Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

SEXY AND HOT .... η κοκκινομάλλα


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Τσιγάρα χωρίς νικοτίνη


Ένα γονίδιο, το οποίο μεταφέρει τη νικοτίνη από τις ρίζες του φυτού του καπνού στα φύλλα του, ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν Ιάπωνες επιστήμονες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία τσιγάρων χωρίς νικοτίνη, τα οποία θα είναι λιγότερο εθιστικά, αλλά παρόλα αυτά θα θυμίζουν κανονικό τσιγάρο.

Η Ιαπωνία έχει σχετικά υψηλό ποσοστό καπνιστών, με ποσοστά περίπου 40% στους άνδρες και 13% στις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία του 2008. Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, πάνω από 63.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα από καρκίνο του πνεύμονα.

Η σχετική έρευνα γίνεται από τον καθηγητή Καζουφούμι Γιαζάκι, μοριακό βιολόγο, στον τομέα των φυτών, στο πανεπιστήμιο του Κιότο, ο οποίος χρειάσθηκε τρία χρόνια για να εντοπίσει το γονίδιο Νt-JAT1, που είναι ο μεταφορέας της νικοτίνης. Όπως δήλωσε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο στόχος του τώρα είναι να δημιουργήσει ένα τσιγάρο, που θα έχει πάντα τη γνωστή γεύση, αλλά θα είναι πολύ λιγότερο εθιστικό.

Το επόμενο βήμα του θα είναι να καλλιεργήσει φυτά καπνού που δεν θα έχουν καθόλου νικοτίνη στα φύλλα τους, αν και παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως, για παράδειγμα, η πιθανότητα το μπλοκάρισμα της μεταφοράς νικοτίνης στα φύλλα να οδηγήσει σε συγκέντρωσή της στα κύτταρα των ριζών, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί τοξικό για το ίδιο το φυτό.

Έπεσε από τον 34ο όροφο και έζησε!

Επιμέλεια: Μαρίλια Ιωάννου
Ένας κεραμιδόγατος, ο Βούντου, επέζησε πέφτοντας από τον 34ο όροφο ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων στην περιοχή Γκολντ Κόουστ του Κουίνσλαντ στην ανατολική Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός ABC.

Η ιδιοκτήτρια του επτάχρονου Βούντου, Σίρ Ουάσινγκτον, εξήγησε ότι ο γάτος εξαφανίστηκε από το διαμέρισμα ξαφνικά το βράδυ της Δευτέρας.

"Συνήθως ο Βούντου καθόταν σε ένα μικρό περβάζι έξω από το σπίτι", είπε.

"Προφανώς κοίταζε πολύ μακριά και ζαλίστηκε κι έπεσε από τον 34ο όροφο. Ήταν πολύ τυχερός γιατί προσγειώθηκε σε κάτι θάμνους κι αυτό τον έσωσε", δήλωσε η ιδιοκτήτριά του και πρόσθεσε ότι ο Βούντου γλίτωσε με μερικές μόνο γρατζουνιές και ένα ελαφρύ τραύμα στο πόδι.

Νέος 3D printer από την Objet

alaris_30_model.jpg

Τι να το κάνεις το χαρτί όταν μπορείς να τυπώσεις στις τρεις διαστάσεις; Για την ακρίβεια, δε μιλάμε για εκτύπωση, αλλά για δημιουργία 3D models με εξαιρετική λεπτομέρεια, ακόμη και με κινούμενα μέρη.

Η Objet Geometries ανακοίνωσε τον Alaris 30, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνολογία με το εξαιρετικά ψαρωτικό όνομα PolyJet Photopolymer Jetting. Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε και πολλά από το όνομα, ωστόσο τα τρισδιάστατα μοντέλα που δημιουργεί είναι εντυπωσιακά.

Ο Alaris 30, που μοιάζει με extreme design barbecue όταν τοποθετηθεί στη βάση του, απευθύνεται κυρίως σε CAD users που θέλουν να δουν σε χρόνο dt τι ακριβώς έχουν σχεδιάσει στον υπολογιστή τους.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η τιμή του, αλλά μάλλον δε θα μπορείτε να τον αγοράσετε με όσα σας περίσσεψαν από το μισθό σας αυτό το μήνα.

Πηγή και φωτογραφίες: TFTS


Νέα πηγή εναλλακτικής ενέργειας;

Ένας νέος τρόπος για τη μετατροπή της θερμότητας σε ηχητικά κύματα –και μετά σε ηλεκτρισμό- μπορεί να είναι το επόμενο βήμα προς μία πρακτική νέα πηγή εναλλακτικής ενέργειας.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι μπορούν να μετατρέψουν τη θερμότητα σε ήχο χρησιμοποιώντας απλές συσκευές που αποκαλούνται ακουστικές μηχανές θερμότητας. Αυτή την εβδομάδα, όμως, ομάδα του Πανεπιστημίου της Γιούτα σκοπεύει να παρουσιάσει βελτιωμένες και μικρότερες συσκευές που μετατρέπουν τον ήχο σε εφαρμόσιμο ηλεκτρισμό. Εάν κάτι τέτοιο αληθεύει, η καινοτομία θα ανοίξει την πόρτα για υπερ-αποδοτικά εργοστάσια ενέργειας, αυτοκίνητα και υπολογιστές, καθώς και μια νέα γενιά φωτοηλεκτρικών κυττάρων.

Οι ακουστικές μηχανές θερμότητας συνήθως χρησιμοποιούν ένα χάλκινο ανόδιο που διοχετεύει θερμότητα σε υαλοβάμβακα, ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνει τον αέρα. Η κίνηση του ζεστού αέρα παράγει ένα ηχητικό κύμα μίας συχνότητας, σαν τον ήχο του φλάουτου. Το ηχητικό κύμα δονεί ένα πιεζοηλεκτρικό ηλεκτρόδιο, παράγοντας τάση.

Οι περισσότερες μηχανές αυτού του είδους είναι είτε πολύ μεγάλες είτε μη αποδοτικές, καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση τους σε υπολογιστές ή άλλες μικρές εφαρμογές. Για να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους, ο Orest Symko και η ερευνητική του ομάδα κατασκεύασαν μικρότερες μηχανές, των οποίων το μήκος κυμαίνεται από 11 έως 18 εκατοστά. Με αποδοτικότητα 40%, οι μηχανές ανταγωνίζονται τις μηχανές βενζίνης και ντίζελ στη μετατροπή ενέργειας.

Ωστόσο, οι ανακαλύψεις της ομάδας έγιναν δεκτές από κάποιους με σκεπτικισμό. «Συνειδητοποιώ ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενέργεια είναι πραγματικά σημαντικό αυτή την εποχή», λέει ο Scott Backhaus που μελετά θερμοακουστική στο Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos. «Αλλά εργαζόμαστε σε κάποιες εφαρμογές για μηχανές ντίζελ και μπορώ να σας πω ότι ούτε καν πλησιάζουμε 40% αποδοτικότητα. Είμαι σκεπτικός».

Οι ερευνητές από τη Γιούτα έχουν ακόμη κατασκευάσει τις μικρότερες ακουστικές μηχανές θερμότητας που με μήκος μόλις 1,8 χιλιοστά μπορούν να παράγουν 1 βατ ανά κυβικό εκατοστό, όταν τοποθετούνται μαζί. Ο Symko εικάζει ότι αυτές οι συστοιχίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τα «κύτταρα» σε ένα νέο τύπο ηλιακού ταμπλό.

Εντός του χρόνου, σκοπεύουν να δοκιμάσουν τις συσκευές σε μία στρατιωτική εγκατάσταση ραντάρ. «Φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αλλά σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μία διάταξη», λέει, προσθέτοντας ότι ελπίζει να αρχίζει μαζική παραγωγή των μικροσκοπικών συσκευών μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αν όλα πάνε καλά, μπορούν να τοποθετηθούν σε εργοστάσια ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο και λιθάνθρακα.

100 ways to say fuck you

Αλάτι, το… αντικαταθλιπτικό


Ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση το γνωρίζαμε όλοι. Ότι μπορεί, όμως, να μας...φτιάχνει τη διάθεση, ούτε που το είχαμε φανταστεί.

Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι το αλάτι ενδεχομένως λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα παρατήρησε ότι οι αρουραίοι που είχαν έλλειψη άλατος, απέφευγαν να κάνουν δραστηριότητες που συνήθως τους ευχαριστούσαν, γεγονός που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης.

«Πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι ευχάριστα για τα ποντίκια, δεν προκάλεσαν τον ίδιο βαθμό απόλαυσης. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ανεπάρκεια άλατος και η επιθυμία που συνδέεται με αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κατάθλιψης», σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης ψυχολόγος Kim Johnson.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο οργανισμός χρειάζεται νάτριο προκειμένου να λειτουργήσει. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. Οι συστάσεις των ειδικών κάνουν λόγο για κατανάλωση το πολύ έως 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το αλάτι είναι εθιστικό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι, αν και γνωρίζουν ότι κάνει κακό στην υγεία, συνεχίζουν να καταναλώνουν αλάτι αναζητώντας τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που έκαναν, καταγράφηκαν οι ίδιες αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου των ποντικιών που είτε λάμβαναν φάρμακα είτε είχαν έλλειψη άλατος.

«Αυτό μας δείχνει ότι η επιθυμία που συνδέεται με την έλλειψη αλατιού ενδεχομένως σχετίζεται με τους ίδιους μηχανισμούς στην εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρούνται όταν υπάρχει κατάχρηση και εθισμός στα φάρμακα», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, εκπρόσωπος του Consensus Action on Salt and Health, μιας ομάδας ειδικών που δραστηριοποιούνται στην ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που έχει η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αναφέρει: «Το σώμα μας χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού για να λειτουργήσει και σίγουρα όχι την ποσότητα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Η μελέτη ενδεχομένως μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να τρώνε πολύ αλάτι, αν και γνωρίζουν ότι κάνει κακό στην υγεία τους. Προσωπικά, όμως, δεν ένιωσα ποτέ ότι εμφανίζω σημάδια κατάθλιψης εάν δεν καταναλώνω πολύ αλάτι. Νομίζω ότι προκαλεί μεγαλύτερη κατάθλιψη το να έχεις ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ό,τι το να αποφεύγεις να τρως πολύ αλάτι».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Ψυχολογία και Συμπεριφορά» (Psychology and Behavior)

Χειρουργούσαν και οι Νεολιθικοί άνθρωποι


Πριν από περίπου 6.900 χρόνια (4.900 π.Χ.), οι Νεολιθικοί αγρότες της Ευρώπης είχαν πολύ πιο εξελιγμένες ιατρικές γνώσεις από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, σε βαθμό που έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις ακρωτηριασμού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή ενός τάφου 70 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού.

Ο χειρουργός, ντυμένος με δέρμα κατσίκας ή προβάτου, κρατώντας μια ακονισμένη πέτρα και χρησιμοποιώντας κάποια φυτική αναισθητική ουσία, ακρωτηρίασε το αριστερό χέρι του ηλικιωμένου “ασθενούς” του με επιτυχία. Η επέμβαση φαίνεται να έγινε με συνθήκες αντισηψίας, το κόψιμο ήταν “καθαρό” και στη συνέχεια ο “γιατρός” περιποιήθηκε το τραύμα. Αυτό ακριβώς πιστεύουν οι επιστήμονες ότι συνέβη, με βάση όσα ανακάλυψαν ένα τάφο της πρώιμης νεολιθικής εποχής, στην περιοχή Μπιτιέ-Μπουλανκούρ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP) της Γαλλίας.

Η αποκάλυψη, υπό την αρχαιολόγο Σεσίλ Μπικέ-Μαρκόν, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Antiquity” (Αρχαιότητα), οδηγεί πλέον σε μια επαναξιολόγηση της ιστορίας της χειρουργικής, καθώς πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο ακόμα ενδείξεις για νεολιθικούς ακρωτηριασμούς, στη Γερμανία και την Τσεχία, σύμφωνα με τους “Τάιμς του Λονδίνου”. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι νεολιθικοί “γιατροί” έκαναν τρυπανισμούς του κρανίου, όχι όμως και ακρωτηριασμούς. Σύμφωνα με τους γάλλους ερευνητές, “φαίνεται πως οι πρώτοι ευρωπαίοι γεωργοί ήσαν ικανοί για αρκετά εξελιγμένες χειρουργικές πράξεις”.

Ο τάφος που μελετήθηκε στη νέα έρευνα, πρέπει να ανήκε σε σημαίνον πρόσωπο, καθώς είχε μήκος δύο μέτρων (μεγαλύτερος από άλλους), και περιείχε ένα τσεκούρι και τα υπολείμματα ενός νεαρού ζώου, ενδεικτικά για το υψηλό “στάτους” του.

Μια σειρά από βιολογικά, ακτινολογικά και άλλα τεστ έδειξαν ότι το χέρι του είχε αποκοπεί με σκόπιμη και επιτυχή επέμβαση. Πιθανώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, είχε τραυματιστεί σε μάχη ή από ζώο ή από πέσιμο και κρίθηκε αναγκαίος ο ακρωτηριασμός του. “Δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτοί που έκαναν την επέμβαση, ήσαν γιατροί με τη σημερινή έννοια, παρόλα αυτά είχαν προφανώς ιατρικές γνώσεις”, δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Σεσίλ Μπικέ-Μαρκόν.

Σχεδόν σίγουρα, ως νυστέρι χρησιμοποιήθηκε κάποιος πυρόλιθος, ενώ ο ασθενής ίσως είχε πάρει το παραισθησιογόνο φυτό “ντατούρα” για να μην νιώθει τον πόνο του. Φυτά, όπως η φασκομηλιά, πιθανώς χρησιμοποιήθηκαν για το καθάρισμα της πληγής, καθώς η σύγχρονη έρευνα δεν έδειξε οποιαδήποτε μόλυνση στην περιοχή του ακρωτηριασμού. Τα τεστ επίσης αποκάλυψαν ότι ο ακρωτηριασθείς, αν και υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα, έζησε για μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση, ενώ δεν έπαψε να αποτελεί μέλος της κοινότητάς του.

trelamenos

Νεκροταφείο προϊστορικών ερπετών βρέθηκε στην Αρκτική

Ζωγραφική αναπαράσταση πλησιοσαύρου

Ένα από τα ευρήματα: κρανίο μεγάλου ιχθυοσαύρου. Φωτό: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Όσλο

Χρυσωρυχείο απολιθωμάτων ανακάλυψαν Νορβηγοί επιστήμονες. Οι σκελετοί που εντοπίστηκαν ανήκουν σε γιγάντια θαλάσσια ερπετά που περιπλανιούνταν στους ωκεανούς τον καιρό των δεινοσαύρων.

Τα ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών απολιθώματα ανακαλύφθηκαν στην Αρκτική, στο νησιωτικό σύμπλεγμα Svalbard, περίπου στη μέση μεταξύ Νορβηγίας και Βορείου Πόλου. Οι παλαιοντολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Όσλο τα εντόπισαν κατά τη διάρκεια εργασιών σε ένα απόμερο σημείο στο Spitsbergen, το μεγαλύτερο νησί του Νορβηγικού Αρχιπελάγους.

Τα ευρήματα ανήκουν σε δύο είδη εξαφανισμένων πλέον θαλάσσιων ερπετών, τους πλησιοσαύρους και τους ιχθυοσαύρους. Επρόκειτο για ζώα που βρίσκονταν στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας και ζούσαν σε μία εποχή που η Αρκτική ήταν μια σχετικά κρύα και βαθιά θάλασσα.

Οι ιχθυόσαυροι προσομοίαζαν με τα σύγχρονα δελφίνια αλλά χρησιμοποιούσαν ένα όρθιο ουραίο πτερύγιο για να πλοηγηθούν στο νερό. Αντιθέτως, οι πλησιόσαυροι έμοιαζαν κάπως με τις περιγραφές του μυθικού τέρατος του Λοχ Νες. Kολυμπούσαν χρησιμοποιώντας δύο ζεύγη πανίσχυρων πτερυγίων και διακρίνονταν σε δύο είδη: το ένα είχε μικρό κεφάλι και μακρύ λαιμό και το άλλο μεγάλο κεφάλι και κοντό λαιμό. Το κοντόλαιμο είδος είναι γνωστό με το όνομα πλειόσαυρος.

Ο σκελετός ενός τέτοιου πλειοσαύρου απόκτησε το προσωνύμιο «Το τέρας» εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους του. Η ανακάλυψή του αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της αποστολής. Οι σπόνδυλοι του λαιμού του έχουν το μέγεθος πιάτου, ενώ η κάτω σιαγόνα έχει δόντια μεγάλα σαν μπανάνες.

Αν και δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, οι επιστήμονες υπολογίζουν από το μήκος του κρανίου που φτάνει περίπου τα 3 μέτρα, ότι ο κορμός του μπορεί να ξεπεράσει τα 8 μέτρα. «Το εκπληκτικό είναι ότι φαίνεται ότι έχουμε ολόκληρο σκελετό. Δεν έχουν βρεθεί άλλο πλήρεις σκελετοί πλειοσαύρων πουθενά στον κόσμο», τονίζει ο Jorn Harald Hurum, ένας από τους συντονιστές των ανασκαφών.

Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν βρει ενδείξεις για επίθεση σε ένα από αυτά τα πλάσματα. Ένα δόντι ιχθυόσαυρου είναι σφηνωμένο σε έναν από τους σπονδύλους ενός πλειοσαύρου.

Το σύνολο των απολιθωμάτων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής αποτελείται από 21 μακρύλαιμους πλησιοσαύρους, έξι ιχθυοσαύρους και ένα κοντόλαιμο πλειόσαυρο. Ο Dr Hurum δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την πυκνότητα των απολιθωμένων υπολειμμάτων στην περιοχή. «Δεν μπορείς να περπατήσεις για παραπάνω από 100 μέτρα χωρίς να βρεις σκελετό».

Μετά τον θάνατό τους, τα κουφάρια θάφτηκαν στη λάσπη, στο βυθό του ωκεανού όπου η παρουσία οξυγόνου είναι ελάχιστη ή απουσιάζει τελείως. Η ασυνήθιστη χημική σύνθεση της λάσπης πρέπει να υπεύθυνη για την αξιοσημείωτη διατήρηση των σκελετών.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Dr Hurum και ο Hans Arne Nakrem, επίσης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Όσλο. Το μουσείο σκοπεύει να επιστρέψει στην περιοχή το καλοκαίρι το 1007 για περαιτέρω ανασκαφές.
focus

Παπούτσι-φορτιστής

Οι ερευνητές του ιδρύματος Sri σχεδίασαν ειδικά άρβυλα που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό την ενέργεια που παράγεται από μια πεζοπορία περίπου δυόμισι ωρών. Σκοπός; Η επαναφόρτιση του κινητού σας για είκοσι λεπτά. Το μυστικό της επαναστατικής αυτής εφεύρεσης βασίζεται σ’ ένα ειδικό πολυμερές υλικό το οποίο παράγει ηλεκτρισμό ενόσω εμείς περπατάμε. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι λάτρεις της τεχνολογίας μπορούν πλέον να κινούνται άνετα και για όσο χρόνο θέλουν, χωρίς το άγχος μήπως αδειάσει η μπαταρία των φορητών συσκευών τους.

Φέτος το καλοκαίρι...Το περιβάλλον και τα μάτια μας

Η Greenpeace προτείνει απλούς τρόπους για διακοπές με σεβασμό προς το περιβάλλον

1. Θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και καταλήγεις κλεισμένος στο αυτοκίνητο. Δεν το αφήνεις καλύτερα στην πόλη, να κάνει κι αυτό διακοπές; Προτίμησε λεωφορείο, τρένο, πλοίο για να πας στον παράδεισό σου αυτό το καλοκαίρι. Θέλεις πραγματικά να χαρείς την περιπέτεια; Εκεί δε χρειάζεσαι αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Ένα ποδήλατο ή τα υποτιμημένα ποδαράκια σου θα σε πάνε σε μέρη ακόμα πιο μαγικά!

2. Πρώτη μούρη με τσάντα πλαστική; Μεταξύ μας, μπορείς και χωρίς τις γνωστές γκλαμουράτες τσάντες στην παραλία και τις βόλτες. Προτίμησε τσάντες από σκοινί και ψάθα ή πάνινες - θα πρωτοτυπήσεις κιόλας.

3. Η πλαστική η παντοφλίτσα ιδρώνει το πόδι με ανεπιθύμητες (για όλους) συνέπειες. Δε δοκιμάζεις υφασμάτινα, ξύλινα ή ψάθινα υποδήματα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (και την πατούσα μοσχοβολιστή);

4. Πλαστικά μπουκάλια για νερό στην παραλία; Στο πλαστικό το νερό γίνεται χημικό τσάι με τη ζέστη, ενώ το θερμός ή το παγούρι με νερό από το σπίτι εγγυώνται δροσιά για ώρες. Κι αν το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο, το εμφιαλωμένο σε μεγάλες συσκευασίες φυλαγμένο στο ψυγείο θα μας ξεδιψάσει περισσότερο από τα γουλιά γουλιά μισόλιτρα μπουκαλάκια.

5. Καφεδάκι, χυμός, και κάτι για να τσιμπήσουμε στην παραλία. Ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης δεν ταιριάζουν εδώ. Προτίμησε τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που θα σου μείνουν και για του χρόνου. Και φυσικά προτιμάς τις επιστρεφόμενες γυάλινες συσκευασίες για αναψυκτικά και μπύρες.

6. Μια βόλτα με jet ski σου κεντρίζει το ενδιαφέρον; Μπορεί να νομίζεις ότι θα εντυπωσιάσεις με τις μοναδικές φιγούρες σου, μάλλον όμως θα θυμίσεις την Αθήνα με τα καυσαέρια και την ηχορύπανση που θα προκαλέσεις. Γιατί δε δοκιμάζεις σερφ ή θαλάσσιο ποδήλατο; Έτσι θα επιδείξεις αντοχή και επιδεξιότητα, και θα γυμναστείς κιόλας.

7. Αντιηλιακά, κρέμες και λοσιόν για το πρόσωπο και το σώμα. Δε χρειάζεται να έχεις το Νόμπελ Χημείας για να ξέρεις τι περιέχουν τα καλλυντικά σου. Μια καλή αρχή είναι αυτά που είναι (πραγματικά) παρασκευασμένα από φυσικές πρώτες ύλες.

8. Μουσικούλα στην παραλία, φακός για νυχτερινές εξορμήσεις. Μήπως ξέχασες τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες; Για τους φανατικούς, υπάρχουν και ηλιακοί φορτιστές, για μπαταρίες αλλά και κινητά!

9. Έντομα παντού; Ας αφήσουμε τα τοξικά εντομοκτόνα, κουνουποκτόνα και λοιπά -κτόνα, κι ας προτιμήσουμε φυσικές και ακίνδυνες λύσεις: σιτρονέλλα ή φυσική πυρεθρίνη για τα κουνούπια, βασιλικός σε γλάστρα για κουνούπια και μύγες (αλλά και για τη μακαρονάδα), καφές (τον καίμε, δεν τον κερνάμε) για τις σφήκες.

10. Το βράδυ απόλαυσε τα αστέρια και το φεγγάρι και άσε αυτά να σε φωτίσουν. Τα πολλά φώτα στην εξοχή είναι περιττά, άσε που τραβάνε και τα έντομα. Αντίθετα, ο χαμηλός φωτισμός κι ένα κερί - αντικουνουπικό - φτιάχνουν και ατμόσφαιρα.

11. Για να μην πουν το νερό νεράκι τα νησιά μας, μη σπαταλάς το νερό. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό για την επιβίωσή τους, μην το στερείς άσκοπα!

12. Ο ήλιος βασιλεύει και φεύγεις από την παραλία; Κοίτα καλά γύρω σου! Αποτσίγαρα και πλαστικές σακούλες μπορεί να γίνουν θανάσιμος μεζές για θαλασσοπούλια, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες. Δώσε το παράδειγμα μαζεύοντας τα σκουπίδια σου (έτσι κι αλλιώς θα είναι λίγα γιατί έχεις ακολουθήσει τις προηγούμενες πράσινες συμβουλές μας). Κι επειδή ξέρουμε ότι αγαπάς το περιβάλλον, δε θα εκπλαγούμε αν σε δούμε να καθαρίζεις την παραλία από όσα άφησαν οι προηγούμενοι επισκέπτες.

13. Ζεσταίνεσαι; Πριν πάρει φωτιά το κλιματιστικό, δροσίσου εναλλακτικά! Στην εξοχή η θαλασσινή ή βουνίσια αύρα όχι μόνο δροσίζει αλλά και αναζωογονεί!

14. Ώρα για φαγητό; Γιατί να καταφύγεις σε πρόχειρες λύσεις όταν έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις εξαιρετικής ποιότητας ντόπια προϊόντα και μεζέδες; Προσοχή όμως! Σε καμία περίπτωση μην καταναλώσεις γόνο (τα μικρά ψαράκια που αλιεύθηκαν πριν αναπαραχθούν).

15. Επειδή είσαι ψαγμένος τύπος, φέτος θα κάνεις τις διακοπές σου σε κάποια περιοχή με ευαίσθητα οικοσυστήματα, και θέλεις να έρθεις κοντά στην άγρια φύση (ή ό,τι έχει απομείνει από αυτή). Πριν και αφού φτάσεις ενημερώσου και σεβάσου τους κανόνες. Δεν είναι περιπέτεια να ψάξεις να βρεις τη χελώνα που γεννάει, τη φώκια στη σπηλιά της ή το αρπακτικό που μεγαλώνει τους νεοσσούς. Η πραγματική περιπέτεια είναι η προσπάθειά τους για επιβίωση, κι εσύ μπορείς να τα βοηθήσεις.

Τσιμπήματα του καλοκαιριού


 • Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ήρθαν και οι γνωστοί απρόσκλητοι επισκέπτες. Αν είστε τυχεροί αλλά και προσεκτικοί, μπορεί να γλιτώσετε από την παρουσία τους. Ενδέχεται όμως να σας αφήσουν το σημάδι τους και μετά να φύγουν. Ο λόγος, βέβαια, για τα έντομα και τα τσιμπήματα που προξενούν. Διαβάστε πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και να προστατέψετε τα παιδιά σας από αυτά.

  Σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, μύγες, ψύλλοι, αλλά και τσούχτρες, σκορπιοί και φίδια κάνουν την εμφάνισή τους λίαν συχνά αυτή την περίοδο του έτους. Αυτό που πρέπει πρωταρχικά να γνωρίζετε είναι ότι τα έντομα όπως και τα περισσότερα ζώα δεν επιτίθενται συνήθως στον άνθρωπο, εκτός εάν είναι τραυματισμένα ή τα έχουν προκαλέσει. Λαμβάνοντας λοιπόν κάποια στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης μπορείτε να προλάβετε κάποια από τα &τσιμπήματα του καλοκαιριού.

  Καταρχάς, πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά σας για αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες καθώς και τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η εμφάνισή τους. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε λεπτομέρειες που πιθανόν να τρομάξουν τα παιδιά, αλλά να τους υποδείξετε γενικά κάποια πράγματα για την ασφάλειά τους. Το καλοκαίρι είναι η εποχή όλων αυτών των ιπτάμενων και μη "εχθρών" αλλά και των παιδιών. Η αρμονική συμβίωση όλων είναι δυνατή. Είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τη φύση, χωρίς ωστόσο να παρενοχλούν αυτούς τους οργανισμούς.
  Καλό είναι επίσης να ελέγξετε εάν το παιδί σας εμφανίζει ιδιαίτερη ευαισθησία σε δήγματα ή δαγκώματα. Τα περισσότερα παιδιά εκδηλώνουν ήπιες αντιδράσεις, υπάρχουν όμως και άλλα που είναι αλλεργικά σε ορισμένα δηλητήρια και ενδέχεται να χρειαστούν επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί έχει τέτοια προδιάθεση, συζητήστε το με τον παιδίατρο ή έναν ειδικό ιατρό. Μπορεί να χρειαστεί το παιδί να υποβληθεί σε θεραπεία από-ευαισθητοποίησης με τη χορήγηση κάποιων σκευασμάτων (ενέσεων ή χαπιών). Ο ιατρός θα σας υποδείξει ακόμη τι πρέπει να κάνετε και με τη βοήθεια ποιών μέσων στο σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο πιθανό επεισόδιο.
  Είναι σίγουρο ότι αποκλείετε να προλάβετε όλα τα πιθανά δήγματα ή δαγκώματα, όσο καλά κι αν είστε ενημερωμένη και προετοιμασμένη. Μπορείτε όμως να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβούν.

  Πώς θα γίνει αυτό:

  Αποφύγετε να βρίσκεστε με το παιδί σε περιοχές όπου πιθανόν βρίθουν εντόμων ή άλλων "επικίνδυνων" ζώων. Τα λιμνάζοντα νερά, οι κήποι, τα δένδρα και τα λουλούδια στην ανθοφορία τους, οι εστίες σκουπιδιών αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου.
  Προσέξτε το ντύσιμο του παιδιού κατά τους θερινούς μήνες ώστε να μην είναι εκτεθειμένο πολύ το δέρμα του. Προτιμήστε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο που προστατεύουν το σώμα του τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων και ζώων.
  Όσον αφορά ειδικά τα έντομα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα για την καθαριότητα και φροντίδα του παιδιού, που αφήνουν έντονο το άρωμά τους διότι θα γίνει ευκολότερα θύμα των εντόμων. αν παρά τις προφυλάξεις σας, το παιδί δεν αποφύγει το τσίμπημα, τότε πρέπει να γνωρίζετε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσετε.
  Τα δήγματα και τα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό στο δέρμα, που συνήθως υποχωρεί μετά από μια ημέρα χωρίς φαρμακευτική θεραπεία. Αυτό που κυρίως πρέπει να κάνετε είναι να ανακουφίσετε την ενοχλητική φαγούρα που πιθανότατα ταλαιπωρεί το παιδί. Για τα τσιμπήματα κουνουπιών, ψύλλων και κοριών ενδείκνυται η επάλειψη με λοσιόν καλαμίνης στο δέρμα εκτός από την περιοχή των ματιών και των γεννητικών οργάνων.
  Αν πάλι πρόκειται για τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα, τότε βρέξτε ένα πανί με κρύο νερό και πιέστε το επάνω στην περιοχή του τσιμπήματος για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα τον ιατρό σας και ιδίως προτού σπεύσετε να χορηγήσετε άλλα θεραπευτικά μέσα ή γιατροσόφια. Αν η φαγούρα είναι έντονη, πιθανόν ο ιατρός να σας υποδείξει κάποια αλοιφή κορτιζόνης ή κάποιο αντιισταμινικό σκεύασμα.
  Διατηρείτε επίσης τα νύχια του παιδιού καθαρά και κομμένα ώστε να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα μολύνσεων από το ξύσιμο. Εάν πάντως το τσίμπημα μολυνθεί, η περιοχή θα κοκκινίσει και θα πρηστεί. Μερικές φορές εμφανίζεται και πυώδες υγρό κοντά στο επίμαχο σημείο. Καλό είναι να ζητήσετε από τον ιατρό να εξετάσει οποιοδήποτε δήγμα ή τσίμπημα εντόμου έχει μολυνθεί διότι ενδέχεται να πρέπει να αντιμετωπισθεί με αντιβιοτικά φάρμακα.
  Γενικότερα, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια εφόσον το παιδί εκδηλώσει τα παρακάτω συμπτώματα μετά από κάποιο τσίμπημα:
  Ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή
  Αδυναμία, λιποθυμία ή απώλεια της συνείδησης
  Κνιδωτικό εξάνθημα ή φαγούρα σε όλο το σώμα
  Υπερβολικό οίδημα (πρήξιμο) κοντά στα μάτια, τα χείλια ή το πέος που δυσκολεύει το παιδί να βλέπει, να τρωει ή να ουρεί

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗΝ ΜΑΣ ΠΩΣ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΕΣΩΣ.

  Γράφει: Κατσιμπούλας Βασίλειος, Δερματολόγος - Αφρoδισιολόγος
  http://ygeia.pblogs.gr

SEXY AND HOT .... το πιπίνι


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Το αίμα του φιδιού

Επιμέλεια: Μαρίλια Ιωάννου

Μικρά φίδια έχουν εμφιαλωθεί. Το φιδίσιο... λικέρ, γνωστό με την ονομασία το "αίμα του φιδιού" αποτελεί παραδοσιακό ποτό διάσημο συνοδευτικό της Βιετναμέζικης κουζίνας. Πρόκειται για ένα διάφανο αλκοολούχο ποτό το οποίο σερβίρεται με... ένα ολόκληρο φίδι εντός του μπουκαλίου. Υποτίθεται ότι είναι πολύ τονωτικό και αφροδισιακό.

Μάθημα Γεωγραφίας σε Τζέτ

Επιμέλεια: Μαρίλια Ιωάννου
Μαθητές στη Σκωτία θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να παρακολουθούν το μάθημα της γεωγραφίας μέσα σε ένα ιδιωτικό τζετ 40 θέσεων.

Οι δάσκαλοι του σχολείου σκέφτονται να τοποθετήσουν το τζετ στην αυλή του σχολείου. Το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί τοποθετώντας οθόνες σε όλο το εσωτερικό του αεροπλάνου, μέχρι και στο πάτωμα στο οποίο θα επικαλύπτονται από ένα στρώμα ανθεκτικού γυαλιού.

«Τότε, χρησιμοποιώντας το λογισμικό Google Earth θα μπορούμε με τους μαθητές εικονικά να βρεθούμε οπουδήποτε», δήλωσε ένας εκ των πρωτεργατών του έργου.

Παρθενογένεση σε καρχαρία


Οι θηλυκοί σφυροκέφαλοι καρχαρίες μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή με αρσενικό, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες. Απόδειξη το νεογνό που έφερε στη ζωή, το 2001, ένας καρχαρίας στον ζωολογικό κήπο Henry Doorly, παρόλο που δεν είχε συνευρεθεί με αρσενικό εκπρόσωπο του είδους του.

Τα γενετικά τεστ που διεξήγαγε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Demian Chapman, αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι το νεαρό ζώο, το οποίο σκοτώθηκε λίγο μετά τη γέννησή του από ένα σελάχι, δεν διέθετε πατρικό DNA.

Η παρθενογένεση προκύπτει όταν ένα ωάριο αναπτύσσεται ως έμβρυο χωρίς την πρόσθεση γενετικού υλικό από σπερματοζωάριο. Αν και είχε παρατηρηθεί σε οστεϊχθύες, δεν είχε καταγραφεί ποτέ παρόμοιο περιστατικό σε χονδριχθύες, όπως είναι οι καρχαρίες.

Ο γρίφος για τη γέννηση του σφυροκέφαλου είχε γίνει αντικείμενο εκτενών αναφορών το 2001. Τότε, πολλοί υπέθεταν ότι πατέρας μπορεί να ήταν ένας άλλος καρχαρίας που φυλασσόταν στον ζωολογικό κήπο, αλλά οι τρεις θηλυκοί σφυροκέφαλοι καρχαρίες δεν είχαν τα χαρακτηριστικά σημάδια από δάγκωμα που συνήθως τους αφήνουν οι σεξουαλικές επαφές. Μερικοί ακόμη πρότειναν ότι κάποιο από τα θηλυκά μπορεί να είχε κάνει σεξ προτού βρεθεί σε αιχμαλωσία και είχε αποθηκεύσει το σπέρμα. Ωστόσο, οι καρχαρίες είχαν παραμείνει τρία χρόνια στο ζωολογικό κήπο, χρονικό διάστημα πολύ μεγάλο για να έχει διατηρηθεί αποθηκευμένο το σπέρμα.

Με την ανάπτυξη νέων τεχνικών DNA και την εφαρμογή τους στους ιστούς του νεκρού νεογνού, οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε συμμετοχή αρσενικού στη γέννηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακάλυψη εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τους καρχαρίες. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν φθίνουσες, εξαιτίας της υπεραλιείας, ομάδες καρχαριών καταφεύγουν στην παρθενογένεση για να αναπαραχθούν, οι πληθυσμοί είναι πιθανόν να εξασθενίσουν ακόμη περισσότερο. Κι αυτό γιατί η αναπαραγωγή χωρίς σεξουαλική επαφή μειώνει τη γενετική ποικιλία, η οποία επιτρέπει στους οργανισμούς να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Με τη μείξη μητρικού και πατρικού DNA εισάγονται γενετικές διαφοροποιήσεις, οι οποίες μπορούν να προσδώσουν στα νέα άτομα καινούργια χαρακτηριστικά και άρα πλεονέκτημα στις νέες συνθήκες.

Ο Dr Paulo Prodohl, ένας εκ των συντακτών της αναφοράς στο Biology Letters, τονίζει: «Τα σπονδυλωτά ζώα γενικώς έχουν εξελιχθεί χωρίς παρθενογένεση για να ενισχύσουν τη γενετική διαφοροποίηση και να βελτιώσουν τις εξελικτικές τους προοπτικές. Η ανησυχία για τους καρχαρίες είναι ότι όχι μόνο μειώνουμε τους αριθμούς τους, αλλά μπορεί να τους κάνουμε και λιγότερο προσαρμόσιμους. Τα ευρήματά μας πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σε οποιαδήποτε συζήτηση για στρατηγική διαχείρισης, ειδικά για είδη που έχουν υποφέρει από την εκμετάλλευση»
focus

Όπλα μαζικής καταστροφής για κάθε ενδιαφερόμενο

mini_weapons.jpg

Αν ξεγελαστήκατε από τον τίτλο και περιμένετε κατευθύνσεις για το πού μπορείτε να βρείτε απεμπλουτισμένο ουράνιο ή φιάλες με αέριο sarin, φοβούμαστε ότι θα σας απογοητεύσουμε. Το όπλα που παρουσιάζει στο βιβλίο του ο John Austin τα έχετε ήδη στα χέρια σας! Πρόκειται για έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε αυτοσχέδια όπλα από εργαλεία της καθημερινής ζωής. Τώρα, λοιπόν, ξέρετε τι να κάνετε με τους συναδέλφους σας όταν λείπει το αφεντικό από το γραφείο.

Οι επίδοξοι MacGyver θα βρουν εδώ έναν μικρό παράδεισο. Ο συγγραφέας παρουσιάζει βήμα προς βήμα τη διαδικασία κατασκευής πρωτόγονου οπλισμού, όπως π.χ. ένας καταπέλτης με κουτάλι και μολύβι. Μάλιστα, σε μερικές κατασκευές υπάρχουν και παραλλαγές: μπορείτε, μεταξύ άλλων, να προσθέσετε laser pointers στους εκτοξευτές σας για μεγαλύτερη ακρίβεια!

Το μαγικό αυτό βιβλίο στοιχίζει μόνο 8 ευρώ και διατίθεται από το Amazon. Μάλλον πρέπει σιγά-σιγά να χωρίζετε στρατόπεδα στη δουλειά.

Πηγή: Amazon

Όλοι δύτες!

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δε θέλουν να αρματώνονται με μπουκάλες και βατραχοπέδιλα προκειμένου να κατέβουν στο βυθό. Σ’ αυτούς δίνεται σήμερα μια νέα δυνατότητα για να γίνουν δύτες. Η αμερικανική εταιρεία Sub Sea Systems κατασκεύασε ένα σύστημα από σκάφανδρα και συμπιεστές αέρος, με τα οποία μπορείτε να επισκέπτεστε μεγάλα ενυδρεία ή το βυθό μιας παραλίας, περπατώντας στο θαλάσσιο πυθμένα. Δε χρειάζεστε καταδυτικό εξοπλισμό ούτε απαιτείται προηγούμενη εμπειρία ή άριστη φυσική κατάσταση. Μόνη προϋπόθεση είναι τα παιδιά να έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα ούτε το κολύμπι είναι απαραίτητο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα μαλλιά δε βρέχονται μέσα στο σκάφανδρο. Όσο για τον αέρα, φιλτράρεται από συμπιεστές τοποθετημένους στην επιφάνεια.

Ένα ποντίκι με οικολογικές ανησυχίες

wooden-mouse.jpg

Οι ένθερμοι οπαδοί της οικολογίας θα βρουν πολύ ενδιαφέρον το ποντίκι που σχεδίασε ο κ. Alest Rukov. Για την ώρα βρίσκεται σε στάδιο concept, αλλά δε βλέπουμε κανέναν απολύτως λόγο για τον οποίο αυτό το project θα πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Εξάλλου, η υλοποίησή του είναι απλούστατη, αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος μαραγκός.

Το ποντίκι του κ. Rukov είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο. Βέβαια, το "εξ ολοκλήρου" δε συμπεριλαμβάνει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά των ηλεκτρονίων. Όλο το υπόλοιπο, όμως, είναι ξύλινο και μάλιστα λουστραρισμένο για να αντέχει στο χρόνο.

Ο σχεδιαστής δίνει πενταετή εγγύηση, οπότε δε μιλάμε για κάτι που θα διαλυθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε τον ήχο του "κλικ" σε αυτό το mouse...

Πηγή: yankodesign

Ένα σπάνιο ερπετό της Νέας Ζηλανδίας έγινε πατέρας, πιθανόν για πρώτη φορά, σε ηλικία 111 ετών.

O Χένρι έφτασε 111 χρονών για να γίνει πατέρας

Οι ιδιοκτήτες του Χένρι πίστευαν ότι είχε περάσει την αναπαραγωγική του ηλικία, καθώς δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον για τα θηλυκά κατά τη διάρκεια της 40χρονης αιχμαλωσίας του. Ωστόσο, ζευγάρωσε με την 80χρονη Μίλρεντ τον προηγούμενο Ιούλιο και 11 από τα αυγά που γέννησε, έχουν πλέον εκκολαφθεί.

Ο Χένρι ανήκει στο είδος τουατάρα. Έφτασε στο Μουσείο Σάουθλαντ το 1970 και, σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπαλλήλων, σύντομα έγινε υπέρβαρος και τεμπέλης. Ήταν γνωστός για τον νευρικό χαρακτήρα του και συνήθιζε να επιτίθεται στα άλλα τουατάρα, υποχρεώνοντας το μουσείο να τον κρατήσει σε απομόνωση για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, μετά από εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη για αφαίρεση όγκου, υπέστη «μείζονα μεταμόσχευση προσωπικότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπεύθυνος για τα τουατάρα στο μουσείο, Λίντσεϊ Χάζλεϊ. «Έχω φροντίσει πολλά αυγά μέχρι τώρα αλλά αυτά είναι ιδιαίτερα επειδή ανήκουν στον Χένρι», δήλωσε ο κος Hazley σε τοπική εφημερίδα.

Τα τουατάρα, τα οποία ενδημούν μόνο στη Νέα Ζηλανδία, αναφέρονται πολλές φορές ως «ζωντανά απολιθώματα». Είναι το μόνο είδος που επιβίωσε από μία οικογένεια ειδών που περπατούσαν στη Γη μαζί με τους δεινόσαυρους, πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Το μουσείο διαθέτει πλέον 70 από αυτά τα σπάνια πλάσματα και ο κος Χάζλεϊ είναι αισιόδοξος ότι ο Χένρι θα ξαναγίνει γονιός στο μέλλον. Ζει μαζί με άλλα τρία θηλυκά τουατάρα «με μεγάλη αρμονία» και ο κος Χάζλεϊ περιγράφει την εκκόλαψη των αυγών ως «την ολοκλήρωση μιας ιστορίας αγάπης».

ΤΑΞΙΔΙ Αρχιπέλαγος Σαμούι

Απολαύστε τις υπόλοιπες διακοπές σας σε έναν τροπικό παράδεισο! Εκεί όπου η φύση οργιάζει και το καλοκαίρι καλά κρατεί...

Tο Σαμούι είναι ένα μικρό καταπράσινο νησί στον Κόλπο της Ταϊλάνδης, που υπόσχεται να σας χαρίσει μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Εξερευνώντας το νησί θα συναντήσετε χωριουδάκια, ψαροχώρια, φυτείες κοκκοφοίνικων, παγόδες και βουδιστικούς ναούς, καταρράκτες και λίμνες, σε μια πανδαισία χρωμάτων που θα αιχμαλωτίσουν τις αισθήσεις σας. Οι καταρράκτες του Χιν Λαντ, που βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο του νησιού, σχηματίζουν μια μικρή λίμνη με γλυκό νερό όπου είναι όμορφα να κολυμπήσετε. Στα δυτικά, μέσα σε ένα τροπικό περιβάλλον, βρίσκεται ο καταρράκτης Να Μουάνγκ που επίσης σχηματίζει μια εντυπωσιακή λίμνη με διάμετρο 30 μέτρων και με αμμώδη βυθό, ιδανική και αυτή για κολύμπι. Αξίζει όμως να επισκεφθείτε και το μουσείο με τα αγροτικά εργαλεία και τα κινέζικα κομψοτεχνήματα.

Εκδρομές
Στο γειτονικό νησάκι Φαν δεσπόζει ο ναός Χιν Νγκου και στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα του καθιστού Βούδα. Από εκεί αξίζει να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Μέσα στο χώρο του ναού λειτουργεί κέντρο διαλογισμού που προσφέρει διδασκαλία σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται το πάρκο με τις πεταλούδες Να Τιάν και δίπλα λειτουργεί σχολή πιθήκων. Τα συμπαθητικά και πανέξυπνα ζώα εκπαιδεύονται πώς να κατεβάζουν τις καρύδες από τα δέντρα.
Το νησί Παν Γκαν, κοντά στο Σαμούι, διαθέτει πολύ όμορφες παραλίες, μικρούς καταρράκτες και καταπληκτική φύση, ενώ πολύ κοντά υπάρχουν άλλα δύο μικρά ακατοίκητα νησάκια.

Παραλίες
Στο Σαμούι θα απολαύσετε το μπάνιο σας στις πανέμορφες παραλίες Λαμάι και Τσαβένγκ, με την πυκνή τροπική βλάστηση και τα μπαράκια από μπαμπού, όπου θα πιείτε δροσιστικά κοκτέιλ. Η Τσαβένγκ είναι η πιο κοσμική. Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν οι παραλίες Μπανγκ Πορ, Μπορ Πουντ και Μάε Ναμ, που συγκεντρώνουν λίγο κόσμο και είναι πολύ πιο ήσυχες. Στο βορειοανατολικό άκρο θα συναντήσετε την όμορφη παραλία Τσοένγκ Μον, ενώ στη δυτική και νότια πλευρά υπάρχουν πολλές μικρές -σχεδόν απάτητες- αμμουδερές παραλίες σε μικρούς ήσυχους κόλπους.

Δείτε οπωσδήποτε
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερήσια εκδρομή είναι η επίσκεψη στο θαλάσσιο πάρκο Ανγκ Τονγκ, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 40 νησιών στα βορειοδυτικά του Σαμούι. Θα συναντήσετε πολύχρωμες σπηλιές, καταγάλανες λίμνες και ερημικές παραλίες.

Το Σουράτ Τάνι
Είναι το λιμάνι που συνδέει την ενδοχώρα με τα νησιά του αρχιπελάγους του Σαμούι. Αξίζει να αφιερώσετε 2 ημέρες από το ταξίδι σας και να επισκεφθείτε μερικά από τα αξιοθέατα της περιοχής. Η πόλη Τσάιγια βρίσκεται σε απόσταση 45 λεπτών με το αυτοκίνητο και είναι η πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου Σριβιζάβα. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι ο ναός Πρα Μποροματάτ που κτίστηκε πριν από 1.000 χρόνια και οι ναοί Βιένγκ, Λονγκ και Καέο. Μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Τσάιγια θα συναντήσετε το μοναστήρι «των νερών που ρέουν», με το ναό Σουάν Μοκχά μέσα σ' ένα όμορφο πάρκο.

Πού και τι θα φάτε
Εκτός από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, με δυτική και τοπική κουζίνα, υπάρχουν πολλά μικρά ρεστοράν που προσφέρουν αφθονία από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και τυπική ταϊλανδέζικη κουζίνα. Προσοχή, όμως, γιατί τα εδέσματα συνήθως είναι πολύ καυτερά!

Πού θα διασκεδάσετε
Ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή, με πολλά μπαρ και ντίσκο. Απολαύστε και τα υπέροχα spa που βρίσκονται στο νησί, καθώς και το μοναδικό παραδοσιακό ταϊλανδέζικο μασάζ.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Θα βρείτε από αξιόλογες αντίκες, διακοσμητικά από ξύλο τικ, τσάντες, μεταξωτά και κοσμήματα, μέχρι ρούχα μαϊμούδες.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πετάξετε με την άψογη εταιρεία Thai Airways (τηλ.: 210-9692010) από Αθήνα για Μπανγκόκ και από εκεί για Σουράτ Τάνι. Στη συνέχεια, με πούλμαν θα κάνετε μια ευχάριστη διαδρομή (45΄) μέχρι το λιμάνι και από εκεί με το πλοίο (30΄) θα περάσετε στο Σαμούι. Αν προτιμάτε να οργανώσει το ταξίδι σας κάποιο πρακτορείο, απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο για προορισμούς στην Ταϊλάνδη Cel Tours (τηλ.: 210-3629082).
Διαμονή: Τεράστια ποικιλία από καθαρά ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραθαλάσσια μπανγκαλόου, μέχρι και πολυτελέστατα ξενοδοχεία 5 αστέρων περιμένουν την επιλογή σας. Σας προτείνουμε το πολύ καλό «Paradise Beach Resort» στην ήσυχη παραλία Μάε Ναμ, μέσα σε έναν εξωτικό κήπο.

Χρήσιμα:
Ώρα: 4 ώρες μπροστά.
Κλίμα: Ζεστό και υγρό.
Νόμισμα: Μπατ. Το 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 50 μπατ περίπου.
Τηλέφωνο ανάγκης: 1155 (σε 5 γλώσσες).
Ταϊλανδικός Οργανισμός Τουρισμού (Αθήνα): 210-9242413

Το φασκόμηλο βελτιώνει τη μνήμη


Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmacology, Biochemistry and Behavior, Βρετανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν την παμπάλαια ιδέα ότι το φασκόμηλο βελτιώνει τη μνήμη. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το φυτό βελτίωσε την απόδοση εθελοντών σε τεστ ανάκλησης λέξεων.

Οι σαράντα τέσσερις εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα των πανεπιστημίων του Νιουκάσλ και του Νορθούμπρια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα χορηγήθηκαν ταμπλέτες με έλαια φασκόμηλου, ενώ στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε αδρανές ψευδοφάρμακο. Οι ταμπλέτες βελτίωσαν την επίδοση στα τεστ μνήμης που ακολούθησαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φυτό αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, μιας ουσίας που μεσολαβεί στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και σχετίζεται με τη μνήμη. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης παρουσιάζουν μείωση και στους ασθενείς της νόσου του Αλτσχάιμερ, και πιθανόν το φασκόμηλο να βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Η Νίκολα Τίλντσλεϊ, επικεφαλής της ομάδας, δήλωσε πως η «νέα έρευνα αποδεικνύει πόσο πολύτιμο είναι το έργο των παλαιών βοτανολόγων, και ότι δεν θα πρέπει να αγνοούνται απλώς επειδή έγραψαν τις παρατηρήσεις τους αιώνες πριν. Τα τεστ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε ανθρώπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αποδειχθεί ότι το φασκόμηλο βελτιώνει την απόδοση σε εξετάσεις. Αλλά δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αυτό επί του παρόντος».
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory