Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

SEXY AND HOT .... μέσα στις αγριάδες


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Γιατί μας ενοχλούν τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ;

Οι θαμώνες των chat rooms γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χρήση ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ γραμμάτων στον κυβερνοχώρο θεωρείται αντίστοιχη του να φωνάζεις σε δημόσιο χώρο –κάτι μεταξύ αγένειας και ενοχλητικής προς τους γύρω σου συμπεριφοράς. Μια λογίστρια στη Νέα Ζηλανδία, μάλιστα, έχασε πρόσφατα τη δουλειά της γιατί έστελνε e-mail γεμάτα κεφαλαία.
Με αφορμή την είδηση, το BBC αναρωτήθηκε πώς φτάσαμε ως εδώ, πώς ένας συγκεκριμένος τύπος γραμμάτων εντυπώθηκε στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου ως μη αποδεκτός, και απευθύνθηκε σε ειδικούς για να βρει την απάντηση.

«Ιστορικά, τα κεφαλαία γράμματα αποτύπωναν κάποιου είδους επισημότητα» λέει ο Paul Luna, διευθυντής του τμήματος τυπογραφίας και γραφικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Reading. «Έχουν συσχετιστεί με πράγματα όπως οι ρωμαϊκές επιγραφές και η επίσημη παρουσίαση κειμένου. Ενέχουν κατά κάποιο τρόπο αρχιτεκτονική αξία».

Το forum της αρχαίας Ρώμης, για παράδειγμα, προέβαλλε το βίο και την πολιτεία του αυτοκράτορα, γραμμένα με κεφαλαία γράμματα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα μικρά γράμματα αναπτύχθηκαν ως γρηγορότερος τρόπος γραφής, ενώ τα κεφαλαία πέρασαν από την απόδοση τιμών στον «ταπεινό» διαχωρισμό του κειμένου –στην αρχή της πρότασης, στα κύρια ονόματα κλπ.

«Αν και κάποιες φορές χρησιμοποιούνταν για να δώσουν έμφαση, στους τυπογράφους δεν άρεσε το πυκνό κείμενο που δημιουργούσαν, κάνοντας τη σελίδα γκρι» προσθέτει ο κ. Luna.

Η υψηλή ανάλυση των τυπωμένων κειμένων επέτρεψε τη χρήση άλλων τρόπων, όπως τα bold και τα πλάγια γράμματα, για την απόδοση έμφασης, αλλά η χαμηλή ανάλυση της οθόνης αναγκάζει συχνά τους χρήστες του internet να χρησιμοποιούν το πλήκτρο caps lock για να τονίσουν κάτι.

«Το πρόβλημα με τα e-mail είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο etiquette» λέει ο Martin Manser, συγγραφέας του The Good Word Guide «ενώ στην παραδοσιακή αλληλογραφία υπάρχουν ορισμένες συμβάσεις που υπαγορεύουν το σωστό και το λάθος, στην ηλεκτρονική επικοινωνία τα πράγματα είναι πιο ρευστά».

Τελικά, στον «βιαστικό» κόσμο της online επικοινωνίας, τα κεφαλαία έχουν καθιερωθεί ως ο εύκολος –και γρήγορος– τρόπος για να επικοινωνήσουμε ενθουσιασμό ή αναστάτωση –για να υψώσουμε τη φωνή, σε αντιστοιχία με την ομιλία.

Ο παραλήπτης, όμως, της πρότασης που έχει γραφτεί με το caps lock πατημένο νιώθει σα να του φωνάζουν. Υπάρχει άραγε λογική εξήγηση γι’ αυτό; Μήπως όλα αυτά τα ορθογώνια γράμματα φαίνονται «απότομα», σκληρά στο ανθρώπινο μάτι;

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, είναι όντως έτσι –καθότι οι άνθρωποι έχουν μάθει να διαβάζουν αναγνωρίζοντας το σχήμα των γραμμάτων, και τα σχήματα των μικρών γραμμάτων διαφέρουν μεταξύ τους περισσότερο από αυτά των κεφαλαίων, το να διαβάσουμε μια πρόταση γραμμένη με κεφαλαία μας δυσκολεύει, γιατί παίρνει περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Luna, αυτά είναι ανοησίες: άλλες έρευνες, λέει, δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαφορά στην ανάγνωση μικρών και κεφαλαίων. Ίσως, τελικά, να είναι απλά θέμα συνήθειας.

10 Τρόποι για να Χωρίσεις τη Γκόμενα

Επιμέλεια: Peter
boy_3.pngΟ κόμπος έφτασε στο χτένι. Την βλέπεις και νιώθεις σαν να έχεις φάει χαλασμένα δρακουλίνια. Σου λέει να βγείτε και βρίσκεις πιο ευχάριστο να μείνεις σπίτι να δεις Αιγάλεω-Καλαμαριά, Βέρα στο δεξί, τέσσερα Βραζιλιάνικα και telemarketing.

Σου προτείνει να πάτε διακοπές μαζί και θα προτιμούσες να πας στην Μέκκα και να τραγουδήσεις τον αμερικανικό Εθνικό Ύμνο στην κεντρική πλατεία. Παραδέξου το επιτέλους, ήρθε η ώρα να χωρίσεις. Μην πανικοβάλεσε όμως, η αγαπημένη σου ιστοσελίδα έχει την εύκολη λύση.

Πρέπει να προσέξεις όμως πολύ, γιατί το να πεις σε μια γυναίκα να χωρίσετε μπορεί να αποδειχτεί πιο επικίνδυνο από λουκανικόπιτα σε εξοχική καντίνα στην Μπανγκόκ ή από το να σου πει τα κάλαντα ο Μητσοτάκης.
Οι επιλογές σου στον τρόπο που θα επιλέξεις για να της πεις τα κακά μαντάτα είναι δύο:
α) Της λες την αλήθεια (ότι τη σιχάθηκες) με την απόλυτη σοβαρότητα και ειλικρίνεια που σε διακρίνει. (Λέμε και καμία μαλακία να περάσει η ώρα)
β) Προφασίζεσαι τα κλασικά κουραφέξαλα ότι περνάς φάση, θες χρόνο να σκεφτείς, είσαι σε συναισθηματικό αδιέξοδο κτλ. ( Αυτό θα ήταν καλή λύση αν οι γυναίκες-σύμφωνα με τον περίφημο νόμο του γραμματόσημου-δεν κολλούσαν περισσότερο σε όσους τις φτύνουν, κάνοντας τους τα π@π@ρια προζυμένιες λαγάνες).

Επειδή ειλικρινής δεν είσαι αλλά θες να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο, υπάρχει και για σένα εναλλακτική λύση.

Την κάνεις να σε χωρίσει αυτή.

Επιλέγοντας την τελευταία περίπτωση θα έχεις σίγουρα και μόνιμα αποτελέσματα (όχι όπως την εμφύτευση μαλλιών που έκανες), χωρίς μάλιστα να στεναχωρήσεις την αθώα κοπέλα (πολύ που χέστηκες φαλλοκρατικό κάθαρμα).

Πώς θα το πετύχεις;

Πολύ απλό. Αρκεί να της παρουσιάσεις κάποια από τις κρυμμένες πτυχές του χαρακτήρα σου. Άκου μερικές ιδέες και διάλεξε αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο.

1. Τσιφούτης-καρμίρης -φραγκοφονιάς
Ίσως σε έχει επηρεάσει ο φιλόσοφος Τσιαμτσίκας, αλλά ξαφνικά αρχίζεις να ανακαλύπτεις πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Ακρίβεια και φτώχια μαστίζουν την κοινωνία. Ξεκινάς λοιπόν την πλεκτάνη σου από απλές κινήσεις όπως να της ζητάς να μοιράζεστε το λογαριασμό στις εξόδους σας. Σε δεύτερη φάση της ζητάς να σου πληρώνει τη μίση βενζίνη όποτε πάτε βόλτα με το αυτοκίνητο. Σε τρίτη φάση της λες να σου πληρώνει και 15 λεπτά το χιλιόμετρο για φθορά. Αυτό ήταν. Σε δυο-τρεις μέρες έχεις εξελιχθεί στον υπ'αριθμόν 1 τσιφούτη της κοινωνίας. Στις καφετέριες κουβαλάς σπαστό καφέ περιπτέρου και παραγγέλνεις μόνο ένα ποτήρι νερό, ενώ όταν έρθει η ώρα να πληρώσετε κάνεις παζάρια με τον σερβιτόρο προσπαθώντας να κατεβάσεις μισό ευρώ την τιμή. Μετά από το σεξ παίρνεις το προφυλακτικό ατάραχος, μπαίνεις στην τουαλέτα, το πλένεις και το απλώνεις στο μπαλκόνι. Δεν δέχεσαι πλέον να πάτε πουθενά αλλά προτιμάς να μένετε σπίτι με τα φώτα κλειστά και να ακούτε την τηλεόραση του γείτονα. Αρχίζεις να της κάνεις ερωτήσεις για την προίκα της, τα χωράφια του πατέρα της το μισθό της κτλ. Μέχρι να φτάσεις στην φάση να ψάχνεις στους κάδους των σκουπιδιών για χρήσιμα αντικείμενα που πετάχτηκαν άδικα θα έχει πλέον επιτευχθεί ο σκοπός σου. Αν παρόλα αυτά επιμένει πως δεν πρέπει να σε ανησυχεί το οικονομικό και πως είναι αρκετά πλούσια και για τους δυο σας, δανείσου της 50.000 ευρώ και καντην για Βραζιλία.

2. Μουρντάρης-Τιραμόλα-Χταπόδι
Ξεκίνα χαλαρά στην αρχή, λίγο κραγιονάκι στο πουκάμισο σου, μερικές ξανθές τρίχες στο σακάκι, κλειστά κινητά, απρόσμενα επαγγελματικά ραντεβού, μασημένα λόγια κτλ. Όταν την συνοδεύεις χαμογέλα πονηρά στις σερβιτόρες, κοίταζε σα λιγούρι κάθε θηλυκό που περνάει, κλείνε με τσαχπινιά το μάτι στην γκόμενα που κάθεται απέναντι. Αν δεν πολυχαμπαριάζει μην χάνεις τον καιρό σου. Πέσε την στεγνά στην καλύτερη της φίλη, στη μάνα της, στην αδερφή της, στον πατέρα της, στον παπα της ενορίας της, στην μανάβισσα, στον χασάπη και σε οποίον βρεις μπροστά σου. Ε, δε μπορεί, θα σε χωρίσει. Aν όχι, τότε είναι η ιδανική γυναίκα. Παντρέψου την αμέσως.

3. Ζηλιάρης-καχύποπτος-παρανοϊκός
Ξεκίνα σιγά σιγά να την ζηλεύεις. Ρώτα την που ήταν, τι έκανε, με ποιον μίλησε και ποιον κοίταξε. Κάνε σκηνή αν φοράει κοντές φούστες και αν κάνει μπάνιο πάνω από μια φορά τη βδομάδα. Σιγά σιγά άρχισε να το κλιμακώνεις. Κάνε σαματά που την Κυριακή τόλμησε να φιλήσει το χέρι του παπά στην εκκλησία. Πες της ότι έχεις καταλάβει ότι έχουν δεσμό και ότι θα τους σφάξεις και τους δυο μέσα στο ιερό& Άρχισε να την παρακολουθείς (όχι πολύ διακριτικά, ώστε να σε καταλαβαίνει) και να της κάνεις ξαφνικές εφόδους&. Κάνε ντου στη δουλειά της ζωσμένος με δυναμίτη απειλώντας πως αν δεν σου πει με ποιον σε απατάει θα τιναχτείτε όλοι στον αέρα. Μην ανησυχείς, σε λίγο θα έχεις την ελευθέρια σου. Αν παρόλα αυτά επιμένει να μένει μαζί σου, τότε σκότωσέ την τη σκύλα, της αξίζει.

4. Μπίχλας-βρομιάρης-λεχρίτης
Ξαφνικά αρχίζεις να μη πολυαγαπάς την καθαριότητα. Προτιμάς να σε κάψουν ζωντανό, παρά να πέσει επάνω σου σταγόνα νερό. Δεν κανείς μπάνιο, δεν λούζεσαι, δεν ξυρίζεσαι, δεν κόβεις τα νύχια σου, δεν αλλάζεις σώβρακο. Αν όλα πάνε καλά, θα σε χωρίσει πριν οι γείτονες καλέσουν το υγειονομικό. Αν όχι, συνέχισε το ίδιο βιολί μέχρι ένας από τους δυο σας να πεθάνει από ασφυξία.

5. Λέτσος-κακόγουστος-καρακιτσαριό
Το καλό σου γούστο στα ρούχα εξαφανίζεται. Στην επόμενη έξοδό σας, φόρεσε απλώς μια άσπρη καλτσούλα με το μαύρο σου σκαρπίνι. Στη μεθεπόμενη βαλε και ένα κολλητό τζιν μέχρι τον αστράγαλο. Σιγά-σιγά βάζε φαντασία. Δες μερικές ταινίες του Ψάλτη να πάρεις ιδέες. Βγάλε από την ντουλάπα το φωσφόριζε μπλουζάκι με το σιδερότυπο «I love Μykonos Ούζο Power», αγόρασε πολύχρωμα φουλάρια για τον λαιμό, πήγαινε στον παππού σου και δανείσου μερικά ριγέ πουκάμισα και ένα δύο υπερψηλοκάβαλα παντελόνια από αυτά που ζώνουν οι γέροι στο ύψος του στήθους για να κρύβουν τα πατσοκοίλια (Αυλωνίτης style). Όποτε συναντιέστε πειραματίσου με όλα αυτά τα ρούχα σε τυχαίους συνδυασμούς. Πού θα πάει, αν δεν είναι τυφλή θα σε σουτάρει. Αν όχι, γνώρισε της τον Φλωρινιώτη. Θα σε παρατήσει για τα μάτια του.

6. Πουριτανός-Τζούφιος-Αντικούκους
Ξέχνα το φλογερό σου ταμπεραμέντο και τις επιδόσεις σου στο κρεβάτι. Θα γίνεις θρησκευόμενος πουριτανός με πρόβλημα στύσης. Δώσε της ραντεβού για το βράδυ αφήνοντας γαργαλιστικά υπονοούμενα και υποσχέσεις. Μέχρι να έρθει, φρόντισε να διαβάσεις την εικονογραφημένη βιογραφία της Παπαρήγα και να δεις τη βιντεοκασέτα από τις διακοπές της θειας σου της Ευτέρπης στα ιαματικά λουτρά. Το πιθανότερο είναι πως ο "Θρασύβουλας" θα έχει γίνει σαν μπάμια Μπάρμπα Στάθης εκτός κατάψυξης. Αν παρόλα αυτά σου σηκωθεί (το ηθικό), εκτέλεσε τα καθήκοντά σου νωθρά και βαριεστημένα. Ιεραποστολικό, ρυθμός χελώνας, μηδενικά προκαταρκτικά κτλ. Με 4-5 τέτοιες βραδιές θα σου δώσει τα παπούτσια στο χέρι σίγουρα. Αν δεν το κάνει, χάρισε της έναν δονητή και όλα θα πάνε καλά.

7. Gay-τοιούτος-ντιγκιντάγκας
Βγες για ψώνια, αγόρασε παντελόνια Κάπρι, Τρέντυ σαγιονάρες και λουλουδάτα πουκάμισα. Κάνε ανταύγειες στο μαλλί, άρχισε να σπας λίγο τον καρπό και τη φωνή σου, γίνε ευαίσθητος και χαρωπός. Πίνε τον καφέ σου κρατώντας την κούπα με το μικρό δαχτυλάκι ανασηκωμένο. Άκουγε όλη μέρα Οne, 4play, και Σάκη. Ξεκίνα να την αποκαλείς με τα προσωνύμια "χρυσό μου" και "αγάπη μου" (με το "γα" υπερτονισμένο), κουτσομπόλευε ασυστόλως τους φίλους σας και άρχισε να της λες πόσο ωραίο παιδί είναι ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Βασίλης κτλ.
Πες της πως έχεις πάρει μερικά κιλά στην περιφέρεια και ξεκίνα γυμναστική στο σπίτι με βιντεοκασέτες αεροβικής, φορώντας ολόσωμη ροζ φόρμα με σιέλ γκέτες. Πες της ότι μικρός ήθελες να γίνεις μπαλαρίνα. Αν δεν χαμπαριάζει, σκηνοθέτησε ένα σεξουαλικό όργιο με τον φίλο σου τον Βασίλη και άφησέ την να σας πιάσει δήθεν στα πράσα. Θα σε χωρίσει σίγουρα και &που ξέρεις&.πάντα υπάρχει και η περίπτωση να σου ανοιχτούν νέοι ορίζοντες.

8. Ρομαντικός-Ευαίσθητος-Τρυφερός
Μεταμορφώσου σε έναν τρυφερό τροβαδούρο του έρωτα. Ξεκίνα να διαβάζεις ποίηση και σιγά-σιγά να συντάσσεις τα δικά σου σονέτα, συνθέτοντας άσχετες μεταξύ τους προτάσεις με λέξεις όπως ουρανός, αστέρια, φεγγάρι, μεθυστικά αρώματα και άλλα κουραφέξαλα.
Γίνε υπερευαίσθητος, βάζε τα κλάματα λέγοντας πως σε συγκινεί η ομορφιά της και ορκίσου αιώνια πίστη, αγάπη και αφοσίωση. Απείλησε την πως αν ποτέ την χάσεις θα σκοτωθείς. Πες της πως θες να γεράσετε μαζί σε κάποια φτωχική καλύβα στην εξοχή αφού πρώτα αποκτήσετε 9 παιδιά. Παίρνε την κάθε 2 λεπτά τηλέφωνο απλώς για να ακούσεις την φωνή της και στα ενδιάμεσα στέλνε σαχλογλυκανάλατα sms. Γράψ' της ερωτικές επιστολές σε ροζ αρωματισμένο επιστολόχαρτο με καρδούλες και πουλάκια και ταχυδρόμησέ τις στον σπίτι της, στη δουλειά, στο γυμναστήριο, παντού. Αποκάλεσέ την με τους όρους «σαχλοκουνελάκι», «πιπινοτσιπουρίτσα», «αρκουδογατουλίνι» και άλλα παρόμοια εμετικά προσωνύμια. Αν δεν σε χωρίσει, κλείδωσέ την στη σοφίτα και πες της να περιμένει γιατί θα έρθει το πριγκιπόπουλο να την ελευθερώσει. Εκεί μέσα θα βρουν μετά από χρόνια τα οστά της.

9. Παράνοια-σχιζοφρένια-μανιοκατάθλιψη
Το μάτι σου έχει αρχίσει να γυαλίζει επικίνδυνα. Ξεκίνα λέγοντάς της πως κάποιος σε παρακολουθεί. Μετά άρχισε να της λες για τις καθημερινές σου συνομιλίες με το θεό και για το ρόλο του θανατηφόρου εκδικητή που σε προορίζει. Αγόρασε καδρόνια, σφυρί και πρόκες από το μαραγκό της γειτονιάς και πες της πως χτίζεις διαστημική κιβωτό για να φύγετε μαζί, μόλις εξολοθρεύσεις όλους τους αμαρτωλούς. Αν, παρόλα αυτά, δεν σε χωρίσει, παράτησέ την στο κοντινότερο ψυχιατρείο και εξαφανίσου.

10. Τσομπάνης-γύφτουλας-βεληγκέκας
Εντάξει, ποτέ δεν ήσουν ο Ζαμπούνης, αλλά κάποιους καλούς τρόπους τους είχες. Αν θες να την ξεφορτωθείς, να τους ξεχάσεις. Βγάλ' την για φαγητό και ξεκίνα την παράστασή σου. Βάλε πετσέτα στον λαιμό σου, για να μη λαδώσεις το καλό σου πουκάμισο. Όταν ο σερβιτόρος σου φέρει να δοκιμάσεις το κρασί, φτύσε το χάμω και πες του πως είναι ένα ξιδιασμένο νεροζούμι και να το πάρει αμέσως πίσω. Επέλεξε μια φιάλη ρετσίνα Κουρτάκη. Για κυρίως πιάτο, παράγγειλε μπριζόλα χοιρινή (αν δεν έχει σπλινογάρδουμο ή πατσά) και ξεκοκάλισέ την με τα χέρια σαν λυσσασμένος σκύλος, βγάζοντας αηδιαστικούς θορύβους και βρυχηθμούς. Όταν τελειώσεις φάε και το δικό της φαγητό, και ζήτα μισή φρατζόλα ψωμί ακόμα για να κάνεις παπάρα στη σαλάτα. Στο τέλος ρίξε ένα ηχηρό ρέψιμο και ζήτα το λογαριασμό χτυπώντας παλαμάκια επιδεικτικά. Πλήρωσε το λογαριασμό βγάζοντας από τη φόδρα του σακακιού σου το πουγκί με το κομπόδεμα. Φεύγοντας, ζήτα μια σακούλα για να βάλεις τα αποφάγια, παραδεχόμενος πως δεν τα θες για τον σκύλο αλλά για πρωινό. Είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα την ξαναδείς ποτέ. Αν, παρόλα αυτά, τύχει καμιά στραβή και συνεχίσει να σε θέλει, γνώρισέ της κανένα ξάδερφό σου από την Πάνω Τραχομαγούλα

Συσκευή αντικαθιστά τα πειραματόζωα;Αμερικάνικη εταιρεία ερευνών επιδιώκει να βάλει τέλος στα πειράματα που γίνονται πάνω στα ζώα, με την εφεύρεση συσκευής, της οποίας μπορούν να πραγματοποιούνται τεστ αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων στη χρήση καλλυντικών ή φαρμακευτικών.

Η εν λόγω συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο το 2011, μετά από μια σειρά συστηματικότερων και ασφαλέστερων δοκιμών και θα συμβάλει στην αντικατάσταση των ποντικών και των ινδικών χοιριδίων στα εργαστήρια. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιούνται εργαστηριακά παραγόμενα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος, τα οποία θα τοποθετούνται σε αποστειρωμένο γυαλί και με την πρόσθεση χημικών ουσιών προσομοιώνει τις φυσικές δερματικές αντιδράσεις σε αυτές

Yπερηχητικό και αόρατοΌταν το γκρι αεροπλάνο με το περίεργο σχήμα και τα πορτοκαλί αλά πεταλούδα ουραία φτερά προσγειωνόταν στο χιονισμένο αεροδρόμιο Dzemgi του Komsomolsk, η ρωσική πολεμική αεροπορία έμπαινε ανεπιστρεπτί και με τον πλέον ανταγωνιστικό τρόπο στην εποχή της πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών.

Το θαύμα της ρωσικής τεχνολογίας φέρει το όνομα PAK-FA και κατασκευάστηκε με άκρα μυστικότητα από τη ρωσική εταιρεία Sukhoi.
Μόλις προχθές ένας πολύπειρος και άφοβος πιλότος, ο Sergei Bogdan, ανέλαβε την τιμή αλλά και το ρίσκο να πετάξει πρώτος το αεριωθούμενο. Η πτήση κράτησε 47 λεπτά και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Bogdan αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους «όλα πήγαν περίφημα».
Το PAK-FA αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να αντικαταστήσει το MIG-29 και το SU-27 αλλά οι Ρώσοι σχεδιαστές του διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα ανταγωνιστεί ευθέως τα αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor και JSF. Πόσο δυναμική είναι αυτή η ρωσική απάντηση στον τομέα των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς; Οι κρουνοί της ενημέρωσης άνοιξαν και περισσότερα στοιχεία για το PAK-FA, που μέχρι τώρα κρατούσε μυστικά η κατασκευάστρια εταιρεία, έγιναν γνωστά.Το PAK-FA έχει τη δυνατότητα να εκτελεί μεγάλες πτήσεις με αυτονομία μέχρι και 5.500 χιλιόμετρα. Επίσης αναπτύσσει υπερηχητικές ταχύτητες μέχρι και 2.400 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο ρυθμός ανόδου του φτάνει τα 350 μέτρα το δευτερόλεπτο. Διαθέτει διπλό κινητήρα, πιο εξελιγμένο και από τον πανίσχυρο 117S, με ώση πλήρους μετάκαυσης 32.000 λιβρών.

Επιτίθεται σε πολλαπλούς στόχους και μπορεί να φέρει πληθώρα «έξυπνων» όπλων μεταξύ των οποίων και τους πυραύλους αέρος-αέρος R-77.
Σχεδιαστικά επαναφέρει μια παλιά μόδα: τις ουρές με σχήμα V, σχήμα προσφιλές τη δεκαετία του 90 με αντιπροσωπευτικό δείγμα το αμερικανικό Northrop YF-23. Επιπλέον, για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί σύνθετα υλικά που εξασφαλίζουν προηγμένη αεροδυναμική και μειώνουν το ίχνος του στα ραντάρ, σε βαθμό που είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί από αυτά.

Φιλόδοξα σχέδια

«Τα νέα αεροσκάφη θα καθορίσουν τη δύναμη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας τις επόμενες δεκαετίες» ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του.

Και ρίχνονται με τα μούτρα στη δουλειά. Το 2010 έχουν προγραμματιστεί απανωτές δοκιμές έτσι ώστε να επιφέρουν τις απαραίτητες τεχνικές βελτιώσεις.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το πρώτο ολοκληρωμένο PAK-FA θα ενταχθεί στις ρωσικές μοίρες το 2013. Λίγο αργότερα θα πάρει τα πρώτα αεροπλάνα και η Ινδία που συμμετέχει στο ρωσικό πρόγραμμα. Και από το 2015 θα μπει στη μαζική παραγωγή.

«Σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε σημαντικό μερίδιο της αγοράς» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Sukhoi Mikhail Pogosyan

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣΜΙΝΩΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

Θέμα δύσκολο και ακανθώδες είναι η θρησκεία των Κρητών κατά την Μινωική εποχή. Είναι φανερό πως οι Κρητικοί, όπως και άλλοι αρχαίοι λαοί, πριν φτάσουν στην καθεαυτό θρησκεία, πέρασαν από τα προστάδια της : ανιμισμός, προγονολατρεία, τοτεμισμός. Ο Έβανς δέχεται επιδράσεις αιγυπτιακές στη θρησκεία των Κρητών.

Φαίνεται πως ο ταύρος στα πολύ παλιά χρόνια στην περιοχή της Κνωσού λογιόταν σαν το πιο μεγάλο τοτέμ. Οι εθνολόγοι λένε πως ο ταύρος στην αντίληψη των πρωτόγονων ήταν η προσωποποίηση της δύναμης και της γονιμότητας.

Αντίθετα με άλλους σύγχρονους πολιτισμούς (Αιγύπτου, Μεσοποταμίας), που άφησαν μνημειώδη θρησκευτικά έργα, ναούς και γλυπτά, στη μινωική Κρήτη παρουσιάζεται μια δυσεξήγητη θρησκευτική σιγή. Μόνον ο Μινωικός πολιτισμός παρουσιάζεται χωρίς ναούς, χωρίς αγάλματα, χωρίς ανάγλυφα ή μνημειώδεις απεικονίσεις της θεότητας. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι δεν υπήρχε θρησκεία και θρησκευτική ζωή στη μινωική Κρήτη. Απλώς είχε χαρακτήρα διαφορετικό.

Οι πρώτες θρησκευτικές εκδηλώσεις του ανθρώπου, ήδη από την αρχή της νεολιθικής περιόδου, συνδέονται άμεσα με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σκληρή του προσπάθεια να επιζήσει. Ο άνθρωπος στα μακρινά εκείνα χρόνια είναι στενά δεμένος με τη γη. Οι καιρικές συνθήκες, οι εποχές του χρόνου, τα φυσικά φαινόμενα, ο κίνδυνος των άγριων ζώων, τον τρομάζουν και συγχρόνως του δημιουργούν ένα είδος μυστηριακής συγκίνησης και η μόνη διέξοδος που βρίσκει είναι η λατρεία της άγνωστης αυτής δύναμης που την ταυτίζει με τη Μητέρα - Γη. Οι παραστάσεις της, σε μικρά ειδώλια, τη δείχνουν «ευτραφή»» και αυτό είναι γενικό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιοχές όπου άνθησε ο νεολιθικός πολιτισμός.

Έτσι βάση της μινωικής θρησκείας, είναι «ο κύκλος της βλάστησης». Η εναλλαγή των αισθημάτων του πρωτόγονου ανθρώπου μπροστά στο μυστήριο του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου της φύσης ήταν φυσικό να οδηγήσει στη θεοποίηση των φυσικών δυνάμεων και στη λατρεία τους. Η μεγάλη θεότητα στη μινωική Κρήτη είναι η ίδια η φύση, η Μεγάλη Μητέρα. Η απεικόνισή της είναι πολύμορφη : Άλλοτε εικονίζεται σε κορυφή βουνού ανάμεσα σε λιοντάρια, ως «Ορεία Μήτηρ» και «Πότνια θηρών», άλλοτε ως «Θεά των Όφεων» ή του ιερού δέντρου, των πουλιών ή των λουλουδιών. Άλλοτε πάλι παρουσιάζεται ως πολεμική θεότητα με ασπίδα και ξίφος και άλλοτε ως θαλάσσια θεότητα που ταξιδεύει μέσα σε ιερό πλοίο. Σε όλες αυτές τις απεικονίσεις έχουμε έναν προφανή συμφυρμό θρησκευτικών και μαγικών αντιλήψεων. Η προσωποποίηση της βλάστησης εκφράζεται με τη μορφή νεαρού βρέφους ή νεαρού θεού που γεννιέται και πεθαίνει κάθε χρόνο και τον θέλησαν να νυμφεύεται τη θεά. Ο «ιερός γάμος» των δυο αυτών θεϊκών μορφών συναντιέται και στις θρησκείες των ανατολικών λαών (Συρία, Βαβυλωνία, Σουμέριοι, Μικρά Ασία) και των Αιγυπτίων. Η σχέση των δυο αυτών προσώπων δεν είναι πολύ σαφής. Άλλοτε φαίνεται σαν σχέση ερωτική, που όμως δεν ολοκληρώνεται γιατί ο νεαρός θεός πεθαίνει λίγο πριν ή λίγο μετά το γάμο του με τη θεά, άλλοτε σαν σχέση μητρική ή αδερφική, άλλοτε σαν μια ακαθόριστη συντροφιά και συνοδεία. Η γέννηση και ο θάνατος του Δία ήταν αναμφίβολα σύμβολο της εξαφάνισης και αναγέννησης του φυτικού βίου στους κόλπους της φύσης.ΘΕΟΤΗΤΕΣΟι θεοί του πρωτομινωικού πάνθεου ήταν :

- Βελχανός ή Υάκινθος : θεός γιος και σύζυγος της Μεγάλης Μητέρας. Είναι θεός δισυπόστατος, πότε ισχυρός δαμαστής των θηρίων, των γρυπών και των φτερωτών αγριμιών και πότε αδύναμος σαν παιδί και σαν λουλούδι.

- Η Μεγάλη Μητέρα : Η δημιουργία της ξεπήδησε από την ανάγκη της γέννησης του πρώτου θεού. Τη Μεγάλη Μητέρα τη λένε «Ορεία Μήτηρ» και «Πότνια Θηρών», ονομασίες που δίνονται όταν την θεωρούν σαν ανάσα των βουνών και των δασών. Η Ορεία Μήτηρ εικονίζεται ανάμεσα σε λιοντάρια. Και ακόμη είναι και θεά του ιερού δέντρου και θεά των φιδιών.

- Η Δίκτυννα : όπως και από την ετυμολογία προκύπτει συνδέεται με το βουνό Δίκτη της Κρήτης. Πιθανολογείται πως θα είχε κάποιες αρμοδιότητες σχετικές με τις ιδιότητες του βουνού : τη θύελλα, τους ανέμους και τον κεραυνό.

- Η Βριτόμαρτις : είναι νεαρή θεά μάλλον. Και πιθανώς έχει αρμοδιότητες σχετικές με κοπέλες «παρθένους», εξαιτίας της ετυμολογίας του ονόματός της (Βριτόμαρτις = Γλυκιά παρθένος).

- Η Αριάδνη : Η πριγκίπισσα της Κνωσού, κόρη του Μίνωα, είναι μαζί θεά του φεγγαριού και των δέντρων και μια θεά που πεθαίνει κάθε χρόνο.

- Λένε ακόμη πως οι κάτοικοι της Κνωσού λάτρευαν την Ανθεία, η οποία ταυτίζεται με την Αφροδίτη και την Καλλίχορη που σχετίζεται με την επίδοση που είχαν οι κάτοικοι στους χορούς.

Χαρακτηριστικό της μινωικής θρησκείας αποτελεί η αριθμητική και δυναμική υπεροχή των Θεαινών. Πολύ αργότερα στη μινωική εποχή έρχονται και άλλες θεότητες του νεότερου ελληνισμού και υφίστανται κάποια τοπική προσαρμογή.

- Ο Ζευς γίνεται Ζευς - Βελχανός και Κούρος (αγόρι) και γεννιέται και πεθαίνει κάθε χρόνο. Τότε παρουσιάζεται και η Ήρα, η Αθηνά Ποτνία και ο Ποσειδώνας.

Πολλές φορές στις λατρευτικές σκηνές παρουσιάζεται και πλήθος από φανταστικά πλάσματα που περιβάλλουν τους θεούς. Πολλά έχουν σώματα ζώων και ανθρώπινα κεφάλια, όπως οι Κένταυροι κ.λ.π. Επίσης πίθηκοι και πουλιά ήταν δαίμονες συνδεδεμένοι με την ανθηφορία, το χλόισμα, την καρποφορία και άλλες δημιουργικές διαδικασίες της φύσης.

Ίσως οι μορφές αυτές προέρχονται από μαγικές τελετές στις οποίες μετείχαν οι ιερείς με ζωόμορφες μάσκες. Η μεταμφίεση είχε σκοπό να φοβίσει και να αποδιώξει τα κακά πνεύματα ή να εξαναγκάσει τους δαίμονες να βοηθήσουν στην καρποφορία. Όχι μόνο ο Δίας και η Αθηνά γεννήθηκαν στην Κρήτη, αλλά και άλλοι θεοί κατάγονταν από την Κρήτη.

- Η Άρτεμη ταυτίστηκε με τις κρητικές θεότητες Δίκτυννα και Βριτόμαρτη. Η Άρτεμη είναι θεά της άγριας φύσης, περιδιαβαίνει τα βουνά και τα δάση, τα άλση και τα λιβάδια. Στη λατρεία της ανήκουν οργιαστικοί χοροί και το ιερό κλωνάρι. Κανένας από τους μεγάλους θεούς δεν έχει τόση σχέση με τη δεντρολατρεία. Η ομοιότητα με τη μινωική δεντρολατρεία και την οργιαστική όρχηση είναι καταφανής.

- Η Ειλείθυια είναι γνωστή στην ελληνική μυθολογία σαν η θεά που παραστέκεται στις γυναίκες στις ωδίνες του τοκετού. Έχει σχέση με την Άρτεμη που παρουσιάζεται κι αυτή να κάνει το ίδιο λειτούργημα με τη Ειλείθυια. Έτσι η Ειλείθυια ήταν η μινωική θεά της φύσης που προστάτευε στη γέννα ανθρώπους και ζώα.

- Μα και ο Δίας - παιδί και οι γιοι του Δία δείχνουν να έχουν σχέση με τη μινωική θρησκεία, αλλά από διαφορετικές πλευρές. Ο Δίας - παιδί λατρευόταν σε σπηλιές.

Ο Κρητικός για να εξευμενίσει αυτές τις θεότητες, χρησιμοποιεί άφθονες προσευχές και θυσίες, σύμβολα και τελετές που συνήθως εκτελούν ιέρειες και ενίοτε κρατικοί λειτουργοί. Για να απομακρύνει τους δαίμονες, σαλπίζει την κόγχη, παίζει αυλό ή λύρα και ψάλλει ομαδικά ύμνους λατρείας. Για να βλαστήσουν οι κήποι και οι αγροί, ποτίζει τα δέντρα και τα φυτά σε επίσημες τελετές ή οι ιέρειες του, γυμνές σείουν με μανία τα δέντρα με τους ώριμους καρπούς ή οι γυναίκες σε γιορταστική πομπή προσφέρουν καρπούς ή άνθη στη θεότητα η οποία μεταφέρεται σε φορείο.

Οι πιο δημοφιλείς λατρείες ήταν εκείνες που τις ασκούσαν στις κορυφές των ιερών βουνών, σε τριάντα πάνω - κάτω ιερά σπήλαια, γύρω από ορισμένα ιερά σε πεδιάδες, κοντά σε πηγές, στη ρίζα πολλών δέντρων, μπροστά σε μερικούς βράχους. Οι μυστηριώδεις δυνάμεις των οποίων επικαλούνται τη συνδρομή και την προστασία σ’ αυτά τα διάφορα μέρη, δεν ήταν ίδιες. Μνημόνευαν στους υψηλούς τόπους το θάνατο, την ανάσταση, το γάμο των μεγάλων ουράνιων αστεριών : του ήλιου, της σελήνης, των πιο ορατών πλανητών γιατί από αυτά εξαρτιόταν το ημερολόγιο, ο κύκλος της βλαστήσεως, ο ρυθμός της ζωής των κοπαδιών, η ναυσιπλοΐα, η βροχή και η ξηρασία, η υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Στη θεότητα πρόσφεραν κυρίως τις απαρχές των καρπών της γης, θαλάσσια κογχύλια, ομοιώματα ζώων και ανθρώπων, θυσίες οικόσιτων ζώων ή θηραμάτων.ΙΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑΗ μινωική θρησκεία προτιμούσε τη συμβολική δήλωση του θείου από την παραστατική απεικόνιση. Τα σπουδαιότερα σύμβολα ήταν :

α) Τα ιερά κέρατα : τα κέρατα καθώς και η ελιά, αποτελούν αντικείμενα και με αυτά στολίζουν τους βωμούς. Και η ιερότητα των κεράτων δε μπορεί παρά να έχει τοτεμική καταγωγή. Βέβαιο είναι ότι τα κέρατα είναι η θέση της καθοσιώσεως, γιατί τα ιερά αντικείμενα τα τοποθετούσαν ανάμεσά τους.

β) Ο Κόμβος : είχε ποικίλες μαγικές, θεραπευτικές και προφυλακτικές ιδιότητες. Το δέσιμό του, εξασφαλίζει την κατοχή του αγαπημένου προσώπου και το λύσιμό του, κάνει πιο εύκολο τον τοκετό. Κυρίως όμως ο κόμβος δεσμεύει και υποτάσσει το δαιμονικό στοιχείο.

γ) Η ασπίδα : μαγική και προφυλακτική σημασία πήραν από την ίδια τη φύση τους και ορισμένα αμυντικά όπλα, όπως η μεγάλη οκτώσχημη ασπίδα που κατασκευάζεται από δέρμα ταύρου, και το κράνος. Ίσως τα όπλα αυτά σχετίζονται και με την πολεμική υπόσταση της θεάς.

δ) Ο σταυρός : ο σταυρός, θρησκευτικό σύμβολο της μινωικής θρησκείας, αποτελεί απομίμηση του αστρικού σταυρικού σχήματος και δεν έχει καμία σχέση με το χριστιανικό σταυρό.

ε) Ο διπλός πέλεκυς : από βασικό εργαλείο καθημερινής χρήσης και όπλο, ο διπλός πέλεκυς έγινε σύμβολο υπερφυσικής δύναμης όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και στη Μικρά Ασία και σε άλλες περιοχές. Ίσως σχετίστηκε με τον κεραυνό που χτυπάει και ρίχνει τα ψηλά δέντρα στις θύελλες ή με τον ιερό ταύρο που τον θυσίαζαν με ένα τέτοιο όπλο. Ο διπλός πέλεκυς είναι σύμβολο τόσο χαρακτηριστικό και πανταχού παρών. Το χρησιμοποιούσαν για να βάζουν το οικοδόμημα ή το αντικείμενο κάτω από μια υψηλή προστασία ή να το προφυλάξουν από βεβήλωση, ακριβώς όπως συμβαίνει με το σταυρό. Είναι σύμβολο της καθαγίασης και της μύησης και συμβολίζει επομένως την ψυχή που οδεύει για τη θέωση και την ολοκλήρωση.

στ) Δεντρολατρεία : πολλά ιερά αντικείμενα συμβολίζουν τη θεότητα στη μινωική εποχή. Εκτός από άλλα, σημαντική θέση είχαν τα ιερά δέντρα και ιδιαίτερα η ελιά.

Η δεντρολατρεία φαίνεται θα αποτελούσε θρησκευτική τάση τοτεμικής εποχής - το τοτέμ θα μπορούσε να είναι ζώο ή φυτό. Από τα πολλά δέντρα η ελιά συγκέντρωσε ίσως τα πιο πολλά προσόντα για να θεωρείται τόσο στη μινωική Κρήτη, όσο και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, δέντρο ιερό.

Πρώτα - πρώτα ο πολύτιμος καρπός της ελιάς, ήταν συνηθισμένη τροφή των αρχαίων. Μετά το λάδι, οπτικά χαρούμενο και τροφικά απαραίτητο. Το μεταχειρίζονταν σε πολλές περιπτώσεις και το μεταχειρίζονται και σαν γιατρικό. Με αυτό γίνονταν επαλείψεις και εντριβές.ΜΥΣΤΗΡΙΑΠέντε και περισσότερο χιλιάδες χρόνια, λοιπόν, πριν την σημερινή εποχή υπήρχε στην Κρήτη μια μορφή θρησκείας, μια λατρεία θεοτήτων της Φύσεως, πνευματικού επιπέδου ανώτερη φυσιολατρία. Οι κάτοικοι της Κρήτης ήταν από τους πρώτους που απέδωσαν στο θείο, σεβασμό και στα Μυστήρια. Μυστήρια, στα οποία γινόταν χρήση σημείων και συμβόλων και σε αυτά γίνονταν δεκτοί άνδρες και γυναίκες, που τελούσαν, στους μικρούς τότε σε μέγεθος ναούς τους, τις ιερουργίες και τις μυήσεις τους.

Αλλά στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει η διάκριση των κυρίως λεγόμενων Μυστηρίων, δηλαδή των τελετών που κανείς δεν μπορούσε να μετέχει αν δεν ήταν μεμυημένος κατά τους απαιτούμενους τύπους, από τις ξεχωριστές εκείνες τελετές, μερικών εορτών, που η επιτέλεσή τους αν και περιοριζόταν σε ιδιαίτερη τάξη ανθρώπων ή γένους - άνδρες δηλαδή ή γυναίκες - δεν ήταν όμως απαραίτητο, οι λαμβάνοντες σ’ αυτές μέρος να είναι μεμυημένοι.

Παράδειγμα είναι οι τελετές μερικών εορτών, που ήταν μέρος της εξωτερικής λατρείας ορισμένων Μυστηρίων, όπως γινόταν στα της Μητέρας Ρέας, στα Κορυβαντικά της Κρήτης κ.λ.π. Αλλά οι γιορτές αυτές είχαν χαρακτήρα προπαρασκευαστικό ορισμένων ατόμων, ανδρών ή γυναικών, νέων ή νεανίδων για μελλοντικές μυήσεις τους στα επίσημα Μυστήρια, όπως γίνεται με τους λεγόμενους δοκίμους στις περισσότερες θρησκείες αρχαίες και σύγχρονες. Οι μειούμενοι στα Κρητικά Μυστήρια διδάσκονταν την Ιατρική, την καθαρτική, την ορχηστρική και τη μουσική τέχνη.

Στην Κρήτη το κύριο μέρος της λατρείας ήταν αρχικά συγκεντρωμένο στο θηλυκό πρόσωπο της θεότητας, στη Μεγάλη Μητέρα, τη Ρέα - Γη ή Μα, γιατί αυτή συμβόλιζε την παραγωγική ανανεωτική φροντίδα της Μητέρας Φύσης. Οι θρησκευτικές τελετές ήταν απόδοση σεβασμού σ’ αυτήν και εκδήλωση της παρακλήσεως για τη βοήθειά της. Και σ’ αυτές πρωτεύουσα θέση είχαν οι Ιέρειές της σαν ομόφυλες της Μεγάλης θεάς.

Πολύ αργότερα πήραν μέρος πρωτεύοντες στις τελετές οι άνδρες, όταν ο βασιλιάς ήταν πλέον και Αρχιερέας και η λατρεία της «γονιμοποιητικής» δυνάμεως της Φύσεως στη μορφή του νεαρού γιου της Μεγάλης Μητέρας, του Κρηταγενή Δία και του Ποσειδώνα στη λατρεία του Ταύρου, κυριάρχησαν στην κρητική θρησκεία.

Η Ρέα, η Μεγάλη πανάρχαια Θεά, η θυγατέρα του Ουρανού και της Γης, η σύζυγός του Κρόνου και η μητέρα του Κρηταγενή Δία, λατρευόταν κάτω από το ιερό Δέντρο της στις υψηλές κορυφές των βουνών και των λόφων, καθώς και στα Ιερά Σπήλαια. Το Ιερό Δέντρο και το Ιερό Σπήλαιο ήταν σύμβολα της μητρότητας και της ζωής.

Γενικά οι Κρήτες για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων προτιμούσαν χώρους απλούς, μακριά από κάθε επίδειξη. Η Μινωική Θρησκεία, βασισμένη σε βασικά μυστηριακές τελετές, έχει ανάγκη χώρων που υποβάλλουν το λατρευτή. Έτσι συνεχίζεται η χρήση των σπηλαίων, δημιουργούνται ειδικοί χώροι μέσα στα ανάκτορα, χρησιμοποιούνται οι κορυφές «ιερών» λόφων («ιερά κορυφής»), και στα τελευταία χρόνια υπάρχουν οικιακά ιερά.

Στο Ιερό δέντρο μπροστά και κατά τις τελετές μερικών εορτών της εξωτερικής λατρείας, γινόταν κυριότερα η προσφορά καρπών και κρασιού, καθώς και άλλες προσφορές, όπως επίσης και χοροί Ιερειών, Ιερέων και πιστών.

Η λατρεία γενικά προσφερόταν με πολλούς τρόπους. Ο πιστός παρουσιαζόταν στο Ιερό ή στην αόρατη θεότητα, όρθιος με το άκρο χέρι σφιγμένο και υψωμένο στο μέτωπο. Ακολουθούσε έπειτα η συμβολική λατρευτική πράξη, που εκδηλωνόταν κυρίως με την αναίμακτη προσφορά από καρπούς, νερό και μέλι ή κρασί και λάδι.

Κατά κανόνα οι τελετές άρχιζαν με την κάθαρση, που ήταν συνήθως πλύση των χεριών με αγιασμένο νερό, γιατί οι πιστοί έπρεπε να περάσουν καθαροί προς τον τόπο κατοικίας της θεότητας. Ακολουθούσαν οι προσφορές και οι αναίμακτες θυσίες, καθώς και χοροί με τους οποίους οι χορευτές και οι χορεύτριες έρχονταν σε έκσταση για διευκόλυνση της επικοινωνίας με τη θεότητα.

Από τις γιορτές αυτές σημαντικότερη ήταν Τα Ταυροκαθάψια : παιγνίδια και αγώνες με ταύρους που γίνονταν την εποχή που ξαναγεννιέται η φύση και ο άνθρωπος, την άνοιξη.

Η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» 1970, τις ερμηνεύει ως εξής : «Το αγώνισμα βασίζεται στην ιερότητα του Ταύρου και στη σημασία του για τις λατρείες της γονιμότητας. Στην Κρήτη ο Ταύρος ταυτιζόταν με τον Ουρανό και τον Ήλιο, που γονιμοποιούν τη γη με τη ζέστη και τις βροχές, ενώ το θηλυκό στοιχείο η θεϊκή αγελάδα συσχετιζόταν με τη Σελήνη, που το σχήμα της θυμίζει κέρατα».

Πιθανόν, λοιπόν γι’ αυτόν το λόγο στις Κρητομινωικές Ταυροπαιδίες συμμετείχαν γυναίκες, που πρόσθεταν με την παρουσία τους τη χροιά ερωτικών παιγνιδιών με τον ώριμο και σφριγηλό ταύρο και που μ’ αυτές δηλωνόταν η συμβολική έννοια των τελετουργιών της γονιμότητας.

Ο ταύρος συλλαμβανόταν ζωντανός, χωρίς να πληγωθεί, με παγίδα από δίχτυ ή τον άρπαζε ξαφνικά ο ασκημένος θηρευτής από τα κέρατα και τον ακινητοποιούσε με το βάρος του, ως ότου τον δέσουν. Αργότερα αυτή η δραματική και επικίνδυνη σκηνή επαναλαμβανόταν μέσα στο θεατρικό χώρο της πολιτείας, για να χαρεί όλο το πλήθος το μοναδικό θέαμα. Το αγώνισμα πλουτιζόταν με νέα τολμηρά, ακροβατικά στοιχεία. Άντρες και γυναίκες πιάνονταν από τα κέρατα του ζώου και πηδούσαν με ποικίλες στάσεις επάνω στη ράχη του, ξαναπέφτοντας ύστερα στη γη.

Ο ταύρος θυσιαζόταν αργότερα, αλλά δε σκοτωνόταν κατά την ταυρομαχία. Οι αθλητές ήταν άοπλοι και αγωνίζονταν μόνο με το κορμί τους. Έτσι η κρητική ταυρομαχία μένει ένα ευγενικό και χαριτωμένο παιγνίδι, σύμφωνα με το χαρακτήρα ολόκληρου του μινωικού πολιτισμού.

Όση ώρα ο Ταυροκαθάπτης βρισκόταν πάνω στον ταύρο σειόταν και ένιωθε σαν να γίνεται γύρω του σεισμός. Το όλο αγώνισμα δηλαδή ήταν μια μίμηση του σεισμού, τον οποίον ο ταυροκαθάπτης προσπαθούσε να δαμάσει.

Οι τελετές αυτές ίσως αποσκοπούσαν στην αποτροπή του σεισμού με μαγικό τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούμε ότι τα ταυροκαθάψια τελούνταν σε περιοχές που μαστίζονταν από σεισμούς.

Στις μέρες των γιορτών γίνονταν σαν μέρος της εξωτερικής λατρείας κι άλλοι αγώνες, θεάματα και παιγνίδια κάτω από τα μεγάλα Ιερά Δέντρα.

Αυτά όμως είχαν σημασία για την εξωτερική λατρεία. Υπήρχαν όμως και τα Μυστήρια, με μυήσεις προορισμένα για τους λίγους πνευματικά περισσότερο ικανούς από τους πολλούς.

Τα Μυστήρια στην αρχαία Κρήτη ήταν διαχωρισμένα σε δυο μεγάλες λατρευτικές κατηγορίες : στα της Μεγάλης Μητέρας Ρέας - Γης και στα Μυστήρια του Κρηταγενή Ιδαίου Δία, αν και στις δυο αυτές κατηγορίες μυούνταν γυναίκες και άνδρες.

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΘΕΑΣ ΡΕΑΣ - ΓΗΣ.
Στα μυστήρια αυτά έπαιρναν μέρος οι Κουρήτες, ιερείς που διακρίνονταν για τη σοφία τους. Τα μυστήρια αυτά είχαν κάποια ομοιότητα με τα Ελευσίνια μυστήρια. Τον μειούμενο τον οδηγούσαν μέσα σ’ ένα σπήλαιο όπου έμενε έγκλειστος για διάστημα 27 συνολικά μέρες.

Αφιερωμένα στην παραγωγική δύναμη της φύσης, στην ανανεωτική δηλαδή φροντίδα της με την χαρακτηριστική ιδιότητά της τη ζωή, είχαν σ’ αυτά καθώς είναι επόμενο, οι γυναίκες αρχικά την προτεραιότητα στις μυήσεις και στις τελετές. Τα Μυστήρια της Μεγάλης Μητέρας ήταν διαχωρισμένα σε Μεγάλα και Μικρά. Στα Μικρά έπρεπε να προπαρασκευαστούν οι νέες γυναίκες για να καταστούν καθαρές και αγνές σωματικά και ψυχικά και να προχωρήσουν κατόπιν στα Μεγάλα Μυστήρια.

Στα Μικρά Μυστήρια διδάσκονταν οι παραδόσεις γύρω από τους Θεούς και τους ήρωες και η ερμηνεία των συμβολισμών της κυριαρχίας της Μεγάλης Μητέρας, η σχετική πάντοτε με τις φυσικές δυνάμεις και ιδιότητές της, στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα και στη φωτιά, που ήταν συμβολικά ο όφις, ο ιχθύς, η περιστερά και ο λέων. Και σ’ αυτά γινόταν και η μύηση της κατασκευής του συμβολικού μίτου της Αριάδνης, που σήμαινε το υφάδι της ζωής ή και την παρθενική ζώνη.

Στα Μεγάλα Μυστήρια λειτουργούσαν βαθμοί μυστικών τελετουργιών προς τη θεά των όφεων, η οποία συμβόλιζε τη Μεγάλη Μητέρα Θεά.

Προκαταρτικοί της τελικής μυστηριακής ιερουργίας ήταν οι ιεροί χοροί. Αλλά εκτός από αυτούς γινόταν ακόμη συμβολικές λιτανείες ιερειών και ιερέων, μυστικές συνεστιάσεις, λατρευτικές προσφορές και θυσίες μέσα σε σπονδικές φιάλες και ρυτά, που προσφέρονταν στο Ιερό Δέντρο και στη Στήλη του Διπλού Πέλεκυ.

Ο Διπλός Πέλεκυς βρισκόταν πάντοτε στημένος στο κέντρο του ιερού, είτε Ιερό Σπήλαιο ήταν αυτό ή Ναός, είτε Λαβύρινθος ή Αίθουσα του Θρόνου, ναού της λατρείας στα Μινωικά ανάκτορα, για να φανερώνει την ιερότητα και το «άβατο» του μέρους αυτού.

Η μυστική ιερουργία των Μεγάλων Μυστηρίων της Μητέρας Θεάς, ήταν μια τεχνική επικοινωνίας και επαφής με τη Μεγάλη Θεά, για να δέχονται οι μεμυημένες στα Μυστήριά της, γυναίκες, τη Θεία Δωρεά της απ’ ευθείας από τη Μητέρα Ρέα.

Στα Κρητικά Μυστήρια γενικά, η λειτουργική αυτή τέχνη λεγόταν «ιεροπραξία» για να ξεχωρίζει από τις άλλες ιερουργίες τους. Και το Ιερό Δέντρο το συνδεδεμένο με τη λατρεία της Θεάς Μητέρας, κάτω από το οποίο βρισκόταν ο ναός της, ήταν δρυς στις κορυφές των ορέων και η ελιά στα χαμηλότερα μέρη.

Το δέντρο ως σύμβολο συμβόλιζε τη μητέρα που προσφέρει τον καρπό της ζωής.

Το σημαντικότερο μέρος της ιεροπραξίας των Μεγάλων Μυστηρίων, με τις ενωμένες δυνάμεις της Θεάς Μητέρας και του Θείου συντρόφου της σε μια ιερή ένωση, ήταν η απόκτηση από τους μύστες του χρυσού Διπλού Πέλεκυ.

Σύμβολο της πνευματικής αθανασίας και της σοφίας του Ιερού αυτού ζεύγους και σύμβολο της ενωμένης δύναμής τους επάνω στη γη, βρισκόταν πάντοτε στημένος στο κέντρο των ιερών σπηλαίων, στο κέντρο επίσης των Λαβυρίνθων ή της Αίθουσας του θρόνου. Και στους εσωτερικούς βαθμούς όλων των τάξεων των κρητικών μυστηρίων, είχε την ίδια σημασία με τη Θεά των όφεων, δηλαδή τη σημασία της συμβολικής και ουσιαστικής συνισταμένης στην πνευματική δημιουργική ένωση των δυο δυνάμεων της Φύσεως, της παραγωγικής και της γονιμοποιού.

Και αυτά γιατί οι μύστες της Κρητομινωικής θρησκείας, γνώριζαν τους πνευματικούς νόμους, γνώριζαν ότι τίποτα δε μπορεί να κατορθωθεί για την πνευματική αναγέννηση και την πνευματική απελευθέρωση των ανθρώπων, χωρίς τη διπλή ιερή ένωση, με τις ενωμένες δυνάμεις της στον καρπό τους, στον θεό δηλαδή του πνευματικού φωτός, που προσφέρεται σαν Θεία Δωρεά για έναν τέτοιο σκοπό.ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΤΟΥ ΚΡΗΤΑΓΕΝΗ ΙΔΑΙΟΥ ΔΙΑ.
Το Ιερό Δέντρο και το Ιερό Σπήλαιο το διαδέχεται στις ιερουργίες, η λατρεία του Ιερού Λαβύρινθου με τον μέσα σ’ αυτόν Μινώταυρο. Του Λαβύρινθου, συμβολισμού καθολοκληρίαν όμοιου με τα δύο πρώτα ιερά αυτά σύμβολα της μητρικής λατρείας, αλλά που τονίζει όμως περισσότερο τον γονιμοποιό αρσενικό τύπο, με την παρουσία του Μινώταυρου μέσα σ’ αυτόν. Δίνει έτσι την προτεραιότητα στις ιεροτελεστίες στη γονιμοποιό δύναμη της Φύσεως με τον αρσενικό τούτον τύπο, χωρίς να παραμερίζει, την απαραίτητη άλλωστε αναπαραγωγό δύναμή της, που συμβολίζει την Ιερή Μητέρα.

Στου Κρηταγενή Ιδαίου Δία τα μυστήρια, λειτουργούσαν σε πρώτη τάξη τα Μυστήρια των ιδαίων Δακτύλων ή τα Κορυβαντικά. Τα Κορυβαντικά χαρακτήριζαν οι εξωτερικές τους τελετές στις οποίες έπαιρναν μέρος όλοι οι μεμυημένοι των πρώτων βαθμών, που παρασκευάζονταν για τις ανώτερες μυήσεις. Και αυτό γιατί λειτουργούσε και άλλη τάξη των ίδιων Μυστηρίων του Ιδαίου Δία, Τα Λαβυρινθικά ή του Ιερού Διπλού Πέλεκυ.

Στην τάξη αυτή, στις ιεροπραξίες της πρωτοστατούσαν οι άνδρες ιερείς του Θεού Δία, όπως στα Μυστήρια της Μεγάλης Μητέρας Ρέας - Γης, πρωτοστατούσαν οι ιέρειές της, αν και όπως προαναφέρθηκε και στις δυο περιπτώσεις έπαιρναν μέρος γυναίκες και άνδρες.

Κατά τις μινωικές παραδόσεις, οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, οι Κορύβαντες και οι Κουρήτες, ήταν οι συνοδοί της Ρέας στο νησί της Κρήτης και οι προστάτες του νεαρού κούρου της Δία, γιατί αυτοί τον ανέθρεψαν και τον προστάτεψαν από νεογέννητο ακόμη.ΤΑ ΚΟΡΥΒΑΝΤΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.Στα Κορυβαντικά Μυστήρια λειτουργούσαν καθώς συμπεραίνουν οι ερευνητές, βαθμοί μυήσεων προπαρασκευαστικοί για τις ανώτερες μυήσεις, που γίνονταν όταν ο μειούμενος ύστερα από τις τελετουργικές δοκιμασίες κρινόταν άξιος. Η προπαρασκευή άρχιζε με μια τελετή όμοια με υιοθεσία, συμβολικό καθαρμό με νερό και προκαταρτική διδασκαλία των νεοφώτιστων.

Ακολουθούσαν τα αγωνίσματα δοκιμασίες της αξιότητάς του, όπως ήταν τα Ταυροκαθάψια και η μύηση σε κάποιο βαθμό με το λεγόμενο «Κορυβαντισμό», κάθαρση δηλαδή και αγιασμό με κορυβαντικές ιερουργίες και τελετές που κατά κάποιον τρόπο γιάτρευαν τους μειούμενους από του παλιού εαυτού τους τα πάθη.

Οι νικητές στα Ταυροκαθάψια, σχημάτιζαν τον λεγόμενο «Ταυρελάτη χορό ανδρών» και έψελναν τον νικητή παιάνα στον Κρητικό Απόλλωνα, τον προστάτη και αρχηγό τους, γιατί κατά τον μύθο, όσοι λάβαιναν μέρος ήταν παιδιά του.

Στους νικητές των Ταυροπαιδιών νέους και νέες, γινόταν έπειτα η ανάλογη διδασκαλία για την κατανόηση της μεγάλης σημασίας που είχε η σωστή ερμηνεία των συμβόλων και της ψυχοπνευματικής βοήθειας που μελλοντικά θα προσφερόταν σ’ αυτούς τους μεμυημένους στους πρώτους βαθμούς. Άλλωστε αυτό ήταν και το κυριότερο στάδιο της προπαρασκευής, το οποίο αναλάβαιναν οι ιερείς του Διός Κορύβαντες και οι Κορυβαντίδες ιέρειες της Ρέας και που την τελούσαν μέσα στο ναό ή το Τέμενός τους, στο Κορυβάντιο.

Τελικά, μέρος της μυητικής τελετής μετά τις Ταυροπαιδίες, ήταν και η πυρρίχη, ο ένοπλος ενθουσιαστικός χορός, με τη θορυβώδικη μουσική και την ορμητική κίνηση, που έφερνε τους χορευτές σε ενθουσιαστική έκσταση, τους έκανε δηλαδή σαν «μαινόμενους». Κατά τον Πλίνιο, με την πυρρίχη, έπεφταν σε ύπνωση με ανοιχτά τα μάτια.

Ο χορός ήταν και θα είναι πάντοτε βασικό μέρος κάθε τελετής ή γιορτής από την πρωτόγονη ανθρωπότητα μέχρι σήμερα, είτε εκδήλωση θρησκευτικού αισθήματος ήταν, είτε χορός χαράς, πανηγύρεων ή και χορός προκλήσεως των αόρατων δυνάμεων. Οι πυρρίχιοι των Κουρητών - Κορυβάντων στην Κρήτη, τελούμενοι προς τιμή του Δία, ήταν τόσο αρχαίοι, όσο και κάθε άλλος χορός που γινόταν προς τιμή του Απόλλωνα.

Η επιτυχία, τέλος της μυητικής κορυβαντικής ιερουργίας και τελετής των Κορυβαντικών Μυστηρίων σε σύνολο, ήταν να αξιωθούν οι μυηθέντες να γίνουν «Κουρήτες», δηλαδή οι νεοφώτιστοι να γίνουν φωτισμένοι μύστες του Ιδαίου Δία. Να γίνουν κατά συνέπεια άξιοι για την εισδοχή τους σε ανώτερο βαθμό, στο βαθμό των «Βάκχων - Ιερέων», που τους έδινε το δικαίωμα έπειτα της εισόδου στην τάξη των Λαβυρινθικών Μυστηρίων.

Τούτο όμως για να γίνει έπρεπε ύστερα από τον ιερό χορό και την αναγνώριση της αξιοσύνης τους μετά την ολοκλήρωση της μυητικής τελετής, να ακολουθήσει η θεία Μετάληψη «της σάρκας και του αίματος» του Διόνυσου Ζαγρέα.

Έπειτα από αυτά, γινόταν φανερό το πόσο αληθινά οι αρχαίοι Κουρήτες γνώριζαν τα μυστήρια της Φύσεως και τα πνευματικά μέσα της επικοινωνίας με τη θεότητα. Γιατί εκτός της εξαγνιστικής για την ψυχή τους ακρεωφαγίας, γνώριζαν ότι για να εξιγιασθούν τελειωτικά αποκτώντας τον βαθμό των ιερέων, έπρεπε να περάσουν πρώτα από το επίσης εξαγνιστικό στάδιο του αγνού βίου, που το συμπληρώνει το στάδιο της μυήσεως με την μετάληψη του «αίματος και της σάρκας» του Ζαγρέα Διόνυσου.

Την ανακήρυξη των μεμυημένων στα Κορυβαντικά ως ιερέων - βάκχων, ακολουθούσε η τελετή της Θρονώσεως ή του Θρονισμού, που περιγράφεται στα «Ορφικά», στο κεφάλαιο Θρονισμοί Μητρώοι και Βακχικά : «Το ίδιο το οποίον οι στην τελετήν των Κορυβάντων κάμνουν γύρω από εκείνον για τον οποίον μέλλουν να τελέσουν την θρόνωση καθώς συνηθίζουν στον καλούμενον Θρονισμόν, που αφού καθίσουν τους μειούμενους οι κάμνοντες την τελετήν, σε κύκλο γύρω χορεύουν». Το μέρος τούτο της τελετής λεγόταν Θρόνωση ή Θρονισμός.

Τα Κορυβαντικά κατά συνέπεια σαν πρώτη τάξη των Μυστηρίων του Ιδαίου Δία, είχαν το σκοπό της προπαρασκευής των νεαρών μεμυημένων για την ανώτερη τάξη, με την επαφή τους με τις θεϊκές δυνάμεις και της προσφοράς σ’ αυτούς της θείας Δωρεάς με τη μετάληψη του πνευματικού φωτός και την καθιέρωσή τους στο βαθμό των ιερέων του θεού Δία.

Στην Κρητομινωική θρησκεία, πέρα από αυτές τις θεϊκές δυνάμεις, δέχονταν ότι δεν υπήρχαν αποθέματα άλλων πολύ μεγαλύτερων δυνάμεων για τους μεμυημένους των Κορυβαντικών. Γιατί καθώς πίστευαν, αυτές τους οδηγούσαν στη μελλοντική πνευματική τους τελειοποίηση στους ανώτερους βαθμούς της άλλης τάξεως, δηλαδή της τάξεως των Λαβυρινθικών Μυστηρίων και στην μέσα σ΄ αυτά τέλεια ένωσή τους με το Θεό, στη λεγόμενη πνευματική ευδαιμονία.

ΤΑ ΛΑΒΥΡΙΝΘΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.

Συναφή με την τάξη των Κορυβαντικών Μυστηρίων, ήταν τα Λαβυρινθικά, σαν δεύτερη τάξη των Κρητικών Μυστηρίων του Ιδαίου Δία.

Σ’ αυτά οι μυήσεις ήταν προορισμένες για τους λίγους δοκιμασμένους, εκείνους που είχαν περάσει από την τελευταία μύηση των Κορυβαντικών, εκείνους δηλαδή που είχαν γίνει βάκχοι - ιερείς και είχαν υποστεί τη λεγόμενη Θρόνωση ή Θρονισμό. Καθώς ήταν επόμενο, στις ιεροπραξίες τους λάβαιναν μέρος μόνο ιερείς του Θεού Δία και της Μεγάλης Μητέρας Ρέας - Γης.

Οι ιεροπραξίες που γίνονταν σ’ αυτά είχαν τον ίδιο σκοπό και την ίδια Τεχνική με τις ιεροπραξίες της εσωτερικής λατρείας της Μεγάλης Μητέρας. Αλλά η πρωτοστασία του αρσενικού τύπου στην τέλεσή τους, δηλαδή η πρωτοστασία των ιερέων του Δία ήταν φανερή γιατί πρωτοστατούσε το ηλιακό στοιχείο της γονιμότητας, που συμβολιζόταν με τον Ηλιακό Ταύρο.

Βαθμοί μυήσεως στα Λαβυρινθικά που θεωρούνται και εσωτερικοί βαθμοί των Κρητικών Μυστηρίων του Ιδαίου Δία, ήταν : ο Λαβυρινθικός Χορός, ο του ιερού Γάμου ή του Ιερού Διπλού Πέλεκυ και ο Βαθμός των Ιεροφάντων μυσταγωγών.

Ο Λαβύρινθος ήταν κυρίως μεγάλο πολύπλοκο υπόγειο σπήλαιο με πολλές και καμπυλωτές διόδους. Οι Λαβύρινθοι είναι οι τόποι χορού που συνδέονται με έναν χορό Λαβυρινθικού Τύπου. Στους χορευτικούς λαβύρινθους ξεχωρίζει πάντα μια γυναικεία μορφή, που πρέπει να κατακτήσει ο Κορυφαίος του χορού. Η κατάκτησή της επομένως είναι ένας ιερός Γάμος, μια ιερή ένωση του νικητή, του Ιερέα με τη Θεά του - βασίλισσα που στην προκειμένη περίπτωση του Κρητομινωικού Λαβύρινθου είναι η Αριάδνη.

Γιατί στην Αριάδνη, στη θυγατέρα του Μίνωα και της Πασιφάης, που ήταν πολύ στενά συνδεδεμένη με το Διόνυσο από την αρχή, για να γίνει σύζυγός του έπειτα, στη μεγάλη τούτη θεά, ανήκαν στα πανάρχαια χρόνια οι Λαβυρινθικοί χοροί της Κρήτης και των άλλων κέντρων της λατρείας της.

Ο νικητής, κορυφαίος του ανδρικού χορού αναδεικνύεται σύντροφος της κορυφαίας του γυναικείου, της χρονιάς εκείνης.

Ιερός Γάμος επομένως είναι ο βαθμός εκείνος της μυητικής ιερουργίας των Λαβυρινθικών που προσφέρει στους Μύστες της τη θεία Δωρεά, τις ενωμένες δηλαδή δυνάμεις του ζεύγους των Μεγάλων Θεών, στη μορφή του Διόνυσου Ελευθερέα, που είναι σε ανώτερη μυσταγωγική βαθμίδα η μεταμόρφωση του Ζαγρέα των Κορυβαντικών.

Η θεία αυτή Χάρη, η κάθοδος της ενωμένης πνευματικής δύναμης του ζεύγους των Μεγάλων θεών, που προσφέρεται με τη νέα μορφή του Διόνυσου των Λαβυρινθικών, είναι το αίμα και η σάρκα του θυσιαζόμενου Ιερού Ταύρου, του Μινώταυρου, για να αναστηθεί με τη συμπαράσταση της Αριάδνης, στη νέα μορφή του αγωνιστή κορυφαίου. Για να αναστηθεί δηλαδή στον νέο Ιεροφάντη Μυσταγωγό, στο γήινο αντιπρόσωπο της θεότητας, στον Ιερέα - Βασιλιά, τον ιερό δηλαδή Κρητικό Ταύρο. Σύμβολό του τότε γίνεται ο Χρυσός Διπλός Πέλεκυς - Ιερή ποιμαντορική Ράβδος - λάφυρο της νίκης του, ιερό φυλακτό του, που κέρδισε στη λαβυρινθική δοκιμασία.

Στα χρόνια της ακμής του Μινωικού πολιτισμού οι πιστοί παραδέχονταν ότι και άνθρωποι ικανοί και ανώτεροι μπορούσαν να ενσαρκώσουν παροδικά ή να δέχονται τη θεότητα. Κάτι παρόμοιο που κι εμείς σήμερα το λέμε Θεοφάνια, επικοινωνία πνευματική, έμπνευση και θεία χάρη δοσμένη από το Θεό.

Η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» αναφέρει ότι η βασίλισσα καθισμένη στον σκαλιστό αλαβάστρινο θρόνο της στο ανάκτορο της Κνωσού, παρίστανε τη Θεά και μετείχε στην τελετουργία. Υπήρχαν όμως και οραματικά Θεοφάνια. Ιερείς και Ιέρειες, πέφτοντας σε έκσταση με ένα οργιαστικό χορό, έβλεπαν τη Θεά να κατεβαίνει για μια στιγμή κοντά στο μικρό ιερό ή στο βωμό της. Ο μινωικός πολιτισμός αισθανόταν τη θεότητα σαν κάτι μυστηριακό, φευγαλέο και άπιαστο, που μόνο στιγμιαία παρουσιαζόταν με ανθρώπινη μορφή ή με διάφορες μορφές ιερών ζώων.

Στην Κρήτη ο ταύρος ταυτίζεται με τον ουρανό και τον ήλιο, που γονιμοποιούν τη γη με τη ζέστη και τις βροχές, ενώ το θηλυκό στοιχείο, η θεϊκή αγελάδα, συσχετίζεται με τη Σελήνη, που το σχήμα της θυμίζει τα κέρατα. Έτσι ο γάμος του ταύρου με την αγελάδα είναι μαζί γάμος του ήλιου και του φεγγαριού. Αργότερα τα πρόσωπα του ιερού αυτού γάμου τα υποδύεται ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Κνωσού, που το όνομα της Πασιφάης, δηλαδή ολόφωτη, δείχνει ακριβώς τη σχέση της βασίλισσας - Θεάς με τη Σελήνη. Ο γιος της ο Μινώταυρος, άνθρωπος με κεφάλι ταύρου, λέγεται και Αστερίων, γιατί και αυτός όπως και ο πατέρας του, ταυτίζεται με τον έναστρο ουρανό.

Αυτός λοιπόν ο Μινώταυρος μυθεύεται ότι φονεύεται από το νικητή της Λαβυρινθικής ιερουργίας. Η θυσία ή ο φόνος του Ταύρου, συμβόλιζε τη σκοπιμότητα της ιεροπραξίας των Λαβυρινθικών για την αναγέννηση από το αίμα του, του νέου Ιεροφάντη μυσταγωγού. Η θυσία του ταύρου όμως και ξεχωριστά η θυσία του Μινώταυρου και το «ταυρείο αίμα» του, που προσφερόταν ως θεία δωρεά στους ιερείς και ιέρειες των Λαβυρινθικών, για να αναστηθεί από τον πιο άξιο ο νέος Ιεροφάντης, είναι κάτι συμβολικό που δύσκολα μπορούσε να ερμηνευθεί από τους αμύητους. Γιατί όπως και στα «Λιθικά» του Ορφέα, που καθώς φαίνεται είναι βαθμοί μυστηριακών μυήσεων, η «αναίμακτη θυσία» ήταν καθιερωμένη από τους μεγάλους μυσταγωγούς, έτσι και στην Κρητομινωική πανάρχαια λατρεία η αναίμακτη προσφορά ήταν το ίδιο καθιερωμένη και κατά συνέπεια η αιματηρή θυσία ήταν συμβολική.

Η προσφορά λοιπόν του Ζαγρέα Διόνυσου στα Κορυβαντικά και η θυσία του Μινώταυρου - Ιερού Ταύρου Διονύσου στα Λαβυρινθικά, ήταν η θεία Δωρεά - κάθοδος της πνευματικής δύναμης, του συμβολικού ταυρείου αίματος, που αφού πέρασε από διάφορα στάδια και στα άλλα ελληνικά Μυστήρια των ιστορικών χρόνων, όπως και στα Μιθραϊκά των Περσών κ.λ.π. πέρασε και στα Χριστιανικά στους μετέπειτα αιώνες. Έγινε δηλαδή το «Αίμα και η Σάρκα του Χριστού», θεία δωρεά επίσης για την ψυχοπνευματική ανάσταση των ανθρώπων της Χριστιανικής θρησκείας.ΜΥΗΣΗΌταν ο Πυθαγόρας πήγε στην Κρήτη για να μυηθεί, λέει ο Πορφύριος, στα Μυστήρια, έκανε καθαρμούς στην παραλία της Κρήτης αφού νήστεψε εννιά μέρες και έπειτα πήγε στο Ιδαίο Άντρο όπου γινόταν η μύηση. Αν σταθούμε στη μύηση του Πυθαγόρα, οπωσδήποτε οι υποψήφιοι έπρεπε προηγουμένως να καθαρθούν στη θάλασσα και να νηστέψουν εννιά μέρες. Επίσης η μύηση γινόταν στο Ιδαίο Άντρο.

Για το πως γινόταν η μύηση εκείνα τα χρόνια δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα. Και όσα γράφονται αποτελούν εικασίες που στηρίζονται σε αυθαίρετες και ατελείς πληροφορίες των αρχαίων και μάλιστα Αττικών συγγραφέων τους οποίους ρητώς κατακρίνει ο Πλάτωνας για τις μεροληπτικές για τους Κρήτες γνώμες και κρίσεις τους.

Μερικοί πιστεύουν ότι το ανάκτορο της Κνωσού ήταν ναός και ότι εκεί τελούνταν τα Μυστήρια. Τη γνώμη τους τη στηρίζουν στο γεγονός ότι μέσα στο ανάκτορο της Κνωσού βρέθηκε ένας μικρός βωμός και πάνω του βρέθηκαν θρησκευτικά σύμβολα.

Κεντρικά στοιχεία των μυητικών τελετών είναι ο πλασματικός θάνατος και η πλασματική αναβίωση του μύστη, που πεθαίνει στην παλιά του κατάσταση και ανασταίνεται σε μια υψηλότερη σφαίρα.

Επίσης το πολύ διαδεδομένο έθιμο στην Κρήτη, ως την ελληνιστική εποχή ήταν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια από ελεύθερους γονείς, όποια κι αν ήταν η ειδικότητά τους, υποβάλλονταν στο σύστημα της ομαδικής μυήσεως, που αντικαθιστούσε την εκπαίδευση, τον εξαγνισμό, τη δοκιμασία και την τελειοποίηση. Εμπιστεύονταν τα παιδιά όταν πλησίαζαν να γίνουν έφηβοι, σε ηλικιωμένους παιδαγωγούς που τα συγκέντρωναν σε ομάδες ή αδερφάτα : γνωρίζουμε τα ονόματα των Μελισσών, των Άρκτων, των Δακτύλων, των Κουρητών, των Κυκλώπων. Αυτοί ήταν οι σύντροφοι και μύστες του υπέρτατου θεού της Ίδης.

Τα διδασκαλεία όπου γινόταν η μύηση ήταν ανάλογα με τις περιοχές, για βοσκούς, σιδηρουργούς, χτίστες, αγγειοπλάστες, κυνηγούς, μάντεις. Σκοπός τους ήταν να μεταμορφώσουν το ατελές αυτό πλάσμα, το παιδί, σε τέλειο ον, αυτή την χωρίς προσωπικότητα, φύλο και πραγματικό όνομα κάμπια, σε ζωντανό μέλος του κοινωνικού συνόλου. Κι έτσι, το έπαιρναν μακριά από το χωριό, από τους γονείς και τα παιγνίδια του, το ανάγκαζαν να κοιμάται σε σκληρό κλινάρι, να μαθαίνει να μηχανεύεται και να κυνηγάει για να ζήσει, να μαθαίνει να κυριαρχεί το φόβο του, καθώς κατέβαινε στις σπηλιές, όπου γινόταν η μύηση και καθώς αντίκριζε «τέρατα» ή προσωπεία, να μαθαίνει, τέλος, τους κανόνες και τα κόλπα του επαγγέλματος. Αγόρια και κορίτσια άλλαζαν ρούχα, φορούσαν προσωπεία, φτιάχνονταν. Εξομοιώνονταν για μια στιγμή με νεκρούς. Μύηση σημαίνει καινούρια απαρχή. Πρέπει να πεθάνει κανείς για να ξαναγεννηθεί.

Έτσι ο νέος - α κατά τη διάρκεια των μυητικών αυτών ιεροτελεστιών πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του - της και να δείξει το θάρρος και την αντοχή του - της. Ο μυούμενος - η «πεθαίνει» για να «ξαναγεννηθεί», αποποιείται την άγνοια και ασκείται στη γνώση, στην ουσία «εκπαιδεύεται». Με τη μύηση οι νέοι καθαίρονται, διδάσκονται και εντάσσονται στη νέα τους κατάσταση

Sexy ..... Nina Moric

Nina-Moric-1_0

Nina-Moric-10_1

Nina-Moric-11_2

Nina-Moric-12_3

Nina-Moric-13_4

Nina-Moric-14_5

Nina-Moric-15_6

Nina-Moric-16_7

Nina-Moric-17_8

Nina-Moric-18_9

Nina-Moric-19_10

Nina-Moric-2_11

Nina-Moric-3_12

Nina-Moric-4_13

Nina-Moric-5_14

Nina-Moric-6_15

Nina-Moric-7_16

Nina-Moric-8_17

Η Nina Moric είναι απο την Κροατία, δουλευει στην τηλεοραση και αλλες πληροφοριες δεν δινουμε .....παρτε ματι.Nina-Moric-9_18

Πύραυλος σε ερασιτεχνικό βίντεο από αεροπλάνο

Ψώνισε από το Διαδίκτυο με ασφάλεια

Ψώνισε από το Διαδίκτυο με ασφάλεια

Μη φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις το Διαδίκτυο για τα ψώνια σου. Μάθε απλώς πώς να το κάνεις με ασφάλεια, έτσι ώστε να έχεις το κεφάλι σου - και τον... τραπεζικό σου λογαριασμό - ήσυχο!

Παρόλο που βρίσκεις αυτό που θες σε διάφορες ιστοσελίδες, υπάρχει ο φόβος μήπως τα προσωπικά σου δεδομένα χρησιμοποιηθούν από επιδέξιους χάκερ και την επόμενη μέρα ο τραπεζικός σου λογαριασμός έχει γίνει «φύλλο και φτερό». Πώς θα σιγουρέψεις ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και να αποκτήσεις, επιτέλους, αυτό το ζευγάρι παπούτσια που έχεις βάλει στο μάτι από καιρό; Απλώς ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

- Μη χρησιμοποιείς την πιστωτική σου κάρτα, αλλά προτίμησε μια προπληρωμένη με μικρό πιστωτικό όριο, έτσι ώστε να επιλέγεις συγκεκριμένες αγορές. Το ίδιο μπορείς να πράξεις και με τη χρεωστική κάρτα, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό ξεχωριστό από τον κανονικό σου, στον οποίο θα καταθέτεις κάθε φορά το ποσό που χρειάζεται προκειμένου να αγοράσεις αυτό που επιθυμείς. Ενδεικτικά: η προπληρωμένη Eurobank Visa σου δίνει περιθώριο μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ η Gift Card από την Attica Bank φτάνει και τα 3.000 ευρώ. Κάνε μια έρευνα αγοράς, έτσι ώστε να καταλήξεις σε αυτήν που σου ταιριάζει.

- Μην κάνεις τις αγορές σου από ιστοσελίδες τις οποίες δε γνωρίζεις, δεν είναι διαδεδομένες και δεν αναφέρουν πληροφορίες για το είδος της επιχείρησης, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.

- Ψάξε καλά τα «ψιλά» γράμματα που αναφέρονται στα επιπλέον έξοδα αποστολής, φόρους, τρόπους πληρωμής, καθώς και στην πολιτική επιστροφών της εταιρείας.

- Βεβαιώσου ότι το συγκεκριμένο site σου δίνει τη δυνατότητα να «σώσεις» τη συναλλαγή σου, καθώς και ότι αποκρύπτονται τα προσωπικά και οικονομικά σου στοιχεία.

- Κράτησε αντίγραφο των όρων και προϋποθέσεων, καθώς και όλα τα στοιχεία της αγοράς και του προϊόντος, έτσι ώστε αν λάβεις κάτι διαφορετικό από αυτό που παρήγγειλες ή ελαττωματικό, να μπορέσεις να διαμαρτυρηθείς.
shape

Αισθητήρας αφής από το μέλλον

0909-Demo-C_x220.jpg

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε ένα νέο project, επιχειρώντας να αναπτύξουν την τεχνολογία που θα ανοίξει το δρόμο για οθόνες αφής νέας γενιάς. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις τους, έχουν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν έναν επαναστατικό αισθητήρα αφής σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να τελειοποιηθεί.

Οι πλέον ανεπτυγμένοι sensors που κυκλοφορούν σήμερα μπορούν να περιλαμβάνουν δυνατότητες multi-touch (να αντιλαμβάνονται, δηλαδή, όλα τα δάκτυλα ταυτόχρονα) ή να αισθάνονται το ποσοστό της πίεσης που ασκεί ένα δάκτυλο. Ο αισθητήρας που αναπτύσσουν αυτοί τη στιγμή οι ερευνητές συνδυάζει και τα δύο χαρακτηριστικά, άρα δίνει τη δυνατότητα για τον απόλυτο έλεγχο με τη χρήση ενός χεριού.

Προς το παρόν, ο αισθητήρας λειτουργεί κανονικά, αλλά είναι σε αδιαφανή μορφή. Οπότε, το βάρος πέφτει στο να μετατραπεί σε διάφανη επιφάνεια, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε οθόνες.

Πηγή: Technology Review

ΤΑΞΙΔΙ Φλωρεντία

Αριστοκρατική, ρομαντική, γοητευτική και φινετσάτη σαν ζωγραφικός πίνακας της Αναγέννησης, η Φλωρεντία θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για την πόλη με τα περισσότερα έργα τέχνης ανά τετραγωνικό μέτρο! Πανέμορφη, χτισμένη στους πρόποδες των Απεννίνων και στις όχθες του Άρνου, είχε κάποτε φιλοξενήσει τους μυστηριώδεις Ετρούσκους, ενώ αργότερα έγινε η πατρίδα της Αναγέννησης.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε με μια βόλτα στο ιστορικό της κέντρο. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πιάτσα Ρεπούμπλικα, την πιο κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα δείτε το πανέμορφο Παλάτσο Ντελ Άρτες και το Παλάτσο Στρότζι, εκπληκτικά δείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Περπατώντας στους πλακόστρωτους πεζόδρομους θα φτάσετε σε μια άλλη μεγάλη πλατεία, την Πιάτσα Ντουόμο, όπου θα δείτε το μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό και το οκτάγωνο κτίριο του Βαπτιστηρίου. Πολύ κοντά στο Ντουόμο θα δείτε και μια άλλη μεγάλη εκκλησία, του Σαν Λορέντζο, ενώ αν συνεχίσετε προς τη δυτική πλευρά της πόλης θα φτάσετε στην Πιάτσα Σάντα Μαρία Νοβέλα, όπου βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία με την εντυπωσιακή πρόσοψη. Στην πλατεία Σαν Λορέντζο επισκεφτείτε το υπέροχο παλάτι των Μεδίκων.
Μια άλλη πανέμορφη πλατεία της Φλωρεντίας είναι και η Πιάτσα Ντέλα Σινιορία. Περάστε από εκεί για να δείτε το Παλάτσο Βέκιο, χτισμένο το 1299, και φυσικά επισκεφτείτε το πασίγνωστο Μουσείο Ουφίτσι. Εκεί θα δείτε πίνακες των γνωστότερων εκπροσώπων της Αναγέννησης, όπως του Καραβάτζο, του Μικελάντζελο, του Ραφαέλο, του Ντα Βίντσι και του Μποτιτσέλι.

Δείτε οπωσδήποτε
Μην παραλείψετε να περάσετε από την Γκαλέρια Ντελ Ακαντέμια όπου θα θαυμάσετε το στολίδι της, το περίφημο άγαλμα του Δαβίδ, από τα αριστουργήματα του Μικελάντζελο. Περνώντας στα ενδότερα, θα δείτε τους Δούλους, τέσσερις μαρμάρινες ανδρικές μορφές που ο καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει για να διακοσμήσουν τον τάφο του Πάπα.
Η Πόντε Βέκιο είναι το κατεξοχήν αξιοθέατο και σημείο συνάντησης όχι μόνο των Φλωρεντίνων, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την πόλη. Είναι η μόνη γέφυρα που δεν ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς και διατηρεί ακόμη κάτι από την αίγλη της μεσαιωνικής πόλης. Περπατήστε τη για να περάσετε απέναντι και να δείτε την άλλη πλευρά της πόλης, όπου βρίσκεται το εξαίσιο Παλάτσο Πίτι με την όμορφη πλατεία του και τους καταπληκτικούς κήπους του, στολισμένους και φροντισμένους άψογα. Οι κήποι Μπόμπολι, όπως ονομάζονται, αποτελούν από μόνοι τους ένα μεγαλειώδες αξιοθέατο. Θα θαυμάσετε την αυστηρή αρχιτεκτονική τους, από την οποία δεν ξεφεύγει ούτε ένα φυλλαράκι, αλλά και τη χρωματική πανδαισία και τους διάφορους σχεδιασμούς που προσδίδουν μια ευχάριστη νότα στους περιπάτους σας εκεί. Να επισκεφτείτε και την Γκαλέρια Παλατίνα με τη χρυσοστόλιστη διακόσμηση, που μπορεί να συγκριθεί σε πολυτέλεια και χλιδή με αυτή των Βερσαλλιών!

Εκδρομές
Η Φλωρεντία περιτριγυρίζεται από πράσινο. Εξορμήστε λοιπόν στους γύρω λόφους και στα πέριξ και χαρείτε το πράσινο και τις ωραίες εξοχές. Να περάσετε και από τον τεράστιο ιππόδρομο, που βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο πάρκο κατά μήκος του Άρνου, αλλά και από το επιβλητικό φρούριο Φόρτε Μπάσο.
Μετά από καμιά ώρα δρόμο θα φτάσετε στην Πίζα και αφού φωτογραφηθείτε με το χέρι τεντωμένο, τάχα σαν να κρατάτε τον πύργο μην πέσει, συνεχίστε προς τη Λούκα, γενέτειρα του Πουτσίνι, με στενά σοκάκια και 60 εκκλησιές, που δεν σας λέμε τι γίνεται όταν οι καμπάνες τους κρούουν όλες μαζί!
Μοναδικό αξιοθέατο της Τοσκάνης αποτελεί το μεσαιωνικό χωριό Σαν Τζιμινιάνο, με τους εκπληκτικούς πύργους, που μοιάζουν λες και είναι συνέχεια των βράχων.
Άλλη μία έκπληξη σας περιμένει στην πόλη Σιένα, με τη μοναδική στον κόσμο κλειστή πλατεία σαν βεντάλια... Εκεί κάθε καλοκαίρι γίνεται η γνωστή κούρσα των αλόγων.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε στη Ρώμη με αεροπλάνο της Alitalia (τηλ.: 210-9988895) ή των Ολυμπιακών Αερογραμμών (τηλ.: 210-9666666) και από κει μπορείτε να μετακινηθείτε με το τρένο.
Διαμονή: Στη Φλωρεντία: Excelsior (τηλ.: 264201), Savoy de Luxe (τηλ.: 283313), Villa Medici (τηλ.: 261331), Majestic (τηλ.: 264021), Grand Hotel (τηλ.: 23580), Lοndra (τηλ.: 2382791), Minerva (τηλ.: 284555) και Hotel Brunelleschi (τηλ.: 562068).Χρήσιμα: Αυτόματο: 0039055.
Ώρα: 1 πίσω.
Ωράριο καταστημάτων: 9-1 & 4-8.
Νόμισμα: Ευρώ.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Nα φάτε μπιστέκα αλά φιορεντίνα, ψητά μανιτάρια και άσπρα φασόλια, μαγειρεμένα με χίλιους τρόπους! Καθίστε στο καλό εστιατόριο Οthello, πλάι στο σταθμό. Στο Barbagianni να παραγγείλετε πάπια, στρουθοκάμηλο ή μακαρονάδες με πρωτότυπες γεύσεις. Στο Sabatini θα δοκιμάσετε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, ενώ στην ταβέρνα Mamma Gina το μενού περιλαμβάνει λαγό και φασιανό, μαγειρεμένα με κρασί. Άλλη μια ταβέρνα με τοπικές σπεσιαλιτέ είναι το Buca Lapi. Συνοδέψτε το φαγητό σας με τα διάσημα τοσκανικά κρασιά Κιάντι, Μπρουνέλο, Βερνάτσιο, Μοσκατέλο, Αλεάτικο κ.λπ. Μετά το φαγητό αναζητήστε τα καταπληκτικά γλυκά πανφόρτε, τόρτα ντι νόνα, ριτσαρέλι, τσουκότο, μπισκοτίνι και, φυσικά, παγωτά!
Τα περισσότερα μπαράκια και οι ντίσκο βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και κυρίως πίσω από το Ντουόμο και γύρω από την Πιάτσα Ντέλα Σινιορία. Επίσης σας περιμένουν διάφορες συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η Φλωρεντία φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας δερμάτινα είδη. Στις μπουτίκ θα βρείτε μοντελάκια των μεγάλων οίκων, αλλά μόλις δείτε τα καρτελάκια με τις τιμές θα σας έρθει σύγκρυο! Στα πολυκαταστήματα θα κάνετε τα ψώνια σας σε λογικότερες τιμές
Microsoft_mice.jpg

Η τεχνολογία δείχνει ελαφρώς στάσιμη σε κάποια πράγματα. Πάρτε τα ποντίκια, για παράδειγμα. Σύμφωνοι, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί έξτρα κουμπάκια και εντυπωσιακά σχέδια/χρώματα, αλλά επί της ουσίας δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Επειδή όμως αυτό το βιολί δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, η Microsoft έχει ήδη ετοιμάσει κάποια prototypes κι εξετάζει νέες τεχνολογίες για το μέλλον.

Ο κοινός παρονομαστής των 5 mouse που δοκιμάζει η Microsoft είναι ο αισθητήρας αφής. Και πιο συγκεκριμένα, ο multitouch sensor. Με αυτό τον τρόπο, το χέρι δεν κάνει απλά κλικ σε δύο κουμπάκια, αλλά αξιοποιεί ολόκληρη την επιφάνεια του ποντικού για να δώσει τις εντολές του.

Να πούμε σ' αυτό το σημείο ότι μιλάμε για prototypes, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για το πότε (και αν) θα βγουν στην αγορά. Αυτή τη στιγμή η Microsoft πρέπει να αποφασίσει αν αξίζει τον κόπο να επενδύσει σ' αυτά. Εμείς, πάντως, είμαστε υπέρ!

Πηγή: CrunchGear

Ρομπότ – ψάρια προς αποφυγήν ατυχημάτων

Ρομπότ που μιμούνται την συμπεριφορά των ψαριών είναι η νέα τεχνολογική εξέλιξη της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan, τα οποία, όπως υποστηρίζεται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα συστήματα αποφυγής τρακαρισμάτων. Τα μικροσκοπικά ρομπότ, με το όνομα Eporo, μπορούν να κινούνται όλα μαζί, σε έναν στόλο, χωρίς να προσκρούουν μεταξύ τους.
Είναι η δεύτερη φορά που η ιαπωνική εταιρία αναζητά στο ζωικό βασίλειο έμπνευση για τα σχέδιά της. Πέρσι, η αυτοκινητοβιομηχανία αποκάλυψε το ρομπότ BR23C, το οποίο αναπαριστούσε την συμπεριφορά της μέλισσας. Η μέλισσα αυτή επιδείκνυε συμπεριφορά αντι-σύγκρουσης αλλά έτεινε να πετά μόνη της.

Τα νέα τρίκυκλα ρομπότ, τα οποία θα παρουσιαστούν επίσημα στην Ιαπωνική Έκθεση Σχεδίου Ceatec αύριο (6 Οκτωβρίου) έχουν προγραμματιστεί να ταξιδεύουν σε γκρουπ των 7 οχημάτων το πολύ.

Κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιεί ένα laser με ανιχνευτή εμβέλειας προκειμένου να μετρά την απόσταση ανάμεσα στα εμπόδια. Τα στοιχεία του laser μοιράζονται συνεχώς ανάμεσα στα ρομπότ της ίδιας ομάδας, επιτρέποντας στο γκρουπ να ταξιδεύει ως «κοπάδι» χωρίς προσκρούσεις μεταξύ των ρομπότ.

Η τεχνική αυτή θα διευκολύνει τα αυτοκίνητα τα κινούνται το ένα δίπλα στο άλλο ή να αλλάζουν γρήγορα κατευθύνσεις ως ένα γκρουπ. «Εμείς, στον κόσμο της μηχανικής, έχουμε πολλά να μάθουμε από την συμπεριφορά ενός κοπαδιού ψαριών στα πλαίσια της ικανότητας του κάθε ψαριού να είναι ελεύθερο και ασφαλές», είπε ο Toshiyuki Andou, επικεφαλής μηχανικός του project.

E.M.
Πηγή:
BBC News

Η Αννα Διαμαντοπούλου, η υπουργός παιδείας και το έργο που έγινε από μαθητές!


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΔΗΓΙΕΣ!

Βάλε ήχο, πάτησε τα δεξιά κουμπιά πρώτα και στη συνέχεια τα αριστερά!


http://img.pathfinder.gr/clubs/files_3/132329/6.swf


ευχαριστούμε τον
Γιαννη
που μας το έστειλε

αφιερωμένο εξαιρετικά.....

.......στον ηλεκτρολόγο
Aντε και καλά βραχυκυκλώματα

ΑΒΑΡΙΑΖημιά πλοίου, είτε του ίδιου είτε του φορτίου του, στη διάρκεια του πλου του. Με ειδική νομοθεσία ρυθμίζονται όλα τα θέματα τα σχετικά με την α. Για να αποφευχθεί o αθέμιτος πλουτισμός σε βάρος εκείνων που διέτρεξαν τον κίνδυνο και υπέστησαν την α., η νομοθετική ρύθμιση του θέματος κρίθηκε απαραίτητη. Είναι από τους πιο παλαιούς θεσμούς. Ίχνη του βρίσκουμε στον Νόμο των Ροδίων (408 π.Χ.) στο Ρωμαϊκό και στο Ιουστινιάνειο δίκαιο. Οι Γάλλοι πρώτοι, το 1682, στο Διάταγμα για το Ναυτικό και αργότερα στον Κώδικα του Εμπορίου (1808) περιέλαβαν λεπτομερείς διατάξεις για την α. Η ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας τον 19ο αι. αλλά και οι διαφορές που παρατηρούνταν στις νομοθεσίες των χωρών σχετικά με την α. καθιστούσαν αναγκαία την ενοποίηση επί διεθνούς επιπέδου των κανονισμών που ήδη υπήρχαν. Με πρωτοβουλία Άγγλων εφοπλιστών, εμπόρων και ασφαλιστών, συγκλήθηκαν δύο διασκέψεις, η μια στην Υόρκη (1864) και η άλλη στην Αμβέρσα (1877), που διατύπωσαν τους λεγόμενους Κανόνες Υόρκης-Αμβέρσας. Οι κανόνες αυτοί, που συμπληρώθηκαν στις διασκέψεις της Κοπεγχάγης (1950) και του Αμβούργου (1974), μολονότι δεν αποτελούν νομοθετικά κείμενα δεσμευτικά για όλες τις χώρες, υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται σε όλα τα ναυλοσύμφωνα και τις φορτωτικές. Στην Ελλάδα, o Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου ακολουθεί, σε πολλά σημεία, τους Κανόνες Υόρκης και Αμβέρσας

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΕΝΤΟΜΑ
Από την άνοιξη μέχρι τέλος καλοκαιριού ο πληθυσμός των βλαβερών εντόμων για διάφορες καλλιέργειες αυξάνεται θεαματικά. Για τον έλεγχο και την καταπολέμησή τους κυκλοφορούν διάφορες παγίδες χρωματικές, κολλώδεις ή φερομονικές για να προσελκύουν τα διάφορα βλαβερά έντομα. Έχοντας κάποιες από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο κυρίως για το δάκο της ελιάς αποφάσισα να κάνω και διάφορα πειράματα για να δω τα αποτελέσματα τους. Διαβάζοντας ψάχνοντας και παρατηρώντας έμαθα ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για το δάκο αλλά και για άλλα βλαβερά έντομα όπως για την μύγα της μεσογείου και διάφορα άλλα. Τις παγίδες του δάκου μπορούμε να τις φτιάξουμε και μόνοι μας με πλαστικά μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικά, κάνοντας τους 4-5 τρύπες στο πάνω μέρος με μια πρόκα για να μπαίνουν τα έντομα. Μετά διαλύουμε 2-3 κουταλιές νιτρική αμμωνία με ένα κιλό νερό περίπου για να προσελκύει τα έντομα και μισογεμίζουμε το μπουκάλι. Τα έντομα που μπαίνουν μέσα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβγούν και συνήθως πνίγονται σε λίγη ώρα.
Αυτή η παγίδα λογικά δουλεύει μέσω της οσμής της αμμωνίας σκέφτηκα.
Άλλες δουλεύουν ταυτόχρονα και με το χρώμα και το σχήμα τους που προσελκύει διάφορα έντομα. Υπάρχουν διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις πάνω σε αυτό.
Αλλάζοντας το δόλωμα, την νιτρική αμμωνία δηλαδή, έκανα κάποια πειράματα.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από μια κίτρινη παγίδα με ξύδι αντί για νιτρική αμμωνία. Δεν γνωρίζω ακόμα αν έπιασα και κάποια ωφέλιμα έντομα αλλά σίγουρα τα επιβλαβή υπερτερούν όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Η παγίδα κρεμάστηκε τέλη Απριλίου κάτω από μια αχλαδιά και έμεινε τέσσερις ημέρες μέχρι την φωτογράφηση της.

Αλλάζοντας το δόλωμα με μπύρα η παγίδα προσελκύει τα σερσέγκιαΣυνταγή για αυτοσχέδιο ελκυστικό δόλωμα για να παγιδέψετε βλαβερά έντομα
στο περιβόλι και στα δέντρα σας

1 φλιτζάνι ξύδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κομμένη φλούδα μπανάνας
1 φλιτζάνι κρύο νερό

Ανακατέψτε τα υλικά καλά και γεμίστε τις παγίδες με αυτό.
Αντικαταστήστε το υγρό με νέο όταν χρειαστεί.

Αυτοσχέδιες παγίδες για έντομα μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα και μόνοι μας, χρησιμοποιώντας ένα κενό πλαστικό μπουκάλι, κόβοντας στο πάνω μέρος και γυρνώντας το λαιμό του προς τα κάτω μέσα στο μπουκάλι. Βάζοντας αναψυκτικό τύπου cola προσελκύει και παγιδεύει τις σφήκες ή οποίες δεν μπορούν να βγουν πάλι έξω όπως βλέπεται και στη φωτογραφία.


ΑΒΑΤΑΡαβατάρ

Λέξη σανσκριτική, που σημαίνει ενσάρκωση. Οι ινδουιστές υποδηλώνουν με αυτήν τις ενσαρκώσεις του θεού Βισνού, που είναι ένα από τα τρία πρόσωπα της βραχμανικής τριάδας. Αναφέρεται για πρώτη φορά στο ιερό βιβλίο Πουράνα,στο οποίο γίνεται λόγος για τις ενσαρκώσεις των θεών και ιδιαίτερα του Βισνού. Ο θεός ενσαρκώνεται πάντοτε με σκοπό να βοηθήσει στην επικράτηση του καλού και παίρνει τη μορφή ζώου ή ήρωα. Ο αριθμός των ενσαρκώσεων διαφέρει από κείμενο σε κείμενο. Οι κυριότερες είναι: Ματσία (ψάρι), Βαράχα (αγριογούρουνο), Βαμάνα (νάνος), Ναρασίμχα (άνθρωπος-λιοντάρι), Κάλκιν (αλογοκέφαλος άνθρωπος) κ.ά. Οι ινδουιστές πιστεύουν ότι η τελευταία ενσάρκωση θα γίνει στην τελική κρίση, οπότε το καλό θα επικρατήσει για πάντα. ΟΒισνού θα παρουσιαστεί σαν φτερωτό άλογο που θα ποδοπατήσει το σύμπαν και θα φέρει τη μακαριότητα.
Στο Ίντερνετ, ο όρος σημαίνει την ψηφιακή υπόσταση ενός χρήστη του Δικτύου σε έναν εικονικό κόσμο

Πώς να προστατεύσω τα ασημένια κοσμήματα;Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την υπέροχη λάμψη των κοσμημάτων από ασήμι είναι να τα φοράτε! Κάποιες συμβουλές που θα σας δώσω για την αποθήκευση και το καθάρισμά τους μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να προστατέψουμε τα ασημένια κοσμήματα από το αντιαισθητικό μαύρισμα. Είναι απαραίτητο να τα προσέχουμε όταν τα φοράμε, αλλά και όταν τα αποθηκεύουμε ή τα καθαρίζουμε.

1. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε ένα ασημένιο κόσμημα είναι το κλείσιμο σε πλαστική σακούλα αεροστεγώς. Έτσι το κόσμημα δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και την υγρασία και δε θα οξειδώνετε το μέταλλο. Επίσης με αυτό τον τρόπο μειώνετε ο κίνδυνος τα ασημένια μας κοσμήματα να γρατσουνιστούν και να αποκτήσουν σημάδια. Εάν το κλείσιμο σε σακούλα σας φαίνεται χρονοβόρο και κουραστικό, ένας πιο απλοποιημένος τρόπος να τα προστατέψετε κατά την αποθήκευση είναι να τα τυλίξετε σε βελούδινο ή κάποιο άλλο μαλακό ύφασμα.

2. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον καθαρισμό των ασημένιων κοσμημάτων με τη χρήση χημικών προϊόντων. Κάποιες χημικές ουσίες των καθαριστικών μπορεί να βλάψουν το ασήμι και να δημιουργήσουν λεκέδες που είναι αδύνατο να εξαφανιστούν. Χρησιμοποιείστε προϊόντα που αναφέρονται σε ασημένια αντικείμενα ή κάποια φυσικά υλικά όπως το αλάτι και η σόδα.
Πώς να καθαρίσω εύκολα τα ασημένια μου κοσμήματα;

3. Αποφύγετε να βάζετε κρέμες, make-up ή κολόνια πάνω στα ασημένια κοσμήματα σας. Επίσης όταν μπαίνετε στην πισίνα καλό είναι να τα βγάζετε για να μην έρθουν σε επαφή με το χλώριο. Όπως και όταν κάνετε σκληρές δουλειές στο σπίτι που απαιτούν χημικά καθαριστικά ή ακόμα και όταν ασχολείστε με την κηπουρική.Φυσιολογικές οι φαντασιώσεις


Πριν κάνετε πράξη ό,τι φαντάζεστε, σκεφτείτε αν μπορείτε να το εμπιστευθείτε στο σύντροφό σας.

Το να εκφράσει κάποιος ανοιχτά στο/στη σύντροφό του τις φαντασιώσεις του μπορεί σε κάποια ζευγάρια να προσθέσει ενθουσιασμό στη σχέση τους ή, αντιθέτως, να αποτελέσει αιτία να μειωθεί το πάθος. Μπορεί να φέρει το ζευγάρι πιο κοντά ή να προκαλέσει ακόμα και σύγκρουση.

Η αναγνώριση και η παραδοχή της ύπαρξης φαντασιώσεων από έναν άνθρωπο μπορεί να οδηγήσει και σε αρνητικά συναισθήματα. Κάποια άτομα αναφέρουν πως αισθάνονται ενοχή όσον αφορά στις φαντασιώσεις τους. Ωστόσο, η ενοχή συχνά οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση ως προς το ότι οι φαντασιώσεις είναι μία «φυσιολογική» εκδήλωση, που συναντάται στα περισσότερα άτομα.

Σε άλλους ανθρώπους προκαλούν απειλή και κάποιοι άλλοι αισθάνονται μπερδεμένοι όσον αφορά τη σημασία τους. Αν ένας νέος άντρας, για παράδειγμα, έχει κάποια στιγμή στη ζωή του μία φαντασίωση ομοφυλοφιλικού περιεχομένου, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ομοφυλόφιλος. Γι' αυτό πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Τα πράγματα, βέβαια, γίνονται περισσότερο πολύπλοκα όταν τίθεται το ερώτημα: «Θα πρέπει να μοιραστώ τις φαντασιώσεις μου με το/τη σύντροφό μου ή να τις κρατήσω στο μυαλό μου;». Εδώ δεν μπορεί να δοθεί μία απάντηση που να ισχύει για όλους.

Οι άντρες απολαμβάνουν το σεξ περισσότερα χρόνια απ' ό,τι οι γυναίκες στην τρίτη ηλικία


Οι άντρες έχουν 5 επιπλέον χρόνια ενεργούς σεξουαλικής ζωής συγκριτικά με τις γυναίκες. Αυτό υποστηρίζει αμερικανική επισκόπηση σε δείγμα 6.000 ατόμων που δημοσιεύεται στο British Medical Journal.

Η Stacy Tessler Lindau και η Natalia Gavrilova, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, εξέτασαν δεδομένα από δύο ομάδες αντρών και γυναικών, ηλικίας 25-74 ετών και 57-85 ετών αντίστοιχα.

Όπως υποδεικνύουν τα ευρήματα, στα 55 τους, οι άντρες έχουν κατά μέσο όρο ακόμα 15 χρόνια σεξουαλικής δραστηριότητας, ενώ στις γυναίκες ο μέσος όρος πέφτει στα 10,5 χρόνια. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να είναι σεξουαλικά ενεργοί και να ενδιαφέρονται για σεξ συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η διαφορά μεταξύ των φύλων αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων. Το μεγαλύτερο χάσμα εντοπίζεται στις ηλικίες μεταξύ 75-85 ετών, όπου το 38,9% των αντρών δηλώνει σεξουαλικά ενεργό με το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες να μην ξεπερνά το 16,8%. Επιπλέον, το 41,2% των αντρών εκφράζει ενδιαφέρον για σεξ όταν το ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 11,4%.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να εξηγούν τα πορίσματα της έρευνας. Ένας από αυτούς είναι η... δυνατότητα: περίπου τα τρία τέταρτα των αντρών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είχαν σύντροφο, ενώ στις γυναίκες μόλις τα δύο τρία στις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 είχαν ταίρι. Στις γυναίκες ηλικίας 75 και πάνω, οι έξι στις δέκα ήταν μόνες τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κλειδί για να απολαμβάνεις το σεξ για πολλά χρόνια είναι η καλή υγεία. Τα υγιή άτομα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ενδιαφέρονται για σεξ, ενώ είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ σε τακτική βάση - τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η Paula Hall, σύμβουλος στο βρετανικό ίδρυμα Relate, υποστηρίζει ότι βιολογικά, αν έχουμε καλή υγεία, δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε σεξ σε οποιαδήποτε ηλικία. «Όπως έχουν πει άλλοι, ο λόγος που οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν σεξ είναι ο ίδιος με αυτόν που οι άνθρωποι σταματούν να κάνουν ποδήλατο - δεν μπορούν να ανέβουν ή δεν έχουν ποδήλατο»
mens health
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory