Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010

SEXY AND HOT .... καλοκαιράκι


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Οι « ζεστοί» μήνες έφτασαν. Αναπνέετε όμως εύκολα;


Ένα ξαφνικό κρύωμα τους ζεστούς μήνες ( Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο) μπορεί να είναι εξίσου δυσάρεστο με μια πιο προβλέψιμη χειμερινή ασθένεια. Παρόλο που συνήθως συνδέουμε το κρύωμα με σκοτεινές και κρύες χειμωνιάτικες μέρες, δεν παύουμε να είμαστε ευάλωτοι σε κοινούς ιούς της γρίπης εν μέσω καλοκαιριού. Το χειρότερο είναι ότι ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος που σηματοδοτούν την έναρξη της γρίπης συχνά εμφανίζονται αμέσως μόλις φτάσουμε στον προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών μας, έτοιμοι για το πολυαναμενόμενο διάλλειμα μας στη λιακάδα ή ακόμη όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές μας. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει ο βήχας.

Κάνει ζέστη, αλλά εσείς κρυώνετε...

Κάθε μέρα εισπνέουμε περίπου 10.000 λίτρα αέρα που μπορεί να περιέχει μικρόβια (ιδιαίτερα ιούς) δυνητικά επιβλαβή για τους ιστούς της μύτης και του λαιμού.

Ο ρινοϊός και ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου (RSV) αποτελούν ιδιαίτερα κοινούς μολυσματικούς παράγοντες που προκαλούν καταρροή ή μπούκωμα της μύτης, πονόλαιμο και βήχα, ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός ή υγρός που συνοδεύεται από βλέννα και προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Παρόλο που η πιθανότητα προσβολής από ιό γρίπης τους « ζεστούς» μήνες είναι μόνο 1 στις 4 σε σχέση με το χειμώνα υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο:

Οι πολύωρες αεροπορικές πτήσεις φαίνεται να δημιουργούν ιδιαίτερο κίνδυνο καθώς στριμωχνόμαστε σε έναν περιορισμένο χώρο με εκατοντάδες ανθρώπους, εκ των οποίων πολλοί μπορεί να έχουν γρίπη ή βήχα. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση αερόφερτων νόσων και δεδομένου ότι ο μέσος βήχας εκτοξεύεται με 1,000km/ώρα, οι πιθανότητες να κολλήσουμε αυξάνονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουμε γρίπη σχετίζονται άμεσα με το χρόνο κατά τον οποίο έχουμε εκτεθεί στη μόλυνση, έτσι μια πολύωρη πτήση είναι πιο επικίνδυνη από ένα σύντομο ταξίδι

Κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε ξένες χώρες μπορεί να εκτεθούμε σε ιικές μολύνσεις που δεν έχουμε εμφανίσει στο παρελθόν στην πατρίδα μας, έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ευάλωτο σε νέες μολύνσεις

Ο κλιματισμός απομακρύνει την υγρασία από τα επιθήλια των αεραγωγών, τα οποία λειτουργούν ως διασύνδεση μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη στην οποία ιοί του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος προκαλούν βήχα και γρίπη

Το στρες - Οι ψυχολόγοι συχνά θεωρούν τις διακοπές σημαντική πηγή άγχους, ιδιαίτερα κατά το στάδιο του προγραμματισμού και της προετοιμασίας αλλά και κατά το στάδιο του καθαυτού ταξιδιού. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι μια εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος που σας καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους όταν φτάνετε στον προορισμό σας

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως επειδή θα κολλήσουν κάτι από τους φίλους τους στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι έως και 40% των συμπτωμάτων του βήχα μπορεί να εμφανιστούν εκτός του φθινοπώρου και του χειμώνα .

Αμβροξόλη μια «σκάλα» που βοηθάει στην καταπολέμηση του βήχα

Για περισσότερα από 30 χρόνια η δραστική ουσία Αμβροξόλη (mucosolvan) δραστική ουσία βοηθά ολόκληρη την οικογένεια να αναπνέει πιο εύκολα σε περιόδους υγρού βήχα. Η δράση της αποκαθιστά τη φυσική άμυνα και τους μηχανισμούς κάθαρσης του σώματος, προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά το έκκριμα που περιβάλλει τη βλεννογόνο μεμβράνη και διατηρεί τους αεραγωγούς μας υγρούς και υγιείς.

Από τα λίγα πράγματα που ξέρουμε για το έκκριμα αυτό είναι ότι μέρα-νύχτα κινείται σταθερά κατά μήκος της επιφάνειας της μεμβράνης, σαν κυλιόμενη σκάλα, καταστρέφοντας συστηματικά μικρόβια και μολυσματικούς παράγοντες. Εάν προσβληθείτε από αναπνευστική νόσο, η παραγωγή κολλώδους φλέματος που προκαλείται επηρεάζει αυτό το σύστημα μεταφοράς με αποτέλεσμα υγρό βήχα. Όπως περιγράφεται σε ένα πρόσφατο άρθρο παρουσίασης , η Αμβροξόλη βοηθά στην αποκατάσταση του συστήματος «κυλιόμενης σκάλας» διαλύοντας το κολλώδες φλέμα που εγκλωβίζεται στους βρογχικούς σωλήνες και ενεργοποιώντας τη δραστηριότητα μεταφοράς των επιθηλίων (αύξηση της συχνότητας κροσσωτών παλμών, κροσσοί: μικροσκοπικές προβολές των επιθηλίων των αεραγωγών, όμοιες με τρίχες( Βλεννοκροσωτή Κάθαρση)).

Έτσι λοιπόν, εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα και βαθιά και πάλι αυτό το καλοκαίρι και να απολαύσετε τις διακοπές σας όπως θα θέλατε - χωρίς βήχα!

Συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση του καλοκαιρινού βήχα

 • Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στα υπνοδωμάτια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό - αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος
 • Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό
 • Αποφύγετε τροφές, σκόνη, γύρη κλπ. που προκαλούν την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλων αλλεργιών και κρατάτε τα παράθυρα κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο

Οk σε μεταλλαγμένα


Την καλλιέργεια τροποποιημένης πατάτας και την εμπορία τριών τύπων μεταλλαγμένου καλαμποκιού ενέκρινε η Κομισιόν, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το "πράσινο φως" σε ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό πατάτας, της Amfora, που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση και την κτηνοτροφία.

Ακόμα, ενέκρινε την εμπορία στην Ε.Ε. των μεταλλάξεων του καλαμποκιού ΜΟΝ 863 της αμερικάνικης Monsanto.

"Είναι σοκαριστικό ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της Κομισιόν ήταν να εγκρίνει ένα γενετικά μεταλλαγμένο φυτό που θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία", σχολίασε εκπρόσωπος της Greenpeace, καθώς τα εν λόγω μεταλλαγμένα περιέχουν ένα γονίδιο που αντιστέκεται στα αντιβιοτικά.

Θαλάσσιος ελέφαντας παίζει τρομπέτα

Επιμέλεια: Μαρίλια Ιωάννου
Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο πράγμα να βλέπεις ένα ζώο να παίζει τρομπέτα! Και όμως η Σάρα, ένας θαλάσσιος ελέφαντας, τα καταφέρνει μια χαρά.

Το χαριτωμένο, μεγαλόσωμο ζώο είναι η ατραξιόν στο νέο πάρκο Ντολφινατόριουμ στην Κωνσταντινούπολη, που άνοιξε τις πόρτες του σήμερα.

Εκτός από το να παίζει την τρομπέτα, η Σάρα μπορεί να σφυρίζει, αλλά και να παίρνει ανθρώπινες εκφράσεις, αντιγράφοντας το Ρώσο εκπαιδευτή της.

Βγάζει μεθάνιο η Αρκτική


Μια νέα απειλή για την παγκόσμια θέρμανση προέκυψε τις τελευταίες ημέρες, καθώς μεγάλες ποσότητες μεθανίου αναβλύζουν με τη μορφή φυσσαλίδων από τον πυθμένα της Αρκτικής!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Science", αν η διαρροή ενταθεί η παγκόσμια θέρμανση θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Νατάλια Σάκοβα του πανεπιστημίου της Αλάσκα, μέτρησε τα επίπεδα του μεθανίου στα νερά και τον αέρα της περιοχής το διάστημα 2003 - 2008 και η εκπομπή μεθανίου αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο απελευθερώνονται περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι, από τους περίπου 440 εκατομμύρια τόνους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται χαμηλός, ωστόσο, το μεθάνιο είναι 30 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

Το πεος πανω απο τα κεφαλια τους


Το πεος πανω απο τα κεφαλια τους...
Ένας 18χρονoς ζωγραφισε κρυφά ένα φαλλό 15 μετρων στην οροφή του 1.000.000£ μεγάρου των γονιών στο Berkshire της Αγγλίας. Εμεινε εκεί για ένα χρόνο πριν το ανακαλυψουν οι γονείς του .

Η μοναξιά κάνει πιο επιθετικό τον καρκίνο


Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την αντίληψη ότι η μοναξιά κάνει πιο πιθανό και πιο φονικό τον καρκίνο. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειράματα σε πειραματόζωα, δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση αυξάνει την πιθανότητα για επιθετική ανάπτυξη του καρκίνου.
Η έρευνα, υπό την ερευνήτρια Γκρέτσεν Χέρμες του πανεπιστημίου Γιέιλ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, δείχνει με ποιο τρόπο οι κοινωνικές και ψυχικές συνθήκες ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία.

Τα τρωκτικά που κρατήθηκαν σκοπίμως σε μοναξιά από τους επιστήμονες, ανέπτυξαν πολύ περισσότερους (84 φορές), πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκινικούς όγκους σε σχέση με τους αρουραίους που ζούσαν ομαδικά. Οι απομονωμένοι αρουραίοι είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες και χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν μετά από μια δύσκολη κατάσταση.

Οι ερευνητές απέδωσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η μοναξιά, στο διαφορετικό επίπεδο στρες που γεννά και δήλωσαν ότι κάτι ανάλογο ισχύει και στους ανθρώπους πιθανότατα. Όμως άλλοι ειδικοί σε ζητήματα καρκίνου τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση μοναξιάς-καρκίνου και στους ανθρώπους.

Οι γιατροί ήδη γνωρίζουν ότι οι καρκινοπαθείς που υποφέρουν από κατάθλιψη (και η μοναξιά συμβάλλει συνήθως σε αυτό) τείνουν να εξελίσσονται χειρότερα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει την εξέλιξη της υγείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η απομόνωση και το άγχος τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους σε πειραματόζωα.

Γράψτε με τα νύχια

Για όσους δυσκολεύονται να χρησιμοποιούν τα συνηθισμένα ηλεκτρονικά στυλό των κομπιούτερ παλάμης, υπάρχει τώρα μια εναλλακτική λύση. Πρόκειται για τα Stinger Stylus, μικρές πλαστικές βελόνες που μοιάζουν με τεχνητά νύχια και εφαρμόζουν απευθείας στα δάχτυλα. Έτσι διευκολύνουν τόσο στο γράψιμο όσο και στην επιλογή εντολών πάνω στην οθόνη του κομπιούτερ. Η συσκευασία των τριών κοστίζει περίπου 5 δολάρια

Ανακάλυψη δεινοσαύρου καλύπτει το εξελικτικό κενό

Ένα ακόμη κομμάτι στο εξελικτικό παζλ συμπληρώνει η ανακάλυψη ενός νέου είδους φυτοφάγου δεινοσαύρου που έφερε μακριά κέρατα πάνω από τα φρύδια του. Το απολίθωμα αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα σε παλιότερους δεινόσαυρους που είχαν ακόμη μεγαλύτερα κέρατα και τα μικρά κερασφόρα πλάσματα που τους διαδέχτηκαν, λένε οι ειδικοί.

Ο Michael Ryan, έφορος παλαιοντολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Κλίβελαντ, δημοσίευσε την ανακάλυψή του στο πρόσφατο τεύχος του Journal of Paleontology. Είχε φέρει στο φως το απολίθωμα πριν από έξι χρόνια στον Καναδά, ενώ ήταν ακόμη τελειόφοιτος στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

«Αναμφίβολα, είναι ένα σημαντικό εύρημα», ανέφερε ο Peter Dodson, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Είναι κάτι σαν παππούς των διαφόρων ειδών κερασφόρων δεινοσαύρων που ακολούθησαν».

Ο δεινόσαυρος, που ο Ryan ονόμασε Albertaceratops nesmoi, έχει μήκος περίπου 6 μέτρα και έζησε πριν από 78 εκατομμύρια χρόνια. Τα κέρατά του, χοντρά όσο ένα ανθρώπινο χέρι, μοιάζουν με αυτά των τρικερατόπων, που εμφανίστηκαν στον πλανήτη 10 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Ο παλαιότερος γνωστός κερασφόρος δεινόσαυρος στη Βόρεια Αμερική είναι ο Zuniceratops, ο οποίος είχε και αυτός μεγάλα κέρατα και έζησε 12 εκατομμύρια χρόνια πριν από τον Albertaceratops.

Αυτό κάνει το νεοανακαλυφθέν πλάσμα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους παλιούς δεινόσαυρους με τα μεγάλα κέρατα και τους μετέπειτα συγγενείς τους με μικρότερα κέρατα, επισήμανε ο Jim Kirkland, παλαιοντολόγος στην πολιτεία της Γιούτα, ο οποίος μαζί με τον Douglas Wolfe, είχε εντοπίσει τον Zuniceratops, το 1998 στο Νέο Μεξικό. Τότε είχε προβλέψει ότι κάτι σαν το εύρημα του Ryan θα εμφανιζόταν.«Ιδού, η εξελικτική θεωρία όντως ισχύει», καταλήγε
focus

iPod dock με νέο design από τη JVC

JVC-XS-SR3.jpg

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα περισσότερα iPod docks έχουμε μια μάλλον βαρετή σχεδίαση, η οποία περιλαμβάνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων ένα σκούρο παραλληλόγραμμο. Η JVC αποφάσισε να απευθυνθεί σε όσους θέλουν design πέρα από τα συνηθισμένα, παρουσιάζοντας ένα νέο dock με καμπυλωτή σχεδίαση.

Το JVC XS-SR3 προσφέρει καθαρό ήχο, ενώ η τεχνολογία Dolby Virtual Surround αναλαμβάνει να γεμίσει το χώρο, δίνοντας την εντύπωση ότι ο ήχος έρχεται από πολλά σημεία. Τα ηχεία έχουν ισχύ 5 watts το καθένα, ενώ οι συνδέσεις περιλαμβάνουν μία αναλογική είσοδο και μία optical.

Μπορείτε να τοποθετήσετε το iPod/iPhone είτε οριζόντια είτε κάθετα, ανάλογα με την περίσταση. Η τιμή του νέου dock είναι 105 ευρώ.

Πηγή: gearlog

Εικόνες ντροπής από το δάσος του Προφήτη Ηλία , στην Λαμία.

Οι εικόνες της ντροπής, μου ήρθαν με e-mail από συμπολίτη μου και έχουν τραβηχτεί πριν 2 ημέρες.
Αυτός είναι ο πολιτισμός μας ??? Απλά αναρωτιέμαι. Αντί να κοιτάξουμε να διατηρήσουμε τους λιγοστούς πνεύμονες οξυγόνου καθαρούς και προσβάσιμους σε όλους τους κατοίκους της Λαμίας (κυρίως), κοιτάμε πως να τους μετατρέψουμε σε απέραντες χωματερές μπάζων και άχρηστων οικοδομικών υλικών, αλλά και σκουπιδιών παντός φύσεως, μεταξύ αυτών πλαστικά !!!

Γνωρίζουμε όλοι μας πως τα πλαστικά σκουπίδια (και όχι μόνο), εκτός από τις εστίες μόλυνσης που δημιουργούν, αποτελούν και άμεσο κίνδυνο για πυρκαγιές, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού που βρίσκεται εν όψη !!!

Ντροπή και αίσχος στους ανεγκέφαλους που πέταξαν και συνεχίζουν να πετούν ανεξέλεγκτα, μπάζα και σκουπίδια.


Ντροπή και αίσχος στον Δήμο Λαμιέων για την "ανικανότητα - αδιαφορία" στο να χειριστεί ανάλογα σοβαρότατα θέματα, μιας και το πρόβλημα αυτό το συναντάει κανείς και σε άλλες περιοχές της Λαμίας...

Και τέλος ντροπή και αίσχος σε όλους τους Λαμιώτες που σε ανάλογα θέματα, παραμένουν "παθητικοί δέκτες" των καταστάσεων αυτών , χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους καθόλου...δηλαδή δεν κατάλαβα , οι μικρές δασικές περιοχές της Λαμίας δεν ανήκουν σε όλους μας ???
Ναι φυσικά και ανήκουν σε όλους μας κι από την στιγμή που ανήκουν σε όλους μας , συνυπεύθυνοι για την προστασία και την διατήρησή των χώρων αυτών καθαρών, είμαστε όλοι !!!


Κ.Δήμαρχε Λαμιέων, ως πολίτης της πόλης αυτής απαιτώ, να δράσετε άμεσα και να επιληφθείτε του θέματος αυτού.

Συγκεκριμένα, (κι από την στιγμή που πληρώνω υπέρ Δήμου) απαιτώ, να καθαριστεί ο χώρος άμεσα και παράλληλα προτείνω την επιβολή αυστηρών προστίμων, για οποιονδήποτε ανεγκέφαλο ξαναπετάξει το παραμικρό σκουπιδάκι στον συγκεκριμένο χώρο !!!

Ακόμη μια πρόταση που κάνω είναι να δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος (χωματερή) , του ο οποίου η αποκλειστική χρήση θα είναι για την συγκέντρωση μπάζων και άχρηστων οικοδομικών υλικών, ώστε να μπορούν οι πολίτες να πετούν τα μπάζα εκεί...

ΣΠΥΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ
aboutmylamia

ΤΑΞΙΔΙ Αμοργός

Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων είναι ένας αιγαιοπελαγίτικος παράδεισος, φημισμένος για την καταγάλανη θάλασσά του.

Η Αμοργός είναι ένας τόπος που θα σας χαρίσει ήρεμες, απολαυστικές διακοπές. Αυτό θα το καταλάβετε αμέσως μόλις αποβιβαστείτε από το πλοίο στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, τα Κατάπολα. Είναι φημισμένη ακόμα για την απαράμιλλη γραφικότητα των οικισμών της, αλλά και ως ένα σημαντικό κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα. Απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας της θα βρείτε σε κάθε γωνιά της.

Οδοιπορικό
Το λιμάνι αποτελείται από τρεις διαφορετικούς οικισμούς: τα Κατάπολα, το Ραχίδι και το Ξυλοκερατίδι. Περπατήστε ανάμεσα στα κάτασπρα σπιτάκια με τους μικρούς κήπους που σκαρφαλώνουν στους γύρω λόφους. Το περιβάλλον θα σας ενθουσιάσει! Αμέσως μετά ξεκινήστε για τη γραφική Χώρα του νησιού, η οποία απέχει από το λιμάνι μόλις έξι χιλιόμετρα.

Η Αμοργός ή Χώρα, όπως τη λένε οι ντόπιοι, κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη. Πρόκειται για ένα βράχο στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ένα εντυπωσιακό κάστρο. Στη ρίζα του, κολλημένα το ένα με το άλλο, τα μικρά κάτασπρα σπίτια δημιουργούν ένα συμπαγές σύνολο μοναδικής ομορφιάς. Περπατήστε στα γραφικά στενά. Στην κεντρική πλατεία επισκεφθείτε τη Μητρόπολη και θαυμάστε τα κτίρια, με τις ενεπίγραφες αρχαίες πλάκες να ξεχωρίζουν, εντοιχισμένες στις προσόψεις τους. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του λόφου, μέσα σε ένα περιβάλλον που θα σας θυμίζει σκηνικό ταινίας χάρη στη γοητευτική ιδιαιτερότητά του, θα συναντήσετε και κάποιους μισοερειπωμένους ανεμόμυλους, υποδείγματα λιθοδομής παλαιών εποχών.
Aλλα πολύ σημαντικά αξιοθέατα είναι το τείχος με τις πολεμίστρες (13ος αιώνας), ο Πύργος του Γαβρά (μουσείο σήμερα, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί), οι εκκλησίες της Κεράς Λεούσας, του Αγίου Θωμά, των Αγίων Πάντων και της Μεταμόρφωσης-Αγίου Στεφάνου, το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821 και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Βαρσαμίτη (μία ώρα απόσταση από τη Χώρα).
Κοντά στη Χώρα θα συναντήσετε και το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Πρόκειται για το περίφημο μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, το οποίο δεσπόζει σε έναν απόκρημνο βράχο 300 μέτρα επάνω από τη θάλασσα. Είναι ένα μοναστήρι μοναδικό στις Κυκλάδες, ένα πάλλευκο πολυώροφο κτίσμα το οποίο ίδρυσε, σύμφωνα με μια από τις εκδοχές που έχουν επικρατήσει, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός το 1088. Μια άλλη εκδοχή θέλει να το έχουν ιδρύσει τον 9ο αιώνα μοναχοί από την Παλαιστίνη. Στο μοναστήρι, εκτός από την εικόνα της Παναγίας (η οποία αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά), φυλάσσονται και εκκλησιαστικά κειμήλια μοναδικής αξίας. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στο θαυμάσιο αυτό τόπο της χριστιανικής λατρείας. Και μην παραλείψετε να μάθετε το γοητευτικό μύθο για το πώς έφτασε ως εκεί η εικόνα.
Η Αμοργός μπορεί να μην είναι ένα νησί μεγάλο, είναι όμως γεμάτη ομορφιές. Γι' αυτό συνεχίστε τις βόλτες σας. Η Αιγιάλη, στο βορειοανατολικό τμήμα, αποτελείται από τρία γραφικά χωριουδάκια, τη Λαγκάδα, τα Θολάρια και τον Ποταμό, καθώς και από το λιμάνι Όρμος. Γνωρίστε την Ακρόπολη της περιοχής στο ύψωμα Βίγλα και τις εκκλησίες της Ανάληψης, της Αγίας Τριάδας και της Παναγιάς της Πανωχωριανής. Τέλος, η Αρκεσίνη στα νότια της Αμοργού, είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού. Εδώ, στη θέση Καστρί, θα δείτε τα ερείπια της Αρχαίας Αρκεσίνης, ενώ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας θα συναντήσετε τα απομεινάρια ενός ελληνιστικού πύργου.

Παραλίες
Οι περιηγήσεις σας θα σας φέρουν σε όμορφες παραλίες, όπου το απέραντο γαλάζιο (εδώ γυρίστηκε και η ομότιτλη ταινία) σας περιμένει για να σας τυλίξει με τη μοναδική διαύγεια και τη δροσιά του. Βόρεια θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην Ψιλή Aμμο, στον Χόχλακα και στον Χάλαρα (όπου θα πάτε με καΐκι). Με καΐκι θα φτάσετε και στο νησάκι Νικουριά για να απολαύσετε άλλη μια δροσιστική βουτιά. Το Κάτω Ακρωτήρι, ο Aγιος Παντελεήμονας, η Μαύρη Μύτη, οι Φοίνικες και οι Aγιοι Σαράντα είναι μερικές καλές επιλογές.


Δείτε οπωσδήποτε
Γυρίστε με καΐκι τα γύρω νησάκια. Στη Γραμβούσα θα κολυμπήσετε σε μια υπέροχη παραλία.

Πού και τι θα φάτε
Στη Χώρα καθίστε στο «Λιοτρίβι» και στη «Θέα». Φημισμένοι είναι οι μεζέδες του Νίκου στη Λαγκάδα. Για ψαροφαγία προτιμήστε την «Ψαροπούλα» και το «Μουράγιο» στα Κατάπολα και τον «Μπαρμπα-Γιάννη» στον Aγιο Παύλο. Αναζητήστε το πατατάτο και το ξιδάτο ανάμεσα στις τοπικές λιχουδιές.


Πού θα διασκεδάσετε
Στο «Μπλε Καφέ», αλλά και στην «Καλλιστώ» για το φημισμένο ρακόμελό της.


Τι θα πάρετε μαζί σας
Μέλι, γαλακτοκομικά προϊόντα και παξιμάδια.


Πληροφορίες
Μετάβαση: Με πλοίο από τον Πειραιά. Τηλ. πρακτορείου: 210-4121172.

Διαμονή: Στην Αιγιάλη, στο πολύ περιποιημένο «Aegialis» (τηλ.: 73393), το οποίο έχει και υπέροχη θέα, στο «Λάκκι» (τηλ.: 73253, 73505), επάνω στην παραλία, ή στον «Μικέ» (τηλ.: 73208). Στην παραλία της Λεβρωσού θα βρείτε το «Levrosos Beach» (τηλ.: 73526). Στα Κατάπολα προτιμήστε την «Καστελόπετρα» (τηλ.: 71360). Στη Χώρα θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χρήσιμα:
Κωδικός κλήσης: 22850
Αστυνομία: 71210 Δήμος: 74155
Λιμεναρχείο (Κατάπολα): 71259

Αν κόψω το τσιγάρο θα πάρω κιλά;


 • Αν σκέφτεστε να κόψετε το τσιγάρο αλλά φοβάστε ότι θα πάρετε κιλά δεν είστε μόνος. Οι περισσότεροι καπνιστές και ειδικά οι γυναίκες μοιράζονται την ίδια ανησυχία μαζί σας, ανησυχία που μάλλον αποδεικνύεται υπερβολική, αφού στατιστικά το 80% των πρώην καπνιστών δεν παίρνουν παραπάνω από 3-4 κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

  Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που παίρνουν περισσότερα κιλά αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να μην ευθύνονται οι αλλαγές στο μεταβολισμό εξαιτίας της διακοπής του καπνίσματος αλλά το γεγονός ότι πολύ απλά οι πρώην καπνιστές προσπαθούν να καλύψουν το αίσθημα στέρησης, που νιώθουν, με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

  Η δράση της νικοτίνης

  Η αλήθεια είναι ότι βραχυπρόθεσμα η νικοτίνη μπορεί να μειώσει την όρεξη. Πιο συγκεκριμένα καταστέλλει την όρεξη για διάστημα 2 έως και 3 ωρών από το κάπνισμα ενός τσιγάρου, ενώ ενισχύει την αίσθηση κορεσμού μετά από το γεύμα. Παράλληλα αυξάνει την ενέργεια που χρησιμοποιεί ο οργανισμός.

  «Ένα τσιγάρο αυξάνει κατά 3% την κατανάλωση ενέργειας στο επόμενο μισάωρο» σημειώνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Ιωάννα Κατσαρόλη. «Σε συνήθεις καπνιστές που καπνίζουν 24 τσιγάρα μέσα σε μία ημέρα, παρατηρείται αύξηση του μεταβολισμού, που κυμαίνεται στις 2230 με 2445 θερμίδες. Η εξήγηση για την προσωρινή αυτή δράση συνδέεται με το γεγονός πως η νικοτίνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο εκτός των άλλων επηρεάζει και το μεταβολικό μας ρυθμό.»

  Οι επιδράσεις αυτές του τσιγάρου πιθανότατα εξηγούν για ποιο λόγο οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σωματικό βάρος από τους μη καπνιστές αλλά και για ποιο λόγο όσοι διακόπτουν το κάπνισμα έχουν την τάση να παίρνουν βάρος.

  Ωστόσο, φαίνεται ότι η δράση αυτή του καπνίσματος εξασθενεί σε παχύσαρκα άτομα και επηρεάζεται από το βαθμό σωματικής άσκησης και γενικότερα από τη φυσική κατάσταση του καπνιστή.

  Περισσότερα κιλά οι «θεριακλήδες»

  Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί παρατηρείται ότι οι «βαρείς» καπνιστές ζυγίζουν περισσότερο από τους «ελαφριούς» καπνιστές. Αν και είναι δύσκολο να δοθεί επιστημονική εξήγηση σε αυτό το γεγονός φαίνεται ότι οι «θεριακλήδες» έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο επιρρεπείς και σε άλλες κακές συνήθειες, που ευνοούν την αύξηση του σωματικού βάρους, όπως είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή.

  Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ένα παχύσαρκο άτομο επιχειρεί να σταματήσει το κάπνισμα, συνήθως παίρνει και άλλα κιλά, με αποτέλεσμα να απογοητεύεται και να ξαναρχίζει το κάπνισμα.

  +3 κιλά μετά τη διακοπή καπνίσματος

  Ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει τις χρόνιες επιπτώσεις του καπνίσματος στο μεταβολισμό. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, που κατά μέσο όρο είναι 3 κιλά. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην πρόσληψη βάρους.

  Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε ότι η μέση αύξηση σωματικού βάρους δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ήταν 2,8 και 3,8 κιλά σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

  Το γεγονός αυτό αποδόθηκε όχι μόνο στη μεταβολική δράση του καπνίσματος αλλά και στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Είναι αναμενόμενη εξάλλου η αντικατάσταση μίας δραστηριότητας, από την οποία ο πρώην καπνιστής αντλούσε ευχαρίστηση, δηλαδή του τσιγάρου, με μία άλλη που επίσης του χαρίζει απόλαυση, όπως είναι η κατανάλωση φαγητού.

  «Η αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός που εξηγεί την αύξηση στο σωματικό βάρος μετά τη διακοπή του καπνίσματος, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός», επισημαίνει ο διαιτολόγος - διατροφολόγος, M.Sc, Παρασκευάς Παπαχρήστος. «Ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι οφείλεται βασικά σε δύο παράγοντες: στην αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης, που κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 250-300 θερμίδες την ημέρα και στη μείωση των ενεργειακών δαπανών. Είναι σημαντικό, όμως, ότι η επίδραση αυτή αρχίζει να εξασθενεί μετά την πάροδο έξι μηνών από τη διακοπή του καπνίσματος.»

  Με λίγα λόγια: το κάπνισμα συνδέεται με το σωματικό βάρος. Αν και έχουμε συνηθίσει να το συσχετίζουμε με τη διατήρηση χαμηλού βάρους, οι βαρείς καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με όσους καπνίζουν λίγο ή καθόλου.

  Από την άλλη πλευρά, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να φέρει λίγα κιλά παραπάνω, όμως η επίδραση αυτή συνήθως παύει να υφίσταται 6 μήνες αργότερα.

  Παρά το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να συγκρίνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου και του αυξημένου σωματικού βάρους, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αύξηση στο βάρος, που υπερβαίνει τα 20 κιλά, θα μπορούσε να συγκριθεί με τις βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία.

  Όσον αφορά το τελευταίο αρκεί να σκεφτείτε ότι κάθε 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας του τσιγάρου.

  Πηγή : Μίνα Ράλλη cosmo.gr

SEXY AND HOT .... η ναζιάραΟλόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Άρωμα λόγω κλίματος


Μια... απρόσμενη παρενέργεια έχει η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με Γάλλους και Ισπανούς ερευνητές.

Όπως αναφέρουν, η φύση θα γίνει πιο... ευωδιαστή, λόγω των αλλαγών στο κλίμα.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Trends in Plant Science", η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί μια σειρά από μεταβολές (όπως στις χρήσεις της γης, τα ποσοστά της βροχής και την κατανομή του νερού) που θα κάνουν τα φυτά θα εκλύουν μεγαλύτερες ποσότητες αρωματικών χημικών ουσιών.

Η αυξημένη έκλυση των ουσιών θα επηρεάσει τον τρόπο που τα φυτά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αμύνονται απέναντι στα έντομα και τα παράσιτα.

"Η αύξηση είναι εκθετική. Ήδη, μπορεί να έχει υπάρχει αύξηση 10% τα τελευταία 30 χρόνια και μπορεί οι ουσίες αυτές να αυξηθούν ακόμα και κατά 30% - 45% τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας κατά δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου", παρατηρούν οι επιστήμονες.

Στοές, μαφίες και αδελφότητες


Από την αρχαία Ελλάδα στον Μεσαίωνα, από την Κου Κλουξ Κλαν στους μασόνους του σήμερα.

Δεν υπήρξε εποχή, ήπειρος ή πολιτισμός που να μη διαθέτει μυστικές οργανώσεις. Αυτές διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις τελετές μύησης, τα κωδικοποιημένα σημάδια αναγνώρισης των μελών της αδελφότητας, τα απόκρυφα σύμβολα και τους βαθμούς ιεραρχίας.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να διατυπωθεί ένας ορισμός που να μπορεί να περικλείει όλες αυτές τις οργανώσεις, γιατί οι ρίζες, οι δομές και οι σκοποί τους διαφέρουν από τη μια περίπτωση στην άλλη. Οι μελετητές, στην προσπάθειά τους να βάλουν κάποια τάξη, τείνουν να τις ομαδοποιούν κατατάσσοντάς τες στις εξής κατηγορίες: μυστηριακές εταιρείες, θρησκευτικές εταιρείες με χαρακτήρα εσωτερισμού, εταιρίες με χαρακτήρα προστατευτικό, εκδικητικό, πολιτικό και εγκληματικό (όπως η μαφία). Οι μυστηριακές κρυφές εταιρείες είναι τυπικές στην αρχαία εποχή: η λατρεία του Όσιρη στην Αίγυπτο, για παράδειγμα, ή του Βάκχου στη Ρώμη και του Διονύσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για μυστικιστικές ομάδες που έχουν πια βυθιστεί στην αχλή του χρόνου. Το ίδιο συνέβη και με τις θρησκευτικές σέκτες του Μεσαίωνα (όπως οι Ναΐτες ή οι Καθαροί), που είχαν εξωθηθεί στην παρανομία περισσότερο λόγω των διωγμών κατά των αιρέσεων.

Οι σπουδαιότερες και πιο παραδοσιακές, ωστόσο, μυστικές «εταιρείες» είναι αναμφίβολα εκείνες που σχετίζονται με τον εσωτερισμό. Εμφανίστηκαν στη σύγχρονη εποχή και χαρακτηρίζονται από διδασκαλίες ερμητισμού που κινούνται ανάμεσα στη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την αλχημεία και τη μαγεία. Τέτοιες είναι οι μυθικοί Ερυθροσταυρίτες, αλλά κυρίως οι Μασόνοι.

Πολιτική και βεντέτα

Κλασικές σέκτες εκδικητών-εκτελεστών ήταν, αντίθετα, η Σάντα Βέμε. Εμφανίστηκε στη Βεστφαλία της Γερμανίας περί τα μέσα του 13ου αιώνα ως μυστικό δικαστήριο επιφορτισμένο με την τήρηση της τάξης σε μια περίοδο ανεξέλεγκτων ληστειών. Αρκετά ενεργή ακόμη, και με δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, είναι η Κου Κλουξ Κλαν (όνομα που προέρχεται από το θόρυβο που κάνει ένα τουφέκι όταν οπλίζεται). Εμφανίστηκε στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο μεταξύ Βορείων και Νοτίων με το πρόσχημα της υπεράσπισης της λευκής φυλής από την προέλαση των έγχρωμων πρώην σκλάβων.

Οι μυστικές εταιρείες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα άρχισαν να εμφανίζονται μόλις κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, σχεδόν πάντα με στόχο την κατάκτηση ή την έμμεση άσκηση εξουσίας. Μερικές φορές είχαν προσανατολισμό αναμορφωτικού χαρακτήρα (συχνά με επαναστατικές ή τρομοκρατικές προεκτάσεις), άλλες φορές είχαν συντηρητικό προσανατολισμό (με αντιδραστικές ή ακόμη και ανατρεπτικές προοπτικές).

Κάποιες από αυτές τις οργανώσεις υιοθέτησαν το πρότυπο του εσωτερισμού (διδασκαλία απόκρυφων και μυστικών γνώσεων που προορίζονται μόνο για τους μυημένους). Άλλες, αντίθετα, προτίμησαν να κατέβουν στο «στίβο», χωρίς υποκρισίες, ως παράνομα κόμματα. Πρόκειται για τους Δεκεμβριστές (όνομα που πήραν από το μήνα Δεκέμβριο κατά τον οποίο έλαβε χώρα η στασιαστική απόπειρά τους το 1825) στη Ρωσία ή για την οργάνωση των Αναρχικών ή ακόμη την ιρλανδική του Σιν Φέιν (σημαίνει «είμαστε εμείς» στη γαελική διάλεκτο), πρόγονο του ΙΡΑ.

Η πιο σημαντική όμως από τις οργανώσεις του 20ού αιώνα, που κινείται ανάμεσα στον ερμητισμό, την ιδεολογία και την πολιτική πάλη, είναι η Τούλε Γκεζέλσαφτ ή Θούλη, από το όνομα ενός μυθικού νησιού που αναδείχτηκε σε σύμβολο ενός πανάρχαιου βορειοευρωπαϊκού πολιτισμού. Ήταν βαθιά παγγερμανιστική και φανατικά αντισημιτική, με μια σβάστικα στο κέντρο του στέμματός της και με την έμμονη ιδέα διαμόρφωσης ενός δυνατού κράτους υπό την καθοδήγηση ενός χαρισματικού ηγέτη, του Φίρερ. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1918 με τη συμμετοχή αρκετών μελλοντικών προσωπικοτήτων του ναζιστικού καθεστώτος (συμπεριλαμβανομένου, ίσως, και του ίδιου του Αδόλφου Χίτλερ). Η Θούλη διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στη γέννηση του Τρίτου Ράιχ και από αυτήν προήλθε ο σκληρός πυρήνας της χιλιαστικής μυθολογίας η οποία ενσαρκώθηκε από τον Χάινριχ Χίμλερ και τα τάγματα των Ες-Ες των οποίων ηγήθηκε.

Αφρική και Ανατολή

Ακόμη και η Αφρική αποτέλεσε εστία πολλών μυστικών οργανώσεων, όπως η οργάνωση των Ανθρώπων-Λεοπαρδάλεων, με μαγικό-εσωτερικό χαρακτήρα, η οποία έκανε την παρουσία της σε πολυάριθμες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 μαζί με άλλες αδελφότητες με χαρακτηριστικά ζώων (οι Άνθρωποι Πάνθηρες, οι Άνθρωποι Λιοντάρια και οι Άνθρωποι Κροκόδειλοι). Ακόμη, εκεί αναπτύχθηκε το παράνομο φυλετικό εθνικιστικό κίνημα των Μάου Μάου, που καταπιάστηκε με την πάλη ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία στην Κένυα τη δεκαετία του ’50, ενώ στην Άπω Ανατολή επικράτησαν κυρίως μυστικές οργανώσεις εγκληματικού-μαφιόζικου τύπου, όπως οι κινέζικες Τριάδες ή η ιαπωνική Γιακούζα.

Πέρα από κάθε κατηγοριοποίηση, κάποιες οργανώσεις είναι τόσο μυστικές που υποκινούν την αμφιβολία για το αν υπήρξαν ποτέ, όπως είναι οι υποτιθέμενοι κληρονόμοι των Ναϊτών, που λέγεται ότι γλίτωσαν από την πυρά του 14ου αιώνα, ή η Αόρατη κυβέρνηση των Βασιλιάδων του Κόσμου, με έδρα το Θιβέτ, στη μυθική πόλη Αγκάρθι, η οποία συνδέεται με τον υπόλοιπο πλανήτη –όπως διαβεβαιώνουν– μέσα από ένα πυκνό (και προφανώς πολύ μυστικό) δίκτυο υπόγειων στοών.

Η οργάνωση των τεκτόνων

Η μασονία κάνει την εμφάνισή της στην Αγγλία στα τέλη του 17ου αιώνα καθώς επανασυνδέεται με τη μεσαιωνική συντεχνία των κατασκευαστών καθεδρικών ναών, τους Freemason ή Ελεύθερους Τέκτονες. Το πέρασμα από την «ενεργό» φάση στη «θεωρητική» γίνεται χάρη στη συμβολή των ντόπιων Ερυθροσταυριτών, μιας σέκτας που συνδέεται με τον εσωτερισμό και την αλχημεία. Εμφανίστηκε στο Βίρτεμπεργκ της Γερμανίας στις αρχές του 17ου αιώνα χάρη σε ένα ανώνυμο έργο που αφηγούνταν την ανακάλυψη ενός βιβλίου με περιεχόμενο τη φιλοσοφία του ερμητισμού, μέσα στον τάφο μιας μυστηριώδους προσωπικότητας που ισχυριζόταν ότι είχε ζήσει πριν από 200 χρόνια. Επρόκειτο για τον Κριστιάν Ρόζενκροϊτς, που σημαίνει ακριβώς «Ερυθροσταυρίτης». Χάρη μάλιστα στους Ερυθροσταυρίτες εισάγεται στη μασονική ιδεολογία η λατρεία του ναού του Σολομώντα και του μυθικού αρχιτέκτονά του, του Χιράμ. Και αντίθετα, χάρη στους Σκοτσέζους οπαδούς της, η μασονία εμπλουτίζεται με ένα άλλο ιστορικό ιδεώδες-σημείο αναφοράς, αυτό του ιπποτικού μεσαιωνικού κόσμου.

Σύσταση στο Λονδίνο

Η επίσημη ίδρυση της οργάνωσης έγινε στις 24 Ιουνίου του 1717, όταν οι τέσσερεις κύριες λονδρέζικες ομάδες (που μέχρι τότε στεγάζονταν σε κάποιες παμπ) αποφασίζουν να δώσουν ζωή στη Μεγάλη Στοά με ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές αρχές, μια οργάνωση θεϊστική και πνευματοκρατική, ανοιχτή σε όλους τους χριστιανούς. Γεννιέται έτσι, κινούμενη ανάμεσα στην παρανομία και την επισημότητα, η μασονία με σκοτσέζικο τυπικό, βασισμένη στις «στοές» (από το όνομα των χώρων συγκέντρωσης των λιθοξόων) και με πλατιά συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων.

Η μασονία οργανώθηκε ως μυστική εταιρεία με μυητικές τελετουργίες νέων μελών, απόκρυφα σύμβολα και μια πολύπλοκη ιεραρχία που με τον καιρό πέρασε από τους τρεις βαθμούς (αρχάριος, σύντροφος και δάσκαλος) στους 33 βαθμούς με δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά (όπως ο μυστικός Δάσκαλος, ο αιρετός Δάσκαλος των Εννέα, ο Λαμπρός αιρετός των Δεκαπέντε, ο Εξέχων αιρετός ιππότης κ.λπ).

Η εξάπλωση στη Γαλλία

Γύρω στα 1730 η μασονία άπλωσε τις ρίζες της και στη Γαλλία, όταν από τον μητρικό οίκο αποσπάστηκε ένα παρακλάδι με γαλλικό τυπικό που πήρε το όνομα Μεγάλη Ανατολή. Το 1738 ο πάπας Κλήμης ΙΒ΄ καταδίκασε τους οπαδούς και των δύο τυπικών, αλλά η μασονία συνέχισε να οργανώνεται, προσθέτοντας στις ιστορικές λατρευτικές αναφορές της την εξόντωση των Ναϊτών, που πραγματοποιήθηκε το 14ο αιώνα, και δίνοντας ζωή σε μυριάδες επιμέρους τυπικά. Απέκτησε, όμως, και στενές σχέσεις με την ορθολογιστική, λαϊκή και φιλελεύθερη φιλοσοφία του Διαφωτισμού.

Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απαρχή μιας θριαμβευτικής πορείας που θα κάνει τη μασονία μια ομάδα πίεσης, συχνά αποφασιστικής, στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τόσο στη Γαλλία όσο και στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Η λαϊκή περιέργεια όμως συνεχίζει να κεντρίζεται κυρίως από τις γραφικές όψεις των τελετουργιών και των μασονικών συμβόλων, όπως είναι οι τελετές μύησης, οι αμφιέσεις των μελών, τα διάφορα σύμβολα, όπως το τρίγωνο με το «μάτι του Θεού» στο κέντρο (ο διαβήτης που διασταυρώνεται με τον γνώμονα), και άλλα στοιχεία που συνδέονται με τον τεκτονισμό.

5 εκατομμύρια μέλη

Η μασονία σήμερα αριθμεί περίπου πέντε εκατομμύρια μέλη, από τα οποία πάνω από τέσσερα εκατομμύρια βρίσκονται στις ΗΠΑ, 500.000 στη Μεγάλη Βρετανία και 250.000 στη Γαλλία, με πιο ολιγάριθμες ομάδες στη Λατινική Αμερική (κυρίως στη Βραζιλία και τη Χιλή). Ο φιλελεύθερος προσανατολισμός της μασονίας –με αντικληρικές απόψεις, εχθρικές προς την κοσμική εξουσία της Εκκλησίας– προκάλεσε μια μακρά σειρά αφορισμών από τους Πάπες (ο τελευταίος πραγματοποιήθηκε το 1917 από τον πάπα Βενέδικτο ΙΕ΄). Προκηρυγμένη από το ναζιστικό καθεστώς, η μασονία νομιμοποιήθηκε και πάλι το 1944. Τότε αριθμούσε κάποιες δεκάδες χιλιάδες μέλη.

Μια αλλόκοτη περίπτωση ήταν αυτή της ιταλικής Στοάς Προπαγάνδας 2 (γνωστή ως Ρ2), πρόεδρος της οποίας ήταν ο Μεγάλος Δάσκαλος Λίτσιο Τζέλι. Πρόκειται για μια «κεκαλυμμένη» στοά (δηλαδή παράνομη) με πλατιά συμμετοχή πολιτικών, επιχειρηματιών, τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στρατιωτικών, που ανακαλύφθηκε το 1981 και διαλύθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης λόγω των σχέσεών της με ανατρεπτικές σκευωρίες και οικονομικά σκάνδαλα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, οι κανονικοί τέκτονες υπολογίζονται γύρω στους 9.000-10.000, ανάμεσά τους υψηλά πολιτικά στελέχη, υπουργοί, επιχειρηματίες, ακόμη και αρχιερείς αλλά και απλοί άνθρωποι
focus

Ένα ρολόι για όλη την παρέα

sharing_watch.jpg

Σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτήσει ο διπλανός σας τι ώρα είναι κι εσείς να του δείχνετε το ρολόι σας αντί να του πείτε; Αν ναι, τότε είναι σίγουρο ότι τεντώσατε/λυγίσατε το χέρι σας σε μια αρκετά άβολη θέση για να δείξετε την ώρα στο ερωτώντα. Θα ήταν πολύ πιο βολικό αν το ρολόι σας είχε προβλέψει μια τέτοια περίπτωση. Όπως, για παράδειγμα, το ρολόι της Maezm.

Το Sharing Watch έχει περιστρέψει κατά 90 μοίρες τη διάταξη δεικτών και αριθμών, έτσι ώστε να βλέπουν εύκολα την ώρα όλοι όσοι είναι δίπλα σας. Όπως καταλαβαίνετε, δε χρειάζεται να φέρνετε πλέον το χέρι σας μπροστά σας, αφού μπορείτε κι εσείς να διαβάζετε την ώρα χωρίς κόπο. Είναι επίσης βέβαιο ότι μόλις κοιτάξατε τον καρπό σας για να βεβαιωθείτε ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Αν και έχει τον τίτλο Sharing Watch, η Maezm δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα το μοιραστεί με τους καταναλωτές. Για την ώρα παραμένει σε φάση concept.

Πηγή: maezm

Botox; Ξεπερασμένο...

botox_led_.jpg

Αν νομίζετε ότι το Botox είναι το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο κατά των ρυτίδων, πρέπει να σας ενημερώσουμε για τα πλέον πρόσφατα ευρήματα μιας παρέας Γερμανών επιστημόνων. Οι εν λόγω απόγονοι του Μπετόβεν και του Μπεκενμπάουερ κατάφεραν να βελτιώσουν την όψη γηρασμένου δέρματος αποφεύγοντας χημικά σκευάσματα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε φώτα LED υψηλής έντασης. Οι δέσμες φωτός εισχωρούν στο δέρμα και αλλάζουν τη μοριακή δομή ενός υδάτινου στρώματος που αναπτύσσεται με τον καιρό γύρω από την ελαστίνη, η οποία -όπως πολύ σωστά μαντέψατε- δίνει ελαστικότητα στο δέρμα.

Όλα αυτά ακούγονται από πολύπλοκα έως τρομακτικά, αλλά αν έχει αποτελέσματα και δεν πονάει, τότε είμαστε έτοιμοι να αναφωνήσουμε "μόλις χάσατε, άτιμα γηρατειά".

Πηγή: ScienceDaily

δώσετε τέλος στη ζωή ενός αστακού με... "ανθρώπινο" τρόπο

CrustaStun.jpg

Όπως όλοι ξέρουμε, ο αστακός ανήκει στα μαλακόστρακα και επιδεικνύει μια εκνευριστική θέληση για ζωή όταν βγει από τη θάλασσα. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αστακών που έζησαν πάνω από δύο μέρες έξω από το νερό και φυσικά οι περισσότεροι καλοφαγάδες δεν περιμένουν 48 ώρες για να τον μαγειρέψουν. Βέβαια, η εικόνα ενός θαλάσσιου οργανισμού που παλεύει για τη ζωή του μέσα σε μια κατσαρόλα δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Κάπως έτσι σκέφτηκαν οι Άγγλοι και κατασκεύασαν μια ειδική συσκευή που σας επιτρέπει να δώσετε τέλος στη ζωή ενός αστακού με "ανθρώπινο" τρόπο. Προσπερνάμε το παράδοξο της προηγούμενης πρότασης και περνάμε στο ψητό.

Το μηχάνημα που βλέπετε μοιάζει με φωτοτυπικό, αλλά δεν είναι. Η δουλειά του είναι να υποδέχεται αστακούς και να τους φιλοδωρεί με ηλεκτρικό ρεύμα που είναι αρκετό για να τους σκοτώσει ανώδυνα, όπως λένε οι δημιουργοί του.

Βέβαια, δεν είμαστε και τόσο σίγουροι αν ο θάνατος από ηλεκτροπληξία είναι ανώδυνος, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δε γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

Πηγή: CrustaSun

Ένα μπρασελέ που λέει την ώρα

ironsamurai.jpg

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που όλα τα ρολόγια ήταν ίδια. Σήμερα οι επιλογές είναι αμέτρητες και οι σχεδιαστικές προτάσεις καλύπτουν όλα τα γούστα. Και μη νομίζετε ότι ένα εκκεντρικό ρολόι κοστίζει απαραίτητα μια περιουσία. Για παράδειγμα, οι ακούραστοι Κινέζοι δημιούργησαν ένα μπρασελέ που λέει την ώρα με φωτάκια LED και υπόσχεται να σας κάνει να ξεχωρίζετε από το πλήθος.

Μπορεί να είναι κινέζικο, ωστόσο το ρολόι που βλέπετε ισχυρίζεται ότι κουβαλάει γιαπωνέζικη κληρονομιά. Το όνομά του είναι Iron Samurai (Σιδερένιος Σαμουράι) και οι δημιουργοί του λένε ότι είναι κατασκευασμένο από "ατσάλι που χρησιμοποιείται στα αυθεντικά ξίφη των Σαμουράι". Βέβαια, αν προσπεράσει κανείς την πομπώδη αναφορά στο Kill Bill, θα διαπιστώσει ότι το ρολόι ΔΕΝ είναι αδιάβροχο, οπότε η ποιότητα κατασκευής του δεν πρόκειται να αφήσει εποχή. Ε, δε μπορούμε να τα έχουμε όλα!

Η τιμή του, πάντως, προσφέρεται για πειραματισμό. Τι ψυχή έχουν 10,5 ευρώ;

Πηγή: chinavasion

Το Kindle γίνεται ακόμα πιο φιλικό στα άτομα με προβλήματα όρασης

KINDLE.jpg

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και μάλιστα σε πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούμε αυτονόητα. Πολλές εταιρείες το έχουν αντιληφθεί αυτό και κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τα άτομα με δυσκολίες. Για παράδειγμα, η Amazon ετοιμάζεται να κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στο νέο Kindle που θα κυκλοφορήσει το 2010.

Ο νέος e-book reader θα είναι πολύ φιλικός στα άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και σε όσους αντιμετωπίζουν κάποιους τύπους δυσλεξίας. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει ένα ηχητικό μενού για την πλοήγηση μέσα στη συσκευή, ενώ το μέγιστο μέγεθος της γραμματοσειράς θα διπλασιαστεί σε σχέση με το υπάρχον.

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πάντα καλοδεχούμενες και τις επικροτούμε. Το νέο Kindle αναμένεται να διατεθεί προς πώληση το καλοκαίρι του 2010.

Πηγή: TechConnect

Πίνουμε ανάλογα με το σχήμα του ποτηριού


Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Consumer Research με τίτλο «Άσπρο Πάτο! Η Επίδραση της Επιμήκυνσης στους Όγκους Γεμίσματος και Κατανάλωσης», οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσο γεμίζουν το ποτήρι τους.

Ήταν ήδη γνωστό στην επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι το σχήμα ενός αντικειμένου επηρεάζει τις εκτιμήσεις για τον όγκο του.

Ο ψυχολόγος Ζαν Πιαζέ (1896 - 1980) είχε προτείνει τη θεωρία ότι τα παιδιά δίνουν περισσότερη προσοχή στην κατακόρυφη διάσταση των αντικειμένων, ενώ οι ενήλικοι είναι καλύτεροι στο να συνεκτιμούν την οριζόντια διάσταση.

Ο Μπράιαν Ουάνσικ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις επιβεβαίωσε ότι τα ποτήρια δημιουργούν σε παιδιά και μεγάλους την ίδια ψευδαίσθηση, αν και σε διαφορετικό βαθμό.

Ο ερευνητής μέτρησε πόσο χυμό έριχναν στα ποτήρια τους 97 έφηβοι σε κατασκήνωση υγιεινής ζωής στο Νιου Χάμπσαϊρ στις ΗΠΑ. Στα παιδιά δόθηκαν στην τύχη χαμηλά ή ψηλά ποτήρια ίδιου όγκου.

Οι έφηβοι έριξαν στα χαμηλά και φαρδιά ποτήρια 76,5% περισσότερο χυμό από ό,τι στα ψηλά. Τα περισσότερα παιδιά είχαν την εντύπωση ότι είχαν ρίξει λιγότερο χυμό στα χαμηλά ποτήρια και περισσότερο στα ψηλά από ό,τι στην πραγματικότητα.

Ο Ουάινσικ επανέλαβε το πείραμα με ενήλικους κατασκηνωτές, αλλά και με πεπειραμένους μπάρμεν, και διαπίστωσε ότι το λάθος επαναλαμβανόταν, αν και σε μικρότερο βαθμό.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory