Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 18 Μαΐου 2010

SEXY AND HOT .... Απόψε κανεις BAM


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥ.!!!

Τα απολιθώματα ενός ιπτάμενου δεινόσαυρου όπου το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνούσε τα 2,5 μέτρα και κυριαρχούσε στον αέρα πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στο Ντάλλας του Τέχας.
Ο δεινόσαυρος ονομάστηκε Aetodactylus Halli, και διέθετε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών 100 τεράστια δόντια – λεπίδες , ενώ το άνοιγμα των σαγονιών του έφτανε τα 36 εκατοστά!
Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε καλή κατάσταση από έναν ερασιτέχνη ερευνητή απολιθωμάτων και οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να αναπαράγουν την εικόνα του βάσει αυτών που έχουν βρεθεί.
Ο αετοδάχτυλος πιθανότατα έζησε στην Κρητιδική περίοδο, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν κάτω από το νερό, και οι ειδικοί υποθέτουν πως θα πέθανε εν πτήσει, πέφτοντας μέσα στο νερό.
Το εύρημα αυτό χαρακτήριστικε εξαιρετικής σημασίας από τους παλαιοντολόγους και αυτό λόγω των καλοδιατηρημένων απολιθωμάτων που θα τους επιτρέψει να μάθουν περισσότερα για το άγνωστο μέχρι στιγμής είδος δεινόσαυρου.

Πόσους εγκεφάλους έχετε;

Οι σχετικοί ρόλοι των δύο ημισφαιρίων ανακαλύφθηκαν από το Γάλλο βιολόγο Paul Broca, ο οποίος διαπίστωσε ότι τραυματίες που είχαν υποστεί βλάβες σ'ενα συγκεκριμένο μέρος του αριστερού φλοιού παρουσίαζαν προβλήματα ομιλίας, προβλήματα που δεν υπήρχαν σε ασθενείς που είχαν υποστεί τις ίδιες βλάβες στη δεξιά πλευρά.

Tο αριστερό ημισφαίριο είναι έδρα του λόγου και της λογικής; Δεν χρειαζόταν περισσότερα για να θεωρηθεί "το ευγενές" ημισφαίριο, ενώ το δεξί ημισφαίριο παρουσιάστηκε σαν δευτερεύον.

Αυτή η υπερβολική υπεροχή διαρκεί ακόμα και σήμερα. Εν τούτοις οι μελέτες του ερευνητή Roger Sperry (βραβείο Νόμπελ 1981) πάνω στον ρόλο των εγκεφαλικών ημισφαιρίων απέδειξαν την σπουδαιότητα του δεξιού εγκεφάλου, ειδικού στην μουσική και στις τέχνες, ικανού να αναγνωρίζει εικόνες, να ερμηνεύει μια έννοια οπτικά και να συλλαμβάνει ένα σύστημα ολιστικά, ενώ το αριστερό ημισφαίριο δεν μπορεί παρά να αναλύει.

Είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε ένα μοντέλλο όπου να διασταυρώνονται οι κάθετες και οι οριζόντιες προσεγγίσεις.

Οι διαφορές ανάμεσα στο δεξί και στο αριστερό ημισφαίριο συμπληρώνονται με τις διαφορές ανάμεσα στο θηλαστικό και στο φλοιώδες σύστημα. Αυτό απέδειξε μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, υπό την διεύθυνση του Ned Hermann, ο οποίος κατέδειξε τις τέσσερις εγκεφαλικές ζώνες.

ΟύτιΤο ούτι είναι έγχορδο μουσικό όργανο, που κατάγεται από την Περσία και είναι αρκετά διαδεδομένο στις μουσικές της Μέσης Ανατολής αλλά και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Συγγενεύει με το λαούτο.

Ετυμολογία

Το περσικό όργανο που οι πέρσες το έλεγαν Μπαρπάτ (ούτι) έμοιαζε με το αιγυπτιακό ούτι που παίζανε στην εποχή των Φαραώ πριν 3.500 χρόνια. Οι άραβες πήρανε το τρόπο παιξίματος αυτού του οργάνου από τους πέρσες. Αυτό λοιπόν το όργανο αργότερα ονομάσθηκε από τους άραβες al oud που σημαίνει στα αραβικά ξύλο και συγκεκριμένα ψηλό ξύλο. Από εκεί έχει πάρει το ούτι την τελική του ονομασία.

Ιστορία

Άραβες μουσικοί, 1915.

Η αρχική του μορφή σίγουρα δεν ήταν αυτή που έχει σήμερα, κάτι που φαίνεται και σε παλιές γκραβούρες. Τα όργανα που ήταν έγχορδα όπως το ούτι ή το βιολί δεν τα γνώριζαν οι άραβες. Τα έμαθαν από τους πέρσες και τους ρωμαίους μετά την εξάπλωση του Ισλάμ. Ο πρώτος άραβας μουσικός που άρχισε να παίζει το ούτι ήταν ο Eben Sareeg και μετά άρχισαν να το χρησιμοποιούν και άλλοι. Οι πιο φημισμένοι οργανοπαίχτες στην ιστορία του ούτι είναι οι Eshack Almusely, ο Ebraheem Almahdy και ο Zaryab. Το ούτι είναι ο βασιλιάς των οργάνων για τους άραβες, σε βαθμό τέτοιο που παλαιοτέρα, ένας σύνθετης για να γράψει ένα τραγούδι, στηρίζονταν αποκλειστικά πάνω σε αυτό.

Χαρακτηριστικά

Καθαρά σολιστικό όργανο, ιδανικό για ταξίμια «αυτοσχεδιασμούς» και συνοδεία τραγουδιού. Το ηχείο του έχει μεγάλο σχήμα αχλαδιού, κοντό και φαρδύ μπράτσο χωρίς μπερντέδες (τάστα). Το σχήμα και οι διαστάσεις του οργάνου διαμορφώνονται από τόπο σε τόπο, αποκλίνοντας λίγο από την ακρίβεια. Στήν Αίγυπτο, στη Συρία και σε άλλα αραβικά κράτη έχει μεγάλο σκάφος, στην Τουρκία λίγο μικρότερο και στο Ιράκ οι τρύπες του σκάφους στο καπάκι είναι ανοικτές χωρίς ροζέτες.

Το ούτι παλαιοτέρα είχε 2 χορδές, μετά 4 και κατέληξε με 5 ή και 6 όπως είναι σήμερα. Ο Λιβανέζος μουσικός Farahat Hashem έβαλε και 7 χορδές. Aυτό βοήθησε το όργανο να αποδίδει τόσο τις χαμηλές κλίμακες όσο και τις ψηλές. Οι χορδές που χρησιμοποιούσαν παλιά ήταν από έντερο και το πλήκτρο («πένα») από φλούδα κερασιάς ή κέρατο ζώου, που σήμερα έχουν αντικατασταθεί από πλαστικές ύλες.

Διάδοση και χρήση

Το ούτι είναι σήμερα διαδεδομένο σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Από τον 9ο αιώνα συστηματοποιήθηκε πάνω στο ούτι πρακτικά και θεωρητικά η μουσική παράδοση της Μεσογείου. Κατά τον Μεσαίωνα οι σταυροφόροι μεταφέρανε το όργανο από τους Αγίους Τόπους στην Ευρώπη, όπου εξελίχθηκε στο Αναγεννησιακό λαούτο, και στην μικρά Ασία όπου παρέμεινε όπως ήταν μέχρι και σήμερα. Το ούτι είναι ένα από τα λίγα όργανα στην ανατολή και για τους άραβες το μοναδικό που έπαιξε και διαμόρφωσε τις μουσικές κλίμακες που λέγονται μακάμ. Ένα μακάμ αποτελείται από ένα τετράχορδο «4 νότες» και ένα πεντάχορδο «5 νότες» τα οποία αυτά εναλλάσσονται από μακάμ σε μακάμ. Ο αριθμός των μακάμ είναι αρκετά μεγάλος και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Τουρκία και την Αίγυπτο διαφέρει περισσότερο στο ύφος και λιγότερο στα διαστήματα, πολλές φορές το διάστημα είναι ίδιο, αλλά το παίζουν σε διαφορετικό ύφος και φαίνεται να αλλάζει το μακάμ, ενώ στην πραγματικότητα παραμένει ίδιο. Το βάθος που έχουν τα μακάμ είναι τόσο μεγάλο που για να πει κανείς σήμερα ότι τα έμαθε ή τα έπαιξε ή τα κατάλαβε χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια.

Το κούρδισμα στο ούτι

Τα κλειδιά του ούτι.

Κάποιος που δεν γνωρίζει καλά το ούτι προβληματίζεται από τα πολλά κουρδίσματα, ουσιαστικά όμως οι διάφορες είναι κυρίως στο ότι ένα ούτι είναι κουρδισμένο χαμηλά και άλλο ψηλά. Το αραβικό ούτι έχει κυρίως 5 διπλές χορδές και το κούρδισμα είναι ΣΟΛ - ΛΑ - ΡΕ - ΣΟΛ - ΝΤΟ- επίσης υπάρχει και με 5 διπλές χορδές και μια μονή και το κούρδισμα είναι ΡΕ - ΣΟΛ - ΛΑ - ΡΕ - ΣΟΛ - ΝΤΟ. Ένα άλλο κούρδισμα είναι ΡΕ - ΜΙ - ΛΑ - ΡΕ - ΣΟΛ - ΝΤΟ Θα διαβάζουμε τα παρακάτω κουρδίσματα από τα χαμηλά προς τα ψηλά δηλαδή η ΣΟΛ η ΡΕ είναι η μπάσα 5 και 6 χορδή και η ΝΤΟ (1) είναι η ψηλή χορδή. Το τούρκικο έχει 5 διπλές και μια μόνη (μπαμ) και κουρδίζεται ΜΙ - ΛΑ - ΣΙ - ΜΙ - ΛΑ - ΡΕ ή ΜΙ - ΦΑ# - ΣΙ - ΜΙ - ΛΑ - ΡΕ. Αυτά είναι τα βασικά κουρδίσματα στο ούτι.

Πολλές φορές το κούρδισμα του οργάνου αλλάζει ανάλογα με της απαιτήσεις του οργανοπαίχτη και το ύφος του μουσικού κομματιού. Δηλαδή διάφοροι οργανοπαίχτες κουρδίζανε το ούτι διαφορετικά, σε πιο ψηλό κούρδισμα η πιο χαμηλό. Για παράδειγμα στο Ιράκ επικρατεί κυρίως το κούρδισμα που είχε ο Munir Basher: ΦΑ - ΛΑ - ΡΕ - ΣΟΛ - ΝΤΟ - ΦΑ, που είναι πολύ ψηλό. Για να μην μπερδεύεται κανείς με τα πολλά κουρδίσματα μπορεί να παρατηρήσει τα διαστήματα στις 4 πρώτες χορδές (ψηλές) στο ούτι. Όλα τα διαστήματα είναι ίδια, δηλαδή έχουν διάστημα Τετάρτης (π.χ αραβικό) ΛΑ - ΡΕ - ΣΟΛ - ΝΤΟ (χαμηλό) τούρκικο ΣΙ - ΜΙ - ΛΑ - ΡΕ (ψηλό) Ιράκ ΡΕ - ΣΟΛ - ΝΤΟ - ΦΑ (πιο ψηλό). Οι διαφορές είναι κυρίως στην 5 και 6 χορδή (μπαμ). Άλλοι τις κουρδίζουνε και αυτές με διάστημα Τετάρτης συνέχεια με τις υπόλοιπες και άλλοι σαν ισοκράτες, δηλαδή ίδιο τόνο η 5η χορδή με την 2η και η 6η μονή με την 3η χορδή.

Υπάρχουν και διάφορες άλλες παραλλαγές στο κούρδισμα, όπως να έχει ίδια τονικότητα η 6 μονή με την 1. Εδώ να σημειωθεί για τη μονή χορδή, τη μπάσα ή αλλιώς μπαμ, ότι παλαιότερα ήταν πρώτη από τη κάτω μεριά του ούτι δηλαδή πρώτη από τις ψηλές π.χ βλέπουμε τον Munir Bashir να έπαιζε έτσι

Enzo Ferrari 1898 – 1988Ήταν 14 Αυγούστου 1988 κι η επιβλητική «F40», το επετειακό μοντέλο που κατασκευάστηκε με αφορμή τις τέσσερις δεκαετίες δράσης της ιταλικής εταιρείας, είχε εδώ και λίγους μήνες παρουσιαστεί. Έμελλε όμως να είναι η τελευταία Ferrari που κατασκευάστηκε με τον ιδρυτή της εταιρείας στη ζωή. Τη χρονιά εκείνη στα Grand Prix της Formula 1 κυριαρχούσε η McLaren-Honda, με το φοβερό δίδυμο Άιρτον Σένα και Αλέν Προστ να αντιμάχονται βαθμό-βαθμό για τον τίτλο. Κέρδισαν τους 15 από τους 16 αγώνες του πρωταθλήματος, όχι όμως τη Μόντσα, που διεξήχθη τρεις εβδομάδες ύστερα από τον θάνατο του Έντσο. Ήταν σαν ο θεός της μηχανολογίας να σταμάτησε τις όποιες εξελίξεις, αναγκάζοντας τους πάντες να υποκλιθούν το «Γέρο του Μαρανέλο»: Πέρα από κάθε προγνωστικό, τον αγώνα κέρδισε μια Ferrari, με τον Gerhard Berger στο τιμόνι να αποδίδει τιμές μέσα στο «ναό» των tifosi της Scuderia. Επρόκειτο σίγουρα για μια νίκη σημαδιακή κι απόλυτα συναισθηματική, περισσότερο ακόμη κι από την πρώτη θέση του Patrick Tambay στο Γερμανικό Grand Prix του 1982, της χρονιάς που οι άνθρωποι της ομάδας είδαν τον Villeneuve να σκοτώνεται στο Ζόλντερ και τον Πιρονί να αχρηστεύει τα κάτω άκρα του στο Χοκενχάιμ. Και όμως, την επόμενη μέρα από εκείνο τον βαρύτατο τραυματισμό, η Ferrari νίκησε. Κάτι ανάλογο κι ακόμη πιο συμβολικό έγινε και στη Μόντσα το 1988, ένας αποχαιρετισμός με νίκη, αντάξιος της προσωπικότητας του εκλιπόντος…

ΒιoγραφίαΘρύλος της αυτοκίνησης, οδηγός αγώνων και δημιουργός της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ο Enzo Anselmo Ferrari γεννήθηκε μια χιονισμένη μέρα του Φλεβάρη του 1898 στη Μόντενα κι ήταν γιός ενός επιτυχημένου σιδηρουργού, που κατασκεύαζε κυρίως στέγες σιδηροδρομικών σταθμών. Το επεισόδιο που καθόρισε τη ζωή του –αλλά και τη ζωή εκατομμυρίων φίλων του αυτοκινήτου- συνέβη στα δέκα του χρόνια, όταν πήγε με τον πατέρα του να παρακολουθήσει έναν αγώνα στη Μπολόνια, όπου αναμετρήθηκαν τα δύο αστέρια της εποχής, ο Felice Nazzaro και ο Vicenzo Lancia. Τότε γεννήθηκε μέσα του το όνειρο, όταν μεγαλώσει, να γίνει οδηγός αγώνων. Φόρτωσε,λοιπόν, τα μαθήματα στον κόκκορα και περίμενε τη μεγάλη ώρα.
Εν τω μεταξύ, ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Έντζο κλήθηκε νωρίς στα όπλα. Κατατάχθηκε στο ιππικό με την ειδικότητα του πεταλωτή αλόγων. Μεσούντος του πολέμου, το 1916, το κακό χτύπησε την οικογένειά του. Ο πατέρας του και ο αδελφός του πέθαναν από επιδημία γρίπης με διαφορά λίγων μηνών ο ένας από τον άλλο. Ο Έντζο πήρε αμέσως απολυτήριο.

Χωρίς πόρους, αφού η πατρική επιχείρηση είχε κλείσει, αναζήτησε μάταια δουλειά στη FIAT. Η μοίρα θα το φέρει, ώστε οι δρόμοι τους να συναντηθούν λίγα χρόνια αργότερα. Τον δέχθηκε μια μικρή εταιρεία, η CMN, και ο Φεράρι άρχισε να τρέχει σε αγώνες με τα αυτοκίνητά της από τις 5 Οκτωβρίου 1919, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Enzo Ferrari, πάνω στην Alfa Romeo 8C 2300 MM

Το 1920 άφησε τη CMN για την Alfa Romeo. Άρχισε να διακρίνεται στους αγώνες και να αποσπά τα πρώτα του βραβεία. Το 1924 ήταν ένας πολλά υποσχόμενος οδηγός αγώνων, αλλά χωρίς καμία εξήγηση σταμάτησε να τρέχει και αφοσιώθηκε στο τεχνικό τμήμα της εταιρείας. Θα επανέλθει περιστασιακά τα επόμενα χρόνια, αλλά θα εγκαταλείψει οριστικά τη δράση με τη γέννηση του γιου του Ντίνο το 1932.


Ferrari


Η ίδρυση της «Scuderia Ferrari» ήρθε το 1929, με αντικείμενό της την προετοιμασία και ευθύνη των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Αlfa Romeo. Ως έμβλημά της ο Εnzo διάλεξε το οικόσημο του αεροπόρου Francesco Baracca, που σκοτώθηκε στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, μετέπειτα, χάρις στις νίκες της Ferrari σε όλα τα είδη αγώνων, το «όρθιο αλογάκι» έγινε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σελίδες δόξας με 144 νίκες σε 225 αγώνες γράφτηκαν ως το 1937, με πληθώρα άξιων οδηγών, από τους οποίους ξεχώριζε ο μεγάλος Τazio Nuvolari. Η ανεξάρτητη πορεία του Enzo ξεκίνησε μετά τον πόλεμο, με την κατασκευή της πρώτης επίσημης Ferrari το 1947. Οι νίκες, στις οποίες ήταν ήδη εθισμένος ο «Κομεντατόρε», άρχισαν αμέσως.Peter Collins - Enzo Ferrari


Τις πρωτιές στο Τarga Florio και στο Mille Miglia διαδέχθηκαν οι δάφνες στη Formula 1, αρχής γενομένης από το Βρετανικό Grand Prix του 1951. Την περίοδο 1952-1953 ήρθαν και οι πρώτοι τίτλοι οδηγών από τον Αlberto Ascari, το μοναδικό μέχρι σήμερα Ιταλό πρωταθλητή στο θεσμό. Οι νίκες στις «24 ώρες» του Le Mans ξεκίνησαν το 1949 κι ολοκληρώθηκαν το 1965, ενώ σε όλο εκείνο το διάστημα το «Cavallino Rabante» έχασε μόνο δύο φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής. Ο πρώτος τίτλος των κατασκευαστών στη Formula 1 ήρθε το 1961 με την πισωμήχανη «156 V6». Επίσης, τη δεκαετία εκείνη, η Ferrari έφτασε στην κορυφή και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αναβάσεων. Από τα χέρια του Εnzo πέρασαν όλοι σχεδόν οι μεγάλοι οδηγοί, επί 50 χρόνια: Tazio Nuvolari, Achille Varzi, Alberto Ascari, Juan Fangio, Mike Hawthorn, Wolfgang von Trips, John Surtees, Jackie Ickx, Niki Lauda και Gilles Villeneuve ήταν οι πιο σημαντικοί. Με αρχιμηχανικούς τους Vittorio Jano, Gioahino Colombo, Aurelio Lampredi και τη συνεργασία κυρίως της Carozzeria Pininfarina δημιουργήθηκαν οι σύγχρονοι θρύλοι της Αυτοκίνησης. Ανάμεσά τους, «166», «212», «Testarossa», «Superamerica», «250 GT» με μακρύ ή κοντό μεταξόνιο, «250 GTO», «330». Όλες, μύθος…Ο ηγέτης και ο άνθρωπος

Έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες γι αυτόν, άλλες κοντά στην αλήθεια και άλλες όχι. Ωστόσο, πάντα η πραγματική εικόνα βρίσκεται κάπου στη μέση: υποτιμούσε τις ικανότητες των οδηγών του, αλλά με δύο από αυτούς (τους Αntonio και Αlbertο Αscari) δήλωσε κάποτε πως «στον Παράδεισο θα μιλάει συνέχεια μαζί τους γι αγώνες». Ο λόγος είναι πως εκείνοι οι δύο ήταν δίπλα του και τον βοήθησαν να ξεκινήσει, σε ισάριθμες διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Άλλωστε ήταν πολλοί εκείνοι που είχε χάσει στους αγώνες, οι περισσότεροι φίλοι και σύντροφοί του σε περιόδους δύσκολες, οπότε μια επικάλυψη σκληρότητας μαλάκωνε τον πόνο για την απώλειά τους. Όσο για το συναίσθημα αυτό, ο Ferrari είχε νοιώσει ό,τι χειρότερο, χάνοντας τον Ιούνιο του 1956 το γιό του Αlfredino από μια σπάνια κι ανίκητη ασθένεια. Εκείνη θα πρέπει να ήταν και η μοναδική ήττα που πράγματι αποδέχθηκε, γράφοντας για μία και μοναδική φορά στο ημερολόγιό του μια φράση απόλυτα αταίριαστη στο χαρακτήρα του: la partita e perduta (ο αγώνας χάθηκε). Παρά το χτύπημα που δέχθηκε από τη ζωή, ο Ferrari κατάφερε να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει να δημιουργεί, σε αντίθεση με τον Εttore Bugatti που όταν έχασε το γιό του κατέρρευσε, με συνέπεια και εκείνος να πεθάνει ύστερα από λίγα χρόνια, αλλά και η εταιρεία του να αναστείλει τη δραστηριότητά της στα μέσα της δεκαετίας του ’50.

Έλεγαν ακόμα πως o Enzo αποφάσιζε τα πάντα μόνος του. Ναι, αλλά πριν γίνει αυτό περνούσαν μήνες συζητήσεων με τους συνεργάτες του, που διεξάγονταν σχεδόν αποκλειστικά σε εύθυμο περιβάλλον, ανάμεσα σε μεζέδες και ιταλικό κρασί. Κάπως έτσι πάρθηκε και η απόφαση για τη μετακόμιση του κινητήρα των μονοθεσίων της Formula 1, από την κλασική εμπρός θέση στο κέντρο του αμαξώματος και πίσω από τον οδηγό, προκειμένου η εταιρεία να περάσει σε μια νέα εποχή. Είχε σοβαρές αντιρρήσεις, ήταν πράγματι ο τελευταίος που υιοθετούσε κάθε καινοτομία, όμως στο τέλος το έκανε και τους νικούσε όλους! Το ίδιο έκανε κι όταν πιέστηκε από το περιβάλλον του να προσθέσει στη γκάμα της Ferrari V6 κινητήρες 2-2,5 λίτρων, αντιστάθηκε για πολύ καιρό, αλλά στο τέλος έστω και χωρίς το όρθιο αλογάκι στο καπώ γεννήθηκε η περίφημη σειρά των Dino. Eκεί που πήρε όλες τις αποφάσεις μόνος του ήταν το 1969, όταν έδωσε το 90% των μετοχών της εταιρείας του στη Fiat, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και την απρόσκοπτη συμμετοχή της στους αγώνες. Στις δεκαετίες που πέρασαν, ο Εnzo δικαιώθηκε πλήρως για την επιλογή του. Στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του ξέροντας ότι το τέλος είναι πλέον πολύ κοντά είπε με δάκρυα στα μάτια πως «αισθάνεται τυχερός που τα κατάφερε, αλλά ένοχος επειδή επέζησε». Πίσω από την πλάτη του, στο γραφείο, δέσποζε o αγαπημένος του ζωγραφικός πίνακας, που απεικόνιζε την «312 ΡB», η οποία κέρδισε το 1972 για τελευταία φορά το Τarga Florio.

Πάνω από όλα, ο Enzo Ferrari ήταν μία τεράστιου διαμετρήματος προσωπικότητα, από αυτές που δε γίνεται να υπάρξουν ξανά…Ferrari Dino 246 (Vanwall VW10, Ferrari Dino 246)
Ferrari 860 Monza
Ferrari, Enzo20082009
yousouroum.gr

ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ. ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Οι παλιοί αγρότες και καλλιεργητές γης συνήθιζαν να συνδέουν τις γεωργικές εργασίες τους με τις φάσεις της σελήνης. Στην απλοϊκότητά τους ανακάτευαν προλήψεις, θρησκείες και μαγικές δυνάμεις. Όλα αυτά πήραν μια πιο συγκεκριμένη μορφή και αναπτύχθηκαν πιο οργανωμένα σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε βιοδυναμική κηπουρική.

Τι είναι η βιοδυναμική κηπουρική

Rudolf Steiner

Η βιοδυναμική είναι μια θεωρία που ανέπτυξε πρώτος ο Αυστριακός φιλόσοφος, επιστήμονας και παιδαγωγός Ρούντολφ Στάινερ (Rudolf Steiner) και βασίστηκε στην αρχή σύμφωνα με την οποία κοσμικοί παράγοντες επηρεάζουν την ισορροπία της ζωής στη γη. Ο Στάινερ εκτός των άλλων υπήρξε και ειδικός στην καλλιέργεια της γης και αρχιτέκτονας και θεωρείται ο γκουρού της βιοδυναμικής κηπουρικής. Μπορούμε να πούμε πως η προσέγγιση τού Στάινερ στην καλλιέργεια φυτών είναι πνευματιστική. Η θεωρία της βιοδυναμικής παρουσιάστηκε το 1922, αναβιώνοντας αρχαίες θεωρίες, με το να αναγνωρίζει τις κοσμικές ενέργειες που δημιουργούν και ρυθμίζουν τη ζωή. Ο όρος βιοδυναμική έχει ελληνική ρίζα (από τις λέξεις βίος=ζωή και δύναμις=ενέργεια). Συνεπώς, η βιοδυναμική κηπουρική αναφέρεται στις κηπουρικές εργασίες, που γίνονται με τη βοήθεια των δυνάμεων, που μπορούν να δημιουργούν και να ρυθμίζουν τη ζωή.
Η κοσμική επιρροή στην καλλιέργεια των φυτών

Όλοι οι καλλιεργητές κηπουροί έχουν γνώση της σημασίας της ηλιακής ενέργειας, δηλαδή το πώς η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο υποστηρίζει την ζωή των φυτών. Ωστόσο δεν γνωρίζουν όλοι οι κηπουροί ότι και οι κοσμικές ενέργειες, οι ενέργειες δηλαδή που προέρχονται από όλους τους πλανήτες επηρεάζουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες των φυτών. Εξαιτίας των διαφορών αυτών των βοηθητικών ενεργειών, το φύτεμα κατά την διάρκεια συγκεκριμένων ημερών του κύκλου της σελήνης είναι σημαντικό.

Η κατανόηση των Κοσμικών Ρυθμών είναι καίρια για την βιοδυναμική κηπουρική. Το φως του ήλιου, της σελήνης, των πλανητών και των αστέρων φτάνει στα φυτά σε κανονικούς "Ρυθμούς". Κάθε "Ρυθμός" συμβάλει στη ζωή, την ανάπτυξη και τη μορφή των φυτών. Κατανοώντας το σήμα και την επίδραση κάθε "ρυθμού" μπορείτε να ρυθμίσετε τον κατάλληλο χρόνο για την προετοιμασία του εδάφους, τη σπορά, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, αποκτώντας ένα πλεονέκτημα στον έλεγχο της σοδειάς που προσδοκάτε.

Κηπουρική σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριούΗ σελήνη επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών μέσα από την έλξη που ασκεί στο νερό. Τα φυτά περιέχουν νερό στη σύστασή τους σε πολύ μεγάλο ποσοστό και έτσι ανταποκρίνονται στις παλιρροιακές έλξεις της σελήνης. Υπάρχουν δύο τύποι επίδρασης, που η σελήνη ασκεί στα φυτά. Η πρώτη επίδραση εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκεται η σελήνη, όταν αυξάνεται ή μειώνεται σε φως. Τότε η έλξη της βαρύτητας της σελήνης επιδρά στις ρίζες και στην ανάπτυξη των φύλλων. Όπως ακριβώς η σελήνη έλκει τις παλίρροιες στους ωκεανούς, με τον ίδιο τρόπο έλκει και τις μικρότερες ποσότητες νερού, αναγκάζοντας την υγρασία να ανέβει κοντύτερα στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια που η σελήνη είναι στη γέμιση (αυξάνεται) ή τραβώντας τις ρίζες προς τα κάτω όταν η σελήνη βρίσκεται στη χάση (ελαττώνεται). Γενικά η καλύτερη στιγμή για φύτεμα είναι λίγο πριν την Νέα σελήνη και κατά τη διάρκεια της φάσης της γέμισης. Η περίοδος της χάσης είναι καλή για να καθαρίσουμε τους κήπους μας από τα ζιζάνια ή τα νεκρά φυτά, να σκαλίσουμε τα παρτέρια, να κλαδέψουμε, να κάψουμε τα σκουπίδια, να κάνουμε κομπόστ και γενικά να αραιώσουμε την βλάστηση που περισσεύει. Ωστόσο μερικά φυτά είναι καλύτερα να τα "ξεκινάμε" κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της σελήνης. Για παράδειγμα όταν έχουμε Νέα σελήνη είναι ιδανικό να φυτέψετε λουλούδια, θάμνους, δέντρα, και μερικά λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι και άλλα που μας ενδιαφέρει κυρίως το επάνω μέρος τους, αυτό που βρίσκεται πάνω από το έδαφος. Έτσι όσο η σελήνη μεγαλώνει για να φτάσει στην πανσέληνο, τραβάει τα φυτά προς τα πάνω βελτιώνοντας την ανάπτυξή τους.

Οι επιδράσεις των "Σεληνιακών σημείων", των δώδεκα ζωδιακών σημείων (των δώδεκα αστερισμών), πάνω στα φυτά, θα λέγαμε ότι είναι πιο πολύπλοκες. Η σελήνη κάνει ένα πλήρη κύκλο των ζωδιακών σημείων μία φορά το μήνα περνώντας από κάθε αστερισμό σε χρόνο που διαρκεί 1.5 ως 3 μέρες. Η σελήνη δρα σαν δορυφόρος παίρνοντας τις δυνάμεις των αστερισμών, μεταφέροντας τις στη γη και επηρεάζοντας με αυτές διάφορα μέρη των φυτών. Η επιρροή της πάνω στα τέσσερα φυσικά στοιχεία (γη, αέρας, φωτιά και νερό, μεταβάλλεται καθώς περνάει μέσα από τα ζωδιακά σημεία. Όταν η σελήνη βρίσκεται στον Άρη, τον Λέοντα και τον Τοξότη οι μέρες είναι πολύ θερμές. Οι θερμές μέρες είναι καλές για τον σχηματισμό καρπών στα δέντρα αλλά και για τους σπόρους. Ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως βοηθούν στην ανάπτυξη των ριζών. Άρα την εποχή που η σελήνη βρίσκεται σ' αυτούς τους αστερισμούς, είναι η καλύτερη περίοδος για βλαστική αναπαραγωγή, δηλαδή για να φυτέψουμε μοσχεύματα. Όταν η σελήνη βρίσκεται στους Διδύμους, τον Ζυγό και τον Υδροχόο, η ευνοϊκή επιρροή της αναπτύσσεται στα λουλούδια, στη μορφή, το άρωμα και το χρώμα τους, λόγω της επίδρασής της στον αέρα. Όταν η σελήνη βρίσκεται στον Καρκίνο, τον Σκορπιό και τους Ιχθείς, βοηθάει στην βλαστική ανάπτυξη των φυτών λόγω της επίδρασής της στο νερό

Τα περισσότερα χτυπήματα πλήκτρου σε πιάνο σε ένα λεπτό

Ο Balázs Havasi έθεσε ένα νέο επίτευγμα στα Guinness World Records για τα περισσότερα χτυπήματα πλήκτρου σε πιάνο σε ένα λεπτό, πατώντας το ίδιο πλήκτρο πιάνο 498 φορές μέσα σε 60 δευτερόλεπτα.Η εγγραφή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Συμφωνικής Κόκκινης Συναυλίας όπου παρουσιάστηκαν 80 κλασικοί μουσικοί, ένα 40-χορωδία κομμάτι, αρχαία Ιαπωνικά κρουστά, 12 σολίστ από διάφορες χώρες, που κυμαίνονται από την Αρμενία στην Ινδία και ντράμερ ροκ. Η απόπειρα έγινε στη Μουσική Ακαδημία της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, στις 29 Νοεμβρίου 2009.Ο κριτής των Guinness World Records ήταν ο Andrea Banfi για να τον απονείμει με το πιστοποιητικό του.Ο Balázs Havasi είναι πιανίστας και συνθέτης από τη Βουδαπέστη.Το πιάνο έγινε η ζωή του σε ηλικία τεσσάρων, όταν κατέστη σαφές ότι ήταν ένα μουσικό ταλέντο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως κλασσικός πιανίστας με μια πολλά υποσχόμενη καριέρα μπροστά του, αλλά έχει έκτοτε παράγει ένα εξαιρετικά επιτυχημένο άλμπουμ για σόλο πιάνο.

5 διατροφικές εντολές νεότητας

5 διατροφικές εντολές νεότητας

Καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές σύμφωνα με τις συμβουλές του Shape, θα καταφέρεις να αισθάνεσαι, να δείχνεις και, πάνω απ' όλα, να είσαι υγιής και καλλίγραμμη, για πολλά χρόνια ακόμη.

1η εντολή: Βάλε χρώμα
Πρόσθεσε στη διατροφή σου φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων για να λάβεις τα οφέλη τους στο μέγιστο, καθώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται, π.χ., στα βατόμουρα βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ αυτές που συναντάμε στα μπρόκολα εμποδίζουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Μην ξεχνάς ότι η δράση τους εκτείνεται και στην καθυστέρηση των σημαδιών γήρανσης, αφού αντιστρέφουν την καταστροφή των κυττάρων που σχετίζονται με αυτήν.

2η εντολή: Κατανάλωσε καλά λίπη
Τα μονοακόρεστα που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το ψάρι, τα καρύδια και στους σπόρους έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως αρθρίτιδα, παθήσεις της καρδιάς, διαβήτη, εγκεφαλικό, καρκίνο, ακόμη και Αlzheimer. Μην ξεχνάς ότι όσο περισσότερα Ω-3 λαμβάνεις τόσο περισσότερο μειώνεις την εμφάνιση φθορών στην επιδερμίδα σου.

3η εντολή: Γέμισε το ποτήρι με λίγο κόκκινο κρασί
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα – κατά προτίμηση μαζί με το γεύμα σου, έτσι ώστε να απορροφηθεί από τον οργανισμό σου πιο αργά– έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς, διαβήτη κ.ά. Μην ξεχνάς ότι περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προέρχονται από τη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών.

4η εντολή: Πιες πράσινο τσάι
Ίσως είναι το καλύτερο αντιγηραντικό... φίλτρο με το οποίο μπορείς να γεμίσεις το φλιτζάνι σου, λόγω της περιεκτικότητάς του στις αντιοξειδωτικές κατεχίνες. Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μπορεί να σε προστατέψει από την εμφάνιση της υπέρτασης στο μέλλον σε ποσοστό μέχρι και 46%. Μην ξεχνάς ότι το βιολογικό τσάι είναι και το καλύτερο, αφού περιέχει 100 κατεχίνες ανά γραμμάριο.

5η εντολή: Φάε λιγότερο
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ βρήκαν ότι αν παραμένεις κοντά στο βάρος που είχες στα 18 σου, έχεις κατά 66% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσεις καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτη τύπου ΙΙ και πέτρα στη χολή. Μην ξεχνάς ότι αν κάνεις μια προσπάθεια να γεμίζεις λιγότερο το πιάτο σου, μπορεί να ζήσεις 30% παραπάνω.
shape

ΤΑΞΙΔΙ Στο γοητευτικό Δουβλίνο

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας είναι μία πόλη με μακραίωνη ιστορία, που παράλληλα δίνει στον επισκέπτη κέφι για ζωή!

Αν περιμένετε κάτι ελαφρώς... ψυχρό και άκαμπτο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, δεν θα το βρείτε, τουλάχιστον όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της. Γιατί, ναι, στην Ιρλανδία μπορεί να κάνει κρύο, οι καρδιές όμως των Ιρλανδών είναι τόσο ζεστές που αμέσως θα ζεστάνουν και τις δικές σας. Θα το διαπιστώσετε αυτό με το πρώτο βήμα σας στο Δουβλίνο, την όμορφη πρωτεύουσα της χώρας, η οποία θα κλέψει αμέσως την καρδιά σας.

Γνωριμία με την πόλη
Πόλη μικρή, με πληθυσμό που μετά βίας ξεπερνά το 1.000.000 κατοίκους, το Δουβλίνο γιόρτασε την επίσημη χιλιετία του το 1988. Είναι δηλαδή μια πόλη με πολύ πλούσια ιστορία. Ιστορία που έχει αποτυπωθεί σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, σε κάθε γραφικό δρόμο της. Τη χωρίζει στα δύο ο ποταμός Λίφεϊ. Περπατήστε στις όχθες του και απολαύστε την ήρεμη ροή των νερών του. Στη συνέχεια επισκεφθείτε το Τρίνιτι Κόλετζ, που θεωρείται το σημαντικότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Ξεναγήσεις στις θαυμάσιες εγκαταστάσεις του γίνονται περίπου κάθε μία ώρα. Θα σας εντυπωσιάσει ιδιαίτερα η παλιά βιβλιοθήκη του.
Ακριβώς απέναντί του θαυμάστε το εντυπωσιακό κτίριο της Τράπεζας της Ιρλανδίας και στη συνέχεια προχωρήστε προς την Τεμπλ Μπαρ, μία από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης. Περπατήστε στα στενά δαιδαλώδη δρομάκια της, τα οποία σφύζουν από ζωή. Η οδός Φάισεϊμπλ είναι η παλαιότερη του Δουβλίνου και χρονολογείται στην εποχή των Βίκινγκς. Πολύ ωραία για περίπατο είναι και η οδός Πάρλιαμεντ.
Το Κάστρο του Δουβλίνου είναι, χάρη στη μεγαλοπρέπειά του, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. ’ρχισε να χτίζεται το 1204 και είναι ένα πελώριο κτίριο, κάτι ανάμεσα σε κάστρο και σε ανάκτορο. Ξεναγηθείτε στις επιβλητικές αίθουσές του. Ακολούθως επισκεφθείτε το Βασιλικό Παρεκκλήσι, όπως ονομάζεται ο Ναός της Αγίας Τριάδας, στο εσωτερικό του οποίου θα δείτε τις προτομές 90 διακεκριμένων Ιρλανδών λαξευμένες σε ασβεστόλιθο.

Κομψοτεχνήματα
Το Δημαρχείο χτίστηκε ανάμεσα στο 1769 και το 1779. Είναι και αυτό ένα από τα αξιόλογα κτίρια της πόλης, όπως και ο Καθεδρικός Ναός του Ιησού. Όταν πρωτοχτίστηκε από τους Δανούς το 1038 ήταν ξύλινος. Το 1172 ξαναχτίστηκε από πέτρα. Δίπλα του ακριβώς, στην Αίθουσα της Συνόδου, θα δείτε την Ντουμπλίνια, μια έκθεση αναβίωσης του μεσαιωνικού Δουβλίνου. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πατρικίου είναι άλλη μία απαραίτητη στάση. Φροντίστε να απολαύσετε την εξαιρετική χορωδία του, η οποία άδει σχεδόν καθημερινά. Στο Εθνικό Μουσείο θα θαυμάσετε μεταξύ άλλων μια εξαιρετική συλλογή αντικειμένων από χρυσό. Εξαιρετικά και τα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Περισσότερα από 2.000.000 είδη φιλοξενεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της Ευρώπης. Φυσικά, δεν θα παραλείψετε και μια επίσκεψη στο σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ένα από τα διαπρεπέστερα τέκνα της Ιρλανδίας, ο Όσκαρ Γουάιλντ. Επίσης, θα κάνετε και μια επίσκεψη στην οδό O�όνελ, η οποία θεωρείται, και όχι άδικα, ο εντυπωσιακότερος δρόμος του Δουβλίνου. Στην εκκλησία του Αγίου Μιχάν θα δείτε το όργανο με το οποίο έπαιξε ο Χέντελ στην πρώτη παρουσίαση του ορατορίου του «Μεσσίας». Τέλος, στην ποτοποιία Τζέιμσον θα μάθετε όλα τα μυστικά του ιρλανδέζικου ουίσκι. Λίγο έξω από την πόλη επισκέψιμη είναι και η ζυθοποιία Γκίνες, η οποία παράγει την ομώνυμη διάσημη μπύρα.

Οπωσδήποτε...
Να δοκιμάσετε τη μαύρη μπίρα, που δεν μοιάζει καθόλου με αυτές που πίνουμε στην Ελλάδα, αλλά είναι λιγότερο στυφή και γλυκίζει. Υπέροχη γεύση!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από την Αθήνα. Θα πετάξετε μέσω Λονδίνου ή άλλου ευρωπαϊκού προορισμού. Εμπιστευτείτε το ταξίδι σας σε κάποιο πρακτορείο, όπως το Travel Plan, τηλ.: 210-3238801. Διαμονή: Η πιο οικονομική λύση είναι τα Bed and Breakfast, δωμάτια με πρωινό. Το Jacob's Inn (τηλ.: 8555660) είναι ένας πολύ οικονομικός ξενώνας. Τα St. Andrew's Guesthouse (τηλ.: 8374684) και Timode House (τηλ.: 8372277) είναι λίγο πιο ακριβά αλλά πολύ καλά στην κατηγορία τους ξενοδοχεία. Στο The Townhouse (τηλ.: 8788808) κάθε δωμάτιο είναι επιπλωμένο διαφορετικά, ενώ το Ormond Quay Hotel (τηλ.: 8721811) είναι χτισμένο δίπλα στο ποτάμι. Αν θέλετε πολυτέλεια, σας προτείνουμε τα Merrion (τηλ.: 60306000) και Westin Dublin (τηλ.: 60404000). Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 003531. Νόμισμα: ευρώ. Ώρα: 2 πίσω.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Για γνήσια ιρλανδική κουζίνα θα πάτε στο Gallagher's Boxty House ή στο Avoca Handweavers. Καταπληκτικό κινέζικο θα βρείτε στο Fans Cantonese Restaurant, αμερικανική κουζίνα στο Juise, θαυμάσιο ιταλικό φαγητό στο Il Baccaro, ινδικές λιχουδιές στο Rajdoot Tandoori και ολόφρεσκα θαλασσινά στο Ante Room.
Αν βρεθείτε στο Δουβλίνο δεν υπάρχει περίπτωση να μην περάσετε από μία τουλάχιστον ιρλανδέζικη παμπ. Εκεί κάθε βραδιά μοιάζει με πάρτι, αφού οι Ιρλανδοί είναι εξαιρετικά κεφάτοι και γλεντζέδες. Η John Mulligan's (όπου γυρίστηκαν σκηνές από «Το αριστερό μου πόδι»), η Brogan� και η Ryan's είναι τρία ιστορικά στέκια. Το Turk's Head είναι από τα πιο μοδάτα μπαρ της πόλης.
Πλεκτά, κοσμήματα και αντίκες θα βρείτε στα μεγάλα καταστήματα αλλά και στα υπέροχα παζάρια σε πολλές γωνιές της πόλης. Το Eager Beaver είναι ο παράδεισος των επώνυμων ρούχων. Καλόγουστα χειροποίητα διακοσμητικά θα βρείτε στο Irish Celtic Craftshop

Για επίδοξους DJ

discover_dj.jpg

Είμαστε βέβαιοι ότι έχετε το ταλέντο να εξελιχθείτε σε DJ που θα γράψει τη δική του χρυσή σελίδα στην ιστορία της μουσικής, αλλά γιατί να μην είμαστε απολύτως σίγουροι; Πριν επενδύσετε, λοιπόν, σε πανάκριβο εξοπλισμό που θα σας μεταμορφώσει στο θρύλο των επόμενων γενεών, ίσως θα έπρεπε να κάνετε μια δοκιμή με το Discover DJ της Ion Audio. Έτσι, για να είμαστε 100% βέβαιοι, βρε αδερφέ...

Ο μίκτης συνδέεται στο PC μέσω USB και διαθέτει ρυθμίσεις για μπάσα και πρίμα, καθώς και για το pitch. Υπάρχει, φυσικά, το απαραίτητο crossfader, ενώ τα δύο ψεύτικα πικ-απ θα δοκιμάσουν τις ικανότητές σας στα εφέ. Μπορεί να είναι μικρότερα σε μέγεθος από τα κανονικά βινύλια, αλλά περιστρέφονται όπως όλα τα turntables, με τα απαραίτητα εφέ βέβαια.

Τιμή και διαθεσιμότητα προσεχώς.

Πηγή: ionaudio

Πούλησαν αυθεντικό Ντα Βίντσι για…ψίχουλα!

Είναι ίσως η μεγαλύτερη γκάφα που έκανε οίκος δημοπρασιών και δεν πρόκειται για κανέναν μικρό οίκο!
Μία απίστευτη γκάφα φέρεται ότι διέπραξε ο οίκος δημοπρασιών Christie΄s πουλώντας έναν αυθεντικό πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι 13.360 ευρώ αντί 116 εκατ. ευρώ που ήταν η πραγματική του αξία.

Η βρετανίδα συλλέκτρια Τζιν Μάρτσιγκ, η οποία διευθύνει ένα ίδρυμα για τη φροντίδα των ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορεί τον οίκο Christie΄s για αμέλεια, διότι οι εκτιμητές του αποφάνθηκαν ότι ο πίνακας τον οποίον τους έδωσε για δημοπρασία ήταν «γερμανικό έργο, αγνώστου ζωγράφου του 19ου αιώνα». Σαν τέτοιο πουλήθηκε για λίγες χιλιάδες ευρώ. Όταν όμως ο αγοραστής τον έδωσε σε άλλους εκτιμητές, εκείνοι διαπίστωσαν ότι πρόκειται για αυθεντικό Ντα Βίντσι, τεράστιας αξίας στο «χρηματιστήριο της τέχνης»!

Η κυρία Μάρτσιγκ υπέβαλε μήνυση εναντίον του Christie΄s στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν κατηγορώντας τον γνωστό οίκο δημοπρασιών ότι έβγαλε στο σφυρί τον πίνακα στο 0,01% της δυνητικής του αξίας.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει το προφίλ ενός κοριτσιού, εκτίθεται τώρα στο Γκέτενμποργκ της Σουηδίας ως έργο του Ντα Βίντσι. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της συλλέκτριας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Guardian», ο πίνακας είχε ασφαλιστεί έναντι 76 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του ανέρχεται στα 116 εκατ. ευρώ.

Η κυρία Μάρτσιγκ « ένιωσε συντετριμμένη » όταν ανακάλυψε τον περασμένο Ιούλιο ότι ο μελετητής των έργων του Ντα Βίντσι, Μάρτιν Κεμπ, αναγνώρισε τον πίνακα ως τη «La Βella Ρrincipessa» (Η Ωραία Πριγκίπισσα), απεικόνιση της Μπιάνκα Σφόρτζα, κόρης του δούκα του Μιλάνου, δια χειρός του Λεονάρντο.

Τα δικαστικά έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός Ντα Βίντσι. Σε αυτά αναφέρεται η ύπαρξη ενός αχνού αποτυπώματος που ταιριάζει με αυτό που βρέθηκε σε έναν πίνακα του Ντα Βίντσι και τεστ που έγιναν στο κάρβουνο και έδειξαν ότι ο πίνακας χρονολογείται μεταξύ των ετών 1440 και 1650 και όχι από τον 19ο αιώνα. Ο Christie΄s κατηγορείται ότι δεν χρησιμοποίησε όπως έπρεπε τις επιστημονικές μεθόδους και την τεχνολογία για να εξακριβώσει την προέλευση του έργου. Αλλοι ειδικοί πάντως δεν έχουν πειστεί ότι ο Ντα Βίντσι φιλοτέχνησε τον πίνακα. « Δεν είναι το χέρι του Λεονάρντο αυτό. Ο πίνακας παρουσιάζει ανατομικά λάθη, με πιο σημαντικό τον δεσμό μεταξύ λαιμού και μπούστου», δήλωσε στον «Guardian» o Ζακ Φρανκ, εμπειρογνώμονας του Ντα Βίντσι στο Πανεπιστήμιο UCLΑ.

Όσο για τον εκπρόσωπο του Christie΄s, δήλωσε ότι « ο οίκος διαφωνεί έντονα με αυτούς τους ισχυρισμούς και πιστεύει πως οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες ».

Ο Ντα Βίντσι είναι ο δημιουργός της περίφημης «Μόνα Λίζα» και του «Μυστικού Δείπνου», δύο από τα πιο πολύτιμα και γνωστά έργα τέχνης στον κόσμο. Το μόνο έργο που μπορεί να συγκριθεί μαζί τους είναι «Η Δημιουργία του Αδάμ» του Μιχαήλ Αγγέλου.
http://lateandlive.blogspot.com

24newslines

ΕΝΑΣ ΤΥΧΕΡΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣpolitical-gr

Bιετνάμ,35 χρόνια πριν (ή μετά)...

Βιετνάμ,ένας πόλεμος που έληξε πριν 35 χρόνια (30 Απριλίου 1975 με την πτώση της Σαϊγκόν) χωρίς νικητές,αφήνοντας πληγές σε όλες τις πλευρές...


κάντε κλικ επάνω στην εικόνα,για να νιώσετε τον τρόμο της οικογένειας που κρύβετε μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες σε ένα κανάλι,για να αποφύγει τα πυρά των Βιετκόνγκ (1 Ιανουαρίου 1966)...

δείτε κι άλλες συγκλονιστικές φωτογραφίες εδώ
.blackmail.

Sexy video απειλεί τους χρήστες του Facebook


Ένα νέο video με σεξουαλικό περιεχόμενο φαίνεται πως ήρθε για να δημιουργήσει αρκετούς πονοκεφάλους στους υπεύθυνους και τους χρήστες της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Συγκεκριμένα, σε διάφορα walls, ο χρήστης εντοπίζει ένα video που δείχνει να έχει γίνει post από κάποιο φίλο του και τον καλεί να κάνει click για να το δει.
Το κλικάρισμα έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε μία "μυστική" διεύθυνση, απ' όπου και κατεβάζει χωρίς να το θέλει στον υπολογιστή του μολυσμένα αρχεία.

Σύμφωνα με την εταιρία Sophos, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της νέας αυτής απάτης και καλό θα ήταν αν δείτε μία κοπέλα με μίνι που κάθεται σε ένα ποδήλατο αποκαλύπτοντας τα... κάλλη της, να μην πατήσετε πάνω της με το mouse σας.
cobra-argos

The Snaefell Hybrid Car

Francois Knorreck, ο γνωστός τεχνικός νοσοκομείο έχει δημιουργήσει άλλο ένα θαύμα από τα ανακυκλώσιμα μερη των αυτοκινήτα όπως το Audi 80, το Citroen Xantia και Volkswagen Golf GTI. Πήρε 10.000 ώρες εργασίας και 10 χρόνια για να καταλήξουμε σε αυτό το υβρίδιο που κοστίζει 15.000 €

snaefell

snaefell4


snaefell3

C14

C15

C16

snaefell2

Το Μυστικό του Χάλκινου Μεταλλίου

Επιμέλεια: Χρίστος
medal.jpgΣυχνά παιδεύω τον εαυτό μου βάζοντας του περίπλοκα ερωτήματα. Δεν μου φτάνει όμως μόνο αυτό αφού συνήθως βαριέμαι να παιδεύω μόνο τον εαυτό μου. Έτσι βασανίζω και άλλους με τα ερωτήματα μου. Ένα από τα πιο πρόσφατα ερωτήματα ήταν το εξής. Στους Ολυμπιακούς αγώνες, εκτός από τον πρώτο νικητή, ποιος άλλος χαίρετε περισσότερο; Ο νικητής του αργυρού ή του χάλκινου μεταλλίου;

Ψάχνοντας για την απάντηση, ακολούθησα τη συνηθισμένη μου τακτική προκειμένου να ανακαλύψω την αλήθεια. Άρχισα να ρωτάω γνωστούς και φίλους για την άποψη τους. Μερικοί από αυτούς μου είπαν ότι ο αργυρός ολυμπιονίκης χαίρετε περισσότερο. Άλλοι επέλεξαν τον χάλκινο. Μερικοί, αν και λίγοι, μου απάντησαν «οι χορηγοί» !! (λογική απάντηση)

Μετά από ώρες συζητήσεων και φιλοσοφικών αναζητήσεων κατέληξα στο ασφαλές μου συμπέρασμα ότι ο νικητής του χάλκινου μεταλλίου συνήθως είναι περισσότερο χαρούμενος από τον νικητή του αργυρού!! Αυτό δεν το λέω εγώ αυθαίρετα, αλλά στατιστικές μελέτες που έγιναν στο παρελθόν (γύρω στο 1995). Γιατί όμως ο τρίτος να χαίρετε περισσότερο από τον δεύτερο; Δεν είναι λίγο.. παράξενο; Η αιτία είναι απλή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο δεύτερος νιώθει απογοήτευση επειδή βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο τρίτος από την πλευρά του, ευχάριστα τον θεό και το θεωρεί ως κατόρθωμα και μεγάλη επιτυχία που κατάφερε να τερματίσει έστω και τρίτος και να πάρει τουλάχιστο ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Αυτό ονομάζεται το μυστικό της ευτυχίας.

Όπως και στους ολυμπιακούς αγώνες, έτσι και στη ζωή μας υπάρχουν καθημερινά, χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια. Το χρυσό αντικατοπτρίζει την απόλυτη επιτυχία, όταν για παράδειγμα κλείσεις ένα επαγγελματικό συμβόλαιο με πολύ ευνοϊκούς όρους το οποίο περίμενες εδώ και χρόνια ή στα αισθηματικά σου, όταν βγεις ραντεβού με κάποια γυναίκα που σου αρέσει πάρα πολύ ή όταν το παιδί σου έχει στον σχολικό έλεγχο του μόνο Α.

epitixia.jpg


Το αργυρό μετάλλιο είναι ένα σκαλοπάτι πιο κάτω αλλά καθόλου ευκαταφρόνητο αποτέλεσμα δεν είναι αφού και πάλι είναι επιτυχία. Όπως για παράδειγμα το να κλείσεις επαγγελματικό συμβόλαιο με ευνοϊκούς όρους αλλά όχι 100% στα μέτρα σου. Ή για παράδειγμα, το να βγεις ραντεβού με ακόμη μια ελκυστική γυναίκα ή το παιδί σου να έχει Α και μερικά Β στον σχολικό του έλεγχο.

Το χάλκινο μετάλλιο, μπορεί να το κερδίζεις αρκετά συχνά στην καθημερινή σου ζωή. Δηλαδή μπορεί να μην είναι και το καλύτερο συμβόλαιο, αλλά τουλάχιστον είναι ένα συμβόλαιο. Τουλάχιστον έχεις ραντεβού. Τουλάχιστον το παιδί σου πέρασε τα μαθήματα του.. Όλα αυτά είναι παραδείγματα επιτυχίας.

Στον κόσμο που ζούμε, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, έχουμε μάθει να είμαστε τελειομανείς, να δίνουμε το 110% του εαυτού μας έχοντας ως στόχο την απολυτή πρωτιά. Αν είσαι τελειομανείς, η δεύτερη θέση δεν θα σου είναι ποτέ αρκετή. Δεν θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος μέχρι να έχεις το καλύτερο συμβόλαιο, το τέλειο ραντεβού, ή όλους τους βαθμούς Α στο σχολείο. Όμως, αν δεν είσαι Θεός, τότε θα πρέπει να μάθεις να συμβιβάζεσαι με κάτι λιγότερο απ’ το τέλειο αλλιώς θα είσαι πάντα ανικανοποίητος. Η επιλογή είναι δική σου.

Εγώ προτιμώ να νιώθω ικανοποιημένος με το κάθε μου αποτέλεσμα αποκαλώντας το ως «επιτυχία» παρά να νιώθω ανικανοποίητος και να το αφήνω να με παίρνει από κάτω. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα βάζω κάτω. Και πάλι δίνω το 110% του εαυτού μου αλλά κατανοώντας τις αδυναμίες μου στο τέλος είμαι πάντα ευτυχισμένος.

Γι’ αυτό συχνά θα ακούσεις αθλητές να λένε πως .. «Ακόμη και η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι επιτυχία». Χμμ.. αυτό μπορεί να είναι και το μυστικό της ευχαρίστησης τους; Μάλλον.

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΟΡΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ

Γνωριμία με το άθλημα


Το αλεξίπτωτο πλαγιάς, parapente, έλαβε το όνομά του από τις γαλλικές λέξεις parachute (αλεξίπτωτο) και pente (πλαγιά). Η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του 1960 από ένα πρόγραμμα της αμερικανικής N.A.S.A.
Το άθλημα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 στις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, γνωρίζοντας σημαντική ανάπτυξη , αλλά οι ουσιαστικές του βάσεις τέθηκαν στα μέσα της δεκαετία του 1980, στη Γαλλία.

Τα επόμενα χρόνια, το άθλημα έγινε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο και σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πάνω από πενήντα χώρες, σε όλο τον πλανήτη. Από το 1985 έχει χαρακτηριστεί ως ολυμπιακό άθλημα, αλλά ακόμα δεν έχει περιληφθεί ως αγώνισμα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε το 1978 και το 1999 εντάχθηκε στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛ.Α.Ο.). Σήμερα, στη χώρα ο αιωροπτερισμός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, πλέον, πολλά σωματεία, που ασχολούνται με το άθλημα και μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στους ενδιαφερομένους.

Το άθλημα απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, άριστη τεχνική, ψυχική και πνευματική διαύγεια, παρατηρητικότητα, αλλά και γνώσεις μετεωρολογίας και αεροδυναμικής, που παρέχονται από ειδικούς εκπαιδευτές. Ανάλογα με τον καιρό, το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί να φτάσει μέχρι ύψους 4.000 μέτρων και να διανύσει απόσταση 2-2,5 χλμ. Οι πτήσεις διαρκούν μερικές ώρες και οι ταχύτητες που αναπτύσσονται κυμαίνονται ανάμεσα στα 48 και 60 χλμ / ώρα.

Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικό κλίμα για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, καθώς όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα μιας περιοχής ή μιας χώρας, τόσο καταλληλότερο για την ανάπτυξη του αθλήματος.

Στο Παραπέντε ο πιλότος είναι «κρεμασμένος» (δεμένος με ειδική ζώνη) κάτω από το αιωρόπτερο (μία πτητική κατασκευή, που αποτελείται από πανί dacron και σωλήνες αλουμινίου αεροπορικού κράματος), με τέτοιο τρόπο ώστε το σώμα του να αιωρείται στο κενό σαν εκκρεμές. Μετακινώντας το βάρος του κατάλληλα και αξιοποιώντας τα ανοδικά ρεύματα του αέρα, ο πιλότος ακολουθεί την επιθυμητή κατεύθυνση, κινούμενος σε τρεις άξονες: τον διαμήκη, τον εγκάρσιο και τον κάθετο. Ανάλογα με το βαθμό εκπαίδευσης του, μπορεί να φτάσει σε ύψος 5.000 μέτρων και να παραμείνει στον αέρα επί 10 συνεχείς ώρες.

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Μέσα στις πρωτοπόρους λέσχες Πανελλαδικά η Aερολέσχη Αγρινίου δεν άργησε να δημιουργήσει ένα πολύ δραστήριο τμήμα , με τη συνεχή και επιτυχημένη διοργάνωση αγώνων και συναντήσεων πρώτα στη θρυλική απογείωση της Παλαιοκαρυάς και τα τελευταία χρόνια στη παγκοσμίου επιπέδου απογείωση της Καλάνας στην επαρχία Βάλτου του νομού μας.Η Aερολέσχη Αγρινίου, από τις παλαιότερες στον Ελλαδικό χώρο σύντομα καθιερώνεται μέσα από τις επιτυχίες της και τη δυναμική της πορεία στο αεράθλημα του αλεξιπτώτου πλαγιάς.


ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕΩΝΠαλαιοκαρυά, Τριχωνίδας


Παλαιοκαρυά Τριχωνίδας :Χαμηλή
Μέτωπο απογείωσης, Νότια
Υψόμετρο απόλυτο, 400μ
Υψομετρική διαφορά απογείωσης / προσγείωσης, 350μ

Παλαιοκαρυά Τριχωνίδας : Υψηλή
Μέτωπο απογείωσης, Νότια
Υψόμετρο απόλυτο, 1000μ


Πτήση στην περιοχή Βλαχέρνας

Προσγείωση στην περιοχή Βλαχέρνας, βορειοδυτικά του Αγρινίου

Προσγείωση από περιοχή Βλαχέρνας, δυτικά του Αγρινίου
(στο βάθος διακρίνεται το Αγρίνιο)Βλαχέρνα Αγρινίου

Μέτωπο απογείωσης, Δυτική
Υψόμετρο απόλυτο, 350μ
Υψομετρική διαφορά
απογείωσης / προσγείωσης, 250μ


Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί με τη πρώτη ματιά να μην εντυπωσιάζουν, αλλά η περιοχή είναι αρκετά απρόβλεπτη σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει. Αρκετά και καλά θερμικά από Μαϊο έως Σεπτέμβριο μερικά από τα οποία φτάνουν τη βάση νεφών δίνουν την ευκαιρία στους πιλότους για εναέρια διάσχιση υπαίθρου (cross – country) συνήθως προς ανατολικά προς το όρος Παναιτωλικό. Το ρεκόρ απόστασης στις απογειώσεις της περιοχής Αγρινίου έγινε από την απογείωση αυτή.
Είναι επίσης η πιο συχνή πτήση προπόνησης για τους αθλητές της αερολέσχης Αγρινίου λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των συνθηκών πτήσεων που η συγκεκριμένη τοποθεσία προσφέρει.
Λόγω της θέσης της στην άκρη της πόλης προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης θέασης από τους κατοίκους του Αγρινίου

Η παλαιότερη περιοχή απογειώσεων βρίσκεται στο μέσο της βορινής πλευράς της λίμνης Τριχωνίδας και απέχει από το Αγρίνιο 15 λεπτά. Η πρόσβαση στις απογειώσεις είναι σχετικά καλή και η θέα μοναδική.

Παραβόλα, Τριχωνίδας

Μέτωπο απογείωσης, Δυτική
Υψόμετρο απόλυτο, 650μ
Υψομετρική διαφορά
απογείωσης / προσγείωσης, 550μ


Περιοχή πτήσεων Παραβόλας: Παναιτωλικό όρος


Οι απογειώσεις και προσγειώσεις στη περιοχή είναι μεσαίου επιπέδου, ενώ η πτήσεις χαρακτηρίζονται από μέτρια ως καλή θερμική δραστηριότητα . Το φαινόμενο του μικροκλίματος ( απόγειος αύρα λόγω λίμνης) φέρνει τον άνεμο σχεδόν πάντα Νότιο παρά τον διαφορετικά επικρατούντα μετεωρολογικόάνεμο στα ψηλότερα στρώματα .
Η πιο κοντινή στο Αγρίνιο απογείωση είναι αυτή της Βλαχέρνας στο ύψωμα του Αϊ Λιά βόρεια της πόλης , με όχι τόσο άνετη , αλλά σύντομη πρόσβαση (5 λεπτά) με θέα το κάμπο του Αγρινίου.
Εμπεσός: Απογείωση από Καλάνα ΒάλτουΌρη Βάλτου
Περιοχή πτήσεων Εμπεσού. Διακρίνεται η οροσειρά και η κοιλάδα


Εμπεσός

Η πιο «δυνατή» περιοχή πτήσεων της αερολέσχης Αγρινίου

Στο όρος Καλάνα της επαρχίας Βάλτου έχουν διεξαχθεί τα 5 τελευταία χρόνια τρία πανελλήνια κύπελλα και ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα με απόλυτη επιτυχία και καταπληκτικές πτήσεις με πολλά ρεκόρ.

Μέτωπο απογείωσης , Δυτική
Υψόμετρο απόλυτο (απογείωσης), 650μ
Υψομετρική διαφορά
απογείωσης / Βάσης κοιλάδας, 400μ


Οι πτητικές συνθήκες της περιοχής είναι άριστες στο μεγαλύτερο μέρος του έτους και η Αλπικού χαρακτήρα μορφολογία του εδάφους ( βουνά – κοιλάδες ) δημιουργούν ένα πανέμορφο «σκηνικό» με εξαιρετική θέα από ψηλά. Μεγάλη δυνατότητα cross-country προς Βορά και Ανατολικά. Πολύ καλά και οργανωμένα θερμικά. Υψηλή βάση νεφών…και …καλή πτήση!!!

ΜΕΝΙΔΙ


Η πιο τουριστική πτήση της Αιτωλοακαρνανίας.

Μέτωπο Δυτικό προς το Ιόνιο στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Ήπιες συνθήκες και δυναμική ανεμοπορία σχεδόν όλο το χρόνο. Εύκολη πρόσβαση στην απογείωση των 400μ από τη θάλασσα και προσγείωση στη παραλία Μενιδίου.

ΠΕΡΓΑΝΤΙ

Φυσική απογείωση σε υψόμετρο 1400μ στα Ακαρνανικά όρη. Δυνατότητα απογείωσης προς όλες τις κατευθύνσεις . Συχνά παρατηρείται νεφόδρομος προς Νότο. Οι μικρές κλίσεις των εξάρσεων του κατά τα άλλα καταπληκτικού ορεινού όγκου δεν διευκολύνουν την ανεμοπορία σε όλα τα σημεία του βουνού. Μια χαμηλότερη απογείωση στα 1000μ προς Βορά αποζημιώνει το πιλότο με μια μοναδική θέα προς τη Βόνιτσα.Εμπεσός
ΚΑΛΑΝΑ Ινάχου

Η πίστα απογείωσης βρίσκεται στο όρος ΚΑΛΑΝΑ του Τ.Δ. Εμπεσού του Δήμου Ινάχου στη θέση «ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» και σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Την τελευταία δεκαετία μέλη της αερολέσχης Αγρινίου «ανακάλυψαν» μια υπέροχη για τις δραστηριότητές τους θέση απογείωσης στο Εμπεσό.

Πρόκειται για τη θέση Καλάνα, πάνω από το χωριό μας, που η φύση προίκισε με κατάλληλα ρεύματα που προσφέρουν υπέροχες πτήσεις σε όσους ασχολούνται με το άθλημα του parapente, ένα άθλημα που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως.

Αρκετά πανελλήνια πρωταθλήματα και κύπελλα διεξήχθησαν στην πίστα του Εμπεσού τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία και πολλά ρεκόρ.

Μετά την κατασκευή της πρώτης πίστας από την πρώην κοινότητα Εμπεσού ο δήμος Ινάχου προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε περαιτέρω αξιοποίησή της βελτιώνοντας τις συνθήκες διεξαγωγής τόσο στην πίστα όσο και στη διαδρομή (καλύτερο δρόμο πρόσβασης στη δύσβατη περιοχή). Επίσης υλοποιήθηκε ένα σημαντικό αίτημα της αερολέσχης Αγρινίου για την οριοθέτηση κατάλληλου χώρου προσγείωσης των αθλητών μετά την πτήση τους. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αγώνες που διεξάγονται εκεί εκτός από την καλύτερη ασφάλεια που προσφέρουν στους αγωνιζόμενους να μπορούν και να βαθμολογούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Το κάστρο Εμπεσού, που βρίσκεται σε άμεση επαφή τόσο με την απογείωση των αθλητών όσο και το σημείο προσγείωσής τους (στο Σταθά), ίσως να είναι και το καλύτερο σημείο για να απολαύσει κανείς και να φωτογραφήσει ή καταγράψει με κάμερα μια ολόκληρη διαδρομή των αιωροπτεριστών

Ο ήλιος όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!

Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εντυπωσιακές -και… ολίγον ψυχεδελικές- εικόνες του ήλιου που τράβηξε το νέο δορυφορικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory), στόχος του οποίου πρωτίστως είναι να δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες στο μέλλον να προβλέπουν έγκαιρα τις επερχόμενες καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες.

Αν και δεν έδωσαν ακόμα λεπτομέρειες, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ήδη μαθαίνουν νέα πράγματα από τις παρατηρήσεις του νέου δορυφόρου που εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου πάνω σε ένα πύραυλο "Άτλας" και ήδη έστειλε στη Γη εντυπωσιακές έγχρωμες φωτογραφίες, καθώς και σύντομα βιντεοκλίπ.


Ο δορυφόρος, που λειτουργεί απολύτως ομαλά, φέρει τρεις συστοιχίες επιστημονικών οργάνων, εκ των οποίων η μια έχει κατασκευαστεί από το εργαστήριο ατμοσφαιρικής και διαστημικής επιστήμης του πανεπιστημίου του Κολοράντο και οι άλλες δύο από την εταιρία Lockheed Martin. Τα τρία όργανα εστιάζουν αντίστοιχα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ήλιου, στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρά του. Τα διαφορετικά μήκη κύματος που λειτουργούν τα τρία όργανα, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τον ήλιο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ.

Οι πρώτες θεαματικές φωτογραφίες και τα πρώτα βίντεο (με κάμερες υψηλότατης ανάλυσης) του Solar Dynamics Observatory, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει επί τουλάχιστον μία πενταετία, δείχνουν τεράστιες εκρήξεις στον ήλιο και εντυπωσιακά αέρια εξάρματα που ξεπηδούν από την επιφάνειά του.

Η ηλιακή δραστηριότητα έχει σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας, καθώς οι εκρήξεις φορτισμένων σωματιδίων και η εκπομπή έντονης ακτινοβολίας μπορεί να αποδιοργανώσουν τις δορυφορικές επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, να υποσκάψουν την υγεία των αστροναυτών κ.α.

Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι η αποστολή του δορυφόρου θα φέρει πραγματική επανάσταση στις γνώσεις μας για την φυσική του ήλιου, με τον ίδιο τρόπο που το διαστημικό τηλεσκόπιο "Χαμπλ" έριξε νέο φως στην αστρονομία και την κοσμολογία.

Πορτραίτα με πινέζες

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΝΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ

Κάθε έργο του Eric Daigh έχει ύψος περίπου 2 μέτρων και αποτελείται απο περίπου 20,000 πινέζες. Πρέπει να έχει πολύ υπομονή για να κάνεις κάτι τέτοιο. Για κάθε πορτραίτο χρησιμοποιεί πινέζες μόλις 5 διαφορετικών χρωμάτων, κι όμως έχει αυτό το αποτέλεσμα. Του παίρνει περίπου ένα μήνα για κάθε ένα έργο του αφού κατα μέσο όρο βάζει 1,000 πινέζες τη μέρα

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory