Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Οι παραδοσιακές δίαιτες και τα μυστκά τους .

Η υγιεινή διατροφή διέπεται από μία σοφία. Φάτε άφθονα φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως και περιορίστε το κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά. Καταναλώστε τα πάντα με μέτρο και ειδικά το αλκοόλ. 

Ωστόσο ορισμένοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες για παραδοσιακές δίαιτες που δεν είναι απλά υγιεινές αλλά λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας από μάστιγες όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τέτοιου είδους δίαιτες είναι το κλειδί για υγεία και μακροζωία. 

Η πιο γνωστή - και ίσως η πιο μελετημένη - είναι η Μεσογειακή Δίαιτα, με κύρια χαρακτηριστικά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, τα άγρια χόρτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά. Από τότε που ξεκίνησε η μελέτη της συγκεκριμένης δίαιτας το 1980, προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και στη μακροζωία. 

Πρόσφατα το επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» δημοσίευσε τα αποτελέσματα μία μελέτης σε 23.349 Έλληνες: Η προσήλωση στη μεσογειακή δίαιτα συσχετίστηκε με μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. (Από τους 10.650 συμμετέχοντες που ήταν απόλυτα αφοσιωμένοι στη δίαιτα, 420 πέθαναν ενώ από τους 12.700 συμμετέχοντες που ήταν λιγότερο συνεπείς, πέθαναν 650) 

Η Μεσόγειος όμως δεν είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο, που προσφέρει μαθήματα σωστής διατροφής. Στην Οκινάουα, την Ιαπωνία και την απομακρυσμένη πόλη του Μεξικού Copper Canyon, για παράδειγμα, οι δοκιμασμένες στο χρόνο δίαιτες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην προστασία των κατοίκων από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, καθώς και από το διαβήτη. 

Αυτό που ο κόσμος μπορεί να μας διδάξει 

Πριν από λίγα χρόνια η καθηγήτρια Daphne Miller από το Σαν Φρανσίσκο μελέτησε τις πιο αποτελεσματικές δίαιτες του κόσμου. Αναζητώντας συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλά ποσοστά ασθενειών, επικεντρώθηκε σε πέντε τελείως διαφορετικά μέρη: στο Καμερούν (στη Δυτική Αφρική), στην Ισλανδία, στην Οκινάουα, στην Κρήτη και στην πόλη Copper Canyon. 

Κατέληξε σε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της κατάθλιψης, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. 

Μία από τις πολλές εκπλήξεις: Οι Ινδοί από την Copper Canyon είχαν εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παρά το γεγονός ότι προσλάμβαναν το 80% των ημερήσιων θερμίδων από τους υδατάνθρακες. Η διαφορά έγκειται στο ότι έτρωγαν ελάχιστα επεξεργασμένα φασόλια και καλαμπόκι. Σε μία περιοχή, που μαστίζεται από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό, οι υδατάνθρακες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αποτροπή της υπερπαραγωγής ινσουλίνης και στη διατήρηση σε φυσιολογικά όρια των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Στην Ισλανδία το ερώτημα ήταν πώς η διατροφή μπορεί να συνδέεται με τα χαμηλά ποσοστά της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής και της κατάθλιψης. Μέρος της απάντησης, φάνηκε, ότι βρισκόταν στην τακτική κατανάλωση ψαριών, αρνιού και άγριων θηραμάτων, τροφές όλες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, που έχει αποδειχτεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου. 

Στην Οκινάουα, πάλι η Daphne Miller δεν περίμενε να ανακαλύψει ότι το χοιρινό μπορεί να εξηγήσει γιατί η πόλη έχει τόσο χαμηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι είχαν υψηλά επίπεδα στο αίμα προλίνης και γλυκίνης, ενώσεων που βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών και εντοπίζονται στο κολλαγόνο και την ελαστίνη, που περιέχει το χοιρινό. Το σελήνιο στο χοιρινό κρέας περιέχει επίσης μία ουσία που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. 

Εφαρμόζοντας τις Δίαιτες στην πράξη 

Για να ακολουθήσετε αυτές τις δίαιτες σύμφωνα με την Daphne Miller χρειάζεται προσοχή σε δύο πράγματα: στο παραδοσιακό στυλ της μαγειρικής και στην ποιότητα των συστατικών. Το καλύτερο χοιρινό στην Οκινάουα, για παράδειγμα, δε θα έχει την ίδια διατροφική αξία αν συνοδεύεται από τυποποιημένες πατάτες αντί για θρεπτικές γλυκοπατάτες. Με τον ίδιο τρόπο η tortilla χάνει την αξία της αν δεν είναι φτιαγμένη από το θρεπτικό καλαμπόκι, που χρησιμοποιούν οι Ινδοί. 

Οι διαφορές αυτές εξηγούν γιατί η εφαρμογή μίας παραδοσιακής διατροφής δε θα λειτουργήσει αν δεν γίνει με το σωστό τρόπο. 

O γνωστός καθηγητής Δημήτρης Τριχόπουλος, που μελέτη του δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «British Medical Journal», σημειώνει ότι το πιο κρίσιμο κομμάτι της Μεσογειακής Δίαιτας είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η αποφυγή του κρέατος. «Αυτή η απλή διατροφή είναι σίγουρα πιο πιθανό να προτιμηθεί από εκείνους, που ενδεχομένως διστάζουν να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά φαγητά του Καμερούν ή της Ισλανδίας» προσθέτει. 

«Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι καλύτερη από την ιαπωνική διατροφή αλλά μπορώ να πω ότι είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί στις δυτικές χώρες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τριχόπουλος.

Η πετρούλα στο ΜΑΧ ?

 Η Πετρούλα  στο ΜΑΧ??
 Η Πετρούλα  στο ΜΑΧ??
 Η Πετρούλα  στο ΜΑΧ??
 Η Πετρούλα  στο ΜΑΧ??
 Η Πετρούλα  στο ΜΑΧ??
πηγη

Γυναίκες της αφρικής από το 1880 - 1950

Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa
Women of Africa

...Yψηλή Τέχνη στον Πάγο!!

Kάθε χρόνο παίρνει μορφή μία ιδιότυπη τέχνη: τα γλυπτά από πάγο. Χιλιάδες καλλιτέχνες συγκεντρώνονται σε κάθε κρύα γωνιά του πλανήτη...


...εκμεταλλευόμενοι το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες και δίνουν στον πάγο όποια μορφή επιθυμούν. Ο πάγος είναι μία δύσκολη πρώτη ύλη, καθώς λιώνει εύκολα και μπορεί δύσκολα να σφυρηλατηθεί στο επιθυμητό σχήμα. Οι γλύπτες πάγου έχουν αναχθεί σε δεξιοτέχνες σε όλο τον κοσμο!!
Με αφορμή το φεστιβάλ πάγου που γίνεται στο Βέλγιο σας παρουσιάζω  τις πραγματκά υπέροχες δημιουργίες... απο διάφορους καλλιτέχνες...

 


Δείγματα υποβρύχιας φωτογραφίας .

Cool Examples for Underwater Photography


 

Η καταπληκτική ζωή των chukchi .

Οι chykcki είναι κυνηγοί πού ζούνε στην ίδια περιοχή εδώ και 20000 χρόνια . Οπως θα δείτε ο τρόπος ζωής τους δεν έχει αλλάξει ακόμη και σήμερα !

Γυμνή διαδήλωση κατά της βίας των γυναικών .

Το ουκρανικό κίνημα γυαναικών κατά της βίας των γυναικών διαδήλωσε στους δρόμους του Κιέβου .
Pirate Bay Μειώθηκαν οι ποινές των υπευθύνων,

Το Pirate Bay έχει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο

Το σουηδικό εφετείο μείωσε τις ποινές που είχαν επιβληθεί στους δύο ιδρυτές και τον χρηματοδότη του ιστότοπου Pirate Bay, αλλά αύξησε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρωτόδικα.

Απαγορεύθηκε επικίνδυνο χημικό στα μπιμπερό ,

ΛΟΝΔΙΝΟ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι σταματά η χρήση της ουσίας δισφαινόλης Α (ΒΡΑ) στα πλαστικά μπιμπερό σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ - η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπάρχουν φόβοι ότι το συγκεκριμένο χημικό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την ανοσολογική απόκριση των μικρών παιδιών.

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Από πού πάμε για την Αθήνα του μέλλοντος;

Στο πωλητήριο της καλλιτεχνικής ομάδας Greece is for Lovers συγκεντρώνονται έργα που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας

Σε ολόκληρο τον πλανήτη πόλεις και περιφέρειες ανταγωνίζονται για να αυξήσουν το μερίδιό τους στη διανομή του παγκόσμιου πλούτου με φιλόδοξα σχέδια αστικής Καινοτομίας που ξεκινούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, επιδιώκοντας έτσι την εκπλήρωση των προσδοκιών του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα όμως όλα αυτά είναι ακόμη στα σπάργανα. Και αυτό είναι ανησυχητικό για τον εξής λόγο:

«Τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε τη μείωση της δυνητικής παραγωγής ανάπτυξης, την αύξηση της ανεργίας και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Για την ανάκαμψη και την ώθηση προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη ζητούνται κατεπειγόντως νέες πηγές μεγέθυνσης της οικονομίας.

Χιονιάς στη Β. Ευρώπη,

Κρατώντας ομπρέλα ένας θαρραλέος (δεξιά στη φωτογραφία) κάτοικος της πρωτεύουσας της Ελβετίας Βέρνης διασχίζει χιονισμένο δρόμο μέσα στο πάλλευκο τοπίο. Ο χιονιάς επελαύνει ήδη σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Μάλιστα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν επιδείνωση τα επόμενα 24ωρα με πολικές θερμοκρασίες
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory