Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο σεξ πρέπει να κάνουν οι άνδρες;

Οι περισσότεροι λένε ότι το σεξ είναι υγεία… Πόσο σεξ όμως πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς; Οι επιστήμονες δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη έχουν οι άνδρες με έντονη σεξουαλική δραστηριότητα στην ηλικία των 20 - 30 χρόνων. Η πρώτη έρευνα που υποστηρίζει ότι το πολύ σεξ μπορεί να βλάψει την υγεία οφείλεται στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, επιστημονική ομάδα του οποίου εξέτασε 800 άνδρες σχετικά με το πόσο συχνά έκαναν έρωτα ή αυνανίζονταν.

Οι μισοί από αυτούς προσβλήθηκαν από καρκίνο του προστάτη. Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου με επικεφαλής την Πολυξένη Δημητροπούλου εξέτασε διάφορες παραμέτρους στους 800 άνδρες, όπως τις σεξουαλικές τους συνήθειες, τον αριθμό των συντρόφων τους και αν είχαν προσβληθεί από κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Περίπου και στις δύο ομάδες, το 59% δήλωσε ότι έκανε σεξ 12 φορές τον μήνα στην ηλικία των 20 ετών.

Το ποσοστό αυτό γινόταν 48% στην ηλικία των 30, 28% στα 40 και 13% στα 50. Σχεδόν τα δύο πέμπτα της ομάδας που είχε εμφανίσει καρκίνο του προστάτη είχαν τουλάχιστον έξι συντρόφους στη ζωή τους. Από την υγιή ομάδα το ποσοστό αυτό ήταν 30%, ενώ οι περισσότεροι είχαν έως δύο συντρόφους στη ζωή τους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος του προστάτη ενδεχομένως συνδυάζεται με τα επίπεδα ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του σεξ, τα οποία είναι υψηλότερα στους ανθρώπους με συχνότερες σεξουαλικές επαφές.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα απελευθερώνει τοξίνες από τον προστάτη αδένα..

Ομορφη δημιουργία από πάγο .

Funny Picture - Ice-timus Prime

Ζαρτιέρες… για άνδρες

Τη λύση στο «αιώνιο» πρόβλημα των ανδρών που φορούν πολύ χαμηλοκάβαλα παντελόνια με το εσώρουχο να εξέχει, έδωσε ο σχεδιαστής Andrew Lewis.

Έφτιαξε ζαρτιέρες για τα αρσενικά, τις οποίες ονόμασε Subs, προκειμένου να συγκρατούν τα παντελόνια στο ύψος τους. Επίσης όποιος τις φοράει μπορεί να ελέγχει την απόσταση που θα έχει το τζιν από το εσώρουχο..

Bόμβα για την υγεία μας είναι οι νέοι λαμπτήρες!!!

 Βλάβες στον εγκέφαλο, καρκινογενέσεις, τύφλωση και προβλήματα στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει ο υδράργυρος που περιέχουν οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.
Όλα αυτά μπορεί να συμβούν εν αγνοία των καταναλωτών, αν η λάμπα σπάσει, αφού η ποσότητα των 5mg υδραργύρου που περιέχει θεωρείται άκρως επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Αν και τα οφέλη από τη χρήση αυτών των λαμπτήρων, οι οποίοι κατέχουν ήδη το 33% της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι αδιαμφισβήτητα, οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι από τις εταιρείες κατασκευής και διακίνησης για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και κατά τη διάρκεια της χρήσης της και σε αυτό της καταστροφής τους.
Ο διευθυντής του Δημόκριτου, φυσικός Νίκος Κατσαρός, μιλώντας στη zougla.gr, επιρρίπτει ευθύνες στις εταιρείες, επειδή δεν ενημερώνουν τους καταναλωτές και λέει ότι, αν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί αν προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι, όταν ο υδράργυρος εξατμίζεται, μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων ή τελικά να περάσει στην τροφική αλυσίδα, επιφέροντας μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας. 

Ωστόσο, οι ηλεκτρολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Ο ηλεκτρολόγος Θανάσης Ολυμπίτης, μιλώντας στην εφημερίδα VETO, διευκρινίζει ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες και η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους.
Ο διδάκτορας Φασματοσκοπίας και Φυσικοχημείας Σπύρος Κιτσινέλης τονίζει ότι ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη λειτουργία της λάμπας είναι ασήμαντος και βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' όσο όταν κάνουμε σολάριουμ.
Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατέστησαν τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι οποίοι δεν παράγονται πλέον. Όσοι βρίσκονται στα καταστήματα προέρχονται από στοκ των εργοστασίων κατασκευής.
Σε περίπτωση ατυχήματος καλούμε την Πυροσβεστική
Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε.
Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού.
Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν. Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει.
Οπωσδήποτε ανακύκλωση
Η ανακύκλωση των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας είναι από τον νόμο υποχρεωτική και απαγορεύεται η εναπόθεσή τους σε κάδους απορριμμάτων. Η ανακύκλωση μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και σε σημεία που έχουν καθοριστεί από τους δήμους που είναι συμβεβλημένοι με την εταιρεία «Ανακύκλωση Α.Ε». Σημειώνεται ότι τα σημεία ανακύκλωσης έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και είναι 1.300 σε όλη τη χώρα, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα φθάσουν τα 2.000.

http://ektiesthisi.blogspot.com/

Αναγεννιέται το καμένο φοινικοδάσος της Πρέβελης

Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις, το φοινικοδάσος της Πρέβελης αρχίζει να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Όπως δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής δασολογίας στο ΑΠΘ, Σπύρος Ντάφης , στην Ελευθεροτυπία, αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους καταστροφολόγους..

«Όταν κάηκε το ωραιότατο φοινικόδασος του Πρέβελη, στις εκβολές του Κουρταλιώτικου ποταμού, ειδικοί και μη… έσπευσαν να καταστροφολογήσουν. Προβλέποντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν 30 έως 40 χρόνια για να ανακτήσει το φοινικόδασος το πρότερο μεγαλείο του. Τελικώς διαψεύστηκαν οικτρώς», επισημαίνει ο καθηγητής.

Οι αισιόδοξες εικόνες από την κατάσταση του φοινικοδάσους τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο καταδεικνύουν την ταχύτητα με την οποία αναβλασταίνουν οι φοίνικες.

Κινέζοι εργάτες με ειδικές ανάγκες δουλεύουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες .

Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop
Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop
Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop
Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop
Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop
Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop
Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop
Unusual Slaves in a Chinese Sweatshop

Μαθήματα ανατομίας από την Google

Νέα εφαρμογή της Google προσφέρει δωρεάν μαθήματα ανατομίας μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης.

Το body browser είναι το νέο "καμάρι" της Google. Οι άνθρωποι της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο δημιούργησαν ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου μπορείτε να ανακαλύψετε το σώμα σας.

Μέσω της τρισδιάστατης απεικόνισης του εγκεφάλου, των βασικών οργάνων, των αρτηριών και όλων των σημείων του ανθρώπινου σώματος ο απλός κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να... κάνει δωρεάν μαθήματα ανατομίας μέσω του διαδικτύου.

Οι πρώτες αναφορές για το καινοτόμο πρόγραμμα κάνουν λόγο για... επίθεση της Google στο ανθρώπινο σώμα.

Αν ήδη σας έχει συνεπάρει η ιδέα να ανακαλύψετε το σώμα σας και να δείτε τον εαυτό σας από την 3D πλευρά του, δεν έχετε από το να επισκεφτείτε την εικονική ξενάγηση της Google..

Δημιουργικά πακέτα !

Best Packages of 2010
Best Packages of 2010
Best Packages of 2010
Best Packages of 2010
Best Packages of 2010
Best Packages of 2010
Best Packages of 2010
Best Packages of 2010

Πράγματα πού οι άνθρωποι κουβαλούν μαζί τους .

Things That People Carry
Things That People Carry
Things That People Carry
Things That People Carry
Things That People Carry
Things That People Carry
Things That People Carry
Things That People Carry

Κρασιά - και φθηνά και καλά,

Πέντε κάβες μας προτείνουν 50 εκλεκτά κρασιά μέχρι 12 ευρώ, από ντόπιες και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στους καλύτερους ελληνικούς και ξένους αμπελώνες.

1. OΡΕΙΝOΣ ΗΛΙOΣ ΛΕΥΚOΣ, Σεμέλη, 7€
Τοπικός πελοποννησιακός οίνος από ροδίτη και μοσχοφίλερο με λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα και τυπικά αρώματα εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλου. Συνοδεύει: ψαρικά, οστρακοειδή, ζυμαρικά με θαλασσινά, άσπρα κρέατα. Θερμοκρασία: 9-10°C.

2. OΙΝOΣ ΕΡΥΘΡOΣ, Σεμέλη, 7€
Χαρμάνι αγιωργίτικου και cabernet sauvignon. Χρώμα ζωηρό ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες, αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων, νότες γλυκών μπαχαρικών και μια νύξη βανίλιας. Στο στόμα σαρκώδες, γεμάτο φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα. Βελούδινες, στρογγυλές τανίνες και επίγευση καλής διάρκειας. Σερβίρεται στους 15-17°C και συνοδεύει κόκκινα ζουμερά κρέατα με πιπεράτες σάλτσες και πικάντικα αλλαντικά.

3. ΚOΚΚΙΝO ΣΕ ΜΑΥΡO, Μητραβέλα, 7,14€
100% αγιωργίτικο με ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη κόκκινα φρούτα, μαύρο πιπέρι, σοκολάτα και μαρμέλαδα κεράσι. Στόμα στρογγυλό με μαλακές τανίνες. Πίνεται ελαφρώς δροσερό (14-16°C) με κόκκινα και άσπρα κρέατα, ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και καθημερινά ελληνικά φαγητά, πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας.

4. CASILLERO DEL DIABLO, Concha Y Toro, 7,30€
Κόκκινο ξηρό κρασί από την ποικιλία Malbec με βαθύ κόκκινο χρώμα και αρώματα από δαμάσκηνα και φραγκοστάφυλα, μπαχαρικά, καπνό, βανίλια και δρυ. Πλούσιο σώμα, θερμό και ισορροπημένο, και πρωτοφανή – για τόσο νέο και τόσο γεμάτο κρασί – μαλακότητα. Κορυφαία σχέση ποιότητας - τιμής.

5. VINA ESMERALDA, Torres (οίνος Ισπανίας), 7,90€
Λευκό ξηρό κρασί από τις εξαιρετικά αρωματικές ποικιλίες μοσχάτο Αλεξανδρείας, moscatel και gewürtztraminer. Μαλακό και μεταξένιο με φινετσάτα αρώματα και έντονη επίγευση.

6.ΜΥΛOΠOΤΑΜOΣ ΛΕΥΚOΣ OΙΝOΣ, Αγίου Ορους, 8€
Ευχάριστο και ισορροπημένο κρασί από μοσχάτο Αλεξανδρείας και ροδίτη με φίνα αρώματα άγουρου μήλου. Πίνεται στους 10-12°C, με σαλάτες, θαλασσινά, κρέατα με λευκές σαλάτες, τυριά και φρούτα.

7. ΑΝΕΜOΣ ΛΕΥΚO, Αμπελώνας Παλυβού, 8€
Καλοφτιαγμένη εκδοχή του ροδίτη, με προοπτική ωρίμασης. Φρουτώδες και δροσιστικό, με σύνθετα αρώματα μπανάνας, ανανά, αχλαδιού και άνθη λεμονιάς. Στόμα γεμάτο, με φίνα οξύτητα. Σερβίρεται στους 8-12°C, με ψάρια και θαλασσινά, λευκά κρέατα, μοσχάρι γάλακτος, λευκές ή ανοιχτόχρωμες σάλτσες, ζυμαρικά και πλούσιες σαλάτες.

8. OΡΕΙΝOΣ ΗΛΙOΣ ΕΡΥΘΡOΣ, Σεμέλη, 8€
Αγιωργίτικο με βαθύ ρουμπινί χρώμα και έντονα αρώματα ώριμου φρούτου, σοκολάτας και διακριτικής βανίλιας. Στο στόμα γεμάτο, με βελούδινες τανίνες και ιδανική οξύτητα. Επίγευση με αρώματα κόκκινων φρούτων. Σερβίρεται στους 15-16°C με ζυμαρικά και κόκκινες σάλτσες, ψητά και ποικιλίες σκληρών τυριών και αλλαντικών.

9. ΠΥΡOΕΣΣΑ, Κτήμα Χατζηγεωργίου, 8,12€
Ερυθρός ξηρός οίνος από την πανάρχαια ποικιλία της Λήμνου Καλαμπάκι ή Λημνιό με πορφυρό χρώμα και αρώματα μπαχαρικών και φρούτων του δάσους. Σερβίρεται στους 18-22°C, αφού πρώτα αναπνεύσει για 15-20 λεπτά σε καράφα. Συνοδεύει ιδανικά κόκκινα κρεατικά, κυνήγι, λιπαρά τυριά, ζυμαρικά και σαλάτες εποχής.

10. ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ, Κτήμα Χατζηγεωργίου, 8,50€
Λευκός ξηρός οίνος OΠΑΠ από επιλεγμένο μοσχάτο Αλεξανδρείας που ξεχωρίζει για τα φρουτώδη αρώματά του και τις χαρακτηριστικές μυρωδιές δημητριακών που κυριαρχούν στον αρωματικό χαρακτήρα της Λήμνου. Σερβίρεται στους 10°C με ελαφριά πιάτα, ψάρια, θαλασσινά, τυριά, λευκά κρεατικά και εξωτικά φρούτα.

11. ΡΟΖΕ, Κτήμα Βογιατζή, 8,50€
Από τις ποικιλίες ξινόμαυρο και μοσχομαύρο με σκούρο τριανταφυλλί χρώμα, έντονο φρουτώδες άρωμα και πλούσια γεύση. Συνοδεύει λευκά κρέατα, ψητά ψάρια, ιδίως τα πιο λιπαρά όπως ο σολομός, επίσης πιάτα θαλασσινών, όπως μύδια αχνιστά, και σαλάτες.

12. ΑΝΕΜOS RED, Κτήμα Παλυβού, 8,50€
100% αγιωργίτικο βαθυκόκκινο κρασί με βελούδινη γεύση. Πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας με κυρίαρχη τη φράουλα και το κεράσι και πυκνό σώμα με μαλακές τανίνες. Πίνεται στους 12°C με πιάτα μεσογειακής κουζίνας και της Απω Ανατολής.

13. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ, Αντωνόπουλου, 8,86€
Λευκό κρασί ΟΠΑΠ από μοσχοφίλερο, φρουτώδες και ζωντανό. Χρώμα αχνοκίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Πλούσιο άρωμα τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών. Μακριά επίγευση. Πίνεται σκέτο, ως απεριτίφ, αλλά και με λαδερά πιάτα πλούσια σε μυρωδικά, μύδια αχνιστά, σούπες, ψάρια και θαλασσινά.

14. SAUVIGNON BLANC–ΑΣΥΡΤΙΚO, Αβαντίς, 9€
Φρέσκο αρωματικό κρασί από χαρμάνι sauvignon blanc (85%) και ασύρτικο, με απαλό λεμονοπράσινο χρώμα, ευχάριστα αρώματα λευκών λουλουδιών και νότες ανανά, μάνγκο και αχλαδιού. Στη γεύση κυριαρχεί η λεμονάτη φρεσκάδα που οδηγεί σε φρουτώδη επίγευση. Δένει αρμονικά με ψάρια και λευκά κρεατικά μαγειρεμένα με λεμονάτη σάλτσα.

Οταν το DΝΑ λέει ψέματα ,

ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΚΡΥΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ του Νοεμβρίου του 1968 όταν οι Αρχές ανακάλυψαν το πτώμα της 13χρονης Τζέιν Ντιρουά σε ένα χωράφι πίσω από τις σιδηροδρομικές γραμμές του Μίντλταουν, στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ανακοίνωσαν ότι ένας άγνωστος άντρας βίασε τη μαθήτρια, τη στραγγάλισε και έσυρε το πτώμα της μέχρι το σημείο όπου το ανακάλυψαν. Ο δράστης ποτέ δεν βρέθηκε. Τον Αύγουστο του 2004 όμως, 36 ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία, μια ανακοίνωση του εισαγγελέα του Νιου Τζέρσεϊ κ. Τζον Κέι έμελλε να συγκλονίσει την αμερικανική κοινή γνώμη. «Μέσω της ανάλυσης DΝΑ ο δολοφόνος της Τζέιν Ντιρουά απέκτησε πρόσωπο. Και το πρόσωπο αυτό ανήκει στον Τζέρι Μπέλαμι». Επρόκειτο για έναν 52χρονο που είχε πρόσφατα συλληφθεί
για ένα άλλο έγκλημα σεξουαλικής φύσεως στο Ατλάντικ Σίτι. Το γενετικό υλικό του είχε υποβληθεί σε ανάλυση DΝΑ και εν τέλει προέκυψε ταυτοποίηση με το δείγμα που είχε βρεθεί πριν από 36 χρόνια στο εσώρουχο της 13χρονης. Ο Μπέλαμι οδηγήθηκε σε δίκη για βιασμό και ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Η Δικαιοσύνη θριάμβευσε! Ή μήπως όχι; Δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του Μπέλαμι, ο κ. Φρανκ Ρότζερς, υποδιευθυντής του τμήματος ερευνών της αστυνομίας του Κονέκτικατ, αναγκάσθηκε να παραδεχθεί δημοσίως ότι ακόμα και το DΝΑ... δεν λέει πάντα την αλήθεια. Αποκαλύφθηκε ότι η ανάλυση του δείγματος από το εσώρουχο του θύματος και του δείγματος του Μπέλαμι από την (παντελώς άσχετη) υπόθεση του Ατλάντικ Σίτι εξετάστηκαν
στο ίδιο εργαστήριο, από τον ίδιο επιστήμονα, μέσα στην ίδια ημέρα. Ενα «κόκκινο λαμπάκι» άναψε. Ο κίνδυνος «επιμόλυνσης» των δύο δειγμάτων ήταν αρκετά πιθανός. Οι επαναληπτικές εξετάσεις το επιβεβαίωσαν και ο Τζέρι Μπέλαμι απαλλάχθηκε. Το DΝΑ τεστ είχε χάσει και επισήμως το «αλάθητο».

«Προπονητές ζωής», το νέο επάγγελµα ,


Η Νάνσυ Μαλλέρου αρχίζει τις συνεδρίες της µε δύο ερωτήσεις: «Τι ήταν το καλύτερο που σου συνέβη την προηγούµενη εβδοµάδα;», «Πού θα ήθελες να εστιάσουµε σήµερα;».

Ανάλογα µε τις απαντήσεις του πελάτη, που κάθεται απέναντί της, η κ. Μαλλέρου συνεχίζει να ρωτά.

Σκοπός – όπως λέει η ίδια – είναι να τον βοηθήσει να ανακαλύψει τρόπους να πετύχει στόχους, όπως ο καθηµερινός προγραµµατισµός, η αλλαγή καριέρας, ακόµα και η απώλεια βάρους.

Οταν – στη συνέχεια της συνεδρίας – ο πελάτης προτείνει µόνος του πιθανές λύσεις, εκείνη φροντίζει να τον κρατήσει υπόλογο, ώστε να τις εφαρµόσει µέχρι την επόµενη συνάντησή τους.

Η κ. Μαλλέρου δεν είναι ψυχολόγος και, όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει στα «ΝΕΑ», δεν θέλει να συγχέεται µε αυτό. ∆ιδάσκει µάρκετινγκ στο Τµήµα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισµού του Παντείου Πανεπιστηµίου και την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάζεται ως life coach, που στα ελληνικά το µεταφράζει «προπονητής ζωής».

Τα άδεια οικόπεδα έγιναν λαχανόκηποι ,

Η Βάγια Γεωργούλα έχει αναλάβει να φροντίζει τον κήπο που έφτιαξαν οι κάτοικοι στην οδό Κεραµεικού 96

Στην οδό Ζακυάδων στο Γκάζι, σε απόσταση µόλις 10 µέτρων από την οδό Πειραιώς και πολύ κοντά στα δεκάδες µπαρ και εστιατόρια, ο κ. Γιάννης Σοφιανός περιποιείται το χωραφάκι του: ένας πέρα για πέρα αληθινός και καταπράσινος λαχανόκηπος µε µαρούλια, κουνουπίδια, πιπεριές, ραπανάκια και µπρόκολα βρίσκεται ανάµεσα σε πολυκατοικίες,καταστήµατα και παρκαρισµένα αυτοκίνητα.

«Μένω από το 1971 ακριβώς απέναντι»λέει ο 70χρονος συνταξιούχος.

«Δεν άντεχα να βλέπω το εγκαταλελειµµένο κτίσµα που υπήρχε στην ίδια θέση όπου είναι τώρα ο κήπος.

Ο χώρος ήταν γεµάτος σκουπίδια, µπάζα και βρωµιά. Ετσι ρώτησα τον ιδιοκτήτη εάν θα µπορούσα να φυτέψω εκεί µέσα». Ο ιδιοκτήτης συµφώνησε και ο κ. Σοφιανός δεν έχασε χρόνο. Καθάρισε το βρώµικο οικόπεδο και από τον περασµένο Ιούνιο το µετέτρεψε σε περιβόλι.

«Το καλοκαίρι φάγαµε ντοµάτες από εδώ. Α, και πεπόνια» λέει. Οσο για τον χειµώνα; Αυτός και η σύζυγός του µάλλον δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν πολλές φορές τη λαϊκή. Τρώνε σαλάτα από το περιβόλι τους στο Γκάζι! Ο κήπος διαθέτει «µαρούλια, κρεµµύδια, αντίδια, µπρόκολα, κουνουπίδια, πιπεριές, σπανάκι. Σίγουρα κάνουµε και κάποια οικονοµία έτσι» αναφέρει καθώς περιποιείται τα λαχανικά. Το πιο σηµαντικό όµως, τονίζει, είναι αυτό: «Από το να ήταν ένας βρώµικος χώρος δεν είναι καλύτερα έτσι; Να έχουµε τη φύση δίπλα µας; Η φύση είναι το ιερότερο πράγµα. Αξίζει τον κόπο. Αλλωστε µου αρέσει να ασχολούµαι. Είναι το χόµπι µου». Το τελευταίο διάστηµα τέτοιοι µικροί κήποι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να «σπάνε» τη µονοτονία του γκρίζου τοπίου της Αθήνας. Οµάδες πολιτών αλλά και µεµονωµένοι ιδιώτες που δεν άντεχαν άλλο την τσιµεντοποίηση παίρνουν τσάπες, τσουγκράνες, φτυάρια και φυτεύουν. Βρίσκουν µικρά οικόπεδα και ελεύθερους χώρους που µέχρι πρότινος ήταν γεµάτοι µπάζα και σκουπίδια και εκεί δηµιουργούν κήπους και χώρους µε µπόλικο πράσινο. Σε αυτούς προστίθενται και όσοι – ωθούµενοι και από την οικονοµική κρίση – αποφασίζουν να φτιάξουν µίνι λαχανόκηπους στις ταράτσες, τις αυλές ή τα µπαλκόνια τους. Δηµιουργείται δηλαδή ένα άτυπο κίνηµα δηµιουργίας κήπων στην Αθήνα, χωρίς όµως να έχει προηγηθεί κάποια συνεννόηση.

Μερικά τετράγωνα πιο πάνω από το περιβόλι του Γιάννη Σοφιανού, στην οδό Κεραµεικού, ένα εγκαταλελειµµένο οικόπεδο µε σκουπίδια και χαλάσµατα – εκεί υπήρχε ένα ετοιµόρροπο κτίριο – έγινε κήπος. Οχι ως διά µαγείας. Ο προσωρινός κήπος, έτσι ονοµάζεται, αποτελεί συλλογική δουλειά των κατοίκων. Συνεργάστηκαν µε τον µη κερδοσκοπικό οργανισµό ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά (ο οργανισµός δηµιουργήθηκε από κατοίκους και επαγγελµατίες της περιοχής, µε στόχο να αναβαθµιστεί η ποιότητα ζωής στην περιοχή του Κεραµεικού) και µετέτρεψαν µία εστία µόλυνσης σε µικρή όαση.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory