Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2010

SEXY AND HOT .... TUTI FRUTI


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Ο καφές σώζει την γήρανση του εγκεφάλου!


Η κατανάλωση καφέ μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στη νευρολογική εκφύλιση, η οποία προκαλεί γήρανση του εγκεφάλου και νόσους όπως η Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον.

Αυτό αποκαλύπτεται, σύμφωνα με περισσότερες από 20 διεθνείς μελέτες που δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού «Journal of Αlzheimer΄s Research».
Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια της Λισαβόνας και της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία σημειώνουν ότι η τακτική μακροπρόθεσμη κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, καθώς και με μειωμένα επίπεδα εκφύλισης του νευρικού συστήματος και προβλημάτων μνήμης στα ζώα.
Το όφελος για τον οργανισμό ήταν εμφανές όταν γινόταν μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα) για μακρό χρονικό διάστημα, σημειώνουν οι ερευνητές. Αλλη μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ντακότας που παρουσιάζεται στο περιοδικό επικεντρώνεται στη δράση της καφεΐνης ενάντια στη χοληστερόλη, η οποία προκαλεί σκλήρυνση των νευρώνων. Πειράματα σε κουνέλια έδειξαν ότι όσα εξ αυτών κατανάλωναν καφεΐνη ενώ παράλληλα είχαν υψηλή χοληστερόλη δεν εμφάνισαν προβλήματα στη βάδιση, αλλά και σε τεστ μνήμης. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στα πειραματόζωα που δεν κατανάλωναν καφεΐνη.
Σημαντικό ήταν επίσης το εύρημα ότι η καφεΐνη αναστέλλει την έκφραση κατεστραμμένων από τη νόσο Πάρκινσον εγκεφαλικών κυττάρων βελτιώνοντας την κίνηση των ασθενών, καθώς και ότι αναστρέφει στα ποντίκια συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης.
NewsIt
αναδημοσίευση από trelamenos

Μακαρόνια με λουκάνικα ή λουκάνικα με μακαρόνια;;;αναδημοσίευση από dialeimmataki

.... πρωταγωνιστές τα …post-it!

Ο χρήσιμος γραφειακός μας φίλος, το αυτοκολητάκι σημειωμάτων Post-It, χρησιμοποιείται για ακόμα μια φορά σαν ένα μέσο τέχνης. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μικρο βιντεοκλίπ stop-motion του Bang-Yao Liu, που είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας τέχνης.

Αρκετοί άλλοι καλλιτέχνες όπως τη Paola Antonelli, Rebecca Murtaugh, και Jésica López έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τη μικρή χάρτινη εφεύρεση για τη δημιουργία έργων τέχνης. Για κοιτάξτε…

www.anagnwsths.com

"Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Ο νέος μεγάλος ΚΙΝΔΥΝΟΣ.""Ακούσαμε απόψε στην εκπομπή του Γιώργου ΣΑΧΙΝΗ στο ΚΡΗΤΗ TV τον ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΑΡΟ Διευθυντή Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» να λέει κάτι το ανατριχιαστικό και δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας।Πως εάν σπάσουν πέντε από τις πολυδιαφημιζόμενες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί ο υδράργυρος που περιέχουν να μολύνει μια λίμνη ογδόντα τετραγωνικών χιλιομέτρων, και για αυτό το πρόβλημα δεν έχουν ενημερωθεί οι πολίτες. Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας περιέχουν φονικό ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ . Δυστυχώς, στην Ελλάδα καμία περιβαλλοντική οργάνωση, ή οι οικολογούντες υπερασπιστές των λαμπτήρων “οικονομίας” ενημέρωσαν τους έρμους καταναλωτές για το “πράσινο” προϊόν που είναι τοξικό για τους ανθρώπους και ρυπαρό για το περιβάλλον.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ. Στις 8 Οκτωβρίου τού 2008 η βρετανική υπηρεσία Προστασίας της Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για την επικινδυνότητα των λαμπτήρων “οικονομίας” (η οποία ουδέποτε είδε το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα). Με αυτήν διευκρινιζόταν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία των λαμπτήρων “οικονομίας”, όταν χρησιμοποιούνται από κοντινή απόσταση, είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία των καταναλωτών και ίσως καρκίνο. Οι λαμπτήρες περιέχουν επικίνδυνα ποσοστά Υδράργυρου και Μόλυβδου. Γι αυτόν το λόγο απαγορεύεται να πετιούνται αυτοί οι λαμπτήρες στα σκουπίδια αλλά επιβάλλεται να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες καθαρισμού του χώρου σε περίπτωση που ο Υδράργυρος απελευθερωθεί εάν μια λάμπα σπάσει. Πως λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκτεθούν σε τέτοιο κίνδυνο και πως θα μάθουν πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεσή τους σε περίπτωση απελευθέρωσης του Υδράργυρου;
Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημαντικά αν είστε από αυτούς που έχουν ήδη πειστεί και έχετε στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας τέτοιους λαμπτήρες:
- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο, Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.
- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.
- Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.
- Όλοι- συμπεριλαμβανομένων και των ζώων- πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.
- Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού!
Έχουν ήδη παρουσιαστεί οι παρενέργειες σε σχέση με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων. Πολλά άτομα υπέφεραν από ζαλάδες και πονοκεφάλους . Εμείς σας βάλαμε ένα βίντεο για αυτό το θέμα. .Παρατηρήστε τι μέτρα προστασίας παίρνουν σε περίπτωση ατυχήματος."

αναδημοσίευση από xenixtis.....

Ανάψτε κανα φως!Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε…
Δ.Ν.Τ. σπρεντ, λουκέτα, ακάλυπτες επιταγές, απολύσεις,
περικοπές μισθών, χρέη, φόροι….
Δεν βλέπω φως! Ανάψτε μου ένα φως….
Από τους πολιτικούς ποτέ μου δεν περίμενα τίποτα. Δεν μπορούν να με φωτίσουν αυτοί. Η εκκλησία ανάβει μεν κεριά, αλλά το φως τους δεν φωτίζει.Μαυρίζουν ακόμα περισσότερο με την κάπνα τους, το προσωπικό μου τούνελ…
Στον κουρνιαχτό ήρθε να προστεθεί η κάπνα του ηφαιστείου και η επιστολή της Ιουλίας στη Βουλή των Ανθελλήνων…
Φως! ανάψτε μου ένα φως….
Με άκουσε η ΔΕΗ και μου έστειλε το λογαριασμό…
όσο βλέπω αυτή την πληρωμή υπέρ της ΕΡΤ …όσο σκέφτομαι ότι πληρώνω την τηλεταβέρνα του Παπαδόπουλου, που πίνει στην υγειά μας, στην υγειά των κορόιδων, τόσο περισσότερο ξανθαίνω….
Μέσα στην αγωνία μου, μέσα στο ψυχολογικό μου αδιέξοδο άκουσα τη φωνή..
(Πολλές φωνές ακούω, λέτε να με κάψουν ως άλλη μάγισσα? Μακάρι…)
- Έχε πίστη Μαγδαληνή, ζουν ανάμεσα μας.
-Ποιοι καλέ? Αυτοί που σουφρώσανε τα λεφτά?
-Ρε ξανθιά, αυτοί που τσακώσαν τον παρά, δεν ζουν ανάμεσα μας. Από πάνω μας ζουν.
-Και τότε ποιοι ζουν ανάμεσα μας ? οι Γάβροι μήπως.
-Μπαααα, τους πέθανες αυτούς.
-Εγώ μωρέ τους πέθανα ;Γιατί επειδή πήρα το πρωτάθλημα ; Εγώ γιάντα δε πέθαινα τόσα χρόνια.
-Τους πέθανες! Άκου με που σου λέω…Τι σόι πρωταθλητής είσαι που δεν μπόρεσες να τους κερδίσεις; Ούτε μέσα στο σπίτι σου δεν τους κέρδισες. Για αυτό πέθανε ο γάβρος…Νοιώθει όπως εσύ όταν κοιτάς το λογαριασμό της ΔΕΗ….
Άλλοι ζουν ανάμεσά μας, και έχε πίστη σ αυτούς, στους Ελωχίμ!. Αναμένουμε τον πολέμαρχο τους να πολεμήσει τα Νεφελίμ και να μας απελευθερώσει.
Όλα όσα γίνονται, είναι το σχέδιο της νέας τάξης, της μαύρης αδελφότητας των Νεφελίμ που θέλουν να αφανίσουν τη ράτσα μας . Αλλά το σχέδιο τους δεν θα πετύχει. Στο λέω εγώ ο Λιακό…
……………………………………………………………………………………….
Ρε εσείς εκεί στο ΕΣΡ…
Εγώ είμαι ξανθιά, και μπορεί να μπερδευτώ και να νομίζω πως ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου είναι Νεφελίμ. Μπορεί να μπερδευτώ και να νομίσω ότι ο Καρατζαφέρης είναι Ελωχίμ…Μπορεί να μπερδευτώ και να ψηφίσω την Ιουλία.
Ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
Καλά , δεν βλέπετε ? δεν ακούτε? Η λέξη ΜΑΛΑΚΑΣ μόνο προσβάλει ?
Θέλω να κάνω μήνυση σε όλα τα ΜΜΕ που προβάλλουν τα τέρατα που προβάλλουν…

Αποβολή έδωσαν στον ανιψιό μου, γιατί έγραψε στην έκθεση πως όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει ΜΕΝΙΟΣ…
Ρε δεν πάτε στο γεροδιάολο? Φταίει το παιδί?
Αν ήμουν πιτσιρίκα και με ρωτούσαν… Τζούλια θα έγραφα ότι θα έπρεπε να γίνω!
Να με κυνηγούν τα γυναικόπαιδα να μου πάρουν αυτόγραφο, να πουλάω dvd και να μην κυνηγάω το κάθε λαμόγιο να μου πληρώσει επιταγή.

Με κρατάνε με λουριά να μην πάω στο σχολείο…
Θέλω να βρω αυτή τη δασκάλα που λέει ότι η λέξη ΓΑΛΑΤΑ είναι σωστή, που λέει ελάτε να με δείτε ΣΤΙΣ μία. Αυτή τη φιλόλογο που απέβαλε τον πιτσιρικά γιατί λέει προσέβαλε το μάθημά της…
Και να πλακώσω και την αδελφή μου θέλω, που θέλει να τον τιμωρήσει…
Μεγάλωσες sister και δε θυμάσαι, αλλά θα σου θυμίζω εγώ.
Κι εσένα και της δασκάλας…
Ζούμε σε ένα γαλαξιακό μπουρδέλο. Τα γεννήματά σας θα είναι ή σκλάβοι, ή μπράβοι…


Ε ναι ρε αναγνώστη! μύγα με τσίμπησε …
tis magdalinis

7 λόγοι που δεν μπορείτε να αδυνατίσετε


Σας έχει τύχει μετά από ένα απολαυστικό δείπνο σε κάποιο εστιατόριο και ενώ αισθάνεστε χορτάτοι να έρχεται η ώρα για το επιδόρπιο και χωρίς να το πολυσκεφτείτε να παραγγέλνετε το πιο παχυντικό γλυκό; Ή να τσιμπολογάτε τσιπς ενώ ελέγχετε τα emails σας, και ξαφνικά να διαπιστώνετε ότι φάγατε όλο το σακουλάκι;

Διάφοροι παράγοντες – όπως το μέγεθος του πακέτου, το μέγεθος της μερίδας, η ποικιλία των τροφίμων που διατίθενται στο μενού, ακόμη και το μέγεθος του πιάτου σας – μπορούν να σας οδηγήσουν να φάτε περισσότερο από ό, τι έχετε συνειδητοποιήσει, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η αλήθεια είναι ότι αν τρώγαμε μόνο όταν πραγματικά πεινούσαμε και σταματούσαμε να τρώμε όταν ήμασταν πλήρεις, δε θα υπήρχε η επιδημία της παχυσαρκίας.

Το κλειδί είναι να γνωρίζετε τις αιτίες της υπερφαγίας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αντιστέκεστε στον πειρασμό και να μην παίρνετε κιλά. Ας δούμε λοιπόν 7 παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική πρόσληψη τροφής και τελικά στην αύξηση του σωματικού βάρους:


1. Εικόνες, ήχοι και μυρωδιές

Η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να προκληθεί από τις έξυπνες διαφημίσεις τροφίμων, το ελκυστικό άρωμα του μπέικον και τον ήχο του ποπ κορν. “Επηρεάζεστε από το περιβάλλον σας, ειδικά τα διαφημιστικά συνθήματα από μελέτες που έχουμε κάνει διαπιστώσαμε ότι συχνά έχουν αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση φαγητού”, σημειώνει ο Brian Wansink από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Cornell, ειδικός σε θέματα διατροφικής συμπεριφοράς.

2. Ακατάστατο φαγητό

Το ασυνείδητο τσιμπολόγημα συνήθως από ένα μπολ ή ένα σακουλάκι, ενώ κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας ή διαβάζετε ένα βιβλίο μπορεί να σας οδηγήσει να φάτε πολύ περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιείτε.


Γενικά το να τρώτε την ώρα που είστε απασχολημένοι με διάφορα πράγματα μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση φαγητού, επειδή ουσιαστικά δεν προσέχετε τι τρώτε. Αντίθετα όταν είστε επικεντρωμένοι στο τι τρώτε, μπορείτε να νιώσετε καλύτερα τη γεύση των τροφίμων και τελικά να απολαύσετε το γεύμα σας.

3. Τρόφιμα παντού

Όπου κι αν στραφείτε υπάρχουν ευκαιρίες για φαγητό – στα fast foods, στις καφετέριες, στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Και όταν το φαγητό είναι μπροστά μας, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο από ό, τι χρειαζόμαστε.

Ο Brian Wansink και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όταν γλυκά και σοκολάτες ήταν προσβάσιμα στα γραφεία των εργαζομένων, έτρωγαν μεγάλες ποσότητες καθημερινά και – το κυριότερο- δεν συνειδητοποιούσαν πόσο έτρωγαν. Όταν όμως τα γλυκίσματα μπήκαν μέσα σε συρτάρια, κατανάλωναν πολύ μικρότερες ποσότητες. Μάλιστα όσο πιο μακριά από το γραφείο τους βρίσκονταν τα ντουλάπια, τόσο λιγότερο έτρωγαν.

Αντισταθείτε λοιπόν στον πειρασμό να φάτε περισσότερα γλυκά και σνακ τοποθετώντας τα όσο γίνεται πιο μακριά από το βλέμμα σας και βάλτε πιο κοντά στο οπτικό σας πεδίο τα πιο υγιεινά και χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.

4. Γρήγορο και φθηνό φαγητό

Τα fast foodς, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά, προσφέρουν φθηνό φαγητό, ενθαρρύνοντάς μας να τρώμε όλο και πιο συχνά τρόφιμα πλούσια σε λίπος, νάτριο, και θερμίδες.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να περιορίσετε την κατανάλωση γρήγορου φαγητού σε μία φορά την εβδομάδα και κυρίως να επιλέγετε τα πιο υγιεινά μενού – όπως σαλάτες και σάντουιτς κοτόπουλου – ακόμα κι αν κοστίζουν λίγο παραπάνω.

5. Υπερβολικές μερίδες


Το μέγεθος της κανονικής μερίδας είναι λίγο παρεξηγημένο, εν μέρει γιατί πολλά εστιατόρια σερβίρουν μερίδες μεγάλου μεγέθους. Αν δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το κανονικό μέγεθος μερίδας φροντίστε τουλάχιστον η μερίδα σας να περιλαμβάνει περισσότερα τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας. Τέτοια τρόφιμα είναι αυτά που περιέχουν πολύ νερό και φυτικές ίνες, αλλά λίγες θερμίδες – όπως φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και σούπες.

Η Barbara Rolls, διατροφολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία σε έρευνα που έκανε μαζί με τους συνεργάτες της διαπίστωσε ότι μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, χωρίς να νιώθετε μεγαλύτερη πείνα καταναλώνοντας περισσότερα από τα παραπάνω είδη τροφίμων.

6. Τεράστια πακέτα

Τα πακέτα φαγητού μεγάλου μεγέθους, λένε οι ειδικοί, μας επηρεάζουν ασυνείδητα και μας κάνουν να τρώμε περισσότερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αγοράζετε ένα τεράστιο πακέτο, είναι πιθανό να καταναλώσετε 25%- 50% περισσότερο φαγητό από ό, τι θα τρώγατε από ένα μικρότερο πακέτο – ειδικά όταν τρώτε πρόχειρο φαγητό ή γλυκά.

“Χρειάζεται καταρχήν να προσπαθήσετε να εγκαταλείψετε τη συνήθεια να μασάτε συνέχεια κάτι, ενώ κάθεστε χαλαροί ή βλέπετε τηλεόραση”, δηλώνει η Αμερικανίδα διαιτολόγος TaraGidus. “Δοκιμάστε ένα φλιτζάνι τσάι, ένα ποτήρι νερό, ή μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Αν θέλετε οπωσδήποτε ένα σνακ, αγοράστε μικρής συσκευασίας και χαμηλής θερμιδικής αξίας σνακ.”

7. Υπερβολική ποικιλία

Ένα τραπέζι με μπουφέ μπορεί να γίνει ο εφιάλτης σας αν κάνετε δίαιτα. Οι πολλές και διαφορετικές επιλογές σας ενθαρρύνουν να δοκιμάσετε έστω και λίγο από όλα και πριν το καταλάβετε, έχετε γεμίσει το πιάτο σας. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι σας μέχρι το σημείο που χρειάζεται για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά να επικεντρώνεστε στα απαραίτητα τρόφιμα. Η ποικιλία τροφίμων είναι καλή σύμφωνα με τους διαιτολόγους εφόσον τα τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά – τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, οι σούπες, τα δημητριακά και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η θεωρία της Γαίας

Εδώ και 3 δεκαετίες ο χημικός και μηχανικός Τζέιμς Λόβλοκ και η βιολόγος Λιν Μαργκούλις "έριξαν" στην εικόνα μας για τον κόσμο τη λεγόμενη ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ : Ο πλανήτης μας και τα πλάσματα του αποτελούν ένα ενιαίο αυτορρυθμιζόμενο σύστημα που στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο έμβιο όν ,ένας οργανισμός.

Ο ΚΟΣΜΟΣ

Σύντομα αυτή η θεώρηση ξεπέρασε τα όρια της μίας επιστημονικής θεωρίας φθάνοντας στα όρια της ποίησης και του μυστικισμού. Και καθώς τα οικολογικά και κοινωνικά αδιέξοδα πληθαίνουν αρκετοί τολμηροί ερευνητές στρέφονται στη θεωρία της Γαίας όπου η βιολογία, η φυσική, τα μαθηματικά, η υγεία και η πολιτική, η πρακτικότητα και η θρησκευτικότητα αρχίζουν να συνθέτονται σε μία νέα "φιλοσοφία" ζωής.

Η "φιλοσοφία" αυτή δεν είναι καθόλου νέα. Στην πραγματικότητα είναι η ίδια μ'αυτήν που οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι αποκάλυψαν με λογικό τρόπο. Μοιάζει πολύ με τις μυθολογίες όλων των λαών για τη θεά Γη που γέννησε όλα τα ορατά και αόρατα πλάσματα. Από την ελληνική θεά Γαία άντλησε σήμερα το όνομα της.

Η θεωρία της Γαίας άρχισε από την ερώτηση "τι είναι ζωή" και έφτασε ν' απαντάει για τη δημιουργία και το σκοπό του ανθρώπου, για την κοινωνικοπολιτική την ηθική και τον Θεό. Έκανε προσιτή στη σκέψη μας τη Συμπαντική ζωή, ότι το σύμπαν είναι ένα ζωντανό Ον. Μας διδάσκει με φυσικά, βιολογικά γεγονότα πως πρέπει να συμβιώνουν οι ανθρώπινες κοινωνίες. Προσπαθεί να συνθέσει μία νέα ηθική, μία πνευματική οικολογία και μία αισιόδοξη προοπτική για μία παρακμασμένη ανθρωπότητα.

Ψάχνοντας ζωή στον Άρη κατανοήσαμε τι είναι η ζωή στη Γη.

Στη δεκαετία του '60 μεγάλη ανθρώπινη ενέργεια ξοδεύτηκε για την έρευνα του διαστήματος. Η ΝΑΣΑ μίσθωσε τον βρετανό ερευνητή Τζέιμς Λάβλοκ επικεφαλή ομάδας ερευνητών για να μάθουν αν υπάρχει ζωή στον Άρη. Ο Λάβλοκ ήδη πετυχημένος ερευνητής και εφευρέτης προτιμούσε να' χει χρόνο για σκέψη πιότερο από τα υπερπολύπλοκα τεχνολογικά μέσα. Ψάχνοντας για ζωή στον Άρη σκέφτηκε "άν ήμουν Αρειανός και έψαχνα για ζωή στη Γη τι θα παρατηρούσα στον πλανήτη αυτόν;"

1. Μία εκπληκτική γαλάζια μπάλα .Τυλιγμένη από ένα μείγμα αερίων 21% οξυγόνο,78% περίπου άζωτο και ελάχιστα άλλα αέρια. Το μείγμα αυτό είναι εκρηκτικό αλλά δεν εκρήγνυται. Και επιπλέον παραμένει σταθερό εδώ και εκατομμύρια χρόνια, το οξυγόνο φτάσει το 25% όλα τα δάση θα καίγονταν αμέσως. Αν κατέβει στο 17% καμία φωτιά δεν ανάβει κανένα όν που αναπνέει δεν θα ζήσει.

2. Το θαλασσινό νερό έχει επίσης μία σταθερή περιεκτικότητα σε άλατα. Σταθερή μέση θερμοκρασία .Σταθερό κλίμα ( οι παγετώνιες εποχές, οι κατακλυσμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, συγκρούσεις μετεωριτών απλώς είναι οι μικρές ταλαντώσεις ενός εκκρεμούς με μικρό πλάτος, σταθερή περίοδο και όμορφη ακουστική).

3. Αν και η ηλιακή ακτινοβολία μέσα σε 4 δισεκατομμύρια χρόνια -τόσα χρόνια η Γη δημιουργεί ζωή- αυξήθηκε κατά 30%,η Γη από μόνη της διατήρησε σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος της και δεν "κάηκε" από τον Ήλιο.

4. Ούτε χάνει θερμοκρασία ούτε οδεύει προς τη αταξία και το χάος όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την αρχή της εντροπείας. Αντίθετα παράγει συνεχώς νέα τάξη, πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα ενοποιεί και συνθέτει πολυάριθμες χημικές και θερμοδυναμικές ισορροπίες

Οι παρατηρήσεις αυτές έκαναν τον Λάβλοκ να ασχοληθεί περισσότερο με το τι είναι γενικά η ζωή και λιγότερο με το να βρει βακτηρίδια στον πλανήτη Άρη. Αυτό όμως του κόστισε τη δουλειά του στη ΝΑΣΑ .Και σίγουρα η θεωρία που ζωντάνευε μέσα του δεν θα είχε καμία τύχη όπως έγινε με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Βερνάντσκι στις αρχές του αιώνα μας ή τον Τζέιμς Χάτον δύο αιώνες πρι ή τον Τζορντάνο Μπρούνο τέσσερις αιώνες πριν ή τον Πλάτωνα εικοσιπέντε αιώνες πριν !!!

Αλλά τα τρομερά οικολογικά και ανθρωπιστικά προβλήματα μας, ανάγκασαν κι άλλους λαμπρούς επιστήμονες και στοχαστές να ενωθούν σε μία "παρέα" για να προωθήσουν ερευνητικά .επιστημονικά ,ιστορικά, ποιητικά, διαισθητικά τη "νέα" αυτή θεώρηση για τη Γη, τη Ζωή, το Σύμπαν. Η ευφυία της κυβερνητικής Γκρέκορι Μπέητσον, οι βιολόγοι Χένρι Τάλαν, Ουμπέρτο Ματουράνα, Φρανσίσκο Βαρέλα, η Λίν Μάργκουλις και η Ελισάβετ Σαχτούρη, ο φυσικός και φιλόσοφος Φρίτζοφ Κάπρα και ο γηραιός πια Ντέιβιντ Μπόμ, ο νομπελίστας της Χημείας Ηλία Πριγκοζίν και πολλοί μαθηματικοί της θεωρίας του Χάους και των Φράκταλ, αστροφυσικοί και κοσμολόγοι ώθησαν μία νέα αντίληψη για τη ζωή: αισιόδοξη, αρμονική όμορφη γεμάτη δικαιοσύνη, έκπληξη και προπαντός ενότητα και Νόημα.

Ζωή είναι μία διαδικασία. Μία αυτο-ποίηση δηλ. Αυτο-παραγωγή ή αυτο-οργάνωση.Να τονίσουμε τη λέξη διαδικασία (όχι στατικό όχι τέλειο, όχι σταθερό αλλά σε δυναμική ροή).Μία μονάδα "αυτοποιητική", ένα "όλον", παράγει τα ίδια τα μέρη από τα οποία αποτελείται και τα διατηρεί σε λειτουργία, ανανεώνοντας τα διαρκώς.

Ο φιλόσοφος-επιστήμονας Άρθουρ Κέστλερ πρότεινε να ονομάζουμε κάθε συνολικό πράγμα μέσα στη φύση "όλον", ένα σύνολο φτιαγμένο από τα δικά του μέρη, που όμως και το ίδιο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Ένα Σύμπαν τέτοιων "όλων", που αποτελείται από "όλα", είναι μία "ολαρχία". Το σύμπαν έτσι είναι ένα αρχικό σύνολο που σχημάτισε όλο και πιο πολύπλοκα μικρότερα σύνολα μέσα στον εαυτό του, μερικά από τα οποία έγιναν και τα ίδια ολαρχίες

Το κεντρικό χημικό υλικό της γήινης ζωής δηλαδή των αυτοποιητικών "όλων" που σχηματίζονται μέσα στο γήινο "όλον" είναι ο άνθρακας περιβαλλόμενος από υδρογόνα και συνδυαζόμενος με τη βοήθεια του Ήλιου και των κεραυνών με οξυγόνο, άζωτο, θείο και φώσφορο σχηματίζοντας έτσι κάθε οργανική ένωση, μόρια, ουσίες. Ο άνθρακας, το άζωτο, το υδρογόνο και το οξυγόνο συνδυαζόμενα κατά ομάδες έως 12 ατόμων(=αμινοξέα) και οι ομάδες αυτές σε μακριά γιγάντια μόρια έφτιαξαν τις πρωτεΐνες .Άλλα γιγάντια μόρια που αποτελούνται και από οξέα και από σάκχαρα έφτιαξαν αυτά που ονομάζουμε RNA και DNA: σύστημα αντιγραφής και δημιουργίας της ζωής. Από εδώ ξεκίνησαν τα πρώτα μικρόβια και μέσα από μία συνεχή πορεία αυτο-ανανέωσης και αυτο-υπέρβασης κάνουν μία πορεία απ' το μικρό "όλον" ενός βακτηριδίου ώς τα πρώτα φυτά, ζώα και το γιγάντιο "όλον" που είναι ο ανθρώπινος οργανισμός ή ως την "ολαρχία" που είναι η ανθρωπότητα ή ως μία ακόμη μεγαλύτερη "ολαρχία" που είναι η Γη μας

Όμως η ζωή δεν είναι μόνο μία διαδικασία που συμβαίνει μόνο στον πλανήτη μας, ούτε ο πλανήτης αυτός είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο μέσα στο Σύμπαν. Απλώς έχει κάνει κάποια κατορθώματα που μπορούμε να τ' αναγνωρίσουμε και τα λέμε ορυκτά, φυτά, ζώα, ανθρώπους Μια ματιά στους υπόλοιπους πλανήτες, ήλιους, γαλαξίες και θα βρεθούμε στην "αρχή" των κόσμων (και των "καιρών", των "χρόνων").Και όπως διαβεβαιώνει ο Πριγκοζίν, ακόμη και η πρωταρχική ύλη είχε ακριβώς αυτές τις σταθερές -και τις μόνες που επιτρέπονται- για να γίνουν όλα τα ζωντανά όντα που αναγνωρίζουμε

Ας πούμε ένα παραμύθι με επιστημονικούς όρους και μετρήσεις. Κάποτε σε μία μεγάλη θάλασσα ενέργειας ένα εξαιρετικό κύμα ενέργειας υψώθηκε και έκανε μία "Μεγάλη Έκρηξη". Από την έκρηξη αυτή γεννήθηκε το Σύμπαν μας και ο Χώρο-Χρόνος όπου ζούμε.

Η χαοτική θερμή ενέργεια της έκρηξης ψύχονταν και επεκτεινόταν μετατρεπόμενη σε ένα μεγάλο χορό σπειροειδών συμπαντικών σχημάτων. Γεννήθηκαν οι λεγόμενοι Πρωτογαλαξίες: ενέργειες και υποατομικά σωματίδια χόρευαν και στροβιλίζονταν μεταξύ τους σ' ένα πρωταρχικό χορό σμιξίματος και απώθησης. Τη φυσική δύναμη που ενεργεί σε μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε κομμάτια ύλης θα την πούμε βαρύτητα, δύο άλλες που επενεργούν στο εσωτερικό των ατόμων την λέμε ασθενή και ισχυρή πυρηνική δύναμη και την τέταρτη που κάνει τα άτομα σε μόρια τη λέμε ηλεκτρική ανισορροπίες δυνάμεων και φως να οι πρωτο-γαλαξίες,να τα λεγόμενα άστρα πρώτης γενιάς: Τα άτομα υδρογόνου συσφίγγονται και μετασχηματίζονται σε άτομα ηλίου, σε θερμότητα και φως (πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης).

Κάποια άστρα πρώτης γενιάς ελκύουν ύλη από διπλανά άστρα ,βαραίνουν υπερβολικά συμπιέζονται τόσο πολύ που καταρρέουν. Τότε εκρήγνυνται και σκορπούν την αστερόσκονη γύρω τους σαν σπόρους. Τα παλιότερα αέρια που το περιτριγύριζαν γίνονται βαρύτερα, νέα κέντρα έλξης σχηματίζονται και από τις στάχτες κάθε παλιού άστρου γεννιέται ένα νέο αστέρι. Οι στάχτες-τα βαρύτερα δηλαδή στοιχεία από το υδρογόνο και ήλιο-σχηματίζουν μέσα στο γαλαξία ένα πολύπλοκο κεντρικό δακτύλιο, ένα είδος σκελετού που συγκρατεί τον γαλαξία ενώ γύρω από κάθε άστρο δεύτερης γενιάς έχουμε τα βαρύτερα στοιχεία της αστερόσκονης, αυτά σχηματίζουν τους πλανήτες του.

Έτσι έχουμε ένα δυναμικό δίκτυο γεγονότων, όπου κανένα τμήμα ή γεγονός δεν είναι θεμελιώδες για τα άλλα, καθώς το καθένα επακολουθείται από όλα τα άλλα και οι σχέσεις μεταξύ τους καθορίζουν ολόκληρο τον κοσμικό σχηματισμό ή το δίκτυο των γεγονότων. Διαμορφώνονται κάθε είδους σχηματισμοί της κοσμικής ύλης-ενέργειας ,αλλά διαρκούν μόνο εκείνοι που λειτουργούν σε αμοιβαία συνεκτικότητα με τους γύρω σχηματισμούς (αμοιβαίος = μοιραζόμενος /συνεκτικότητα = συμφωνία, αρμονία).

Πριν 4 ως 5 δισεκατομμύρια χρόνια, αέριο και αστερόσκονη συγκεντρώθηκε σε μία γήινη σφαίρα, αποτελούμενη από δώδεκα διαφορετικά είδη ατόμων (δώδεκα στοιχεία).Σιγά-σιγά ο φλοιός αυτής της σφαίρας κρύωνε και γινόταν σκληρότερος ενώ ο πυρήνας έβραζε.

Τότε βλέπουμε τη Γη μας να στροβιλίζεται και να πάλλεται, το λεπτό της φλοιό ν' ανασηκώνεται και να κατεβαίνει, να σχίζεται και να μετατοπίζεται να εκκρίνει λάβα εκεί που σχίζεται και ν'αποβάλλει ατμούς. Μετεωρίτες και πλανητοειδείς που εξακολουθούν ν'αποτελούν μέρη των συντριμμάτων της σουπερνόβα, χτυπούν και πληγώνουν τη Γη ,εκτοξεύοντας λιωμένους βράχους και αέρια. Η αραιή ατμόσφαιρα είναι συχνά κοκκινωπή από την ομίχλη που παράγεται από τις αντιδράσεις των ίδιων των αερίων. Σιγά-σιγά ο φλοιός παχαίνει και ραγίζει σε πλάκες ,που γλυστρούν αργά πάνω στην επιφάνεια και μεταφέρουν τις μάζες της στεριάς σε νέα σχήματα. Πολύχρωμα μικρόβια -βακτηρίδια εμφανίζονται και μεγαλώνουν εδώ και εκεί στις ακτές. Βαθμιαία αναπτύσσεται ένα ανθεκτικότερο αλλά διαυγέστερο ατμοσφαιρικό δέρμα που δίνει στις θάλασσες ένα αστραφτερό μπλε χρώμα.

Οι πτώσεις μετεωριτών είναι σπάνιες. Η αναταραχή ησυχάζει και μεγάλο μέρος της ξηράς πρασινίζει. Πότε -πότε ο πάγος σκεπάζει την πρασινάδα, ώσπου ν' αποσυρθεί και πάλι στους πόλους ,υψώνει και κατεβάζει το επίπεδο των θαλασσών ,καλύπτει και αποκαλύπτει την ξηρά, λες κι ολόκληρος ο πλανήτης αναπνέει μ' ένα γιγάντιο ρυθμό. Τα πάντα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση καθώς η γη λάμπει στον ήλιο, με φόντο το σκοτάδι του διαστήματος ενώ τα εναλλασσόμενα σχήματα των νερών στροβιλίζονται πάνω από γαλάζιες θάλασσες και πολύχρωμες στεριές.

Τα βακτηρίδια (ή μόνερα) αποτελούν αμέτρητα "όλα" μέσα στο ευρύτερο "όλον" που αποτελείται απ' όλα τα βακτηρίδια .Μέσα στις λάσπες της γης αποτελούν τα πρώτα της δημιουργήματα. Τα μόνερα-σαν πρώτα κύτταρα-πέρασαν πολλές ποικιλλίες: φυσσαλιδοποιοί (τρέφονταν με τη ζύμωση),φωτοσυνθέτες (τρέφονταν με τη φωτοσύνθεση),αναπνέοντας ( τρέφονταν με την αναπνοή).

Η γη ισορρόπησε με τα πρώτα της πλάσματα είχε χρειαστεί δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Και κατόπιν ήρθαν ο θάνατος και ο έρωτας. Η αναπαραγωγή μέσω του DNA και ο συνδυασμός των "μόνερων" σ' ένα μεγαλύτερο "όλον": Το κύτταρο με πυρήνα (ευκαρυώτες),χίλιες φορές μεγαλύτερο από το πρώτιστο κύτταρο (προκαρυώτες),Μέσα από μία νέα συνεργασία -αμοιβαία συνεκτικότητα -προχωράμε στην εξέλιξη:σκουλήκια, έντομα, ψάρια, αμφίβια, μύκητες λουλούδια, δέντρα, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά. Τα προηγούμενα "όλα" σχηματίζουν νέες ολαρχίες.

Το DNA αναδιοργανωνόταν με συγκεκριμένο Δρόμο: από το απλό στο περίπλοκο, στη μεγαλύτερη τάξη ,από την αστερόσκονη στα πετρώματα, στα βακτηρίδια στα φυτά, στα ζώα ,στον άνθρωπο. Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη και από μία συνεχή ώθηση προς τα πάνω και εμπρός.

Η ΠΟΛΗ

Περιγράψαμε, με τη βοήθεια της "Θεωρίας της Γαίας", την ιστορία του κόσμου μας. Τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια του Πλανήτη Γη, μέσα στα 15 περίπου δισεκατομμύρια του χωρόχρονου που ζούμε. Η συνέχεια, η ενότητα και η εξέλιξη ήταν συνεχώς παρούσες. " Υπάρχει μια σταθερή πρόοδος από την πληθώρα και το χάος προς την ενότητα και την τάξη." Αυτό το σύνθημα είναι το κλειδί για την κατανόηση κάθε ομαδικότητας, κάθε συμβίωσης, κάθε πόλης. Είτε είναι πόλη βακτηριδίων είτε ανθρώπων. Έχουν κοινούς νόμους και αρχές, έχουν τους νόμους της ζωής, όπως:

Την "αυτοποίηση" ή "αυτο-οργάνωση", αλλά και τη σχέση των "όλων" με τις "ολαρχίες". Θα δούμε πώς οργανώνεται κοινωνικοπολιτικά η ίδια η Φύση. Υπάρχει άραγε καλύτερος δάσκαλος απ' αυτήν;
Όπως ο Κέστλερ αποφαίνεται, ένα "όλον" έχει ταυτόχρονα την αυτονομία ενός συνόλου και την εξάρτηση ενός μέρους, καθώς είναι ενσωματωμένο μέσα σε ευρύτερα "όλα" από τα οποία εξαρτάται η ύπαρξή του. Κάτι σαν να λέμε "εξάρτηση με ανεξαρτησία".

Ο φυσικός Ντέιβιντ Μπομ προτείνει την "ολονομία" = η αυτονομία των υποατομικών σωματιδίων σταθεροποιείται με την επενέργεια όλων των άλλων σωματιδίων γύρω τους = ο νόμος του μεγαλύτερου συνόλου, που πρέπει να εξισορροπείται με την αυτονομία.

Και για να καταλάβουμε ακόμη καλύτερα τις έννοιες της "ολονομίας", "ολαρχίας", "όλου", ας δούμε έναν ανθρώπινο οργανισμό: αποτελείται από τη σύνθεση 7 κύριων οργανικών συστημάτων ("όλων"), που είναι: το νευρικό, αναπνευστικό, πεπτικό, κυκλοφορικό, αδενικό, ουροποιητικό, γεννητικό. Κάθε σύστημα είναι ένα "όλον" από διάφορα όργανα, π.χ. το πεπτικό έχει το στόμα, οισοφάγο, στομάχι, έντερα κ.ά. Κάθε όργανο είναι ένα ειδικό "όλον" κάποιων ιστών, οι ιστοί είναι "όλον" αμέτρητων ειδικευμένων κυττάρων, τα κύτταρα είναι "όλον" ειδικών βακτηριδίων, τα βακτηρίδια είναι "όλον" από πρωτεΐνες, DNA, RNA, οι πρωτεΐνες από αλυσίδες αμινοξέων και αυτά από συνδυασμούς C, H, N, O, S, P και αυτά τα τελευταία προέρχονται από την αστερόσκονη...!
Παντού η αυτονομία και η εξάρτηση πάνε μαζί... από πολλά "όλον" σε μία "ολαρχία", από πολλές αυτονομίες σε μία ολονομία: είναι τα σκαλοπάτια της εξέλιξης, της διαδικασίας της ζωής.

Το πολιτικό συμπέρασμα-δίδαγμα είναι ολοφάνερο. Μπορούμε να προτείνουμε πια μιά οργανική πολιτική, ένα κράτος- οργανισμό, ένα ζωντανό κράτος ή πόλη-κράτος ή αυτοκρατορία ή ανθρωπότητα ή Γαία...

Περιγράφουμε τώρα μερικές ιδιότητες των ζωντανών οργανισμών ή της ζωής ή των "όλων", η των οργανικών συστημάτων. Κάντε τις αναλογίες προς την πολιτική με την εμπιστοσύνη που αξίζει στη σοφία της ζωής και της εξέλιξης.

Τα δύο κυριαρχικά δυναμικά φαινόμενα της αυτο-οργάνωσης (αυτοποίησης) είναι η αυτο-ανανέωση, η ικανότητα δηλαδή των ζωντανών συστημάτων να ανανεώνουν και ν' ανακυκλώνουν διαρκώς τα συστατικά τους, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την ακεραιότητα του συνόλου της δομής τους- και η αυτο-υπέρβαση, που είναι με άλλα λόγια η δυνατότητα να ξεπερνούν κατά δημιουργικό τρόπο τα φυσικά, ψυχολογικά και διανοητικά τους όρια, χάρη στις διεργασίες της μάθησης, της ανάπτυξης και της εξέλιξης.

Η διατήρηση της αυτο-οργάνωσης επιβάλλει στους ζωντανούς οργανισμούς την παραμονή τους σε μία ιδιαίτερη κατάσταση, που δεν περιγράφεται εύκολα με συμβατικούς όρους. Το θεώρημα της εντροπίας δεν ισχύει γι' αυτούς. Αποτελούν ανοικτά συστήματα, και αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν μια συνεχή σχέση ανταλλαγής ενέργειας και ύλης με το περιβάλλον τους, προκειμένου να παραμείνουν στη ζωή. Η ανταλλαγή αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή τακτικών δομών, όπως τα τρόφιμα, τη διάσπασή τους, και τη χρησιμοποίηση μέρους των συστατικών τους για τη διατήρηση και την επαύξηση της τάξης του οργανισμού. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μεταβολισμός. Επιτρέπει σ' ένα σύστημα να παραμένει σε μία κατάσταση ανισορροπίας, όπου διαρκώς "εργάζεται. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι ανοικτά συστήματα, που λειτουργούν συνεχώς σε μεγάλη απόσταση από την ισορροπία.

Ταυτόχρονα διαθέτουν ένα υψηλό βαθμό σταθερότητας. Για παράδειγμα: ένα κύτταρο διατηρεί την ταυτότητα και την ομοιότητα με τον εαυτό του, τόσο από τη μία στιγμή στην άλλη, όσο και σε σύγκριση με τα άλλα, γειτονικά του κύτταρα, ενώ στο εσωτερικό του εναλλάσσονται διαρκώς μόρια, τα μακρομόρια, τα οργανίδια και όλα τα άλλα συστατικά του.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ανθρώπινους οργανισμούς: Μέσα σε μερικά χρόνια, αντικαθιστούμε όλα τα κύτταρα του σώματός μας, εκτός από εκείνα του εγκεφάλου, και όμως, δεν συναντάμε καμία δυσκολία να αναγνωρίσουμε τους φίλους που έχουμε να τους δούμε πάρα πολύ καιρό. (Το φαινόμενο της αυτο-οργάνωσης εμφανίζεται και σε αρκετά χημικά συστήματα σύμφωνα με το Νομπελίστα Ηλία Πριγκοζίν, ακόμη και στους πρωταρχικούς σχηματισμούς στην αρχή της δημιουργίας παρατηρούμε την αρχή αυτή. Η ύλη από την αρχή της τείνει στην ζωή...)

Κάθε οργανισμός αποβλέπει πρώτα απ' όλα στην ανανέωση του εαυτού του: Τα κύτταρα διασπώνται για να δημιουργήσουν νέες δομές, ενώ ιστοί και όργανα αντικαθιστούν τα κύτταρά τους σε συνεχείς ανακυκλώσεις. 'Έτσι το πάγκρεας αντικαθιστά το μεγαλύτερο μέρος από τα κύτταρά του κάθε 24 ώρες. Το στομάχι αλλάζει τα κύτταρα των γραμμικών μυώνων κάθε τρεις μέρες. Τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα μας εναλλάσσονται κάθε δέκα μέρες. Το 98% των πρωτεϊνών που περιέχονται στον εγκέφαλο ανακυκλώνονται σε διάστημα μικρότερο από ένα μήνα.

Η δύναμη της αυτο-ανανέωσης ενός οργανισμού του επιτρέπει και την αυτο-θεραπεία. Ωστόσο, οι περίπλοκοι οργανισμοί, παρά την ικανότητα της αυτοδιατήρησης και της αυτοανανέωσης, δεν μπορούν να λειτουργούν για πάντα. Κάποια στιγμή αποδυναμώνονται και γηράσκουν, με βλάβες ανεπανόρθωτες. 'Έτσι τα είδη αυτά ανέπτυξαν μια μορφή "υπερεπισκευής": αντί να αντικαθιστούν τα χαλασμένα τους τμήματα, αναπαράγουν έναν ολόκληρο οργανισμό. 'Έχουμε δηλαδή το φαινόμενο της αναπαραγωγής.

Επίσης η ικανότητα προσαρμογής και ανταπόκρισης στο περιβάλλον αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό των ζωντανών οργανισμών και των κοινωνικών συστημάτων. 'Όταν για παράδειγμα ανεβαίνουμε σε υψόμετρο η ανάσα μας επιταχύνεται και οι χτύποι της καρδιάς πολλαπλασιάζονται. Αν κατεβούμε, επιστρέφει ο οργανισμός στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά τότε αν συνεχίσουμε δημιουργούνται περίπλοκες μεταβολές σ' ολόκληρο τον οργανισμό, ώστε να μπορέσει να αναπνέει χωρίς λαχάνιασμα και με κανονικούς χτύπους καρδιάς. Κι αν ο οργανισμός συνεχίζει να ζει σε υψόμετρο, τότε οι αλλαγές του φθάνουν ως το DNA: το κεντρικό σύστημα αναπαραγωγής κάθε πληροφορίας και εμπειρίας του, ο πυρήνας των κυττάρων του αλλάζει, ώστε οι επόμενοι οργανισμοί ν' ανταποκρίνονται στις δυσκολίες του υψομέτρου με τον πιο οικονομικό τρόπο. Τα εξωτερικά μηνύματα έφθασαν στην κυβέρνηση του κυττάρου (DNA) και αυτή άλλαξε τον εαυτό της (γενοτυπική μεταβολή) και επομένως τους επόμενους οργανισμούς. Το DNA δεν αλλάζει στην τύχη (Δαρβινιστές) αλλά συνεξελλίσεται με το περιβάλλον του.

Αλλά το παραπάνω φαινόμενο της συνεξέλιξης, σαν ανταπόκριση προς το περιβάλλον, είναι η μία όψη της εξέλιξης. Η άλλη όψη της είναι αυτή της αυτο-υπέρβασης, που είναι έμφυτη σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς: η αυτο-υπέρβαση έχει σχέση με το ευρύτερο οικοσύστημα στο οποίο ανήκει ο οργανισμός ή με άλλα λόγια σχετίζεται με την "ολαρχία" στην οποία ανήκει το "όλον".

Οσο περισσότερο μελετά κανείς το ζωντανό κόσμο, τόσο καλύτερα αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα ουσιαστικότερα χαρακτηριστικά των οργανισμών είναι η τάση για συνεργασία και αποκατάσταση στενών σχέσεων. Δεν υπάρχουν μοναδικά όντα. Κάθε πλάσμα συνδέεται και εξαρτάται, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με όλα τα άλλα.

Οι σχέσεις αυτές εξασφαλίζουν μια ακατάπαυστη κυκλική ανταλλαγή ύλης και ενέργειας. Είναι σχέσεις συνεργασίας, συνύπαρξης, αλληλεξάρτησης και μιας πολυεπίπεδης συμβίωσης. Κάθε σύνολο αποτελείται από μικρότερα μέρη και ταυτόχρονα είναι μέρος του ευρύτερου συνόλου. Έχουμε μια στρωματική τάξη, ένα δέντρο, μια ιεραρχία. Με την αυτο-υπέρβαση έχουμε μια σταθερή πρόοδο από την πληθώρα και το χάος προς την ενότητα και την τάξη.

Γενικά, καμία οντότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν βασική μονάδα. Αυτό που επιβιώνει είναι ο οργανισμός-μέσα-στο-περιβάλλον-του. (Ενας οργανισμός που αποβλέπει μόνο στην δική του επιβίωση θα καταστρέψει αναπόφευκτα το περιβάλλον του, με αποτέλεσμα, όπως μας βεβαιώνει η πικρή πείρα, να καταστρέψει και τον εαυτό του.)

Μπορούμε να σημειώσουμε μια νέα οπτική στο φαινόμενο του θανάτου. Είδαμε ότι η αυτο-ανανέωση - η διάλυση και η ανασύνθεση δομών κατά συνεχόμενες ανακυκλώσεις - αποτελεί μια ουσιαστική όψη των ζωντανών συστημάτων. Αλλά και οι δομές που αυτοαντικαθιστώνται διαρκώς, αποτελούν από μόνες τους ζωντανούς οργανισμούς. Από την άποψη λοιπόν της αυτο-ανανεώσης ενός ευρύτερου συστήματος, η γέννηση και ο θάνατος αποτελούν ενσωματωμένες όψεις της ανακύκλωσης, της βασικής δηλαδή ιδιότητας που κάνει ένα σύστημα ζωντανό. Αρα, η γέννηση και ο θάνατος είναι καθοριστικά στοιχεία της αυτο-οργάνωσης και, μ' άλλα λόγια, η ουσία της ζωής. Ολα τα ζωντανά πράγματα γύρω μας ανανεώνουν τον εαυτό τους αδιάκοπα, και αυτό σημαίνει ότι διαρκώς πεθαίνουν. Εφόσον οι άνθρωποι γεννιούνται και πεθαίνουν, είναι φανερό ότι ανήκουν σε κάποιο μεγαλύτερο οργανισμό. Η ανθρωπότητα ανήκει κι αυτή στον πιο μεγάλο οργανισμό, στη Γη. Η δη, που δεν εξασφαλίζει μόνο την ύπαρξή της, αλλά που κι αυτή είναι ένα ζωντανό πλάσμα με το Ηλιακό Οικοσύστημα.

Βλέπουμε λοιπόν στη φύση την ανακύκλωση και αυτο- υπέρβαση, σαν δύο βασικές τάσεις, συμπληρωματικές: αυτοδιεκδίκηση και ενσωμάτωση. 'Η σαν "τάση αυτοσυντήρησης" που περιλαμβάνει την αυτοανανέωση, θεραπεία, ομοιόσταση, προσαρμογή και "τάση αυτο-μεταμόρφωσης και αυτο-υπέρβασης" που περιλαμβάνει τις διαδικασίες της μάθησης, ανάπτυξης, εξέλιξης, συνεργασίας, συμβίωσης. Οι ζωντανοί οργανισμοί διαθέτουν ένα έμφυτο δυναμικό, που τους οδηγεί στο ξεπέρασμα του εαυτού τους, στη δημιουργία νέων δομών και νέων προτύπων συμπεριφοράς. Το ίδιο κατ' επέκταση ισχύει για κάθε άτομο, είδος, οικοσύστημα, κοινωνία, πολιτισμό.

Ολα τα παραπάνω μας δείχνουν πως με βάση τη θεωρία της Γαίας, ολόκληρα συστήματα ανθρώπινης σκέψης, όπως της καρτεσιανής αντίληψης, της μηχανιστικής άποψης για τη ζωή και τη δαρβινικής θεωρίας για ανταγωνισμό και επιβίωση του ισχυρότερου, καταρρίπτονται.

Αντίθετα, ανοίγεται δρόμος προς την κατανόηση ότι το περιβάλλον μας από την απλούστερη εκδήλωσή του ως το Σύμπαν ολόκληρο, παρουσιάζει "όρεξη για ζωή" και "νόηση"... Σιγά- σιγά συνειδητοποιούμε το δρόμο της Ζωής, του Νου του Σύμπαντος, την Ένωση, το Νόημα, το Θεό... Αλλά ταυτόχρονα, έχουμε μεγάλη σιγουριά και βιασύνη για μια κοινωνία ανθρώπων, ικανή να λέγεται ζωντανή, δυνατή, φυσική. Ο καλύτερος δάσκαλος - και στην πολιτική - είναι η φύση. Το καλύτερο κοινωνικό-πολιτικό σύστημα είναι εκείνο που αντιγράφει την φύση. Αρκεί να κατανοήσουμε την φύση..

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο Εγκέφαλός μας:

Έχουμε αναφέρει στην Θεωρία της Γαίας πως ο άνθρωπος είναι ένα "όλον". Ένα οικοσύστημα, ένας οργανισμός που εμπεριέχει μέσα του όλα τα εξελικτικά στάδια του σύμπαντος: από την Μεγάλη Έκρηξη, την Αστερόσκονη, τα πρώτα βακτηρίδια, τα φυτά, τα ζώα. Και επίσης είναι ένα μέρος ενός ευρύτερου συνόλου, είναι ένα "όλον" μιάς "ολαρχίας", που τη λέμε ΓΗ ή Ηλιακό Σύστημα. Και η "ολαρχία" αυτή κατά κάποιο τρόπο προδιαγράφει τα επόμενα εξελικτικά του στάδια.

Αλλά επίσης αναφέραμε πως κάθε οργανικό μέρος του περικλείει τους νόμους του συνόλου. Από την άποψη αυτή είναι πολύ παιδαγωγικό να ερευνήσουμε την ιδιαίτερη θέση μας και τον σκοπό μας στο σύμπαν μέσα από ένα υποσύνολο του οργανισμού μας που είναι όμως ένα πολύ σημαντικό "όλον": Τον ανθρώπινο εγκέφαλο και γενικότερα το νευρικό μας σύστημα.

Το εσωτερικό μέρος ενός ανθρώπινου εγκεφάλου μοιάζει πολύ με έναν εγκέφαλο ερπετού και φαίνεται πως ο βαθύς πυρήνας του εγκεφάλου είναι που μας κάνει μερικές φορές να φουσκώνουμε και να δείχνουμε μια αυτόματη επιθετικότητα. Τυλιγμένο γύρω από τον πυρήνα θα λέγαμε, υπάρχει ένα πιο πρόσφατα ανεπτυγμένο μέρος του εγκεφάλου που, μαζί με τον πυρήνα, μοιάζει με τον εγκέφαλο ενός πιο σύγχρονου θηλαστικού, πχ του αλόγου. Αυτή η χαρακτηριστική για τα θηλαστικά περιπλοκή του εγκεφάλου επιτρέπει να εκφραστούν εκείνα τα -χαρακτηριστικά για τα θηλαστικά και τα ζώα γενικότερα- συναισθήματα που τα ονομάζουμε οργή και αγάπη, θλίψη και χαρά. Επίσης φαίνετα πως μας κάνει παιχνιδιάρηδες, περίεργους και πρόθυμους να μαθαίνουμε.

Στην επιφάνεια του ανθρώπινου εγκεφάλου βρίσκουμε την νεότερη περιπλοκή, τον νεοφλοιό, που έχει ζάρες και δίπλες και μοιάζει μ' ένα μεγάλο περίπλοκο καρύδι μέσα στο κέλυφος του κρανίου.(Για να καταλάβουμε καλύτερα την διαφοροποίηση αυτών των τριών εγκεφάλων μέσα στο ίδιο μυαλό, πρέπει να φανταστούμε ότι όταν ο ψυχίατρος ζητάει από τον ασθενή του να ξαπλώσει αναπαυτικά στο κρεβάτι των εξετάσεων, είναι σαν να του ζητάει να πλαγιάσει μαζί μ' ένα άλογο ή ένα κροκόδειλο)

Στην πραγματικότητα ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι χωρισμένος σε τμήματα που το κάθε ένα εκτελεί αυτό το συναίσθημα ή εκείνη τη συμπεριφορά. Όμως ο νεοφλοιός και (κυρίως) η σχέση του με τον εσωτερικό εγκέφαλο μας επιτρέπει να θυμόμαστε λεπτομερειακά το παρελθόν μας, να σχεδιάζουμε το μέλλον, να φτιάχνουμε τις ιδέες μας για τον κόσμο, να επικοινωνούμε επίσης με τη γλώσσα, να κάνουμε εφευρέσεις, τέχνη, τεχνολογία, κουλτούρα, αποφασίζουμε τι είναι καλό και τι κακό, στοχαζόμαστε για τη θέση μας στον κόσμο και τη σχέση μας με τα' άλλα πλάσματα. Γενικά η επικοινωνία, η ελευθερία επιλογής στη συμπεριφορά, η συνείδηση, εκδηλώθηκαν στον άνθρωπο μέσα από την εξέλιξη του εγκεφάλου .Επίσης και τα κήτη έχουν εγκεφάλους που είναι μεγαλύτεροι και πολύπλοκοι όπως οι δικοί μας και πιθανότατα έχουν ιδέες , ηθική, πολύπλοκες γλώσσες, προσωπικά ονόματα. Όμως απ' όλα τα όντα της Γαίας κανένα Δε γνωρίζουμε τόσο έξυπνο στο να επινοεί και να παράγει τεχνολογία, τόσο ισχυρό στην ικανότητά του να εξοντώνει ή να προστατεύει, να καταστρέφει ή να συντηρεί. Είμαστε μάλλον ένα πείραμα ελευθερίας, ένα επικίνδυνο πείραμα.

Επι πλέον η δομή του ανθρωπίνου εγκεφάλου φανερώνει πως κι αυτός εξελίσσεται. Το μεσολόβιο, το εμπρός και επάνω μέρος του, οι διασυνδέσεις των νευρικών κύτταρων του, συνεχώς μεταβάλλονται. Αυτό σημαίνει πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από πολιτισμό σε πολιτισμό. Καθένας μας έχει τη δική του εικόνα για τον κόσμο, την δική του κοσμοθεωρία. Και κάθε κοσμοθεωρία είναι σωστή -αληθινή ή μάλλον μια όψη της αλήθειας. Όπως η μέλισσα βλέπει έναν κόσμο με ενεργειακές ίνες και πολλά χρώματα, η γάτα βλέπει έναν κόσμο σε αποχρώσεις του γκρίζου, ο σκύλος έναν κόσμο γεμάτο οσμές -γιατί κάθε ζώο έχει διαφορετικό νευρικό σύστημα - έτσι και κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται έναν διαφορετικό κόσμο.

Συγκρινόμενοι λοιπόν με τα άλλα όντα του πλανήτη μας αλλά και με τον ίδιο τον πλανήτη του οποίου αποτελούμε μέρος, ανακαλύπτουμε κανόνες μιας πιο φυσικής ηθικής. Μιας ηθικής για την ανθρώπινη φύση και ταυτόχρονα μιας ηθικής για το σύνολο των όντων της γήινης ζωής:

Α) Κάθε μορφή ζωής -κάθε όλον- πρέπει να φροντίζει το ιδιωτικό του "συμφέρον" ταυτόχρονα με το "συμφέρον" του οργανισμού -ολαρχία- στο οποίο ανήκει.

Β) Κάθε ον του πλανήτη μας λέει την αλήθεια για τον κόσμο που βλέπει και έχει δίκιο όταν αντιλαμβάνεται τον εαυτό του σαν κέντρο του κόσμου, σαν πρωταγωνιστή της ζωής.

Γ) Κάθε ον έχει τη δική του "θέση" και το δικό του "δρόμο" μέσα στη ζωή της γης, για την ακρίβεια η θέση του κι ο δρόμος του αναδεικνύουν το όνομά του.

Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε ότι:

Το ον που λέγεται "άνθρωπος" είναι το κύτταρο ενός οργανισμού που λέγεται ανθρωπότητα. Και η ανθρωπότητα είναι ένα νεαρό είδος πάνω στη γη. Αποτελώντας ένα "όλο" μέσα στον οργανισμό που φαίνεται σαν μια γαλάζια όμορφη περιστρεφόμενη σφαίρα μέσα στο ηλιακό σύστημα.

"Άνθρωπος σημαίνει μια ολαρχία από ορυκτά, φυτά και ζώα που οργανώνονται και διοικούνται από μια συνείδηση με προορισμό: 1, Να αναρωτιέται για το ρόλο που παίζει αυτή μέσα στο κοσμικό θέατρο αλλά για όλο το σενάριο και τους ρόλους του έργου. 2, να δρα ελεύθερα - υπεύθυνα, ομαδικά και ατομικά, στο ρόλο που ανακαλύπτει ότι του αρμόζει.

Μέσα από αυτήν την προοπτική είναι "φυσικό του" να έχει κάνει ο άνθρωπος τόσα προβλήματα στον εαυτό του, στους συνανθρώπους του και στο περιβάλλον .Είναι επίσης "φυσικό του" να αναλάβει την ευθύνη του για κάθε πρόβλημα, είναι φυσικό να αναρωτιέται ποιος είμαι, τι είναι ο κόσμος, τι είναι οι ιδέες, ο Θεός.. Είναι φυσικό να εκφράζεται να σύμβολα φωνητικά (γλώσσα) , γραπτά, ομαδικές συμπεριφορές, δράσεις και εξελισσόμενες θεωρίες, είναι φυσικό να παραδειγματίζεται από τα ζώα, τα φυτά, τα βακτηρίδια, τα άστρα, την ενέργεια, το φως. Είναι φυσικό να ακολουθούμε τη δική μας φύση.

Δεν είναι "φυσικό του" στον άνθρωπο η απαγόρευση της ελευθερίας του. Δεν είναι φυσικό η άρνηση των ευθυνών του. Είναι αφύσικο για τους ανθρώπους να θέλουμε άλλοι να είναι υπεύθυνοι γι μας.. Είναι αντιοικολογικό να ελέγχουμε την ελευθερία των συνανθρώπων μας. Είναι ακόμη αντιφυσικό να ζητάμε τη "σωτηρία" μας από άλλους, να θέλουμε άλλοι να σηκώσουν το "βάρος των αμαρτιών" μας, να φροντίζουν για την ζωή μας, να διαλέξουν πριν από μας για μας. Είναι αφύσικο να παραμελούμε τις τέχνες, επιστήμες, θρησκείες και πολιτικές, είναι αφύσικο να μην βάζουμε σαν βασική προτεραιότητα τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Είναι ενάντιο στη φύση μας όταν δεν φιλοσοφούμε, δεν αναρωτιόμαστε για τον εαυτό μας, δεν κατανοούμε τη φύση και τους άλλους.

Όταν ο άνθρωπος δρα με τον φυσικό του τρόπο, όλη η φύση τον στηρίζει, τον βοηθά, τον εμπνέει και τον ζωογονεί. Όταν ο άνθρωπος είναι φυσικός έχει τη δύναμη του βράχου και του νερού, του αέρα και της φωτιάς, του δέντρου και του ζώου, της γης και του ήλιου. Όταν ο άνθρωπος ακολουθεί τον δρόμο του θα βρει την ευτυχία που δικαιούται, θα ξεπεράσει τα προβλήματά του - οικολογικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά - θα ενωθεί με τον συνάνθρωπό του και με όλα τα όντα της γης και του κόσμου. Το μόνο από το οποίο κινδυνεύει ο άνθρωπος είναι να πάψει να είναι σύμφωνος με τη φύση του, να πάψει δηλαδή να είναι άνθρωπος.

Ας ζήσουμε σαν άνθρωποι, ας γίνουμε ο εαυτός μας

Βουλγαρία: Η κρίση ʽχτύπησεʼ και τις πόρνες‏Κατά είκοσι λέβα μειώθηκε η παροχή σεξ, στις πόρνες της γειτονικής Βουλγαρίας.

Όπως δημοσιεύει σήμερα η βουλγαρική εφημερίδα 24 Часа, η μέση τιμή μιας πόρνης που ήταν περί τα 60 λέβα, τώρα έπεσε στα 40 λέβα.

Τα στοιχεία προέρχονται από το βουλγαρικό υπουργείο εσωτερικών και ειδικότερα από το Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας.

« Η αγορά του σεξ έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις στη Βουλγαρία. Το 2009, σχεδόν το 6% των ανδρών παραδέχθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες παροχής σεξ (πόρνες)» δήλωσε στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας του προαναφερόμενου Κέντρου ,Τιχομίρ Μπεζλόφ, ενώ η αίθουσα του Κοινοβουλίου, γέμισε με χαμόγελα και ενθουσιασμό…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ο πρωτογενής τρόπος εξεύρεσης πορνών είναι από κυκλώματα ή από γνωστούς και φίλους.

Το ποσοστό αυτό καταλαμβάνει το 25% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι αναζητά ερωτική σχέση σε ξενοδοχεία της χώρας. Ένα άλλο ποσοστό 13% ‘ψωνίζει’ από τις διαφημίσεις των εφημερίδων ή το διαδίκτυο.

Το ποσοστό που εξυπηρετείται από τους ‘οίκους ανοχής’ είναι μικρό, φθάνει το 5%, ενώ ένα άλλο ποσοστό ανδρών αλιεύει από το δρόμο (11%).

Η μελέτη του βουλγαρικού υπουργείου έδειξε ότι υπάρχει μια μικρή μείωση της αναζήτησης ερωτικού συντρόφου, ωστόσο οι ερευνητές παραδέχονται ότι το ποσοστό των ανδρών που προτιμούν ιέρειες του δρόμου έχουν αυξηθεί κατά 5,9% το τελευταίο έτος
karfi news

Νέα μαϊμού e-mail με αποστολέα την Εθνική Τράπεζα. Σας συνιστούμε να μην κλικάρετε τον ¨σύνδεσμο¨ πουυ αναγράφει!


Άντε πάλι με αυτά τα mail από διάφορους αποστολείς και στο συγκεκριμένο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι "μυαλό κουβαλάνε" αυτοί που τα στέλνουν για να "ρίξουν" υιούς. Αφού δεν μπορούν να γράψουν ούτε Ελληνικά...και μπερδεύουν τους χρόνους, περιμένουν να κλικάρει ο άλλος. Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει και γιαυτούς να παρέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;
Και από περιέργεια... πως είναι δυνατόν να στέλνουν αυτά τα mail μόνο σε αυτούς που έχουν "πάρε-δώσε" με την συγκεκριμένη Τράπεζα; Πού βρίσκουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των πελατών;

Σας παραθέτουμε αυτούσιο το mail και το προωθούμε και "εκεί που πρέπει"!

Αγαπητοί πελάτες,
Τα αρχεία μας δείχνουν ότι η σύνδεση του λογαριασμού σας έχει...

παγώσει λόγω της
ακόλουθους λόγους.
Είσοδος σε δίκη με ανακριβείς πληροφορίες.

Ελλιπής ή ελλείποντα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό. Σας προτρέπουμε να αποκαταστήσει την Εθνική Τράπεζα σε απευθείας σύνδεση λογαριασμού αμέσως να αποτρέψει το κλείσιμο του λογαριασμού σας.
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να αποκατασταθεί η Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό:
Εθνική Τράπεζα ηλεκτρονικό λογαριασμό

Ορισμένοι χρήστες του Διαδικτύου τραπεζικές θα λάβει αυτό το μήνυμα αρκετές φορές οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα, ωστόσο, ακολουθώντας τις οδηγίες τουλάχιστον μία φορά είναι υποχρεωτική
© 2010 Εθνική Τράπεζα.

epirus-ellas.blogspot....

Πετρούλα: "Θα γυρίσω κι εγώ DVD"

Διώξε το στρες με φακές

Διώξε το στρες με φακές
Σε πνίγουν οι προθεσμίες στη δουλειά και οι οικογενειακές υποχρεώσεις; Μην το ρίξεις γενικά στο φαγητό για να ηρεμήσεις!

Προτίμησε ένα ζεστό πιάτο φακές, που είναι πλούσιες σε χολίνη. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που σημείωναν τα υψηλότερα επίπεδα του παράγοντα βιταμίνης του συμπλέγματος Β είχαν κατά 33% μικρότερη πιθανότητα να αισθανθούν αγχωμένοι και στρεσαρισμένοι. Σε διαφορετική έρευνα συμπληρώνεται ότι η χολίνη αυξάνει την παραγωγή των χημικών του εγκεφάλου που ελέγχουν τη διάθεση. Με 425 mg του θρεπτικού αυτού συστατικού την ημέρα, τα οποία μπορείς να λάβεις επίσης από φασόλια, αβγό, κουνουπίδι και καρύδια, θα γίνεις η πιο ψύχραιμη της παρέας.
shape

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΣ !!!> ΝΕΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ! * > Απογευματινά μαθήματα. Έναρξη αυτόν τον μήνα!

> Σημείωση: λόγω της πολυπλοκότητας και του επιπέδου δυσκολίας μαθημάτων, κάθε
>
> μάθημα θα δέχεται το πολύ οκτώ συμμετέχοντες.
>
> Θέμα 1: Πώς να γεμίζετε παγοθήκες. Βήμα - βήμα με παρουσίαση slides.
> Θέμα 2: Χαρτιά τουαλέτας: φυτρώνουν μόνα τους ή χρειάζονται αλλαγή; Συζήτηση
>
> στρογγυλής τραπέζης.
> Θέμα 3: Διαφορές μεταξύ του καλαθιού για τα άπλυτα και του πατώματος.
> Φωτογραφίες και επεξηγηματικά γραφήματα.
> Θέμα 4: Πιάτα και μαχαιροπήρουνα: μπορούν να σηκωθούν και να πετάξουν μόνα
> τους στον νεροχύτη; Παραδείγματα σε βίντεο.
> Θέμα 5: Απώλεια ταυτότητας: όταν χάνεις το TV control από το έτερό σου
> ήμισυ. Υποστηρικτική τηλεφωνική γραμμή και ψυχανάλυση.
> Θέμα 6:Μαθαίνοντας πώς να βρίσκεις πράγματα, αρχίζοντας με το να ψάχνεις στο
>
> σωστό μέρος αντί να κάνεις το σπίτι άνω κάτω ενώ ουρλιάζεις. Ανοιχτή
> συζήτηση.
> Θέμα 7: Υγεία: η αγορά λουλουδιών δεν είναι επώδυνη για την υγεία σας.
> Γραφικά και ηχητικά παραδείγματα.
> Θέμα 8: Οι αληθινοί άντρες ζητάνε οδηγίες όταν χάνονται. Αληθινές μαρτυρίες.
> Θέμα 9: Είναι γενετικά δυνατόν να κάτσεις αμίλητος ενώ αυτή παρκάρει;
> Προσομοίωση οδήγησης.
> Θέμα 10: Μάθημα ζωής: οι βασικές διαφορές ανάμεσα στη μητέρα και τη σύζυγο.
> Συζήτηση μέσω διαδικτύου και αυτοσχεδιασμοί.
> Θέμα 11: Πώς να γίνεις η ιδανική παρέα για τα ψώνια. :( Ασκήσεις χαλάρωσης,
> διαλογισμού και τεχνικές αναπνοής.
> Θέμα 12:Πώς να πολεμήσεις την εγκεφαλική ατροφία: να θυμάσαι γενέθλια,
> επετείους, άλλες σημαντικές ημερομηνίες και να τηλεφωνείς όταν πρόκειται να
> αργήσεις.
>
>
>
> *ΝΕΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ! * > Οι γυναίκες νομίζουν ότι ήδη τα ξέρουν όλα, αλλά ένα λεπτό... Μαθήματα είναι
>
> τώρα διαθέσιμα και για τις γυναίκες στα ακόλουθα θέματα:
> 1. Σιωπή, Το Τελικό Σύνορο: Εκεί που Καμία Γυναίκα Δεν Έχει Ξαναπάει
> 2. Η ανεξερεύνητη Πλευρά των Τραπεζικών Συναλλαγών: Καταθέσεις
> 3. Πάρτυ: Χωρίς Καινούρια Ρούχα
> 4. Διαχείριση Ανδρών: Οι μικροκαυγάδες μπορούν να περιμένουν για μετά το
> τέλος του αγώνα.
> 5. Τουαλέτα Ι: Και οι άνδρες χρειάζονται χώρο στην τουαλέτα
> 6. Τουαλέτα ΙΙ: Το ξυραφάκι του είναι δικό του
> 7. Επικοινωνία Ι: Δάκρυα - Το τελευταίο καταφύγιο, όχι το πρώτο
> 8. Επικοινωνία ΙΙ: Σκέψη πριν την ομιλία
> 9. Επικοινωνία ΙΙΙ: Πώς να παίρνεις αυτό που θέλεις χωρίς γκρίνια
> 10. Ασφαλής οδήγηση: Ένα προσόν που ΜΠΟΡΕΙΣ να αποκτήσεις
> 11. Τηλέφωνο: Πώς να το κλείσεις
> 12. Εισαγωγή στο παρκάρισμα
> 13. Παρκάρισμα για προχωρημένες: Με την όπισθεν
> 14. Μαγειρική Ι: Αγοράζω πατάτες, αυγά και λάδι
> 15. Μαγειρική ΙΙ: Πώς να μην επιβάλλεις τη δίαιτά σου στους άλλους ανθρώπους
> 16. Κοπλιμέντα: Να τα δέχεσαι με ευγένεια
> 17. Χορός: Γιατί στους άντρες δεν αρέσει
> 18. Κλασική Υπόδυση: Να φοράς παπούτσια που ήδη έχεις
> 19. Σκόνη στο σπίτι: Μια άκακη φυσική ουσία που μόνο οι γυναίκες προσέχουν
> 20. Ενοποίηση της μπουγάδας: Πώς να τα πλένεις όλα μαζί
> 21. Λάδι και Βενζίνη: Το αυτοκίνητό σου χρειάζεται και τα δύο

Το Κολοσσαίο καταρρέει, προειδοποιούν Ιταλοί επιστήμονες

Τον κίνδυνο κατάρρευσης του Κολοσσαίου επισημαίνουν Ιταλοί επιστήμονες, με αφορμή πρόσφατη αποκόλληση τμήματος από το αρχικό ασβεστοκονίαμα σε έναν από τους εσωτερικούς διαδρόμους της αρένας.


«Το Κολοσσαίο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Πολλές φορές έχουν συμβεί σοβαρά επεισόδια που μας έχουν αναγκάσει να απαγορεύσουμε την είσοδο του κοινού και μας κάνουν να φοβόμαστε για τα χειρότερα. Μια από τις πλέον επείγουσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνει αφορά τον καθαρισμό του, έργο που άρχισε τη δεκαετία του 1990 αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Τα υποστυλώματα πρέπει να αντικατασταθούν, αυτό όμως που θα συνέβαλλε περισσότερο από όλα στην προστασία του μνημείου θα ήταν να περιβληθεί από πεζόδρομο» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της αρχαιολογικής υπηρεσίας Αντριάνο Λαρετζίνα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φθορά που έχει υποστεί το διάσημο μνημείο οφείλεται τόσο στα 1.930 χρόνια ζωής του, όσο και στη μόλυνση του περιβάλλοντος, την ελλιπή συντήρηση και τις επισκέψεις 3,2 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Βήμα, υφίσταται τη φθορά από την κυκλοφορία των χιλιάδων αυτοκινήτων που κινούνται γύρω του σαν σε γιγάντια στρογγυλή νησίδα. Οι κραδασμοί τους λειτουργούν σαν μικροσεισμοί που «καταπονούν» τα θεμέλια και τους αρμούς του, ενώ οι εκπομπές καυσαερίων και η αιθαλομίχλη που υπάρχει στον αέρα προκαλούν «μετάλλαξη» στα υλικά του, κατά την οποία το ανθρακικό ασβέστιο μετατρέπεται σε θειικό ασβέστιο και διαβρώνει μάρμαρα, ασβεστοκονιάματα και το ορυκτό τραβερτίνη από το οποίο έχει κατασκευαστεί μέρος της αρένας.
Το κόστος μιας ολοκληρωμένης επιχείρησης «διάσωσης» του Κολοσσαίου εκτιμάται στα 23 εκατ. ευρώ, αν και μόνο από τα εισιτήρια των τουριστών τα έσοδα του αμφιθεάτρου ανέρχονται σε 32 εκατ. ευρώ ετησίως.
.Αναδημοσίευση από e-freddo..

Η Miss Argentina δίνει κουράγιο στους Έλληνες για την κρίση!

Στη Μύκονο βρέθηκε η Μις Αργεντινή Johanna Mariel Lasic και φυσικά έκανε πολλά ζευγάρια μάτια να στραφούν κατά πάνω της. Ως πολίτης μιας χώρας που πέρασε πριν από λίγο καιρό την ίδια οικονομική κρίση και γνωρίζει από τέτοιου είδους περιπέτεια, απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό, λέει: «Φυσικά και ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα! Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην Αργεντινή όταν πήγαινα δημοτικό πριν καμιά δεκαριά χρόνια. Δεν χρειάστηκε να διαβάσω και πολλά για να καταλάβω τι περνάτε, αφού θυμάμαι τις κουβέντες με τη μητέρα μου και τα αδέρφια μου όταν η κρίση χτύπησε τη χώρα μου… Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι χρειάζεται υπομονή και πίστη στο ότι τα πράγματα κάποια στιγμή θα φτιάξουν. Βαστάτε, Έλληνες!

http://alepounews.blogspot.com


αναδημοσίευση από kanonitv

SEXY AND HOT .... ξένες γλώσσες,μπαλέτο ,piano.αμάν πια τι άλλο θέλετε??


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Πως να τραβήξεις όλα τα βλέμματα (μόνο για άτομα κάτω των 3 ετών)αναδημοσίευση από kolazgr

Δύο Ωρες... Μόνο!


Κοιμάσαι κατά μέσο όρο 22 χρόνια στη διάρκεια της ζωής σου. Πώς θα σου φαινόταν να κερδίσεις τα 18 από αυτά; Για τέσσερις μήνες, ο συντάκτης του αγγλικού MH, Dylan Young, κοιμόταν μόνο δύο ώρες την ημέρα για να δει αν θα μπορέσεις να το κάνεις ή θα γίνεις ζόμπι.

Στις 7 Ιανουαρίου του 2006 έκοψα τον ύπνο. Φυσικά όλοι νόμιζαν ότι τα έχασα. Δεκαέξι εβδομάδες μετά, με μόνο δύο ώρες ξεκούραση την ημέρα, έχω σχεδόν πειστεί ότι έκανα τη σωστή επιλογή - αν και κόντεψα να τρελαθώ.

Η επιθυμία μου να υιοθετήσω τη λεγόμενη συνήθεια ύπνου του Da Vinci (ονομάστηκε έτσι από το πώς ισχυριζόταν ότι κοιμόταν ο μεγάλος καλλιτέχνης) ήταν ακραία. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να αποποιηθείς το παραδοσιακό οκτάωρο του «μονοφασικού» μοντέλου για ένα 20λεπτο -κάθε τέσσερις ώρες- «πολυφασικό» σύστημα ύπνου. Το πρωτεύον πλεονέκτημα του σχεδίου ήταν προφανές: ο καθαρός χρόνος που θα ανακτούσα θα έφτανε σε έξι ώρες την ημέρα, 42 ώρες την εβδομάδα, μία εβδομάδα το μήνα και -αν μπορούσα να το κρατήσω- τρεις μήνες το χρόνο. Ξαφνικά θα είχα περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, διάβασμα, άσκηση και διασκέδαση. Ριψοκίνδυνο ή όχι άξιζε την προσπάθεια.

Παραπονιέσαι συνεχώς για την έλλειψη χρόνου. Φυσικά δεν εννοείς απλώς το χρόνο, γιατί από αυτόν έχεις 24 σταθερές ώρες την ημέρα. Εννοείς τον ελεύθερο χρόνο, αυτές τις σπάνιες περιόδους που μπορούν να ξοδευτούν χωρίς ενοχές σε οποιαδήποτε δραστηριότητα: από την ταπεινή συνήθεια του να σφάζεις στο Grand Theft Auto μέχρι το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο της συγγραφής εκείνου του σεναρίου που θα σπάσει τα ταμεία. Η σχέση μου με τον ύπνο μάλλον δεν είναι και πολύ πιο διαφορετική από τη δική σου. Τον λατρεύω, αλλά συχνά τον βλέπω σαν νεκρό χρόνο στη ζωή μου.

Ακόμα κι έτσι, η ρύθμιση του τρόπου που κοιμάσαι δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις ελαφρά τη καρδίαν. Επίσης δεν είναι εύκολο. Σπάσε όμως τον κώδικα του Da Vinci και ο κόσμος θα είναι δικός σου. Ο πολυφασικός ύπνος ήταν όπως φαίνεται τρόπος ζωής για πολλές από τις μεγαλοφυΐες της ιστορίας, από τον Ναπολέοντα μέχρι τον Αϊνστάιν. Θα μπορούσε η δυνατότητά μας για επιτυχία να είναι συνδεδεμένη με ένα πρότυπο ύπνου; Υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να το μάθω.

Είχα προσφάτως διαβάσει για μία πολυφασική απόπειρα στο The Game, ένα βιβλίο το οποίο καταγράφει μία νερντ υποκουλτούρα διεθνών καμακιών, το οποίο γράφτηκε από τον αρθρογράφο του MH, Neil Strauss. Στο τέλος απέτυχε, αλλά το απόλαυσε: το να συνεχίζει να ζει χωρίς ύπνο τού έδωσε περισσότερο χρόνο να βρει τελικά το ανίερο δισκοπότηρο του ερωτικού τριγώνου.

Ο πολυφασικός ύπνος προσφάτως έχει αναχθεί σε πραγματική μικροκουλτούρα στο Ιντερνετ - με λήμματα στο Wikipedia, προφίλ στο Myspace, chatrooms. Οσο για τους bloggers, εδώ βρήκα μία διαρκώς αυξανόμενη κοινότητα αφοσιωμένων πολυφασικών τύπων καταγράφοντας πιστά τις απόπειρές τους να επιβιώσουν με ελάχιστο ύπνο. Το ποσοστό αποτυχίας φαίνεται να είναι υψηλό, λόγω της φρικτής στέρησης ύπνου στην αρχή. Φαινόταν ότι αυτό το πράγμα δεν ήταν εύκολο.

Ο πολυφασικός ύπνος, όπως οι περισσότερες έρευνες που σχετίζονται με τον ύπνο, είναι επιστήμη του ορίου. Ο νευρολόγος Claudio Stampi, συγγραφέας του Why we Nap: Evolution, Chronobiology, and Functions of Polyphasic and Ultrashort Sleep και διευθυντής του Χρονοβιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, είναι η παγκόσμια αυθεντία στις στρατηγικές πολυφασικού ύπνου. Αυτός ήταν ο λόγος που τον αναζήτησα.

O Stampi έμαθε για τον πολυφασικό ύπνο, επειδή ήταν παθιασμένος με τη μαραθώνια ιστιοπλοΐα. Οι ασυνήθιστες απαιτήσεις για διαρκή επαγρύπνηση των ιστιοπλόων τον οδήγησαν στις πιο επίμονες ερωτήσεις της επιστήμης του ύπνου: γιατί κοιμόμαστε; Πόσο λίγο ύπνο χρειαζόμαστε πραγματικά; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τον μειώσεις;

Το ονειρικό ταξίδι ξεκινά
Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες έρευνας, ο Stampi ακόμη ερευνά τα όρια των ικανοτήτων μας. Εχει συμμετάσχει σε δύο ιστιοπλοϊκούς αγώνες-γύρους του κόσμου, έχει κάνει έρευνες για τη NASA και διάφορους στρατιωτικούς οργανισμούς, χρησιμοποίησε τις πολυφασικές στρατηγικές του για να εκπαιδεύσει αστροναύτες και προσωπικό εκτάκτου ανάγκης και γενικά απέδειξε στην επιστημονική κοινότητα ότι υψηλά επίπεδα λειτουργικότητας μπορούν να επιτευχθούν με ελάχιστο ύπνο.

Μέχρι να συναντήσω τον Stampi δεν είχα σκεφτεί σοβαρά να δοκιμάσω τη θεωρία. Ηταν δυνατόν; Θα μπορούσε η μεγαλοφυΐα να βρίσκεται έναν υπνάκο μακριά;

Πρώτα βρήκα δύο φίλους που ήθελαν να με ακολουθήσουν. Ο Τζον και η Βανέσα -και οι δύο καλλιτέχνες- ξενυχτούν τακτικά για να ενισχύσουν τη δημιουργική δουλειά τους. Πήραμε προμήθειες για αρκετές βδομάδες, αφού είχαμε προειδοποιηθεί από μαρτυρίες σε blogs ότι οι επιπλέον ώρες εγρήγορσης θα οδηγούσαν σε κρίσεις βουλιμίας. Εγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε οι πρώτες μεταβατικές εβδομάδες να μην επιβαρύνονται από τις συνηθισμένες απαιτήσεις τις καθημερινότητας. Μετακόμισα στον ξενώνα τους και την έκτη μέρα του καινούργιου έτους κοιμηθήκαμε για τελευταία φορά κανονικά για μία ολόκληρη νύχτα.

Τα ζόμπι ξύπνησαν
Οι πρώτες δύο μέρες ήταν απατηλά εύκολες. Ηταν δύσκολο να μην το πάρουμε πάνω μας. Ολοι είχαμε περάσει 48 ώρες χωρίς ύπνο σε κάποια φάση της ζωής μας, είτε σε πάρτι είτε σε περιόδους εξεταστικής. Περάσαμε τους πρώτους υπνάκους ξυπνώντας ανανεωμένοι και με το ηθικό ψηλά. Δεν πετύχαιναν βέβαια όλοι. Μερικές φορές απλώς ξάπλωνα και παρέμενα ξύπνιος για 20 λεπτά. Γενικά, η μόνη αλλαγή ήταν στο χρόνο που είχαμε στη διάθεσή μας και πόσο πολύ τρώγαμε (σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα από την κανονική).

Οι 20λεπτοι ύπνοι είχαν κανονιστεί για τις 12 π.μ., 4 π.μ., 8 π.μ., 12 μ., 4 μ.μ. και 8 μ.μ. Ο παραπάνω ύπνος δεν επιτρεπόταν. Βασιζόμασταν σε ξυπνητήρια και ο ένας στον άλλο με ποικίλα αποτελέσματα. Για τους ύπνους της ημέρας ξάπλωνα ντυμένος. Για τους νυχτερινούς έκανα κάποια τελετουργικά (έπλενα τα δόντια μου, έβαζα πιτζάμες) αν και ο ύπνος ήταν πλέον αφηρημένη έννοια.

Την τρίτη μέρα ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι μας. Κανένας ύπνος δεν ανακούφιζε, είτε κοιμόμασταν είτε όχι. Περιφερόμασταν σαν ζόμπι. Ξόδεψα μιάμιση ώρα παρατηρώντας δύο μυρμήγκια να παλεύουν, μέχρι που κατάλαβα ότι ήταν δύο κόκκοι άγριου ρυζιού στο τραπέζι της κουζίνας. Οι συζητήσεις σταματούσαν στη μέση μίας πρότασης και ξεκινούσαν ξανά όταν δεν ήταν κανείς εκεί γύρω. Μας μάστιζε αυτό που οι επιστήμονες του ύπνου ονομάζουν μικροΰπνο, τον ξαφνικό ύπνο που κρατάει από λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου μέχρι λίγα λεπτά. Ασκήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, τίποτε από αυτά δεν βοηθούσε. Η πρώτη εβδομάδα ήταν μία αφοσιωμένη άσκηση στην έλλειψη ύπνου.

Το σώμα αντιδρά
Τα νεογέννητα κοιμούνται πολυφασικά κι αλλάζουν σε συμβατικό μονοφασικό πρότυπο με τον καιρό. Σε πολλές νοτιοαμερικανικές χώρες η απογευματινή σιέστα έχει εν μέρει πολυφασικό χαρακτήρα. «Δέκα έως δεκαπέντε χιλιάδες χρόνια πριν ήμασταν πολύ περισσότερο πολυφασικοί παρά μονοφασικοί. Τουλάχιστον μέχρι να εξελιχθούμε από μικρές φυλές τροφοσυλλεκτών-κυνηγών σε μία οργανωμένη αγροτική κοινωνία. Ερευνες που έχουν γίνει σε δύο απομονωμένες φυλές, μία στο Βόρνεο και μία στον Αμαζόνιο, δείχνουν ότι το ποσοστό πολυφασικού ύπνου είναι πολύ υψηλότερο σε κοινωνίες που δεν έχουν εκτεθεί στον σύγχρονο πολιτισμό» υποστηρίζει ο Stampi.

Τις επόμενες δύο μέρες φτάσαμε σε ρεκόρ εξάντλησης. Υπήρχαν στιγμές διαύγειας, αλλά το κόστος ήταν τρομερό. Η κούραση ήταν επώδυνη. Οι λέξεις «δεν πιστεύω ότι το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας» έπαιζαν στο ριπίτ. Αρχίσαμε να βλέπουμε πώς ο καθένας μας προσαρμοζόταν στην πολυφασική αγωγή. Μόλις τα σώματά μας άρχισαν να προσαρμόζονται, οι αντιδράσεις μας γίνονταν ολοένα και πιο εξατομικευμένες. Η Βανέσα κι εγώ δυσκολευόμασταν να σηκωθούμε από τους ύπνους των 4 π.μ. και 8 π.μ., ενώ ο Τζον δυσκολευόταν περισσότερο στις 12 π.μ. και στις 4 μ.μ. Η Βανέσα έβρισκε πολύ αγχωτικό το να ξυπνάει, ενώ εγώ και ο Τζον δυσκολευόμασταν να κρατηθούμε ξύπνιοι.

Οι διατροφικές συνήθειές μας επίσης άρχισαν να γίνονται παράξενες. Παλιά ήθελα μία μπανάνα μετά από κάθε ύπνο. Ξαφνικά χρειαζόμουν έξι μπανάνες την ημέρα. Αυτό υποδείκνυε φυσική αντίδραση του οργανισμού. Το κάλιο είναι σημαντικό για την επίτευξη του βαθιού ύπνου. Πειράματα που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν πάνω στο γονίδιο του Shaker, που ελέγχει την παραγωγή καλίου, έδειξαν ότι αυτοί που έφεραν μεταλλάξεις που επέτρεπαν την παραγωγή αυξημένων επιπέδων καλίου χρειάζονταν μόνο το 1/3 του ύπνου σε σχέση με αυτούς χωρίς τη μετάλλαξη. Οι επιστήμονες ονόμασαν τη μετάλλαξη «το γονίδιο Θάτσερ», μετά τον ισχυρισμό της «σιδηράς κυρίας» ότι χρειαζόταν μόνο τέσσερις ώρες ύπνου κάθε νύχτα.

Η πάνω βόλτα
Την έκτη μέρα φτάσαμε στο σημείο καμπής. Κάθε ξεκούραση τώρα ανταμειβόταν με ύπνο και μετά με μια κατάσταση ενθουσιώδους εγρήγορσης. Οι διαθέσεις μας βελτιώθηκαν απίστευτα. Υπήρχαν ακόμη σκαμπανεβάσματα, αλλά τα καινούργια πλεονεκτήματα του πολυφασικού ύπνου αντιστάθμιζαν την όποια δυσφορία.

Εδώ είναι που εισέρχεται η πολυφασική θεωρία. Ο ύπνος REM, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται στα 90-180 λεπτά του κύκλου του ύπνου, είναι το Ιερό Δισκοπότηρο των πολυφασικών. Γενικά θεωρείται το πιο σημαντικό και αναζωογονητικό στάδιο του ύπνου. Σύμφωνα με τα blogs, μετά την αρχική περίοδο στέρησης του ύπνου, το σύστημά σου σε βάζει εσπευσμένα σε ύπνο REM.

Παρ' όλα αυτά, ο Stampi λέει ότι αυτή η εντύπωση δεν είναι εντελώς ακριβής. «Οι έρευνές μου έχουν δείξει ότι οι πολυφασικοί μπαίνουν σε οποιοδήποτε στάδιο του ύπνου τούς χρειάζεται περισσότερο. Μερικές φορές είναι REM, άλλες φορές είναι ύπνος βραδέων κυμάτων (slow-wave sleep)» λέει και συνεχίζει: «Το σημαντικό είναι ότι ο πολυφασικός ύπνος παρακάμπτει την κανονική πρόοδο των κυμάτων. Αυτό είναι εντυπωσιακό κατόρθωμα. Το σώμα σου βάζει προτεραιότητες προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε τονωτικούς κύκλους, που κανονικά θα έκανες ώρες να φτάσεις».

Η αγωγή είχε πια πέσει σε έναν εύκολο ρυθμό. Μέχρι να ξαναπάω στο διαμέρισμά μου, λίγες ημέρες αργότερα, οι τρεις μας είχαμε ανακτήσει την αυτοπεποίθησή μας με την επιτυχία μας. Επίσης είχαμε εξαντλήσει προμήθειες τριών εβδομάδων σε λιγότερο από δέκα μέρες. Περιέργως δεν πήραμε καθόλου κιλά - οι μεγαλύτερες ημέρες απλώς χρειάζονταν περισσότερο καύσιμο.

Πολυφασικά ζητήματα
Η επανένταξη στην κανονική ζωή δεν ήταν τόσο εύκολη όσο είχα ελπίσει. Το ωράριό μου ως freelancer είναι αρκετά ευέλικτο. Το να βρίσκω 20 λεπτά κάθε λίγο δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά στη δουλειά μου πρέπει και να δουλεύω με βάση τα προγράμματα των άλλων. Το να διακόπτω μία συνέντευξη με τον τραγουδιστή των Interpol για να πάρω τον υπνάκο μου απλώς δεν γίνεται.

Υπήρχε επίσης και το πρόβλημα του να γεμίσω τις επιπλέον ώρες που είχα κερδίσει τη νύχτα. Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιείς είναι ότι το να έχεις περισσότερο χρόνο δεν σε κάνει να θέλεις να δουλέψεις παραπάνω. Σου δίνει πάντως χρόνο να κάνεις πράγματα, τα οποία προηγουμένως δεν χωρούσαν στην καθημερινότητά σου. Ετοίμασα τρεις προτάσεις για βιβλία κι έπιασα τον εαυτό μου να μαγειρεύει γεύματα τριών πιάτων στις 2 π.μ. Ξεκίνησα να οργανώνω και να παρουσιάζω μία εβδομαδιαία βραδιά κινηματογράφου σε ένα καφέ της γειτονιάς μου κι έμαθα να παίζω μπάσο. Ολα αυτά έγιναν γιατί είχα άπλετο χρόνο. Η ζωή μου μού φαινόταν πιο γεμάτη, πιο πλούσια. Κοινωνικά ο πολυφασικός ύπνος ανέβασε πολύ τις μετοχές μου. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή μου ήταν στο πάρτι ενός φίλου.

Κέρδος από τις μετοχές
Εφτασα αργά, λίγο μετά τον ύπνο των 12 π.μ. Κάθε φορά που συναντούσα το συμβατικό, χλιαρό «και, λοιπόν, τι κάνεις αυτήν την εποχή;» η απάντησή μου ήταν ένα μακάριο «έκοψα τον ύπνο». Μετά από μία μικρή εξήγηση έφευγαν για να πάνε να φέρουν τους φίλους τους, για να τους πω τις ιστορίες από το επικίνδυνο πείραμά μου. Από εκεί και πέρα, σε κάθε κοινωνική συνάντηση ήμουν το επίκεντρο της προσοχής, με όλους να απορούν πώς φαινόμουν τόσο καλά με τόσο λίγο ύπνο.

Ημουν πλέον ένα πλήρως λειτουργικό μέλος της κοινωνίας και πολυφασικός ταυτοχρόνως. Ηταν τέλεια. Ούτε καν χρειαζόμουν το ξυπνητήρι. Απλώς ξυπνούσα μετά από 20 λεπτά φρέσκος και ανανεωμένος. Μετά από ένα μήνα πήρα τηλέφωνο τον Τζον και τη Βανέσα για να δω πώς τα πάνε. Η Βανέσα τα είχε παρατήσει την τρίτη εβδομάδα - τα αλλεπάλληλα ξυπνήματα ήταν πολύ ψυχοφθόρα γι' αυτήν. Ο Τζον προσπαθούσε να βρει ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά του και τους ύπνους του. Αποκοιμιόταν συνεχώς, ακόμα κι όταν καθόταν.

Είχα μπερδευτεί, γιατί κι εγώ είχα ρυθμίσει το πρόγραμμα των ύπνων μου προσπερνώντας αυτούς που επιβάλλονταν όταν δεν ήμουν κουρασμένος και προσθέτοντάς τους εκεί που αισθανόμουν ότι τους χρειαζόμουν. Μου φαινόταν φυσική εξέλιξη του προγράμματός μου και το σύστημα δούλευε. Δεν ήμουν τόσο εξαρτημένος από το πρόγραμμα του ύπνου μου. Μπορούσα να καθυστερήσω τους «υπνάκους» μου με πολύ μικρό χρέος ύπνου. «Το να δομήσεις τη σωστή πολυφασική στρατηγική είναι κυρίως θέμα γνώσης της δικής σου φυσιολογίας. Είναι ιδιαιτέρως εξατομικευμένο το κατά πόσον είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος, κουκουβάγια ή πετεινός. Κάποιοι θα λειτουργήσουν καλύτερα με πολλούς σύντομους ύπνους, άλλοι με λίγους και μεγάλους. Το πότε θα κοιμηθείς είναι δικό σου θέμα. Είναι μία διαδικασία μάθησης» λέει ο Stampi

Τα μυστικά του ύπνου
Ο Christian Guilleminault, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τις Διαταραχές Υπνου του Στάνφορντ και συνιδρυτής του περιοδικού Sleep, σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τον πολυφασικό ύπνο, αλλά είναι πιο επιφυλακτικός από τον Stampi. «Κατά μέσο όρο οι 8 ώρες ύπνου είναι η σωστή ποσότητα για έναν άνθρωπο, αλλά όλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται τέσσερις ώρες και κάποιοι άλλοι δώδεκα. Ο πολυφασικός ύπνος είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μεγιστοποιείς την απόδοσή σου σε καταστάσεις, κατά τις οποίες ο ύπνος είναι πολυτέλεια. Δεν πρέπει να γίνεται lifestyle» λέει.

Ο Stampi υποστηρίζει αυτήν την άποψη. «Ακόμη ξέρουμε πολύ λίγα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του πολυφασικού ύπνου. Είναι εφικτό να ζήσεις υγιή πολυφασική ζωή, ειδικά με τη χρήση πολυφασικών μπόνους -μέρες που μπορείς να κοιμηθείς όσο θέλεις- αλλά μπορεί να υπάρχει κάποιο αντίτιμο. Ερευνες τέτοιου τύπου θα απαιτούσαν ολόκληρες γενιές πολυφασικών» λέει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ύπνος συνδέεται στενά με την υγεία. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη χρόνια έλλειψη ύπνου με αυξημένες πιθανότητες καρδιακής νόσου. Οι ώρες της ξεκούρασης είναι επίσης οι ώρες που ο οργανισμός μας παράγει μελατονίνη, μία ορμόνη που βοηθάει τη ρύθμιση των κύκλων του ύπνου, επιδιορθώνει και προλαμβάνει την κυτταρική βλάβη και προάγει τη μακροζωία. Ερευνες σε εργαζόμενους νυχτερινής βάρδιας έχουν δείξει μειωμένα επίπεδα παραγωγής μελατονίνης και αυξημένα ποσοστά καρκίνου.

Οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλά να μάθουν και το κοινό πρέπει να ενημερωθεί. «Σύγκρινέ το με τη διατροφή. Πενήντα χρόνια πριν, το πλατύ κοινό δεν ήξερε σχεδόν τίποτε. Δεν είχε πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τον ύπνο» λέει ο Guilleminault.

Αν και είναι σχεδιασμένο για να μας προσφέρει καλύτερο ύπνο, το μοντέλο του 8ωρου ύπνου μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα καταλήξει σε χρόνια κόπωση για τον άνθρωπο που χρειάζεται 12 ώρες και γι' αυτόν που χρειάζεται 4 ώρες και παλεύει να φτάσει τις απαιτούμενες 8, οι ενοχές για τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου θα κάνουν τη δική τους ζημιά.

Η ετυμηγορία του Μορφέα
Στην αρχή της πολυφασικής δοκιμής έψαχνα για κάποια μαγική συνταγή, η οποία θα με απελευθέρωνε από τη μονοτονία του ύπνου και θα με εισήγαγε σε μία επίλεκτη κοινότητα μεγαλείου. Σε κάποιο βαθμό πέτυχα το στόχο μου. Οχι, δυστυχώς, δεν ήμουν στους προτεινόμενους για το βραβείο Πούλιτζερ, αλλά έκανα σημαντική πρόοδο στη βελτίωση του εαυτού μου και της καριέρας μου. Κατάφερα να συνάψω κάποια επαγγελματικά συμβόλαια και άνοιξα κάποιες πόρτες στον εκδοτικό χώρο. Ανέβασα τον πήχη στην κουζίνα κι έμαθα να παίζω την μπασογραμμή του Sunday Morning των Velvet Underground. Ημουν γεμάτος ιδέες και φιλοδοξίες. Ολα αυτά ήταν το αποτέλεσμα του πολυφασικού ύπνου. Μου έδωσε το χρόνο, την ενέργεια και την έμπνευση για να τα κυνηγήσω με πάθος. Μπορεί να μην μπήκα στις τάξεις των σούπερ επιτυχημένων αυτού του κόσμου, αλλά σίγουρα είχα ξεπεράσει τα προηγούμενα όριά μου.

Εκτός από τα άμεσα οφέλη κέρδισα κάτι πολυτιμότερο: μου άνοιξαν τα μάτια σε μία ολόκληρη κουλτούρα κι επιστήμη του ύπνου. Πέρα από τις πολυφασικές στρατηγικές που είχα προσθέσει στο οπλοστάσιό μου είχα αποκτήσει πολύ καλύτερη εικόνα για το πώς λειτουργεί ο ύπνος και πόσα έχουμε ακόμη να μάθουμε. Οι έρευνες του Stampi, αν και ασχολούνται κυρίως με τον πολυφασικό ύπνο, έχουν ευρύτερες επιπτώσεις: ότι στον ύπνο είναι η κατανομή που αποδίδει καρπούς και όχι η ποσότητα. Εχει έρθει ο καιρός για την αμφισβήτηση του κανονιστικού 8ωρου ύπνου, δηλαδή να ακούσουν οι άνθρωποι τα σώματά τους και να δουν τι δουλεύει καλύτερα γι' αυτούς. Ο Guilleminault το λέει απλά: «Η σωστή ποσότητα ύπνου είναι η ποσότητα που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να μη νυστάζουμε όταν είμαστε ξύπνιοι». Οσο για το ποιο σύστημα δουλεύει καλύτερα για μένα, πρέπει να κοιμηθώ λίγο περισσότερο πριν αποφασίσω.
από gewponoi

Μουσική σύνθεση με ... Μπονσάι


Μουσική από bonsaiΜουσική. Ήχοι και νότες. Ήχοι από βιολιά, πιάνο, κιθάρα, μουσική δυνατή, απαλή, δωματίου, ατμοσφαιρική, κλασσική, νότες μινόρε, ματζόρε και τώρα πια μουσική Μπονσάι!

Ο Diego Stocco, έχει πειραματιστεί και στο παρελθόν με μουσικές συνθέσεις στις οποίες οι ήχοι παράγονται από μη συμβατικά όργανα ή ακόμα και ζωντανούς οργανισμούς όπως κάποια φυτά. Στο τελευταίο του πείραμα, ο δημιουργός κατάφερε να φτιάξει μια σύνθεση χρησιμοποιώντας τις νότες και τους ήχους που παρήγαγε από ένα δέντρο Μπονσάι!

Τοποθετώντας αρκετά μικρόφωνα κοντά σε διάφορα σημεία του δέντρου κατάφερε να φτιάξει ήχους, χρησιμοποιώντας το δέντρο άλλοτε σαν κρουστό και άλλοτε σαν έγχορδο όργανο! Ανεξάρτητα με τα ακουστικά γούστα, το αποτέλεσμα αποτελεί τρανό παράδειγμα πως η μουσική υπάρχει παντού!

Σοκολάτα που καταπολεμά τις... ρυτίδες!


Ο μεγαλύτερος παρασκευαστής σοκολάτας στον κόσμο ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει μια σοκολάτα που καταπολεμά τις ρυτίδες και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Η καθημερινή κατανάλωση 20 γραμμαρίων από αυτήν τη σοκολάτα, η οποία είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά, μπορεί να κάνει το δέρμα μας να λάμπει βελτιώνοντας την ελαστικότητά του και την ενυδάτωση υποστηρίζουν έρευνες που έγιναν για λογαριασμό της Βarry Callebaut, της εταιρείας η οποία παράγει τις περισσότερες σοκολάτες στον κόσμο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστό ότι ωφελεί την υγεία μας. Για παράδειγμα βοηθά στη μείωση της πίεσης ενώ περιορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού διότι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. Η ελβετική εταιρεία βρήκε τρόπο να διατηρήσει κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της σοκολάτας τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στους κόκκους του κακάο, γεγονός που της επιτρέπει να παρασκευάσει μια σοκολάτα πολύ πιο πλούσια σε φλαβονόλες, είπε εκπρόσωπος της Βarry Callebaut.

«Η σοκολάτα και η υγεία δεν φαίνεται να πηγαίνουν μαζί, όμως δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα πρόταση: εάν μπορώ να φάω κάτι που μου αρέσει και μου κάνει καλό, τότε αυτό είναι το ιδανικό» δήλωσε ο Χανς Βρίενς.

Οι ελεύθερες ρίζες

Το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική μόλυνση, η καφεΐνη και η έλλειψη ύπνου συμβάλλουν στη δημιουργία ελευθέρων ριζών που προκαλούν ζημιά στα υγιή κύτταρα του σώματος και επισπεύδουν τη διαδικασία γήρανσης. Βέβαια η εταιρεία στοχεύει και στην αγορά, όπου οι βιολογικές και διαιτητικές σοκολάτες έχουν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ξεπερνώντας κατά πολύ την αγορά της απλής σοκολάτας που πέρσι αυξήθηκε μόλις κατά 2%.

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι ειδικοί που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τα οφέλη που είναι δυνατόν να προσφέρουν οι φλαβονόλες στο δέρμα. «Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι τα αντιοξειδωτικά του κακάο ωφελούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την πίεση» λέει ο Ρίτσαρντ Χάρελ, καθηγητής Διατροφολογίας στο Ελβετικό Ιντστιτούτο Τεχνολογίας. «Οι πιθανές θετικές επιπτώσεις στο δέρμα όμως δεν έχουν αποδειχθεί.

Ισως είναι η επίδραση που έχουν οι φλαβονόλες στο κυκλοφορικό που βελτιώνει επίσης τη μνήμη ή την εμφάνιση του δέρματος».

Atopima

Ελέγξτε την online εικόνα σας!

Υπερλεωφόρος όχι μόνο των πληροφοριών αλλά πλέον και των... φωτογραφιών, το διαδίκτυο «σφύζει» από οπτικά ντοκουμέντα προσωπικού χαρακτήρα. Με την έλευση της Web 2.0 εποχής έμελλε, μεταξύ άλλων, να μετατραπεί σε ένα πολυσέλιδο και εύκολα προσπελάσιμο φωτογραφικό άλμπουμ το οποίο, αν και διόλου ιδιωτικό, ξεχειλίζει από ιδιωτικές στιγμές.
Μια επίσκεψη σε έναν χώρο κοινωνικής δικτύωσης αρκεί προκειμένου να πειστεί κανείς για του λόγου το αληθές. Δεδομένου, ωστόσο, πως ό,τι ανεβαίνει on line παύει αυτομάτως να είναι απολύτως ασφαλές και ελεγχόμενο, αναρωτηθήκατε ποτέ εάν υπάρχουν κάπου εκεί έξω στον κυβερνοχώρο αναδημοσιευμένες χωρίς την έγκρισή σας κάποιες από τις προσωπικές σας πόζες;
Μια διαφορετική («αντίστροφη») μηχανή αναζήτησης εικόνων (reverse image search engine) ονόματι TinEye (www.tineye.com) σας επιτρέπει ακριβώς αυτό, δηλαδή να εντοπίζετε τα ίχνη των φωτογραφιών σας on line.Πιο συγκεκριμένα, το TinEye είναι σε θέση να βρίσκει από πού προήλθε μια συγκεκριμένη εικόνα, σε ποιους ιστοχώρους φιγουράρει αυτή επί του παρόντος και κατά πόσο υπάρχουν άλλα τροποποιημένα αντίγραφά της online.
Σε αντίθεση με άλλες μηχανές αναζήτησης, οι οποίες λειτουργούν με λέξεις-κλειδιά, metadata ή υδατογραφήματα (watermarks), η εν λόγω υπηρεσία ψάχνει για αρχεία εικόνας βασιζόμενη σε... εικόνες.
΄Οπερ σημαίνει πως στην περίπτωση του TinEye ο χρήστης δεν καλείται να καταχωρίζει στην μπάρα αναζήτησης λέξεις (όπως π.χ. στην αναζήτηση εικόνων του Google) αλλά αρχεία εικόνας τα οποία ανεβάζει είτε από τον υπολογιστή του (upload) είτε μέσω διαδικτύου (επικολλώντας στο search bar το σχετικό URL).
Κατηγοριοποίηση
Εν συνεχεία, η υπηρεσία έρχεται να πάρει το «αποτύπωμα» κάθε οπτικού ντοκουμέντου (με όχημα μια ειδική τεχνολογία αναγνώρισης) και να το συγκρίνει με τις περίπου 1,5 δισ. online εικόνες που βρίσκονται ήδη «σκαναρισμένες» και κατηγοριοποιημένες στα «κιτάπια» της.
Τα αποτελέσματα της αναζήτησης ιεραρχούνται by default βάσει ομοιότητας. Ωστόσο, ο χρήστης μπορεί να αλλάξει την προεπιλογή ώστε να λαμβάνει υψηλότερα τις μεγαλύτερες σε μέγεθος ή τις περισσότερο τροποποιημένες εικόνες.
Στο TinEye δύναται κανείς να εισάγει επί του παρόντος αρχεία JPEG, PNG και GIF (αλλά όχι Flash) ενώ αναφορικά με το μέγεθος και τις διαστάσεις μιας προς αναζήτηση εικόνας, αυτό δεν γίνεται να είναι μεγαλύτερο από 1 MB και αυτές μικρότερες από 100 pixels, αντίστοιχα.
Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας επιτρέπει στον καθένα να προβαίνει σε έως και 100 αναζητήσεις ημερησίως.
Για όποιον δεν αρκείται στο εν λόγω ποσό, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα συνδρομής με τις τιμές να ξεκινoύν από 70 δολ.
Διαδικτυακά «ψαχτήρια» φωτογραφιών
Στον ίδιο χώρο με την υπηρεσία TinEye κινείται και η μηχανή αναζήτησης GazoPa (www.gazopa.com). Προϊόν της εταιρείας Hitachi America, το εν λόγω εργαλείο δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να προβαίνουν σε αναζητήσεις παρόμοιων εικόνων (similar image search) είτε εισάγοντας οπτικά ντοκουμέντα (ακόμη και σχέδια τα οποία κάνουν οι ίδιοι εκείνη τη στιγμή σε μια επιφάνεια τύπου Paint στην οθόνη) είτε λέξεις-κλειδιά. Οπως η TinEye ψάχνει για όμοια «αποτυπώματα» εικόνων, έτσι και η GazoPa αλωνίζει τον Παγκόσμιο Ιστό προσπαθώντας να συνδυάσει χρώματα και σχήματα.
΄Αλλωστε, όπως σημειώνουν οι δημιουργοί της υπηρεσίας, όταν πρόκειται για εικόνες, «οι λέξεις-κλειδιά δεν επαρκούν ως όροι αναζήτησης». H GazoPa προσφέρει τις υπηρεσίες της και ως εφαρμογή (application) στο iPhone, καθώς και ως plugin στον φυλλομετρητή Firefox. Από το παιχνίδι της εύρεσης παρόμοιων εικόνων δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η πανταχού παρούσα Google (similar-images.googlelabs.com), ενώ ανάλογες υπηρεσίες προσφέρονται και στον χώρο labs.ideeinc.com.
Συμβατή με διά-φορους φυλλομετρητές ιστού
Η μηχανή αναζήτησης εικόνων TinEye ουσιαστικά επιτρέπει στους κυβερνοναύτες να αναζητούν (και να βρίσκουν): την προέλευση μιας εικόνας, πληροφορίες για αυτήν, τις ιστοσελίδες στις οποίες απαντάται καθώς και άλλες (είτε «πειραγμένες» είτε καλύτερες από άποψη ανάλυσης) εκδόσεις της, οι οποίες τυχόν να κυκλοφορούν online. Να σημειωθεί πως το TinEye προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως plugin στους φυλλομετρητές ιστού Internet Explorer, Firefox και Chrome.
,5 δισ. εικόνες έχει «σκανάρει» και κατηγοριοποιήσει μέχρι σήμερα η μηχανή αναζήτησης TinEye από το Διαδίκτυο, με στόχο να βοηθήσει τον χρήστη να βρει αυτό που ψάχνει.
αναδημοσίευση από thenewsbus

Στα χνάρια του Δούρειου Ίππου


Μια σημαντική ανακάλυψη φαίνεται πως έκανε μια ομάδα αρχαιολόγων στην αρχαία πόλη της Τροίας, αφού βρήκε τα λείψανα ενός άνδρα και μιας γυναίκας που υπολογίζεται πως πέθαναν το 1.200π.Χ., την περίοδο του Τρωικού πολέμου που καταγράφηκε από τον Όμηρο, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή αρχαιομετρίας, Ernst Pernicka, που ηγείται των ερευνών.

Ο καθηγητής είπε ότι οι σκελετοί των δύο ατόμων ανακαλύφτηκαν κοντά στην περιοχή που εκτιμάται πως βρισκόταν η γραμμή άμυνας του στρατού της αρχαίας πόλης της Τροίας την εποχή του Χαλκού.

Η τελευταία εξέλιξη ενδέχεται να καταλήξει σε αποδείξεις ότι η έκταση της Τροίας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι μέχρι στιγμής υπολογίζεται και ως εκ τούτου να αλλάξει τον τρόπο που κρίνουν οι ακαδημαϊκοί την Ιλιάδα και τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει.

Ο καθηγητής Ernst Pernicka δήλωσε σχετικά με τη σπουδαία ανακάλυψη της ομάδας του: «Αν τα λείψανα επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν σε ανθρώπους που έζησαν το 1.200π.Χ. αυτό θα σημαίνει ότι έζησαν στην περίοδο του Τρωικού πολέμου. Διεξάγουμε τεστ χρονολογικής αξιολόγησης με τη μέθοδο του άνθρακα, αλλά το εύρημα από μόνο του είναι συγκλονιστικό».

Ο Γερμανός καθηγητής πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα, από τα οποία έλειπαν τα κάτω άκρα, είναι επίσης από το 1.200π.Χ.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι πιθανό τα δύο άτομα να θάφτηκαν 400 χρόνια αργότερα σε ένα σημείο, που οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ήταν χώρος ταφής της Τροίας VΙ ή της Τροίας VII, που αντιστοιχούν στα διαφορετικά στρώματα της Τροίας, τα οποία έχουν προκύψει από τις αρχαιολογικές ανασκαφές.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory