Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

SEXY AND HOT .... δυο σε ένα




Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

SEXY AND HOT .... φράουλα-σοκολάτα

 

αυστηρώς ακατάλληλο
 

Υποθαλάσσιο πάρκο στον Αγιο Νικόλαο......











Υποθαλάσσιο πάρκο δημιουργεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με στόχο την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού.
Το έργο θα είναι το πρώτο που γίνεται με τη συγκεκριμένη τεχνική και με στόχο τις καταδύσεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και έχει μελετηθεί και θα υλοποιηθεί με δαπάνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου παρουσίαση του έργου έγινε στο Επιμελητήριο Λασιθίου από τον Διευθυντή Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Κώστα Ντούνα που είχε την ευθύνη εκπόνησης της μελέτης και ωρίμανσης του έργου. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τονίζει πως η συγκεκριμένη υποδομή είναι πρωτοποριακή και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.


Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όπως εξήγησε εισαγωγικά ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης, όταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νίκος Τζανόπουλος κατέθεσε την ιδέα στον πρώην Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη. Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασάκης, μετά από πολλές χρονοβόρες διαδικασίες και εγκρίσεις από 12 υπηρεσίες το έργο είναι πλέον έτοιμο για να υλοποιηθεί.

"Τώρα περιμένουμε την τελική έγκριση για να προχωρήσουμε στο έργο. Πιστεύω ότι θα προσφέρει πάρα πολλά στον καταδυτικό τουρισμό. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξή του και παράλληλα θα βοηθήσει την ανάπτυξη των ιχθυοπαποθεμάτων στην περιοχή, επίσης την θαλάσσια χλωρίδα αφού είναι ένα έργο βασισμένο στην πολιτική της πράσινης ανάπτυξης", δήλωσε ο κ. Αναστασάκης.

Ο Νομάρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το έργο και θα γίνει ένα πόλος έλξης καταδυτικού τουρισμού, υποστηρίζοντας το μοντέλο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αντίστοιχα έργα έχουν γίνει σε άλλες περιοχές αλλά όχι με αυτή την αντίληψη που το προετοίμασε το ΕΛΚΕΘΕ, τόνισε στην παρουσίαση του ο κ. Ντούνας, κάνοντας παράλληλα μια εκτενή αναφορά σε αντίστοιχα εγχειρήματα πόντισης υφάλων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Ντούνας παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο κατασκευής των υφάλων, τα υλικά τους που είναι συμβατά με την περιβαλλοντική αντίληψη και έδωσε εικόνες εφαρμογών των υφάλων, που κατασκευάζονται με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να μπορούν οι θαλάσσιοι οργανισμοί να κινούνται ανάμεσα και παράλληλα να αναπτύσσεται ενδιαφέρον για την κατάδυση. Τόνισε δε ότι στο μέλλον μπορεί να αναπτυχθεί και το σενάριο της πόντισης ενός πολεμικού πλοίου που θα δίνει την εικόνα ενός ναυαγίου, το οποίο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους δύτες, εφόσον προηγουμένως έχουν αφαιρεθεί όλα τα υλικά που κρίνονται επικίνδυνα. Σε σχέση με το οικονομικό όφελος του έργου ο κ. Ντούνας εκτίμησε ότι τα έσοδα του πάρκου, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το πρώτο έτος θα είναι της τάξεως των 150.000 ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάνουν τα 500.000 - 600.000 ευρώ.
...

Για τσάι κανείς;

Για τσάι κανείς;
Μπορεί το νερό να είναι ένα άκρως απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό μας, αλλά ακριβώς πίσω του έρχεται το τσάι, με παγκόσμια κατανάλωση που αγγίζει αυτήν του νερού.

Οι πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες έχουν παρακινήσει τους ερευνητές να μελετήσουν τα οφέλη του τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μιας και αυτά αφορούν διάφορους τομείς της υγείας.

1. Έχει αντι-στρες ιδιότητες: Στα φύλλα του πράσινου τσαγιού υπάρχει μια ουσία, η I-Θειανίνη, η οποία σύμφωνα με έρευνες παρουσίασε αγχολυτικές ιδιότητες. Οι τέσσερις δοκιμασίες που έγιναν σε δώδεκα συμμετέχοντες έδειξαν μεγαλύτερη πτώση των καρδιακών ρυθμών σε καταστάσεις στρες όταν λάμβαναν θειανίνη, σε σχέση με τις περιπτώσεις που οι ίδιοι πήραν το εικονικό φάρμακο (placebo).

2. Προστατεύει από τις UV ακτίνες: Ευεργετικές ιδιότητες φαίνεται να παρουσιάζει και όσον αφορά το δέρμα, αφού τα φύλλα του πράσινου τσαγιού, με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, το προστατεύουν από τις UV ακτίνες. Τις ιδιότητες αυτές αξιοποιούν και πολλές εταιρείες καλλυντικών, καθώς χρησιμοποιούν αποστάγματα του πράσινου τσαγιού σε διάφορα προϊόντα τους.

3. Ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς: Όχι μόνο λόγω των θετικών επιδράσεων από τα φλαβονοειδή που περιέχει. Η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και αυτήν της θνησιμότητας από καρδιακό επεισόδιο: με 3 φλιτζάνια την ημέρα μειώνεις κατά 11% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

4. Διατηρεί τη γραμμή σου: Αυτό γιατί, πέραν του ότι έχει μηδενική θερμιδική αξία και καθόλου σάκχαρα, πρωτεΐνες ή λιπαρά, οι κατεχίνες που περιέχει το τσάι ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Ταυτόχρονα, η μικρή ποσότητα καφεΐνης βοηθά στην κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό και ενδεχομένως στη διάσπαση λιπών.

5. Προφυλάσσει τηn οδοντική σου υγεία: Είναι μια καλή πηγή φθορίου, το οποίο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και προστατεύει από την τερηδόνα. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει 0,3-0,5 mg φθορίου και, σύμφωνα με μελέτες, το 34% αυτού που προσλαμβάνεται από γαργάρες με τσάι παραμένει στο στόμα και δεσμεύεται από το σμάλτο των δοντιών. Παράλληλα, με την κατανάλωσή του διατηρείς καλή στοματική υγιεινή μέσω των φλαβονοειδών, που δημιουργούν ασπίδα προστασίας για τα δόντια.

6. Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη: Οι κατεχίνες –ιδιαίτερα το φαινολικό συστατικό του EGCG– παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση, ελέγχοντας την ισορροπία ενέργειας, το ενδοκρινικό σύστημα, τις δραστηριότητες του λίπους, του συκωτιού, των μυών, των κυττάρων του παγκρέατος και την παραγωγή ινσουλίνης. Έχει, μάλιστα, παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός κατά 15 φορές, κάτι που σχετίζεται με την κατανάλωση μαύρου, πράσινου και oolong τσαγιού.

7. Είναι αντικαρκινικό! Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό είναι πολύ σημαντική, καθώς τον προστατεύουν από τη φθορά εν γένει, που οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και μάλιστα διάφορων ειδών αυτού όπως του δέρματος, του προστάτη, των πνευμόνων, του στομάχου, του εντέρου, του μαστού κ.λπ. Ερευνητές του Rochester University βρήκαν ότι το πράσινο τσάι περιέχει δύο χημικά, τα οποία εμποδίζουν τη δραστηριότητα ενός μορίου-δέκτη AH (Aryl Hydrocarbon), που ενεργοποιεί τα γονίδια με αρνητικό, συνήθως, τρόπο. Τα χημικά αυτά εντοπίζονται επίσης στο μπρόκολο, το λάχανο, το σταφύλι και το κόκκινο κρασί.

Το ήξερες αυτό;
-
Το τσάι, χωρίς την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης δεν έχει καθόλου θερμίδες.
- Περιέχει ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ.
- Είναι σημαντική πηγή μαγγανίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών.
- Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει ποσότητα καφεΐνης λιγότερη από τη μισή σε σχέση με ένα φλιτζάνι καφέ.
- Αποκαθιστά τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν αφυδατώνει, όπως πιστεύουν αρκετοί, επειδή είναι διουρητικό.

shape

Τυχαίο? Δεν νομίζω.. τώρα και σε τραγούδι !


Ακούστε ένα μικρό δείγμα από το τραγούδι Τυχαίο? Δεν νομίζω!
από τον Νίκο Κυριακάκη και την φιλική συμμετοχή του Ματθαίου Γιαννούλη..

Το τραγούδι πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.. από την δισκογραφική εταιρεία Cretaphon

Τα σχόλια.. δικά σας !

pswnio.gr

4 πετυχημένα πειράματα

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον «εξερευνητή» συνάδελφό μου, είπα να περάσω από τη θεωρία στην πράξη. Χώρος δράσης μου η κουζίνα – Σάββατο πρωί που η οικογένεια είχε πάει σαφάρι στη λαϊκή. Δεν θα ΄μουν άλλωστε ο πρώτος: Ο ουγγρικής καταγωγής καθηγητής Φυσικής στην Οξφόρδη, Νίκολας Κούρτι (Νicholas Κurti), ήταν εκείνος που πρωτοανακάτεψε τη φυσική με την κουζίνα, το 1969, όταν έδωσε διάλεξη περί των ιδιοτήτων των μικροκυμάτων στη Royal Society και… έφτιαξε σε φούρνο μικροκυμάτων μια «Παγωμένη Φλόριντα» (παγωτό απ΄ έξω, καυτή μαρέγκα μέσα). Ετσι γεννήθηκε η «Μοριακή Γαστρονομία».

Παίζοντας εντός και εκτός συνόρων της και εγώ, παραθέτω τα πειράματα που σκαρφίστηκα.

1. Αντιστροφή της Παγωμένης Φλόριντα
Βάζουμε πάνω σε ένα πιάτο (καθαρό) ένα κομμάτι παγωτού και το περιχύνουμε με μαρέγκα. Τι ΄ναι τούτο; Καλοχτυπημένο ασπράδι αβγού με 50 γραμμάρια ζάχαρης ανά ασπράδι (βάλτε όσα χρειάζεται ο όγκος του παγωτού σας για να καλυφθεί). Τσουρουφλίζουμε το όλον επί τρία λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων και… απολαμβάνουμε την καυτή μαρέγκα μας με την παγωμένη καρδιά της!

Γιατί πέτυχε;

Επιστημονικώς ομιλούντες,η μαρέγκα έχει πολύ χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Το χτύπημα του ασπραδιού τη γεμίζει με πολυάριθμες φουσκίτσες αέρα,οι οποίες εμποδίζουν τη ροή της θερμότητας- σαν μονωτική λινάτσα γύ ρω από το παγωτό. Οπότε, ψήνεται το απ΄ έξω προτού προλάβει να ιδρώσει το από μέσα.

2. Το στριπτίζ της τομάτας


Για μια σαλάτα με «αέρα αστεριών Μichelin» κρίνεται σκόπιμη η πρωτοκαθεδρία μιας ολόκληρης τομάτας χωρίς… τον φλοιότης. Πώς γίνεται όμως να την καθαρίσεις αριστοτεχνικά, χωρίς αμυχές; Ιδού ένας τρόπος που θα ζήλευε κάθε Ινδιάνος: Κρατάς όρθιο ένα πιρούνι και καρφώνεις- ευγενικά- την τομάτα επάνω του. Επειτα, ανάβεις το γκαζάκι και αρχίζεις να τη στριφογυρνάς, χωρίς να την αγγίζουν οι φλόγες. Μετά, την αφήνεις να κρυώσει και αρχίζεις να την ξεφλουδίζεις με ελάχιστη προσπάθεια. Κατά μαγικό τρόπο, η τομάτα αποχωρίζεται τον μανδύα της χωρίς αιδώ.

Γιατί πέτυχε;

Η θερμότητα από το γκαζάκι επαρκεί για να εξατμίσει μέρος του νερού που κρύβεται πίσω από τον φλοιό της τομάτας. Αυτό επιφέρει τοπικές ρήξεις στην υποδομή του φλοιού και μερικό απο χωρισμό του, που χειροτερεύει όταν αυτός κρυώσει και συσταλεί. Οπόταν, το μαχαίρι δεν συναντά σχεδόν καμία αντίσταση.

3. Το αβγό που… μπαινοβγαίνει στο μπουκάλι

Ξεφλουδίζουμε ένα ωραίο αβγό και το τοποθετούμε όρθιο επάνω σε γυάλινο μπουκάλι με στόμιο στενότεροεννοείται- από τη μέγιστη διάμετρο του αβγού. Πώς μπορούμε να το βάλουμε μέσα στο μπουκάλι χωρίς να διαλυθεί; Χμμμ… Απομακρύνουμε για λίγο το αβγό και ρίχνουμε στο μπουκάλι ένα αναμμένο χαρτί. Περιμένουμε να καεί το χαρτί και… τη στιγμή που σβήνει, βουλώνουμε το μπουκάλι με το αβγό. Βλέπουμε το αβγό να ζορίζεται… να πιέζεται προς τα κάτω… και, φλοπ, να πέφτει μέσα στο μπουκάλι! Ωραία. Ωρα τώρα να το βγάλουμε έξω- προτού επιστρέψει η νοικοκυρά στο σπίτι. Γυρίζουμε το μπουκάλι ανάποδα, περιμένοντας το αβγό να προσγειωθεί στον λαιμό, αλλά χωρίς να τον κλείνει τελείως. Παίρνουμε βαθιά ανάσα και φυσάμε δυνατά μέσα στο μπουκάλι. Το αβγό… ζαλίζεται και, φλοπ, πετάγεται έξω- κατευθείαν στο στόμα μας!

Γιατί πέτυχε;

Στην αρχή, το αβγό στρογγυλοκάθεται στο στόμιο αρνούμενο να μπει μέσα, ισορροπώντας τη βαρύτητά του και την πίεση που του ασκεί ο αέρας του δωματίου με την εφαπτομενική πίεση του στομίου και την άνωση από τον περιεχόμενο στο μπουκάλι αέρα. Οταν όμως ρίξαμε το αναμμένο χαρτί, ο αέρας του μπουκαλιού αραίωσε λόγω της θερμότητας. Κλείνοντας το μπουκάλι με το αβγό τη στιγμή που σταματούσε η πηγή θερμότητας, υποχρεώσαμε τον περιεχόμενο (αραιωμένο) αέρα να κρυώσει χωρίς τροφοδοσία απ΄ έξω, οπότε… υποπίεση, δηλαδή δεύτερος νόμος του Νεύτωνα, άρα η κατιούσα δύναμη ανώτερη των υπολοίπων… δύσμοιρο αβγουλάκι!

Για την εξαγωγή, το ρεύμα αέρα που εισόρμησε από την ανάσα μας αύξησε την πίεση στο βάθος του μπουκαλιού, αλλά τη μείωσε στις κάθετες ως προς τη ροή κατευθύνσεις (όπως λέει ο Μπερνούλι). Οπότε το αβγό δεν είχε επιλογές.

4. Το τυρί… μετρητής της ταχύτητας του φωτός


Τομάτα, αβγό… θα ταίριαζε και λίγο τυρί αλλά, ταυτόχρονα, νιώθετε άσχημα που δεν θυμάστε ακριβώς την ταχύτητα του φωτός(!) Ουδέν πρόβλημα: Απλώστε ομοιόμορφα σε ένα πιάτο τριμμένο κίτρινο τυρίόπως Cheddar. Βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων και ανάψτε τον στο φουλ- για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ωσότου να λειώσει το τυρί εμφανίζοντας μικρές «καυτές κηλίδες». Κλείστε τον φούρνο, μετρήστε ως το 10 (για να σβήσουν τα κύματα), ανοίξτε τον και μετρήστε την απόσταση μεταξύ δύο από αυτές τις κηλίδες. Πολλαπλασιάστε επί δύο. Κοιτάξτε τώρα τη συχνότητα του φούρνου σας- συνήθως, το γράφει η πινακίδα στο πίσω μέρος του. Πολλαπλασιάστε το πρώτο γινόμενο που βρήκατε επί τη συχνότητα του φούρνου μικροκυμάτων σας και… voila: Η ταχύτητα του φωτός!

Γιατί πέτυχε;

Το όλο μυστικό κρύβεται στο ότι η συχνότητα των μικροκυμάτων είναι ίδια με εκείνη των κυμάτων του φωτός. Οι «καυτές κηλίδες» του τυριού εμφανίζονται στα μέγιστα και στα ελάχιστα των μικροκυμάτων, οπότε η μεταξύ τους απόσταση ισούται με το μισό του μήκους κύματος. Διπλα σιάζοντας αυτό το μέγεθος παίρνουμε το πλήρες μήκος κύματος και πολλαπλασιάζοντας το γινόμενο επί τη συχνότητα του φούρνου παίρνουμε την ταχύτητα του μικροκύματος… η οποία είναι ίδια με την ταχύτητα του φωτός.

Επόμενο πείραμα ήταν το… ωπ, κλειδί στην πόρτα- γύρισαν! Ευτυχώς, πρόλαβα και κάθησα στο τραπέζι της κουζίνας με ένα βιβλίο μπροστά μου. Ο γιος μου σαν κάτι να ψυλλιάστηκε και με ρώτησε:«Τιιι διαβάζουμε;» Του το έδειξα:«Μad Αbout Μodern Ρhysics»των Franklin Ρotter και Christopher Jargodzki.Εγνεψε με συγκατάβαση και μειδίασε ελαφρά, χωρίς να πει τίποτε. Λέτε να προδόθηκα;

ΥΓ.: Εκτός από το προαναφερθέν βιβλίο, άλλες ενδιαφέρουσες πηγές «πειραμάτων στο σπίτι» είναι: Chemistry and Ρhysics in the Κitchen (Scientific Αmerica, Αpril 1994), What Εinstein Τold Ηis Cook: Κitchen Science Εxplained (Wolke, R. L.), Τhe Little Βook of Εxperiments (www.planet-science.com).

Η ηχορύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ζώα



Η ηχορύπανση είναι μεγάλη απειλή για την ισορροπία της άγριας φύσης, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων.

Ο θόρυβος που παράγεται από τα οχήματα και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα, εμποδίζουν τον τρόπο επικοινωνίας των ζώων μεταξύ τους.

Η ηχορύπανση που δημιουργείται μπορεί να απειλήσει τη βιοποικιλότητα, αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

Ακόμη και τα ζώα που ζουν στα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, εκτίθενται διαχρονικά στο θόρυβο και επηρεάζονται αρνητικά.

Οι επιστήμονες dr. Jesse Barber και dr. Kevin Crooks από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και ο dr. Kurt Fristrup από την αμερικάνικης υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα εθνικά πάρκα, διαπίστωσαν ότι ο προκαλούμενος από τον άνθρωπο θόρυβος, προκαλεί μια σειρά από προβλήματα στα ζώα.

Πολλά είδη ζώων εξέλιξαν την ακοή τους λόγω του θορύβου.

Μερικά πουλιά τραγουδούν σε υψηλότερες συχνότητες, λόγω του θορύβου στα αστικά κέντρα.

Αλλά η μελέτη αναφέρει ότι δεν μπορούν όλα τα ζώα να προσαρμοστούν.

Έτσι, ένα είδος βατράχων (Hyla chrysoscelis) όταν είναι εκτεθειμένοι στο θόρυβο, που προκαλούνται από την αυξημένη κυκλοφορία των οχημάτων, δυσκολεύονται με το κάλεσμα τους να εντοπίσουν το ταίρι τους.

Δυστυχώς, δεν μπορούν να υπερνικήσουν το θόρυβο που προκαλείται από τα οχήματα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αναπαραγωγή τους, αφού δεν εντοπίζουν εύκολα το ταίρι τους.

Η ηχορύπανση μπορεί επίσης να επηρεάσει πολλά ζώα, όπως η κουκουβάγια, να εντοπίσουν και να κυνηγήσουν το θήραμα τους.

Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν, ότι οι νυχτερίδες αποφεύγουν να κυνηγούν σε θορυβώδεις περιοχές, αφού τα εν λόγω ζώα πετούν μέσα στη νύχτα ορμώντας για να πιάσουν έντομα και συγχρόνως αφουγκράζονται και τις φωνές των συντροφικών κυνηγών τους.

Τα εν λόγω φτερωτά θηλαστικά, αναγνωρίζουν τις φωνές των άλλων νυχτερίδων, αφού διαθέτουν υπερηχητικό ραντάρ που τις διευκολύνει να επικοινωνούν μεταξύ τους, εκπέμποντας ηχητικά μηνύματα που τις βοηθούν να προσανατολιστούν.

Ο θόρυβος των πόλεων τις επηρεάζει αρνητικά.

Μόνο στις ΗΠΑ, μεταξύ την περίοδο από το 1970-2007, ο αμερικάνικος πληθυσμός αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στους αμερικάνικους δρόμους τριπλασιάστηκε, ενώ η εναέρια κυκλοφορία υπερτριπλασιάστηκε την περίοδο 1981-2007, αναφέρουν οι επιστήμονες στη εν λόγω μελέτη.

Είναι αναγκαίο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης στα αστικά κέντρα, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη σωματική και στη ψυχική υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη
αναδημοσίευση από gewponoi.com

SEXY AND HOT .... Nikki Brooks



Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Δείτε τί έκανε ο άνθρωπος για να ανοίγει τις κουρτίνες ενός δωματίου!



Παλιές LCD Οθόνες Μετατρέπονται Σε Μαχητές Μολύνσεων



Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ ανακάλυψαν μια νέα πιθανή χρήση για τις παλιές LCD οθόνες, η οποία θα ανακουφίσει οποιονδήποτε γνωρίζει το παγκόσμια αυξανόμενο πρόβλημα με τον όγκο των ηλεκτρονικών απορριμάτων.

Σύμφωνα με την αναφορά, η οποία παρουσιάστηκε Πέμπτη 24, στο Συνέδριο Πράσινης Χημείας και Μηχανικής στην Ουάσιγκτων D.C., μια διαδικασία θέρμανσης και μετά ψύξης και αφύγρανσης του PVA (πολυβινυλικού οινοπνεύματος, του βασικού συστατικού των LCD) με αιθανόλη, δημιουργεί μια επιφάνεια ημιπορώδους υλικού με μεγάλη δυναμική για χρήση σττη βιοϊατρική.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του υλικού που προκύπτει, μπορούν να βελτιωθούν προσθέτοντας νανοσωματίδια αργύρου, παράγοντας ένα υλικό με αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να σκοτώσει πράγματα σαν το E.coli.

Οι πιθανές εφαρμογές φυσικά είναι σε νοσοκομεία, όπου οι επιφάνειές τους θα μπορούν να καλύπτονται εξ ολοκλήρου με το υλικό.

Πρόκειται για ένα μακρόχρονο σχέδιο, οπότε μην περιμένετε να το δείτε να εφαρμόζετε σύντομα.
(πηγή)
.www.nerdtechnews.gr

Είμαστε ό,τι τρώμε ή τρώμε ό,τι είμαστε;

Το 50% των θανάτων από ασθένειες, μεταξύ των οποίων το 35% από καρκίνο, εξαρτάται ή τουλάχιστον σχετίζεται άμεσα με τη διατροφή.

Η εντυπωσιακή αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων κατά τον τελευταίο αιώνα συνδέεται με τη βελτίωση της διατροφής. Ολοι, εξάλλου, αναγνωρίζουμε πρόθυμα ότι οι «σωστές» διατροφικές συνήθειες αποτελούν βασική προϋπόθεση της καλής υγείας. Ωστόσο κανείς από εμάς δεν έχει μια σαφή ιδέα για το ποιες συγκεκριμένες τροφές ωφελούν πραγματικά ή, αντίθετα, βλάπτουν τον οργανισμό του.

Κάποιες απρόσμενες απαντήσεις σε τέτοια αποφασιστικής σημασίας ερωτήματα διατυπώθηκαν από δύο σχετικά νέους τομείς της επιστημονικής έρευνας: τη «διατροφική γενετική» και τη «διατροφική γονιδιωματική». Δύο ερευνητικά πεδία στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, που επιχειρούν να «λύσουν» τον περίπλοκο βρόχο που συνδέει τη δίαιτα με τη γενετική: πώς τα γονίδιά μας επηρεάζουν τη διατροφή μας και, ταυτόχρονα, πώς οι διατροφικές μας συνήθειες επιδρούν -θετικά ή αρνητικά- στην έκφραση των γονιδίων μας.

Σήμερα είναι λίγο-πολύ σαφές και ευρύτατα αποδεκτό ότι οι διάφορες τροφικές ουσίες που καταναλώνουμε -πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, άλατα, βιταμίνες, κ.ο.κ.- εμπλέκονται άμεσα σε πολυάριθμες μεταβολικές αντιδράσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι ορμονικές ισορροπίες, οι ανοσολογικές αντιδράσεις, οι διεργασίες αποτοξίνωσης και τελικά η συνολική κατάσταση υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας.

Αν εξετάσουμε, για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θα διαπιστώσουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση λιπών κατά τη διατροφή μας μπορεί, μεταξύ άλλων, να έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωση των ανοσολογικών μας αντιδράσεων, επειδή τα λίπη επηρεάζουν την καλή λειτουργία των ανοσολογικών κυττάρων και συνεπώς αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων ή και νεοπλασιών. Αντίθετα, η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (όπως π.χ. τα περίφημα ωμέγα-3) προωθεί την παραγωγή κυτοκινών ή τον πολλαπλασιασμό των λεμφοκυττάρων αλλά και των «κυττάρων δολοφόνων» που σχετίζονται άμεσα με τον ανοσοποιητικό έλεγχο των νεοπλασιών.

Είναι όμως γνωστό ότι και τα ποικίλα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στις τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν βαθύτατα τις ανοσολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας. Ο ψευδάργυρος, φερ' ειπείν, ασκεί αρνητική επιρροή στα Β-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί ατροφία του θυμικού αδένα με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των Τ-λεμφοκυττάρων (πολύτιμων ανοσοκυττάρων). Επιπλέον, όπως αποδείχτηκε τα τελευταία χρόνια, μια συνεχώς αυξανόμενη σειρά από μόρια που βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στις τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την έκφραση ορισμένων γονιδίων μας, ρυθμίζοντας ή απορρυθμίζοντας τη λειτουργία τους! Είναι γνωστό ότι η σταθερότητα και η καλή λειτουργία του γονιδιώματός μας, του συνόλου δηλαδή των γονιδίων που διαθέτουμε, απειλείται καθημερινά από χιλιάδες μεταλλάξεις ή από τις θραύσεις των χρωμοσωμάτων. Αυτή η διαρκής απειλή αποσταθεροποίησης των γονιδίων μας αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών που προσλαμβάνουμε από τις τροφές, ενώ η υπερβολική συγκέντρωση κάποιων άλλων τροφικών ουσιών αποδεικνύεται πολύ συχνά καταστροφική.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα θεωρείται βέβαιο ότι η συγκέντρωση στον οργανισμό μας κάποιων τροφικών στοιχείων (π.χ. το φολικό οξύ, η νιασίνη, οι βιταμίνες Β-12 και Ε, αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, κ.ά.) αποτελούν ασπίδα προστασίας για την ακεραιότητα του DNA μας. Ενώ τρία τουλάχιστον ιχνοστοιχεία που περιέχονται σε κάποιες τροφές (ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, βιοτίνη) ίσως σε μεγάλες συγκεντρώσεις να διευκολύνουν τη συχνότητα των γονιδιακών βλαβών.

Οπως ανακάλυψε πρόσφατα η ερευνητική ομάδα του καθηγητή J. Zierath, στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης, ο συνδυασμός μιας παρατεταμένης καθιστικής ζωής με τη συχνή κατανάλωση πολύ λιπαρών τροφών μπορεί να προκαλέσει την πρόσθεση μεθυλικών ομάδων σε συγκεκριμένα τμήματα του DNA των κυττάρων μας. Αυτή η μεθυλίωση του DNA μας, αν και επίκτητη, είναι μη αντιστρεπτή και για πολλούς ανθρώπους σημαίνει την απαρχή της σοβαρής ασθένειας του διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα αυτά, ακόμη και αν υποβληθούν σε πολύ αυστηρή δίαιτα και αρχίσουν να ασκούνται συστηματικά, δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την πλήρη εκδήλωση της ασθένειας.

Από τα όσα αναφέραμε μέχρι τώρα σχετικά με τις διαιτολογικές μας συνήθειες προκύπτει ένα εύλογο αλλά βασανιστικό ερώτημα: μέχρι πού φτάνει η επιρροή και η εξουσία των γονιδίων και πού αρχίζει η επιρροή του περιβάλλοντος; Με άλλα λόγια, είμαστε ό,τι τρώμε ή μήπως τρώμε ό,τι είμαστε;

Δίαιτα & Γενετική: ένας δυσεπίλυτος κόμβος


Επί πολλά χρόνια η αντιδικία μεταξύ των ειδικών επικεντρωνόταν στο αν για τις ποικίλες εκδηλώσεις της συμπεριφοράς μας (και της διαιτολογικής, προφανώς) παίζουν πρωτεύοντα ρόλο τα γονίδια ή το περιβάλλον. Σήμερα, αυτή η διένεξη θεωρείται μάλλον μάταιη και παραπλανητική.

Για τη σύγχρονη βιολογική σκέψη, αλλά και για τις βιοϊατρικές πρακτικές που αυτή συνεπάγεται, το ερώτημα αυτό είναι οριστικά ξεπερασμένο: η υγεία ενός ατόμου εξαρτάται από τη στενή αλληλεπίδραση των γονιδιακών προδιαγραφών του με τα διατροφικά ήθη και την ποιότητα των διατροφικών προϊόντων του περιβάλλοντός του.

Πέρα από τη στείρα αντιπαράθεση της «δίαιτας» εναντίον της «γενετικής», οι σύγχρονες επιστήμες μελετούν το πώς η είσοδος της τροφής επηρεάζει και τελικά ρυθμίζει την έκφραση των συγκεκριμένων γονιδίων του οργανισμού. Και το διακύβευμα αυτών των ερευνών είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι φανταζόμαστε: από αυτό θα εξαρτηθεί στο άμεσο μέλλον η μακροζωία και κυρίως η ευζωία μεγάλων τμημάτων του ανθρώπινου πληθυσμού.

Πράγματι, η βιοϊατρική του εικοστού πρώτου αιώνα και ειδικότερα οι επιστήμες της διατροφής δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα διατροφικά μας ήθη και συνεπώς στον ελέγχο του σωματικού μας βάρους και στη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα, επειδή θεωρούν ότι αυτή είναι η αποτελεσματικότερη ασπίδα προστασίας απέναντι σε πληθώρα νοσημάτων που μαστίζουν τις καταναλωτικές μας κοινωνίες: από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο μέχρι την κατάθλιψη.

Σήμερα θεωρείται από όλους βέβαιο ότι μια «σωστή» υποθερμιδική δίαιτα παρατείνει το προσδόκιμο ζωής, ένα γεγονός που έχει κατ' επανάληψη επιβεβαιωθεί με πειράματα πάνω σε ζώα και με πιο έμμεσους τρόπους στους ανθρώπους. Ωστόσο, όταν η υποθερμιδική δίαιτα γίνεται υπερβολική, τότε συχνά προκαλεί σοβαρές και μόνιμες διαταραχές της ισορροπίας του οργανισμού, οι οποίες σχεδόν αναπόφευκτα καταλήγουν στις πολύ γνωστές «πολιτισμικές» παθήσεις: διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες νεοπλασίες και σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι, χάρη στην πολυετή συνεργασία τους με τους φυσιολόγους, αποκάλυψαν τον αποφασιστικό ρόλο των «μακροτροφικών» παραγόντων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη) αλλά και τους εξίσου σημαντικούς «μικροτροφικούς» παράγοντες (βιταμίνες, άλατα, διάφορα βιοδραστικά μόρια). Επιπλέον, χάρη στη συνεργασία τους με τους επιδημιολόγους ανακάλυψαν και κυρίως επιβεβαίωσαν ότι ορισμένα πρότυπα διατροφής -όπως το μεσογειακό ή το ιαπωνικό- είναι πολύ καλύτερα από άλλα.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι πολύ σημαντικές προσεγγίσεις των διατροφικών επιστημών παρουσιάζουν και ορισμένα εγγενή και σχεδόν ανυπέρβλητα όρια: μελετούν στατιστικά τα αποτελέσματα της λήψης τροφής από τον «μέσο» άνθρωπο και συνυπολογίζουν σε αυτά κάποια ιδιαίτερα στιλ ζωής (π.χ. άθληση, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ). Συχνά το αποτέλεσμα είναι μια απρόσωπη και αφαιρετική προσέγγιση του προβλήματος του κάθε μεμονωμένου ανθρώπου.

Ομως, παρά τις φαινομενικά αντίθετες ενδείξεις, δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο σε μια συγκεκριμένη δίαιτα. Αυτό οφείλεται στο ότι όλοι οι ανθρώπινοι οργανισμοί δεν είναι ποτέ ίδιοι. Αν και από γενετική άποψη, όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται από κοινού το 99,9% των γονιδίων τους. Το υπόλοιπο 0,1% των ατομικών γενετικών παραλλαγών είναι απ' ό,τι φαίνεται αρκετό για την εκδήλωση σημαντικών ατομικών διαφορών· ακόμη και όσον αφορά τις αντιδράσεις σε μια συγκεκριμένη δίαιτα!

Ευτυχώς, το παραπάνω γνωσιακό κενό των στατιστικών προσεγγίσεων ήρθαν να καλύψουν οι δύο νέες προσεγγίσεις: η διατροφική γονιδιωματική (nutrigenomics) και η διατροφική γενετική (nutrigenetics). Η πρώτη επιχειρεί να διαφωτίσει τις αμφίδρομες και εξαιρετικά περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στο γονιδίωμα και τη διατροφή, ενώ η δεύτερη μελετά τις εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη διατροφή και στον γονότυπο ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.

Η διατροφική γονιδιωματική θέτει επομένως ως στόχο της να προβλέπει εγκαίρως πώς ένα δεδομένο διατροφικό περιβάλλον επιδρά πάνω στα συγκεκριμένα κύτταρα, στα όργανα και στο σύνολο του οργανισμού, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Μόνο γνωρίζοντας επακριβώς πώς επενεργούν συγκεκριμένες τροφές σε συγκεκριμένους οργανισμούς μπορούμε να βελτιώσουμε γενετικά και να σχεδιάσουμε τροφές που θα έχουν αποκλειστικά ευεργετικές συνέπειες πάνω στην υγεία του οργανισμού. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε για τις ανθρώπινες διατροφικές συνήθειες μια επανάσταση εξίσου σημαντική με την επινόηση της γεωργίας: να δημιουργούμε, μέσω της διατροφικής γενετικής, την τροφή που ταιριάζει στον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τις ιδιαίτερες γονιδιακές του ανάγκες!

Για την έλευση όμως αυτού του «διαιτολογικού παραδείσου» θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε πολύ, δεδομένων των οξύτατων διατροφικών προβλημάτων που θα έχει να αντιμετωπίσει στο μέλλον η ήδη πολυπληθής ανθρωπότητα.
Πηγή : enet.gr

Show με συντριβάνια στο Dubai




αναδημοσίευση από kolazgr
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory