας. Για τους Έλληνες πάντως, το «προξενιό» μέσω φίλων παραμένει διαχρονικά η πιο δημοφιλής μέθοδος γνωριμίας, ενώ έπεται η κοινωνική δικτύωση.

Ο έρωτας μέσω Διαδικτύου κερδίζει σε δημοτικότητα και ένας στους τρεις (33%) Έλληνες χρήστες δηλώνει ότι αναπτύσσει ερωτικές σχέσεις μετά τη γνωριμία μέσω διαδικτύου.

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (51%) δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει το Windows Live Instant Messenger για να φλερτάρουν.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από online έρευνα του Windows Live Group της Microsoft σε δέκα χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Microsoft Ελλάς, με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 19.730 άτομα, μεταξύ των οποίων 1.324 Έλληνες, διερευνήθηκαν οι εμπειρίες και καταγράφηκαν κάποιες από τις διαδικτυακές συνήθειες της σύγχρονης ψηφιακής γενιάς, όταν έρχεται η ώρα των ραντεβού και του φλερτ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% παραδέχεται ότι προτιμά να φλερτάρει στο Instant Messenger, παρά πρόσωπο με πρόσωπο. Ένας στους τρεις (33%) Έλληνες παραδέχεται ότι έχει επιχειρήσει να κάνει σχέση με κάποιον ή κάποια που γνώρισε online.

Αρκετοί – σε ποσοστό που ανέρχεται στο 32% – έχουν εκφράσει τον έρωτα τους μέσω του Instant Messenger.

Το 33% των Ελλήνων βρήκε τον έρωτα στο Διαδίκτυο, ενώ από αυτό το ποσοστό το 8% των σχέσεων κατέληξε σε ευτυχισμένους γάμους και το 25% σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, μια διαδικτυακή γνωριμία και η σχέση που αναπτύσσεται μετά από αυτή δεν υστερούν σε διάρκεια.

Συνολικά, περίπου ένας στους τέσσερις (25%) αποκαλύπτει ότι έχει ξεκινήσει μία μακροχρόνια σχέση με κάποιον ή κάποια που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 9% των Ελλήνων να οδηγείται σε γάμο και το 25% να προχωρά σε μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση.

Ωστόσο, ακόμα και αν ο έρωτας δεν κράτησε, το 41% των ερωτηθέντων διατήρησε μία καλή φιλία.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 27% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που έχουν αποκτήσει τα online κοινωνικά μέσα, όπως το Instant Messenger, στις ζωές των ανθρώπων.

Καταλύοντας τον πύργο της Βαβέλ


Φανταστείτε να ψιθυρίζετε μία φράση στα ελληνικά και οι λέξεις να βγαίνουν στα ισπανικά. Αυτό υπόσχεται μία συσκευή που θα καθιστά αυτόματα τον χρήστη δίγλωσσο, μεταφράζοντας άηχες λέξεις σε συνθετική ομιλία άλλης γλώσσας.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στο πρόσωπο και τον λαιμό για να ανιχνεύει και να μεταφράζει τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούνται από την κίνηση των μυών του προσώπου και της γλώσσας καθώς το άτομο κινεί τα χείλη του χωρίς να βγάζει ήχο. Το αποτέλεσμα είναι το πραγματικό ισοδύναμο μιας μεταγλωττισμένης ταινίας, εξηγεί η ερευνήτρια Tanja Schultz από το Carnegie Mellon University στο Πίτσμπουργκ.

Τα υπάρχοντα μεταφραστικά προγράμματα βασίζονται σε λογισμικό αυτόματης αναγνώρισης του λόγου, αλλά απαιτούν από τον χρήστη να λέει δυνατά τη φράση. Αυτό δυσκολεύει τη συζήτηση, αφού ο ομιλητής πρέπει να μιλά και μετά να πατά το κουμπί της μετάφρασης. Το νέο σύστημα θα επιτρέπει μια πιο ομαλή ροή της συζήτησης.

Τον Οκτώβριο του 2005, η Schultz και ο συνάδελφός της, Alex Waibel, παρουσίασαν τον πρώτο αυτόματο μεταφραστή που μπορούσε να ανιχνεύει τα ηλεκτρικά σήματα από τους μυς του προσώπου και του λαιμού και να τους μετατρέπει σε γραπτό κείμενο ή συνθετική ομιλία. Μετάφρασαν με αυτό τον τρόπο λέξεις από τη μανδαρίνικη κινεζική διάλεκτο σε αγγλικά και ισπανικά. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, ωστόσο, ήταν ότι οι λέξεις δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τις εκατό, τι οποίες έπρεπε προηγουμένως ο χρήστης να εκφωνήσει στο σύστημα, για να το «εκπαιδεύσει» στη φωνή του.

Τώρα, η ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα που μπορεί να αναγνωρίζει ένα δυνητικά απεριόριστο λεξιλόγιο. Το μυστικό είναι η ανίχνευση όχι μόνο λέξεων, αλλά και φωνημάτων - που αποτελούν τα δομικά υλικά για την κατασκευή λέξεων. Το σύστημα τα αξιοποιεί για να ανακατασκευάσει τη λέξη. Παραδείγματος χάριν, για να μεταφραστούν αγγλικά σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, ο χρήστης πρέπει να «εκπαιδεύσει» το σύστημα στα 45 φωνήματα που χρησιμοποιούνται στα ομιλούμενα αγγλικά.

Το λογισμικό έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να αναγνωρίζει ποια φωνήματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν το ένα δίπλα στο άλλο και με ποια σειρά. Όταν συναντήσει κάποια σειρά φωνημάτων που του είναι άγνωστη ή που έχει ανιχνευθεί εν μέρει, χρησιμοποιεί αυτή τη «γνώση» για να επιλέξει τις ακολουθίες που βγάζουν νόημα βάσει των συμφραζομένων και στη συνέχεια καταλήγει την πιο πιθανή.

Το σύστημα είναι ακόμη στα πρώτα του βήματα. Αντιμέτωπο με ακολουθίες λέξεων που δεν έχει «ξανακούσει», έχει μόνο 62% ποσοστό επιτυχίας στην επιλογή του σωστού φωνήματος. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα, καθώς καταδεικνύει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι επιτεύξιμη.

Doom II στο ... iPhone!

doomii.jpg

Είναι μερικά παιχνίδια που θα ζουν για πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όπως, για παράδειγμα, το Doom II. Δεκαπέντε και πλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το θρυλικό game της id συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο gaming. Μπορεί, βέβαια, τα σημερινά παιχνίδια δράσης να είναι έτη φωτός μπροστά όσον αφορά την τεχνολογία και τα γραφικά, ωστόσο μια γρήγορη επιστροφή στο Doom II δεν κάνει ποτέ κακό. Αν, μάλιστα, έχετε iPhone ή iPod Touch, τόσο το καλύτερο!

Η id έβγαλε μια ειδική έκδοση του Doom II για το iPhone. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο App Store με τον τίτλο Doom II RPG και στοιχίζει μόλις 4 δολάρια. Ευτελές ποσό για ένα τέτοιο εμβληματικό game.

Μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια παιχνίδια στο iPhone και -γιατί όχι;- και σε άλλες πλατφόρμες. Φανταζόμαστε έναν ιδανικό κόσμο στον οποίο θα πηγαίνουμε δουλειά με το μετρό και θα παίζουμε Target Renegade σε lan-άκι με άλλους επιβάτες...

Iraklio web radio Live Blog News

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:00
ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΩΝ BLOGS ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ BLOGS ΚΑΙ ΤΟΥ IRAKLIO WEB RADIO ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ

Η εκπομπή θα μεταδωθεί ζωντανά με webcam απο το studio!

ΕΙΣΟΔΟΣ
http://irakliowebradio2.blogspot.com/

ΤΑΞΙΔΙ Μαγιόρκα

Tο πανέμορφο νησί των Βαλεαρίδων μοιάζει με μαργαριτάρι μέσα στην καταγάλανη Μεσόγειο.

Κοσμοπολίτικη ζωή ή ήσυχες διακοπές; Ό,τι από τα δύο κι αν επιλέξετε, θα το βρείτε στη Μαγιόρκα. Αρκεί να το ψάξετε ανάμεσα στους δεκάδες μικρούς θησαυρούς που θα συναντήσετε στις περιπλανήσεις σας στο μικρό αυτόν παράδεισο των Βαλεαρίδων Νήσων, του νησιωτικού συγκροτήματος που λούζεται στα νερά της Μεσογείου και ανήκει στην Ισπανία.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε τις περιηγήσεις σας από τα στενοσόκακα της παλιάς πόλης στη γοητευτική πρωτεύουσα του νησιού, την Πάλμα. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία, μοιάζει σαν ταξίδι σε ένα πολύ ιδιαίτερο παρελθόν: η αραβική αρχιτεκτονική πολλών κτιρίων σε συνδυασμό με τα δείγματα αρχιτεκτονικής των Καταλανών κατακτητών θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι ξαφνικά βρεθήκατε στο Μεσαίωνα αλλά και στις «Χίλιες και μία νύχτες» ταυτόχρονα! Το κάστρο Μπέλβερ (13ος αιώνας) στέκεται μοναδικό και αγέρωχο στα μάτια του τουρίστα. Ο καθεδρικός ναός, ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα σε γοτθικό ρυθμό (η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1601), εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την κομψότητά του. Επισκεφθείτε ακόμη το Δημαρχείο και την εκκλησία της Αγίας Ευθαλίας (την πρώτη χριστιανική εκκλησία που χτίστηκε στην πόλη).

Αφήνοντας πίσω σας την Πάλμα δεν θα μείνετε παραπονεμένοι από εκείνα που σας παρέχει το υπόλοιπο νησί. Στο Αντράτ, δυτικά της Πάλμα, μια κωμόπολη που έχει συνδέσει το όνομά της με την ιστορία των πειρατών της Μεσογείου, θαυμάστε τη γοτθικού στυλ εκκλησία. Βορειότερα, στην Εστελένς -χτισμένη σε ένα λόφο- περπατήστε στους ανηφορικούς δρόμους και στα σκαλιά της και επισκεφθείτε τους ιστορικούς πύργους της. Στο γραφικό χωριό Ντέια θα γνωρίσετε τον τόπο όπου έζησε και ετάφη ένας σπουδαίος Aγγλος λογοτέχνης, ο Ρόμπερτ Γκρέιβς (κορυφαίο έργο του οποίου είναι οι «Ελληνικοί μύθοι»).
Η Βαλδεμόσα εκτός από πόλη γραφικότατη είναι και ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Εδώ έχουν ζήσει και έχουν εμπνευστεί κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Φρειδερίκος Σοπέν, η Γεωργία Σάνδη και ο Χουάν Μιρό. Όσο για το λιμάνι Σολέρ, θα σας γοητεύσει έτσι όπως είναι χτισμένο μπροστά στη θάλασσα, μέσα σε μια καταπράσινη πεδιάδα με ελιές και πορτοκαλιές. Ως εκεί μπορείτε να φτάσετε και με το γραφικό ξύλινο τρενάκι, ταξιδεύοντας μέσα σε μια θαυμάσια φύση με αμπελώνες και κάνοντας στάσεις -αν θέλετε- σε όμορφα χωριουδάκια.
Αν πάλι προτιμήσετε να επισκεφθείτε το Βορρά του νησιού, εκεί οι πόλεις Τίνκα, Πογιένκα, Αλκούδια θα σας προσφέρουν μαγικές ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Ανατολικότερα πάλι, η Σινέου είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του νησιού, η Aρτα έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ η Κάλα Ραχάδα αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

Δείτε οπωσδήποτε
Επισκεφθείτε το Σαφάρι Παρκ με άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα! Πάρτε το τρενάκι και απολαύστε την υπέροχη διαδρομή μέχρι το Λιουκμαγιόρ, όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Μαύρης Παναγίας, προστάτιδας του νησιού. Επιβιβαστείτε σε κάποιο ψαροκάικο και γνωρίστε μερικές από τις μαγευτικές υποθαλάσσιες σπηλιές που «τριγυρίζουν» τη Μαγιόρκα.


Παραλίες
Θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε πεντακάθαρα νερά και θα κάνετε ηλιοθεραπεία σε θαυμάσιες αμμουδιές όπως: Εστρένκ, Σάντα Πόνσα, Μεσκουίντα, Αλκούδια κ.ά..

Πού και τι θα φάτε
Το νησί διαθέτει πλούσια και πεντανόστιμη κουζίνα. Οι πρώτες ύλες της είναι τα ολόφρεσκα θαλασσινά και κρέατα (ειδικά το χοιρινό), συνοδευμένα πάντα από υλικά της μεσογειακής γης, όπως πεντανόστιμες λιαστές ντομάτες, κάππαρη, μυρωδάτα κρεμμύδια... Φάτε οπωσδήποτε παέλια, ισπανική ομελέτα με καλαμάρια και μύδια. Από τα εστιατόρια της Πάλμα ξεχωρίζει το Ca'n Carlos με την αυθεντική τοπική κουζίνα.


Πού θα διασκεδάσετε
Η Μαγιόρκα είναι ένα νησί κοσμοπολίτικο. Οπότε, αν είστε φίλος της βραδινής διασκέδασης, βρίσκεστε σε ένα μικρό παράδεισο.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ονομαστές είναι οι λευκές πέρλες. Θα βρείτε πλούσια ποικιλία καθώς και ποικιλία στις τιμές. Επίσης, θα αγοράσετε είδη παραδοσιακής χειροτεχνίας.


Πληροφορίες
Μετάβαση: Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο που γνωρίζει καλά το νησί, για να σας προσφέρει ένα πλήρες και σωστό πρόγραμμα. Τέτοιο γραφείο είναι το Superior Travel (Αθήνα, τηλ.: 210-3311541 και Θεσσαλονίκη: Εγνατίας 74, τηλ.: 2310-256850 και Ερμού 57, τηλ.: 2310-253870). Θα σας προσφέρει πακέτα σε πολύ καλές τιμές που ξεκινούν από 449 ευρώ το άτομο για 8 ημέρες και με απευθείας πτήσεις.

Διαμονή: Στο νησί θα βρείτε πολλά καλά και για όλα τα βαλάντια καταλύματα. Αφήστε το ταξιδιωτικό γραφείο να σας προτείνει μερικά και επιλέξτε -για παράδειγμα- ανάμεσα στα: Port Adriano 5* και Bahia del sol 4* στη Σάντα Πόνσα, Gran Fiesta 4*, El Sid 4*, Java 3* στην Πλάγια ντε Πάλμα και Ipanema Park 3*, Belgravia 3* και Palma Mazas 2* στην Αρενάλ.

Χρήσιμα
Κωδικός: 0034971.
Ώρα: 1 ώρα πίσω.
Νόμισμα: Ευρώ.
Τουριστικές πληροφορίες: Plaza de la Reina 2. Palma, τηλ.: 712216

Λύση στο μυστήριο της μουμιοποίησης

Γερμανοί ερευνητές έλυσαν το μυστήριο της ταρίχευσης των αρχαίων Αιγυπτίων. Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι η ουσία συντήρησης που χρησιμοποιούσαν ήταν ένα εκχύλισμα κέδρου.

Χημικοί του Πανεπιστημίου Τίμπινγκεν και του Ινστιτούτου Ντέρνερ του Μονάχου ακολούθησαν πιστά μια αρχαία «συνταγή» με ξύλο κέδρου και βρήκαν ότι αυτό περιέχει ένα χημικό συντηρητικό, που ονομάζεται γουαϊακόλη.

Στη συνέχεια δοκίμασαν τις χημικές ουσίες που βρέθηκαν στο παράγωγο αυτό του κέδρου πάνω σε φρέσκα χοιρινά πλευρά και ανακάλυψαν ότι είχαν ένα εξαιρετικά αντιβακτηριακό αποτέλεσμα χωρίς να βλάπτουν το σωματικό ιστό.

Το εύρημα της ομάδας πρόκειται να προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στους Αιγυπτιολόγους, οι οποίοι πίστευαν ότι το λάδι που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για την ταρίχευση των νεκρών ήταν εκχύλισμα αρκεύθου και όχι κέδρου.

Η ερευνητές δοκίμασαν εκχυλίσματα αρκεύθου, όμως βρήκαν ότι αυτά δεν περιείχαν τα συντηρητικά της γουαϊακόλης.

Η ερευνητική ομάδα απέσταξε λάδι κέδρου χρησιμοποιώντας μέθοδο που αναφέρεται σε έργο του Ρωμαίου Πλινίου του Πρεσβύτερου, ο οποίος έγραφε για μια αλοιφή ταρίχευσης που ονομαζόταν cedrium. Η πίσσα που παρασκευάστηκε από ξύλο κέδρου περιείχε πράγματι γουαϊακόλη.

Σημαντικό ρόλο στην έρευνα των επιστημόνων έπαιξε η εύρεση υλικού ταρίχευσης που δεν είχε χρησιμοποιηθεί και είχε τοποθετηθεί δίπλα στη μούμια του «Σαάνχ-κάρε», ηλικίας 2.500 ετών, η οποία είναι διατηρημένη σε εξαιρετική κατάσταση. Το εύρημα αυτό τους επέτρεψε να πραγματοποιήσουν χημική ανάλυση σε πίσσα που δεν είχε υποστεί τις αλληλεπιδράσεις της επαφής με σωματικούς ιστούς

SEXY AND HOT .... αρχίζουν και σφίγγουν οι ζεστες


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Τι μας έδωσε τον αέρα που αναπνέουμε;


Μπορεί το οξυγόνο να είναι η ανάσα της ζωής, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο πλημμύρισε τη γήινη ατμόσφαιρα.

Πρόσφατα, ερευνητές από την Αυστραλία αποπειράθηκαν να δώσουν μια εξήγηση, θεωρώντας ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι υπερήπειροι και τα «υπερβουνά».

Όπως πιστεύεται, η οξυγονοποίηση της γήινης ατμόσφαιρας πραγματοποιήθηκε σε 6-7 βήματα, με τη διαδικασία να ξεκινά πριν από 2,65 δισεκατομμύρια χρόνια και να ολοκληρώνεται περίπου πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια. Ο Ian Campbell και η Charlotte Allen από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο της Καμπέρα, πιστεύουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα βήματα συμπίπτουν με τον σχηματισμό των υπερηπείρων.

Επιχειρηματολογούν ότι οι τεκτονικές συγκρούσεις που δημιούργησαν τις υπερηπείρους Σουπέρια, Κολούμπια, Ροδινία, Γκοντβάνα και Παγγαία, προκάλεσαν επιπλέον τον σχηματισμό υπερβουνών τα οποία γρήγορα εξερράγησαν, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών στους ωκεανούς και κατ’ επέκταση προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό φυκιών και βακτηρίων που παράγουν οξυγόνο.

Για να αποδείξουν τη θεωρία τους, οι επιστήμονες χρονολόγησαν κρυστάλλους ζιρκονίου που βρέθηκαν στα ιζήματα αρχαίων ποταμών και οι οποίοι, όπως πιστεύουν, κρυσταλλοποιήθηκαν όταν ο φλοιός της Γης έλιωσε και στη συνέχεια ψύχθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η μαζική ιζηματοποίηση εκείνων των περιόδων θα μπορούσε ακόμη να είχε οδηγήσει στην αποθήκευση οργανικού άνθρακα και πυριτίου τα οποία αντιδρούν εύκολα με το οξυγόνο, επιτρέποντας την ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, ο γεωχημικός Dick Holland από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν σημαντικές τεκτονικές ανακατατάξεις κατά την περίοδο που συνέβη μεγάλης κλίμακας οξυγονοποίηση, πριν από περίπου 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια. «Αυτή η ανακολουθία καταστρέφει την προτεινόμενη σύνδεση ανάμεσα στις συγκρούσεις των ηπείρων και τα επίπεδα του οξυγόνου»

Λεωφόρος Lara Croft...

lara.jpg

Οι αρχές στην πόλη Derby της κεντρικής Αγγλίας αποφάσισαν πρόσφατα να φτιάξουν μια νέα λεωφόρο, αναθέτοντας την επιλογή του ονόματος στο λαό. Έτσι, η κοινότητα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και οι πολίτες άρχισαν να σκέφτονται πώς θα έπρεπε να ονομαστεί ο καινούργιος δρόμος. Τελικά ο λαός μίλησε: Λεωφόρος Lara Croft.

Η επιλογή δεν είναι άσχετη με την ιστορία της πόλης. Η ηρωίδα του θρυλικού franchise γεννήθηκε στο Derby και είναι φυσικό οι κάτοικοι να την θεωρούν δικό τους παιδί. Όταν λέμε "γεννήθηκε", εννοούμε ότι δημιουργήθηκε στα studios της εταιρείας Core Design, η οποία έχει έδρα στο Derby. Για την ιστορία, η Lara απέσπασε το 89% των ψήφων.

Δε θα είχε πολλή πλάκα να γινόταν κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα; Φανταστείτε, μάλιστα, να γινόταν δημοψήφισμα σε μια πόλη και οι δύο επικρατέστερες προτάσεις να είχαν περίπου τις ίδιες ψήφους. Θα γινόταν δεύτερος γύρος; Θα πήγαινε το θέμα στο εκλογοδικείο; Θα έβγαιναν οι οπαδοί των παρατάξεων στην πλατεία για να λύσουν τις διαφορές τους με ξύλο; Όπως και να έχει, πολύ θα θέλαμε να δούμε σκηνές απείρου πολιτικού κάλους και σε βαφτίσια δρόμων.

Πηγή: BBC

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ....


ΤΟ ΜΑΝΤΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΙΚΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ
Έρευνα ΧΡΟΝΟΣ

Σε απόσταση 30 σταδίων (5,5περιπου χιλ) νοτιοανατολικά της Ελίκης στην αρχαία Αχαΐα, βρισκόταν το σπήλαιο του Βουραικου Ηρακλή όπως μας πληροφορεί ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας. Η ανεύρεση και ταύτιση του σπηλαίου αυτού αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο για τον ακριβή εντοπισμό της βυθισμένης πόλης της Ελίκης, καθόσον το σπηλαίο του Βουραικου Ηρακλή αντιπροσωπεύει το ένα από τα δυο σταθερά σημεία από τα οποία ο Παυσανίας δίνει την απόσταση της Ελίκης.
Το σπήλαιο γνωστό στους κάτοικους της περιοχής και ως σπηλιά του Ηρακλή είναι λαξευμένο σε ψαμμιτικό κροκαλοπαγή βράχο και αποτελείται από τρία κύρια επίπεδα..Το πρώτο επίπεδο όπου και η μερικώς επιχωματωμένη είσοδος της σπηλιάς, διαιρείται σε δυο τμήματα, ανατολικό και δυτικό. Το τελευταίο είναι υπερυψωμένο περίπου 1,20μ σε σχέση με το χαμηλό ανατολικό, το οποίο αποτελείται από ένα μεγάλο δωμάτιο με δυο κόγχες, μια ανατολική πλάτους 1,30μ και ύψους 2,25μ περίπου και μια νότια του ιδίου ύψους και πλάτους 0,80μ .
Οι δυο κόγχες φέρουν θολωτή οροφή η οποίο μάλιστα έφερε και χριστιανικές τοιχογραφίες. Τέλος στο ανατολικό άκρο του παραπάνω τμήματος διανοίγεται το στόμιο κάθετου φρέατος ύψους 4,70μ που οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο....


Η επικοινωνία ανάμεσα στα δυο αυτά επίπεδα θα πρέπει να γινόταν με κινητή ξύλινη σκάλα γιατί δεν υπάρχουν πουθενά ίχνη από σκαλοπάτια λαξευμένα στον βράχο. Το δεύτερο επίπεδο αποτελείται επίσης από ένα δωμάτιο ,η βόρεια πλευρά του οποίου καταλήγει σε άνοιγμα του βράχου σε σχήμα εξώστη. Τέσσερα μέτρα πάνω από το δεύτερο επίπεδο βρίσκεται ένα τρίτο με είσοδο από την εξωτερική ανατολική πλευρά του σπηλαίου. Το δωμάτιο του τρίτου επιπέδου έχει δυο παράθυρα στην βόρεια πλευρά , με το ανατολικότερο σε σχήμα καμπάνας...
Στα αχαϊκά του Παυσανία διαβάζουμε...
Αφού κατεβούμε από την Βουρα προς την θάλασσα, υπάρχει και ποταμός ονομαζόμενος Βουραικος και Ηρακλής μικρός μέσα σε σπήλαιο. Ονομάζεται και αυτός Βουραικος, υπάρχει δε μαντείο που λειτουργεί με πίνακα και αστραγάλους. Αυτός δηλαδή που θέλει να λάβει χρησμό από το θεό προσεύχεται μπροστά στο άγαλμα, μετά δε αυτοί βρίσκονται κοντά στον Ηρακλή, αφήνει πάνω στο τραπέζι τέσσερις. Πάνω σε όλους τους αστράγαλους υπάρχει κάποιο σημάδι, η έννοια του οποίου επεξηγείτε στον πίνακα....Ενός σεισμού, εκρήξεις έπονται


Πολύ μεγάλοι σεισμοί μπορούν να πυροδοτήσουν αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση αρχείων στην βόρεια Χιλή, η οποία κατέδειξε τετραπλασιασμό των ηφαιστειακών εκρήξεων στα χρόνια όπου είχαν προηγηθεί μεγάλοι σεισμοί. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται τα ηφαίστεια που βρίσκονται σε απόσταση 500 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού.

Μέχρι τώρα, οι ειδικοί είχαν εντοπίσει πολύ λίγες περιπτώσεις ηφαιστειακών εκρήξεων που είχαν ακολουθήσει μετά από μεγάλα χτυπήματα του Εγκέλαδου, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχτεί στατιστικά ότι οι σεισμοί ήταν όντως η αιτία. Εξάλλου, πρόκειται για μία θεωρία που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία των ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμών στη βόρεια Χιλή, εκεί όπου για πρώτη φορά, το 1835, ο Κάρολος Δαρβίνος υπέθεσε τον συσχετισμό μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων.

Η ανάλυση των καταγεγραμμένων περιστατικών από τους Sebastian Watt, David Pyle και Tamsin Mather, έδειξε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξανόταν περίπου ένα χρόνο μετά από κάθε μεγάλο σεισμό –άνω των 8 ρίχτερ- τα τελευταία 150 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Watt, η μεγάλη απόσταση από τα σεισμικά ρήγματα, αλλά και το βάθος χρόνου ενεργοποίησης των ηφαιστείων, προκαλούν έκπληξη. «Αυτό υποδεικνύει ότι τα σεισμικά κύματα που εκπέμπονται από το ρήγμα, μπορούν να πυροδοτήσουν έκρηξη μέσω της ανάδευσης του μάγματος κάτω από τα ηφαίστεια. Οι διαταραχές που προκύπτουν, οδηγούν στην έκρηξη, αλλά εξαιτίας του χρόνου απαιτείται για να δομηθεί η πίεση μέσα στο ηφαίστειο και να κινηθεί το μάγμα προς την επιφάνεια, η έκρηξη μπορεί να καθυστερήσει μερικούς μήνες μετά τον σεισμό».

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα ηφαίστεια που πιθανόν να επηρεαστούν βρίσκονται σε απόσταση 500 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού και αφορούν τόσο σε ενεργά όσο και σε εν υπνώσει ηφαίστεια.

Οι πανίσχυροι σεισμοί στη Χιλή το 1906 και το 1960 – ο τελευταίος, μεγέθους 9,5 ρίχτερ, είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ- ακολουθήθηκαν από ενεργοποίηση έξι ή εφτά ηφαιστείων. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση του μέσου όρου εκρήξεων.

Όπως σχολίασε ο Watt, «η μελέτη είναι σημαντική επειδή δείχνει ότι ο κίνδυνος ηφαιστειακών εκρήξεων αυξάνεται δραματικά μετά από μεγάλους σεισμούς σε μέρη του κόσμου, όπως η Χιλή, που τέτοια φαινόμενα είναι συνηθισμένα».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Earth and Planetary Science Letters

ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΜΟΛΙΣ ... 10 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ ΜΗΛΟΚΟΚΚΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
.Ευχαριστούμε τον κύριο Ntitora Christo που μας τις έστειλε.

uBoom: Σειρά Compact ηχείων από την Asus για Φορητούς Υπολογιστές

ASUS_uBoomQ.jpg

Η ASUS ανακοινώνει την κυκλοφορία της πρώτης της σειράς ηχείων πολυμέσων. Τα ηχεία-μπάρες της ASUS, uBoom και uBoom Q, είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν υψηλή ηχητική πιστότητα και πανίσχυρο μπάσο μέσω μίας αντανακλαστικής θύρας η οποία λειτουργεί ως λαβύρινθος, ώστε ο ήχος που στη συνέχεια διοχετεύεται μέσω των ηχείων να βρίσκεται στο ιδανικό επίπεδο για τον ακροατή.

Για επιπλέον ευκολία αμφότερα τα ηχεία - μπάρες της ASUS, uBoom και uBoom Q συνδέονται μέσω USB 2.0 για την έξοδο ήχου. Τα uBoom Q οφείλουν την ισχύ τους στην τροφοδοσία τους μέσω της θύρα USB 2.0, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη για προσαρμογέα (adapter) καθώς και τα πολλά καλώδια που συχνά συναντώνται στα συμβατικά σετ ηχείων, παρέχοντας υψηλής πιστότητας αναπαραγωγή ήχου, εν κινήσει.

Κινηματογραφική Αναπαραγωγή Ήχου μέσω Καινοτόμου Σχεδιασμού
Με τα ηχεία μπάρες της ASUS, uBoom και uBoom Q, οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν ταινίες, βίντεο και τα παιχνίδια τους με μεγαλύτερη ηχητική διαύγεια και καλύτερο μπάσο. Μία ειδικά σχεδιασμένη αντανακλαστική θύρα, η οποία λειτουργεί ως λαβύρινθος, αποδίδει εξαιρετικό μπάσο που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, ενώ τα ισχυρά δορυφορικά ηχεία αναπαράγουν υψηλής πιστότητας ήχο στο ιδανικό επίπεδο για τους χρήστες.

Απρόσκοπτη Υψηλής Πιστότητας Ακουστική Απόλαυση και Ισχύς μέσω USB 2.0
Αμφότερα τα ηχεία - μπάρες της ASUS, uBoom και uBoom Q είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν εύκολο χειρισμό και διευκόλυνση στους χρήστες ενώ βρίσκονται εν κινήσει. 50% μικρότερα από ό, τι τα συμβατικά 2.1 συστήματα ηχείων, τα ηχεία - μπάρες της ASUS, uBoom και uBoom Q συνδέονται απευθείας στο πίσω μέρος του φορητού υπολογιστή μέσω USB 2.0. Αντικαθιστούν αποτελεσματικά τον ενσωματωμένο ήχο με έναν υψηλής πιστότητας κωδικοποιητή /αποκωδικοποιητή για μεγαλύτερη ηχητική απόλαυση. Τα ASUS uBoom Q οφείλουν επίσης την ισχύ τους στην τροφοδοσία τους από την ίδια θύρα USB 2.0, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη για προσαρμογέα (adapter) και διάφορα καλώδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις κινητές ακουστικές δυνατότητες ψυχαγωγίας.

Αποτελεσματική Διάχυση Θερμότητας και πιο Ομαλή Ακουστική Εμπειρία
Κυλινδρικά στο σχεδιασμό, τα ASUS uBoom λειτουργούν και ως στασίδι για τον φορητό υπολογιστή οδηγώντας σε μεγαλύτερη ροή αέρα για πιο αποτελεσματική διάχυση της θερμότητας. Εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από αλουμίνιο εξαλείφουν τα ανεπιθύμητα υπερτόνια, παρέχοντας έτσι μια πλήρως ικανοποιητική ακουστική εμπειρία για βίντεο, ταινίες και παιχνίδια.

«Ελαττωματικό» γονίδιο μειώνει την ανάγκη για ύπνο

Αμερικανοί ερευνητές αναγνώρισαν στη μύγα των φρούτων ένα «ελαττωματικό» γονίδιο που μειώνει κατά 30% τη διάρκεια του ύπνου. Το αντίστοιχο γονίδιο στον άνθρωπο θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για θεραπείες κατά της αϋπνίας.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν αναφέρει στο Nature ότι εντόπισε τη μετάλλαξη στη μύγα Drosophila melanogaster, ένα σύνηθες πειραματόζωο που χρησιμοποιείται ως μοντέλο για τη μελέτη του ύπνου στον άνθρωπο.

Ο Δρ Κιάρα Σιρέλι, επικεφαλής των ερευνητών αποφάσισε να εξετάσει τα γονίδια που επηρεάζουν τη διάρκεια του ύπνου, αντί να ασχοληθεί με τα γονίδια του βιολογικού ρολογιού, όπως οι περισσότερες μελέτες για τον ύπνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 9.000 μύγες και εντόπισαν ένα μεταλλαγμένο έντομο που κοιμόταν μόνο τρεις με τέσσερις ώρες κάθε βράδυ, αντί για δέκα έως δώδεκα, όπως συνηθίζεται στο είδος του.

Η άγρυπνη μύγα διαπιστώθηκε ότι φέρει μια μετάλλαξη στο γονίδιο shaker, το οποίο κωδικοποιεί τη σύνθεση ενός καναλιού ιόντων που ρυθμίζει τη ροή ιόντων καλίου προς το εσωτερικό του κυττάρου.

Εκτός του ότι το γονίδιο shaker υπάρχει και στον άνθρωπο, πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα ιόντα καλίου παίζουν ρόλο στη ρύθμιση και του ανθρώπινου του ύπνου.

Οι μεταλλαγμένες μύγες παρουσίαζαν αυξημένη αντοχή στην αναγκαστική στέρηση ύπνου, ζούσαν όμως λίγο λιγότερο από τις φυσιολογικές.

Ήχος 5.1 σε smartphone

dolby081.jpg

Η έκθεση Mobile World Congress της Βαρκελώνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν μια σειρά νέων προϊόντων και τεχνολογιών που φιλοδοξούν να ελαφρύνουν το πορτοφόλι μας στο προσεχές μέλλον. Μια ανακοίνωσε που τράβηξε πολλά βλέμματα ήταν η συνεργασία της LG με τη Dolby Laboratories, που φέρνει τον πολυκάναλο ήχο 5.1 στα smartphones.

Οι δύο εταιρείες παρουσίασαν τους καρπούς της συνεργασίας τους χρησιμοποιώντας ένα smartphone της LG το οποίο έτρεχε σε περιβάλλον Android. Η συσκευή αυτή ήταν εξοπλισμένη με την τελευταία έκδοση του Dolby Mobile, που δίνει τη δυνατότητα για ήχο υψηλής ανάλυσης στα 5.1 κανάλια.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ανακοινώσεις από την έκθεση MWC.

«Πυξίδα» ενσωματωμένη στο ράμφος έχουν τα περιστέρια


Σύμφωνα με αποτελέσματα πειραμάτων που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, τα περιστέρια όντως προσανατολίζονται με βάση το μαγνητικό πεδίο. Η βιολογική τους πυξίδα αποτελείται πιθανότατα από σωματίδια του υλικού μαγνητίτη στο ράμφος τους.

Η έρευνα φαίνεται να καταρρίπτει τη θεωρία ότι τα περιστέρια φτάνουν στον προορισμό τους βασιζόμενα σε οσμές στην ατμόσφαιρα.

Η ομάδα της Κορντούλα Μόρα στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία τοποθέτησε περιστέρια σε ένα ξύλινο τούνελ με ταϊστρες στις δύο άκρες και πηνία που δημιουργούσαν μαγνητικά πεδία στην οροφή και στο πάτωμα.

Τα πουλιά εκπαιδεύτηκαν εξαιρετικά εύκολα να μετακινούνται στη μία άκρη του τούνελ όταν ενεργοποιούνταν τα πηνία και στην άλλη άκρη όταν το γήινο μαγνητικό πεδίο αφηνόταν αδιατάρακτο.

Επιπλέον, τα περιστέρια έχαναν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα μαγνητικά πεδία όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν μικρούς μαγνήτες στα ράμφη τους. Αυτό υποδεικνύει ότι η βιολογική πυξίδα όχι υπάρχει και είναι εντοπισμένη στο ράμφος.

Η Μόρα προσπάθησε στη συνέχεια να διαπιστώσει πώς τα σήματα φτάνουν από το ράμφος στον εγκέφαλο. Όταν οι ερευνητές κατέστρεψαν το τρίδυμο νεύρο, που ξεκινά από το ράμφος και καταλήγει στον εγκέφαλο, τα περιστέρια δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα μαγνητικά πεδία.

Όταν όμως κατέστρεψαν το οσφρητικό νεύρο, απαραίτητο για την οσμή, τα πουλιά μπορούσαν ακόμα να προσανατολίζονται. Η αίσθηση της οσμής, επομένως, δεν σχετίζεται με την ικανότητα προσανατολισμού.

Πάντως μέχρι στιγμής κανένας επιστήμονας δεν έχει καταφέρει να δει στο μικροσκόπιο τα σωματίδια του μανητίτη, ενός μαγνητικού οξειδίου του σιδήρου.

Αυτό, σχολιάζει η Μόρα, ίσως οφείλεται στο εξαιρετικά μικρό μέγεθος των σωματιδίων (ίσως μερικά μικρόμετρα) καθώς και στο γεγονός ότι πολλοί ακόμα ιστοί, όπως το αίμα, περιέχουν σίδηρο
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory