Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

SEXY AND HOT .... Η επαναστάτρια


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Τον κορόιδευαν για το πέος του


ΤΟΝ ΠΛΑΚΩΣΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ...

Ο 44χρονος Ρολάντο Νεγρίν, υπάλληλος στην ασφάλεια του αερολιμένα του Μαϊάμι περνούσε κάθε μέρα από σαρωτή σώματος για λόγους ασφαλείας πριν πιάσει δουλειά.

Μια άκρως συνηθισμένη διαδικασία για όλους τους υπαλλήλους. Ωστόσο, για τον 44χρονο η συγκεκριμένη διαδικασία τον έφερνε σε δύσκολη θέση αφού στο ολόγραμμά του φαινόταν ότι είχε μικρό... πέος!

Έτσι, το πρωινό ξύπνημα για τη δουλειά μετατρεπόταν σε εφιάλτη με δεκάδες συναδέλφους να κάνουν ουρά για να τον δουν να περνάει από τον σαρωτή για να τον κοροϊδέψουν.

Ώσπου ο 44χρονος δεν άντεξε άλλο τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη με αποτέλεσμα να χάσει την υπομονή του και να επιτεθεί σε έναν συνάδελφό του που το παράκανε. Μάλιστα του είχε στήσει καρτέρι στο πάρκινγκ και τον περίμενε να σχολάσει.

Ο Νεγρίν συνελήφθη για βίαιη επίθεση σε συνάδελφό του και σύμφωνα με την αστυνομία ενώ τον χτυπούσε τον πρόσταζε να πέσει στα γόνατα και να του ζητήσει συγγνώμη. Όπως δήλωσε ο ίδιος δεν μπόρεσε να αντέξει άλλο τις προσβολές και ξέσπασε.
o-griniarhs

Ποιος σκότωσε, πραγματικά, τον Πυθαγόρα;

Οι Πυθαγόρειοι επαινέθηκαν πάντα για την ηθική τους, την ταπεινοφροσύνη τους και τη συνέπεια του λόγου της τιμής τους.

Ομως... δύο ρήτορες μοιράζονταν τις δημαγωγικές αγορεύσεις και έστρεφαν τον λαό-μάζα κατά των Πυθαγορείων: ο Κύλων και ο Νίνων. Ο πρώτος δεν είχε γίνει δεκτός από τον Πυθαγόρα στη σχολή, όταν αυτοεπαινούμενος είχε πάει στον Πυθαγόρα ζητώντας να γίνει μαθητής του.

Ηταν πλούσιος, καλής καταγωγής αλλά φορτικός, βίαιος και τυραννικός, χρησιμοποιώντας τον κύκλο των φίλων του και τη δύναμη του πλούτου του για να μπορεί ν' αδικεί. Θεωρούσε ότι ήταν πιο άξιος απ' όλους για να γίνει μέτοχος και στη φιλοσοφία του Πυθαγόρα.(Πορφύριος "Πυθαγόρου βίος"54).

Ο δε Νίνων αναφέρει ο Ιάμβλιχος: "προσποιούμενος μεν εξητακέναι τα των Πυθαγορείων απόρρητα, πεπλακώς δε και γεγραφώς εξ ων μάλιστα αυτούς ήμελλε διαβαλείν, και δους τω γραμματεί βιβλίον εκέλευσεν αναγιγνώσκειν, ην δ' αυτώ επιγραφή μεν λόγος ιερός...", δηλ. "ισχυριζόμενος ότι είχε εξετάσει τα μυστικά των Πυθαγορείων και αφού πλαστά σχεδίασε και συνέγραψε τέτοιες λεπτομέρειες, οι οποίες ήταν ειδικά υπολογισμένες να ενοχοποιήσουν τους Πυθαγορείους, έδωσε στο γραμματέα το βιβλίο και διέταξε να το διαβάσει, το βιβλίο επιγραφόταν Ιερός Λόγος ..." (Ιαμβλίχου "Πυθαγορικός βίος" 258, σελ. 180, εκδ. Πύρινος Κόσμος.).

Και συνεχίζει παρακάτω ότι " τόσο πολύ εξαγρίωσε το πλήθος με τις συκοφαντίες του, ώστε μετά από λίγες μέρες μεγάλο πλήθος λαού συναθροίστηκε με την πρόθεση να επιτεθεί κατά των Πυθαγορείων".

Αν και ο Πυθαγόρας έχαιρε άκρας εκτίμησης, όμως το πλήθος που "άγεται και φέρεται" γρήγορα γοητεύθηκε από τους δημαγωγούς και τον "αποτυχημένο μαθητή" Κύλωνα. Ετσι απέδιδαν στον Πυθαγόρα και τους οπαδούς του όλα τα κακά που έπλητταν την πόλη.
Σεισμός, λοιμός, κακοκαιρίες, ό,τι άσχημο και να γινόταν οφειλόταν στις "τελετές" των Πυθαγορείων που εξόργιζαν τα "πνεύματα".

Κάποια μέρα το εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε και έκαψε τη Σχολή σκοτώνοντας τους περισσότερους μαθητές.

Πολλοί λίγοι σώθηκαν και ανάμεσα τους και ο Πυθαγόρας, ο οποίος όμως μετά από λίγο χρονικό διάστημα πέθανε από τη λύπη του

Η Βίβιαν Ιωακείμ κλέβει τις εντυπώσεις


Μετά την 20λεππτη συμμετοχή της στο Sex in the city of Athens, η εικοσάχρονη Πατρινή συμπρωταγωνίστρια της Μαριάννας Ντούβλη, Βίβιαν Ιωακείμ ετοιμάζεται για πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη παραγωγή της "Σειρήνας". Ο Δημήτρης Σειρηνάκης την θεωρεί πια νέα του μούσσα και έτσι το πρώην μοντέλο (συνεργαζόταν από τα 13 της με το πρακτορείο μοντέλων Κρίτσυ) έχει κλέψει τις εντυπώσεις και σκέφτεται πλέον σοβαρά να γυρίσει νέα ταινία μόνη της αυτή τη φορά.

thebest.gr

ΜΙΝΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ Η κολλητή της Μαριάννας Ντούβλη!


Μπορεί να είμαστε εν μέσω κινητοποιήσεων για τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση, μπορεί να είμαστε εν μέσω πλέι οφ στο ποδόσφαιρο, στα πλέι οφ στο μπάσκετ, να περιμένουμε το Μουντιάλ, αλλά η μεγάλη αναμονή είναι το νέο ερωτικό dvd της Ελλάδας, με την Μαριάννα Ντούβλη. Ο λόγος που το περιμένουμε, είναι και τα... γκεστ, αφού μετά την Βίβιαν Ιωακείμ, ένα... πέρασμα θα κάνει και η Μίνα Ιορδανίδου, η οποία ωστόσο θα περιοριστεί σε μία εμφάνιση.

Η Μίνα έχει δεχθεί, όπως έχει η ίδια δηλώσει, πρόταση από την εταιρία παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχει στην ταινία της Ντούβλη, αλλά συμφώνησαν για την παραγωγή νέας ερωτικής ταινίας, που θα πρωταγωνιστεί η Μίνα.

Έτσι, αποφασίστηκε στο dvd της Μαριάννας Ντούβλη, η Μίνα να κάνει ένα πέρασμα, όπου δεν θα έχει κάποια ερωτική σκηνή, απλά θα κάνει την "φίλη" της ζουμερής ξανθιάς, ως γκεστ σταρ στο βίντεο.

Μπορεί να ήταν και ένα πέρασμα, προκειμένου η Μίνα να δει πως γυρίζονται οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου, πριν ξεκινήσει το γύρισμα της δικής της παραγωγής. Κανένας δεν γνωρίζει.

Πάντως, ήδη το νέο ερωτικό dvd, αυτό της Ντούβλη, έχει... ερεθίσει την φαντασία, σχεδόν όλων, των Ελλήνων, που περιμένουν με μεγάλη αγωνία για τη νέα ερωτική ταινία της... χώρας, όπου θα έχει την ευκαιρία να δει και νέα "πρόσωπα".

Ένα από αυτά είναι και η Μίνα Ιορδανίδου και πως να μην ήταν, αφού το ξανθό μοντέλο προκαλεί... εγκεφαλικά στο πέρασμά του! Άδικο έχω; Δείτε την και πείτε μου την γνώμη σας...

* Οι φωτό είναι από το i-live.

sportnet.gr

Τζούλια και Ντούβλη στο "Athens Erotica"...ανταλλάζουν φιλοφρονήσεις η μια για την άλλη

Οι …εθνικές μας στάρ αισθησιακών ταινιών, Τζούλια Αλεξανδράτου και Μαριάννα Ντούβλη, έδωσαν το παρόν στην πιο «καυτή» έκθεση της χρονιάς , στο «Athens Erotica 2010»!

Πρώτη η κύρια Ντούβλη επισκέφτηκε την έκθεση την Παρασκευή έχοντας στο πλευρό της τον μάνατζέρ της, Σπύρο Ρέβη και συνοδευόμενη από τους δύο συμπρωταγωνιστές της, τον Έλληνα πορνοστάρ Ζαφείρη Ντούρο και τον Δημήτρη.

Η χυμώδης ξανθιά δεν έχασε την ώρα της και αμέσως επιδόθηκε σε καυτά φιλιά με έναν από τους παρτενέρ της.

Την παράσταση βέβαια έκλεψε το αισθησιακό show της Μαριάννας η οποία ανέβηκε στην σκηνή και ξεσήκωσε τον αντρικό πληθυσμό!

Από την πλευρά της η Τζούλια αποφάσισε να κάνει μια δυναμική εμφάνιση την τελευταία μέρα της έκθεσης, το Σάββατο.

Φορώντας ένα κόκκινο φόρεμα με κουκούλα και κρατώντας ομπρέλα burberry, η Τζούλια έφτασε στην έκθεση με μαύρη λιμουζίνα, συνοδευόμενη από τον μάνατζέρ της Μένιο Φουρθιώτη και τον παρτενέρ της Ian Scott.
Στην είσοδο μάλιστα της «Athens Erotica» η Τζούλια έδωσε ένα παθιασμένο φιλί στον Ian.

Ερωτηθείσα για το ερωτικό dvd της Μαριάννας Ντούβλη, η απόλυτη ελληνίδα πορνοστάρ απάντησε: «δεν βλέπω Discovery και National Geographic. Η συγκεκριμένη δεν είναι πορνοστάρ αλλά ζώο πορνοστάρ».

Από την μεριά του, ο παρτενέρ της Τζούλιας, δήλωσε ενθουσιασμένος από την έκθεση ενώ δεν παρέλειψε να συναντηθεί και να γνωρίσει τον «αντίζηλό» του, τον Ζαφείρη Ντούρο με τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, κουβέντιασαν για αρκετή ώρα.
protothema.gr..

Μαριάννα Ντούβλη μετά το dvd, σε αντεπίθεση για το γιό της

Μαριάννα Ντούβλη μετά το dvd, σε αντεπίθεση για το γιό της

Το επίμαχο dvd Sex and the City in Athens με πρωταγωνίστρια την Μαριάννα Ντούβλη προκάλεσε εκτός από ότι φαίνεται σημαντική αύξηση των εσόδων της, σημαντικά προβλήματα με το θέμα της επιμέλειας του παιδιού της.

«Ενας άνθρωπος δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το αν κάνει ένα παιδί. Δεν τον κάνει αυτό πατέρα! Πατέρας λέγεται εφόσον μεγαλώνει κιόλας το παιδί του. Τα δύο πρώτα χρόνια που ζήσαμε με τον Χρήστο ήταν όντως πατέρας του Αλέξανδρου. Εκτοτε δεν ασχολήθηκε. Μήπως θέλει να μου ζητήσει λεφτά και γι’ αυτό τώρα δείχνει ενδιαφέρον για το παιδί; Τόσο καιρό γιατί δεν έχει έρθει να τον δει;»

Αυτά δήλωσε η Μαριάννα Ντούβλη απαντώντας σε φήμες που θέλουν τον πρώην σύζυγό της να διεκδικεί το παιδί της.

Τις τελευταίες μάλιστα μέρες φημολογείται έντονα ότι ο πρώην σύζυγός της Χρήστος Ντούβλη θέλει να της πάρει το πεντέμισι χρόνων αγόρι που απέκτησαν από τον γάμο τους. Τον Αλέξη, που όπως χαρακτηριστικά μας λέει η Μαριάννα: «Για μένα είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο.

«Ο Χρήστος έχει ξεκινήσει νέα ζωή με μια γυναίκα που είναι τριών μηνών έγκυος», υποστηρίζει. «Εκκρεμούν πολλά δικαστήρια για εκείνον. Δεν μπορεί να του δώσει κανένας δικαστής το παιδί. Οποιος πάει να μου πάρει τον Αλέξανδρο, να τον απειλήσει ή να τον πειράξει, θα έχει να κάνει μαζί μου! Θα περάσει πάνω από το πτώμα το δικό μου, της μητέρας μου και του οικογενειακού μας περιβάλλοντος!»

Θα του μιλήσω ανοιχτά. Οπως και για τη συμπεριφορά του πατέρα του απέναντί μου και για την αδιαφορία που έδειξε για εκείνον.

www.madata.gr

«Είμαι περήφανη για αυτό που έκανα. Είμαι ηφαίστειο!»....δήλωσε η Μαριάννα Ντούβλη


Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του ερωτικού DVD της Μαριάννας Ντούβλη, η νέα πρωταγωνίστρια του Δημήτρη Σειρηνάκη μίλησε στην εκπομπή «Super Star» για τη «φοβερή επιτυχία» της.

«Είμαι περήφανη γι' αυτό που έκανα, μου άρεσε πολύ» είπε η Μαριάννα Ντούβλη. «Έχω κάνει φοβερή επιτυχία, και θα κάνω ακόμα μεγαλύτερες. Θα κάνω διεθνή καριέρα» πρόσθεσε αργότερα, ενώ έδειξε να εκνευρίζεται πάρα πολύ όταν ο Θοδωρής Ρακιντζής από το πάνελ του «Super Star» της είπε ότι έχει «πέσει στα μάτια» του ύστερα από αυτό. «Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους» του απάντησε ειρωνικά.

«Εδώ και ένα χρόνο μού έχει γίνει η πρόταση, αλλά τώρα το αποφάσισα. Δεν έχει καμία σχέση με το ότι κυκλοφόρησε το DVD της Τζούλιας, απλά τώρα συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα με τον Δημήτρη Σειρηνάκη» είπε. Και όσο για το αν τη δυσκόλεψαν τα γυρίσματα ή αν ένιωσε αμηχανία κατά τη διάρκειά τους: «Καθόλου. Ήταν πολύ ευχάριστο. Μου άρεσε και γι’ αυτό το έκανα. Και στη γυμνή φωτογράφιση που έχω κάνει ήμουν πολύ άνετη, οπότε δεν μου φάνηκε καθόλου περίεργο. Δεν αισθάνθηκα άβολα».

Τέλος, όταν τη ρώτησαν αν είδε το τελικό αποτέλεσμα και της ζητήθηκε να σχολιάσει την «απόδοσή» της, η Μαριάννα απάντησε: «Φυσικά το είδα. Και ήμουν ηφαίστειο!».

ΟυκουλέλεΤο Ουκουλέλε ή Ούκε (Ukulele και Uke) ή γιουκαλίλι, όπως συχνά αποκαλείται σύμφωνα με την αγγλική προφορά, είναι έγχορδο μουσικό όργανο στο σχήμα της κιθάρας που προέρχεται από το πανομοιότυπο όργανο machete da braça, το οποίο μεταφέρθηκε στη Χαβάη (γνωστή τότε με την ονομασία Νήσοι Σάντουϊτς) από μετανάστες από το πορτογαλικό νησί της Μαδέιρα. Ως πρώτοι κατασκευαστές του οργάνου στη Χαβάη αναφέρονται οι Πορτογάλοι Μανουέλ Νούνες, Αουγκούστο Ντίας και Χοσέ ντο Εσπίριτο Σάντο, που έφθασαν στη χώρα το 1879. Κατά την ταξινόμηση Hornbostel-Sachs ανήκει στην οικογένεια των χορδόφωνων. Το σχήμα του μοιάζει με αυτό της κιθάρας, αλλά τα δύο όργανα έχουν διαφορά στο μέγεθος καθώς το ουκουλέλε είναι αρκετά μικρότερο από την κιθάρα. Άλλη μια διαφορά με την κιθάρα είναι ότι το ουκουλέλε έχει τέσσερις χορδές αντί έξι που έχει τυπικά η κιθάρα. Το βασικό κούρδισμά του είναι σολ-ντο-μι-λα, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμα τα λα-ρε-φα δίεση-σι και ρε-σολ-σι-μι.

Στη Χαβαϊκή γλώσσα, η ονομασία ουκουλέλε σημαίνει ψύλλος που αναπηδά και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την προέλευσή της. Μία από αυτές σχετίζεται με τον Άγγλο αξιωματούχο Έντουαρντ Πέρβις, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Χαβάη το 1879. Ο Πέρβις ήταν ταλαντούχος μουσικός και συνήθιζε να παίζει προς ευχαρίστηση του βασιλιά της Χαβάης, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, τού έδωσε το χαβαϊκό προσωνύμιο ουκουλέλε, εξαιτίας του ζωηρού χαρακτήρα του και της μικρόσωμης εμφάνισής του. Κατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία περιγράφει τη γρήγορη κίνηση των χεριών του οργανοπαίχτη πάνω στην ταστιέρα του, ενώ κατά την πιο ποιητική ερμηνεία της βασίλισσας της Χαβάης Liliʻuokalani, η χαβαϊκή λέξη uku σημαίνει δώρο και παραπέμπει στη μεταφορά του οργάνου από την Πορτογαλία στις νήσους Σάντουϊτς. Σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του ουκουλέλε στη μουσική της Χαβάης διαδραμάτισε η έντονη ενασχόληση του «πρόσχαρου» μονάρχη Καλάκουα A' με αυτό. Υπήρξε το αγαπημένο μουσικό όργανό του, ενώ ήταν και ο ίδιος εκτελεστής του, επιχειρώντας να το εισάγει στις μουσικές εκδηλώσεις της χώρας. Σύμφωνα με μία παράδοση, το ουκουλέλε συνόδευσε για πρώτη φορά το χορό χούλα, κατά τον εορτασμό του ιωβηλαίου του βασιλιά το 1886.

Διακρίνονται τέσσερα είδη ουκουλέλε, ανάλογα με το μέγεθος του οργάνου. Το σοπράνο έχει μήκος 46-53 εκατοστά περιλαμβάνοντας περίπου 12-17 τάστα, το κοντσέρτο φθάνει τα 60 εκατοστά και τα 19 τάστα, το τενόρο ουκουλέλε είναι περίπου 70 εκατοστά και αποτελείται από 18 έως 22 τάστα, ενώ το βαρύτονο είναι το μεγαλύτερο σε μήκος, φθάνοντας τα 80 εκατοστά και τα 22 τάστα. Όλοι οι διαφορετικοί τύποι του ουκουλέλε παίζονται συνήθως με χρήση συγχορδιών, αν και το σοπράνο χρησιμοποιείται, ειδικότερα μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και το έργο του Jesse Kalima, και ως σολιστικό μελωδικό όργανο. Μια παραλλαγή του ουκουλέλε είναι το ομώνυμο όργανο της Ταϊτής, το οποίο εμφανίζει αρκετές διαφορές.

Σημαντικοί εκτελεστές του ουκουλέλε, με καταγωγή από τη Χαβάη, υπήρξαν οι Ernest Kaai (1881–1962), Jesse Kalima (1920–80) και Herb Ohta (γεν. 1934). Στην Αμερική, μουσικοί που διακρίθηκαν στο όργανο ήταν οι Κλιφ Έντουαρντς (γνωστός και ως Ukulele Ike, 1895–1971), Ρόι Σμεκ (1900–94), Άρθουρ Γκόντφρι (1903–83) και Tiny Tim (ψευδώνυμο του Herbert Buckingham Khaury, 1925–96). Στην Ευρώπη, το ουκουλέλε χρησιμοποιήθηκε από μουσικούς του βρετανικού music hall, ενώ στους πιο γνωστούς οργανοπαίχτες ανήκει ο Τζορτζ Φόρμπι (George Formby 1904–61), ο οποίος διακρίθηκε επίσης στο όργανο του banjulele, το οποίο συνδυάζει το σώμα του μπάντζου με τα χαρακτηριστικά του ουκουλέλε.

&fs=1"> BORKED

Αναπροσαρμογή από Βικιπαίδεια

353.000 ΨΥΧΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

genocide19 Μαΐου: Επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων. Οι πόντιοι, ο ρωμαίικος ηρωϊκός λαός με την μακραίωνη παράδοση, την αρχαιοελληνική διάλεκτο, την έντονη εθνική και κοινωνική συνείδηση, την ορθόδοξη πίστη και κοινωνική δραστηριότητα. Ένας λαός που έχει κάτι από το πονεμένο μεγαλείο του Πάθους του Χριστού και την στιβαρή αίγλη της βασιλικής παράδοσης του Γένους. Έρμαιο στην τουρκική βαρβαρική λαίλαπα και στον ελληνοτσολιάδικο πολιτικάντικο κυνισμό, ο λαός που έφερε την χρυσή σφραγίδα της ρωμαίικης μεγαλωσύνης, πέρασε δια πυρός και σιδήρου, μέσα από πόνο και λεπίδι και εξορία, μα δεν νικήθηκε. Και αν ακόμα χάθηκε η αλησμόνητη εκείνη πατρίδα του ελληνικού Πόντου, ωστόσο ο Πόντος ζει στις ψυχές και την ζωή των απογόνων με την ιστορία, τους θρύλους, την παράδοση, την κοινωνική και πολιτική δράση, την λαογραφία, την μουσική. Στοιχεία όχι φολκλορικά και ψυχρά που μυρίζουν μουσειακή μούχλα και θάνατο, αλλά στοιχεία ζωηφόρα και αεί παρόντα που αποδεικνύουν ότι παράδοση σημαίνει αεί εξέλιξη και αειφορία. Οι Πόντιοι κοντά στα άλλα είναι ο τύπος του αγωνιστή λαού, του αγωνιστή ανθρώπου , του ανθρώπου εκείνου που είναι "συνόκαιρος του κόσμου" και κανείς δεν μπορεί να τον μετακουνήσει .

Εντωμεταξύ στη φίλη Τουρκία, η 19 Μαΐου είναι ημέρα "Νεολαίας και Αθλητισμού". Μια κεμαλική γιορτή που θυμίζει Βερολίνο του Μεσοπολέμου αφιερωμένη στην ανδρεία και στο αιέν αριστεύειν. Με λίγα λόγια εσωτερική εθνικιστική κατανάλωση και κρυφοφασιστικά ιδεώδη και άλλα "εμπριμέ". Συγκρίνετε λοιπόν τους δύο πολιτισμούς και βγάλετε συμπεράσματα. Από τη μια ο διωκόμενος που σφάχτηκε και ατιμάστηκε και πέρασε μέσα από τη φωτιά και "ιδού ζεί" και διατηρεί την Αληθινότητα του αναστημένος στους αιώνες. Από την άλλη ο διώκτης: πόπολο έρμαιο πολλών δικτατοριών που προσπαθεί να προσδιοριστεί εθνικά και πολιτιστικά μέσα από εορτές 80 μόλις χρόνων που θυμίζουν σοβιέτ, μέσα δηλ από τον "πολιτισμό της μάζας" και της χειραγώγησης. Ένας λαός δυστυχισμένος. Όπου το θύμα ενός δημίου δεν είναι μόνο αυτός που σφάζεται αλλά και αυτός που σφάζει. Να που ο διώκτης είναι και ο διωκόμενος της Ιστορίας...

διαβάστε περισσότερα στο greekamericannewsagency

Island to rent: το όνειρο είναι προσιτό! Island to rent: το όνειρο είναι προσιτό!


Ποιος είπε ότι η ενοικίαση ενός ιδιωτικού νησιού για διακοπές είναι αποκλειστικό προνόμιο των super-πλούσιων; Υπάρχουν μικρά στολίδια στη θάλασσα, που η τσέπη σας τα αντέχει! Σας παρουσιάζουμε 10 από αυτά, για εσάς και την παρέα σας!

Νησί Sindabezi, Ζάμπια
Το πανέμορφο αυτό νησάκι βρίσκεται στον ποταμό Ζαμβέζη, κοντά στους καταρράκτες Victoria. Διαθέτει 5 αγροκτήματα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 10 άτομα και όλα έχουν πανοραμική θέα στους καταρράκτες. Στα πακέτα διαμονής περιλαμβάνονται βόλτες με πλοιαράκι στους καταρράκτες, ψάρεμα, περίπατοι και κανό. Το κόστος ανά βραδιά ξεκινάει από 1600 ευρώ για 10 άτομα, με πλήρη διατροφή.
Μάλιστα, τώρα υπάρχει και μία προσφορά: 5 βράδια στην τιμή των 4. Για περισσότερες πληροφορίες για το εξωτικό νησάκι επισκεφτείτε το www.tongabezi.com


Villa-IIot, Μαυρίκιος
Αυτό το μικροσκοπικό νησάκι βρίσκεται σε μία όμορφη λίμνη και ενώνεται με τη στεριά με μία ξύλινη γέφυρα 100 μέτρων. Διαθέτει βίλα με τέσσερα υπνοδωμάτια, μία πισίνα και
κήπο 90 τ.μ. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι τα καβούρια, τα μύδια και οι περικοκλάδες! Το κόστος ανά βραδιά (χωρίς διατροφή) είναι 400 ευρώ για 1-3 άτομα, 620 για 4-6 και 780 για πάνω από 7 άτομα. Αν θέλετε κι εσείς να «κατοικήσετε» για λίγο στο Villa-IIot επισκεφτείτε το www.villasdemaitre.comCastilla de la Isla del Burguillo, Ισπανία
Ένα επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο φιλοξενείται στο σε αυτό το νησάκι. Εσείς και άλλα 9 άτομα μπορείτε να διαμείνετε στο κάστρο και να απολαύσετε τη μαγευτική θέα από την πέτρινη βεράντα, τα αμπέλια, το μικρό πευκοδάσος και πληθώρα δραστηριοτήτων: κολύμβηση, ποδηλασία βουνού και πεζοπορία. Το κόστος ανά βδομάδα είναι 2800 ευρώ για 10 άτομα, χωρίς διατροφή. Θαυμάστε το νησί-κάστρο στο www.isladelburguillo.es και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες.


Νησί Aateli, Φινλανδία
Το νησί αυτό βρίσκεται στη λίμνη Nuasjärvi, στην περιοχή Sotkamo της Φινλανδίας και τα καταλύματά του είναι εξοπλισμένα με τζακούζι, θερμαινόμενη βεράντα, παρασοδιακή φινλανδική σάουνα και 3 δίκλινα δωμάτια. Μαζέψτε μανιτάρια στο δάσος, απολαύστε κωπηλασία ή καγιάκ, ψαρέψτε στη λίμνη και κολυμπήστε με κόστος 1275 ευρώ ανά Σαββατοκύριακο για έξι άτομα (χωρίς διατροφή). Πάτρε μία γεύση από τη σκανδιναβική ομορφιά στο www.vuokatinaateli.fi


Νησί Baron, Ισπανία
Το νησί Baron είναι ένα ηφαιστογενές νησί 22 στρεμμάτων κοντά στην Καρθαγένη, το οποίο περιβάλλεται από βραχώδεις κολπίσκους και μικρές παραλίες. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού έχει υπέροχη θέα στη λιμνοθάλασσα Mar Menor. Μπορείτε να μείνετε σε δύο μέρη: στον πύργο 5 ορόφων ή στο αγρόκτημα 4 δωματίων. Και τα δύο μαζί φιλοξενούν 14 άτομα και η τιμή ανά βδομάδα είναι 1200 ευρώ (χωρίς διατροφή). Διαπιστώστε την ομορφιά του νησιού στο www.baronisland.com


Νησί Coconut, Ινδία
Αυτό το πραγματικά exlusive νησάκι βρίσκεται σε ένα κανάλι στην Kerala της Ινδίας, όπου οι μόνοι κάτοικοι είναι οι ερωδιοί, τα καβούρια, οι κουκουβάγιες και οι ψαράδες. Τα δύο υπνοδωμάτια του σπιτιού είναι χτισμένα σε παραδοσιακό ινδικό στυλ και διαθέτουν και τα δύο μεγάλη βεράντα, ιδανική για να κάθεστε έξω και τα χαζεύετε τους ψαράδες. Το προσωπικό του σπιτιού προσφέρει επίσης μασάζ, θεραπείες και μαθήματα μαγειρικής. Η τιμή ξεκινάει από 95 ευρώ ανά ζευγάρι, ανά διανυκτέρευση και περιλαμβάνει όλα τα γεύματα. Για να γνωρίσετε την ινδική φιλοξενεία επισκεφτείτε το www.keralaislandresort.comΝησί Plocica, Κροατία
Μεταξύ των νησιών Hvar και Korcula στα ανοιχτά των δαλματικών ακτών βρίσκεται αυτό το βραχώδες νησάκι σε σχήμα δάκρυ, το οποίο φιλοξενεί και ένα φάρο. Με το προειδοποιητικό σήμα “auto” τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για φαροφύλακα κι έτσι ο φάρος έχει μετατραπεί σε δύο διαμερίσμπατα που συνολικά φιλοξενούν 14 άτομα. Η πλευρά του νησιού που βρίσκεται πιο κοντά στην ακτή έχει μία μικρή αμμώδη παραλία με ρηχά πεντακάθαρα νερά. Λέγεται ότι η παραλία αυτή είναι ίσως η καλύτερη της Μεσογείου για ελεύθερες καταδύσεις. Το κόστος ανά βδομάδα είναι 108 ευρώ το άτομο (χωρίς διατροφή). Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στο www.privateislandsonline.comΝησί Direction, Δυτική Αυστραλία
Το νησί Direction, περίπου 7 μίλια από την ακτή Pilbara, είναι ένα από τα 10 νησιά Mackerel. Μπορεί να βρίσκεται στην Αυστραλία αλλά μάλλον Καραιβική θυμίζει: φοίνικες, «άσπρες» παραλίες, κοραλλιογενείς ύφαλοι. Όσοι αγαπάτε τις καταδύσεις και την κολύμβηση θα εκπλαγείτε από τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής. Μέχρι 6 επισκέπτες μπορούν να διαμείνουν σε μία καμπίνα στην παραλία, η οποία δεν είναι πολυτελής, είναι όμως καθαρή. Το κόστος ανά νραδιά για 6 άτομα είναι περίπου 350 ευρώ, χωρίς διακοπή. Πάρτε μία «μαγική» γεύση στο www.australia.com και στο mi.webpixel.com.au


Republic Island, Michigan
Υπέροχη απομόνωση στις όχθες της λίμνης Michigan, σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα με 4 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα και τζάκι με ξύλα. Ορειβασία, ψάρεμα, κυνήγι, καγιάκ, σκι στη λίμνη και ψάρεμα είναι μερικά μόνο από όσα θα απολαύσετε στο νησάκι. Το κόστος ξεκινά από 550 ευρώ για 6 άτομα, χωρίς διατροφή. Πάρτε μία πρώτη δόση της απόλυτης ηρεμίας στο www.homeaway.comÎle de Patiras, Γαλλία
Το νησάκι αυτό βρίσκεται στον κόλπο του Gironde στη νοτιοδυτική Γαλλία και διαθέτει δύο κτήρια-φάρμες: Το Trompeloup φιλοξενεί 8-10 άτομα και το Cazeau μέχρι 5. Διαθέτει πισίνα και αμπελώνα, αλλά κι ένα παιδότοπο με κούνιες, αμμόλακκο και έναν μικρό ζωολογικό κήπο για να απασχολούνται τα παιδιά. Με σκάφος μπορείτε να μεταφερθείτε καθημερινά στη Bordeaux και στην Côte d’Argent. Το κόστος (χωρίς διατροφή, ανά βδομάδα) είναι από 850 ευρώ για το Trompeloup και από 600 για το Cazeau. Για οικογενειακές αλλά ιδιωτικές στιγμές επισκεφτείτε το www.patiras.com.
allday-news.blogspot

ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ.....


Στην χώρα μας τελικά τι είναι παράνομο και τι νόμιμο?
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τι δουλειά κάνουν τα ΔΙΌΔΙΑ?
Τι μου προσφέρουν?

Ακούστε λοιπόν τι έγινε Δευτέρα βράδυ στα Διόδια ΠΑΤΡΏΝ-ΑΘΗΝΩΝ στο ύψος του ΡΊΟ:

Σταματάω στα διόδια και κάνω μια ερώτηση:
Μπορείτε να μου πείτε τι μου προσφέρετε που μου ζητάτε να πληρώσω ΔΙΌΔΙΑ?
Μου απαντά η υπάλληλος:
Δεν μπορώ να σας πω τίποτα αλλά να προσέχεται γιατί κατά μήκος του δρόμου γίνονται έργα.

Εκείνη την στιγμή κατάλαβα γιατί πληρώνουμε και είμαστε βλάκες που θέλουμε και να καταργηθούν, γιατί να καταργηθούν?Ποιος θα μας πληροφορεί για το τι συμβαίνει?Αν δεν ήταν η καταπληκτική αυτή υπάλληλος να με προειδοποιήσει μπορεί και να σκοτωνόμουν. Τα 2,90ευρώ λίγα είναι έπρεπε να είναι παραπάνω,άσε που τις χρωστάμε και χάρη γιατί μας έσωσε την ζωή.

Πέρα από την πλάκα θέλω να μάθω γιατί να πληρώνουμε ΔΙΌΔΙΑ χωρίς να μας παρέχουν τρεις λωρίδες, νησίδα από τσιμέντο ανάμεσα στα δύο ρεύματα, άσφαλτο κτλ? Στα διόδια της Πάτρας με εξαίρεση ότι υπάρχουν τεράστιες πινακίδες που σε προειδοποιούν ότι γίνονται θανατηφόρα ατυχήματα, γίνονται και έργα στα οποία ο δρόμος έχει στενέψει τόσο πολύ που το ένα αυτοκίνητο ουσιαστικά ακουμπά το άλλο, αν είναι δυνατόν στο 2010 να μας περνάνε για μαλάκες, έλεος πια.
Που είναι το κράτος?Είμαστε απροστάτευτοι μας κλέβουν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πια? Έλεος..έλεος....
Αν κάποιος δεν πληρώσει τι γίνεται?
Θα του έρθει η κλήση μετά από 40 χρόνια με προσαυξήσεις και άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας...Έλεος...
Η αστυνομία τελικά προστατεύει τον κλέφτη ή το θύμα?Το κράτος που είναι οεο?

Όλα αυτά συμβαίνουν και σε άλλα ΔΙΌΔΙΑ όπως για να πας ΣΠΆΡΤΗ,ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ κτλ
κάθε μέρα 80,000 ευρώ εισπράττουν τα ΔΙΌΔΙΑ ΠΑΤΡΩΝ-ΑΘΗΝΩΝ
ΈΛΕΟΣ.κάποιος να τους σταματήσει

ΛΗΣΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ , ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ..


Μπήκαν 2 αλλοδαποί, πιθανότατα Πακιστανοί στην Εθνική Τράπεζα στα Λεχαινά με την απειλή Καλάσνικοφ για τί άλλο, για ληστεία.
Έντρομοι οι υπάλληλοι από το γεγονός , έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν ένας υπάλληλος διατηρώντας την ψυχραιμία του και με ύφος και θάρρος που λίγοι έχουν τους είπε :
(ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ! )

Απογοητευμένοι οι ληστές έφυγαν !!

Είναι οτι πιο απίθανο έχω δεί ποτέ στην ζωη μου και όμως έγινε στα Λεχαινά...
Μπράβο στον υπάλληλο που με το θάρρος του κατάφερε να πει αυτό που είπε, αλλα οι απογοητευμένοι ληστές βρέθηκαν μετά απο λίγο στη βάρδα στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας όπου εκεί κατάφεραν να σηκώσουν 20,000 ευρώ...

mantatanews

Η ιστορία της bmwΗ BMW ιδρύθηκε σαν βιομηχανία κινητήρων αεροσκαφών στο Μόναχο.

Ο Franz Zeno Diemer καταρρίπτει το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ της BMW , αγγίζοντας τα 9760 μέτρα με ένα αεροσκάφος που διέθετε τον κινητήρα BMW IV.


Η BMW εγκαθίσταται στο σημείο που βρίσκονται σήμερα τα Κεντρικά, ανατολικά του τότε αεροδρομίου Oberwiesenfeld του Μονάχου (σήμερα είναι το Ολυμπιακό Κέντρο της πόλης).

Η πρώτη μοτοσικλέτα BMW αφήνει την γραμμή παραγωγής στο Μόναχο.
Η πρώτη διηπειρωτική πτήση προς την Περσία γίνεται με κινητήρες της BMW.
Το ιπτάμενο παιχνίδι Rohrbach Ro VII κατακτά πέντε παγκόσμια ρεκόρ με έναν κινητήρα αεροσκάφους BMW VI .
Η χρονιά αυτή έδειξε το επίτευγμα ενός συνόλου 87 παγκόσμιων ρεκόρ στην αεροπορία. 29 από αυτά ήταν με κινητήρες ΒMW.

Η BMW αγοράζει την αυτοκινητοβιομηχανία στο Eisenach/Thuringia και με αυτήν το δικαίωμα παραγωγής ενός μικρού αυτοκινήτου που λέγεται Dixi. Η εταιρία συνάπτει συμφωνία για την κατασκευή αστεροειδών κινητήρων με την αμερικάνικη βιομηχανία αεροπορικών κινητήρων Pratt & Whitney.

Dixi είναι το όνομα του πρώτου αυτοκινήτου BMW. Εξελίχθηκε στο Μόναχο, όπως όλα τα υπόλοιπα προϊόντα BMW. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα BMW κατασκευάζονται στον Eisenach την δεκαετία του 1940. Ο Ernst Henne είναι ο ταχύτερος μοτοσικλετιστής στον κόσμο για πρώτη φορά πάνω σε μια BMW.Ο Wolfgang von Gronau διασχίζει τον Βόρειο Ατλαντικό σε 44 ώρες από ανατολικά στα δυτικά με ένα ανοικτό ιπτάμενο δελφίνι Dornier 'Whale' κινούμενο από κινητήρες BMW. BMW Hornet και BMW Xa είναι τα ονόματα των πρώτων αστεροειδών κινητήρων από το εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο.

1932: Εξελίχθηκε στο Μόναχο, κατασκευάζεται στο Eisenach: η BMW 3/20.
1933: Η απαρχή της παράδοσης του 6κύλινδρου κινητήρα BMW: η BMW 303.

Η παραγωγή αεροπορικών κινητήρων γίνεται μια ανεξάρτητη εταιρία: BMW Flugmotorenbau GmbH. Ο αστεροειδής κινητήρας BMW 132 είναι ο πρώτος εξελιγμένος εντός της BMW κινητήρας με βάση ένα σχέδιο της Pratt & Whitney.

Η BMW R 12 είναι η πρώτη μοτοσικλέτα με εμπρός υδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι.

Την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, η BMW λανσάρισε το πιο επιτυχημένο ευρωπαϊκό σπορ αυτοκίνητο στην κατηγορία των 2-λίτρων - την BMW 328.

Ο Ernst Henne θέτει ένα απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας μοτοσικλετών (279.5 km/h, 174.7 mph), το οποίο παραμένει ακατάρριπτο για δεκατέσσερα χρόνια. Ξεκινά την λειτουργία του ένα ειδικό εργοστάσιο αεροπορικών κινητήρων στο Durrerhof κοντά στο Eisenach. Ένα άλλο ξεκινά στο Allach κοντά στο Μόναχο για μεγάλης κλίμακας παραγωγή.

Η BMW 328 Roadster κερδίζει στην κατηγορία της τον αγώνα χιλίων μιλίων Mille Miglia στην Ιταλία.

Λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου απογειώνεται με το Brandenburgische Motorenwerke στο Βερολίνο-Spandau και με τα ειδικά εργοστάσια στο Basdorf και το Zuhlsdorf κοντά στο Βερολίνο.
Ξεκινά η μαζική παραγωγή του αεροπορικού κινητήρα 801. Κατασκευάστηκαν περίπου 30,000 μέχρι το 1945. Η BMW κερδίζει ξανά τον Ιταλικό Mille Miglia με μεγάλη διαφορά με το αεροδυναμικό coupe βασισμένο στο 328.
Η παραγωγή των μοτοσικλετών BMW μεταφέρεται σταδιακά στο Eisenach εξαιτίας του πολέμου. Η παραγωγή αυτοκινήτων σταματά επί του παρόντος. Κατασκευάστηκαν 81.228 BMW από το 1929.
Για πρώτη φορά πετά ένας κινητήρας τζετ της BMW. Το μοντέλο είναι το 109-003. Τίθεται σε παραγωγή τα επόμενα χρόνια σαν ένας από τους πρώτους παγκοσμίως κινητήρες τζετ.
Η BMW δοκιμάζει πυραύλους για χρήση στον πόλεμο στο Basdorf και το Zuhlsdorf.

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η BMW είναι κατεστραμμένη. Τα εργοστάσια στο Eisenach και το Durrerhof, το Basdorf και το Zuhlsdorf έχουν χαθεί. Το εργοστάσιο στο Μόναχο διαλύεται. Οι νικητές Σύμμαχοι επιβάλλουν μια τριετή απαγόρευση της παραγωγής εξαιτίας της συμμετοχής της εταιρίας στην κατασκευή αεροπορικών κινητήρων και πυραύλων.Η μονο-κύλινδρη BMW R 24 από το Μόναχο είναι το πρώτο μεταπολεμικό προϊόν.

Η R 51/2 βλέπει την αναγέννηση μιας δι-κύλινδρης μοτοσικλέτας με βάση τον κινητήρα μπόξερ.
Η BMW παράγει το πρώτο μεταπολεμικό αυτοκίνητο - την 501. Μπαίνει σε παραγωγή την επόμενη χρονιά αλλά είναι μια οικονομική αποτυχία.

Η BMW είναι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μοτοσικλετών Sidecar και διατηρεί τον τίτλο για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Η BMW Triebwerk GmbH ξαναζωντανεύει στο Allach. Η εταιρία συνεχίζει την παράδοση των αεροπορικών κινητήρων. Τα μοντέλα R 50 και R 60 είναι μια νέα γενιά μοτοσικλετών BMW με ανάρτηση πλήρως αιωρούμενου βραχίονα. Η εταιρία ξεκινά την παραγωγή μικρών αυτοκινήτων με το Isetta.

Τα σπορ αυτοκίνητα 503 και 507 θεωρούνται σήμερα 'golden oldies'. Έχουν παραχθεί μόνο 412 και 253 αντίτυπα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950.

Με επακόλουθο την απώλεια στην κατηγορία των μεγάλων λιμουζινών, η BMW είναι στα πρόθυμα για πώληση. Η απειλή όμως απομακρύνεται χάρη στους μικρομετόχους, το εργατικό δυναμικό και τους αντιπροσώπους. Η BMW είναι ικανή να προχωρήσει με νέα κεφάλαια. Το μοντέλο 700 είναι η πρώτη επιτυχημένη μαζική παραγωγή ενός αυτοκινήτου BMW.

Το μοντέλο 1500 παγιώνει την τάση για την φιλοσοφία σχεδίασης της εταιρίας. Είναι ο προάγγελος μιας νέας κατηγορίας των σπορ compact touring αυτοκινήτων.Η BMW Triebwerkbau GmbH πωλείται. Η BMW σταματά την παραγωγή αεροπορικών κινητήρων για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η BMW λανσάρει μια νέα σειρά αυτοκινήτων με την δίθυρη έκδοση του 1600. Αυτό θα αποτελέσει αργότερα την βάση για την Σειρά 3.

Η BMW αγοράζει την Hans Glas GmbH στο Dingolfing και αργότερα κατασκευάζει εκεί την δεύτερή της εγκατάσταση παραγωγής.

Μετά την εισβολή στην αγορά για μοτοσικλέτες, η αγορά για δίκυκλα μειώθηκε. Η BMW μεταφέρει το εργοστάσιο μοτοσικλετών στην τρίτη εγκατάσταση παραγωγής στο Βερολίνο. Παρουσιάστηκε μια επαναστατική νέα σχεδίαση μοτοσικλέτας με τα μοντέλα της σειράς /5.
Κατασκευάζεται το δεύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων BMW στο Dingolfing. Η κεντρική αποθήκη ανταλλακτικών ξεκινά την λειτουργία της. Κατασκευάζεται το τέταρτο εργοστάσιο στο Landshut και τοποθετείται η θεμέλια λίθος στο Μόναχο για τα φουτουριστικά κεντρικά γραφεία.
Λανσάρεται το πρώτο αυτοκίνητο της Σειράς 5 την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου. Η μελέτη turbo styling και ηλεκτρικών αυτοκινήτων BMW για τους φανατικούς των σπορ παραμένουν πρωτότυπα. Ιδρύεται η BMW Motorsport GmbH. Η BMW κατασκευάζει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Νότια Αμερική.

Αρχίζει η χρησιμοποίηση των Κεντρικών της BMW στο Μόναχο και ανοίγει επίσημα το εργοστάσιο στο Dingolfing. Η BMW 2002 Turbo από το Μόναχο είναι το πρώτο μαζικής παραγωγής αυτοκίνητο turbo στον κόσμο. Η BMW είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην φόρμουλα 2, πρωταθλητής Ευρώπης Αυτοκινήτων Τουρισμού
και παγκόσμιος πρωταθλητής μοτοσικλετών Sidecar για εικοστή φορά. Το τμήμα μοτοσικλετών BMW γιορτάζει τα πεντηκοστά γενέθλια του - έχουν κατασκευαστεί 500.000 μοτοσικλέτες. Ανοίγει η πρώτη ευρωπαϊκή θυγατρική στην Γαλλία και θεμελιώνεται η BMW στην Νότια Αμερική. Το φθινόπωρο ξεσπά η πρώτη πετρελαϊκή κρίση

Η BMW 3.0 CSL αγωνίζεται για πρώτη φορά με ABS. Υλοποιείται ένα πρόγραμμα συμμετοχής στα κέρδη για τους εργαζόμενους στην BMW.
Λανσάρεται η Σειρά 3. Ο Alexander Calder σχεδιάζει το πρώτο Αυτοκίνητο Τέχνης BMW.
Παρουσιάζεται το Coupe της Σειράς 6. Η R 100 RS είναι η πρώτη μοτοσικλέτα που διατίθεται με πλήρες φέρινγκ στο βασικό εξοπλισμό. Η BMW δημιουργεί ελέγχουσες εταιρίες στο εξωτερικό.

Λανσάρεται η Σειρά 7. Ο πρόεδρος Walter Scheel εγκαινιάζει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής μοτοσικλετών στο Βερολίνο. Η εκπαίδευση οδηγών BMW ξεκινά το πρόγραμμά της για την οδική ασφάλεια.

Η BMW εξελίσσει τα πρώτα ψηφιακά ηλεκτρονικά κινητήρα, διαθέτει το πρώτο θωρακισμένο αυτοκίνητο BMW, ξεκινά την έρευνα και εξέλιξη στους κινητήρες υδρογόνου και συνεργάζεται με την Steyr-Daimler-Puch. Θεμελιώνει επίσης το 'Spielmotor Munich' όπου για πρώτη μια βιομηχανική εταιρία
συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για την προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η πρώτη συνάντηση του εποπτικού συμβουλίου της BMW λαμβάνει χώρα με ίση αντιπροσώπευση των μετόχων και των εργαζομένων. Λανσάρεται η M1.

Ξεκινά η παραγωγή του ABS. Αρχίζει η εξέλιξη του κινητήρα της Formula 1. Οι μοτοσικλέτες BMW κερδίζουν το ράλι Παρίσι - Ντακάρ, τον σκληρότερο αγώνα στον κόσμο.. Και οι BMW συνεχίζουν να κερδίζουν για άλλες τρεις φορές.
Η BMW είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός εισαγωγέας που δημιουργεί θυγατρική στην Ιαπωνία.

Η εγκατάσταση παραγωγής της Steyr ξεκινά σαν το πέμπτο εργοστάσιο της BMW. Λαμβάνεται η απόφαση δημιουργίας του έκτου εργοστασίου στο Regensburg. Η BMW κερδίζει για έκτη φορά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Formula 2.
Ο Nelson Piquet είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στην Formula 1 με μια Brabham BMW. Ο καγκελάριος Helmut Kohl ανοίγει επίσημα το νέο εργοστάσιο μοτοσικλετών στο Βερολίνο στο λανσάρισμα της Σειράς Κ. Η BMW περιλαμβάνει κινητήρες diesel στα μοντέλα της. Στην Γενεύη, η BMW ζητά για πρώτη φορά την χρήση αμόλυβδης βενζίνης στην Ευρώπη.

Εμφανίζονται τα πρώτα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα με καταλύτες. Ιδρύεται η BMW Technik GmbH. Υπολογιστές και ρομπότ επιταχύνουν τις εργασίες για τον προγραμματισμό και την παραγωγή.

Η BMW παράγει περισσότερες από 37.000 μοτοσικλέτες την χρονιά του αιώνα για τα δίτροχα. Εορτασμός για την ολοκλήρωση του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας της BMW. Η BMW 325 iX είναι η πρώτη BMW με κίνηση στους τέσσερις τροχούς.

Οι νέες μέθοδοι αλλάζουν τον τρόπο εργασίας ανάμεσα στις εγκαταστάσεις παραγωγής και τους προμηθευτές. Νέες συμφωνίες στα εργοστάσια διαχωρίζουν τελείως το ωράριο του εργοστασίου από αυτό των εργαζομένων.
Το αυτοκίνητο γιορτάζει την εκατονταετηρίδα του. H BMW διοργανώνει μία αναδρομική έκθεση με θέμα το άυτοκίνητο στη τέχνη'. Το 1986 αποτελεί την πιο επιτυχημένη χρονιά στις ΗΠΑ με πωλήσεις που φτάνουν τα 96.800 αυτοκίνητα.

Μαζί με άλλες 13 ευρωπαϊκές βιομηχανίες, η BMW ξεκινά το πρόγραμμα Προμηθέας για βελτιωμένη κυκλοφορία κατά το 1990s.

Η BMW παρουσιάζει τον πρώτο γερμανικό δωδεκακύλινδρο κινητήρα αυτοκινήτου στα μέσα του αιώνα, εξελίσσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα ψεκασμού diesel , εισάγει την επί του οχήματος διάγνωση στα μοντέλα όλων των σειρών, και, με την Μ3 κερδίζει το μοναδικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τουρισμού που διοργανώθηκε ποτέ.
Λανσάρεται το Z1 roadster. Η K 100 είναι η μοναδική μοτοσικλέτα στον κόσμο που διαθέτει ABS (και σύντομα και καταλύτη). Ανοίγει ένα επισκευαστικό κέντρο BMW στην Μόσχα και εισαγωγικό κέντρο στην Ιαπωνία. Το εργοστάσιο στο Regensburg ξεκινά ένα κυλιόμενο τετραήμερο, περιλαμβάνοντας και τα Σάββατα.

Οι μονάδες συναρμολόγησης στην Νότιο Αμερική, την Νότιο Αφρική και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας συναρμολογούν 250,000. Οι λέσχες BMW διαθέτουν πλέον 100,000 μέλη.

Την χρονιά της πτώσης του Σιδηρούν Παραπετάσματος, η BMW έχει άλλη μια πρωτιά παράγοντας μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα. Η εταιρεία έχει επίσης ένα κύκλο εργασιών είκοσι δισεκατομμυρίων μάρκων, και αποκτά την Kontron GmbH, ειδικό στην εφαρμοσμένη μηχανολογία. Η χρονιά βλέπει το λανσάρισμα της μοτοσικλέτας K1 και της 850i Coupe. Μέσα στην χρονιά της Γερμανικής ενοποίησης, η BMW επιστρέφει στις ρίζες της στην παραγωγή αεροπορικών κινητήρων με την ίδρυση της BMW Rolls Royce GmbH. Το Κέντρο Έρευνας και Σχεδίασης στο Μόναχο είναι ανοικτό επίσημα και τοποθετείται η θεμέλια λίθος για το όγδοο εργοστάσιο παραγωγής στο Eisenach.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι αναγνώστες του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού περιοδικού για το αυτοκίνητο, του 'ams', επιλέγουν την BMW Σειρά 3, 5 και 7 ως τα 'καλύτερα αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο' στις κατηγορίες τους.

Μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά: Η BMW γιορτάζει την εβδομηκοστή-πέμπτη επέτειος της. Παρουσιάζεται η εφαρμοσμένη μελέτη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η BMW λαμβάνει το χρυσό βραβείο στην οδική ασφάλεια για την δέσμευσή της στην πρόσφατα πιστοποιημένη εκπαίδευση.

Η 15η εταιρία BMW πωλήσεων εξωτερικού ιδρύεται στην Σουηδία. Το σύστημα αντιμπλoκαρίσματος των φρένων έρχεται ως στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα της BMW. Απονέμεται το πρώτο Επιστημονικό Βραβείο BMW.

Η BMW παράγει 598.000 αυτοκίνητα και 35.000 μοτοσικλέτες. Η M3 πετυχαίνει σε αγώνες μέσα και έξω από την Γερμανία, και η θέση της ως το πιο πετυχημένο αυτοκίνητο touring σε όλο τον κόσμο εξαπλώνετε από άκρη σε άκρη. Το BMW Group αυξάνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής κατά δυο ακόμη μονάδες. Στο Eisenach η
Η BMW Fahrzeugtechnik GmbH ξεκινά την παραγωγή εργαλείων, ενώ στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας άρχισαν οι εργασίες κατασκευής ενός εργοστασίου αυτοκίνητων στην Βόρεια Αμερική. Τα αυτοκίνητα BMW είναι η πιο δημοφιλή μάρκα στην κορυφαία κατηγορία της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων.

Ο Bernd Pischetsrieder εκλέγεται ως ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Αντικατέστησε τον Eberhard von Kuenheim ο οποίος στα 23 χρόνια ως πρόεδρος είδε την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 18 φορές. Σε όλη αυτή την περίοδο η παραγωγή του αυτοκινήτου αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές και η παραγωγή της μοτοσικλέτας κατά τρεις φορές.

Η εταιρία τώρα απασχολεί τρεις φορές περισσότερους ανθρώπους. Ο Eberhard von Kuenheim γίνεται πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της BMW. Η BMW γίνεται πόλος έλξης στην IAA στην Φραγκφούρτη εκεί όπου η εταιρεία λανσάρει μία νέα ιδέα μέσα από το σλόγκαν Η Αυτοκίνηση είναι Ζωή: μία ομάδα που μεταβαίνει από το κλασσικό μοντέλο
ενός αυτοκινήτου και μίας μοτοσικλέτας σε έναν προμηθευτή της αυτοκίνησης. Η BMW Rolls-Royce GmbH λαμβάνει τα πρώτα μεγάλα συμβόλαια για παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών. Η εξέλιξή τους και οι εγκαταστάσεις παραγωγής στο Dahlewitz κοντά στο Βερολίνο είναι χειμαρρώδης.

Το πεντάκις εκατομμυριοστό αυτοκίνητο BMW εγκαταλείπει την γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο του Μονάχου. Το Dingolfing παράγει το εκατομμυριοστό αυτοκίνητο της σημερινής Σειράς 5 . Λανσάρεται η πρώτη Ευρωπαϊκή μοτοσικλέτα - η BMW F650 .

Ο όμιλος Rover Group ενώνεται με το BMW Group. Ξεκινά το αμερικάνικο εργοστάσιο BMW US στο Spartanburg. Ιδρύεται η BMW de Mexico S.A. ως η 16η θυγατρική ενώ ανοίγει μια αντιπροσωπεία στο Πεκίνο. Επανασχεδιάζεται με επιτυχία η Σειρά 7.

Η διάσημη μάρκα Rolls-Royce συνεργάζεται με την BMW: ένα μακρόχρονο συμβόλαιο για την προμήθεια οκτακύλινδρων και δωδεκακύλινδρων κινητήρων και τεχνολογικής συνεργασίας φέρνει κοντά δυο από τις πιο διάσημους κατασκευαστές αυτοκινήτων

Η BMW συνάπτει συμβόλαιο για συναρμολόγηση αυτοκινήτων στην Ινδία, και ιδρύει θυγατρικές στην Βραζιλία, την Νορβηγία, την Φινλανδία και την Νότιο Κορέα. Ξεκινούν την λειτουργία τους τα εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων BMW στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Ξεκινά την λειτουργία του το εργοστάσιο BMW στο Μεξικό.

Η εταιρία Designworks στην Καλιφόρνια γίνεται θυγατρική της BMW. Η νέα Σειρά 5 εισέρχεται στην αγορά. Η Z3 Roadster είναι το πρώτο αυτοκίνητο BMW που βγαίνει στο δρόμο και δεν έχει παραχθεί στην Γερμανία. Ο James Bond οδηγεί την Ζ3 στην τελευταία κινηματογραφική επιτυχία.

Πωλούνται 50,000 μοτοσικλέτες BMW - ένα νέο ρεκόρ στις ετήσιες πωλήσεις. Η Rover λανσάρει τα νέα μοντέλα στις Σειρές 200 και 400. Και στην Σαβάνα (Γεωργία, ΗΠΑ) ένα Gulfstream V κάνει το παρθενικό του ταξίδι χρησιμοποιώντας κινητήρες BMW Rolls Royce

Στην έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι η BMW ανακοινώνει την κατασκευή ενός εργοστασίου μικρών τετρακύλινδρων κινητήρων στην Νότια Αμερική σε συνεργασία με την Chrysler. Η BMW ανακοινώνει επίσης ότι θα κατασκευάσει ακόμη ένα εργοστάσιο κινητήρων στο Hams Hall (κοντά στο Birmingham) στο Ενωμένο Βασίλειο κόστους ενός δισεκατομμυρίου μάρκων.

Στην Νότιο Αφρική, η BMW εκτιμά την αύξηση κατά 250 τοις εκατό στην παραγωγή του εργοστασίου στο Rosslyn (1995: 18,000 αυτοκίνητα) το 1999. Ξεκινά η συνεργασία με το Yontrakit Group στην Ταϊλάνδη. Η BMW Thailand με ελάχιστο μερίδιο από την BMW ξεκινά την εισαγωγή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Στην Νότιο Κορέα η BMW αποφασίζει την επικέντρωση στα τετρακίνητα αυτοκίνητα, λανσάροντας μοντέλα Land Rover και δημιουργώντας ένα δίκτυο πωλήσεων. Η εταιρία ανακοινώνει ένα ακόμη εργοστάσιο στην Αίγυπτο. Η BMW παρουσιάζει την R 1200 C στην IAA στην Φρανκφούρτη - μια εντελώς νέα απόδοση της cruiser. Η εντυπωσιακή σχεδίαση, που συνδυάζει παραδοσιακά και σύγχρονα σχεδιαστικά στοιχεία, δημιούργησε αυτήν την μοτοσικλέτα των αισθήσεων. Την ίδια χρονιά, η BMW παρουσιάζει ένα ονειρικό αυτοκίνητο το οποίο
έκανε τις καρδιές των φανατικών του αυτοκινήτου να αναπηδήσουν. Το M roadster ενσαρκώνει το ιδανικό καθαρόαιμο ανοικτό σπορ αυτοκίνητο όσο κανένα άλλο αυτοκίνητο BMW πιο μπροστά. Ο 321-HP M3 κινητήρας φροντίζει για την συναρπαστική οδήγηση. Η έκδοση touring της Σειράς 5 που παρουσιάστηκε το
1995 έρχεται επίσης στο προσκήνιο. Συνδυάζει την σπορ φινέτσα με τις πολύπλευρες δυνατότητες χρήσης. Η συμπαγής μικρού βάρους πίσω ανάρτηση συμβάλλει σε αυτό με τα σχεδόν οριζόντια αμορτισέρ.

Ο πρώην διευθυντής της BMW, Karl-Heinz Kalbfell, επιφυλάσσει μια ιδιαίτερη έκπληξη: ανακοινώνει την επιστροφή της BMW στην Formula 1 το 2000.

Η πέμπτη γενιά της επιτυχημένης Σειράς 3 saloon κάνει το ντεμπούτο της την άνοιξη. Με περαιτέρω εξέλιξη σε πολλές λεπτομέρειες, η νέα Σειρά 3 προσφέρει όχι μόνο μια χαρισματική εμφάνιση, άλλα τους πιο σύγχρονους κινητήρες, πρωτοποριακή τεχνολογία αναρτήσεων και επίπεδα ασφαλείας που την κάνουν την καλύτερη στην κατηγορία της.

Για πρώτη φορά η BMW ξεκινά στην κατηγορία πρωτοτύπων με δυο δικά της αυτοκίνητα στον 24-ωρο αγώνα του Le Mans, αλλά το φιλόδοξο σχέδιο τελειώνει πολύ νωρίς: και τα δυο αυτοκίνητα αποκλείστηκαν από τον αγώνα γιατί έχαναν λάδια. Κακοτυχία για την Ομάδα BMW Motorsport: η BMW V12 Le Mans των
Steve Soper, Tom Kristensen και H.-J. Stuck ήταν στην κορυφή της κατηγορίας της την στιγμή εκείνη. Η BMW M GmbH παρουσιάζει επίσης δυο εντελώς νέα μοντέλα το 1998: την M coupe - πιθανόν τον πιο συναρπαστικό συνδυασμό ταχύτητας και στυλ, και ένα αυτοκίνητο που συνενώνει όλα
τα χαρακτηριστικά ενός απολύτως πρωτότυπου αυτοκινήτου. Και η νέα M5 έχει ήδη προκαλέσει ταραχή: με μια μέγιστη ισχύ 400 hp (294 kW), είναι η ισχυρότερη Μ5 όλων των εποχών.

Η αρχή της χρονιάς βρίσκει την BMW X5 να γιορτάζει το ντεμπούτο της, και με αυτό γεννήθηκε το πρώτο παγκοσμίως Sports Activity Vehicle: ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι μοναδικά ικανό να συνδυάσει κομψότητα και πολυχρηστικότητα, και να ανοίξει έτσι μια εντελώς νέα διάσταση στην αυτοκίνηση.

Μια άλλη πρωτιά: η BMW Z8, το απόλυτο σπορ αυτοκίνητο, κάνει την πρεμιέρα του το 1999, και εντυπωσιάζει και γοητεύει τους θαυμαστές του James Bond στην ταινία, "The World Is Not Enough". Η BMW εντυπωσιάζει επίσης τους ενθουσιώδεις του αυτοκινήτου στην έκθεση αυτοκινήτου στην
Φρανκφούρτη , με το Z9 gran turismo, καθώς και με δυο νέες εκδόσεις της BMW Σειράς 3: το Coupe και το touring. Η BMW Motorsport βρισκόταν στα νέα το 1999, με την νίκη της στον 24-ωρο αγώνα Le Mans με την BMW V12 LMR, των J. Winkelhock, Y. Dalmas και P. Martini
κερδίζοντας με έναν ολόκληρο γύρο διαφορά. Η κορυφαία επίδοση της BMW V12 LMR συνεχίστηκε και στον Αμερικάνικο αγώνα Le Mans. Οι προετοιμασίες της BMW για την επιστροφή στην Formula 1 έχουν επίσης κορυφωθεί.
Το σήμα BMW πρίν της 20 Ιουλίου 1917


Μετά την 20 Ιουλίου 1917


Καλλιεργήστε φρέσκα μυρωδικά στο μπαλκόνι σας

Ο άνηθος χρειάζεται βαθιά γλάστρα. Ο μαϊντανός θέλει συχνό πότισμα. Το κάρδαμο σε 40 μέρες από τη σπορά θα το απολαύσετε στη σαλάτα σας. Όλα αυτά συμβαίνουν στο μικρό μπαλκόνι σας, στον «κήπο» όπου μπορείτε να φτιάξετε για να έχετε φρέσκα αρωματικά και βότανα για το φαγητό σας. Τι πιο ευχάριστο και γευστικό από την παρουσία των φρέσκων μυρωδικών σε ένα φαγητό; Ξέρω, θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά θα μου πείτε ότι δεν διαθέτετε κήπο για τέτοιες πολυτέλειες, αλλά ούτε και χρόνο για την καθημερινή προμήθειά τους από τα σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και αν ζείτε σε διαμέρισμα. Η μόνη προϋπόθεση είναι ένα μικρό μπαλκόνι που να το βλέπει κάποιες ώρες την ημέρα ο ήλιος και καλύτερα ακόμα αν είναι στην πίσω μεριά, μακριά από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Θα χρειαστούμε κάποιες ζαρντινιέρες με βάθος 25 - 30 cm, κατά προτίμηση πλαστικές -για να μην έχουν μεγάλο βάρος- και τα απαραίτητα πιατάκια για να συλλέγουμε το νερό από το πότισμα. Επίσης και κάποιες γλάστρες διαμέτρου 25 - 30 cm είναι απαραίτητες για κάποια βαθύρριζα φυτά.

Ξεκινώντας, βάζουμε στον πάτο από τις ζαρντινιέρες και τις γλάστρες μας πετραδάκια για την καλύτερη απορροή του νερού. Το χώμα θα πρέπει να είναι μίγμα από κομπόστ, επιφανειακό χώμα από κάποιο χωράφι -κατά προτίμηση ακαλλιέργητο- και ένα 10% άμμο για καλύτερη απορροή του νερού του ποτίσματος. Εναλλακτική λύση είναι να αγοράσουμε έτοιμο χώμα για γλάστρες από κάποιο φυτώριο. Τακτικά μπορούμε να προσθέτουμε στις γλάστρες μας κομπόστ και οργανικά

Έντεκα αρωματικά φυτά και τα μυστικά τους1. Βασιλικός (ocymum bassilicum)
Υπάρχουν περισσότερες από 160 ποικιλίες. Προέρχεται από την Ινδία όπου θεωρείται και ιερό φυτό. Μονοετές φυτό, ύψους 20 - 80 cm, με άνθη άσπρα ή ασπροκόκκινα. Ανθίζει Ιούνιο με Οκτώβριο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Μπορούμε να σπείρουμε από 5 - 10 σποράκια απ' ευθείας στη γλάστρα μας νωρίς την άνοιξη. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο φυτό και να το μεταφυτεύσουμε από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Είναι προτιμότερο να βάλουμε 2 - 3 διαφορετικές ποικιλίες ώστε να έχουμε φρέσκο προϊόν σχεδόν όλο το χρόνο.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Απαιτεί φως αλλά όχι απ' ευθείας ήλιο, ο οποίος μαραίνει τα φύλλα του. Αγαπά το δροσερό έδαφος, γι' αυτό πρέπει να ποτίζεται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, σε καθημερινή βάση. Για να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής του, καλό θα είναι να ψαλιδίζουμε τα άνθη του. Επίσης, όταν συλλέγουμε φύλλα για κατανάλωση, είναι καλύτερα να κόβουμε τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί.2. Μέντα
Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη: η μέντα η πιπερώδης (mentha piperita), ο δυόσμος (mentha viridis) και το φλισκούνι (mentha pulegium). Πολυετή φυτά, ύψους 30 - 80 cm, με άνθη άσπρα, ρόδινα ή κυανά. Ανθίζουν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Πολλαπλασιάζονται με ριζώματα, ως εκ τούτου θα πρέπει να προμηθευτούμε τα φυτά από το εμπόριο. Οι σπόροι τους είναι ως επί το πλείστον στείροι.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Παρ' ότι είναι πολυετή φυτά, για να είναι εύρωστα και παραγωγικά είναι επιθυμητό την άνοιξη να τα πολλαπλασιάζουμε φυτεύοντας νέα ριζώματα. Διαφορετικά, στο τέλος του φθινοπώρου θα πρέπει να κάνουμε βαθύ κλάδεμα για να μπορέσουν να ανανεωθούν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να διατηρούμε τα ίδια φυτά περισσότερο από 2 - 3 χρόνια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ
Δεν αντέχουν το κρύο, γι' αυτό πολλές φορές το χειμώνα ξεραίνονται. Έχουν ανάγκη από ήλιο, αλλά και από συχνά ποτίσματα, ειδάλλως μαραίνονται αρκετά εύκολα.3.Μαϊντανός (petroselinum sativum)
Διετές φυτό, ύψους 40 - 80 cm, με άνθη πρασινοκίτρινα. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Τον μαζεύετε κόβοντας με ψαλίδι τους βλαστούς που χρειάζεστε σε ύψος 2 cm από το έδαφος. Έχει ανάγκη από συχνά ποτίσματα.4. Σέλινο (apium graveolens)
Διετές φυτό, ύψους 30 - 80 cm, με άνθη λευκά. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως το Αύγουστο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε 30 - 40 σποράκια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Χρειάζεται συχνά ποτίσματα. Δεν αντέχει την ξηρασία, είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά καταστρέφεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των -30 C. Τον μαζεύετε κόβοντας με μαχαίρι τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να αναπτυχθούν οι εσωτερικοί.5. Aνηθος (anethum graveolens)
Ετήσιο φυτό, ύψους 30 - 80 cm, με άνθη κίτρινα.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Χρειάζεται τις ίδιες περιποιήσεις με τον μαϊντανό. Η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το φυτέψουμε σε βαθιά γλάστρα.6. Μάραθος (foeniculum vulgare var.dulce)
Ετήσιο φυτό, ύψους 30 - 1,2 m, με άνθη κίτρινα. Καλλιεργείται για το φύλλωμά του, για την παραγωγή σπόρου -ωριμάζει από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο- και για το υπόγειο τμήμα του, το γνωστό μας finocchio.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Περίπου 4 - 5 σποράκια είναι αρκετά για μια γλάστρα.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Χρειάζεται ζέστη για την ανάπτυξή του, αλλά είναι ανθεκτικό και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι χειμερινές, όμως, θερμοκρασίες μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξή του, οι δε παγετοί μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή του. Χρειάζεται συχνά ποτίσματα αλλά δεν αντέχει τα εδάφη που συγκρατούν υγρασία. Έχει ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα και ως εκ τούτου καλύτερα θα είναι να το φυτέψουμε σε βαθιά γλάστρα.7. Δάφνη (laurus nobilis)
Πολυετές φυτό, ύψους από 3 - 5 m, με άνθη άσπρα ή κιτρινοπράσινα. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Τα δαφνόφυλλα είναι έτοιμα για συγκομιδή τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Είναι καλύτερο, όμως, να αγοράσετε φυτό από φυτώριο και να το μεταφυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα. Οι καλύτεροι μήνες για τη μεταφύτευση είναι Ιανουάριος και Φεβρουάριος.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Δεν έχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα.8. Δενδρολίβανο (rosmarinus officinalis)
Πολυετές φυτό, ύψους 0,5 - 1,2m, με άνθη άσπρα ή ασπρογαλάζια. Ανθίζει σχεδόν όλο τον χρόνο. Η συλλογή των φύλλων γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με παραφυάδες από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο. Είναι καλύτερο όμως να αγοράσετε ανεπτυγμένο φυτό από φυτώριο ώστε να έχετε δυνατότητα συγκομιδής από την πρώτη χρονιά.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Έχει ανάγκη από ήλιο. Χρειάζεται αραιά ποτίσματα. Σε περιοχές με αρκετό κρύο καλό είναι να καλύπτετε το φυτό με κάποιο πλαστικό τις μέρες που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Επίσης, την πρώτη χρονιά, κάνοντας τον Σεπτέμβρη ένα καλό κλάδεμα, βοηθάμε το φυτό να περάσει το χειμώνα χωρίς προβλήματα αλλά και παράλληλα ενισχύουμε την αναβλάστησή του την άνοιξη.9. Σάλβια ή φασκόμηλο (salvia officinalis)
Πολυετές φυτό, ύψους 30 - 60 cm, με άνθη ιώδη. Μετά τα 2 - 3 χρόνια θα πρέπει καλύτερα να αντικατασταθεί με νέο. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους (περίπου 5 για μια γλάστρα) αλλά και με παραφυάδες. Η σπορά γίνεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Για μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια είναι καλύτερα να καλλιεργείται σε ημισκιά. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο φασκόμηλο, μπορείτε να το μαζέψετε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εάν, όμως, θέλετε να αποξηράνετε κάποια ποσότητα, η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι η αρχή της άνθησης.10. Κάρδαμο (lepidium sativum)
Μονοετές φυτό, ύψους 20 - 60 cm, με άνθη λευκά ή ελαφρώς ρόδινα.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια. Η σπορά γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. 40 - 50 ημέρες μετά την σπορά θα αρχίσετε να απολαμβάνετε το δικό σας κάρδαμο στη σαλάτα.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Κόβοντας τα ανεπτυγμένα φύλλα, αναβλαστάνει δίνοντας νέα. Το καλοκαίρι πρέπει να σκιάζεται και το χειμώνα να τοποθετούμε τη γλάστρα σε μέρος που να προστατεύεται από το κρύο. Συλλέγοντας τους σπόρους του στο τέλος του καλοκαιριού μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική, αλλά και να επαναλάβουμε την καλλιέργειά μας την προσεχή άνοιξη.11. Ρόκα (eruca sativa)
Μονοετές φυτό, ύψους 20 - 60 cm, με άνθη λευκά ή κίτρινα.
ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗ ΦΥΤΕΨΕΤΕ
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Για μια γλάστρα θα χρειαστείτε μια πρέζα (περίπου μισό γραμμάριο) σποράκια. Η σπορά γίνεται από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιούμε τα φύλλα και τις τρυφερές κορυφές των βλαστών.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Κόβοντας τα ανεπτυγμένα φύλλα, αναβλαστάνει δίνοντας νέα. Παρ' ότι αντέχει και τον απ' ευθείας ήλιο, είναι καλύτερα να σκιάζεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θέλει προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Με λίγη προσοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να διατηρήσει τη βλάστησή της

Ο Αετός στην ΜυθολογίαΖευς και αετόςΣυμβολισμός

Ηλιακό έμβλημα


Το σύμβολο όλων των Ουράνιων θεών, ο ήλιος του μεσημεριού, η πνευματική αρχή, βασιλεία, ισχύς, ύφος, αντιπροσωπεύει την Πνευματική αρχή στον άνθρωπο, η οποία είναι ικανή να πετάει στα Ουράνια.

Ο Ουράνιος θόλος είναι «κάτι τελείως διαφορετικό», από το ελάχιστο που αντιπροσωπεύει ο άνθρωπος και ο ζωτικός του χώρος. Η υπερβατικότητα του Ουρανού προέρχεται από την απλή, θα λέγαμε συνειδητοποίηση του ύψους του. το «πολύ ψηλό», γίνεται έτσι χαρακτηριστικό της θεότητας. Το ύφος σαν νόημα για τον άνθρωπο είναι ασύλληπτο. ανήκει δικαιωματικά σε υπεράνθρωπες δυνάμεις και υπάρξεις. Έτσι ο αετός, εξαιτίας της ικανότητάς του να υπερίπταται των νεφών και να ατενίζει κατ' ευθεία τον ήλιο, και αλάθητα το καθετί θεωρήθηκε Ουράνιο και Ηλιακό σύμβολο και βασιλιάς των πουλιών στον ουρανό, όπως το λιοντάρι στη γη. Επειδή ατενίζει τον Ήλιο, είναι σύμβολο του αγνού πνευματικού φωτός. Η μάχη ανάμεσα στον αετό και στο φίδι ή η σκηνή του αετού με ένα φίδι στα νύχια του, απεικονίζει την πνευματική νίκη, αφού ο αετός συμβολίζει τις Ουράνιες δυνάμεις του αγαθού και το φίδι αντιπροσωπεύει τις κακές και χθόνιες δυνάμεις. Ο αετός είναι επίσης ανεκδήλωτο φως, ενώ το φίδι ανεκδήλωτο σκοτάδι. Από κοινού είναι ένα σύνολο, μία κοσμική ένωση, η ένωση πνεύματος και ύλης. Ο αετός που κάθεται στην κορφή μιας στήλης, είναι ένα έμβλημα των ηλιακών θεών, σαν sol invictus (ήλιος ανίκητος), νικητών του σκότους. (Κούπερ, λεξικό συμβόλων). Ο Αετός σαν σύμβολο στην Αρχαία ΕλλάδαΎψιστος θεός και δεσπότης του Ολύμπου ο Δίας ζει στα λαμπρά παλάτια του και απολαμβάνει τις τιμές που του αποδίδουν οι άλλοι θεοί. Εδώ κάθεται στο θρόνο του με τη σύζυγό του, Ήρα, κρατώντας τα σύμβολα της εξουσίας του: το σκήπτρο με τον αετό και τον κεραυνό.

Η αρχαία Ελληνική μυθολογία έδωσε πολύ νωρίς σπουδαία θέση στον αετό, γιατί όπως πίστευαν ήταν κατεξοχήν θεϊκό πτηνό. Ήταν το σύμβολο του πατέρα των θεών, του Δία, και φορέας του θεϊκού του όπλου του κεραυνού. Ήδη ο Όμηρος αναφέρει τον αετό σαν το προσφιλέστερο πτηνό του Δία: «ος τε σοί αυτώ φίλτατος οιωνών»(Ιλ. Ω 310). Αρχικά ήταν σύμβολο του Πάνα, ο οποίος το πρόσφερε στον Δία. Πολλές αρχαίες παραδόσεις αναφέρονται στην σχέση του Δία με τον αετό. Σύμφωνα με μία από αυτές ο αετός γεννήθηκε την ίδια ώρα με τον Δία, σύμφωνα με μία άλλη ο αετός προείπε, ως μάντης, στον Δία τη νίκη του κατά των γιγάντων. Έτσι στην μαντική, ιδιαίτερα στην οιωνοσκοπία, πήρε την πρώτη θέση και αναφέρεται ως τελει6τατος πετεεινών (Ιλ. Θ 247) και μαντείας πρόεδρος (Αριστ. 8,18). Ο αετός έπαιζε ιδιαίτερο ρόλο και στην ερμηνεία των ονείρων (Αρτεμίδ. 2,20). Σύμφωνα με μία κρητική παράδοση, ο αετός ανέλαβε την προστασία και διατροφή του Δία, αμέσως μετά την γέννησή του. Τάιζε τον Δία με μέλι και όταν ο μικρός ακόμη θεός κοιμόταν άπλωνε τις φτερούγες του από πάνω του και τον έκρυβε από το διαπεραστικό βλέμμα του Κρόνου. Σε πολλές ερωτικές περιπέτειες του ο Δίας έπαιρνε την μορφή αετού, όπως κατά την ένωσή του με τις νύμφες Αίγινα και Αστερία (Οβίδ. Μεταμορφώσεις, 6,108), επίσης σε αετούς μεταμορφώνονται οι θνητοί βασιλιάδες. Ακόμη ο αετός, κρατώντας στα χέρια του τους κεραυνούς του Δία, γίνεται και αγγελιοφόρος του θεού, διαβιβάζοντας στους θνητούς τις θελήσεις του.

Σαν αγγελιοφόρος του Δία, εκτελεί την εντολή του να μεταφέρει από την γη στον Όλυμπο τον πανέμορφο νεαρό Γανυμήδη για να γίνει ο οινοχόος των θεών, (ο Γανυμήδης που ραντίζει έναν αετό, συμβολίζει την υπερνίκηση του θανάτου). Το θέμα του αετού, που μεταφέρει στον ουρανό έναν θνητό υπάρχει στην ελληνική μυθολογία και τέχνη. Πάρα πολλές είναι οι παραστάσεις που δείχνουν τον Γανυμήδη να ανυψώνεται από έναν αετό, γνωστότερο έργο ήταν ένα θαυμαστό χάλκινο σύμπλεγμα, φτιαγμένο από τον γλύπτη του 4ου π.Χ. αι. Λεοχάρη, του οποίου αντίγραφο βρίσκεται στο Βατικανό. Επίσης σταλμένος από τον Δία κατατρώει το συκώτι του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Τιτάνα, Προμηθέα. Γνωστός είναι ο μύθος για τους δύο αετούς, που έστειλε ο Δίας τον ένα προς την Ανατολή και τον άλλο προς την Δύση, θέλοντας να βρει που είναι το κέντρο του κόσμου. Αυτοί συναντήθηκαν πάνω από τους Δελφούς, στο κέντρο-ομφαλό των Δελφών, που συμβόλιζε το κέντρο του κόσμου (Στράβων 9,419). Σε ανάμνηση αυτής της παράδοσης είχαν στηθεί δύο χρυσοί αετοί πάνω στον λίθινο ομφαλό που βρισκόταν μέσα στον ναό του Απόλλωνα.

Ο Παυσανίας (6,20,12), αναφέρει ότι στην Ολυμπία κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, οι αγώνες δρόμου άρχιζαν με την ύψωση στον βωμό του σταδίου ενός χάλκινου αετού, με την βοήθεια ενός μηχανισμού. Όλες σχεδόν οι παραστάσεις του Δία στην αρχαία Ελληνική τέχνη, έχουν και το σύμβολό του, τον αετό. Ο Φειδίας στο περίφημο χρυσελεφάντινο έργο του στην Ολυμπία, είχε τοποθετήσει τον αετό πάνω στο σκήπτρο του θεού: «τη δε αριστερά του θεού, xαρίειν εστί σκήπρον μετάλλοις τοις πάσιν ηνθισμένον. Ο δε όρνις ο επί τω σκήπτρω καθήμενος έστιν ο αετός» (Παυσαν. 6,9,1).

Συμβολισμός στη Μεσοποταμία.

Ο μεσημεριάτικος ήλιος. Σύμβολο του θεού Νινούρτα ή Νιγκίρσου, του ευεργετικού ήλιου, θεός του κυνηγιού και του πολέμου, ο οποίος ταυτίζεται και με τον αστερισμό του Ωρίωνα, και συμβολίζεται σαν αετός με απλωμένα φτερά. Σε σφραγιδόλιθους της αρχαίας Μεσοποταμίας υπάρχει μία παράσταση, όπου ένας αετός σηκώνει στις φτερούγες του μία ανθρώπινη μορφή και ανεβαίνει στους ουρανούς. οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι σε αυτούς τους σφραγιδόλιθους απεικονίζεται ο μύθος του Ετάνα του μυθικού βασιλιά της 1ης μετά τον κατακλυσμό δυναστείας της πόλης Κίς, ο οποίος στον κατάλογο των βασιλιάδων αναφέρεται με την προσωνυμία Ποιμένας.

Ο Μύθος λέει ότι ο Ετάνα ανέβηκε στους ουρανούς με έναν αετό και συνομίλησε με τους θεούς. Στο μύθο αυτό παρεμβλήθηκαν πολλά κατοπινά στοιχεία. Αρχίζει με την περιγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στην Μεσοποταμία, μετά τον κατακλυσμό, όταν δεν υπήρχε βασιλεία.Τα σύμβολα της βασιλείας είχαν μεταφερθεί στον ουρανό και τα κρατούσε ο μεγάλος θεός Ανού. Τότε οι Ανουννάκι, οι θεοί της μοίρας, αποφάσισαν να στείλουν στη γη τα σύμβολα της βασιλείας. Ο άξιος για βασιλιάς ήταν ο Ετάνα, ο οποίος όμως δεν είχε γιό. Παρακάλεσε τότε τον θεό Ήλιο, το Σαμάς, να του δώσει παιδί: «Θεέ και Κύριε, πες το. Δώσε μου το βότανο να κάμω παιδιά, Δείξε μου το βότανο να κάμω παιδιά. Βγάλε με από την ντροπή, και δώσε μου ένα γιό». Και ο Σαμάς του είπε ότι έπρεπε να βρει ένα πηγάδι, όπου είχαν φυλακίσ ει έναν αετό. Θα έπρεπε να ελευθερώσει τον αετό και ο αετός θα τον οδηγούσε εκεί που βρίσκεται το φυτό της αναγέννησης. Σύμφωνα πάντα με τον μύθο, ένας αϊτός είχε την φωλιά του στην κορφή ενός δένδρου. στη ρίζα του δένδρου έφτιαξε την φωλιά του ένα φίδι. Ο αϊτός και το φίδι έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να εξασφαλίσουν τροφή στα παιδιά τους από κοινού.

Ο αϊτός όμως παρέβηκε τον όρκο που έκλεισε την φιλία του με το φίδι και μία μέρα έφαγε τα μικρά του. Τότε το φίδι, με την βοήθεια του Σαμάς κατόρθωσε να σπάσει τα φτερά του αετού και να τον φυλακίσει σε ένα πηγάδι. Αυτόν τον αητό συμβούλευσε τον Ετάνα να ελευθερώσει ο Σαμάς. Για οκτώ μήνες ο Ετάνα του πήγαινε τροφή. Σε ανταπόδοση ο αετός, όταν κατάφερε πάλι να πετάξει, προσφέρθηκε να μεταφέρει τον Ετάνα μέχρι τον ουρανό του Ανού. Αυτός δέχτηκε και ανυψώθηκαν στους αιθέρες. Μετά την πάροδο «τριών διπλών ωρών» η θάλασσα φαινόταν στον Ετάνα «σαν μικρό χαντάκι κηπουρού». Χωρίς να συναντήσουν εμπόδιο έφθασαν στον ουρανό του Ανού. Ο αετός όμως ήθελε να προχωρήσει ψηλότερα, μέχρι της Ιστάρ. Πέταξε ακόμη «δύο διπλές ώρες», όπου ο Ετάνα θαύμαζε την γη όμοια με κήπο και την θάλασσα με πανέρι.

Την «Τρίτη διπλή ώρα» όμως τον κατέλαβε ίλιγγος. Και τότε φώναξε -μάταια- στον αετό:

«Φίλε μουδεν μπορώ να ανέβω στον ουρανό, σταμάτησε!».

Ακολούθησε ραγδαία πτώση. Και οι δύο άφρονες συνετρίβησαν στο έδαφος. Η άνοδος ξεπέρασε τα όρια που επιτρεπόταν και τόσο ο αετός του Ήλιου όσο και ο βασιλιάς, που θα μπορούσε να έχει διαιωνιστεί για πάντα, έπεσαν μέχρι τον Άδη, για να ξεπεράσουν καινούργιες δοκιμασίες. Επίσης στους Βαβυλωνιακούς μύθους ο Αετός σώζει τον Γιλγαμές, την στιγμή κατά την οποία μωρό ρίχνεται από την ακρόπολη για να φονευθεί. Ο αετός γρήγορα αρπάζει το βρέφος το βάζει πάνω στις φτερούγες του και το φέρνει σε έναν κήπο όπου το ανατρέφει ένας κηπουρός. Ο Μαρδούκ, Ανώτατος θεός των Βαβυλωνίων συχνά απεικονίζεται σαν αετός.

Επίσης ο αητός είναι αφιερωμένος και στον Ασσούρ, θεό της θύελλας, της αστραπή ς και της γονιμότητας. Ο δικέφαλος αετός συμβολίζει τον θεό Νεργκάλ, τον καύσωνα του καλοκαιριού και του μεσημεριανού ήλιου. Στους Χιττίτες συμβολίζει την ηλιακή δύναμη και την παντογνωσία. Συχνά κρατάει στα νύχια του ένα σεληνιακό λαγό ή το φίδι. Στην Ελυμαία, που βρίσκεται πέρα από τις κοιλάδες του Τίγρη και Ευφράτη προς ανατολάς συναντάμε αετούς με ανοιχτές τις φτερούγες σαν σύμβολα ή εμβλήματα της θεότητας.Στη Γερμανική Μυθολογία

Στην γερμανική μυθολογία ο αετός είναι σύμβολο του Θεού Οντίν/Βόταν. Ένα από τα ωραιότερα ποιήματα της Εντα είναι η Βελούσπα, όπου περιγράφει το τέλος του κόσμου και την αναγέννησή του, «το λυκόφως των θεών».

«Στο Βίγκριντ, το πεδίο της μάχης θεοί και γίγαντες, συνοδευόμενοι από αναρίθμητους πολεμιστές, αλληλοσφάζονται. Ο Οντίν φοράει χουσή περικεφαλαία n οποία έχει απέραντες, φτερούγες, αετού και με το δόρυ Γκούγκνιρ στο χέρι, ορμούσε σαν λαίλαπα επικεφαλής των πολεμιστών του που έβγαιναν αδιάκοπα από τις πύλες της Βαλχάλλα».Προτιμά να μεταμορφώνεται σε αετό ή σε φίδι και να μεταμφιέζεται, γι αυτό του έχει αποδοθεί το επίθετο «ο μεταμφιεσμένος». Επίσης θεοί και γίγαντες μεταμορφώνονται σε αετό, όπως στην ιστορία με τον Λόκι και τα μήλα της θεάς lντούν. «ο θεός Λόκι, μαζί με τον Οντίν και τον Χαίνιρ, ταξίδευαν στον κόσμο. Πεινασμένοι οι τρεις θεοί, ταξίδευαν να ψήσουν ένα ταύρο. Ένας αετός όμως καθισμένος από πάνω τους σε ένα δένδρο, εμπόδισε με κάποιο «μαγικό» το κρέας να ψηθεί, μέχρι την στιγμή που οι θεοί του υποσχέθηκαν ότι θα τον δέχονταν σαν ομοτράπεζο. αλλά όταν του δόθηκε αυτή η υπόσχεση, ο αετός πρόβαλε νέα αξίωση, να του δοθούν τα καλύτερα κομμάτια του κρέατος. Οργισμένος ο Λόκι, χτύπησε τον παρείσακτο με ένα καμάκι, αλλά ο αετός έφυγε παρασύροντας μαζί του και το καμάκι, που έμεινε καρφωμένο στο σώμα του, και τον Λόκι που δεν μπορούσε να ανοίξει τα χέρια του και να αποσυνδεθεί από αυτό. Συρόμενος πάνω στο έδαφος ο Λόκι, τραυματισμένος ζήτησε έλεος. Ο αετός όμως ήταν ένας γίγαντας, ο Θιάζι ο οποίος ζήτησε από τον Λόκι να ορκιστεί ότι θα του παρέδιδε την θεά lντούν και τα μήλα της, μήλα που όποιος τα έτρωγε θα είχε αιώνια νεότητα. Ο Λόκι παρέσυρε την lντούν στο δάσος και ο γίγαντας την συνέλαβε. Οι θεοί μετά από αυτό, αρχίζοντας να χάνουν την αιώνια νιότη τους, αφού δεν έτρωγαν πια από τα μήλα, απείλησαν τον Λόκι και αυτός αναγκάστηκε να φέρει πίσω την lντούν. Μεταμορφώθηκε σε γεράκι, πήγε στην χώρα των γιγάντων και αφού μεταμόρφωσε την lντούν σε καρύδι την άρπαξε. Ο Θιάζι όταν το αντιλήφθηκε μεταμορφώθηκε σε αετό και άρχισε να κυνηγά το γεράκι. Ίσως να τον έφθανε αν οι θεοί, αντιλαμβανόμενοι εγκαίρως τα γινόμενα δεν άναβαν μεγάλη φωτιά, όπου ο αετός αφού κάηκαν τα φτερά του, έπεσε και πέθανε». Στην Γερμανική Μυθολογία επίσης ο αετός εμφανίζεται πάνω στα κλαδιά του δένδρου «Υγκντραζίλ» , που είναι το Κοσμικό δένδρο. Οι ρίζες του βυθίζονται ως την καρδιά της γης, στις ρίζες του συνεδριάζουν οι θεοί και αποδίδουν δικαιοσύνη. Η κατσίκα Χαιντρούν , ένας αητός, ένα ελάφι και ένας σκίουρος φωλιάζουν στα κλαδιά του. στις ρίζες του κουλουριάζεται η οχιά Νιντχόγκ, που προσπαθεί να το ρίξει. Ο αητός παλεύει καθημερινά με την οχιά (κοσμολογικό σύμβολο της πάλης ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, της αντίθεσης των δύο αρχών, της Ηλιακής και της υποχθόνιας. M.Eliade Πραγμ. στην Ιστορία των Θρησκειών σελ. 263).
Στους lνδιάνους της Β. Αμερικής

Ο αετός απολάμβανε εξαιρετικό σεβασμό από τον ερυθρόδερμο του Βορρά. «Τα φτερά του αποτελούσαν την πολεμική σημαία των Κρίκ και η μορφή του σκαλισμένη στο ξύλο, ή το ταριχευμένο δέρμα του βρισκόταν πάνω από τα οικήματα των συμβουλίων τους. Ανάμεσα στους Τσερόκι, δεν τολμούσε να φορέσει το φτερό του κανένας άλλος, παρά μόνο ένας δοκιμασμένος πολεμιστής. Οι Ντακότα επέτρεπαν μία τέτοια τιμή, μόνο σε εκείνον που είχε πρώτα αγγίξει το πτώμα του κοινού εχθρού.(Μπρίντον, Μύθοι του Νέου Κόσμου»>. Οι Νάτσεζ και οι άλλες φυλές τον εκτιμούσαν σαν θεότητα. Οι Ζούνι του Νέου Μεξικού, χρησιμοποιούσαν τέσσερα από τα φτερά του για να αναπαραστήσουν τους τέσσερις ανέμους, όταν επικαλούνταν τον θεό της βροχής. Επίσης στην θρησκεία των Ζούνι, ο αετός ανήκει στην ομάδα των «αρπακτικών-θεών». Λέγεται ότι οι καρδιές των μεγάλων αρπακτικών επιδρούν μαγικά στις καρδιές των ζώων που καταβροχθίζουν, τα συντρίβουν με την αναπνοή τους τρυπώντας τις καρδιές τους και παραλύοντας τα. Το λιοντάρι του βουνού, απορροφά το αίμα των θηραμάτων του, αποκτώντας κατά αυτόν τον τρόπο τις οξείες αισθήσεις τους. Στην Πόλη της ομίχλης ζει ο Πο-σάι-αν-Κία, ο πατέρας των μαγικών εταιρειών, -μία πολιτιστικού και ηρωικού χαρακτήρα θεότητα- του οποίου η κατοικία φυλάσσεται από έξι όντα γνωστά ως τα «Αρπακτικά θεοί» και οι απεικονίσεις τους χρησιμοποιούνται ως Φετίχ. Στα Βόρεια της πόλης της ομίχλης κατοικεί το Λιοντάρι του Βουνού, στα Δυτικά η Αρκούδα, στα Νότια ο Ασβός, στα Ανατολικά ο Λύκος, επάνω ο Αετός και κάτω ο Τυφλοπόντικας. Τούτοι είναι τα αρπακτικά θεοί, και δεν είναι μόνο επιφορτισμένα με την φύλαξη των έξι περιοχών, αλλά έχουν και την κυριότητα των μαγικών δυνάμεων, που εκπορεύονται από αυτές. Είναι τα διάμεσα ανάμεσα στον Πο-σάι-αν Μία και στον άνθρωπο. Σαν «Δημιουργοί του Μονοπατιού της Ζωής», έχουν υψηλή θέση ανάμεσα στους θεούς. Στους Ιροκουά μιλάνε για το Πνεύμα του Κεραυνού. Σχεδόν όλοι οι lνδιάνοι της Β. Αμερικής πιστεύουν σε ένα δυνατό Πνεύμα «το πουλί του Κεραυνού», που τα μάτια του εκπέμπουν φλόγες και ο θόρυβος από τις φτερούγες του είναι η βροντή του κεραυνού. Αυτό το πνεύμα το συνοδεύουν άλλα πνεύματα που έχουν μορφή πουλιών και μοιάζουν με γεράκια και αετούς. Το πουλί του Κεραυνού είναι ο φύλακας του Ουρανού, έχει σύζυγο το Ουράνιο τόξο και πολυάριθμους βοηθούς. Ο «Οσαδαγέα» , «ο Μέγας Αετός της Δρόσου», βρίσκεται στην υπηρεσία του Πουλιού του Κεραυνού. Ο Οσαδαγέα, κατοικεί στον ουρανό της Δύσεως και φέρνει στο κοίλωμα της ράχης του μία λίμνη δρόσου. Όταν τα κακοποιά πνεύματα καταστρέφουν την βλάστηση στη γη, ο Οσαδαγέα πετάει και με τις απλωμένες φτερούγες του, ρίχνει ευεργετική υγρασία σταγόνα, σταγόνα. Όταν ο αετός ταυτίζεται με τον κεραυνό και την βροντή, είναι το κύριο έμβλημα των νομαδικών, κυνηγετικών, πολεμιστών, κατακτητών πολιτισμών. Μία από τις κύριες ουράνιες δυνάμεις είναι ο Αυγερινός. Οι Ινδιάνοι τον αναπαριστούν σαν άνδρα, βαμμένο με ερυθρό χρώμα, ντυμένο με χιτώνα. Στο κεφάλι του είναι τοποθετημένο κόκκινο φτερό αετού. που είναι η εικόνα της πνοής, της Ζωής. Ο αετός καθισμένος στα κλαδιά του κοσμικού δένδρου στέκει άγρυπνος φρουρός σαν ίαμα για όλα τα κακά. Με αυτήν την ιδιότητά του τον τιμούν οι Paviotso, που τον χρησιμοποιούν σαν μαγική θεραπεία. Ένα ραβδί με ένα φτερό αετού, δοσμένο από Σαμάνο τοποθετείται πάνω στο κεφάλι του αρρώστου. Θεωρείται ότι διώχνει το κακό. Επίσης πιστεύουν ότι η δύναμη προέρχεται από το «πνεύμα της νύχτας». Το πνεύμα αυτό «βρίσκεται παντού, δεν έχει όνομα, δεν υπάρχει όνομα γι' αυτό». Ο αετός και η κουκουβάγια είναι μόνο αγγελιοφόροι, που μεταδίδουν τις οδηγίες εκ μέρους του πνεύματος της νύχτας. Όταν το πνεύμα της νύχτας δίνει την δύναμη να γίνεις Σαμάνος, λέει στο σαμάνο να ζητήσει την βοήθεια των water-babies (μωρών του νερού), του αετού, της κουκουβάγιας και άλλων που είναι οι διάφορες όψεις του πνεύματος.Συμβολισμός στη Μέση Αμερική

Σύμβολο Ουράνιο και Ηλιακό είναι ο αετός (στο Μεξικό) και ο κόνδορας (το αντίστοιχό του στις χώρες της Νότιας Αμερικής), είναι τα πουλιά που μπορούν να υψωθούν πάνω από τα σύννεφα και να καρφώσουν τον ήλιο. Ο Αετός, βασιλιάς των πουλιών, εκπληρώνει πολυάριθμες λειτουργίες: πουλί που διδάσκει. που μυεί, με ιδιότητες που έγιναν σύμβολα σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι κατεξοχήν πουλί της μύησης. Μέσω αυτού πραγματοποιείται η αναγέννηση, το πέρασμα σε έναν ανώτερο κόσμο. Ταυτίζεται με τον ήλιο, είναι ουράνια θεότητα.Σε ένα ειδικό σημείο του οροπεδίου Αναγουάκ οι Αζτέκοι ίδρυσαν την πρωτεύουσα πόλη τους Τενοτστιτλάν, εκεί ακριβώς όπου συναντήθηκαν τα ιερά σύμβολα που είχαν προφητευτεί από τους οιωνοσκόπους και μάντεις:

Είδαν έναν αετό, σύμβολο του ήλιου και του Ουιτσιλοπότσλι (θεμελιώδης θεός της φυλής τους), που καταβρόχθιζε έναν φίδι, αφού πάλεψε μαζί του και στεκόταν ο αετός πάνω σε ένα φυτό νοπάλ, ένα είδος κάκτου. Το θεώρησαν οιωνό και εκεί έκτισαν την πρωτεύουσα τους. Στην Αμερική ο αετός προσομοιάζει με τον Ιαγουάρο, σαν Ουράνια ίσως δύναμη, που προσεγγίζει μία γήινη δύναμη.Στους Αζτέκους, υπήρχαν δύο μεγάλες πολεμικές αδελφότητες: Οι Ιππότες-Αετοί και οι Ιππότες-Ιαγουάροι. Η καρδιά των θυσιασμένων πολεμιστών προσφέρεται τροφή στον Ηλιακό Αετό. Τους αποκαλούσαν ανθρώπους του Αετού. Οι πολεμιστές που πέφτουν στην μάχη και αυτοί που θυσιάζονται στον Αετό, έχουν την ίδια συμβολική αξία: τρέφουν τον ήλιο και τον συντροφεύουν στην πορεία του.
Συναντάμε επίσης τον συμβολισμό του Αετού και του Ιαγουάρου, που αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα τις ουράνιες και τις γήινες δυνάμεις, στην περιγραφή του θρόνου, στον οποίο καθόταν ο Αζτέκος Αυτοκράτορας, όταν βρισκόταν σε πομπή: Είχε πάνω στο κάθισμα φτέρωμα αετού και στην πλάτη δέρμα ιαγουάρου. Και οι Ίνκας και οι Αζτέκοι κατορθώνουν την πιο μεγάλη ιεράρχηση και αντικαθιστούν την λατρεία του Πνεύματος της Νύχτας (τον ιαγουάρο), με την λατρεία της Ηλιακής ισχύος (τον Αετό και τον Κόνδορα). Στους Mochicas, την θέση του ιαγουάρου παίρνει η αλεπού και το κατεξοχήν πουλί τους είναι ο αετός της θάλασσας, ή το πουλί σύννεφο. Χύνει δάκρια και σημάδια νερού που σκεπάζουν το σώμα του. Τα όπλα του εμφανίζονται σε σκηνές βροχής και ίσως συμβολίζουν τον κεραυνό.

Συμβολισμός στην Αίγυπτο

Οι Αιγύπτιοι αφιέρωναν τον αετό κάτω από το όνομα Αχ, στον Ώρο, που ήταν Ηλιακός θεός ταυτιζόμενος με τον Απόλλωνα και εικονιζόμενος με γεράκι ή άνθρωπο με κεφάλι γερακιού.

Συμβολισμός στην Κίνα

Είναι το σύμβολο του Κινέζου θεού του Κεραυνού Ζίν-Σίν, ο οποίος εικονίζεται με φτερά, ράμφος και νύχια αετού, ιππεύοντας τα σύννεφα στον κύκλο των ουράνιων κεραυνοτυμπάνων του.Συμβολισμός στην Ινδία

Στην Ινδία είναι το ηλιακό πουλί ο θεϊκός γιγαντιαίος αετός Γκαρούντα, λαμπερό σαν την φωτιά, που στο Ραμαγιάνα το συναντάμε σαν το άτι του θεού Βισνού και ενσαρκώνει μία υπερβατική κατάσταση πνευματικότητας. Θεωρείται εχθρός των όφεων, των χθόνιων επιδράσεων. Είναι η ουράνια δύναμη που διαμελίζει την ισχύ των δαιμόνων. Εσωτερικά είναι κατά την Ε.Π.Μπ. το σύμβολο του μεγάλου κύκλου.

Συμβολισμός στους Πέρσες.


Ο αετός και το γεράκι είναι σύμβολα του ηλιακού Μίθρα. Είναι επίσης σύμβολα του θεού Ορμούζ που συμβολίζει το καλό στοιχείο. Είναι αρχηγός των άγρυπνων πνευμάτων, τα οποία αναπαριστάνονται με πουλιά και ο Ορμούζ παριστάνεται με μορφή αητού ή γερακιού. Για να πολεμήσει αυτό το ιερό πουλί ο Αριμάν, το κακό στοιχείο, έπαιρνε την μορφή ενός φτερωτού δράκοντα.

Στους Αχαιμενίδες βρίσκουμε τον αετό σαν έμβλημα της βασιλικής ισχύος, επειδή υπήρχε παράδοση ότι τον γενάρχη τους Αχαιμένη τον είχε θρέψει ένας αετός. στην εποχή των μεγάλων εκστρατειών του Κύρου του πρεσβύτερου (γύρω στα 550 π.Χ.), ο αετός υπήρχε σαν στρατιωτικό σύμβολο «αιετ6ς χρυσούς επί δόρατος μακρού ανατεταμένος» (Ξεν. Κύρου Παιδεία 7,1,4). Επίσης πάνω στο άρμα του Δαρείου του Κοδομανού καθόταν ένας χρυσός αετός. Στους περσικούς ηρωικούς μύθους του μεσαίωνα ο μυθικός αετός Simurg συσχετίζεται με την γέννηση του μεγαλύτερου από τους ήρωες, του Roustem. Ανατρέφει στην φωλιά του τον πατέρα του ήρωα ZaI, όπου εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του Sam για να χαθεί. οταν αργότερα η σύζυγος του Zal και μητέρα του Roustem δυσκολευόταν στην γέννα ο αετός της έδωσε το βοτάνι της καλής γέννας και την συμβούλευσε με ποιο τρόπο θα ‘πρεπε να γεννηθεί ο ήρωας.Βιβλιογραφία

1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή
2. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 3.
3. Εγκυκλοπαίδεια Εσωτερισμού . Π. Γράβιγγερ.. Τόμος 70ς ,και 10ς.
4. Εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος, τόμος 10ς.
5. Η οιωνοσκοπία στην Αρχαία Ελλάδα, r. Σιέττος, εκδ. AIdebaran.
6. Βίβλος του Αποκρυφισμού, Ε.Π.Μπ., εκδ.
7. Το δώρο του Αετού, CarIos Castaneda,εκδ. Τηλορήτης.
8. Λεξικό συμβόλων, Τζ. Κούπερ, εκδ. Πύρινος κόσμος.
9. Παγκόσμια Μυθολογία, Felix Guirand, εκδ. οίκος Βίβλος.
10. Ζωολογική Μυθολογία, Χάρης Σακελλαρίου, εκδ. Νικόδημος
11. Ινδιάνοι, φυλές, έθιμα και Ιστορία, Lewis Spence, εκδ. Ιαμβλιχος
12. Μύθοι και Παραδόσεις της Αρχαίας Αμερικής, F. Schwarz, εκδ. Νέα Ακρόπολη
13. Mircea Eliade, Πραγματεία πάνω στην Ιστορία των Θρησκειών, εκδ. Χατζηνικολή.
14. Μαγικές πόλεις, Jean MicheI Angebert, εκδ. Αστέρι.
15. Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη
16. Η γέννηση της αρχαιοελληνικής Θρησκείας, Jane Ellen Ηarrίsοn, εκδ. Ιάμβλιχος.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory