Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Mοναδική παράκληση μας είναι να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε, με ένα ενεργό link.

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Σύνδρομο προκαλεί σε μερικούς άνδρες ασθένεια μετά τον οργασμό

Ένα μυστηριώδες σύνδρομο, το οποίο προκαλεί σε μερικούς άνδρες μια ασθένεια σαν τη γρίπη μετά από ένα οργασμό, μπορεί να οφείλεται στο ότι παθαίνουν αλλεργία στο ίδιο το σπέρμα τους, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.

Η συγκεκριμένη πάθηση έχει καταγραφεί στα ιατρικά περιοδικά από το 2002 και έχει πάρει την ονομασία «σύνδρομο μετα-οργασμικής ασθένειας», εμφανίζοντας αμέσως μετά την εκσπερμάτωση, συμπτώματα τύπου γρίπης, όπως πυρετό, καταρροή από την μύτη, υπερβολικό αίσθημα κόπωσης κ.α.

Τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα.

Ο καθηγητής σεξουαλικής ψυχοφαρμακολογίας Μαρσέλ Βάλντιγκερ του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης δημοσίευσε δύο μελέτες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, όπου ισχυρίζεται ότι οι άνδρες με το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν αλλεργία στο δικό τους σπέρμα και μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα με μια θεραπεία «υπο-ευαισθητοποίησης», η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την καταπολέμηση των αλλεργιών και συνίσταται στη σταδιακή έκθεση του σώματος στον αλλεργιογόνο παράγοντα σε βάθος χρόνου.

Όπως είπε, τα πορίσματά του ανατρέπουν την αντίληψη ότι η αιτία του προβλήματος μπορεί να είναι ψυχολογική και δείχνουν πως μια αλλεργική αντίδραση είναι η πιο πιθανή αιτία. Η πάθηση είναι γενικά άγνωστη στους περισσότερους γιατρούς και αρκετοί άνδρες που νιώθουν ότι έχουν το σύνδρομο, ντρέπονται και συνήθως αποφεύγουν να μιλάνε γι? αυτό. Ο Βάλντιγκερ τόνισε ότι αν και το
σύνδρομο είναι μάλλον σπάνιο, πολλοί που υποφέρουν από αυτό, δεν ξέρουν ότι τελικά αποτελεί μια αναγνωρισμένη πλέον πάθηση και έτσι δεν αναφέρουν το πρόβλημα σε κάποιο γιατρό.

Οι Ολλανδοί ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 45 ανδρών, οι οποίοι δεν αρρώσταιναν όταν αυνανίζονταν χωρίς εκσπερμάτωση, αλλά αισθάνονταν τα συμπτώματα του συνδρόμου σχεδόν αμέσως μετά την εκσπερμάτωση, μερικές φορές μάλιστα μετά από λίγα μόνο λεπτά. Οι έρευνες για δερματική αλλεργία έδειξαν ότι οι περισσότεροι (88%) εμφάνιζαν θετική δερματική αντίδραση μετά την επαφή με το δικό τους σπέρμα, δηλαδή είχαν αλλεργική αντίδραση εξαιτίας μιας υπερ-αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματός τους.

Εφαρμόζοντας την θεραπεία της υπο-ευαισθητοποίησης, που στοχεύει να μειώσει την υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε διαδοχικές εκθέσεις του δέρματός τους στο σπέρμα τους, αρχικά σε πολύ αραιωμένη
μορφή σε ένα διάλυμα και, στη συνέχεια, σε ολοένα λιγότερο διαλυμένη μορφή.

Μετά από χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τους ολλανδούς επιστήμονες, οι άνδρες με το σύνδρομο εμφάνισαν σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων τους μετά τις εκσπερματώσεις..
ΒΗΜΑ

Τα πάντα για μία καλή φωτογραφία .Τέχνη στον δρόμο .

amazing 3d art on streets01 Amazing 3D Art on Streets
amazing 3d art on streets03 Amazing 3D Art on Streets
amazing 3d art on streets06 Amazing 3D Art on Streets
amazing 3d art on streets08 Amazing 3D Art on Streets
amazing 3d art on streets10 Amazing 3D Art on Streets
amazing 3d art on streets12 Amazing 3D Art on Streets
amazing 3d art on streets16 Amazing 3D Art on Streets

Κάμα σούτρα : γιά ένα ολυμπιακό χρυσό .


Ελέγξτε τον θυμό σας


Μέσα στην καθημερινότητάς μας υπάρχουν αρκετές άσχημες και δύσκολες στιγμές, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεσπάμε τα νεύρα μας σε λάθος ανθρώπους.

Οι California Psychics συμβουλεύουν πώς να συγκρατήσετε τον θυμό σας και να παραμείνετε ήρεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

1. Χαλαρό περιβάλλον μέσα στο αυτοκίνητο

Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι μέσα στο αυτοκίνητο ακούν δυνατή μουσική ή επιλέγουν «λάθος παρέα» για να τους συντροφεύει στη διαδρομή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται θυμός τόσο από το εσωτερικό περιβάλλον όσο κι από το εξωτερικό χάος της κίνησης. Αναλυτικότερα, οι επιλογές που κάνετε καθημερινά στη διαδρομή για τη δουλειά σας μπορεί να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στη διάθεσή σας και να σας επηρεάσουν αρνητικά. Επομένως, καλό θα ήταν να επιλέξετε μία χαλαρή μουσική και ένα όμορφο περιβάλλον στο εσωτερικό του αυτοκινήτου για να μπορείτε να φτάσετε ήρεμοι στη δουλειά σας.

2. Αλλάξτε τη νοοτροπία σας

Για να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να αλλάξετε τρόπο σκέψης και δράσης. Δεν θα πρέπει να φορτώνετε το μυαλό σας με πολλές πληροφορίες και δεδομένα γιατί έτσι το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αγχωθείτε και να εκνευριστείτε λόγω του ότι δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το χάος των υποχρεώσεών σας. Επομένως, αρχειοθετείστε τις εργασίας της ημέρας και όχι της εβδομάδας. Επίσης, το γέλιο είναι ένα μεγάλο αντίδοτο.

3. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου

Για να παραμείνετε ήρεμοι θα πρέπει να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου συνανθρώπου σας ζώντας κι εσείς το πρόβλημά του. Όταν συναντάτε μποτιλιάρισμα στον δρόμο δεν θα πρέπει να εκνευρίζεστε λόγω του ότι θα καθυστερήσετε στις δουλειές σας, αλλά να σκεφτείτε ότι είστε ένας από τους πολλούς που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

4. Χαλαρώστε

Όταν παρατηρείτε ότι η συναισθηματική σας αναστάτωση είναι έκδηλη τότε θα πρέπει να χαλαρώσετε. Παίρνοντας βαθιές, αργές αναπνοές θα μειώσετε άμεσα την αρτηριακή σας πίεση. Κι όταν το καταφέρετε αυτό τότε σίγουρα θα αντιμετωπίσετε πιο ψύχραιμα την κατάσταση.

5. Μικρές ισομετρικές ασκήσεις

Ένας τρόπος για να χαλαρώσετε το σώμα σας και κατά συνέπεια και το μυαλό σας από τις διάφορες αρνητικές σκέψεις είναι να δοκιμάσετε κάποιες μικρές ισομετρικές ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές είναι πολύ αποτελεσματικές για την απελευθέρωση του στρες. Με αυτόν τον τρόπο θα διώξετε από πάνω σας μεγάλο μέρος της εσωτερικής σας έντασης και με ηρεμία θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα σας απασχολεί..
Real.gr

Ομορφιά και μυαλό, ο τέλειος συνδυασμός


Η ομορφιά είναι... διαβατήριο στην επιτυχία, καθώς η εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές, διαπροσωπικές σχέσεις. Ωστόσο, λένε ότι πολλές φορές η ομορφιά δεν συμβαδίζει και με ανάλογα πνευματικά προσόντα.

Τουλάχιστον αυτή η θεωρία υπήρχε. Τώρα, οι επιστήμονες διατείνονται πως οι όμορφοι άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και έξυπνοι. Σε έρευνα την οποία διενήργησαν Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, όπως δημοσιεύει η Daily Mail, οι άνθρωποι που είναι όμορφοι έχουν δείκτη νοημοσύνης 14 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο, ενώ οι εμφανίσιμοι επιλέγουν ως σύντροφό τους αναλόγως όμορφα άτομα αλλά κι εξίσου πνευματώδη. Τα παιδιά αυτών των ζευγαριών τείνουν να κληρονομήσουν και τις δύο αυτές ιδιότητες, με βάση τα γονίδιά τους.

Ερευνητής δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times: «Η φυσική ομορφιά συνδέεται σημαντικά με τη νοημοσύνη, με ή χωρίς τον έλεγχο της κοινωνικής τάξης, το μέγεθος του σώματος και την ποιότητα της υγείας. Ο συσχετισμός ελκυστικότητας και νοημοσύνης είναι ισχυρότερος στους άνδρες απ΄ ό,τι στις γυναίκες».

Στη Βρετανία, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ήταν ελκυστικοί είχαν δείκτη νοημοσύνης, κατά μέσο όρο, 13,6 μονάδες πάνω από τον κανόνα, ενώ οι γυναίκες περίπου 11,4 μονάδες. .
Real.gr

Oργή από την απόφαση Σαρκοζί να νοικιάσει ιστορικό κτίριο σε αλυσίδα ξενοδοχείων ,


Εξόργισε γάλλους ιστορικούς, και πολιτικούς, η απόφαση του Νικολά Σαρκοζί να ενοικιάσει ένα ιστορικό κτίριο, το Hotel de la Marine στην Place de la Concorde, σε αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων, επειδή το κράτος δεν έχει πλέον τα χρήματα για να το συντηρεί.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον γάλλο πρόεδρο, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde, κορυφαίοι ιστορικοί και προσωπικότητες της πολιτικής, ανάμεσά τους ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, εκφράζουν την αγανάκτησή τους. «Η Γαλλία δεν έχασε απλώς τη μνήμη της, την ξεπουλάει», γράφουν.

Το ανάκτορο Hotel de la Marine θεωρείται ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία στο Παρίσι. Είναι σύμβολο της επανάστασης του 1789, αφού εκεί άρχισε η λαϊκή εξέγερση. Επιπλέον, η γκιλοτίνα στην οποία εκτελέστηκαν ο Λουδοβίκος Ιστ' και η Μαρία Αντουανέτα είχε στηθεί ακριβώς έξω από αυτό το παλάτι.
Σχεδιασμένο από τον Ανζ - Ζακ Γκαμπριέλ, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα της βασιλικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στη Γαλλία. Η συλλογή επίπλων που στεγάζει μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτήν των Βερσαλιών.

Το γαλλικό ναυτικό, που έχει εγκαταστήσει τις κεντρικές υπηρεσίες του στο Hotel de la Marine από την εποχή της επανάστασης, θα μετακομίσει σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις το 2014.

Νάντια Μπουλέ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι φωτογραφίες που δείχνουν πώς περνάει μετά το χωρισμό!

Μπορεί το τελευταίο διάστημα η Νάντια Μπουλέ να φωτογραφίζεται για γνωστά περιοδικά, να απασχολεί με τη σχέση της με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου αλλά και με τα επαγγελματικά της βήματα τα Μέσα, η ίδια όμως δεν έχει πάψει να ζει την προσωπική της ζωή με αγαπημένα πρόσωπα και να χαίρεται κάθε στιγμή με την οικογένειά της. Στο προσωπικό fashion blog τής κολλητής φίλης της Νάντιας από τα παιδικά της χρόνια, Ιωάννα, καθημερινά ανεβαίνουν αρκετές φωτογραφίες από τις στιγμές χαλάρωσης της Νάντιας.

 
Στις 7 Ιανουαρίου, η Νάντια Μπουλέ μαζί με φίλους βγήκε έξω για να γιορτάσουν την ονομαστική εορτή της κολλητής της φίλης, Ιωάννας!

Στις 6 Ιανουαρίου, η Νάντια άνοιξε την ντουλάπα της παιδικής της φίλης και δοκίμασε αρκετά ρούχα ώστε να επιλέξει τι θα φορούσε σε μία εκδήλωση που είχε να παραβρεθεί. Αμέσως μετά χαλάρωσε στον καναπέ του σαλονιού.


Στη συγκεκριμένη φωτογραφία η Νάντια Μπουλέ χορεύει με τον αγαπημένο της παιδικής της φίλης Ιωάννας.


Δεν θα μπορούσε όμως να μη βγει και μία φωτογραφία με την κολλητή της, Ιωάννα (η οποία την αποκαλεί «αδερφή» της, γεγονός που μπέρδεψε ακόμα και εμάς!) κατά τη διάρκεια του πάρτι.

Μετέωρα: Συνάντηση Θεού και ανθρώπων,

Οι εντυπωσιακοί βράχοι δημιουργήθηκαν πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια, τότε που ολόκληρη η περιοχή της Θεσσαλίας ήταν λίμνη!

Είναι πράγματι εκπληκτική η εικόνα των θεόρατων βράχων των Μετεώρων. Αποτελούν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο για τη δημιουργία του οποίου οι ειδικοί διατυπώνουν διάφορες θεωρίες.

Η μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά χτίστηκε τον 14ο αιώνα και είναι η πρώτη που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο

Επικρατέστερη είναι εκείνη του Γερμανού γεωλόγου Αλ. Φίλιπσον, σύμφωνα με την οποία οι βράχοι των Μετεώρων δημιουργήθηκαν από μία μεγάλη μάζα από ποταμίσιες πέτρες, άμμο και λάσπη που ενώθηκαν για να σχηματίσουν έναν ενιαίο κώνο, όταν η περιοχή αποτελούσε τις εκβολές ενός μεγάλου ποταμού.

Πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια και λόγω των γεωλογικών μεταβολών ανυψώθηκε το κεντρικό τμήμα της σημερινής Ελλάδας και βυθίστηκε η περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία έγινε λίμνη.

Αργότερα δημιουργήθηκε το άνοιγμα των Τεμπών, με αποτέλεσμα τα νερά να χυθούν στο Αιγαίο και να αποκαλυφθεί η θεσσαλική πεδιάδα. Κατά την τριτογενή περίοδο, στη διάρκεια των αλπικών πτυχώσεων, αποκόπηκαν οι συμπαγείς όγκοι των «βράχων» από την οροσειρά της Πίνδου και με την πάροδο των αιώνων σχηματίστηκε ανάμεσά τους η κοιλάδα του Πηνειού ποταμού. Με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέμους και τις βροχές, καθώς και από άλλες γεωλογικές μεταβολές, οι βράχοι αυτοί στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών πήραν τη σημερινή τους μορφή.

Ο μοναχισμός στην περιοχή των Μετεώρων
Ξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν μοναχοί ασκητές έφυγαν από το Αγιον Ορος και ήρθαν στη Θεσσαλία για να ασκητέψουν στις σπηλιές των πελώριων βράχων. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον 14ο αιώνα, όταν εμφανίστηκε ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης και οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα με την ίδρυση του πρώτου μοναστηριού, του Μεγάλου Μετεώρου.

Στη συνέχεια ήρθαν μοναχοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδας και, ακολουθώντας το παράδειγμα του οσίου Αθανασίου, ίδρυσαν και άλλες μονές που υπολογίζονται σε περισσότερες από 20.

Από τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου στην Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Οι επισκέψιμες μονές που λειτουργούν και κατοικούνται σήμερα, είναι έξι, όμως στην περιοχή υπήρχαν πάνω από είκοσι, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός τους. Οι περισσότερες έχουν καταστραφεί και κάποιες άλλες έχουν αναστηλωθεί, αλλά δεν κατοικούνται.

Μονή Μεγάλου Μετεώρου
Το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο από όλα τα μοναστήρια ιδρύθηκε το 1343-44 από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη. Εξαιτίας του τεράστιου βράχου πάνω στον οποίο ήταν χτισμένη, ο όσιος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «Μετέωρο» δίνοντας το όνομα σε ολόκληρη την περιοχή. Εχτισε αρχικά τον ναό Παναγιάς Μετεωρίτισσας Πέτρας και λίγο αργότερα τον σημερινό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Υπολογίζεται πως το καθολικό της μονής χτίστηκε στα μέσα και στα τέλη του 14ου αιώνα. Εχει αγιογραφίες κρητικής τεχνοτροπίας, φιλοτεχνημένες μεταξύ 1483-1552, πιθανότατα, του αγιογράφου Τζώρτζη, διαδόχου του Θεοφάνη.

Η μονή αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο και οι χώροι της έχουν μετατραπεί σε μουσεία. Ξεχωρίζει η παλιά Τράπεζα, του 1557, με μήκος 32 μέτρα, διακοσμημένη με μοναδικά κειμήλια, το κελάρι με τα βαρέλια και τα σύνεργα του τρύγου, το μαγειρείο, το νοσοκομείο-γηροκομείο που χτίστηκε το 1572, και ο πύργος αναβάσεως, κατασκευασμένος στις αρχές του 16ου αιώνα. Στη μονή φυλάσσονται επίσης οι κάρες του οσίου Αθανασίου και του οσίου Ιωάσαφ (πρώην βασιλιά Ιωάννη Ούρεση Παλαιολόγο), που θεωρείται ο δεύτερος κτήτορας της μονής.

(Τηλ. 24320 22278, ανοιχτή κάθε μέρα εκτός Τρίτης και Τετάρτης, 9.00-16.00 και τη θερινή περίοδο 10.00-17.00 εκτός Τρίτης).

Μονή Βαρλαάμ
Ο αναχωρητής Βαρλαάμ ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στον ύψους 595 μ. βράχο, στα μέσα του 14ου αιώνα, και έχτισε το εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών. Ο ναός ερήμωσε μετά τον θάνατό του και μεταξύ 1541-44 οι αδελφοί Θεοφάνης και Νεκτάριος από τα Γιάννενα, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη μονή Τιμίου Προδρόμου που είχαν ιδρύσει στο νησί των Ιωαννίνων, έχτισαν το σημερινό καθολικό των Αγίων Πάντων και ανακηρύχθηκαν κτήτορες της μονής.

Τότε δημιούργησαν το σημερινό καθολικό -αφιερωμένο στους Αγιους Πάντες. Αγιογραφήθηκε σε δύο φάσεις: αρχικά από τον Θηβαίο καλλιτέχνη Φράγκο Κατελάνο, το 1548, και στη συνέχεια (το 1566) από τους επίσης Θηβαίους αδελφούς Γεώργιο και Φράγκο Κονταρή. Τα 195 σκαλισμένα στον βράχο σκαλιά, που οδηγούν τους επισκέπτες στη μονή, κατασκευάστηκαν το 1923 (μέχρι τότε οι μοναχοί ανέβαιναν στη μονή από τέσσερις ανεμόσκαλες και δίχτυ κινούμενο με τροχαλίες).

Ο ναός είναι αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, με δύο τρούλους και το εσωτερικό του είναι σκοτεινό και μικρό, μα άκρως επιβλητικό. Το μεγάλο προαύλιο προσφέρει υπέροχη θέα, πλάι στα κελιά που κρέμονται πάνω από τον γκρεμό. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σκευοφυλάκιο με σημαντικά ιερά κειμήλια και έγγραφα.

(Τηλ. 24320 22277, ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Πέμπτης και Παρασκευής, 9.00-15.00 και τη θερινή περίοδο 9.00-14.00 και 15.00-17.00 εκτός Πέμπτης.)

Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Η εικόνα του στενού και υψηλού βράχου, ύψους 85 μ., με το μοναστήρι στην κορυφή του είναι εντυπωσιακή. Το όνομα της μονής λέγεται πως προήλθε από κάποιον παλιό κτήτορα ονόματι «Αναπαυσά», του 14ου αιώνα, ή από το κλίμα και την ατμόσφαιρα που βοηθούσε τους μοναχούς να βρουν ανάπαυση.

Το μοναστήρι είναι περίφημο για τις τοιχογραφίες του που καλύπτουν σχεδόν το 100% του μικρού εσωτερικού χώρου. Φιλοτεχνήθηκαν από τον περίφημο Κρητικό αγιογράφο Θεοφάνη Στρελίτζα (γνωστό και ως Μπαθά), το 1527, και παρόλο που θεωρείται το πρώτο του έργο, αποτελούν μοναδικό δείγμα της «Κρητικής Σχολής», της οποίας ήταν και μεγάλος δάσκαλος. Στον θόλο του καθολικού απεικονίζεται και η Θεία Λειτουργία. Η θέα από το καμπαναριό, στον τρίτο όροφο της μονής, είναι μαγευτική.

(Τηλ. 24320 22375, ανοιχτή κάθε μέρα εκτός Παρασκευής, 9.00-13.30).

Στις γυναικείες Μονές των Μετεώρων

Μονή Αγίας Βαρβάρας Ρουσσάνου
Είναι ένα από τα δύο γυναικεία μοναστήρια των Μετεώρων και χτίστηκε μεταξύ 1527-1529 από τους Ηπειρώτες ιερομόναχους Ιωάσαφ και Μάξιμο, πάνω σε χαλάσματα παλιότερων κτιρίων. Παρόλο που θεωρούνται ως κτήτορες της μονής δεν απεικονίζονται στις τοιχογραφίες ούτε αναφέρονται στις επιγραφές.

Πιθανολογείται πως ο πρώτος ναός χτίστηκε ανάμεσα στον 14ο και τον 15ο αιώνα από δύο Ρώσους μοναχούς (εκδοχή που αιτιολογεί και το όνομά της), και κατά κάποιες άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η μονή κατοικήθηκε το 1338 από τους ιερομόναχους Νικόδημο και Βενέδικτο. Το συγκρότημα είναι εντυπωσιακό και έχει το προνόμιο να «αγναντεύει» τις μονές Βαρλαάμ, Μεγάλου Μετεώρου, Αγίου Στεφάνου και Αγίας Τριάδας.

Ο κεντρικός ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και διακοσμημένος με τοιχογραφίες Κρητικής Σχολής (του 1560), από τον Τζώρτζη, μαθητή του Θεοφάνη του Κρητός, όμως πανηγυρίζει της Αγίας Βαρβάρας, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένο το μικρό παρεκκλήσι. Στη μονή υπάρχει εκθετήριο από όπου μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα και εικόνες φτιαγμένα από τις καλόγριες.

(Τηλ. 24320 22649, ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Τετάρτης, 9:00-14:00 και τη θερινή περίοδο 9:00-18:00 εκτός Τετάρτης).

Μονή Αγίου Στεφάνου
Είναι η δεύτερη γυναικεία μονή των Μετεώρων και θεωρείται η πιο πλούσια και με τη μεγαλύτερη οικιστική δραστηριότητα. Είναι η πιο δημοφιλής μετά τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου, χάρη στην εύκολη πρόσβαση, που δεν απαιτεί πολύ περπάτημα και πολλή ανάβαση. Το καθολικό της, αφιερωμένο στον Αγιο Στέφανο, χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και τοιχογραφήθηκε γύρω στο 1545.

Από τους περιηγητές μαθαίνουμε πως ο βράχος κατοικήθηκε το 1192 από τον όσιο ερημίτη Ιερεμία, όμως επίσημος κτήτορας θεωρείται ο όσιος Αντώνιος (15ος αιώνας) και αργότερα ο ιερομόναχος Φιλόθεος από τη Σθλάταινα ή Σκλάταινα Τρικάλων (πρώτο μισό του 16ου αιώνα), οι μορφές των οποίων απεικονίζονται στις τοιχογραφίες του νάρθηκα. Στο συγκρότημα υπάρχει ακόμη ο ναός του Αγίου Χαράλαμπου (του 1798), που φιλοξενεί τη θαυματουργή, όπως θεωρείται, κάρα του αγίου.

Οι τοιχογραφίες του καταστράφηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, όμως σώζεται το περίτεχνο τέμπλο του 1814, φτιαγμένο από Μετσοβίτες ταλιαδόρους. Είναι διακοσμημένο με παραστάσεις φυτών, ζώων και ανθρώπων, και θεωρείται ένα από τα πιο ωραία τέμπλα πού σώζονται στη χώρα μας.

(Τηλ. 24320 22279, ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Δευτέρας, 9.30-13.30 και 15.00-17.00 και τη θερινή περίοδο 9.00-14.00 και 15.30-18.00 εκτός Δευτέρας).

Η Μονή Αγίας Τριάδας
Είναι το πιο δυσπρόσιτο από όλα τα μοναστήρια των Μετεώρων και για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να οπλιστείτε με δύναμη και υπομονή προκειμένου να αντέξετε το επίπονο περπάτημα και την ανάβαση 140 σκαλιών λαξευμένων στον βράχο. Ανταμοιβή για τον κόπο σας θα βρείτε στην είσοδο, με ένα λουκούμι κι ένα ποτήρι δροσερό νερό. Η μονή ιδρύθηκε το 1475, αν και κάποιες ιστορικές πηγές θέλουν ως πρώτο ιδρυτή της τον μοναχό Δομέτιο, στο 1438. Η σημερινή αγιογράφηση του καθολικού έγινε το 1741 από τον ιερέα Αντώνιο και τον αδελφό Νικόλαο. Στην Αγία Τράπεζα φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Τρύφωνος που θεωρείται θαυματουργή. Στην κορυφή του βράχου, αριστερά της εισόδου, βρίσκεται ο λαξευτός στον βράχο ναΐσκος του Τιμίου Προδρόμου, ένα σημείο με εκπληκτική θέα. (Τηλ. 24320 22220, ανοιχτό κάθε μέρα 9.00-12.00).

Η πόλη στη σκιά των θεόρατων βράχων
Η πόλη της Καλαμπάκας είναι χτισμένη στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων και χάρη σ’ αυτά προσελκύει πολλούς επισκέπτες από κάθε σημείο του πλανήτη. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή με την ονομασία «Αιγίνιον» και στη βυζαντινή περίοδο με το όνομα «Σταγοί».

Η ονομασία «Αιγίνιον» είναι χαραγμένη σε μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και η ονομασία «Σταγοί» πιστεύεται πως είναι παράφραση της φράσης «στους αγίους». Η λέξη Καλαμπάκα είναι τουρκική και σημαίνει «ισχυρό φρούριο», πιθανόν από την περίκλειστη θέση της.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται το Καστράκι και η παλιά συνοικία του Σωποτού που έχει αναπλαστεί πρόσφατα.

Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός, αλλά αρκετοί εργάζονται και στις βιοτεχνίες αγιογραφίας και χαλκουργίας που λειτουργούν στην πόλη. Στην Καλαμπάκα βρίσκεται επίσης η μοναδική σχολή Ξυλογλυπτικής της χώρας μας. Λειτουργεί από το 1964 και παρόλο που οι μαθητές είναι λίγοι πια, έρχονται από κάθε μεριά της Ελλάδας.

Μόλις ολοκληρώσουν τη μαθητεία τους στη σχολή εργάζονται ως ξυλογλύπτες κυρίως για εκκλησιαστικά είδη, αφού το σκαλιστό έπιπλο περνάει κρίση.

Στην Καλαμπάκα υπάρχουν επίσης πολλές παλιές εκκλησίες τις οποίες μπορείτε να επισκεφθείτε, με σημαντικότερη την Κοίμηση της Θεοτόκου στη βορειοανατολική πλευρά της.

Μέσα στην πόλη λειτουργεί επίσης μία αξιόλογη λαογραφική έκθεση, με συλλογή του διάσημου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα, λαϊκές τοπικές φορεσιές, υφαντά και παλιά εργαλεία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (ανοιχτή όλες τις μέρες εκτός Δευτέρας, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00. Είναι στον δρόμο μεταξύ Καλαμπάκας και Καστρακίου).

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα πάνω στα ερείπια ναού του Απόλλωνα και παλαιοχριστιανικού ναού, και αποτέλεσε τη Μητρόπολη της Επισκοπής Σταγών μέχρι το 1954. Είναι βασιλική, τρίκλιτη, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Στο κέντρο κυριαρχεί ο μαρμάρινος άμβωνας με δύο σκάλες, μία στη δύση και μία στην ανατολή. Οι μαρμάρινες πλάκες που τον στολίζουν χρονολογούνται προ του 7ου αιώνα και θεωρούνται ότι προέρχονται από τον παλαιότερο ναό, ενώ στον ίδιο θεωρείται ότι ανήκει και το τμήμα ψηφιδωτού που έχει βρεθεί αριστερά του Αγίου Βήματος. Οι τοίχοι φέρουν αγιογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο μέχρι τον 16ο αιώνα και αναπαριστούν σκηνές της χριστιανικής ζωής και των Αγίων. Το καμπαναριό της εκκλησίας είναι κατασκευασμένο το 1887 και το ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο θεωρείται του 17ου αιώνα.

ΔΙΑΜΟΝΗ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
«Divani Meteora Hotel» (24320 23330, www.divanis.com ). Με 165 άνετα και κομψά διακοσμημένα δωμάτια τα οποία έχουν βεράντες με θέα στα Μετέωρα. Επίσης διαθέτει spa με εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, σάουνα και τζακούζι.

«Μοναστήρι» (24320 23952, www.monastiri-guesthouse.gr ). Ενας καινούργιος, ξεχωριστός ξενώνας, από πέτρα και ξύλο, με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Αποτελείται από απλά δωμάτια και σουίτες, με κομψή διακόσμηση. Προσφέρει θέα στους βράχους των Μετεώρων.

«Αμαλία» (24320 72216, www.amalia.gr ). Πρόσφατα ανακαινισμένο με 175 δωμάτια, εστιατόριο, καφέ-μπαρ κι έναν όμορφο κήπο με πισίνα.

«Αντωνιάδης» (24320 24387, www.hotelantoniadis.gr ). Ομορφο ξενοδοχείο με περιποιημένα δωμάτια και σουίτες.

«Famissi Eden» (24320 24117, www.hotelfamissi.com ). Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Η πισίνα και οι χώροι του είναι περιποιημένοι, το ίδιο και τα δωμάτια που είναι βαμμένα με έντονα χρώματα.

«Orfeas» (24320 77444, www.hotel-orfeas.gr ). Καλό ξενοδοχείο με 100 δωμάτια και μία σουίτα. Εχει πισίνα, παιδική πισίνα και pool bar. Επίσης εστιατόριο, καφετέρια και μία αίθουσα συνεδριάσεων 200 ατόμων.

«Alsos House» (24320 24097, www.alsoshouse.gr ). Με 9 δωμάτια και ξύλινα μπαλκόνια που έχουν θέα στους εντυπωσιακούς βράχους.

«Ελενα» (24320 77789, www.elenaguesthouse.gr ). Μικρή και συμπαθητική μονάδα που ανακαινίστηκε ριζικά και απέκτησε ποιοτικά έπιπλα και αίσθηση πολυτέλειας.

ΚΑΣΤΡΑΚΙ
«Αρχοντικό Μεσοχώρι» (24320 77125, www.archontikomesohori.com ). Στον παλιό οικισμό, με 6 δωμάτια-σουίτες και σαλόνι. Το κτίριο είναι πέτρινο και έχει θέα στους βράχους και στην Πίνδο.

«Αδράχτι» (24320 22275, www.hotel-adrachti.gr ). Ενας καλαίσθητος ξενώνας με καταπληκτική θέα στα βράχια.

«Tsikeli Hotel» (24320 22438,77872, www.tsikelihotel.gr ). Πολύ όμορφος ξενώνας, με καταπληκτική αυλή. Προσεγμένα και καλόγουστα διακοσμημένα δωμάτια, όλα με μπαλκόνια που βλέπουν στον κήπο ή στους βράχους.

«Θάλεια» (24320 23051, www.thaliarooms.gr ). Μικρός και συμπαθη?τικός ξενώνας που στεγάζεται σε ανακαινισμένο σπίτι.

«Doupiani House» (24320 75326, www.doupianihouse.com ). Μικρό διώροφο ξενοδοχείο σε παραδοσιακό στυλ που ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε πρόσφατα.

«Πλακιάς» (24320 22504, www.meteora-plakias.gr). Λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια με έξι προσεγμένα δωμάτια. Βρίσκεται δίπλα στην πλατεία του Καστρακίου. Διαθέτει και ταβέρνα.

«Καστράκι Hotel» (24320 75336, www.hotelkastraki.gr ). Περιποιημένο ξενοδοχείο με 27 δωμάτια και οικογενειακή ατμόσφαιρα.

«Sidney» (24320 23079). Περιποιημένα δωμάτια, κάποια με θέα στα Μετέωρα.

«Hotel France» (24320 24186). Απλό ξενοδοχείο με 26 δωμάτια.

«Μπουφίδης» (24320 24802, 22289). Οικογενειακή επιχεί?ρηση με δύο μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων.

«Σπάνιας» (24320 75966). Τυπικό ξενοδοχείο στην είσοδο του Καστρακίου.

«Παταβάλης» (24320 24000). Τυπικά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Μπαταλογιάννη» (24320 23253). Επτά απλά δωμάτια με κουζινάκι.

«Μετέωρα» (24320 78180, www.meteorahotels.com ). Με καταπληκτική θέα στους βράχους των Μετεώρων και το Καστράκι. Οι σουίτες διαθέτουν τζάκι και υδρομασάζ και όλα τα δωμάτια είναι άνετα, μοντέρνα διακοσμημένα και έχουν φωτιστικά από κρύσταλλα μουράνο. Τους κοινόχρηστους χώρους στολίζουν έργα του φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα.

«Πέτρινο-Ξενώνας Σωτηρίου» (24320 78105). Τα ονόματα των δωματίων δόθηκαν ανάλογα με τον βράχο που «κοιτάζουν» και η οικογένεια Σωτηρίου φρόντισε ώστε το πέτρινο κτίριο του 1845 να μη χάσει τα παραδοσιακά του στοιχεία. Χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του είναι οι ξυλοδεσιές, οι ξύλινες σκάλες, τα λιθόκτιστα τόξα, οι καταπακτές. Δωμάτια με απλή παραδοσιακή διακόσμηση και χρωματιστά τζάκια.

ΦΑΓΗΤΟ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
«Οινόπολις» (6975794464). Σχετικά καινούργιο μεζεδοπωλείο με όμορφη διακόσμηση και νοστιμότατους μεζέδες για να συνοδέψετε το τσίπουρό σας.

«Σταγών Γεύσεις» (24320 77919). Κομψό μαγαζί με κλασική επίπλωση και ξεχωριστές γεύσεις. Ωραίο το τζάκι στη μέση και οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

«Ο Κήπος του Ηλία» (24320 23218). Μεγάλο και παλιό μαγαζί όπου συχνάζουν και αρκετοί επώνυμοι.

«Αρχονταρίκι» (24320 22449). Μαγειρευτά φαγητά με σπιτικές συνταγές.

«Πανελλήνιο» (24320 24735, 24085). Παλιά ταβέρνα που ανακαινίστηκε. Εκτός από τη νόστιμη κουζίνα του θα θαυμάσετε και το μικρό λαογραφικό που κρύβεται στο υπόγειο.

«Ο Σκάρος» (24320 4152). «Σκάρος» εδώ σημαίνει μαντρί, γι’ αυτό και τα κρέατα του κυρ-Κώστα είναι εγγύηση (άλλωστε ο ίδιος υπήρξε χασάπης).

ΚΑΣΤΡΑΚΙ
«Παράδεισος» (24320 22723). Ομορφη αίθουσα με τζάκι και κουζίνα με σπιτικά πιάτα.

«Μετεώρων Πανόραμα» (24320 78128). Σχετικά καινούργιο μαγαζί με κομψή αίθουσα και νόστιμα μαγειρευτά. Βρίσκεται στον δρόμο Καλαμπάκας - Καστρακίου.

«Μετέωρα» (24320 22285/77650). Ζεστή ατμόσφαιρα και πλούσιες χορταστικές μερίδες.

«Χάραμα» (24320 23976). Αλλοι το προτιμούν για τον όμορφο χώρο με την πέτρα, τον ωραίο φωτισμό και άλλοι για τα ψητά και τα μεζεδάκια.

«Γαρδένια» (24320 22504). Θα απολαύσετε τα ορεκτικά και τα ψητά κρέατα δίπλα στο τζουκ μποξ.

«Μπαταλογιάννης» (24320 23253). Για γουρουνόπουλο στη σούβλα, μελιτζάνες ψητές και πιπεριές Φλωρίνης γεμισμένες με τυρί.

«Βάκχος» (24320 75009/75078). Ενας ωραίος χώρος, με θέα στους βράχους και καλό φαγητό.

«Χρυσόραμα» (24320-78134). Με απλή, μα πεντανόστιμη κουζίνα.

«Ζιώγας» (24320 22286). Λειτουργεί πολλά χρόνια και ειδικεύεται στα κρέατα στη σχάρα και στη σούβλα.

«Το Τζάκι» Για κοντοσούβλι ψημένο στο τζάκι και θεϊκές ατάκες από τον γνωστό Μαγκλάρα. Θα το βρείτε λίγο έξω από την Καλαμπάκα, στον δρόμο προς Μέτσοβο.

Αναδημοσιευση Απο Εθνος

Ο JFK ξαναζεί στον Κυβερνοχώρο,


Η Βιβλιοθήκη του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στη Βοστώνη, με χιλιάδες ντοκουμέντα και φωτογραφίες του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, ψηφιοποιείται με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.

Η συλλογή αυτή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση jfklibrary. org, είναι η πιο πλήρης ψηφιακή βάση δεδομένων ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ιδρυμα της Βιβλιοθήκης JFK.

«Οι γονείς μου πίστευαν στην Ιστορία...

έλεγαν ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους μας» λέει η κόρη τού πρώην προέδρου, Καρολάιν Σλόσμπεργκ.

«Σήμερα που η νεολαία εμπιστεύεται όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο ως πρώτη πηγή πληροφόρησης,

ελπίζουμε ότι τα ψηφιακά αρχεία θα επιτρέψουν σε μια νέα γενιά να αποκτήσει περισσότερη γνώση για αυτό το σημαντικό κεφάλαιο της αμερικανικής Ιστορίας» προσθέτει.

Εγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες και ταινίες διαφωτίζουν για τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της εποχής: τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη, τον Ψυχρό Πόλεμο, τις σχέσεις με τη Σοβιετική Ενωση, την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, και την αρχή της εποποιίας με την αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι.
Όσοι Μπλόγκερς επιθυμείτε να αναδημοσιεύσετε άρθρα από το RC-CAFE ,κάνετε το χωρίς να μας ρωτάτε.
Μονο μην ξεχνάτε να κάνετε μια αναφορά για την πηγή σας, εάν το επιθυμείτε , με ένα ενεργό link.
Link directory