Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

Βροχή κατά παραγγελία... με LaserΜια ομάδα ευρωπαίων φυσικών έδειξαν ότι οι βολές λέιζερ στην ατμόσφαιρα μπορούν να πυροδοτήσουν το σχηματισμό σταγονιδίων νερού, μια τεχνική η οποία μια μέρα μπορεί να βοηθήσει για την πρόκληση τεχνητής βροχόπτωσης.

Για περισσότερα από 50 χρόνια οι προσπάθειες για την τεχνητή πρόκληση βροχής επικεντρώθηκαν με τη «σπορά στα σύννεφα» μικροσκοπικών σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου τα οποία λειτουργούν ως πυρήνες υγροποίησης ή κέντρα γύρω από τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σταγονίδια βροχής.

Το πρόβλημα είναι, ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι η σπορά στα σύννεφα λειτουργεί αποτελεσματικά» λέει ο φυσικός Jérôme Kasparian στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. «Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι για το περιβάλλον να προστίθενται σωματίδια ιωδιούχου αργύρου στην ατμόσφαιρα».

Ο Kasparian και οι συνεργάτες του αντιλήφθηκαν ότι μπορεί να υπάρχει πιο φιλικός προς το περιβάλλον εναλλακτικός τρόπος. Οι βολές με λέιζερ από σύντομους παλμούς στην ατμόσφαιρα ιονίζει τα μόρια του αζώτου και του οξυγόνου γύρω από την ακτίνα για να δημιουργηθεί πλάσμα, με αποτέλεσμα ένα «κανάλι πλάσματος» ιονισμένων μορίων. Αυτά τα ιονισμένα μόρια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φυσικοί πυρήνες πύκνωσης, εξηγεί ο Kasparian.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την μέθοδό τους αρχικά στο εργαστήριο, όπου πέτυχαν να δημιουργήσουν μικρά νέφη και μικροσκοπικές σταγόνες βροχής με διάμετρο 80 μικρομέτρων η κάθε μια. Στη συνέχεια έκαναν ανάλογες δοκιμές σε εξωτερικό χώρο, πάνω από τον φθινοπωρινό ουρανό του Βερολίνου, όπου και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αδιόρατα σύννεφα με μικρές σταγόνες βροχής. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την υψηλής ενέργειας φορητή συσκευή εκπομπής λέιζερ Teramobile που δημιούργησαν, σε διαφορετικές νύχτες και με διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και παρατήρησαν ότι, όταν η υγρασία ήταν υψηλή στην ατμόσφαιρα όντως πέτυχαν να δημιουργήσουν σταγόνες βροχής σε νέφη. Το λέιζερ στόχευε σε ύψος μόλις 60 μέτρων και το αποτέλεσμα (συμπύκνωση σταγόνων στην ατμόσφαιρα) δεν ήταν ορατό με γυμνό μάτι αλλά επιβεβαιώθηκε με άλλα επιστημονικά όργανα.

Παρόλα αυτά, η ανακάλυψη παραμένει σε πρώιμες φάσεις. Οι επιστήμονες πλέον ερευνούν αν μπορούν να δημιουργήσουν πύκνωση σε ευρεία έκταση, με την σάρωση του ουρανού με το λέιζερ.
(by tvxs.gr)

nerdtechnews.gr

Το μυστήριο του Manpupuner rock

manpupuner (4)[5]
Το Manpupuner rock ή όπως είναι γνωστό ως the Seven Strong Men Rock είναι ένα σύνολο από 7 παράξενες γιγαντιαίες πέτρινες κολόνες που βρίσκεται βόρεια των Ουραλίων όρων, στη Δημοκρατία Κόμι της Ρωσίας. Αυτοί οι μονόλιθοι είναι περίπου 30 έως 42 μέτρα σε ύψος και προεξέχουν στην κυριολεξία από το πουθενά σε ένα επίπεδο οροπέδιο.
manpupuner (6)[2]
Θεωρούνται ένα από τα επτά θαύματα της Ρωσίας και είναι ένα πολύ δημοφιλές αξιοθέατο. Το ύψος τους και ο ανώμαλος σχηματισμός τους κάνουν την κορυφή αυτών των γιγαντιαίων βράχων σχεδόν απροσπέλαστη ακόμη και για έμπειρους ορειβάτες.
manpupuner (5)[2]
manpupuner (7)[2]
manpupuner (1)[2]


psaxtiria.com
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory