Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

SEXY AND HOT .... αυτό είναι "γλυφιτσουρι"


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Γάτα ρομπότ στην Ιαπωνία

altΕνα χαριτωμένο ρομπότ που ανταποκρίνεται στα χάδια και τα γαργαλητά, απο την Ιαπωνία. Πως μπορείς όμως να αγαπήσεις ένα τέτοιο ρομπότ όταν ένα αληθινό γατή μπορεί να σου προσφέρει την καρδιά του;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO


Αστρικό βαλς

Ομάδα αμερικανών και γερμανών αστρονόμων ανακάλυψε το πιο «γρήγορο» ηλιακό σύστημα που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Το ΗΜ Cancri (ή RΧ J0806) αποτελείται από δύο άστρα, και πιο συγκεκριμένα από ένα ζευγάρι λευκών νάνων.


Τα δύο άστρα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο και ολοκληρώνουν την περιστροφή το ένα γύρω από το άλλο σε μόλις 5,4 λεπτά. Φανταστείτε την απόσταση της Γης από τη Σελήνη να μειώνεται κατά 75% και θα αντιληφθείτε το πόσο κοντά βρίσκονται τα δύο άστρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,
τα δύο άστρα βρίσκονται στο πιο κοντινό όριο απόστασης που τους επιτρέπει να κινούνται αυτόνομα αφού αν η τροχιά τους μεταβληθεί και έλθουν ελάχιστα πιο κοντά θα μπουν αυτόματα σε τροχιά σύγκρουσης.

Στη φωτογραφία,
καλλιτεχνική απεικόνιση των δύο λευκών νάνων που στροβιλίζονται ουσιαστικά το ένα γύρω από το άλλο.

taxitziszante.blogspot.com

Aegean Speed Lines .... απορροφά το Φπα και κάνει μεγάλες εκπτώσεις και προσφορες

Η Hellenic Seaways με αφορμή την αύξηση του Φπα από 1-7-2010 αύξησε τα εισιτήρια ...όταν άλλες εταιρίες όπως η Aegean Speed Lines με ανακοίνωση της όχι μονο απορροφά το Φπα αλλα κάνει και μεγάλες εκπτώσεις και προσφορες προσπαθώντας να ενισχύσει την κίνηση προς τα νησιά ,που τόσο έχουν πληγεί από την μείωση του τουρισμού ....
Διαδώστε το και ... κτυπήστε την ακρίβεια

Ισόβιοι φακοί επαφής

"Πολλά υποσχόμενοι οι ενδοφθάλμιοι φακοί υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες...

Στην ιστορία ίσως περάσει πολύ σύντομα η επέμβαση μείωσης της μυωπίας με ακτίνες λέιζερ. Αντικαταστάτης της μεθόδου είναι οι ενδοφθάλμιοι φακοί. Στο μέλλον, όσοι πάσχουν από μυωπία και ειδικότερα οι ασθενείς με σοβαρότερο πρόβλημα, θα μπορούν να απαλλάσσονται από αυτήν χωρίς λέιζερ. Η νέα μέθοδος είναι πολλά υποσχόμενη και ήδη αρκετοί επιστήμονες την προτιμούν!
Είναι γεγονός ότι μέχρι τώρα πολλοί ασθενείς ανά τον κόσμο φορούν φακούς επαφής και δεν προτιμούν το λέιζερ ως λύση στο πρόβλημά τους. Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια κάνουν όλο και περισσότερες μελέτες σχετικά με νέες μεθόδους θεραπείας, καθώς η μυωπία βασανίζει περίπου έναν στους τέσσερις ανθρώπους. Τώρα Βρετανοί επιστήμονες εξηγούν ότι η νέα μέθοδος με τους πρωτοποριακούς φακούς στο μέλλον θα είναι πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι η θεραπεία με το λέιζερ.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους οι λεπτοί πλαστικοί φακοί εισάγονται στο μάτι και «συρράπτονται» είτε πίσω από την κόρη του ματιού είτε μπροστά από την ίριδα. Σε αντίθεση με αυτή την επέμβαση, στο λέιζερ για να έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα ένα μέρος του κερατοειδούς χιτώνα κόβεται και απομακρύνεται από το μάτι.Σύμφωνα με τους ειδικούς και οι δύο θεραπείες λειτουργούν πανομοιότυπα, καθώς αλλάζουν τον τρόπο που δέχεται το μάτι το φως και επαναφέρουν την ικανότητα της εστίασης.
Τρεις πειραματικές διαδικασίες και 132 εθελοντές χρειάστηκαν οι επιστήμονες για να καταλήξουν στις ορατές μέχρι τώρα διαφορές και ομοιότητες των δύο μεθόδων. Οσον αφορά λοιπόν τη νέα θεραπεία, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερη για όσους διαθέτουν μυωπία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν και ακόμα είναι λίγοι αυτοί που έχουν δοκιμάσει τους ενδοφθάλμιους φακούς, πρόκειται για επανάσταση στη θεραπεία της μυωπίας. Ωστόσο, ο νέος τρόπος καταπολέμησης της μυωπίας δεν αποτελεί ακόμα καθιερωμένη κλινική θεραπεία, μιας και τα δοκιμαστικά στάδια δεν έχουν τελειώσει. Πάντως, έναν χρόνο μετά τη θεραπεία των ασθενών είτε με λέιζερ είτε με τους φακούς και οι δύο ομάδες είχαν πλήρη όραση.

pentapostagma

Amazing Animal Photos.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ......

8 τροφές μακροζωίας: πρόσθεσέ τες στη λίστα του σούπερ μάρκετ

8 τροφές μακροζωίας: πρόσθεσέ τες στη λίστα του σούπερ μάρκετ
Το γνωστό και πολύ έγκυρο οικονομικό περιοδικό Forbes, που φημίζεται για τις λίστες του με τους πλουσιότερους, πιο ισχυρούς και γενικά τους «πιο» ανθρώπους στον πλανήτη, δε φιλοξενεί συχνά άρθρα που αφορούν θέματα διατροφής.

Εξαίρεση αποτελεί μία από τις πρόσφατες λίστες που δημοσίευσε η οποία παρουσιάζει τα τρόφιμα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στη μακροζωία.

Ψάρι: Όλοι γνωρίζουν, πλέον, για το ρόλο που παίζουν στην διατροφή τα Ω-3 λιπαρά που μας παρέχει. Σε νέες μελέτες συνδέεται η κατανάλωσή του και των συγκεκριμένων λιπαρών με την υγεία της καρδιάς: θεωρείται ότι τρία γεύματα με ψάρι την εβδομάδα ή 30 γραμμάριά του καθημερινά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50%!

Σκόρδο: Ως ισχυρό «φυτικό αντιβιοτικό», είναι αναντικατάστατο για την πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων. Έχει αποδειχτεί, πλέον, και η προληπτική του δράση ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου, όπως αυτές του στομάχου και του εντέρου. Σημαντικός είναι και ο ρόλος του σκόρδου στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, καθώς περιέχει ουσίες που «καθαρίζουν» τα τοιχώματα των αρτηριών και προλαμβάνουν τις θρομβώσεις.

Φράουλα: Πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C από την πιο γνωστή πηγή της, τα εσπεριδοειδή, αποτελεί ακόμη «βόμβα» σιδήρου. Επιπλέον, μερικές από τις χρωστικές που υπάρχουν στη σύστασή της εμποδίζουν το σχηματισμό στον οργανισμό μιας κατηγορίας ενζύμων τα οποία ενοχοποιούνται για την εντατικοποίηση του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Καρότο: Η β-καροτίνη, που υπάρχει στη σύστασή του, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων προκαλώντας σοβαρές διαταραχές, όπως η καρκινογένεση. Την ίδια στιγμή, ασκεί ευεργετική επίδραση στο δέρμα και στην όραση. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η πολύτιμη αυτή ουσία αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό σε συνδυασμό με τα λιπαρά, γι' αυτό πρέπει πάντα να προσθέτεις επαρκείς ποσότητες λαδιού ή άλλη πηγή λιπαρών στις σαλάτες ή στα φαγητά με καρότο.

Μπανάνα: Περιέχει φυτικές ουσίες που εμποδίζουν την γρήγορη κατανομή της ζάχαρης στο αίμα. Επίσης, η μπανάνα μπορεί να «καυχιέται» για τα εντυπωσιακά ποσοστά μαγγανίου στη σύστασή της. Πρόκειται για ιχνοστοιχείο καθοριστικής σημασίας για πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού: συμμετέχει στο σχηματισμό του συνδετικού και νευρικού ιστού, στη σύνθεση της χοληστερόλης, στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, παίρνει μέρος στην πήξη του αίματος και τη δράση της ινσουλίνης. κ.α.

Πράσινο τσάι: Οι ευεργετικές ιδιότητές του οφείλονται κυρίως στην κατεχίνη – δραστική φυτική ουσία που εμποδίζει την ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης και προλαμβάνει ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σόγια: Τα τελευταία χρόνια έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, καθώς αποδεικνύεται ότι η κατανάλωσή της σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Ειδικά τα φύτρα της σόγιας παρέχουν στον οργανισμό μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β και λεκιθίνης, συστατικών με θετική δράση στις εγκεφαλικές λειτουργίες και στο νευρικό σύστημα.

Γάλα: Πηγή πολύτιμων πρωτεϊνών, λιπιδίων που αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό και ιδιαίτερα ωφέλιμης ζάχαρης, της λακτόζης, και φυσικά ασβεστίου. Εκτός του ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, διαπιστώθηκε μια αξιόλογη προληπτική του δράση στην ανάπτυξη καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
shape

Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στον Τιτάνα

Αποδείξεις πως υπάρχει ζωή σε ένα από μεγαλύτερα φεγγάρια του Κρόνου, τον Τιτάνα, διατείνονται πως ανακάλυψαν επιστήμονες που δημοσιοποίησαν σε δύο ξεχωριστές επιστημονικές εκθέσεις.

Ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία της επιφάνειας του Τιτάνα, μόνου γνωστού φεγγαριού που διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα, που προσκόμισε το διαστημικό σκάφος “Cassini”, το οποίο ξεκίνησε πριν από... μερικά χρόνια να εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του.

Η επιφάνεια του Τιτάνα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι καλυμμένη με βουνά, λίμνες και ποτάμια, γεγονός που έχει οδηγήσει τους αστρονόμους να τον ονομάσουν το πιο όμοιο με τη Γη φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα.
Οργανικά χημικά στοιχεία είχαν ήδη εντοπιστεί στον Τιτάνα, αλλά βασικό χαρακτηριστικό του, που οδηγεί τους επιστήμονες να εκτιμούν πως είναι εφικτό να υπάρχει ζωή, είναι οι λίμνες μεθανίου που διαθέτει.
Σε μία από τις εκθέσεις, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ίκαρος, επισημαίνεται πως το υδρογόνο που κατεβαίνει μέσω της ατμόσφαιρας του Τιτάνα εξαφανίζεται στην επιφάνεια, γεγονός που υποδηλώνει πως θα ήταν δυνατό να αναπνέουν εξωγήινες μορφές ζωής.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research, σημειώνεται πως υπάρχει έλλειψη ενός συγκεκριμένου χημικού στην επιφάνεια του Τιτάνα, κάτι που ωθεί τους επιστήμονες να εκτιμούν πως ενδεχομένως καταναλώνεται από κάποιους άγνωστους σε εμάς οργανισμούς.
Εάν κάποιο από αυτά τα στοιχεία αποδειχτεί ότι αποτελεί ένα σημάδι ζωής, θα είναι διπλά ενδιαφέρον, καθώς θα αποτελεί δεύτερη μορφή ζωής, ανεξάρτητη από την υδατική βάση της ζωής στη Γη”, σημείωσε ο Chris McKay, αστροβιολόγος στη Nasa.

forologiste.blogspot.com

Τα τσιγάρα «φιλοξενούν» πολλά παθογόνα βακτήρια


Τα τσιγάρα είναι «ευρέως μολυσμένα» με βακτήρια, μερικά εκ των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα αμερικανών και γάλλων ερευνητών.

Η έρευνα, που θεωρείται η πρώτη του είδους της διεθνώς, έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μέριλαντ με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας Άμι Σάπκοτα, σε συνεργασία με ερευνητές της σχολής Ecole Centrale της Λιόν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental Health Perspectives» (Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας).

Σύμφωνα με την μελέτη, «τα ίδια τα τσιγάρα μπορεί να αποτελούν άμεση πηγή έκθεσης, τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών, σε μια ευρεία γκάμα δυνητικά παθογόνων μικροβίων». Οι ερευνητές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για το εύρημά τους, ανέφεραν ότι είναι άγνωστες ακόμα οι συνέπειες από την άποψη της δημόσιας υγείας και συστήνουν περαιτέρω έρευνα στο ζήτημα.

Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βρέθηκαν γεμάτα μικρόβια, αρκετά από τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους. «Αν οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία του καπνίσματος – και πιστεύουμε ότι μπορούν- τότε μπορούν στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε μολυσματικές και σε χρόνιες ασθένειες, τόσο στους καπνιστές όσο και σε όσους απλώς εκτίθενται στον καπνό», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας δρ Σάπκοτα. Πρόσθεσε ότι, με δεδομένο πως τα τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπου παγκοσμίως, είναι κρίσιμο να μάθουμε όσο γίνεται πιο πολλά πράγματα για το βακτηριακό περιεχόμενο των τσιγάρων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους ανάλυσης του DNA για να προσδιορίσουν το συνολικό γενετικό υλικό των μικροοργανισμών που περιέχονται στα τσιγάρα. Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες είδη βακτηρίων -μερικά των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, του αίματος ή του εντέρου- βρίσκονται μέσα σε κάθε τσιγάρο (στη μελέτη ελέγχθηκαν γνωστές μάρκες), ενώ δεν απέκλεισαν ότι περαιτέρω έλεγχοι θα αυξήσουν στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που θα ανακαλυφθούν. Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν, ήσαν τα εξής: Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Serratia, Campylobacter, Proteus, Enterococcus, Staphylococcus κ.α., μερικά από τα οποία ποτέ πριν δεν είχαν εντοπιστεί μέσα στα τσιγάρα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβώσουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως κατά πόσο τα βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία της καύσης του καπνού και αποικίζουν το αναπνευστικό σύστημα των καπνιστών. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι ορισμένα «σκληροτράχηλα» μικρόβια μπορούν όντως να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της οδού του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Θεωρούν επίσης πιθανό ότι το κάπνισμα εξασθενεί το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα και ότι τα παθογόνα μικρόβια προέρχονται κυρίως από το περιβάλλον παρά από τα ίδια τα τσιγάρα. Για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, οι επιστήμονες συστήνουν πρόσθετες έρευνες.
Πηγή: kathimerini.gr

SEXY AND HOT .... Flashy Babe

 
προειδοποίηση αυστηρός ακαταλληλου περιεχομενου ....
 

SEXY AND HOT .... το κορίτσι του Μάη


Ολόκληρη η gallery στην Agenda του Rc-Cafe

Τα «δέντρα» του Αρη


Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από την επιφάνεια του Αρη από κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Μars Reconnaissance Οrbiter.

Στη φωτογραφία εικονίζονται κάποια μαύρα αντικείμενα τα οποία μοιάζουν με πολύ ψηλά κωνοφόρα δέντρα που ξεπηδούν μέσα από αμμόλοφους στον Κόκκινο Πλανήτη.

Στην πραγματικότητα αυτές οι δομές είναι «κατάλοιπα» που άφησαν πίσω τους οι κατολισθήσεις που προκαλούνται την άνοιξη, όταν αρχίζει να λιώνει το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που καλύπτει την άμμο τον χειμώνα.

Η περιοχή την οποία κατέγραψε ο δορυφόρος βρίσκεται 400 χιλιόμετρα νότια από τον βόρειο πόλο του Αρη. (ΕΡΑ/ ΝΑSΑ/ JΡL/ ΜΑLΙΝ SΡΑCΕ SCΙΕΝCΕ SΥSΤΕΜS)

Τέλος στις επιδοτήσεις των κινητών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μαθαίνω από δεξιά και αριστερά, τους επόμενους μήνες, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα σταματήσουν τις επιδοτήσεις για την αγορά νέας συσκευής κινητού. Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται ότι είχε φέρει στο αμήν τις εταιρείες που κονταροχτυπιούνται για να μην χάσουν συνδρομητές αλλά και για να κερδίσουν νέους.Το «κόψιμο» των επιδοτήσεων έχει επέλθει ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα τους πρώτους τρεις μήνες οι πωλήσεις των κινητών να κατρακυλάνε. Μαθαίνω όμως ότι μετά επανέρχεται.. η αγορά μιας και ο καταναλωτής αν του αρέσει ένα κινητό, θα το αγοράσει. Δεν γνωρίζω αν οι εταιρείες έχουν συννεοηθεί μεταξύ τους, σίγουρα πάντως τους συμφαίρει αυτή η κίνηση.

Τέλος εποχής λοιπόν στις επιδοτήσεις και για τη χώρα μας.


techblog.gr

Σοκολάτα αντί για ... βενζίνη !

altΘα γεμίζουμε το ρεζερβουάρ μας, στο.....ζαχαροπλαστείο ! Είναι δυνατόν να τρέξει ένα αυτοκίνητο με σοκολάτα;

Καλά, ίσως όχι εξ ολοκλήρου με σοκολάτα αλλά και άλλα υλικά που έχουν σαν πρώτη ύλη την σοκολάτα...


Μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Warwick στη Βρετανία, έχει αναπτύξει μιά μέθοδο ειδικών καυσίμων και δοκιμάζει μία Formula 3 (αγωνιστικό αυτοκίνητο) , που τρέχει με καύσιμο από τα απόβλητα, της σοκολάτας.


Σύμφωνα με τον James Meredith, ο οποίος ηγείται το έργο στο Warwick, "Οτιδήποτε με λίπος, μπορεί να μετατραπεί σε βενζίνη, και αυτό είναι που έχουμε καταφέρει να κάνουμε, η σοκολάτα έχει ...απόβλητα με λίπος".


Βέβαια οι ερευνητές, έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα δάχτυλά τους έξω από τη δεξαμενή σοκολάτας!
"Είναι τα απόβλητα, οπότε δεν τα δοκιμάζουν"...


newsit.gr

Το Light Touch ίσως είναι το μέλλον

AddThis  Social Bookmark Button

Περισσότερα...Το Light Touch από τη Light Blue Optics είναι ένα τεχνολογικό θαύμα.

...Μπορεί και προβάλει έναν εικονικό υπολογιστή σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, επιτρέποντας στους χρήστες να τον χειρίζονται απο μακριά όπως σε ένα πληκτρολόγιο. Δυστυχώς για την ώρα δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο αν και η κατασκευάστρια εταιρεία ελπίζει να του παραχωρήσουν άδεια εκμετάλλευσης της τεχνολογίας. Αν εγκριθεί και όντως κυκλοφορήσει, θα φέρει επανάσταση στον κόσμο της τεχνολογίας.

Πηγή: newsit.gr

Βλαστοκύτταρα “χάρισαν” φως σε τυφλά μάτιαΤην όραση δεκάδων ανθρώπων, που είχαν τυφλωθεί από εγκαύματα λόγω καυστικών χημικών ουσιών ή έκθεσης σε υπερβολική θερμοκρασία, αποκατέστησαν Ιταλοί ιατροί, με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Σε κάποιες μάλιστα από τις περιπτώσεις, επιτεύχθηκε σχεδόν πλήρης αποκατάσταση της όρασης, ενώ ο νέος διαυγής χιτώνας, επιτρέπει πλέον την όραση για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά τη θεραπεία.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που θεραπεύτηκαν είχαν εγκαύματα μόνο στο ένα μάτι κι έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να τους θεραπεύσουν, παίρνοντας βλαστικά κύτταρα του κερατοειδούς χιτώνα από το υγιές μάτι τους και πιο συγκεκριμένα, από το λεπτό δίσκο που περιβάλλει την ίριδα του ματιού, αποκαθιστώντας τη διαφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα (που είχε γίνει αδιαφανής λόγω του εγκαύματος).

Συνήθως, ο κερατοειδής χιτώνας αποκαθιστά μόνος του τη ζημιά, χρησιμοποιώντας τα βλαστοκύτταρα από το δίσκο γύρω από την ίριδα. Όμως σε μερικούς ασθενείς με εγκαύματα ο δίσκος αυτός έχει καταστραφεί και ο χιτώνας αναπτύσσεται ξανά, από κύτταρα που καλύπτουν το ασπράδι του ματιού.

Όταν αυτό συμβαίνει, τότε ο χιτώνας δεν είναι διαφανής. Στις περιπτώσεις αυτές, μια συμβατική μεταμόσχευση κερατοειδούς χιτώνα παρέχει πρόσκαιρη μόνο ανακούφιση, επειδή σταδιακά ο χιτώνας θολώνει ξανά και η όραση χάνεται κι αυτή.

Οι Ιταλοί ερευνητές εξήγαγαν βλαστικά κύτταρα από το δίσκο της ίριδας του υγιούς ματιού, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια τα εμφύτευσαν στο προβληματικό μάτι, αναδημιουργώντας έτσι τελικά έναν υγιή κερατοειδή χιτώνα, που εμφανίζει σταθερότητα και δεν ξαναθολώνει.

Η τεχνική, που πρωτοδοκιμάστηκε το 1995, πέτυχε σχεδόν απολύτως σε περίπου τρεις στις τέσσερις προσπάθειες (ποσοστό 77%) και εν μέρει σε ποσοστό 13%, σε σύνολο 112 εθελοντών ασθενών, σε μερικούς από τους οποίους χρειάστηκε να γίνουν περισσότερες από μια εμφυτεύσεις βλαστικών κυττάρων.

Σε μια περίπτωση ένας 80χρονος με πρόβλημα όρασης εδώ και 60 χρόνια, μπόρεσε να ξαναδεί σχεδόν φυσιολογικά. Μερικοί άλλοι έκαναν λόγο για «θαύμα». Ακόμα κι όταν η θεραπεία δεν πέτυχε απόλυτα, συνήθως ο ασθενής είχε βελτίωση.

Οι άνθρωποι με εγκαύματα στα μάτια, σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνητό κερατοειδή χιτώνα, όμως η μεταμόσχευσή του συχνά έχει επιπλοκές, όπως μολύνσεις και γλαύκωμα, ενώ μπορούν ακόμα να πάρουν μόσχευμα από αποβιώσαντα άνθρωπο, παίρνοντας ωστόσο φάρμακα για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό τους ως ξένο σώμα.

Σημειώνεται ότι η νέα μέθοδος δεν αφορά ανθρώπους με βλάβη στο οπτικό νεύρο ή με εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, που έχουν να κάνουν με τον αμφιβληστροειδή φακό και όχι με τον κερατοειδή χιτώνα, ενώ δεν μπορεί να βοηθήσει άτομα, των οποίων η όραση και από τα δύο μάτια έχει νεκρωθεί, επειδή οι ιατροί χρειάζονται έστω κι ένα μικρό μέρος του υγιούς ιστού για να εξαγάγουν τα αναγκαία βλαστοκύτταρα.

Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής «Στέφανο Φεράρι», υπό την Γκρατσιέλα Πελεγκρίνι του πανεπιστημίου της Μοντενα και παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”.

nerdtechnews.gr

Ηλεκτρισμός του «γλυκού» νερού


Oσμωτική Eνέργεια

Μια κρατική νορβηγική εταιρία παρουσίασε, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μια νέα εναλλακτική τεχνολογία παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, που αξιοποιεί μιαν άλλη ανανεώσιμη πηγή, πέρα από τις γνωστές (ήλιος, αέρας, κύματα κ.α.)

Η εταιρία Statkraft, που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκαινιάζει αύριο με κάθε επισημότητα (από την πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ), στις όχθες ενός νορβηγικού φιορδ, το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού που αξιοποιεί ένα διαφορετικό φυσικό φαινόμενο, την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη συνάντηση του γλυκού με το θαλασσινό νερό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μονάδα παραγωγής της λεγόμενης «οσμωτικής ενέργειας» είναι μικρή και πιλοτική προς το παρόν, αλλά μπορεί να αποδειχτεί ότι κρύβει μεγάλο δυναμικό για το μέλλον.

Το πλεονέκτημά της, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Έρικ Σκιλχάγκεν, είναι ότι, αντίθετα με την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια, η οσμωτική ενέργεια παράγει μια σταθερή και προβλέψιμη ποσότητα ηλεκτρισμού άσχετα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Η οσμωτική ενέργεια βασίζεται στην αρχή ότι η Φύση συνεχώς αναζητά την ισορροπία.

Όταν το θαλασσινό και το γλυκό νερό συναντώνται από τη μια και την άλλη πλευρά μιας μεμβράνης (ενός λεπτού στρώματος που διακρατά το αλάτι, αλλά αφήνει το νερό να περνά), το γλυκό νερό έλκεται προς το θαλασσινό.

Η ροή αυτή αυξάνει την πίεση στην πλευρά του θαλασσινού νερού και αυτή η πίεση μπορεί να αξιοποιηθεί για να κινηθεί μια τουρμπίνα (στρόβιλος) που παράγει ηλεκτρισμό.

Το φαινόμενο της όσμωσης είναι διαδεδομένο στην φύση, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στα φυτά να πίνουν νερό από τα φύλλα τους, ενώ ήδη χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Όμως η μικρή νορβηγική μονάδα για πρώτη φορά θα εκμεταλλευτεί την όσμωση για να παράγει ηλεκτρισμό (κατ’ αρχήν μόνο όσο χρειάζεται για να τροφοδοτηθεί μια καφετιέρα!).

Όπως είπε ο Σκιλχάγκεν, αυτό που προέχει στην αρχή, δεν είναι να παραχθεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά να εξακριβωθεί ότι η νέα τεχνολογία όντως δουλεύει αποτελεσματικά.

Έτσι, σε πρώτη φάση η πιλοτική μονάδα, που έχει εγκατασταθεί σε ένα πρώην εργοστάσιο χλωρίνης στο Τόφτε, 60 χλμ. νότια του Όσλο, δεν θα παράγει πάνω από δύο έως τέσσερα κιλοβάτ.

Όμως, αν όλα πάνε καλά, στην επόμενη φάση, η εταιρία Statkraft σχεδιάζει μέχρι το 2015 να έχει δημιουργήσει μια μεγάλη μονάδα που θα παράγει περίπου 25 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, αρκετά για 10.000 περίπου σπίτια, δηλαδή για μια μικρή πόλη.

Σύμφωνα με την εταιρία, η οσμωτική ενέργεια έχει ένα τεράστιο παγκόσμιο δυναμικό και μπορεί να καταστήσει εφικτό να παράγονται 1.700 τεραβατώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα ισοδύναμη με το ήμισυ της συνολικής σημερινής παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

Ένα μεγάλο τεχνικό και οικονομικό πρόβλημα όμως που πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρία, είναι να κατασκευασθούν πιο ενεργειακά αποδοτικές μεμβράνες.

Σήμερα οι χρησιμοποιούμενες μεμβράνες στην πιλοτική μονάδα έχουν αποδοτικότητα μικρότερη από ένα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά χρειάζεται η αποδοτικότητά τους να φθάσει τα πέντε βατ ανά τ.μ., προκειμένου να είναι η οσμωτική τεχνολογία οικονομικά κερδοφόρα.
αναδημοσίευση από gewponoi.com
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory