Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

SEXY AND HOT .... το αισθησιακό


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Άντρες έτοιμοι για όλα!


Επιστροφή στο ρομαντισμό και στις βασικές αξίες της συντροφικότητας στις σχέσεις μας καταγράφει η έρευνα της Visa Europe «Αγαπήστε Κάθε Μέρα».

Το πρωινό ξύπνημα με ένα φιλί, ένα τηλεφώνημα στη μέση της ημέρας, μια αγκαλιά, ένα μικρό δώρο: αυτά περιμένουμε από τους συντρόφους μας - αλλά και αυτά τους προσφέρουμε σε καθημερινή βάση, αφού όταν βρούμε το ιδανικό μας ταίρι, κάνουμε τα πάντα για να το ευχαριστήσουμε!

Ξέρουμε, όμως, τι είναι αυτό που θα ευχαριστήσει τον/ την σύντροφό μας; Και τι είναι αυτό που περιμένουμε από αυτούς για να γίνει η μέρα μας ξεχωριστή; Και τελικά, αυτό που εμείς νομίζουμε ότι θα κάνει τον σύντροφο μας ευτυχισμένο ανταποκρίνεται πράγματι στις προσδοκίες του;

Σύμφωνα με την έρευνα της Visa Europe, οι άνδρες πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την ημέρα μιας γυναίκας ξεχωριστή, προσφέροντάς της λουλούδια ή ένα δώρο (48%), πηγαίνοντας μια βόλτα μαζί της (47%), ξυπνώντας την με ένα φιλί (43%), αγκαλιάζοντάς την (39%) και, φυσικά, τηλεφωνώντας της κατά τη διάρκεια της ημέρας (16%). Και απ' ότι φαίνεται, οι άνδρες γνωρίζουν καλά το «αδύνατο φύλο»: Στην ερώτηση που απευθύναμε στις γυναίκες σχετικά με το τι εκείνες περιμένουν από το σύντροφό τους που θα έκανε την ημέρα τους ξεχωριστή, οι απαντήσεις τους, αν και με άλλη σειρά, συμπίπτουν με τις προτάσεις των ανδρών! Οι γυναίκες, δηλαδή, δηλώνουν ότι αποζητούν ένα ξύπνημα με ένα γλυκό φιλί (44%), μια ωραία βόλτα με τον σύντροφό τους (43%), ένα δώρο (42%), μια αγκαλιά (41%), λουλούδια (38%) και, βέβαια, ένα τηλεφώνημα (24%).

«Ο έρωτας περνάει από το στομάχι», λέει μια λαϊκή παροιμία, και οι γυναίκες φαίνεται να το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά και να το ακολουθούν, προκειμένου να κάνουν την ημέρα του συντρόφου τους ξεχωριστή. Οι άνδρες, λοιπόν, δηλώνουν κατά 54% ότι αυτό που θα τους κάνει ευτυχισμένους είναι ένα φαγητό μαγειρεμένο από τις συντρόφους τους. Και φαίνεται ότι το εισπράττουν, σύμφωνα με τις δηλώσεις των γυναικών, κάθε μέρα (κατά 21%) ή μία με τρεις φορές την εβδομάδα (κατά 67%)!
Στις προτιμήσεις των ανδρών, ακολουθούν το ξύπνημα μ' ένα γλυκό φιλί (52%), μια αγκαλιά (52%), ένα ωραίο πρωινό (35%) και ένα τηλεφώνημα (20%).

Η κυρία Τένια Μακρή, Οικογενειακή Σύμβουλος, σχολίασε σχετικά: «Οι άνδρες εκφράζουν πρακτικά τα συναισθήματά τους και γι' αυτό προσφέρουν λουλούδια και δώρα. Η αγκαλιά, το φιλί και η συντροφικότητα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Οι γυναίκες από την άλλη αποζητούν την αποκλειστικότητα με το φιλί, το άγγιγμα και την αγκαλιά. Διαθέτουν, όμως, και περισσότερη ενσυναίσθηση που τους επιτρέπει να καταλαβαίνουν καλύτερα τον άνδρα και να του προσφέρουν αυτό που εκείνος θέλει, προκειμένου να νιώθει ευχαριστημένος. Αυτό που αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικά όντα, και οι δύο διακατέχονται από το συναίσθημα και την επίγνωση ότι η επιτυχία της συνύπαρξης βρίσκεται στο σεβασμό της διαφορετικότητας.»

Ο ρομαντισμός, όμως, πλαισιώνεται και από την καινούρια τεχνολογία, και, παρότι δεν το παραδεχόμαστε, υπάρχει πλέον και ένα ακόμα στοιχείο που καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στην καθημερινή μας επικοινωνία με το έτερο μας ήμισυ: το κινητό τηλέφωνο. Έτσι, τα τηλεφωνήματα και η αποστολή μηνυμάτων αποτελούν τελικά, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, τις πιο συνηθισμένες καθημερινές χειρονομίες: 91% των ανδρών και 95% των γυναικών τηλεφωνούν στον σύντροφό τους σε καθημερινή βάση, ενώ εξίσου υψηλά ποσοστά συναντούμε και στην αποστολή SMS (90% για τους άνδρες και 81% για τις γυναίκες).

Φτιάξε μου τη Μέρα! - Μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας:
* Άνδρες και γυναίκες (46%) επιθυμούν το πρωινό ξύπνημα με ένα φιλί από την/ τον αγαπημένη/ ο τους
* Κάποιες παραδοσιακές συνήθειες τείνουν προς εξαφάνιση: μόνο το 2% των ανδρών δηλώνει ότι θα ήθελε η σύντροφός του να του φέρνει τις παντόφλες δίπλα στο κρεβάτι - Στις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο χαμηλό (μόνο 1%)
* Παρά τα παραπάνω, το 50% των γυναικών δηλώνει ότι φέρνει τις παντόφλες του άνδρα της δίπλα στο κρεβάτι κάθε μέρα!
* Το 43% των γυναικών θα επιθυμούσε να πάει μια βόλτα με τον αγαπημένο της - στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι μόλις 16%
* Ενώ 54% των ανδρών θα είναι ευτυχισμένοι αν η σύντροφός τους ετοιμάσει για αυτούς το αγαπημένο τους φαγητό, μόνο 15% των γυναικών δηλώνει την ίδια επιθυμία
* 38% των γυναικών θα ήθελαν να λάβουν λουλούδια από τον αγαπημένο τους - οι άνδρες συμφωνούν μόνο κατά 12%
* 50% των ανδρών χαρίζουν στην αγαπημένη τους λουλούδια από μία έως τρεις φορές το μήνα
* 93% ανδρών και γυναικών τηλεφωνεί στο ταίρι του κάθε μέρα, ενώ 85% στέλνει μηνύματα SMS

Πηγή: Έρευνα «Αγαπήστε Κάθε Μέρα» που πραγματοποιήθηκε από τη Visa Europe σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών QED. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2006, σε δείγμα 600 ατόμων (50% άνδρες και 50% γυναίκες, ηλικίας 25-55 ετών), κατοίκων Αθηνών, με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.

Δωρεάν video clips από το mtvgreece.gr

mtvgreece.jpg

Μία νέα διαδικτυακή εφαρμογή στο χώρο της μουσικής και του βίντεο στη χώρα μας προστίθεται στο www.mtvgreece.gr, την ιστοσελίδα του ελληνικού MTV. Μέσα από το music video player οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά στην Ελλάδα να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν 7.000 video clips, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, σε πολύ υψηλή ανάλυση.

Η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα «βιβλιοθήκη» που δημιουργήθηκε στο mtvgreece.gr, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητήσουν τραγούδια, εύκολα και γρήγορα, με βάση τον καλλιτέχνη, τον τίτλο του τραγουδιού ή, ακόμη, και με την δισκογραφική εταιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των video clips και ειδικότερα των ελληνικών, θα αυξάνεται σταδιακά, ενώ η διάθεσή τους γίνεται σε συνεργασία με τις δισκογραφικές εταιρίες, στις οποίες συγκαταλέγονται EMI, BMG, SONY Music, Universal Music, Warner Music, αλλά και άλλα ανεξάρτητα labels.

Πλοηγηθείτε στο mtvgreece.gr, και απολαύστε δωρεάν τη μουσική που σας αρέσει, ανάμεσα σε χιλιάδες ξένα και ελληνικά video clips, με τη μοναδική ποιότητα video & ήχου, που εξασφαλίζει αποκλειστικά το MTV Greece σε συνεργασία με τους επίσημους παρόχους περιεχομένου.

Ο κλανιαρης τροβαδουρος σε ενα ρεσιταλ για ολα τα γουστα

Το eBay παρουσιάζει τον ‘βασιλιά των ευκαιριών’ Deal Hunter GR

image003.gif

Ο Deal Hunter GR είναι ο εικονικός χαρακτήρας που δημιούργησε το eBay, με σκοπό να ψάχνει και να εντοπίζει τις καλύτερες ευκαιρίες αγοράς τις οποίες μοιράζεται με τον κόσμο.

Η καμπάνια αυτή –μέσω Facebook- έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει ένα χώρο στον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να βρίσκουν και να μοιράζονται συμφέρουσες ευκαιρίες που εντοπίζονται είτε εντός είτε εκτός διαδικτύου. Ο στόχος είναι η δημιουργία μίας online κοινότητας με θέμα τις πραγματικές ευκαιρίες.

Όλοι θέλουμε να αποκτήσουμε ό,τι καλύτερο και πιο πρόσφατο κυκλοφορεί στην αγορά, τα πορτοφόλια μας όμως υποφέρουν και γι’ αυτό τώρα – περισσότερο από ποτέ – χρειαζόμαστε τις καλύτερες ευκαιρίες που υπάρχουν και το διαδίκτυο προσφέρει μία τεράστια ποικιλία προϊόντων και τιμών. Ωστόσο δεν έχουμε πάντα το χρόνο για μια τέτοια αναζήτηση. Γι’ αυτό το λόγο, το eBay δημιούργησε τον Deal Hunter GR, έναν ειδικό στο κυνήγι της ευκαιρίας, ο οποίος αναζητά τις καλύτερες τιμές στο Διαδίκτυο και έπειτα ενημερώνει τη σελίδα του στο facebook και την ηλεκτρονική κοινότητα. Ο στόχος του είναι να βοηθήσει τους χρήστες του Διαδικτύου στην αναζήτησή τους για τις καλύτερες ευκαιρίες, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα.

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την έναρξή της, η κοινότητα έχει ήδη προσελκύσει πάνω από 400 θαυμαστές. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, το eBay στοχεύει να δημιουργήσει μία κοινότητα τα μέλη της οποίας θα μοιράζονται τις ευκαιρίες που βρίσκουν τόσο online όσο και στην παραδοσιακή αγορά και θα ανταλλάσουν αγοραστικές συμβουλές και προτάσεις.
Ο Deal Hunter GR ψάχνει συνεχώς και προτείνει τις καλύτερες προσφορές για μία τεράστια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, από ρούχα, αξεσουάρ, αθλητικά είδη, διακοσμητικά σπιτιού και κήπου, τεχνολογικά gadgets, πολιτιστικά δρώμενα, υπηρεσίες ομορφιάς και πολλά ακόμη!

Aπό τον τζόγο ώς την πυρηνική απειλή ..... Θεωρία παιγνίων


Μια σύγχρονη μαθηματική θεωρία μπορεί να αναλύσει κάθε είδος αναμέτρησης, από την ντάμα και το σκάκι μέχρι τον «τζόγο» ή έναν πυρηνικό πόλεμο, και να προβλέψει τον νικητή.

Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο εργαστήριο πειραμάτων. Πράγματι, για να επεξεργαστούν μια θεωρία, οι επιστήμονες συνήθως ξεκινούν παρατηρώντας τη φύση, στη συνέχεια αφαιρούν τα μη ουσιώδη στοιχεία και τέλος δοκιμάζουν να κάνουν προβλέψεις για αυτό που θα έπρεπε να συμβεί σε απόλυτα ελεγχόμενες πειραματικές συνθήκες. Αυτό έκανε ο Ισαάκ Νεύτων για να επεξεργαστεί τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης: παρατήρησε ότι τα σώματα πέφτουν, παράβλεψε την τριβή με τον αέρα και εφάρμοσε τις υποθέσεις του για την αμοιβαία έλξη ακόμα και στους πλανήτες. Η παρατήρηση των τροχιακών κινήσεών τους επιβεβαίωσε τους συλλογισμούς του.

«Ανθρώπινες» εξισώσεις

Ο Τζον Νας, τη δεκαετία του ’50, έκανε κάτι παρόμοιο δημιουργώντας ένα νέο μαθηματικό πεδίο που ονομάστηκε «θεωρία παιγνίων»: παρατήρησε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε διάφορες καταστάσεις, έφτιαξε ένα απλοποιημένο σχήμα των σχέσεων και των ενεργειών τους και επεξεργάστηκε κάποιες εξισώσεις που τις περιέγραφαν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν βέβαια ο μαθηματικός τύπος των ανθρώπινων σχέσεων, όμως αποδείχτηκε αρκετά σημαντικό ώστε να του χαρίσει το νόμπελ οικονομίας το 1994.

Το 2000 ο Κρις Φέργκιουσον κέρδισε το πρώτο βραβείο και 1,5 εκατομμύριο δολάρια, στο Poker World Series Champion στο Λας Βέγκας. Στο τουρνουά συμμετείχαν περίπου 500 παίκτες, όμως ο Φέργκιουσον, που είχε το παρατσούκλι «Ιησούς» λόγω των γενειάδας και των μακριών μαλλιών του, κατάφερε να τους νικήσει όλους, ακόμα και παίκτες πολύ πιο έμπειρους από εκείνον, χάρη στη θεωρία παιγνίων.

Η εποχή με τους παίκτες που είναι προικισμένοι μόνο με ταλέντο έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Για να νικήσει κάποιος στο πόκερ, εκτός από τα απαραίτητα χαρίσματα της πειθαρχίας και της υπομονής, πρέπει να έχει και μαθηματική ικανότητα, για να μπορεί να υπολογίζει τις επιπτώσεις κάθε κίνησης. Πράγματι, ο Φέργκιουσον ανέλυσε ένα μεγάλο αριθμό παρτίδων, για να επεξεργαστεί τη νικηφόρα στρατηγική του.

Βομβαρδίστε την ΕΣΣΔ!

«Αν παίζουν δύο, συμφέρει να μπλοφάρεις μόνο όταν έχεις τα χειρότερα χαρτιά, όχι όταν έχεις μέτρια». Αυτός ο κανόνας αναφέρεται στο βιβλίο Theory of Games and Economic Behaviour (1944) του μαθηματικού Τζον φον Νόιμαν και του οικονομολόγου Όσκαρ Μόργκενστερν, που συγκαταλέγονται τους θεμελιωτές της θεωρίας παιγνίων.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μείνει μόνο δύο παίκτες. Ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσω ενώ έχω τα χειρότερα χαρτιά είναι να μπλοφάρω. Αν περιμένω την κίνηση του αντίπαλου, θα χάσω, είτε αυτός ποντάρει είτε όχι.

Τον Φον Νόιμαν τον ενδιέφερε το πόκερ μόνο ως σημείο αφετηρίας για μια θεωρία που θα εξηγούσε κάθε είδος ανθρώπινης σχέσης, από την οικονομία ως τις σχέσεις των ζευγαριών. «Η ζωή είναι γεμάτη μπλόφες», υποστήριζε, «γεμάτη μικρές τακτικές παραπλάνησης: αυτό αποκρυπτογραφούν τα παιχνίδια της θεωρίας μου». Στόχος ομολογουμένως πολύ φιλόδοξος, ακόμα και γι’ αυτόν τον εκκεντρικό επιστήμονα που, όπως λέγεται, κατάφερνε να απομνημονεύσει μια σελίδα του τηλεφωνικού καταλόγου μέσα σε λίγα λεπτά. Όμως πολλά συμπεράσματα του Φον Νόιμαν ισχύουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό, παρ’ όλο που κάποια οδήγησαν σε παράδοξες προτάσεις. Για παράδειγμα, μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε μεγάλη ένταση ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ. Βασισμένος στη θεωρία παιγνίων, ο Φον Νόιμαν προέβλεψε ότι, όταν η Σοβιετική Ένωση κατασκεύαζε την ατομική βόμβα, θα ξεκινούσε ένας φρενήρης συναγωνισμός πυρηνικών εξοπλισμών. Για να αποφευχθεί αυτό το αδιέξοδο, ο Φον Νόιμαν πρότεινε μια δραστική λύση: να βομβαρδιστεί με πυρηνικά η ΕΣΣΔ για προληπτικούς λόγους. Ευτυχώς δεν εισακούστηκε.

Συνεργασία αντί ανταγωνισμού

Από αυτό το επεισόδιο μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι Φον Νόιμαν απέκλειε τη δυνατότητα συνεργασίας. Ωστόσο ο ίδιος έθεσε τη συνεργασία στους ακρογωνιαίους λίθους της θεωρίας του. Γνώριζε, πράγματι, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συνεργασία είναι επωφελής. Όπως σε μια σκηνή της ταινίας Ένας υπέροχος άνθρωπος που περιγράφει τη ζωή του μαθηματικού Τζον Νας: σε ένα μπαρ βρίσκονται τέσσερις φίλοι που διασκεδάζουν, ενώ ο Νας είναι απορροφημένος με τη δουλειά του. Η πόρτα ανοίγει και μπαίνουν πέντε κοπέλες, μια εντυπωσιακή ξανθιά και τέσσερις μελαχρινές. Οι τέσσερις φίλοι γοητεύονται από την ξανθιά και προκαλούν ο ένας τον άλλο για το ποιος θα καταφέρει να την κατακτήσει. Ο Νας όμως κάνει την εξής παρατήρηση: «Αν προσπαθήσετε όλοι να κατακτήσετε την ξανθιά, θα ακυρώσετε αμοιβαία τις προσπάθειές σας και στη συνέχεια, όταν θα συμβιβαστείτε με τις μελαχρινές, εκείνες θα σας απορρίψουν, γιατί καμιά γυναίκα δεν θέλει να αποτελεί τη δεύτερη επιλογή. Ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσετε είναι να δοκιμάσει καθένας με μια μελαχρινή και κανένας με την ξανθιά». Αυτή η ιστορία, παρ’ όλο που πλάστηκε στο μυαλό των σεναριογράφων της ταινίας και όχι του ίδιου του Νας, μας διδάσκει ότι το καλύτερο σύστημα δεν είναι πάντα αυτό στο οποίο καθένας αγωνίζεται για το ατομικό συμφέρον του.

Ποιος έχει το πάνω χέρι;

Όμως τα λεγόμενα «συνεργατικά παιχνίδια» είναι εξαιρετικά πολύπλοκα. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να καθορίσουμε ποιος από τους πολλούς μετόχους μιας εταιρείας έχει τον έλεγχο, γιατί οι πιθανές συμμαχίες καθιστούν απρόβλεπτη την κατάσταση.

Ας υποθέσουμε ότι το ελληνικό κράτος αποφασίζει να ιδιωτικοποιήσει μια εταιρεία και πρέπει να καθορίσει το ποσοστό που μπορεί να πουλήσει ώστε να συνεχίσει να έχει τον έλεγχό της. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι, κρατώντας το 51% των μετοχών, το κράτος παραμένει το αφεντικό. Αυτή η απόφαση είναι έξυπνη από οικονομική άποψη; Η απάντηση είναι όχι. Το κράτος μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας κρατώντας το 35% ή και ακόμα λιγότερο. Φυσικά χρειάζεται πολλή προσοχή, γιατί αν το κράτος κρατήσει το 35% και πουλήσει το υπόλοιπο 65% σε ένα μεγιστάνα, η εταιρεία δεν ανήκει πλέον στο ελληνικό κράτος αλλά στο μεγιστάνα. Αν θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο, πρέπει να φροντίσει ώστε οι υπόλοιπες μετοχές να καταλήξουν στα χέρια χιλιάδων μικρομετόχων.

Ο δείκτης του Σάπλεϊ

Ένα μέτρο για την ικανότητα ελέγχου ενός μετόχου στην εταιρεία είναι ο λεγόμενος «δείκτης ισχύος», που μπορεί να υπολογιστεί με πολλούς τρόπους. Ο πιο γνωστός είναι ο δείκτης του Σάπλεϊ, από το όνομα του εμπνευστή του, Λόιντ Στόγουελ Σάπλεϊ, συμφοιτητή του Νας στο Πρίνστον. Αυτός ο δείκτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το διαμερισμό των κερδών, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως ανάλογα με τον αριθμό των μετοχών που κατέχει κάθε μέτοχος. Ιδού ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: αν το 100% των μετοχών έχει μοιραστεί σε τέσσερις συνεταίρους που κατέχουν αντίστοιχα το 10%, το 20%, το 30% και το 40%, ο δείκτης του Σάπλεϊ προβλέπει ότι τα κέρδη θα διανεμηθούν ως εξής: 8,3%, 25%, 25%, και 41,6%.

Κάλλιο πέντε...

Σε κάποια παιχνίδια δεν προβλέπεται η συνεργασία, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί αυθόρμητα. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι το «δίλημμα του κατηγορούμενου»: δύο εγκληματίες ύποπτοι για τη συμμετοχή σε μια ληστεία συλλαμβάνονται και ανακρίνονται χωριστά. Ο ανακριτής λέει και στους δύο: «Γνωρίζουμε ότι είστε ένοχοι. Αν εσύ ομολογήσεις και ο συνεργός σου δεν ομολογήσει, θα είσαι ελεύθερος και ο φίλος σου θα εκτίσει ποινή δεκαετούς φυλάκισης. Αν όμως ομολογήσετε και οι δύο, θα μοιραστείτε την ποινή: 5 χρόνια έκαστος. Σε περίπτωση που δεν ομολογήσει κανείς σας, θα πάρετε το ελάχιστο, 1 χρόνο έκαστος. Σε πληροφορώ ότι ο συνεργάτης μου κάνει την ίδια κουβέντα με το συνεργό σου. Τι αποφάσισες να κάνεις;». Οι δύο παίκτες έχουν όλες τις πληροφορίες (το παιχνίδι είναι «πλήρους πληροφόρησης»), αλλά βρίσκονται χωριστά και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν (το παιχνίδι είναι «μη συνεργατικό»).

Για τα παιχνίδια αυτού του είδους ο Νας απέδειξε, εν έτει 1950, την ύπαρξη μιας ισορροπίας, δηλαδή ενός συνδυασμού «βέλτιστων» στρατηγικών. Στο δίλημμα του φυλακισμένου, η ισορροπία του Νας προβλέπει ότι θα ομολογήσουν και οι δύο. Πράγματι, ο κίνδυνος δεκαετούς φυλάκισης ξεπερνά το δυνητικό όφελος από τη φυλάκιση ενός μόνου χρόνου.

Τα αποτελέσματα αυτού του είδους μπορεί να μοιάζουν προφανή, όμως οι ίδιες τεχνικές υπολογισμού μπορούν να εφαρμοστούν σε καταστάσεις όλο και πιο πολύπλοκες, παρέχοντας λιγότερο προφανή αποτελέσματα.

Το δίλημμα του καφέ

Η θεωρία του Νας είναι εμπνευσμένη από ένα μαθηματικό μοντέλο του 1838 του Γάλλου οικονομολόγου Αντουάν Ογκιστέν Κουρνό, στο οποίο δύο εταιρείες αγωνίζονται για την κυριαρχία στο ίδιο κομμάτι της αγοράς.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύψει μια κατάσταση παρόμοια με το δίλημμα του κατηγορούμενου, όπως το εξής παράδειγμα: σε μια περιοχή υπάρχουν μόνο δύο καφετέριες και ο νόμος λέει ότι στην αρχή κάθε μήνα οι δύο ιδιοκτήτες πρέπει να ορίζουν την τιμή του καφέ για όλο τον προσεχή μήνα. Οι επιτρεπόμενες τιμές είναι μόνο δύο: 1 ευρώ και 1,5 ευρώ. Αν οι δυνητικοί πελάτες είναι πάντα οι ίδιοι, πόσο θα χρεώνουν τον καφέ οι δύο καφετέριες; Με την υψηλή ή τη χαμηλή τιμή; Οι δύο ιδιοκτήτες μπορούν να συμφωνήσουν και να κρατήσουν την τιμή στο 1,5 ευρώ. Οι πελάτες θα μοιραστούν δίκαια και στις δύο καφετέριες. Όμως αν ένας από τους δύο χαμηλώσει την τιμή, θα «κλέψει» πελάτες του άλλου και συνεπώς θα κερδίζει περισσότερα. Όπως στο προηγούμενο δίλημμα, οι παίκτες τείνουν να «προδίδουν» ο ένας τον άλλο. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα δύο παιχνίδια είναι ότι το «δίλημμα του καφέ» επαναλαμβάνεται, άρα μπορεί να προκύψει η συνεργασία.

Αν κάποιος από τους δύο προδώσει τον άλλο, πρέπει να περιμένει ότι στο μέλλον ο αντίπαλός του θα κάνει το ίδιο. Είναι λοιπόν πιθανό να κρατήσουν και οι δύο την τιμή στο 1,5 ευρώ σχηματίζοντας ένα «καρτέλ» ακόμα και χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία. Αυτό εξηγεί γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους ελέγχους αντιτράστ να αποδείξουν την ύπαρξη των «καρτέλ»: μπορεί να υπάρχει σύμπραξη ανάμεσα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα ακόμα και χωρίς συγκεκριμένες μυστικές συμφωνίες.

Τριψήφιο κόλπο

Μια συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία, κατά τη διάρκεια ενός μη συνεργατικού παιχνιδιού, αναπτύχθηκε μια μορφή συνεργασίας είναι οι πλειστηριασμοί συχνοτήτων τηλεφωνίας που προκηρύσσονταν στις ΗΠΑ από το 1994. Αρχικά όλα έβαιναν καλώς, αλλά το 1997 κάτι άλλαξε. Εκείνη τη χρονιά το αμερικανικό κράτος κέρδισε από τις πωλήσεις των συχνοτήτων μόλις το 1% του ποσού που είχε προβλέψει: σαν να λέμε ότι βγάζοντας ένα σπίτι σε πλειστηριασμό θα κέρδιζε κάποιος 5.000 ευρώ αντί για 500.000. Αν οι εταιρείες που πλειοδοτούσαν συναγωνίζονταν η μία την άλλη σε κάθε συχνότητα χωριστά, θα ανέβαζαν πολύ τη ζήτηση και συνεπώς θα η τελική τιμή θα ήταν πολύ ακριβή. Άρχισαν λοιπόν να ανταλλάσσουν σινιάλα με ένα ευφυές σύστημα που οι διοργανωτές της δημοπρασίας δεν είχαν προβλέψει: για τις εταιρείες που συμμετείχαν στη δημοπρασία δεν είχε μεγάλη διαφορά να ξοδέψουν 1.537.000 δολάρια ή 1.537.385… όμως η δεύτερη προσφορά περιείχε ένα μήνυμα προς τους άλλους, το οποίο αναφερόταν στη συχνότητα που προτιμούσε αυτός που έκανε την προσφορά. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κώδικα, οι συμμετέχοντας στη δημοπρασία κατάφεραν να συμφωνήσουν χωρίς ποτέ να συναντηθούν.

Μετά από λίγα χρόνια όμως, μια άλλη δημοπρασία για δικαιώματα κινητής τηλεφωνίας που έγινε στην Αγγλία οργανώθηκε από ειδικούς στη θεωρία παιγνίων, οι οποίοι εμπόδισαν αυτές τις παράνομες συνεννοήσεις: η προσφορά στρογγυλοποιούνταν εξαλείφοντας τα τρία τελευταία ψηφία, άρα τα 1.537.385 δολάρια γίνονταν 1.537.000. Ξέσπασε έτσι το αντίθετο αποτέλεσμα: καθώς ανέβαιναν οι προσφορές, οι συμμετέχοντες πείθονταν αμοιβαία για την αξία των δημοπρατούμενων αδειών και ανέβαζαν την προσφορά. Αυτό το σοβαρότατο «παιχνίδι» μας διδάσκει ότι, για να έχει όφελος ο δημοπράτης σε έναν πλειστηριασμό, πρέπει να εμποδίσει τη συνεργασία, διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί σε ένα παιχνίδι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχε διοργανώσει.

Ασφαλιστικές δικλείδες

Μια παρόμοια οικονομική συναλλαγή είναι η πώληση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Εδώ όμως οι δύο πρωταγωνιστές (ο πωλητής και ο αγοραστής) έχουν διαφορετικό βαθμό πληροφόρησης. Ενώ ο πωλητής γνωρίζει πλήρως τα προτερήματα και τα ελαττώματα του εμπορεύματός του, ο αγοραστής δεν μπορεί παρά να έχει μια ανακριβή ιδέα. Γι’ αυτό, αν πραγματοποιηθεί η πώληση, ο πωλητής κερδίζει περισσότερα από την πραγματική αξία του αυτοκινήτου, ενώ ο αγοραστής πάντα χάνει κάτι. Μια αγορά με αυτούς τους «κανόνες» δε θα είχε λόγο ύπαρξης: για να λειτουργήσει, κάθε αγοραστής θα έπρεπε να έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Η συναλλαγή του παραδείγματος ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία καταστάσεων στις οποίες ένας από τους δύο πρωταγωνιστές διαθέτει περισσότερες πληροφορίες από τον άλλο. Χάρη στην ανάλυση αυτών των προβλημάτων, ο Τζ. A. Άκερλοφ, ο Μάικλ Σπενς και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς κέρδισαν το βραβείο νόμπελ οικονομίας το 2001. Τα προβλήματα που ονομάζονται «πλήρους πληροφόρησης» είναι πολύ κοινά και συνεπώς πολύ σημαντικά. Η πώληση ενός οποιουδήποτε καταναλωτικού προϊόντος είναι ένα από αυτά. Πόσο θα αντέξει το κινητό που αγοράσαμε; Είναι φτιαγμένο με ποιοτικά ή φτηνά υλικά; Τη στιγμή της αγοράς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Γι’ αυτό υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως η εγγύηση και το δικαίωμα επιστροφής, που καθησυχάζουν τον καταναλωτή για την πραγματική αξία του προϊόντος.

Υπολογισμός της «ωφέλειας»

Στα παιχνίδια όπου μπορεί να καθοριστεί η «ωφέλεια» κάθε παίκτη μπορούν να βρεθούν πολύ συγκεκριμένες λύσεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι η διαπραγμάτευση, την οποία μελέτησε ο Νας το 1950: δύο άτομα πρέπει να μοιραστούν ένα χρηματικό ποσό, ο ένας είναι πλούσιος ενώ ο άλλος όχι. Ενώ ο φτωχός, λόγω ανάγκης, θα ικανοποιηθεί ακόμα και με λίγα, ο πλούσιος, λόγω ισχύος, θα ευχαριστηθεί μόνο με πολλά χρήματα. Αυτό το μοντέλο οδηγεί σε ένα άνισο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που έλυσε ο Νας, αν το ποσό είναι 500 ευρώ, ο πλούσιος θα πάρει 310 ενώ ο φτωχός μόλις 190. Ο Νας λαμβάνει υπόψη ένα θεμελιώδη παράγοντα: τα πράγματα, ακόμα και το χρήμα, έχουν διαφορετική αξία για κάθε άτομο και αυτό επηρεάζει το παιχνίδι.

Αυτό το συμπέρασμα μπορεί να μοιάζει κυνικό, όμως η ίδια θεωρία μπορεί να εκφράσει συναισθήματα αγάπης, αλτρουισμού και φιλανθρωπίας. Ένα παράδειγμα είναι το παρακάτω. Ένας πατέρας παίζει μουτζούρη με το μικρό γιο του και οι κανόνες είναι απλοί: χάνει όποιος μείνει στο τέλος με το μουτζούρη. Αν το παιδί με κάποιον τρόπο δώσει στο γονέα του να καταλάβει ποιο χαρτί είναι ο μουτζούρης, παρ’ όλο που οι κανόνες προβλέπουν ότι χάνει αυτός που μένει με το μουτζούρη, ο πατέρας και πάλι θα το πάρει. Γιατί σε αυτή την περίπτωση η ωφέλειά του δεν είναι τόσο να νικήσει ο ίδιος όσο να δει το παιδί ευχαριστημένο. Ο αλτρουισμός των παικτών είναι ένα στοιχείο του παιχνιδιού και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη προκειμένου η θεωρία να περιγράψει, έστω και τμηματικά, τη ζωή.
focus

Κακάο, Σοκολάτα και ...Υγεία


Είναι δικαιολογημένος ο έρωτας μας ως προς αυτή την τροφή;

Η ιστορία της σοκολάτας
Το κακάο και η σοκολάτα προέρχονται από το κακαόδεντρο, το οποίο αρχικά εμφανίστηκε στη Νότια Αμερική. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κακάο 1400 χρόνια πριν. Η πρώτη ονομασία του κακάο ως Theobroma δόθηκε από τον Σουηδό βοτανολόγο Linnaeus και ουσιαστικά σημαίνει η τροφή των θεών. Στη συνέχεια ονομάστηκε κακάο kawkaw από τη φυλή των Μάγια και η τροφή αυτή είχε υψηλή αξία και καταναλωνόταν από ευγενείς, καθότι είχε υψηλό κόστος.
Το κακάο ήρθε στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία τον 16ο αιώνα, όπου μετονομάστηκε σοκολάτα λόγω της πρόσμιξής του με ζάχαρη και της κατανάλωσής του ως ρόφημα.
Η πρώτη στερεά μορφή της σοκολάτας παρασκευάστηκε στην Μεγάλη Βρετανία και ειδικότερα στην Αγγλία τον 19ο αιώνα.

Τα θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας και η επίδραση της στην υγεία.
Όπως βλέπουμε στον πίνακα η σοκολάτα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος. Πέρα από τα βασικά αυτά θρεπτικά συστατικά, το κακάο και η σοκολάτα μας παρέχουν πληθώρα μεταλλικών στοιχείων, όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, ανάλογα με την προέλευση του κακάο και την επεξεργασία του.

Πίνακας: Τα κύρια θρεπτικά συστατικά της σοκολάτας.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
ΑΝΑ 100 γρ.
ΛΙΠΟΣ
ΑΝΑ 100 γρ.
ΠΡΩΤΕΪΝΗ
ΑΝΑ 100 γρ.
Μαύρη Σοκολάτα
63.5 γρ.
28 γρ.
5 γρ.
Σοκολάτα γάλακτος
56.9 γρ.
30.7 γρ.
7.7 γρ.
Λευκή Σοκολάτα
58.9 γρ.
30.9 γρ.
8 γρ.

Επίσης, άλλο ένα συστατικό της σοκολάτας είναι η καφεϊνη, η οποία περιέχεται στη σοκολάτα σε μικρότερο βαθμό, συγκριτικά με τον καφέ. Αν αναλογιστούμε πως 40 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος μας παρέχουν 10mg καφεϊνης, αναλογικά με 1 κούπα στιγμιαίου καφέ που μας προσδίδει 60 mg καφεϊνης.
Τέλος, άλλο ένα βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδοτικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στο τσάι και στο κόκκινο κρασί, και μας προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την εμφάνιση καρκίνου.

Πρόσφατες έρευνες σε υγιή άτομα έχουν παρουσιάσει ότι η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας προστατεύει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Επίσης μειώνει την πίεση και βοηθά τη δράση της ινσουλίνης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα λόγω των φλαβονοειδών ουσιών του κακάο.

Τελικά η σοκολάτα μας παχαίνει;
Και όμως, δεν είναι η ίδια η σοκολάτα που μας παχαίνει, αλλά η συνολική πρόσληψη θερμίδων και ειδικότερα λίπους στη διατροφή μας, όπως και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και άσκησης, που μας οδηγεί στην παχυσαρκία.
Μια ισορροπημένη διατροφή, όπου τίποτα δεν είναι απαγορευμένο, αλλά όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται ισορροπημένα, μαζί με καθημερινή δραστηριότητα μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας. Όσον αφορά τη σωματική και ψυχική μας υγεία, η μέτρια κατανάλωση κακάο και σοκολάτας μας αποτρέπει από την υπερκατανάλωση λόγω περιορισμού, βοηθώντας μας να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου. Ας απολαύσουμε λοιπόν χωρίς τύψεις αυτό, το αγαπημένο σε όλους μας, τρόφιμο μέσα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αξιοποιώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ηλεκτρονική πένα

Σύντομα θα στέλνετε μηνύματα, σκίτσα και εικόνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιώντας μόνο ένα στυλό κι ένα κομμάτι χαρτί. Η ελβετική εταιρεία Anoto παρουσίασε πρόσφατα ένα σύστημα για να μεταφέρετε ό,τι γράφετε σε συσκευές όπως τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές ή οι ηλεκτρονικές ατζέντες. Το κλειδί της επιτυχίας κρατάει το γνωστό Bluetooth, το σύστημα επικοινωνίας χωρίς καλώδια. Βασικό εξάρτημα είναι ένα ειδικό στυλό, το οποίο εκτός από μελάνι περιλαμβάνει μια ψηφιακή μικροκάμερα. Όταν το χρησιμοποιείτε τα δεδομένα αναλύονται από έναν επεξεργαστή εικόνας και μεταδίδονται με ράδιο. Έτσι αν θέλετε να στείλετε ένα e-mail, αρκεί να σημειώσετε προσεκτικά σ’ ένα χαρτί τη διεύθυνση του παραλήπτη. Στη συνέχεια τσεκάρετε το τετράγωνο με την ένδειξη "αποστολή" κι αυτό ήταν. Το μήνυμα μεταδίδεται μέσω κινητού τηλεφώνου σ’ έναν ειδικό διακομιστή στο Ιντερνέτ κι από εκεί στον παραλήπτη.

Λύση από το παρελθόν

Πράσινο κοβαλτίου σε σκόνη

Μια χρωστική ουσία που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες τον 18ο αιώνα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για πιο αποδοτικούς και γρήγορους υπολογιστές. Το πράσινο κοβαλτίου, όπως ονομάζεται, δοκιμάστηκε από μία αμερικανική ερευνητική ομάδα που πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές που χρησιμοποιούν τεχνολογία «spintronic».

Το πράσινο κοβαλτίου μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην κατασκευή συσκευών «spintronic», καθώς απαιτεί θερμοκρασία δωματίου σε αντίθεση με άλλα υλικά τα οποία πρέπει να ψυχθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αναπτύξουμε υλικά τα οποία μπορούν να επιτελέσουν τέτοιου είδους λειτουργίες σε πρακτικές θερμοκρασίες και όχι σε κρυογονικές», τονίζει ο Daniel Gamelin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ και μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Η ημιδιαφανής χρωστική ουσία, γνωστή και ως πράσινο του Rinmann, αποτελεί ένα μείγμα οξειδίου του ψευδάργυρου και κοβαλτίου. Δημιουργήθηκε από τον Σουηδό χημικό Sven Rinmann το 1780. Η βαφή δεν έγινε ποτέ δημοφιλής στους ζωγράφους καθώς ήταν ακριβή και δημιουργούσε σχετικά αδύναμα χρώματα. Ωστόσο το υλικό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στις συσκευές «spintronic» χάρη στις μαγνητικές του ιδιότητες.

Η συμβατική ηλεκτρονική βασίζεται στην κίνηση και συσσώρευση των ηλεκτρονίων για να πραγματοποιήσει υπολογισμούς ή να αποθηκεύσει δεδομένα. Αντιθέτως, η τεχνολογία «spintronic» χρησιμοποιεί το σπιν των ηλεκτρονίων –ανιχνεύεται ως αδύναμη μαγνητική δύναμη- για να αυξήσει την υπολογιστική δύναμη μίας συσκευής.

Ένας από τους στόχους είναι να αναπτυχθεί ένας ημιαγωγός που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τον μαγνητισμό των ηλεκτρονίων. Ο ημιαγωγός πρέπει να μαγνητίζεται και να παραμένει σταθερός σε θερμοκρασία δωματίου, προκειμένου να δημιουργηθεί μία πρακτική συσκευή. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουν ένα τέτοιο υλικό είναι να ενσωματώσουν ένα μαγνητικό στοιχείο σε ένα παραδοσιακό ημιαγωγό όπως είναι η σιλικόνη.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες απόπειρες είχαν δείξει χρήσιμες spintronic ιδιότητες μόνο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, περίπου -200ο C. Το πράσινο κοβαλτίου, όμως, φαίνεται ότι δουλεύει σε κανονικές συνθήκες. «Η καινοτομία με τα υλικά που δοκιμάσαμε είναι ότι επιδεικνύουν μαγνητικές ιδιότητες σε θερμοκρασία δωματίου», δήλωσε ο καθηγητής Gamelin.

Ωστόσο, η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμα στάδια. «Το επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτά τα υλικά να συνδεθούν με ημιαγωγούς από σιλικόνη»

Η χαρά του DJ

touchtable.jpg

Το βινύλιο έχει χάσει εδώ και καιρό τη μάχη της δημοτικότητας, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία αποδείχθηκε αμείλικτη με τα αναλογικά μέσα. Οι DJs, πάντως, επιμένουν ότι το πικάπ είναι ανώτερο, καθώς δίνει απεριόριστες δυνατότητες για χειροκίνητες παρεμβάσεις στα τραγούδια. Κάποια στιγμή, όμως, ακόμα κι αυτό το φρούριο θα έπεφτε. Το νέο gadget της Yanko φέρνει ένα ολόκληρο πικάπ στην τσέπη σας.

Το PMP που βλέπετε έχει design που παραπέμπει σε μικρογραφία πικάπ. Βέβαια, είναι τόσο μικρό που αρκεί ένα δάκτυλο για να βγάλετε αυτούς τους ήχους του βινυλίου. Όπως έχετε ήδη καταλάβει, η επιφάνειά του διαθέτει αισθητήρα αφής που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις σας και τις μεταφράζει σε ηχητικά εφέ.

Το Touchtable περιλαμβάνει επίσης και κάποια περιφερειακά πλήκτρα για ακόμα πιο πλούσια αποτελέσματα. Πολύ θα θέλαμε να του κάνουμε ένα test drive...

Πηγή: Yanko

ΤΑΞΙΔΙ Λέρος

Καταπράσινο νησί, με πεντακάθαρες παραλίες και πολλά ενδιαφέροντα να δείτε και να απολαύσετε.

Θα φτάσετε στο Λακκί, γεμάτο με καταπράσινα πάρκα και υπέροχα κτίρια που χτίστηκαν από τους Ιταλούς. Ακριβώς στο λιμάνι βρίσκονται δύο συμβολικά μνημεία, το ένα για να θυμίζει τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» και το άλλο για τα θύματα του πολέμου.

Γνωριμία με το νησί
Δείτε την εκκλησία του Αϊ -Γιάννη του Θεολόγου και τα όμορφα εκκλησάκια στην είσοδο του κόλπου και συνεχίστε νότια για να γνωρίσετε τον Ξηρόκαμπο. Κατεβείτε την πέτρινη σκάλα που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, χτισμένο σε μία σχισμή του βράχου δίπλα στη θάλασσα. Επισκεφτείτε έπειτα τους τρεις -ενωμένους πλέον- οικισμούς του νησιού: Πλάτανο, Αγία Μαρίνα και Παντέλι. Στην είσοδο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το Μπούρτζι. Η πόλη κοσμείται από θαυμάσια αρχοντικά, ενώ αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και στο αρχαιολογικό μουσείο.
Περάστε από τον παλαιοχριστιανικό ναό με τα αξιόλογα ψηφιδωτά και δείτε τον Αλευρόμυλο, ένα από τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από τον Πλάτανο θα ανεβείτε τα 300 σκαλιά που βγάζουν στο Κάστρο, το οποίο ανοικοδομήθηκε από Ιωαννίτες ιππότες. Η θέα από κει πάνω είναι μοναδική! Στο εσωτερικό του Κάστρου σώζεται το μοναστήρι της Κυράς, με όμορφες τοιχογραφίες, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και μια βυζαντινή εκκλησιαστική συλλογή.
Θαυμάστε επίσης τα απίθανα αρχοντικά που στολίζουν τον Πλάτανο, όπως εκείνα του Κανδιόγλου, με αντικείμενα του περασμένου αιώνα και του Αντωνέλλου. Γνωρίστε μετά το Παντέλι και τα καταπράσινα Αλιντα. Δείτε τα δύο γραφικά μοναστήρια, την εκκλησία της Παναγίας της Γουρλομάτας και απαραιτήτως, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά της χώρας μας, τον Πύργο του Μπελένη. Τέλος, στο Παρθένι δείτε την εκκλησία της Αγίας Κιούρας, που έχει αγιογραφηθεί από τους πολιτικούς κρατουμένους.

Κολύμπι
Στο Λακκί να κολυμπήσετε στις αμμουδιές Κουλούκι και Μερικιά, στην Αγία Μαρίνα στις Πλάκες, στο Παντέλι και στο Βρωμόλιθο. Από τα Αλιντα να πάτε στο Κριθώνι, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις Γούρνες, στο Διαλισκάρι και στην Κόκκαλη. Επισκεφτείτε ακόμη το Δρυμώνα. Στην παραλία του Κρυφού θα δείτε μια όμορφη σπηλιά, ενώ στο Παρθένι είναι υπέροχες οι παραλίες του Αγίου Στεφάνου, του Μπελεφούτη και της Ρήνας.

Δείτε οπωσδήποτε
Βρείτε ένα καΐκι και κάντε το γύρο του νησιού για να ανακαλύψετε μοναδικές παραλίες και άλλες ομορφιές.

Πού και τι θα φάτε
Ζητήστε να σας φέρουν χταπόδι στη θράκα, ψάρια μαρινάτα με δενδρολίβανο, μυζήθρα και διασόγαλο, ποτό που μοιάζει με σουμάδα. Δοκιμάστε ακόμη «φούσκες» και αχινούς. Στο Λακκί καθίστε στο Πέτρινο και στο Κουλούκι. Στο Κριθώνι να φάτε στη Λητώ, τις Εσπερίδες και την Τσιάγκρα. Στην Αγία Μαρίνα προτιμήστε το Νερόμυλο και τα Κιούπια. Αν βρεθείτε στο Παντέλι επισκεφτείτε τον Ζορμπά και την Ψαροπούλα. Στα Αλιντα σας περιμένει το Στέκι. Για επιδόρπιο αναζητήστε τα φρούτα γκαβάφες και τα ντόπια γλυκά πουγκάκια.

Πού θα διασκεδάσετε
Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται στην Αγία Μαρίνα. Να πάτε στο Αποθήκη και στο Μελτέμι. Στο Λακκί περάστε από το Γλάρο και το Φοίνικα. Στις αρχές Αυγούστου γίνονται τα Μπουλαφέντεια.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Αγοράστε είδη λαϊκής τέχνης, σερβίτσια και κεραμικά, ψωνίστε μυζήθρα, σουμάδα, μέλι, ποτά και παξιμάδια εφτάζυμα.

Πληροφορίες
Μετάβαση:
Με το πλοίο από τον Πειραιά το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες. Με ταχύπλοο λιγότερο. (Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.: 210-4226000, Πρακτορεία, τηλ.: 210-4124800 και 210-4121172). Μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο (Ο.Α. τηλ.: 210-9666666).
Διαμονή: Ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα που ξεχωρίζει είναι το Crithoni's Paradise (τηλ.: 25120-2) στο Κριθώνι με πολλές ανέσεις και φιλικές τιμές. Στα Αλιντα μπορείτε να μείνετε στον ξενώνα Αρχοντικό Αγγέλου (τηλ.: 22749), στο Αλιντα (τηλ.: 23266), στο Μαλέας Μπιτς (τηλ.: 23306). Μια καλή λύση είναι και τα μπανγκαλόου του Marilen (τηλ.: 24100), το Νεφέλη (τηλ.: 24001) και το Ουτοπία (τηλ.: 24344). Στην Αγία Μαρίνα μείνετε στο Βίγλα (τηλ.: 24083). Στο Λακκί μπορείτε να επιλέξετε το Αρτεμις (τηλ.: 22416) ή να νοικιάσετε επιπλωμένες βίλες, όπως η Λητώ (τηλ.: 23535). Αν προτιμάτε το κάμπινγκ, υπάρχει στον Ξηρόκαμπο το Λέρος Κάμπινγκ (τηλ.: 23367).

Χρήσιμα:
Αυτόματο: 22470.
Δημαρχείο: 23711.
Λιμεναρχείο: 22224.
Aστυνομία: 22223.

10 απλές συμβουλές για να αποφύγετε τις καούρες


 • Οι καούρες οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα, δηλαδή της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομαχιού και του οισοφάγου, η οποία κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτή», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, εν αντιθέσει με αυτόν του στομαχιού, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο. Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις καούρες; Ακολουθήστε τις 10 συμβουλές που ακολουθούν.

  1. Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό: Η νικοτίνη του τσιγάρου έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

  2. Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί ή μετά το φαγητό: Τα αεριούχα ποτά έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

  3. Μη φορτώνετε το στομάχι σας: η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα - όσο αυτό σας είναι δυνατό τις γιορτινές μέρες!

  4. Με μέτρο το αλκοόλ: το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα διευκολύνοντας την παλινδρόμηση του στομάχου.

  5. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό διευκολύνεται η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται μηχανικά η παλινδρόμηση.

  6. Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα: μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την ώθηση του περιεχομένου του στομάχου προς τα κάτω (προς το έντερο), καθώς και την πέψη.

  7. Ελέγξτε το βάρος σας: Το περιττό βάρος, ιδίως όταν συσσωρεύεται στον κορμό, πιέζει το στομάχι διευκολύνοντας την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες. Επίσης οι υπέρβαροι τείνουν να έχουν πιο χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα και να ταλαιπωρούνται έως και 2-3 φορές συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

  8. Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν: ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στην χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά εντούτοις οι ειδικοί επισημαίνουν ορισμένους από τους «συνήθεις υπόπτους»: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και πικάντικα φαγητά. Συνιστάται μάλιστα να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σας ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

  9. Φοράτε χαλαρά ρούχα: τα ρούχα που πιέζουν πολύ την κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

  10. Αποφύγετε τα φάρμακα που ερεθίζουν το στομάχι: η ασπιρίνη καθώς και τα υπόλοιπα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βλάψουν τον γαστρικό βλεννογόνο και συνιστάται να τα αποφεύγετε εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι.

  Νίκος Βιάζης

  Γαστρεντερολόγος

  Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός»

Έβαλε Μια Αρκούδα ως Κουμπάρο στο Γάμο του

Είναι δύσκολο να εντυπωσιάσεις σε ένα γάμο περισσότερο από τη νύφη, στην περίπτωση όμως που είσαι αρκούδα τότε τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Ο Προύτους κατάφερε να κλέψει λίγη από τη λάμψη της γνωστής ηθοποιού Missi Pyle, αφού ο μέλλον σύζυγος της, κάλεσε τον τεράστιο αρκούδο στην γαμήλια τους τελετή.

Έχοντας αναλάβει τη φροντίδα του αρκούδου υιοθετώντας το από ένα καταφύγιο ζώων, δεν θα μπορούσε να σκεφτεί καλύτερο κουμπάρο στο γάμο του εκτός από το ίδιο το ζώο αφού πλέον η σχέση του με το 2.3 μέτρων ζώο είναι αρκετά ιδιαίτερη.

«Πηγαίνουμε μαζί βόλτα, κολυμπάμε μαζί, ακόμη έχω αρχίσει να του μαθαίνω πώς να ψαρεύει», δήλωσε ο Κ. Άντερσον.

Νιώθω περίπου σαν να είμαι ο πατέρας του, όμως στην πραγματικότητα περισσότερο είμαι σαν ένας καλός του φίλος. Ο Προύτους συναναστρέφεται με τους ανθρώπους πολύ διαφορετικά απ’ ότι άλλες αρκούδες γιατί είναι πολύ έξυπνος και συναισθηματικός.

Η αρκούδα γεννήθηκε το 2002 σε καταφύγιο άγριων ζώων, έτσι το να αφέθη ελεύθερο στην άγρια φύση θα ήταν αρκετά επικίνδυνο να επιζήσει στο νέο περιβάλλον.

Έτσι ο Κ. Άντερσον που δούλευε εκεί, αποφάσισε προσωπικά να αναλάβει τη φροντίδα του.

Ακόμη και την 36-χρονη σύζυγο του τη γνώρισε μέσω της αρκούδας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Pretty Ugly People» όπου και λάμβανε μέρος το ζώο.

«Η επαφή μου μαζί του πραγματικά μου άλλαξε τη ζωή», δήλωσε ο Κ. Άντερσον.

Έρχεται το ελαστικό νερό (!)

elasticwater.jpg

Αν σας ζητήσουμε να μαντέψετε σε ποια χώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν ελαστικό νερό, ποια είναι η πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό; Μα φυσικά η Ιαπωνία! Μια ομάδα ερευνητών στη χώρα της διαρκούς παράκρουσης κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα ύλη, η οποία είναι ουσιαστικά νερό με συγκεκριμένο σχήμα.

Το νέο υλικό αποτελείται κατά 95% από νερό, στο οποίο έχει προστεθεί ελάχιστος πηλός και μια οργανική ουσία αγνώστων λοιπών στοιχείων. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας ζελές, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στην ιατρική και συγκεκριμένα στη συγκόλληση ιστών.

Το επόμενο βήμα είναι να αξιοποιηθεί στην κατασκευή πλαστικών. Το πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπάρχοντα πλαστικά είναι το νέο υλικό δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον. Δεν είναι και μικρό πράγμα, αν αναλογιστεί κανείς τους τόνους πλαστικών που βλάπτουν το περιβάλλον κάθε μέρα.

Πηγή: Akihabara

Ρεσιταλ σε μι μαν-τζορε

USB 3.0 μόνο με 20 ευρώ!

usb30.jpg

Η τεχνολογία USB θα μας κάνει παρέα για πολλά χρόνια ακόμα. Το γνωστό σε όλους μας USB 2.0 αναμένεται να αντικατασταθεί σύντομα από την έκδοση 3.0, η οποία πολλαπλασιάζει τις ταχύτητες και ουσιαστικά μηδενίζει την αναμονή για την πλειονότητα των μεταφορών - εκτός βέβαια κι αν μεταφέρετε πολλά gigabytes, οπότε θα χρειαστεί να περιμένετε 1-2 λεπτά. Η Asus μπαίνει στο χορό του USB 3.0 με την κάρτα U3S6.

Πρόκειται για μια εσωτερική κάρτα που περιλαμβάνει 2 ports USB 3.0 και δύο SATA 6.0. Πάντως, μη σπεύσετε να την αγοράσετε πριν ελέγξετε τη μητρική κάρτα του υπολογιστή σας. Η U3S6 μπαίνει σε slot PCI-E, αυτό δηλαδή που χρησιμοποιεί και η κάρτα γραφικών σας. Συνεπώς, θα πρέπει η μητρική σας να έχει τουλάχιστον δύο PCI-E slots.

Η τιμή της κάρτας είναι εντυπωσιακή: μόνο 20 ευρώ! Ωραία, το μόνο που απομένει τώρα είναι να κυκλοφορήσουν και μερικές συσκευές που να υποστηρίζουν USB 3.0 για να βρει θέση στο PC σας αυτή η κάρτα...

Πηγή: crunchgear

Φυτά v.s. ρύπανσης


"Ασπίδα" κατά της ρύπανσης αποτελούν ορισμένα διακοσμητικά φυτά, όπως προέκυψε έπειτα από 2ετή έρευνα της NASA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα φυτά αυτά απορροφούν τοξικές ουσίες με το "στόμα" που έχουν στα φύλλα τους και προέρχονται π.χ. από μπογιές, προϊόντα καθαρισμού, μοκέτες, ηλεκτρικές συσκευές, πλαστικά και τον καπνό του τσιγάρου.

Στο πείραμά τους, έβαλαν κάθε είδος φυτού σε σφραγισμένο θάλαμο και εισήγαγαν χημικά.

Όπως αποδείχθηκε, το φυλλόδεντρο, ο κισσός και ο χρυσός πόθος "πολεμούν" την φορμαλδεύδη, η ζέρμπερα και το χρυσάνθεμο απομακρύνουν το βενζόλιο, ενώ εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της δράκαινας και του σπαθίφυλλου.

Το σημειωματάριο της νέας εποχής

led-pad.jpg

Αν είστε από τους τύπους που χρειάζονται πάντα μια μικρή υπενθύμιση για τα πράγματα που πρέπει να κάνουν, τότε είναι βέβαιο ότι χρειάζεστε ένα σημειωματάριο. Όχι, όμως, ένα οποιοδήποτε σημειωματάριο. Καλά τα μπλοκάκια και τα post-it, αλλά η εποχή του χαρτιού έχει περάσει. Καιρός, λοιπόν, για ένα ψηφιακό σημειωματάριο, το οποίο συν τοις άλλοις θα σας κάνει να φαίνεστε πολύ cool.

Το mini gadget που βλέπετε έχει οθόνη LED και είναι έτοιμο να δεχτεί τις σημειώσεις σας από τη γραφίδα που το συνοδεύει. Το πιο ωραίο είναι ότι η οθόνη σβήνει με ένα πανί ή χαρτομάντιλο, σαν να καθαρίζατε έναν μικροσκοπικό μαυροπίνακα.

Το βάρος του είναι 200 γραμμάρια και το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει είναι 3 μπαταρίες ΑΑ. Η τιμή του είναι μόλις 13 ευρώ.

Πηγή: Gadhet4all

Φωτογραφική μηχανή με 158 φακούς

158lens.jpg

Ο καθηγητής Ishino Youzirou από τη μακρινή Ιαπωνία αποφάσισε να φτιάξει μια νέα υπερ-κάμερα για να τη χρησιμοποιήσει σε ερευνητικά προγράμματα. Ο καινοτόμος Ιάπων ενδιαφέρεται για τη φωτογράφηση στις τρεις διαστάσεις, αλλά ήθελα το κάτι παραπάνω σε σχέση με αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές λύσεις. Έτσι, έφτιαξε μια φωτογραφική μηχανή που διαθέτει όχι δύο, όχι τρεις, αλλά 158 φακούς για να αιχμαλωτίζουν τα στιγμιότυπα.

Ο κ. Youzirou στρίμωξε όλους αυτούς του φακούς σε ένα αλουμινένιο τόξο με πάχος 7,2 εκατοστά και διάμετρο 47 εκατοστά. Η πρώτη αποστολή της νέας εφεύρεσης είναι να καταγράψει τρισδιάστατες εικόνες από ακανόνιστες φλόγες, τις οποίες μετά θα μελετήσουν οι επιστήμονες. Μη μας ρωτήσετε τι ακριβώς ψάχνουν, δεν έχουμε ιδέα.

Φυσικά, 158 φακοί σε μία μηχανή δεν είναι μικρό πράγμα και η ευρεσιτεχνία του κ. Youzirou έχει ήδη μπει στο Βιβλίο Γκίνες.

Πηγή: msn japan

Ένα remote με οθόνη αφής

e5500.jpg

Μια φορά κι έναν καιρό, τα remote controls ήταν ορθογώνια, βαριά και δύσχρηστα. Η πρόοδος της τεχνολογίας έφερε περισσότερες συσκευές με καλύτερα τηλεχειριστήρια, αλλά αυτό είχε και την αρνητική του πλευρά. Το μέσο νοικοκυριό βρέθηκε ξαφνικά με τρία, τέσσερα ή και πέντε remotes, οπότε η κατάσταση άρχισε να περιπλέκεται. Η έλευση των universal remote controls έλυσε το πρόβλημα, καθώς όλες οι συσκευές δέχονται πλέον εντολές από ένα χειριστήριο. Οπότε φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής; Μάλλον όχι...

Η SilverPAC πήρε ένα universal remote και το έντυσε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Αντί για ένα βαρετό ορθογώνιο μαραφέτι με κουμπάκια, η εταιρεία πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα ένα remote με οθόνη αφής. Το evolution 5500 διαθέτει τεχνολογία Windows SideShow και touchscreen με διαγώνιο 4.3 ιντσών.

Πιο αναλυτικά, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

 • 4.3” Touch Color LCD (480 x 272)
 • ARM9 Processor
 • 1 GB Flash
 • 256 MB SDRAM
 • Built in Speaker
 • Built in Microphone
 • 3 Axis Motion Sensor
 • Ambient Light Sensor
 • Capacitive Buttons
 • Windows Embedded CE 6.0 R2
 • Microsoft Windows SideShow
 • Microsoft Media Center
 • Supporting 100 Devices
 • Activity & Learning Function
 • Rechargeable 3760 mAh Battery
 • Firmware upgrade and rechargeable from mini-USB
 • 802.11g Wi-Fi
 • Z-Wave
 • RC6
 • Photo sync from Live.com

Πηγή: SilverPAC

«Τραβήξτε» τους άντρες από τη μύτη

Μια μυστηριώδης ουσία που απομονώθηκε από τον ιδρώτα νεαρών γυναικών βελτιώνει τις ερωτικές επιδόσεις των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Η ταυτότητα του χημικού δεν θα αποκαλυφθεί μέχρι την έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Η ουσία ανακαλύφθηκε στον ιδρώτα της μασχάλης νεαρών γυναικών από τη βιολόγο Ουίνιφρεντ Κάτλερ, η οποία ίδρυσε το Athena Institute for Women's Wellness Research στην Πενσιλβάνια.

Το διάλυμα της ουσίας, με την κωδική ονομασία «Athena Pheromone 10:13» δοκιμάστηκε από την Δρ Τζόουν Φρίμπλι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, σε συνεργασία με την ιδιώτη γιατρό Σούζαν Ράκο. Και οι δύο ερευνήτριες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν οικονομικά συμφέροντα από εμπορική εκμετάλευση της ουσίας.

Οι μισές από τις 44 μετεμμηνοπαυσιακές εθελόντριες προσέθεσαν στο άρωμά τους το Athena Pheromone 10:13, ενώ οι υπόλοιπες προσέθεσαν ένα αδρανές υγρό. Η μελέτη ήταν διπλά τυφλή, δηλαδή μέχρι το τέλος του πειράματος ούτε οι ερευνητές ούτε οι εθελόντριες γνώριζαν ποιος είχε χρησιμοποιήσει την αληθινή ουσία και ποιος το placebo.

Οι εθελόντριες κράτησαν ημερολόγιο για την προσωπική τους ζωή για διάστημα έξι εβδομάδων.

Από τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τη φερομόνη, το 68% ανέφερε αύξηση σε τουλάχιστον μία από τις τέσσερις «στενές κοινωνικοσεξουαλικές συμπεριφορές», όπως τα ρομαντικά ραντεβού και οι σεξουαλικές συνευρέσεις. Στην ομάδα ελέγχου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41%.

Επιπλέον, το 41% των χρηστών ανέφεραν αύξηση στα χάδια, τα φιλιά και την τρυφερότητα με τους ερωτικούς τους συντρόφους, συγκριτικά με το 14% της ομάδας ελέγχου
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory