Να απαγορευθεί ολόκληρο το 2011 το διεθνές εμπόριο ψαριού λόγω μείωσης των πληθυσμών ζητά η Ε.Ε., κάνοντας τους Ιάπωνες να τρέμουν για το τι μέλλει γενέσθαι με το σούσι!

Βασικό συστατικό του εδέσματος που έγινε μανία είναι ο ερυθρός τόνος, που κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης σε Μεσόγειο και Ατλαντικό.
Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, έχει απομείνει μόνο το 15% του αρχικού αποθέματος τόνου και, πλέον, η εξαφάνιση είναι προ των πυλών!

"Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δράσουμε τώρα και να προτείνουμε την απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου του κόκκινου τόνου", δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Γιάνεζ Ποτότσνικ, ενώ η επίτροπος για τη ναυτιλία και την αλιεία Μαρία Δαμανάκη πρόσθεσε: "στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε στους ψαράδες ένα βιώσιμο μέλλον. Αυτό απαιτεί αποθέματα τόνου σε υγιή επίπεδα και ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η υπεραλίευση δεν αποτελεί ορθή τακτική".

Εκτός από τους Ιάπωνες που έκρουσαν τα τύμπανα του πολέμου, αντιδράσεις στην απαγόρευση πρόβαλλαν και κράτη - μέλη της Ε.Ε. -όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία- που μάλλον προτιμούν να εξαφανιστεί ο ερυθρός τόνος παρά να χάσουν χρήματα από την αλιευτική τους βιομηχανία.

Άλλωστε, το εν λόγω ψάρι θεωρείται το ακριβότερο στον κόσμο, με τις τιμές του να ξεπερνούν τα 200 δολάρια το κιλό και, μάλιστα, ένας ερυθρός τόνος 201 κιλών πωλήθηκε το 2001 στην τιμή - ρεκόρ των 127.487 ευρώ!