Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

SEXY AND HOT .... το μωρό το ατέλειωτο


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Γράμματα χωρισμού

girl_7.pngΑγαπημένε μου,

Αν δε το κατάλαβες, έφυγα. Τα πράγματά μου τα πήρα. Τα πράγματά σου τα έκαψα. Ελπίζω η φωτιά να μην εξαπλώθηκε στο διαμέρισμα της μάνας σου, αν και δεν κατάφερα να βρω έναν ικανοποιητικό λόγο γιατί να μην το κάνει.

Ακόμα, λυπάμαι -ειλικρινά- που πασάλειψα τον Ρόμπιν με κόπρανα και φελιζόλ. Είχα πιει. Σου άφησα πάντως μερικά ρούχα να φορέσεις, αν και καταλαβαίνω ότι θα δυσκολευτείς να τα βγάλεις από την λεκάνη. Συγνώμη. Τα βιβλία σου τα έδωσα για ανακύκλωση. Τα CD ήταν τόσο άθλια που αποφάσισα να τα αφήσω. Τα βινύλια τα χαράκωσα, αλλά, έτσι κι αλλιώς δεν έχεις πλέον πικάπ.

Μετά τον τελευταίο μας τσακωμό σκέφτηκα σοβαρά την σχέση μας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είσαι μεγάλος μαλάκας. Έχεις την ευγένεια, την λεπτότητα, την εξυπνάδα και την ευαισθησία ενός πλάσματος που η μοίρα αποφάσισε ότι μπορεί να επιζήσει και χωρίς αυτά. Φυσικά αυτά λένε κάτι και για μένα που έμεινα μαζί σου τους τελευταίους 2 μήνες: Ότι έμενα με ένα ******.

Τουλάχιστον το σεξ τους τελευταίους μήνες ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Σε αυτό βοήθησαν οι φίλοι σου. Μην στεναχωριέσαι, θέλω να ξέρεις ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από ηλίθιες τσούλες, ικανές να αντέξουν έναν ****** σαν κι εσένα. Αρκεί να είσαι ο εαυτός σου.

Σαφέστατα αντίο.

PS 1. Ελπίζω να τρως ακόμα τα νύχια σου. Πότισα το γράμμα με ούρα που πήρα απ το νοσοκομείο. Μην ανησυχείς, η σύφιλη θεραπεύεται.

Το ίδιο και οι μύκητες.

PS 2. Όχι όμως και η ηπατίτιδα C.

PS 3. Σε περίπτωση που θα θελήσεις να κάνεις κάτι το ρομαντικό, κουτό και ανώφελο, όπως το να ψάξεις να με βρεις, πρέπει να σου πω ότι τα λεφτά που μου άφησες για να πληρώσω το ενοίκιο τα έδωσα σε δύο Αλβανούς για να σου σπάσουν τα πόδια. Λυπάμαι αλλά είχα μείνει άφραγκη.

Τώρα μπορείτε να διαβάσετε και την απάντηση ΕΚΕΙΝΟΥ:


boy_5.pngΑγαπημένη μου,

Tο είχα ψυλλιαστεί ότι θα φύγεις εδώ και καιρό, απ' όταν αποφάσισες να διακόψεις το πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ.... είχες τελειώσει όλα τα ποτά στο σπίτι, την κολώνια και το άφτερ σέιβ μου.

Κατάλαβα ότι έφυγες γιατί ξεβρόμισε το σπίτι... κοίταξα κάτω από το κρεβάτι και είδα ότι τα ρούχα σου έλειπαν. Έφυγες βιαστικά και ξέχασες να απενεργοποιήσεις το σύστημα πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα τα πράγματά μου να είναι λίγο βρεγμένα αλλά εντάξει.

Ποιος είναι ο Ρόμπιν; Εγώ δεν είχα ποτέ κατοικίδιο. Προφανώς, μέσα στη ζάλη σου από το ποτό ξέσπασες επάνω σε κάποιο αδέσποτο.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έριξες τα πρόχειρα ρούχα της κηπουρικής στη λεκάνη, αλλά δεν το βρήκα και τόσο σημαντικό. Σημαντικό είναι ότι άδειασε επιτέλους η βιβλιοθήκη από τα Cosmopolitan που θεωρούσες Βίβλο της γυναίκας.

Όσο για τους δίσκους μου, ξέχασες ότι τους έχω μεταφέρει εδώ και καιρό σε mp3; Αν θυμηθείς, στο τελευταίο πάρτι είχαμε χρησιμοποιήσει τα CD για σουβέρ και τα βινύλια για να σερβίρουμε καναπεδάκια.

Χαίρομαι πολύ για τους συλλογισμούς σου, και ελπίζω να δεις κι εσύ κάποτε το video που τράβηξα όταν έπαιρνες ναρκωτικά και έκανες παρτούζα με τους υποτιθέμενους φίλους μου. Ήταν η πρώτη μου παραγωγή πορνό με ερασιτέχνες ηθοποιούς που σου τους γνώρισα σαν φίλους μου.

Λυπάμαι που έφυγες χωρίς να πάρεις και εσύ την αμοιβή σου... που θα ήταν αρκετή με δεδομένο ότι το βίντεο το πούλησα για 20.000 δολάρια. Δεν στεναχωριέμαι, πάντως. Θα βρω άλλη πρωταγωνίστρια για το επόμενό μου βίντεο... έχω αρχίσει ήδη τις συνεντεύξεις.

PS 1,2. Ελπίζω να ξεμεθύσεις σύντομα και να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που μου έστειλες ήταν e-mail. Είμαι περίεργος να μάθω πού έριξες τα ούρα.

PS 3. Τα λεφτά που σου έδωσα ήταν της Μονόπολης, αλλά με το μονοψήφιο IQ σου δεν περίμενα να καταλάβεις...

Πιάνο (ελληνική απόδοση: κλειδοκύμβαλο)Το πιάνο, (ελληνική απόδοση: κλειδοκύμβαλο), είναι μουσικό όργανο, που μπορεί να θεωρηθεί έγχορδο ή κρουστό. Παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν από τον πιανίστα σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι ήχους. Η δυνατότητα να δίνει μια διαφορετική νότα από το κάθε δάχτυλο και να κάνει κάθε νότα απαλή ή δυνατή, δίνει στο πιάνο μια εκπληκτική ποικιλία έκφρασης. Το πιάνο μπορεί να αποδώσει μουσική είτε ως σόλο όργανο, είτε μέσα σε μια ορχήστρα. Αν και πολλοί πιστεύουν πώς χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική, το πιάνο κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στην τζαζ, την μπλουζ και το ροκ εν ρολ, καθώς και στη λαϊκή μουσική όπου είτε κυριαρχεί είτε λειτουργεί ως βοηθητικό για άλλα όργανα.

Τα καλύτερα καθώς και αρκετά ακριβά σε τιμή είναι τα πιάνα με ουρά που είναι μεγάλα όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και σε ήχο. Τα όρθια πιάνα είναι ίσως πιο συνηθισμένα γιατί καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο αλλά και επειδή είναι λιγότερο ακριβά.

Το πιάνο ονομάστηκε έτσι διότι μπορούσε να παίζει "πιάνο" (piano) που στην ιταλική γλώσσα -και σύμφωνα με τους μουσικούς όρους- σημαίνει σιγά. Τα πρώτα πιάνα, τα πιανοφόρτε, όπως ονομάζονταν, (δηλαδή δυνατά-σιγά), εφευρέθηκαν γύρω στα 1700.

Όσον αφορά τη λειτουργία του, πατώντας κάποιο πλήκτρο η χορδή που του αντιστοιχεί κρούεται από ένα μαλακό σφυράκι καλυμμένο από τσόχα που επιστρέφει πίσω στη θέση του όταν χτυπηθεί η χορδή. Επιπρόσθετα το πιάνο έχει και δύο ή τρία πεντάλ κάτω στο κέντρο στο ύψος του πέλματος. Το αριστερό είναι το σιγανό (una corda): πατώντας το, σηκώνεται ένας μοχλός που στα όρθια πιάνα μετακινεί τα σφυράκια κοντύτερα στις χορδές με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι σαφώς σιγανότερος ενώ στα πιάνα με ουρά κινεί τα σφυράκια παράλληλα με τις χορδές έτσι ώστε να χτυπούν μόνο την μία από τις διπλές και τριπλές χορδές (εξ ου και το όνομα una corda - μια χορδή) κάνοντας τον ήχο πάλι πιο απαλό. Το δεξί πεντάλ, που ονομάζεται πεντάλ διαρκείας ή δυνατό πεντάλ, ανασηκώνει τους σιωπητήρες από τις χορδές και διατηρεί τον ήχο.

Τα περισσότερα έργα για πιάνο είναι γραμμένα αποκλειστικά γι' αυτό (έργα για πιάνο), ωστόσο έχουν γραφεί και αρκετά έργα στα οποία το πιάνο συμμετέχει σε συμφωνική ορχήστρα είτε ως όργανο με προεξάρχοντα ρόλο (κονσέρτα για πιάνο) είτε και ως απλό όργανο της ορχήστρας.

ΡΑΦΤΙΝΓΚ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τί είναι το ράφτινγκ

To ράφτινγκ (rafting) έχει πάρει την ονομασία του από την αγγλική λέξη raft (=σχεδία). Πρόκειται για την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα που κινείται με κουπιά. Το ρεύμα του ποταμού είναι αυτό που καθορίζει την πορεία, ενώ τα κουπιά χρησιμοποιούνται για την αποφυγή των εμποδίων ή σε άλλη περίπτωση ανάγκης. Ο αριθμός των επιβατών καθορίζεται από το μέγεθος της βάρκας, αλλά συνήθως στις οργανωμένες εκδρομές οι βάρκες φιλοξενούν 6-10 άτομα και τον οδηγό. Το ράφτινγκ είναι ένα πολύ κοινωνικό άθλημα που φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα ασκείται και διασκεδάζει. Είναι ευεργετικό για όλους τους ανθρώπους που ζουν σε μεγαλουπόλεις. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και στη χώρα μας μεγάλη διάδοση.

Rafting στην Ελλάδα;

Και όμως υπάρχει! Γιατί το rafting δεν είναι μόνο το να επαναλαμβάνεις δυο και τρεις φορές την ημέρα τα ίδια και τα ίδια, στις παρέες που έρχονται να για δυο ώρες ανέμελης "extreme" διασκέδασης, ή να οδηγείς το σκάφος απ' τα νορμάλ "μονοπάτια", μήπως και βραχεί ο "καινούργιος" πελάτης. Ράφτινγκ είναι και το να ξεχυθείς στο φουσκωμένο και δύσκολο ποτάμι, να δοκιμάσεις να περάσεις μέσα από τη τεράστια τρύπα και ν' αναποδογυρίσεις, χωρίς ν' ανησυχείς για κάποιον ασυνήθιστο στα Άγρια νερά! Είναι ένα πραγματικό άθλημα του ποταμού, που δυστυχώς, η εμπορική εικόνα του, το έχει "ρίξει" στα μάτια αρκετών.

Ευτυχώς όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν και ομάδες που τολμάνε αυτό το βήμα παρακάτω, τολμάνε να μπούνε στο δύσκολο ποτάμι και γιατί όχι, να δείξουν και το δρόμο στους υπόλοιπους, οι οποίοι θα κάνουν κι αυτοί με τη σειρά τους, τη δική τους "υπέρβαση".

Το ράφτινγκ δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται: διασκεδαστικές στιγμές στη βάρκα με φίλους, φωνές, γέλια και αδρεναλίνη στο κατακόρυφο. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει το δέος που νιώθεις συνειδητοποιώντας πως βρίσκεσαι στο έλεος του ποταμού και πως, για να τα πάτε καλά οι δυο σας, πρέπει να αποδεχτείς την υπεροχή του. Tο άλλο κοινό μυστικό είναι η συνεργασία ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. H δύναμη τόσων ανθρώπων ενώνεται για να «συνομιλήσει» με το ποτάμι, να πάει κυριολεκτικά «με τα νερά του». Ίσως γι’ αυτόν το λόγο τα τελευταία χρόνια που οι Έλληνες των πόλεων «ανακάλυψαν» το ράφτινγκ, το κατέταξαν ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αθλήματα στη φύση. Tο κουπί ανακηρύχθηκε το καλύτερο αγχολυτικό και κάθε χρόνο τα ποτάμια κατακλύζονται από ανθρώπους κάθε ηλικίας που μετράνε τη δύναμή τους στο νερό.

Η κατάβαση των ποταμών

Βαθμός δυσκολίας 2: Μέτρια τα πράγματα. Κανονικά περάσματα ποταμών, μικρές δίνες, χαμηλή ταχύτητα, εύκολα εμπόδια και πολλά eddies (ήσυχα σημεία για στάση και ξεκούραση). Προτείνεται μόνο στους πρωτάρηδες και μάλιστα στους λιγότερο αθλητικούς τύπους.

Η δυσκολία κατηγοριοποιείται σε έξι στάδια. Το πρώτο και το έκτο δεν είναι άξια αναφοράς αφού το μεν ανταποκρίνεται σε βαρκάδα λίμνης (μηδέν αδρεναλίνη) και το δε σε επαγγελματίες του αθλήματος που αντιμετωπίζουν το rafting ως αγώνισμα.

Τα άλλα τέσσερα στάδια

Βαθμός δυσκολίας 3:
Αυτό μάλιστα. Σχετικά δύσκολο, μεγαλύτερα κύματα και πιο αυξημένη ταχύτητα, στενότερα περάσματα, περισσότερες δίνες, stoppers (κρυμμένα σημεία που «κολλάνε» τη βάρκα και απαιτούν γρήγορες και δυνατές κουπιές) και λιγότερα eddies. Συνιστάται σε νέα, πιο δραστήρια άτομα με καλή φυσική κατάσταση, έστω κι αν είναι πρωτάρηδες.

Βαθμός δυσκολίας 4: Η αδρεναλίνη αρχίζει πραγματικά να ανεβαίνει. Αρκετά δύσκολη «πίστα» με διαδρομές που απαιτούν συνεχή επιθεώρηση, κρυμμένα εμπόδια, περισσότερο κουραστική με λιγότερα eddies. Προτείνεται σε άτομα που έχουν κάνει κάμποσες φορές rafting και έχουν αντοχές και -το κυριότερο- εδώ δεν παίζουμε και δεν ρίχνουμε τους γκρινιάρηδες της παρέας στο ποτάμι.
Βαθμός δυσκολίας 5: Μην το επιχειρήσετε αν δεν έχετε παρακολουθήσει σοβαρά μαθήματα rafting και δεν είστε αρκετά έμπειροι. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει δύσκολες διαδρομές με μεγάλη ταχύτητα νερού και καταρράκτες.

Όποιον βαθμό δυσκολίας και να επιλέξετε, καλό είναι να ξέρετε ότι μαζί με την παρέα σας (από 6 έως 10 κωπηλάτες) στη βάρκα σας πρέπει να βρίσκεται πάντα και ένας εκπαιδευτής-οδηγός, σύμφωνα με τις οδηγίες του οποίου θα πρέπει να κινείστε. Επιπλέον, ο εξοπλισμός του rafting, που αποτελείται από ολόσωμη ισοθερμική στολή, αντιανεμικό, σωσίβιο, κράνος και καλτσάκια από νεοπρέν, αποτελεί ουσιαστικά την προσωπική σας ασφάλεια. Έτσι θα πρέπει να φοράτε τα πάντα που θα σας δοθούν από την εταιρία όσο γελοίοι κι αν νιώθετε. Είναι και αυτό μέρος της γενικότερης φασαρίας και διασκέδασης!.

Ράφτινγκ στον ποταμό Αλιάκμονα


Ο ποταμός Αλιάκμονας είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Μακεδονίας, με μήκος γύρω στα 300 χιλόμετρα. Διασχίζει όλη τη νοτιοδυτική πλευρά του δήμου και αποτελεί το φυσικό του σύνορο. Προσφέρει στην περιοχή πανέμορφα τοπία που σίγουρα θα ενθουσιάσουν τους επισκέπτες. Είναι ιδανικός τόπος για ψάρεμα με μεγάλο αριθμό ψαριών, καθώς και για καγιάκ και rafting. Μοναδική ευκαιρία να επισκφθεί κανείς τοπία στα οποία η προσπέλαση είναι αδύνατη με άλλο μέσον. Κατεβαίνοντας το ποτάμι μπορεί να θαυμάσει σπάνια υδρόβια πουλιά που φτιάχνουν εκεί τις φωλιές τους, και να ανακαλύψει διάφορα μνημεία, όπως σκήτες αγίων και παλιά μοναστήρια (η Μονή Ζάβορδας και η Σκήτη του Αγίου Νικάνορα είναι γνωστές για την ιστορία τους και την ομορφιά τους). Ο Αλιάκμονας έχει μεγάλη ιστορία και αναφέρεται και από αρχαίους συγγραφείς (Αλί-άκμων). Οι Τούρκοι τον έλεγαν Iντζέ-καρά (= ψηλός και μαύρος) και οι Σλάβοι Μπίστριτσα (= γοργοπόταμος). Παραπόταμους έχει στο Βόιο την Πραμόρτσα, που κατεβαίνει από τον Πεντάλοφο, και το Λεμπίνι, που κατεβαίνει από τη Δραγασιά. Αλλοι παραπόταμοι του Αλιάκμονα είναι ο Βενέτικος και ο Μογλένιτσας.
Ενας άλλος πόλος έλξης για την περιοχή είναι ο Βούρινος (ή Μπούρινος), ένα από τα σπουδαιότερα βουνά της δυτικής Μακεδονίας με 1.866 μέτρα υψόμετρο. Το βουνό βρίσκεται στα σύνορα του Νομού Γρεβενών με το Νομό Κοζάνης και είναι κατάλληλο για ορειβασία και πεζοπορίες. Μια μεγάλη περιοχή του δήμου καλύπτεται από δάση δρυός, τα οποία σε συνδυασμό με τον ποταμό Αλιάκμονα δημιουργούν έναν πλούσιο βιότοπο. Εκεί ζουν πολλά άγρια ζώα όπως αρκούδες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα. Επίσης πολλά πουλιά και λαγοί. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η περιοχή συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό κυνηγών από όλη την Ελλάδα.
Κόνιτσα


Rafting στον Bοϊδομάτη

Για να ξεκινήσεις με τον Βοϊδομάτη , πρέπει να ξεκινήσεις από τα εύκολα. Tα κρυστάλλινα, γαλαζωπά νερά του Bοϊδομάτη κυλούν ήρεμα, διασχίζοντας τη γη της Hπείρου, σκίζοντας στα δύο τον εθνικό δρυμό του Bίκου-Aώου, ένα μοναδικό σε πλούτο βιότοπο, που περιλαμβάνει περίπου πενήντα είδη δασικών δέντρων, σπάνια αγριολούλουδα και θεραπευτικά βότανα. H «νερομάνα», όπως είναι η μετάφραση της σύνθετης σλάβικης λέξης «Bοϊδομάτης», που προέρχεται από το «βόντα» (νερό) και «μάτα» (μάνα) και που δόθηκε στο ποτάμι χάρη στις πολλές πηγές του, εκβάλλει στον Aώο. Mαζί με τον Σαραντάπορο, ο Aώος διασχίζει την Aλβανία, για να χαθεί τελικά στις ακτές της Aδριατικής. Στην Ήπειρο, τα νερά του μπλέκονται με αυτά του Bοϊδομάτη, που είναι ένα από τα πιο κρύα ποτάμια της Eλλάδας, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 6 έως 9 βαθμούς. Στα διάφανα νερά του κολυμπάνε οι τολμηροί τους ζεστούς μήνες του θέρους. Nωρίτερα, την άνοιξη, απολαμβάνουν την κατάβαση του ποταμού με φουσκωτή βάρκα. H καλύτερη εποχή για ράφτινγκ στον Bοϊδομάτη είναι από τον Φεβρουάριο έως και τον Mάιο, χάρη στις βροχές και τα χιόνια που λιώνουν και χαρίζουν στο ποτάμι άφθονο νερό. Tον υπόλοιπο καιρό -ιδίως το καλοκαίρι-, το νερό είναι λιγοστό, πράγμα που σημαίνει πως η βάρκα ενδέχεται να κολλήσει αρκετές φορές στον πυθμένα του ποταμού. Στα τέλη όμως του χειμώνα και ειδικά την άνοιξη, η φύση ξυπνά, τα πάντα είναι ανθισμένα, τα πλατύφυλλα φουντώνουν και αποκτούν ένα εκτυφλωτικό πράσινο χρώμα, κάνοντας τα νερά του Bοϊδομάτη να μοιάζουν ακόμα πιο σμαραγδένια και σαγηνευτικά.

O Bοϊδομάτης δεν σε εξαντλεί. Στην ουσία, αφήνεσαι να σε πάει και χρησιμοποιείς το κουπί κυρίως όταν πρέπει να στρίψεις για να αποφύγεις κάποιο εμπόδιο. Πολλές φορές στις βάρκες μπαίνουν παιδιά, ακόμη και ηλικιωμένοι. Mόνο προς το τέλος της διαδρομής, στη γέφυρα της Kλυδωνιάς, υπάρχει ένα δύσκολο τεχνητό πέρασμα που μοιάζει με μικρό καταρράχτη και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Kατά τα άλλα, η διαδρομή είναι μαγευτική. O ποταμός είναι στενός και σε πολλά σημεία ο ουρανός χάνεται, καθώς τα κλαδιά των δέντρων από τις απέναντι όχθες μπλέκονται πάνω από το κεφάλι σου. Bρίσκεσαι στον πυρήνα του εθνικού δρυμού, διασχίζεις εν πλω το φαράγγι περνώντας από ονειρεμένα σημεία που δεν θα μπορούσες να έχεις επισκεφτεί με τα πόδια, κυλώντας ανάμεσα σε αμμουδερές όχθες και υψωμένα, κατάφυτα βράχια. Aν διψάσεις, μπορείς να πιεις από το νερό του ποταμού. Eίναι από τα λίγα ποτάμια της Eυρώπης με πόσιμο νερό. Στη μέση περίπου της διαδρομής, οι βάρκες σταματούν κάτω από τη Mονή των Aγίων Aναργύρων, ένα μοναστήρι του 17ου-18ου αιώνα. Όταν ο καιρός έχει πια ζεστάνει, μία ακόμη στάση για κολύμπι επιβάλλεται. Tο νερό είναι παγωμένο, αλλά εσύ έχεις κάνει τόση ώρα κουπί και δεν κρυώνεις, πόσο μάλλον που η στολή σε κρατά ζεστό. H παράλληλη πραγματικότητα που βιώνεις στα γάργαρα νερά, στα βάθη του Δρυμού, θα κρατήσει, δυστυχώς, μόνο μιάμιση ώρα. Mια βόλτα στα Zαγοροχώρια είναι η καλύτερη αποζημίωση, μαζί με την παρήγορη σκέψη ότι το ποτάμι είναι πάντα εκεί και σε περιμένει.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΤΕ ΦΥΤΡΑ

Τα φύτρα είναι νεαροί βλαστοί που βγαίνουν από διάφορους καρπούς και σπόρους και εμπλουτίζουν τη διατροφή σας με πολλά θρεπτικά συστατικά σε επαρκείς ποσότητες. Είναι από τα πλέον ισορροπημένα και υγιεινά τρόφιμα της διατροφικής αλυσίδας. Αν και μπορείτε να τα προμηθευτείτε έτοιμα στο εμπόριο, είναι προτιμότερο να τα παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι. Έτσι εκτός από τα θρεπτικά τους οφέλη θα έχετε τη χαρά της δημιουργίας και της αυτάρκειας όταν θερίζετε τα αποτελέσματα της καλλιέργειάς σας!

Τι είναι τα φύτραΟ πολλαπλασιασμός των φυτών με σπόρο είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού στην φύση αλλά και ο πιο δημοφιλής στους ανθρώπους γιατί εμπεριέχει πλήθος συμβολισμών σχετικά με την διαδικασία της εξέλιξης. Ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει. Αλλά για όσο διάστημα βρίσκεται σε αναμονή κάποια μόρια, οι αναβολείς ενζύμων ελέγχουν τον μεταβολισμό του σπόρου, ώστε αυτός να μην αποσυντεθεί και χαλάσει. Μόλις όμως ο σπόρος έρθει σε επαφή με το νερό οι αναβολείς ενζύμων αδρανοποιούνται και τα ένζυμα αναλαμβάνουν τη δράση τους βοηθώντας την ανάπτυξη του φυτού. Φύτρο λοιπόν ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο (με τη βοήθεια του νερού) και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένας τρυφερό, άσπρο βλασταράκι.

Πού μας ωφελούν τα φύτραΤα φύτρα των σπόρων είναι εξαιρετικά πολύτιμη τροφή, ακόμη πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τους ίδιους τους σπόρους. Η αιτία είναι το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Π.χ. Η βιταμίνη C στο σιτάρι που φυτρώνει αυξάνεται κατά 600% στην αρχή του φυτρώματος. Τα φύτρα είναι η καλύτερη "ζωντανή τροφή", στην πραγματικότητα είναι τόσο ζωντανά που συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς τα τρώμε. Επομένως, τα φύτρα είναι τροφή εξαιρετικής βιολογικής αξίας, που θα πρέπει να ενταχθεί δυναμικά στη διατροφή μας.


Τα φύτρα περιέχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά, αλλά είναι έξοχη πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, ειδικά το χειμώνα, που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι περιορισμένα. Χάρη σε κάποια χημικά μόρια που περιέχουν, τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και μας αναζωογονούν. Βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων και καθυστερούν τη γήρανση.

Τα φύτρα είναι γνωστά για τη θρεπτική τους αξία αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες πάνω από 5.000 χρόνια. Κινέζοι γιατροί τα σύστηναν για διάφορες θεραπείες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για τη χρήση τους από τους Ινδιάνους. Στη Δύση κατά τα γραφόμενα χρησιμοποιήθηκαν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέιμς Κούκ ο οποίος στην προσπάθεια του να σώσει το πλήρωμά του από το σκορβούτο επέβαλε την κατανάλωση φύτρων.

Άλλα από αυτά είναι τραγανά, άλλα μαλακά, άλλα έχουν ελαφριά γεύση και άλλα πιο πικάντικη. Τα μαλακά φύτρα ταιριάζουν περισσότερο σε σαλάτες και σάντουιτς, γιατί μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, ενώ τα πιο σκληρά μπορούν να μαγειρευτούν και να δώσουν ξεχωριστή γεύση, ψιλοκομμένα μέσα σε σούπες, βραστά λαχανικά και λαδερά. Είναι μοναδική τροφή για υγιείς και αρρώστους, καθώς και για τα παιδιά.


Σπόροι για φύτρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο. Μεγαλώνουν σε κάθε κλίμα και δεν χρειάζονται ούτε χώμα ούτε ήλιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα φύτρα δεν περιέχουν χημικά, δεν παράγουν σκουπίδια, είναι πεντανόστιμα στις σαλάτες και όταν τρώγονται ωμά έχουν εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες. Συν του ότι δίνουν τη χαρά της δημιουργίας και της αυτάρκειας όταν θερίζετε τα αποτελέσματα της καλλιέργειάς σας!

Σπόροι για δημιουργία φύτρων

Μπορείτε να δημιουργήσετε φύτρα χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τους σπόρους: σιτάρι, πράσινη σόγια, κόκκινη σόγια, τριφύλλι, άλφα άλφα (βίκο), ρεβίθι, κάρδαμο, φακή, φασόλι, καλαματιανό φασολάκι (είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποιούν σαν φύτρα οι Κινέζοι: Mung Beans), σινάπι, ηλιόσπορο, σουσάμι, σέλινο, ραπανάκι, κ.λπ. Αποφύγετε την κατανάλωση φύτρων από σπόρους σολανίδων (ντομάτα, πατάτα), γιατί περιέχουν το αλκαλοειδές σολανίνη που είναι τοξική ουσία. Προμηθευτείτε σπόρους στην φυσική τους μορφή, δηλαδή όχι κατεργασμένους και όχι ροδισμένους. Επίσης αποφύγετε να χρησιμοποιήστε πολυκαιρισμένους σπόρους. Ακόμη, χρησιμοποιήστε σπόρους που προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα. Ο κάθε σπόρος θέλει το δικό του χρόνο στο μούσκεμα και στο φύτρωμα.

Πώς θα καλλιεργήσετε τα φύτρα

Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει. Βάλτε σ' ένα πιάτο την ποσότητα των σπόρων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (20-50 γραμμάρια). Ξεδιαλέξτε και αφαιρέστε τους σπασμένους ή όσους έχουν στίγματα. Στη συνέχεια, βάλτε τους σπόρους σ' ένα σουρωτήρι και ξεβγάλτε τους με άφθονο χλιαρό νερό. Έπειτα, απλώστε τους στον πάτο ενός ευρύχωρου δοχείου ή σ' ένα γυάλινο βάζο. Φροντίστε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γίνεται εύκολα η κυκλοφορία του αέρα και επιπλέον να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν τα φύτρα και να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.

Βάλτε το σκεύος κάτω από τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει, χωρίς πίεση και να ξεχειλίσει το δοχείο για τουλάχιστον ένα λεπτό. Μ' αυτό τον τρόπο οι υγιείς σπόροι θα μείνουν στον πάτο ενώ οι ακατάλληλοι θα αποβληθούν. Η ποσότητα νερού που θα απομείνει στο δοχείο πρέπει να είναι 4-5 δάχτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων. Σκεπαστέ το δοχείο μ' ένα άσπρο πανί αραιής ύφανσης (ή γάζα) και σταθεροποιήστε το μ' ένα λάστιχο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζο με ειδικό καπάκι (με σίτα). Αφήστε τους σπόρους να μουλιάσουν στο νερό, σε σκοτεινό μέρος, με θερμοκρασία 15-25 βαθμούς Κελσίου για 6-12 ώρες.

O χρόνος που απαιτείται για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι διαφορετικός. Έτσι, λοιπόν 6 ώρες είναι αρκετές για το σπόρο του σιταριού, της μηδικής, του μοσχοσίταρου κ.λπ., ενώ 10-12 ώρες χρειάζονται τα φασόλια, η σόγια, κ.λπ. Λαμβάνοντας υπόψη σας τις ειδικές αυτές περιπτώσεις, θα βρείτε ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσουν οι σπόροι που έχει διαλέξει.

Κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος των σπόρων αναποδογυρίστε το βάζο για να αδειάσει το νερό. Αμέσως ξεπλύντε τους σπόρους με χλιαρό νερό, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: τοποθετήστε το στόμιο του βάζου κλεισμένο όπως είναι με τη γάζα στο τρεχούμενο νερό της βρύσης και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το με προσοχή μέχρι ν' αδειάσει όλο το νερό.


Οι σπόροι χρειάζονται ξέπλυμα 2 φορές την ημέρα για τις πρώτες 2-3 ημέρες, μετά 1 φορά την ημέρα είναι αρκετή, με μόνη εξαίρεση τους σπόρους της σόγιας και των ρεβιθιών που χρειάζονται ξέπλυμα 3 ή και περισσότερες φορές. Μετά από κάθε ξέπλυμα οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος σκοτεινό (σε ντουλάπι ή σε μπουφέ). Συνεχίστε να ξεπλένετε τους σπόρους για 3-5 ημέρες (ανάλογα με το σπόρο) μέχρι να φτάσουν τα φύτρα τους τα 3-4 εκ. μήκος. Όταν τα φύτρα μεγαλώσουν στο επιθυμητό ύψος τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.


Πώς θα τα συντηρήσετε

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Πριν καταναλώσετε τα φύτρα ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία για να τα εμπλουτίσετε με την πολύτιμη χλωροφύλλη. Αφήστε το βάζο εκτεθειμένο στο φυσικό φως, σε έμμεσο -πλάγιο φωτισμό για 6-7 ώρες. Με τη μέθοδο αυτή αναπτύσσονται μικρά φυλλαράκια. Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα περίπου αφού πρώτα τα βγάλετε από το δοχείο και τα τοποθετήσετε σε ειδικό σακουλάκι ψυγείου.

Κουβέρτα με μανίκια

Μια κουβέρτα με μανίκια σχεδιασμένη από τον Andrea Ayala Closa για να μπορείτε να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο στο κρεβάτι χωρίς να κρυώνετε. Επίσης η κουβέρτα διαθέτει ένα μικρο άνοιγμα στο δείκτη για να είναι πιο εύκολο να γυρίζετε τις σελίδες του βιβλίου. Δείτε τις φωτογραφίες...

Οι 5 τροφές που θα διώξουν το άγχος σου

Οι 5 τροφές που θα διώξουν το άγχος σου

Όταν αισθάνεσαι στρεσαρισμένη και τα νεύρα σου έχουν χτυπήσει «κόκκινο», βρες το δρόμο της ηρεμίας και της χαλάρωσης μέσα από το φαγητό.

Όχι, μην ανοίγεις το ψυγείο για να φας ό,τι βρεις μπροστά σου, αλλά δοκίμασε κάτι από τις παρακάτω 5 επιλογές.

Σπανάκι
Τρία φλιτζάνια σπανάκι σου παρέχουν το 40% του μαγνησίου που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά και το οποίο εμποδίζει την αρτηριακή σου πίεση να εκτοξευθεί στα ύψη σε καταστάσεις άγχους.
Αξιοποίησέ το Πρόσθεσέ το φρέσκο στην ομελέτα ή σ σάντουιτς, για να διώξεις την ένταση.

Πορτοκάλι
Οι υγιείς άνθρωποι που εκτέθηκαν σε ιούς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν όταν βρίσκονταν υπό πίεση, όπως αναφέρεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου Καρνεζί Μέλον στο Πίτσμπουργκ. Ακόμη και το λιγοστό άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου, η βιταμίνη C, όμως, σε βοηθά να αντιμετωπίσεις με επιτυχία τους απειλητικούς ιούς και, τελικά, να παραμείνεις υγιής.
Αξιοποίησέ το Έχεις κόσμο στο σπίτι; Στύψε μια πορτοκαλάδα για όλους.

Σοκολάτα
Οι δυνάμεις της βρίσκονται στο... κεφάλι σου. Το κακάο αυξάνει τα επίπεδα των νευροχημικών στο σώμα σου, τα οποία δρουν σε μέρη του εγκεφάλου που παράγουν την αίσθηση ευτυχίας και χαλάρωσης.
Αξιοποίησέ την Τις ώρες που στη δουλειά επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός μοίρασε σε όλους ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας.

Ψάρι
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα σε ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος καταπραΰνουν το στρες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Diabetes & Metabolism, αυτοί που κατανάλωναν τα περισσότερα καλά λιπαρά για 3 εβδομάδες σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα δύσκολο κουίζ.
Αξιοποίησέ το Φάε ένα καναπεδάκι με καπνιστό σολομό και αύξησε την πρόσληψη των Ω-3.

Βρόμη
Φάε την ηρεμία με το... κουτάλι! Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστής ο οποίος στέλνει κύματα... ανακούφισης στον εγκέφαλο. Συν του ότι το σώμα σου αφομοιώνει τη βρόμη με αργούς ρυθμούς και έτσι απορροφά τη σεροτονίνη σταδιακά.
Αξιοποίησέ την Ένα μπολ με βρόμη είναι ό,τι πρέπει το πρωί, πριν ξεκινήσουν οι εντάσεις.

Ένα ξυπνητήρι διαφορετικό από τα άλλα

watt.jpg

Το ξυπνητήρι είναι μια εξ ορισμού αντιπαθητική εφεύρεση, οπότε στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που επιδιώκει να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα αυτής της απαραίτητης (δυστυχώς!) συσκευής. Το Watt Time είναι μια νέα πρόταση που διαφέρει από τα συνηθισμένα, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαυτή λειτουργία.

Το design το αφήνουμε στην κρίση σας. Πρόκειται για μια λάμπα, η οποία δεν κινδυνεύει να σπάσει αν πέσει από το κομοδίνο ή αν την κοπανήσετε με μίσος την ώρα που ξυπνάτε. Το ξυπνητήρι είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και λειτουργεί και ως μικρό πορτατίφ, με το φως να διαχέεται από τη βάση του.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον ήχο. Σε αυτή την περίπτωση, όταν έρθει η ώρα να χτυπήσει το ξυπνητήρι, το Watt Time βάζει σε λειτουργία το φως.

Η τιμή του είναι 17 ευρώ.

Πηγή: quirky

ΤΑΞΙΔΙ Καστοριά για «Ραγκουτσάρια»

Η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού φημίζεται τόσο για τη φυσική της ομορφιά -που υπαγορεύεται από τη γαλήνια λίμνη της, τα βυζαντινά της μνημεία, τις ζωντανές παραδόσεις της- όσο και για τα διάσημα γουναρικά της. Κτισμένη σε μια εντυπωσιακή γεωγραφική θέση, στη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη της Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 623 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους Βίτσι και Γράμμο, η Καστοριά καμαρώνει για τα προνόμια με τα οποία την προίκισε η φύση.

Γνωριμία με την πόλη
Κάντε τη βόλτα σας μέσα στη λίμνη με το τουριστικό σκάφος του Δήμου Ορέστιας και απολαύστε τα μαγευτικά χρώματα που σκορπίζει το παραλίμνιο σκηνικό στον ορίζοντα. Εάν είστε αθλητικοί τύποι, δοκιμάστε να κάνετε κωπηλασία και ιστιοπλοΐα. Στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο μπορείτε να κάνετε ποδηλασία.
Στη συνέχεια περιπλανηθείτε μέσα στην πόλη. Θα γνωρίσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς Ντόλτσο και Αποζάρι με τα εντυπωσιακά κτίρια παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής, θα περάσετε από τα ψαράδικα της αγοράς και θα ανεβείτε στο Θέατρο του Βουνού για να απολαύσετε την πανοραμική θέα. Παραδοσιακά αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα και παραπέμπουν πραγματικά σε άλλες εποχές θα τραβήξουν πολλές φορές την προσοχή σας: όπως το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβαζή, που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και των Νατζή, Σαπουντζή, Τσιατσαπά, Μπρουμίδη, Γάκη και Ματζούρα. Αξίζει να δείτε το εσωτερικό τους για να θαυμάσετε τον πλούσιο διάκοσμο, τα ξυλόγλυπτα στολίδια και τις τοιχογραφίες επηρεασμένες από το μπαρόκ και το ροκοκό. Περάστε και από το Μουσείο Ενδυματολογίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Μουσείο Γούνας, ενώ στην πλατεία της Δεξαμενής θα βρείτε και το πολύ ενδιαφέρον Βυζαντινό Μουσείο με εκθέματα του 12ου έως και του 17ου αιώνα.
Στην Καστοριά θα συναντήσετε απίθανες βυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τα τέλη του 9ου αιώνα. Η Παναγία η Κουμπελίδικη, που αποτελεί και το έμβλημα του Δήμου, οι Aγιοι Ανάργυροι, ο Aγιος Στέφανος, ενώ λίγο πιο έξω από την πόλη, στις όχθες της λίμνης, θα συναντήσετε το γραφικό Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Δύο ακόμα εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι το Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης καθώς και το απολιθωμένο δάσος στην τοποθεσία Νόστιμο. Εκεί θα δείτε εκτός από τα απολιθωμένα δένδρα και ένα δόντι καρχαρία ηλικίας 20.000.000 ετών! Τα ιστορικά και πανέμορφα βουνά Βίτσι και Γράμμος αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας, ενώ οι σκιέρ θα απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα στο χιονοδρομικό κέντρο (στο Βίτσι).

«Ραγκουτσάρια»
Αυτή την εποχή μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση με ρίζες στα πανάρχαια χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ντόπιων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Πρόκειται για τα «Ραγκουτσάρια», το καστοριανό καρναβάλι που ξεκινά την Πρωτοχρονιά και κορυφώνεται το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου. Θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε παραδοσιακούς χορούς και γλέντια, την παρέλαση των Μπουλουκιών και τις Μπουμπούνες, τις φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι στις γειτονιές.

Μετάβαση: Η Καστοριά απέχει 555 χλμ. από την Αθήνα μέσω Κοζάνης και μόνο 200 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αν δεν πάτε με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο (ΚΤΕΛ Αθήνα: 210-5129308 και Θεσ/νίκη: 2310-522162) ή το αεροπλάνο (ΟΑ τηλ.:: 210-9666666). Διαμονή: Θα μείνετε στα ξενοδοχεία Ξένια (τηλ.: 22565), Αγγελής (τηλ.: 86691-5), Ακρόπολις (τηλ.: 83737), Καστοριά (τηλ.: 29453) και στο ανακαινισμένο αρχοντικό Αλεξίου Βεργούλα (τηλ.: 23415).Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματο: 24670 Δήμος: 22312 Αστυνομία: 83214/83500 Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση: 23068 ΚΤΕΛ: 83455

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Νοστιμότατοι μεζέδες και φρέσκο ψάρι είναι σίγουρα τα πιάτα που πρέπει να αναζητήσετε στην Καστοριά. Καθίστε για φαγητό στην πιο παραδοσιακή γωνιά της πόλης, δίπλα στη λίμνη, στην παλιά και καλή ψαροταβέρνα Τα Κύματα για λιμνίσιο ψάρι. Αν η λίμνη είναι παγωμένη, θα καθίσετε σε τραπεζάκια πάνω στον πάγο! Πολύ καλό φαγητό θα βρείτε επίσης στις παραδοσιακές ταβέρνες Τσοπάνος, Ζαχαρίας, Κροντήρι και Κρασόσταμο.
Για να διασκεδάσετε υπάρχουν τα μεγάλα κλαμπ Ταμάγκο, Τρεις Μαρίες και Nautical Club, αλλά και μικρά συμπαθητικά μπαράκια, όπως και καφετέριες.
Μια και οι γούνες -παλτό και αξεσουάρ- είναι φέτος ξανά στη μόδα, θα περιπλανηθείτε στα καταστήματα γουναρικών. Ακόμη και αν δεν ψωνίσετε, αξίζει να ρίξετε μια ματιά. Η πόλη φημίζεται επίσης για τα όμορφα υφαντά της και τις φλοκάτες, ενώ στο παζάρι, που γίνεται κάθε εβδομάδα στο δρόμο πάνω στη λίμνη, θα βρείτε και άλλα τοπικά προϊόντα όπως μήλα, τσάι και φασόλια. Προμηθευτείτε επίσης ντόπιο κρασί, τσίπουρο και τυροκομικά

1958: Η Ford σχεδιάζει πυρηνικό αυτοκίνητο

FordNucleon.jpg

Το κακό ξεκίνησε με την ανακάλυψη της ατομικής ενέργειας. Οι πρώτες (και μοναδικές, ευτυχώς) βόμβες έπεσαν το 1945 στη δύσμοιρη Ιαπωνία κι έκτοτε οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση άρχισαν την κούρσα των εξοπλισμών. Παράλληλα, κάποιοι ξεκίνησαν να ψάχνουν εναλλακτικές εφαρμογές για τη νέα μορφή ενέργειας. Η αναζήτηση οδήγησε σε μια παραλίγο καταστροφική εφεύρεση, η οποία έμεινε στο στάδιο concept, προς ανακούφιση της ανθρωπότητας.

Το 1958, η Ford ανακοίνωσε τα σχέδιά της για ένα νέο μοντέλο, το Nucleon. Αντί για τον τυπικό κινητήρα υγρών καυσίμων, η Ford ενσωμάτωσε στο Nucleon έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που διασκέδαζε αφάνταστα με τη σχάση ουρανίου. Ο αντιδραστήρας ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα παχύ στρώμα μολύβδου, το οποίο προστάτευε από τις διαρροές ραδιενέργειας.

Τελικά, η Ford δεν προχώρησε στην υλοποίησή του, καθώς θεώρησε πιθανό να γίνει μια νέα Χιροσίμα σε περίπτωση που τρακάρει ένα τέτοιο ανοσιούργημα.

Ευχαριστούμε θερμά τη Ford που είχε την προνοητικότητα να σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο. Έτσι από περιέργεια, πάντως, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε την ιπποδύναμη του Nucleon.

Πηγή: gizmodo

Ολογραφικές προβολέςHolographic Laser Projection
Η νέα τεχνολογία προβολικών συστημάτων Holographic Laser Projection προσφέρει μια σειρά από εφαρμογές που αναμφισβήτητα εντυπωσιάζουν. Από τις οθόνες αφής που προβάλλονται σε οποιαδήποτε επιφάνεια μέχρι τα συστήματα οδικής ασφάλειας, η κατασκευάστρια εταιρεία Light Blue Optics υπόσχεται να αλλάξει θεαματικά την καθημερινότητά μας

Ο όρος holographic (ολογραφικός) αναφέρεται στον τρόπο που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να δημιουργήσει

δισδιάστατες εικόνες με τη χρήση ολογραφημάτων. Χρησιμοποιώντας ειδικούς ολογραφικούς αλγόριθμους, η Light Blue Optics μετατρέπει την εικόνα που θέλει να προβάλει σε σετ από διαθλώμενα μοτίβα (patterns), τα οποία εμφανίζονται σε μια μικροσκοπική οθόνη. Όταν το λέιζερ “χτυπήσει” την οθόνη, η εικόνα διαθλάται “πίσω” και σχηματίζεται και πάλι. Τα διαθλώμενα μοτίβα είναι πολύ ευέλικτα. Αντί να μπλοκάρουν το φως, το καθοδηγούν εκεί ακριβώς που χρειάζεται, ή το απομακρύνουν από εκεί που δεν είναι ανάγκη να βρίσκεται.
Επειδή όμως η διάσπαση κάθε εικόνας υψηλής ανάλυσης σε πολλαπλά διαθλώμενα μοτίβα θα ήταν χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, η Light Blue Optics χρησιμοποιεί μία άλλη τεχνική: κάθε εικόνα υψηλής ανάλυσης διασπάται σε πολλαπλά μεν, αλλά χαμηλής ανάλυσης μοτίβα, τα οποία, όταν αναπαραχθούν με μεγάλη ταχύτητα, δίνουν την αίσθηση της υψηλής ανάλυσης στο μάτι, εξαφανίζοντας το “θόρυβο” από την εικόνα. Η χρήση λέιζερ επιτρέπει την αναπαραγωγή ζωντανών χρωμάτων, ενώ διατηρεί την εικόνα πάντα εστιασμένη στο επιθυμητό σημείο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνολογίας HLP είναι επίσης το γεγονός ότι η προβολή μπορεί να γίνει οπουδήποτε, ακόμα και σε καμπύλες ή κοίλες επιφάνειες. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, για παράδειγμα, η χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία επιφανειών αφής, αλλά και για την προβολή σημαντικών κατά την οδήγηση δεδομένων (ταχύμετρο, αποστάσεις, ενδείξεις) σε απόσταση 2,5 μέτρων έξω από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

Η τεχνολογία HLP προσφέρει τη δυνατότητα στον projector να προβάλλει την εικόνα σε πολύ μικρή απόσταση από την επιφάνεια προβολής, ενώ είναι εξαιρετικά ασφαλής για τα μάτια.

windleop

Εκπαιδευτικό σύστημα: Μια μύηση στις αρχαίες κοινωνίες

Στην παραδοσιακή κοινωνία, η εκπαίδευση και η αγωγή του ατόμου δεν αποτελούσε ένα μεμονωμένο περιστατικό στην ζωή του, αλλά μια κατάσταση που διαρκούσε σε όλη του την ενσάρκωση η οποία απλωνόταν από την γέννηση έως και το θάνατο.

Και ήταν αυτός ένας από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης. Πως δηλαδή να βοηθήσει τον άνθρωπο στο πέρασμα του από την ζωή να είναι όσο το δυνατόν πιο συνειδητός και υπεύθυνος, αλλά και να τον προετοιμάσει να εγκαταλείψει τον φυσικό κόσμο, την υλική του υπόσταση, χωρίς φόβο και άγνοια.

Η εκπαίδευση αυτή δεν περιοριζόταν μόνο μέσα στα αυστηρά μορφωτικά πλαίσια, αλλά αγκάλιαζε όλες τις κοινωνικοπολιτιστικές δραστηριότητες και συνέβαλλε αποφασιστικά στην διάπλαση του χαρακτήρα. Ήταν μια διαδικασία που όπως είπαμε δεν σταματούσε ποτέ, αλλά ενεργοποιούσε όλες τις δυνατότητες του ανθρώπου πνευματικές, νοητικές, ψυχολογικές και φυσικές.

Ήταν δηλαδή μια διαδικασία ένταξης και μετάλλαξης

μερικά καίρια ερωτήματα (για μία ακόμα μεγάλη απάτη...) !!


"Έχει περάσει ένας χρόνος σχεδόν από τότε που μάθαμε για την επερχόμενη Πανδημία ,μας είπαν ότι θα αρρωστήσουμε όλοι και ότι θα πεθαίνει ο κόσμος δίπλα μας...

Ήταν επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με τον τότε υπουργό Κο Αβραμόπουλο να πάρουμε τουλάχιστον 8.000.000 εμβόλια και να γίνουν από 2 δόσεις για να γλυτώσουμε.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά
1. Πόσοι τελικά αρρώστησαν;
2. Πόσοι πέθαναν στην Ελλάδα;
3. Πόσα εμβόλια παραγγέλθηκαν από το Υπουργείο;
4. Από ποιούς αγοράστηκαν τα εμβόλια και με ποιό κόστος;
5. Χρειαζόταν τελικά μια δόση ή δυο;
6. Παραδόθηκαν όλα τα εμβόλια στο κράτος;
7. Αν δεν παραδόθηκαν τα εμβόλια από τις εταιρείες η παραγγελία ισχύει, και τι γίνεται με τα χρήματα (προκαταβολές, εξόφληση κλπ)
8. Πόσα εμβόλια έγιναν στον κόσμο;
9. Πόσα εμβόλια έμειναν αδιάθετα , και που είναι;
10. Πότε είναι η λήξη τους;
11. Μπορούμε να τα διαθέσουμε αλλού;
12. Είναι χρήσιμα για άλλα είδη γρίπης;
13. Ποιοί κέρδισαν εις βάρος μας ;
14. Ποιοι είχαν συμφέρον να μας τρομοκρατούν ότι θα έχουμε χιλιάδες θύματα ;
15. Τι συμβαίνει σήμερα με την Πανδημία (υφίσταται ή όχι);

Μήπως λέω είναι ένα ακόμη σκάνδαλο , και περιμένουμε να περάσει πενταετία για να παραγραφεί και να μην έχει κανένας Υπουργός ευθύνη.

Ας μας απαντήσει κάποιος υπεύθυνος του Υπουργείου."

από αναγνώστη του troktiko
.blackmail.

Ιστορία του ραδιοφώνου !!

Πριν από εκατόν δέκα πέντε χρόνια, το 1895, ο πατέρας του ραδιοφώνου Γουλιέλμος Μαρκόνι κατόρθωσε να μεταδώσει ηχητικά σήματα Μορς διαμέσου ερτζιανών κυμάτων. Οι επιτυχίες του Μαρκόνι και άλλων ερευνητών
όπως του Reginald Fessenden και του Lee de Forest αποτελούν την απαρχή της ανάπτυξης της ραδιοφωνίας. Η ραδιοφωνία, η οποία συνίσταται στη μετάδοση ομιλιών, μουσικής και λόγου σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς τη
μεσολάβηση αγωγών αλλά με ηλεκτρομαγνητικά κύματα και στη λήψη τους από ειδικούς δέκτες αποτελεί πρακτική εφαρμογή της εφεύρεσης των ηλεκτρομαγνητικών λυχνιών. Άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του '10
στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γύρω στα 1873 ο Μάξουελ πρότεινε τη θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο. Το 1883 ο Hertz επαλήθευσε τη
θεωρία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Κάπου στα 1897 ο Marconi επαληθεύει τα πειράματα του Hertz και καταφέρνει να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3km. Με τη συσκευή
αυτή ο Ιταλός Marconi πηγαίνει στην Αγγλία -που ήταν η κύρια ναυτική δύναμη της εποχής- και ιδρύει την εταιρεία 'Marconi Wireless telegraph' και προσφέρει υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν
φωνή αλλά σήματα Μορς. Ήταν τα Χριστούγεννα του 1906 στην Νέα Υόρκη όταν ο Fassenden μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική. Αργότερα ήρθε ο De Forest για να ανακαλύψει το πρώιμο ραδιόφωνο, τη Λυχνία,
η οποία ήταν η μόνη μορφή ραδιοφώνου για τα επόμενα 50-60 χρόνια. Μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ή διαδεδομένο.
Σταθμός για την ιστορία του ραδιοφώνου αποτελεί η έμπνευση ενός Αμερικανού, του Frank Conrad, ο οποίος εργαζόταν ως μηχανικός και ερασιτεχνικά ασχολείτο με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό. Ο Conrad τυχαία βγήκε
στον αέρα με το ραδιόφωνο για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων. Απέκτησε φανατικό κοινό. Ήταν τότε που μεταδόθηκε και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση, ενός καταστήματος στη γειτονιά του Conrad. Την
εκπομπή του Conrad, που ουσιαστικά αυτός θεωρείται ο πατέρας του ραδιοφώνου, πήρε η εταιρεία Westing House και τη μεγάλωσε. Στις 20 Νοεμβρίου 1920 λειτούργησε ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός, ο K.D.K.A., που
λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1926 έχουμε την παραγωγή ενός δέκτη αρκετά εύχρηστου, ποιοτικού και φτηνού. Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά ένα πολύ ευρύ κοινό. Στην πορεία έχουμε τη σύσταση και της νομοθεσίας
για την οργάνωση των σταθμών και των συχνοτήτων. Η εδραίωση όμως του ραδιοφώνου έρχεται μετά το 1930, όπου σ' αυτή την περίοδο δημιουργείται το καλά οργανωμένο δίκτυο σταθμών (κρατικών και ιδιωτικών) τόσο
στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου το ραδιόφωνο και ο Τύπος γίνονται δύο μέσα ανταγωνιστικά μεταξύ τους γιατί το ραδιόφωνο αποκτά μεγάλο ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Η λήξη του Μεγάλου Πολέμου φέρνει
όμως το ραδιόφωνο στην αρχική του ιδιότητα και γίνεται ξανά ένα μέσο κυρίως ψυχαγωγικό. Στα τέλη της δεκαετίας του '40 με αρχές της δεκαετίας του '50 το ραδιόφωνο αποκτά ένα νέο ανταγωνιστή, την τηλεόραση η οποία
έχει στα χέρια της ένα πολύ δυνατό όπλο έναντι του ραδιοφώνου, την εικόνα. Η ακροαματικότητα του ραδιοφώνου πέφτει κατακόρυφα και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ψάχνουν λύσεις. Η λύση έρχεται το '50-'60 και την εμφάνιση
της δημοφιλέστατης μουσικής Rock 'n Roll. Η κρίση ξεπερνιέται και το ραδιόφωνο καθιερώνεται ως αποκλειστικά ψυχαγωγικό-μουσικό μέσο.Τη δεκαετία του '60 αμφισβητείται στην Ευρώπη το κρατικό ραδιόφωνο γιατί δεν μετέδιδε Rock και απορρίπτεται από τη νεολαία της εποχής. Εμφανίζεται η Πειρατική Ραδιοφωνία με πρωτοπόρο το Radio Caroline στην Αγγλία,
το οποίο εκπέμπει από ένα μικρό πλοίο στα χωρικά ύδατα της Αγγλίας και μεταδίδει μόνο Rock. Η ακροαματικότητά του είναι τόσο ψηλή που απειλεί το BBC. Ακολουθεί ευρεία διάδοση αυτού του τύπου ραδιοφωνίας σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από αυτό οδηγούμαστε στην απορρύθμιση (Deregulation) της δεκαετίας του '70 και μπαίνουμε ουσιαστικά στην τελευταία φάση της ωριμότητας του ραδιοφώνου. Τις λυχνίες αντικαθιστούν τα μικρά Τρανσίστορ. Το ραδιόφωνο
και το κασετόφωνο συνδυάζονται σε μια συσκευή. Η ραδιομετάδοση εμφανίζεται την περίοδο 1921-1922 σχεδόν συγχρόνως σε όλα τα βιομηχανικά κράτη. Γεννιέται από τις αλλαγές της τεχνολογίας των ραδιοεπικοινωνιών και από
την ανάγκη των μεγάλων εταιρειών ραδιοηλεκτρικού υλικού, που αύξησαν κατακόρυφα την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, να ανοικτούν προς την ιδιωτική αγορά, ακόμη και αν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους
ομίλους, στις ΗΠΑ κυρίως, αντιλαμβάνονται με καθυστέρηση τη σημασία της ραδιομετάδοσης.

Στις αρχές του 1920, η μη επαγγελματική χρήση της ασύρματης επικοινωνίας περιορίζεται σε μερικούς ερασιτέχνες που επικοινωνούν μεταξύ τους στα στενά περιθώρια που τους επιτρέπουν οι στρατιωτικές αρχές, οι οποίες δεν
δείχνουν να ανησυχούν από την ανάπτυξη ενός μη ελεγχόμενου συστήματος διαπροσωπικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα ενθουσιάζονται με την νέα τεχνική καλλιεργώντας έτσι μια θετική εικόνα του νέου μέσου. Λίγο πριν
από τον πόλεμο, η ραδιοεπικοινωνία στρέφεται προς το μοντέλο της ραδιομετάδοσης. Πριν από το 1914 δημιουργούνται σε όλες τις χώρες πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές. Στις ΗΠΑ, φοιτητές αρχίζουν να μεταδίδουν δελτία
ειδήσεων και μουσικά προγράμματα. Στο Βέλγιο αναμεταδίδουν μια συναυλία κλασικής μουσικής. Ο εφευρέτης Λι Ντε Φορέστ, προσεγγίζοντας ένα βιομηχανικό σχέδιο, το οποίο δεν θα καταφέρει όμως να φέρει σε πέρας μόνος
του, οργανώνει το 1908 τη μετάδοση μίας συναυλίας από τον Πύργο του Άιφελ και, το 1910, την αναμετάδοση μιας παράστασης με τον Καρούζο από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης. Αλλά ο Λι ντε Φορέστ παραγκωνίζεται
από τις μεγάλες αμερικανικές βιομηχανικές εταιρείες που δεν θέλουν να τον ανταμείψουν για τις ευρεσιτεχνίες του, με αποτέλεσμα αυτοί οι πειραματισμοί να μην έχουν συνέχεια. Στη Γαλλία, οι μόνες τακτικές εκπομπές είναι η
ενημέρωση για την ώρα, που από το 1910 μεταδίδεται δύο φορές την ημέρα από τον Πύργο του Άιφελ, τα δελτία καιρού και το χρηματιστήριο. Όλες αυτές οι εκπομπές διακόπτονται όμως κατά τη διάρκεια του πολέμου από τις
στρατιωτικές αρχές.Το συμβατικό ραδιόφωνο περιλαμβάνει τρείς κατηγορίες συχνοτήτων τα AM τα SW και τα FM. Στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα μήκη κύματος ανάλογα με το σκοπό (π.χ. εμπορικά ραδιόφωνα εκπέμπουν στις
συχνότητες FM 88-108). Άλλες συχνότητες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς όπως π.χ. από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Εκτός από το συμβατικό ραδιόφωνο υπάρχει και το Internet Radio (ραδιόφωνο του διαδικτύου)
που εκπέμπει stream audio (δηλαδή επιφορτώνεται το αρχείο σε πραγματικό χρόνο, ο ήχος φορτώνεται εκείνη την στιγμή που παίζει) και τέλος το Podcasting που εκπέμπει μαγνητοφωνημένα.

Το Μουσείο Φαλλού της Ισλανδίας


Το Ισλανδικό Μουσείο Φαλλού (Icelandic Phallological Museum), στο Husavik, είναι πιθανώς το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που περιέχει μια συλλογή από φαλλικά δείγματα που ανήκουν σε διάφορα είδη θηλαστικών που βρέθηκαν σε μια μόνο χώρα.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται 204 "πέη και τμήματα πέους" που ανήκουν σε 45 διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων 54 δειγμάτων από 16 διαφορετικά είδη φαλαινών. Το μουσείο σημειώνει ότι "έχει την τύχη να εκθέτει, από δωρεά καθόλα νόμιμη, τέσσερα δείγματα που ανήκουν στο είδος Homo Sapiens".

Το μουσείο δεν έχει ως στόχο απλώς να προσφέρει "γαργαλιστικά εκθέματα", αλλά και να προωθήσει την "αρχαία επιστήμη" της φαλλολογίας, η οποία εξετάζει πώς τα αρσενικά γεννητικά όργανα έχουν επηρεάσει την ιστορία, την τέχνη, την ψυχολογία και την λογοτεχνία.


Αν σκοπεύετε να το επισκεφθείτε η διεύθυνση είναι:
Hedinsbraut 3a, Husavik, 640, Iceland
Και λειτουργεί από 20 Μαΐου έως 10 Σεπτεμβρίου (12:00 – 18:00)
Το εισιτήριο κοστίζει 500 IKr (3 ευρώ)

Περισσότερες πληροφορίες στο www.phallus.is

ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ: ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΡΥΛΟΣ
ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΡΥΛΟΣΚατά το τέλος του Μάη, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, λίγα λεπτά πριν από την Ανατολή του ήλιου, που η πρωινή δροσιά και η ομίχλη δεν έχουν ακόμα διαλυθεί και υπάρχει στην ατμόσφαιρα απόλυτη νηνεμία, παρουσιάζεται στη θέση Θυμέ Κάμπος πάνω από την ερειπωμένη εκεί κοντά Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, να κινείται προς τη θάλασσα, ένα περίεργο φαινόμενο. Στρατιά ολόκληρη από ανθρώπινες σκιές με αστραφτερές πανοπλίες (στρατιωτών , πεζών και ιππέων) να προελαύνουν προς την θάλασσα, πάνω από το Φραγκοκάστελλο.

Λέγεται ότι είναι ο Χατζής-Μιχάλης με τους καβαλάρηδες του, που πολεμούν πάλι τους Τούρκους.....

Τους σκιώδεις αυτούς μαχητές ο λαός ονομάζει <<Δροσουλίτες>>, γιατί μόνο με τη δροσιά της αυγής κάνουν την εμφανισή τους. Η διάρκεια του φαινομένου κρατά 8-10 λεπτά και κατόπιν εξαφανίζεται με την εμφάνιση των πρώτων ακτίνων του Ήλιου. Για να το δεις όμως πρέπει να είσαι στην πεδιάδα και όχι στα γύρω υψώματα.

Δόθηκαν πολλές εξηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες, αλλά κανείς από τους ντόπιους δεν αμφιβάλλει ότι οι σκιές είναι του Νταλιάνη με τους άντρες του, που έγινε θρύλος και μπήκε στην ιστορία. Η λαϊκή πίστη θεωρεί ότι οι σκιές ανήκουν στους άνδρες του Ηπειρώτικου εθελοντικού σώματος, που σκοτώθηκαν στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελλου τον Μάιο του 1828, έχοντας αρχηγό τον Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη.Σαυτό το σημείο, οι Ηπειρώτες συγκρούστηκαν με τους Τούρκους, χωρίς να ακούσουν του Σφακιανούς που τους υπέδειξαν ότι ο χώρος δεν προσφερόταν για άμυνα Τους έχει γίνει ακλόνητη πίστη ότι οι Δροσουλίτες, είναι οι ψυχές των 305 σκοτωμένων ανδρών που τα κορμιά τους έμειναν άταφα. Κι έρχονται κάθε χρόνο στην επέτειο της μάχης, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Άρχισαν λένε να παρουσιάζονται μετά τον θάνατο Νταλίανη.

Μεταξύ αυτών που είχαν την τύχη να δουν το φαντασμαγορικό αυτό φαινόμενο, ήταν και ο Μανούσος Κούνδουρος. Το φαινόμενο αυτό παρακολούθησε το 1928 και ο δισεγγονός του Χατζή-Μιχάλη, στρατηγός Χρήστος Χατζημιχάλης, ο οποίος έκαμε και σχετική αναφορά και την έδωσε στον πρόεδρο της εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, Άγγελο Τανάγρα, που συνοδευόταν και με ένα σχεδιάγραμμα της πορείας των Δροσουλιτών. Λέγεται ότι το 1890 ένα απόσπασμα Τούρκων και αργότερα πάλι Γερμανών που βρισκόταν εκεί, ξεσηκώθηκε όταν είδε τους Δροσουλίτες, γιατί νόμισε ότι είναι αντάρτες ή ότι είχε γίνει απόβαση και τους έβαλε με το πολυβόλο. Ειδοποίησαν μάλιστα και το αρχηγείο Χανίων, το οποίο και έστειλε 3 ανώτερους αξιωματικούς. Έκαμαν ανακρίσεις και όταν διαπίστωσαν ότι πράγματι πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο, σιωπήσανε.

Οι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του <<ανώτερου αντικατοπτρισμού>> και υποθέτουν ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης, νότια των Σφακίων.Μαρτυρίες για ανάλογα φαινόμενα δεν λείπουν και από άλλους τόπους και εποχές ανεξάρτητα από τις αιτίες δημιουργίας τους, οι οποίες κάποτε μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικές. Είναι γνωστή π.χ. η είδηση ότι στην αρχαιότητα , στην ναυμαχία της Σαλαμίνας αφού προηγήθηκε ένα <<φως μέγα>>, παρουσιάστηκαν <<φαντάσματα και είδωλα (...) ενόπλων ανδρών απ΄ Αιγίνης τας χείρας ανεχ’όντων προ των ελληνικών τριηρών>>. Η είδηση υπάρχει ήδη στον Ηρόδοτο, 8.64).

Η εταιρεία Ψυχικών Ερευνών αποδίδει το καταπληκτικό αυτό φαινόμενο σε δύο περιπτώσεις : ή ότι ο τόπος είναι στοιχειωμένος ή στον αντικατοπτρισμό από την Λιβύη. Όμως όπως είναι επιστημονικά εξακριβωμένο, αντικατοπτρισμός δεν μπορεί να γίνει, όταν η απόσταση είναι πάνω από 40 μίλια. Και η Λιβύη είναι πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά από την Κρήτη. Κι ακόμα, οι σημερινοί στρατιώτες δεν φορούν τις φορεσιές , με τις οποίες παρουσιάζονται οι Δροσουλίτες.

Είναι λοιπόν λένε ένα φαινόμενο που η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει. Το μυστήριο λένε ίσως λυθεί οριστικά, μόνο αν φωτογραφηθεί το φαινόμενο με ειδικά υπερ-ευαίσθητα φιλμ, τα οποία φωτογραφίζουν περισσότερο, απ΄ ότι το ανθρώπινο μάτι βλέπει.

Μια ακόμη απόδειξη για την αλήθεια του φαινομένου είναι και το παρακάτω ποίημα.

''...Μ΄ ακόμη και το σήμερο, στις δεκαφτά του Μάη
ούλο τα΄ ασκέρι φαίνεται με τον Χατζημιχάλη.
Και πολεμούν στα σύννεφα κι ακούγοντ΄ οι μπουρμπάδες.
Φωνές και αλογοπεταλιές στου Καστελλιού τσι μπάντες.
Ούλ΄ οι γι-αλαφρόστρατοι, θωρούν τσι και τρομάζουν,
μα κείνοι -Θεός σχωρέσει των- κανένα δεν πειράζουν....
Άραγες κι είντα θέλουσι κι είντα μασέ θυμίζουν;
Αυτούς που σφάχτηκαν εκειά και τα βουνά ραϊζουν....''


Όλα τα προηγούμενα έχουν γραφτεί κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα και επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο προσθέτοντας η αφαιρώντας ο κάθε ορθογράφος ότι κρίνει αναγκαίο.

Διαβάζοντας και εγώ αυτά τα κείμενα, αποφάσισα πριν 3 χρόνια να επισκεφθώ το Φραγκοκάστελλο μια νύχτα Παρασκευής αρχές Ιουνίου. Παρατήρησα τα επόμενα, λύνοντας ταυτόχρονα και το μυστήριο, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι ήμουν πολύ τυχερός όταν έκανα επιλογή του σημείου παρατήρησης, όπου και στρατοπέδευσα, φεύγοντας μετά την ανατολή του Ηλίου.

Από τέλος Μαΐου μέχρι το πρώτο πενθήμερο Ιουνίου η θέση του Ήλιου, λόγω της εκλειπτικής τροχιάς της Γης γύρω από αυτόν και της θέσης του άξονα αυτής σε σχέση με τις οροσειρές στο Φραγκοκάστελλο, είναι τέτοια ώστε να έχομε την καταλληλότερη γωνία των από διάθλαση προερχομένων ακτίνων του Ήλιου για ένα 10λεπτο περίπου, το πρωί , με το έναντι των οροσειρών και πάνω από το κάστρο σχηματιζόμενο νέφος της πρωινής δροσούλας, η οποία προκαλεί διάθλαση, μικρά ανάλυση του φωτός, πολλαπλή ανάκλαση, διάθλαση και αλλαγή στη διεύθυνση διάδοσης αυτού. Ένα φαινόμενο όμοιο της δημιουργίας του Ουράνιου τόξου.

Κατά το δεκάλεπτο αυτό όταν υπάρχει υψηλή υγρασία και άπνοια , λόγω της τοπικής ιδιομορφίας των δεκάδων λοφίσκων στην κορυφή των δυο παράλληλων στην παραλία οροσειρών και λόγω του ότι ο Ήλιος για δέκα λεπτά δεν ανυψώνεται αλλά κινείται ελάχιστα χαμηλότερα των κορυφών και φαινομενικά από την Χώρα Σφακιών προς τη Σκαλωτή,. οι πολλές κορυφές των παράλληλων αυτών οροσειρών και λόγω της ιδιομορφίας των βράχων διακόπτουν την ευθύγραμμο κίνηση του φωτός προς το νέφος της δροσούλας. Με την φαινομενικά οριζόντια όμως κίνηση του Ήλιου πίσω από τις κορυφογραμμές παρουσιάζεται αντίθετης φοράς κίνηση των σκιών πάνω στο νέφος της δροσούλας, ακριβώς την κίνηση που έχουν περιγράψει οι κατά καιρούς διάφοροι παρατηρητές. Δηλαδή από την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους προς τη θάλασσα ή από το Φαραγκοκάστελλο προς την Χώρα Σφακίων. Το φαινόμενο από επιστημονικής πλευράς , όσον αφορά την ανάλυση του μέσα από την αστρονομία και την οπτική, είναι αρκετά πολύπλοκο στην μαθηματική διατύπωση του. Αρκετά απλό όμως, στους γνωρίζοντες φυσική, από θεωρητικής πλευράς. Ελπίζω το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το άριστα στελεχωμένο τμήμα φυσικής που διαθέτει να διατυπώσει με μαθηματική ακρίβεια και ανάλυση το πολυσύνθετο αυτό τοπικό φαινόμενο. Βασική προϋπόθεση, η επίσκεψη πριν την ανατολή του Ηλίου στο μέρος αυτό, για την παρατήρηση αυτής και μόνο της ανατολής του Ήλιου, τις ημερομηνίες <<που έχουν επιλέξει να παρουσιάζονται οι Δροσουλίτες>>..

Το φαινόμενο όμως αυτό δύναται να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε τόπο και σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, εφόσον υπάρχουν σε δεδομένο χρονικό διάστημα οι συνθήκες της περίπτωσης Φραγκοκάστελλου. Ίσως όσα λέγονται για παρατήρηση τέτοιου φαινομένου στη Μεσσαρά Ηρακλείου να έχουν συμβεί όπως στο Φραγκοκάστελλο, μιας και τα ανατολικά αυτής βουνά και οι λόφοι, διαθέτουν αρκετές κορυφές και προεξοχές βράχων που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια τέτοια κίνηση σκιών στο νέφος της πρωινής δροσούλας, όταν η προσπίπτουσα ακτινοβολία έχει την κατάλληλη γωνία σε σχέση με το νέφος και σε σχέση με τον παρατηρητή. Μικρότερη όμως πιθανότητα παρουσιάζει, να έγινε, αυτό που είπε ο Άγγελος Τανάγρας για φαινόμενο παρόμοιο στο Σταυρωμένο Ρεθύμνου, διότι η περιοχή διαθέτει ελάχιστες προϋποθέσεις για την δημιουργία του φαινομένου.

Το φαινόμενο γίνεται ορατό όταν ο παρατηρητής βρίσκεται μεταξύ οροσειράς και Φραγκοκάστελου. Κοιτάζει δηλαδή από τους πρόποδες της οροσειράς προς την θάλασσα. Μεταξύ Ήλιου και νέφους υδρατμών. Και συνήθως όταν ο οφθαλμός του παρατηρητή βρίσκεται στην κορυφή νοητού κώνου απόπου βλέπει την διαθλόμενη ακτινοβολία υπό γωνία 40 (ιώδη) έως 42 μοιρών (ερυθρά).

Όλα αυτά είναι κάπως παράξενα, διότι σχεδόν όλοι οι επισκέπτες θα περίμεναν το Ήλιο να ανατέλλει σε εκείνο το μέρος από το αντίθετο σημείο. Αυτό μάλλον δημιούργησε τους διάφορους θρύλους και το δυσερμήνευτο των γεγονότων.

Προσωπικά ομολογώ ότι βρήκα από πού, πως και γιατί έρχονται οι Δροσουλίτες. Έχασα όμως τον προσανατολισμό μου σε σχέση με της γήινες συντεταγμένες και δεν θα τον βρω, παρά μόνο με μια νέα επίσκεψη στο Φραγκοκάστελλο.

Σημείωση:Σε νέα επίσκεψη μου τον Σεπτέμβριο του 2001, παρατήρησα απο την Χώρα Σφακίων, ότι αυτό που φαίνεται απο το Φραγκοκάστελλο ως Βοράς, είναι η Ανατολή. Ετσι βρήκα τον χαμένο μου προσανατολισμό.

Αντώνης Θωμά Βασιλάκης

Βλυχιά Κνωσού
Ηράκλειο Κρήτης
Βιβλιογραφία

εγκ. Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα
εγκ. Νέα Δομή
Ιστορικοί τόποι της Κρήτης (Β.Χαρωνίτη-Α.Δρουδάκη)
Κυματική (Κουγιουμζελη-Περιστεράκη)
Θερμότης-Οπτική (Αλκιν. Μάζη)
Προβλήματα Φυσικής (Θερμότης-Οπτική)(Αλκιν. Μάζη)
Μηχανική-Ακουστική-Θερμότης (Κ.Δ.Αλεξόπουλου- Γ.Δ.Μπίλλη)
Με λίγη φαντασία...

Φυσικά καθαριστικά

Με τα τόσα χημικά να εισβάλουν καθημερινά στο σπίτι μας και εν τέλει στο σώμα μας δηλητηριάζοντας μας αργά και σταθερά πρέπει να κάνουμε όλοι μας απαραιτήτως μια στροφή σε πιο φυσικές μεθόδους καθαρισμού. Η ειρωνεία είναι ότι πράγματι δεν υστερούν καθόλου σε αποτελεσματικότητα από τα έτοιμα του εμπορίου. Μας έχει "φάει" η διαφήμηση και οι όμορφες συσκευασίες. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε σε παλιές άδειες συσκευασίες δικά σας διαλύματα με τα παρακάτω συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και δεν θα το μετανιώσετε!!!

Ξύδι και αλάτι: Το μείγμα τους αποτελεί πολύ καλό καθαριστικό για διάφορες επιφάνειες.

Μαγειρική σόδα: Διαλύστε 4 κουταλιές σόδας σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό και θα έχετε ένα καθαριστικό για κάθε χρήση. Το ίδιο θα συμβεί αν ρίξετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα βρεγμένο πανί. Η μαγειρική σόδα θα καθαρίσει και θα αρωματίσει όλες τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου.

Αμμωνία: Ένα από τα καλύτερα καθαριστικά με πολλές χρήσεις πλακάκια πατώματα κ.ά μπορείτε να παρασκευάσετε ανακατεύοντας ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα, 1 φλιτζάνι αμμωνία, 1/2 φλιτζανιού λευκό ξίδι και 4 λίτρα ζεστό νερό. Διατηρήστε το υγρό για επόμενη χρήση σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο.
Προσοχή: Μην ανακατέψετε την αμμωνία με χλωρίνη, γιατί είναι δηλητηριώδης.

Νέες φωτογραφικές από τη Leica

leica-m9.jpg

Η Leica ανακοίνωσε μέσω webcast δύο νέες φωτογραφικές μηχανές, τις M9 και X1, με την πρώτη να είναι μια full-frame στα 18 megapixels και τη δεύτερη να αποτελεί την τελευταία πρόταση της εμβληματικής εταιρείας για την κατηγορία των compact. Η M9 είναι συμβατή με όλους τους φακούς Leica M και είναι εξοπλισμένη με ένα νέο κλείστρο που ελέγχεται από μικροεπεξεργαστή και είναι "σχεδόν αθόρυβο", σύμφωνα με την εταιρεία.

Διαθέτει επίσης ξεχωριστό χειριστήριο για τη ρύθμιση του ISO, ενώ το σώμα της είναι εξ ολοκλήρου μεταλλικό. Η τιμή της προκαλεί δέος, καθώς έχει οριστεί στα 5.489 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η X1 έχει αισθητήρα 12.1 megapixels, σταθερό φακό Leica Elmarit 1:2.8/24mm και πολλά προρυθμισμένα modes που θα εκτιμήσουν δεόντως οι αρχάριοι. Το ISO φτάνει στα 3200, ενώ η οθόνη έχει διαγώνιο 2.7 ιντσών.

Η M9 είναι ήδη διαθέσιμη, ενώ η X1 θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2010.

Πηγή: dpreview

Ομιλείτε ολίγον... σεξουαλικά;


Για να υπάρξει καλή σεξουαλική σχέση είναι απαραίτητο να υπάρχει ειλικρινής επικοινωνία.

Η πραγματική σεξουαλική ευτυχία δεν γεννιέται μόνο από τις καλές επιδόσεις στο κρεβάτι, αλλά προπάντων από τα θετικά αισθήματα απέναντι στη σεξουαλικότητα τη δική μας και του παρτενέρ. Το πιο επιτυχημένο σεξ υπάρχει στους πιο επιτυχημένους δεσμούς. Η αληθινή ερωτική χημεία αναπτύσσεται μόνο όταν οι δύο σύντροφοι νιώθουν αμοιβαία έλξη ως άτομα και όχι γιατί ανήκουν στο αντίθετο φύλο. Οι άνδρες συχνά ξεχνούν ότι η γυναίκα είναι συναισθηματική και θέλει η ερωτική πράξη να ξεκινά με γλυκόλογα.
Κανένας δεν μπορεί να ξέρει από ένστικτο τι διεγείρει τον παρτενέρ του. Εξαρτάται από τον καθένα να μιλά για αυτά που του αρέσουν ή τον ενοχλούν. Είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχει καλή σεξουαλική σχέση χωρίς ειλικρινή επικοινωνία. Οι εραστές θα πρέπει να έχουν την τόλμη να προτείνουν καινούργιους τρόπους συνουσίας και να έχουν απαιτήσεις. Ανταλλάσσοντας τις επιθυμίες τους θα έχτιζαν μία απολαυστική ερωτική σχέση, ενώ με τη σιωπή θα την γκρέμιζαν. Οι καλοί ερωτικοί σύντροφοι δεν κουράζονται να αναζητούν νέα μονοπάτια ευχαρίστησης ώστε να μην παγιδευτούν στη ρουτίνα του σεξ
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory