Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Εαν λήξει το γάλα μπορώ να το πιώ ?Σίγουρα σε όλους μας έχει τύχει να ανοίξουμε το ψυγείο , να δούμε ότι το φρέσκο γάλα έχει λήξει και να βρεθούμε στο δίλημμα αν κάνει να το πιούμε ή να το πετάξουμε· ή να παρατηρήσουμε ότι έληξε αφού το έχουμε ήδη πιει και να σκεφτόμαστε αν ήταν επικίνδυνο για την υγεία μας.
  
Στο παστεριωμένο γάλα, τα περισσότερα από τα πολύ επικίνδυνα βακτήρια έχουν εξουδετερωθεί. Αλλά ακόμα και το παστεριωμένο γάλα αρχίζει να χαλάει γρήγορα και παραμένει σχετικά φρέσκο το πολύ για δυο ημέρες μετά την Ημ.λήξης. Επίσης και άλλοι παράγοντες, όπως να αφήνεται το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να κάνουν το γάλα να χαλάσει πιο γρήγορα. Ακόμη και η θερμοκρασία του ψυγείου σας, η οποία είναι συνήθως μικρότερη από αυτή των ψυγείων στα σούπερ μάρκετ, μπορεί να επηρεάσει.

Τα βακτήρια που κάνουν το γάλα να ξινίσει και να χαλάσει μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και είναι επικίνδυνα για μικρά παιδιά ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο είναι μάλλον απίθανο ότι η κατανάλωση ληγμένου γάλατος θα μπορούσε να σκοτώσει έναν ενήλικα.

Κλείνοντας, η κατανάλωση γάλατος (εφόσον αυτό έχει καλή γεύση και δεν μυρίζει) για έναν ενήλικα μια-δυο ημέρες μετά την λήξη μπορεί να μην είναι επικίνδυνη. Αν έχει περάσει όμως περισσότερος καιρός, ναι μεν είναι κάπως απίθανο να σας σκοτώσει αλλά υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία σας.

Τέλος ας δούμε τη σημάνει η κάθε ετικέτα:

• Ανάλωση κατά προτίμηση: Ο όρος αυτός αναφέρεται στη γεύση και την ποιότητα των τροφίμων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα προϊόντα θα είναι ασφαλή για κατανάλωση ένα διάστημα μετά αυτή την ημερομηνία.

• Ανάλωση μέχρι: Δεν είναι τόσο απόλυτο όσο η ημερομηνία λήξης αλλά είναι η τελευταία ημερομηνία που οι κατασκευαστές πρόκειται να εγγυηθούν για την ποιότητα ενός προϊόντος.

• Ημερομηνία λήξης: Πρέπει να πετάμε τα προϊόντα μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ενώ οι άλλοι όροι δεν είναι τόσο απόλυτοι, αυτός δηλώνει ξεκάθαρα ότι το προϊόν έχει λήξει.

πηγή:healthline.com

8 σχόλια:

mia είπε...

To είχα απορία....ευχαριστώ...καλημέρα

Thettallos είπε...

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα αν το αφήσουμε εκτός ψυγείου μετά από κάποιες ώρες θα ξινίσει και θα κάνει μικρά πήγματα… φυσικό!
Αν θέλουμε να δούμε αν το ληγμένο φρέσκο γάλα δεν έχει ξινίσει μπορούμε να βράσουμε μια μικρή ποσότητα, αν δεν κάνει πήγματα μετά το βράσιμο είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
Αυτό δε συμβαίνει όμως με το γάλα γνωστής Γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας γαλακτοκομικών που δραστηριοποιείται στη χώρα μας… αυτό το υψηλής παστερίωσης γάλα εκτός ψυγείου δεν αλλοιώνεται, δεν χαλάει…
Παρ όλα αυτά στην Ελλάδα πουλάει πολύ αυτή η εταιρεία…. Αγοράζουμε προϊόντα Γερμανικών πολυεθνικών και οι Ελληνικές εταιρείες σε λίγο θα κλείσουν.

(ο γαλατάς)

zzzBoom είπε...

Παιδιά ,παρακαλώ βάλτε και ένα link στο blog μας (zzzboom.com)που ανήκει η παραπάνω ανάρτηση ,thx :)

Unknown είπε...

Ωραία ανάρτηση κρίμα που την πρωτοείδα σε άλλο blog χθες...

Ανώνυμος είπε...

το γάλα > του γάλακτος. όχι γάλατος όπως αναφέρετε στο άρθρο. cheers!

Ανώνυμος είπε...

Το γαλα εχει διαφορετικους τυπους επεξεργασιας.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Φρεσκο ειναι μονον το αρμεγμενο μπροστα μας... :P
Περαν αυτου υπαρχει (1) το τυποις Φρεσκο με αναγραφη ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ 5 ημερες απο την συσκευασια. (2) Υψηλης παστεριωσης (3) μακρας διαρκειας και (4) εβαπορε - συμπυκνωμενο ΑΛΛΕΣ λιγοτερο δημοφιλεις ποικιλιες ειναι το σακχαρουχο (εβαπορε με ζαχαρη) και σε σκονη! ΕΠΙΣΗΣ μονον το Φρεσκο και το Υψηλης Παστεριωσης θελουν οπωσδηποτε ψυγειο ακομη και πριν τα ανοιξουμε.
http://www.diaitologia.gr/gala/

ΔΕΝ μας ΦΤΑΙΝΕ ουτε οι Γερμανοι ουτε καν οι γερμανικες Εταιριες ΜΟΝΟΝ για τα χάλια μας!!!

ΝΙΚΗ Α. μαρουσι

Thettallos είπε...

Τα πρώτα χρόνια που η ΝΟΥΝΟΥ έβγαλε το family στην Ελληνική αγορά ξεχάσαμε μισό κουτί εκτός ψυγείου για 15 μέρες και δεν αλλοιώθηκε καθόλου, για πες μας εσύ που ''ξέρεις'' έγινε κάποιο θαύμα ή είναι κάποιο συντηρητικό που κάνει τη δουλειά?

Thettallos είπε...

Τα πρώτα χρόνια που η ΝΟΥΝΟΥ έβγαλε το family στην Ελληνική αγορά ξεχάσαμε μισό κουτί εκτός ψυγείου για 15 μέρες και δεν αλλοιώθηκε καθόλου, για πες μας εσύ που ''ξέρεις'' έγινε κάποιο θαύμα ή είναι κάποιο συντηρητικό που κάνει τη δουλειά?

Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory