Η ρομποτική εξελίσσεται συνεχώς. Το νέο επίτευγμα προέρχεται από ερευνητές του Georgia Institute of Technology στην Ατλάντα όπως και από το Northwestern University στο Evanston (Ιλινόις) που ανάπτυξαν ένα ρομπότ το οποίο σέρνεται στην άμμο σαν σαύρα. Ρομπότ αυτής της μορφής θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά από διασωστικά συνεργεία, για επιχειρήσεις μέσα στα ερείπια.

Το σύρσιμο ρομπότ πάνω στην άμμο ήταν ως τώρα αδύνατο, καθώς η άμμος αποτελεί ένα σταθερό αλλά συνάμα πολύ ευμετάβλητο υπόβαθρο. Για την ανάπτυξη ρομπότ που θα σέρνονται στην άμμο αποτέλεσε πρότυπο η Scincus Scincus, μια σαύρα που κινείται με εξαιρετική ευελιξία σε αμμώδης επιφάνειες.

Το 35 εκατοστών μήκους ρομπότ που ανάπτυξαν οι ερευνητές μπορεί να κινείται σχεδόν τόσο γρήγορα και με τόση ακρίβεια όσο και το πρωτότυπο του. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να βελτιώσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο την ευελιξία και την ταχύτητα του ρομπότ. Το πρωτότυπο ρομπότ που ανάπτυξαν οι ερευνητές θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα σε μια διάσκεψη που θα λάβει χώρα στην Ισπανία.ΠΗΓΗ: NewScientist